Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗ Β.ΟΣΕΤΙΑ
  • [02] ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΟΥΣ
  • [04] ΤΟ ΠΡΙΜ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [05] ΑΥΡΙΟ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [06] ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ
  • [09] ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΙΛΩΝ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.
  • [11] ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΤΕ Ο Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [12] Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [13] ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ 1999-2002
  • [14] ΕΕΤΤ:ΣΤΟ 80,9% Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΤΟ 2003
  • [15] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ PMI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
  • [16] ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙ Η CUMHURIYET
  • [17] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ
  • [18] ΣΤΟ 4,5% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
  • [19] ΣΕΡΒΙΑ: ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ Ο ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΡΕΪ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [21] Η ΟΥΕΦΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ 90.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΙΕΝΑ
  • [22] ΤΑ ΕΛΤΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [23] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [24] ΦΥΛΑΚΙΣΗ 15 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΛΕΊΤΟΝ
  • [25] Ο ΠΑΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [26] ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [27] ΚΟΥΒΕΙΤ: 500.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΟΔΗΓΩΝ
  • [28] ΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ
  • [29] ΟΗΕ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗ Β.
  • [30] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ
  • [31] ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [32] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ" ΤΟΥ Δ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [33] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ - ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ
  • [34] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ-ΤΖΑΜΙ
  • [35] Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗ Β.ΟΣΕΤΙΑ

    Μόσχα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Συνεχίζεται το δράμα ομηρίας 150 και πλέον ανθρώπων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά σε σχολείο της ρωσικής επαρχίας της Βόρειας Οσετίας κοντά στα σύνορα με τη Τσετσενία.

    Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από ανταλλαγές πυροβολισμών όταν ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σχολείο στη πόλη Μπεσλάν το πρωί της Τετάρτης.

    Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι 17 ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, εισέβαλαν στο σχολείο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Πενήντα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν ενώ οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερα άλλα 15 παιδιά.

    Οι ένοπλοι που ζητούν την απελευθέρωση τσετσένων ανταρτών και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία, απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους αν δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του στρατού που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

    Η πόλη Μπεσλάν βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορείως της Βλαντικαβκάζ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

    Ο πρόεδρος Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στη Μόσχα όπου έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε στάση του μετρό.

    Η κατάληψη όμως του σχολείου γίνεται μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε σταθμό του μετρό της Μόσχας που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και λίγες μέρες μετά τη συντριβή, σχεδόν ταυτόχρονα, δύο επιβατικών αεροπλάνων που εκτελούσαν εσωτερικές πτήσεις.

    [02] ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Τους Έλληνες ολυμπιονίκες υποδέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους, τους συνεχάρη και αναφέρθηκε στις προσπάθειές τους.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι προσπάθειες αυτές δεν είναι αποτέλεσμα τύχης ή σύμπτωσης αλλά κοπιώδους και συστηματικής προσπάθειας. Εξήρε ακόμη το ήθος των Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι, όπως τόνισε, είναι πλέον πρότυπα για χιλιάδες νέους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

    Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έκανε λόγο για μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία όμως συμπληρώθηκε από τις επιτυχίες των αθλητών. «Όσο άρτια και να είναι η διοργάνωση όσο ασφαλείς οι αγώνες αν δεν υπάρχει και η αθλητική παρουσία, η τούρτα μένει χωρίς κερασάκι» τόνισε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε καλή συνέχεια στους Έλληνες αθλητές.

    Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον αρχηγό της Ελληνικής Αποστολής Γιάννη Παπαδογιαννάκη, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στις επιτυχίες των αθλητών λέγοντας ότι 32 από αυτούς έφεραν στην Ελλάδα θέσεις από την πρώτη ως την τρίτη και 170 συμπεριελήφθησαν από την 4η ως την 8η θέση. «202 ολυμπιονίκες για μια τόσο μικρή χώρα είναι πραγματικά μια θριαμβική επιτυχία» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε εξάλλου και στην παρουσία του πρωθυπουργού στα στάδια, που, όπως είπε, ανέβασε το ηθικό των αθλητών.

    Ο κ. Καραμανλής ασπάστηκε τον Πύρρο Δήμα και τον Νίκο Κακλαμανάκη. Ρώτησε τον Δημοσθένη Ταμπάκο για τον ιταλό αντίπαλό του που τελικά πήρε την τρίτη θέση, ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να τσακωθεί με τον αργυρό ολυμπιονίκη στο Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρο Νικολαίδη, είπε στη Πηγή Δεβετζή ότι ήταν καταπληκτική στο τριπλούν, συνεχάρη την προπονήτριά της, ενώ απευθυνόμενος στους χάλκινους ολυμπιονίκες της κωπηλασίας Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη χαρακτήρισε πολύ κουραστικό το άθλημα.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή προς τους Έλληνες ολυμπιονίκες:

    «Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε σε αυτό το λιτό κάλεσμα. Θέλω να σας πω ότι όχι μόνο εκ μέρους μου και της συζύγου μου αλλά εκ μέρους, το πιστεύω βαθιά, όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε για τις μεγάλες επιτυχίες και τις λαμπρές επιδόσεις που επιτύχατε.

    Και να πω ακόμα ότι τα συγχαρητήρια πηγαίνουν και σε όλους τους συναθλητές σας που συμμετείχαν στην Ολυμπιακή ομάδα γιατί πολύ ξεχωριστό βέβαια πράγμα οι επιτυχίες, τα μετάλλια, τα πλασαρίσματα σε ξεχωριστές θέσεις στους Ολυμπιακούς ειδικά Αγώνες αλλά μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι και η συμμετοχή.

    Και βεβαίως τα συγχαρητήρια πηγαίνουν και σε όλους εκείνους που βοήθησαν, συμπαραστάθηκαν, σας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια της κοπιώδους προετοιμασίας για την οποία ξέρετε πολύ περισσότερα από ό,τι ξέρουμε εμείς αλλά φανταζόμαστε ότι αυτές οι επιτυχίες και αυτές οι επιδόσεις σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα ούτε τύχης ούτε σύμπτωσης, ούτε αυτό που λέμε της καλής μέρας μόνο.

    Είναι κοπιώδης, συστηματική προσπάθεια και αυτό το αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα. Και θέλω ακόμη να σας πω ότι με την αγωνιστικότητά σας, με το ήθος σας αναδείξατε και τις αξίες, τις αρχές του Ολυμπισμού, την ευγενή άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι, το μέτρο, την αρμονία που είναι και αυτό εξίσου σημαντικό. Και παίρνω την ευκαιρία με αυτή την παρατήρηση να σας πω ότι με τις επιδόσεις σας ειδικά σε αυτό το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων γίνατε παραδείγματα, πρότυπα για χιλιάδες νέους ανθρώπους που θέλουν να σας μοιάσουν, που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλά είναι βέβαιο ότι είναι και μια ευθύνη την οποία σίγουρος είμαι ότι κατανοείτε και σίγουρος είμαι ότι με το παράδειγμά σας θα ανταποκριθείτε σε αυτές τις ευθύνες του προτύπου.

    Να πω ακόμα ότι για την χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η διεξαγωγή τους ήταν μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους σήμερα ακόμη και εκείνους που άλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι ίσως όχι πάντα, πάντως εξέφρασαν ανησυχίες για μακρό χρονικό διάστημα πριν. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία στην οποία με τη δική σας παρουσία, συμμετοχή και επιδόσεις, συμβάλλατε. Γιατί, κακά τα ψέματα, όσο άρτια και να είναι η διοργάνωση όσο ασφαλείς οι αγώνες αν δεν υπάρχει και η αθλητική παρουσία, η τούρτα μένει χωρίς κερασάκι. Σας ευχαριστούμε για όλα αυτά, σας εύχομαι καλή συνέχεια, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία σας και βέβαια δεν ξέρω αν χωράει, φαντάζομαι για κάποιους τουλάχιστον υπάρχει περιθώριο για σχετική ανάπαυση πριν αρχίσετε πάλι τον αγώνα τον καλό. Να είστε καλά και σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας».

    [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΟΥΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους είχε, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον συνεχάρη για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την ασφαλή διεξαγωγή τους.

