Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • [02] ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ
  • [03] ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [04] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ
  • [05] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΕΣΥΠ
  • [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [07] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΓΙΑΠΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
  • [09] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ- WALL STREET
  • [10] ΠΑΟΥΕΛ:Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ
  • [11] ΠΓΔΜ: ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [12] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [13] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΡΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [14] ΒΟΛΕΪ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-1 ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [15] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
  • [16] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ
  • [17] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ
  • [18] ΠΑΟΥΕΛ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΑΛΑ
  • [20] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΣΤΟΥΣ 8 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥ
  • [21] "ΣΙΝΕΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [22] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (10:30 UTC+2)

    Από τη Δευτέρα έως και τις 4 Σεπτεμβρίου θα ισχύει το ολυμπιακό ωράριο λειτουργίας σε καταστήματα, μουσεία τράπεζες και συγκοινωνίες.

    Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από 9 μέχρι τις 6. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, ενώ υπόλοιπες συγκοινωνίες θα σταματούν μόνο για τρεις ώρες από τις 2 μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Οι τράπεζες στο κέντρο Αθήνας θα λειτουργούν από τις 8 το πρώι μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ τα μουσεία μέχρι τις 10 το βράδυ και οι αρχαιολογικοί χώροι μέχρι τις 8.

    [02] ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (11:38 UTC+2)

    Το δρόμο για τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου πήρα από σήμερα χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων της χώρας, που άρχισαν να εγκαταλείπουν τις πόλεις με κάθε μεταφορικό μέσο με προορισμό την ύπαιθρο και κατά προτίμηση τις παραλίες. Από νωρίς το πρωϊ η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα δύο εθνικά δίκτυα, ενώ

    παρατηρείται συνωστισμός στα διόδια της Ελευσίνας, απ΄ όπου χτες πέρασαν συνολικά 65.000 αυτοκίνητα με κατεύθυνση την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» πιο ομαλή είναι η κατάσταση στα διόδια των Αφιδνών, απ΄ όπου χτες πέρασαν συνολικά 35.000 αυτοκίνητα.

    Εξάλλου, αυξημένη, αλλά χωρίς προβλήματα, είναι η κίνηση στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, όπου για την εξυπηρέτηση των επιβατών εκτελούνται και έκτακτα δρομολόγια, ενώ ο ΟΣΕ αναγκάστηκε να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.

    [03] ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Χαρτούμ, 31 Ιουλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία απειλεί με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που το Χαρτούμ δε σταματήσει τις αιματοχυσίες Αράβων παραστρατιωτικών στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ σε διάστημα 30 ημερών, ανακοίνωσε το Σάββατο το Σουδάν.

    Σε συνέντευξή του στην Αιθιοπία ο πρεσβευτής του Σουδάν στην Αφρικανική Ένωση Οσμάν Αλ Σάιντ επισήμανε ότι το Σουδάν δεν χαίρεται με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εντούτοις θα συμμορφωθεί προς αυτήν όσο καλύτερα γίνεται. Διότι, προσέθεσε, σε αντίθετη περίπτωση γνωρίζουμε πως οι εχθροί μας δεν πρόκειται να διστάσουν να λάβουν μέτρα κατά της χώρας μας.

    Εξάλλου, ο διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στο Τσαντ συνταγματάρχης Φιλίπ Σαρλ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ντζαμένα ότι στο πλαίσιο της επιμελητειακής ενίσχυσης των υπηρεσιών του ΟΗΕ , ξεκίνησε σήμερα μία αερογέφυρα ανάμεσα στη Ντζαμένα και στο Αμπέσε με την πρώτη απογείωση ενός C-130 του γαλλικού στρατού με 12 τόννους υλικού για εννέα καταυλισμούς προσφύγων. Όπως είπε, επιπλέον 200 γάλλοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη μεθόριο μεταξύ του Τσαντ και του Σουδάν εντός της Κυριακής.

    [04] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και των εισιτήριων στίβου που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των θέσεων στις κερκίδες του ΟΑΚΑ.

    Συνολικά θα διατεθούν προς πώληση 1.614 επιπλέον εισιτήρια. Από αυτά: 538 για την τελετή έναρξης και άλλα 538 για την τελετή λήξης που θα δοθούν ως ακολούθως : 49 εισιτήρια Δ' κατηγορίας τιμής για έναρξη και άλλα τόσα για τη λήξη, από 209 Γ' κατηγορίας, από 178 εισιτήρια Β' κατηγορίας και από 102 Α' κατηγορίας τιμής για την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ακόμη θα διατεθούν 538 εισιτήρια στίβου ως ακολούθως: 258 εισιτήρια Γ' κατηγορίας τιμής, 178 Β' κατηγορίας και 102 εισιτήρια Α' κατηγορίας.

