Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [02] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
  • [03] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ
  • [04] ΜΕ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [05] ΕΞΙ ΝΕΑ ΔΙΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ
  • [06] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
  • [07] ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ
  • [08] ΓΕΡΕΣ "ΚΑΜΠΑΝΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
  • [09] ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [12] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΣΕ ΑΧΕΠΕΥ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • [13] ΕΤΕ: ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ Α' 6ΜΗΝΟΥ
  • [14] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [15] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΕΕ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ
  • [16] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ
  • [17] ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ CHP
  • [19] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [20] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
  • [21] ΕΓΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΟΤ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ
  • [23] ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [24] ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [25] ΦΡΑΤΙΝΙ: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ"
  • [26] ΙΡΑΚ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ
  • [27] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΦΕΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [28] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ "ΦΑΡΕΝΑΪΤ 9/11" ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [29] ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [30] ΠΕΘΑΝΕ Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
  • [31] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ Η Ρ.ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
  • [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΙΑ ΕΒΡΟΥ
  • [33] 4ΗΜΕΡΟ RIVER PARTY ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [01] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συγκέντρωσε 481 ψήφους σε σύνολο 502 ψηφισάντων μελών της Κ.Ε., ενώ βρέθηκαν 21 λευκά ψηφοδέλτια, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας που έγινε σήμερα το μεσημέρι.

    Σε ότι αφορά το Πολιτικό Συμβούλιο δεν στήθηκε κάλπη για τα κοινοβουλευτικά στελέχη, διότι οι υποψήφιοι ήταν όσοι και οι θέσεις που καταλαμβάνουν (7) και ως εκ τούτου στο νέο καθοδηγητικό όργανο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας.

    Ψηφοφορία έγινε για τα 7 μη κοινοβουλευτικά στελέχη και την πρώτη θέση σε σταυρούς κατέλαβε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη με 329. Ακολουθούν οι Δημήτρης Τσιγκούνης (254), Κώστας Κωστούλας (238), Δημήτρης Κοντός (229), Χαράλαμπος Μανιάτης (177), Άγγελος Μοσχονάς (173), Γιάννης Πατσιόγιαννης (160). Λόγω ποσόστωσης των γυναικών τη θέση του κ. Πατσιόγιαννη κατέλαβε η Φεβρωνία Πατριανάκου με 97 σταυρούς.

    Ετσι εκτός Πολιτικού Συμβουλίου έμειναν τρεις υποψήφιοι από τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη, οι Γιάννης Πατσιόγιαννης, Θεόδωρος Ιορδανίδης, Χάρης Καρατζάς.

    [02] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (20:04 UTC+2)

    «Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η Ρένα Βλαχοπούλου, που νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια πέθανε στις 7μμ από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη.

    Η Ρένα Βλαχόπουλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1923 όπου και σπούδασε μουσική και φωνητική. Ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια και έγινε γνωστή ως βασίλισσα της τζαζ. Επαιξε στο θέατρο και πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1956 με την ταινία «Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες». Πρωταγωνίστησε στα θεατρικά έργα «Κάθε καρυδιάς, καρύδι» το 1960, «Της φυλακής τα σίδερα» το 1962, ενώ η τελευταία της θεατρική εμφάνιση ήταν το 1994, στο έργο η «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά.

    Συνεργάστηκε με την Φίνος Φιλμ σημειώνοντας ανοδική πορεία στην καριέρα της. Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο εμφανίστηκε και σε διάφορες σειρές στην τηλεόραση.

    Παράλληλα με την καριέρα της έχει κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους που μερικά τραγούδια της έχουν παιχτεί και στις ταινίες στις οποίες και έχει πρωταγωνιστήσει.

    Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες της είναι: «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κάτι να καίει» (1963), «Ένα Κορίτσι για Δυο» (1963), «Η Χαρτοπαίχτρα» (1964), «Φωνάζει ο Κλέφτης» (1965), «Ραντεβού στον Αέρα» (1965), «Κορίτσια για Φίλημα» (1965), «Η Βουλευτίνα» (1966), «Βίβα Ρένα» (1967), «Η Ζηλιάρα» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969), «Μια τρελή τρελή Σαραντάρα» (1970), «Η Θεια μου η Χίπισσα» (1970), «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» (1971), «Η Ρένα είναι οφ σάιντ» (1972), «Η Κόμισσα της Κέρκυρας» (1972), «Οι Φανταρίνες» (1979), «Ρένα να η Ευκαιρία» (1980), «Η Μανούλα το Μανούλι και ο Παίδαρος» (1982), «Σιδηρά Κύρια» (1983) και «Ρένα τα ρέστα σου» (1985).

    [03] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (12:56 UTC+2)

    Αποστάσεις από τις δηλώσεις ιεραρχών οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Παιανία, πήρε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, εξερχόμενος από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

    Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλαδική Εκκλησία είναι δημοκρατική και ο κάθε ιεράρχης μπορεί ελεύθερα να λέει τη θέση του, όμως μόνο οι αποφάσεις της Συνόδου δεσμεύουν την Εκκλησία».

    Μάλιστα επεσήμανε ότι η θέση της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει γίνει γνωστή και πως αυτή τάσσεται υπέρ της ανέγερσης του τεμένους στην Αθήνα ώστε να μπορούν και οι μουσουλμάνοι να εκτελούν ομαλά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Διευκρίνισε όμως ότι η Ελλαδική Εκκλησία έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας ισλαμικού κέντρου σπουδών στην Αττική.

    Ακόμη ο κ.Χριστόδουλος σημείωσε ότι αυτή η θέση της Εκκλησίας έχει παρεξηγηθεί και έχει διαστρεβλωθεί από ξένα μέσα ενημέρωσης τα οποία μεταδίδουν ότι η Ελλαδική Εκκλησία επιθυμεί να περιορίσει τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας κάτι που όπως είπε αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση για την Ελλαδική Εκκλησία.

    Αναφορικά με την τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την ανέγερση του τεμένους είπε ότι με την ανακοίνωση της τοποθεσίας οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της περιοχής Παιανίας έχουν αντιδράσει και ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις ενστάσεις.

    [04] ΜΕ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Ρώμη, 29 Ιουλίου 2004 (10:29 UTC+2)

    Στο στόχαστρο της Ευρώπης μπαίνει η Αλ Κάιντα, απειλώντας με «αιματηρό πόλεμο» σε μήνυμα της που δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία εκεχειρίας που είχε δώσει ο Οσαμα μπιν Λαντεν έληξε στις 15 Ιουλίου.

    Το μήνυμα υπογράφεται από τις «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ Μασρί» η οποία και έχει χαρακτηριστεί ως το ευρωπαϊκό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. «Σήμερα κηρύσσουμε έναν αιματηρό πόλεμο. Δεν θα σταματήσουμε τις επιθέσεις μέχρι να επανέλθετε στη λογική», τονίζεται στο μήνυμα που επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει επανέλθει στο πλαίσιο λογικής, που της τέθηκε από την αναφερόμενη οργάνωση, με προθεσμία την 15η Ιουλίου.

    Την επόμενη ημέρα η Αλ Κάιντα απείλησε ανοιχτά την Ιταλία και κυρίως τον πρωθυπουργό Σιλβιο Μπερλουσκονι, λόγω της πολιτικής υποστήριξης που ακολουθεί στο Ιράκ.

    [05] ΕΞΙ ΝΕΑ ΔΙΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (21:04 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι, η τελετή ένταξης των έξι νέων δικινητήριων ελικοπτέρων αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος.

    Το «παρών» στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ Ιωάννης Τζωάννος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Νικόλαος Βλάχου και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Δελημιχάλης.

    «Η αποφασιστικότητα μας να εξασφαλίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες ειδικά σε σχέση με τις σύγχρονες μάστιγες της λαθρομετανάστευσης, της λαθρεμπορίας, της διακίνησης ναρκωτικών, να διαφυλάξουμε τη φυσικότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, εκδηλώνεται και με τη συμμετοχή των συγκεκριμένων ελικοπτέρων στο συνολικό σχεδιασμό δράσης και αξιοποίησης του προσωπικού και των μεσών του Λιμενικού Σώματος» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Τζωάννος.

    Ακολουθούν αναλυτικά τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων

    - Κινητήρες Turbomeca Arriel 2C, με μέγιστη απόδοση 977 ίππων (shp).

    - Διάμετρος κύριου στροφείου 11,94 μέτρα και ουραίου 1,1 μέτρα .