    Ο κ. Καραμανλής εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εστιατόριο της Αθήνας και παρέθετε γεύμα στους βουλευτές του κόμματός του που μετέχουν στο Β' Θερινό τμήμα της Βουλής.

    [04] ΤΟ ΠΡΙΜ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Το ύψος του πριμ που πρέπει να δοθεί στους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου. Σε ακρόαση είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι ποδοσφαιρικών φορέων.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, απαντώντας στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Λιάνη, για το ποια είναι η θέση του ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το αίτημα των ποδοσφαιριστών μας να τους δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ καθαρά στον καθένα.

    Ο κ. Γκαγκάτσης, αφού διευκρίνισε ότι η ΕΠΟ δεσμεύτηκε να δώσει στους διεθνείς μας τα 10 εκατ. ευρώ από τα 19 εκατ. ευρώ που εισέπραξε για την κατάκτηση του κυπέλλου, εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει συνολικά 4 εκατ. ευρώ.

    «Πρέπει ο καθένας διεθνής μας να πάρει από ένα εκατομμύριο. Πρέπει και οι 23 ποδοσφαιριστές μας να πάρουν ισότιμα το πριμ. Τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ που δίνει η Πολιτεία είναι μικρότερο ποσό από αυτό που θα δώσει σε κάθε ολυμπιονίκη που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο» τόνισε ο κ. Γκαγκάτσης, ζητώντας παράλληλα να δώσει το κράτος και το υπόλοιπο ποσό. «Τον κόσμο στους δρόμους δεν τον έβγαλαν τα 16 μετάλλια της Ολυμπιάδας αλλά οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας που κατέκτησαν το ευρωπαϊκό κύπελλο» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, αντέδρασε άμεσα στη σύγκριση που έκανε μεταξύ ολυμπιονικών και ποδοσφαιριστών ο πρόεδρος της ΕΠΟ και ζήτησε να μην καταγραφεί στα πρακτικά η άποψή του αυτή.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Λιάνης χαρακτήρισε υπερβολικό το ύψος του πριμ, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σε δηλώσεις του δεν άφησε περιθώρια να δώσει η κυβέρνηση περισσότερα από τα 4 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε.

    Κατά τα άλλα, ο κ. Ορφανός, μετά από σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αργά το απόγευμα κατάλογο με τις οφειλές των ΠΑΕ και ΚΑΕ προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τον οποίο οι συνολικές οφειλές τους φθάνουν περίπου στα 122 εκατ. ευρώ.

    Τις μεγαλύτερες οφειλές προς το ΙΚΑ έχει η ΠΑΕ ΑΕΚ που φθάνει στα 18.508.606,55 ευρώ ενώ ακολουθεί η ΠΑΕ Πανιώνιος με 13.205.521,39 ευρώ.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΑΥΡΙΟ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (14:41 UTC+2)

    Υπομονή μέχρι αύριο Πέμπτη θα πρέπει να κάνουν οι Θεσσαλονικείς, για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος που προκάλεσαν από χτες το βράδυ στην υδροδότηση της πόλης, τα δύο ρήγματα στον αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού. Οι βλάβες στον συγκεκριμένο αγωγό, ο οποίος προωθεί στη Θεσσαλονίκη το 40%-50% των συνολικών ποσοτήτων πόσιμου ύδατος, επηρέασαν κυρίως την ανατολική πλευρά της πόλης, κάνοντας τις βρύσες να στερέψουν.

    Συγκεκριμένα, το ένα ρήγμα αναμένεται να επισκευαστεί μέχρι σήμερα το βράδυ, ενώ η δεύτερη βλάβη υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί ως τα ξημερώματα, όπως διευκρίνισε σήμερα Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος απέδωσε το πρόβλημα που ανέκυψε στην παλαιότητα του αγωγού και απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

    Αν και μέχρι την Παρασκευή υπολογίζεται ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλλειψη περίπου 50.000 κυβικών νερού, σε σχέση με τα 250.000 που "παραδίδονται" στο δίκτυο σε κανονικές συνθήκες, ωστόσο η ΕΥΑΘ ΑΕ προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης να μην πουν το νερό νεράκι.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ.Τζακόπουλο, η ΕΥΑΘ θα επιδιώξει να διπλασιάσει το μειωμένο -εξαιτίας των βλαβών- όγκο νερού που διοχετεύεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τροφοδοτώντας τις δεξαμενές της Τούμπας και της Καλαμαριάς με ποσότητες ύδατος που μεταφέρονται από την Αραβησσό προς τον Εύοσμο. Εξάλλου, ένα μέρος της απώλειας νερού καλύφθηκε με την άμεση ενεργοποίηση των πρόσθετων γεωτρήσεων και με υδραυλικές παρεμβάσεις

    Επίσης, πρόθεση της εταιρίας είναι να δώσει προτεραιότητα στην υδροδότηση των νοσοκομείων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αν και, σύμφωνα με τον κ.Τζακόπουλο, η κατάσταση είναι τέτοια, που δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή τροφοδοσία τους.

    Η ΕΥΑΘ επρόκειτο να προχωρήσει από το φθινόπωρο σε εργασίες συντήρησης του συγκεκριμένου αγωγού, ο οποίος λειτουργεί σχεδόν 30 χρόνια και -εξαιτίας της παλαιότητάς τους- προκάλεσε και στο παρελθόν προβλήματα (αφού το 1995 υπήρξε βλάβη στο ίδιο σημείο του αγωγού, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να μείνει χωρίς νερό). Ωστόσο, τα χτεσινά γεγονότα προηγήθηκαν των ...προθέσεων.

    ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

    ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με τον κ.Τζακόπουλο, τα αναγκαία έργα στο δίκτυο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης κοστολογούνται σε αρκετά δισ. δρχ. Για παράδειγμα, ήδη από το 2001 η τότε κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στην ΕΥΑΘ Παγίων κονδύλια ύψους 2,5 δισ. δρχ, τα οποία όμως, δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής το "δρόμο" προς τα ταμεία της εταιρίας.

    Εργο πνοής θα αποτελούσε η παράδοση σε λειτουργία του αγωγού που θα μεταφέρει νερό από τον Αλιάκμονα στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και έχει την ευθύνη του έργου, δεν το έχει παραλάβει ακόμη και το τελευταίο δίμηνο η ΕΥΑΘ περιμένει μάταια κάποια εξέλιξη. Ο κ.Τζακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι σε 15 ημέρες από σήμερα ο αγωγός επιτέλους θα παραδοθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ, η επέκταση και ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, απαιτεί την πραγματοποίηση επενδύσεων περίπου 200 εκατ. ευρώ, στη βάση ενός προγράμματος με ιεραρχημένες προτεραιότητες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεχώς επεκτείνεται, ο κ.Τζακόπουλος υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά θα γίνουν με μία προοπτική 30ετίας και ο προγραμματισμός τους, επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Από τη στιγμή που τα χρήματα θα φτάσουν στα "χέρια" της ΕΥΑΘ, τα έργα μπορούν να κατασκευασθούν σε περίοδο πέντε έως επτά χρόνων._

    ΑΛ.Γ.

    [06] ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Δεξίωση προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών παρέθεσε στο προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ντόπινγκ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους αθλητές να φυλάξουν την ψυχή και το σώμα τους και να μην το θέτουν σε κινδύνους και σε πειρασμούς.

    «Είσαστε νέοι άνθρωποι, είστε το άνθος του ελληνικού λαού, εάν δεν το προστατέψετε οι ίδιοι αυτό το άνθος της νεότητας σας , τι περιμένετε από τη νομοθεσία να το προστατεύσει; Θα κάνει ότι μπορεί περισσότερο και η κυβέρνηση και η Βουλή. Από εσάς εξαρτάται περισσότερο. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κατανοήσετε όλοι και θα είσαστε υποδείγματα ήθους αθλητικού, θα εκφράζετε το Ολυμπιακό ιδεώδες με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων στα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Χρειαζόμαστε και εμείς οι θεατές κάποια παιδεία Ολυμπιακή μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε. Βεβαίως ο αθλητισμός ενθουσιάζει και επιτρέπονται οι επευφημίες. Και εγώ επευφημούσα από την τηλεόραση και οι άλλοι επευφημούσαν από τα γήπεδα τις επιτυχίες σας και τη συμμετοχή σας. Αλλά δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την αποδοκιμασία των άλλων. Δεν επιτρέπει την ενόχληση των άλλων και εκεί πέσαμε έξω πολλές φορές. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ασκείται με αυτό τον τρόπο ο εθνικός εγωισμός. Ταπεινωνόμαστε, αντιθέτως διότι αποδεικνύουμε ότι δεν ξέρουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα διάφορα αθλήματα», σημείωσε.

