Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΑΔΕΔΥ-ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [02] ΥΠΑΝ: ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [04] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
  • [05] ΕΤΟΙΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [06] Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • [07] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
  • [08] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΑΘΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΕΘΡΕΨΕ Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
  • [09] ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
  • [11] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,39% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Χ.Α.
  • [12] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [13] ΚΑΙ Η MICROSOFT ΣΤΗ 18η INFOSYSTEM ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] Η "ΑΤΖΕΝΤΑ" ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΟΥΣ - ΝΑΣΤΑΣΕ
  • [15] ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ
  • [16] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΝ ΜΟΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [17] ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [19] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΝΩΘΗΚΑΝ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
  • [21] Η ΦΛΟΓΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΩΝ
  • [22] ΛΑΜΠΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [23] ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [24] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [25] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [26] Ζ. ΜΠΟΡΕΛ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
  • [27] ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ AIRBUS ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
  • [28] ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [29] ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [30] ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [31] Η "ΕΡΩΦΙΛΗ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
  • [32] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ"
  • [33] ΟΙ "ΚΟΖΑΚΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΑΔΕΔΥ-ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (14:45 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση, που αναφέρεται στη θητεία και τις τοποθετήσεις των γενικών διευθυντών και διευθυντών και η συζήτηση του αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος (εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησαν ότι φέρνει το νομοσχέδιο "στα μουλωχτά" και επιδιώκει την επανασύσταση του κομματικού κράτους. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ απείλησε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    [02] ΥΠΑΝ: ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (15:15 UTC+2)

    Στη συγκρότηση άτυπης ομάδας παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, συμφώνησαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι 23 παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, στην Αθήνα.

    Εργο της ομάδας θα είναι η παρακολούθηση της λειτουργίας της αγοράς κατά την Ολυμπιάδα και η άμεση παρέμβασή της όταν προκύπτουν προβλήματα (πχ, τροφοδοσίας), ώστε ο εμπορικός και ο τουριστικός τομέας να δώσουν την καλύτερη δυνατή εικόνα στους επισκέπτες των Αγώνων.

    Αναφερόμενος στη σύσταση της ομάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε: "το Μέτωπο Ολυμπιακής Συνεργασίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς είναι ήδη πραγματικότητα. Οι 23 φορείς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποτελούν εφεξής την ομάδα, η οποία θα εποπτεύει και θα ελέγχει την ομαλή πορεία της αγοράς και μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων και για το μετέπειτα διάστημα. Αυτή τη σημερινή συμφωνία τη θεωρούμε κατάκτηση για την ομαλή πορεία της αγοράς. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και η χώρα μας θα κάνει τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, μία εβδομάδα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ανέλαβαν αμοιβαίες δεσμεύσεις για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής αγοράς κατά την περίοδο της Ολυμπιάδας, στη βάση και του προγράμματος που έχει διαμορφωθεί για αυτόν το σκοπό.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά καθ' όλη την περίοδο της Ολυμπιάδας, αλλά και μετά τη λήξη της και πρόσθεσε ότι η αποφασιστικότητα και η αυστηρότητα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας είναι δεδομένες. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις και ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στην προετοιμασία εορταστικής ατμόσφαιρας στις επιχειρήσεις των ολυμπιακών πόλεων.

    «Θέλω να υπογραμμίσω", τόνισε ο κ. Σιούφας, "ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει μέχρι σήμερα υψηλό αίσθημα ευθύνης. Κι αυτό δείχνει ότι η Ολυμπιάδα είναι εθνική αποστολή, αφορά όχι μόνο στο να γίνουν καλοί και ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και, με τη συνδρομή όλων, να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό που επένδυσε ο ελληνικός λαός".

    Πέραν του κ. Σιούφα, στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου και οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου, Δημήτρης Βρεττάκος και Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς. Μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε: «Η εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι εξαιρετική και όσοι λένε τα αντίθετα θα διαψευστούν».

    ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ... ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ 6.000 ΔΩΜΑΤΙΑ

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επισημάνσεις που έκανε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεράσιμος Φωκάς. Σύμφωνα με τον κ.Φωκά, 6.000 από τα περίπου 35.000 δωμάτια των ξενοδοχείων της Αθήνας παραμένουν αδιάθετα, αν και φτάσαμε στις παραμονές της έναρξης της Ολυμπιάδας, λόγω των υψηλών τιμών στην ξενοδοχειακή αγορά

    Ηδη, πολλά ξενοδοχεία συμπιέζουν τις τιμές τους, προκειμένου να προσελκύσουν κυρίως ξένους τουρίστες, ενώ το Επιμελητήριο από κοινού με το ΥΠΑΝ και τον ΕΟΤ ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών κατά 35% των εμφιαλωμένων νερών αναψυκτικών και των καφέδων που σερβίρονται από τα ξενοδοχεία._

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (15:35 UTC+2)

    Με χαιρετισμό της Δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, ομιλίες των Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και Βίλφριντ Μάρτενς, σύντομη τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή οι εργασίες του 6ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης, η διαδικασία για το συνέδριο προχωρά ομαλά, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις επί του καταστατικού, διευκρίνισε ότι η ψηφοφορία για την κάθε πρόταση θα γίνει βάσει του κανονισμού του συνεδρίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, το Σάββατο και την Κυριακή θα υπάρξουν ομιλίες και τοποθετήσεις συνέδρων και διάλογος, ενώ την Κυριακή θα γίνει η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και των νέων οργάνων του κόμματος.

    [04] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (16:05 UTC+2)

    Την ανάγκη για περίσκεψη και σχεδιασμό δράσης για το μέλλον τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    «Η κυπριακή τραγωδία χαράχτηκε στις μνήμες και στις ψυχές. Η μνήμη όμως πρέπει να διδάσκει και όχι να εμποδίζει την προσπάθεια για άρση των συνεπειών της μεγάλης αδικίας που συντελέσθηκε πριν τριάντα χρόνια στην Κύπρο. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι μια ιστορική εξέλιξη που το επιβεβαιώνει» τονίζει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η ένταξη είναι ένα γεγονός-καταλύτης για ένα καλύτερο μέλλον ασφάλειας και ευημερίας προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    «Σήμερα είναι χρέος όλων να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος. Να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας νέας αισιόδοξης προοπτικής για την Κύπρο, με την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση του Σχεδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, επ΄ ωφελεία των δύο κοινοτήτων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» καταλήγει ο κ.Καραμανλής.

    [05] ΕΤΟΙΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (14:28 UTC+2)

    Πριν από τη λήξη της τρέχουσας εβδομάδας θα είναι πιθανότατα έτοιμη η ρύθμιση για τα πανωτόκια, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το φλέγον αυτό θέμα θα ρυθμιστεί με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, το οποίο θα συζητηθεί από αύριο στη Βουλή.

    Γενικότερα, κατά τη σημερινή συνάντηση των κυρίων Καραμανλή και Αλογοσκούφη, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον υπό κατάρτιση αναπτυξιακό νόμο, το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τον προϋπολογισμό._

    [06] Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Εναν ενημερωτικό οδηγό με τίτλο «Προστασία των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 10 βασικές αρχές», στον οποίο καταγράφονται οι βασικοί τρόποι με τους οποίους η νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών όταν κάνουν τις διακοπές τους είτε στην ακτή της Βαλτικής είτε στη Μεσογειακή Ριβιέρα- έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Επίτροπος Ντέιβιντ Μπιρν και ο Τσέχος Επίτροπος Πάβελ Τέλιτσκα.

    Ο οδηγός ενημερώνει επίσης τους πολίτες σχετικά με το τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφόρησης ή συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές.

    «Το μήνυμα που απευθύνουμε στους πολίτες είναι να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, διεκδικώντας συγχρόνως τα δικαιώματά τους. Αυτό αποτελεί απόδειξη της ουσιαστικής συμβολής της Ευρώπης στην προστασία των πολιτών της» δήλωσε ο Τσέχος Επίτροπος.

    «Φέτος το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλείς τις διακοπές τους στα διάφορα μέρη της Ευρώπης, δεδομένου ότι θα γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους, ως καταναλωτές, προστατεύονται και στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη των πλεονεκτημάτων της διεύρυνσης και δεικνύει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών» τόνισε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Μπιρν.

    Οι 10 βασικές αρχές που αναλύονται στον ενημερωτικό οδηγό είναι οι εξής:

    - Αγοράστε ό,τι θέλετε και όπου θέλετε

    - Εάν το προϊόν που αγοράζετε είναι ελαττωματικό επιστρέψτε το

    - Τα τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα ασφάλειας

    - Να γνωρίζετε τι τρώτε

    - Οι συμβάσεις θα πρέπει να είναι δίκαιες για τους καταναλωτές

    - Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταναλωτές μπορούν να αλλάξουν γνώμη

    - Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκρίνουν τις τιμές

    - Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να εξαπατώνται

    - Τρόποι προστασίας κατά τη διάρκεια των διακοπών

    - Δυνατότητες προσφυγής σε περίπτωση διασυνοριακών διαφορών

    [07] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (20:56 UTC+2)

    «Δεν πρέπει να διανοηθεί πλέον κανένας, να επιχειρήσει να προσεγγίσει είτε μηχανισμούς είτε πρόσωπα, τόσο στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και σε κανένα άλλο υπουργείο, γιατί θα βρει μπροστά του την απόφασή μας, όπως διατρανώθηκε πριν από τις εκλογές, να χτυπηθεί κάθε φαινόμενο αδιαφάνειας», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 σχετικά με την παραπομπή στον εισαγγελέα από τον υφυπουργό Τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο της καταγγελίας επιχειρηματία περί χρηματισμού του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, Ι.Κεραμιδά, ο οποίος ήδη παραιτήθηκε, ο κ. Αβραμόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

    Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Πρέπει να το γνωρίζουν οι πάντες και νομίζω, ότι ο όλος χειρισμός μονάχα συγχαρητήρια μπορεί να προκαλέσει.

    Ο υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι «οι συνήθειες του παρελθόντος, όπου πολλοί εκ των πολιτών και των επιχειρηματιών θεωρούσαν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να διεκπεραιώσουν την υπόθεση τους, τελειώνει...Ετσι θα χειρίζεται η κυβέρνηση όλες τις υποθέσεις αυτού του τύπου. Τελειώνει η εποχή όπου τα κρύβανε ή τα κουκουλώνανε".

    Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για "κρούσμα που δεν πρόλαβε να προκαλέσει ζημιά" και διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε ανάλογο φαινόμενο θα χτυπιέται στη ρίζα του.

    Σημείωσε ότι για το χειρισμό του ζητήματος υπήρξε άμεση ενημέρωση και συνεννόηση του κ. Λιάσκου με τον ίδιο, καθώς και με το γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί από τις 15 Ιουλίου αλλά η ανακοίνωσή τους καθυστέρησε λίγο γιατί μεσολάβησε η απεργία των δημοσιογράφων.

    «Δεν θέλαμε να το κουκουλώσουμε το θέμα, να το περάσουμε στα σκοτεινά. Επρεπε να έρθει στην επιφάνεια. Αυτή ήταν η επιλογή του κ. Λιάσκου. Στηρίχθηκε πλήρως αυτή η απόφαση και έτσι διάφανα και καθαρά και έντιμα, βγήκε χθες ο κ. Λιάσκος, έκανε τις ανακοινώσεις του, επέβαλλε τις ποινές που ο ίδιος έκρινε καταρχήν και έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα για να φθάσει εκεί, που έπρεπε να φθάσει», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [08] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΑΘΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΕΘΡΕΨΕ Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (19:53 UTC+2)

    «Η εξυγίανση του σαθρού περιβάλλοντος που εξέθρεψε ο Μαθηματικός Τύπος είναι σαφής επιλογή του υπουργείου μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, αφορισμοί, αοριστίες και γενικολογίες δεν συνεισφέρουν κατά κανένα τρόπο», επισήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    «Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων υπέβαλλε υπό μορφή Νομοσχεδίου συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος του τρόπου αναθέσεως των Δημοσίων Εργων και ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς (ΤΕΕ, Επαγγελματικές Οργανώσεις κλπ) να συμβάλουν εποικοδομητικά καταθέτοντας τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Περιμέναμε, λοιπόν, προ της κατάθεσής του στην Βουλή, τη σε βάθος μελέτη του Σχεδίου Νόμου και εποικοδομητικές και συγκεκριμένες προτάσεις, άρθρο προς άρθρο, διάταξη προς διάταξη», επισήμανε.

    Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι αντ' αυτού, με μεγάλη έκπληξη διάβασε στον Τύπο «γενικόλογες ανακοινώσεις - απαντήσεις αφορισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις διατυπώνεται και αίτημα νεκρανάστασης του «μαθηματικού τύπου».

    «Οφείλω να δηλώσω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Εφτασαν μάλιστα οι ανακοινώσεις αυτές να καταγγέλλουν το σύστημα του Μειοδοτικού Διαγωνισμού που καθιερώνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναδεικνύει τον ανάδοχο του έργου μέσα στην ίδια μέρα παρουσία όλων των ενδιαφερομένων ως σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής. Έλεος», υπογράμμισε.

    «Το νομοσχέδιο αυτό είναι μεταρρυθμιστικό και εξυγιαντικό. Αποτελεί μία πολύ σημαντική τομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Η εξυγίανση του σαθρού περιβάλλοντος που εξέθρεψε ο Μαθηματικός Τύπος είναι σαφής επιλογή του Υπουργείου μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, αφορισμοί, αοριστίες και γενικολογίες δεν συνεισφέρουν κατά κανένα τρόπο.

    Δώσαμε απόλυτα συγκεκριμένες προτάσεις και γι΄ αυτό προτιμήσαμε να έχουν την μορφή Νομοσχεδίου. Περιμένουμε κατά αντιστοιχία συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος», κατέληξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    [09] ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, θα συζητήσουν αύριο Τετάρτη ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Κοντός και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

    Το κλιμάκιο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα επισκεφθεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 10.00 το πρωί και θα συναντηθεί με τα σωματεία των εργαζομένων, ενώ θα περιηγηθεί στους χώρους εργασίας.

    Στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου «Στάδιο Πρόνοιας» του Δημαρχείου Περάματος, παρουσία του Δημάρχου κ. Λαγουδάκου, των βουλευτών όλων των κομμάτων της Β΄ Περιφέρειας Πειραιώς καθώς και του σωματείου των εργαζομένων.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου θα διενεργηθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας η κλήρωση των εργαζομένων, δικαιούχων των παροχών του, που προεγγράφησαν στις 23 Ιουνίου για να συμμετάσχουν στις εκδρομές που ξεκινούν στις 7 Αυγούστου, στις 24 Ιουνίου για να συμμετάσχουν στις εκδρομές που ξεκινούν στις 14 Αυγούστου και των συνταξιούχων που προεγγράφησαν στις 17 Ιουνίου για να συμμετάσχουν στις εκδρομές που ξεκινούν στις 18 Σεπτεμβρίου, για προορισμούς που απαιτείται κλήρωση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του θερινού εκδρομικού προγράμματος στο νομό Αττικής.

    Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Οργανισμού, Αγησιλάου 10, στο ισόγειο.

    Για τη διενέργεια των κληρώσεων, όπως είναι γνωστό, με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΕ έχει συσταθεί επταμελής επιτροπή κλήρωσης αποτελούμενη από τους : Αντώνη Γαλανό, Προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ως Πρόεδρο της Επιτροπής και μέλη εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων στο ΔΣ του Οργανισμού, Παναγιώτη Πολυμενάκο από τη ΓΣΕΕ, Ρένα Μπαρδάνη από το ΣΕΒ, Όλγα Σουλιμέτση Αβεροπούλου από τη ΓΣΕΒΕΕ, Μιχάλη Μπαξεβάνη από την ΕΣΕΕ, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας Α. Πολύδερα και τη Διευθύντρια της Μετεργασιακής Μέριμνας του Οργανισμού Μ. Κονίτσα.

    Για την εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου θα κληρωθούν 1.361 άτομα για 13 εκδρομές (Αμοργός, Σύρος, Κως, Σκόπελος, Λέσβος, Κεφαλονιά, Νάξος, Χανιά, Σέριφος, Ρόδος, Σαντορίνη, Ικαρία, Κάλυμνος).

    Για την εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Αυγούστου θα κληρωθούν 1.975 άτομα για 17 εκδρομές (Σαντορίνη, Μύκονος, Αμοργός, Λέσβος, Κως, Ζάκυνθος, Νάξος, Ικαρία, Σκόπελος, Κεφαλονιά, Σύρος, Σέριφος, Ρόδος, Κέρκυρα, Χανιά, Λευκάδα, Χαλκιδική).

    Για την εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου θα κληρωθούν 4.618 άτομα για 28 εκδρομές (Ιωάννινα, Καλαμάτα, Χανιά, Ρόδος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονος, Καρίτσα-Παραλία Λάρισας, Κάλυμνος, Ικαρία, Ζάκυνθος, Νάξος, Φλώρινα, Σύρος, Κως, Λευκάδα, Χίος, Κεφαλονιά, Ηράκλειο, Λέσβος, Πάτμος, Κάρπαθος, Θεσσαλονίκη, Σάμος, Χαλκιδική, Σέριφος, Αλεξανδρούπολη, Τήνος).

    Για τις υπόλοιπες εκδρομές δεν θα γίνει κλήρωση γιατί ο αριθμός των ενδιαφερομένων συμπίπτει με τον αριθμό των προς διάθεση εισιτηρίων.

    Τη διαδικασία κλήρωσης μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.

    Μετά την κλήρωση και ύστερα από τηλεφωνική ειδοποίηση, οι κληρωθέντες θα παραλάβουν τα εισιτήριά τους από τα Γραφεία Διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας:

    Αθήνας : Πατησίων 125

    Αθήνας :Αγίου Μάρκου 11

    Αιγάλεω : Πλαστήρα 105 & Κολοκοτρώνη 10

    Αργυρούπολης : Αργυρουπόλεως 94-96

    Ελευσίνας : Χαριλάου 30

    Νέας Ιωνίας:Αγ. Βασιλείου 57

    Πειραιά :Ομηρίδου Σκυλίτση 19

    Περιστερίου :Θίσβης 7

    Ταύρου : Τιμοθέου Ευγενικού 5

    Χολαργού :Αγαμέμνονος 22

    [11] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,39% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (16:32 UTC+2)

    Απογοητευτική εικόνα παρουσίασε και σήμερα Τρίτη η Σοφοκλέους, αδυνατώντας να ενσωματώσει τις θετικές επιρροές από την ανάκαμψη των μεγάλων αγορών της Ευρώπης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του 0,39% και διαμορφώθηκε στις 2.352,63 μονάδες.

    Οι εντολές πωλήσεων για τις τράπεζες, πρωταγωνίστριες των τελευταίων ημερών, η συνεχιζόμενη απαξίωση της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης και η ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, με τους ξένους και Ελληνες θεσμικούς να περιορίζονται στην πλειοψηφία τους σε ρόλο απλών παρατηρητών. Η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και οι καλές επιδόσεις συγκεκριμένων μετοχών από άλλους κλάδους, απλά ψαλίδισαν τις απώλειες.

    Αναλυτικότερα, ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε σχετικά περιορισμένο εύρος, μεταξύ των 2.343,56 και των 2.358,06 μονάδων. Αναιμικός ήταν ο τζίρος, που δεν ξεπέρασε τα 74,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 5,30 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα. Από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, μόνο οι 72 ενισχύθηκαν, έναντι 215 πτωτικών και 115 στάσιμων.

    Με απώλειες έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 0,42% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 0,81% και 0,69% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 0,48% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    Στο "κόκκινο" έκλεισαν και οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, της τάξης του 3,67%, παρουσίασε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, αποτυπώνοντας τις ισχυρές πιέσεις στη μετοχή των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ (-6,19%), μετά τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος (στον κλάδο των συμμετοχών, ο μετοχικός τίτλος του ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ υποχώρησε κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες). Συντριπτικές απώλειες, της τάξης του 13,79%, κατέγραψε και ο τίτλος της ΦΙΕΡΑΤΕΞ.

    Ασχημη ήταν η σημερινή ημέρα και για τις περισσότερες μετοχές των κλάδων των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-2,07%) και των κατασκευών (-1,45%). Εξάλλου, κατά 2,91% υποχώρησε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο "δεικτοβαρής" κλάδος των τραπεζών (-0,57%).

    Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 0,77%, κατέγραψε σήμερα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, με "ναυαρχίδα" τη μετοχή της COSMOTE, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,54%. Σε επίπεδα υψηλότερα κατά 0,20% έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ, ενώ, αντίθετα, το "χαρτί" της ΛΑΝ-ΝΕΤ έκλεισε με μεγάλες απώλειες, της τάξης του 8,26%.

    Στον τραπεζικό κλάδο, την κατιούσα ακολούθησαν οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ (-0,86%), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-1,38%), της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,50%) και της EFG EUROBANK-ERGASIAS (-0,45%). Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, μόνο η ALPHA BANK κατόρθωσε να διαφοροποιηθεί από την πτωτική τάση και να κλείσει με οριακά κέρδη, της τάξης του 0,28%._

    [12] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (15:56 UTC+2)

    ΑΤΕ Α.Ε.: ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

    ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΚΑΕ

    Ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει σε ό, τι αφορά τη μετοχική θέση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ ΑΕ) στην εταιρία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ ΑΕ), όπως διευκρινίζει η διοίκηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σχολιάζοντας δημοσίευμα περί του αντιθέτου.

    "Με αφορμή δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στη μείωση της μετοχικής της θέσης στην εταιρία Κ.Α.Ε Α.Ε, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, σας γνωστοποιούμε ότι ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει", ξεκαθαρίζει η διοίκηση της τράπεζας.

    ΣΤΗ ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΤΟ 40%

    ΤΗΣ NORTEC MULTIMEDIA A.E.

    Πρόσθετο ποσοστό 18% στην εταιρία NORTEC MULTIMEDIA A.E, απέκτησε η εισηγμένη ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ, αγοράζοντας 144.000 μετοχές. Μετά την απόκτηση και των νέων μετοχών,. το ποσοστό συμμετοχής της SANYO στην εν λόγω εταιρία διαμορφώνεται στο 40%.

    ΑΥΞΗΣΗ Μ/Κ

    ΤΗΣ ASPIS BANK Α.Τ.Ε

    Το Δ.Σ. της εταιρείας ASPIS BANK Α.Τ.Ε. γνωστοποιεί προς τους κυρίους μετόχους τα ακόλουθα : 1. Η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 05/04/2004 αποφάσισε την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά 35.755.300,98 ΕΥΡΩ, με την έκδοση 12.161.667 νέων κοινών/ ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας ΕΥΡΩ 2,94 έκαστη, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Μετά την άνω αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 143.021.200,98 ΕΥΡΩ και διαιρείται σε 48.646.667 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2.94 ΕΥΡΩ η κάθε μία. Τα συνολικά έσοδα της έκδοσης θα ανέλθουν σε 36.485.001 ΕΥΡΩ. 2. Δικαίωμα συμμετοχής στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έχουν οι παλαιοί μέτοχοι με αναλογία μία (1) νέα κοινή /ονομαστική για κάθε 2,9999999178 παλαιές κοινές /ονομαστικές μετοχές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανέρχεται σε 3 ΕΥΡΩ ανά μετοχή. Η διαφορά μεταξύ της τιμής έκδοσης & της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, συνολικού ύψους ΕΥΡΩ 729.700,92 θα αχθεί σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό, σε πίστωση του λογαριασμού 'Αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο'. 3. Δικαίωμα προτίμησης στην παρούσα αύξηση με καταβολή μετρητών έχουν οι μέτοχοι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 22/07/2004. Από την 23/07/2004 οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος η τιμή έκδοσης θα είναι κατώτερη της χρηματιστηριακής. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση την προηγού μενη της προγραμματισμένης ημερομηνίας αποκοπής για τον προσδιορισμό νεότερης ημερομηνίας. Από την ίδια ημερομηνία 23/07/2004, η τιμή εκκίνησης των μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α.θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνδυασμό με την υπ' αριθμόν 24/273/10.06.2003 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 4. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 30/07/2004 έως και 30/08/2004. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου άσκησής τους. Επισημαίνεται. ότι η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων δεν θα είναι δυνατή τις τελευταίες τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη άσκησής τους. Ως λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ορίζεται η λήξη της συνεδρίασης της 24/08/2004. Τα δικαιώματα προτίμησης για την απόκτηση νέων μετοχών είναι μεταβιβάσιμα και θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα δικαιώματα θα είναι πιστωμένα στους Λογαριασμούς της Μερίδας κάθε δικαιούχου στο Σ.Α.Τ., την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσής τους. Τα δικαιώματα που δεν θα ασκηθούν μέχρι τη λήξη της περιόδου άσκησης (δηλαδή έως και την 30/08/2004) παύουν να ισχύουν. 5. H άσκηση του δικαιώματος προτίμησης θα γίνεται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες σε όλο το δίκτυο καταστημάτων της ASPIS BANK

    ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    ΑΠΟ ΤΗΝ PROFILE Α.Ε.Β.Ε

    Tην αγορά έως και 784.500 ίδιων μετοχών ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας PROFILE ΑΕΒΕ, η οποία και πραγματοποιήθηκε με απαρτία 76,08%. Η κατώτατη τιμή αγοράς των μετοχών ορίσθηκε σε ένα ευρώ και η ανώτατη σε 6,40 ευρώ. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα γίνουν οι ως άνω αγορές ορίσθηκε σε 12 μήνες από την ημερομηνία λήψεως της απόφασης.

    ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ: ΑΠΟ 27/7

    ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

    Από τις 27 Ιουλίου θα ξεκινήσει η διανομή του μερίσματος, ύψους 0,035 ευρώ ανά μετοχή, που θα διανείμει η εταιρία ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ από τα κέρδη της χρήσης 2003. Δικαιούχοι μερίσματος είναι όσοι μέτοχοι κατείχαν μετοχές της εταιρίας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 29 Ιουνίου 2004. Οι μέτοχοι μπορούν να εισπράξουν το μέρισμα μέσω του χειριστή τους ή αυτοπροσώπως οι ίδιοι ή και οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί τους μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας EFG EUROBANK, από 27 Ιουλίου 2004 έως 31 Μαΐου 2005 προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα και τον ΚΑΜΕ (Κωδικό Αριθμό Μερίδας Επενδυτή στο Σ.Α.Τ.). Από την 1η Ιουνίου 2005 το μέρισμα θα καταβάλλεται μόνο από την έδρα της εταιρίας στο Λατζιμά Ρεθύμνου.

    ΑΠΟ 6/8 Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

    ΤΟΥ Ν.ΛΕΒΕΝΤΕΡΗ Α.Ε

    Από τις 6 Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος, ύψους 0,028 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή, που θα διανείμει από τα κέρδη της χρήσης 2003 η εταιρία Ν.ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ ΑΕ. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών της εταιρίας στη λήξη της συνεδρίασης του Χρημαριστηρίου Αξιών Αθηνών της 30ης Ιουλίου 2004. Από την 2η Αυγούστου 2004, η προνομιούχος μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α.Α. χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος. Η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004, στα γραφεία της εταιρίας, στον Πειραιά. Για την είσπραξη του μερίσματος είναι απαραίτητο οι προνομιούχοι μέτοχοι να προσκομίσουν : τη βεβαίωση δικαιούχου μερίσματος ανωνύμων αξιών του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Α.Ε. την Αστυνομική τους Ταυτότητα τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Η πληρωμή του μερίσματος σε τρίτο πρόσωπο, θα γίνεται μόνον εφόσον προσκομίζεται εξουσιοδότηση του δικαιούχου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του από Αστυνομική Αρχή.

    ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Α.Ε: ΚΑΙ 18ο

    VIRGIN ware ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Το 18ο κατάστημα της στην Αγγλία έθεσε σε λειτουργία η VIRGIN ware, θυγατρική της ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΑΕ. Συγκεκριμένα, η Virgin ware, πρόσθεσε άλλο ένα κατάστημα στο δίκτυο πωλήσεων της Unique Commerce, θυγατρικής της Χατζηιωάννου Holdings, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανέλθει σε 18. Tο νέο κατάστημα λειτουργεί ήδη από την περασμένη Πέμπτη, 17 Ιουλίου, στο Telford. Εκτός από το Λονδίνο, καταστήματα Virgin ware λειτουργούν στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμπινχαμ, στο Εσσεξ και σε άλλες πόλεις. Η ενίσχυση της παρουσίας της Χατζηιωάννου Holdings στην Αγγλία μέσω της θυγατρικής της Unique Commerce αποτελεί βασικό στόχο της διοίκησης και προς την κατεύθυνση αυτή ήδη ενισχύεται το δίκτυο των καταστημάτων με στόχο στο τέλος του 2004 να αριθμεί 25-30 σημεία πώλησης.

    ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΑ

    ΣΤΗ ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε

    Στη ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ κατακυρώθηκε, ύστερα από διαγωνισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κάλυψη αναγκών της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η προμήθεια ενός πλήρως εγκατεστημένου σε λειτουργία Συστήματος Ραδιοζεύξης και Πολυπλεξίας μεταξύ Υμηττού - Γερανείων, προϋπολογισμού 587.000 Ευρώ. Το σύστημα αυτό, τύπου Indoor - Outdoor (split mount system), που θα εγκαταστήσει η ΜΑΡΑΚ είναι κατασκευής του Ιταλικού οίκου SIAE Microelettronica, τον οποίο αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στην εφαρμογή και προσαρμογή της πιο μοντέρνας και δοκιμασμένης τεχνολογίας, η οποία διασφαλίζει την υψηλή αξιοπιστία και ανθεκτικότητα του συστήματος.

    ΠΩΛΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    ΤΗΣ MΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε

    Σε πώληση έως και 31.130 ίδιων μετοχών θα προβεί κατά τις επόμενες ημέρες η εταιρία ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ. Η πώληση των μετοχών, οι οποίες είχαν αποκτηθεί κατά το διάστημα 30/07/2001 έως 24/08/2001, θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της περιόδου που μεσολαβεί από σήμερα έως και τις 29 του μηνός. Ως κατώτατη τιμή πώλησης εκάστης μετοχής ορίστηκε το ποσό των δύο ευρώ και εξήντα λεπτών (2,60 ευρώ).

