Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ Ν.ΜΙΛΕΝΚΟΒΙΤΣ ΚΙΝΗΣΕ ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ
  • [03] "ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ" ΤΑ ΞΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [04] ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α
  • [08] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΟΣ Τ/Κ
  • [09] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΕΠ ΥΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ.
  • [10] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ESA
  • [12] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
  • [13] ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ 4.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ
  • [14] ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 35.000 ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
  • [15] ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ
  • [16] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ
  • [17] ΔΩΡΟ ΑΡΙΝΤΣ ΣΤΗΝ ΜΠΕΝΑΚΗ- ΨΑΡΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΤΕΡ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ
  • [21] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΝΤΑΚΗ ΣΤΑ 1500Μ
  • [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο Ι.ΡΕΖΙΤΣ
  • [23] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [24] Ο Φ.ΣΑΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΑΕΚ
  • [25] ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  • [26] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ
  • [27] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • [28] ΙΡΑΚ: 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [29] Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [30] Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΘΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ" ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
  • [32] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [33] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [34] Ο "ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ" ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2004 (10:20 UTC+2)

    Στους στόχους της νέας διακυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης, ενόψει του 6ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει στην Αθήνα στις 23, 24 και 25 Ιουλίου.

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις του κόμματος με το κράτος, για τις οποίες γίνεται συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο κ.Καραμανλής ξεκαθάρισε πως ούτε το κράτος κομματικοποιείται, ούτε το κόμμα κρατικοποιείται.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα αλαζονείας και υπεροψίας και αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Όποιος ρυπαίνει θα πληρώνει, είπε ο κ.Καραμανλής, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα με τις ευθύνες της πολιτείας επισήμανε και τις ευθύνες όλων των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, κάθε μέρα να είναι μέρα περιβάλλοντος.

    Στο προσυνέδριο μίλησαν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης, Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης Ν.Δ. Νίκος Βακάλης και παραβρέθηκαν βουλευτές και εκατοντάδες στελέχη από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

    Εξάλλου, χθες Σάββατο αντίστοιχο προσυνέδριο πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα.

    [02] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ Ν.ΜΙΛΕΝΚΟΒΙΤΣ ΚΙΝΗΣΕ ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2004 (13:10 UTC+2)

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ο 34χρονος, Ντεζιάν Μιλένκοβιτς, ως ένας από τους βασικότερους υπόπτους για τη δολοφονία του σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, στις 12 Μαρτίου 2003, στο Βελιγράδι.

    Σε βάρος του 34χρονου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα και αναμένεται να εκδοθεί στη Σερβία. Ο εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο για τις 31 Ιουλίου 2006, ενώ ο σέρβος εξακολουθεί να κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

    Ο Μιλένκοβιτς συνελήφθη αργά το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Μητροπόλεως, κοντά στο γιουγκοσλάβικο προξενείο. Κατά τη σύλληψη του δεν προέβαλε καμία αντίσταση ενώ στην κατοχή του είχε μεγάλο χρηματικό ποσό. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αστυνομία τις υποψίες για τη σύλληψη του κίνησε η σύζυγος του όταν ήρθε στη χώρα μας.

    Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Τζέκης, αναφέρθηκε στην υπόθεση: «Όλα άρχισαν στις 9 Ιουνίου όταν ήρθε στην Ελλάδα η σύζυγος του Μιλένκοβιτς. Ενεργοποιήθηκε αμέσως η ασφάλεια και άρχισε να ψάχνει τι συμβαίνει με τον 34χρονο. Εντοπίστηκε σε μία πανσιόν στην Κατερίνη ενώ η σύζυγος του αναχώρησε στις 20 Ιουνίου. Το βράδυ της 16ης Ιουλίου στήθηκε η επιχείρηση σύλληψης του. Είχε μια τσάντα με αρκετά χρήματα. Παραδέχτηκε πως είναι ο Ντεζιάν Μιλένκοβιτς όμως δεν μιλάει για το ιστορικό για το οποίο κατηγορείται. Ξέρουμε όλη την ιστορία, του ίδιου και της γυναίκας του, τους φίλους του, με ποιους επικοινώνησε και ποιοι τον φιλοξένησαν. Η γυναίκα του όταν μπήκε στην Ελλάδα επέβαινε σε αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες και το οδηγούσε έλληνας από τη Θεσσαλονίκη».

    [03] "ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ" ΤΑ ΞΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΛΕΕΙ Ο Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Για «ευφάνταστα σενάρια» που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για καθυστερήσεις στην παράδοση υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Η εφαρμογή των μέτρων Ολυμπιακής Ασφάλειας είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί εξελίσσονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τις Κυβερνήσεις και των 202 χωρών, των οποίων οι αντιπροσωπείες θα έλθουν στην Ελλάδα και όλοι γνωρίζουν και συμφωνούν ότι έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεξαχθούν οι Αγώνες σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης. Δεν έχει συνεπώς κανένα νόημα να σχολιάσω ευφάνταστα σενάρια που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βουλγαράκης.

