Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ - ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
  • [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [03] Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΟΥ EURO 2004
  • [04] "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΚΑ"
  • [05] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ
  • [08] ΣΒΗΣΤΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
  • [09] ΟΣΕ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΙΝΔΟΥ - ΑΔΕΝΔΡΟΥ
  • [10] ΑΠΑΞΙΑ ΣΤΟ Χ.Α-ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [11] ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΗΑΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
  • [12] ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΠΝΟΣ
  • [13] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο
  • [14] ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
  • [15] ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ "GARANTI BANKASI" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [17] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ;
  • [18] "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΠΕΔΩΣΕ Ο
  • [19] ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [20] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"
  • [21] ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [22] ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [23] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
  • [24] ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ
  • [25] ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΛΟΓΩ..ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !
  • [26] "ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΧΩΡΕΣ"
  • [27] ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΕΣΤΙΛ
  • [28] ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [29] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ν.
  • [30] "Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ" ΛΕΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ
  • [31] ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΚΕΣΣΑΝΛΗ

  • [01] ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ - ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

    Λισαβόνα, 5 Ιουλίου 2004 (00:10 UTC+2)

    Στον ουρανό της Λισαβόνας σήκωσε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο πολυτιμότερος παίκτης του EURO 2004, το βαρύτιμο τρόπαιο. Το τρόπαιο που ουδείς φανταζόταν ποτέ ότι θα κατέληγε στα χέρια των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

    Η Ελλάδα είναι στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Άγγελος Χαριστέας με το δικό του «χρυσό» γκολ έστειλε την Ελλάδα στον έβδομο ποδοσφαιρικό ουρανό, δίδοντας το έναυσμα για τρελά πανηγύρια σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπου υπάρχει Ελληνισμός.

    Η Εθνική του Ότο Ρεχάγκελ, του πρωτομάστορα αυτής της ομάδας, που ένωσε όλους τους παίκτες, κατάφερε το ακατόρθωτο. Να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Έστειλε στα σπίτια τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τους Τσέχους και στέρησε από τους Πορτογάλους το Κύπελλο, κερδίζοντας δυο φορές την διοργανώτρια χώρα: μια φορά στην πρεμιέρα και μια στον τελικό.

    Οι διεθνείς μας κατάφεραν να περιορίσουν τα «ατού» των Πορτογάλων. Βασιζόμενοι στην άμυνα «γρανίτη», και παίζοντας με πάθος, ψυχή και δύναμη, έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Περίμεναν τους Πορτογάλους και χτύπησαν στην κατάλληλη στιγμή. Στο 57' ο Άγγελος Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, στέλνοντας τη μπάλα στο κεφάλι του Χαριστέα, ο οποίος με ιδανική κεφαλιά παραβίασε την εστία του Ρικάρντο.

    Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να αντιδράσουν μετά το σοκ του 1-0. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ένιωσε την πίεση των Πορτογάλων, όμως είναι χαρακτηριστικό πως οι κορυφαίες ευκαιρίες για τους αντιπάλους μας προήλθαν από σουτ τα οποία μπόρεσε να εξουδετερώσει ο Αντώνης Νικοπολίδης. Στο 59' ο Κριστιάνο Ρονάλντο και στο 64' ο Φίγκο (μετά από λάθος της ελληνικής άμυνας) ο Νικοπολίδης είπε «όχι».

    Η τελευταία μεγάλη φάση των Πορτογάλων σημειώθηκε στο 90' όταν πάλι ο Φίγκο από τα 11 μέτρα σούταρε, χωρίς όμως να μπορέσει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

    Το α' ημίχρονο

    Απέναντι στην τεχνική ομάδα της Πορτογαλίας, το συγκρότημά μας αντιπαρέταξε δύναμη, πάθος και πείσμα. Ο Μιχάλης Καψής -που ξεκίνησε τελικά τον αγώνα, παρά το πρόβλημα τραυματισμού του, ανέλαβε το μαρκάρισμα του Παουλέτα, μη επιτρέποντάς του να γίνει επικίνδυνος. Παράλληλα, τα δυο άκρα -Σεϊταρίδης και Φύσσας- περιόρισαν τους χώρους των Φίγκο και Ρονάλντο. Ακόμη, ο Κατσουράνης και ο Ζαγοράκης μάρκαραν με επιτυχία τους Μανίσε και Ντέκο.

    Στο α' ημίχρονο, ο Μιγκέλ στο 13' από πλάγια θέση σούταρε, αναγκάζοντας τον Νικοπολίδη να κάνει μπλοζόν και να στείλει τη μπάλα σε κόρνερ.

    Λίγο αργότερα ήρθε η ώρα των Ελλληνων να κάνουν την πρώτη επικίνδυνη φάση στην εστία των Πορτογάλων. Έπειτα από ωραία προσπάθεια των Βρύζα και Ζαγοράκη, ο τελευταίος προσπάθησε να τροφοδοτήσει τον Χαριστέα, αλλά ο Ρικάρντο κατάφερε να αποσοβήσει τον κίνδυνο προ του έλληνα επιθετικού.

    Η ελληνική ομάδα ήταν για άλλη μια φορά καλή στο πρώτο 45λεπτο βασικά στον αμυντικό τομέα. Οι επισκέψειςστην αντίπαλη εστία, είχαν ως βασικό στόχο τα κεφάλια των Βρύζα και Χαριστέα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι σέντρες δεν ήταν καλές και γινόταν εύκολη λεία για τους αμυντικούς Πορτογάλους.

    Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να απειλήσουν τον Νικοπολίδη με μακρινά σουτ τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν την ελληνική εστία (στο 16' ο Παουλέτα και στο 24' ο Μανίς).

    Ο διαιτητής Μάρκους Μέρκ έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κοστίνια, Νούνιο Βαλέντε, Μπασινά, Φύσσα και Παπαδόπουλο.

    ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

    Εθνική Πορτογαλίας: Ρικάρντο, Μιγκέλ (43' Πάολο Φερέιρα), Ρικάρντο Καρβάλιο, Χόρχε Αντράντε, Νούνο Βαλέντε, Κοστίνια (60' Ρουι Κόστα), Μανίς, Ντέκο, Λουίς Φίγκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Παουλέτα (74' Νούνο Γκόμεζ)

    Εθνική Ελλάδας: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Μιχάλης Καψής, Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Στέλιος Γιαννακόπουλος (76' Στέλιος Βενετίδης), Θοδωρής Ζαγοράκης, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Κατσουράνης, Ζήσης Βρύζας (81' Δημήτρης Παπαδόπουλος), Άγγελος Χαριστέας.