    AΠΟ 23/7 ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

    ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε

    Από τις 23 Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος που θα διανείμει από τα κέρδη της χρήσης 2003 η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Δικαιούχοι είναι όσοι ήταν κάτοχοι μετοχών στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την 24.06.2004. Το μέρισμα, βάσει εντολών τρόπου πληρωμής των Μετόχων, θα καταβληθεί με τους κάτωθι τρόπους : 1. Με πίστωση σε λογαριασμό του Μετόχου στην Εγνατία Τράπεζα. 2. Με πίστωση σε λογαριασμό του Μετόχου σε άλλη Τράπεζα μέσω Diastransfer. 3. Με καταβολή μετρητών από οποιοδήποτε Κατάστημα της Εγνατίας Τράπεζας, με την προσκόμιση της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και δηλώνοντας το Α.Φ.Μ. και τον αριθμό Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ. 4. Είσπραξη μέσω Χειριστών ή Θεματοφυλακής κατόπιν εξουσιοδοτήσεως των Μετόχων. Όσοι από τους κ.κ. Μετόχους δεν έχουν δηλώσει εγγράφως το τρόπο είσπραξης του μερίσματος, ή έχουν δηλώσει λάθος ή ελλιπή στοιχεία, μπορούν να εισπράξουν το μέρισμά τους από οποιοδήποτε Κατάστημα της Εγνατίας Τράπεζας τους εξυπηρετεί με την προσκόμιση της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και δηλώνοντας το Α.Φ.Μ. και τον αριθμό Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ. Υπενθυμίζεται, ότι μερίσματα που δεν εισπράττονται μέσα σε πέντε χρόνια παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

    ΑΠΟ 6/8 ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΕΡ

    Από τις 6 Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος, ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, που θα διανείμει από τα κέρδη της χρήσης 2003 η εταιρία ΕΚΤΕΡ ΑΕ. Δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος είναι οι μέτοχοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο βιβλίο μετόχων της εταιρείας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. της 28ης Ιουνίου 2004. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την 6η Αυγούστου 2004 με δίγραμμες επιταγές της Τράπεζας Πειραιώς που θα αποσταλούν στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι μέτοχοι στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών. Επίσης μαζί με την επιταγή οι κ.κ. μέτοχοι θα λάβουν και τη βεβαίωση πληρωμής μερίσματος που προορίζεται για την εφορία. Όσοι εκ των κ.κ. Μετόχων δεν λάβουν την επιταγή εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την εταιρία στο τηλ. 210 - 650 9000 (Τμήμα Μετόχων). Μερίσματα τα οποία δεν θα εισπραχθούν εντός πενταετίας παραγράφονται υπέρ του Δημοσίου.

    ΑΠΟ 27/8 ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΕΒΕ

    Από τις 27 Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος, ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή, που θα διανείμει από τα κέρδη της χρήσης 2003 η εταιρία ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ/ Δικαιούχοι της είσπραξης του μερίσματος θα είναι οι Μέτοχοι της εταιρείας κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. 30/07/2004. Από τη Δευτέρα, 02/08/2004, οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος χρήσεως 2003. Η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει την Παρασκευή 27/08/2004, με αποστολή δίγραμμων ονομαστικών επιταγών της Τράπεζας Πειραιώς στους κ.κ. Μετόχους μαζί με τη βεβαίωση για φορολογική χρήση._

    NEO KATΑΣΤΗΜΑ

    ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

    Η Νέο κατάστημα στον Αλιμο, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, έθεσε σε λειτουργία η Emporiki Bank. Το νέο αυτό κατάστημα λειτουργεί ως σημείο πώλησης και εξυπηρέτησης όλων των χρηματοπιστωτικών προϊόντων του ομίλου της Emporiki Bank. Βασίζεται σε ένα νέο πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας καταστήματος και εισάγει μια ολοκληρωμένη και πρωτοποριακή πελατοκεντρική αντίληψη παροχής τραπεζικών υπηρεσιών.

    ΝΕΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ REVOIL

    ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Νέο πρατήριο καυσίμων εντάχθηκε στο δίκτυο της ελληνικής εταιρίας REVOIL το οποίο αριθμεί πλέον τα 237 πρατήρια. Το πρατήριο βρίσκεται στην έξοδο των Σαπών επί της παλαιάς εθνικής οδού Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης. Στο πρατήριο λειτουργεί και auto market.

    Η LAMDA DEVELOPMENT A.Ε

    ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

    Τη διαβεβαίωση ότι η πρόσφατη πολύωρη διακοπή ισχύος (Βlack-Οut) στη νότια Ελλάδα άφησε ανεπηρέαστους όλους τους πελάτες του Mission Critical Facility (MCF) της θυγατρικής της LAMDA Hellix, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του "wired real estate", δίνει η μητρική LAMDA Development. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια της διακοπής ισχύος, το σύνολο των υποδομών, καθώς και των κρίσιμων συστημάτων πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών των πελατών του MCF τροφοδοτήθηκαν αδιαλείπτως (availability 100%), μέσω UPS από τα διπλά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη της Caterpillar συνολικής ισχύος 3.200KVA (2,56MW) που διαθέτει η εταιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η LAMDA Hellix αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κατόχους ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τέτοιας ισχύος στην Ελλάδα ενώ έχει λάβει ειδικές άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ) και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του MCF.

    [13] ΚΑΙ Η MICROSOFT ΣΤΗ 18η INFOSYSTEM ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή του διεθνούς επιχειρηματικού κολοσσού MΙCROSOFT, ο οποίος θα εκθέσει στη Θεσσαλονίκη τα νέα προϊόντα του και θα διοργανώσει ειδικές παρουσιάσεις, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο η 18η διεθνής έκθεση υψηλής τεχνολογίας INFOSYSTEM της HELEXPO AE.

    Σύμφωνα με τη διοργανώτρια εταιρία, η συμμετοχή της MICROSOFT αποτελεί σημαντικό κομμάτι της νέας εικόνας της INFOSYSTEM, η οποία περιλαμβάνει φέτος ένα μεγάλο τεχνολογικό γλέντι, το πρώτο FUTURE PARK, με τέσσερις θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα: το Lan party, το E-sports league, το Anime planet και το Demoncene.

    Παράλληλα με την έκθεση, ιδιαίτερης βαρύτητας θα είναι και το 10ο Συνέδριο Eφαρμογών Πληροφορικής, με θέμα: Εμπειρία από το παρελθόν προετοιμασία για το μέλλον, χορηγός του οποίου θα είναι η MICROSOFT ΕΛΛΑΣ.

    Στο συνέδριο, το οποίο θα έχει επετειακό χαρακτήρα, θα γίνει αξιολόγηση δράσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών ICTS, με στόχο την ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών, και τη δημιουργία μιας στέρεης βάσης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προγραμμάτων που αναφέρονται στις Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Με βάση τα παραπάνω, στο συνέδριο, το οποίο στοχεύει να συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία του ψηφιακού μέλλοντος, θα αναλυθούν μέσα από είκοσι σημαντικές εισηγήσεις, έξι ενότητες, με θέματα: «1995 2004, δέκα χρόνια πορείας στο χώρο της πληροφορικής», ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση και κατάρτιση, επιχειρηματικές δράσεις και περιφερειακή ανάπτυξη, τηλεπικοινωνίες: τεχνολογικές εξελίξεις και νέες υπηρεσίες, οικονομικά και κοινωνικά θέματα της κοινωνίας της γνώσης.

    Υπενθυμίζεται ότι η 18η Διεθνής Έκθεση Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακής Τεχνολογίας ΙNFOSYSTEM, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου, ενώ το 10 Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής, κατά το πρώτο τριήμερο λειτουργίας της έκθεσης._

    [14] Η "ΑΤΖΕΝΤΑ" ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΟΥΣ - ΝΑΣΤΑΣΕ

    Βουκουρέστι, 20 Ιουλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, με επίκεντρο τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν και το Ιράκ θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριαν Ναστάσε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

    Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, περιλαμβάνονται και ζητήματα που άπτονται της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    Οι κύριοι Ναστάσε και Μπους αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τον ΟΗΕ, δεδομένου ότι η Ρουμανία ασκεί αυτόν τον μήνα την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    «Η Ρουμανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και τον ΗΠΑ και συνεργάτης - κλειδί στις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στον ιρακινό λαό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι κατά τη συνάντηση Μπους - Ναστάσε θα συζητηθούν και οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρουμανία.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Σπένσερ Αμπραχαμ, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ναστάσε ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Κωνστάνζτα - Τεργέστη και πρότεινε να αναλάβουν οι Αμερικανοί την ολοκλήρωση των έργων στην τρίτη μονάδα του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερναβόντα.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 20 Ιουλίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Μια περίεργη υπόθεση ιατρικού λάθους ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές της Ρουμανίας. Αφορά σε έναν γιατρό που έκοψε το ανδρικό μόριο του πελάτη του κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης ρουτίνας.

    Ο γιατρός Ναούμ Τσιόμου οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα και κατά την απολογία του υποστήριξε πως υπέστη προσωρινή απώλεια μνήμης όταν προέβη σε αυτή την πράξη, ισχυρισμός τον οποίο θα κληθούν να ερευνήσουν οι αρμόδιες ιατρικές αρχές. Ο δράστης αυτής της περίεργης πράξης θα περάσει και από ψυχολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από κάποια νοητική πάθηση.

    Σε περίπτωση που καταδικαστεί, ο γιατρός, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα όσο διαρκεί η έρευνα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία χρόνια.

    Κατά την απολογία του, ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση προς τον Τύπο.

    Χθες, κατέθεσαν στον εισαγγελέα τέσσερις συνάδελφοι του γιατρού, που ήταν παρόντες την ώρα της εγχείρισης. Από τις καταθέσεις τους δεν προέκυψαν σαφή στοιχεία για το τι ακριβώς οδήγησε στο τόσο σοβαρό αυτό ιατρικό λάθος, καθώς όλοι υποστήριξαν ότι δεν αντελήφθησαν τι συνέβη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο γιατρός έκανε κάποιο λάθος και πάνω στον πανικό του έκοψε το μόριο του πελάτη του.

