Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΑΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ
  • [02] ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [03] EKTOΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] ΣΤΟ "ΣΚΑΜΝΙ" ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΗ "ΦΟΥΣΚΑ" ΤΟΥ
  • [05] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣEI Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ
  • [06] ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "STAGE" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΝ
  • [07] H EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
  • [08] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ
  • [09] EΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [10] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΕΛΛΟΝ"
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΚΑ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ.ΑΥΓΟΥΛΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΕΠΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ &
  • [13] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"
  • [14] Ο Μ.ΛΙΑΠΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [16] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΓΚΙΟΥΛ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
  • [17] ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΡΗΞΗ
  • [18] ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [19] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [21] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • [23] ΧΑΝΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Ο Γ. ΤΖΕΛΙΛΗΣ
  • [24] ΣΤΟΥΣ 85 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ο ΜΠΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [26] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ;
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ
  • [28] "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [29] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ
  • [30] ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1896 ΚΑΙ 1906 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

  • [01] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΑΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Μερίδιο στο όνειρο ζήτησε σήμερα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στους δημοσιογράφους εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με τη Γαλλία.

    «Εχει γίνει αυτό που όλοι ονειρευόμαστε. Θα παίξουμε αύριο στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης με την Γαλλία. Θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, και πολλοί παίκτες της έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία των 24-30 χρονών. Εχουν σωστές κινήσεις μέσα στο γήπεδο και κάνουν καλούς συνδυασμούς», ανέφερε ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι η έκπληξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τέτοια τουρνουά ζούνε από αυτές τις εκπλήξεις. Πάντα προχωράει μια ομάδα-έκπληξη. Στον τελικό όμως αγωνίζονται οι καλύτερες ομάδες. Αν πέσουμε, θα πέσουμε σαν ήρωες».

    Οσο για την βασική ενδεκάδα που θα παρατάξει ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ρεχάγκελ επισήμανε: «Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα για το σχήμα της Εθνικής στον αγώνα με την Γαλλία. Για τον Γιαννακκόπουλο θα αποφασίσω μετά τη σημερινή προπόνηση».

    Ερωτηθείς για τις αδυναμίες της Γαλλίας απάντησε: «Δεν βλέπω αδυναμίες. Η Γαλλία είναι μεγάλη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για να αποδείξουμε ότι αξίζαμε που φτάσαμε μέχρι εδώ».

    Ο κ. Ρεχάγκελ αναφέρθηκε και στους Έλληνες φιλάθλους: «Χαιρόμαστε πολύ που θέλει να έρθει στη Λισσαβόνα τόσος κόσμος. Είναι μεγάλο κατόρθωμα των παικτών αυτή η πρόκριση και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει για να τους συμπαρασταθεί».

    [02] ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Ιουνίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Σύγχυση, επικρατούσε μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, για τον αριθμό των νεκρών από την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι σε δημοτικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέρχεται σε τρεις ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη, όμως αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τέσσερις ή πέντε νεκρούς. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον επτά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι κατά πάσα βεβαιότητα η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη παγιδευμένου δέματος που είχε σημειωθεί το πρωί στο ξενοδοχείο Χίλτον της Άγκυρας

    Η νέα ισχυρή έκρηξη, συγκλόνισε το μεσημέρι την συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, όταν βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο που περνούσε μπροστά από νοσοκομείο.

    Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνεται τέσσερις ημέρες πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που έχουν λάβει οι τουρκικές αρχές.

    Το πρωί εξερράγη παγιδευμένο δέμα που είχε τοποθετηθεί κοντά στο ξενοδοχείο που πρόκειται να διαμείνει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατα τη διάρκεια της συνόδου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

    Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, την ευθύνη ανέλαβε το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Πρόκειται για μία ολιγάριθμη κομμουνιστική οργάνωση η οποία επί χρόνια πραγματοποιεί μικρής κλίμακας επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, ενώ ανάλογο αίτημα υπέβαλε με επιστολή του και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλλάουι. Πάντως, Γαλλία και Γερμανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ως προς αυτό το ενδεχόμενο.

    «Η Ελλάδα συμμετέχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ χωρίς εμπλοκή ή αποστολή στρατιωτικής παρουσίας»,τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος».

    [03] EKTOΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 24 Ιουνίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Έκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Ιράκ λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής σε ιρακινά χέρια, καθώς μπαράζ επιθέσεων συγκλόνισε τη Βαγδάτη, τη Μοσούλη και πόλεις που βρίσκονται στο «σουνιτικό τρίγωνο».

    Στόχοι των επιθέσεων ήταν κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 69 άτομα - ανάμεσά τους και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες - ενώ έχουν τραυματισθεί πάνω από 270 άτομα, όπως ανακοίνωσαν Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Οι πιο αιματηρές επιθέσεις έγιναν στη Μοσούλη όπου αμερικανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον ανταρτών στους δρόμους της πόλης. Συγκρούσεις ξέσπασαν το μεσημέρι στη συνοικία αλ Σάχαχ όπου έσπευσαν αμερικανικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από μαχητικά ελικόπτερα ενώ οι αντάρτες απαντούσαν με πυρά αυτομάτων όπλων και αντιαρματικές ρουκέτες. Μάχες διεξάγονταν και στο κέντρο της πόλης.

    Το πρωί πέντε βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

    Δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 11 ιρακινοί αστυνομικοί ,και 26 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που μαίνονται από το πρωί στην Μπακούμπα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους ιρακινούς αντάρτες ,σύμφωνα με απολογισμό νοσοκομειακών πηγών.

    Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ενέδρας ανταρτών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από αμερικανική στρατιωτική πηγή.

    Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται από το πρωί ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα και Ιρακινούς ενόπλους στην πόλη Ραμάντι - 100 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας αλλά και στη Φαλούτζα, πόλη - προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης.

    Επίσης στα νοτιοδυτικά περίχωρα της Βαγδάτης τέσσερα μέλη των ιρακινών παραστρατιωτικών δυνάμεων και ένας βομβιστής καμικάζι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, όπως δήλωσε ιρακινός αξιωματικός.

    [04] ΣΤΟ "ΣΚΑΜΝΙ" ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΗ "ΦΟΥΣΚΑ" ΤΟΥ 1999

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Σε δίκη με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος παραπέμπονται στις 14 Σεπτεμβρίου τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τα μέλη του ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις υποθέσεις- «φούσκες» της περιόδου 1999-2000.

    Η ανάκριση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με ταχείες διαδικασίες, καθώς τα αδικήματα κινδύνευαν να υποπέσουν σε παραγραφή. Τις ποινικές διώξεις άσκησε στις 4 Μαΐου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σπύρος Μουζακίτης, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι ο εισαγγελέας εφετών Β. Πλιότας κατόπιν παραγγελίας του τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Ζορμπά. Ο κ. Πλιότας διενήργησε προκαταρκτική έρευνα σε έντεκα συνολικά εταιρίες εκ των οποίων οι οκτώ είναι εισηγμένες στο ΧΑ και οι τρεις είναι μη εισηγμένες.

    Στο εδώλιο θα καθίσουν τα μέλη του ΔΣ του ΧΑ την επίμαχη περίοδο Παναγιώτης Αλεξάκης, Αρτέμης Θεοδωρίδης, Λέων Ντεπόλας, Ι. Βλαχάκης, Ι. Βουράκης και Μ. Στασινόπουλος καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης, Γ. Φλώρος, Αλ. Βουσβούντης, Δ. Μόσχος, Βασιλική Κάμπελ, Δ. Χατζηγρηγοριάδης, Αλ. Σαριγεωργίου και Π. Καβουρόπουλος.