    Ο κ. Στεφανόπουλος συζήτησε σε φιλικό κλίμα με πολλούς από τους αθλητές και έδειξε ότι ξέρει πολλά για τον αθλητισμό.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Στεφανόπουλος ρώτησε τον Πύρρο Δήμα για τα μελλοντικά σχέδια του. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας άρσης βαρών και είπε ότι ο Πύρρος Δήμας θα ενταχθεί στο προπονητικό τιμ. Ο Ολυμπιονίκης περιορίστηκε να χαμογελάσει.

    Στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υπουργοί, βουλευτές και παράγοντες του αθλητισμού.

    [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Βρυξέλλες, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Για θέματα που άπτονται της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την καταπολέμηση του ντόπινγκ ζητεί να ενημερωθεί ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αφού επισημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, με την εντατικοποίηση του ελέγχου ντόπινγκ στους αθλητές, ανέδειξαν αυξημένο αριθμό χρηστών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης του ντόπινγκ, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή (το ντόπινγκ) έρχεται σε αντίθεση με τα ολυμπιακά ιδεώδη και το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και καταδικάζεται από το σύνολο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζητεί να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν σκοπεύει να ενισχύσει τη δημιουργία δράσεων πληροφόρησης και εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του προβλήματος του ντόπινγκ στον αθλητικό χώρο.

    Ζητεί, επίσης, να ενημερωθεί για τα ποσά που διατίθενται μέσω των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την έρευνα στον τομέα του ντόπινγκ καθώς και για την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ρωτά ακόμη αν η Επιτροπή σκοπεύει, μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος που θα της δώσει, όπως επισημαίνει, την απαραίτητη νομική βάση, να δημιουργήσει ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να χαράξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα για τα κράτη μέλη.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Τα κριτήρια επιλογής των διευθυντών και προϊστάμενων γραφείων εκπαίδευσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπροσώπων της εκπαίδευσης, προκειμένου να επιλεγεί ένα απολύτως αξιοκρατικό σύστημα, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα.

    «Οι ίδιες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών που σήμερα κόπτονται για τις δήθεν «ομαδικές σφαγές» διευθυντών εκπαίδευσης κατά της κρίσεις του 2002, που είχε πραγματοποιήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου την είχαν κατηγορήσει για οικοδόμηση μιας αυταρχικής διοικητικής πυραμίδας, με ελεγχόμενα από το υπουργείο Παιδείας στελέχη, με στόχο την προώθηση της κομματικής χειραγώγησης της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Είναι απορίας άξιο το πώς οι τότε κομματικοί εγκάθετοι μετετράπησαν σήμερα σε αμνούς προς σφαγή», επισημαίνεται.

    Τέλος, τονίζετα ότι οι τοποθετήσεις είναι προσωρινές και σε κάθε περίπτωση λήγουν την 31η Αυγούστου 2005.

    [09] ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΙΛΩΝ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Όπως αποκαλύπτεται μόλις τώρα, σε κόκκινο συναγερμό, είχαν τεθεί οι αρχες στη χωρα μας επί τρια 24ωρα κατα τη διαρκεια των Ολυμπιακων Αγωνων. Οπως αποκάλυψε την Τεταρτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGΑ, υπήρξε πληροφορία οτι τέσσερα πλοία φορτωμένα με εκρηκτικά επρόκειτο να ανατινάξουν τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, καθώς και τη γέφυρα στη Χαλκίδα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε οτι θα φέρει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα με τις κάμερες, οι οποίες -όπως σημείωσε- θα πρέπει να αξιοποιηθούν, χωρίς φυσικά να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα.

    Ως προς το αερόπλοιο ΖΕΠΕΛΙΝ, που καθημερινά βλέπουμε να πετάει πάνω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη σύμβαση θα ολοκληρώσει το έργο του μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κλάδος στη Μακεδονία και Θράκη, καθώς και θέματα που άπτονται των αναπτυξιακών προοπτικών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, συζητήθηκαν στην συνάντηση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.)

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το αρχαιότερο δημοσιογραφικό σωματείο της Ελλάδας, για την πρόσκληση που μου απηύθυνε. Θα ήθελα να εξάρω το καλό κλίμα, αλλά και τη θετική ανταπόκριση που εισέπραξα, σ' αυτά που το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το σύνολο της κυβέρνησης προσπαθεί να δρομολογήσει αυτή την εποχή. Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Εκτός των κλαδικών αιτημάτων που μου έθεσαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., ανταλλάξαμε απόψεις και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τον βορειοελλαδικό χώρο».

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Δημήτρης Γουσίδης παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό με αιτήματα και προτάσεις για την αναβάθμιση του δημοσιογραφικού κλάδου, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε.

    Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται, επίσης, προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του πολυσήμαντου και πολύπλευρου ρόλου που διαδραματίζει η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., ως το αρχαιότερο δημοσιογραφικό σωματείο της χώρας, με ιστορία που περιλαμβάνει σελίδες όχι μόνο επαγγελματικής, αλλά εθνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε ότι το ΥΜΑ-Θ θα συνεργαστεί στενά με την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., στοχεύοντας στην προώθηση όλων των ζητημάτων που άπτονται της αναπτυξιακής προοπτικής της Μακεδονίας και Θράκης.

    Όπως δήλωσε: «Θέλουμε να έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, προκειμένου να διαμορφώσουμε το νέο κλίμα που αρμόζει και αξίζει για τη Βόρεια Ελλάδα. Όλα αυτά, με την ευκαιρία της νέας αφετηρίας που μπορεί να έχει η χώρα μας, τόσο μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και μετά από το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της την περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. και οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει σε συνεργασία με την πολιτική και την τοπική ηγεσία».

    Ο κ. Γουσίδης και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., δώρισαν στον υπουργό το μετάλλιο τιμής της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., με αφορμή την πρώτη τους συνάντηση με τον κ. Τσιαρτσιώνη.

    [11] ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΤΕ Ο Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ εξέλεξε παμψηφεί τον Χαράλαμπο Δημητρίου, μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Απόστολου Μπαράτση.

    Ο Χαράλαμπος Δημητρίου, νομικός, γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές Σπουδές (LL.M) στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε ειδικός Νομικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Γεωργίας Ευάγγελου Μπασιάκου από το 1992 έως το 1993 και από το 2004 είναι ειδικός Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

    [12] Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Η ΓΕΝΟΠ/Δ.Ε.Η. με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει με απόλυτη ικανοποίηση τη μεγαλύτερη επιτυχία της χώρας, διαψεύδοντας οικτρά τους προάγγελους της αποτυχίας, οργανώνοντας αξεπέραστους και ονειρεμένους Ολυμπιακούς Αγώνες..

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά και κρατήθηκε ψηλά μπορεί - μάλιστα - να τοποθετηθεί ακόμη ψηλότερα.

    Στο τελικό απόλυτα θετικό αποτέλεσμα η σημαντική παράμερος της ασφαλούς τροφοδοσίας και απρόσκοπτης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε καταλυτική.

    «Οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρική ενέργεια υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα έδωσαν αυτό που καλά γνώριζαν καταδικάζοντας τους μίζερους κινδυνολόγους της κατάρρευσης και του μπλακ αουτ... Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η τρομακτική έλλειψη τεχνικού προσωπικού και εφοδίων», τονίζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, συμπληρώνοντας και τα εξής:.

