Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ
  • [02] ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ
  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [04] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [05] ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [06] ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
  • [07] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [08] ΜΙΚΡΟΙ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [09] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • [11] ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] "ΦΩΤΙΑ" ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [13] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
  • [14] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [15] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [16] Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ ΓΙΑ ΕΕ-ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [18] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [19] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ, ΦΙΛΟΡΙ
  • [20] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ
  • [21] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΑΠΟ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2004/2005 ΓΙΑ ΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004/2005
  • [25] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ-ΦΟΡΕΑ ARIANE 5
  • [26] ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ AIDS
  • [28] ΣΚΛΗΡΕΣ ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡ. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [29] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [30] ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [31] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [32] ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [33] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Μ.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ" ΣΤΗ ΣΑΜΟ

  • [01] ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (06:58 UTC+2)

    Δραστικά μέτρα, παίρνει η κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθεί το μπλάκ-άουτ της Δευτέρας, που οδήγησε σε τρίωρη και πλέον διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας.

    Εντολή να αναζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες ζήτησε ο πρωθυπουργός. Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και θα συντάξει άμεσα το πόρισμα.

    Ο κ. Σιούφας απέδωσε το πρόβλημα σε λανθασμένους υπολογισμούς όσον αφορά τη ζήτηση, αλλά και σε ατυχείς χειρισμούς στο σύστημα υψηλής τάσης. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

    Πλήρη έρευνα και επίσημη ενημέρωση για τα αίτια της σημερινής εκτεταμένης διακοπής ρεύματος, ζητά το ΠΑΣΟΚ.

    Διερεύνηση για την παραγωγική ικανότητα της ΔΕΗ ζητά το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ, τονίζει ότι η χώρα πληρώνει το κόστος της άφρονος ενεργειακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και το νέο επικίνδυνο ενεργειακό εμπαιγμό της ΝΔ.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απέδωσε το πρόβλημα σε λανθασμένους υπολογισμούς όσον αφορά τη ζήτηση αλλά και σε ατυχείς χειρισμούς στο σύστημα υψηλής τάσης. Διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, λέγοντας ότι θα υπάρχει συνεχής ενέργεια σε όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία αλλά σε κτίρια που θα εμπλακούν με τους αγώνες. Τέλος, ο κ. Σιούφας, ξεκαθάρισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες και θα πέσουν κεφάλια...

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Γιώργος Γκαραβέλας υποστήριξε ότι δεν έχει συντηρηθεί καλά το δίκτυο και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την ηλεκτροδότηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δηλαδή το κέντρο διανομής των Βριλησσίων και του Κορυδαλλού.

    Τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ εκτελούνται πλέον κανονικά ενώ σταδιακά αποκαταστάθηκαν και τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, αλλά και οι φωτεινοί σηματοδότες.

    Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην υδροδότηση, καθώς λόγω της διακοπής ρεύματος, τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αντλιοστάσια και πιεστικά συγκροτήματα της ΕΥΔΑΠ. Η εταιρία καλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού έως ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

    Η είδηση της διακοπής ρεύματος μεταδόθηκε από ξένα μέσα ενημέρωσης που σημειώνουν ότι συνέβη ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς.

    Σε ανακοίνωση του ο Αθήνα 2004 υποστηρίζεί ότι σε όλες τις καίριες ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα λειτουργούν την περίοδο των αγώνων γεννήτριες και σταθεροποιητές τάσης, γεγονός που θα αποτρέψει οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Επίσης από τις 8 Αυγούστου θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά και οι 5 υποσταθμοί διανομής που δημιουργούνται για την υποστήριξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Τα αίτια της συσκότισης

    Λίγο πριν τις 12:39, η κατανάλωση άγγιξε τα 9.200 μεγαβάτ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Αντί όμως συντονισμένα να επιχειρηθεί η σταθεροποίηση της τάσης μεταξύ του Βορείου και του Νοτίου συστήματος, αφέθηκαν τα πάντα στην τύχη. Το αποτέλεσμα ήταν λόγω της ανισορροπίας της τάσης, να τεθούν ταυτόχρονα κατά τρόπο «ντόμινο» εκτός λειτουργίας οι μονάδες στο Λαύριο, στο Αλιβέρι, στο Κερατσίνι και τη Μεγαλόπολη και να επακολουθήσει το μπλακ άουτ.

    Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ διαχώρισε τη θέση της από το μπλακ-άουτ, επιρρίπτοντας με εύσχημο τρόπο το σύνολο των ευθυνών στο ΔΕΣΜΗΕ. Ο ΔΕΣΜΗΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το συμβάν οφείλεται στην ταχεία πτώση της τάσεως του συστήματος που ακολούθησε τη θέση εκτός λειτουργίας της μονάδας 2 του ΑΗΣ Λαυρίου σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά φορτία του συστήματος. Για το θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Τα προηγούμενα μπλακ άουτ

    Πέραν του χτεσινού, τα προηγούμενα μπλακ άουτ σημειώθηκαν:

    · 23 Ιούλη 1972

    · 10 Απρίλη 1973

    · 3 Ιούλη 1983

    · 1 Σεπτέμβρη 1988

    · 14 Απρίλη 1989

    · 18 Δεκέμβρη 1989

    · 6 Γενάρη 1990

    Το εκτεταμένο «μπλακ άουτ» της ΔΕΗ δημιούργησε και διάφορα προβλήματα στην υδροδότηση πολλών περιοχών του Λεκανοπεδίου, καθώς έγινε αιτία να τεθούν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια και πιεστικά συγκροτήματα της ΕΥΔΑΠ. Κυρίως τα προβλήματα αυτά παρουσιάστηκαν με τη μορφή της πτώσης της πίεσης του νερού. Σε αρκετές όμως από τις περιοχές της πρωτεύουσας, οι κάτοικοι έζησαν δραματικές στιγμές κατακαλόκαιρο, καθώς, εκτός από το ρεύμα, τους είχε κοπεί και το νερό!

    Η ΕΥΔΑΠ, κατόπιν αυτού, με έκτακτη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι οι τεχνικές της υπηρεσίες καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων, μετά την παρέλευση λίγων ωρών από την επαναφορά της ηλεκτροδότησης, καλώντας, ωστόσο, τους κατοίκους να περιορίσουν έως τότε την κατανάλωση νερού στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες.

    Χωρίς προβλήματα τα νοσοκομεία

    Κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν προκάλεσε στη λειτουργία των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ η χθεσινή διακοπή του ρεύματος, όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Υγείας.

    Σε όλα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λειτούργησαν οι γεννήτριες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίστηκαν κανονικά οι επεμβάσεις όπως γίνονται άλλες φορές. Οπως έγινε στον «Ευαγγελισμό», όπου, κατά τη διάρκεια της διακοπής, ο καρδιολόγος Ηλ. Σιώρας και μέλος της πενταμελούς των γιατρών της ΕΙΝΑΠ, τοποθετούσε βηματοδότη σε ασθενή. «Η επέμβαση συνεχίστηκε κανονικά μετά τη λειτουργία των γεννητριών», είπε ο Ηλ. Σιώρας.

    Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις με τη λειτουργία κλιματιστικών.

    600 κλήσεις για εγκλωβισμούς

    «Κόκκινο» χτύπησε χτες το κέντρο της Πυροσβεστικής από τις κλήσεις που δέχτηκε για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες. Από τις 12.40 το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχτεί πάνω από 600 κλήσεις και κινητοποίησε, για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, 140 πυροσβέστες με 45 οχήματα.

    [02] ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2004 (22:47 UTC+2)

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, με απεργίες και στάσεις εργασίας, προχωρούν το ερχόμενο διήμερο οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στον χώρο του Τύπου, μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΙΔΕΑ και την αδιάλλακτη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων, στάση των εργοδοτών στα αιτήματα των εργαζομένων.

    Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο προχωρούν:

    -   σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία από τις 8.00 π.μ. αύριο Τρίτη έως τις 8.00 π.μ. της Πέμπτης, όλων των εργαζομένων στον ημερήσιο Τύπο (περιλαμβανομένων και των ένθετων), στο ΑΠΕ, στο ΜΠΕ, στο Υπουργείο Επικρατείας και τα πρακτορεία διανομής.

    - σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς από τις 6.00 π.μ. την Τετάρτη έως τις 6.00 π.μ. την Πέμπτη

    - σε προειδοποιητική στάση εργασίας στην ΕΡΤ από τις 12 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. την Τετάρτη.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο θα αγωνιστούν από κοινού μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας "οι οποίες θα αποτυπώνουν τις νέες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο χώρο του Τύπου και θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους".

