Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΝΟΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [02] ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ
  • [03] "H EΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ"
  • [04] ΜΕ ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ
  • [05] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ"
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ FIFA
  • [07] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η GREENPEACE ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
  • [08] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΔΟΕ
  • [09] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
  • [10] ΕΧΑΕ:ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΣΠ.ΚΑΠΡΑΛΟΣ
  • [11] ΣΙΟΥΦΑΣ:ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΟΤ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΝ
  • [12] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΟΤ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
  • [14] ΟΔ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΣΤΡΟ
  • [16] ΕΕ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] "ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"
  • [18] ΣΤΟΥΣ 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ
  • [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [20] ΝΕΟ ΦΙΛΙΚΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [21] ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
  • [23] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΉΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΑΪΑΣ
  • [24] ΣΤΙΒΟΣ: ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2005
  • [25] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΘΑΛΑΜΙΣΚΟΥ "ΓΕΝΕΣΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΓΙΟΥΤΑ
  • [26] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ
  • [27] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [28] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΗΣ
  • [29] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
  • [30] ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ - ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  • [31] "H MNHMH ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ" ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ 11η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΧΟΡΟΥ
  • [32] "ΑΘΗΝΑ-ΠΕΚΙΝΟ" Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 26η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ
  • [33] 9ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΗΝΑΣ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] Ο ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

  • [01] ΕΥΝΟΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (09:10 UTC+2)

    Ευνοϊκά μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και έργα ενός δισ. ευρώ, που θα αλλάξουν την όψη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή από το βήμα της ΔΕΘ, οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, αναμένεται επίσης να αναφερθεί και στο θέμα της προεδρολογίας που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, με δηλώσεις στελεχών από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, αναφέρθηκε στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, λέγοντας πως θα περιγραφεί από τον κ. Καραμανλή με ρεαλιστικό τρόπο η κατάσταση της οικονομίας, ενώ με θαρραλέα και συνετά βήματα θα προχωρήσει η εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    Υπενθυμίζοντας δε και με την ιδιότητα του υπευθύνου του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιώργος Σουφλιάς επεσήμανε ότι τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά, έχουν ορίζοντα τετραετίας. "Δεν θα αποστεί η κυβέρνηση από το πρόγραμμά της", σημείωσε ο υπουργός και ερωτηθείς αν η κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει παροχές, πρόσθεσε πως "με την κατάσταση της οικονομίας που υπάρχει σήμερα, τα λεγόμενα σκληρά μέτρα δεν είναι απαραίτητα"

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η οικονομία δεν επιτρέπει παροχές αυτή τη στιγμή. "Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και έχει ορίζοντα τετραετίας" κατέληξε ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Εκτός από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε και την εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας από την αξιοποίηση του Ολυμπιακού κεκτημένου.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι ανέλυσε όλες τις παραμέτρους, ώστε το κεφάλαιο των Ολυμπιακών Αγώνων να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα από το εθελοντικό κίνημα, την τουριστική βιομηχανία και την τεχνογνωσία.

    [02] ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ

    Μόσχα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (09:46 UTC+2)

    Συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη, το ανατριχιαστικό ερασιτεχνικό βίντεο απ' το σχολείο στο Μπεσλάν, κατά την διάρκεια της κρίσης με τους ομήρους την περασμένη εβδομάδα, που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

    Το βίντεο, που τράβηξαν οι ίδιοι οι τρομοκράτες, καθώς «διασκέδαζαν» από τον πόνο και τη φρίκη των αθώων θυμάτων τους, δείχνει γυναίκες και παιδιά να συνωστίζονται μέσα στο γυμναστήριο του σχολείου, ενώ βόμβες και σύρματα είναι διάσπαρτα στο πάτωμα και κρέμονται ακόμη και από τις μπασκέτες.

    Πάνω από 335 άτομα, από τα οποία τα μισά ήταν παιδιά, βρήκαν το θάνατο.

    Χθες, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος, συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας σε ολόκληρη τη Ρωσία, εβώ περισσότερα από 130.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Κρεμλίνο για να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να βροντοφωνάξουν «ποτέ πιά».

    Βίντεο του τρόμου

    Το βίντεο, διάρκειας 90 δευτερολέπτων, έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το βίντεο, φέρονται να είχαν γυρίσει οι ίδιοι οι απαγωγείς στις 1 Σεπτεμβρίου, την ημέρα, δηλαδή που εισέβαλαν στο σχολείο.