    Σημειώνεται ότι οι New York Times επανήλθαν στο σημερινό τους φύλλο στο θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην παράδοση από την αμερικανική εταιρεία SAIC στην Ελλάδα του προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης που θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η χρονική αυτή υστέρηση δεν θα επιτρέψει στη χώρα μας να παραλάβει εγκαίρως το σύνολο του συστήματος και παράλληλα δεν θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει δοκιμαστικά τεστ πριν τους Αγώνες.

    [04] ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Σόφια, 18 Ιουλίου 2004 (09:02 UTC+2)

    Στην επιτάχυνση των εργασιών για την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια και το Βουκουρέστι, καθώς και με τα Σκόπια και το Βελιγράδι, συμφώνησε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, με τους ομόλογους του Υπουργούς, στην Υπουργική Σύνοδο Μεταφορές στη ΝΑ Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια με τη συμμετοχή 17 Υπουργών Μεταφορών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Συγκεκριμένα ο έλληνας Υπουργός με τους Υπουργούς Μεταφορών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αφενός, και των Σκοπίων και της Σερβίας αφετέρου συμφώνησαν:

    -Στο συντονισμό των σχετικών οδικών και σιδηροδρομικών έργων, με τη σύγκλιση των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής και την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, τόσο από εθνικούς πόρους, όσο και από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα.

    Η ανάπτυξη αυτών των αξόνων, σε συνδυασμό και με τον άξονα Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη που έχει ήδη συμφωνηθεί και υλοποιείται από κοινού με την Τουρκική πλευρά, θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη σημαντικό κόμβο μεταφορών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τόσο για τα εμπορεύματα, όσο και για τους επιβάτες (βλέπε συνημμένο χάρτη).

    Ο κ. Λιάπης στην ομιλία του για τις υποδομές των μεταφορών ζήτησε από τους 17 ομολόγους του δέσμευση για τη διάθεση εθνικών πόρων της τάξης του 1,5 - 2% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό δίκτυο υποδομών στην περιοχή, που θα συμβάλει στην ταχεία οικονομική και πολιτιστική της ανάπτυξη.

    Ο κ. Λιάπης επεσήμανε επίσης την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλα τα κράτη της περιοχής για την εξάλειψη των διοικητικών και τεχνικών εμποδίων και την διευκόλυνση των διασυνοριακών διελεύσεων, έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι παρατηρούμενες σήμερα καθυστερήσεις που θα μειώσουν το κόστος των μεταφορών.

    Τέλος ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πανευρωπαϊκού Aξονα Χ (Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι - Ζάγκρεμπ - Λουμπλιάνα - Salzburg), όπου η Ελληνική Προεδρία του άξονα επεξεργάζεται το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί από τους Υπουργούς Μεταφορών και Τελωνείων των χωρών του άξονα, στις αρχές του 2005.

    -Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Λιάπης εγκαινίασε την έκθεση Ολυμπιακών Γραμματοσήμων που διοργάνωσαν τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια, με την ευκαιρία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Στο χαιρετισμό του ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στην ιστορία των Ελληνικών σειρών Ολυμπιακών Γραμματοσήμων που ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1896 ενώ από το 1960 κυκλοφορούν τακτικά κάθε 4 χρόνια πριν τους εκάστοτε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (20:01 UTC+2)

    «Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα πρέπει να ενθαρρύνει την καθιέρωση των κατάλληλων πολιτικών δομών που θα δίνουν τη δυνατότητα για το σχηματισμό διεθνών - και επομένως ισχυρών - συμμαχιών ενάντια στις παγκόσμιες οικολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές απειλές» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης στην παρέμβαση του, στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Το μέλλον και οι προοπτικές της Ευρώπης και ο ρόλος της Αριστεράς ", στο Μιλάνο.

    Στη συζήτηση, που διοργάνωσε η Κομμουνιστική Επανίδρυση και συμμετείχαν αριστερά κόμματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, ο κ.Παπαδημούλης αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Αριστερά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να οικοδομήσει το προφίλ μιας ρεαλιστικής δύναμης που μάχεται για την κοινωνική δικαιοσύνη, υποστηρίζει την κοινωνία πολιτών και τα κοινωνικά κινήματα και συγχρόνως αναπτύσσει και παρουσιάζει εποικοδομητικές εναλλακτικές ιδέες και με συνέπεια υπερασπίζει τα συμφέροντα του λαού". "Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να ανοίξει τις τάξεις της σε όλους τους νέους που αποτελούν τη μεγάλη μάζα των διαμαρτυρομένων στις κινητοποιήσεις ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».

    "Σε αυτό το πλαίσιο, στους ερχόμενους μήνες, το ΚΕΑ θα πρέπει δώσει το παρόν σε διεθνείς διασκέψεις και να οργανώσει πολλά τοπικά φόρουμ, προκειμένου να καθιερωθεί η δημόσια συζήτηση με τους ενεργούς πολίτες, τις ομάδες της κοινωνίας πολιτών, τους ακτιβιστές, τα κινήματα και τα πολιτικά κόμματα» πρόσθεσε ο κ.Παπαδημούλης.