    [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας συνεχάρη τους παίκτες της εθνικής ομάδας για τον ανεπανάληπτο θρίαμβο. Ευχαριστούμε τα παιδιά της Εθνικής, τον προπονητή Ότο Ρεχάγκελ για την επιτυχία που μας χάρισαν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρισκόταν στο στάδιο «Ντα Λουζ». Ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε επίσης τους Έλληνες που συμπαραστάθηκαν στην εθνική ομάδα όσο καιρό διεξαγόταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. «Τα παιδιά αυτά δόξασαν τα χρώματα της Ελλάδος και έδωσαν χαρά σε όλους τους Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή του ποδοσφαίρου μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Θεωρώ ότι αυτά τα παιδιά σήμερα - και όλες αυτές τις μέρες - έδωσαν ένα μάθημα για το τι μπορούμε να πετυχαίνουμε οι Έλληνες, όταν πραγματικά πιστεύουμε κάτι, είμαστε ενωμένοι και έχουμε αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και μέθοδο στο να το επιδιώξουμε». »Πράγματι, αυτό είναι το καλύτερο διαβατήριο, το καλύτερο προσκλητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί το σπουδαίο αυτό ελληνικό καλοκαίρι συνεχίζεται σε ενάμισι μήνα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και πιστεύω ότι, μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία της Εθνικής, περιμένουμε σημαντικές επιδόσεις και από τους Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επιστροφή του Ότο Ρεχάγκελ στη Γερμανία για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής της χώρας του, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μετά τη λήξη του ιστορικού αγώνα που μας χάρισε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, από τη Λισαβόνα, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η εθνική μας, μας έκανε υπερήφανους. Δεκαπέντε χιλιάδες στο Ντα Λουζ και 17 εκατομμύρια, σε όλο τον κόσμο, πανηγυρίζουν την τεράστια επιτυχία. Συγχαίρω τους παίκτες, τον προπονητή και όλους όσους βοήθησαν σε αυτή την εκπληκτική πορεία». »Μας δίδεται μία μεγάλη ευκαιρία. Δε θα τη χάσουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες μόνιμης παρουσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου στις κορυφές. Καλούμε όλους τους Έλληνες να βρεθούν στην υποδοχή των μεγάλων αθλητών, στο Καλλιμάρμαρο τη Δευτέρα στις 8:30 μ.μ.». Τους παίκτες της Εθνικής συνεχάρη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι απάντηση στα αρνητικά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. «Τα παιδιά φέρανε την άνοιξη στο ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό και αυτό αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο θρίαμβος αυτός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σημαίνει επίσης ότι η χώρα έχει αλλάξει «είναι ανάμεσα στους πρώτους σε πολλά επίπεδα» και θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα από το στάδιο «Ντα Λουζ» μαζί με τη σύζυγό του, Αντα. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη δήλωσε: «Σήμερα κάνατε υπερήφανους όλους τους Έλληνες, σε όποιο σημείο της γης κι αν βρίσκονται. Η επιτυχία σας ξεπερνά τα όρια μιας σπουδαίας αθλητικής νίκης. Είναι μια εθνική επιτυχία γιατί δείξατε σε όλο τον κόσμο πως η δουλειά, η επιμονή, η αυτοπεποίθηση και η ομοψυχία μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε υπερβάσεις που μοιάζουν να αγγίζουν το θαύμα». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε πως «αξίζει ένα μπράβο στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας και τον προπονητή της. Συμμετέχουμε στη χαρά και υπογραμμίζουμε ότι αυτή η νίκη δεν πρέπει να κρύψει το μεγάλο τέλμα που βρίσκεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Καλούμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της». Συγχαρητήρια προς την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Χαρίσατε με το παράδειγμα σας και τη δουλεία σας ένα χαμόγελο στο λαό μας. Ανοίξατε δρόμους που πρέπει να τους αξιοποιήσει η πολιτεία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα του προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, τονίζει ότι «δώσατε ένα παράδειγμα για το πώς κερδίζονται διακρίσεις». Επίσης, εκφράζει τα συγχαρητήρια του «για τη δύναμη ψυχής, τη συλλογική προσπάθεια και το ήθος που δείξατε σε όλη την διάρκεια του ευρωπαϊκού κυπέλλου». Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Είναι μια μοναδική στιγμή για όλη την Ελλάδα, είναι κάτι το απερίγραπτο. Όλοι προσευχόμασταν αλλά δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσει η ώρα να σηκώσουμε αυτό το κύπελλο. Είναι πολύ καλό σημάδι μια και αυτό είναι το Ολυμπιακό καλοκαίρι της Ελλάδας». »Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους παίκτες και τον προπονητή, οι οποίοι κατάφεραν πραγματικά να μας φέρουν πρώτους σε όλη την Ευρώπη. Όλους θα τους περιμένουμε αύριο στο Παναθηναϊκό Στάδιο να τους υποδεχθούμε όπως τους αξίζει και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτή την ομάδα που μας έδωσε πάρα πολύ μεγάλη χαρά σε όλο τον ελληνισμό». Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι οι παίκτες «απέδειξαν με την επίπονη πειθαρχημένη προσπάθεια τους ότι οι Έλληνες μπορούν -όταν θέλουν- αξιοποιώντας τα παραδοσιακά τους οράματα, να κερδίζουν και να νικούν».

    [03] Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΟΥ EURO 2004

    Λισαβόνα, 5 Ιουλίου 2004 (16:21 UTC+2)

    Ως ο καλύτερος παίκτης του EURO 2004 ψηφίστηκε ο αρχηγός της εθνικής Ελλάδας Θοδωρής Ζαγοράκης. Η ετυμηγορία αυτή προήλθε από τους προπονητές και τεχνικούς συμβούλους της UEFA, αλλά και από τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους μέσω του Διαδικτύου.

    Η ηγετική του φυσιογνωμία εντός και εκτός γηπέδου ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που χάρισε στον έλληνα άσο τη σπουδαία αυτή διάκριση. Το όνομα του «Τέο» θα αναγράφεται πλέον δίπλα στα ονόματα των Πίτερ Σμάιχελ, Άλαν Σίρερ και Ζινεντίν Ζιντάν, που ψηφίστηκαν αντιστοίχως ως οι καλύτεροι παίκτες των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων του 1992,1996 και 2000.

