Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ 2004 ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ
  • [03] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ RTL
  • [04] Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΚΟΜΕΞ
  • [05] ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ
  • [07] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [09] ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ
  • [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ "ΚΟΡΙΕΡΕ ΝΤΕ ΛΑ ΣΕΡΑ"
  • [11] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ BLACK OUT
  • [12] Η ΓΣΕΒΕΕ ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΧΘΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [14] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΙΣΧΝΟ ΤΖΙΡΟ
  • [15] ΤτΕ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [16] ΤΟ 33,8% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΩΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [17] ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [18] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ "ΕΚΛΟΓΩΝ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ CHP
  • [21] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΙΕΤΣΕΛ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΕΙΠΕ "ΟΧΙ" Ο ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [23] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜEIΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [24] ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΟΙ ΕΓΚΩΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΣΕΜΗΣ
  • [25] ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [26] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [27] ΙΟΡΔΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ
  • [28] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΣΟΔΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ
  • [29] ΠΑΟΥΕΛ: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"
  • [30] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [31] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • [32] ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΛΑΦΟΒΑΣΙΛΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [33] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
  • [34] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [35] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

  • [01] ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (11:16 UTC+2)

    Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, αλλά και δημοτική αστυνομία επιστρατεύονται για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το επιχειρησιακό σχέδιο ασφάλειας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο κόστισε περισσότερο από 250 εκ. ευρώ.

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας λειτουργεί ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα C4I, με το οποίο είναι συνδεδεμένες οι κάμερες που βρίσκονται στους δρόμους, το αερόπλοιο «Ζέπελιν», αλλά και δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών.

    Παράλληλα σε Αστυνομία και Πυροσβεστική παραδόθηκαν μικρά φορτηγά τύπου βαν, τα οποία θα λειτουργούν ως κινητές μονάδες διοίκησης, ενώ σε νέες εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν τα Κέντρα Επιχείρησεων της Τροχαίας και της 'Αμεσης Δράσης.

    Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ ο ειδικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, 472 νέοι δημοτικοί αστυνομικοί θα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας. Κατά δήλωσή του «οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και βρίσκονται στο στάδιο εγκατάστασης στα τρία πρώτα αστυνομικά που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο ιστορικό κέντρο της πόλης». Αρμοδιότητα των νέων δημοτικών αστυνομικών - σύμφωνα με τον γεν. γραμματέα του Δήμου Αθηναίων- θα είναι μεταξύ άλλων ο έλεγχος της καθαριότητας, της παραμονής στάθμευσης, αλλά και πολεοδομικών παραβάσεων.

    Συνολικά έχει εγκριθεί η δημιουργία 7 δημοτικών αστυνομικών τμημάτων (ένα ανά δημοτικό διαμέρισμα ), ενώ το κόστος του εγχειρήματος ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

    [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ 2004 ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (11:24 UTC+2)

    «Tο 2004 θα μείνει στην ολυμπιακή ιστορία για τους πετυχημένους και ασφαλείς Αγώνες της Αθήνας», είναι τo αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, 17 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Aγώνων,. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Metro" ο πρωθυπουργός δηλώνει για το θέμα της ασφάλειας: «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι κανείς δεν θα σκεφθεί να πλήξει τους Αγώνες, μια γιορτή της ειρήνης, του πολιτισμού, της κατανόησης μεταξύ των λαών».

    Για τη ζωή στην πόλη της Αθήνας την περίοδο των Aγώνων, ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει: «Οποιοδήποτε μέτρο έχει ληφθεί για την περίοδο των Αγώνων στοχεύει να διευκολύνει και όχι να δυσχεράνει τη ζωή και τη μετακίνηση στην πόλη, να υπογραμμίσει και όχι να ακυρώσει το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι σε όσους θελήσουν να κερδοσκοπήσουν την περίοδο των Aγώνων, ο πρωθυπουργός παρατηρεί: «Απέναντι στην αισχροκέρδεια είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε μηδενική ανοχή». Ενώ για την πρόκληση που έχει η χώρα με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Aγώνων ο κ. Καραμανλής δηλώνει: «Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο το σύγχρονο πρόσωπό της».

    Σχετικά με την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς, ο κ. Καραμανλής είναι κατηγορηματικός: «Η διοργάνωση επιτυχημένων και ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων είναι στόχος εθνικών διαστάσεων, στόχος που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

    Στην προσπάθεια της ολυμπιακής προετοιμασίας επενδύσαμε πόρους, τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό άνευ προηγουμένου.

    Δημιουργήσαμε, πολλές φορές εξ΄ αρχής, ένα πυκνό δίκτυο υποδομών: αθλητικές εγκαταστάσεις, έργα δικτύου μεταφορών, έργα για τον τουρισμό και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την παγκόσμια κάλυψή τους.

    Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ασφάλεια, εξ' αρχής καταστήσαμε σαφή την πρόθεσή μας να μη δεχθούμε καμία απολύτως έκπτωση. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων διατίθενται από τη διοργανώτρια χώρα 1,2 δις. δολάρια περίπου 5 φορές το αντίστοιχο ποσό για τους Αγώνες του Σίδνεϊ- γι΄ αυτό το σκοπό.

    Ζητήσαμε και πήραμε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Συνεργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους μας για το σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας και ανταλλάξαμε πολύτιμη τεχνογνωσία.

    Αυτή η τεράστια επένδυση, η τεράστια προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι οι Έλληνες είναι το θεμέλιο της αισιοδοξίας, της βεβαιότητάς μας. Βεβαίως όσο πλησιάζουν οι Αγώνες συνεχίζουμε να ελέγχουμε τα πάντα, να κάνουμε μικροβελτιώσεις όπου χρειάζεται, να αντιμετωπίζουμε τα μικροπροβλήματα.

    Σήμερα, λίγες ημέρες πριν την τελετή έναρξης, είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε υπεύθυνα όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς και τους επισκέπτες μας από ολόκληρο τον κόσμο, ότι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα διοργανώσει επιτυχημένους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτή τη μοναδική εμπειρία με τους φίλους μας από όλο τον κόσμο».

    Σε ερώτηση που αποδίδει τη δυσπιστία που υπάρχει προς την Ελλάδα για τη διοργάνωση των αγώνων, ο πρωθυπουργός εξηγεί: «Σε δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αν εξαιρέσουμε τους Αγώνες του 1896, οι Ολυμπιακοί διοργανώνονται από μία χώρα μεσαίου μεγέθους, όπως η Ελλάδα.