    Στο ερασιτεχνικό βίντεο διακρίνονται βαριά οπλισμένοι άνδρες να κινούνται ανάμεσα στους ομήρους. Ένας εκ των δραστών, μασκοφόρος, στέκεται δίπλα σ' ένα παιδί που τον κοιτάει γεμάτο απορία, καθώς το πόδι του απαγωγέα βρίσκεται πάνω σε κάτι που μοιάζει με πυροκροτητή.

    Το γυμναστήριο, όπου κρατούνταν οι όμηροι, φαίνεται να είναι παγιδευμένο παντού με εκρηκτικούς μηχανισμούς συνδεδεμένους με καλώδια, καθώς και ένα εκτοξευτήρα ρουκετών.

    Επίσης, ακούγονται οι φωνές των δραστών, οι οποίοι φαίνεται να μιλούν σε τοπική διάλεκτο.

    Μια γυναίκα, ανάμεσα στους δράστες, φαίνεται να κρατάει ένα πιστόλι Μακάροφ, ενώ στο γυμναστήριο επικρατεί απόλυτη σιωπή.

    Απειλές εκδίκησης

    Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ανάμεσα στους δράστες υπήρχαν και κάποιοι από τη γειτονική Ινγκουσετία.

    Η Εκατερίνα Σοκιριάνσκαγια, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, τόνισε στο BBC ότι τα πνεύματα στα σύνορα Βόρειας Οσετίας - Ινγκουσετίας είναι τεταμένα κι ότι φαίνεται να έχουν ξυπνήσει παλαιότερα πάθη και μίση.

    «Έχουμε μιλήσει με ανθρώπους από το Μπεσλάν, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι μόλις οι πατέρες τους τελειώσουν με τις κηδείες των αγαπημένων τους προσώπων θα πάρουν τα όπλα για να πολεμήσουν εναντίον της Ινγκουσετίας» είπε η Σοκιριάνσκαγια.

    [03] "H EΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ"

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2004 (21:42 UTC+2)

    Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδος - Τουρκίας. Η Ελληνοτουρκική φιλία θα είναι ο νικητής του αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου Ελλάδας και Τουρκίας, όπως εκτιμούν και οι δύο πλευρές. Αν και το θέμα απασχολεί πυρετωδώς αθλητικά και μη πηγαδάκια στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, όλοι πιστεύουν ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί σε κλίμα συναίνεσης και φιλίας, παρά τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων εθνικιστών στην Κωνσταντινούπολη εναντίον του Πατριαρχείου.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, με ανακοίνωση του την Τρίτη αναφέρθηκε στον αγώνα της Τετάρτης και κάνοντας λόγο γι αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε ότι «δεν πρέπει να τους δώσουμε ευκαιρία για νέες προκλήσεις». Ο αγώνας Ελλάδας - Τουρκίας αποτελεί κυρίαρχο θέμα και στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Η κινηματογραφική ταινία «Πολίτικη κουζίνα» ήταν μια καλή αρχή λένε η συγγραφέας Μαρία Μεϊμαρίδη και ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, εκφράζοντας την ευχή ότι η αναμέτρηση της Τετάρτης θα είναι ακόμα μία απόδειξη ότι Έλληνες και Τούρκοι μπορούν μαζί.

    Ο Τουρκικός Τύπος στις πρώτες σελίδες την Τρίτη αναφέρει ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προπονητών της Τουρκίας και της Αλβανίας σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης της Ελληνικής ομάδας. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που έφθασαν στην χώρα μας για να μεταδώσουν τον αγώνα, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το κλίμα που επικρατεί. Όπως λένε, «οι Έλληνες δεν είναι πλέον εχθροί» και δηλώνουν σίγουροι ότι οι φίλαθλοι θα σεβαστούν τον εθνικό τους ύμνο. Αυτό που φοβούνται όμως είναι ότι οι 33.000 φίλαθλοι που θα γεμίσουν το γήπεδο Καραϊσκάκη θα δώσει φτερά στους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

    [04] ΜΕ ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (09:05 UTC+2)

    Με την αγόρευση του δευτερου συνηγόρου υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα, Σταμάτη Καμπάνη, συνεχίζεται σήμερα, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ.