    Η απονομή του τίτλου στον Ζαγοράκη θα γίνει στις 26 Αυγούστου στο Γκαλά της UEFA στο Μονακό.

    Οι καλύτεροι του EURO 2004

    Eκτός του Ζαγοράκη, στη σύνθεση της ομάδας των καλύτερων παικτών του EURO 2004 συγκαταλέγονται ακόμη οι διεθνείς μας Αντώνης Νικοπολίδης, Τραϊνός Δέλλας, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Άγγελος Χαριστέας.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA οι καλύτεροι παίκτες του τουρνουά είναι οι εξής:

    Τερματοφύλακες: Πετρ Τσεχ (Τσεχία), Αντώνης Νικοπολίδης (Ελλάδα)

    Αμυντικοί: Σολ Κάμπελ (Αγγλία), Ασλεϊ Κόουλ (Αγγλία), Τραϊανός Δέλλας (Ελλάδα), Ολοφ Μέλμπεργκ (Σουηδία), Ρικάρντο Καρβάλιο (Πορτογαλία), Γιούρκας Σεϊταρίδης (Ελλάδα), Τζιανλούκα Ζαμπρότα (Ιταλία)

    Μέσοι: Μίκαελ Μπάλακ (Γερμανία), Λουίς Φίγκο (Πορτογαλία), Φρανκ Λάμπαρντ (Αγγλία), Μανίσε (Πορτογαλία), Πάβελ Νέντβεντ (Τσεχία), Θοδωρής Ζαγοράκης  (Ελλάδα), Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία)

    Επιθετικοί: Μίλαν Μπάρος (Τσεχία), Άγγελος Χαριστέας (Ελλάδα), Χένρικ Λάρσον  (Σουηδία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία), Γουέιν Ρούνι (Αγγλία), Γιόν Νταλ Τόμασον  (Δανία), Ρούουντ φαν Νίστελροϊ (Ολλανδία)

    [04] "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΚΑ"

    Λονδίνο, 5 Ιουλίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Για «ελληνικό έπος», «Έλληνες θεούς» και «ήρωες της μυθολογίας» κάνουν λόγο οι βρετανικές εφημερίδες αναφερόμενες στη νίκη της Εθνικής Ελλάδος.

    Η Γκάρντιαν αναφέρει ότι η νίκη της Εθνικής Ελλάδος επέφερε απόλυτη σιωπή στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

    «Όλοι σώπασαν, εκτός από τους Έλληνες, τα τραγούδια θριάμβου των οποίων γέμισαν τη Λισαβόνα και δεν πρόκειται να σταματήσουν για αρκετές γενιές ακόμη», γράφει το δημοσίευμα.

    Ο αθλητικογράφος της εφημερίδας επισημαίνει ότι οι Έλληνες κατάφεραν να ξεσκεπάσουν το ψέμα που έχει τυλίξει τις υπόλοιπες ομάδες με τη μεγάλη φήμη και τις μεγάλες παρελθοντικές νίκες.

    Στο πάνθεον της ελληνικής μυθολογίας

    «Στην αρχαία Ελλάδα οι θεοί ήταν 12, στη σύγχρονη Ελλάδα είναι 11», γράφει το δημοσίευμα της Ιντιπέντεντ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα, η οποία εθεωρείτο η πιο απίθανη χώρα για να κατακτήσει αυτόν τον τίτλο, κατάφερε να θριαμβεύσει και να αποκτήσει το δικό της χώρο στο πάνθεον της ελληνικής μυθολογίας.

    Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο τελικός μπορεί να μην διέθετε τα θέλγητρα των διάσημων ομάδων, αλλά η αποζημίωση βρισκόταν στον ενθουσιασμό που επέδειξαν οι οπαδοί και των δύο ομάδων.

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι η Ελλάδα κέρδισε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί.

    Η πιο μεγάλη έκπληξη

    Το άρθρο αναφέρει ότι το γκολ του Άγγελου Χαριστέα άφησε τη διοργανώτρια χώρα άφωνη να μην μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. «Ο θρίαμβος των Ελλήνων, ο οποίος οφείλεται στον Γερμανό προπονητή τους, Ότο Ρεχάγκελ, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση», τονίζει το δημοσίευμα.

    «Από μηδενικά έγιναν ήρωες» γράφει από την άλλη πλευρά η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η οποία επισημαίνει ότι με τον τελικό ολοκληρώθηκε το «ελληνικό παραμύθι».

    Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αναταραχή που έχει προκληθεί ποτέ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

    Παράδειγμα ομαδικού πνεύματος

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι με τη νίκη της Ελλάδας έγινε εμφανής η μετριότητα που επικρατεί στις άλλες ομάδες της Ευρώπης. Για «μία μεγάλη ανατροπή ενός ελληνικού έπους» κάνει λόγο η εφημερίδα Tάιμς, η οποία πιστεύει ότι πρόκειται για την πιο αναπάντεχη νίκη στην ιστορία.

    Το άρθρο τονίζει ότι με τη νίκη στον τελικό αποδείχθηκε ότι όλα όσα πέτυχαν οι Έλληνες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν ήταν απλώς θέμα τύχης.

    «Πολλοί από τους υποτιθέμενους ανώτερούς τους μπορούν να πάρουν ένα μάθημα οργάνωσης και ομαδικού πνεύματος», επισημαίνει το δημοσίευμα.

    [05] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εφαρμογή εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών συστήνει Ειδική Υπηρεσία με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη δυνατότητα πρόσβασης στις Υπηρεσίες της στα άτομα με αναπηρίες (AMEA).

    Η Υπηρεσία αυτή εντάχθηκε στα πλαίσια της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής λειτουργίας της Νομαρχίας ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ώστε η Υπηρεσία αυτή να καταστεί Οργανική μονάδα της Νομαρχίας.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας με το Συντονιστικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ευρώπης, είχε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο κ. Ψωμιάδης επανέλαβε ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στήριξε και στηρίζει το Σ.Α.Ε. σε κάθε του βήμα. Ανέφερε τη θέληση για την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων για τους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας. Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης και αξιοποίησης του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Αναφέρθηκε διεξοδικά στην οικονομική κατάσταση του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας, το οποίο παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων συνεχίζει να παράγει αξιόλογο έργο με αποδέκτη τον Ελληνισμό της Παρευξείνιας ζώνης.

    Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας για παιδιά ομογενών της Μαύρης Θάλασσας από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας, καθώς και την ετοιμότητα για συνεργασία σε προγράμματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, επιμόρφωσης αυτοδίδακτων δασκάλων και κατάρτισης στελεχών των ελληνικών Κοινοτήτων της Παρευξείνιας ζώνης.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας, στη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ και η αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει αναμένονται στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 11:45 το πρωί.

    Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θα μεταβεί στη γαλλική πρεσβεία και από εκεί θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στις 13:00 και για περίπου 20 λεπτά της ώρας, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Μπαρνιέ θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου στις 13:30 θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Πέτρο Μολυβιάτη. Οι δυο άνδρες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ.Μολυβιάτης, μετά το πέρας των συζητήσεων, και στις 15:30 θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

    Στις 16:30, ο Γάλλος υπουργός θα επισκεφθεί τα γραφεία της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004", όπου για μισή ώρα θα έχει συνάντηση με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ο.Α.Κ.Α. και θα περιηγηθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Με την επίσκεψη στο Ο.Α.Κ.Α. θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού, ο οποίος θα αναχωρήσει από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" στις 19:00.

    [08] ΣΒΗΣΤΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Σβήστηκε μέσα σε δέκα λεπτά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα στην είσοδο του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο διάζωμα έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο όπου βρισκόταν ένα κοντέινερ με ηλεκτρολογικό υλικό, πλαστικά καθίσματα, σωλήνες και καλώδια.

    Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, ενώ οι σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    [09] ΟΣΕ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΙΝΔΟΥ - ΑΔΕΝΔΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Από μονή γραμμή καθόδου διεξάγεται από σήμερα και έως τις 28 Ιουλίου η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ μεταξύ Σίνδου Αδένδρου, λόγω εργασιών. Με ανακοίνωσή του, ο ΟΣΕ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

    [10] ΑΠΑΞΙΑ ΣΤΟ Χ.Α-ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (16:32 UTC+2)

    Κόντρα στην ήπια, αλλά σταθερά ανοδική πορεία που ακολουθούν από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκε τελικά σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που φθάνει το απόγευμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Την "αδιαφορία" στην ελληνική κεφαλαιαγορά σήμερα, καταδεικνύει ο ιδιαίτερα αναιμικός τζίρος, αλλά και το στενό εύρος διακύμανσης για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στη Σοφοκλέους.

    Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χ.Α, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης σήμερα καταγράφοντας μικρές απώλειες της τάξης του 0,17%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 2.329,40 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 2.325,38 και 2.340,13 μονάδων.

    Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκε σήμερα ο τζίρος, ο οποίος δεν ξεπέρασε το ποσό των 44,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4.660.203,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Το μεγαλύτερο πακέτο είναι αυτό της εταιρίας ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ, ύψους 2.108.097,00 ευρώ, στα 19,70 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α, οι 85 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 190 πτωτικών και 126 αμετάβλητων. Πρωταγωνιστές της ανόδου αναδείχθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΔΕΛΤΑ PROJECT (+17,81%0, ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (+12%), Microland computer (+11,76%) και της ERGAS (+10,71%), ενώ στον αντίποδα, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (15,35%), ΒΙΣ (11,99%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,11%) και της ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (10,64%).

    Στο "κόκκινο" τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και διολίσθησε κατά 0,67%, να ηγείται της πτώσης, έναντι απωλειών 0,22% για τον Μid 40 της μέσης, 0,32% για τον FTSE/ASE 140 και 0,30% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Αρνητική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,60% και τον δε δεύτερο να σημειώνει πτώση κατά 0,29%, παρά το γεγονός ότι προέβαλε σθεναρές αντιστάσεις καθόλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

    Η πτώση στον τραπεζικό κλάδο είναι απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των μετοχών ΑΤΤΙΚΗΣ (5,38%), ΚΥΠΡΟΥ (2,52%), ΑΤΕ (2,42%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,405), ALPHA BANK (2,04%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,49%) και της ASPIS (1,21%).

    Η κάμψη στις τηλεπικοινωνίες, αντανακλάται στις πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ (3,50%) και του ΟΤΕ (0,75%) και παρά την ενίσχυση των μετοχών Forthnet (+0,38%) και της Cosmote (+0,31%).

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότεροι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση τους τρεις από αυτούς που κινήθηκαν σε ανοδικό κανάλι. Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 0,76%, εμφάνισε ο κλάδος των συμμετοχών και ακολούθησαν οι δείκτες των κατασκευών (+0,32%) και των βιομηχανιών (+0,05%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,94%) και ακολούθησε ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής, που διολίσθησε κατά 1,74%, συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών Ιnfoquest (8,40%) και της Informatics (3,85%).

    Απώλειες υψηλότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (1,54%), των ασφαλειών (1,49%), των βασικών μετάλλων (1,38%), των διυλιστηρίων (1,375) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,24%).

    Κάμψη κατά 0,95% εμφάνισε ο κλάδος της πληροφορικής, κατά 0,83% υποχώρησε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου, κατά 0,62% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,53% των επενδύσεων, κατά 0,29% των τροφίμων και ποτών και κατά 0,25% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Τη μικρότερη κάμψη παρουσίασαν οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, υποχωρώντας κατά 0,18% και 0,09% αντίστοιχα.

    [11] ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΗΑΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (16:20 UTC+2)

    Να παρέμβει η πολιτεία, αλλά και να αναλάβει η ΕΠΟ το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και να αποζημιώσει ανάλογα τα τουριστικά γραφεία, ζητά ο ΗΑΤΤΑ με σημερινή του ανακοίνωση, αφού, όπως υποστηρίζει, τα τουριστικά γραφεία υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημία στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους φιλάθλους της χώρας που θέλησαν να μεταβούν στην Πορτογαλία για τους αγώνες της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

    Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, τα τουριστικά γραφεία εκτός από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τους πελάτες τους, στους οποίους είχαν εγγυηθεί τα εισιτήρια, υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά, αφού είχαν ήδη αγοράσει από την ΕΠΟ τα εισιτήρια και είχαν ήδη μισθώσει και προπληρώσει τα αεροσκάφη σε συνολική τιμή, η οποία είχε επιμερισθεί στους πελάτες με ελάχιστα περιθώρια κέρδους.

    Αν και τα τουριστικά γραφεία είχαν προαγοράσει εισιτήρια, ανάλογα με τον αριθμό των μετακινούμενων από την ΕΠΟ, λίγο πριν την αναχώρηση των αεροσκαφών, το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο (μεταξύ 23.00 και 24.00) η ΕΠΟ ειδοποίησε τα τουριστικά γραφεία ότι μειώνει τον αριθμό των εισιτηρίων με βάση εντολή της Διοίκησής της με το αιτιολογικό ότι απωλέσθηκαν εισιτήρια.