    Δεύτερον, στο γεγονός ότι και εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- χάσαμε αρκετό χρόνο που αναγκαστήκαμε να καλύψουμε στη συνέχεια δουλεύοντας με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    Σε κάθε περίπτωση, οι φωνές της δυσπιστίας εξαφανίζονται όσο πλησιάζει η 13η Αυγούστου. Η Ελλάδα, κάθε μέρα που περνά, πείθει ακόμη και τους πιο δύσπιστους ότι το 2004 θα μείνει στην ολυμπιακή ιστορία για τους πετυχημένους και ασφαλείς Αγώνες της Αθήνας».

    Σε άλλη ερώτηση για το πόσο πιθανό θεωρεί αυτή η απειλή να εκδηλωθεί την περίοδο των Αγώνων, ο κ. Καραμανλής δηλώνει: «Η τρομοκρατία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα μπροστά στο οποίο κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνει τα μάτια. Είναι ένα πρόβλημα σύνθετο, με πολλές αιτίες και διαστάσεις και η διεθνής κοινότητα οφείλει να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

    Αναφέρθηκα ήδη στις πρωτοφανείς προβλέψεις για την ασφάλεια των Αγώνων. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι κανείς δεν θα σκεφθεί να πλήξει τους Αγώνες, μια γιορτή της ειρήνης, του πολιτισμού, της κατανόησης μεταξύ των λαών, ιδιαίτερα όταν διοργανώνονται σε μια χώρα που αποδεικνύει στην πράξη τη δέσμευσή της για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».

    Ερωτηθείς εάν είναι έτοιμοι οι Έλληνες να υποδεχθούν ως λαός τα εκατομμύρια των επισκεπτών που θα βρεθούν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός παρατηρεί: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται στην καρδιά των αξιών με τις οποίες κοινωνικοποιούνται, γενιές τώρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

    Η διοργάνωση των Αγώνων στον τόπο όπου γεννήθηκαν συγκινεί τους Έλληνες διαχρονικά. Και η γενιά μας είναι αναμφισβήτητα τυχερή που θα ζήσει ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός. Το παράδειγμα της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έδειξε ότι Έλληνες ξέρουμε και ζούμε με μοναδικό τρόπο τα μεγάλα γεγονότα.

    Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι θα υποδεχθούμε τους Αγώνες όπως τους αρμόζει. Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες της χώρας μας θα ζήσουν μια μοναδική, συναρπαστική εμπειρία, θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τον τόπο και τους ανθρώπους της Ελλάδας.

    Τέλος σε ερώτηση για το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Καραμανλής τονίζει: «Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο το σύγχρονο πρόσωπό της. Το πρόσωπο μιας χώρας που σέβεται και τιμά τις παρακαταθήκες του ιστορικού της παρελθόντος και παράλληλα τολμά να προχωρά δυναμικά μπροστά, να διεκδικεί το μέλλον που της αξίζει, να ανοίγει νέους δρόμους δημιουργίας και ανάπτυξης.

    Σε λίγες μέρες, εκατομμύρια άνθρωποι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα τιμήσουμε, στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, τις αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και αγκάλιασαν έκτοτε ολόκληρη την ανθρωπότητα: το μέτρο, την αρμονία, το ευ αγωνίζεσθαι.

    Στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας να γίνουν αφορμή και παράδειγμα μιας νέας προσέγγισης διαλόγου, εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ των λαών. Μιας προσέγγισης όπου η αντιπαλότητα θα δίνει τη θέση της στον συναγωνισμό, η έχθρα στην ευγενή άμιλλα, ο πόλεμος στην ιερή εκεχειρία Στόχος μας είναι η φλόγα των Αγώνων και ότι αυτή συμβολίζει, να μείνει άσβεστη στις καρδιές των ανθρώπων της Γης.

    [03] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ RTL

    Aθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Για το ρεπορτάζ του βελγικού τηλεοπτικού καναλιού RTL περί υποτιθέμενης παρουσίας ισλαμιστών τρομοκρατών στο Βέλγιο, οι οποίοι έφτασαν εκεί από την Ελλάδα με σκοπό δολιοφθορά στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ρωτήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος: «Πρόκειται περί ανυπόστατης φημολογίας, η οποία, εξ όσων γνωρίζουμε, προήλθε από αναξιόπιστη πηγή», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [04] Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΚΟΜΕΞ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (14:28 UTC+2)

    Εκδόθηκε το μεσημέρι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση του εργοστασίου της «Ρικομέξ», το οποίο κατέπεσε στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 1999 με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 39 εργαζόμενοι.

    Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους και ενόχους τους άλλους δύο: τον αρχιτέκτονα Νίκο Σχολίδη, και τον μηχανικό Αλέξανδρο Δόβα. Μετατράπηκε όμως η αρχική κακουργηματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε πλημμέλημα, δηλαδή σε ανθρωποκτονία από αμέλεια μη συνειδητή.

    Το δικαστήριο επέβαλε στον αρχιτέκτονα και τον μηχανικό ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγγενείς των 39 θυμάτων που βρήκαν το θάνατο στα ερείπια του εργοστασίου της «Ρικομέξ».

    [05] ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (12:24 UTC+2)

    Στο στάδιο της παράδοσης έχουν μπει και τα τελευταία έργα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήδη χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, παρέδωσε και επισήμως τη Μαραθώνια Διαδρομή και τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται και παραδίδονται και τα τελευταία ολυμπιακά έργα.

    Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη θα δοθεί σε λειτουργία ο σταθμός Δουκίσης Πλακεντίας του Mετρό μαζί με το σταθμό στάθμευσης 250 θέσεων. Ο σταθμός αυτός διαθέτει αμαξοστάσιο, ενώ λόγω της διέλευσης της Αττικής Οδού, για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν κατασκευαστεί πέντε προσβάσεις στο σταθμό, η μία από τις οποίες γίνεται μέσω του προαστιακού.

    Παράλληλα, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, παραδίδονται στην κυκλοφορία οι νέες σήραγγες προς Κόρινθο στην Kακιά Σκάλα, που αναμένεται να δώσουν ανάσα σε χιλιάδες οδηγούς. Πάντως, η χρήση των σηράγγων δεν θα επιτρέπεται για τα φορτηγά μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων (σ.σ. όπως τα βυτιοφόρα), έως τις 30 Oκτωβρίου. Η κυκλοφορία μέχρι το παραπάνω διάστημα θα εκτρέπεται προς Kόρινθο μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

    Ακόμη, εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Μετρό και του Προαστικού προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Bενιζέλος».

