Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ», ΔΗΛΩΣΕ Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΣΟΥΜΕΛΕΚΑ
  • [02] ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΑΜΠΑΝΗ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [04] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [05] ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ
  • [06] Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ
  • [07] ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΟΚΑΪΝΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [09] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΜΑ
  • [10] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ
  • [12] ANOIΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 17Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
  • [13] ΕΞΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ
  • [14] ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [15] ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο "ΤΡΙΤΟΣ
  • [18] ΤΟ 43% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ CURS
  • [19] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΜΛΑΝΤΙΣ
  • [20] ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ: ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΆΛΗ, ΑΛΛΑ
  • [21] Η 8άδα ΤΩΝ 100Μ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [22] ΠΑΛΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ
  • [23] ΟΙ ΗΠΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΣΟΦΤΜΠΟΛ
  • [24] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗ 15η ΘΕΣΗ Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΦΡΑΪ
  • [25] ΜΠΟΥΣ: Ο ΚΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
  • [26] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [27] ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΗΣ
  • [28] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ Ν.ΙΡΑΚ
  • [29] ΤΟ 75% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Α.ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΩΝ
  • [32] ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ "ΤΡΑΝΣ ΕΞΠΡΕΣ" ΣΤΗΝ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ"
  • [34] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

  • [01] «ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ», ΔΗΛΩΣΕ Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΣΟΥΜΕΛΕΚΑ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (12:00 UTC+2)

    Η χρυσή Ολυμπιονίκης των 20 χιλιομέτρων βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα, δήλωσε τρισευτυχισμένη μετά τη νίκη της στον αγώνα, τόνισε πως ονειρευόταν αυτό το μετάλλιο και ευχαρίστησε τον κόσμο, ο οποίος, όπως είπε, τη βοήθησε πάρα πολύ.

    Από την πλευρά του, ο προπονητής της Νίκος Δημητριάδης, που την ακολουθούσε και της έδινε οδηγίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής, δήλωσε ευτυχισμένος και τόνισε πως η Αθανασία διαθέτει μεγάλο ταλέντο και μεγάλη διάθεση.

    Εξάλλου, η Αθηνά Παπαγιάννη, η οποία κατετάγη 10η στα 20 χιλιόμετρα βάδην, έδωσε συγχαρητήρια στην Αθανασία Τσουμελέκα και τόνισε πως η συναθλήτριά της έκανε μια καταπληκτική κούρσα, ενώ η ίδια πάλεψε τον αγώνα αλλά δεν μπόρεσε να πλασαριστεί στα μετάλλια.

    «Είμαι πολύ περήφανη για όλους τους Έλληνες», τόνισε η Αθανασία Τζουμελέκα και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους γονείς μου καθώς και τον πρώτο μου προπονητή που με έβαλε μέσα στους στίβους, το Μανόλη τον Μυλωνά. Δουλέψαμε πολύ σκληρά, όπως είχαν δουλέψει και άλλες.

    »Εμένα, όμως, με βοήθησε πολύ ο κόσμος. Αυτό το μετάλλιο ήταν απρόσμενο για όλους εσάς αλλά όχι για εμένα. Εγώ το ονειρευόμουν. Ήμουν καλά αλλά δεν ήξερα πώς είναι οι άλλες αθλήτριες. Πίστευα ότι θα με βοηθούσε πολύ ο κόσμος, όπως και το έκανε. Δεν πίστευα στο χρυσό. Ήταν ένα όνειρο, όπως ήταν και στα παιδικά μου χρόνια. Αυτό το όνειρο όμως έγινε πραγματικότητα και είμαι τρισευτυχισμένη».

    Λίγα λεπτά μετά την τεράστια επιτυχία της Αθανασίας Τσουμελέκα και το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ βάδην γυναικών, ο προπονητής της Νίκος Δημητριάδης δήλωσε: «Κάναμε τη δικιά μας κούρσα, δεν κοιτούσαμε τι κάνουν οι άλλες αθλήτριες. Από εκεί και πέρα, όλοι είδατε το τελικό αποτέλεσμα. Η δική μας κούρσα απλά συμβάδιζε με τη μεγάλη νίκη».

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε, ο Ν. Δημητριάδης τόνισε: «Δε μας ενδιέφερε η ζέστη. Ήταν, άλλωστε, η ίδια για όλες τις αθλήτριες. Η Αθανασία διαθέτει μεγάλο ταλέντο και μεγάλη διάθεση».

    Από την πλευρά της, η Αθηνά Παπαγιάννη ανέφερε: «Πάλεψα μέχρι το τέλος. Κατάφερα να φθάσω στην δέκατη θέση. Φαίνεται ότι τις κατεβαίνω μία μία. Ενδέκατη θέση στο Σίδνεϊ, δέκατη τώρα στην Αθήνα. Καλό είναι να είμαι μόνιμα μέσα στην πρώτη δεκάδα.

    »Πρόθεσή μου είναι να παλεύω πάντα μέχρι τέλους. Θα αγωνίζομαι να τερματίζω. Αυτό μπορούσα να κάνω, αυτό και έκανα. Συγχαρητήρια στην Αθανασία. Έκανε μια εντυπωσιακή κούρσα. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι. Δηλαδή το δικό μας, το ελληνικό βάδην να είναι επικίνδυνο για όλες τις χώρες του κόσμου, που είναι ήδη».

    ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ Η ΤΣΟΥΜΕΛΕΚΑ

    Η Αθανασία Τσουμελέκα με την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στα 20.000 μ. βάδην, έγινε η δεύτερη Ελληνίδα αθλήτρια που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και ταυτόχρονα πρόσφερε το 5ο χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας στην ιστορία των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο στίβο.

    Τα προηγούμενα χρυσά έχουν κερδίσει ο Σπύρος Λούης το 1896 στο Μαραθώνιο, ο Κώστας Τσικλητήρας το 1912 στο μήκος άνευ φοράς, η Βούλα Πατουλίδου στα 100 μ. με εμπόδια το 1992 και ο Κώστας Κεντέρης στα 200 μ. το 2000.

    ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΤΗΣ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

    Επίσης, το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισε η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία, ήταν το δεύτερο και μάλιστα συνεχόμενο που κατακτά μετά το 2000 στο Σίδνεϊ και ταυτόχρονα το 11ο για τη χώρα μας στη διοργάνωση.