    - Μήκος ατράκτου 11,63 μέτρα , πλάτος 3,21 και ύψος 3,98 μέτρα .

    - Επιφάνεια πατώματος 4,2 τ.μ.

    -Ύψος καμπίνας 1,40 μέτρα και πλάτος 1,92 μέτρα .

    Τα ελικόπτερα είναι πλήρως εξοπλισμένα για διεξαγωγή ενόργανων πτήσεων και ο εξοπλισμός τους μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει :

    FLIR (ηλεκτροπτικό σύστημα με εξοπλισμό υπερύθρων και κάμερα ημέρας) τελευταίας γενιάς, τύπου Star Sapphire 2,

    Ραντάρ καιρού με απεικόνιση εδάφους RDR 1400 C,

    Βαρούλκο ανύψωσης φορτίου και προσωπικού, ανυψωτικής ικανότητα 272 κιλών,

    Προβολέα μεγάλης ισχύος τύπου Spectrolab SX-16,

    Αντιβαλλιστική προστασία καμπίνας, για πυρά όπλων διαμετρήματος έως 7,62 χιλιοστά.

    [06] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για την περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων.

    Η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης εστιάστηκε κυρίως στην τροπολογία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό για την οποία το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

    Τελικά εγκρίθηκε με 55 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 44 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που επέμειναν στην κατηγορία ότι με τη ρύθμιση αυτή νομιμοποιείται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Πολύδωρας έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα παλαιομαρξιστικού τύπου του ΠΑΣΟΚ για να εισπράξει την απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ότι ανάμεσα στην παιδική αθωότητα του μαρξισμού και την ενοχή του νεοφιλελευθερισμού προτιμά την πρώτη.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης χαρακτηρίζοντας την πηγή δύναμης για την οικονομία.

    "Η ρύθμιση αυτή γίνεται για να έρθουν περισσότερα κεφάλαια στη χώρα μας και να γίνουν επενδύσεις. Θα είναι πηγή δύναμης για την οικονομία και τα χρειαζόμαστε ιδιαίτερα μετά τους ολυμπιακούς αγώνες. Ο στόχος μας δεν είναι εισπρακτικός αλλά αναπτυξιακός. Εξάλου αυτός ο στόχος είχε εξαγγελθεί με πολλές τυμπανοκρουσίες από τον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Χριστοδουλάκη", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε αίωλα τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε σύμφωνα με τις επικείμενες διατάξεις για επενδύσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό σε ομόλογα ο φόρος είναι μηδέν ενώ για το χρηματιστήριο είναι 0,3% ενώ υπενθύμισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης είχε προτείνει ανάλογη ρύθμιση.

    Νωρίτερα ο κ. Πολύδωρας επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους στην Αξιωματική Αντιπολίτευση: "Στόχος μας είναι να βγούμε από τη μιζέρια. Η ΝΔ δεν είναι διατεθιμένη να κρατήσει τη χώρα στην ανεργία. Προχωρήστε με τόλμη κύριε υπουργέ. Και εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα παλαιομαρξιστικού τύπου... Εμείς θέλουμε να υπηρετήσουμε την αναπτυξιακή γραμμή. Είναι κατάσταση ανάγκης που εσείς μας οδηγήσατε. Δεν είναι γεμάτος ο τόπος λεφτά. Είναι άδεια τα ταμεία έτσι όπως έδειξε και η τελευταία απογραφή" ήταν μερικές από τις αποστροφές του κ. Πολύδωρα.

    "Ανάμεσα στην παιδική αθωότητα του μαρξισμού και την ενοχή του ενήλικου νεοφιλελευθερισμού προτιμώ την πρώτη", ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης χαρακτήρισε την τροπολογία ως ρουσφέτι προς τις τράπεζες προκειμένου να δεχθούν τη ρύθμιση για τα πανωτόκια.

    Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη χαρακτήρισε πρόκληση για το κόμμα της την τροπολογία αυτή τονίζοντας ότι με έτσι επιβραβεύεται η παρανομία ενώ παράλληλα δίνεται αμνήστευση στα φορολογικά αδικήματα.

    Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Θανάσης Λεβέντης, ο οποίος αφού σημείωσε ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός ότι θα έρθουν κεφάλαια στην Ελλάδα και ότι στόχος είναι να έρθει εισαγόμενο χρήμα πάση θυσία στη χώρα μας ανοίγοντας την πόρτα του βρώμικου χρήματος, πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

    "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επηρεάστηκε από ανάλογη ρύθμιση που είχε κάνει ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία... Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα ενός ολισθηρού δρόμου".

    Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι παρά τις βελτιωτικές αλλαγές εξακολουθεί να θεωρεί ότι α ανοίγει επικίνδυνος δρόμος ιδίως για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε συνθήκες που διευκολύνουν εκείνους που περιφρονούν τους νόμους.

    Τέλος υπερψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές πλην του ΚΚΕ η ρύθμιση για τα πανωτόκια μετά και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας.

    Σύμφωνα με την επαναδιατύπωση στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που το αρχικό τους δάνειο δεν ξεπερνούσε τα 400.000 ευρώ ανεξάρτητα από το ύψος της συνολικής οφειλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι οι πάσης φύσεως προσαυξήσεις, επιβαρύνσεις και έξοδα που θα υπολογίζουν οι τράπεζες δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου του δανείου.

    Νατάσα Θωμά

    [07] ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Η εξωτερική πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του συνεδρίου του κόμματος και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και καθηγητών πανεπιστημίου απάντησαν από τη Βοστόνη, τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, η πρώην γερουσιαστής και πρέσβης των ΗΠΑ στη Νέα Ζηλανδία, Κάρολ Μόσλεϊ-Μπράουν και οι Κίτυ Κερθ και Κέβιν Λάμπι, από την εταιρία συμβούλων Κερθ-Λάμπι, που είχαν εργαστεί και για τις προεκλογικές εκστρατείες των ελληνοαμερικανών Πολ Τσόγκας και Μάϊκλ Δουκάκης.

    Οι ομιλητές τόνισαν ότι οι Δημοκρατικοί θα προτάξουν τη διπλωματία αντί των όπλων, θα επιδιώξουν τη συνεργασία με τα υπόλοιπα έθνη και θα σεβαστούν τον ΟΗΕ.

    Η κ. Μόσλεϊ-Μπράουν υπογράμμισε ότι αν ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι εκλεγεί στις 2 Νοεμβρίου , δεν θα υπάρξει άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Όπως επισήμανε, οι Αμερικανοί έχουν ευθύνη να κάνουν το Ιράκ ασφαλή χώρα. "Πιστεύω ότι θα επιδιώξουμε την διεθνή υποστήριξη για να δημιουργηθεί και πάλι η κοινωνία των πολιτών στο Ιράκ, προκειμένου η χώρα να έχει αποτελεσματική αστυνομία, δικαστικό σώμα, νομικό σύστημα και οι Ιρακινοί να μπορούν να αυτοδιοικηθούν", σημείωσε.

    Όπως επισήμανε θα συνεχιστεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε επίπεδο χώρας, ενώ θα εντατικοποιηθεί ο πόλεμος κατά της Αλ Κάιντα και των άλλων τρομοκρατικών δικτύων ανά τον κόσμο

    Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια, η κ. Μόσλεϊ Μπράουν υπογράμμισε ότι θα δοθεί έμφαση στην από κοινού δράση με τα άλλα έθνη και στη διπλωματία. Η κυβέρνηση των Δημοκρατικών, σε αντίθεση με αυτή των Ρεπουμπλικάνων, σημείωσε, θα ασχοληθεί με τα προβλήματα και θα επιδιώξει τη λύση τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κύπρο, η κ. Κερθ υπογράμμισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική του Τζον Κέρι δεν έχει αποσαφηνιστεί, ο κ. Λάμπι σημείωσε ότι αυτό θα γίνει τις προσεχείς βδομάδες. Όπως επισήμαναν οι ομιλητές, η εξωτερική πολιτική δεν είναι καθοριστική για την ψήφο του εκλογικού σώματος. Οι Αμερικάνοι ψηφίζουν με κριτήρια την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία και την κατάσταση στην υγεία.