    Σημειώνεται ότι τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν από κοινού η ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. η ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ, η ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και η ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2004 (23:40 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, υπέγραψε σήμερα το Διάταγμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο πήρε πλέον το δρόμο για τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είχε δηλώσει ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει η απογραφή των Συμβασιούχων και θα απομένει μόνο η αξιολόγηση εκείνων των οποίων οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε το Προεδρικό Διάταγμα «ημίμετρο» και προανήγγειλε «αγώνες στους χώρους δουλειάς αλλά και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών για την ανατροπή αυτού του νομοθετικού πλαισίου».

    [04] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2004 (21:47 UTC+2)

    Με μία ακόμη μαντινάδα ο λαός της Κρήτης αποχαιρέτησε την Ολυμπιακή φλόγα «Η Φλόγα αποχαιρετά περήφανα την Κρήτη και στέλνει χαιρετίσματα από τον Ψηλορείτη».

    Η Κρήτη αποχαιρέτησε την Ολυμπιακή φλόγα με μία εκδήλωση στο φρούριο των Χανίων και χιλιάδες κάτοικοι της πόλης είδαν τη νύχτα να φωτίζεται από πυροτεχνήματα και το λιμάνι να λάμπει στο φως της γιορτής. Την Τρίτη η Φλόγα ταξιδeψε με ελικόπτερο στα Δωδεκάνησα και η αποστολή της ΑΘΗΝΑ 2004 θα μεταφέρει στις αποσκευές της συγκινητικές εικόνες από την Κρήτη. Ήταν ένα τριήμερο με θερμές εκδηλώσεις, οργανωμένες και αυθόρμητες, που αξιοποίησαν το φως της Φλόγας για να στείλουν μηνύματα ειρήνης και μία πρόσκληση για τους Αγώνες της Αθήνας.

    Νέοι και ηλικιωμένοι, αθλητές και παιδιά με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι με αναπηρίες και διακεκριμένοι επιστήμονες ύψωσαν την Ολυμπιακή δάδα σε πόλεις και χωριά. Έτρεξαν σε καυτή άσφαλτο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και επάνω σε ροδοπέταλα και βάγια. Τους συνόδευσαν μαντινάδες, χορευτές και ο ήχος της κρητικής λύρας. Οι πόλεις είχαν σημαιοστολιστεί και στα χωριά οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να υποδεχθούν τους Λαμπαδηδρόμους. Η Φλόγα μεταφέρθηκε από περίπου 500 Λαμπαδηδρόμους, διατρέχοντας και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Ήταν μία διαδρομή που συνέδεσε με τους Αγώνες τα ιστορικά μνημεία και τους σταθμούς στο παρελθόν του νησιού.

    Τη Δευτέρα, η Φλόγα κοίταξε από ψηλά τα Χανιά, από τους Τάφους των Βενιζέλων, κατέβηκε στην πόλη και κατέληξε στο Φρούριο «Φυρκάς» υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Τελευταίος Λαμπαδηδρόμος στην Κρήτη ήταν ο γιατρός Στυλιανός Καλογεράκης. «Είναι μία μοναδική στιγμή. Θέλω και εγώ να υπερασπιστώ τα Ολυμπιακά ιδεώδη και τη διάδοσή τους. Είναι καιρός να πάψουμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα». Ο δήμαρχος κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης είπε από το βήμα της εκδήλωσης: «Υποδεχόμαστε τη Φλόγα στα Χανιά μας, που κάνουν τις αισθήσεις δυνατότερες, που φορτίζουν συναισθήματα, που ζωντανεύουν την ιστορία. Η χώρα μας θα ανταποκριθεί με επιτυχία στην πρόκληση των Αγώνων και η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα σηματοδοτήσει την αναβάπτιση της Ολυμπιακής ιδέας στο ελληνικό τοπίο και πνεύμα».

    Από τις μοναδικές στιγμές της σημερινής διαδρομής ήταν το πέρασμα της Φλόγας από την Επισκοπή. Ο πρόεδρος του συλλόγου βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιος Κιαγιαδάκης υποδέχθηκε τη Φλόγα, ενώ κρητικές λύρες έπαιζαν τον εθνικό ύμνο.

    Νωρίτερα η Φλόγα πέρασε από το Ρέθυμνο. Εκεί η Φλόγα συναντήθηκε με τον κ. Δημήτρη Φρυγανάκη που σήμερα, στην ηλικία των 92 ετών, θυμάται τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Άρσης Βαρών στην Ελλάδα. Ο ίδιος είναι ένας από τους πρώτους εθελοντές των Αγώνων της Αθήνας. Η πόλη υποδέχθηκε την πομπή στην είσοδό της με μαντινάδες και χορευτές, ενώ ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Αρχοντάκης καλούσε τους πολίτες να κρατήσουν στην ψυχή τους το μήνυμα των Αγώνων: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανύψωσαν τον άνθρωπο με την αγωγή που σμιλεύει το σώμα και ημερώνει το πνεύμα». Η πρώτη εκδήλωση της ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Σπήλι, αμέσως μετά την Αγία Γαλήνη όπου διανυκτέρευσε η αποστολή. Τη Φλόγα υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ταταράκης: «ο τόπος μας είναι μικρός, αλλά η παράδοση του είναι τεράστια». Στο Σπήλι έτρεξαν δεκαπέντε Λαμπαδηδρόμοι και το Βωμό άναψε η φοιτήτρια Εμμανουέλλα Σαπουντζή.

    Την Τρίτη η Φλόγα αναχώρησε στις 07.00 από τα Χανιά με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. Για τη μεταφορά της, χρησιμοποιείται ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρώτος σταθμός η Κάρπαθος, όπου έτρεξαν 13 Λαμπαδηδρόμοι. Επόμενο νησί είναι η Κάλυμνος όπου θα μεταφέρουν τη Φλόγα 9 Λαμπαδηδρόμοι. Ακολουθεί η Κως με άλλους 9 Λαμπαδηδρόμους. Μετά η Φλόγα θα φτάσει στο ακριτικό Καστελόριζο και στα χέρια 6 Λαμπαδηδρόμων. Θα καταλήξει στη Ρόδο όπου και θα διανυκτερεύσει στην πλατεία Ελευθερίας.

    Την Τετάρτη, η φλόγα ταξιδεύει στη Σαντορίνη, τη Σίφνο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο και τη Σύρο, ενώ την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, σειρά έχουν η Τήνος, η Άνδρος, η Σάμος, η Χίος, οι Οινούσες και η Μυτιλήνη.

    Την Παρασκευή, ολοκληρώνεται το νησιωτικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας με τη διαδρομή της στη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, ενώ από το Σάββατο 17 Ιουλίου, φτάνει στην Ορεστιάδα, για να αρχίσει τη διαδρομή της στη Θράκη και από εκεί στη Μακεδονία και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

    [05] ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Ρώμη, 13 Ιουλίου 2004 (06:14 UTC+2)

    Νωρίτερα στην εφηβεία μπαίνουν τα παιδιά που παρακολουθούν υπερβολικά τηλεόραση διαπιστώνει έρευνα που έγινε στην Ιταλία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλορεντίας μελέτησαν τις επιπτώσεις που είχε η ακτινοβολία της τηλεόρασης σε 74 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Τα παιδιά αυτά, από μια πόλη κοντά στο Αρέτσο της Τοσκάνης, συνήθιζαν να βλέπουν τηλεόραση περίπου τρεις ώρες ημερησίως. Στα πλαίσια της έρευνας στερήθηκαν τα αγαπημένα τους προγράμματα αλλά και τις κονσόλες των βιντεοπαιχνιδιών τους για μία ολόκληρη εβδομάδα και στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα μελατονίνης τους αυξήθηκαν κατά 30%.

    Η μελατονίνη πιστεύεται ότι συνδέεται με την έναρξη της ήβης. Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης οδηγούν σε πρόωρη ανάπτυξη. Ο Ρομπέρτο Σάλτι, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα ότι η έρευνά τους ενδέχεται να ρίξει φως στο γεγονός ότι σήμερα πολλά παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία περίπου ένα χρόνο νωρίτερα απ' ότι συνέβαινε τη δεκαετία του 1950.

    [06] ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (07:20 UTC+2)

    Ρύπανση από σογιέλαιο διαστάσεων 200μ. Χ 10μ. περίπου προκλήθηκε από το δεξαμενόπλοιο «DIMITRA», σημαίας Παναμά, όταν κατά την διαδικασία φόρτωσης από τις δεξαμενές των εγκαταστάσεων ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ στην Χαλκίδα, διέφυγε ποσότητα σογιέλαιου λόγω μη ερμητικού κλεισίματος της βαλβίδας σωληνώσεων εκκενώσεως που επικοινωνεί με το όλο δίκτυο σωληνώσεων φόρτωσης των δεξαμενών φορτίου.

    Η ρύπανση καταπολεμείται με εγκλωβισμό και στη συνέχεια περισυλλογή σογιέλαιου με χρήση χειροκίνητων μέσων (δοχεία), αντλιών και βυτιοφόρου φορτηγού οχήματος.

