Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ ΕΘΑΨΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ
  • [02] ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ- ΓΚΙΟΥΛ: ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ
  • [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • [04] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
  • [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ
  • [07] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ 4ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΙΠΠΕΥΣΕΙ ΣΕ ΓΑΪΔΑΡΟ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ
  • [09] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
  • [10] ΧΟΥΝΤΗΣ: ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
  • [11] ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [12] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 20% ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΜΕ ΤΣΑΡΤΕΡΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ
  • [13] ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [14] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [15] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 17.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [16] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΡΕΪ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [18] Ι. ΚΟΣΤΟΦ: "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ"
  • [19] Η ΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [20] ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΒΑΡ
  • [21] ΣΤΙΣ 16 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [22] ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ 1-1 ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  • [23] ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [24] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [25] ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
  • [26] ΙΣΡΑΗΛ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ "ΤΕΙΧΟΥΣ
  • [27] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΛ ΝΤΟΥΡΙ
  • [28] ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [29] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
  • [30] "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
  • [31] ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΟΙ "ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ"
  • [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  • [01] ΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ ΕΘΑΨΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ

    Μόσχα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Θρήνος και οργή «πλημμύρισε» την Κυριακή την μαρτυρική πόλη του Μπεσλάν, που έθαψε τους πρώτους από τους 394 και πλέον νεκρούς της.

    Την ώρα που στο νεκροταφείο του Μπεσλάν γράφονταν η τελευταία πράξη της τραγωδίας για εκατοντάδες οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην πλέον αιματηρή ομηρία των τελευταίων χρόνων, κάποιοι άλλοι αναζητούσαν συγγενείς και φίλους στα γύρω νοσοκομεία. Τα βαριά τραύματα και οι παραμορφώσεις σε πολλούς τραυματίες αλλά και σε πολλά από τα θύματα της τραγωδίας καθιστούν πολύ δύσκολη την αναγνώρισή τους, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία.

    Σε όλους τους ορθόδοξους ναούς της Ρωσίας εψάλησαν επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν κήρυξε τη Δευτέρα και την Τρίτη ημέρες εθνικού πένθους.

    [02] ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ- ΓΚΙΟΥΛ: ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Την κοινή επιθυμία για συναινετική λύση στο θέμα των Κανονισμών που αφορούν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλλάχ Γκιούλ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σαιντ Χέρλαχ της Ολλανδίας.

    "Η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση του σεβασμού της νομιμότητας", δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης μετά την συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για στενή συνεργασία.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλ επισήμανε ότι η συζήτησή του με τον έλληνα ομόλογό του ήταν, όπως πάντα, φιλική και εποικοδομητική και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Περίπου 200 Τούρκοι εθνικιστές, οπαδοί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και συνθήματα όπως «η Τουρκία δεν διαμερίζεται, δεν μπορεί να διαλυθεί».

    Οι διαθέσεις των Τούρκων εθνικιστών ήταν επιθετικές και εχθρικές, ενώ ορισμένοι από αυτούς πέταξαν ακόμη και πέτρες κατά του τοίχου του Πατριαρχικού Οίκου, χωρίς, ωστόσο, τα επεισόδια να πάρουν μεγαλύτερη έκταση.

    Οι πρώτες πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι το πλήθος απομακρύνθηκε, χωρίς να γίνουν συλλήψεις από τις αστυνομικές αρχές.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν βρίσκονταν στο Πατριαρχείο την ώρα της συγκέντρωσης των Τούρκων Εθνικιστών στο Φανάρι, καθώς χοροστατούσε σε ναό της νήσου Αντιγόνης των Πριγκιποννήσων.

    Αν και δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της συγκέντρωσης αυτής των Τούρκων εθνικιστών, εικάζεται ότι έχει σχέση με μια συνέντευξη που εφέρετο να έχει δώσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Reuters (Ρόιτερς) και στην οποία εφέρετο να λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επέμβει για να γίνουν σεβαστές οι θρησκευτικές ελευθερίες στη Ρωσία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε, αμέσως, διαψεύσει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ και το Reuters αποκατέστησε την επόμενη ημέρα την ορθότητα της Πατριαρχικής συνέντευξης.

    [04] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ»

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (09:24 UTC+2)

    Τη λύση της προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, προκρίνει ο Κ. Μητσοτάκης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτία», θεωρεί «υποκρισία να βρίσκουμε πάντα συναινετικές λύσεις» και προσθέτει ότι αν ήταν πρωθυπουργός θα έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν θα πρότεινε κανέναν για πρόεδρο και θα προσέφευγε στη λαϊκή ετυμηγορία.

    Για την οικονομία, λίγο πριν τη ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι «ο Κ. Καραμανλής δεν πρέπει να βραδύνει στη λήψη περιοριστικών μέτρων», τα οποία, μάλιστα, δεν διστάζει να τα υποδείξει: «Γρήγορες και αληθινές ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση δασικών εκτάσεων, αυξήσεις όχι πάνω από τον πληθωρισμό, τόνωση των επενδύσεων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας».

    Οσο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων; «Και μίσθωση και συνεργασίες και πωλήσεις. Ενα μόνο δεν πρέπει να κάνουμε: Να κρατήσουμε όλα αυτά τα έργα υπό την ευθύνη του Δημοσίου».

    Κάνοντας τη δική του αποτίμηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει:

    «Χωρίς δυσκολία, θα σας έλεγα ότι είναι θετική. Βεβαίως, υπήρξαν αδυναμίες. Χάσαμε τρία χρόνια, το κόστος των ολυμπιακών έργων ήταν υπέρμετρο κι έγιναν και πολυτελή έργα. Από την άλλη μεριά, όμως, οι υπέρμετροι αγώνες ανέδειξαν και τα προσόντα και τις δυνατότητες των Ελλήνων. Ηταν αξιοθαύμαστοι οι εθελοντές μας κι ο λαός της Αθήνας, ο οποίος ετήρησε τους κανόνες με πειθαρχία και με ευγένεια αντιμετώπισε τους ξένους. Χάρη στη δημοτική αρχή και τα νέα έργα υποδομής, άλλαξε η εικόνα της πόλης των Αθηνών, η οποία έγινε μια πόλη σύγχρονη, ωραία, καθαρή και όσοι ήρθαν τη θαύμασαν. Η Ελλάς πιστώθηκε με επιτυχείς Αγώνες και πέτυχε προβολή και των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων της. Θα ομολογήσω ότι υπήρξαν στιγμές που αμφέβαλα. Γιατί ήμουν εκείνος ο οποίος εκίνησε για πρώτη φορά το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξαν στιγμές αδυναμιών. Και η κριτική που οι ξένοι μάς έκαναν δεν ήταν πάντοτε κακόπιστη, ίσως κάποιες φορές να ήταν και χρήσιμη. Τελικά, όμως, ο απολογισμός είναι θετικός».

    Σε ερώτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας εάν πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει το θέμα πολύ πριν από τον Ιανουάριο που θα τεθεί τυπικά το ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει:

    «Οχι, δεν είμαι αυτής της άποψης. Θα σας πω όμως κάτι άλλο, το οποίο ίσως ακούγεται αιρετικό: Θεωρώ υποκρισία τη συζήτηση ότι πρέπει να βρίσκουμε πάντοτε συναινετικές λύσεις και ότι δεν μπορεί η εκλογή προέδρου να αποτελέσει αφορμή για να προκαλέσει ένα κόμμα εκλογές. Οταν το Σύνταγμα σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, η χρήση αυτής δεν αποτελεί ποτέ κατάχρηση. Αρα, είναι λογικό ένα κόμμα που διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εδρών να θελήσει να προκαλέσει εκλογές του χρόνου την άνοιξη».

    Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα προκαλούσε εκλογές εάν ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Εγώ, αν ήμουν πρωθυπουργός, θα έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους. Και θα επρότεινα μία πολιτική η οποία, βεβαίως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα ήταν ευχάριστη για τον λαό. Θα του ζητούσα μια προσπάθεια. Πολύ φοβούμαι ότι, σ' αυτή την περίπτωση, η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ακραία, διότι είναι στην ουσία ένα διαλυμένο κόμμα. Και το διαλυμένο κόμμα, εξ ορισμού, είναι ανεύθυνο. Στην περίπτωση αυτή, πιστεύω ότι έχει πολύ λογική η άποψη πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να προκαλέσει εκλογές η ίδια. Απλώς, δεν θα επρότεινε κανέναν υποψήφιο. Εγώ, τουλάχιστον, όταν επροκάλεσα τις εκλογές το '90, επ' ευκαιρία της εκλογής του προέδρου, εψήφισα λευκό τρεις φορές. Θα πει ότι χρησιμοποιώ τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα και προκαλώ εκλογές. Είναι ένα από τα ενδεχόμενα».

    [05] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (15:58 UTC+2)

    Σε καταδίκη των επεισοδίων που σημειώθηκαν, χθες, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην εθνική μας ομάδα και την ομάδα της Αλβανίας προχώρησε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου.

    «Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Αλβανίας. Οι πράξεις βίας είναι ξένες προς το πνεύμα του αθλητισμού, πνεύμα γιορτής και συναδέλφωσης ανθρώπων και λαών, το οποίο, άλλωστε, μόλις πρόσφατα τιμήσαμε έμπρακτα με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Αλβανίας, αποτελούν κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, μιας άρρωστης νοοτροπίας και μιας ρατσιστικής ιδεολογίας, που δεν πρέπει να έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2004. Μια Ελλάδα που μπορεί πλέον να κερδίζει τις πιο μεγάλες μάχες και που οφείλει ταυτόχρονα να καταδικάζει και να απομονώνει τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα».