    [05] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣEI Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

    Άγκυρα, 24 Ιουνίου 2004 (10:31 UTC+2)

    Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα ανακοινώσει η Άγκυρα στον Πρόεδρο Μπους κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει μια νέα φόρμουλα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό τη μορφή ειδικού καθεστώτος ανώτερης σχολής η οποία θα ελέγχεται από του υπουργείο Παιδείας αλλά θα είναι ανεξάρτητη από το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας.

    Η Άγκυρα μετά από τις συνεχείς και χρόνιες πιέσεις της Ουάσιγκτον αλλά και της ΕΕ ολοκλήρωσε την προετοιμασία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην οποία θα εκπαιδεύονται ορθόδοξοι θρησκευτικοί λειτουργοί. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης άρχισε να λειτουργεί το 1841 και έκλεισε το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που αφορούσε την κρατικοποίηση των ιδιωτικών ανώτερων σχολών και βασιζόταν στις διατάξεις του Συντάγματος περί κοσμικής εκπαίδευσης. Η Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υπαγόμενο στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα διότι στο τουρκικό Σύνταγμα ορίζεται ότι η εκπαίδευση στη χώρα είναι κοσμική και επομένως δεν μπορεί να λειτουργεί σχολή όπου θα εκπαιδεύονται ορθόδοξοι ιερείς οι οποίοι μάλιστα να φορούν ιερατικά ρούχα.

    Η λύση που βρέθηκε για την επαναλειτουργία της Σχολής είναι να ισχύσει ένα καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που ίσχυε πριν το 1971 δηλαδή να ελέγχεται από το υπουργείο Παιδείας αλλά να υπάγεται στο ίδρυμα Αγίου Γεωργίου. Υπό αυτό το καθεστώς ο διευθυντής της Σχολής θα ορίζεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη , ο υποδιευθυντής θα διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας ,οι σπουδαστές θα μπορούν να φορούν ιερατικά ρούχα ενώ δεν θα χρειαστεί να γίνει καμία τροποποίηση στο Σύνταγμα για να επαναλειτουργήσει η σχολή. Το πτυχίο που θα χορηγεί η σχολή δεν θα είναι ισότιμο με πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής τετραετούς φοίτησης αλλά πτυχίο ανώτερης επαγγελματικής σχολής διετούς φοίτησης.

    Όπως επισημαίνει η «Μιλλιέτ» η Άγκυρα προσδοκά ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης θα συμβάλει θετικά στην απόφαση που θα ληφθεί τον προσεχή Δεκέμβριο για τον ορισμό της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ

    [06] ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "STAGE" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΝ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Στο υπουργείο Ανάπτυξης και σε εποπτευόμενους φορείς θα απορροφηθούν 500 άνεργοι, στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας του Ο.Α.Ε.Δ. («Stage»).

    Η επιλογή του υπουργείου Ανάπτυξης ως δικαιούχου φορέα υλοποίησης του προγράμματος, οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του για τις τιμές, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 8 μήνες. Θα προηγηθεί βραχυχρόνια κατάρτιση μίας εβδομάδας όσων επιλεγούν και η εξοικείωσή τους με τα υπηρεσιακά αντικείμενα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι άνεργοι θα τοποθετηθούν σε υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες του.

    Στο πρόγραμμα θα απορροφηθούν 300 Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., ηλικίας μέχρι 35 ετών και 200 Διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ. και απόφοιτοι Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου και Γενικών Λυκείων, ηλικίας μέχρι 30 ετών.

    Απαιτούμενα δικαιολογητικά

    Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν μόνο μία αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπεύθυνη δήλωση στα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (Κ.Π.Α.) της περιφέρειας Αττικής, εντός προθεσμίας που θα καθορισθεί με προκήρυξη του ΟΑΕΔ. Οι επιλεγέντες άνεργοι θα κληθούν εντός 30 η μερών να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά (εφόσον τα επικαλούνται στην αίτηση υπεύθυνη δήλωσή τους):

    α) Αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών (επικυρωμένη φωτοτυπία).

    -Οι κάτοχοι τίτλων σπουδών της αλλοδαπής θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ισοτιμίας από ΔΙΚΑΤΣΑ, ΙΤΕ ή άλλου αρμόδιου φορέα.

    -Οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., οι οποίοι δεν μπορούν να προσκομίσουν τίτλο σπουδών επειδή δεν έχουν ορκισθεί είναι δυνατό να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση της σχολής με την αναλυτική βαθμολογία τους από την οποία να προκύπτει ότι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.

    -Οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιημένο τίτλο σπουδών από τον Ο.Ε.Ε.Κ.

    β)Βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, στο γνωστικό τους αντικείμενο, διάρκειας 300 ωρών και άνω μετά την απόκτηση του βασικού τους τίτλου.

    γ)Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα από αναγνωρισμένα διπλώματα ξένων γλωσσών.

    δ)Aδεια άσκησης επαγγέλματος ,όπου απαιτείται.

    ε)Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

    στ) Για τους άνδρες: Πιστοποιητικό τύπου Α' ότι εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή βεβαίωση για νόμιμη απαλλαγή τους.

    Ο Ο.Α.Ε.Δ. αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του προγράμματος με κάλυψη από τον Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (Λ.Α.Ε.Κ.), καταβάλλοντας στους ασκούμενους για κάθε ημέρα και συνολικά όχι πλέον των 22 ημερών ανά μήνα:

    25 ευρώ ανά ημέρα μικτά για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ή ισότιμων τίτλων σπουδών,

    21 ευρώ ανά ημέρα μικτά για τους διπλωματούχους των ΙΕΚ και για τους αποφοίτους ΤΕΛ. ΕΠΛ, ΤΕΕ Α΄και Β΄Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών

    Το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 2.059.200 ευρώ και θα καλυφθεί από τους πόρους του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).

    [07] H EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    «Η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τον τραγικό απολογισμό τους σε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράστασή μας προς την Τουρκική Κυβέρνηση », πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [08] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΟΥ

    Aθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη είχε σήμερα ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ε.Ν.Α.Ε, Νομάρχης Πειραιά Ι. Μίχας, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων από ΟΤΑ α΄ και β΄ Βαθμού, σε πολίτες που υπέστησαν βλάβες από κακοτεχνίες- έλλειψη συντήρησης του δημοτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από αναφορές πολιτών συντάσσει ειδική έκθεση με θέμα «Εξώδικη αποζημίωση θετικής ζημίας από κακοτεχνίες οδοστρώματος».

    Ο κ. Μίχας εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Α.Ε, ανέφερε ότι η άσκηση της αρμοδιότητας των Νομαρχιών για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου, έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της.

    «Ο στόχος μας για την καλύτερη δυνατή συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου της αρμοδιότητάς μας, για την αποφυγή οποιασδήποτε ζημίας των οχημάτων των πολιτών και την τυχόν πρόκληση σωματικών βλαβών, πολλές φορές περιορίζεται από τα ελλιπή οικονομικά μέσα και το ανεπαρκές προσωπικό που διαθέτουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Νομάρχης Πειραιά κατέθεσε τις προτάσεις της Ε.Ν.Α.Ε για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει με τις αποζημιώσεις των πολιτών.

    Ειδικότερα για την ακριβή εκτίμηση των συνθηκών του ατυχήματος, του μεγέθους της ζημίας και του αιτουμένου ύψους των αποζημιώσεων, προτείνεται η σύνταξη ειδικού εντύπου (κατά το πρότυπο της «φιλικής δήλωσης ατυχήματος» των ασφαλιστικών εταιρειών).