    Κατά τη χθεσινή μέρα αγόρευσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η συνήγορος του Τσιγαρίδα, Μαρίνα Δαλιάνη, η οποία ζήτησε την αθώωση του πελάτη της καθώς όπως είπε η κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση έχει παραγραφεί ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

    Επίσης όπως υποστήριξε η κ.Δαλιάνη η μοναδική ουσιώδης μάρτυρας για την υπόθεση του ΕΛΑ, Σοφία Κυριακίδου, δεν είναι αξιόπιστη.

    [05] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Για δεύτερη χρονιά επαναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το πρόγραμμα «Δικαιώματα του ανθρώπου, διεθνή και εσωτερική έννομη τάξη», το οποίο απευθύνεται σε νομικούς, φοιτητές όλων των σχολών, αστυνομικούς, καθηγητές α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιους υπαλλήλους και στο ευρύτερο κοινό.

    Στο πρόγραμμα, διάρκειας 64 ωρών (από 19/10 έως 20/1/2005) διδάσκουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310-891.676, 671, 670 και ηλεκτρονικά στο progsymp@uom.gr. Στο τέλος των μαθημάτων που θα γίνονται βραδινές ώρες, κάθε Τρίτη και Πέμπτη και μετά από γραπτές εξετάσεις χορηγείται πιστοποιητικό εξειδίκευσης. Στους σπουδαστές διανέμεται πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Παρούλα Νάσκου - Περράκη.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ FIFA

    Aθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Με τον γενικό γραμματέα της FIFA Ζερόν Σαμπαίν συναντήθηκε η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη.

    Με δηλώσεις μετά τη συνάντηση η κ. Δαμανάκη κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό να αποσύρει τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για θέματα αθλητισμού.

    «Η αθλητική Ελλάδα της Πορτογαλίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, των επιδόσεων των αθλητών μας που όλοι χειροκροτήσαμε δείχνει το δρόμο για το μέλλον. Οι «νυχτερινές» πρωτοβουλίες του υφυπουργού Αθλητισμού δεν «συναντούν» αυτή την Ελλάδα της δημιουργίας. Το μέλλον στον αθλητισμό δεν μπορεί να σχεδιαστεί με αποφάσεις χωρίς διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε η κ. Δαμανάκη.

    «Το 2004 αυθεντίες που έχουν «δήθεν μαγικές λύσεις» μόνο ειρωνικά χαμόγελα μπορούν να προκαλέσουν . Η εμμονή της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή των ομάδων ποδοσφαίρου σε διεθνείς διοργανώσεις και επηρεάζει δυσμενώς τις διεθνείς αθλητικές σχέσεις της χώρας χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος», πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΕΠΟ, Θ. Θεοδωρίδης.

    [07] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η GREENPEACE ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Σε σημερινή συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε τελευταία στιγμή και απέφυγε να ψηφίσει το σχέδιο πρότασης Οδηγίας για τη νέα νομοθεσία για τους σπόρους, που θα επέτρεπε την επιμόλυνση των συμβατικών σπόρων καλαμποκιού και ελαιοκράμβης με μεταλλαγμένους σε ποσοστό 0,3%, τονίζει σε ανακοίνωση της η Greenpeace.

    « Σε περίπτωση που ισχύσει η προτεινόμενη Οδηγία, στα 10 στρέμματα θα αντιστοιχούν περίπου 300 μεταλλαγμένα φυτά καλαμποκιού και 2000 μεταλλαγμένα φυτά ελαιοκράμβης, τα οποία θα καλλιεργούνται νόμιμα, χωρίς οι ίδιοι οι αγρότες να το γνωρίζουν. Οποιαδήποτε αποδοχή ορίων επιμόλυνσης περά από το μηδενικό (ισοδυναμεί με το τεχνικό όριο ανίχνευσης 0,1%) σημαίνει κατάργηση του δημοκρατικού δικαιώματος της επιλογής για αγρότες και καταναλωτές καθώς και αύξηση του κόστους παραγωγής τροφίμων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένους οργανισμούς κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας», τονίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Ταυτόχρονα, η Greenpeace καταδικάζει το γεγονός ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε να εγγράψει στον ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων 17 νέες ποικιλίες ενός μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto (Μon810), ανοίγοντας, όπως αναφέρει, την πόρτα για την πώλησή τους σε όλη την Ευρώπη.

    Η Greenpeace ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββα Τσιτουρίδη, να λάβει περιοριστικά μέτρα και να προστατέψει τους αγρότες τους καταναλωτές και το περιβάλλον από την εισβολή των μεταλλαγμένων.