    [07] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ 4ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΙΠΠΕΥΣΕΙ ΣΕ ΓΑΪΔΑΡΟ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε 4χρονος στον οικισμό Μελίταινα της Ροδόπης, όταν, στην προσπάθειά του να ιππεύσει γάιδαρο έπεσε και παρασύρθηκε από το ζώο σε απόσταση εκατό και πλέον μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Η σορός του άτυχου Ερσέν Χουσεΐν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν απλά τον θάνατό του.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Αστυνομία του Ιάσμου Ροδόπης.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών οπαδών, αλλά και τη δολοφονία νεαρού Αλβανού στη Ζάκυνθο, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Μετά τις χθεσινοβραδυνές οδομαχίες, τις βίαιες αντιπαραθέσεις και ιδιαίτερα μετά το τραγικό συμβάν στη Ζάκυνθο δεν αρκεί η απερίφραστη καταδίκη του κλίματος εθνικισμού και μισαλλοδοξίας που οδηγεί άτομα ή ομάδες σε αυτές τις ενέργειες. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους ηθικοί αυτουργοί, μεγαλοπαράγοντες, πολιτικοί, στελέχη των ΜΜΕ που πυροδοτούν κατά καιρούς το χουλιγκανισμό δυστυχώς ακόμα σε πολλές χώρες και που δίνουν ιδεολογική κάλυψη στη σύνδεση των αθλητικών επιτυχιών και αποτυχιών με ιδέες εθνικιστικού περιεχομένου και με αντίστοιχες πράξεις στα όρια του «εθνικού» παραληρήματος ή της δήθεν «τραγωδίας». Ας αναλογιστούν επίσης, ιδιαίτερα οι πραγματικοί φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, που είναι το πιο μαζικό λαϊκό άθλημα ότι πολύ πρόσφατα ιδιαίτερα στο euro της Πορτογαλίας και σε άλλες χώρες όπου διεξήχθησαν αγώνες εθνικών ομάδων η συμπεριφορά των φιλάθλων και γενικότερα των λαών υποτίθεται ότι μας πρόσφερε τα δείγματα μιας διαφορετικής πραγματικά αθλητικής κουλτούρας. Η πυροδότηση αντίστοιχου αρνητικού κλίματος πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα στην Αλβανία, αλλά και η διόγκωση αυτού του κλίματος από ορισμένες εκπομπές ελληνικών ηλεκτρονικών μέσων, δεν προσφέρονται για συμψηφισμό με τις ακραίες συμπεριφορές βίας που οδήγησαν στα χθεσινοβραδυνά γεγονότα».

    [09] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Στα τραγικά γεγονότα στη Βόρεια Οσετία αναφέρθηκε στο σημερινό του κήρυγμα από τον άμβωνα του ναού της Παναγίας Κολοκυνθούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «αδίστακτους ανθρώπους που δολοφόνησαν παιδιά προκαλώντας τον αποτροπιασμό της ανθρωπότητας».

    «Που πάει ο κόσμος » αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει κατάχρηση της ιδεολογικής του τοποθέτησης, κανείς δεν έχει το δικαίωμα , στο βωμό κάποιων, έστω και δικαιολογημένων αιτημάτων να σκορπά αίμα αθώων και μάλιστα μικρών παιδιών, που πληρώνουν με τη ζωή τους, την κακοδαιμονία αυτών».

    Η βία και η τρομοκρατία, έχουν υψώσει θρασεία την κεφαλή, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Όλοι απειλούμαστε. Πρέπει όμως να αναλύσουμε τις καταστάσεις και να βρούμε τα βαθύτερα αίτια της κακοδαιμονίας. Το κακό θα ξαναγίνει αν δεν επικρατήσει το θέλημα του Θεού».

    Ο κ. Χριστόδουλος επανέλαβε, επίσης, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, θα ξανακτίσει το σχολείο που καταστράφηκε αλλά και έναν ναό αφιερωμένο στον προστάτη των παιδιών Άγιο Στυλιανό.

    [10] ΧΟΥΝΤΗΣ: ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Τσετσενίας με πολιτικά μέσα καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ ο υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Χουντής, αφού καταδικάζει απερίφραστα "τις βάρβαρες μεθόδους ομηρίας πολιτών ακόμα και παιδιών», επισημαίνοντας πως «τέτοιες αποτρόπαιες μέθοδοι γυρίζουν την ανθρωπότητα στην πρωτόγονη εποχή και δεν δικαιολογούνται στο όνομα οποιουδήποτε σκοπού», εκφράζει τη διαφωνία του κόμματός του στην επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, η οποία, «στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας συνέβαλε να προκληθεί για άλλη μια φορά εκατόμβη αθώων θυμάτων».

    Ο κ. Χουντής κάνει λόγο για ευθύνες του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής κυβέρνησης που «δεν μπορούν να συγκαλυφθούν πίσω από τις αποτρόπαιες πράξεις των τρομοκρατών» και επισημαίνει πως «οι δυτικές κυβερνήσεις, με την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν στη ρωσική κυβέρνηση, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με οποιαδήποτε μέσα και οποιοδήποτε τίμημα γιατί έτσι ενισχύεται ο φαύλος κύκλος της βίας με θύματα αθώους πολίτες».

    «Η πρωτοφανής τραγωδία στο Πεσλάν συγκλονίζει μαζί με όλη την ανθρωπότητα και την ελληνική κοινή γνώμη. Τα εκατοντάδες θύματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη της λύσης του προβλήματος στην Τσετσενία με πολιτικά μέσα» υπογραμμίζει ο κ. Χουντής.

    [11] ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Σε ένα ποσό που κυμαίνεται (ανάλογα με τον υπολογισμό) από 6,2 δισ. ευρώ ως 7,7 δισ. ευρώ προσδιορίζεται το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει ωστόσο, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» και το πιο ζοφερό σενάριο των 9 δισ. ευρώ, το οποίο επεξεργάζονται κυβερνητικά στελέχη και στο οποίο περιλαμβάνονται και έργα όπως το τραμ, το μετρό, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η Αττική οδός, ενώ ένα ακραίο σενάριο ανεβάζει το κόστος των Αγώνων στα 12 δισ. ευρώ, με έργα όπως η Κακιά Σκάλα, ακόμη και η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. H κυβέρνηση ωστόσο επεξεργάζεται και άλλα σενάρια στα οποία δεν προσμετρώνται τέτοια έργα υποδομής οπότε το κόστος των Αγώνων πέφτει ακόμη και κάτω από τα 7 δισ. ευρώ. Τα στελέχη του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι το κόστος των Αγώνων, περιλαμβανομένων των επιχορηγήσεων προς την ΟΕ «Αθήνα 2004» και των λειτουργικών δαπανών, δεν ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά, τα στοιχεία που έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα εμπλεκόμενα υπουργεία σχετικά με τις ολυμπιακές δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει και τις υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς τους έχουν ως εξής:

    * Το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, υπολογίζει ότι το 1,07 δισ. ευρώ των αρχικών συμβάσεων έφθασε στο 1,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2003 και στη συνέχεια διαμορφώθηκε περίπου στο 1,6 δισ. ευρώ. Οι υπερβάσεις δηλαδή φθάνουν το 48%. Το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι οι υπερβάσεις δεν ξεπερνούν το 8%-10% και ότι τα στοιχεία είναι πλασματικά διότι σε αυτά έχουν προστεθεί οι δράσεις για τα οverlays της «Αθήνας 2004», οι οδικές συνδέσεις σε Νίκαια, Λιόσια και Γαλάτσι, τις οποίες ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού με μεταφορά πιστώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα έργα πρασίνου και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ηράκλειο και στην Πάτρα.

    * Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι το τελικό κόστος των δικών του έργων έχει φθάσει στα 2,270 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, το αρχικό κόστος ήταν 1,654 δισ. ευρώ και λόγω των υπερβάσεων που «αποφασίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση» - όπως είπε - το τελικό κόστος υπολογίζεται στα 2,270 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένο κατά 37%. Επί των ημερών του έγινε περαιτέρω αύξηση κατά 7,7 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Το συνολικό ποσό κατανέμεται ως εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου:

    - Για την κατασκευή των αθλητικών έργων δαπανήθηκαν 600 εκατ. ευρώ.

    - Για τα έργα ανάπλασης στην Αθήνα (τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θεωρεί ολυμπιακή υποχρέωση π.χ. πλατεία Κουμουνδούρου, ανάπλαση λεωφ. Βουλιαγμένης κ.ά.) δαπανήθηκαν 150 εκατ. ευρώ.

    - Τα έργα πρασίνου περιελήφθησαν στις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

    - Για τα οδικά ολυμπιακά έργα (για ορισμένα από αυτά υπάρχει διάσταση με το ΠαΣοΚ) δαπανήθηκε 1,520 δισ. ευρώ.

    * Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την ασφάλεια των Αγώνων ήταν 600 εκατ. ευρώ. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η κατάσταση άλλαξε άρδην. Νέες προμήθειες τεχνικά εξελιγμένων συστημάτων (π.χ. το C4I, η λεγόμενη «ηλεκτρονική ομπρέλα» της Αθήνας ) προστέθηκαν στο δίκτυο ασφαλείας και το κόστος εκτιμάται ότι έφθασε κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα 140 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως ολυμπιακό επίδομα σε περίπου 60.000 αστυνομικούς.

    * Υπουργείο Μεταφορών. Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο ότι κόστισαν τα έργα στις μεταφορές - αν και πρέπει να επισημανθεί ότι το 50% της δαπάνης προήλθε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και άρα θα ήταν άτοπο να προστεθεί στις ολυμπιακές δαπάνες, ενώ αρκετά από αυτά τα έργα είχαν προγραμματισθεί να γίνουν στην Αθήνα ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα ολυμπιακά έργα το υπουργείο περιλαμβάνει:

    - Τα επιπλέον χρήματα που δόθηκαν για την ολοκλήρωση του τραμ, για το τμήμα του προαστιακού από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αχαρνών ως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για τις ανακαινίσεις σταθμών του ΗΣΑΠ - εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

    - Επιπλέον λεωφορεία και τρόλεϊ - 100 εκατ. ευρώ.