    Τα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» πωλούνται: σε επιλεγμένα καταστήματα Alpha Bank, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας εισιτηρίων www.athens2004.com/tickets και σε εκδοτήρια που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες των Ολυμπιακών Πόλεων, σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Σταδίου και Κοραή και στην έδρα της «Αθήνα 2004».

    Η αγορά των εισιτηρίων γίνεται σε πραγματικό χρόνο, με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των διαθεσίμων αποθεμάτων. Δεδομένου ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων είναι on-line και η διαθεσιμότητα μεταβάλλεται διαρκώς, σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στο δίκτυα πώλησης εισιτηρίων.

    [05] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΕΣΥΠ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (16:36 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, αναλαμβάνουν καθήκοντα οι 14 νέοι πρόεδροι των ΠεΣΥΠ που ορκίστηκαν την Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσία του υπουργού, Νικήτα Κακλαμάνη.

    Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης και τα ονόματα τριών ακόμη προέδρων των ΠεΣΥΠ (Χρ. Γιάνναρη- Πελοποννήσου, Δημ. Ανδριόπουλο - Μακεδονίας, Π. Χατζοπούλου- Β. Αιγαίου,) οι οποίοι στη συνέχεια θα ορκισθούν προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα.

    [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Από αύριο Κυριακή 1 Αυγούστου θα τεθούν σε λειτουργία οι χώροι λατρείας πέντε διαφορετικών θρησκειών που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες των αθλητών εντός του Ολυμπιακού Χωριού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» έχει δημιουργηθεί για τους μουσουλμάνους τζαμί ξεχωριστό για άνδρες και γυναίκες, ενώ οι χριστιανοί (ορθόδοξοι, ρωμαιοκαθολικοί και διαμαρτυρόμενοι) θα χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο, βάση προγραμματισμού.

    Στον πολυθρησκευτικό τόπο, έκτασης 523 τ.μ., θα συμβιώσουν περισσότεροι από 80 ιερείς, ραβίνοι, ιμάμηδες, τίστερς και οδηγοί, μαζί με τους βοηθούς τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους αθλητές που θα θελήσουν να προσευχηθούν.

    [07] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΓΙΑΠΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Άδεια θα μείνουν τα εργοτάξια στα γιαπιά του νομού Θεσσαλονίκης από τις 2 έως τις 15 Αυγούστου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν, ώστε να κάνουν διακοπές. Η διακοπή των εργασιών θα γίνει κατόπιν κοινής απόφασης του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος και του Συνδικάτου Οικοδομών Νομού Θεσσαλονίκης.

    Η διοίκηση του συνδέσμου καλεί όλα τα μέλη του να εφαρμόσουν την απόφαση και να διακόψουν τις εργασίες στις οικοδομές τους. Επίσης, γνωστοποιεί ότι η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, αλλά αναστέλλεται και από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

    [08] ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Εργαζόμενοι, δικαιούχοι των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που προεγγράφησαν για το θερινό εκδρομικό πρόγραμμα νομού Αττικής και κληρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε εκδρομές που υλοποιούνται το χρονικό διάστημα από 15 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτέμβρη, δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα λόγω ανάκλησης των αδειών τους από την υπηρεσία που εργάζονται.

    Κατόπιν τούτου η Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας αποφάσισε να διαθέσει τα εισιτήρια των εκδρομών αυτών από την Δευτέρα 2 Αυγούστου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη και μέχρις ότου εξαντληθούν, τις ώρες από 8.00 14.00, από τα γραφεία διανομής του Οργανισμού.

    [09] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ- WALL STREET

    Λονδίνο, 30 Ιουλίου 2004 (21:25 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις κυριότερες χρηματαγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, που καθόλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων κινούνταν μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, άσκησαν η κατώτερη των προσδοκιών ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Τασκέδνη και η νέα άνοδος- ρεκόρ της τιμής του πετρελαίου που στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκη έφθασε 43,34 δολάρια το βαρέλι. Στο αντίποδα τις ευρωαγορές στήριξαν οι μεταλλευτικές εταιρίες.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,13% και διαμορφώθηκε στις 4.413,10 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με οριακή άνοδο 0, 09%, έκλεισε στις 3.647,10 μονάδες. Στις 3.895,61 μονάδες ανήλθε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,15%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,52% έκλεισε στις 2.465,13 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,48%, στις 20.745,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με πτώση 0,11% υποχώρησε στις 5.547,20 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με απώλειες 0,24% έκλεισε στις 329,91 μονάδες.

    Μικτή η εικόνα και στη Νέα Υόρκη. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η ηγέτιδα οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο, είδηση που απογοήτευσε του οικονομολόγους της Wall Street που ανέμεναν 3,6% και έναντι του 4,5% που είχε αναπτυχθεί το πρώτο τρίμηνο.