    [08] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΔΟΕ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Ψηφίστηκαν σήμερα κατά πλειοψηφία τα 23 από τα 24 άρθρα του αθλητικού ν/σ ενώ αύριο θα συζητηθούν και οι επίμαχες τροπολογίες με τον οποίο καθορίζεται ο τρόπος ανάδειξης των διοικήσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) καθώς και των αθλητικών Ομοσπονδιών.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέμβει στις Ομοσπονδίες.

    Αναφερόμενος δε, ειδικότερα στην ΕΟΕ τόνισε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει καμιά διάταξη που λέει ότι όποιος δεν έχει τρία χρόνια σε μια Ομοσπονδία ή δεν ήταν μέλος της ΕΟΕ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος; Αν αυτό δεν είναι απαράδεκτη διαδικασία τότε ποιο είναι; Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η ελληνική Βουλή θα συναινέσει ώστε να παραμείνει μια διάταξη η οποία αποκλείει έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα να γίνουν πρόεδροι της Δημοκρατίας ή πρωθυπουργοί ή βουλευτές και να μην μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΟΕ. Εσείς θα αποφασίσετε. Εγώ έφερα την πρόταση αλλά νομίζω ότι και οι ευθύνες του καθενός πρέπει να αποτυπωθούν".

    Σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για επιστολή του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζ. Ρόγκ και την αντίδραση του πρόεδρου της ΕΟΕ Λάμπη Νικολάου ο κ Ορφανός αρνήθηκε ότι "έχει πάρει κανένα έγγραφο".

    Ακόμα ο κ Ορφανός υπογράμμισε ότι καμία παρέμβαση στον ολυμπιακό χάρτη δεν γίνεται και άρα -όπως είπε- ούτε η ΔΟΕ ούτε η ΦΙΦΑ δεν έχουν λόγο να αρνηθούν την διεύρυνση του εκλογικού σώματος.

    Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης έθεσε το θέμα με τους τακτικούς δικαστές οι οποίοι θα ασκούν καθήκοντα στην αθλητική δικαιοσύνη μετά από κλήρωση ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί επί της αρχής της ρύθμισης συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει ο κ Ορφανός να συνεννοηθεί με την ΕΠΟ.

    Για προσπάθεια εκβιασμού μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης και κάλεσε τον κ Ορφανό να προχωρήσει στη ρύθμιση.

    Νατάσα Θωμά

    [09] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    «Μετά τους άλλους υπουργούς και ο υπουργός Υγείας κ.Νικήτας Κακλαμάνης με τις χθεσινές του πράξεις απέδειξε ότι πορεύεται πιστά τον δρόμο της αναξιοκρατίας και των πογκρόμ», επισημαίνουν σε κοινή τους γραπτή δήλωση ο συντονιστής του κύκλου Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας και ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, με αφορμή τις αλλαγές των διοικήσεων των νοσοκομείων.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο υπουργός Υγείας, «με απόφαση του αντικατέστησε 125 Διοικητές και Υποδιοικητές Νοσοκομείων της χώρας, τοποθετώντας στη θέση τους διάφορα στελέχη προερχόμενα, όπως ο ίδιος δήλωσε, στην πλειοψηφία τους από τον κεντροδεξιό χώρο, ικανοποιώντας τα μικροκομματικά αιτήματα «των δικών τους» Βουλευτών και των «δικών τους» κομματικών γραφείων και οργανώσεων, χωρίς καμία διαδικασία διαφάνειας και αντικειμενικής αξιολόγησης».

    Τονίζουν, επιπλέον, ότι ο υπουργός Υγείας «απέλυσε στελέχη που είχαν επιλεγεί μετά από δημόσιες προκηρύξεις, με αυστηρή αξιολόγηση από ειδική επιτροπή, και με πενταετή θητεία». «Οι μέχρι σήμερα Διοικητές ήταν εγγύηση πως θα φέρουν σε πέρας επιτυχημένα και χωρίς κανένα πρόβλημα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως και έγινε. Παίρνοντας συγχαρητήρια από όλους. Και μετά τους επαίνους η απόλυση. Αυτή είναι η Ν.Δ», αναφέρουν.

    «Εμείς πάντως δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε συνεχώς και από κοντά τις όποιες αποφάσεις και πράξεις του Υπουργείου, θα περιφρουρήσουμε, πάση θυσία τις όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού που έχουν επιτευχθεί στο χώρο της υγείας και θα πιέζουμε με κάθε μέσο για την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου στην υγεία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έργου των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», καταλήγουν.