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας συνελήφθησαν ως υπαίτιοι της ρύπανσης ο πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του παραπάνω πλοίου και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [07] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (06:34 UTC+2)

    Επικυρώθηκε η αναστολή λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ, μετά από πρόταση του Δημήτρη Τσοβόλα, από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του. Στην συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πήραν μέρος 65 μέλη. Εκ μέρους της παλαιάς Πολιτικής Γραμματείας, εκτός του Δ. Τσοβόλα, παρόντες ήταν ο Γιώργος Παπασίμος, ο πρώην ευρωβουλευτής Μανόλης Μπακόπουλος και ο πρώην βουλευτής Τάσος Ιντζές.

    Τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ που διεκδικούν τη συνέχειά του και βρίσκονται σε δικαστική αντιδικία με το Δ. Τσοβόλα, απέφυγαν να παραστούν στη συνεδρίαση.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ στην ομιλία του, καταφέρθηκε κατά των στελεχών που διεκδικούν την πολιτική και οργανωτική συνέχεια του Κινήματος, κατηγορώντας τα, ότι «στόχος τους δεν ήταν η συνέχιση του ΔΗΚΚΙ, αλλά να πάρουν στα χέρια τους το ΔΗΚΚΙ για να πάρουν τα λεφτά της κρατικής χρηματοδότησης».

    Για το γεγονός, ότι ο ίδιος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που επρόκειτο να επικυρώσει ή να απορρίψει την πρόταση για διακοπή λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ, ο Δημήτρης Τσοβόλας διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι μειοψηφίσαντες στην Πολιτική Γραμματεία, «ήθελαν να μετατρέψουν τη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής σε αρένα».

    «Ετοίμαζαν να κατεβάσουν πλακάτ με άσχετους, να απαξιώσουν τη σοβαρή αυτή θεσμική διαδικασία και να περάσουν με βία και συκοφαντία τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχα, θα γινόμασταν ρεζίλι. Αναγκάστηκα να αναβάλω τη συνεδρίαση για μία εβδομάδα, ενώ τα μέσα ενημέρωσης τα φιλικά προς την κυβέρνηση, τους στήριζαν για να χτυπήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις» συνέχισε ο Δ. Τσοβόλας.

    «Προκειμένου να περιφρουρήσω το κύρος του Κινήματος και των στελεχών, των μελών και των οπαδών του ΔΗΚΚΙ, αναγκάστηκα να αναβάλω σε εκείνη τη συγκυρία τη σύγκληση της ΚΕ, μέχρις ότου ηρεμήσουν κάπως πολιτικά τα πράγματα και αντιληφθεί ο καθένας σας, πώς ακριβώς έγιναν και τι επιδιώκουν πίσω από αυτά που λέγονται, αυτοί που ουσιαστικά δεν ήθελαν να συνέλθει ήρεμα και δημοκρατικά, όπως στο παρελθόν, η ΚΕ» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.

    «Δεν μπορεί αυτοί που αρνήθηκαν να προσφέρουν αυτά που όφειλαν, ή αυτοί που αρνήθηκαν να μπουν στα ψηφοδέλτια, να εμφανίζονται σήμερα στεναχωρημένοι» επισήμανε ο Δ. Τσοβόλας.

    Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, υπεραμύνθηκε της εισήγησής του για αναστολή λειτουργίας του Κινήματος, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο, «δεν ιδρύθηκε ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει κόμμα εξουσίας μαζί με άλλα προοδευτικά και αριστερά κόμματα».

    [08] ΜΙΚΡΟΙ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (06:16 UTC+2)

    Οι 486 μικροί Αϊνστάιν από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Αθήνα για να διαγωνιστούν στην μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώνεται φέτος στη χώρα μας σε συνεργασία με την Μαθηματική Εταιρία. Από τις 9 το πρωί της Δευτέρας οι ανερχόμενοι μαθηματικοί εγκέφαλοι άρχισαν να λύνουν τα ειδικής δυσκολίας θέματα τα οποία δόθηκαν από επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων που συνεδριάζει στους Δελφούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή κοριτσιών στην Ολυμπιάδα των μαθηματικών είναι πολύ μικρή.

    Μόνο 40 θηλυκοί Αϊνστάιν διαγωνίζονται για να αποδείξουν πως και το ασθενές φύλο έχει μαθηματική σκέψη. Ανάμεσα τους δύο κορίτσια ένα από την Μαλαισία και ένα από τη Μοζαμβίκη.

    Η μαθηματική σκέψη είναι καταγεγραμμένη στα γονίδια; Αν και η επιστήμη δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στο ερώτημα αυτό, δύο δίδυμα αδέλφια ο Φάνης και ο Μάριος Παπαμιχάλης, που συμμετέχουν στην Ελληνική ομάδα ίσως να αποτελούν επιβεβαίωση της κληρονομικότητας του μαθηματικού ταλέντου. Η ελληνική ομάδα συμμετέχει με 6 μαθητές 15 έως 18 χρόνων, ενώ φαβορί θεωρούνται οι ομάδες της Αμερικής και της Κίνας. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η τηλεόραση του ALPHA.

    [09] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (05:55 UTC+2)

    Οι σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης -κόμματος- αυτοδιοίκησης, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος της ΝΔ, παρουσιάστηκαν στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, που διεξήχθη στην Αθήνα, στο πλαίσιο προς το 6ο Συνέδριο της ΝΔ, παρουσία του Γραμματέα της ΚΕ Ευ. Μεϊμαράκη και με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών, Νομαρχών, Δημάρχων και Συνέδρων της Αυτοδιοίκησης.

    Την κεντρική εισήγηση στη συνδιάσκεψη έκανε ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, βουλευτής Πέλλας, Ιορ. Τζαμτζής.

    Ο κ. Τζαμτζής επισήμανε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ μιας ανεξάρτητης, ακηδεμόνευτης και οικονομικά αυτοδύναμης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τάχθηκε υπέρ του Αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την Αυτοδιοίκηση, ενώ ο υφυπουργός Θ. Νάκος αναφέρθηκε στα οικονομικά προγράμματα υποστήριξης της Αυτοδιοίκησης.

    Ο Γραμματέας της ΚΕ Ευ. Μεϊμαράκης από τη μεριά του τόνισε ότι οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι που συμμετέχουν στα όργανα της ΝΔ, επιβεβαιώνουν το άνοιγμα της στην κοινωνία.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, αναφέρθηκε και στις αλλαγές, οργανωτικές και καταστατικές που προωθούνται στο 6ο Συνέδριο για να γίνει η Νέα Δημοκρατία πιο αποτελεσματική και κατάληξε: "Το κλειδί είναι το αποτέλεσμα και όχι η οργάνωση για την οργάνωση".

    [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (07:31 UTC+2)

    Δύο αλλαγές στη ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 1999-2002 μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», εξετάζεται όπως:

    * Μειωθεί στα 500 ευρώ το κατώτατο ποσό φόρου για κάθε ανέλεγκτη χρήση όσων τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας.

    * Μειωθεί το κατώτατο ποσό της μηνιαίας δόσης που καλούνται να καταβάλουν οι υπόχρεοι, το οποίο είναι 1.000 ευρώ, στην περίπτωση φυσικά που η συνολική οφειλή είναι μέχρι 50.000 ευρώ.

    [11] ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (06:20 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Εθνικής ομοσπονδίας ελληνικού εμπορίου, Δ. Αρμενάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ενδείκνυται για αγορές»

    Αναφορικά με τις θερινές εκπτώσεις ο κ. Αρμενάκης σημείωσε: «Αυτό το οποίο πρέπει εμείς βασικά να προσέξουμε ή να δείξουμε στις χιλιάδες των επισκεπτών που θα βρίσκονται όχι μόνο στις ολυμπιακές πόλεις ή περιοχές αυτή την περίοδο, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια, ότι η Ελλάδας μας δεν είναι μόνο οι ωραίες ακρογιαλιές και οι θάλασσές μας αλλά είναι και ένας τόπος για αγορές. Είναι ένας τουρισμός τον οποίο τον έχουμε παραμελήσει τον τελευταίο καιρό. Γι' αυτό λοιπόν καλό θα είναι να δείξουμε ότι σαν προορισμός αγορών η Ελλάδα ενδείκνυται. Άρα λοιπόν σωστές τιμές, άρα λοιπόν ευπρεπισμός των καταστημάτων να δείξουμε τον καλό μας εαυτό».

    Για τις μη πραγματικές εκπτώσεις από μερικούς εμπόρους, είπε: «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ποινές είναι αυστηρότατες αλλά η μεγαλύτερη ποινή που υπάρχει είναι ο ίδιος καταναλωτής. Στις δύσκολες εποχές που ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος, το να χάνεις έστω και ένα πελάτη είναι σημαντικότατο. Άρα λοιπόν αυτός ο οποίος είναι τιμωρός είναι ο καταναλωτής».