    «Στη μεταολυμπιακή εποχή οι εργαζόμενοι στην ενέργεια αξιοποιώντας την τεράστια οικονομική και κοινωνική επένδυση απαιτούν πολιτικές στήριξης, μεγαλύτερο σεβασμό και αποτίμηση του «σκληρού έργου» και του ονειρεμένου αποτελέσματος. Διεκδικούν ευρύτατο κοινωνικό διάλογο για τη μέγιστη αξιοποίηση της μεγάλης παρακαταθήκης του αποτελέσματος και των εγκαταστάσεων. Διεκδικούν την ικανοποίηση στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Διεκδικούν την ταχύτατη αποκαθήλωση των μέτρων περιορισμού και ελέγχου της ατομικής αυτοδιάθεσης.

    Τέλος, η ΓΕΝΟΠ/Δ.Ε.Η. ευχαριστεί τα μέλη της που και σ' αυτή τη μάχη έδωσαν τον καλλίτερο τους εαυτό, καταξιώνοντας το σύνολο της Επιχείρησης στη συνείδηση των καταναλωτών.

    [13] ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ 1999-2002

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Εντός του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσει η εφορία την αποστολή προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις, των σημειωμάτων για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων για τα έτη 1999-2002.

    Σχετικές οδηγίες παρέχονται στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις ΔΟΥ, στην οποία και συμπεριλαμβάνονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την περαίωση των υποθέσεων.

    Με βάση την εγκύκλιο, ο επιτηδευματίας, από τη στιγμή που παραλάβει το σημείωμα από την εφορία, έχει διορία δέκα ημερών να αποδεχθεί τη ρύθμιση, καταβάλλοντας το 10% του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και τυχόν προστίμου του ΚΒΣ που προκύπτει από το σημείωμα.

    Ο επιτηδευματίας, του οποίου η υπόθεση εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχει συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, θα πρέπει να υποβάλλει, το αργότερο σε διάστημα δυο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, αίτηση αποδοχής της ρύθμισης στον προϊστάμενο της εφορίας.

    Αναφορικά με το ποσό του φόρου που προκύπτει από τα σχετικά σημειώματα, όταν αυτό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι μέχρι 50.000 ευρώ, θα καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς όμως το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των 500 ευρώ, ενώ εάν είναι πάνω από 50.000 ευρώ, η αποπληρωμή του θα γίνεται σε 18 ίσες μηνιαίες δόσεις.Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που καταβληθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό εντός της προθεσμίας για την πρώτη δόση, παρέχεται έκπτωση της τάξης του 5%.

    [14] ΕΕΤΤ:ΣΤΟ 80,9% Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συνεχίσει και στο τρέχον έτος να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής και ταχυδρομικής αγοράς, προκειμένου να παρέχονται στους καταναλωτές οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές, έδωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης.

    Οπως αναφέρει ο κ. Γιακουμάκης στην εισαγωγή της έκθεσης πεπραγμένων της ΕΕΤΤ για το 2003, "η πρόοδος που έχει συντελεσθεί με την απελευθέρωση έχει διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για το ρόλο των καταναλωτών. Οι καταναλωτές έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους στην αγορά, ενημερώνονται, συγκρίνουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους".

    Υπό αυτό το πρίσμα, το 2003 οι δράσεις της ΕΕΤΤ πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα το όφελος των καταναλωτών και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Σημαντική ήταν η λειτουργία των απαραίτητων μηχανισμών από την ΕΕΤΤ με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους, την ενημέρωσή τους και τον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών τους.

    Επίσης, η ΕΕΤΤ έδωσε έμφαση στην ύπαρξη ενός σαφούς, πλήρους και σταθερού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών καθώς και στην έγκαιρη ελεγκτική παρέμβαση για τη διασφάλιση της τήρησής του.

    Ειδικότερα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, σημαντικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν το νέο πλαίσιο διαχείρισης Ονομάτων Δικτυακών Τόπων με κατάληξη [.gr], οι νέοι Κανονισμοί για τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Υπογραφής και οι ενέργειες για την έναρξη εφαρμογής της Φορητότητας Αριθμών.

    Η ΕΕΤΤ αναμόρφωσε το κανονιστικό πλαίσιο ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός έλεγχος των τιμολογίων των παρόχων και διενήργησε τους απαραίτητους κοστολογικούς ελέγχους. Επίσης, επικεντρώθηκε στην προώθηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

    Η πρόοδος που συντελέσθηκε στον τηλεπικοινωνιακό τομέα και η αποφασιστική συμμετοχή της ΕΕΤΤ σε αυτή επιβεβαιώνονται από τα ακόλουθα ενδεικτικά μεγέθη:

    -Τα τελευταία χρόνια ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τις Επικοινωνίες παραμένει σταθερά αρνητικός σε σχέση με το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    -Το μέγεθος της αγοράς υπολογιζόμενο ως προς τον κύκλο εργασιών των εταιρειών του τομέα σημείωσε το 2003 αύξηση της τάξης του 5,4% (εκτιμάται στα 7,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές) σε σχέση με το 2002.

    -Ο ρυθμός αύξησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων (σύνολο ενεργητικού) της αγοράς ανήλθε σε 3,5%. Συγκεκριμένα, τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν την οικονομική ευρωστία των εταιρειών του τομέα εκτιμώνται στα 13 δισ. ευρώ για το 2003 έναντι 12,6 δισ. ευρώ για το 2002.

    -Στη σταθερή τηλεφωνία, το μερίδιο αγοράς των νέων παρόχων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθε σε 12%, σε σχέση με 2% το 2002.

    -Για τις αστικές κλήσεις, το 100% των συνδρομητών έχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τουλάχιστον 6 νέους παρόχους (στοιχεία Ιουνίου 2003), σε σχέση με 34% το 2002. Επίσης το 40% των συνδρομητών έχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 11 νέους παρόχους.

    -Για τις υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις, το 82% των συνδρομητών έχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 12 νέους παρόχους ενώ το 100% των συνδρομητών έχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τουλάχιστον 11 νέους παρόχους (στοιχεία Ιουνίου 2003). Αντίστοιχα το 2002 μόλις το 44% των συνδρομητών είχε δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε περισσότερους από 8 νέους παρόχους.

    -Στην κινητή τηλεφωνία τα καθαρά κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του τομέα το 2003 παρουσίασαν τελική αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2002 (με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τις ανακοινώσεις των εταιρειών).

    -Ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του 2003 ανήλθε σε 8,9 εκατ., μέγεθος που αντιστοιχεί σε διείσδυση 80,9% στον πληθυσμό της χώρας, έναντι 76% στα μέσα του περσινού χρόνου.

    -Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στους αδειοδοτημένους παρόχους κυμάνθηκαν μεταξύ 24.500 και 25.000 περίπου.

    -Τα καταχωρημένα Ονόματα Δικτυακών Τόπων με κατάληξη [.gr] στο τέλος του 2003 σημείωσαν αύξηση 20% (78.991), σε σχέση με το 2002.

    Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης οι ενέργειες της ΕΕΤΤ για την ολοκλήρωση της προμήθειας και της εγκατάστασης του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος (ΕΣΔΕΦ) και τη δημιουργία του κατάλληλου μηχανισμού εποπτείας του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων της χώρας προκειμένου να διασφαλισθεί η νόμιμη χρήση του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το 2003 σηματοδότησε εξελίξεις και στην αγορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η ΕΕΤΤ διασφάλισε συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων σε καθεστώς απελευθέρωσης και θέσπισε κανόνες ποιότητας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εξέδωσε τους Κανονισμούς Γενικών και Ειδικών Αδειών προκειμένου να διασφαλίσει την προώθηση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Τα ακόλουθα μεγέθη παρέχουν μια εικόνα της αγοράς για το 2003:

    -Ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων Ταχυμεταφορών το διάστημα 2000-2003 αυξήθηκε κατά 69,3% και ο κύκλος εργασιών τους σημείωσε αύξηση 53% σε σχέση με το 2000 (203 εκατ. ευρώ το 2003 έναντι 132 εκατ. ευρώ το 2000).

    -Ο αριθμός των αντικειμένων που διακινήθηκαν από τις επιχειρήσεις Ταχυμεταφορών εκτιμάται ότι ανήλθε σε 31 εκατ. έναντι 19,2 εκατ. το 2000, παρουσιάζοντας για την περίοδο 2000-2003 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 17,3%.