    Το θύμα, ένας 34χρονος άνδρας, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, νοσηλεύεται σε κλινική του Βουκουρεστίου, όπου γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης του προβλήματος.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΝ ΜΟΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2004 (19:36 UTC+2)

    "Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει σαν θέμα αρχής, οποιοδήποτε μέτρο από οποιαδήποτε πλευρά στην Κύπρο, που έχει ως σκοπό να συμβάλει σε ένα κλίμα αυξανόμενης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Νέες μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 73 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,43%, κλείνοντας στις 73,15 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για άλλη μια συνάντηση διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 240 χιλιάδων.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,64% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 323,24 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 20 Ιουλίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Απειλές κατά της ζωής του δέχεται ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, Ρασίμ Λιάγιτς, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

    «Τα απειλητικά γράμματα λένε ότι θα καταλήξω σαν τον Τζίντζιτς» δήλωσε ο Λιάγιτς, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διορίστηκε επικεφαλής μιας κυβερνητικής ομάδας που θα φέρει την ευθύνη της έκδοσης Σέρβων υπόπτων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Λιάγιτς θα υπογράφει τα χαρτιά για την έκδοση των υπόπτων.

    Αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντα, ο Λιάγιτς παραδέχθηκε ότι είναι «υψηλού κινδύνου» λόγω των πιέσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας.

    «Από τη μια πλευρά, έχεις εξωτερική πίεση για την άμεση σύλληψη των υπόπτων και από την άλλη έχεις εσωτερική πίεση για μη συνεργασία με τη Χάγη» είπε χαρακτηριστικά ο Λιάλιτς, σύμφωνα με τον οποίο ειδικό βάρος θα δοθεί στη σύλληψη του πρώην αρχηγού του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων και για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη αιματοχυσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Χωρίς τον Μλάντιτς, κάθε άλλη συνεργασία (με το Διεθνές Δικαστήριο) θα θεωρούνταν ανεπαρκής» από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

    [19] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ

    Σέρρες, 20 Ιουλίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Μια από τις σημαντικότερες ημέρες της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ήταν η σημερινή. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πάνω από 200 Λαμπαδηδρόμοι στους Νομούς Δράμας και Σερρών, ήταν νυν και πρώην αθλητές και αθλήτριες.

    Ανάμεσα σ' αυτούς, φυσικά, εξέχουσα θέση είχαν ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και ο πρωταθλητής Ευρώπης Αγγελος Χαριστέας. Ο πρώτος άναψε το βωμό στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, παρουσία του δεύτερου και οι δυο βραβεύθηκαν, όπως και ο 4ος Ολυμπιονίκης του Λος Αντζελες στην Αρση Βαρών Ιωάννης Τζιντζάρης.

    Κύριο χαρακτηριστικό στις δηλώσεις όλων όσων μετείχαν στη σημερινή Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, ο ενθουσιασμός για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η προτροπή σε όλους τους Έλληνες να γεμίσουν τα στάδια, να συμπαρασταθούν στους αθλητές και να ζήσουν τις υπέροχες στιγμές της άμιλλας που μόνο ο αθλητισμός, όπως υπογραμμίζουν, προσφέρει.

    Αυτή η μαζική συμμετοχή αθλητών στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ανέδειξε και ένα άλλο στοιχείο: ότι οι ακριτικοί Νομοί της Δράμας και των Σερρών έχουν μακρά και κυρίαρχη θέση στον ελληνικό αθλητισμό.

    Ο Δημοσθένης Ταμπάκος, που δεν παρέλειψε το πρωί να κάνει τη σκληρή προπόνησή του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε:

    «Η Φλόγα είναι για μένα από μόνη της ένα μήνυμα ενότητας και ειρήνης. Εμείς είμαστε απλώς οι μεταφορείς. Ήμουν και το 2000 Λαμπαδηδρόμος και ξέρω ότι το συναίσθημα της μεταφοράς της Φλόγας δεν περιγράφεται. Είναι από τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής μου. Το θέμα το μήνυμα της Φλόγας να μπει στις καρδιές όλων των ανθρώπων και να μείνει».

    Ο Αγγελος Χαριστέας, διέκοψε τις διακοπές του για χάρη αυτής της σημαντικής ημέρας της γενέτειρας πόλης του.

    Προτελευταία Λαμπαδηδρόμος στο Δήμο Σερρών ήταν η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά, σε ένα ρόλο, που όπως είπε, δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

    Να βιώσει ξανά τις υπέροχες στιγμές που χαρίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θέλησε ο Ιωάννης Τσιντζάρης, από τις Σέρρες και αυτός, μια από τις μεγάλες δόξες του αθλητισμού μας. Δυο φορές συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 στο Λος Άντζελες, όπου ανακηρύχθηκε 4ος Ολυμπιονίκης και το 1988 στη Σεούλ.

    Ο Γεώργιος Μπιτσίδης, επίσης από τις Σέρρες, 60 ετών σήμερα, υπήρξε για πολλά χρόνια ποδοσφαιριστής ομάδων της Α΄ Εθνικής κατηγορίας και μέλος της εθνικής ομάδας όταν αγωνιζόταν στην τοπική ομάδα. «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Νομίζω ότι ο καθένας θα ένιωθε αυτή τη συγκίνηση γιατί είναι μεγάλο πράγμα να κρατάς το φως του πολιτισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το πιο σημαντικό γεγονός που οι αρχαίοι μας πρόγονοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν και να επιβάλουν σε όλο τον κόσμο. Το πνεύμα τους πάντα πρέπει να κυριαρχεί στις ψυχές όλων μας» είπε.

    Ο 65χρονος βετεράνος του στίβου, βαλκανιονίκης στο άλμα τριπλούν Βασίλης Πίτσιος, δήλωσε:

    «Αισθάνομαι ειλικρινά "σαν την ευχαρίστηση της κοινωνίας", μεταφορικά πάντα, αλλά το συναίσθημα είναι έντονο. Πιστεύω, ότι ο θεσμός της εκεχειρίας που στην αρχαιότητα ήταν πράξη, σήμερα τον αναζητούμε και επιδιώκουμε να τον καθιερώσουμε».

    Το «άρωμα των Αγώνων» θέλησε να νιώσει η Σταυρούλα Κωνσταντινίδου, από τη Δράμα, που 14 φορές στη ζωή της κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 800 και 1.500 μ.. Απ' αυτή τη Γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορούσε να είναι μακριά, είπε.

    Ο Γεώργιος Μακαράς, από τις Σέρρες, έχει συμμετάσχει 110 φορές στην εθνική νέων του μπάσκετ και είναι βαλκανιονίκης. Άλλες 19 συμμετοχές είχε στην εθνική ομάδα ανδρών. Άλλαξε πολλές ομάδες στην αθλητική του ζωή, αλλά δεν θα άλλαζε με τίποτα τη συμμετοχή του στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, δηλώνει.

    Η Ιωάννα Πάρχα, από τη Δράμα, αθλήτρια του ακοντισμού, είναι μέλος της εθνικής ομάδας στίβου σήμερα, με πέντε πρωτιές σε πανελλήνιους σχολικούς, κάτοχος πανελλήνιου ρεκόρ εφήβων-νεανίδων και άλλες διακρίσεις.

    Ο Αστέριος Δρόγαλας, από τη Νιγρίτα, είναι δυο φορές πανελληνιονίκης στο σκι Άλλο τρόπο για να συμμετάσχει στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα έβρισκε, είπε.

    Με το όνειρο της συμμετοχής του σε Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχε στη Λαμπαδηδρομία ο 15χρονος Νικόλαος Χατζίδης, από τη Δράμα, αθλητής στα 100 μ.

    Δίπλα σ' αυτούς πολλοί αθλητές μη Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως:

    Η Χρύσα Στεργιάκου, από την Προσοτσάνη, είναι πρωταθλήτρια και βαλκανιονίκης. Μόνο που το άθλημά της, η αγωνιστική αναρρίχηση, δεν της δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να πάρει μέρος στην Λαμπαδηδρομία.

    Η Κυριακή Γκουτιούδη, από τις Σέρρες, πρωταθλήτρια Ελλάδος Παγκορασίδων το 1999 στο σκάκι, δεύτερη θέση το 2001 και το 2003, θέλησε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο καλύτερος γι' αυτόν τρόπος ήταν η μεταφορά της Φλόγας.

    Ξεχωριστές σημερινές συμμετοχές, ταυτόχρονα και παράδειγμα της ανθρώπινης θέλησης η περίπτωση του Παντελή Κεσκινίδη, από τις Σέρρες. Είναι άτομο να αναπηρία, ωστόσο αθλητής και με τη συμμετοχή του θέλησε να δώσει δύναμη και κουράγιο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση με εκείνον.

    Οπως, επίσης, και η περίπτωση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, από το Λαύριο Αττικής. Στα 39 του χρόνια ζύγιζε 110 κιλά και κάπνιζε 60-70 τσιγάρα την ημέρα, όπως λέει. Έκανε τη διπλή προσπάθεια της απεξάρτησης από τα περιττά κιλά και το κάπνισμα και στα 41 του τερμάτισε στον κλασικό Μαραθώνιο και εκείνη την ημερομηνία, μαζί με τις ημερομηνίες γέννησης των παιδιών του, είναι γι' αυτόν οι πιο σημαντικές ημερομηνίες της ζωής του, όπως δηλώνει. Σήμερα έτρεξε ως Λαμπαδηδρόμος και νιώθει εξαιρετικά υπερήφανος.

    Ο Χαράλαμπος Σδρόλας, από τη Δράμα, συμμετείχε στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τρίτη φορά. Οι προηγούμενες ήταν το 1972 και 2000. Δεν ήθελα να χάσω αυτό το μοναδικό συναίσθημα, πολύ περισσότερο που αυτή τη φορά η Φλόγα θα τερματίσει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, είπε.

    Ο 16χρονος μαθητής Θωμάς Βισλής, από την Αλιστράτη, δήλωσε «αγχωμένος εδώ και δυο ημέρες. Θέλω οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ελλάδας να είναι οι καλύτεροι και όλοι οι Έλληνες να βοηθήσουμε σ' αυτή τη μεγάλη Γιορτή της ανθρωπότητας»

    Ο επίσης 16χρονος μαθητής Δημήτρης Παγώνας, από τη Νέα Ζίχνη, δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του και δήλωνε υπερήφανος γιατί σήμερα ήταν Λαμπαδηδρόμος. «Το να κρατάς τη Φλόγα είναι ειλικρινά ένα μοναδικό ιερό δώρο. Εύχομαι η Ολυμπιακή Φλόγα, αφού πέρασε όλο τον κόσμο, να μεταδώσει το μήνυμα της ενότητας. Και μην λησμονούμε ότι για να υπάρχει ενότητα, πρέπει να υπάρχει ειρήνη».