    [10] ΕΧΑΕ:ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΣΠ.ΚΑΠΡΑΛΟΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ στη σημερινή του συνεδρίαση, εισηγουμένου του Προέδρου κ. Ιακώβου Γεωργάνα, αφού αξιολόγησε τα συμπεράσματα της σχετικής εργασίας της PriceWaterhouseCoopers, επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής της Εκτελεστικής Διοίκησης όλων των Εταιρειών του Ομίλου, τον κ. Σπύρο Καπράλο.

    Ο κ. Καπράλος επανέρχεται στον Ιδιωτικό Τομέα αφού από το 2000 έως σήμερα, αρχικά ως Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής και στη συνέχεια ως Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού και CITY Manager, υπηρέτησε την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά την προηγούμενη εικοσαετία (1979-2000) διετέλεσε στέλεχος και μέλος της Διοικήσεως Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Ο κ. Καπράλος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    [11] ΣΙΟΥΦΑΣ:ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΟΤ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΝ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την ουσιαστική λειτουργία και προσφορά του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) στην Ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, οποίος συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

    Η Κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός, δεν θέλει έναν περιθωριοποιημένο ΕΛΟΤ, και παρουσίασε τέσσερις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να ανταποκριθεί στο σημαντικό ρόλο του. Αυτές, όπως τις απαρίθμησε είναι, η ουσιαστική παρουσία του ΕΛΟΤ στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμπόρευση με τους ομοειδείς οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμβολή στην αξιοποίηση του «ολυμπιακού κεκτημένου» για ενίσχυση της ανάπτυξης και τόνωση της ανταγωνιστικότητας ΚΑΙ με τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και η ενίσχυση της παρουσίας του και αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει πολλά από τον ΕΛΟΤ, γι' αυτό, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο που έχει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενέκρινε από τον προϋπολογισμό του έκτακτη ενίσχυση, η οποία θα καταβληθεί άμεσα, ανέφερε ο κ.Σιούφας, διευκρινίζοντας ότι η χορήγηση οικονομικής στήριξης ΕΛΟΤ γίνεται προκειμένου:

    -Να εξυπηρετήσει ο Οργανισμός τις υποχρεώσεις του (ετήσιες συνδρομές) προς τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς Τυποποίησης, καθώς και άλλους Οργανισμούς Πιστοποίησης (IQNET, EOTA) στους οποίους συμμετέχει ο ΕΛΟΤ εκπροσωπώντας τη χώρα.

    -Να καλύψει άμεσες υποχρεώσεις του προς τρίτους (π.χ ενοίκια, πάγια έξοδα λειτουργίας, προμηθευτές κλπ) και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του.

    -Να καλύψει οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που θα κριθεί αναγκαία από τη διοίκηση του Οργανισμού, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.

    Η στήριξη αυτή - η οποία, όπως είπε ο υπουργός, δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα επαναληφθεί και τα επόμενα έτη - προϋποθέτει ότι:

    -Ο Οργανισμός στο διάστημα μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση των εσόδων του είτε από την είσπραξη παλαιών και νεώτερων οφειλών από πελάτες του, είτε από την βελτίωση των πωλήσεών του από προϊόντα ή υπηρεσίες προς τρίτους.

    -Στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει το Δ.Σ., θα πρέπει να γίνει οργανωμένη προσπάθεια περιστολής των δαπανών του ΕΛΟΤ σε όλα τα επίπεδα, ώστε να βελτιωθεί το κόστος λειτουργίας του, η παραγωγικότητα του προσωπικού, καθώς και η ανταγωνιστικότητά του στην αγορά, και τέλος ότι,

    -Θα υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής προς το υπουργείο, στο πλαίσιο και της εκπόνησης του νέου Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου 2005-2007, η οποία θα διασφαλίζει την εξυγίανση της εταιρίας και τη μελλοντική αυτοτελή και υγιή ανάπτυξή της και σε νέους τομείς δράσης.

    [12] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΟΤ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ. Σπύρος Παπαδόπουλος παρευρέθησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Βαγγέλης Βαρδάκας, ο αντιπρόεδρος κ. Μίλτος Βασιλόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ζαχαρίας Μαυρούκας και τα μέλη κυρία Διώνη Σταματάκη - Νάκου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Θωμάς Παπαπολύζος, κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κυρίες Άννα Χίου και Αφροδίτη Τζώλου και η νομικός σύμβουλος κυρία Ευφροσύνη Κιάου.