    Εξάλλου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στον οποίο απεικονίζονται οι προσδοκίες των αμερικανών καταναλωτών τόσο ως προς την τρέχουσα όσο και ως προς τη μελλοντική οικονομική κατάσταση, αυξήθηκε στις 96,7 μονάδες τον Ιούλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο και έναντι 95,6 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές τον ανέμεναν στις 96,2 μονάδες.

    Στις 21.12, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε στις 10.107,78 μονάδες, μειωμένος κατά 0,21%, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ανερχόταν στις 1.890,49 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,50% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε οριακή πτώση 0,08%, στις 1.099,57 μονάδες.

    [10] ΠΑΟΥΕΛ:Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σεράγεβο, 31 Ιουλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρίνουν ότι το μέλλον της Βοσνίας είναι να είναι πλήρως ενσωματωμένο στους ευρωατλαντικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά προηγουμένως έχει ζωτική σημασία η Βοσνία να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της στον τομέα της συνεργασίας με το δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κολίν Πάουελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο τετράωρης επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Σαράγεβο.

    Για να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της, προσέθεσε ο Πάουελ, η Βοσνία δεν θα πρέπει να λέει μόνον τα κατάλληλα λόγια, αλλά να έχει τα κατάλληλα αποτελέσματα και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και ιδιαίτερα τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία

    «Ορισμένοι άνθρωποι στην περιοχή γνωρίζουν πού βρίσκεται και ελπίζω ότι για το συμφέρον της ειρήνης και για να βοηθήσουν τη Βοσνία να προοδεύσει θα δώσουν τις πληροφορίες που έχουν σε αυτούς που είναι σε θέση να συλλάβουν τον Κάρατζιτς», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

    [11] ΠΓΔΜ: ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σκόπια, 31 Ιουλίου 2004 (00:02 UTC+2)

    Την τροποποίηση του εκλογικού νόμου προκειμένου να αναβληθούν οι δημοτικές εκλογές κατά ένα μήνα και να γίνουν στις 21 Νοεμβρίου θα προτείνει η κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση θέλει να γίνουν οι εκλογές βάσει της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας που θα προκύψει από το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή και έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των Σλαβομακεδόνων κατοίκων της χώρας. Ωστόσο, οι αργοί ρυθμοί στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στη νέα οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθιστούν σχεδόν αδύνατη την προκήρυξη των εκλογών στις 7 Αυγούστου και τη διενέργειά τους στις 17 Οκτωβρίου, δεδομένης και της θερινής διακοπής των εργασιών του κοινοβουλίου.

    [12] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Βόλος, 31 Ιουλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Μετά το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη, άλλη μία Ολυμπιακή πόλη, ο Βόλος, φιλοξενεί απόψε την Ολυμπιακή φλόγα. Ήταν μία εντυπωσιακή υποδοχή κατά την οποία ο ενθουσιασμός σίγησε για να δώσει τη θέση του στον ήχο από το πιάνο του Δημήτρη Σγούρου, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου, υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν.

    Η Φλόγα έφθασε στην παραλία της πόλης με δύο οκτάκωπους με πηδαλιούχους. Τελευταίος Λαμπαδηδρόμος ήταν ο κωπηλάτης Βασίλης Πολύμερος που προετοιμάζεται για τους Αγώνες της Αθήνας: «Ήταν μοναδικό. Για 2-3 λεπτά ήμουν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που κράτησε τη Φλόγα. H Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχει αποδείξει πως ξέρει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις». Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την πορεία της Φλόγας μέσα στο Βόλο.

    Ο πρώτος Bολιώτης Λαμπαδηδρόμος ήταν ο διεθνής πολίστας Φίλιππος Kαϊάφας, ενώ παρούσα ήταν και η Βούλα Τσιαμήτα που έκανε την έπαρση της ελληνικής σημαίας. Ο δήμαρχος κ. Κυριάκος Μήτρου μίλησε για το συμβολισμό της Ολυμπιακής δάδας «και τη δύναμη να ανάψει μέσα μας, σε κάθε έναν από μας, και μία μικρή Φλόγα. Τη χρειαζόμαστε για να αντλούμε ελπίδα, κουράγιο και θάρρος για τον αγώνα στο νοητό στίβο της ζωής, για να ξεπερνούμε τα εμπόδια». Την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής μάρκετινγκ, εισιτηρίων και Λαμπαδηδρομίας κ. Γιώργος Μπόλος: «η Ολυμπιακή φλόγα δείχνει, όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά κυρίως σε ολόκληρο τον κόσμο, την εικόνα της Ελλάδας που δημιουργεί αποτελεσματικά»