    Ο 37χρονος καθηγητής της Ολυμπιακής Παιδείας στη Νέα Ζίχνη Σταύρος Τσεμπέρης, μπήκε στην αλυσίδα των Λαμπαδηδρόμων άυπνος. «Ειλικρινά δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ» είπε λίγο αφού άναψε τον βωμό στον Δήμο του.

    Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την Ολυμπιακή Φλόγα από τις πόλεις τους.

    Ο Δήμαρχος Αλιστράτης Γεώργιος Μαδεμλής αναφερόμενος στη σύντομη παραμονή της Φλόγας στην πόλη του, είπε: «Αν τα λίγα λεπτά της ώρας που η Φλόγα θα παραμείνει εδώ πολλαπλασιαστούν με τον συντελεστή του μεγέθους του Ολυμπιακού πνεύματος και όλων αυτών που συμβολίζει, τότε ο χρόνος υπερκαλύπτει όλη την μέχρι τώρα ιστορική διαδρομή της πόλης μας».

    Ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Κωνσταντίνος Σαμαρτζάς μίλησε για τη μακραίωνη επιβίωση της Ολυμπιακής ιδέας και Φλόγας σε όλο τον κόσμο. «Με την επαναφορά των Αγώνων στην Αθήνα επιβεβαιώνεται το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων για ειρήνη, αγάπη και συναδέλφωση μεταξύ των λαών. Η συμμετοχή των Ελλήνων πρέπει να είναι σύσσωμη στους Αγώνες. Η Ολυμπιακή Φλόγα κατάφερε να βγάλει όλους τους Έλληνες στους δρόμους για την υποδοχή της, αλλά και μέσα ή δίπλα στο στάδιο για τους Αγώνες».

    Ο Δήμαρχος Σερρών Ιωάννης Μωϋσιάδης υπογράμμισε ότι «υποδεχόμαστε με ελπίδα τη Φλόγα που μας θυμίζει ότι η ωραιότητα του αγώνα έγκειται στην αξιοπρεπή και έντιμη συμμετοχή, ανεξάρτητα της νίκης και η ανωτερότητα του νικητή προκύπτει από την επιλογή ως βραβείου δάφνινου στεφανιού, αντί όποιας άλλης υλικής αμοιβής. Γιατί όσο φωτίζουν τις ψυχές μας τέτοιες αξίες υπάρχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο».

    Κατά μήκος της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, περίμενε τη Φλόγα μέσα στο λιοπύρι των 40-42 βαθμών. Εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι, είχαν βγάλει καθίσματα από το σπίτι τους και περίμεναν υπομονετικά το πέρασμα των Λαμπαδηδρόμων.

    Σε όλους τους Δήμους η υποδοχή της Φλόγας έγινε με τοπικούς χορούς και τραγούδια, που δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα γιορταστική, όπως ταιριάζει σε μια τέτοια Λαμπαδηδρομία. Σε πολλά σημεία τους Λαμπαδηδρόμους τους έρανα με ροδοπέταλα, ενώ έστρωναν στο δρόμο τους κλάδους ελιάς και λουλούδια. Τα μικρά παιδιά, σε όλες περιπτώσεις, συμμετείχαν με έκδηλο τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση στις εκδηλώσεις.

    Στη Νέα Ζίχνη τοπικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο οργάνωσε και αγώνες παραδοσιακής πάλης, στη διάρκεια των οποίων οι αθλητές αγωνίστηκαν αλειμμένοι με λάδι, φορώντας μόνο το δερμάτινο «κιουσπέτια» (μια ζώνη που αντικαθιστά το αθλητικό παντελόνι). Η περιοχή έχει παράδοση στην πάλη. Εξήντα άτομα ντυμένα με παραδοσιακές στολές συνόδευαν τους Λαμπαδηδρόμους και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τον Δήμο. Οι γιορτές στο Δήμο συνεχίστηκαν και μετά το πέρασμα της Φλόγας ως αργά το βράδυ με χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα της περιοχής, αλλά και της Σερβίας.

    Στις Σέρρες, 200 μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου με παραδοσιακές στολές χόρεψαν στην κεντρική πλατεία καθώς το πλήθος κόσμου ανέμενε τη Φλόγα. Πενήντα χορευτές σχημάτισαν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους μπροστά από τον βωμό και ταυτόχρονα το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών χόρεψε τρία τοπικά τραγούδια, τη «Μακεδονία ξακουστή», τη «Γερακίνα» και το «Μήλο, μήλο μου κόκκινο», που απέδωσε η Νίτσα Τσιάρτα. Ακολούθησαν χοροί από Βλάχικα Συγκροτήματα, Θρακιώτικα και ο «πυρρίχιος» από το Σύλλογο Ποντίων.

    Με το άναμμα του βωμού μικρά παιδιά απελευθέρωσαν 100 περιστέρια. Τον Εθνικό Ύμνο απέδωσαν τα μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου Σερρών. Ακολούθησε μια εντυπωσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων και λίγο μετά η γιορτή συνεχίστηκε με τη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Χρήστου Θηβαίου, στην οποία συμμετείχε εθελοντικά και ο Σερραίος δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Ανδρέου.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών είχε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης.

    Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες ενημέρωσαν τον κ.Τατούλη για τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και συζήτησαν μαζί του θέματα που αφορούν στην ολοκλήρωση και στον εξοπλισμό των νέων γραφείων του Συλλόγου, στην Πλάκα.

    [21] Η ΦΛΟΓΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 20 Ιουλίου 2004 (14:57 UTC+2)

    Δύο νομούς, της Δράμας και των Σερρών, διασχίζει σήμερα Τρίτη η Ολυμπιακή Φλόγα, συνεχίζοντας το μεγάλο ταξίδι της στο ελληνικό έδαφος. Το πρωί, η φλόγα έφτασε στην πόλη της Δράμας, και συνέχισε για τις Σέρρες, διανύοντας μια απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων. Διακόσιοι δεκατέσσερις Λαμπαδηδρόμοι συμμετέχουν σε αυτήν την διαδρομή. Η σημερινή Λαμπαδηδρομία χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή αθλητών όλων σχεδόν των αθλημάτων.

    Στις Σέρρες θα φθάσει με ενδιάμεσους σταθμούς στη Δράμα, την πόλη των νερών, όπως επονομάζεται, την Αλιστράτη, με το περίφημο σπήλαιό της και τη Νέα Ζίχνη.

    Ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και ο πρωταθλητής Ευρώπης Άγγελος Χαριστέας, θα ανάψουν απόψε μαζί το βωμό στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, σε μια υποδοχή που αναμένεται να συμμετάσχει σύσσωμος ο πληθυσμός της πόλης. Στις Σέρρες, στην αλυσίδα των Λαμπαδηδρόμων, θα βρίσκεται και η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά.

    Αύριο Τετάρτη η Ολυμπιακή Φλόγα από τις Σέρρες θα μεταφερθεί στο Σιδηρόκαστρο και από εκεί στη Βυρώνεια, τα Κάτω Πορρόϊα, ενώ μέσω της λίμνης Δοϊράνης, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, θα αφιχθεί το βράδυ στο Κιλκίς όπου θα διανυκτερεύσει.

    [22] ΛΑΜΠΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Λαμπερά ονόματα από το χώρο του αθλητισμού θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την είσοδο της Θεσσαλονίκης έως το Λευκό Πύργο, την Παρασκευή 23 Ιουλίου, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

    Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων συγκαταλέγονται οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Γ. Κούδας, Β. Χατζηπαναγής, Κ. Αϊδινίου, Κ. Κούης, ο ποδηλάτης Κλ. Μπάρκας, ο ολυμπιονίκης Ι. Μελισσανίδης, ο παραολυμπιονίκης Σ. Παλτσανιτίδης, ο αθλητής του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ Αλεξ. Νικολαίδης, οι ιστιοπλόοι Αν. Κοσματόπουλος και Κ. Τριγκώνης, η αθλήτρια της άρσης βαρών Ι. Χατζηιωάννου και τα μέλη της εθνική μας ομάδας μπάσκετ.

    [23] ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (14:22 UTC+2)

    Τελευταίες προετοιμασίες στα Ολυμπιακά στάδια, καθώς μας χωρίζουν τρεις εβδομάδες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το Ολυμπιακό συγκρότημα στην Καλογρέζα παρουσιάζει μία επιβλητική εικόνα όταν βραδιάσει. Οι προβολείς στον ογκώδη αψιδωτό διάδρομο που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα ανάβουν. Η αποκαλούμενη αγορά στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού σταδίου φωτίζεται. Οι ανάγκες φωτισμού του ισοδυναμούν με τις ανάγκες ενός αεροδρομίου με το μέγεθος του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο φως της ημέρας φαίνονται οι λεπτομέρειες για τις οποίες εκατοντάδες εργάτες θα δουλεύουν ως την ύστατη στιγμή.

    Στη στέγη του Ολυμπιακού σταδίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η τηλεόραση του ALPHA, εργάτες και μηχανικοί έχουν στήσει ένα εργοτάξιο πολλών χιλιάδων τετραγωνικών. Σε ύψος 72 μέτρων έχουν μεταφερθεί ακόμη και χημικές τουαλέτες. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

    Ο περιβάλλων χώρος καταλαμβάνει έκταση 1000 στρεμμάτων. Εκεί κατασκευάζονται «μονοπάτια», μικρές λίμνες, σιντριβάνια, περιμετρικοί δρόμοι. Περίπου 170.000 δένδρα και φυτά θα φυτευτούν την τελευταία στιγμή. Για να φτάσουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις οι θεατές θα περνάνε κάτω από την αψίδα στην είσοδο της λεωφόρου Κύμης, δίπλα από το κλειστό ποδηλατοδρόμιο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι και θα είναι δρακόντεια.

    Κατά μήκος των λεωφόρων Σπύρου Λούη και Κύμης οι πεζοδρομήσεις και ο φωτισμός έχουν τελειώσει. Σε 4 εβδομάδες οι θεατές των Ολυμπιακών αγώνων θα μπορούν να δουν από μέσα τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Καλογρέζα για τις οποίες τα τελευταία 7 χρόνια έχουν χυθεί τόνοι μελάνι.