    Προτείνεται ακόμη η σύνταξη εκτιμητικής έκθεσης από πραγματογνώμονα εμπειρογνώμονα με αντικείμενο τον προσδιορισμό της αξίας των ζημιών που προκλήθηκαν από το ατύχημα και που πρέπει να αποκατασταθούν.

    Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης προκειμένου να καθίσταται δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με δεδομένη την ανεπάρκεια των οικονομικών πόρων της, προτείνεται η θέσπιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου για την ειδική έκτακτη επιχορήγηση των Β/θμιων ΟΤΑ με σκοπό την καταβολή των αποζημιώσεων που έχουν καθορισθεί με εξώδικο συμβιβασμό.

    [09] EΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Πειραιάς, 24 Ιουνίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Δυόμισι χιλιάδες κιλά διάφορα κρέατα ακατάλληλα για κατανάλωση εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της νομαρχίας Πειραιά στη δημοτική αγορά. Επίσης έγιναν δύο μηνυτήριες αναφορές, που αφορούν παραπλάνηση καταναλωτή και έκθεση νωπών κρεάτων εκτός προθηκών ψυγείων.

    Ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, τόνισε ότι «τα κλιμάκια της Νομαρχίας διενεργούν εντατικούς και καθημερινούς ελέγχους, προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοια φαινόμενα».

    Ειδικότερα, το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου, η διεύθυνση Εμπορίου και Τουρισμού, διενήργησε ελέγχους σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι έλεγχοι έγιναν σε εστιατόρια, πιτσαρίες, ψαροταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, σνακ-μπαρ, καφετέριες, αλλά και πλοία της ακτοπλοΐας.

    Για παράβαση αγορανομικών διατάξεων παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα μία επιχείρηση, αλλά και δύο πλοία, στα οποία διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν υπερτιμημένα ορισμένα προϊόντα.

    Αναφορικά με τους ελέγχους που αφορούν την ποιότητα ζωής και υγιεινής, εντατικούς ελέγχους διενεργεί και η διεύθυνση Κτηνιατρικής. Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε καταστήματα και χώρους εστίασης, 595 κιλά τυρί φέτα, 125 κιλά κατεψυγμένα αλιεύματα και 672 κιλά γαρίδες.

    Από τους ελέγχους στην Κρεαταγορά του Ρέντη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 81 κιλά σφάγια αμνών λόγω μη ευκρινούς σήμανσης και έγιναν και τρεις μηνυτήριες εκθέσεις για ακατάλληλα οχήματα μεταφοράς κρεάτων, ενώ στην ιχθυόσκαλα Πειραιά, κατασχέθηκαν 3.600 κιλά νωπά αλιεύματα, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.

    Το κλιμάκιο της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, διενήργησε ελέγχους και στα πλοία Άπτερα, Κρήτη ΙΙ, Μυρτιδιώτισσα, Μπλου Σταρ Φέρις ΙΙ, Κνωσός Παλλάς, Λατώ, Φαιστός Παλλάς, Αίολος Εξπρές, Ρομίλντα και Εξπρές Πήγασος. Επίσης στο χώρο του λιμανιού ελέγχθηκαν πολλά μέσα μεταφοράς τροφίμων ζωικής προέλευσης, με προορισμό τα νησιά.

    [10] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΕΛΛΟΝ"

    Άγκυρα, 24 Ιουνίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», χαρακτήρισε ως ιστορική, την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι άφησε μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις για τις δύο χώρες, ενώ τόνισε με έμφαση ότι «και τις δύο πλευρές τις περιμένει ένα καλό μέλλον. Όλοι θα κερδίσουν».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είπε πως θα συνεχισθούν οι θετικές εξελίξεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη από το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

     Κληθείς να αξιολογήσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε: «Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν ήταν ιστορική. Άφησε στο νου των ανθρώπων μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις μεταξύ των δύο χωρών και ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε με ενθουσιασμό την επίσκεψη αυτή. Τα βήματα που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό με την Κυβέρνηση του AKP είναι πολύ θετικά. Δίδονται μηνύματα προσέγγισης και προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Ο Ερντογάν άνοιξε μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών».

     Σε ερώτηση εάν κατά τη γνώμη του οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε ένα χρονοδιάγραμμα προόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Βεβαίως. Είναι πλήρως πεπεισμένος για το ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν και θα βελτιωθούν ακόμη. Κατά τη γνώμη μου και τις δύο πλευρές τις περιμένει ένα πολύ καλό μέλλον. Άλλωστε, αυτό απαιτείται για το όφελος όλων».

     Σε άλλη ερώτηση εάν η Τουρκία προσεγγίζει στην Ευρώπη, ο κ. Στεφανόπουλος παρατήρησε: «Οι εξελίξεις αυτό δείχνουν. Γενικά, επικρατεί αισιόδοξο κλίμα».

     Τέλος, σε ερώτηση εάν μπορούμε να πούμε ότι θα συνεχισθούν οι θετικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν καταφατικός: «Ναι. Φυσικά, ο κόσμος όσο πάει και ενοποιείται. Είμαι βέβαιος για το ότι και η πλειοψηφία στη χώρα μου είναι ικανοποιημένη από το θετικό κλίμα που πνέει. Το εγγυώμαι εκ μέρους του έθνους μου. Ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Τουρκία».

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΚΑ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Χωρίς την παρακράτηση υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), που έχει καταργηθεί, καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιουλίου στους συνταξιούχους.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε μερικές περιπτώσεις, η αύξηση των συντάξεων από την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του παρακρατούμενου μηνιαίου φόρου, με συνέπεια να μην επιστρέφεται στους συνταξιούχους ολόκληρο το ποσό της πιο πάνω εισφοράς.

    Οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ λίγες σε σχέση με το συνολικό αριθμό των συνταξιούχων και εντοπίζονται κύρια σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 717 ευρώ το μήνα.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ.ΑΥΓΟΥΛΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΕΠΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Για τις πρόσφατες αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης της Ζάχαρης, το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, καθώς και θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, συζήτησαν σήμερα σε φιλικό κλίμα ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής, Χρ. Αυγουλάς και ο υπεύθυνος της Βρετανικής πρεσβείας επί Οικονομικών και Ευρωπαϊκών θεμάτων, Ian Whitting και της Γεωργικής Ακολούθου, Κα. Beverly Darkin.

    Από την πλευρά του ο κ. Αυγουλάς επισήμανε την σημασία που έχει ο τομέας της Ζάχαρης για την Ελληνική Οικονομία και τους Έλληνες παραγωγούς και τόνισε ότι αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την ηγεσία του υπουργείου.

    Όσο αφορά το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, επανέλαβε πως η θέση της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει αρνητική, μέχρι να υπάρξουν έγκυρα επιστημονικά πορίσματα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

    Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα της Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργηθούν Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλους τους Νομούς της χώρας μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και τη σημασία της ύπαρξης μίας Γεωργίας πολυλειτουργικού χαρακτήρα στην οποία το εισόδημα των αγροτών θα ενισχύεται και από συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως ο αγροτουρισμός.

    [13] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Μετά την ανακοίνωση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται η κακή δημοσιονομική κατάσταση που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται, επίσης, η αναξιοπιστία των στοιχείων που παρουσίαζαν.

    Η κυβέρνηση, συνεπής στην πολιτική της, αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας, εφαρμόζει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και προχωρά στην προσαρμογή του ελλείμματος του Δημοσίου, ώστε να είμαστε συνεπείς στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις».

    [14] Ο Μ.ΛΙΑΠΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (16:55 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου της γραμμής Διακοπτού Καλαβρύτων τέλεσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, ο κ Λιάπης δήλωσε τα εξής: "Σήμερα επαναλειτουργήσαμε τον οδοντωτό, ύστερα από διακοπή ενός ολόκληρου χρόνου, στο διάστημα του οποίου ανανεώθηκαν οι γραμμές του σιδηροδρόμου, ενισχύθηκαν οι γέφυρες και παραγγέλθηκαν οι νέοι συρμοί που θα παραδοθούν σε δύο χρόνια.