    [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα οι αυξήσεις τιμών σε 447 φάρμακα, που αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Πρόκειται για ανατιμήσεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως ινσουλίνες, παυσίπονα, αντιβιοτικά και άλλα.

    Συγκεκριμένα, σε εννέα σκευάσματα, από τα οποία τα οκτώ είναι μορφές ινσουλίνης οι αυξήσεις κυμαίνονται από 9,5% έως και 40%, ενώ έως 20% είναι οι αυξήσεις σε 438 αντίγραφα φαρμάκων.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Απαντήσεις στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση έδωσε μέσω ΑΝΤ1 ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, η τριετής θητεία για διευθυντές και γενικούς διευθυντές είναι το κίνητρο για να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Επεσήμανε δε ότι στις κρίσεις που θα γίνουν πολλοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή και θα πάνε παραπάνω, ενώ κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι κρίσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων θα είναι αξιοκρατικές και όχι κομματικές, διότι και η ίδια η κυβέρνηση, όπως τόνισε, κρίνεται για το έργο της και την υλοποίηση ή όχι των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.

    [08] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΟΣ Τ/Κ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Ως επιβεβαίωση της βούλησης και αποφασιστικότητας της κυπριακής κυβέρνησης να αναλαμβάνει συγκεκριμένες και με ουσιαστικό περιεχόμενο πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα που θα βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Νήσου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. Γ. Κουμουτσάκος την εξαγγελία της δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η Λευκωσία.

    «Η εφαρμογή των μέτρων αυτών, η εξαγγελία των οποίων έχει ήδη τις πρώτες θετικές αντιδράσεις του ΟΗΕ και μελών της διεθνούς κοινότητας, θα είναι προς όφελος και των δύο Κοινοτήτων, αφού θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και θα ενθαρρύνει τη συνεργασία στην Κύπρο» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [09] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΕΠ ΥΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ.

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Θέματα που άπτονται του μέλλοντος της ενωμένης Ευρώπης, μετά τη διεύρυνση και τη συμφωνία για τη συνταγματική συνθήκη, της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των εξελίξεων στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έγινε ανταλλαγή απόψεων σε εξαιρετικό κλίμα, που «υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική για όλους» και επιβεβαιώθηκε ότι «το ΕΣΕΠ, πέραν του συμβουλευτικού του ρόλου, συμβάλλει στη διαμόρφωση, εμπέδωση και ενίσχυση της απαραίτητης συναίνεσης επί των βασικών κατευθυντηρίων γραμμών της εξωτερικής μας πολιτικής».

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχετικό για τη σύσταση του ΕΣΕΠ νόμο, το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι απόρρητο.

    Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ συμμετείχαν, πέραν του προεδρεύοντος Υπουργού των Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, ο Υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Γ. Βαληνάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β. Μαγγίνας, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, οι Α. Διαμαντοπούλου και Μ. Κοππά ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι Α. Αλαβάνος και Ν. Χουντής ως εκπρόσωποι του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας κ.ά.

    [10] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεκίνησε το Σάββατο, στα Καμένα Βούρλα, το διάλογο για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια, με μια ομότιτλη συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος οι Αναπτυξιακές Εταιρίες Αυτοδιοίκησης και συμμετείχαν 74 Εταιρίες με επικεφαλείς Νομάρχες και Δημάρχους από κάθε Νομό της χώρας.

    Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ακουσθεί η Περιφέρεια και μετέφερε την πεποίθηση, όπως τόνισε, του πρωθυπουργού ότι «αν γονατίσει η αγροτιά, γονατίζει η Περιφέρεια, κι αν γονατίσει η Περιφέρεια, γονατίζει και η χώρα». Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ανάπτυξη να διευρυνθεί για να καλύψει όλη τη χώρα και όλους τους Έλληνες, πρόσθεσε.

    Οι τρεις θεματικές ενότητες της συνάντησης, γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και διατυπώθηκαν προτάσεις, ήταν : η άποψη της Περιφέρειας για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, οι στόχοι και οι συνέργιες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και ο ρόλος της Περιφέρειας στις προοπτικές του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Τρία είναι τα κύρια προβλήματα που αναδείχθηκαν:

    · Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και συγκροτημένης υδατικής πολιτικής.

    · Η γραφειοκρατία των αδειοδοτήσεων.

    · Η κρίσιμη θέση των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών.

    Στο τέλος του διαλόγου, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

    · Το Υπουργείο Ανάπτυξης και οι συμμετέχουσες 74 Αναπτυξιακές Εταιρίες χαιρετίζουν τη συνάντηση ως μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ τους.