    «Μην ξεχνάμε ότι εκπτώσεις εξ ορισμού είναι διάθεση-εκποίηση εμπορεύματος τέλους εποχής λόγω απαξίωσης τους, λόγω μόδας, εποχικότητας κλπ. Δεν είναι προσφορά. Η σύσταση που εγώ έχω να κάνω στους καταναλωτές είναι να αγοράζουν αυτό που έχουν ανάγκη, αυτό που η τσέπη τους επιτρέπει και να αγοράζουν τιμή προϊόντος και όχι ποσοστών έκπτωσης».

    [12] "ΦΩΤΙΑ" ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (06:13 UTC+2)

    Απλησίαστες είναι οι τιμές στα νησιά για τους εκδρομείς του καλοκαιριού, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ALPHA. Απαγορευτικές βρίσκουν τις τιμές στις παραλίες των νησιών οι παραθεριστές καθώς αν θέλει κάποιος να νοικιάσει μια ομπρέλα με 2 ξαπλώστρες και ένα τραπεζάκι σε οργανωμένη παραλία θα πληρώσει στην Κρήτη 5 ευρώ, ενώ στην Κέρκυρα και τη Ρόδο 7 ευρώ. Από την άλλη, όσοι νοικιάζουν τις ομπρέλες στις παραλίες υποστηρίζουν πως οι τιμές είναι φθηνότερες από πέρσι και πως λόγω της χαμηλής ζήτησης θα αναγκαστούν να τις ρίξουν ακόμη περισσότερο.

    Απελπισμένοι από τη χαμηλή τουριστική κίνηση δηλώνουν και αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Κέρκυρα συγκριτικά με πέρσι η κίνηση είναι μειωμένη κατά 32%.

    Πάντως για μια χωριάτικη σαλάτα ο καταναλωτής θα πληρώσει στην Κρήτη 3 ευρώ, στην Κέρκυρα 4,50 ευρώ και στη ρόδο 3 με 4 ευρώ. Ενώ για μια μερίδα καλαμαράκια θα πληρώσει στην Κρήτη 5 ευρώ στην Κέρκυρα 4,50 ευρώ, ενώ στη Ρόδο 7 ευρώ. Για τηγανιτές πατάτες ο καταναλωτής θα πληρώσει στην Κρήτη 1,5 ευρώ στην Κέρκυρα 1,90 με 2,10 ευρώ ενώ στη Ρόδο 2 με 3 ευρώ. Η μπίρα και στα τρία νησιά κοστίζει 2 ευρώ, όπως λένε όμως οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στη Ρόδο μερικές φορές υπάρχουν αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές.

    [13] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (05:50 UTC+2)

    Με αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης που τίθεται σε ισχύ από τις 19 Ιουλίου, προβλέπονται οι προϋποθέσεις για την για την διαφάνεια στην εμπορία και διακίνηση των οπωροκηπευτικών και πιο συγκεκριμένα στην αγοραπωλησία οπωρολαχανικών μεταξύ δεύτερου και τρίτου χονδρέμπορου.

    Όπως αναφέρεται στην αγορανομική, επί του τιμολογίου πώλησης οπωρολαχανικών που εκδίδει ο δεύτερος προς τον τρίτο χονδρέμπορο, υποχρεωτικά αναγράφεται χωριστά η ποσοστιαία έκπτωση (δηλαδή το κέρδος του τρίτου χονδρεμπόρου) και οι λοιπές δαπάνες (μεταφορικά), ενώ αναγράφεται υποχρεωτικά εάν έχει εισπραχθεί μέρος του χονδρεμπορικού κέρδους.

    Επίσης, αναγράφονται υποχρεωτικά στο σχετικό τιμολόγιο στοιχεία όπως το είδος των οπωροκηπευτικών, ο νομός παραγωγής του είδους, ποιοτική κατηγορία κατάταξης, αριθμός και ημερομηνία τιμολογίου και αριθμός και ημερομηνία δελτίου αποστολής με την τιμή πώλησης του παραγωγού ή του εντολοδόχου αυτού επάνω, ενώ απαγορεύεται η είσπραξη δεύτερου χονδρεμπορικού κέρδους εφόσον ο τόπος παραγωγής ή εισαγωγής του είδους είναι ο ίδιος με αυτόν που καταναλώνεται το προϊόν.

    Για τα διατιμημένα ή ελεγχόμενου κέρδους οπωροκηπευτικά, το εισπραττόμενο μικτό δεύτερο χονδρεμπορικό κέρδος ορίστηκε μέχρι 6% κατ ανώτατο όριο, ενώ απαγορεύεται η είσπραξη οποιουδήποτε άλλου χονδρεμπορικού κέρδους.

    Στην αγορανομική προβλέπονται ακόμα ειδικές διατάξεις που αφορούν στην αγοραπωλησία προς τρίτους αγοραστές.

    [14] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Λονδίνο, 13 Ιουλίου 2004 (05:47 UTC+2)

    Το κύριο θέμα που απασχολεί την Τρίτη τον βρετανικό Τύπο είναι η εξαγγελία των σχεδίων του υπουργού Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, για τις δημόσιες δαπάνες της χώρας στην επόμενη τριετία.

    «Δραματικές αλλαγές υπόσχεται ο Μπράουν» λέει το πρωτοσέλιδο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αναφερόμενη στα σχέδια του Βρετανού υπουργού Οικονομίας να «περικόψει 105.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, προκειμένου να ενισχύσει τις [δημόσιες ] δαπάνες».

    «Μπορούμε να στηριχτούμε στα νούμερα σου;» ρωτά τον υπουργό η Τάιμς, στο πρωτοσέλιδό της.

    Άλλες εφημερίδες πάντως επικεντρώνονται στον αγώνα για την εξουσία, μεταξύ του Γκόρντον Μπράουν και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

    «Περικοπές και δαπάνες - Ο Μπράουν προσπαθεί να προσφέρει στον εαυτό του ένα χρυσό μέλλον» λέει η Γκάρντιαν, αναφερόμενη στις βλέψεις του Μπράουν για την πρωθυπουργία.

    Με τις φωτογραφίες των Μπλερ και Μπράουν στην πρώτη σελίδα, η Ιντιπέντεντ αναφέρει «Δημοσίως, ενωμένοι. Κατ' ιδίαν, το ρήγμα βαθαίνει».

    [15] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 13 Ιουλίου 2004 (05:46 UTC+2)

    Το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των μαχητών της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Κύπρου, που πριν 30 ακριβώς χρόνια έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος είναι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αντιστασιακών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας

    Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια που πραγματοποιήθηκαν απόψε στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η πολιτεία έστω και με καθυστέρηση τριών δεκαετιών αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες της και εκπληρώνει το χρέος της απέναντι στην Αντίσταση, με την υλική βοήθεια που πρόσφερε για την ανέγερση του μνημείου αυτού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ ΓΙΑ ΕΕ-ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 13 Ιουλίου 2004 (05:46 UTC+2)

    Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ''θα πρέπει να επιδιώξουμε την πιο άμεση και ενεργό εμπλοκή των Ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Παγκύπρια Οργάνωση Αντιστασιακών στον Κινηματογράφο Οθέλλος Πάφου με την ευκαιρία της 30ης επετείου του προδοτικού πραξικοπήματος, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποτέλεσε πράξη άρνησης του λαού μας να αποδεχθεί μια λύση άδικη και ετεροβαρή που δεν διασφάλιζε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και εγκαθίδρυε ένα μόνιμο πλέγμα κηδεμονίας της Τουρκίας επί της Κύπρου''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2004 (05:46 UTC+2)

    Σειρά διμερών συναντήσεων με επτά ευρωπαίους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων και με τον Βρετανό Υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    Στις συναντήσεις αυτές κυριάρχησε το θέμα των δύο προτάσεων Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση και το απευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 13 Ιουλίου 2004 (05:46 UTC+2)

    Άρχισαν χθες και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανάμεσα στην κυπριακή παροικία στο Λονδίνο.

    Η έναρξη των εκδηλώσεων θα δοθεί σήμερα με την ανύψωση της κυπριακής σημαίας, καθώς και της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οίκημα του Θεάτρου Τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή Κάμντεν Τάουν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ, ΦΙΛΟΡΙ

    Λευκωσία, 13 Ιουλίου 2004 (05:46 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι ο όρος οικονομικός αποκλεισμός των Τ/Κ δεν οφείλεται στη δική μας πλευρά αλλά στην κατοχή, κάτι που τονίζει και η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1994, όπως είπε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''οι απόψεις όσον αφορά τις νομικές πτυχές των προτεινόμενων μέτρων είναι δεδομένες, έχουν εκτεθεί και από τη δική μας πλευρά'', προσθέτοντας πως ''φαίνεται ότι υιοθετούνται από τη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου σε ένα μεγάλο βαθμό''.