    [12] ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΠΝΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (15:49 UTC+2)

    Συνάντηση με το προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού (ΠΑ.ΣΥ.ΒΙ.ΜΕ.Κ), πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσιτουρίδης μεταξύ άλλων δήλωσε: "Δέχθηκα σήμερα, στο πλαίσιο των συναντήσεών μας και των διαβουλεύσεών μας με όλους τους φορείς της χώρας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού.

    Ο καπνός είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τη χώρα μας, ένα προϊόν του οποίου η κοινή οργάνωση αγοράς αναθεωρήθηκε πρόσφατα. Με το προεδρείο του Συνδέσμου συζητήσαμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν με την αναθεωρημένη ΚΑΠ, να πάρουμε σε εθνικό επίπεδο τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν τη διατήρηση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού παράλληλα με τη δυνατότητα που πρέπει να βρούμε ώστε το προϊόν αυτό να συνεχίσει να έχει μια πολύ σημαντική συμμετοχή στην οικονομική δραστηριότητα στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης και στις εξαγωγές για τη χώρα μας. Η νέα διακυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει καμία απόφαση χωρίς να ακούσει πρώτα και χωρίς να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με όλου όσους δικαιούνται να έχουν άποψη".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού, Νίκος Αλαμανής, αφού επιβεβαίωσε το καλό κλίμα στη συζήτηση, δήλωσε: "Εμείς ζητήσαμε από τον κ. Τσιτουρίδη να κάνει πλήρη εκμετάλλευση των πετυχημένων αποφάσεων που βγήκαν από το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας τον Απρίλιο, με στόχο τη διατήρηση του τομέα του καπνού για το καλό της εθνικής οικονομίας, γιατί ο τομέας του καπνού δίνει απασχόληση, εξαγωγές και κρατάει ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο".

    [13] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (15:45 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, Abdulah Al Madi, είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: "Δέχθηκα με μεγάλη χαρά τον Πρέσβη μίας χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει παλαιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να βελτιώσουμε την συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα σε τομείς όπως αυτός της γεωργίας. Συμφωνήσαμε να δούμε στο άμεσο μέλλον όλα τα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μας και ευελπιστούμε να συναντηθούμε πάλι σύντομα. Η επίσκεψη πέρα από εθιμοτυπική είναι μία επίσκεψη που ανοίγει ένα νέο δρόμο και μία νέα εποχή στον αγροτικό τομέα των δύο χωρών, καλώντας στην Ελλάδα τον ομόλογό μου υπουργό της Σαουδικής Αραβίας».

    Από την πλευρά του, ο κ. Abdulah Al Madi, μετά τη συνάντηση, κι αφού επιβεβαίωσε το καλό κλίμα στις συζητήσεις, δήλωσε: "Μιλήσαμε με τον κ. Τσιτουρίδη για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Βρήκα μεγάλη ανταπόκριση και ενθουσιασμό για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε να υπάρξει μία συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας στην Ελλάδα και μία στη Σαουδική Αραβία για να επιτευχθούν συμφωνίες που θα αφορούν στον αγροτικό τομέα. Ήταν μία πολύ θετική επίσκεψη και αισθάνομαι ξεκινά μία ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

    [14] ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (15:39 UTC+2)

    Συνάντηση με την Διεπαγγελματική Ελαιολάδου θα έχει αύριο ο υπουργός

    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Στην συνέχεια ο ίδιος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της Ελαιουργικής, τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Τυποποίησης Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.), του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών Τυποποίησης Ελαιολάδου (Ε.Σ.ΒΙ.Τ.Ε.) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ελαιουργείων (Σ.ΕΛ.Ε.).

    [15] ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ "GARANTI BANKASI" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 5 Ιουλίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Υποκατάστημα στην κατεχόμενη Κερύνεια άνοιξε ο τουρκική τράπεζα «Garanti Bankasi», όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της τράπεζας.

    Σύμφωνα με το NTV, η τράπεζα θα ανοίξει υποκαταστήματα και στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο.

    [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 5 Ιουλίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Τη διενέργεια πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα της Κύπρου πρότεινε το «κόμμα» του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Συγκεκριμένα, το «κόμμα» του Ταλάτ, μετά την κρίση που ξέσπασε στη λεγόμενη «κυβέρνηση» των Κατεχόμενων, πρότεινε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στις 26 Σεπτεμβρίου.

    [17] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ;

    Αγκυρα, 5 Ιουλίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Πολιτικό πρόσωπο και όχι κάποιον στρατιωτικό σχεδιάζει να διορίσει στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) η τουρκική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1-4 Αυγούστου [για τις κρίσεις στο Στράτευμα], η κυβέρνηση σχεδιάζει να διορίσει πολιτικό πρόσωπο στη Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το NTV και αποκαλύπτει ότι το όνομα που φαίνεται να κυριαρχεί στις σκέψεις των Τούρκων ιθυνόντων είναι αυτό του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβη Ουμίτ Παμίρ.

    Η τουρκική κυβέρνηση- σύμφωνα πάντα με το NTV- στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται για την προσαρμογή στην ΕΕ, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει νέο βήμα και το βήμα αυτό είναι το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο διορίζονταν μέχρι τώρα στρατιωτικός.

    Τα καθήκοντα αυτά ασκεί, προς το παρόν, ο στρατηγός Σουκρού Σαρίισικ.

    Λέγεται πως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα με τον πρόεδρο Σεζέρ και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Οζκιόκ και έχει εξασφαλισθεί συνεννόηση.

    Στην περίπτωση που δεν γίνει κάποια αλλαγή την τελευταία στιγμή, ο στρατηγός Σουκρού Σαρίισικ, μετά το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, θα διορισθεί σε άλλα καθήκοντα και ο πρέσβης Ουμίτ Παμίρ θα αναλάβει τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΑ.

    [18] "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΠΕΔΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Βουκουρέστι, 5 Ιουλίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Μια λίστα με τα ονόματα «διεφθαρμένων προσωπικοτήτων και των σκοτεινών τους επιχειρήσεων» στη Ρουμανία επέδωσε στον πρόεδρο της χώρας ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βουκουρέστι, Μάικλ Γκεστ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Romania Libera».

    Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος ολοκλήρωσε την τετραετή του θητεία στη ρουμανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας συνάντησης με τον Ρουμάνο πρόεδρο τού επέδωσε τη «μαύρη λίστα», στην οποία περιλαμβάνονται και τα ονόματα πολιτικών.

    Σημειώνεται ότι ο Μάικλ Γκεστ είχε επικρίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του τις ρουμανικές αρχές για την μη ικανοποιητική, όπως υποστήριζε, αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.

    Η διαφθορά έχει λάβει διαστάσεις ενδημικής νόσου στη Ρουμανία και πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές της χώρας ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή της προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα στην απομόνωση.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 5 Ιουλίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Περίπου 1000 Ελληνες γιόρτασαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Βουκουρεστίου τη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στον τελικό του EURO 2004. Η λεωφόρος Μαγκερού, μια από τις κεντρικές λεωφόρους, γέμισε με αυτοκίνητα Ελλήνων που κόρναραν συνεχώς.

    Οι Ελληνες, που κρατούσαν την ελληνική σημαία και είχαν βάψει τα πρόσωπα τους γαλάζια και λευκά πανηγύρισαν με ενθουσιασμό την μεγάλη νίκη της εθνικής ομάδας.

    «Η ελληνική ομάδα δεν ήταν φαβορί στην Πορτογαλία, αλλά ήταν ενωμένη και αποφασισμένη να νικήσει», δήλωσε ένας οπαδός, που σχεδόν δεν μπορούσε να μιλήσει από τους πανηγυρισμούς. «Ο Οτο Ρεχάγκελ είναι ένας Βαλκάνιος προπονητής, ένας από εμάς. Τον αγαπάμε», πρόσθεσε.

    Η «Ρόμαν Πλάζα» έγινε για δύο ώρες «Ελληνική Πλάζα» γράφει η εφημερίδα «Γκαζέτα Σπορτουρίλορ». Μικροεντάσεις σημειώθηκαν μεταξύ ορισμένων οπαδών και αστυνομικών.

    Οι ρουμανικές εφημερίδες ανέβαλλαν για μετά τα μεσάνυχτα το κλείσιμο των σελίδων τους για να προλάβουν τον τελικό και γράφουν εγκωμιαστικά σχόλια για την ιστορική νίκη της ελληνικής ομάδας.

    «Ελλάδα, η νέα θεά της Ευρώπης» είναι ο τίτλος της «Τζουρναλούλ Νατιονάλ» «Χθες βράδυ μετά τη νίκη της επί της Πορτογαλίας η Ελλάδα έγινε η βασίλισσα της Ευρώπης. Οι Ελληνες είναι οι κυρίαρχοι της Γηραιάς Ηπείρου και αυτό είναι γεγονός και όχι θρύλος του Ολύμπου», γράφει η εφημερίδα.

    Με τον τίτλο «Αυτοί είναι οι θεοί της Ευρώπης», κυκλοφόρησε η «Προ Σπορ». «Η Ελλάδα ανέτρεψε κάθε προγνωστικά και κατάφερε την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ποδοσφαίρου της. Από χθες ο ήλιος λάμπει και πάλι στην Αθήνα», επισημαίνει η εφημερίδα και επαινεί το οργανωμένο παιχνίδι των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

    «Οι Ελληνες διοικούν το Euro» είναι ο τίτλος της «Γκαζέτα Σπορτουρίλορ» ενώ η «Εβενιμετούλ Ζίλεϊ», γράφει ότι «με τέλεια άμυνα και ακριβής επίθεση, η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ κατόρθωσε να νικήσει την Πορτογαλία».

    Ιωάννα Ράντου

    [20] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (20:57 UTC+2)

    «Μοιραζόμαστε σήμερα όλοι μια μεγάλη, μια ανείπωτη χαρά, Ελληνίδες και Ελληνες, σε κάθε γωνιά της γης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στην γιορτή που στήθηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο για την υποδοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

    «Και θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα αυτές τις μέρες και ειδικά από χθες το βράδυ είναι στα χείλη όλου του κόσμου, που παρακολουθεί αυτό το μαζικό και μαγικό άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο. Αυτή η μεγάλη χαρά μας συνδέει ακόμα περισσότερο με τον αθλητισμό και εύχομαι, είμαι σίγουρος ότι θα κορυφωθεί ακόμα περισσότερο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    «Όμως αυτή η μεγάλη νίκη έχει και δύο σημαντικά μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε όλες τις προϋποθέσεις εκείνες για να γίνει το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα μια μεγάλη γιορτή, έτσι όπως πρέπει να είναι. Μια γιορτή που συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Μακριά από παρασκήνια, μακριά από τα φαινόμενα βίας. Μακριά από όλα αυτά που δηλητηριάζουν το χώρο. Και το δεύτερο είναι πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι Ελληνες όταν πιστεύουν σε κάτι, όταν είμαστε ενωμένοι, όταν δουλεύουμε πειθαρχημένα», επισήμανε.

    «Ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους, στους παίχτες, στον προπονητή αλλά και σε αυτή την καταπληκτική κερκίδα φιλάθλων, από τη Λισαβόνα μέχρι την Αθήνα, από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία» κατέληξε.

    [21] ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Εφτασαν στην Αθήνα οι πρωταθλητές Ευρώπης. Το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που μετέφερε τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, τον ομοσπονδιακό προπονητή Οτο Ρεχάγκελ, την ελληνική αποστολή και τις οικογένειες των ποδοσφαιριστών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 7.15μμ.

    Το αεροσκάφος πέρασε από την «αψίδα νερού» που σχημάτισαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν στην πίστα του αεροδρομίου.

    Τους ποδοσφαιριστές που φορούσαν τα μετάλλια τους, υποδέχθηκαν η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Στους ποδοσφαιριστές προσφέρθηκαν λουλούδια και αρκετοί από αυτούς σήκωσαν ψηλά το κύπελλο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα του αεροδρομίου και φώναζε το σύνθημα «Νατοι νατοι οι πρωταθλητές». Ο κόσμος αποθέωσε τους ποδοσφαιριστές και τον Οτο Ρεχάγκελ.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του: «Υποδεχόμαστε στην πατρίδα μας τους πρώτους της Ευρώπης. Θέλοντας να δηλώσουμε τη μεγάλη μας αγάπη σε αυτούς που μας έκαναν υπερήφανους. Σε αυτούς που μας έδειξαν ότι στους Ελληνες ταιριάζουν οι κορυφές. Σε αυτούς που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας. Ελπίζουμε να το ξαναζήσουμε».