    · Το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση της συνάντησης, υπογραμμίζει τη βούλησή του για διεύρυνση της σχέσης του με τις Αναπτυξιακές Εταιρίες και κάθε άλλο θεσμοθετημένο όργανο στην Περιφέρεια, με μοναδικό στόχο την κινητοποίηση όλου του αναπτυξιακού δυναμικού -ενεργού και μη- στην κατεύθυνση της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης.

    · Η συνάντηση θα επαναληφθεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2005.

    · Οι συμμετέχοντες εκφράζουν την πλήρη ικανοποίησή τους για την έναρξη του διαλόγου και τη διάχυση των πληροφοριών και πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στην πληρέστερη διαμόρφωση ενός λειτουργικότερου Αναπτυξιακού Νόμου.

    · Οι Αναπτυξιακές Εταιρίες θα ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια των κοινωνιών της περιοχής τους και πέραν της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων.

    · Θα ληφθούν ιδιαίτερα υπ' όψη οι κωδικοποιημένες προτάσεις των Αναπτυξιακών Εταιριών κατά τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007 - 2013.

    · Δημιουργείται ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης και Αναπτυξιακών Εταιριών, ένας αγωγός διπλής κατεύθυνσης, για τη μεταφορά θέσεων, απόψεων, προτάσεων και ιδεών.

    · Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για τον Αναπτυξιακό Νόμο και το Δ΄ ΚΠΣ θα αξιολογηθούν και θα χρησιμοποιηθούν αναλόγως.

    · Εκφράζεται η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί την οργανωμένη και συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκομένων οργάνων και φορέων.

    [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ESA

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (15:48 UTC+2)

    Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας προκειμένου να υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Τον κ.Σιούφα θα συνοδεύει ο γενικός γραμματέαςΈρευνας και Τεχνολογίας Γιάννης Τσουκαλάς

    Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η προσχώρηση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Στόχος της ESA είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του Διαστήματος και των εφαρμογών του αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

    Επίσης, η ESA έχει θέσει από πέρυσι σε τροχιά γύρω από τον Άρη το δορυφόρο Mars Express και συμμετέχει στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

    Η Χώρα μας, η οποία υπέβαλε αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος το 2003, συμμετέχει σε επιμέρους Προγράμματα της ESA από το 2001».

    [12] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (11:09 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνέλθει τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης καθώς και τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την αλιεία.

    Στην αποστολή μετέχουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Χρήστος Αυγουλάς.

    [13] ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ 4.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (09:24 UTC+2)

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 4 χιλιάδες άνεργους των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Απασχόλησης.

    Προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι οι άνεργοι να μην λαμβάνουν επίδομα είτε ανεργίας είτε εποχικό, να έχουν συμπληρώσει 50 ημέρες εργασίας την διετία 2001-2002 και το οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 14.500 ευρώ.

    Παράλληλα, με άλλη απόφαση, οι 91 απολυμένοι της εταιρίας Ιππόκαμπος ΑΕ εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης συνολικού ύψους 1.100.000 ευρώ.

    Σε πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης εντάσσονται επίσης, 13 από τους 500 απολυμένους από την ΠΑΛΚΟ, ενώ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ θα δοθεί σε 40 άνεργους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος.

    [14] ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 35.000 ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (08:57 UTC+2)

    Στεγαστική συνδρομή για 35 χιλιάδες οικογένειες παλλλινοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ενέκριναν τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής, Οικονομίας και Αιγαίου.

    Η συνδρομή αφορά στην επιδότηση επιτοκίου αλλά και μέρους του στεγαστικού δανείου, η οποία θα δίδεται για ποσά έως 60.000 ευρώ και θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις περιοχές που θα επιλέξουν οι παλιννοστούντες να εγκατασταθούν.

    [15] ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Τ/Κ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2004 (15:35 UTC+2)

    Οι Νέοι Ορίζοντες στηρίζουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς τους Τουρκοκύπριους που εξήγγειλε προχθές η κυπριακή Κυβέρνηση, με την προϋπόθεση πως αυτά δεν θα πρέπει να δημιουργούν ανισότητα μεταξύ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε αυτοί ζουν στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές.

    Οι ΝΕΟ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως θεωρούν ότι ως ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να προχωρήσουμε και σε πολιτικά μέτρα, προσθέτοντας ότι ως ένα τέτοιο μέτρο θεωρούν την εξέταση τρόπων εφαρμογής της καταδικαστικής απόφασης για την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσφυγή του Ιμπραχίμ Αζίζ.