    -Το 89% των διακινηθέντων ταχυδρομικών αντικειμένων στις Ταχυμεταφορές ήταν αντικείμενα εσωτερικού και το 11% αντικείμενα εξωτερικού.

    -Οι επιχειρήσεις Ταχυμεταφορών μαζί με το Δικτυό τους το 2003 απασχόλησαν 7.300 περίπου εργαζομένους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2002.

    -Στην Καθολική Υπηρεσία το διάστημα 2000-2003 ο όγκος των διακινηθέντων ταχυδρομικών αντικειμένων παρουσίασε συνεχή αύξηση (571,8 εκατ. το 2000 έναντι 615,1 εκατ. το 2003) ακολουθώντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2,5%. Αντίστοιχα ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του κύκλου εργασιών διαμορφώθηκε σε 13,4%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από την Καθολική Υπηρεσία τα οποία το 2003 ανήλθαν σε 372 εκατ. ευρώ.

    [15] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ PMI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Μικρή αύξηση παρουσίασε τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για την Ελλάδα, φθάνοντας στις 52,6 μονάδες, από τις 52,2 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

    Καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του δείκτη, διαδραμάτισε η επιταχυνόμενη αύξηση της παραγωγής και των νέων εργασιών, η οποία προκάλεσε οριακή αύξηση στην απασχόληση. Τα αποθέματα προμηθειών παρουσίασαν οριακή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο μέσος χρόνος παράδοσης σημείωσε ελαφρά επιμήκυνση.

    Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να αυξάνονται, επιταχύνοντας μάλιστα ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ζήτησης, απόρροια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ οι παραγγελίες εξαγωγών επεκτάθηκαν με σταθερό ρυθμό τον Αύγουστο. Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο το επίπεδο της απασχόλησης στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, μετά την μείωση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

    Τον Αύγουστο σημειώθηκε επιπλέον έντονη αύξηση του μέσου κόστους των Ελλήνων κατασκευαστών και με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επεκτάθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα..

    [16] ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙ Η CUMHURIYET

    Αγκυρα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Για μια καταπληκτική και λαμπερή συνάμα συνάντηση κάνει λόγο ο ανταποκριτής της Cumhuriyet στην Αθήνα, Αρίφ Κιζίλγιαλιν, σε σημερινό του άρθρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Στο άρθρο του, ο ανταποκριτής της Cumhuriyet σημειώνει μεταξύ άλλων:

    · Ήταν σαν μια σύντομη ιστορία. Άρχισε και τελείωσε σε 'ριπή οφθαλμού'. Η 28η Ολυμπιάδα που ήταν η μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλητικού κόσμου πραγματοποιήθηκε στην περίοδο 13-29 Αυγούστου στα εδάφη όπου γεννήθηκε και ήταν πράγματι μια καταπληκτική συνάντηση. Ήταν σαν το χορό του μαύρου με το λευκό, του κίτρινου με το καφετί.

    · Ορισμένοι [αθλητές] πέρασαν στην Ιστορία και έγιναν 'αθάνατοι', ορισμένοι 'σβήστηκαν' και ορισμένοι επένδυσαν στο μέλλον σε αυτή την θύελλα ενθουσιασμού.

    · Αν και η Αθήνα του 2004 δεν ανέδειξε ένα θρύλο όπως ο Carl Lewis, μια θύελλα όπως ο Mark Spitz και ένα αήττητο ήρωα όπως ο Alexander Karalin, όμως αθλητές όπως ο Justin Gatlin, η Φανή Χαλκιά και ο Michel Phelps έγραψαν (ανεξίτηλα) το όνομα τους στην απέναντι ακτή του Αιγαίου.

    · Η μεγάλη γιορτή που άρχισε όταν στις 13 Αυγούστου το ρολόι έδειχνε τις 21:30', ήταν σαν ένας μεγάλος ονειρικός κόσμος για αυτούς οι οποίοι παρακολουθούσαν πρώτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Αθηναίους.

    · Με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τις οποίες διεξαγόταν έντονη συζήτηση για το αν η κατασκευή τους θα προλάβει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας που ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυκτα της 12ης Αυγούστου και έστω και 'βρόμικη και σκονισμένη' η Αθήνα πέρασε επιτυχώς τη δοκιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    · Αν και αναμφισβήτητα για την επιτυχία αυτή πρωταρχικό ρόλο έπαιξαν τα δισεκατομμύρια Ευρώ που διέθεσαν η ΕΕ και η ΔΟΕ για την διοργάνωση, δεν πρέπει να λησμονείται και ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Η συμβολή του ελληνικού λαού στην επιτυχία ήταν ένα πραγματικό θαύμα. Οι 68.000 εθελοντές, ήταν οι 'αφανείς ήρωες' της διοργάνωσης. Προσέφεραν τις καλλίτερες υπηρεσίες που θα μπορούσαν, από την αυγή μέχρι τα μεσάνυκτα, σε όλους τους φιλοξενούμενους, ορισμένοι από τους οποίους δεν γνώριζαν άλλη γλώσσα πλην της δικής τους, δυσκολεύονταν να περπατήσουν και 'έβραζαν από οργή'. Και όλα αυτά χωρίς να αποβλέπουν σε κανένα υλικό όφελος, αρκούμενοι μόνο σε μερικά pins και μπλουζάκια.

    · Φυσικά μαζί με αυτήν την καλή προαίρεση των Αθηνών γίναμε μάρτυρες και 'ανεπιθύμητων' εικόνων όπως τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας, η 'εξαφάνιση' των σκυλιών του δρόμου και η 'εκτόπιση' εκτός πόλης των αστέγων, πράγματα τα οποία αποτελούσαν τα πιο 'μελανά σημεία' αυτής της γιγάντιας διοργάνωσης.

    · Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση αθλητικών αγώνων ενώ υπερίπτανται πάνω από το Στάδιο δύο Zeppelin δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

    · Μπορεί αν είχαν καμουφλαριστεί τα μέτρα ασφαλείας, η 'Αθήνα 2004' θα ήταν λαμπρότερη αλλά φαίνεται ότι η 11η Σεπτεμβρίου έχει ανησυχήσει τον κόσμο με το παραπάνω.

    [17] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε συγκινημένος από την παρουσία του στον εσπερινό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    ''Προσέρχομαι με αισθήματα συγκίνησης'', είπε κατά την άφιξή του στην εκκλησία, προσθέτοντας ότι ''το γεγονός σήμερα είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον καθένα μας''.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι σιγά - σιγά θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλους να προβληματιστούν σοβαρά για να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις και να βρεθεί ο δρόμος για επανένωση της Κύπρου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΟ 4,5% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Η Κύπρος έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 25 κρατών μελών της ΕΕ, για τον Ιούλιο 2004, σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικής της ΕΕ Eurostat σε σημερινή ανακοίνωση της όπου δίνει στατιστικά στοιχεία, αναφορικά με την ανεργία στα κράτη-μέλη της ΕΕ για τον Ιούλιο 2004.

    Από τα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι η Κύπρος έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,5%) μεταξύ των 25 κρατών μελών της ΕΕ, για τον Ιούλιο 2004.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΕΡΒΙΑ: ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ Ο ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Βελιγράδι, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, μαζί με το κόμμα του Μπόγκολιουμπ Κάριτς Δύναμη της Σερβίας, που δεν εκπροσωπείται στην παρούσα βουλή, θα κέρδιζαν τα δύο τρίτα των ψήφων εάν διεξάγονταν, σήμερα, βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του κέντρου Marten Board. Στον αντίποδα, τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού θα συγκέντρωναν μόλις το 20 των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των προτιμήσεων, 29,1%, συγκεντρώνει το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντις, ενώ κατά πόδας ακολουθεί και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι, ενώ το κόμμα του Κάριτς, που δημιουργήθηκε μόλις φέτος, συγκεντρώνει το εντυπωσιακό, δεδομένου του χρόνου λειτουργίας του, ποσοστό του 17%.

    Μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού προηγείται αυτό του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με 11,5%, ενώ ο συνασπισμός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης με τη Νέα Σερβία συγκεντρώνει μόλις το 5,2% των προτιμήσεων.