    Τα προηγούμενα πήραν ο Χρήστος Βασιλάκος το 1896 στο Μαραθώνιο, ο Μιχάλης Γούσκος την ίδια χρονιά στη σφαίρα, ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος επίσης το 1896 στη δισκοβολία, ο Κώστας Τσικλητήρας το 1908 στο ύψος άνευ φοράς και στο μήκος άνευ φοράς, ο Μιχάλης Δωρίζας το 1908 στον ελεύθερο ακοντισμό, η Νίκη Μπακογιάννη το 1996 στο ύψος, η Κατερίνα Θάνου το 2000 στα 100 μ. και η Μιρέλλα Μανιάνι στον ακοντισμό επίσης το 2000.

    [02] ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (09:26 UTC+2)

    Συγκινήσεις στο ελληνικό κοινό υπόσχεται και η σημερινή, 10η ημέρα, των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο Κάχι Καχιασβίλι θα ριχτεί στη μάχη της άρσης βαρών με στόχο ένα ακόμη μετάλλιο, ενώ η Όλγα Βασδέκη και η Πηγή Δεβετζή θα συμμετέχουν στον τελικό του τριπλούν γυναικών. Επίσης, η σημερινή είναι κρίσιμη μέρα για τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο ανδρών.

    Ο Κάχι Καχιασβίλι ετοιμάζεται σήμερα, στις 8 το βράδυ, να γράψει ιστορία στην κατηγορία των 94 κιλών στην άρση βαρών. Ο Έλληνας πρωταθλητής θέλει να κατακτήσει το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αναμένεται να «παίξει» γύρω στα 400 κιλά (180 αρασέ 220 ζετέ).

    Στον στίβο η Ολγα Βασδέκη και η Πηγή Δεβετζή θα πάρουν μέρος στον τελικό του τριπλούν γυναικών που θα γίνει στις 6:45 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ. Στόχος των δύο Ελληνίδων να πλασαριστούν σε μια καλή θέση και γιατί όχι να ανέβουν στο βάθρο των νικητών. Από κει και πέρα ο Περικλής Ιακωβάκης αγωνίζεται στα προκριματικά των 400 μέτρων, ο Μάκης Κορκίζογλου αρχίζει την προσπάθεια του στο δέκαθλο, ενώ στα προκριματικά της σφύρας γυναικών θα πάρουν μέρος η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Ευδοκία Τσαμόγλου και η Στέλλα Παπδοπούλου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η συμμετοχή της Σταυρούλας Ζυγούρη, στις 11:15 το πρωί, στον ημιτελικό των 63 κιλών της πάλης γυναικών. Θα αντιμετωπίσει την Αμερικανίδα Σάρα Μακμάν και στόχος της ένα μετάλλιο.

    Στα ομαδικά αθλήματα, η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών δίνει κρίσιμο παιχνίδι στις 10:15 το βράδυ με αντίπαλο το Πουέρτο Ρίκο. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη θέλουν μόνο νίκη για να πλασαριστούν σε μία καλή θέση στον Β' όμιλο.

    Στις 7:30 το απόγευμα η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ θα αναμετρηθεί με τη Σερβία Μαυροβούνιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ στις 10:15 το βράδυ η Εθνική ομάδα πόλο παίζει με την Ιταλία διεκδικώντας την απευθείας πρόκριση στα ημιτελικά.

    [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΑΜΠΑΝΗ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (17:57 UTC+2)

    "Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό της. Δεν είναι όμως μηχανή να αλέθει ανθρώπους και συνειδήσεις. Θα δοθεί η δυνατότητα στον Λεωνίδα Σαμπάνη να προσφύγει στα αρμόδια όργανα για να αποδείξει αυτό που ο ίδιος δηλώνει ότι είναι αθώος". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τον Λεωνίδα Σαμπάνη διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μπορεί ο αθλητής να προσφύγει στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα του αφαιρεθεί το μετάλλιο και τα προνόμια που έχει ως ολυμπιονίκης σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί από το δικαστήριο της Λωζάνης, ο κ Ρουσόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά: "Ισχύει η πρόθεση της Πολιτείας να προστατεύσει τον εαυτό της. Η παραβίαση των ιδεωδών και αρχών όπως αυτή του ολυμπιακού ιδεώδους δεν επιτρέπει τον δημόσιο έπαινο και τη δημόσια διάκριση από τη Πολιτεία".

    Στο σημείο αυτό πάντως διέψευσε ότι υπάρχει ν/σ για την αφαίρεση μεταλλίων.

    Εξάλου, σε ερώτηση αν υπάρχουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με το ντόπινγκ ελλήνων αθλητών ο κ. Ρουσόπουλος αφού παρέπεμψε στην έρευνα που έχει ξεκινήσει από τα αρμόδια όργανα συμπλήρωσε ότι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν όταν και όποτε το κρίνει σκόπιμο.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας "το Βήμα" σχετικά με το σχέδιο "Κόροιβος" για παραγωγή μεταλλίων και αν η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τα στοιχεία που υπάρχουν από τους προηγούμενους αρμόδιους υπουργούς ο κ Ρουσόπουλος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι η έρευνα για το θέμα αυτό συνεχίζεται.

    Ακόμα ο κ Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που επικρατεί σχετικά με το ντόπινγκ και τους έλληνες αθλητές επεσήμανε χαρακτηριστικά:

    "Η κυβέρνηση τιμά τους έλληνες αθλητές και δεν συμφωνεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Έχουμε πει όμως επανηλλειμμένα ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά που θίγουν το γόητρο της Πολιτείας".

    Ο κ Ρουσόπουλος στο σημείο αυτό τόνισε ότι ενώ δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικό νομοθετικό πλαίσιο σχετικα με τον έλεγχο του ντόπινγκ ουδέποτε ενεργοποιήθηκε οτιδήποτε. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Επιτροπή Αντιντόπινγκ η οποία ενώ συστάθηκε δεν είχε δημιουργηθεί χώρος να στεγαστεί και αυτό έγινε μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα Κεντέρη και Θάνου ο κ Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά που πλήττουν το γόητρο της χώρας.

    Τέλος σε ερώτηση πού αποδίδει η κυβέρνηση τις επιτυχίες των ελλήνων αθλητών που χάρισαν στην Ελλάδα μέχρι στιγμής πέντε μετάλλια ο κ Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι αυτά οφείλονται στους ίδιους τους αθλητές και στις προσπάθειές τους που μας χάρισαν μοναδικές στιγμές".

    Νατάσα Θωμά

    [04] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡ. ΤΖΕΚΟΥ

    Aθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (16:44 UTC+2)

    Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων τον κατάλογο με τα προϊόντα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου των ελεγκτών του Οργανισμού, παρουσία εισαγγελέα, στην αποθήκη της εταιρίας του Χρήστου Τζέκου, προπονητή των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου. Ο κατάλογος διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που διερευνά την υπόθεση.

    Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν τα σκευάσματα Ultimate Aerobic σκόνη (1021 τεμάχια) με κύριο συστατικό την εφεδρίνη, Glucosamine Chondroitine reflex (270 κάψουλες φαρμακευτικό προϊόν), Βιταμίνη C των 1000 mg δισκία φαρμακευτικό προϊόν, Right Stuff Strenght Systems USA (σκόνη των 998 γραμμαρίων 150 κουτιά με δραστικό συστατικό υοχιμβίνη).

    Τα προϊόντα που βρέθηκαν δεν έχουν άδεια και ορισμένα από αυτά έχουν ισχυρή αναβολική δράση. Κάποια άλλα λειτουργούν ως έμμεσα αναβολικά. Παράλληλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ιδιοσκευάσματα με στεροειδή αναβολικά (εφεδρίνη, καφεϊνη, αναλγητικά κ.α.).

    Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

    Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι το σχετικό πρωτόκολλο κατάσχεσης εκδόθηκε από τον ΕΟΦ από πέρσι το Σεπτέμβριο αλλά ποτέ δεν παρελήφθη από τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων.

    [05] ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

    Κοζάνη, 23 Αυγούστου 2004 (20:54 UTC+2)

    Tα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Βελβεντού πραγματοποίησε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέα Λεούδη.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Λεούδης ανέφερε ότι το νέο αυτό κυβερνείο, πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για πρόοδο και ανάπτυξη του Βελβεντού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα ανακοινώσε τη δημιουργία υποδομών οδοποιίας και της πρόσβασης από το Βελβεντό προς το Καταφύγι, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί χιονοδρομικό κέντρο από Ελβετική εταιρεία.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στην τελευταία κατανομή του ΟΠΑΓΚ με την οποία εξασφαλίστηκε το ποσό των 187.000 ευρώ για τρία έργα στον Δήμο Βελβεντού.

    [06] Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:52 UTC+2)

    Συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, διοργανώνει στις 27 Αυγούστου, στις 7μμ, η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», αντιδρώντας στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στη χώρα μας.

    «Ο Κόλιν Πάουελ έρχεται στην Αθήνα για την τελετή λήξης της Ολυμπιάδας την ώρα που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά σκορπάνε το θάνατο στην Νατζάφ, την Φαλλούτζα και την Βαγδάτη για να κάμψουν την ηρωϊκή αντίσταση του ιρακινού λαού κατά της κατοχής. Είναι ανεπιθύμητος», τονίζεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας.

    Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτο ο Καραμανλής να υποδέχεται τον Πάουελ για να συζητήσει μαζί του τις λεπτομέρειες για την εκπαίδευση των βασανιστών της ιρακινής κατοχικής αστυνομίας που ανέλαβε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ενωσης στο Δουβλίνο».

    «Να απαιτήσουμε να μπεί τέλος στην κατοχή του Ιράκ και να σταματήσει κάθε σχέδιο εμπλοκής της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Να βάλουμε φρένο στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών με τα Ζέπελιν και τις κάμερες-χαφιέδες», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΟΚΑΪΝΗΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:46 UTC+2)

    Περίπου 700 κιλά κοκαΐνης εισήγαγαν στη χώρα μας τα έξι άτομα (τέσσερις Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ιταλός) που συνελήφθησαν σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα.

    Η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, του Σ.Δ.Ο.Ε., και αντίστοιχες Υπηρεσίες Αλλοδαπών Αρχών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

    Συγκεκριμένα, πληροφορίες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι οι τρεις εκ των συλληφθέντων (δύο Έλληνες και ένας Αλβανός), είχαν μεταβεί στα νησιά Μαρτινίκα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν στην Ελλάδα μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης με το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Πλούτων»,

    Στη συνέχεια, ξεκίνησε επιχείρηση παρακολούθησης του σκάφους, το οποίο απέπλευσε από την Μαρτινίκα την 1η Ιουλίου με προορισμό την Ελλάδα και έφθασε στο λιμάνι της Καλαμάτας, χθες το απόγευμα

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας τα τρία μέλη του πληρώματος, συναντήθηκαν με άλλους τρεις άνδρες και όλοι μαζί άρχισαν να ξεφορτώνουν διάφορες αποσκευές και να τις μεταφέρουν με αυτοκίνητο σε διαμέρισμα στην Καλαμάτα

    Η παρακολούθηση συνεχίστηκε και τις πρωινές ώρες σήμερα συνελήφθησαν αρχικά τα δύο άτομα, εντός του αυτοκίνητου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την Καλαμάτα,

    Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 200 κιλά κοκαΐνης, τρία όπλα και μια χειροβομβίδα.

    Κατόπιν συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι τέσσερις και στην έρευνα που επακολούθησε στο προαναφερόμενο διαμέρισμα, αλλά και στο σκάφος ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν 500 περίπου κιλά κοκαΐνης.

    Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στην Αθήνα και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Aθηνών.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:40 UTC+2)

    Με αντιπροσωπεία της κουβανικής Ολυμπιακής Επιτροπής με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χοσέ Φερνάντε Αλβάρες συναντήθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Έγινε ευρεία συζήτηση για την ανάπτυξη του αθλητισμού, την τεράστια εμπορευματοποίησή του που καθημερινά αυξάνει και τις επιπτώσεις της στους αθλητές αλλά και στην άθληση της νεολαίας και των εργαζομένων, και για τα φαινόμενα «αγοράς» αθλητών από αναπτυγμένες χώρες.

    Η κουβανική αντιπροσωπεία ανέπτυξε την πολιτική που ακολουθεί η Κούβα και τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη του σχολικού και του λαϊκού αθλητισμού γενικότερα, την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΚΚΕ ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της παρέμβασής του από τη σκοπιά της ανάπτυξης του αθλητισμού με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τις επιδιώξεις των χορηγών και των πολυεθνικών.

    [09] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2004 (20:07 UTC+2)

    Την συνολική πρότασή του για τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ανοιχτό κόμμα διατυπώνει ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος σε δεκαπεντασέλιδο κείμενό του που στάλθηκε στους συντονιστές της σχετικής ομάδας εργασίας και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σε σελίδες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ίδιου του κ. Βενιζέλου.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως το ανοιχτό κόμμα πρέπει να είναι η απάντηση στη κρίση της πολιτικής στράτευσης και γενικά στη κρίση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με κορυφαίο το κομματικό φαινόμενο. «Δεν ψάχνουμε μια μετακομματική δημοκρατία αλλά έναν τύπο κόμματος που υπερβαίνει τον εαυτόν του έναν τύπο κόμματος που μπορεί να ξαναεπικοινωνήσει με την κοινωνία», τονίζει ο κ. Βενιζέλος. Ένα τέτοιο κόμμα ορίζεται ως κόμμα φιλικό προς την κοινωνία, πολυσυλλεκτικό αλλά όχι ουδέτερο, ως κόμμα πολλών μελών και φίλων, αλλά μελών και φίλων με προσωπικότητα και λόγο, ως κόμμα δίκτυο κοινωνικών οργανώσεων. Το ανοιχτό κόμμα πρέπει επίσης να είναι κόμμα βαθύτατα δημοκρατικό με μεγάλο βαθμό εσωτερικής αποκέντρωσης, κόμμα που αξιοποιεί τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα δηλαδή κόμμα ψηφιακό αλλά όχι εικονικό.