    Πριν φθάσει στο Βόλο, η πομπή, σταμάτησε στη Νέα Ιωνία. Στο Δημοτικό θέατρο ο τελευταίος Λαμπαδηδρόμος, βετεράνος ποδοσφαιριστής της Nίκης Tάσος Mανιατάκης άναψε το βωμό. Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Στέφανος Φούσκης μίλησε για τη διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων ποδοσφαίρου στο στάδιο της περιοχής: «Δεν μπορούμε, παρά να είμαστε ευγνώμονες προς τους συμπολίτες μας, που εμπιστεύτηκαν σ' εμάς την ολοκλήρωση και την παράδοση αυτού του τόσο σημαντικού έργου»

    Το απόγευμα η Φλόγα σταμάτησε στη Λάρισα και διέσχισε τις πύλες του αρχαίου θεάτρου, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανασκαφής. Ωστόσο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την άδεια και η Φλόγα έσμιξε και πάλι με το αρχαίο φως που τη γέννησε. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο δρομέας Στέλιος Δημότσιος που δεν έκρυψε τη συγκίνηση του για το γεγονός: «Είναι συγκινητικό να βλέπεις τη Φλόγα στην πόλη σου και μάλιστα από το αρχαίο θέατρο που άνοιξε για πρώτη φορά μετά από τόσους αιώνες. Είμαι χαρούμενος που και οι πολίτες της Λάρισας, όσοι δεν έρθουν στα στάδια, παίρνουν μία γεύση από τους Αγώνες..»

    Νωρίτερα, στη γέφυρα του Πηνειού, ο Κριστιάν Καρεμπέ ύψωσε με σεβασμό τη δάδα και έτρεξε τα μέτρα που αναλογούν σε κάθε Λαμπαδηδρόμο κάτω από τις επευφημίες των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να τον παρακολουθήσουν. «Η πρόταση για να λάβω μέρος στη Λαμπαδηδρομία ήταν τιμητική, ήταν μία πηγή έμπνευσης. Η Λάρισα είναι μία ιστορική πόλη με μεγάλη αθλητική ιστορία και παράδοση» δήλωσε ο Γάλλος ποδοσφαιριστής.

    Μία ώρα αργότερα, έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών, η σύζυγός του, η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα πήρε το Ολυμπιακό φως στα χέρια της. «Είμαι ενθουσιασμένη. Υπέβαλα αίτηση συμμετοχής όταν έμαθα για την πρόταση που έγινε στον Κριστιάν να τρέξει ως Λαμπαδηδρόμος. Τα τελευταία τρία χρόνια οι Έλληνες με τίμησαν με αγάπη και στοργή»

    Η εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο καθήλωσε όσους την παρακολούθησαν. Ο Κώστας Τσιάνος, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου διάβασε ποίηση Σικελιανού που επενδύθηκε με μουσική Θεοδωράκη. Στη συνέχεια η ποιήτρια Αννη Γιαβασιάν διάβασε ένα ποίημα της για τους Αγώνες του 2004.

    Η χορωδία του δημοτικού ωδείου, μία από τις καλύτερες στη χώρα, η φιλαρμονική της Λάρισας έδωσαν τον εορταστικό τόνο, ενώ επιβλητική ήταν η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων: με 110 μέλη επί σκηνής παρουσίασε χορούς και τραγούδια από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

    Ο δήμαρχος Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης χαρακτήρισε τιμητική για την πόλη την άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας: «Και εμείς, μετά από είκοσι αιώνες, ανοίγουμε το αρχαίο θέατρο για να την υποδεχθούμε». Αμέσως μετά τη Λάρισα η πομπή πραγματοποίησε μία σύντομη στάση στο Δήμο Κάτω Ολύμπου όπου οι κάτοικοι φιλοξένησαν, για λίγα λεπτά, την Ολυμπιακή φλόγα.

    Λίγο πριν το μεσημέρι η πομπή έφθασε στην Καρδίτσα. Δύο σπουδαίοι αθλητές της πόλης, η Κατερίνα Κόφφα και ο Κώστας Θάνος ήταν οι τελευταίοι Λαμπαδηδρόμοι με το χέρι του παλαιστή να δίνει ζωή στο βωμό. Στον ουρανό αφέθηκαν μπαλόνια και η μικτή χορωδία της πόλης απέδωσε τον Ολυμπιακό και τον εθνικό ύμνο. Το λαογραφικό συγκρότημα χόρεψε παραδοσιακούς χορούς επένδυσε με τραγούδια την εκδήλωση.