    Οι ποδοσφαιριστές επιβιβάστηκαν στο πούλμαν και κατευθύνθηκαν προς το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής, που διοργανώνουν η γενική γραμματεία Αθλητισμού και ο δήμος Αθηναίων. Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες, συγκεντρώθηκε έξω από το αεροδρόμιο για να χειροκροτήσει τους ποδοσφαιριστές.

    [22] ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Σχολιάζοντας τη νίκη της Εθνικής μας Ομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε:

    «Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και έδειξαν σε όλους τους Έλληνες το δρόμο της συλλογικότητας, της ενότητας, της ανάτασης. Έδειξαν ότι με προσήλωση στο σκοπό, πίστη, οργάνωση και πειθαρχία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αγωνίστηκαν ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα. Αγωνίστηκαν με πίστη, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Το παράδειγμα τους μπορεί να εμπνέει τις προσπάθειες μας σ' ολόκληρο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Είναι ώρα να δημιουργήσουμε παντού μια Εθνική: Στο κράτος και τους οργανισμούς του, στην οικονομία, την παιδεία, την κοινωνία. Αυτό το μεγάλο Ελληνικό Καλοκαίρι ξεκινά υπέροχα. Εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για να κατακτήσουμε το χρυσό της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τους ευχαριστούμε».

    [23] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Τα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό αθλητισμό έρχονται από παντού. Εβδομάδες πριν από την μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων, το κανόε-καγιάκ σλάλομ ανεβαίνει ακόμη ένα σκαλοπάτι στην σταθερή καλή του πορεία.

    Ο 17χρονος Χρήστος Τσακμάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μονοθέσιο κανόε (C1) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εβήβων Κανοέ-Καγιάκ Σλάλομ, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Λόφερ της Αυστρίας.

    [24] ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έγραψαν χθες οι έντεκα σύγχρονοι Θεοί του ποδοσφαίρου. Ανέβασαν την Ελλάδα στο θρόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τα εκατομμύρια των Ελλήνων -όπου κι αν βρίσκονται αυτοί- στον Παράδεισο.

    Τη γαλανόλευκη επιτυχία σχολίασαν με δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων άνθρωποι από το χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, οι οποίοι χθες βρέθηκαν στην κερκίδα του Σταδίου «Ντα Λουζ» δίπλα στη μεγαλειώδη προσπάθεια των διεθνών μας.

    Οι απόψεις τους συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία, η οποία ανεβάζει τον πήχη του ελληνικού φουτμπόλ, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες προκλήσεις για αυτό. Ταυτόχρονα, όμως η κατάκτηση του EURO αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν σε περίπου ένα μήνα, οπότε τα βλέμματα όλου του πλανήτη θα είναι ξανά στραμμένα πάνω στη χώρα μας.

    "Απάντηση προς επικριτές"

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου απέδωσε την πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία στην μεγαλοψυχία όλων των ποδοσφαιριστών και χαρακτήρισε ως συνταγή της νίκης το «πάντρεμα» της γερμανικής πειθαρχίας, που επέβαλε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ, με το ελληνικό ταμπεραμέντο και ταλέντο των διεθνών. Παράλληλα, σημείωσε ότι συνιστά την καλύτερη απάντηση της Ελλάδας σε όλους όσους κινούνται εναντίον της χώρας μας καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Σπηλιόπουλος δήλωσε συγκλονισμένος από την επιτυχία της Εθνικής. «Η μεγαλειώδης πορεία της Εθνικής μας απέδειξε ότι όταν εμείς οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και κινούμαστε με δύναμη και θέληση έχουμε τεράστιες πιθανότητες. Είναι η καλύτερη διαφήμιση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε ο κ. Σπηλιόπουλος.

    «Ο ελληνικός αθλητισμός ζει ανεπανάληπτες στιγμές. Η Ελλάδα έζησε ενωμένη αυτήν την επιτυχία. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων δίνει άλλη βαρύτητα στην Ελλάδα, κάτι ξεχωριστό. Παράλληλα, είδαμε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι κι αυτό έχει ξεχωριστή σημασία. Θέλω να επισημάνω επίσης ότι οι Πορτογάλοι ήταν άψογοι απέναντί μας», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Παππας.

    Οι παλαίμαχοι

    Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Ιωσηφίδης σημείωσε: «Είναι τεράστιο αυτό που ζούμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όμως αυτήν την επιτυχία και να ανεβάσουμε το ελληνικό επίπεδο πιο ψηλά. Μας δίνει το ερέθισμα για να το κάνουμε».

    Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Κυριάκος Αλεξανδρίδης ευχήθηκε να έρθουν καλύτερες μέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ ο Λάκης Παπαϊωάννου δήλωσε: «Είναι τεράστια επιτυχία. Συγχαρητήρια στα παιδιά που γράψανε ιστορία. Είναι μοναδικές αυτές οι στιγμές. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι υποχρεώσεις και ανεβαίνει ο πήχης. Ο Ρεχάγκελ έκανε μεγάλη επιτυχία, είχε τα παιδιά σαν οικογένεια. Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκτά οπαδούς και πρέπει να τους προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού».

    Ο πρόεδρος των Ελλήνων Προπονητών και παλαίμαχος με τα χρώματα της Βέροιας και του Παναθηναϊκού Ιάκωβος Χατζηαθανασίου παρατήρησε: «Ο Ρεχάγκελ έκανε πολύ καλή δουλειά και οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε. Συγχαρητήρια στα παιδιά που δώσανε την ψυχή. Από κει και πέρα οι υποχρεώσεις μας είναι πάρα πολύ αυξημένες και πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλοι αυτά τα παιδιά».

    [25] ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΛΟΓΩ..ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !

    Τζακάρτα, 5 Ιουλίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Μικρή, ήταν το πρωί η προσέλευση στις εκλογές που διεξάγονται στην Ινδονησία, για τις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα,καθώς σε ορισμένα εκλογικά τμήματα οι ψηφοφόροι ήταν αργοπορημένοι, μια και ξενύχτησαν για να παρακολουθήσουν τον τελικό καθώς ήθελαν να παρακολουθήσουν τον τελικό του 2004 μεταξύ Ελλάδος-Πορτογαλίας.

    «Μάλλον θα αργήσουν να έρθουν, γιατί κοιμούνται, καθώς χθες παρακολουθούσαν τον τελικό του Euro 2004», είπε ο Χάτζι Σαντόσα, εκλογικός αντιπρόσωπος σε τμήμα στη Τζακάρτα.