    Οι ΝΕΟ θεωρούν πως πρέπει επίσης η Κυπριακή Δημοκρατίας να διατυπώσει μια συνολική πρόταση πολιτικού περιεχομένου προς τους Τουρκοκύπριους.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Τ/Κ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2004 (15:20 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή Κυβέρνηση εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα αλλάξει το κλίμα στην Κύπρο, θα μειώσει την ένταση και θα δημιουργήσει το κατάλληλο υπόστρωμα για την ορθή και σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Μαυρονικόλας θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον κατοχικό στρατό ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ και οι καιροί έχουν αλλάξει και γι' αυτό και οι πολιτικές τις οποίες εκφράζει η Τουρκία στην περιοχή, πρέπει να είναι πολύ διαφορετικές, ούτως ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού και ομαλού κλίματος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΔΩΡΟ ΑΡΙΝΤΣ ΣΤΗΝ ΜΠΕΝΑΚΗ- ΨΑΡΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟ EURO 2004

    Αγκυρα, 18 Ιουλίου 2004 (15:15 UTC+2)

    Ένα χειροποίητο πιάτο από πορσελάνη, στο κέντρο του οποίου υπάρχει η φωτογραφία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών τη στιγμή που υψώνουν το Κύπελλο και γραμμένη στα ελληνικά η φράση ²Χαιρόμαστε μαζί σας για τη νίκη σας στο Πρωτάθλημα², απέστειλε ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς, στην πρόεδρο της ελληνικής βουλής, Αννα Μπενάκη- Ψαρούδα, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Σημειώνεται ότι ίδιο πιάτο είχε προσφέρει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Τις δηλώσεις και αντιδράσεις για τα ΜΟΕ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, το θέμα του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα και της έναρξης απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου καθώς και τη χθεσινή συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Διέξοδο στις πτήσεις βρήκε η ΕΕ'' γράφει ότι η δεδομένη πρόθεση των 23 μελών της ΕΕ για απευθείας εμπόριο με την κατεχόμενη Κύπρο και ειδικά για απευθείας ναυλωμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Τύμπου φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί παρά τα νομικά εμπόδια που ανακύπτουν και στα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση προσδοκούσε για να τις εμποδίσει. Η εφημερίδα γράφει ακόμα πως οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να εξεύρουν τρόπους προσπέλασης των νομικών εμποδίων καθώς η πρόθεση για οικονομική στήριξη των Τ/Κ είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να έχει νομική κάλυψη. Αλλού αναφέρει πως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησε προχθές το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2005.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Νέα ΜΟΕ από την Κυβέρνηση'' γράφει πως η Κυβέρνηση συνεχίζει την αντεπίθεση της και ανακοινώνει την ερχόμενη εβδομάδα νέα δέσμη μέτρων, τα οποία αφορούν κυρίως στην υποβοήθηση του εσωτερικού εμπορίου με τα κατεχόμενα. Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μάχη στο θέμα του κανονισμού για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Τ/Κ και στο θέμα του κανονισμού για απευθείας εμπόριο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι το ενδιαφέρον των Κυπριών για τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι τεράστιο, αφού μέχρι στιγμής 472 Κύπριοι έχουν αποδεχθεί και έχουν υπογράψει προσφορά θέσης από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον κύριο τίτλο ''Τάσσος Vs Ταλάτ Γέφυρα επικοινωνίας ο Κασουλίδης'' γράφει πως πρωτοβουλία αναζήτησης τρόπων επαφής ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ ηγεσία ανέλαβε ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής ο κ. Κασουλίδης είχε χθες συνάντηση στα κατεχόμενα με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία διεξήχθη σε κλίμα εποικοδομητικό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως το γραφείου του Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν βρίσκεται επί ποδός για την προετοιμασία των προσχεδίων των τελικών γνωμοδοτήσεων που θα παρουσιάσει το Φθινόπωρο, προτού ο Γερμανός πολιτικός προϊστάμενος μετατεθεί στο γιγαντιαίο πορτφόλιο του Επιτρόπου Οικονομίας και Βιομηχανικής Πολιτικής.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τρικλοποδιά στο δικαίωμα της Ιδιοκτησίας'' γράφει πως στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια υπάρχουν τρία αγκάθια και πως στο κείμενο του κανονισμού γίνεται αναφορά σε ''δημόσιες αρχές'' και ''διοικήσεις'' στα κατεχόμενα. Οπως προστίθεται στην εφημερίδα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των Ε/Κ στα κατεχόμενα παραμένει αθωράκιστο και οι ε/κ περιουσίες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο να απαλλοτριωθούν από το ψευδοκράτος για να γίνουν επενδύσεις με χρήματα της ΕΕ. Το τρίτο αγκάθι αφορά στο μηχανισμό παροχής των κονδυλίων προς τους Τ/Κ και στο βαθμό συμμετοχής της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει πως ο Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε πως η οποιαδήποτε απόφαση του εκλογοδικείου σχετικά με την ένσταση του Κινήματος που υπέβαλε και με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα της κατακύρωσης της έδρας στο ευρωκοινοβούλιο στο Γιαννάκη Μάτση θα είναι απόλυτα σεβαστή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αμμόχωστο μέσω Βρυξελλών'' γράφει πως η φόρμουλα επιστροφής της Αμμοχώστου σε συνδυασμό με τη λειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού της πόλης είναι σενάριο το οποίο θα επανέλθει το Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες. Γράφει ακόμα πως οι δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στην εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα οδηγούν τις εξελίξεις στη φόρμουλα αυτή. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως προκύπτει θέμα εμπιστοσύνης Εκκλησίας προς την Αστυνομία μετά τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα να διεξαχθεί ποινική ανάκριση σχετικά με τις υποθέσεις κατασκευών συντηρήσεων της Αρχιεπισκοπής, για τις οποίες ο Βοηθός Αρχηγός Σωτήρης Χαραλάμπους αποφάσισε ότι εμπίπτουν στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Σε δίλημμα η Ε. Ενωση'' γράφει πως με σοβαρές διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα συνεχίζονται οι συζητήσεις στην ad hoc Επιτροπή που συστάθηκε. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που αφορά στη διακίνηση προσώπων και αγαθών και θα τεθεί σε ισχύ αφού ολοκληρωθεί η αναγκαία διαδικασία της μετάφρασης και δημοσίευσης του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε χθες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' με κύριο τίτλο "Μην κριτικάρετε τα μέτρα εμπιστοσύνης μας" γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επέκρινε χθες δηλώσεις αντιπολιτευόμενων πολιτικών προσώπων και δημοσιεύματα εφημερίδων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε την Παρασκευή η Κυβέρνηση. Οπως είπε η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την Τουρκία και την τ/κ πλευρά δεν δημιουργεί κλίμα ενότητας, το οποίο να επιφέρει την επανένωση του νησιού. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως η Αγκυρα έχει υποσχεθεί να άρει τους περιορισμούς που έθετε για πάρα πολλά χρόνια και να επιτρέπει σε υπό κυπριακή σημαία πλοία να χρησιμοποιούν τα τουρκικά λιμάνια.|