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Στο νομό Πέλλας μετέβη σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης ο οποίος επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Γαζή Εβρενός στα Γιάννιτσα, τον Αρχαιολογικό Χώρο Λόγγου, το Γενί Τζαμί, την Παλαιά Μητρόπολη και τον Οικισμό Βαρώση του δήμου Έδεσσας. Ο κ. Τατούλης μετά τη σύσκεψη που είχε στη Νομαρχία Πέλλας με εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι ο πολιτισμός πρέπει να έχει αρχές, κανόνες και σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιολόγηση και ιεράρχηση στο στόχο και τόνισε πως η πολιτική ηγεσία χαράσσει το πολιτικό πλαίσιο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν την ευθύνη της υλοποίησης. "Στον πολιτισμό δεν χωρούν κομματικές ιεραρχήσεις, δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η πολιτιστική βαρύτητα της Πέλλας είναι διαχρονική, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα και ότι η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να γίνεται και επωφελεία της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα τόνισε ότι το επίπεδο και η ποιότητα του πολιτισμού δημιουργούν τις συνθήκες για ανάπτυξη.

    «Οι προγραμματικές συμβάσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν ώστε να μη δαπανώνται πόροι χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Θα πρέπει να δαπανώνται με έξυπνο τρόπο, με αξιολόγηση και οπωσδήποτε όχι με κομματικά κριτήρια. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να μη σταθμίσουμε το έργο προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιθυμούμε να το συγκεκριμενοποιήσουμε, να το προχωρήσουμε και να το εντάξουμε σε μία νέα λογική. Μας ενδιαφέρει να διορθώνουμε τα λάθη και κάποιες καλές προσπάθειες να τις αξιοποιούμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος από την εφαρμογή τους. Παρεμβαίνουμε με διορθωτικό και βελτιωτικό χαραχτήρα προσπαθώντας να επιτύχουμε ευελιξία. Επίσης, η προσέγγιση των προβλημάτων γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ" τόνισε και πρόσθεσε: "Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να προετοιμάσουμε τη χώρα και ιδιαίτερα την Περιφέρεια στον τομέα του πολιτισμού για το Δ΄ ΚΠΣ. Το Δ΄ ΚΠΣ. θα έχει νέα στοιχεία και νέες απαιτήσεις, όπως είναι η ωριμότητα των έργων σε υψηλό βαθμό».

    Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, την Πελλαία Χώρα. Όσον αφορά στο Μουσείο, εξήγησε ότι υπήρξε νομικής φύσης εμπλοκή, ωστόσο όμως «υπάρχει φως στο τούνελ», καθώς με νομοθετική παρέμβαση θα βοηθηθεί ο απεγκλωβισμός από το πρόβλημα.

    [07] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΙΟΥΦΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για εκλογή στο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας έκαναν γνωστή η Δήμαρχος Αθηναίων και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας μετά από συνάντηση που είχαν, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

    «Ναι θα είμαι υποψήφια. Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο κάθε κόμματος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο, και πιστεύω ότι οι εκλογές της Πέμπτης θα διεξαχθούν με την ίδια επιτυχία όπως και οι εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής», δήλωσε η κα Μπακογιάννη.

    «Θα είμαι υποψήφιος, όπως και η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και άλλοι συνάδελφοι γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το Συνέδριο - σταθμός, με το οποίο οριοθετείται η νέα εποχή για τους πολίτες, για τη Νέα Δημοκρατία και για τη χώρα και για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, θα πρέπει να έχει τη συνέχειά του στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Πολιτική σκοπιμότητα τακτοποίησης ορισμένων ανθρώπων καταλόγισε στην κυβέρνηση η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μαρ. Δαμανάκη, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου σχετικά με την κυβερνητική ρύθμιση για παύση των διευθυντών και προϊσταμένων γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Η κ. Δαμανάκη επισήμανε χαρακτηριστικά πως «αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η Υπουργός Παιδείας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, οι διευθυντές και προϊστάμενοι της εκπαίδευσης δεν κατέχουν μέχρι σήμερα πολιτικές θέσεις. Έχουν στο σύνολό τους κριθεί με συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια και η θητεία τους λήγει το 2006». Η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι τα άτομα αυτά δεν προέρχονται από έναν μόνο πολιτικό χώρο και τόνισε ότι τα στελέχη αυτά της εκπαίδευσης, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο Παυλόπουλου, παύονται χωρίς αιτιολογία.

    «Αντικαθίστανται από άλλα που επιλέγονται χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και αξιόπιστα όργανα κρίσης, όπως επισημαίνεται και στις σχετικές διαμαρτυρίες των Ομοσπονδιών των Καθηγητών και Δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ). Η πολιτική σκοπιμότητα της τακτοποίησης των ημετέρων είναι προφανής», ανέφερε η κ. Δαμανάκη.

    Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παιδείας μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και των πολιτών».

    [09] ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

    Aθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Κάλεσμα για αντίσταση στην προσπάθεια ισχυροποίησης του θεσμικού αυταρχισμού, απευθύνει ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνεχιζόμενη δίκη του ΕΛΑ. Ο ΣΥΝ καταγγέλλει ότι όσα συμβαίνουν καθημερινά μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, υποβαθμίζουν το ρόλο της Δικαιοσύνης, συρρικνώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και «υπηρετούνται» έτσι οι σκοπιμότητες του Διαρκούς Πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διευθύνουν οι ΗΠΑ, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συνασπισμού:

          «Με τη συνεχιζόμενη δίκη του ΕΛΑ, ισχυροποιείται στη χώρα μας ο θεσμικός αυταρχισμός και αποδυναμώνονται περαιτέρω οι δικονομικές εγγυήσεις.

        Φαίνεται ότι, μέσω της δίκης, επιχειρείται ένα ιδιόμορφο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με όλο το μεταπολιτευτικό κίνημα, σε όλες τις αποχρώσεις του και η ποινικοποίηση όλων των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών.

        Σ΄ αυτή τη δίκη αναιρέθηκαν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα:

        -Το τεκμήριο της αθωότητας.

        -Μη εκδίκαση από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

        -Οι κατηγορούμενοι διώκονται με τον τρομονόμο για συμμετοχή στον ΕΛΑ παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο ΕΛΑ διέκοψε τη δράση του το 1995.

        -Το σύνολο του κατηγορητηρίου και των «αποδεικτικών στοιχείων», στηρίχθηκαν στα περίφημα αρχεία της Στάζι, τα οποία έχουν ήδη κριθεί αναξιόπιστα και χαλκευμένα, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

        Πιστεύουμε πως όσα συμβαίνουν καθημερινά μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, υποβαθμίζουν το ρόλο της Δικαιοσύνης, συρρικνώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και «υπηρετούνται» έτσι οι σκοπιμότητες του Διαρκούς Πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διευθύνουν οι ΗΠΑ, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

        Γι αυτό είναι χρέος του κάθε δημοκρατικού πολίτη να αντισταθεί σ΄ αυτές τις εξελίξεις».