    Η ιστορική αξία της περιοχής, το απίθανο φυσικό κάλλος της διαδρομής και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα μοναδικό ταξίδι. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η πολιτεία ανακήρυξε το έργο ως διατηρητέο τεχνικό μνημείο".

    Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί μαζί με Δήμαρχο Καλαβρύτων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, κατέθεσαν στεφάνια για τα θύματα της κατοχής στο Ηρώο Καλαβρύτων.

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΣΡΕΝΤΕΡ

    Άγκυρα, 24 Ιουνίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στο γνωστό δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στο CNN Turk.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος σχετικά με το θέμα της χορήγησης στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε: «Η υπόθεση αυτή θα λήξει τέλος του έτους».

    Στο ερώτημα του κ. Μπιράντ αν θα τελειώσει αυτή η δουλειά μέχρι τέλος του έτους, ο Γερμανός Καγκελάριος είπε: «Έτσι όπως είπατε κι εσείς, με τη δική σας διατύπωση, ²αυτή η δουλειά θα τελειώσει², το θέμα αυτό θα λήξει στα τέλη του έτους. Η Κυβέρνησή σας προχωρεί σε σωστό δρόμο. Έχω τη γνώμη ότι η έκθεση της Κομισιόν θα είναι θετική. Πράγματι, πριν από 40 χρόνια, είχε ειπωθεί στην Τουρκία το εξής: ²Όταν εκπληρώσει η Τουρκία κάποιους συγκεκριμένους όρους, θα μπορέσει να γίνει μέλος της Ε.Ε.². Νομίζω πως η έκθεση που θα ετοιμάσει η Κομισιόν στα τέλη του έτους θα είναι θετική. Έτσι, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

    Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε πως στην περίπτωση που στα τέλη του 2004 ληφθεί θετική απόφαση, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να οδηγηθεί η Τουρκία, με κανένα τρόπο, σε ειδικό καθεστώς και ότι για το θέμα αυτό συμφωνούν με τη Γαλλία.

    Ο κ. Σρέντερ είπε ότι οι ²καχύποπτες² προσεγγίσεις των Συντηρητικών δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα και τόνισε: «Η υπόθεση αυτή θα τελειώσει στα τέλη του έτους. Περιμένω θετικό αποτέλεσμα. Ο Ερντογάν προχωρεί στο σωστό δρόμο. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σας βλέπουν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η Ευρώπη κατάλαβε πλέον ότι δεν έχει νόημα το να απορρίπτει την Τουρκία. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο σωστό δρόμο και κατά τη γνώμη μου, όταν εκπληρωθούν οι όροι, είμαστε αναγκασμένοι να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Θα πρέπει να ειπωθεί στην Τουρκία ²καλωσόρισες²».

     Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε πως η Κυβέρνηση Ερντογάν ήταν στην αρχή για τους ίδιους έκπληξη και ότι δεν της είχαν καθόλου εμπιστοσύνη. Όμως, πρόσθεσε ότι τώρα πλέον πιστεύει πως ο Ερντογάν είναι φίλος της Γερμανίας και άκρως σοβαρός όσον αφορά τις αλλαγές στην Τουρκία και πιστεύει ότι θα σημειώσει επιτυχία.

     Ο κ. Σρέντερ τόνισε: «Συναντήθηκα πολλές φορές με τον αξιότιμο Ερντογάν και τον εξέλαβα σαν αξιόπιστο φίλο. Όχι μόνο ως φίλο της Γερμανίας, αλλά ως έναν άκρως σοβαρό άνθρωπο, σε σχέση με τις αλλαγές στην Τουρκία. Ως έναν άνθρωπο που δεν υποστηρίζει ένα ακραίο θρησκευτικό Ισλάμ, αλλά ως άνθρωπο που υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές ιδέες. Γι' αυτό και πιστεύω ότι θα σημειώσει επιτυχία. Βεβαίως και στην Τουρκία η θρησκεία είναι σημαντική, αλλά όχι με την πολιτική έννοια».

     Τέλος ο κ. Σρέντερ ο οποίος είπε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποφυλακίσθηκαν οι πρώην βουλευτές του DEP καθώς και οι εκπομπές στη μητρική γλώσσα, επεσήμανε ότι με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα σημειωθεί οικονομική έκρηξη.

    [16] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΓΚΙΟΥΛ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

    Άγκυρα, 24 Ιουνίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ, διέψευσε την Πέμπτη τα δημοσιεύματα περί αμερικανικών αιτημάτων για μεταστάθμευση 18.000 Αμερικανών στρατιωτών και για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Θράκη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο κ. Γκιούλ διευκρίνισε ότι οι Η.Π.Α. ούτε έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα, ούτε και προετοιμάζονται για κάτι τέτοιο.

    Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην έκκληση του Κούρδου ηγέτη Τζελάλ Ταλαμπανί να παρασχεθεί γενική αμνηστία στα μέλη του PKK, σημείωσε ότι δεν ηγέρθη τέτοιο ζήτημα κατά τη συνάντησή τους και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά εμάς».

    [17] ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΡΗΞΗ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Ιουνίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Όπως μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο ειδήσεων το CNN Turk, την ευθύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, στο δρόμο που βρίσκεται το Hilton της Άγκυρας, ανέλαβε η παράνομη αριστερή οργάνωση ²MLKP-FESK².

    Στο μεταξύ, για την έκρηξη που σημειώθηκε στο Τσάπα της Κωνσταντινούπολης, στις 15:15 το απόγευμα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πριν από λίγο ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη στην Κωνσταντινούπολη ήταν τοποθετημένος μέσα σε λεωφορείο και η έκρηξη έγινε ενώ το λεωφορείο βρίσκονταν εν κινήσει. Επειδή η έκρηξη έγινε σε κλειστό χώρο όπως αναφέρθηκε προκάλεσε μεγάλη υλική ζημία, αλλά και ταυτόχρονα τον τραυματισμό πολλών ατόμων [21 άτομα μέχρι στιγμής] και το θάνατο 4.

    Εικάζεται ότι το άτομο που μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό βρίσκονταν και αυτό στο λεωφορείο.

    Σημειώνεται ότι μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα, στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, γνωστοποιήθηκε πως δεν πρόκειται να γίνει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου Bush στην Τουρκία.

    Αρμόδιος της αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο πρόγραμμα του Προέδρου των Η.Π.Α., στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη είπε πως καταδικάζουν έντονα τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα και στις δύο πόλεις.

    [18] ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Ιουνίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Τρεις πολίτες, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, συνελήφθησαν και ανακρίνονται από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με τη σημερινή έκρηξη βόμβας σε δημοτικό λεωφορείο της τουρκικής πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν 15, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [19] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Ιουνίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Στο σχέδιο απόφασης που προετοιμάζει η σκοπιανή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να καθιερωθεί η χρήση του ονόματος «Δημοκρατία Μακεδονίας» στον οργανισμό, αναφέρθηκε ο νέος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Τέρι Ντέιβις σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων.

    «Κατανοώ την αίτησή σας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, «όμως θα πρέπει να το συζητήσουμε αυτό και με την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα. Όπως γνωρίζετε το θέμα του ονόματος της χώρας σας είναι θέμα που θα το αποφασίσουν τα Ηνωμένα Εθνη. Εκείνο που μπορώ εγώ να κάνω είναι να προτείνω στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επισπεύσει τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα του ονόματος της χώρας σας», πρόσθεσε ο κ. Ντέιβις.