    Eπιπλέον, προτείνει ένα ΠΑΣΟΚ με μεγάλο αριθμό μελών και μεγάλο αριθμό φίλων που πρέπει όμως να ενθαρρύνονται ώστε να γίνουν πλήρη μέλη. Ο κ. Βενιζέλος προτείνει να υπάρχει σαφής κατάλογος μελών και φίλων, οι φίλοι να έχουν πλήρη δικαιώματα λόγου και συμμετοχής καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν στα διάφορα όργανα, το δικαίωμα όμως του εκλέγεσθαι να περιορίζεται στα μέλη του ΠΑΣΟΚ γιατί θα ήταν πραγματικά παράδοξο να έχουν οι φίλοι απολύτως ίδια δικαιώματα με τα μέλη.

    Επίσης, αναφέρεται στην οργανωτική δομή του κόμματος, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι «πολιτική και αποκεντρωμένη». Ο κ. Βενιζέλος προτείνει να υπάρχει πολιτική οργάνωση βάσης ανά δήμο, νομαρχιακή οργάνωση που συντονίζει τις οργανώσεις κάθε νομού, περιφερειακή οργάνωση (στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας) με ισχυρές πολιτικές αρμοδιότητες ικανές να απαντήσουν στις προκλήσεις τόσο της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας όσο και της περιφερειακής έκφρασης του κόμματος.

    Σε εθνικό επίπεδο ο κ. Βενιζέλος προτείνει να συγκροτείται εθνικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των βουλευτών, των ευρωβουλευτών, των νομαρχών, των δημάρχων και των επικεφαλής των τριτοβάθμιων κοινωνικών οργανώσεων που ανήκουν ως πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ, των γραμματέων των περιφερειακών και των νομαρχιακών οργανώσεων καθώς και των δημοτικών οργανώσεων των μεγάλων δήμων και ένας αριθμός στελεχών που εκλέγονται από το συνέδριο γιατί δεν μετέχουν λόγω του αξιώματός τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Βενιζέλος προτείνει επίσης να γίνεται η ανάδειξη από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο του Προέδρου αλλά και του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προτείνει το κόμμα να λειτουργεί με συμμετοχή και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα, με άμεση έκφραση και συμμετοχή της βάσης, με κομματικά δημοψηφίσματα κ.ο.κ. Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η συμμετοχή όλων των μελών και φίλων πρέπει να είναι διασφαλισμένη όχι μόνο στη φάση της διαβούλευσης αλλά και στην φάση της λήψης της τελικής απόφασης για οποιοδήποτε θέμα.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει την ανάγκη να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων ως μέτρο διασφάλισης απέναντι στη διαρκή απειλή της διαπλοκής οικονομίας και πολιτικής.

    [10] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:31 UTC+2)

    Μικρή αύξηση 0,12% παρουσίασε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 20 Αυγούστου 2004 στα 0,832 ευρώ ανά λίτρο, έναντι 0,831 ευρώ ανά λίτρο στις 13 Αυγούστου 2004. Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο η τιμή του brent παρουσίασε άνοδο κατά 1,06%.

    Από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 13,82%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 46,26%. Επιπλέον από τις 28/5/2004, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης με βάση την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε μείωση κατά 1,89% παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του brent παρουσιάζει αύξηση κατά 22,84%.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 22,70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (19:46 UTC+2)

    Η προώθηση των σχέσεων Ελλάδας- Δανίας στον τομέα της ανάπτυξης αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Δανίας, υπουργό Οικονομίας και Επιχειρηματικών Σχέσεων και πρόεδρο του συγκυβερνώντος Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της χώρας Bendt Bendtsen και τον πρέσβη της Δανίας στην Ελλάδα Hans Grunnet.

    Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσέλκυσης νέων άμεσων ξένων επενδύσεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [12] ANOIΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 17Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

    Kρύα Βρύση, 23 Αυγούστου 2004 (18:32 UTC+2)

    Άνοιξε τις πύλες της στην Κρύα Βρύση, η 17η Γεωργική Βιοτεχνική Έκθεση Νομού Πέλλας. Στο μεγαλύτερο γεγονός του Νομού Πέλλας και ένα από τα σημαντικότερα της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκθετών ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

    Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποίησε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νικόλαος Τσιατσιώνης, ενώ οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Κρύας Βρύσης Χαράλαμπος Ουραηλίδης.

    Ο κ. Ουραηλίδης, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τους εκθέτες και τους επισκέπτες αναφέρθηκε στους σκοπούς της Έκθεσης και στα έργα τα οποία έχει ανάγκη ο Δήμος Κρύας Βρύσης για να παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης.

    Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 29 Αυγούστου και στην τελετή λήξης θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς από Συλλόγους του Δήμου Κρύας Βρύσης.

    [13] ΕΞΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (17:31 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και με πρόγραμμα προκειμένου να δώσει στους αγρότες τα αναγκαία εφόδια, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί και ποιοτικά καλύτεροι στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

    Όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά, "χέρι-χέρι με τους αγρότες και τις Οργανώσεις τους θα δώσουμε τη μάχη αυτή και θα την κερδίσουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε, γιατί ο Έλληνας αγρότης το αξίζει και το δικαιούται".

    Ο κ. Κοντός στο πλαίσιο της νέας αντίληψης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Το Υπουργείο στον Αγρότη», επισκέφτηκε τα ορεινά Γρεβενά για να συμμετάσχει σε ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία στην Σαμαρίνα. Στο πλαίσιο της περιοδείας του επισκέφτηκε την Νομαρχία των Γρεβενών και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Νομού, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία στην Σαμαρίνα, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στο άμεσο μέλλον:

    -Απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ενίσχυση των υπηρεσιών για την αξιολόγηση, έγκριση και καταβολή των ενισχύσεων των σχεδίων βελτίωσης και των προγραμμάτων των νέων αγροτών στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

    - Πρόσληψη 235 κτηνιάτρων για τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    - Δημιουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης σε όλους τους νομούς της χώρας και στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και στήριξη μεταξύ γεωργών, κτηνοτρόφων και εξειδικευμένων επιστημόνων ώστε να είναι συνέχεια δίπλα στον έλληνα κτηνοτρόφο.