    Το G17 Plus θα λάβει, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις 4,4%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συγκεντρώσει, βάσει των εκτιμήσεων, ποσοστό 3%.

    Σε ό,τι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 33,1%) δήλωσε πως βλέπει στον Μπόρις Τάντιτς τον πολιτικό εκείνο που θα μπορούσε να διασφαλίσει την πρόοδο της Σερβίας. Ακολουθούν ο Μπόγκολιουμπ Κάριτς με 19,6%, ο αναπληρωτής πρόεδρος των Ριζοσπαστών, Τόμισλαβ Νίκολιτς, με 17,2% και ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 10,4%.

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΡΕΪ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αγκυρα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει στις 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμεντ Κορέι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν.

    Την ίδια ημέρα, ο κ. Κορέι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ενώ την επομένη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραθέσει γεύμα προς τιμήν του. Μετά το γεύμα, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σεζέρ.

    Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, στην Τουρκία, ο κ. Ταν επεσήμανε πως δεν είχε προσδιοριστεί νωρίτερα οποιαδήποτε ημερομηνία και γι αυτόν τον λόγο δεν τίθεται και θέμα αναβολής.

    [21] Η ΟΥΕΦΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ 90.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΙΕΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Τα προβλήματα δεν λένε να αφήσουν τον ΠΑΟΚ. Σήμερα η ΟΥΕΦΑ ενημέρωσε τη διοίκηση του Δικεφάλου ότι πρέπει να καταβάλει το ποσό των 90.000 ευρώ στη Σιένα λόγω της απόκτησης του Λάμπρου Βαγγελή το καλοκαίρι του 2003. Ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι απέκτησε τον Βαγγελή, ως ελεύθερο, γεγονός που δεν δίνει κάποια οικονομική αξίωση στη Σιένα. Ο ιταλικός σύλλογος προσέφυγε για αυτή την απόφαση στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία τον δικαίωσε. Και έτσι ο ΠΑΟΚ καλείται να πληρώσει. Οσο για τη λύση; Αυτή δεν θα είναι άλλη από κάποιον διακανονισμό προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

    [22] ΤΑ ΕΛΤΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Τους Ελληνες Ολυμπιονίκες τίμησαν τα ΕΛΤΑ σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο.Η διοίκηση των ΕΛΤΑ παρέδωσε στους Ολυμπιονίκες χρηματικά έπαθλα ύψους 100.000 ευρώ για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες, 50.000 ευρώ για τους αργυρούς και 25.000 για τους χάλκινους. Επίσης, στους αθλητές προσφέρθηκε και το άλμπουμ με φύλλα προσωπικών γραμματοσήμων τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας μας.

    Μιλώντας στην εκδήλωση η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου σημείωσε ότι "η νίκη δεν ήταν τυχαία" και αναφερόμενη στην επιτυχία και απήχηση που σημείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας υπογράμμισε ότι αυτό ήταν απόρροια της διαφορετικής καθολικής συμπεριφοράς που είχαν οι Έλληνες, από τους απλούς πολίτες και τους εργαζόμενους στην Οργανωτική Επιτροπή, μέχρι τους αθλητές και το ελληνικό κράτος.

    "Γι αυτό, λοιπόν, μας είπαν νικήσατε. Γι' αυτό μίλησαν για μοναδικούς Αγώνες. Γι' αυτό όλος ο κόσμος λέει σήμερα ότι τέτοιοι Αγώνες δεν έχουν ξαναγίνει. Ήμασταν καλύτεροι σε όλα. Δεν υπάρχει τομέας που να υστέρησε», σημείωσε Ωστόσο, κάποιες φορές ορισμένους ανθρώπους οφείλουμε να τους βάζουμε στο βάθρο και να αποτελούν τα παραδείγματα. Αυτοί είναι οι αθλητές μας. Τα ΕΛΤΑ, με τα οποία συνεργαζόμαστε τόσο καιρό και μας βοήθησαν πάρα πολύ, αποφάσισαν να τους τιμήσουν. Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, είχαν βοηθήσει και στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες το 1896. Η παράδοση συνεχίζεται λοιπόν", υπογράμμισε.

    Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν οι Ολυμπιονίκες: Θωμάς Μπίμης, Νίκος Συρανίδης, Ηλίας Ηλιάδης, Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Δημοσθένης Ταμπάκος, Φανή Χαλκιά, Αθανασία Τσουμελέκα, Αναστασία Κελεσίδου, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Νίκος Κακλαμανάκης, Δήμητρα Ασιλιάν, Γεωργία Ελληνάκη, Ευτυχία Καραγιάννη, Αγγελική Καραπατάκη, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Γεωργία Λάρα, Κυριακή Λιόση, Αντιόπη Μελιδώνη, Ευαγγελία Μωραϊτίδου, Αντωνία Μωραϊτη, Ανθούλα Μυλωνάκη , Αικατερίνη Οικονομοπούλου, Αντιγόνη Ρουμπέση, Ελλη Μυστακίδου, Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Πύρρος Δήμας, Βασίλης Πολύμερος, Νίκος Σκιαθίτης, Αρτιόμ Κιουρεγκιάν και Μιρέλλα Μανιάνι. Τα βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, η κ. Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ , Άγγελος Μπρατάκος, ο επίσκοπος Θερμοπυλών κ.κ. Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Λάμπης Νικολάου και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Νεράντζης.

    [23] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε σήμερα από την ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ το πρόγραμμα της διεξαγωγής των αγώνων της πρώτης ημέρας της Α' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας των γυναικών, η οποία θα διεξαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής είναι:

    Γηπ. Περιστερίου: 12.00 Περιστέρι -Π.Φάληρο

    Γηπ. Μοσχάτου: 12.00 Ελευθερία-Φιλαθλητικός

    Γηπ. Αγ.Αναργύρων: 12.00 Εν.Αγ.Αναργύρων-Σχερια

    Γηπ. ΕΑ Πατρών: 12.00 ΕΑ Πατρών-Αγ.Παρασκευή

    Γηπ. Θήβας: 12.00 Αρης Θήβας-Ηρόδοτος

    Γηπ. Χίου: 12.00 Παγχιακός- Πειραϊκός

    Γηπ. Νεάπολης Θεσ.: 12.00 Μακεδονικός-Ηρακλής

    Γηπ. Μίκρας: 12.00 Ηφαιστος-Ολυμπιάδα

    Γηπ. Καλαμαριάς: 12.00 Απόλλων-Αμπελόκηποι

    Γηπ. Κομοτηνής: 12.00 Κομοτηνή- ΓΣΚ Λασσανης

    Γηπ. Ν.Ττριγλιας: 12.00 ΑΟ Ν.Τριγλιας-Πρωτέας

    Γηπ. Νεάπολης Θεσ.: 14.00 Αρης-ΣΑΚ Αστέρας

    [24] ΦΥΛΑΚΙΣΗ 15 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΛΕΊΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή καταδίκασε σήμερα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον Αμερικανό αθλητή του βόλεϊ Στάνλεϊ Κλέϊτον, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες σε κατάσταση μέθης διαπληκτίστηκε με έγκυο και τελικά την χτύπησε, στο Μοναστηράκι.

    Ο Αμερικανός αθλητής που μετείχε στην αμερικανική ομάδα βόλεϊ υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε το επίμαχο βράδυ και ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του.

    [25] Ο ΠΑΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Ο ΠΑΟ παρουσίασε σήμερα τα φετινά του μεταγραφικά αποκτήματα με τα οποία θα πορευτεί στη νέα αγωνιστική περίοδο. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της ομάδας οι Μάριο Γκαλίνοβιτς, Ματσέι Μπικόφσκι, Σράνταν Αντριτς, Ντουμίτρου Μίτου και Αλέν Ραγκουέλ, ενώ ο Τσέχος Ρούντολφ Σκάτσελ, ήταν απών αφού βρίσκεται με την εθνική ομάδα της χώρας του.

    «Ο ΠΑΟ αποκτά τους ποδοσφαιριστές που χρειάζεται και έχουν σαν πρώτο προσόν τους, το ήθος. Ολα τα άλλα έχουν δεύτερο λόγο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομάδας Αργύρης Μήτσου για να συμπληρώσει ο Σράνταν Αντριτς: «Είμαι ικανοποιημένος για την μεταγραφή μου. Ολα δουλεύουν ρολόι και το κλίμα στην ομάδα, είναι πολύ καλό».