    Ο κ. Λάμπι υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές του 2000, στις οποίες ο Αλ Γκορ έχασε παρόλο που είχε 500 ψήφους παραπάνω από τον Τζορτζ Μπους, οι Δημοκρατικοί έχουν κινητοποιηθεί και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ψηφοφορία. "Οι Δημοκρατικοί περιμένουν από το 2000 για να ψηφίσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η κ. Κερθ υπογράμμισε ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον Τζον Κέρι, η υποστήριξη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον. "Ηταν τεράστιο λάθος του Αλ Γκορ που παραμέρισε τον Μπιλ Κλίντον στις εκλογές του 2000", ανέφερε. Σε ότι αφορά ειδικότερα την Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι η υποστήριξή της στον Τζον Κέρι, θα ενισχύσει τις πιθανότητές της να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στο μέλλον.

    [08] ΓΕΡΕΣ "ΚΑΜΠΑΝΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες θα βρεθούν οι οδηγοί ταξί που εισπράττουν υψηλότερα κόμιστρα ή έχουν "πειράξει" το ταξίμετρο. Με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου καταργήθηκε η ποινική διαδικασία στην πρώτη περίπτωση, ενώ στη δεύτερη ισχύει η ποινική δίωξη.

    Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ.Σιδέρης αναφέρει στη γνωμοδότησή του ότι μετά την εφαρμογή του Ν. 3109/2003 οι οδηγοί ταξί και γενικά των δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, αν λαμβάνουν από τους πελάτες μεγαλύτερο κόμιστρο, δεν θα διώκονται πλέον ποινικά, αλλά θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο.

    Το παλαιό νομοθετικό καθεστώς προέβλεπε ποινική δίωξη και φυλάκιση μέχρι τριών μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 146 ευρώ. Στο εξής, οι οδηγοί θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο από 300 έως 1.100 ευρώ.

    Στην περίπτωση που ο οδηγός έχει κάνει παρέμβαση στο ταξίμετρο, τότε ισχύει η ποινική διαδικασία. Αν μάλιστα συλληφθεί επ' αυτοφώρω, τότε ακολουθείται κανονικά η διαδικασία του αυτόφωρου.

    [09] ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (19:08 UTC+2)

    O Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κρατά αποστάσεις από τις δηλώσεις ιεραρχών, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση τεμένους στην Παιανία. Ο Αρχιεπίσκοπος, εξερχόμενος την Πέμπτη από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλαδική Εκκλησία είναι δημοκρατική και ο κάθε ιεράρχης μπορεί ελεύθερα να λέει τη θέση του, όμως μόνο οι αποφάσεις της Συνόδου δεσμεύουν την Εκκλησία".

    Μάλιστα, επισήμανε ότι η θέση της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει γίνει γνωστή και πως αυτή τάσσεται υπέρ της ανέγερσης του τεμένους στην Αθήνα, ώστε να μπορούν και οι μουσουλμάνοι να εκτελούν ομαλά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Διευκρίνισε, όμως, ότι η Ελλαδική Εκκλησία έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας ισλαμικού κέντρου σπουδών στην Αττική.

    Ακολούθως, ο κ. Χριστόδουλος σημείωσε ότι αυτή η θέση της Εκκλησίας έχει παρεξηγηθεί και έχει διαστρεβλωθεί από ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν ότι η Ελλαδική Εκκλησία επιθυμεί να περιορίσει τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, κάτι που όπως είπε αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση για την Ελλαδική Εκκλησία.

    Αναφορικά με την τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την ανέγερση του τεμένους είπε ότι με την ανακοίνωση της τοποθεσίας οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της περιοχής Παιανίας έχουν αντιδράσει και ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις ενστάσεις.

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, με τις βελτιώσεις που επήλθαν στο καθεστώς εκκαθάρισης των φορολογικών εκκρεμοτήτων, ικανοποιεί την πλειονότητα των υπαγόμενων στην ρύθμιση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία σημειώνει ότι πρωτοστάτησε για την οριστική απαλλαγή της αγοράς από τα «βαρίδια» του παρελθόντος.

    Η Συνομοσποδία αναφέρει ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή ανταποκρινόμενη αφενός μεν στα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονταν σε φορολογική ομηρία και αφετέρου διότι πιστεύει ότι η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση φορολογική μεταρρύθμιση και η κατά συνέπεια απελευθέρωση από εκκρεμότητες του παρελθόντος θα αποδώσουν άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

    [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Γενεύη, 29 Ιουλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη. Ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα 147 μέλη του ΠΟΕ στην επίτευξη συμφωνίας είναι οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων.

    Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν από τις βιομηχανικές χώρες την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και το άνοιγμα των αγορών τους για την απρόσκοπτη εισαγωγή προϊόντων από τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΕ Κιθ Ρόκγουελ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα διατυπώσουν υπερβολικές απαιτήσεις. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό της Ρουάντα Ενσούτι, ο οποίος εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις την Αφρικανική Ένωση ο κ. Ρόκγουελ δήλωσε:

    «Ο κ. Ενσούτι τόνισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας ακόμα και αν τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών δεν ικανοποιηθούν στο σύνολό τους. Στόχος είναι να μην αποτύχει η σύνοδος γιατί τότε δεν θα κερδίσουν απολύτως τίποτα. Και αυτό δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση την Αφρικανική Ένωση», είπε ο κ. Ρόκγουελ

    Από την πλευρά της η ΕΕ δεν θέλει μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα. Για την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ευρώπη, η ΕΕ ζητά ως αντάλλαγμα την ταυτόχρονη κατάργηση του πολύπλοκου συστήματος επιδοτήσεων με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά τους αμερικανούς αγρότες. Ένα εμπόδιο που συμφέρει κυρίως τη Γαλλία, η οποία έχει κάθε λόγο να είναι αντίθετη σε μια ενδεχόμενη κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Και για αυτό το λόγο στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχει από αύριο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εργασίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανοίξουν τις αγορές τους σε βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, που προέρχονται από τις βιομηχανικές χώρες. Οι οικονομίες των ισχυρών χωρών που δεν στηρίζονται στα αγροτικά προϊόντα εκφράζουν ούτως ή άλλως τη δυσαρέσκειά τους, επειδή η πρόσβαση τους στις αγορές του λεγόμενου τρίτου κόσμου εξαρτάται από μια συμφωνία στο ζήτημα των επιδοτήσεων. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ Κιθ Ρόκγουελ δείχνει ωστόσο κατανόηση:

    «Καταλαβαίνω ότι οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και οι τράπεζες είναι αντίθετες με τη σύνδεση της προόδου στις συνομιλίες στον ΠΟΕ με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Έτσι έχουν όμως τα πράγματα. Οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι είτε το θέλουμε, είτε όχι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Ήδη από τη σύνοδο στην Ουρουγουάη οι αναπτυσσόμενες χώρες είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα ανοίξουν τις αγορές τους σε προϊόντα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία μόνο όταν και οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες ανοίξουν τις αγορές τους στα προϊόντα από τις αναπτυσσόμενες χώρες και καταργήσουν τις επιδοτήσεις».

    Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των 147 χωρών-μελών του ΠΟΕ συμφωνήσουν μέχρι το Σαββατοκύριακο σε μια συμφωνία-πλαίσιο, τότε θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για τις σχετικές «λεπτομέρειες», δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσοστά. Ίσως σε αυτές τις «λεπτομέρειες» βρίσκεται τελικά το κλειδί για το μέχρι τώρα αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη θέσπιση νέων κανόνων που θα διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο.

    [12] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΣΕ ΑΧΕΠΕΥ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΑΕΛΔΕ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην εταιρία Ευρωανάλυσις ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των ΑΕΠΕΥ, αποφάσισε μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Επίσης, το Δ.Σ. της Επιτροπής αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της Άνοδος ΑΕΛΔΕ, καθώς και την απαγόρευση λειτουργίας της εταιρίας Λακωνική Α.Ε. Λήψης και Διαβίβασης Εντολών γιατί διαπιστώθηκαν παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών.

    Τέλος η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τον διορισμό χρηματιστηριακού εκπροσώπου στην Ωμέγα Τράπεζα.

    [13] ΕΤΕ: ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ Α' 6ΜΗΝΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Αύξηση 20% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) στο πρώτο εξάμηνο του 2004 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2003, ανερχόμενα στα 312,8 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν στα 167.1 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας αύξηση κατά 14.7% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο. Στο ιστορικό υψηλό των 224.6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν και τα οργανικά αποτελέσματα του Ομίλου, αυξημένα κατά 21.4% σε σχέση με το πρώτο 6μηνο του 2003 και 17.8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Τάκης Αράπογλου τόνισε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου επιβεβαιώνουν την ηγετική θέση της τράπεζας στην αγορά. Οι επιδόσεις αυτές, είπε, αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη απόδοση τριμήνου των τελευταίων ετών και αποτελούν εφαλτήριο για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας τα προσεχή τρίμηνα με πυλώνες την επέκταση στο πυρήνα των εργασιών μας στην επιχειρηματική και λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την εκλογίκευση της λειτουργικής μας υποδομής με στόχο τη καλύτερη δυνατή απόδοση στους μετόχους μας και την κοινωνία.