    - Ενημέρωση και εκπαίδευση από τον ΟΠΕΓΕΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ των κτηνοτρόφων που θα υπαχθούν στα προγράμματα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

    - Εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων και παρακολούθηση της διακίνησης για την εφαρμογή των μέτρων της διάκρισης μεταξύ εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων.

    - Επέκταση της μείωσης της τιμής των καυσίμων και για τις κτηνοτροφικές, τις μελισσοκομικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

    Παράλληλα ο κ. Κοντός, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, υπενθύμισε τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την Νέα Διακυβέρνηση της χώρας για την στήριξη της Κτηνοτροφίας, αναφέροντας τα εξής:

    -Μείωση κατά 25% της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ στο ζωικό κεφάλαιο.

    - Μείωση κατά 25% της δαπάνης των δηλώσεων του ΟΣΔΕ.

    - Έγκριση υπαγωγής στο πρόγραμμα επενδύσεων στη γεωργία και κτηνοτροφία ( ΕΠΑΑ) 48 επενδυτικών σχεδίων ύψους 80 εκατ. ευρώ που αφορούν την ίδρυση και βελτίωση σφαγείων και σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων, τυροκομείων και μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.

    - Ψήφιση σχεδίου νόμου για τα πανωτόκια, έτσι ώστε ν΄ απαλλαγούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από την υπερχρέωση των παλαιών δανείων.

    - Ψήφιση τροπολογίας στην Βουλή για την ασφάλιση όλων των εργατών στη γεωργία κτηνοτροφία , στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ.

    - Πραγματοποίηση κατανομής της ποσόστωσης γάλακτος με βάση κοινωνικά κριτήρια αλλά και κριτήρια στήριξης του κοινωνικού ιστού στην περιφέρεια.

    - Εντατικοποίηση της προσπάθειας για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων (βοοειδή, εξισωτική).

    - Υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά την εφαρμογή του Μέτρου 3.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία». Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 47 εκατ. Ευρώ, καλύπτει την περίοδο 2000-2006 και προβλέπει γενναίες ενισχύσεις για παλιούς και νέους κτηνοτρόφους που θα ασχοληθούν με την Βιολογική Κτηνοτροφία.

    - Συγκρότηση Επιτροπής γενετικής πιστοποίησης του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιδότηση του κατά 88 ευρώ κατ' έτος.

    - Βελτίωση της εργαστηριακής διαγνωστικής υποδομής με τη δημιουργία εξειδικευμένου εργαστηρίου ιών

    - Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ένστασης της Γερμανίας για την ελληνική κατοχύρωση της φέτας.

    [14] ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (16:44 UTC+2)

    Αδύναμος να ακολουθήσει την έντονα ανοδική πορεία που ακολουθούν από το πρωί της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές αγορές, εμφανίστηκε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), καθώς, και παρά τη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα βαριά χαρτιά, οι ρευστοποιήσεις στην περιφέρεια περιόρισαν την αρχική του δυναμική.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,70% και διαμορφώθηκε στις 2.243,01 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.250,00 μονάδων, ενώ το ναδίρ του συνάντησε στην περιοχή των 2.235,05 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Εξάλλου, ο σημερινός όγκος των συναλλαγών ήταν ένας από τους χαμηλότερους, καθώς μόλις που έφτασε στο ποσό των 48,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2.732.465,65 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Η διατήρηση του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, προβληματίζει έντονα τους αναλυτές, σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

    Ισορροπημένο ήταν, πάντως, το ισοζύγιο στις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 141 να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 137 πτωτικών και 125 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ (11,43%), ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ (7,79%) και της ELBISCO (7,14%). Αντίθετα, αισθητή πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι τίτλοι των ΤΕΞΑΠΡΕΤ (17,79%), ΕΤΜΑ (9,33%) και της ΞΙΦΙΑΣ (9,09%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Την εξαίρεση αποτέλεσε ο Small Cap 80 της μικρής, που τερμάτισε κινούμενος σε αρνητικό πεδίο, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,22%.

    Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να σημειώνει άνοδο κατά 0,94%, ως αποτέλεσμα της έντασης των τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά.

    Αναλυτικότερα, ο κλάδος των τραπεζών διατήρησε μέχρι το τέλος των συναλλαγών τα μεγάλα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή της συνεδρίασης και τερμάτισε στο +1,30%, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των ΚΥΠΡΟΥ (1,73%), EFG (1,54%), ΑLPHA BANK (1,31%) και της ΕΤΕ (1,20%).

    Διεύρυνση των κερδών του πέτυχε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 1,06%, ως αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή του ΟΤΕ (2,28%), που αντιστάθμισε τις σημαντικές πιέσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ (5,11%) και της Cosmote (0,15%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που "φωτογραφίζει" την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης - ενισχύθηκε κατά 0,79% και ο Mid 40 της μέσης παρουσίασε άνοδο κατά 0,45%.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 22 επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με τους οκτώ από αυτούς να τερματίζουν κινούμενοι σε αρνητικό πεδίο, ενώ οι δείκτες των επενδύσεων και των ειδών λύσεων πληροφορικής παρέμειναν αμετάβλητοι.

    Επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, που σημείωσε βουτιά σε ποσοστό της τάξης του 2,74%, γεγονός που ήταν απόρροια των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΤΕΞΑΠΡΕΤ (17,79%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (8,33%), ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (4,82%), ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (3,92%) και της ΦΙΕΡΑΤΕΞ (3,57%).

    Της πτώσης ακολούθησαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (0,13%), των κατασκευαστικών (0,22%), του λιανικού εμπορίου (0,38%), της παράλληλης αγοράς (0,01%), της πληροφορικής (0,62%), των συμμετοχών (0,18%) και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,41%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της ανόδου μπήκε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων (+1,28%), με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των εταιριών ALFA ALFA ENERGY (2,94%), TITAN (2,02%) και της Κεραμείας Αλλατίνη (1,28%).

    Κατά 0,66% ενισχύθηκε ο δείκτης των τροφίμων και ποτών και ακολούθησαν οι κλάδοι των ασφαλειών (0,59%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,42%), των διυλιστηρίων (0,44%) και των βιομηχανιών (0,35%). Τη μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,18%) και του χονδρικού εμπορίου (0,12%).

    [15] ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 23 Αυγούστου 2004 (20:47 UTC+2)

    Στην κατασκευή τριών νέων πυρηνικών κέντρων, στις δυτικές περιοχές της Τουρκίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Vatan.

    Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με τη Vatan, μετά από την τρίωρη ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του ΣΕΑ και της ΜΙΤ εξασφάλισε θετική απάντηση για την κατασκευή τριών νέων πυρηνικών κέντρων.

    Βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, οι αρχές παραιτήθηκαν από την κατασκευή πυρηνικού κέντρου στο Ακκουγιού της Μερσίνας, επειδή η περιοχή είναι σεισμογενής.

    Η τελική απόφαση για τα πυρηνικά κέντρα θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και λέγεται ότι ο αριθμός αυτών μπορεί να αυξηθεί και σε έξι.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λευκωσία, 23 Αυγούστου 2004 (20:29 UTC+2)

    Η Κύπρος δεν επιθυμεί να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά θέλει αυτή η χώρα να είναι υποψήφια για ένταξη, νοουμένου και δεδομένου ότι θα δεχθεί να συμπεριφέρεται με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεν θα χρησιμοποιεί πολιτική και τακτική που να διαιωνίζουν διαχωριστικές τάσεις στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι κανένας δεν μπορεί να αναμένει από εμάς παθητικά να βλέπουμε να προωθείται αυτού του είδους η πολιτική από την Αγκυρα, χωρίς να έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε σύνδεση της λύσης του Κυπριακού μαζί με την προοπτική της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για καταφατική απάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ενώ υπήρξε συμφωνία για το θέμα των αγνοουμένων, φαίνεται να υπαναχωρεί ο κ. Ταλάτ και να θέτει θέμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων με όρους, με ποσοστά και προϋποθέσεις στη λειτουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, οι οποίοι, όπως είπε, θα είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΓΔΜ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο "ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"

    Σκόπια, 23 Αυγούστου 2004 (19:15 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην ΠΓΔΜ υπό το καθεστώς της παλιάς διοικητικής οργάνωσης της χώρας πρότεινε σήμερα ο τρικομματικός συνασπισμός «Τρίτος Δρόμος», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    "Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα (επί του νέου διοικητικού χάρτη της ΠΓΔΜ), γιατί αποτελεί το υψηλότερο δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη, όπως αποδεικνύουν και οι 180.000 συλλεχθείσες υπογραφές.Οι δηλώσεις των εκπροσώπων του SDSM ότι είναι έτοιμοι να οργανώσουν το δημοψήφισμα είναι γεμάτες κυνισμό" δήλωσε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ενωσης και εκπρόσωπος Τύπου του "Τρίτου Δρόμου", Παύλε Τραγιάνοφ.

    Σύμφωνα με τον κ. Τραγιάνοφ, κανείς δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφού αυτό δεν συνιστά κίνδυνο για τα δικαιώματα καμιάς εθνικής κοινότητας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    "Δεν υπάρχουν σενάρια που θα μπορούσαν να σταματήσουν το δημοψήφισμα. Στόχος μας είναι η επίλυση όλων των προβλημάτων μέσω των θεσμών του συστήματος. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα θα πετύχει" υπογράμμισε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ενωσης.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αλτερνατίβας, Βασίλ Τουπούρκοφσκι, εκτίμησε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας υπέστη ήττα από την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, που αποδεικνύει, όπως είπε, την ενίσχυση των δημοκρατικών τάσεων στην ΠΓΔΜ.

    [18] ΤΟ 43% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ CURS

    Βουκουρέστι, 23 Αυγούστου 2004 (18:35 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε προηγείται των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης του Ινστιτούτου CURS, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο κ. Ναστάσε συγκεντρώνει το 43% των ψήφων. Δεύτερος έρχεται ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τεοντόρ Στολόγιαν με 35% των ψήφων και τρίτος ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλη Ρουμανία, Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ με 15%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τις 9 μέχρι τις 16 Αυγούστου σε δείγμα 3.005 ατόμων.

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 40% των ψήφων σύμφωνα με την δημοσκόπηση, δεύτερη έρχεται η Συμμαχία Φιλελευθέρων-Δημοκρατικών με 35% και τρίτο είναι το κόμμα Μεγάλη Ρουμανία με 12%.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΜΛΑΝΤΙΣ

    Βελιγράδι, 23 Αυγούστου 2004 (18:03 UTC+2)

    Αποφασισμένη να δει τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον πρώην αρχηγό του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντις ενώπιον της δικαιοσύνης είναι η αμερικανική διοίκηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε στην εφημερίδα "Politika" ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει αυτούς τους δυο καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Ο Αμερικανός πρέσβης διέψευσε, ωστόσο, δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μυστική συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Ουάσιγκτον που προβλέπει ότι σε περίπτωση έκδοσης του Μλάντιτς, τέσσερις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι καταζητούνται από τη Χάγη, θα δικαστούν στο Βελιγράδι.

    Στην ερώτηση κατά πόσο η αμερικανική διοίκηση είναι προετοιμασμένη να επιδείξει υπομονή σε ό,τι αφορά στην έκδοση Μλάντις και Κάρατζιτς, ο Μάικλ Πολτ απάντησε χαρακτηριστικά ότι η προθεσμία για την έκδοση των δυο ήταν χθες, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την προσαγωγή Κάρατζιτς και Μλάντις ενώπιον της Χάγης το συντομότερο δυνατό.

    [20] ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ: ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΆΛΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:55 UTC+2)

    Η τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κάθε άλλο παρά ικανοποίησε την Σταυρούλα Ζυγούρη η οποία περίμενε ένα μετάλλιο. «Είναι μεγάλη επιτυχία για την ελληνική πάλη όχι όμως και για μένα. Περίμενα κάτι καλύτερο. Δυστυχώς χαλάρωσα μετά από τις δύο νίκες και δεν μπόρεσα να πιάσω την απόδοση που ήθελα. Οσο για τη συνέχεια. δεν ξέρω αν θα συνεχίσω. Το αγώνισμα μου αρέσει και θα συνεχίσω να βρίσκομαι στην πάλη και ότι βγει».

    [21] Η 8άδα ΤΩΝ 100Μ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:52 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα Τζοάνα Χέιζ πέτυχε την καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά των 100μ. με εμπόδια γυναικών, σημειώνοντας χρόνο 12.48. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σημείωσε η Καναδέζα Περντίτα Φελισιέν με 12.49.