    ''Από την άλλη όμως οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι πολιτικές αποφάσεις. Ομως οι νομικές θέσεις είναι εκείνες που θεμελιώνουν καμιά φορά και τις πολιτικές αποφάσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις πολύ δύσκολα εξέρχονται του νομικού πλαισίου'', πρόσθεσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (06:10 UTC+2)

    Ξεκινούν οι αγώνες την Τρίτη του Κυπέλλου UEFA για την περίοδο 2004-2005. Την «αυλαία» της διοργάνωσης ανοίγει η αναμέτρηση της αρμενικής ΜΙΚΑ Ασταράκ με την ουγγρική Χόνβεντ, ενώ ολοι οι υπόλοιποι αγώνες θα διεξαχθούν την Πέμπτη.

    Τότε η Κυπριακή «Ομόνοια», θα υποδεχθεί στο ΓΣΠ την Σλόγκα Γιουγκομαγκνάτ (ΠΓΔΜ) και θα προσπαθήσει να πάρει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα της επιτρέψει να πάει χωρίς άγχος στον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα.

    Το πρόγραμμα των πρώτων αναμετρήσεων για τον Α΄ προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (οι επαναληπτικοί στις 27 και 29 Ιουλίου) έχει ως εξής:

    Την Τρίτη

    ΜΙΚΑ Ασταράκ (Αρμενία) - Χόνβεντ (Ουγγαρία)

    Την Πέμπτη

    Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) - Μποέμιανς (Ιρλανδία)

    Χαβερφορντγουέστ (Ουαλία) - Χαφναρφιορντούρ (Ισλανδία)

    Έστερ (Σουηδία) - Λανσαντφρέιντ (Ουαλία)

    Πορταντάουν (Β. Ιρλανδία) - Ζαλγκίρις (Λιθουανία)

    Τοφτίρ (Νήσοι Φερόε) - Βέντσπιλς (Λετονία)

    Ετζέλα Ετελμπρουκ (Λουξεμβούργο) - Χάκα (Φινλανδία)

    Εκράνας (Λιθουανία) - Ντουντελάνζε (Λουξεμβούργο)

    Βαντούζ (Λιχτενστάιν) - Λόνγκφορντ Τάουν (Ιρλανδία)

    Τόρσαβν (Νήσοι Φερόε) - Λιέπαγιας Μέταλουργκς (Λετονία)

    Γκλέντοραν (Β. Ιρλανδία) - Αλιάνσι (Φινλανδία)

    Ακρανες (Ισλανδία) - Ταλίν (Εσθονία)

    ΟΜΟΝΟΙΑ (Κύπρος) - Σλόγκα Γιουγκομανιάτ (ΠΓΔΜ)

    Σίλεκς Κράτοβο (ΠΓΔΜ) - Μάριμπορ (Σλοβενία)

    Μάρσαξλοκ (Μάλτα) - Πριμόριε (Σλοβενία)

    Πενιαρόσα (Σαν Μαρίνο) - Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία)

    Οτελούλ Γκαλάτσι (Ρουμανία) - Ντιναμό Τιράνων (Αλβανία)

    Σάντα Κολόμα (Ανδόρα) - Μοντρίκα Μαξίμα (Βοσνία)

    Παρτιζάν Τιράνων (Αλβανία) - Μπιρκίρκαρα (Μάλτα)

    Μαριούπολ (Ουκρανία) - Μπάναντς (Αρμενία)

    FC Τυφλίδας (Γεωργία) - Σαμκίρ (Αζερμπαϊτζάν)

    BATE Μπορίσοφ (Λευκορωσία) - Ντιναμό Τυφλίδας (Γεωργία)

    Σιράκ Γκιούμρι (Αρμενία) - Τιρασπόλ (Μολδαβία)

    Νίστρου Οτάτσι (Μολδαβία) - Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ (Λευκορωσία)

    Μπάνσκα Μπίστριτσα (Σλοβακία) - Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)

    [21] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΑΠΟ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Λονδίνο, 13 Ιουλίου 2004 (05:45 UTC+2)

    Η πολύωρη γενική διακοπή ρεύματος στην Ελλάδα, την Δευτέρα, ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξή της Ολυμπιάδας, έδωσε αφορμή σε αρκετά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο να σπείρουν και πάλι το σαράκι της αμφιβολίας για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Τάιμς του Λονδίνου, με τετράστηλο άρθρο εκφράζει φόβους για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ης Ολυμπιάδας.

    Σε ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο «Ολυμπιακή ανησυχία καθώς η Ελλάδα πλήττεται από διακοπή ρεύματος» ο δημοσιογράφος των Τάιμς, Τζον Καρ, γράφει ότι η «τεράστια βλάβη άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους για αρκετές ώρες και αύξησε τους φόβους ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας δεν θα σταθεί ικανό να αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, εάν αυτό εκδηλωθεί την περίοδο των Αγώνων».

    Ο ανταποκριτής των Τάιμς περιγράφει τις περιπέτειες εκατοντάδων επιβατών που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στους συρμούς του αθηναϊκού μετρό και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας καθώς τα φανάρια δεν λειτουργούσαν.

    Και σημειώνει ότι ένα από τα θύματα του μπλακάουτ ήταν ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, που «μόλις είχε επιβιβαστεί σε συρμό του μετρό για να επιθεωρήσει τη νέα διαδρομή προς το αεροδρόμιο».

    Το άρθρο αναφέρεται στις καθησυχαστικές δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης μπορεί να «σηκώσει» τα αυξημένα φορτία που αναμένονται ενόψει των Ολυμπιακών, αλλά επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη εκσυγχρονισμού στον εξοπλισμό και την υποδομή της ΔΕΗ, «της μοναδικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας που παραμένει αποκλειστικά στα χέρια του Δημοσίου» όπως επισημαίνεται.

    Στο θέμα αναφέρονται με μονόστηλα άρθρα τους και οι εφημερίδες Γκάρντιαν και Ιντιπέντεντ που τονίζουν το γεγονός πως η γενική διακοπή του ρεύματος σημειώθηκε μόλις ένα μήνα πριν την Ολυμπιάδα.

    [22] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (00:00 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Ντέμη Νικολαΐδη θα έχει αύριο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος στο πλαίσιο των επαφών του για τα μέτρα καταστολής της βίας και εξυγίανσης του χώρου του Επαγγελματικού Αθλητισμού, συναντήθηκε σήμερα με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Εργοτέλης, Νίκο Τζώρτζογλου.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζωρτζόγλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ασχολούμαι 20 χρόνια με το ποδόσφαιρο, και απ' ό,τι γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που ένας υφυπουργός Αθλητισμού, διαθέτει δύο και τρεις ώρες, για να συζητήσει με έναν ιδιοκτήτη ΠΑΕ, για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Αυτό για μένα ήταν μία μεγάλη χαρά, τιμή και ελπίδα, ότι το ποδόσφαιρό μας, που δυστυχώς δεν είναι στα καλύτερά του, ανεξάρτητα με την επιτυχία της εθνικής μας να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ευρώπης, μπορεί να δει σε καλύτερες μέρες. Την ελπίδα αυτή μου την έδωσε ο υφυπουργός, κατά τη δίωρη συζήτηση που είχαμε».

    Απο την πλευρά του ο κ. Ορφανός τόνισε μεταξύ άλλων: «Πλέον όλα τα γεγονότα μάς οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς σχεδόν ολοκληρώσαμε τις επαφές μας με τους αθλητικούς παράγοντες. Έμειναν λίγες, σε πολιτικό επίπεδο, που θα γίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Από εκεί και πέρα, αφού τα επιμέρους τμήματα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, θα έχουν συζητήσει τα θέματα που αφορούν τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υπουργείο αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού και Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τότε η κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα πάρει όλα τα στοιχεία, που θα έχουν συγκεντρωθεί, θα τα επεξεργαστεί, ώστε όπως έχουμε υποσχεθεί, σύντομα θα έχουμε τις τελικές θέσεις. Όπως έχω πει και άλλες φορές, το νέο πρωτάθλημα θα έχει καθαρούς κανόνες προς κάθε κατεύθυνση και εφαρμογή τους με τον ίδιο τρόπο».

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2004/2005 ΓΙΑ ΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2004 (22:21 UTC+2)

    Το πρόγραμμα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` Εθνικής, όπως προέκυψε από την αποψινή κλήρωση, έχει ως εξής:

    1η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Ποσειδών Ν. Πόρρων

    Πατραϊκός - Ατρόμητος Αθ.