    - Αμοιβές για υπερωρίες, μικρά έργα κτλ. - πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    * Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι δαπάνες του υπουργείου σε εξοπλισμό, το επιχειρησιακό κόστος και το ολυμπιακό επίδομα (45 εκατ. ευρώ) φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και κάποιες που θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς, π.χ. τα καύσιμα των πολεμικών αεροπλάνων που περιπολούν στο Αιγαίο.

    * Υπουργείο Υγείας. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου ήταν 110 εκατ. ευρώ, ποσόν που η σημερινή ηγεσία εκτιμά ότι έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά 50 εκατ. ευρώ αφορούν πληρωμή υπερωριών στους γιατρούς. Το ΠαΣοΚ από το αρχικό ποσό του προϋπολογισμού «χρεώνει» στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα 43 εκατ. ευρώ.

    * Υπουργείο Παιδείας. Το σύνολο της δαπάνης για το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας ήταν 23,5 εκατ. από κοινοτικά κονδύλια. Μόνο οι μισθοί των 2.000 γυμναστών που δίδασκαν το μάθημα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό· το κονδύλι αυτό είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Για τα τρία χρόνια που διδάσκεται το μάθημα, φθάνει τα 90 εκατ. ευρώ.

    * H ΔΕΗ και το «Φυσικό Αέριο Αττικής» ήταν δύο εταιρείες που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και ενεπλάκησαν ενεργά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το κόστος για τις υποδομές της ΔΕΗ ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, αμφισβητείται ωστόσο έντονα από τη προηγούμενη κυβέρνηση και ουδέποτε είχε γίνει αποδεκτό από τη Διυπουργική Επιτροπή ως ολυμπιακή δαπάνη.

    H εταιρεία Φυσικού Αερίου Αττικής ξόδεψε περίπου 9 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις υποδομής φυσικού αερίου στους ολυμπιακούς χώρους.

    * Ο ΟΤΕ έκανε επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, δαπάνη που σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν αφορά τους Αγώνες, καθώς ο ΟΤΕ ήταν χορηγός.

    * Οι 14 ολυμπιακοί δήμοι έλαβαν επιχορήγηση 40 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών. Από αυτούς οι δώδεκα που ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία δαπάνησαν επιπλέον από δικούς τους πόρους πάνω από 66 εκατ. ευρώ.

    [12] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 20% ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΜΕ ΤΣΑΡΤΕΡΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Συνεχίστηκε και τον Aύγουστο η μείωση στις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, σε ποσοστό μάλιστα που έφθασε το 20% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Mεγάλη είναι η μείωση των αφιχθέντων από τη Bρετανία, καθώς και από την Iταλία, ενώ και από τα σκανδιναβικά κράτη το ισοζύγιο είναι πλέον αρνητικό.

    Πρέπει να επισημανθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, ότι στο 16% περίπου έφθασε η μείωση στις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ, που καταγράφηκε το φετινό Iούλιο, έναντι του περυσινού.

    Aναλυτικότερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αερολιμενάρχη Σκιάθου το φετινό Aύγουστο αφίχθηκαν στη Σκιάθο 27.058 τουρίστες με 422 πτήσεις τσάρτερ, έναντι 33.741 πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα με 509 πτήσεις (μείωση 17% περίπου στον αριθμό πτήσεων).

    H μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε από τη βρετανική τουριστική αγορά, από την οποία έγιναν 195 πτήσεις με 15.594 αφίξεις, έναντι 242 πτήσεων πέρυσι με 20.228 αφίξεις.

    Σημαντική ήταν και η μείωση από την ιταλική αγορά με 89 πτήσεις και 4.535 αφίξεις, έναντι 99 πτήσεων πέρυσι με 5.332 αφίξεις.

    Aπό την Aυστρία έγιναν 9 πτήσεις με 666 αφίξεις φέτος, έναντι 10 πέρυσι με 705 αφίξεις, από τη Γερμανία 8 με 221 αφίξεις, έναντι 24 με 989 τουρίστες, από τη Nορβηγία 20 με 1428 τουρίστες, έναντι 26 με 1823 αφίξεις, από τη Σλοβακία 8 με 191 τουρίστες, έναντι 6 με 287, από την Eλβετία 8 με 330 τουρίστες, έναντι 8 με 350 πέρυσι, ενώ φέτος δεν έγιναν πτήσεις από τη Γιουγκοσλαβία, από την οποία πέρυσι τον Aύγουστο έγιναν 8 πτήσεις με 175 αφίξεις. Xωρίς πτήσεις προς τη Σκιάθο ήταν φέτος και η Tσεχία, έναντι 6 πέρυσι με 410 αφίξεις.

    Πάντως υπήρξαν το φετινό Aύγουστο και τουριστικές αγορές όπως η Δανία, από τις οποίες σημειώθηκε αύξηση επισκεπτών προς τις Bόρειες Σποράδες.

    Aπό τη Δανία έγιναν 38 πτήσεις με 1696 τουρίστες, έναντι 32 πέρυσι με 1211 τουρίστες, από τη Φινλανδία 8 πτήσεις με 310 αφίξεις, έναντι 8 με 290 αφίξεις πέρυσι, από την Oλλανδία 10 πτήσεις με 331 αφίξεις φέτος, έναντι 16 και 278 αφίξεις πέρυσι και από τη Σουηδία 31 πτήσεις με 1756 αφίξεις, έναντι 24 με 1663 τουρίστες πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αερολιμενάρχη Σκιάθου φέτος τον Iούλιο οι πτήσεις που καταγράφηκαν ήταν 403 συνολικά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα είχαν καταγραφεί 472.

    Φέτος με τις πτήσεις τσάρτερ αφίχθηκαν στη Σκιάθο 26.747 τουρίστες, ενώ τον περυσινό Iούλιο είχαν αφιχθεί 31.878 επισκέπτες (μείωση 16%).

    Πρόκειται για μείωση των αφίξεων που αντικατοπτρίζει τη φετινή κρίση στον τουρισμό στα νησιά των Bορείων Σποράδων.

    Σημειώνεται πως το περυσινό εξάμηνο Aπριλίου-Σεπτεμβρίου υπήρξε επίσης μείωση των πτήσεων τσάρτερ έναντι του αντιστοίχου εξαμήνου του 2002.

    H μείωση είναι μεγάλη κυρίως από την αγγλική αγορά, που κυριαρχεί και στα τρία νησιά, Σκιάθο, Σκόπελο, Aλόννησο και η οποία διακινεί το 70% περίπου των τουριστών μέσω πτήσεων τσάρτερ.

    [13] ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (11:22 UTC+2)

    Η ιορδανική οικονομία παρέχει αρκετές δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις τόσο για εξαγωγές όσο και για επενδύσεις, όπως επισημαίνει στην πρώτη έκθεση για την οικονομία της Ιορδανίας και τις Ελληνο-Ιορδανικές Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις για το 2003 η πρεσβεία μας στη Δαμασκό.

    Στην έκθεση, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Κέρδος», τονίζεται ότι η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες με ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική, που θα διασφαλισθεί με οργανωμένη υπηρεσιακή παρουσία στο Αμάν.

    Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις της Ιορδανίας με την Ελλάδα χαρακτηρίζονται από το σταθερά χαμηλό επίπεδο τους. Οι ελληνικές εξαγωγές είναι παραδοσιακά υψηλότερες των εισαγωγών και έτσι το εμπορικό ισοζύγιο διατηρείται σταθερά πλεονασματικό για την Ελλάδα. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα είναι ελαφρά βιομηχανικά, ενώ εισάγει ελαφρά επίσης βιομηχανικά, πρώτες ύλες και σποραδικά ορισμένα αγροτικά προϊόντα.

    Ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει τις δυνατότητες που προσφέρει το φιλελεύθερο καθεστώς της ιορδανικής οικονομίας και έχουν προβεί σε μικρές επενδύσεις, σε κατασκευές μεγάλων έργων ή απλώς στην εμπορική παρουσία μέσω θυγατρικής. Ωστόσο η ελληνική επιχειρηματική παρουσία είναι περιστασιακή και δεν υποδηλώνει πρώτη προτεραιότητα στον επενδυτικό σχεδιασμό των εταιρειών, συνέπεια προφανώς του «βαλκανικού συνδρόμου» που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωστρεφή επιχείρηση.

    Το ελληνικό κράτος έχει εντάξει την Ιορδανία στις χώρες λήπτριες αναπτυξιακής βοήθειας και έχει ήδη εγκρίνει τα πρώτα προγράμματα τα οποία και υλοποιούνται.

    Συμπερασματικά, εκτιμάται πως θα πρέπει όλοι οι φορείς της ελληνικής πλευράς να αναγνωρίσουν στην ιορδανική οικονομία τις δυνατότητες που παρέχει και που αυξάνουν παράγοντες όπως η γεωγραφική εγγύτητα, η παράλληλη νοοτροπία των δύο λαών και οι πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων πληροφόρησης που τους παρέχονται και να μην διστάζουν να μελετούν τις προσφερόμενες ευκαιρίες, οι οποίες φθάνουν μέσα από διάφορα κανάλια, ένα εκ των οποίων είναι το γραφείο ΟΕΥ, Δαμασκού. Το γραφείο ΟΕΥ Δαμασκού και η πρεσβεία Αμάν, τονίζεται, διακινούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική πληροφόρηση προς τις εταιρείες στην Ελλάδα, είτε άμεσα είτε μέσω των φορέων τους (ατομικές απαντήσεις, συνολικές ανακοινώσεις «Ζητήσεων», κοινοποιήσεις διεθνών διαγωνισμών κ.λπ). Επίσης υποστηρίζεται ότι θα πρέπει σε υπηρεσιακό επίπεδο να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο των διμερών οικονομικών σχέσεων και να προγραμματισθεί γρήγορα η 4η Σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα αναδείξει τομείς συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Τέλος οι επαγγελματικοί φορείς στην Ελλάδα θα πρέπει να εντάξουν την Ιορδανία στο πρόγραμμα των εμπορικών τους αποστολών, προκειμένου να φέρουν εγγύτερα σε επαφή τους εκπροσώπους των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει αναμφισβήτητα και η ίδρυση ενός Ελληνο-Ιορδανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας και εκμετάλλευσης των εμπορικών, αλλά και των επενδυτικών ευκαιριών και στις δύο χώρες.

    Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα προς την Ιορδανία είναι δεξαμενές μεταλλικές, τσιγάρα, φάρμακα, ιμάντες μεταφορικοί, χρωστικές ουσίες, ενώ τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι ενδύματα, λιπάσματα, απορρίμματα και θραύσματα αργιλίου και χαλκού, ντομάτες, φασόλια και ορισμένες μεταχειρισμένες μηχανές και συσκευές.

    Η μείωση των εξαγωγών προς την Ιορδανία αλλά και η συνολική πορεία του όγκου συναλλαγών οφείλεται στις δυσμενείς συνέπειες από τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και στην μακροχρόνια απουσία οργανωμένης εμπορικής εκπροσώπησης της Ελλάδος στην χώρα αυτή.

    Η συνολική παρατήρηση σχετικά με την εικόνα των διμερών εμπορικών σχέσεων με τη Συρία και την Ιορδανία είναι ότι αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά. Οποιαδήποτε κατεύθυνση παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές εκείνη ακριβώς ακολουθούν τόσο ο συνολικός όγκος όσο και το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο παραμένει και στις δύο περιπτώσεις θετικό για την Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στην επόμενη παρατήρηση, ότι δεδομένων των πολύ καλών σχέσεών μας, αλλά και της ιστορικής παράδοσης και της γεωγραφικής εγγύτητας, απομένει στην ελληνική πλευρά η ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στις εμπορικές σχέσεις. Κατά συνέπεια ο υπογράφων πιστεύει ότι η Ιορδανία διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό, το οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν επικερδώς και σε επίπεδο εξαγωγών, αλλά και επενδύσεων.

    Σε ό,τι αφορά σε επενδύσεις η καθ" οιονδήποτε τρόπο ελληνική παρουσία στην Ιορδανία, καταγράφεται η συμμετοχή του ΟΤΕ στην ιδιωτικοποίηση της Jordan Telecom, η τοποθέτηση καρτοτηλεφώνων από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η κατασκευή φράγματος από την ΑΕΓΕΚ (προϋπολογισμού 100 εκατ. δολαρίων) και η παρουσία μέσω γραφείων άλλων εταιρειών (π.χ. SPACE HELLAS).

    [14] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Στροφή των ελέγχων από τους πλανόδιους λιανοπωλητές στις εισαγωγικές επιχειρήσεις επιχειρεί με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων το ΣΔΟΕ, με σκοπό την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ανισορροπία στη λειτουργία της αγοράς με αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα.

    Στόχος των ελέγχων αυτών, όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Κέρδος» ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ηλίας Αργυρός, είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων που διαθέτουν λιανικώς και χονδρικώς είδη προέλευσης τρίτων χωρών και δραστηριοποιούνται κυρίως σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων Ολυμπιακών πόλεων.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, το κύριο βάρος των ελέγχων στράφηκε στον έλεγχο των πλανόδιων μικροπωλητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές των κινητών λαϊκών αγορών, σε εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, σε πεζόδρομους, κοντά σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων, μετρό κ.λπ.

    Οι έλεγχοι αυτοί, όπως αναφέρει ο κ. Αργυρός, υπήρξαν κατά γενική ομολογία επιτυχείς, καθώς περιόρισαν σε ένα βαθμό την παράνομη δραστηριότητα των μικροπωλητών. Ομως, η καρδιά του προβλήματος, που είναι οι εισαγωγείς χονδρέμποροι αυτών των ειδών από τρίτες χώρες ή από την Ε.Ε. (μέσω ενδοκοινοτικών αποκτήσεων), παραμένει παρά τις σοβαρές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλες τις Περ. Δ/νσεις με διασταυρωτικούς ελέγχους στους προαναφερόμενους εισαγωγείς που αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές του λιανικού εμπορίου και κατ" επέκταση των πλανόδιων μικροπωλητών.

    [15] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 17.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (09:29 UTC+2)

    Eμφαση στην περιφέρεια και στην αξιοποίηση του δυναμισμού των τοπικών κοινωνιών δίδουν τα νέα προγράμματα του υπουργείου Aπασχόλησης. H αρχή για τον περιφερειακό προσανατολισμό θα γίνει μετά την υπογραφή της σχετικής Aπόφασης από τον υπουργό κ. Π. Παναγιωτόπουλο, με τρία προγράμματα ελεύθερων επαγγελματιών και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 17.000 θέσεις εργασίας. Tο πρώτο αφορά την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των ΠEΠ για την απασχόληση 8.000 ανέργων, ηλικίας 18 - 60 ετών. Tο δεύτερο των ΠEΠ θα συμβάλει στην επιχορήγηση 4.490 νέων ελεύθερων επαγγελματιών της ίδιας ηλικίας, ενώ ένα τρίτο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας απευθύνεται σε 4.500 ανέργους. O προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ. Eπίσης εντός των προσεχών ημερών προωθούνται δύο προγράμματα για τον τομέα του φυσικου περιβάλλοντος και την πρόσληψη γυναικών. Στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος προβλέπεται να ωφεληθούν 4.000 άνεργοι. Περίπου 3.000 άνεργοι ηλικίας 18 έως 40 ετών θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε εποπτευόμενους φορείς του YΠEXΩΔE και των OTA. Πόροι θα διατεθούν και σε συνεταιρισμούς για τη δημιουργία 1.000 θέσεις εργασίας για ανέργους ηλικίας 18-64 ετών. Tο συνολικό κόστος ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση των γυναικών, η επιδότηση στοχεύει στη δημιουργία ατομικής επιχείρησης για 1.000 δικαιούχους, στην επιδότηση επιχειρήσεων για 2.500 θέσεις εργασίας και σε επιδότηση 1.500 άνεργων γυναικών 18 έως 60 ετών για εργασιακή εμπειρία.

    [16] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΡΕΪ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμεντ Κορέι, στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού).

    Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Anadolu μεταδίδει ότι η επίσκεψη αναβάλλεται λόγω εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Σημειώνεται ότι ο Αχμεντ Κορέι επρόκειτο να μεταβεί στη Μόσχα, μετά από την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    [17] ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Τις βασικές προτεραιότητες στις εργασίες της Βουλής στη Σόφια κατά τη νέα πολιτική σαιζόν, χάραξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ογκνιάν Γκερτζίκοφ, σε συνέντευξη προς το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο. Ανάμεσά τους είναι οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και τον Ποινικό Κώδικα, καθώς και η υπερψήφιση του δημόσιου προϋπολογισμού για το 2005.

    Σύμφωνα με τον Ογκνιάν Γκερτζίκοφ, ο νέος Ποινικός Κώδικας της χώρας πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τις οποίες η Βουλγαρία έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ στο πλαίσιο του κεφαλαίου της «Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης».

    Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής εξέφρασε και την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία θα προσχωρήσει στην Κοινότητα σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα - το 2007.

    [18] Ι. ΚΟΣΤΟΦ: "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ"

    Σόφια, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (17:39 UTC+2)

    «Δεν φοβάμαι βομβιστικές επιθέσεις που έχουν ως σκοπό να κλείσουν το στόμα μου. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω ότι η κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι απέτυχε στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος». Αυτό κατήγγειλε σε συνέντευξη προς το τηλεοπτικό κανάλι «bTV» ο πρώην Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ιβάν Κόστοφ, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά της οικίας του.

    Σύμφωνα με τον κ. Κόστοφ, «υπάρχει πολιτική ομπρέλα πάνω στις σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία». Ταυτόχρονα, ο Ιβάν Κόστοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις έγκαιρες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), για την επίθεση εις βάρος του σπιτιού του.

    Κατά την άποψη του Ιβάν Κόστοφ, ωστόσο, και το BSP φέρει ευθύνη για το επεισόδιο μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, και των διορισμένων απ΄αυτόν στελεχών στις υπηρεσίες ασφαλείας. Γι΄αυτό και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα φέρει τεράστια ευθύνη για τη διενέργεια της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία, είπε ο πρώην Βούλγαρος πρωθυπουργός και πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Δημοκράτες για μια ισχυρή Βουλγαρία», Ιβάν Κόστοφ.

    [19] Η ΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Μετά από μακρά συζήτηση για την κατάσταση στα Βαλκάνια, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συμφώνησαν, χθες, ότι η διατήρηση της ένωσης Σερβίας- Μαυροβουνίου είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

    «Πιστεύουμε ότι η ένωση είναι η καλύτερη λύση για τη σταθερότητα της περιοχής καθώς και ο ταχύτερος δρόμος (για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο) προς την ΕΕ, αλλά θα πρέπει να δούμε την πραγματική διάσταση της κατάστασης τώρα και να φτιάξουμε ένα νέο σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρναντ Μποτ.

    Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι η χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Σερβία- Μαυροβούνιο δεν θα αλλάξει πολύ, αλλά επισήμανε πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα τεχνικής φύσης που θα πρέπει να διευθετηθούν πριν αρχίσει η διαδικασία ένταξης της Σερβίας- Μαυροβουνίου.