    Οι οκτώ αθλήτριες που προκρίθηκαν στον τελικό είναι οι εξής: :

    1. Ολενα Κρασόφσκα (Ουκρανία)

    2. Περντίτα Φελισιέν (Καναδάς)

    3. Μαρίγια Κοροτέγιεβα (Ρωσία)

    4. Μελίσα Μόρισον (ΗΠΑ)

    5. Τζοάνα Χέιζ (ΗΠΑ)

    6. Ιρινα Σεφτσένκο (Ρωσία)

    7. Λασένα Γκόλντινγκ-Κλαρκ (Τζαμάικα)

    8. Αντζελα Γουάιτ (Καναδάς)

    [22] ΠΑΛΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:44 UTC+2)

    Την τέταρτη θέση της κατηγορίας των 63 κιλών που διεξάγεται στο κλειστό γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων κατέκτησε η Σταυρούλα Ζυγούρη. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια ηττήθηκε με πτώση από τη Γαλλίδα Λιζ Λεγκράντ σε λιγότερα από δύο λεπτά.

    Η Ζυγούρη σήμερα δεν έδειξε το καλό της πρόσωπο. Ηταν νευρική και επιβαρύνθηκε νωρίς με πολλούς πόντους (6-0) σε αντίθεση με την Λεγκράντ που ήταν ανώτερη και έδειξε την αγωνιστική της αξία από την αρχή.

    [23] ΟΙ ΗΠΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΣΟΦΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (20:34 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο ολυμπιακό τουρνουά σόφτμπολ κατέκτησε η εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Το μεγάλο φαβορί επικράτησε στον τελικό του αγωνίσματος της Αυστραλίας με 5-1.

    Τα αποτελέσματα ανά γύρο: 3-0, 0-0, 2-0, 0-0, 0-0, 0-1, 0-0

    [24] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗ 15η ΘΕΣΗ Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΦΡΑΪ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2004 (20:33 UTC+2)

    Στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 115 βαθμούς ποινής βρίσκεται η Αντωνία Φράι στα σκάφη τύπου Μιστράλ.

    Στη γενική κατάταξη προηγείται η Αλεσάντρα Σενσίνι από την Ιταλία, με 27 βαθμούς ποινής, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλίδα Φαστίν Μερέ με 29 βαθμούς ποινής, ενώ στην 3η θέση της γενικής κατάταξης είναι η Κινέζα Γιαν Γιν με 32 βαθμούς ποινής. Σημειώνεται ότι στην 10η ιστιοδρομία νίκησε η Μπάρμπαρα Κένταλ από τη Νέα Ζηλανδία η οποία βρίσκεται 5η στη γενική κατάταξη με 54 βαθμούς ποινής.

    [25] ΜΠΟΥΣ: Ο ΚΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

    Ουάσινγκτον, 23 Αυγούστου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ο Τζον Κέρι, υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, έχει πολλούς λόγους να νοιώθει υπερήφανος για το παρελθόν του ως παλαιός πολεμιστής στο Βιετνάμ, τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος νυν πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    "Ο Τζον Κέρι υπηρέτησε ενεργά στο Βιετνάμ και έχει λόγους να είναι περήφανος για όσα έκανε εκεί", πρόσθεσε ο κ. Μπους σε δηλώσεις του στον Τύπο.

    Ομάδα παλαιών πολεμιστών του Βιετνάμ που σχετίζεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατηγόρησε τον Κέρι ότι ψεύδεται όσον αφορά το παρελθόν του στο Βιετνάμ.

    [26] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Οσλο, 23 Αυγούστου 2004 (20:34 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη και η διεθνής κοινότητα "με μεγάλη καθυστέρηση" αντιμετώπισαν την κρίση στο Νταρφούρ επαρχία στο δυτικό τμήμα του Σουδάν, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Γιαν Εγκελαντ προέβλεψε ότι πολλά θύματα στην περιοχή αυτή θα πεθάνουν λόγω έλλειψης οικονομικών πηγών, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Τα Ηνωμένα Εθνη και άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί αρωγής χρειάζονται "100-200 εκατομμύρια δολάρια ώστε να προχωρήσουν όλες οι υπηρεσίες βοηθείας" τόνισε ο κ. Εγκελαντ. "Εάν δεν βρεθούν αυτά τα χρήματα, οι άνθρωποι θα πεθάνουν. Οχι εξαιτίας επιθέσεων από την κυβέρνηση ή τους αντάρτες, αλλά γιατί δεν υπάρχουν οικονομικές πηγές", τόνισε μιλώντας στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ.

    Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των βιαιοτήτων αλλά και λόγω της πείνας και των επιδημιών.

    [27] ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Χαρτούμ, 23 Αυγούστου 2004 (18:01 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Σουδάν απέρριψε προσφορά αφρικανικών στρατευμάτων για αφοπλισμό των ανταρτών στο Νταρφούρ καθώς άρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Νιγηρία, υποστηρίζοντας ότι είναι ικανή να εξουδετερώσει τους φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες και τους αντάρτες που μάχονται στο δυτικό Σουδάν, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Οι αντάρτες ανέφεραν ότι δεν θα αποδεχθούν αφοπλισμό από την σουδανική κυβέρνηση για τον τερματισμό της κρίσης που διαρκεί 18 μήνες, στο διάστημα της οποίας έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 50.000 άνθρωποι και πάνω από ένα εκατομμύριο εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

    Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο έκανε την πρόταση ενόψει των συνομιλιών στην Αμπούζα με το επιχείρημα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σουδάν δεν είναι ικανές να αφοπλίσουν τους αντάρτες χωρίς να γίνουν άλλες μάχες.

    Ο κυβερνητικός διαπραγματευτής, Μαζτζουμπ αλ-Χαλίφα, απέρριψε την συμφωνία που έκανε ο νιγηριανός πρόεδρος, που είναι και πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης σύμφωνα με την οποία στρατεύματα από την Αφρικανική Ενωση θα αφοπλίσουν τους αντάρτες ενώ η κυβέρνηση του Χαρτούμ θα αφοπλίσει τους φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες Τζαντζαουίντ.

    [28] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ Ν.ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 23 Αυγούστου 2004 (17:55 UTC+2)

    Ξαναλειτουργεί από σήμερα ο κύριος εξαγωγικός αγωγός στο νότιο Ιράκ, μετά την ανάπτυξη των υποστηριζόμενων από τις αμερικανικές δυνάμεις ιρακινών εθνοφρουρών, για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος της South Oil Company. Ναυτιλιακές πηγές αναφέρουν ότι επαναλειτουργεί ο αγωγός Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ) -Τσεϊχάν (τουρκικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο), μετέδωσε το Ρόυτερ.

    [29] ΤΟ 75% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Α.ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ

    Βερολίνο, 23 Αυγούστου 2004 (16:27 UTC+2)

    Περίπου 15 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πάνω από το 75% των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας που ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, πιστεύουν πως ο κομμουνισμός είναι θεωρητικά μια καλή ιδέα.