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2004 (10:23 UTC+2)

    Μνημόσυνα για τους πεσόντες στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 τελούνται σήμερα στους ναούς των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου.

    Στα μνημόσυνα στη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο, το Παραλίμνι, την Πόλη Χρυσοχούς και την Ευρύχου παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Κυβέρνηση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΤΕΡ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Παίκτης της Λέστερ και στη νέα σεζόν παραμένει ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του με τις «αλεπούδες», προσθέτοντας ωστόσο τον ειδικό όρο να μείνει ελεύθερος σε περίπτωση που η ομάδα υποβιβαστεί.

    Τον ίδιο όρο έχουν βάλει στα συμβόλαιά τους άλλοι τρεις παίκτες της ομάδας και συγκεκριμένα οι Μπεν Μπεν Θάτσερ, Ρίτσι Σιμέκα και Πολ Ντικόφ.

    [21] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΝΤΑΚΗ ΣΤΑ 1500Μ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Πανελλήνιο ρεκόρ στα 1500μ πέτυχε η Νάντια Εφεντάκη, στο Grand Prix της IAAF, που έγινε στη Μαδρίτη, καλύπτοντας την απόσταση σε 4:05.63 και τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ, 4:07.92, κατείχε η ίδια από τις 4 Ιουνίου 2004.

    [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο Ι.ΡΕΖΙΤΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (13:35 UTC+2)

    Την απόκτηση του Ιβάν Ρέζιτς για 2+2 χρόνια ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο διεθνής κροάτης αμυντικός έπεισε με τις ικανότητες του τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους ερυθρόλευκους.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει τα εξής: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του διεθνούς κροάτη αμυντικού, Ιβάν Ρέζιτς. Ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 2+2 χρόνια».

    [23] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Καλοκαιρινές διακοπές τέλος για τους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, καθώς από αύριο ξεκινάει επίσημα η προετοιμασία της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Οι κυανόλευκοι θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Μίκρας και θα γίνει η πρώτη γνωριμία μεταξύ όλων των παικτών, όπως επίσης αγιασμός και η πρώτη προπόνηση υπό το βλέμμα του Σέρχιο Μαρκαριάν.

    Αύριο το πρωί όλοι οι ποδοσφαιριστές θα περάσουν από τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις, ενώ η αναχώρηση της ομάδας για την Ιταλία όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή, 25 Ιουλίου.

    [24] Ο Φ.ΣΑΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΑΕΚ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (12:24 UTC+2)

    Προπονητής της ΑΕΚ για τα επόμενα τρία χρόνια (2+1) θα είναι ο Φερνάντο Σάντος και ο πορτογάλος τεχνικός έχει αρχίσει ήδη να καταστρώσει τα πλάνα του για τη νέα αγωνιστική περίοδο, ενώ αναζητά τους ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν το ρόστερ της ομάδας.

    Εξάλλου, ο Νίκος Λυμπερόπουλος απέρριψε πρόταση της Σοσό για να συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλλία και δείχνει διάθεση να παραμείνει στο στρατόπεδο της Ένωσης.

    [25] ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Βαγδάτη, 18 Ιουλίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Σοκ και αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη προκαλεί σελίδα του διαδικτύου που παρουσιάζει τη μαγνητοσκοπημένη ταινία με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού Πολ Τζόνσον στη Σαουδική Αραβία από στελέχη της αλ Κάιντα.