    [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Kατάμεστη ήταν σήμερα η αίθουσα της Αρσης Βαρών στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, όλοι οι αθλητές βρέθηκαν μαζί για να υποδεχθούν τους εκπροσώπους του Τύπου.

    «Το ενδιαφέρον του Τύπου είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν μπορούσαμε να ικανοποιούμε όλες τις αιτήσεις για συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις. Ετσι, αποφασίσαμε να σας καλέσουμε όλους μαζί» είπε ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ και Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 12.00, όμως περίπου δύο ώρες πριν είχε ξεκινήσει η προπόνηση. Αλλωστε, βρισκόμαστε 50 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάθε ημέρα είναι πολύτιμη. Περίπου 40 ήταν κι οι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου, των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων (Reuters, Xinhua), εικονολήπτες.

    Περισσότεροι από 30 πρωταθλητές και πρωταθλήτριες έδωσαν το «παρών», με μοναδικό απόντα τον άτυχο Γιώργο Τζελίλη.

    «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Οπως και το 2000, τέσσερις ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, έτσι και τώρα ο Τζελίλης στάθηκε πολύ άτυχος. Εύχομαι να μην έχουμε άλλους τραυματισμούς, αφού ήδη περάσαμε μια περιπέτεια με τον Πύρρο Δήμα (σ.σ. υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση πριν από λίγες εβδομάδες). Ο κύκλος των επιτυχιών που ξεκίνησε από το 1988, θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα με επικεφαλής τον Χρήστο Ιακώβου. Είμαστε ολόψυχα δίπλα του» πρόσθεσε ο Γιάννης Σγουρός, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου: «Συγχαρητήρια στην εθνική ποδοσφαίρου. Πιστεύω ότι και αύριο μπορεί να τα καταφέρει, εναντίον της Γαλλίας στη Λισαβόνα. Η ομάδα αυτή απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο αθλητισμός δοξάζει την Ελλάδα».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις πολιτείας-ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ τόνισε: «Θέλω να πιστεύω ότι με την Πολιτεία θα μιλήσουμε τελικά την ίδια γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι αυτές τις ημέρες το ποδόσφαιρο έχει προτεραιότητα, όμως πιστεύω ότι ο υφυπουργός, ο οποίος ουσιαστικά είναι ο αρχηγός του αθλητισμού στη χώρα, θα πρέπει να συζητά πολύ πιο συχνά μαζί μας. Δεν είναι αιχμή αυτό που λέω, αλλά απλή διαπίστωση και παράλληλα μια ευθεία θέση απέναντι στον υπουργό, ο οποίος πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα αθλήματα».

    Ο Χρήστος Ιακώβου προανήγγειλε ουσιαστικά ότι αυτή θα είναι η τελευταία «ανοιχτή» συνάντηση με δημοσιογράφους και στις δηλώσεις του επεσήμανε: «Από το Δεκέμβριο, όταν ξεπεράσαμε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πριν το παγκόσμιο του Βανκούβερ, όλα κυλούσαν ομαλά. Μέχρι χθες. Αυτό που έγινε με τον Γιώργο ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους. Ελπίζω να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημά του, αν και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μένουν ακόμη 50 ημέρες σκληρής δουλειάς, για να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαριστώ την ομοσπονδία για την πολύτιμη βοήθειά της όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά όλους τους συνεργάτες μου».

    Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου προέβησαν σε δηλώσεις και οι αθλητές. Αυτές είναι:

    ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ: «Βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου η πίεση είναι μεγάλη, τόσο στο σωματικό, όσο και στον ψυχολογικό τομέα. Ολος ο κόσμος με ρωτάει τι θα γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση, παρά μόνο ότι ελπίζω πως θα τα καταφέρω. Πρέπει να δω πώς θα αντιδράσει το γόνατό μου, όταν "φορτώσω" πολλά κιλά. Οπωσδήποτε θέλουμε να κλείσουμε τον κύκλο με νέες επιτυχίες, όμως ταυτόχρονα θέλουμε να γυρίσουμε σπίτια μας γεροί, γιατί τα παιδιά μας μάς χρειάζονται. Περαστικά στον Γιώργο Τζελίλη».

    ΚΑΧΙ ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΗΣ: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με την μέχρι τώρα προετοιμασία. Είχα κι εγώ κάποιες ενοχλήσεις, αλλά ευτυχώς δεν αντιμετώπισα κανένα σοβαρό τραυματισμό και μακάρι τα πράγματα να παραμείνουν έτσι. Εύχομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες να ζήσουμε ανάλογες χαρές με το Σίδνεϊ και να κατακτήσουμε ακόμη περισσότερα μετάλλια».

    ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ: «Η προετοιμασία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της. Προσωπικά ξέρω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά προσπαθώ καθημερινά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΣ: «Βρίσκομαι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν τις επόμενες 50 ημέρες όλα κυλήσουν ομαλά, τότε πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα μας δικαιώσουν. Οι Αγώνες θα είναι ο καθρέφτης της προετοιμασίας μας».

    ΒΙΚΤΩΡ ΜΗΤΡΟΥ: «Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό του Κιέβου σηκώνω περισσότερα κιλά και είμαι καλύτερα. Αρα, όλα κυλούν ομαλά με βάση το πρόγραμμα».

    ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Ολα καλά, κοιτάμε μόνο μπροστά. Με τη βοήθεια του Θεού θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

    ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ: «Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι στα 18 χρόνια μου γυμνάζομαι μαζί με όλους τους Ολυμπιονίκες μας και υπό την καθοδήγηση του κυρίου Χρήστου Ιακώβου. Θα κάνω τα πάντα για να μην προδώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν».

    ΘΩΜΑΣ ΛΙΟΝΤΟΣ: «Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι στο στάδιο της ανάρρωσης από τον τραυματισμό μου στο χέρι. Θα δώσω τον καλύτερο ευατό μου τα επόμενα τέσσερα χρόνια και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    ΝΑΤΑΣΣΑ ΤΣΑΚΙΡΗ: «Για τη συγκεκριμένη περίοδο της προετοιμασίας, πιστεύω ότι είμαι πολύ καλά. Ο χρόνος κυλάει αργά κι αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Από τη μία νιώθω ότι έχω αρκετό καιρό μπροστά μου, όμως από την άλλη ανυπομονώ. Πρέπει να εκμεταλλευτώ σωστά το χρόνο που απομένει».

    [21] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Aθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Σεμινάριο Αντιμετώπισης Κρίσιμων Περιστατικών Ολυμπιακής Ασφάλειας σε συνδυασμό με Aσκηση επί χάρτου, θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Ηilton στην Αθήνα.

    Η συνάντηση αυτή εργασίας, οργανώνεται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α) σε συνεργασία με τις Η.Π.Α., στο πλαίσιο της Ολυμπιακής εκπαίδευσης που προσφέρεται από τις χώρες της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (Ο.Σ.Ο.).

    Θα συμμετάσχουν ανώτατα και ανώτερα στελέχη των βασικών εμπλεκόμενων Φορέων, επιχειρησιακού επιπέδου Δομής Διοίκησης Ολυμπιακής Ασφάλειας και Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων.

    Στο σεμινάριο-άσκηση θα λάβουν μέρος οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Επιχειρησιακών Κέντρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την Αττική και τις άλλες Ολυμπιακές Πόλεις (Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Ηράκλειο-Βόλος-Αρχαία Ολυμπία), καθώς και διακόσια (200) συνολικά στελέχη  από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, την Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

    Επίσης θα λάβουν μέρος, ως παρατηρητές, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Αρχηγοί-Επικεφαλής των Φορέων που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή Ασφάλεια, καθώς και Ανώτατοι Αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Η.Π.Α., Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισραήλ, Αυστραλίας και Ισπανίας, που απαρτίζουν την Ολυμπιακή συμβουλευτική Ομάδα (Ο.Σ.Ο.).

    Στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών σε εξειδικευμένα θέματα, καθώς και συντονισμένης συνεργασίας στο χειρισμό περιστατικών κλιμακούμενης δυσκολίας.

    Στόχος της τελευταίας αυτής δοκιμασίας του Σχεδιασμού είναι να πιστοποιηθεί για μία ακόμα φορά η πληρότητα του Σχεδιασμού, ο καλός συντονισμός, καθώς και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών εκείνων που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή Ασφάλεια και ενδεχομένως να κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια επιστολή προς τη διοίκηση της ΕΠΟ, τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές για την πρόκριση της εθνικής ομάδας στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς και ευχές για τον αγώνα με τη Γαλλία.

    Η επιστολή αναφέρει: «Ολόψυχα σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πρόκρισή σας στα Προημιτελικά του EURO 2004. Η μεγάλη σας προσπάθεια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Πορτογαλίας, συγκινεί όλους τους πανέλληνες. Εύχομαι πάντοτε ο καλός Θεός να σας ευλογεί και να σας ενισχύει στον ωραίο και τόσο θεαματικό αυτό αθλητικό αγώνα. Σας χαίρομαι και σας σφίγγω το χέρι με πολλές πατρικές ευχές.

    Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για κάθε επιτυχία στον αγώνα σας με τη Γαλλία. Καλή δύναμη. Ο Θεός μαζί σας».

    [23] ΧΑΝΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Ο Γ. ΤΖΕΛΙΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Πιθανόν χάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο αρσιβαρίστας Γιώργος Τζελίλης ο οποίος τραυματίστηκε χθες στον ώμο και χρειάζεται τουλάχιστον 5-6 εβδομάδες για να μπει ξανά στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων. Χρονικό περιθώριο αρκετά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου πρέπει να δηλώσει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες τους αθλητές που θα πάρουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση.

    Ο Ελληνας αθλητής βρίσκεται στο νοσοκομείο όπου παρακολουθείται στενά από τον γιατρό της ΕΟΑΒ, Γιώργο Τσικούρη.

    Σημειώνεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Τζελίλης πήγε να σηκώσει στο ζετέ 180 κιλά, οπότε υπέστη και το κάταγμα. Η ατυχία χτυπάει για δεύτερη φορά τον πρωταθλητή μας, αφού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ πριν από τέσσερα χρόνια είχε ανάλογα συμπτώματα.

    [24] ΣΤΟΥΣ 85 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 24 Ιουνίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Το ιρακινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες ιρακινές πόλεις, είναι 85 νεκροί και 320 τραυματίες, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Ο απολογισμός αυτός που είναι σχετικός με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις περιοχές της Μοσούλης, της Μπαακούμπα, της Φαλούτζα, του Ραμάντι και της Βαγδάτης δεν περιλαμβάνει τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Μοσούλη και την Μπαακούμπα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

    [25] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ο ΜΠΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Ουάσιγκτον, 24 Ιουνίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σκοπεύει να μεταβεί στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα παρά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν εκεί σήμερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Σε ότι αφορά το πρόγραμμα τίποτα δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλίλαν.

    Ο Μπους μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 Ιουνίου, πριν όμως θα κάνει έναν σταθμό στην πρωτεύουσα της χώρας την Αγκυρα.

    Ο Μακλίλαν δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία φαίνεται να είναι έργο τρομοκρατών που σκοπεύουν να διαταράξουν τη σύνοδο κορυφής.

    [26] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ;

    Βαγδάτη, 24 Ιουνίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Μία οργάνωση, ηγέτης της οποίας είναι ο συνδεόμενος με την Αλ Κάϊντα Αμπου Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για το κύμα των επιθέσεων που σημειώθηκε σήμερα στο Ιράκ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 75 άνθρωποι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οι αδελφοί σας στην Τζαμάατ-αλ-Τάουχιντ και την Τζιχάντ εξαπέλυσαν μία ευρείας κλίμακας επίθεση σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πληγμάτων εναντίον αποστατών πρακτόρων της αστυνομίας και κατασκόπων, του ιρακινού στρατού και των αμερικανών αδελφών του", αναφέρεται στην ανακοίνωση στην αραβική γλώσσα που δημοσιεύεται σε ισλαμική ιστοσελίδα.

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 24 Ιουνίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Οι σημερινές επιθέσεις στο Ιράκ "έχουν ως στόχο την παρεμπόδιση της μεταβίβασης της εξουσίας, δεν θα επιτύχουν όμως", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Καταδικάζουμε σαφέστατα αυτές τις επιθέσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ εκτιμώντας ότι "δυστυχώς αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των γεγονότων που είχαμε προβλέψει έως τις 30 Ιουνίου", ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας ανάμεσα στις αρχές της συμμαχίας και τη νέα ιρακινή κυβέρνηση.

    Οι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα μια σειρά από τρομοκρατικές και βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

    [28] "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Αφιερωμένες στην καθημερινή οικολογία είναι και φέτος οι «Γιορτές της Γης» που διοργανώνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου, στο ορεινό χωριό Βλάστη της Κοζάνης, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων και σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

    Οι Γιορτές της Γης δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών, αλλά περιλαμβάνουν ένα σύνολο πολιτιστικών και οικολογικού ενδιαφέροντος δραστηριοτήτων και αποτελούν μία πρόταση εναλλακτικών διακοπών. Στόχος της διοργάνωσης από την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ερευνας και Ενημέρωσης «Οικοτοπία» είναι να λειτουργήσει το φεστιβάλ ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου και να προτείνει τη λειτουργία μίας «οικολογικής πόλης» σε αρμονία με το περιβάλλον, μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

    Το ενδιαφέρον επισκεπτών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τις προηγούμενες χρονιές ήταν τέτοιο, ώστε φέτος η Οικοτοπία εξετάζει την πιθανότητα διοργάνωσης ενός δικτύου Γιορτών, αφιερωμένων σε διαφορετικά στοιχεία της φύσης. Ετσι φέτος από τις 2 ως τις 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν οι Γιορτές Νερού, στον Αλιάκμονα (Πλατανόδασος Ρυμνίου, στον δήμο Αιανής), ενώ δεν αποκλείεται του χρόνου να πραγματοποιηθούν οι γιορτές Ανέμου σε κάποια κορυφή της Πελοποννήσου.

    «Πριν τρία χρόνια ακουγόταν σαν τρέλα η διοργάνωση ενός οικολογικού φεστιβάλ σε έναν μη τουριστικό, απομακρυσμένο προορισμό. Τα καταφέραμε όμως και λειτουργεί σχεδόν σαν αυτόματος πιλότος. Δεν επαναπαυόμαστε όμως, γιατί αυτό που θέλουμε είναι η ανανέωση» δήλωσε ο υπεύθυνος για την οργάνωση, Σταύρος Υφαντής.

    Υπό την επιμέλεια του ίδιου και του Ιταλού Stefano Generali εκδόθηκε και το βιβλίο «Καθημερινή οικολογία Μικρός οδηγός για την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών» με χρηματοδότηση της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο οδηγός προτείνει διαφορετικές συνήθειες και συμπεριφορά στους πολίτες για την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος. Η τιμή του βιβλίου είναι συμβολική (1 ευρώ) και θα διατίθεται στους χώρους του φεστιβάλ.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Τριήμερο workshop, από τις 10 ως τις 12 Ιουλίου, με θέμα "Η φύση της γεωγραφίας" διοργανώνεται από το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ).