    [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ "ΚΟΡΙΕΡΕ ΝΤΕ ΛΑ ΣΕΡΑ"

    Ρώμη, 27 Ιουλίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Tην πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι επιτυχημένοι και ασφαλείς εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

    «Αποστολή εξετελέσθη. Είμαστε έτοιμοι. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να οργανώσουμε επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες εδώ και καιρό. «Αυτή τη στιγμή δίνονται οι τελευταίες πινελιές σε ορισμένα έργα, αλλά και αυτά τα τελευταία θα παραδοθούν εντός της εβδομάδας», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Αθήνα δαπάνησε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το Σίδνεϊ.

    Ερωτηθείς σχετικά με την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών για τους κινδύνους που διατρέχει όποιος έρθει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων επισήμανε: «Ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει αυτό που πιστεύει. Ορισμένες φορές η κριτική είναι αυθόρμητη, άλλες φορές συνδέεται με μια ανεξήγητη πικρία στην κριτική για την ασφάλεια των Αγώνων. Αλλά αυτή τη στιγμή οι κριτικές δεν με απασχολούν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εδώ: Ετοιμοι και ασφαλείς».

    Ο πρωθυπουργός απέκλεισε να υπάρχουν ένοπλες φρουρές για τους αθλητές, ενώ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες φρουρές θα είναι για τους ηγέτες, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι ξεπεράστηκε ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τους Αγώνες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα έχουν αρνητική επίπτωση στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί το blackout στην Αθήνα «γιατί έχουμε επαρκή ενέργεια και γιατί το ατύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος. Και γιατί ακόμη -αν θέλετε- το blackout υπήρξε για μας σωτήριο. Το γεγονός πως συνέβη ένα μήνα πριν τους Αγώνες, έθεσε τους πάντες σε συναγερμό», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τονίζοντας ότι στην αρχή δεν πίστευε ότι η εθνική ομάδα θα πήγαινε τόσο καλά.

    Τέλος, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [11] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ BLACK OUT

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Αύριο Τετάρτη θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του πρόσφατου μπλακ-άουτ στο δίκτυο της ΔΕΗ στην Αττική.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας θα δώσει το πόρισμα στις 11 το πρωί στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου.

    [12] Η ΓΣΕΒΕΕ ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΧΘΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) δεν απεδέχθη επί της αρχής το σχέδιο νόμου για τις περαιώσεις των ανέλεγκτων χρήσεων 1998-2002 και συγκάλεσε τα διοικητικά συμβούλια των Τοπικών και Κλαδικών Ομοσπονδιών σε Περιφερειακές Συσκέψεις, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.

    Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το εν λόγω καθεστώς λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο φορολογικό σύστημα, τιμωρεί τους ειλικρινείς φορολογούμενους, επικαιροποιεί κάθε φορά που εφαρμόζεται- τα τελευταία 25 χρόνια- την αναξιοπιστία του κράτους, καθιστά τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές εικονικούς, ενώ εκβιάζει και εκφοβίζει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν εγκλωβισμένες μέσα σε ένα φορολογικό λαβύρινθο με ευθύνη του κράτους.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 27 Ιουλίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Κατά 0,9 δισ. ευρώ αυξήθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 174,2 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου. Εξάλλου, ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 17 δισ. ευρώ στα 333,4 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουλίου 2004, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 36 εκατομμύρια ευρώ σχετιζόταν με την έκδοση χρυσών αναμνηστικών κερμάτων την οποία πραγματοποίησε συγκεκριμένη εθνική κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος.

    Η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 174,2 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Οι εμπορεύσιμοι τίτλοι σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τους οποίους κατέχει το Ευρωσύστημα, μειώθηκαν κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 72,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 458,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 22,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 72,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε 333,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 242,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 259,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (σχεδόν ίδια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας), ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν επίσης σχεδόν μηδενική (έναντι 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

    Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) μειώθηκε κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 136,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [14] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΙΣΧΝΟ ΤΖΙΡΟ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Με την περιφέρεια στην αιχμή της ανοδικής τάσης, αλλά και με την ένταση των τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά και ειδικότερα σε επιλεγμένους τίτλους των τραπεζών, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ακολούθησε στη σημερινή συνεδρίαση δυναμική πορεία, ανακτώντας, μάλιστα, και το επίπεδο των 2.330 μονάδων, σημείο που κατά τους αναλυτές αποτελεί "κλειδί" για την ουσιαστική ανάκαμψη στη Σοφοκλέους.

    Ευεργετικά στην πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, επέδρασε η σταθερή ανοδική τροχιά που διαγράφουν οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,80% και τερμάτισε κινούμενος στο υψηλότερο επίπεδο ημέρας, στις 2.353,25 μονάδες, έχοντας συναντήσει ενδοσυνεδριακά το χαμηλότερό του σημείο στις 2.313,53 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ - ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ωστόσο, ισχνός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και έφθασε στο ποσό των 109 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3.498.754,82 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο του ΟΠΑΠ, ύψους 1.590.000,00 ευρώ, στα 15,90 ευρώ.

    Ανοδική τροχιά διέγραψε η πλειοψηφία των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 296, έναντι μόλις 32 πτωτικών και 74 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠ.ΑΚΙΝ. (+17,88%), ΦΙΕΡΑΤΕΞ (+17,86%), CENTRIC (+17,82%) και της ΚΛΩΝΑΤΕΞ (+17,80%). Στον αντίποδα, τη σημαντικότερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των ΒΑΡΒΕΡΗΣ Μ.BAGNO (17,80%), ΙΠΠΟΤΟΥΡ (11,82%) και της ΕΛΛΑΤΕΞ (10%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Η ιδιαίτερα θετική εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σήμερα αντανακλάται και στην πορεία των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, με μπροστάρη τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 3,37%.

    Κατά 2,89% ενισχύθηκε ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, ενώ ακολούθησαν ο FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης -, καταγράφοντας κέρδη 1,74% και ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, που σημείωσε ανοδική ποσοστιαία μεταβολή κατά 1,42%.

    Συντηρητική πορεία, σε σχέση με το ρυθμό που έτρεξαν οι κλάδοι που απαρτίζουν την περιφέρεια, ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 1,55% και το δε δεύτερο να καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,81%.

    Η ενίσχυση στον τραπεζικό κλάδο αντανακλάται στην αύξηση των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΕΤΕ (+3,12%), ΑΤΤΙΚΗΣ (+1,70%), EFG (+1,69%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,53%) και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ (+1,24%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι τίτλοι των ASPIS (2,41%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (2,08%) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1,79%).