    «Δεν πρόκειται για μία απλή τελετή, αλλά για ένα συμβολισμό τιμής προς τις αρχές του Ολυμπισμού» είπε ο δήμαρχος κ. Χρήστος Τέγος. Η διευθύντρια Λαμπαδηδρομίας της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Πέννυ Μικελοπούλου μίλησε για την εικόνα της Ελλάδας που με τόση επιτυχία μετέφερε διεθνώς η Ολυμπιακή φλόγα.

    Πρώτος σταθμός της ημέρας, μετά την αναχώρηση της Φλόγας από την Καλαμπάκα, ήταν τα Τρίκαλα που υποδέχθηκαν τη Φλόγα με τραγούδια από τη δημοτική χορωδία, ενώ παιδιά σχημάτισαν κύκλους που φιλοξένησαν, συμβολικά, διάφορα Ολυμπιακά αθλήματα. «Τα Τρίκαλα, μία πόλη πρωταθλητών και Ολυμπιονικών υποδέχονται με τιμή τη Φλόγα και εύχονται καλή επιτυχία στην Αθήνα» είπε ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Ταμήλος.

    Την ώρα που η Φλόγα έφτανε στο σημείο τελετής αθλητές του κανόε καγιάκ κατέβασαν τα σκάφη τους στο ποτάμι και κάποιοι άλλοι πέρασαν από τη μία όχθη στην άλλη με σχοινιά. Το βωμό άναψε ο ποδηλάτης Δημήτρης Γεωργαλής που ήρθε στην πατρίδα του μεταφέροντας και τα ποδήλατα του, προκειμένου να μη χάσει λεπτό από την Ολυμπιακή προετοιμασία του: «Ήταν μία μοναδική εμπειρία, περίμενα με αγωνία και χαρά τη στιγμή, ήταν κάτι αξέχαστο»

    Την Κυριακή η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει από το Βόλο για τη Στυλίδα και στη συνέχεια για τη Λαμία. Από εκεί, με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού θα φτάσει στο Καρπενήσι. Με ελικόπτερο θα φτάσει στις Βόρειες Σποράδες, στη Σκόπελο και στη Σκιάθο όπου θα διανυκτερεύσει.

    [13] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΡΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Την Κυριακή, 1η Αυγούστου στις 12:30 το μεσημέρι, θα ξεκινήσουν οι έξι Έλληνες πυγμάχοι και οι δύο προπονητές της Εθνικής ομάδας από το κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τερματικό σταθμό το Ολυμπιακό Χωριό.

    Οι Μάριος Καπερώνης (60κ.), Σπύρος Ιωαννίδης (64κ.), Θοδωρής Κοτάκος (69κ.), Γιώργος Γαζής (75κ.), Ηλίας Παυλίδης (81κ.) και Σπύρος Κλαδούχας (91κ.), με τους προπονητές Πίο Εφραϊν Μαρτίνεθ Σίλβα και Πανταζή Μαρκάκη θα πάρουν μία πρώτη γεύση από την ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα είναι έτοιμα για να παίξουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχουμε κάνει πολύ καλή προπόνηση. Αύριο θα πάμε στο Ολυμπιακό Χωριό και μέχρι πριν τους Αγώνες, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε ποια σημεία χρειάζονται βελτίωση οι αθλητές μας. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Πάμε να παίξουμε και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα πάμε καλά", δήλωσε ο Κουβανός Ομοσπονδιακός προπονητής, Πίο Εφραϊν Μαρτίνεθ Σίλβα.

    Μάριος Καπερώνης (60κ.): "Ολα τα παιδιά είμαστε πολύ καλά. Βοήθησε πάρα πολύ και η προετοιμασία στην Κοζάνη. Πιστεύω ότι θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι".

    Σπύρος Ιωαννίδης (64κ.): "Είμαι υπερήφανος που θα εκπροσωπήσω την πατρίδα μου. Μεγάλη τιμή που θα αγωνιστώ στο Ολυμπιακό ρινγκ".

    Θοδωρής Κοτάκος (69κ.): "Θέλουμε η προετοιμασία μας να καρποφορήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας".

    Γιώργος Γαζής (75κ.): "Το πρώτο σκέλος της προετοιμασίας έχει τελειώσει. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από τον εαυτό μου. Τώρα ξεκινά το δεύτερο σκέλος της προετοιμασίας. Θα έχουμε περισσότερη επαφή με διάφορους αντιπάλους, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο ραντεβού".

    Ηλίας Παυλίδης (81κ.): "Προσωπικός στόχος να κάνω ό,τι μπορώ καλύτερα για την Ελλάδα και για μένα. Το όνειρό μου να πάρω μία από τις πρώτες τρεις θέσεις".