    Απόλλων Αθ. - Λεβαδειακός

    Καστοριά - Κασσάνδρα

    Πανηλειακός - Καλαμάτα

    Προοδευτική - Νίκη Βόλου

    Ακράτητος - Εθνικός Αστέρας

    Λάρισα - Πανσερραϊκός

    2η αγωνιστική

    Πατραϊκός - Ηλυσιακός

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Απόλλων Αθ.

    Ατρόμητος Αθ. - Καστοριά

    Λεβαδειακός - Πανηλειακός

    Κασσάνδρα - Προοδευτική

    Καλαμάτα - Ακράτητος

    Νίκη Βόλου - Πανσερραϊκός

    Εθνικός Αστέρας - Λάρισα

    3η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Απόλλων Αθ.

    Καστοριά - Πατραϊκός

    Πανηλειακός - Ποσειδών Ν. Πόρρων

    Προοδευτική - Ατρόμητος Αθ.

    Ακράτητος - Λεβαδειακός

    Πανσερραϊκός - Κασσάνδρα

    Λάρισα - Καλαμάτα

    Νίκη Βόλου - Εθνικός Αστέρας

    4η αγωνιστική

    Καστοριά - Ηλυσιακός

    Απόλλων Αθ. - Πανηλειακός

    Πατραϊκός - Προοδευτική

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Ακράτητος

    Ατρόμητος Αθ. - Πανσερραϊκός

    Λεβαδειακός - Λάρισα

    Κασσάνδρα - Εθνικός Αστέρας

    Καλαμάτα - Νίκη Βόλου

    5η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Πανηλειακός

    Προοδευτική - Καστοριά

    Ακράτητος - Απόλλων Αθ.

    Πανσερραϊκός - Πατραϊκός

    Λάρισα - Ποσειδών Ν. Πόρρων

    Εθνικός Αστέρας - Ατρόμητος Αθ.

    Νίκη Βόλου - Λεβαδειακός

    Κασσάνδρα - Καλαμάτα

    6η αγωνιστική

    Προοδευτική - Ηλυσιακός

    Πανηλειακός - Ακράτητος

    Καστοριά - Πανσερραϊκός

    Απόλλων Αθ. - Λάρισα

    Πατραϊκός - Εθνικός Αστέρας

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Νίκη Βόλου

    Ατρόμητος Αθ. - Καλαμάτα

    Λεβαδειακός - Κασσάνδρα

    7η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Ακράτητος

    Πανσερραϊκός - Προοδευτική

    Λάρισα - Πανηλειακός

    Εθνικός Αστέρας - Καστοριά

    Νίκη Βόλου - Απόλλων Αθ.

    Καλαμάτα - Πατραϊκός

    Κασσάνδρα - Ποσειδών Ν. Πόρρων

    Ατρόμητος Αθ. - Λεβαδειακός

    8η αγωνιστική

    Πανσερραϊκός - Ηλυσιακός

    Ακράτητος - Λάρισα

    Προοδευτική - Εθνικός Αστέρας

    Πανηλειακός - Νίκη Βόλου

    Καστοριά - Καλαμάτα

    Απόλλων Αθ. - Κασσάνδρα

    Πατραϊκός - Λεβαδειακός

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Ατρόμητος Αθ.

    9η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Λάρισα

    Εθνικός Αστέρας - Πανσερραϊκός

    Νίκη Βόλου - Ακράτητος

    Καλαμάτα - Προοδευτική

    Κασσάνδρα - Πανηλειακός

    Λεβαδειακός - Καστοριά

    Ατρόμητος Αθ. - Απόλλων Αθ.

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Πατραϊκός

    10η αγωνιστική

    Εθνικός Αστέρας - Ηλυσιακός

    Λάρισα - Νίκη Βόλου

    Πανσερραϊκός - Καλαμάτα

    Ακράτητος - Κασσάνδρα

    Προοδευτική - Λεβαδειακός

    Πανηλειακός - Ατρόμητος Αθ.

    Καστοριά - Ποσειδών Ν. Πόρρων

    Απόλλων Αθ. - Πατραϊκός

    11η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Νίκη Βόλου

    Καλαμάτα - Εθνικός Αστέρας

    Κασσάνδρα - Λάρισα

    Λεβαδειακός - Πανσερραϊκός

    Ατρόμητος Αθ. - Ακράτητος

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Προοδευτική

    Πατραϊκός - Πανηλειακός

    Απόλλων Αθ. - Καστοριά

    12η αγωνιστική

    Καλαμάτα - Ηλυσιακός

    Νίκη Βόλου - Κασσάνδρα

    Εθνικός Αστέρας - Λεβαδειακός

    Λάρισα - Ατρόμητος Αθ.

    Πανσερραϊκός - Ποσειδών Ν. Πόρρων

    Ακράτητος - Πατραϊκός

    Προοδευτική - Απόλλων Αθ.

    Πανηλειακός - Καστοριά

    13η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Κασσάνδρα

    Λεβαδειακός - Καλαμάτα

    Ατρόμητος Αθ. - Νίκη Βόλου

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Εθνικός Αστέρας

    Πατραϊκός - Λάρισα

    Απόλλων Αθ. - Πανσερραϊκός

    Καστοριά - Ακράτητος

    Πανηλειακός - Προοδευτική

    14η αγωνιστική

    Λεβαδειακός - Ηλυσιακός

    Κασσάνδρα - Ατρόμητος Αθ.

    Καλαμάτα - Ποσειδών Ν. Πόρρων

    Νίκη Βόλου - Πατραϊκός

    Εθνικός Αστέρας - Απόλλων Αθ.

    Λάρισα - Καστοριά

    Πανσερραϊκός - Πανηλειακός

    Ακράτητος - Προοδευτική

    15η αγωνιστική

    Ηλυσιακός - Ατρόμητος Αθ.

    Ποσειδών Ν. Πόρρων - Λεβαδειακός

    Πατραϊκός - Κασσάνδρα

    Απόλλων Αθ. - Καλαμάτα

    Καστοριά - Νίκη Βόλου

    Πανηλειακός - Εθνικός Αστέρας

    Προοδευτική - Λάρισα

    Ακράτητος - Πανσερραϊκός

    [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004/2005

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2004 (22:14 UTC+2)

    Το πρόγραμμα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής, μετά από κλήρωση που έγινε απόψε, έχει ως εξής:

    1η αγωνιστική

    Ξάνθη - Αρης

    Παναθηναϊκός - Ιωνικός

    Ολυμπιακός - Καλλιθέα

    Απόλλων Καλαμαριάς - ΟΦΗ

    Εργοτέλης - Ηρακλής

    Αιγάλεω - ΑΕΚ

    Χαλκηδόνα - Πανιώνιος

    ΠΑΟΚ - Κέρκυρα

    2η αγωνιστική

    Παναθηναϊκός - Ξάνθη

    Αρης - Ολυμπιακός

    Ιωνικός - Απόλλων Καλαμαριάς

    Καλλιθέα - Εργοτέλης

    ΟΦΗ - Αιγάλεω

    Ηρακλής - Χαλκηδόνα

    ΑΕΚ - Κέρκυρα

    Πανιώνιος - ΠΑΟΚ

    3η αγωνιστική

    Ξάνθη - Ολυμπιακός

    Απόλλων Καλαμαριάς - Παναθηναϊκός

    Εργοτέλης - Αρης

    Αιγάλεω - Ιωνικός

    Χαλκηδόνα - Καλλιθέα

    Κέρκυρα - ΟΦΗ

    ΠΑΟΚ - Ηρακλής

    ΑΕΚ - Πανιώνιος

    4η αγωνιστική

    Απόλλων Καλαμαριάς - Ξάνθη

    Ολυμπιακός - Εργοτέλης

    Παναθηναϊκός - Αιγάλεω

    Αρης - Χαλκηδόνα

    Ιωνικός - Κέρκυρα

    Καλλιθέα - ΠΑΟΚ

    ΟΦΗ - Πανιώνιος

    Ηρακλής - ΑΕΚ

    5η αγωνιστική

    Ξάνθη - Εργοτέλης

    Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

    Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

    Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

    ΠΑΟΚ - Αρης

    Πανιώνιος - Ιωνικός

    ΑΕΚ - Καλλιθέα

    ΟΦΗ - Ηρακλής

    6η αγωνιστική

    Αιγάλεω - Ξάνθη

    Εργοτέλης - Χαλκηδόνα

    Απόλλων Καλαμαριάς - Κέρκυρα

    Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

    Παναθηναϊκός - Πανιώνιος

    Αρης - ΑΕΚ

    Ιωνικός - Ηρακλής

    Καλλιθέα - ΟΦΗ

    7η αγωνιστική

    Ξάνθη - Χαλκηδόνα

    Κέρκυρα - Αιγάλεω

    ΠΑΟΚ - Εργοτέλης

    Πανιώνιος - Απόλλων Καλαμαριάς

    ΑΕΚ - Ολυμπιακός

    Ηρακλής - Παναθηναϊκός

    ΟΦΗ - Αρης

    Ιωνικός - Καλλιθέα

    8η αγωνιστική

    Κέρκυρα - Ξάνθη

    Χαλκηδόνα - ΠΑΟΚ

    Αιγάλεω - Πανιώνιος

    Εργοτέλης - ΑΕΚ

    Απόλλων Καλαμαριάς - Ηρακλής

    Ολυμπιακός - ΟΦΗ

    Παναθηναϊκός - Καλλιθέα

    Αρης - Ιωνικός

    9η αγωνιστική

    Ξάνθη - ΠΑΟΚ

    Πανιώνιος - Κέρκυρα

    ΑΕΚ - Χαλκηδόνα

    Ηρακλής - Αιγάλεω

    ΟΦΗ - Εργοτέλης

    Καλλιθέα - Απόλλων Καλαμαριάς

    Ιωνικός - Ολυμπιακός

    Αρης - Παναθηναϊκός

    10η αγωνιστική

    Πανιώνιος - Ξάνθη

    ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

    Κέρκυρα - Ηρακλής

    Χαλκηδόνα - ΟΦΗ

    Αιγάλεω - Καλλιθέα

    Εργοτέλης - Ιωνικός

    Απόλλων Καλαμαριάς - Αρης

    Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

    11η αγωνιστική

    Ξάνθη - ΑΕΚ

    Ηρακλής - Πανιώνιος

    ΟΦΗ - ΠΑΟΚ

    Καλλιθέα - Κέρκυρα

    Ιωνικός - Χαλκηδόνα

    Αρης - Αιγάλεω

    Παναθηναϊκός - Εργοτέλης

    Ολυμπιακός - Απόλλων Καλαμαριάς

    12η αγωνιστική

    Ηρακλής - Ξάνθη

    ΑΕΚ - ΟΦΗ

    Πανιώνιος - Καλλιθέα

    ΠΑΟΚ - Ιωνικός

    Κέρκυρα - Αρης

    Χαλκηδόνα - Παναθηναϊκός

    Αιγάλεω - Ολυμπιακός

    Εργοτέλης - Απόλλων Καλαμαριάς

    13η αγωνιστική

    Ξάνθη - ΟΦΗ

    Καλλιθέα - Ηρακλής

    Ιωνικός - ΑΕΚ

    Αρης - Πανιώνιος

    Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

    Ολυμπιακός - Κέρκυρα

    Απόλλων Καλαμαριάς - Χαλκηδόνα

    Εργοτέλης - Αιγάλεω

    14η αγωνιστική

    Καλλιθέα - Ξάνθη

    ΟΦΗ - Ιωνικός

    Ηρακλής - Αρης

    ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

    Πανιώνιος - Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ - Απόλλων Καλαμαριάς

    Κέρκυρα - Εργοτέλης

    Χαλκηδόνα - Αιγάλεω

    15η αγωνιστική

    Ξάνθη - Ιωνικός

    Αρης - Καλλιθέα

    Παναθηναϊκός - ΟΦΗ

    Ολυμπιακός - Ηρακλής

    Απόλλων Καλαμαριάς - ΑΕΚ

    Εργοτέλης - Πανιώνιος

    Αιγάλεω - ΠΑΟΚ

    Χαλκηδόνα - Κέρκυρα

    [25] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ-ΦΟΡΕΑ ARIANE 5

    Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2004 (07:24 UTC+2)

    Η εκτόξευση του ευρωπαϊκού φορέα-πυραύλου Ariane 5, που μεταφέρει μεγάλο εμπορικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος και θα τεθεί σε τροχιά, αναβλήθηκε μετά από τεχνικά προβλήματα.

    Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της εκτόξευσης, επεσήμαναν μια δυσλειτουργία που τελικά οδήγησε στην αναβολή της διαδικασίας εκτόξευσης.

    Από την Arianespace δεν έγινε γνωστή η νέα ημερομηνία εκτόξευσης. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος είναι ο καναδικής ιδιοκτησίας Anik F2, βάρους έξι τόνων, ο οποίος και θα διευρύνει την αγορά και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, στη Βόρεια Αμερική.

    Ο δορυφόρος θα τεθεί σε γεωστατική τροχιά. Πρόκειται για τη 19η πτήση του Ariane και την πρώτη του, από τον περασμένο Μάρτιο.

    [26] ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 13 Ιουλίου 2004 (06:39 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Αναν, επέλεξε τον πρεσβευτή του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον για τη θέση του επικεφαλή της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Ο βετεράνος διπλωμάτης, Ασραφ Τζεχανγκιρ Καζι έχει εκπροσωπήσει διπλωματικά τη χώρα του στην Ινδία, στην Κίνα, στη Ρωσία, στην Ανατ. Γερμανία, αλλά και στη Συρία.

    Ο πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σερτζιο Βαϊερα ντε Μελο σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, τον περασμένο Αύγουστο.

    [27] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ AIDS

    Μπανγκόγκ, 13 Ιουλίου 2004 (06:29 UTC+2)

    H αμερικανική πολιτική για την καταπολέμηση του Έιτζ εξετάζεται εξονυχιστικά στη διεθνή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που άρχισε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

    Επίκεντρο της συζήτησης και η πολιτική της κυβέρνησης Μπους, η οποία ορίζει την σεξουαλική αποχή ως μέθοδο πρόληψης κατά της ασθένειας.

    Πολλοί όμως, επιστήμονες και ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος αποδυναμώνει την προσπάθεια καταπολέμησης του Έιτζ και υποστηρίζουν άλλες μεθόδους, όπως τη χρήση των προφυλακτικών.

    Η Ουάσινγκτον έχει επίσης κατηγορηθεί ότι μείωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας της στην διάσκεψη.

    Σύμφωνα όμως με ορισμένους από τους 20.000 πολιτικούς, επιστήμονες και ειδικούς που παίρνουν μέρος στη διάσκεψη, ο πραγματικός λόγος είναι ότι η ατζέντα της είναι ελάχιστα συντηρητική.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οικονομικά τον αγώνα κατά του Έιτζ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, με πενταετείς δαπάνες 15 δις δολαρίων.

    [28] ΣΚΛΗΡΕΣ ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡ. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Μπέλφαστ, 13 Ιουλίου 2004 (06:26 UTC+2)

    Σκληρές οδομαχίες προτεσταντών-καθολικών και συμπλοκές διαδηλωτών με αστυνομικούς,. διεξήχθησαν στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας

    Είκοσι πέντε αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις σε γειτονιά του Μπέλφαστ όταν μια από τις σημαντικότερες πολιτικές ημέρες στο προτεσταντικό πολιτικό ημερολόγιο, η 12η Ιουλίου, κατέληξε, μετά από πορεία, σε επεισόδια βίας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η αστυνομία.

    Εκατοντάδες προτεστάντες και καθολικοί συγκρούσθηκαν με πέτρες και μπουκάλια στην συνοικία Αρντόυν, στο βόρειο τμήμα της πόλης, μετά από μια γεμάτη ένταση παρέλαση των «πορτοκαλί», το χρώμα των πιστών στο βρετανικό στέμμα προτεσταντών, το απόγευμα της Δευτέρας.

    «Περίπου 25 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στις ταραχές», δήλωσε εκπρόσωπος της Βορειοϊρλανδικής Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι «ουδείς είναι σοβαρά τραυματισμένος».

    Οι ταραχές ξέσπασαν όταν προτεστάντες παρήλασαν στην καθολική συνοικία Αρντόυν γιορτάζοντας μια ιστορική στρατιωτική νίκη επί των καθολικών πριν από περίπου 300 χρόνια.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές και από τις δύο κοινότητες άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον αλλήλων, πάνω από την τεράστια αστυνομική δύναμη, τα οχήματα του Βρετανικού Στρατού και τα θωρακισμένα που είχαν τοποθετηθεί στη μέση για να τους χωρίσουν.

    Οι καθολικοί ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με στρατιώτες και αστυνομικούς, που απάντησαν με κανόνια νερού.

    Οι ταραχές διήρκεσαν για περίπου μία ώρα. Οι υπόλοιπες πορείες, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ειρηνικές.

    Το βόρειο τμήμα του Μπέλφαστ ήταν ήρεμο αργά το βράδυ της Δευτέρας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ωστόσο υπήρχε εξαιρετικά έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας, που έχουν διακοπεί από το 2002.

    [29] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2004 (06:24 UTC+2)

    Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν την ευρωζώνη.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της περσινής απόφασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες των οποίων το δημόσιο έλλειμμα ξεπερνάει το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους.

    Στόχος του όρου αυτού είναι να προστατεύσει την ευρωζώνη από τις συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής μίας χώρας μέλους της.

    Σε περίπτωση μια χώρα μέλος της ευρωζώνης έχει δημόσιο έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ τότε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να την προειδοποιήσει και στη συνέχεια να της επιβάλλει σημαντικό πρόστιμο.