    Η άνοδος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αντανακλάται στην ενίσχυση που παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (+17,60%) και του ΟΤΕ (+0,59%), ενώ στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις επικράτησαν στον τίτλο της Cosmote (1,05%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη της συνεδρίασης οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση εκείνο των επενδύσεων, ο οποίος και δεν παρουσίασε καμία μεταβολή, κατορθώνοντας ωστόσο να απορροφήσει τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

    Εκρηκτική άνοδο της τάξης του 12,44% σημείωσε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των εταιριών ΔΟΛ (+17,45%), ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (+11,95%), ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (+11,90%) και της ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (+10,53%).

    Κατακόρυφη άνοδο κατά 7,09% σημείωσε και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στους τίτλους των εταιριών ΦΙΕΡΑΤΕΞ (+17,86%), ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (+17,14%), ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (+15,25%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (+10,94%) και της ΜΟΥΖΑΚΗΣ (+10,64%).

    Μεγάλα κέρδη της τάξης του 6,84% κατέγραψε και ο κλάδος της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας και ακολούθησε ο δείκτης των ασφαλειών, τρέχοντας με ρυθμό 6,48% και με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στους τίτλους των εταιριών ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (+9,38%) και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (+7,04%).

    Εντυπωσιακή άνοδο κατά 5,35% σημείωσε και ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής, ως αποτέλεσμα της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ (+11,59%), Infoquest (+7,83%) και της ΙΝΤΕΡΤΕΚ (+7,21%).

    Κέρδη υψηλότερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των κατασκευαστικών (+3,54%), των βασικών μετάλλων (+3,24%), των βιομηχανιών (+2,72%), της πληροφορικής (+2,49%), της παράλληλης αγοράς (+2,36%), των τροφίμων και ποτών (+2,34%) και των συμμετοχών (+2,22%).

    Άνοδο μεγαλύτερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων (+1,73%), του λιανικού εμπορίου (+1,41%) και του χονδρικού εμπορίου (+1,49%).

    Τη μικρότερη ενίσχυση σημείωσαν οι δείκτες της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, παρουσιάζοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή κατά 0,59% και 0,65% αντίστοιχα.

    [15] ΤτΕ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Επιταχύνθηκε τον Μαϊο η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, με τις οφειλές των νοικοκυριών προς τις τράπεζες να φθάνουν στο ποσό των 108,835 δισ. ευρώ, έναντι των 106,447 δισ. ευρώ που τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

    Σε δωδεκάμηνη βάση ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων δανείων διαμορφώθηκε σε 17,7%, από 17,3% ένα μήνα πριν, με όλες τις επιμέρους κατηγορίες δανεισμού πέραν των πιστωτικών καρτών και των δανείων προς τη βιομηχανία να σημειώνουν επιτάχυνση των εκταμιεύσεων.

    Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Μαϊο τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ανήλθαν στο ποσό των 29,080 δισ. ευρώ με ρυθμό μεταβολής 25,4% ( από 25,1% τον προηγούμενο μήνα).

    Στο μέτωπο της καταναλωτικής πίστης, οι οφειλές διαμορφώθηκαν σε 14,169 δισ. ευρώ με μεταβολή 35,8% (από 33,4%). Εξ αυτών, 6,745 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές μέσω πιστωτικών καρτών, με κάμψη του ρυθμού αύξησης από το 23,5% στο 22,9%.

    Εκρηκτική αύξηση της τάξης του 61,9% σημείωσαν τα υπόλοιπα προσωπικών δανείων και έφθασαν στο ποσό των 5,078 δισ. ευρώ, αλλά και δανείων με δικαιολογητικά (τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν σε 2,346 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή 29,7%.

    Στη βιομηχανία , σημειώνεται επιβράδυνση του δανεισμού (στο 7,3% από 8%) με τις οφειλές στα 15,950 δισ. ευρώ και στο εμπόριο, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της ΤτΕ,

    οι οφειλές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 17,735 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας επιτάχυνση κατά 7,8%, από 6,3%.

    Στον τουρισμό καταγράφεται η μεγαλύτερη ενίσχυση των εκταμιεύσεων δανείων , κατά 22,1% ( από 17,6% ένα μήνα πριν) με τις οφειλές να ανέρχοντα στα 3,766 δισ. ευρώ, ενώ επιτάχυνση σημειώθηκε και στην ναυτιλία, με τα υπόλοιπα να παρουσιάζουν ενίσχυση από 8,3% τον Απρίλιο, σε 8,8% το Μάιο και με τις οφειλές να διαμορφώνονται στα 4,460 δισ. ευρώ. Στη γεωργία η πιστωτική επέκταση διπλασιάστηκε ( από 3,5% στο 7,1%) και οι οφειλές ανήλθαν σε 3,242 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά στην κατηγορία λοιπά δάνεια στην οποία εμπεριέχονται και τα μετοχοδάνεια, τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν σε 16,103 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό αύξησης 17% ( από 18,8% ένα μήνα πριν).

    Στο μέτωπο των καταθέσεων , παρά το ότι ο ρυθμός αύξησής τους επιταχύνθηκε στο 13,4% από 12,7% τον Απρίλιο, σε απόλυτα μεγέθη συρρικνώθηκαν στα 118,645 δισ. ευρώ από 118,835 δισ. ευρώ.

    Ακόμα, συνεχίστηκε η "εγκατάλειψη" των τοποθετήσεων σε repos. Τα τοποθετημένα κεφάλαια σε συμφωνίες επαναγοράς διαμορφώθηκαν τον Μάιο σε 8,606 δισ. ευρώ με δωδεκάμηνη πτώση της τάξης του 43,8%, ενω υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν ήταν 15,307 δισ. ευρώ. Εξάλλου, συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Αθήνα.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν δωδεκάμηνη μείωση τιμών κατά 2,6%, όταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα οι τιμές των ακινήτων είχαν σημειώσει αύξηση 1,5%. Η περσινή χρονιά έκλεισε με ετήσια αύξηση 4% που διαδέχθηκε ανατιμήσεις 16,2% το 2002 και 17,6% το 2001 στην αγορά κατοικιών στην Αθήνα.

    [16] ΤΟ 33,8% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΩΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Αγκυρα, 27 Ιουλίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Τις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρεί ο τουρκικός λαός ως τον μεγαλύτερο εχθρό της ειρήνης, ενώ τη δεύτερη θέση στη σειρά των απειλών κατέχει η τρομοκρατία. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Pollmark για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η Yeni Safak, το 33,8% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ το 20% θεωρεί ότι μεγαλύτερη απειλή αποτελεί η τρομοκρατία.