    «Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εμμένουμε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της εναρμόνισης των οικονομικών συστημάτων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου» επισήμανε από την πλευρά του ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης Επίτροπος, Κρις Πάτεν και πρόσθεσε: «Δεν θα θέλαμε αυτό το πρόβλημα να μείνει ανεπίλυτο, γιατί θα εμπόδιζε τη Σερβία- Μαυροβούνιο να έρθουν εγγύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που θα σήμαινε ότι θα μείνουν πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχές σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη».

    Τον επόμενο μήνα, ο Κρις Πάτεν και ο Χαβιέρ Σολάνα θα επισκεφθούν το Βελιγράδι προκειμένου να συζητήσουν με τις αρμόδιες αρχές της Σερβίας- Μαυροβουνίου τις λεπτομέρειες ενός νέου σχεδίου για την ενταξιακή πορεία της ομοσπονδίας.

    [20] ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΒΑΡ

    Βελιγράδι, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Για δεύτερη εβδομάδα, θα συνεχιστεί η δίκη των 17 ανδρών που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο αγρόκτημα Οβτσάρα κοντά στο Βούκοβαρ το 1991. Η δίκη, ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε στο περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου. Το δικαστήριο, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, παρακολούθησε την κατάθεση συνεργάτη μάρτυρα, όρος του Σερβικού νομικού συστήματος για κατηγορούμενους που λαμβάνουν ασυλία με αντάλλαγμα συνεργασία.

    Σύμφωνα με πηγές, το δικαστήριο θα παρακολουθήσει στη συνέχεια μάρτυρες από την Κροατία. Και οι 17 κατηγορούμενοι της υπόθεσης, η δικαστική ακρόαση της οποίας ξεκίνησε τον Μάρτη, έχουν δηλώσει αθώοι για τη δολοφονία 192 Κροατών κρατούμενων πολέμου το Νοέμβρη του 1991.

    Οι δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται δοκιμή της ικανότητας της Σερβίας-Μαυροβουνόυ να διαχειριστεί υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, πηγάζουν από συμβάντα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της κατοχής του Βούκοβαρ από στρατεύματα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στις 19 Νοεμβρίου του 1991. Εκατοντάδες άνδρες μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο της πόλης στην περιοχή Οβτσάρα. Οι περισσότεροι ξυλοκοπήθηκαν, πυροβολήθηκαν και θάφτηκαν σε μαζικό τάφο.

    Τα στρατεύματα του ΟΗΕ ασφάλισαν την περιοχή στις αρχές τους 1992, αποτρέποντας την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, και αργότερα, ερευνητική ομάδα εκταφίασε τα πτώματα 294 θυμάτων.

    Τρεις πρώην αξιωματούχοι του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, οι Μίλε Μίρκσιτς, Βέσελιν Σλιιβαντσάνιν και Μίροσλαβ Ράντιτς, δικάζονται στο δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, κατηγορούμενοι για διαταγή ή μη αποτροπή της σφαγής.

    Οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες παρακολουθούν προσεκτικά τις δικαστικές διαδικασίες, ζήτησαν από τον προεδρεύων Δικαστή Ντιόρντιε Τριφούνοβιτς να αξιολογήσει τα έγγραφα που σχετίζονται με τα αρχεία του νοσοκομείου του Βούκοβαρ. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αγνοουμένων του Βαραζντίν, Μπλαζένκα Ντιούρντιεκ, οι οικογένειες έλαβαν μερικές πληροφορίες, αλλά όχι αυτές που περίμεναν.

    «Ο Τριφούνοβιτς μας δέχθηκε και αν και ελπίζαμε ότι θα έβρισκε κάτι, απογοητευτήκαμε ακόμα περισσότερο. Είναι αλήθεια ότι είχε πρόσβαση σε 77 πρωτόκολλα, αλλά δε συνδέονται όλα με το 1991, αλλά με τις εκταφές στο Βελιγράδι», δήλωσε η Ντιούρντιεκ.

    «Όλα αυτά τα πρωτόκολλα είναι για ανθρώπους που δεν έχουν αναγνωριστεί, αλλά πιστεύω ότι κάποια λύση θα βρεθεί και από αυτά, δεδομένου ότι θα ληφθούν δείγματα αίματος », πρόσθεσε.

    Τεκμηριώσεις αναζητά και η Κροατική Επιτροπή Φυλακισμένων και Αγνοούμενων

    [21] ΣΤΙΣ 16 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (11:52 UTC+2)

    Η Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου, συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις της, προκρίθηκε στις «16» του τουρνουά «Όπεν», των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο συγκαταλέγεται στα 4 «γκραν σλαμ» τουρνουά τένις του κόσμου.

    Συγκεκριμένα, η Δανιηλίδου επικράτησε της Ρωσίδας Ανα Τσακβετάτζε με 6-4, 6-2, σε αγώνα για τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, δηλαδή τη φάση των «32» και πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Τα άλλα τρία τουρνουά «γκραν σλαμ» είναι το όπεν της Αυστραλίας, το γαλλικό Ρολάν Γκαρός και το αγγλικό Γουίμπλετον.

    [22] ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ 1-1 ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (09:32 UTC+2)

    Ισόπαλα έληξαν τα άλλα ματς του «ελληνικού» ομίλου και μάλιστα με το ίδιο σκορ. Τουρκία-Γεωργία και Δανία-Ουκρανία έληξαν 1-1 αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πρόκρισης. Αντίθετα η Κύπρος ηττήθηκε με 3-0 στο Δουβλίνο από την Ιρλανδία.

    Δανία-Ουκρανία 1-1

    Με ισοπαλία άρχισε η Δανία τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Η ομάδα του Μόρτεν Ολσεν αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Εθνική Ουκρανίας, στην αναμέτρηση του 2ου προκριματικού ομίλου που διεξήχθη στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης. Οι Σκανδιναβοί προηγήθηκαν στο 10΄ με τον Γιόργκενσεν, ωστόσο η Ουκρανία πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας χάρη στο γκολ του Χούσιν στο 56'.

    ΔΑΝΙΑ (Μόρτεν Ολσεν): Σόρενσεν, Μπόγκελουντ (44' Πρίσκε), Πάουλσεν (65' Κλάους Γένσεν), Κρόλντρουπ, Νίκλας Γένσεν, Χέλβεγκ, Γκράβεσεν, Γκρόνκιερ, Τόμασον, Γιόργκενσεν, Μάντσεν (79' Πέντερσεν).

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Ολεγκ Μπλαχίν): Σοφκόφσκι, Νεσμάτσνι, Ρούσολ, Τίμοστσουκ, Γεζέρσκι, Σελάγεφ, Σεφτσένκο, Χούσιν (67' Ματιούκιν), Γκούσεφ (75' Ζακαρλιούκα), Στάροστιακ, Βορομπέι (83' Ραντσένκο).

    Τουρκία - Γεωργία 1-1

    «Ποδαρικό» με ισοπαλία για την Τουρκία, στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Η ομάδα του Ερσούν Γιανάλ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την εθνική Γεωργίας, στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο «Χουσεϊν Αβνί Ακέρ» της Τραπεζούντας. Η Τουρκία προηγήθηκε στο 49' με τον Φατίχ Τεκέ, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο 84' με τον Ασατιάνι, ο οποίος είχε περάσει στον αγώνα τέσσερα λεπτά νωρίτερα σαν αλλαγή.

    Οι γηπεδούχοι, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την Τετάρτη την Εθνική μας στο Στάδιο Καραϊσκάκη, τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Χασάν Σας στο 58'.

    Διαιτητής: Λουίς Κανταλέχο Μεντίνα (Ισπανία)

    ΤΟΥΡΚΙΑ (Καζίμ Ερσούν Γιανάλ): Ρουστού, Σερκάν, Ντενίζ, Ιμπραϊμ Τοραμάν, Εμρέ Μπελόζογλου, Ουμίτ Οζάτ, Οκάν Μπουρούκ, Σανλί (72' Τσιμσίρ), Χακάν Σουκούρ (80' Νιχάτ Καχβετσί), Τεκέ (72' Καραντενίζ), Χασάν Σας.

    ΓΕΩΡΓΙΑ (Αλέν Ζιρές): Ντεβάτζε, Μζαβανάτζε, Ζουράμπ Χιζανισβίλι, Καλάτζε, Οτάρ Χιζανισβίλι, Κβικβέλια, Τσκιτισβίλι, Ρεχβιασβίλι (80' Ασατιάνι), Ντεμετράτζε (75' Τζακόμπια), Τζαμαραούλι, Αρβελάτζε.

    Με το μυαλό στο Μπεσλάν

    Στη σκιά της τραγωδίας στην Οσετία, η Ρωσία ανεδείχθη ισόπαλη 1-1 με την Σλοβακία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Το ΕΪΡΕ επικράτησε 3-0 της Κύπρου, όπως και η Πολωνία της Βορείου Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ.