    [24] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Η θετική συμβολή του ενιαίου νομίσματος στη μακροοικονομική σταθερότητα, καθώς και ο ουσιαστικός του ρόλος στην επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη υπογραμμίζεται σε έκθεση για τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) την τελευτά πενταετία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε σχετικά ότι «τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης συνιστούν ένα αξιοσημείωτο πολιτικό και θεσμικό επίτευγμα για την ΕΕ. Σε οικονομικό επίπεδο, η επιτυχία ήταν σχετική. Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στην αντιμετώπιση των αιτιών των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ΕΕ».

    Η έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή παρέχει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της μέχρι σήμερα πορείας του ευρώ και διατυπώνει συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσον υπήρξε επιτυχής ή όχι. Η μακροοικονομική σταθερότητα, που αποτελεί το βασικό μέσο συμβολής της ΟΝΕ στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, διασφαλίστηκε, σε γενικές γραμμές, κυρίως αν ληφθούν υπόψη οι πολυάριθμοι εξωτερικοί κραδασμοί που έπληξαν τη ζώνη του ευρώ από το 1999. Οι καταστροφικές συνέπειες των εντάσεων μεταξύ των κρατών μελών γύρω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που συχνά, κατά το παρελθόν συνόδευαν τις διεθνείς κρίσεις έχουν εξαλειφθεί. Η ΕΚΤ εφάρμοσε με επιτυχία μια νομισματική πολιτική που οδήγησε στη σταθερότητα των τιμών και ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν υπήρξε επιστροφή στις χαλαρές πολιτικές του παρελθόντος, αν και η συνεχής βελτίωση των δημοσιονομικών θέσεων διακόπηκε, κυρίως, εξαιτίας των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Το ευρώ διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση του ρυθμού της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη και υπάρχουν ενδείξεις ότι οδήγησε σε αύξηση των συναλλαγών μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης και στην προώθηση της ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη.

    Πέντε είναι οι βασικοί στόχοι που θέτει η έκθεση:

    Αντιμετώπιση των αιτιών του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης: οι μακροοικονομικές πολιτικές δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, που είναι απαραίτητες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και την ενίσχυση της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τυχόν μελλοντική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η καθιέρωση του ευρώ δεν συνοδεύτηκε από επιτάχυνση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Προετοιμασία για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης: οι κυβερνήσεις είναι αναγκαίο να επιτύχουν ένα σημαντικά ταχύτερο ρυθμό μείωσης του χρέους και αύξησης της απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μεριμνούν για την κατάλληλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

    Επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης: έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και στη διευκόλυνση της πορείας προς την υιοθέτηση του ευρώ. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η διαχείριση των όλο και μεγαλύτερων οικονομικών διαφορών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη διευρυμένη ζώνη του ευρώ.

    Ενίσχυση του πλαισίου συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών: απαιτείται η εφαρμογή μιας περισσότερο προληπτικής προσέγγισης για τον έγκαιρο εντοπισμό των δυσκολιών στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, και, κυρίως, η βούληση των κρατών μελών να τηρούν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν σε επίπεδο ΕΕ.

    Βελτίωση της εξωτερικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ: Η ύπαρξη μια ενιαίας και αποτελεσματικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προώθηση των συμφερόντων της σε διεθνές επίπεδο.

    [25] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ Φοντέλες γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1947 σε μικρό χωριό των Καταλανικών Πυρηναίων. Στα 10 του χρόνια άφησε το δημοτικό σχολείο και μελέτησε για το απολυτήριο Λυκείου κατ' οίκον, εργαζόμενος παράλληλα στο οικογενειακό αρτοποιείο έως τα 16 χρόνια του. Είναι διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών.

    Σπουδές και πανεπιστημιακή πείρα

    ·Μηχανικός Αεροναυπηγικής (Πολυτεχνείο της Μαδρίτης).

    ·Διδακτορικό Οικονομικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης).

    ·Μάστερ στην Οικονομία Ενέργειας (Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, Παρίσι).

    ·Μάστερ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (Πανεπιστήμιο του Stanford, Καλιφόρνια).

    ·Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.

    ·Γλώσσες: Ισπανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Καταλανικά.

    Επαγγελματική και πολιτική πείρα

    Μεταξύ 1972 και 1981 εργάσθηκε ως μηχανικός στην Ισπανική Εταιρεία Πετρελαίων (Compaρνa Espanola de Petroleos), όπου εξελέγη συνδικαλιστικός εκπρόσωπος.

    ·1979. - Δημοτικός σύμβουλος στις πρώτες δημοκρατικές δημοτικές εκλογές στην Ισπανία.

    ·1979-1982 .-Υπεύθυνος Οικονομικών στην Περιφερειακή Κυβέρνηση της Μαδρίτης.

    ·1982-1984.- Γενικός Γραμματέας Προϋπολογισμού στην πρώτη κυβέρνηση του F. Gonzαlez.

    ·1984-1991.- Υφυπουργός Οικονομικών.

    ·1991-1996.- Δύο φορές Υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

    ·1986-2004.- Βουλευτής στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας την εκλογική περιφέρεια της Βαρκελώνης.

    ·1999-2004.- Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    ·2002-2003.- Μέλος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

    Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) το 1974, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Σε αυτό ανέλαβε τις ακόλουθες θέσεις οργανικής αρμοδιότητας:

    ·1992-2004.- Μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Partit dels Socialistes de Catalunya.

    ·1997-2000.- Μέλος της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Επιτροπής του PSOE.

    ·Το 1998 κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του PSOE για την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ισπανικής Κυβέρνησης.

    Πείρα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις

    Στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο Josep Borrell διατήρησε ισχυρούς δεσμούς με τη διαδικασία οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τα θεσμικά της όργανα:

    ·Διαπραγματεύτηκε και διαχειρίστηκε την εφαρμογή των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, ως υφυπουργός Οικονομικών και ως Υπουργός Δημοσίων Έργων στη συνέχεια.

    ·Κατά την Ισπανική Προεδρία του 1989 προήδρευσε των Συμβουλίων Προϋπολογισμού και κατά την προεδρία του 1995 των Συμβουλίων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Περιβάλλοντος.

    ·Εκπροσώπησε την Ισπανική Κυβέρνηση στα Συμβούλια Υπουργών Προϋπολογισμού, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Περιβάλλοντος της ΕΕ επί 10 έτη, από την ένταξη της Ισπανίας το 1986 έως την αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση το 1996.

    ·Παρέστη ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του ΕΚ ως Υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Περιβάλλοντος κατά την Ισπανική Προεδρία της Ένωσης το 1995.

    ·Πρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κογκρέσου-Γερουσίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Ιανουάριο του 2004.

    ·Ήταν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ισπανικού Κοινοβουλίου στις συνεδριάσεις της COSAC που διεξήχθησαν κατά την ίδια περίοδο και προήδρευσε της COSAC κατά την Ισπανική Προεδρία του 2000.

    ·Μέλος της Συνέλευσης, στην οποία εκπροσώπησε το Ισπανικό Κοινοβούλιο, συμμετείχε ενεργά στις ομάδες εργασίας: οικονομική διακυβέρνηση, κοινωνική Ευρώπη, εξωτερική πολιτική, άμυνα, και στον κύκλο προβληματισμού για τη διαδικασία προϋπολογισμού.

    ·Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα για ευρωπαϊκά θέματα, έχει δώσει διαλέξεις και διδακτορικά μαθήματα για την ευρωπαϊκή πολιτική, και πρόσφατα δημοσίευσε βιβλίο για την εμπειρία του στη Συνέλευση.

    Στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο έλαβε το 43% των ψήφων και εξέλεξε 25 βουλευτές. Το αποτέλεσμα αυτό είναι το καλύτερο που έχουν πετύχει οι Σοσιαλιστές σε όλες τις ευρωπαϊκές εκλογές που έγιναν στην Ισπανία και είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

    [26] Ζ. ΜΠΟΡΕΛ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Tη βούλησή του να συνεργασθεί και με αυτούς που δεν τον ψήφισαν εξέφρασε ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοσέπ Μπορέλ Φοντέλες και απέδωσε φόρο τιμής στον απερχόμενο Πρόεδρο Κοξ «που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εμπέδωση της εικόνας του Κοινοβουλίου και στην ανάσχεση της διογκούμενης διακυβερνητικής πρακτικής σε βάρος της θεσμικής».

    Ο ισπανός σοσιαλιστής Ζοσέπ Μπορέλ Φοντέλες, επικεφαλής της λίστας των Σοσιαλιστών στις πρόσφατες Ευρωεκλογές εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επί 700 ψηφισάντων, ο Μπορέλ έλαβε 388 ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία : 324) και οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο πολωνός φιλελεύθερος Μπρονισλάβ Γκέρεμεκ και ο γάλλος κομμουνιστής Φρανσίς Βουρτς, 208 και 51 ψήφους αντιστοίχως. Απείχαν 53 βουλευτές.

    Σε σύντομη ομιλία του, αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος Πρόεδρος δήλωσε ότι συνειδητοποιεί πλήρως την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει σε μία συγκυρία κατά την οποία το δημοκρατικό πάθος συναντιέται με το ευρωπαϊκό για να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις. «Αισθάνομαι πλέον ότι διαθέτω όλη την αναγκαία νομιμοποίηση και σας απευθύνω έκκληση, προκειμένου να κάνουμε το Κοινοβούλιο να εργασθεί αποτελεσματικά».

    Τόνισε ότι θα φροντίσει να ξεκαθαρίσει κάθε «σκιά» που το βαραίνει και ότι θα εργασθεί για να καθιερωθεί ένα βουλευτικό καθεστώς που θα επιτρέπει σε όλα τα μέλη να ασκούν την εντολή τους με τον ίδιο τρόπο.

    Χαιρέτισε θερμά τους ευρωβουλευτές από τις 10 νέες χώρες και έκανε λόγο για την προοπτική ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. «Με τον τρόπο αυτό» είπε, χρησιμοποιώντας μια φράση του Μίλαν Κούντερα, «θα ενώσουμε το άλλο μισό της Δύσης που τελούσε υπό κράτηση».

    Σχετικά με το Σύνταγμα, ο νέος Πρόεδρος είπε : «Εχω την πολιτική ευθύνη να κάνω ό,τι μπορώ κατά τη διάρκεια αυτών των αποφασιστικών δυόμισι ετών, για να παρακολουθήσει το Κοινοβούλιο τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, ειδικά στις χώρες που θα το πράξουν με δημοψήφισμα».