    Σπύρος Κλαδούχας (91κ.): "Στόχος να παρουσιάσουμε ένα καλύτερο πρόσωπο από τις υπόλοιπες παρουσίες της ελληνικής παρουσίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Την Κυριακή (01/08) στο Ολυμπιακό Χωριό εκτός από τους αθλητές και προπονητές της πυγμαχίας, θα μπουν και οι Ολυμπιακές ομάδες στο μπάντμιντον, στο τένις, στις καταδύσεις, στη συγχρονισμένη κολύμβηση, στην τοξοβολία και στο πιγκ πογκ.

    [14] ΒΟΛΕΪ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-1 ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2004 (23:32 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών ηττήθηκε από τη Γαλλία με 3-1 (25-23, 22-25, 28-26, 25-23) σε αγώνα για τη 2η ημέρα στο διεθνές τουρνουά προετοιμασίας που γίνεται στη Σερβία-Μαυροβούνιο. Ο αγώνας έγινε παρουσία 2.000 θεατών στη πόλη Βρσακ που είναι υποψήφια πόλη για διοργάνωση αγώνων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ ανδρών 2005.

    ΕΛΛΑΔΑ: (Προσαλίκας): Γκιούρδας 12π., Χατζηαντωνίου 11, Κουρνέτας 4, Τσακιρόπουλος 13, Κράβαρικ 24, Μπάεφ 18 / Στεφάνου (λ. - 70% υποδοχή), Ρουμελιώτης 1, Χριστοφιδέλης 1, Πανταλέων.

    ΓΑΛΛΙΑ: (Μπλέιν): Ντακέ 7π., Αντιγκά 15, Μονμίτ 12, Φραγκολατσί 8, Μπάρκα Σισίκ 15, Πατέ 1 / Ενό (λ. - 71% υποδοχή, 1 πόντος), Καπέ, Γκρανβορκά 1, Κιέφερ, Ντε Κεργκρέτ.

    Αύριο θα γίνουν οι αγώνες της 3ης και τελευταίας ημέρας του τουρνουά. Το πρόγραμμα: 3η ημέρα: 18.30: Ελλάδα -ΗΠΑ, 21.15: Σερβία- Μαυροβούνιο -Γαλλία.

    Μετά το τέλος του αγώνα με τη Γαλλία ο προπονητής της Εθνικής βόλεϊ ανδρών δήλωσε: «Ανεβάσαμε πολύ την απόδοση μας σε σχέση με τον πρώτο αγώνα του τουρνουά, στην επίθεση, στην άμυνα αλλά και στον ψυχισμό. Βρήκαμε απέναντι μας μια ομάδα που βρέθηκε γενικά σε πολύ καλή μέρα και χάσαμε και τα τρία σετ στις παρατάσεις, δηλαδή, στον πόντο. Το ευχάριστο είναι για τον μεταξύ μας αγώνα της 21ης Αυγούστου στον όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά πως εμείς σαν ομάδα έχουμε και άλλες δυνατότητες. Πιστεύω ότι το δεκαπενθήμερο που απομένει μέχρι την έναρξη των Αγώνων είναι χρόνος αρκετός για να βρεθούμε όπως πρέπει και να είμαστε πανέτοιμοι για τις μεγάλες δοκιμασίες».

    [15] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2004 (23:15 UTC+2)

    Την αγωνιστική του αξία έδειξε ο Θεσσαλονικιός Βλαδίμηρος Λαζαρίδης, ο οποίος κατέκτησε τρία μετάλλια (ένα χρυσό και δύο ασημένια) στην κατηγορία των 69 κιλών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών Παίδων - Κορασίδων, που διεξάγεται στην πόλη Στάβανγκερ της Νορβηγίας.

    Στο ζετέ σήκωσε 165 κιλά (ρεκόρ Ευρώπης στην κατηγορία του), στο αρασέ ήταν δεύτερος με 130 κιλά, ενώ στο σύνολο ήταν δεύτερο με 295 κιλά. Ο Λαζαρίδης θα μπορούσε να πάρει το χρυσό μετάλλιο, αν σήκωνε στο ζετέ τα 170 κιλά.

    «Είναι μεγάλη επιτυχία να κερδίζεις τρία μετάλλια σε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θα μπορούσα να πάω καλύτερα αν ήμουν πιο συγκεντρωμένος στην προσπάθεια που έκανα στα 170 κιλά στο ζετέ», δήλωσε ο Λαζαρίδης μετά το τέλος των προσπαθειών του.

    [16] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2004 (23:05 UTC+2)

    «Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας και έτσι δεν μπορούμε να πούμε τίποτε με σιγουριά», ανέφερε σήμερα ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης σχετικά με τη κλήρωση και συνέχισε: «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τις 4 Αυγούστου για να δούμε τον αντίπαλό μας. Είναι όμως δύο ομάδες με τις οποίες θα πρέπει να αρχίσουμε από τώρα να ασχολούμαστε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε πέρσι με τη Λιν και ακόμη χειρότερα με την Ντέμπρετσεν. Θα πάρουμε την κασέτα του πρώτου αγώνα ανάμεσα στην Ελσίνκι και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν θα πάει κάποιος συνεργάτης μου ή και εγώ στον αγώνα ρεβάνς στο Ισραήλ».