    Πάνω από τους μισούς κατοίκους της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Γερμανίας είναι απογοητευμένοι από τη δημοκρατία, αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Datenreport 2004.

    Ένα 76% των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας λένε πως πιστεύουν ότι ο κομμουνισμός ήταν μια καλή ιδέα, η οποία εφαρμόσθηκε κακά από το καθεστώς της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

    Εντούτοις το 80% των κατοίκων της δυτικής Γερμανίας δήλωσαν πως πιστεύουν στη δημοκρατία.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (18:40 UTC+2)

    Πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη στις 9.30 το βράδυ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού», που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο Πεδίον του Άρεως.

    Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και τραγούδια της Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή χορευτών των παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας και Θήβας. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λαϊκή παράδοση της περιοχής καθώς και να δοκιμάσουν χαρακτηριστικές γεύσεις και εδέσματα.

    Το «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού» λειτουργεί στο Πεδίον του Άρεως από τις 12 έως και τις 29 Αυγούστου και το έχουν επισκεφτεί έως σήμερα χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας.

    [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2004 (14:43 UTC+2)

    Τη Διεθνή Συνάντηση Νεανικών Ορχηστών διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Εχεδώρου σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου. Στη φετινή Συνάντηση μετέχουν δέκα πολυμελή σχήματα από την Ελλάδα , τη Σλοβακία, τον Καναδά , τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η γνωριμία διαφορετικών τρόπων εργασίας και μεθόδων, η ανάπτυξη καλλιτεχνικών και φιλικών δεσμών ανάμεσα στα ξένα και ελληνικά μουσικά σχήματα που συμμετέχουν, η δημιουργία δικτύου, η επικοινωνία μέσα από τη συνεργασία και τη μουσική, η προώθηση καινοτόμων μοντέλων συνεργασίας με αντικείμενο την τέχνη και τους νέους, η νεανική καλλιτεχνική ερασιτεχνική δημιουργία στον ελεύθερο χρόνο, η δυνατότητα της πραγματοποίησης προγραμμάτων ανταλλαγών και η σύνδεσή τους με αντίστοιχες εκδηλώσεις του εξωτερικού.

    [32] ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ "ΤΡΑΝΣ ΕΞΠΡΕΣ" ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (14:05 UTC+2)

    Ποιος να φανταζόταν ότι πάνω από το δημαρχείο της Αθήνας θα πετούσαν αρλεκίνοι και ακροβάτες με βιολιά; Συνέβη κι αυτό χτες, σε μια διοργάνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κι όσοι πρόλαβαν να το δουν έμειναν άφωνοι.

    Αυτό διότι, στην πλατεία Κοτζιά δεν ξετυλίχτηκε ένα απλό θέαμα αλλά το αιωρούμενο πολυθέαμα του ξακουστού γαλλικού συγκροτήματος «Τρανς Εξπρές», (γνωστό κι από τις εμφανίσεις του στο Παρίσι για το Μιλένιουμ, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1990 και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις εκτός Γαλλίας).

    Οι ακροβάτες , οι χορευτές και οι μουσικοί του, πετούσαν ψηλά στον αέρα, με την βοήθεια ενός τεράστιου γερανού που σήκωνε την κατασκευή, απ' όπου ήταν κρεμασμένοι οι καλλιτέχνες.

    Έξι αιωρούμενες φιγούρες που έπαιζαν βιολί, θαρρείς βγαλμένες από ένα ουράνιο τσίρκο, έκαναν τον γύρω του δημαρχείου και της πλατείας Κοτζιά και μέσω των προβολέων που τους φώτιζε, η σκιά τους περιφερόταν στα γύρω κτίρια, δίνοντας μια ποιητική διάσταση στην οδό Αθηνάς.

    Από κάτω, στην πλατεία Κοτζιά, ένα «φανταχτερό», ντυμένο στα κατακόκκινα, συγκρότημα κρουστών κι άλλο ένα με μίγμα διάφορων μουσικών ειδών, συνόδευε τα «αιωρούμενα βιολιά», στην τελευταία τους εμφάνιση, χθες στην Αθήνα.

    Καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές, όλων των φυλών και χρωμάτων που έχουν κατακλύσει το κέντρο. Τους βλέπεις καθημερινά, μέρα νύχτα, ντυμένους με άνετα παπούτσια, να περπατούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2004 (13:41 UTC+2)

    Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς τιμώντας την προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι και διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη του προχώρησε στην παραγωγή μιας μεγάλης συναυλίας αφιερωμένης στο έργο του. Στη συναυλία ο Βασίλης Λέκκας, ένας ερμηνευτής που ξεκίνησε δίπλα στο μεγάλο συνθέτη και σφράγισε με το δικό του αξεπέραστο τρόπο τα τραγούδια που του εμπιστεύτηκε συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Οργανισμού τάχθηκε

    Η συναυλία- αφιέρωμα που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Παρά θίν' αλός»,περιλαμβάνει μια προσεγμένη και ενδεικτική επιλογή απ' όλο το μουσικό έργο του συνθέτη και πραγματοποιείται την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου ώρα 9μ.μ. στο Κυβερνείο.Στο πρόγραμμα συμμετέχει η χορωδία «Εν Χορώ». Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από το Μανόλη Ανδρουλιδάκη Τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Πολιτιστικού Οργανισμού διευθύνει ο συνθέτης- μουσικός Κωστής Παπάζογλου.

    [34] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2004 (12:50 UTC+2)

    Μια εντυπωσιακή χρυσή μάσκα, που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.χ. και ενδέχεται να απεικονίζει τον βασιλιά της Θράκης Τερεσό, ανακαλύφθηκε σε ασύλητο τύμβο, στην Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Σόφιας.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με τον επικεφαλή της ανασκαφής, Βούλγαρο αρχαιολόγο Γκεόργκι Κίτοφ, το χρυσό προσωπείο, βάρους 690 γραμμαρίων που είναι μοναδικό εύρημα για το χώρο της Βουλγαρίας, πρέπει να ανήκει στον ισχυρότερο ηγεμόνα της εποχής και ίσως να είναι πορτρέτο του γνωστότερου ηγεμόνα της Θράκης εκείνης της εποχής του Τερεσού, βασιλέα των Οδρυσών, που οδήγησε σε άνθηση το θρακικό έθνος και ρύθμισε τις σχέσεις των Θρακών με τους Έλληνες των παραλίων.

    Ακόμη μέσα στον τύμβο βρέθηκε και χρυσό ελληνικό δαχτυλίδι, με ανάγλυφη παράσταση κωπηλάτη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 23 August 2004 - 18:14:21 UTC