    Θερινός Κινηματογράφος: Ένα αφιέρωμα στο νέο σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Την Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, θα προβληθεί η τελευταία του ταινία μεγάλου μήκους, η διασκεδαστική κωμωδία, "Γαμήλια Νάρκη" και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Την Δευτέρα 12 Ιουλίου, θα προβληθούν οι ταινίες του "το κυνήγι της πάπιας" (μικρού μήκους) και "ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ" (μεγάλου μήκους). Mε την συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πτολεμαίδας "Σείριος".

    Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την ιστορία της Βλάστης, τον αθλητισμό στο χώρο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τις πολιτικές προστασίας της φύσης και την οικολογική ανάδειξη της περιοχής καθώς και πολιτική συζήτηση με τη συμμετοχή γνωστών πολιτικών στελεχών.

    Θα λειτουργεί παιδότοπος, για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών με εργαστήρι ζωγραφικής και κολλάζ, κουκλοθεατρικό εργαστήρι (κατασκευή κούκλας, δημιουργία σεναρίου, εμψύχωση κούκλας), αφήγηση παραμυθιών και δραματοποίηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.

    Παράσταση καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Στανίση θα δοθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

    "Μεταμορφώσεις" μια παράσταση του Θεάτρου της Κούκλας και του Τάκη Σαρρή, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουλίου.

    Θα λειτουργεί εξάλλου παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών.

    Ακόμη θα γίνει παρουσίαση της δράσης των κυριότερων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας.

    Επίσης, το παλιό σουηδικό εργοστάσιο υφαντών λειτουργεί και πάλι, τις ημέρες των Γιορτών. Οι αργαλιοί ξαναστήθηκαν για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τέχνη της υφαντικής, αλλά και να πληροφορηθούν την ιστορία του χώρου από την έκθεση φωτογραφίας. Καθημερινά 11.00 13.00 & 18.00 20.00. To απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουλίου, ο Χρήστος Μπακαλάκος αφηγείται παραμύθια και τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλα λαογραφική έκθεση αντικειμένων, με την επιμέλεια των Συλλόγων Βλατσιωτών.

    Θα γίνουν επίσης εικαστικές εκθέσεις: Φωτογραφία: "Aντικατοπρισμοί Αφρική" από την Ελένη Γκίνου, "Ζαγόρι τελευταίος ελληνικός παράδεισος" από τον Κώστα Ζήση, καθώς και του Ανέστη Ρέκα και της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας. "Οικο-ανταμώματα και μυστικά συνομιλήματα", χαρακτική από την Αναστασία Τσετουλίδου καθώς και ζωγραφική από την Δόμνα Δέλλιου.

    Σεμινάριο κρουστών από την σχολή αφρικάνικων και παραδοσιακών κρουστών Κρουστά της Τάκη, στις 9 και 10/7.

    Ορεινή πεζοπορία, με ανάβαση στο Σινιάτσικο, με την συνοδεία της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας.

    ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πέμπτη 8 Ιουλίου

    Ένα νέο συγκρότημα, οι Κυματομορφές, θα ανοίξουν τις Γιορτές με παραδοσιακή μουσική. Ακολουθεί ο Παντελής Θαλασσινός που σμίγει με το Τρίφωνο, ένα νέο group αλλά με τρεις παλιούς και γνωστούς τραγουδιστές, τον Νίκο Κουρουπάκη, τον Δημήτρη Υφαντή και την Ερωφίλη, παίζοντας με τα χρώματα της μουσικής αλλά και με εναλλαγές συναισθημάτων.

    Εκτός απ΄ τα καινούργια τραγούδια του από τον τελευταίο του δίσκο "στης καρδιάς μου τα ανοιχτά", ο Παντελής παρουσιάζει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του, επιλεγμένα τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπάει, καθώς και αρκετά παραδοσιακά τραγούδια από τον μουσικό πλούτο της χώρας μας. H Eρωφίλη, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Νίκος Κουρουπάκης ερμηνεύουν πολυαγαπημένα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Μαζί τους και η 9μελής μουσική παρέα τους, με βιολί, ούτι, κλαρίνο, μπάσο, κιθάρες, μπουζούκι, ντράμς, κρουστά, υπόσχονται μια μαραθώνια, χορταστική όσο και απολαυστική συναυλία.

    Παρασκευή 9 Ιουλίου

    Τα "καλοκαιρινά ραντεβού", ήταν το σλόγκαν του περσινού καλοκαιριού, ένα κομμάτι που βρέθηκε στα χείλη όλων μας. Ωστόσο οι Δυτικές Συνοικίες απέδειξαν με τον δεύτερο δίσκο τους (που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2003), με τον τίτλο "Μακριά σου", ότι δεν είναι το group της περιστασιακής επιτυχίας.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται με σάλσα μερένγκε, κούμπια, μπολέρο, τσα τσα από το αυθεντικότερο λάτιν συγκρότημα στην Ελλάδα, τους Aroma Caribe που αποτελούνται από Έλληνες και Λατινοαμερικάνους μουσικούς. Μαζί τους στα κρουστά ο Williams Cumberbache (γεννημένος στο Καράκας της Βενεζουέλα), μια από τις σημαντικότερες και πιο πρωτοριακές μορφές της λάτιν μουσικής σκηνής στη Μεγάλη Βρετανία.

    Σάββατο 10 Ιουλίου

    Αφιερωμένο στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι είναι το βράδυ του Σαββάτου, με μία από τις τελευταίες γνήσιες προσωπικότητες του ρεμπέτικου, τη Μαριώ, την κομπανία της και δύο ακόμη τραγουδιστές, τον Γιάννη Καραλή και τον Χάρη Ντατσή.

    Στη συνέχεια γκάιντες με παραδοσιακά κρουστά (νταούλια, νταχαρέδες, τουμπελέκια) σε ελληνικό και βαλκανικό ρεπερτόριο, από τα Κρουστά της Τάκη, ένα γκρουπ που δημιουργήθηκε παράλληλα με τη σχολή αφρικάνικων και παραδοσιακών κρουστών που λειτούργησε ο Λευτέρης Γρηγορίου στην οδό Τάκη στου Ψυρρή από το 1994.

    Κυριακή 11 Ιουλίου

    Λαϊκή μουσική και ηλεκτρονικοί ήχοι σε μια ταυτόχρονη συνύπαρξη παράδοσης και μοντερνισμού χαρακτηρίζουν το κλείσιμο των Γιορτών. Στην πλατεία, λαϊκό γλέντι από τους Απέναντι, το συγκρότημα που έγινε ευρύτατα γνωστό από την διασκευή του τραγουδιού "τι σου 'κανα και πίνεις". Παράλληλα ένα νεανικό πάρτυ στήνεται στον συναυλιακό χώρο με τους FFC (FortiFied Concept), το πρώτο hip-hop συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1987 στην Ελλάδα.

    Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες είναι στα 12 (8/7) και 10 ευρώ (9&10/7), ενώ στις υπόλοιπες εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [29] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Μετά από απουσία δύο ετών επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη η Χαρούλα Αλεξίου με μία μοναδική συναυλία στο Θέατρο Γης, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 21.15, συνοδευόμενη από τον Μανώλη Φάμελλο, τη Ζωή Παπαδοπούλου, αλλά και από μία αξιόλογη ορχήστρα.

    Η Θεσσαλονίκη θα είναι το ορμητήριό της για την έναρξη της καλοκαιρινής της περιοδείας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Μεγάλο μέρος της συναυλίας της θα στηρίζεται στο πρόγραμμα που παρουσίαζε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην Αθήνα με τον Γιάννη Κότσιρα, αλλά και σε τραγούδια από τον τριπλά πλατινένιο δίσκο της "Ως την άκρη του ουρανού".