    Από την άλλη ο Ντουμίτρου Μίτου τόνισε: «Χαίρομαι, που βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό και ελπίζω να μην απογοητεύσω όλους εκείνους, που με επέλεξαν» για να συμπληρώσει ο Μάριο Γκαλίνοβιτς:«Ελπίζω να ανταποκριθώ, στις προσδοκίες του ΠΑΟ. Προσωπικά έχω μάθει μερικές ελληνικές λέξεις, προκειμένου να συνεννοούμαι».

    Ο Ματσέι Μπικόφσκι που αποτελεί και αυτός ένα από τα αποκτήματα της ομάδας δήλωσε: «Η μεταγραφή μου έδωσε μεγάλη χαρά και είμαι αποφασισμένος να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου», για να ολοκληρώσει ο Αλέν Ραγκουέλ: «Ο ΠΑΟ είναι μεγάλη ομάδα όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Θα προσπαθήσω να δικαιώσω αυτούς που πιστεύουν σε μένα».

    [26] ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Νέα Υόρκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Ο Τζορτζ Ο.Μπους έλαβε και τυπικά το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος. Με θερμά λόγια μίλησαν γι αυτόν η σύζυγός του και ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αποδεχθεί το χρίσμα με ευχαριστήρια ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης.

    Εν τω μεταξύ, αναμένεται να μιλήσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ο οποίος θα επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι, ο οποίος επέκρινε σε ομιλία του τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Τζορτζ Μπους αρχικά δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί, ωστόσο αργότερα διευκρίνησε: «Είναι ένας διαφορετικός τύπος πολέμου. Μπορεί ποτέ να μην κάτσουμε σε ένα τραπέζι για ειρηνευτική επίλυση του ζητήματος, ωστόσο μην αμφιβάλετε ότι νικάμε και θα νικήσουμε».

    Εν τω μεταξύ, η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στιγματίστηκε από διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων περίπου 1.000 άτομα συνελήφθησαν.

    [27] ΚΟΥΒΕΙΤ: 500.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Κουβέιτ, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Ο εργοδότης των επτά οδηγών φορτηγού που αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι μετά την απαγωγή τους στο Ιράκ, δήλωσε ότι δεν σταμάτησε τις δραστηριότητές του στο Ιράκ αλλά ότι κατέβαλε ως λύτρα μισό εκατομμύριο δολάρια στους απαγωγείς.

    "Δεν σταματήσαμε τις επιχειρήσεις στο Ιράκ", όπως το ζητούσαν οι απαγωγείς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της "Kuwait Gulf Link Company"( KGL) Σαϊντ Ισμαήλ αλ Ντάστι, μετά την υποδοχή των επτά ομήρων, τρεις Ινδοί, τρεις Κενυάτες και ένας Αιγύπτιος στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ.

    Ο Ντάστι διευκρίνισε ότι η εταιρία του κατέβαλε μισό εκατομμύριο δολάρια για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά πλήρωσε και άλλα ποσά νωρίτερα.

    Η ομάδα των απαγωγέων, "Ο Ισλαμικός Μυστικός Στρατός--Ταξιαρχία Μαύρες Σημαίες" , είχε απαγάγει τους επτά οδηγούς στις 21 Ιουλίου.

    [28] ΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ

    Μόσχα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Αρχισαν και συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ των ρωσικών αρχών και των ένοπλων απαγωγέων που κρατούν ομήρους πάνω από 400 μαθητές, καθηγητές και γονείς στη Βόρεια Οσετία στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο για την πληροφορία τον Βαλερί Αντρέγιεφ, επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για την περιοχή της Β.Οσετίας.

    Παράλληλα το προεδρείο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ σχεδιάζει έκτακτη σύγκληση του Σώματος προκειμένου να ασχοληθεί με την κατάληψη από ένοπλους σχολείου στη Βόρεια Οσετία. Εκατόν τριάντα δύο παιδιά συγκαταλέγονται στους ομήρους.

    Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από ανταλλαγές πυροβολισμών όταν ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σχολείο στη πόλη Μπεσλάν το πρωί. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι 17 ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, εισέβαλαν στο σχολείο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Πενήντα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν ενώ οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερα άλλα 15 παιδιά.

    Οι ένοπλοι που ζητούν την απελευθέρωση τσετσένων ανταρτών και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία, απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους αν δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του στρατού που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

    [29] ΟΗΕ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗ Β. ΟΣΕΤΙΑ

    Μόσχα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Το προεδρείο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ σχεδιάζει έκτακτη σύγκληση του Σώματος προκειμένου να ασχοληθεί με την κατάληψη από ένοπλους σχολείου στη Βόρεια Οσετία. Εκατόν τριάντα δύο παιδιά συγκαταλέγονται στους ομήρους.

    Η Ρωσία προεδρεύει το τρέχον χρονικό διάστημα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Ντενίσοφ προετοιμάζει την έκτακτη σύγκληση του 15μελούς οργάνου.

    Οι πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των ομήρων--παιδιά, δάσκαλοι, γονείς--παραμένουν αντιφατικές και υπάρχουν διαφορετικές πηγές, που δίνουν η κάθε μία τη δική της εκδοχή για το σύνολο των ομήρων. Κάποιες πηγές μιλούν για 150 ομήρους και άλλες για σχεδόν 400.

    [30] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Κατάρ, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ ότι δεν μπορεί να φανταστεί "άλλο τέλος από ένα θετικό τέλος" στην υπόθεση της απαγωγής των δύο γάλλων δημοσιογράφων από ισλαμιστική οργάνωση στο Ιράκ.

    "Έχω ελπίδες", δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ Αλ Τζαζίρα. "Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο τέλος από ένα θετικό τέλος", πρόσθεσε.

    [31] ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (16:33 UTC+2)

    Ομαδική έκθεση με τίτλο "Σύγχρονες όψεις της Βαλκανικής Φωτογραφίας" εγκαινιάζεται την Κυριακή και ώρα 7.30 μμ στην «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ» του Δήμου Νεάπολης. Στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη με τίτλο «Η Γη της Μακεδονίας». Θα ακολουθήσει αφιέρωμα με τίτλο «Το ροκ των Μακεδόνων» στο έργο του Πάνου Θεοδωρίδη και συναυλία με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera En Salonico.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης (ΔΕΤΠΑΝ) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ».

    Συμμετέχουν:

    COSMIN BOMBUT (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)

    ZORAN IVANOVSKI, KATARINA RISTOVSKA, IVAN BLAZEV (FYROM)

    CEZIM FISHEKU (ΑΛΒΑΝΙΑ)

    MIODRAGMICA MILADINOVIC, DUSAN DJURDJEVIC(ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ)

    BERNA KULELI, VEDA TOZAN, HACER YILMAZ,SENAY YILMAZ (ΤΟΥΡΚΙΑ)

    ALESH HRDLISHA, RUMEN GEORGIEV (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

    ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΠΠΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗς ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΩΡΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

    [32] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ" ΤΟΥ Δ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά, εκθέσεις εθελοντικών, κοινωνικών και οικολογικών οργανώσεων, παιδικό πρόγραμμα, εκθέσεις προϊόντων από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τουρνουά ποδοσφαίρου παλαιμάχων περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας», της γιορτής του πολιτισμού που διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης.

    Στόχος των εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου είναι να φωτιστούν οι πτυχές που υπερπηδούν τις συνοριακές γραμμές και η προσέγγιση των λαών των Βαλκανίων μέσω της κουλτούρας τους, ώστε να προωθηθεί η ιδέα της ειρήνης στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της συνεργασίας των χωρών που προσανατολίζονται σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ωρα 7.30 μ.μ.

    - Εκθεση φωτογραφίας στην Αίθουσα Τέχνης Δήμου Νεάπολης - «Η Γη της Μακεδονίας» του Δημήτρη Ταλιάνη με κείμενα Πάνου Θεοδωρίδη

    - Εκθεση Βαλκάνιων Φωτογράφων σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τέχνης Δήμου Νεάπλης

    Ωρα 9.00 μ.μ.