    Ειδικότερα, οι επιδόσεις του Ομίλου οδήγησαν σε βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων του, η οποία μετά από φόρους, διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών (20% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 15,3% στο 2003). Ανάλογη τάση καταγράφεται στην απόδοση του ενεργητικού του Ομίλου, η οποία βελτιώνεται κατά 17 μονάδες βάσης από 1.02% το 2003 σε 1.19% στο πρώτο εξάμηνο του 2004.

    Στο ιστορικό υψηλό των 683.5 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το επιτοκιακό αποτέλεσμα, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2003. Αντίστοιχη τάση καταγράφεται και στο επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου το οποίο διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο 2004 σε 2.99%, σημειώνοντας αύξηση κατά 24 μονάδες βάσης σε σχέση με αυτό του 2003.

    Τα έσοδα προμηθειών σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 229.6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15.2% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2003, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης στη λιανική τραπεζική (+18.9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2003) και τη διεύρυνση των εργασιών επιχειρηματικής τραπεζικής (+19.3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2003). Οι καθαρές προμήθειες του Ομίλου αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό (+10.1%) λόγω της αύξησης των εξόδων που σχετίζονται με την προώθηση των εργασιών λιανικής τραπεζικής.

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2004, η συμβολή των οργανικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων σημείωσε περαιτέρω βελτίωση και ανήλθε σε 95% έναντι 94% το 2003, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή του Ομίλου τα αποτελέσματά του να στηρίζονται σε σταθερές και επαναλαμβανόμενες πηγές.

    Το συνολικό ύψος χορηγήσεων του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2004 ανήλθε σε 25.2 δισεκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2.3 δισεκατ. ευρώ από την αρχή του έτους που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 20%.

    Στο πρώτο εξάμηνο του 2004 οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε 1.2 δισεκατ. ευρώ υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες του πρώτου εξαμηνου του 2003 κατά 68%. Η παραγωγή νέων στεγαστικών δανείων οδηγεί σε αύξηση των υπολοίπων στεγαστικής πίστης με ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 26%.

    Η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών σημειώθηκε στις εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του 2004 ανήλθαν σε 655 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 58% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και καρτών του Ομίλου προσέγγισαν τα 3.5 δισεκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης της τάξης του 25%.

    Δυναμικό ρυθμό αύξησης της τάξης του 40% σε ετησιοποιημένη βάση εμφανίζουν οι χορηγήσεις επαγγελματικής πίστης οι οποίες προσεγγίζουν πλέον το 1 δισεκατ. ευρώ. Θετικές τάσεις καταγράφονται και στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης. Τα υπόλοιπα επιχειρηματικής πίστης προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 14%.

    Η επέκταση των χορηγήσεων του Ομίλου συνοδεύεται από περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μετά από τις σχετικές προβλέψεις, αντιπροσωπεύουν μόλις το 1.2% του συνολικού χαρτοφυλακίου έναντι 1.6% στο τέλος του 2003. Η συνεπής πολιτική προβλέψεων του Ομίλου έχει ως αποτέλεσμα την κατά 78% κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις.

    Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια του Ομίλου (καταθέσεις, repos, και αμοιβαία κεφάλαια) διαμορφώνονται σε 49 δισεκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης της τάξης του 12%. Αύξηση κατά 8.5% σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του 2003 παρουσιάζουν οι καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου. Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων του Ομίλου παρουσίασε ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης της τάξης του 6.3% και διαμορφώθηκε σε 7.9 δισεκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου αγοράς του Ομίλου της ΕΤΕ στα αμοιβαία κεφάλαια σε 25.8%.

    Στην ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου συνέβαλε η συγκράτηση του κόστους. Σε σύγκριση με τα μέσα επίπεδα του 2003, τα έξοδα διοίκησης του Ομίλου σημειώνουν μικρή αύξηση κατά 1.4%, ενώ οι δαπάνες προσωπικού αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 5.6%. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες προσωπικού στο πρώτο εξάμηνο του 2004 ενσωματώνουν την επίπτωση της αύξησης των ονομαστικών μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Βελτιωμένος είναι και ο δείκτης αποτελεσματικότητας σε 61.2% έναντι 64% στο πρώτο εξάμηνο του 2003 και 64.6% στο προηγούμενο έτος. Επίσης σημαντική συμβολή στην κερδοφορία του Ομίλου είχε η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου εξωτερικού, τα κέρδη του οποίου διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο σε 52.9 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της κερδοφορίας του δικτύου εξωτερικού προέρχεται αποκλειστικά από τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας όπου σημειώνεται αύξηση κατά 20% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2003. Η βελτίωση των οργανικών εσόδων αποτυπώνεται στην κατά 33% αύξηση του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος και την κατά 13% άνοδο των καθαρών προμηθειών σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2003. Παρά τη σημαντική επέκταση των χορηγητικών χαρτοφυλακίων του Ομίλου, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου (Τier I ratio) διατηρείται στα επίπεδα του 10%, ο δε συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωματικών κεφαλαίων, εκτιμάται σε 12.6%.

    [14] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (17:06 UTC+2)

    Προτάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με έμφαση τη μείωση των συντελεστών, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχων και την απλούστευση των φορολογικών διατάξεων, διατύπωσε το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

    Οι βασικές επιδιώξεις της φορολογικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η σταθερότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η περιστολή της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση του επιχειρείν, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Δρακούλης Φουντουκάκος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του επιμελητηρίου προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Όπως τόνισε, το επιμελητήριο διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δεχθεί κατά το παρελθόν σοβαρά πλήγματα μέσω της εφαρμογής αντικειμενικών μεθόδων προσδιορισμού της φορολογίας, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών.

    "Το κόστος συμμόρφωσης των φορολογουμένων παραμένει υψηλό, ενώ το κράτος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον φορολογούμενο ως εν δυνάμει φοροφυγά", υπογράμμισε ο κ. Φουντουκάκος.

    Οι βασικές προτάσεις του ΕΒΕΑ για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος:

    -Οι κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας πρέπει να είναι σταθεροί για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι φορολογούμενοι από αλλαγές που μπορεί να ανατρέπουν επιχειρηματικές αποφάσεις.

    -Είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις, με έμφαση στη φορολογία για τα αδιανέμητα κέρδη. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αποσαφηνισθεί ο όρος «αδιανέμητα κέρδη», ιδίως για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α' και Β' κατηγορίας και η μείωση της φορολογίας να συνδυασθεί με κίνητρα για επενδύσεις.

    -Να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και σε βάθος χρόνου το θέμα της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος αλλά και η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

    -Να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των φορολογικών υπηρεσιών και να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι φορολογικοί έλεγχοι ως μέσο εκφοβισμού της επιχειρηματικής δράσης. Για το σκοπό αυτό οι έλεγχοι πρέπει να τυποποιηθούν και να στηρίζονται σε στοιχεία και διασταυρώσεις του Taxis ώστε η παρουσία ελεγκτών στις επιχειρήσεις να καθίσταται αναγκαία μόνο σε περιπτώσεις παρατυπιών.

    -Επιβάλλεται η κωδικοποίηση του ΦΠΑ και η έκδοση ατομικών λύσεων να παίρνει τη μορφή γενικής διαταγής ώστε να μην παρουσιάζονται στρεβλώσεις στην αγορά.

    -Είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός νέου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με σαφείς διατάξεις. Η δυνατότητα απόρριψης βιβλίων πρέπει να καταργηθεί και ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων να γίνεται με βάση τα βιβλία και στοιχεία κάθε επιχείρησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, οπότε θα εφαρμόζονται οι μοναδικοί συντελεστές καθαρού κέρδους.

    -Να βελτιωθεί το σημερινό σύστημα αποσβέσεων ώστε να μην παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή του.

    -Να εκλογικευτούν οι φορολογικές κυρώσεις με βάση την αρχή της αναλογικότητας και να καταργηθεί σταδιακά ο θεσμός του συμβιβασμού ή εναλλακτικά να γίνεται μέσω Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων στις οποίες το Δημόσιο δεν θα έχει την πλειοψηφία των μελών τους.