    Στα μεγάλα θέματα των επόμενων δυόμισι ετών, ο κ. Μπορέλ περιέλαβε :

    -τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις σχέσεις που θα πρέπει να αναπτύξει μαζί της,

    -τις μελλοντικές δημοσιονομικές προοπτικές,

    -το σύμφωνο σταθερότητας υπό το φως της πρόσφατης γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,

    -τις μελλοντικές διευρύνσεις,

    -την υλοποίηση των νέων νομοθετικών εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

    -την ανάπτυξη, με βάση το έργο του προκατόχου του, των σχέσεων με τα εθνικά Κοινοβούλια και την Ευρωμεσογειακή Συνέλευση.

    Για τη διεθνή πολιτική κατάσταση, δήλωσε ότι «ο κόσμος χτυπάει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και έκανε ειδική μνεία για τη δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [27] ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ AIRBUS ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

    Φέρνμπορο, 20 Ιουλίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός όμιλος Airbus δέχτηκε μια σημαντική παραγγελία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή 24 και πλέον επιβατηγών αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων και 4 σούπερ τζάμπο Α380, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Farnborough της Βρετανίας εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Συγκεκριμένα την παραγγελία έκανε η αεροπορική εταιρία Etihad Airways, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και εδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας, το Άμπου Ντάμπι και το συνολικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια (3,6 δισεκατ. ευρώ).

    Τη συμφωνία υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αεροπλοΐας, που λειτουργεί στο Farnborough του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρόεδρος της Airbus, Νοέλ Φορζέρ και ο πρόεδρος της Etihad Airways, σεΐχης Αχμέντ Μπιν Σαΐφ αλ Ναγιάν. Μάλιστα, η συμφωνία περιέχει και option για 12 ακόμη αεροπλάνα, η οποία εάν ενεργοποιηθεί θα φέρει στα ταμεία του ευρωπαϊκού ομίλου το συνολικό ποσό των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [28] ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Μάνχαϊμ, 20 Ιουλίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί τον Ιούνιο όπως εκτιμούν ειδικοί οικονομολόγοι και εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας.

    Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα επικαλούνται τα στοιχεία του αναπτυξιακού βαρόμετρου, που κοινοποιήθηκε σήμερα από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών (ZEW), στην πόλη Μάνχαϊμ, όπου και εδρεύει.

    Σύμφωνα με το αναπτυξιακό βαρόμετρο του ZEW, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά μία μονάδα και ανήλθε τον Ιούνιο στις 48,4 μονάδες. Αλλά και η τρέχουσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας αντιμετωπίζεται πλέον θετικότερα απ' ό,τι πριν από δύο μήνες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, η άνοδος του γερμανικού Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ), εκτιμάται ότι μέσα στο 2004 θα ανέλθει κατά 1,75%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη του Συνδέσμου έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,5% το τρέχον έτος.

    Ως αιτιολογία για τη βελτιωμένη πρόγνωσή τους, οι τράπεζες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «η παγκόσμια οικονομική βελτίωση συμπαρέσυρε στην άνοδό της και τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή».

    [29] ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Σαράντα ένα αριστουργήματα από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο όρος Σινά στην Αίγυπτο, φιλοξενεί από σήμερα και έως τις 26 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, δίνοντας τη δυνατότητα και στο διεθνές κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων να απολαύσει σπάνιες εικόνες και χειρόγραφα.

    Την έκθεση, με θέμα «Προσκύνημα στο Σινά. Θησαυροί από την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης», θα εγκαινιάσει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Όπως επισήμανε ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, η παρουσίαση των έργων στην Αθήνα έρχεται ως συνέχεια της έκθεσης «Η Δόξα του Βυζαντίου στο Όρος Σινά», που είχε πραγματοποιηθεί πριν από 7 χρόνια και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη στενή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η έκθεση στην Αθήνα αποτελεί μέρος της μεγαλοπρεπούς έκθεσης "Byzantium: Faith and Power 1261-1557", που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

    Τα έργα καλύπτουν μια πολύ σημαντική περίοδο από την ιστορία της Μονής, από τον όψιμο 12ο έως τον 15ο αιώνα. Περιλαμβάνουν σπάνια δείγματα της τέχνης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και εικόνες, που φιλοτεχνήθηκαν με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ιδίωμα, που ανέπτυξαν οι σταυροφόροι στη διάρκεια της παρουσίας τους στην ανατολική Μεσόγειο και της επαφής τους με τη βυζαντινή τέχνη.

    Στη Συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, στην Αθήνα, για την παρουσίαση της έκθεσης, έλαβαν μέρος επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας Σάλβα Νασρ, καθώς και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι.

    Για τη Μονή Σινά, ως τόπου προσκυνήματος για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊκές θρησκείες- τη χριστιανική, την ιουδαϊκή και τη μουσουλμανική- και ως χώρου αγαστής και γόνιμης συνύπαρξης διαφορετικών λαών και πολιτισμών, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, τονίζοντας ακόμη, πως η Μονή δέχεται περίπου 1.000 επισκέπτες την ημέρα, το 15-20% των οποίων αποτελούν οι Έλληνες.

    Από τις απαρχές του χριστιανισμού, το Σινά αποτέλεσε ιερό τόπο, δίπλα στα άλλα μεγάλα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων. Στο χώρο, όπου ο Μωυσής άκουσε τη φωνή του Κυρίου και πλησίασε ανυπόδητος τη Βάτο που φλεγόταν αλλά δεν καιγόταν, αναγέρθηκε από τον Ιουστινιανό ανάμεσα στο 548 μ.Χ. και το 565 μ.Χ., προς τιμήν την Παναγίας, το μεγαλοπρεπές οχυρό μοναστηριακό συγκρότημα, που διατηρείται μέχρι σήμερα.

    Τον 7ο αιώνα η περιοχή κατακτήθηκε από τους Άραβες. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, οι μουσουλμάνοι σεβάστηκαν τη Μονή, η οποία ουδέποτε εγκαταλείφθηκε.

    Η περίοδος από τον 12ο έως τον 15ο αιώνα, στην οποία είναι αφιερωμένη η έκθεση, έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί σημαδεύεται από τις σταυροφορίες και την εγκατάσταση χριστιανών της Δύσης στην περιοχή. Η ύπαρξη των σταυροφορικών κρατών έδωσε νέα ώθηση στην έλευση δυτικών προσκυνητών στο Σινά. Για αυτούς ισχυρός πόλος έλξης, δίπλα στη Βάτο και την Αγία Κορυφή, αναδεικνύεται και το λείψανο της αγίας Αικατερίνης, το οποίο βρισκόταν στο Σινά και μεταφέρθηκε κάποια στιγμή από τους μοναχούς μέσα στο καθολικό. Ο σεβασμός, που ενέπνεε η Αγία ήταν τέτοιος, ώστε σταδιακά η Μονή μετονομάστηκε προς τιμήν της.

    Στη Μονή Σινά ως διαύλου και παράθυρου στην τέχνη του Βυζαντίου, αναφέρθηκε η Αναστασία Δρανδάκη, υπεύθυνη για την επιμέλεια του δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) καταλόγου, που συνοδεύει την έκθεση στην Αθήνα, ενώ υπογράμμισε πως εκεί φιλοξενείται μια μοναδική στον κόσμο συλλογή εικόνων.

    Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης «Προσκύνημα στο Σινά. Θησαυροί από την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης» είναι το Ίδρυμα Σαμούρκα.

    Κ. Κούτρα

    [30] ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2004 (14:14 UTC+2)

    Το Σάββατο, 24 Ιουλίου, το Μουσικό Σχήμα «Έν Χορδαίς» από τη Θεσσαλονίκη, το Μουσικό Σύνολο του Κέντρου Μουσικών Σπουδών Hefny του Καΐρου και η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου Λάρνακας θα συμπράξουν σε μια μοναδική βραδιά μεσογειακής μουσικής στον αύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου Λάρνακας.

    Η συναυλία, που αποτελεί συνδιοργάνωση του «Πολιτιστικού Οργανισμού Εν Χορδαίς» και του δήμου Λάρνακας, επικεντρώνεται σε έργα κλασικής αραβικής, βυζαντινής κοσμικής και δημώδους μουσικής παράδοσης αλλά σε σύγχρονες μουσικοποιητικές δημιουργίες στα ίχνη των μουσικών δρόμων της Μεσογείου.

    Η συναυλία είναι μία εκ των δράσεων του έργου MediMuses για την «έρευνα, την ανασύνθεση και την ανάδειξη των στοιχείων της Μεσογειακής μουσικής παράδοσης και τη διαμόρφωση συνείδησης της κοινής μουσικής κληρονομιάς» που υλοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός Εν Χορδαίς στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Euromed Heritage II της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

    [31] Η "ΕΡΩΦΙΛΗ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Την «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν δύο παραστάσεις τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, με ώρα έναρξης 9:15 το βράδυ.

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι συμβολικές: 6 ευρώ τα κανονικά και 3 ευρώ τα μαθητικά, φοιτητικά, στρατιωτικά, πολυτέκνων και μελών ΚΑΠΗ.

    [32] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2004 (13:19 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της νέας μόνιμης έκθεσης «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 27 Ιουλίου, στις 19:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης.

    [33] ΟΙ "ΚΟΖΑΚΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2004 (11:04 UTC+2)

    Το κορυφαίο ρωσικό χορευτικό συγκρότημα «Κοζάκοι της Ρωσίας» θα απολαύσει το κοινό την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, στην Καστοριά.

    Πενήντα καλλιτέχνες θα βρίσκονται επί δύο ώρες στη σκηνή παρουσιάζοντας ένα θέαμα που παραπέμπει σε εντυπωσιακούς ρωσικούς χορούς και γνωστούς μουσικούς ρυθμούς.

    Η παράσταση που δείχνει να ξεπηδάει μέσα από τα έργα του Λέοντα Τολστόι είναι η εγκυκλοπαίδεια της ζωής των Κοζάκων καθώς μας γνωρίζει τα έθιμα αυτής της πολεμικής φυλής και μας παρουσιάζει τα παντοτινά θέματα αγάπης, αφοσίωσης, φιλίας και ελευθερίας.

    Την εκδήλωση διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς σε συνεργασία με τη Δημοτικής Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 July 2004 - 18:15:54 UTC