    Ο Κώστας Λαγωνίδης θα πάει την ερχόμενη εβδομάδα στο Τελ-Αβίβ και θα παρακολουθήσει τον αγώνα των δυο ομάδων, ώστε να βγάλει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι δύο ομάδες.

    [17] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΗΣΗΣ

    Τεχεράνη, 31 Ιουλίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Το Ιράν, κόντρα στη δέσμευση που ανέλαβε ενώπιον της ΕΕ και της ΙΑΕΑ για την αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικής με τον εμπλουτισμό ουρανίου ανακοίνωσε ότι άρχισε εκ νέου να κατασκευάζει εξαρτήματα μηχανών φυγοκέντρισης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Όπως μεταδίδει το BBC, στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, είπε ότι η κίνηση αποτελεί απάντηση στην αποτυχία της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας να εφαρμόσουν την συμπεφωνημένη λύση στην κρίση που είχε δημιουργηθεί με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Πάντως ο κ. Χαραζί επέμεινε ότι η χώρα του δεν έχει αρχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Τον περασμένο Οκτώβριο το Ιράν συμφώνησε να αναστείλει ορισμένες διαδικασίες του πυρηνικού του προγράμματος στα πλαίσια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ). Το Ιράν λέει ότι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις είναι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και όχι οπλουργεία

    Η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών ερευνούσε τις υποψίες ορισμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο. Πάντως οι ιρανικές αρχές επιμένουν ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας αποσκοπούν αποκλειστικά στην παραγωγή ενέργειας.

    Την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει ότι αυξάνεται ολοένα η πιθανότητα παραπομπής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις.

    [18] ΠΑΟΥΕΛ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΧΡΗΖΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

    Κουβέιτ, 31 Ιουλίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από μουσουλμανικές χώρες στο Ιράκ χρήζει περαιτέρω συζήτησης δήλωσε από το Κουβέιτ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κολίν Πάουελ, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του Μοχάμεντ αλ Σαμπάχ.

    «Εκτιμούμε την σαουδαραβική πρόταση, την οποία θα εξετάσουμε επισταμένως», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι εξέτασε το ίδιο θέμα με τον ιρακινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουϊ.

    Για το ίδιο θέμα ο αλ Σαμπάχ είπε ότι αποτέλεσε το αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους γειτονικές με το Ιράκ χώρε προ δύο εβδομάδων στο Κάιρο. «Συμφωνήσαμε πως το Ιράκ έχει την ανάγκη μας, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον. Όσον αφορά την αποστολή δυνάμεων, αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα προτιμούσαμε να περιμένουμε τον ιρακινό πρωθυπουργό και θα προτιμούσα να μην μιλήσω προτού εξασφαλίσω την συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης», είπε.

    [19] ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΑΛΑ

    Ουάσινγκτον, 31 Ιουλίου 2004 (14:56 UTC+2)

    Σχέδιο δολοφονίας του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντάλα αποκαλύφθηκε στη διάρκεια δίκης σε αμερικανικό δικαστήριο.

    Ο μουσουλμάνος ακτιβιστής Αμπντουραχμάν Αλαμουντί, ιδρυτής του Μουσουλμανικού Συμβουλίου Αμερικής, παραδέχτηκε την εμπλοκή του στο σχέδιο, καθώς δήλωσε ένοχος σε τρεις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για παράνομες συναλλαγές με τη Λιβύη.

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι από την υπόθεση προέκυψαν "σημαντικές πληροφορίες" για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ η Λιβύη αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε σχέδιο δολοφονίας του πρίγκιπα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλαμουντί δρούσε ως σύνδεσμος μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της Λιβύης και Σαουδαράβων αντιφρονούντων.

    [20] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΣΤΟΥΣ 8 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ισλαμαμπάντ, 31 Ιουλίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Δύο τραυματίες από την βομβιστική επίθεση με στόχο τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους οχτώ.

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση για άλλους περίπου 50 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, από την οποία έχασε τη ζωή του ο οδηγός του εντολοδόχου πρωθυπουργού, ωστόσο, ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για μέλη της Αλ Κάιντα.