    -Να μην βεβαιώνονται ταυτόχρονα φόροι περισσότερων των δύο ετών και να μειωθεί στο 10% η προβεβαίωση φόρου στις περιπτώσεις προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

    -Να εκλογικευτούν οι επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων από φόρους τρίτων υπέρ του Δημοσίου ή των Δήμων και να τεθεί υπό έλεγχο το παρεμπόριο που δημιουργεί συνθήκες φορολογικών ανισοτήτων.

    [15] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΕΕ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ

    Αγκυρα, 29 Ιουλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα δώσει στην Τουρκία αυτό που δικαιούται, όπως χαρακτηριστικά είπε, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ο οποίος έδωσε το «πα΄ρων» στη Σύνοδο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Milliyet, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αφού επισήμανε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις δικές της υποχρεώσει, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα δώσει στη χώρα του αυτό που δικαιούται, δηλαδή ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η Τουρκία, με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε, ξεπέρασε το κρίσιμο κατώφλι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των απαιτουμένων πολιτικών κριτηρίων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο κ. Γκιούλ και πρόσθεσε πως η τουρκική κυβέρνηση αναμένει η Έκθεση Προόδου που θα εκδοθεί να περιέχει μια δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση σχετικά με την Τουρκία. «Η Επιτροπή ενώ θα γράφει την Έκθεση, έχει μπροστά της μόνο ένα δρόμο. Δεν έχει αφεθεί καμία γκρίζα περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    [16] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 29 Ιουλίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Την ανάγκη να συνεχιστεί η νομισματική πολιτική που ακολουθείται και να μην υπάρξει χαλάρωση ή εφησυχασμός τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κ. Σερντένγκετστι.

    "Εκείνο που λέω είναι μην τυχόν και αλλάξουμε. Εκείνο που θα επέλθει, αν θα πούμε ²δυσκολευθήκαμε πολύ, λίγο να χαλαρώσουμε², δεν είναι μόνο η άνοδος του πληθωρισμού και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά αυτή η ίδια η οικονομική κρίση. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την πορεία μας με το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)", είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς αναφορικά με τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό.

    [17] ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 29 Ιουλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Στην παραγωγή εγχώριων αρμάτων μάχης θα προχωρήσει η Τουρκία, μετά την ακύρωση του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού τον περασμένο Μάιο.

    Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Milliyet, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας επρόκειτο να υπογράψει σήμερα συμφωνία με τρεις εταιρείες κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων για την παραγωγή εγχώριων αρμάτων μάχης.

    Οι εταιρείες BMC, Otokar (Κοτς) και FNSS (Nurol-United Defense) θα παράγουν 250 τανκς που θα στοιχίσουν 2,5 δις δολάρια και θα συμπεριληφθούν στους καταλόγους του υπάρχοντα εξοπλισμού το 2010.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, που συνήλθε το Μάιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συμμετοχή του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Οζκιόκ, ακύρωσε το σχέδιο για το διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο θα διαγωνίζονταν τανκς των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας.

    Ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του, μετά την απόφαση αυτή, είχε τονίσει ότι προτεραιότητά τους είναι η μείωση του εξοπλισμού και η διάθεση χρημάτων για τα κοινωνικά θέματα.

    Πριν περάσουν ωσόσο τρεις μήνες, μετά την απόφαση για την ακύρωση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κινητοποιήθηκε και στον τομέα της παραγωγής αρμάτων μάχης, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες εγχώριας παραγωγής.

    Οι τρεις εταιρείες οι οποίες, αποτελώντας μία κοινή ομάδα, αναλαμβάνουν «άνευ διαγωνισμών» την παραγωγή, στο διαγωνισμό που είχε ακυρωθεί ήταν ανταγωνίστριες μεταξύ τους.

    Αρμόδιοι δήλωσαν ότι στην ένωση των τριών τουρκικών εταιρειών, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι προέκυπτε κόστος πολύ υψηλό για το κάθε τανκ, αν και δίδονταν περιορισμένο μερίδιο στην εγχώρια βιομηχανία.

    [18] ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ CHP

    Αγκυρα, 29 Ιουλίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Εσωτερική αναταραχή έχει ξεσπάσει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, τρεις βουλευτές του οποίου παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την κατηγορία ότι οργανώνουν την εσωκομματική αντιπολίτευση.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τρεις βουλευτές του CHP -οι βουλευτές Κωνσταντινούπολης Κετεντζί και Αϋντίν καθώς και ο βουλευτής Άγκυρας Τομάνμπαϋ- μετά από απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος παραπέμπονται στο Πειθαρχικό και βρίσκονται στα πρόθυρα της αποπομπής.

    [19] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Αγκυρα, 29 Ιουλίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 4 Αυγούστου ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος, Μπουλέντ Αρίντς.

    Η έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας του τουρκικού κοινοβουλίου αποφασίστηκε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σαγγάριο.

    [20] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Στη ράχη της Πίνδου, σε μία διαδρομή όπου η ιστορία έσπειρε πεδία μαχών και ύψωσε ηρώα ταξίδευσε σήμερα η Ολυμπιακή φλόγα. Ο δρόμος από την Καστοριά προς τα Ιωάννινα είναι μία πράσινη γραμμή στο χάρτη. Η ομορφιά του τοπίου απαλύνει τις αδρές γραμμές τις ιστορικής μνήμης σε μία περιοχή όπου τα τοπωνύμια έχουν συνδεθεί με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Η πομπή των αυτοκινήτων διέσχισε δρόμους με στροφές στη σκιά των βράχων και των δένδρων της Πίνδου. Αν οι οδηγοί έσβηναν για λίγο τις μηχανές θα άκουγαν τα νερά των ποταμών. Αώος, Βοϊδομάτης, Σαραντάπορος διατρέχουν τις χαράδρες. Ωστόσο ήταν μία Λαμπαδηδρομία μήκους 254 χιλιομέτρων, μεγάλη διαδρομή, με προορισμό τα Ιωάννινα και ενδιάμεσους σταθμούς το Επταχώρι, την Κόνιτσα, το Καλπάκι, τη Δωδώνη. Η δάδα άλλαξε χέρια 110 φορές. Ήταν μία αθλητική Λαμπαδηδρομία αφού οι περισσότεροι Λαμπαδηδρόμοι έχουν να επιδείξουν έντονη αθλητική δράση.

    Το βράδυ η Φλόγα έφτασε στα Ιωάννινα. Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος έσπασε μία ανθρώπινη αλυσίδα από παιδιά και έτρεξε ανάμεσα από χορευτές πολιτιστικών συλλόγων. Η Λαμπαδηδρομία διέτρεξε τις οδούς Δωδώνης και Αβέρωφ, πέρασε από το κάστρο και από τις όχθες της λίμνης για να καταλήξει στην πλατεία Μαβίλη. Αθλητές του ναυτικού ομίλου, ψαράδες και κάτοικοι του νησιού φώτισαν τα σκάφη τους, η λίμνη άλλαξε χρώμα, φωτίστηκε. Τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης, πιασμένα χέρι-χέρι υποδέχθηκαν τους τελευταίους Λαμπαδηδρόμους, ενώ η φιλαρμονική παιάνιζε τον Ολυμπιακό Ύμνο. Ήταν μία εντυπωσιακή γιορτή στην οποία συμμετείχε σχεδόν όλη η πόλη. Ο βωμός άναψε από το χέρι του Παναγιώτη Μηλιώτη, συμμετείχε στους Αγώνες του 2000, θα βρίσκεται και στην Αθήνα: «Είναι μεγάλη χαρά που θα συμμετάσχω και στους Αγώνες της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα δείξουμε τι μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα». Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Νίκος Γκόντας είπε ότι η πρωτεύουσα της Ηπείρου υποδέχεται τη Φλόγα και γιορτάζει για το μήνυμα του Ολυμπιακού πνεύματος, του πολιτισμού και της ειρήνης. Η εκπρόσωπος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Πέννυ Μικελοπούλου σημείωσε στο χαιρετισμό της ότι ακόμα και όσοι είναι μακριά από την Αθήνα τον Αύγουστο, θα βρίσκονται στα στάδια με την καρδιά και τη ψυχή τους για τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ακολούθησε συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, ο οποίος συμμετέχει εθελοντικά, στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας.