    - Στο Ταλίν:

    Εσθονία-Λουξεμβούργο 4-0

    Σκόρερ: 7' Τέεβερ, 41' αυτ. Σάουλς, 61' Όπερ, 66' Βίλκμαε

    Θεατές: 3.000

    * Στο 34' αποβλήθηκε ο Χους (Λουξεμβούργο)

    - Στη Μόσχα:

    Ρωσία-Σλοβακία 1-1

    Σκόρερ: 14' Μπουλίκιν - 87' Βίτεκ

    Θεατές: 14.000

    - Στη Βασιλεία:

    Ελβετία-Νησιά Φαρόε 6-0

    Σκόρερ: 10', 14', 56' Φονλάντεν, 29', 44', 55' Ρέι

    Θεατές: 15.000

    -Στο Μπακού:

    Αζερμπαϊτζάν-Ουαλία 1-1

    Σκόρερ: 56' Σαντίγκοφ - 48' Σπιντ

    -Στο Ρέικιαβικ:

    Ισλανδία-Βουλγαρία 1-3

    Σκόρερ: 51' πεν. Γκούντγιονσεν - 35', 49' Μπερμπάτοφ, 62' Γιάνεφ

    Θεατές: 5.000

    * Στο 83' αποβλήθηκε ο Γκούναρσον (Ισλανδία)

    -Στο Μπέλφαστ:

    Βόρεια Ιρλανδία-Πολωνία 0-3

    Σκόρερ: 4' Ζουράφσκι, 37' Βλόνταρζικ, 57' Κρζίνοβεκ

    Θεατές: 14.000

    * Στο 79' αποβλήθηκε ο Βλόνταρζικ

    -Στο Δουβλίνο:

    Ιρλανδία-Κύπρος 3-0

    Σκόρερ: 33' Μόρισον, 38' Ριντ, 55' πεν. Κιν

    -Στο Τάμπερε:

    Φινλανδία-Ανδόρα 3-0

    Σκόρερ: 42', 64' Ερεμένκο, 58' Ριιχιλάχτι

    Θεατές: 7.437

    -Στην Κραϊόβα:

    Ρουμανία-ΠΓΔΜ 2-1

    Σκόρερ: 16' Πάνκου, 88' Μούτου - 75' Βασόβσκι

    Θεατές: 26.000

    * Στο 89' αποβλήθηκε ο Σουμολοκόβσκι (ΠΓΔΜ)

    -Στη Ρίγα

    Λετονία-Πορτογαλία 0-2

    Σκόρερ: 58' Κριστιάνο Ρονάλντο, 59' Παουλέτα

    Θεατές: 9.500

    -Στο Τσέλιε:

    Σλοβενία-Μολδαβία 3-0

    Σκόρερ: 6', 28', 49' Ατσίμοβιτς

    Θεατές: 4.000

    -Στο Σαρλερουά:

    Βέλγιο-Λιθουανία 1-1

    Σκόρερ: 61' Σονκ - 72' Γιανκάουσκας

    Θεατές: 20.000

    -Στη Βιένη:

    Αυστρία-Αγγλία 2-2

    Σκόρερ: 71' Κόλμαν, 73' Ιβανσιτς - 24' Λάμπαρντ, 64' Τζέραρντ

    Θεατές: 47.500

    -Στο Σεραβάλε:

    Σαν Μαρίνο-Σερβία/Μαυροβούνιο 0-3

    Σκόρερ: 4' Βούκιτς, 15', 82' Γέστροβιτς

    Θεατές: 500

    -Στο Ζάγκρεμπ

    Κροατία-Ουγγαρία 3-0

    Σκόρερ: 32' Πρσο, 57' Κλάσνιτς, 80' αυτ. Γκίπες

    Θεατές: 25.000

    * Στο 11' αποβλήθηκε ο Χούστι (Ουγγαρία)

    [23] ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (09:31 UTC+2)

    Οι ισοπαλίες στα ματς της Δανίας και της Τουρκίας ελάφρυναν το κλίμα στα αποδυτήρια της εθνικής Ελλάδας. Πάση θυσία νίκη επί της Τουρκίας, συμφώνησαν Ρεχάγκελ, Τσιάρτας, Καραγκούνης. «Την... πατήσαμε στο ξεκίνημα του αγώνα και δεχθήκαμε δύο γκόλ σε 10 λεπτά. Οταν η άμυνά μας, η οποία είναι το δυνατό σημείο μας, κάνει τέτοια λάθη, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.

    "Παίξαμε μονότερμα μετά το 2-1 αλλά τελικώς δεν πήραμε το θετικό αποτέλεσμα. Έχουμε όμως το ματς με την Τουρκία στο Καραϊσκάκη όπου θα προσπαθήσουμε να επανορθώσουμε. δεν μας ενδιαφέρει ότι τα υπόλοιπα ματς έληξαν ισόπαλα, μας ενδιαφέρει το τι κάνουμε εμείς» δήλωσε ο Ότο Ρεχάγκελ.

    «Κάναμε μια πολύ άσχημη αρχή που μας κόστισε. Χαάσαμε ένα ματς δεχθήκαμε ένα ισχυρό χαστούκι ώστε να ξυπνήσουμε και να πάρουμε οπσωδήποτε τρεις βαθμούς κόντρα στην Τουρκία. Το θέμα είναι να μας κάνει... καλό η ήττα» είπε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

    Δεν μας επηρέασε η έδρα, συμφώνησαν ο Βασίλης Τσιάρτας και ο Γιώργος Καραγκούνης. «Πρέπει να επανορθώσουμε στο ματς με την Τουρκία» συμπλήρωσαν.

    [24] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Νέα Υόρκη, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (09:30 UTC+2)

    Ακάθεκτη συνεχίζει την πορεία της στο US Open η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επικράτησε με 2-0 σετ (6-4, 6-2) της Ρωσίδας Τσακβετάτζε και πέρασε στους "16" της διοργάνωσης.

    Επόμενο εμπόδιο στην πορεία της Λένας, είναι η Γιαπωνέζα Σινόμπου Ασαγκόε, η οποία στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την Πάολα Σουάρεζ.

    Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά στην καριέρα της που η Δανιηλίδου προκρίνεται στους "16" ενός τουρνουά Grand Slam.

    [25] ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Ουάσιγκτον, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προχωρήσει πιο κοντά στη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν τους δυο τελευταίους μήνες, υποστήριξε ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζόσεφ Κόφερ Μπλακ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα συλληφθεί ο μπιν Λάντεν, αλλά υποστήριξε ότι ο χρόνος για τον αρχηγό της «αλ Κάιντα» και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του τρομοκρατικού δικτύου έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

    Σε ερώτηση αν έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος τους δυο τελευταίους μήνες στο συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε καταφατικά, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

    Υπάρχουν υποψίες ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο στενός συνεργάτης του Αΐμαν αλ Ζαουάχρι κρύβονται σε κάποια περιοχή κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

    [26] ΙΣΡΑΗΛ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ "ΤΕΙΧΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"

    Τελ Αβίβ, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Το Ισραήλ ξεκίνησε, σήμερα, την κατασκευή του νότιου τμήματος του επονομαζόμενου «τείχους ασφαλείας» στη Δυτική Οχθη, που έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ρήξη τις σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας επιβεβαίωσαν την έναρξη των εργασιών σε περιοχή νοτιοδυτικά της Χεβρώνας, αλλά αποσύνδεσαν το γεγονός αυτό από την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι στην πόλη Μπιρσεμπά, την περασμένη εβδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ατόμων.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση αυτοκτονίας στην Μπιρσεμπά αύξησε τις πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση για επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του τείχους.

    [27] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΛ ΝΤΟΥΡΙ

    Βαγδάτη, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε, σήμερα, ότι δεν έχει συλλάβει τον Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, το «δεξί χέρι» του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, τη σύλληψη του οποίου είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ιρακινό υπουργείο Αμυνας.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αναφέρεται ότι «η πολυεθνική δύναμη του Ιράκ επιβεβαιώνει ότι δεν έχει συλλάβει τον Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι».

    Ο αλ Ντούρι ήταν το νούμερο δύο στο Επαναστατικό Συμβούλιο του καθεστώτος Σαντάμ και το νούμερο έξι στην «τράπουλα» των Ηνωμένων Πολιτειών με τα 55 πλέον καταζητούμενα μέλη του καθεστώτος Σαντάμ.

    [28] ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Ιαπωνία. Πρόκειται για τη δεύτερη σεισμική δόνηση που «χτυπά» σήμερα την Ιαπωνία.

    Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 6,8 Ρίχτερ είχε σημειωθεί σε θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ιαπωνίας και οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους που διαμένουν σε παράκτιες περιοχές για την πρόκληση ισχυρού παλιρροϊκού κύματος.

    Πάντως, μέχρι στιγμής, οι ιαπωνικές αρχές δεν έχουν κάνει αναφορά σε θύματα ή ζημίες που να προκλήθηκαν από τις δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

    [29] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (14:51 UTC+2)

    Ξεχωριστά στιγμιότυπα από θερινούς και χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζει με την βοήθεια του φωτογραφικού του φακού ο Βέλγος Lieven Coudenys, επίσημος φωτογράφος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ), στην έκθεση με τίτλο "Πνεύμα εν κινήσει" που διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων ως τις 28 Σεπτεμβρίου .

    Σαραντατέσσερις χαρακτηριστικές στιγμές από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), του Σίδνεϋ (2000) και του Σολτ Λέικ Σίτι (2002) αποτυπώνουν την μεγαλειώδη προσπάθεια των πραγματικών αυτών ηρώων του αθλητισμού, που με την θέληση και την τόλμη τους παραδίδουν μαθήματα ζωής.

    Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία) και έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες. Οι φωτογραφίες επελέγησαν ανάμεσα σε χιλιάδες από τη συλλογή του Lieven Coudenys, που δώρισε το 2002 στη ΔΠΕ, διεθνές όργανο, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού ατόμων με αναπηρία, με αρμοδιότητα να επιβλέπει και να συντονίζει τη διοργάνωση των θερινών και χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και άλλες διοργανώσεις με σημαντικότερες τα Παγκόσμια και Περιφερειακά Πρωταθλήματα.

    Ο Lieven Coudenys, 30 ετών, φωτογράφος από την πόλη Μπρυζ του Βελγίου, σπούδασε καλές τέχνες και φωτογραφία στο Hogeschool Sint-Lukas, στις Βρυξέλλες. Πέρα από το φωτογραφικό ρεπορτάζ σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, ασχολείται και με την καλλιτεχνική πλευρά της τέχνης του, που εκτίθεται στην γκαλερί "Coudenys Photo-Art Gallerry στο ιστορικό κέντρο της γενέτειρας του.