    [21] "ΣΙΝΕΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Πληθώρα ταινιών περιλαμβάνει για τον Αύγουστο ο θερινός κινηματογράφος της Μονής Λαζαριστών, οι προβολές των οποίων θα διαρκέσουν από τις 2 έως τις 29 του μήνα, καθημερινά στις 22.00, με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

    Ο «ΣινεΑύγουστος» διοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινωνικοπολιτιστική Επιχείρηση ΙΡΙΣ του Δήμου Σταυρούπολης, σε συνεργασία με την μοναδική στο ελληνικό διαδίκτυο κινηματογραφική βάση δεδομένων www.cine.gr και το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.

    Πρόγραμμα Προβολών

    Δευτέρα 2 Αυγούστου

    Στρατιώτες της Σαλαμίνας, Ντεΐβιντ Τρουέμπα

    Τρίτη 3 Αυγούστου

    Στρατιώτες της Σαλαμίνας, Ντεΐβιντ Τρουέμπα

    Τετάρτη 4 Αυγούστου

    The Soul Keeper, Ρομπέρτο Φαέντζα

    Πέμπτη 5 Αυγούστου

    The Soul Keeper, Ρομπέρτο Φαέντζα

    Παρασκευή 6 Αυγούστου

    Casa De Los Babys, Τζον Σέιλς

    Σάββατο 7 Αυγούστου

    Casa De Los Babys, Τζον Σέιλς

    Κυριακή 8 Αυγούστου

    Casa De Los Babys, Τζον Σέιλς

    Δευτέρα 9 Αυγούστου

    Δεν υπάρχει προβολή

    Τρίτη 10 Αυγούστου

    Το Σημάδι της Φάλαινας, Νίκι Κάρο

    Τετάρτη 11 Αυγούστου

    Το Σημάδι της Φάλαινας, Νίκι Κάρο

    Πέμπτη 12 Αυγούστου

    Το Σημάδι της Φάλαινας, Νίκι Κάρο

    Παρασκευή 13 Αυγούστου

    The Heart of Me, Θαδέους Ο Σάλλιβαν

    Σάββατο 14 Αυγούστου

    The Heart of Me, Θαδέους Ο Σάλλιβαν

    Κυριακή 15 Αυγούστου

    The Heart of Me, Θαδέους Ο Σάλλιβαν

    Δευτέρα 16 Αυγούστου

    Cypher, Βιντσέντζο, Νατάλι

    Τρίτη 17 Αυγούστου

    Cypher, Βιντσέντζο, Νατάλι

    Τετάρτη 18 Αυγούστου

    Συλλαμβάνοντας τους Φρίντμαν, Άντριου Τζαρέκι

    Πέμπτη 19 Αυγούστου

    Συλλαμβάνοντας τους Φρίντμαν, Άντριου Τζαρέκι

    Παρασκευή 20 Αυγούστου

    Αγάπα Με Αν Τολμάς, Γιαν Σάμουελ

    Σάββατο 21 Αυγούστου

    Αγάπα Με Αν Τολμάς, Γιαν Σάμουελ

    Κυριακή 22 Αυγούστου

    Αγάπα Με Αν Τολμάς, Γιαν Σάμουελ

    Δευτέρα 23 Αυγούστου

    Σκοτεινό Σημείο: Η Γραμματέας του Χίτλερ, Αντρέ Χέλλερ & Οτμάρ Σμιντέρερ

    Τρίτη 24 Αυγούστου

    Σκοτεινό Σημείο: Η Γραμματέας του Χίτλερ, Αντρέ Χέλλερ & Οτμάρ Σμιντέρερ

    Τετάρτη 25 Αυγούστου

    Φτερά στο Κεφάλι, Τομά Ντε Τιέρ

    Πέμπτη 26 Αυγούστου

    Φτερά στο Κεφάλι, Τομά Ντε Τιέρ

    Παρασκευή 27 Αυγούστου

    Marins Perdus, Κλαίρ Ντέβερς

    Σάββατο 28 Αυγούστου

    Marins Perdus, Κλαίρ Ντεβέρς

    Κυριακή 29 Αυγούστου

    Marins Perdus, Κλαίρ Ντεβέρς

    [22] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2004 (16:22 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία της Ρένας Βλαχοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το απόγευμα της Πέμπτης στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε ηλικία 81 ετών.

    Εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου και πλήθος καλλιτεχνών απέστειλαν στεφάνια, από τα οποία ξεχώρισαν αυτό του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή, της αν. υπουργού Πολιτισμούς Φάνης Πάλλη Πετραλιά, της Δημάρχου Αθηναίων, του Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.α.

    Στην κηδεία παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και εκατοντάδες συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές της σπουδαίας ηθοποιού, πολλοί από τους οποίους ήλθαν από την Κέρκυρα, ιδιαίτερη πατρίδα της.

    Τη Ρένα Βλαχοπούλου συνόδευσε μουσικά στην τελευταία της κατοικία η κερκυραϊκή φιλαρμονική Μάντζαρος. Ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 31 July 2004 - 18:13:36 UTC