    Λίγο πριν πέσει η νύχτα η Φλόγα έφτασε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, σε ένα από τα πρώτα και βασικά κύτταρα του ελληνικού πολιτισμού. Το θέατρο άνοιξε μετά από έξι χρόνια μόνο για να υποδεχθεί τη Φλόγα. Μετά από μία δαιδαλώδη, δύσκολη, διαδρομή, ο αρχαιολογικός χώρος αποκαλύφθηκε στην πομπή. Η υποδοχή ήταν επιβλητική και συνάμα έκφραση του αρχαιοελληνικού μέτρου. Ο Παντελής Κολόκας, καθηγητής Ολυμπιακής παιδείας, μπήκε στο αρχαίο θέατρο ως τελευταίος Λαμπαδηδρόμος, συνοδευόμενος από εξήντα παιδιά που έφεραν κλαδιά ελιάς. Τους περίμεναν 35 ιέρειες. Η πρωθιέρεια στεφάνωσε τον Λαμπαδηδρόμο πριν εκείνος ανάψει το βωμό. «Ήταν εξαιρετικό και μοναδικό, δεν περιγράφεται. Η συμμετοχή μου στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της Ολυμπιακής παιδείας. Η Φλόγα φωτίζει όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να πετύχει στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της ζωής» είπε ο κ. Κολόκας. Η συγγραφέας Ελευθερία Τζάλα διάβασε ένα ποίημα της για το τοπίο της Δωδώνης και μία δωδεκάχρονη την ακολούθησε με ποίημα για την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων γέμισε το χώρο με κλασσική μουσική, οι ιέρειες έραιναν με ροδοπέταλα τους θεατές, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Θέμελης έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, ενός ιστορικού πολιτιστικού κόμβου.

    Το Επταχώρι Καστοριάς ήταν το μεσημέρι ο τελευταίος σταθμός της Φλόγας στη Μακεδονία. Εκεί, δέκα ιέρειες ύμνησαν τον Απόλλωνα και γύρω από το βωμό παρατάχθηκαν αγόρια ντυμένα ελλανοδίκες. Οι παραδοσιακοί χοροί από τα συγκροτήματα της περιοχής επένδυσαν με το απαραίτητο τοπικό χρώμα τη γιορτή. Ένας 16χρονος, ο Γιώργος Κάσσανδρος, επελέγη για να ανάψει το βωμό. Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής του: «Μία μοναδική εμπειρία, μία απίστευτη έκπληξη που την υποδέχθηκα με μεγάλη χαρά. Είναι κάτι που μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω μία προσπάθεια που θα με οδηγήσει στο Πολυτεχνείο». Ο δήμαρχος κ. Ζώης Γάκης είπε ότι «η Φλόγα της Αθήνας κατάργησε τις πέντε ηπείρους στο όνομα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών».

    Στη συνέχεια η πομπή ανηφόρισε στην Κόνιτσα και η Φλόγα πέρασε πάνω από το ιστορικό πέτρινο γεφύρι του Αώου ποταμού. Τα παιδιά της πόλης υποδέχθηκαν τη Φλόγα με τοπικές στολές, αλλά δεν ήταν μόνα τους. Άλλα 120 παιδιά από την Παλαιστίνη, που φιλοξενούνται στην Κόνιτσα, έλαβαν μέρος στην υποδοχή συμμετέχοντας στα τραγούδια και στον ενθουσιασμό. Η Κόνιτσα χάρισε στη Φλόγα παραδοσιακά τραγούδια του καλωσορίσματος, ενώ οι κάτοικοι, που βγήκαν στους δρόμους για τους Λαμπαδηδρόμους τους, κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του δημαρχείου. Μετά την αναχώρηση της Φλόγας η λαϊκή ορχήστρα του Σπύρου Πολυκανδριώτη και τραγουδιστές από την Παλαιστίνη έκλεισαν τη γιορτή της υποδοχής. «Η Κόνιτσα στέλνει το δικό της μήνυμα ειρήνης στον κόσμο, συμμετέχοντας στην αλυσίδα της Λαμπαδηδρομίας» είπε ο δήμαρχος κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης. Το βωμό άναψε ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος, πρωταθλητής του καγιάκ σλάλομ: «Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τους Αγώνες μας. Μεγάλη τιμή, αξέχαστη στιγμή».

    Στο Καλπάκι, έναν ακόμα τόπο με μνήμες μαχών και αγώνων, η Φλόγα μετέφερε μήνυμα ειρήνης. «Η Φλόγα έρχεται σε ένα σύμβολο νίκης και αντίστασης της ελληνικής ψυχής» σημείωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Καψάλης. Νωρίτερα ο 68χρονος πρώην μαραθωνοδρόμος Θεμιστοκλής Σολόπουλος άναψε το βωμό. Ο κ. Σολόπουλος εξακολουθεί να τρέχει μαραθώνιο δρόμο: «η αφή και η μεταφορά της Φλόγας είναι ένα τμήμα της προσπάθειας μας για να φτάσουμε στο καλό και στο αγαθό. Τελειοποιείται το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή. Τελειοποιείται ο άνθρωπος. Είναι μία προσπάθεια που αξίζει να κάνουμε όλοι μας».

    Αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει προς τη Θεσσαλία με προορισμό την Καλαμπάκα με ενδιάμεσους σταθμούς στο Μικρό Περιστέρι και στο Μέτσοβο. Λαμπαδηδρομία θα πραγματοποιηθεί και στην περιοχή της Κατάρας, οι εικόνες αναμένεται να είναι εντυπωσιακές.

    [21] ΕΓΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

    Aθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ανοίγει επίσημα τις πύλες του το Ολυμπιακό χωριό, στο οποίο εγκαθίστανται από την Παρασκευή 30 Ιουλίου οι 441 αθλητές της εθνικής μας αποστολής στους Αγώνες. Τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Χωριού, έγιναν επίσημα το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια λιτής τελετής, παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννας Αγγελοπούλου, του εντεταλμένου συμβούλου και επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων, Μάρτον Σίμιτσεκ, του εκτελεστικού διευθυντή Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΕ, Ζιλμπέρ Φελί, του διευθυντή του Ολυμπιακού Χωριού, Σωτήρη Βάου και πλήθους εργαζόμενων και εθελοντών.

    Η κ.Αγγελοπούλου, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε κάτι που πολλοί θεωρούσαν πέρα από τις δυνάμεις της, τόνισε: "Σε όσους αμφισβητούσαν ή δεν πίστευαν ότι θα κάνουμε όσα ήδη πετύχαμε, την απάντησή μας θα τη δώσουμε στη διάρκεια των Αγώνων. Δεν μας αρέσει να υποτιμούν τη χώρα μας".

    Στη συνέχεια, η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" ζήτησε από τους εργαζόμενους και εθελοντές, να διατηρήσουν το πάθος και το ηθικό τους ψηλά, για να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο, αλλά σημαντικό έργο. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της, για τις ικανότητές τους, αλλά και όλων των ανθρώπων της χώρας, ενώ έστειλε το μήνυμα, πως η Ελλάδα είναι μια δυναμική και υπέροχη χώρα. "Αυτοί οι Αγώνες μας θα είναι μοναδικοί", κατέληξε.

    Ο κ. Σίμιτσεκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το Ολυμπιακό Χωριό ως το καλύτερο που έχει γίνει στην ιστορία των Αγώνων, ενώ υπογράμμισε, ότι πρέπει να κυριαρχήσουν η φιλοξενία και το φιλότιμο, αλλά και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο, όσοι θα διαμένουν στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Ο κ. Φελί μετέφερε τις ευχαριστίες του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, για όσους εργάστηκαν για την κατασκευή του Χωριού, ενώ τόνισε, ότι η προσφορά των υπηρεσιών θα είναι υψηλού επιπέδου.

    Τέλος, ανακοινώθηκε, ότι ο Ιωάννης Μάνος, μέλος της ευρείας σύνθεσης του 17μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της "Αθήνα 2004", θα είναι Δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΟΤ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Η κόντρα της ΕΛΟΤ με την αθλητική ηγεσία συνεχίστηκε και σήμερα. Η Ομοσπονδία Ταε Κβο Ντο με ανακοίνωση που εξέδωσε καταφέρεται κατα του Γ. Ορφανού, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει: "Με λύπη της η ΕΛ.Ο.Τ. διαπιστώνει ότι, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για να γίνουν στην Αθήνα οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται η αθλητική ηγεσία.