    [30] "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

    Πάτρα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Ο πόλεμος και οι συνέπειές του βρίσκονται στο επίκεντρο της πασίγνωστης τραγωδίας του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", που παρουσιάζει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε όλη την Ελλάδα. Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, ενώ την τραγική ηρωίδα Κλυταιμνήστρα ερμηνεύει η μόνιμη εδώ και μερικά χρόνια συνεργάτιδα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Ο Στέλιος Μάινας και η Μαρία Πρωτόπαππα, ερμηνεύουν αντίστοιχα τον Αγαμέμνονα και την Ιφιγένεια. Η φετινή περιοδεία μετρά 24 σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου η παραστάση παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

    Γραμμένη το 410 π.Χ. η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" είναι το προτελευταίο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (το τελευταίο ήταν ο "Ρήσος", για το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε γράφτηκε). Αν και ο μεγάλος τραγικός πέθανε 4 χρόνια αργότερα, πιθανολογείται ότι το έργο δεν διδάχτηκε παρά μόνο μετά το θάνατό του. Για τους περισσότερους θεατρολόγους, η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα έργα του, ακόμα και από τον "Ιππόλυτο" -το μόνο που πραγματεύεται την αγάπη- ως προς το ότι είναι εκείνο που εστιάζει στην ασταθή ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, που οδηγεί στην αποτυχία μιας σειράς έξυπνα καταστρωμένων σχεδίων.

    Οπως και ο "Φιλοκτήτης" του Σοφοκλή, καθρεφτίζει τη γενική απόγνωση της Αθήνας λόγω του Πελοποννησιακού Πολέμου αλλά και της καταστροφικής Σικελικής Εκστρατείας, εστιάζοντας στην απάτη και τη δειλία των "ιθυνόντων", την απληστία που οδηγεί στον πόλεμο και, φυσικά, τις καταστρεπτικές συνέπειές του. Με το μύθο της Ιφιγένειας, που απαντάται αρχικά στην Ιλιάδα του Ομήρου, έχουν ασχοληθεί και οι δύο άλλοι μεγάλοι τραγικοί, Αισχύλος και Σοφοκλής.

    Βραχυπρόθεσμα, ο ηρωισμός της Ιφιγένειας -το στοιχείο του χαρακτήρα της που επαινεί ο Ευριπίδης- δεσπόζει σε όλο το κείμενο και δίνει ώθηση στην τραγική εξέλιξη, καθορίζοντας την πορεία των σκηνικών γεγονότων. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι ακριβώς εκείνο το στοιχείο που σώζει την Ιφιγένεια από τη θλιβερή θέση του θύματος -πολέμου και εν συνεπεία θεών- και την αναδεικνύει σε πρόσωπο-σύμβολο του ανθρώπινου δικαιώματος ζωής και ελευθερίας.

    Ο Ευριπίδης δεν γράφει για το πώς θα έπρεπε να είναι οι άνθρωποι -όπως κάνει ο Σοφοκλής- αλλά για το πώς πραγματικά είναι. Επιτιθέμενος στις προκαταλήψεις και τη δειλία, ο Ευριπίδης δεν ξεχνά παρ' όλ' αυτά τις παλιές ηθικές αρχές, τις οποίες και θεωρεί αλάνθαστες. Σε τίποτα, όμως, αυτό δεν τον εμποδίζει να θέσει ερωτήματα και να προβάλλει αμφισβητήσεις όχι τόσο ως προς τη θέληση των θεών αλλά ως προς εκείνη των ανθρώπων, υποκινημένης από τα πάθη και τα κίνητρά τους και ταυτόχρονα υπεύθυνης για τη διαμόρφωση της πραγματικότητας γύρω τους.

    Η υπόθεση

    Ολος ο στρατός των Ελλήνων, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, είναι συγκεντρωμένος στην Αυλίδα. Ο βασιλιάς των Μυκηνών υποχρεώνεται από θεϊκή βούληση να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να ξεκινήσει με ευνοϊκούς ανέμους η εκστρατεία.

    Εχοντας προσπαθήσει να αποτρέψει τη δυσάρεστη εντολή ανεπιτυχώς, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα με την πρόφαση ότι πρόκειται να παντρευτεί τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια φτάνει με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα σε κλίμα χαράς για τον επικείμενο γάμο, ωστόσο ο Αγαμέμνονας, μετανιωμένος για την απόφασή του και μη μπορώντας να παρέμβει πλέον, βρίσκεται σε απελπισία.

    Από έναν γέρο υπηρέτη, μητέρα και κόρη μαθαίνουν την αλήθεια. Παρά τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας και την απόφαση του Αχιλλέα να την υπερασπιστεί για να αποτραπεί το έγκλημα, η Ιφιγένεια αποφασίζει να δεχτεί την προκαθορισμένη της μοίρα και να οδηγηθεί στο θάνατο δείχνοντας υπεράνθρωπη δύναμη και μεγαλοπρέπεια.

    Ο αγγελιοφόρος φέρνει στο τέλος αισιόδοξα νέα: η τραγική κατάληξη έχει αποτραπεί από τη θεά Αρτεμη, η οποία την ώρα του μοιραίου χτυπήματος εξαφάνισε την Ιφιγένεια από τον βωμό και τοποθέτησε στη θέση της ένα ελάφι.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

    Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

    Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

    Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

    Επιμέλεια κίνησης: Μαριέλλα Νέστορα

    Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσάφτης

    Βοηθός σκηνοθέτη: Περικλής Βασιλόπουλος

    ΔΙΑΝΟΜΗ

    Αγαμέμνων: Στέλιος Μάινας

    Πρεσβύτης: Γιώργος Βελέντζας

    Μενέλαος: Γιάννης Νταλιάνης

    Κλυταιμνήστρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

    Ιφιγένεια: Μαρία Πρωτόπαππα

    Αχιλλέας: Νίκος Κουρής

    Αγγελος Α': Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

    Αγγελος Β': Γιάννης Νταλιάνης

    Κορυφαίες: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

    Χορός: Ελένη Καλαντζοπούλου, Βέρα Λάρδη, Εφη Λογγίνου, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Νικολέτα Ρηγάκη, Εύη Σαουλίδου, Μαριάνθη Φωτάκη.

    [31] ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΟΙ "ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Ο Μακεδονικός Αγώνας έχει μείνει στη μνήμη των Ελλήνων ως μια από τις μεγαλύτερες πάλεις του ελληνισμού να περιφρουρήσει την ελευθερία του και μαζί με αυτή να διατηρήσει ανέπαφη την ταυτότητά του. 100 χρόνια μετά την έναρξη του Αγώνα και το θάνατο του πρωταγωνιστή του, Παύλου Μελά, οι εορτασμοί στη Βόρεια Ελλάδα διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Η ψηφιδογράφος-υαλογράφος Βασιλική Βιρουράκη συνεισφέρει από την πλευρά της στους εορτασμούς αυτής της επετείου με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θεματικά εκτεταμένη έκθεση (5-10 Σεπτεμβρίου) στη Μονή Λαζαριστών με τίτλο "Κρήτη και Μακεδονία - Οι Μεγάλες Επάλξεις του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού".

    Η έκθεση της Βασιλικής Βιρουράκη εστιάζει στο θέμα του Μακεδονικού Αγώνα (1904-8), προβάλλοντας τόσο τις μορφές τεσσάρων πρωταγωνιστών, του Παύλου Μελά, του Βαγγέλη Στρεμπενιώτη (Γεωργίου ή Νάτσης ήταν το πραγματικό του όνομα), του Ίωνα Δραγούμη και του αμφιλεγόμενου Γερμανού Καραβαγγέλη, αλλά κυρίως τον αγώνα των ανώνυμων Μακεδόνων, εκείνων που πάλευαν για τη διατήρηση της κοινότητάς τους δεκαετίες πριν ξεσπάσει ο ένοπλος αγώνας.

    Ωστόσο, ο Μακεδονικός Αγώνας, όπως και πολλές άλλες μάχες του Ελληνισμού, δέχθηκε τη συνδρομή ανθρώπων και από άλλες περιοχές. Η Κρήτη ήταν μία από τις περιοχές αυτές αλλά και εκείνη όπου ξεκίνησαν το 1841 και συνεχίστηκαν στα έτη 1869, 1895 και 1897 οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις, που προπαρασκεύασαν τον κύριο αγώνα (χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε και τη Θεσσαλία). Η Βασιλική Βιρουράκη αποτείει φόρο τιμής όχι μόνο στους Μακεδονομάχους ή στον πολιτισμό της Μακεδονίας αλλά και σ' εκείνον της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται και με το θέμα της θρησκείας, το στοιχείο που πυροδότησε τις αντιπαραθέσεις.

    Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις κύριες κατηγορίες. Η πρώτη αναφέρεται στην ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (χαρακτηριστική είναι η υαλογραφία με τη μορφή του) μέχρι και σήμερα, με 4 συνολικά έργα. Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με τον κρητικό πολιτισμό και περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται στο σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, στο παλάτι της Κνωσού, στον Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά και στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου "Ερωτόκριτος" (υδατοκομμιογραφία με τη μορφή του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας).

    Η τρίτη, τέλος, ενότητα τιτλοφορείται "του Χριστιανισμού" και περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από αγιογραφίες του 15ου και 16ου αιώνα, με τις μορφές του Ιησού, της Παναγίας και της Αγίας Αννης. Η τελευταία αυτή ενότητα περιλαμβάνει συνολικά έξι έργα, όλα διαστάσεων 70x80, φιλοτεχνημένα με την τεχνική της ψηφιδογραφίας και της υαλογραφίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί και την τεχνική της υδατοκομμιογραφίας, που αναφέραμε παραπάνω, γνωστότερης ως τεχνικής gouache.