    "Πέρσι συνεργάστηκα με τον Γιάννη Κότσιρα, σε μία μεγάλη παραγωγή που ήταν δύσκολο να μεταφερθεί εδώ" δήλωσε η κ.Αλεξίου σε συνέντευξη για την έναρξη της περιοδείας της, ενώ εξήγησε ότι αναγκάστηκε να ματαιώσει τη χειμερινή περιοδεία εξαιτίας των υποχρεώσεών της με την τελευταία της δισκογραφική δουλειά. Ωστόσο πρόσθεσε: "Δεν ξεχνώ ποτέ την ανταπόκριση και την υποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη μου αγωνία είναι, όποτε ετοιμάζω μία νέα δουλειά, να ανταποκρίνεται στην προσδοκία του κοινού".

    Επίσης αναφέρθηκε στη συμμετοχή, τόσο στον δίσκο της όσο και στη συναυλία, του Μανώλη Φάμελλου, αλλά και στη νέα καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη, Ζωή Παπαδοπούλου. "Την πιστεύω πάρα πολύ" είπε χαρακτηστικά.

    Η ενορχήστρωση της συναυλίας είναι του Νίκου Ζέρβα, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ζέρβας (πλήκτρα), Γιάννης Σπάθας και Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρες), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (μπάσο), Πάνος Τόλιος (ντραμς), Δημήτρης Μαριόλας και Σπύρος Ιωαννίδης (μπουζούκι), Χρηστάκης Βασιλείου (κρουστά), Θάνος Γκιουλέτζης (βιολί), Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο). Η ηχητική επιμέλεια ανήκει στους Παύλο Σαπουντζή και Γιώργο Ρουπάκα, και η επιμέλεια του φωτισμού στον Κώστα Καψογεώργο.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

    ΙΟΥΝΙΟΣ

    Δευτέρα 28: Θεσσαλονίκη - θέατρο Γης

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    Σάββατο 3: Ρόδος

    Δευτέρα 5: Βύρωνας - θέατρο Βράχων

    Πέμπτη 8: Χανιά

    Παρασκευή 9: Ηράκλειο

    Δευτέρα 12: Βόλος

    Πέμπτη 15: Δράμα

    Σάββατο 17: Ολυμπία - θέατρο Ολυμπίας

    Δευτέρα 19: Πάτρα - αρχαίο Ωδείο

    Τρίτη 20: Καλαμάτα - γήπεδο Μεσσηνιακού

    Σάββατο 24: Κασσάνδρα - θέατρο Σίβηρης

    Κυριακή 25: Θεσσαλονίκη - Θερμαϊκός - Εγκαταστάσεις ΕΟΤ

    Δευτέρα 26: Νάουσα

    Τετάρτη 28 Δίον - αρχαίο θέατρο

    Σάββατο 31: Νέα Κίος - γήπεδο Νέας Κίου

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Τετάρτη 4: Βεάκειο

    [30] ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Καλοκαιρινό πρόγραμμα με ποικίλες δραστηριότητες και ψυχαγωγία προγραμματίζει για τα παιδιά σχολικής ηλικίας (6-14 ετών), το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Ωδείου Ευόσμου, δίνοντας την ευκαιρία σε όσα παιδιά θα παραμείνουν στην πόλη να περάσουν ευχάριστα τις ώρες τους με εποικοδομητικές ασχολίες που τονώνουν τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητα τους.

    Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Ευόσμου λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2002 στο κτίριο επιμόρφωσης του Δήμου Ευόσμου επί της οδού Μαιάνδρου 98 και συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας «2000-2006» και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, άρτια εξοπλισμένο, τα παιδιά Δημοτικού Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να περάσουν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες τους υπό την καθοδήγηση μιας έμπειρης ομάδας παιδαγωγών.

    Τα παιδιά ασχολούνται με κατασκευές από πηλό, χαρτί, ανακυκλώσιμα υλικά, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, ομαδικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικές εκδρομές.

    Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών λειτουργεί από τις 12 μ.μ μέχρι και τις 8 μ.μ. και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Για πληροφορίες-εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2310773076.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1896 ΚΑΙ 1906 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Έκθεση με θέμα «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 και 1906 μέσα από τον Κυπριακό Τύπο: Η Κυπριακή Συμμετοχή και η Εθνική Έξαρση» οργανώνει στο πλαίσιο δράσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) του Intercollege Λευκωσίας, ένας μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός, ερευνητικός και ακαδημαϊκός οργανισμός,. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τα εξής:

    1. Πρωτοσέλιδα των Κυπριακών Εφημερίδων του 1896 και 1906, για να αποκαλυφθεί η προβολή και δημοσιότητα που οι κυπριακές εφημερίδες της εποχής έδωσαν στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και τη Μεσολυμπιάδα του 1906, καθώς και το κλίμα εθνικής έξαρσης που δημιουργήθηκε στην Κύπρο με τις δύο πιο πάνω σημαντικές και ιστορικές για το Ελληνικό Έθνος δραστηριότητες.

    2. Παρουσίαση του πολυτελούς βιβλίου/λευκώματος με τίτλο: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 και 1906 μέσα από τις Κυπριακές Εφημερίδες: Η Κυπριακή Συμμετοχή και η Εθνική Έξαρση, με κείμενα που καλύπτουν το ιστορικό της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και την οργάνωση και πραγματοποίησή τους, τη συμμετοχή της Κύπρου σ' αυτούς, τη δημιουργία των πρώτων Κυπριακών Αθλητικών Συλλόγων, όπως προβάλλονται και καλύπτονται από τις Κυπριακές Εφημερίδες της εποχής, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

    Η Έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο -Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 29 Ιουνίου 2004 στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τυπογραφίας, Οπτικής Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την απόψε στις 20.30 από τον Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Θεοχάρους.

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2004 (11:27 UTC+2)

    Το βιβλίο της Ελευθερίας Μαντά "Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου (1923-2000)" που εξέδωσε πρόσφατα το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΜ-Θ σήμερα, στις 20.00.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο δημοσιογράφος, Παντελής Σαββίδης, η συγγραφέας και επιστημονική συνεργάτης του ΙΜΧΑ, Ελευθερία Μαντά, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του ΙΜΧΑ, Βασίλης Κόντης.

    Η ιστορική παρουσία των Αλβανών Τσάμηδων στην Ηπειρο του Α' μισού του 20 αιώνα παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα λιγότερο γνωστά θέματα του ελληνικού παρελθόντος, ένα θέμα που για αρκετές δεκαετίες καλύφθηκε από σιωπή και αγνοήθηκε, ηθελημένα ή αθέλητα, από την ελληνική ιστοριογραφία. Η μελέτη που παρουσιάζεται αποτελεί μία σύγχρονη προσπάθεια ανασύνθεσης του ιστορικού παρελθόντος γύρω από αυτό το θέμα. Η μελέτη στηρίχθηκε σε ερευνητική προσπάθεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και στη συλλογή μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού, που στην πλειοψηφία του είναι αδημοσίευτο.

    Κεντρική θέση στην έρευνα κατέχουν οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τους οποίους οι Αλβανοί Τσάμηδες εντάχθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος, μετά το 1923 και τη συνθήκη περί ανταλλαγής των πληθυσμών, οι συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, αλλά και η δραματική κορύφωση του ζητήματος που συντελέστηκε με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας.

    Το βιβλίο κλείνει με μία σύντομη αναφορά στις προσπάθειες ανακίνησης του θέματος που έγιναν από αλβανικής πλευράς κατά την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη γειτονική Αλβανία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 June 2004 - 18:14:53 UTC