    Η συμπεριφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, παραμονές της πιο μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον κόσμο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του η ΕΛΟΤ έχει να τονίσει τα εξής:

    1. Ουδέποτε χρησιμοποίησε τους αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας για να κάνουν δηλώσεις κατά της Αθλητικής Ηγεσίας. Αντίθετα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    2. Οι Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές του ταεκβοντο έχουν τιμήσει την χώρα μας και με τις νίκες τους σηκώθηκε η Ελληνική Σημαία και ανακρούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος. Δεν είναι δυνατό λοιπόν να παίζουν με την Ελλάδα, όπως δεν παίζει και η ΕΛΟΤ που προσφέρει τα πάντα στους αθλητές της για να φτάσουν στην διάκριση και η οποία βρίσκεται την τελευταία πενταετία ανάμεσα στις τρεις πρώτες ελληνικές ομοσπονδίες από πλευράς κατάκτησης Ολυμπιακών, παγκοσμίων και ευρωπαϊκών μεταλλίων.

    3. Η ΕΛΟΤ το 2003 είχε τακτικό προϋπολογισμό ύψους μόλις 710.000 ευρώ και οικονομική ενίσχυση για Ολυμπιακή Προετοιμασία 675.000 ευρώ και δεν έκανε ούτε σπατάλες ούτε κακοδιαχείριση, όπως λάθος ενημερώνουν τον Υφυπουργό οι διάφοροι.

    4. Η αλήθεια για την οικονομική κατάσταση σ΄ αυτή την κρίσιμη Ολυμπιακή χρονιά δεν τιμά καθόλου την αθλητική ηγεσία για τους εξής λόγους:

    Α) Το 2004 έχει εισπράξει 578.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό (εκ των οποίων τα 440.000 ευρώ έχουν δοθεί αναγράφοντας στην απόφαση της Γ.Γ.Α. εντολή αποκλειστικής διάθεσης για συγκεκριμένες πληρωμές όπως μισθοί, ΙΚΑ, φόροι, αποστολή Παγκοσμίου στην Κορέα, μη μπορώντας να τα διαθέσουμε για κάποια προετοιμασία, αποστολή με τον κίνδυνο να κατηγορηθούμε) χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος το οποίο θα εγκρίνει η πολιτεία γι΄αυτή τη χρονιά. Προφανώς για να εκθέσει την Διοίκηση στο τέλος της χρονιάς για κακοδιαχείριση λόγω της πιθανής υπέρβασης.

    Β) Από τα χρήματα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας η ΕΛΟΤ έχει εισπράξει μόνο 166.400 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1/4 της περσινής χρονιάς

    Γ) Η ΕΛΟΤ κινείται όπως και οι υπόλοιπες ομοσπονδίες βάσει του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της περασμένης χρονιάς

    Να τονιστεί ότι και το ύψος της επιχορήγησης της Ολυμπιακής προετοιμασίας δεν μας είναι γνωστό και ενδεχομένως να μειωθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την προετοιμασία των αθλητών που ετοιμάζονται να αναπληρώσουν επάξια τους σημερινούς Ολυμπιονίκες".

    [23] ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Ο Αργύρης Πεδουλάκης περιμένει τρεις απαντήσεις για να πάρει τις τελικές του μεταγραφικές αποφάσεις στον Μακεδονικό. Συγκεκριμένα περιμένει τις απαντήσεις του Τζέιμς Σκούνι Πεν ο οποίος θα καλύψει τη θέση του πλέι μέϊκερ, του Αϊρα Κλαρκ ο οποίος έχει συμφωνήσει προφορικά με την ομάδα, αλλά και του Γιάννη Γιαννούλη ο οποίος αν και έχει πολλές προτάσεις από το εξωτερικό, θέλει να μείνει στην Ελλάδα.

    Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες μεταγραφές, τότε ο Μακεδονικός θα βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση των στόχων του, που δεν είναι άλλοι από το να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α1.

    [24] ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρουμανίας, Νταν Πόπερ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι τουλάχιστον δύο μέλη της Ολυμπιακής αποστολής της χώρας, βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ, που διενεργήθηκε στις 21 Ιουλίου στο προπονητικό κέντρο του Σνάγκοφ.

    Από πηγές έγινε γνωστό ότι πρόκειται για έναν κωπηλάτη και έναν αθλητή του στίβου, οι οποίοι περιμένουν την εξέταση του δεύτερου δείγματος. Ας σημειωθεί ότι ο γ.γ. δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο αθλητών, καθώς και την απαγορευμένη ουσία που βρέθηκε στα δείγματά τους.

    [25] ΦΡΑΤΙΝΙ: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ"

    Ρώμη, 29 Ιουλίου 2004 (19:21 UTC+2)

    "Δεν μας φοβίζουν οι απειλές των τρομοκρατών. Μας συνοδεύουν από τις 11 Σεπτεμβρίου" αυτή ήταν το απόγευμα η απάντηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε προκήρυξη ισλαμιστών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η οργάνωση ισλαμιστών η "Ταξιαρχία Αμπού Χαφς αλ Μάσρι" που ισχυρίζεται ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα απείλησε την Ευρώπη και την Ιταλία γιατί δεν απέσυραν τα στρατεύματα από το Ιράκ.

    "Τις τρομοκρατικές απειλές - είπε ο κ. Φρατίνι - τις λαμβάνουμε υπόψη, δεν μειώνουμε τα μέτρα ασφαλείας", αλλά δεν μας φοβίζουν. Αυτές οι απειλές μας συνοδεύουν από τις 11 Σεπτεμβρίου".

    [26] ΙΡΑΚ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ

    Βαγδάτη, 29 Ιουλίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Τριάντα εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην περιφέρεια της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσέιν Τικρίτ, 180 χλμ.βορειοδυτικά της Βαγδάτης ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπό αμερικανικής ηγεσίας Συμμαχίας. Στην επιχείρηση, που ήταν αναίμακτη, έλαβε μέρος η νέα ιρακινή Εθνοφρουρά, που έχει βάση στο αΛ Ραουάτσι, τοποθεσία κοντά στη γενέτειρα του Σαντάμ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΦΕΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βερολίνο, 29 Ιουλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Τα στοιχεία που υπάρχουν στη Γερμανία για τον αριθμό των Γερμανών που επισκέπτονται την Ελλάδα, παρουσιάζουν σημάδια εμφανούς βελτίωσης, όπως ανέφερε στην Ελληνική Υπηρεσία της «Ντόϊτσε Βέλλε», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας, Κλάους Λέπλε,.

    «Πριν από δύο χρόνια είχαμε μια γενική μείωση της τάξης του 10%, πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν πάλι 5%. Φέτος όμως παρουσιάζεται μια αύξηση της κίνησης σε όλους τους προορισμούς και φυσικά και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επίσης βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα τέτοιο γεγονός στρέφει την προσοχή των τουριστών σε μία χώρα ή σε μία περιοχή και η τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί θετικά».

    Το τελευταίο διάστημα τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν συχνές αναφορές στις ακριβές τιμές των ξενοδοχείων και των προσφερόμενων υπηρεσιών κυρίως στην Αθήνα. Κάτι που για τον Γερμανό πρόεδρο είναι απολύτως φυσιολογικό.

    «Είναι σωστό, οι τιμές στην Αθήνα είναι ακριβές, αλλά αυτή είναι η συνέπεια της διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων. Οι τιμές δηλαδή θα ανεβούν για ένα διάστημα τουλάχιστον. Ο μέσος Γερμανός τουρίστας ωστόσο πηγαίνει σπάνια στην Αθήνα. Προτιμά την ηπειρωτική χώρα, την Πελοπόννησο, τα νησιά. Σε αυτές τις περιοχές δεν παρατηρούμε τα φαινόμενα ακρίβειας».

    Ο Λέπλε στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία, ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε όλες τις χώρες του Μεσογείου. Ο απόλυτος όμως τουριστικός προορισμός φέτος είναι η Αίγυπτος. Εκεί οι ξενοδόχοι έκαναν μεγάλες υποχωρήσεις στις τιμές για να καλύψουν τις ζημιές του περασμένου έτους. Εκτός αυτού η αγοραστική δύναμη του ευρώ είναι πολύ μεγάλη στη χώρα του Νείλου.