    «Το ροκ των Μακεδόνων» - αφιέρωμα στο έργο του Πάνου Θεοδωρίδη. Θα ακουστούν κείμενα του συγγραφέα και τραγούδια σε στίχους του ίδιου. Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Λυδία Φωτοπούλου και Γιώργος Κιουρτσίδης και παίζουν μουσική οι Primavera En Salonico. (Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Νεάπολης)

    Ωρα 9.30 μ.μ

    - Συναυλία με την Σαβίνα Γιαννάτου & τους Primavera En Salonico. Συμμετέχει η Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui. Εντεχνα και λαϊκά τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο. (Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Νεάπολης).

    ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ωρα 8.30 μ.μ

    - Ethnic μουσική από το κουαρτέτο του Ντράγκαν Νταούτοφσκι από την ΠΓΔΜ

    - Ethnic μουσική από το συγκρότημα "IZVOR" από την πόλη Βράνιε της νότιας Σερβίας.

    ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ωρα 8.30 μ.μ

    - Συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης Τμήμα Φιλαρμονικής με αποσπάσματα από τα πιο γνωστά μιούζικαλ του Broadway

    - Θεατρική Παράσταση «Η τύχη της Μαρούλας» από το Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ»

    ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ωρα 9.00 μ.μ

    - Ο Θεατρικός Οργανισμός «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ», θα παρουσιάσει το έργο «Ο Ασυλλόγιστος» του Μολιέρου με τον Βασίλη Τσιβιλίκα

    ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ωρα 8.00 μ.μ

    - Θεσσαλικοί Χοροί από τον Λαογραφικό Χορευτικό Ομιλο Παλαμά Καρδίτσας «Οι Καραγκούνηδες»

    - Το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα «Pirinche» και η Chamber Mandolin Orchestra από το Μπλαγκόεβγκραντ Βουλγαρίας

    - Το μουσικό συγκρότημα «Λαλητάδες της Ροδόπης» με τη Σοφία Νεοχωρίτου και το μουσικό σχήμα "Instanbul Dan Ensable" από την Κωνσταντινούπολη με την τραγουδίστρια Melda Kuyucu θα παρουσιάσουν παραδοσιακές μουσικές από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Ανατολή γενικότερα

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Νεανική Βραδιά

    Ωρα 8.30 μ.μ

    - Ποπ Ροκ μουσική από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Νεάπολης

    - Μοντέρνο Χορευτικό Δήμου Νεάπολης

    - Συναυλία με τους C : REAL

    ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ωρα 8.30 μ.μ

    - Μακεδονικοί και Θρακιώτικοι χοροί από το Παραδοσιακό Χορευτικό Δήμου Νεάπολης

    - Κυπριακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Ομιλο «Ερμή» Αραδίππου

    - Η ορχήστρα «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ» με τον Πέτρο Γαϊτάνο, τη Λιζέτα Καλημέρη, την Αρετή Κετιμέ και τον Παναγιώτη Λάλεζα θα παρουσιάσουν τραγούδια από τη Σμύρνη και την Μικρά Ασία

    ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ωρα 8.30 μ.μ

    - Μοντέρνο Χορευτικό Δήμου Νεάπολης

    - Συναυλία με τους «ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΗ»

    Παράλληλα θα παρουσιαστούν:

    - Δράσεις δρόμου με ξυλοπόδαρους και μουσικούς.

    - Εκθεση φωτογραφίας

    - Εκθέσεις εθελοντικών, κοινωνικών και οικολογικών οργανώσεων

    - Εκθέσεις προϊόντων από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια

    - Γευσιγνωσία από τις συμμετέχουσες Βαλκανικές χώρες και Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

    - Τουρνουά ποδοσφαίρου παλαιμάχων

    [33] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ - ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων, σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου προγραμματίζει το Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την έναρξη της ένοπλης δράσης του Μακεδονικού Αγώνα και από το θάνατο του Παύλου Μελά.

    Ειδικότερα στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα λειτουργεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έκθεση με τίτλο «Στη Μακεδονία του Μακεδονικού Αγώνα», με βιβλία, επιστολικά δελτάρια, εφημερίδες, φωτογραφίες, χάρτες και έντυπα των αρχών του 1900. Η έκθεση θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο στην Ξάνθη.

    Επίσης από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί στο Μουσείο έκθεση σε συνεργασία με την Ένωση Μοντελιστών, με θέμα «Αγώνες για τη Μακεδονία».

    Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης θα εγκαινιαστεί έκθεση με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1904-1908» σε συνεργασία με το Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων, στο πλαίσιο των λθ΄ Δημητρίων.

    Στις 19 Οκτωβρίου, στην Ακαδημία Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό Κων. Σβολόπουλο.

    Στις 27 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης ο πρέσβης επί τιμή Ευάγγελος Κωφός θα μιλήσει με αντικείμενο το «Έτος του Μακεδονικού Αγώνα». Επίσης εντός του Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας, θα εγκαινιασθεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Δυτική Μακεδονία στις αρχές του 20ου αιώνα».

    Στις 12 Νοεμβρίου, θα εγκαινιασθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, η έκθεση με τίτλο «Οι χάρτες του Μακεδονικού Ζητήματος».

    Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και μία έκθεση με έργα παιδιών που έλαβαν μέρος σε πιλοτικό εκπαιδευτικό παιχνίδι. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

    Τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι του ΟΣΕ έκθεση με τίτλο «Η συμβολή των σιδηροδρόμων στον Μακεδονικό Αγώνα». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, τον Σύνδεσμο Φίλων Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

    [34] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ-ΤΖΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (11:31 UTC+2)

    Τελειώνει την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, η ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Καλογερόπουλου με πλούσιο υλικό από αγώνες στίβου και ιδιαίτερα από τις τελευταίες Ολυμπιάδες. Την έκθεση, διοργάνωσε η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) από τις 19 Αυγούστου.

    Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος, που είναι παλιός φωτορεπόρτερ, διαθέτει αρχείο φωτογραφιών από τις εμφανίσεις του στίβου πολλών αθλητών Ελλήνων και ξένων, αρκετές φωτογραφίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου από την αθλητική του δράση καθώς και διακεκριμένων αθλητών και ποδοσφαιριστών της Βόρειας Ελλάδα και Ολυμπιονικών.

    [35] Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004 (10:29 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΕνα από τα σημαντικότερα ιστορικά μουσικά σύνολα της Τσεχίας, η 78χρονη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο (8.30μμ), με διαφορετικό ρεπερτόριο, υπό την μπαγκέτα των Βλαντιμίρ Βάλεκ (σήμερα) και Αλέξανδρου Μυράτ (αύριο). Συμπράττουν οι σολίστ στο πιάνο Ζαν Σίμον και Θανάσης Αποστολόπουλος, καθώς και η Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Ο σημερινός μόνιμος μαέστρος της, Βλαντιμίρ Βάλεκ, θα διευθύνει, με σολίστ στο πιάνο τον Ζαν Σίμον, έργα των Γιώργου Σισιλιάνου, Τσαϊκόφσκι και Ντβόρζακ. Στον τελευταίο, μάλιστα, σπουδαίο Τσέχο συνθέτη είναι αφιερωμένη η σημερινή συναυλία.

    Αύριο, στο πόντιουμ ο Ελληνας μαέστρος Αλέξανδρος Μυράτ, με σολίστ στο πιάνο τον Θανάση Αποστολόπουλο και τη Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό τον Αντώνη Κοντογεωργίου, θα ερμηνεύσουν έργα των Γιώργου Κουρουπού, Γιάννη Δροσίτη, Αντίοχου Ευαγγελάτου και Γ. Σ. Μπαχ.

    Η ιστορία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Πράγας ξεκινά από το 1926, οπότε πολλοί καταξιωμένοι συνθέτες τής εμπιστεύονται έργα τους, όπως οι Οτορίνο Ρεσπίγκι, Προκόφιεφ, κ.ά. Οταν τη διηύθυνε ο αρχιμουσικός Κάρελ Ανσερλ, η Ορχήστρα έγινε γνωστή στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με διάσημους αρχιμουσικούς και συνθέτες της εποχής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 September 2004 - 18:14:11 UTC