    Περισσότερα από 150 εκατομμύρια άτομα είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους. Ο στρατηγός Σουχάρτο, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα με «σιδερένια γροθιά», όπως λένε οι ανταποκριτές και οι ιστορικοί, ήταν ο ένας από τους πρώτους που ψήφισε στη χώρα.

    Ο πρώην στρατηγός Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο θεωρείται ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Αυξημένη όμως είναι και η δημοτικότητα ενός ακόμη πρώην στρατιωτικού, του στρατηγού Βιράντο, αλλά και της νυν προέδρου Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

    Αν και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο στρατηγός Γιουντχογιόνο μπορεί να μην συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και να μην χρειασθεί να κατέβει ξανά τον Σεπτέμβριο.

    [26] "ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΧΩΡΕΣ"

    Λονδίνο, 5 Ιουλίου 2004 (14:02 UTC+2)

    Με τις επιπτώσεις του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, αλλά και την πολιτική ασχολούνται δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές εφημερίδες, αναφερόμενες στο Euro 2004.

    Η γαλλική Λε Μοντ θεωρεί ότι η απουσία «ποδοσφαιρικών γιγάντων» από το Euro 2004 αποτελεί ένδειξη ότι τα μικρότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν σιγά σιγά φωνή - και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

    «Οι δύο χώρες που έφθασαν στον τελικό», λέει η εφημερίδα, «μπορεί να ήταν πολύ πίσω από τους υπόλοιπους εταίρους τους όταν γινόταν λόγος για την ευρωζώνη, αλλά παρ' όλα αυτά υποσχέθηκαν να τιμήσουν το ενιαίο νόμισμα και το έπραξαν».

    «Δέχθηκαν από τα βάθη της καρδιάς τους να τιμήσουν τους κανόνες και το έκαναν» υπογραμμίζει η εφημερίδα κάνοντας συσχετισμούς στον τομέα της πολιτικής.

    «Αυτή η μετριοφροσύνη», γράφει το δημοσίευμα, «εξηγεί επίσης γιατί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ντουράο Μπαρόσο, θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    «Το μικρό είναι όμορφο»

    «Παράλληλα, αυτό σημαίνει ότι οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να επιβάλουν τις δικές τους προτιμήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ισχύς τους περιορίζεται», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

    Η ισπανική Ελ Παϊς γράφει ότι «το Euro 2004 αποκάλυψε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα άθλημα, αλλά και ένα τονωτικό για μία πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη».

    Όσον αφορά την Πορτογαλία, «θα μπορεί πλέον να κοιτά στο μέλλον, γνωρίζοντας ότι η φήμη της πλέον στην Ευρώπη έχει ενισχυθεί».

    Από την άλλη πλευρά, «η Ελλάδα, η οποία πέτυχε τον μεγαλύτερο άθλο της στην ιστορία του αθλητισμού της», γράφει η εφημερίδα, «θα μπορέσει να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση».

    Το δημοσίευμα καταλήγει με τη φράση «το μικρό είναι όμορφο». Παράλληλα, είναι «υπερήφανο, αφοσιωμένο και αποτελεσματικό», τονίζει το δημοσίευμα.

    [27] ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΕΣΤΙΛ

    Βιέννη, 5 Ιουλίου 2004 (12:12 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τομας Κλεστιλ μετά το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη. Η καρδιά του σταμάτησε να κτυπά ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη Βιέννη.

    Οι άντρες της προσωπικής του φρουράς, κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο γενικό νοσοκομείο της αυστριακής πρωτεύουσας.

    Ο Κλεστιλ αναμένεται να παραιτηθεί των καθηκόντων του σε λίγες ημέρες, αφού εξάντλησε και το όριο της δεύτερης προεδρικής θητείας.

    [28] ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Βιέννη, 5 Ιουλίου 2004 (11:50 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τομας Κλεστιλ μετά το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής- περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του.

    [29] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ν. ΚΕΣΣΑΝΛΗ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του Νίκου Κεσσανλή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Νίκος Κεσσανλής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς, ένας πνευματικός άνθρωπος διεθνούς ακτινοβολίας, που τόλμησε και άνοιξε νέους δρόμους έκφρασης και δημιουργίας.

    Το πλούσιο έργο του, η πολύπλευρη προσφορά του στην Ελλάδα και τον Πολιτισμό, θα μείνουν παρακαταθήκη στις γενιές του μέλλοντος. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    [30] "Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ" ΛΕΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Ο αείμνηστος Μάρλον Μπράντο υπήρξε ο μεγάλος έρωτας της Ειρήνης Παπά. Αυτό αποκάλυψε η Ελληνίδα ηθοποιός σε Ιταλούς δημοσιογράφους στην Επίδαυρο και τη Δευτέρα η ιστορία της φιλοξενείται σε πολλές ιταλικές εφημερίδες.

    Ο έρωτάς τους ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια στη Ρώμη, όπως είπε η Ελληνίδα ηθοποιός, όταν εκείνη ήταν 24 και εκείνος 30 ετών. «Αγαπηθήκαμε παράφορα. Εγώ δεν αγάπησα ποτέ έναν άνδρα, όπως αγάπησα τον Μάρλον, ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής μου, ο άνδρας που αγάπησα και εκτιμούσα περισσότερο στη ζωή μου. Δύο πράγματα που δύσκολα συμπίπτουν».

    Η ίδια ομολόγησε ότι θέλησε να κρατήσει μυστικό αυτόν τον έρωτα. Τελευταία φορά τον συνάντησε στην Ελλάδα, όταν ο Μπράντο ήρθε για κάποιες διαλέξεις. Πέρυσι θα τον συναντούσε στο Λος Αντζελες, αλλά την τελευταία στιγμή άλλες υποχρεώσεις ματαίωσαν το ραντεβού. «Ακόμη έχω τύψεις γι' αυτό» είπε η ηθοποιός.

    [31] ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΚΕΣΣΑΝΛΗ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2004 (09:59 UTC+2)

    Στον θάνατο του ζωγράφου Νίκου Κεσσανλή αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε:"Πρωτοπόρος δημιουργός, εμπνευσμένος δάσκαλος, ακμαίος αγωνιστής και ωραίος άνθρωπος, ο Νίκος Κεσσανλής θα λείψει από την Ελλάδα και το λαό μας, θα λείψει από όλους όσους τον αγαπούσαν. Του χρωστάμε πολλά".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 July 2004 - 18:15:26 UTC