    «Κάτι αντίστοιχο φυσικά δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», ολοκληρώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών γραφείων, «αλλά μπορώ να σας αναφέρω το εξής: το 5,2% των Γερμανών άνω των 14 ετών που θα κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, θα επισκεφτεί την Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό είναι λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό των Γερμανών που θα επισκεφθεί την Τουρκία. Κάνω ενδεικτικά λόγο για την Τουρκία, διότι είναι ο άμεσος ανταγωνιστής της Ελλάδας, αφού βρίσκεται δίπλα και οι πτήσεις από τη Γερμανία έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Συνολικά για την Ελλάδα πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα».

    [28] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ "ΦΑΡΕΝΑΪΤ 9/11" ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 29 Ιουλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ, «Φαρενάιτ 9/11», γράφει ιστορία. Για πρώτη φορά μετά το 1956 ένα ντοκιμαντέρ κέρδισε στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα. Στις ΗΠΑ ξεπέρασε μάλιστα σε έσοδα τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα περίπου 7 εκατομμύρια Αμερικανοί είδαν την ταινία, που άρχισε να προβάλλεται ως γνωστόν μετ΄ εμποδίων στις ΗΠΑ.

    Σήμερα, το τελευταίο πόνημα του Μάικελ Μουρ αρχίζει να προβάλλεται στους γερμανικούς κινηματογράφους, ενώ στην Ελλάδα θα αρχίσει να προβάλλεται το φθινόπωρο στις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Αμερικανό σκηνοθέτη το «Φαρενάιτ 9/11» είναι ταινία «κατά του Τζορτζ Μπους και όχι κατά της Αμερικής»:

    «Κανένας πρόεδρος δεν είχε τόσες αποτυχίες στο ενεργητικό του όπως ο Τζορτζ Μπους σχολιάζει στην αρχή της ταινίας ο σκηνοθέτης Μάικελ Μουρ. Μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου είχε δυσκολίες να περάσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησής του από τη Γερουσία, «καταφέρνοντας» μάλιστα να χάσει εκεί την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων. Όταν λοιπόν όλα πήγαιναν στραβά ο Μπους έκανε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα: Διακοπές! Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ στους πρώτους 8 μήνες της θητείας του ο Τζορτζ Μπους βρίσκονταν το 42% του χρόνου εργασίας του σε διακοπές».

    Ο Μάκελ Μπουρ παρουσιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο στο ψάρεμα, στο γκολφ ή στο ράντζο του προκαλώντας το γέλιο, ακόμα και τη χλεύη των θεατών. Σε μια σκηνή κλειδί του ντοκιμαντέρ βλέπουμε μάλιστα τον Τζορτζ Μπους την ημέρα των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου σε ένα σχολείο. Ενώ είχε ήδη πληροφορηθεί, τί είχε συμβεί στη Νέα Υόρκη, επί 7 λεπτά συνέχιζε να μιλά με τα παιδιά χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση.

    «Ίσως ο πρόεδρος να σκέπτονταν εκείνη την ώρα ότι θα ήταν καλύτερα να βρίσκονταν συχνότερα στο γραφείο του», σχολιάζει ειρωνικά ο Μάικελ Μουρ.

    Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ξεκαθαρίζει στην ταινία του ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήρθαν από το πουθενά. Προηγήθηκαν δραστικές περικοπές στην οικονομική ενίσχυση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέει ο Μάικλ Μουρ και προσθέτει ότι το «Φαρενάιτ 9/11» δεν απευθύνεται στους Ευρωπαίους, αλλά στους Αμερικανούς. «Σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου υπάρχει ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ την κοινή γνώμη μονοπωλούν τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία ανήκουν ως γνωστόν σε διεθνείς επιχειρήσεις. Τα τηλεοπτικά δίκτυα αποφεύγουν επιμελώς να δείξουν νεκρούς στρατιώτες ή φέρετρα που επιστρέφουν από το Ιράκ στην Αμερική», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός σκηνοθέτης. Όσο λοιπόν μια Δημοκρατία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ταινίες όπως αυτές του Μάικελ Μουρ έχουν λόγο ύπαρξης.

    [29] ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Παρίσι, 29 Ιουλίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Το Παρίσι ανακοίνωσε πως πραγματοποιείται σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα μία συνάντηση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας με το Ιράν, την ώρα που το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής χώρας δημιουργεί ανησυχίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.

    "Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τις ιρανικές αρχές, με στόχο να επιτευχθούν όλες οι σχετικές εγγυήσεις για τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, μία συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι", τόνισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερβέ Λαντζού.

    Σημειώνεται ότι διπλωμάτες στη Βιένη κατηγόρησαν χθες το Ιράν ότι παραβίασε το σφράγισμα των εγκαταστάσεων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Νατάνζ, 250 χλμ νοτίως της Τεχεράνης, στο οποίο είχε προβεί η Διεθνής Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας.

    [30] ΠΕΘΑΝΕ Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Έχασε τη μάχη με το θάνατο η Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

    Η δημοφιλής ηθοποιός είχε εισαχθεί επειγόντως στο Ιατρικό Κέντρο στις 16 Ιουλίου οπότε και είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο στομάχι. Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί.

    [31] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ Η Ρ.ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή εξακολουθεί να δίνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών η Ρένα Βλαχοπούλου. Η κατάσταση της δημοφιλούς ηθοποιού παραμένει σταθερά κρίσιμη και οι γιατροί κάνουν λόγο για συνεχή επιδείνωση.

    Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι θεράποντες γιατροί παρατηρείται έντονη επιβράδυνση στο κυκλοφορικό της σύστημα, η πίεση είναι σε χαμηλά επίπεδα και η διούρηση μηδενική.

    [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 29 Ιουλίου 2004 (13:58 UTC+2)

    Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί 6,7 και 8 Αυγούστου στην Άνθεια Έβρου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Σπάρτακος.

    Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές "πρόκειται για έναν θεσμό που ήδη καταξιώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων της Θράκης μας και αποτελεί κορυφαία εκδήλωση πανελλαδικής ακτινοβολίας και μια σημαντική παρέμβαση. Συμμετέχουν χορευτικά σχήματα και χορωδίες από όλη την Ελλάδα καθώς και Ελληνικοί Σύλλογοι του Εξωτερικού. 400 νέοι και ενήλικες ενώνουν κάθε χρόνο τα χέρια και τις ψυχές τους στη Θράκη και ακολουθούν την παράδοση".

    Στόχοι του Φεστιβάλ είναι η προβολή της Θράκης, η επαφή νεολαίας και παράδοσης, καθώς χρέος όλων και κυρίως της νεότερης γενιάς είναι η διατήρηση αυτής της ταυτότητας και η ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας.

    Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τραϊανούπολης κ Ευστάθιος Σπυριδόπουλος σημειώνει: "Το φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό γεγονός στον τομέα του πολιτισμού για τη Θράκη, υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την νεολαία μας. Μέσα από την διοργάνωση αυτή επιβραβεύεται η συλλογική προσπάθεια και ο Εθελοντισμός".

    Μεταξύ των εκδηλώσεων είναι και η ενημερωτική εκδήλωση για τη Θράκη, καθώς και η εκδήλωση αδελφοποίησης Σπάρτακου με τον Σύλλογο ΄΄Μεγαλόνησος ''Λευκωσίας.

    Ο.Ο.

    [33] 4ΗΜΕΡΟ RIVER PARTY ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καστοριά, 29 Ιουλίου 2004 (10:39 UTC+2)

    Πιστό στο ραντεβού του μένει και φέτος το 26ο River Party, στο Νεστόριο της Καστοριάς, το οποίο ξεκινά σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 1 Αυγούστου.

    Στις εκδηλώσεις του περιλαμβάνονται συναυλίες σημαντικών καλλιτεχνών, όλων των ειδών της μουσικής, βραδιά νέων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί, οργανωμένες φυσιολατρικές και αθλητικές δραστηριότητες (πεζοπορία, canoe, kayak, ορειβασία, αναρρίχηση), εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, λαικών τεχνών κ.α.

    Συγκεκριμένα για τις συναυλίες, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Πέμπτη 29 Ιουλίου: Δυτικές συνοικίες, C Real

    Παρασκευή 30: Αλκιστης Πρωτοψάλτη

    Σάββατο 31: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ευρυδίκη, Ν.Μ.Ε.

    Κυριακή 1 Αυγούστου: Γιάννης Βαρδής, Γρηγόρης Πετράτος, Ελεάνα Παπαϊωάννου, ΜΙΚΡΟ, Ζιώγαλας, Αλουπογιάννης, Κοργιαλας.

    Το πολιτιστικό τετραήμερο διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού, Πολιτισμού, Κοινωνικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας Νεστορίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 July 2004 - 18:13:51 UTC