    Λίγα λόγια για τη φετινή δραστηριότητα της καλλιτέχνιδος

    Η παρούσα έκθεση είναι η 15η που παρουσιάζει η Βασιλική Βιρουράκη και η 3η φέτος, που έχει να κάνει με τον εορτασμό κάποιας σημαντικής επετείου της ελληνικής ιστορίας. Τέσσερις μήνες πριν, η καλλιτέχνις συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Μονής Λαζαριστών για τα 800 χρόνια από τη ίδρυση της Αυτοκρατορίας του Πόντου. Η Αυτοκρατορία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Αλέξιο και Δαυίδ, απογόνους της δυναστείας των Κομνηνών, αμέσως μετά τη διάσπαση του Βυζαντίου από την Τέταρτη Σταυροφορία (1204). Μάλιστα, οι ίδιοι ονόμασαν το βασίλειο Αυτοκρατορία των Κομνηνών, ενώ συχνά τη συναντούμε και ως Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.

    Η δεύτερη επετειακή, κατά κάποιο τρόπο, δουλειά της Βασιλικής Βιρουράκη παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό (4-31 Αυγούστου) στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Ο Αρχαιοελληνικός Πολιτισμός και η Σημερινή Πραγματικότητα". Θέμα της η σύμπλευση τριών διαφορετικών και ταυτόχρονα στενά συνδεδεμένων πολιτισμών: του αρχαίου ελληνικού, του μεσοποταμιακού και του αιγυπτιακού. Στην ενότητα του ελληνικού πολιτισμού, μάλιστα, η καλλιτέχνις δημιούργησε έργα με ιδιαίτερη έμφαση στο ιδεώδες του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, συμμετέχοντας έτσι στο εορταστικό πνεύμα που ακολούθησε την επιστροφή τους στη χώρα όπου γεννήθηκαν.

    Σχέδια για το μέλλον; Σε λίγο καιρό η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει εκ νέου την έκθεση "Ο Αρχαιοελληνικός Πολιτισμός και η Σημερινή Πραγματικότητα", με αρκετές προσθήκες βέβαια, ενώ από τις 11 Σεπτεμβρίου συμμετέχει στη 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με μια έκθεση αφιερωμένη στον αιγαιοπελαγίτικο πολιτισμό. Τέλος, σε δύο μήνες, στις αρχές Νοεμβρίου θα παρουσιάσει ακόμα μία έκθεση με τίτλο "Ελλάδα: Εκφράσεις και Μηνύματα από τον αρχαίο κόσμο", με έργα αποκλειστικά εμπνευσμένα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ"

    Πειραιάς, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και το Δήμο Κέας, διοργανώνει τη σειρά εκδηλώσεων "Pireas Classic Week - Επιστροφή στο Παρελθόν", που φέτος ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 13 του μηνός. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιούνται αγώνες τηλεκατευθυνόμενων ιστιοπλοϊκών μοντέλων, αγώνες παλαιών αυτοκινήτων αλλά και μια σειρά από εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, συναυλίες, επίδειξης ναυτικών ενδυμάτων αλλά και έκθεση με 40 μοντέλα Rolls Royce και Bentley.

    Η προσπάθεια του Δήμου Πειραιά ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με τη φιλοδοξία να γίνει κάποτε εφάμιλλο της πασίγνωστης, ιστορικής πια αντίστοιχης διοργάνωσης στο Μόντε Κάρλο (Monaco Classic Week), που εδώ και πολλά χρόνια προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

    Η αντίστοιχη διοργάνωση του Πειραιά πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ιστιοπλοϊκής Ένωσης, του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξειδίου, του Ομίλου "Τα αδέλφια της Ακτής", της ΦΙΛΠΑ και της ΕΛΠΑ, ενώ φέτος επιχορηγείται από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004.

    Απώτερος σκοπός του Δήμου Πειραιά είναι αφενός να βοηθήσει στην αναβάθμιση και στην μετεξέλιξη της περιοχής σε μια σύγχρονη πόλη τουριστικής ανάπτυξης και αφ' ετέρου αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει το επιστέγασμα της ναυτικής παράδοσης, της κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πειραιά, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τη θάλασσα όσο και με το αθλητικό πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις προβάλλουν την Κέα, ένα νησί με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία.

    Η εντυπωσιακή επίδειξη αρχαϊκών και κλασικών σκαφών εποχής σε συνδυασμό με ιστιοπλοϊκό αγώνα, καθώς και ένα μοναδικό ράλι-επίδειξη με αυτοκίνητα αντίκες είναι οι βασικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Ωστόσο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ακόμα εκπλήξεις για όλα τα γούστα, με σημαντικότερη την έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος των αντιγράφων του κυπριακού πλοίου "Κερύνεια-Ελευθερία", που ταξίδεψε στις 17 Απριλίου από την Αρχαία Αμαθούντα της Κύπρου και κατέληξε στις 15 Μαΐου στο λιμάνι του Πειραιά, του μινωικού πλοίου "Μίνωα" και της Αθηναϊκής Τριήρους "Ολυμπιάς".

    Η "Ολυμπιάς", μάλιστα, μετέφερε στις 11 Αυγούστου την Ολυμπιακή Φλόγα από την Ακτή Βασιλειάδη στην προβλήτα του Αργοσαρωνικού, με τη συμμετοχή 170 εθελοντών κωπηλατών και τη συνοδεία της "Κερύνειας-Ελευθερίας" και του "Μίνωα".

    [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2004 (09:34 UTC+2)

    Κυριακή 5/9

    a.. Στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους «Δ. ΚΙΝΤΗΣ» στην Ηλιούπολη, στις 9 μ.μ., ο Κώστας Φέρρης παρουσιάζει το «CAFE AMAN 2004». Μαζί του η Σωτηρία Λεονάρδου, η Θεοδοσία Στίγκα και η Χρυσούλα Χριστοπούλου

    b.. «Ο ασυλλόγιστος» του Μολιέρου, από το «Θεατρικό σανίδι», στο «Νταμάρι Βριλησσίων»

    c.. «Πλούτος» του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, στο Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι

    d.. Στην «Πέτρα», «40 χρόνια Μποστ» από την Πειραματική Σκηνή Περιστερίου (είσοδος ελεύθερη).

    Δευτέρα 6/9

    a.. Τις «Ευμενίδες», το τρίτο μέρος της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου, παρουσιάζει, στο «Κατράκειο», η Αννα Συνοδινού

    b.. Στο κηποθέατρο του Παπάγου «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

    c.. «Ο ασυλλόγιστος» του Μολιέρου από το «Θεατρικό σανίδι», στο θέατρο «Θανάσης Βέγγος», στον Κορυδαλλό

    d.. «Πλούτος» του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, στο Αιγάλεω

    e.. «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», από τη θεατρική ομάδα του Ιλίου, στο θέατρο «Πέτρας» (είσοδος ελεύθερη).

    Τρίτη 7/9

    a.. «Ο ασυλλόγιστος» του Μολιέρου, από το «Θεατρικό σανίδι», στον Ταύρο

    b.. Συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και του Δημήτρη Μπάση στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι

    c.. «Οίνος και πνεύμα» - ένα μελωδικό δρώμενο ήχου, στο κηποθέατρο Παπάγου, με καλεσμένους τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την Μελίνα Τανάγρη.

    Τετάρτη 8/9

    a.. Στο χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου, στη Νίκαια: Συναυλία «ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ». Συμμετέχουν: Αρτας Τερζιάν (βιολί), Ζοζεφίνα Ορφανίδου (πιάνο)

    b.. «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στο «Νταμάρι Βριλησσίων»

    c.. «Πλούτος» του Αριστοφάνη από την εταιρεία «Εύμολπις» (σήμερα και αύριο), στο κηποθέατρο Παπάγου

    d.. Συναυλία με τον συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο, στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους «Δ. ΚΙΝΤΗΣ» στην Ηλιούπολη, στις 9 μ.μ. Μαζί του η Κωνσταντίνα, ο Ηλίας Μακρής και η Παυλίνα Γουλοπούλου

    e.. Συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και του Δημήτρη Μπάση στο Αλσος Νέας Σμύρνης

    f.. Συναυλία του συγκροτήματος «Κρόταλα» στην Ελευσίνα

    g.. «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω.

    Πέμπτη 9/9

    a.. Πιστός πάντα στο ραντεβού του με τους φίλους του στη Νίκαια, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται στο «Κατράκειο», με μια μεγάλη παρέα που αποτελείται από την Ευρυδίκη, τον Νίκο Ζιώγαλα και τους Γ. Αλουπογιάννη, Δ. Κοργιαλά

    b.. «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, στο Ηρώδειο

    c.. Το φημισμένο Ρωσικό Κρατικό Χοροθέατρο «Κοζάκοι της Ρωσίας» παρουσιάζει γνωστούς παραδοσιακούς χορούς από τη Ρωσία, στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω

    d.. «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» από το Θεατρικό Εργαστήρι Πετρούπολης, στο θέατρο «Πέτρας» (είσοδος ελεύθερη).

    Παρασκευή 10/9

    a.. «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, στο θέατρο Αλσους Βεΐκου, στο Γαλάτσι

    b.. Συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και του Δημήτρη Μπάση στο «Βεάκειο»

    c.. «Ο Ελαφοβασιλιάς» από το θέατρο «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, στο θέατρο «Πέτρας»

    d.. «Πλούτος» του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, στα Βριλήσσια.

    Σάββατο 11/9

    a.. Συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και του Δημήτρη Μπάση στο θέατρο «Πέτρας»

    b.. Συναυλία του Ορφέα Περίδη στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους «Δ. ΚΙΝΤΗΣ» στην Ηλιούπολη. Μαζί του ο Haig Yazdjian και η Κορίνα Βένη

    c.. «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, από το Εθνικό Θέατρο, στην Ελευσίνα

    d.. «Στη χώρα των πουλιών», από το Παιδικό Στέκι του Εθνικού, σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, «Πλούτος» του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, στο θέατρο Βράχων στον Υμηττό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 5 September 2004 - 18:13:55 UTC