    Η έρευνα της Pollmark έγινε μεταξύ 2 και 4 Ιουλίου στα Άδανα, στην Άγκυρα, στο Έρζουρουμ, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στη Σαμψούντα και στο Ντιγιάρμπακιρ, με δείγμα 636 ατόμων και υπό την ονομασία «ΝΑΤΟ και Τουρκική Εξωτερική Πολιτική».

    · Στο ερώτημα «Εάν γίνει δημοψήφισμα, πώς θα ψηφίσετε όσον αφορά την ένταξη στην Ε.Ε.», το 73% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ το 21% αρνητικά.

    · Όσον αφορά τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε., το 44,8% έχει τη γνώμη ότι δεν θα εξασφαλισθεί, ενώ το 39% σκέπτεται ότι θα δοθεί ημερομηνία.

    · Στο ερώτημα «Τι θα πρέπει να κάνει η Τουρκία στην περίπτωση που δεν δοθεί ημερομηνία», το 35% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από τη σκέψη να γίνει μέλος, το 44% είπε ότι θα πρέπει να συσταθεί μία ξεχωριστή Ένωση με τις Τουρκόφωνες Δημοκρατίες, το 42,2% είπε ότι θα πρέπει να συσταθεί μία Ένωση με τις Μουσουλμανικές χώρες, ενώ το 54% είπε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και πάλι για την εξασφάλιση ημερομηνίας.

    · Το 88% των ερωτηθέντων υποστήριξε τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε ως «κρατική τρομοκρατία» τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης.

    · Το 83% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στη διατήρηση στρατιωτών από τις Η.Π.Α. στο Βόρειο Ιράκ.

    · Ενώ το 30% των ερωτηθέντων έχουν τη γνώμη πως θα συσταθεί κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ, εκείνοι που λένε ότι δεν θα συσταθεί φθάνουν το 49%.

    · Το 47% των μετεχόντων στην έρευνα βλέπει αρνητικά την αποφυλάκιση των πρώην βουλευτών του DEP, ενώ το 38% θετικά.

    · Το ποσοστό εκείνων που βλέπουν θετικά τις εκπομπές της TRT σε διαφορετικές διαλέκτους, φθάνει το 41%.

    · Στο ερώτημα ²Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε εάν διεξαχθούν σήμερα βουλευτικές εκλογές², το 45% είπε το κυβερνών κόμμα AKP, το 16,8% το CHP, το 9,5% το DYP, το 9,2% το MHP, το 7% το DEHAP, το 2,7% το ANAP, το 1,9% το SP και το 1,6% το GP.

    [17] ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 27 Ιουλίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Σχέδιο διάσωσης των βυζαντινών τειχών στην Κωνσταντινούπολη συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα επενδύσεων του 2004 της Διεύθυνσης Προστασίας του Ιστορικού Περιβάλλοντος της Τουρκίας, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Milliyet.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Σινικό Τείχος στην Κίνα αποτέλεσε έμπνευση για τους Τούρκους αρμόδιους που σκέφθηκαν τη διάσωση των Βυζαντινών Τειχών. Η υπόσχεση του Δημάρχου της περιοχής Φατίχ, Μουσταφά Ντεμίρ, πριν τις εκλογές, ότι θα προβεί σε επισκευή στα εν λόγω τείχη και θα τα μετατρέψει, κατά κάποιον τρόπο, σε Σινικό Τείχος, τώρα υλοποιείται, αναφέρει η Milliyet.

    Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, η περιοχή αυτή των Βυζαντινών Τειχών, που σε ορισμένα σημεία τώρα είναι ερείπια, θα μετατραπεί σε τουριστική περιοχή με χώρους ξεκούρασης και περιοδείας, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.

    [18] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 27 Ιουλίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέπτεται από σήμερα τη Ρουμανία μέχρι τις 2 Αυγούστου προκειμένου να εκτιμήσει την τήρηση των όρων συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στο ΔΝΤ και στο Βουκουρέστι.

    Τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ με τη ρουμανική κυβέρνηση είναι η μακροοικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2004, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας και οι βασικές γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2005.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε στις 7 Ιουλίου 2004 μία stand-by συμφωνία ύψους 367 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια προς τη Ρουμανία.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ "ΕΚΛΟΓΩΝ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 27 Ιουλίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Εως μεθαύριο θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της προκήρυξης πρόωρων «εκλογών» στα Κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), o κ. Ταλάτ δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα, το «υπουργικό συμβούλιο» θα εγκρίνει κατά την αυριανή του συνεδρίαση το «νομοσχέδιο» για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί στο κατοχικό «κοινοβούλιο».

    Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, οι εταίροι του «κυβερνητικού συνασπισμού» στα Κατεχόμενα, είναι σχεδόν σύμφωνοι στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Νοεμβρίου.

    [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ CHP

    Αγκυρα, 27 Ιουλίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Πρόταση μομφής κατά του Τούρκου υπουργού Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή τον πρόσφατο πολύνεκρο εκτροχιασμό τρένου στο Σαγγάριο, προτίθεται να καταθέσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που για τον λόγο αυτό ζήτησε την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του CHP, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του CHP, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, το κόμμα του περίμενε την παραίτηση του υπουργού Συγκοινωνιών, αλλά, όπως είπε, ο κ. Γιλντιρίμ όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά «προκάλεσε» μάλιστα με τη στάση του.

    [21] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΙΕΤΣΕΛ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Τελικά κράτησε τον Πολωνό Μίετσελ ο Ηρακλής, παρά την έντονη φημολογία ότι έχει συμφωνήσει με την ΑΕΚ. Ο Πολωνός φορ συμφώνησε με τη διοίκηση του Γηραιού για τα επόμενα δύο χρόνια υπογράφοντας συμβόλαιο έναντι 200.000 ευρώ ετησίως. Ετσι μετά την σημερινή εξέλιξη ο Μίετσελ θα ταξιδεύσει αύριο για τη Νόρτσια της Ιταλίας, όπου και θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα.

    Ήδη ο προπονητής του Ηρακλή, Σέρχιο Μαρκαριάν βρήκε και τον παρτενέρ του Μίετσελ στην επίθεση. Πρόκειται για τον 23χρονο Αργεντινό Ρομάν Γκονζάλο Ντίαζ ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Τσακαρίτα ενώ πέρσι αγωνιζόταν δανεικός στη Σαν Λορέντζο.

    Στο μεταξύ, κλήθηκε στην εθνική Αλβανίας ο νέος παίκτης του Ηρακλή, Γκιόργκι Μουζάκα, προκειμένου να πάρει μέρος στο φιλικό αγώνα με την εθνική Κύπρου που θα γίνει στη Λευκωσία στις 18 Αυγούστου.