    Ωστόσο, πέρσι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισαν την αναστολή των πειθαρχικών μέτρων κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι είχαν παραβιάσει τους όρους του Συμφώνου.

    Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν υποστηρίξει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν πολύ άκαμπτο με αποτέλεσμα να υπονομεύει τις προσπάθειες ενθάρρυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί τώρα ότι είναι επιβεβλημένη κάποια τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας.

    Όμως, θεώρησε αυθαίρετη την περσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί αν το Συμβούλιο των υπουργών είχε δικαίωμα να αναστείλει τα πειθαρχικά μέτρα κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    [30] ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2004 (07:09 UTC+2)

    Τι παίζουν τα θέατρα σε Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ Οι παραστάσεις που θα ανεβούν στις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» είναι οι εξής: «Η Καλλιπάτειρα στο φως της Ολυμπίας» της Ευανθίας Στιβανάκη. Παραστάσεις: 8-9 Ιούλη, «Το ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ. Παραστάσεις: 12-13 Ιούλη, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Παραστάσεις: 14, 15 και 16 Ιούλη, «Λαβδακιδών Πάθη» των Αισχύλου - Σοφοκλή. Παραστάσεις: 21-22 Ιούλη, «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση. Παραστάσεις: 26-27 Ιούλη, «Αμφιτρύων» του Πλαύτου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Φον Κλάιστ. Παραστάσεις: 28-29 Ιούλη, «Τα παντρολογήματα» του Ν. Γκόγκολ. Παραστάσεις: 2, 3 και 4 Αυγούστου.

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ (τηλ. 2310.245.307) Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή. Παραστάσεις: 19, 20 και 21 Ιούλη. Το θέατρο «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου παίζει τον «Ελαφοβασιλιά» των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου. Παραστάσεις: 28, 29 και 30 Ιούλη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ (τηλ. 23510-76041) Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου έχουν προγραμματιστεί οι εξής παραστάσεις: Το Θέατρο «Διαδρομή» ανεβάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, Σάββατο 17 Ιούλη. Η Θεατρική Ομάδα του Λάκη Λαζόπουλου «Εύμολπις» ανεβάζει την κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, Τετάρτη 21 Ιούλη. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, Τρίτη 27 Ιούλη. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, Σάββατο 31 Ιούλη.

    ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΙΒΗΡΗΣ (τηλ. 23740-81606) Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας δίνονται οι εξής παραστάσεις: Το Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών ανεβάζει την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Τετάρτη 14 Ιούλη. Η Θεατρική Ομάδα του Λάκη Λαζόπουλου «Εύμολπις» ανεβάζει την κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, Πέμπτη 22 Ιούλη. Το Θέατρο «Μικρή πόρτα» ανεβάζει το έργο «Ο ελαφοβασιλιάς» των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου, Παρασκευή 30 Ιούλη.

    ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ (τηλ. 23730-21210) Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Θάλασσας το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, Σάββατο 17 Ιούλη. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει τον «Ιππόλυτο» του Ευρυπίδη, Τετάρτη 21 Ιούλη. Το ΚΘΒΕ ανεβάζει τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, Σάββατο 31 Ιούλη.

    ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ - ΚΙΛΚΙΣ (τηλ. 23410-39158) Το Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών ανεβάζει την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Δευτέρα 12 Ιούλη

    ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (τηλ. 2510-516613) Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Παρασκευή 9 Ιούλη

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ (τηλ. 2510-220876) Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ανεβάζει την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης». Κυριακή 11 Ιούλη

    ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ - ΕΒΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ (τηλ. 2510-222.083) Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Θάσου οργανώνεται η εξής παράσταση: Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζει «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού. Σάββατο 17 Ιούλη.

    [31] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2004 (07:07 UTC+2)

    Μια «διαδρομή» σε όλες τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης, αποτελεί η παράσταση «Μισός αιώνας Αριστοφάνης», που παρουσιάζει το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν, την Παρασκευή, στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα. Σύνθεση, σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Λαζάνης, Κωστής Καπελώνης, Θόδωρος Γράμψας. Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Τάσος Περζικιανίδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αννίτα Σαντοριναίου, κ.ά.

    Τη σαιξπηρική κωμωδία «Το ημέρωμα της στρίγκλας» θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, στις 17/7 (9.15μ.μ.) στο κηποθέατρο του δήμου Παπάγου. Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιές, η σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Γιάννη Κακλέα, τα σκηνικά του Απόστολου Βέττα, τα κοστούμια του Αντώνη Βολανάκη, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου, οι φωτισμοί του Σάκη Μπρορμπίλη. Παίζουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Βάνα Πεφάνη, Στάθης Βούτος, Γιώτα Μηλίτση. Προπώληση εισιτήριων: Δημαρχείο Παπάγου, ταμείο του θεάτρου, καταστήματα «Δαναός» (Μεσογείων 230) και «Viva Diva» (Λ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι).

    · Τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες», με σύγχρονη ματιά παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, αύριο και μεθαύριο, στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κήπου, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου - Βασίλη Μυριανθόπουλου. Η μετάφραση είναι του Μίνου Βολανάκη. Παίζουν: Μάρθα Καραγιάννη, Τάσος Χαλκιάς, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης, Μαρίνα Καλογήρου, κ.ά.

    · Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, σήμερα στο «Ανοιχτό Θέατρο» Γρεβενών, αύριο, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ελασσόνας και την Πέμπτη, στο Ανοιχτό Θέατρο Καρδίτσας. Η μετάφραση είναι του Τάσσου Ρούσσου, η σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη, τα σκηνικά του Αγγελου Αγγελή, τα κοστούμια της Αγνής Ντούτση, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη. Φιλοκτήτης, ο Νικήτας Τσακίρογλου. Παίζουν επίσης: Νίκος Ψαρράς, Γιώργος Κέντρος, Πέτρος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας, κ.ά.

    · «Η Χώρα του Πουλιών», εμπνευσμένη από την κωμωδία του Αριστοφάνη «Ορνιθες», παρουσιάζεται από το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, σήμερα στο Ηράκλειο, στο Θέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», την Πέμπτη στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στο Θέατρο Φορτέτζα και στις 17/7 στα Χανιά, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.

    [32] ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2004 (07:04 UTC+2)

    Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές εμφανίσεις του, θα προσφέρει μια ξεχωριστή συναυλία, την Πέμπτη (9μ.μ.), στα Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου). Εχοντας συμπληρώσει μια 30χρονη ασυμβίβαστη πορεία στην ελληνική ροκ, συνδυάζοντας τον κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό με το συναίσθημα, θα προσφέρει ένα πρόγραμμα με μεγάλες επιτυχίες του και τραγούδια από τον καινούριο δίσκο του «Φρέσκο χιόνι».

    Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνεχίζει τις συναυλιακές του «διαδρομές» εκτός των «τειχών». Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός θα δώσει αύριο μια μοναδική συναυλία στη Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη). Επόμενοι σταθμοί: Μυτιλήνη (15/7), Σητεία (7/8), Ηράκλειο Κρήτης (2/9), Χανιά (4/9), Ρέθυμνο (5/9).

    Μια αναδρομή στη μουσική του πορεία θα προσφέρει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, αύριο (9.30μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Θα παρουσιάσει στιγμές από την αξιόλογη διαδρομή του και τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή».

    [33] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Μ.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ" ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 13 Ιουλίου 2004 (07:02 UTC+2)

    Ξεχωριστά μουσικοθεατρικά δρώμενα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», που ξεκινά αύριο στη Σάμο και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Αυγούστου. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ συμμετέχει στο γιορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα.

    Αύριο, στο θέατρο Πυθαγορείου, πραγματοποιείται η αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες συναυλία, με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Συμμετέχει η Ορχήστρα Εγχόρδων Πάτρας υπό τη διεύθυνση του Saulius Sondeckis και οι λυρικοί τραγουδιστές Σταμάτης Μπερής, Λυδία Αγγελοπούλου, Νατάσα Αγγελοπούλου, Ιωσήφ Κετεντζιάν. Στις 16/7, στο θέατρο Πυθαγορείου, η Θεατρική Ομάδα Σάμου παρουσιάζει την «Εκάβη» του Ευριπίδη. Ακολουθεί στις 21/7 η θεατρική παράσταση «Ηρακλής: Ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων» σε κείμενο - σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη. Στις 24/7 θα δώσει συναυλία η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, στο Βαθύ (Γήπεδο), ενώ στις 28/7, στο Θέατρο Πυθαγορείου, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Δεμερτζή, θα πραγματοποιήσει συναυλία - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Σκαλκώτα, με έργα Σκαλκώτα και Καλομοίρη. Τραγούδι: Ινές Ζήκου, πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με ρεσιτάλ πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη (2/8, Βαθύ).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 July 2004 - 18:14:08 UTC