    Στην ταινία εμφανίζεται το ακέφαλο πτώμα του Αμερικανού μηχανικού αεροσκαφών κι ένας άγνωστος άνδρας που κρατά το κακοποιημένο κεφάλι του για να το καταγράψει η κάμερα.

    Η ταινία, που διαρκεί περίπου δύο λεπτά, παρουσιάζεται στο διαδίκτυο και ξεκινά με στιγμιότυπα από κατεστραμμένα σπίτια σε διάφορα σημεία του Ιράκ και εικόνες αμερικανών ελικοπτέρων Απάτσι, στα οποία ο Τζόνσον εκπαίδευε τα μέλη της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

    [26] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ

    Γκρόζνι, 18 Ιουλίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Τραγικό τέλος είχε ηγετικό στέλεχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίζει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Τσετσενία. Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, μασκοφορεμένοι άγνωστοι εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο σπίτι της Ταμάρα Χατζίγιεβα, ηγετικού στελέχους του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, στην πόλη Σάλι, νοτιοανατολικά του Γκρόζνι, και τη σκότωσαν.

    Όπως μεταδίδει το ITAR-Tass επικαλούμενο πηγές της τσετσενικής αστυνομίας, επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «συμβόλαιο θανάτου», αφού οι άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν αμέσως μόλις εισέβαλαν στο σπίτι της Χατζίγιεβα κι έφυγαν αμέσως μετά τη δολοφονία, χωρίς να πάρουν κάποιο τιμαλφές ή άλλο αντικείμενο.

    [27] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Μανίλα, 18 Ιουλίου 2004 (15:43 UTC+2)

    Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες της στο Ιράκ θα πάρουν αύριο τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα, σε μια προσπάθεια να σωθεί η ζωή του Αντζελο ντε λα Κρουζ, του Φιλιππινέζου οδηγού που κρατείται όμηρος από Ιρακινούς αντάρτες και απειλείται με αποκελφαλισμό.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες θα μεταβούν αρχικά στο Κουβέιτ και από εκεί θα επιστρέψουν στη Μανίλα με κανονική πτήση.

    Η κυβέρνηση της Μανίλα είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι 11 από τους συνολικά 51 στρατιώτες της που υπηρετούν στο Ιράκ είχαν ήδη μεταβεί στο Κουβέιτ.

    [28] ΙΡΑΚ: 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 18 Ιουλίου 2004 (15:25 UTC+2)

    Δεκατέσσερα άτομα σκοτώθηκαν κι ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς σήμερα σε γειτονιά της πόλης Φαλούτζα, στο Ιράκ, που δέχθηκε επίθεση από αέρος από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Το «πράσινο φως» για την επίθεση που, όπως και οι προηγούμενες έξι που έχουν σημειωθεί από τις 19 Ιουνίου έως σήμερα είχε στόχο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, καταφύγια τρομοκρατικών ομάδων, είχε δώσει νωρίτερα ο ίδιος ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στέλεχος του γραφείου του Ιρακινού προέδρου δήλωσε ότι ο Αλάουι είχε διαβουλεύσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις πριν από τη σημερινή επίθεση.

    «Η πολυεθνική δύναμη ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλάουι άδεια για την επίθεση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπου κρύβονται τρομοκράτες» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    [29] Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2004 (09:25 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει την ερχόμενη Τρίτη, τη νομοθετική περίοδο 2004 - 2009. Πρόκειται για μια ξεχωριστή σύνοδο, όπου θα πραγματοποιηθούν έντονες πολιτικές διεργασίες, δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο όχι μόνο θα συγκροτηθεί σε Σώμα, αλλά θα εκλέξει για δυόμισι χρόνια τον νέο πρόεδρό του, τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και θα αποφασίσει τη σύνθεση και τη δύναμη των κοινοβουλευτικών του επιτροπών και των υπολοίπων αντιπροσωπειών του

    [30] Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (15:11 UTC+2)

    Η Χορωδία των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού θα συμμετάσχει στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της «Enscmbres Polyphoniques en Provence, στο οποίο λαμβάνουν μέρος δεκαπέντε Χορωδίες, μία από τα, μέχρι πρότινος, κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Χορωδία θα δώσει συναυλίες στην Ιταλία στις 18, 19 και 20 Ιουλίου και συγκεκριμένα στη Γένοβα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2004 αλλά και σε άλλες πόλεις της Τοσκάνης. Οι συναυλίες θα συνεχιστούν στη Νότιο Γαλλία από τις 21 έως και τις 29 Ιουλίου στη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις της Προβηγκίας.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΘΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ" ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (10:43 UTC+2)

    Την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα: Θνητοί και Αθάνατοι» διοργανώνουν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με όλες τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τα Αρχαιολογικά Μουσεία, στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Ιουλίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2004 και αποσκοπεί να καταδείξει την κυρίαρχη θέση του ανθρώπου στον ελληνικό πολιτισμό, όπως αποτυπώθηκε στην τέχνη.

    Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται έκθεση του υπουργείου Πολιτισμού σε Μουσείο της Κίνας, στην οποία, μάλιστα, θα παρουσιαστούν εκατόν είκοσι αρχαία έργα, όπως αγγεία, ειδώλια, αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, ενταγμένα σε ενότητες.

    Μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που αφορούν στη θρησκεία, στην κοινωνική οργάνωση, στα ταφικά έθιμα, στην καθημερινή ζωή. Μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη από τη σχηματικότητα και τη γραμμικότητα της γεωμετρικής περιόδου (10ος -8ος αι. π.Χ.), στην προσπάθεια για τη μελέτη και τη φυσιοκρατική απόδοση της ανθρώπινης μορφής, δεσμευμένης ακόμη με στατικότητα κατά τα αρχαϊκά χρόνια (7ος -6ος αι. π.Χ.), την κίνηση και την εξιδανικευμένη απόδοση της μορφής που χαρακτηρίζει την κλασική τέχνη (5ος -4ος αι. π.Χ.) για να καταλήξει στην έκφραση του πάθους και την απεικόνιση των ατομικών χαρακτηριστικών στα ελληνιστικά χρόνια (τέλη 4ου -2ος αι. π.Χ.).

    [32] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Πολύγυρος, 18 Ιουλίου 2004 (09:21 UTC+2)

    Συνεχίζεται με επιτυχία και θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου το 12ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου (συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις), θα δοθούν στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, ενώ επιμέρους εκδηλώσεις (εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, προβολές κ.α.) θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κασσάνδρας.

    Με ευρεία γκάμα εκδηλώσεων που αντιπροσωπεύουν το σύγχρονο αλλά και το διαχρονικό πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού, το Φεστιβάλ Κασσάνδρας φιλοδοξεί να ικανοποιήσει, να ψυχαγωγήσει και να δώσει ευχάριστη διέξοδο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους χιλιάδες παραθεριστές της περιοχής.

    Στις κεντρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος, αναγεννησιακό θέατρο και παιδικό, από μεγάλους καλλιτέχνες, καθώς επίσης μουσικές συναυλίες από τη Μαρινέλλα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ευρυδίκη, τους Πυξ Λαξ, την Πέγκυ Ζήνα και τον Γιώργο Τσαλίκη.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται περιφερειακές συναυλίες, μουσικές μπάντες και θέατρο δρόμου, χορευτικές βραδιές, θέατρο Σκιών, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.α. οι οποίες θα είναι δωρεάν για τους επισκέπτες.

    [33] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2004 (09:20 UTC+2)

    Μια ξεχωριστή γιορτή θα στήσει για ένα τριήμερο στους πεζόδρομους της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.

    Από την Τρίτη 20 μέχρι και την Πέμπτη 22 Ιουλίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, να ξεναγηθούν στα διαφορετικά stands, να επιλέξουν και να αγοράσουν μικρά έργα τέχνης, συλλεκτικές αφίσες, παλιά βιβλία, μουσικά όργανα, δίσκους βινιλίου, κεριά και κηροπήγια, κεραμικά ημιπολύτιμους λίθους, ξυλόγλυπτα, χειροποίητα, κοσμήματα και πολλά άλλα ακόμα ενδιαφέροντα αντικείμενα.

    Κλόουν, ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι απεσταλμένοι της καλλιτεχνικής ομάδας έμπειρων διασκεδαστών, «Ανεμοσκορπίσματα» θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους με τα διάφορα κόλπα τους. Μουσικά συγκροτήματα θα παίξουν ζωντανά και με το ξεχωριστό προσωπικό τους στυλ θα χρωματίσουν τις τρεις καλοκαιρινές βραδιές.

    [34] Ο "ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ" ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2004 (09:19 UTC+2)

    Την χοροθεατρική παράσταση «Ταξιδιώτης του Χειμώνα» θα παρουσιάσει το χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας στην Τεχνόπολη στο Γκάζι την Κυριακή 18 Ιουλίου και στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας την Τετάρτη 21 Ιουλίου.

    Δεκατρείς χορευτές ταξιδεύουν στις μνήμες και τα συναισθήματά τους, φέρνουν εικόνες, κινήσεις και ιστορίες στη σκηνή και καλούν τους θεατές να ταξιδέψουν κι αυτοί μαζί τους. Το θέμα της παράστασης και ο τίτλος «Ταξιδιώτης του Χειμώνα» είναι μια αναφορά στον κύκλο λίντερ του Σούμπερτ, ενώ η μουσική κινείται σε διάφορους χρόνους και τα λίντερ του Φρανς Σούμπερτ συναντούν τη σύγχρονη ροκ μουσική με τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Δημοσθένη Γρίβα ή τις ποπ επιτυχίες του Ρόμπι Γουίλιαμς. Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 July 2004 - 18:13:53 UTC