    [22] ΕΙΠΕ "ΟΧΙ" Ο ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Παρά την επιθυμία του Μπάνε Πρέλιεβιτς να εντάξει στον ΠΑΟΚ τον Νέναντ Μάρκοβιτς, αυτή δεν έγινε στην πράξη. Ο 36χρονος Βόσνιος γκαρντ εξήγησε στους διοικούντες του ΠΑΟΚ ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την πατρίδα του και ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται την πρόταση που του έχει γίνει.

    «Η προσφορά του ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή, αλλά μετά από αρκετά χρόνια ξενιτιάς θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Αυτός είναι και ο λόγος που απορρίπτω την πρόταση του ΠΑΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόσνιος παίκτης στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, βάζοντας τέλος σε αυτά που έχουν ειπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    [23] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜEIΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Aθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Το υπό κατάρτιση αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και την εξυγίανση του Επαγγελματικού Αθλητισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Από τις δηλώσεις του κ. Ορφανού αμέσως μετά τη συνάντηση προκύπτει ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται η Αστυνομία να έχει τον πλήρη έλεγχο γύρω από τους αγωνιστικούς χώρους και μέσα σ' αυτούς την ευθύνη να έχει ιδιωτική αστυνομία.

    «Στόχος είναι η Ελληνική Αστυνομία να μείνει έξώ από τα γήπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος, πάντως, διευκρίνισε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κοινής παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικών αστυνομικών και στη συνέχεια θα αναλάβουν την τήρηση της τάξης μέσα στα γήπεδα, ιδιωτικοί αστυνομικοί.

    Όπως, είπε ο κ. Ορφανός τα όσα έχουν αποφασιστεί θα τεθούν υπό την τελική έγκριση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και θα ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Η τελευταία σύσκεψη αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα γίνει τις επόμενες μέρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    [24] ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΟΙ ΕΓΚΩΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΣΕΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2004 (14:57 UTC+2)

    Παρέμειναν στον ΠΑΟΚ ο Γιώτης Εγκωμίτης και ο Γιασεμάκης Γιασεμή. Οι δύο παίκτες του Δικεφάλου βρέθηκαν το μεσημέρι στα γραφεία της ομάδας και ανανέωσαν τη συνεργασία τους με την ομάδα.

    Ο Γιώτης Εγκωμίτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 χρόνια, ενώ το νέο συμβόλαιο του Γιασεμάκη Γιασεμή είναι τετραετές κλειστό.

    [25] ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2004 (11:30 UTC+2)

    Ομαλοποιείται η κατάσταση στα διοικητικά του Ηρακλή, αφού μετά την έκδοση νέου φορολογικού μητρώου απομένουν μόνο λίγα δικαιολογητικά από το υπουργείο για να μπορέσει η ομάδα να προβεί σε μεταγραφικές κινήσεις. Το πρώτο πράγμα που θα φροντίσει να κάνει η διοίκηση είναι να κρατήσει τους βασικούς πυρήνες και μετά να προβεί σε επικείμενες προσθήκες.

    Μέσα στην εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συνάντηση των ανθρώπων του Ηρακλή με τον πρόεδρο της ΜΕΝΤ, Δημήτρη Παππά για το θέμα παραχώρησης του Ιβανωφείου ως έδρα της ομάδας της Τούμπας την προσεχή σεζόν.

    [26] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Γάζα, 27 Ιουλίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Χιλιάδες παιδιά Παλαιστινίων διαδήλωσαν σήμερα στην Γάζα για να διαμαρτυρηθούν κατά της συνέχισης της ισραηλινής επίθεσης στον τομέα Μπέιτ Χανούν, βόρεια της αυτόνομης αυτής πόλης και για την διαφθορά ανάμεσα στους υπευθύνους της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14 ετών των οποίων ο αριθμός υπολογίζεται σε 7000 συμμετείχαν στην διαδήλωση αυτή που οργανώθηκε από μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για κατασκηνώσεις στην πόλη σε συνεργασία με την Φάταχ, το κίνημα του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΙΟΡΔΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ

    Βαγδάτη, 27 Ιουλίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Η ιορδανική εταιρία Daoud της οποίας δύο οδηγοί έχουν απαχθεί στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει της δραστηριότητές της στην χώρα προκειμένου να συμβάλλει στην απελευθέρωση των οδηγών της και στην ασφάλεια του προσωπικού της.

    "Διακόπτουμε τις δραστηριότητές μας στο Ιράκ", δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ ο Ράμι αλ Ουουέι, εμπορικός διευθυντής της Daoud που η διεύθυνσή της είχε αποδεχθεί τη συνεργασία στο Ιράκ με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

    [28] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΣΟΔΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

    Ελσίνκι, 27 Ιουλίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Πάνω από 800.000 ευρώ ημερησίως ζημιώνεται το φινλανδικό κράτος, τους τελευταίους 5 μήνες, αφότου επιτράπηκε η λειτουργία κρατικών επιχειρήσεων πώλησης αλκοολούχων ποτών, εξαιτίας της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σουηδόφωνης εφημερίδας της χώρας «Hufvudstadsbladet», από την 1η Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση του Ελσίνκι προχώρησε στη μείωση κατά 33% του φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη, φοβούμενη την επικείμενη είσοδο της γειτονικής Εσθονίας στην ΕΕ, που αυτοδιαφημιζόταν ως χώρα με φθηνό αλκοόλ, τα φορολογικά έσοδα της Φινλανδίας μειώθηκαν κατά 12%.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν το χρονικό διάστημα Μάρτιος-Ιούνιος του 2004, από 640 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, στα 560 εκατ. ευρώ φέτος, χωρίς να υπολογίζονται σ' αυτά οι ζημίες από τις ποσότητες αλκοόλ που αγοράζουν, παρ' αυτά, οι Φινλανδοί από τη γειτονική τους Εσθονία.

    [29] ΠΑΟΥΕΛ: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"

    Βουδαπέστη, 27 Ιουλίου 2004 (16:24 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε από τις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία στο Ιράκ να μην φοβηθούν και κάνουν πίσω απέναντι στη βία και στο κύμα απαγωγών στη χώρα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Πάουελ που βρίσκεται στη Βουδαπέστη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, παραδέχτηκε πως πολλοί Ευρωπαίοι είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στο Ιράκ και ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την αποστολή ενός τάγματος μεταγωγών στη χώρα.

    "Κάναμε το σωστό στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.Απελευθερώσαμε 55 εκατομμύρια ανθρώπους από τον εφιάλτη της δικτατορίας", επισήμανε μιλώντας σε ούγγρους διπλωμάτες.

    [30] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 27 Ιουλίου 2004 (16:02 UTC+2)

    Τέσσερις ύποπτοι για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα δέματα που είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι, συνελήφθησαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Τρεις από τους υπόπτους, που σύμφωνα με την αστυνομία ανήκουν σε "αναρχικές" οργανώσεις, συνελήφθησαν από μονάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας στη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα σε αρκετές περιφέρειες. Ένας τέταρτος συνελήφθη αργότερα κοντά στη Νάπολη. Άπαντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανατρεπτική δράση και τρομοκρατία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο δικαστής της Ρώμης Σαλβατόρε Βιτέλο, ο οποίος εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης, τους συνδέει με τέσσερις επιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη με παγιδευμένο δέμα το οποίο εξερράγη και τραυμάτισε έναν αξιωματικό της Χωροφυλακής τον περασμένο Νοέμβριο στη Ρώμη.

    [31] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, ένα από τα λίγα του δυτικού κόσμου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κέντρο μελέτης και έρευνας ανοιχτό, ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον βαλλόμενο κόσμο της Ανατολής, εγκαινιάζει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Το νέο παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη θα στεγάσει τις σημαντικότατες διεθνώς συλλογές ισλαμικής τέχνης του Ιδρύματος, οι οποίες περιλαμβάνοντας πολλά αντιπροσωπευτικά έργα εξαιρετικής ποιότητας και ιστορικής σημασίας, καλύπτουν δεκατρείς αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας.

    Η συγκρότησή τους στην Αίγυπτο τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα οφείλεται στον ίδιο τον Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος διέγνωσε έγκαιρα τη σημασία που έχει ο ισλαμικός πολιτισμός για τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο.

    Στα πλαίσια του αποκεντρωτικού προγράμματος που εφαρμόζεται από το Ίδρυμα, με τη σταδιακή σύσταση μιας σειράς αυτόνομων μουσειακών παραρτημάτων, αποφασίστηκε και η μεταστέγαση των ισλαμικών συλλογών στο νεοκλασικό κτιριακό συγκρότημα του Κεραμεικού, το οποίο δώρισε εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη ο Λάμπρος Ευταξίας, άλλοτε Πρόεδρος της Διοικητικής του Επιτροπής.

    [32] ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΛΑΦΟΒΑΣΙΛΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2004 (15:04 UTC+2)

    Την παιδική παράσταση ο "Ελαφοβασιλιάς" θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στις 9.15, το θέατρο "Μικρή Πόρτα" της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε κείμενο της ίδιας και του Θωμά Μοσχόπουλου.

    Ο "Ελαφοβασιλιάς" είναι μια συναρπαστική και ξεκαρδιστική περιπέτεια που επιδιώκει να συγκινήσει τους θεατές κάθε ηλικίας. Δύο μαγικά μυστικά που του εμπιστεύτηκε ο πατέρας του προστατεύουν τον καλόκαρδο και εύπιστο βασιλιά Ντεράμο από τις παγίδες που θα μπορούσαν να του στήσουν όσοι θέλουν το κακό του. Το ένα μυστικό τον βοηθάει να επιλέξει και να παντρευτεί μία κοπέλα που τον αγαπάει πραγματικά. Τί γίνεται όμως όταν το δεύτερο πέφτει στα χέρια του χειρότερου εχθρού του;

    Στην παράσταση κυκλοφορούν ερωτευμένα ζευγάρια, ραδιούργοι αυλικοί, μάγοι μεταμορφωμένοι σε παπαγάλους, δολοφόνοι και μπουφόνοι, ένα άγαλμα που χαμογελάει, καθώς και ένα ελάφι με ένα αστέρι στο μέτωπο. Οι έντεκα πρωταγωνιστές της ιστορίας θα συναντηθούν τη νύχτα σε ένα δάσος όπου θα συμβούν απίστευτα πράγματα.

    ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Σκηνοθεσία: Λίλο Μπάουρ - Θωμάς Μοσχόπουλος

    Σκηνικά - Κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου

    Μουσική: Νίκος Βίττης

    Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

    Μακιγιάζ: Ελένη Δημητριάδου

    Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Αλέξανδρος Κατέχης, Μαρία Κορδώνη, Κατερίνα Λούρη, Μαίρη Λούση, Λαέρτης Μαλκότσης, Σωκράτης Πατσίκας, Δημήτρης Πλειώνης, Γιώργος Τσαμπουράκης, Γιώργος Συμεωνίδης, Μενέλαος Χαζαράκης.

    Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται από το ταμείο της Αριστοτέλους, ενώ θα πωλούνται από τα ταμεία του θεάτρου Δάσους, πριν την παράσταση (τιμή 12 ευρώ).

    [33] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Κρίσιμες ώρες περνάει στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών η Ρένα Βλαχοπούλου. Η κατάσταση της υγείας της δημοφιλούς ηθοποιού έχει χειροτερέψει, η ασθενής έχει πέσει σε κώμα και οι γιατροί δηλώνουν ανήμποροι να κάνουν το παραμικρό για να τη σώσουν.

    Θεράπων γιατρός δήλωσε το μεσημέρι για την κατάσταση της υγείας της Ρένας Βλαχοπούλου: «Με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση της ασθενούς επιδεινώνεται. Φαίνεται πως η κ.Βλαχοπούλου χάνει τη μάχη με τη ζωή. Και οι τελευταίες ελπίδες όσον αφορά τη στήριξη των οργανικών συστημάτων με τα μηχανικά μέσα δεν φαίνεται να αποδίδουν».

    [34] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 27 Ιουλίου 2004 (12:38 UTC+2)

    Η 2η Διεθνής Εκθεση Γελοιογραφίας θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο από τις 30 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, υπό τη διοργάνωση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσων και το δήμο Ροδίων.

    Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια, με στόχο να καθιερωθεί ως διεθνής θεσμός.

    Στην έκθεση κατατέθηκαν περισσότερα από 700 έργα 260 σκιτσογράφων από 46 χώρες, από τα οποία προκρίθηκαν 350 και από αυτά βραβεύτηκαν 11.

    [35] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Το δεύτερο τριήμερο σεμινάριο σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και θεατρικών κατασκευών διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Ωδείου Ευόσμου από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου, στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Ευόσμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μύλων του Αγίου Γεωργίου (Μοναστηρίου 325).

    Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τις τεχνικές και τα μέσα που δίνουν περιεχόμενο και «ντύνουν» με εικόνες, σκηνικά, κατασκευές και κουστούμια μία θεατρική παράσταση.

    Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2310706668.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 July 2004 - 18:13:55 UTC