    Ο κ. Σιούφας στην ομιλία του υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Νέας Διακυβέρνησης για την ουσιαστική λειτουργία και προσφορά του ΕΛΟΤ στην Ελληνική οικονομία με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και την ουσιαστική οικονομική στήριξη, επεσήμανε ότι «δεν θέλει ένα περιθωριοποιημένο ΕΛΟΤ» και παρουσίασε τέσσερις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να ανταποκριθεί στο σημαντικό ρόλο του:

    α. Ουσιαστική παρουσία του ΕΛΟΤ στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    β. Συμπόρευση με τους ομοειδείς οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    γ. Συμβολή στην αξιοποίηση του «ολυμπιακού κεκτημένου» για ενίσχυση της ανάπτυξης και τόνωση της ανταγωνιστικότητας ΚΑΙ με τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.

    δ. Ενίσχυση της παρουσίας του και αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Θέματα που απασχολούν την αγροτική οικονομία εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Τζανέτο Καραμίχα.

    «Συζητήσαμε για τα ζητήματα των πόρων που θα χρειαστεί από εδώ και πέρα, που πρέπει να εξασφαλίσουμε για επενδύσεις τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τομέα της μεταποίησης, της εμπορίας, τα θέματα της ψαλίδας που υπάρχουν μεταξύ των τιμών παραγωγών και καταναλωτών και μια σειρά άλλα ζητήματα», ανέφερε ο κ.Καραμίχας.

    Εκείνο που δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση, προσέθεσε, είναι κυρίως σε ότι έχει σχέση με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, που πρέπει να έχουμε προκειμένου να εφαρμόσουμε με αποτελεσματικότητα την κοινή αγροτική πολιτική.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου του Δημοκρατίας ο κ.Καραμίχας τόνισε ότι «έχουμε τόσα προβλήματα στην αγροτική οικονομία, που δεν έχω μπει ακόμα στον πειρασμό να σκεφτώ αν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι. Πάντως ποτέ η οικονομία δεν ωφελείται από πρόωρες εκλογές».

    [14] ΟΔ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την πετυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, συζήτησαν σήμερα και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών

    Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Κυριακόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καλές, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων «ώστε να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και να εκμεταλλευτούμε αυτή τη θετική εικόνα για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουμε και τα χρόνια προβλήματα τα οποία σίγουρα έχει η πατρίδα μας».

    Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σ' αυτή τη λογική, την εκλογολογία. «Νομίζω ότι πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία», είπε χαρακτηριστικά.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΣΤΡΟ

    Βουκουρέστι, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου ξεκίνησε σήμερα το πρωί την επίσημη επίσκεψη του στη Βρετανία, από το κέντρο τεχνολογίας της Μακλάρεν.

    Ο κ. Ιλιέσκου συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο και συζήτησαν μεταξύ άλλων την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ. Ο Ρουμάνος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες αργότερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και αύριο θα συμμετέχει σε οικονομικό φόρουμ Ρουμανίας-Βρετανίας.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΕΕ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε σήμερα ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην παρουσίαση της κρίσιμης έκθεσής της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και διευκρίνισε ότι η δημοσιοποίησή της εξακολουθεί να προβλέπεται για τις 6 Οκτωβρίου.

    "Ακόμη προβλέπεται για τις 6 Οκτωβρίου, τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το πρόγραμμά μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί τηλεφωνικώς από την Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    [17] "ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

    Άγκυρα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Την ευχή ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδος - Τουρκίας να αποτελέσει ένα νέο βήμα στη γέφυρα φιλίας και ειρήνης στο Αιγαίο, διατυπώνει ο συνεργάτης της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ», Χασάν Τζεμάλ, σε άρθρο του με τον τίτλο «Αγώνας ζωτικής σημασίας», όπου γράφει:

    «Το ποδόσφαιρο θα πρέπει να είναι γέφυρα φιλίας και ειρήνης και όχι εχθρότητας, ειδικότερα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν πολύ καλά.

    Ενώ μετέβαινα από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, σκεπτόμουνα ποιος θα κερδίσει στο σημερινό αγώνα. Εμείς, ή η Ελλάδα; Πέραν αυτού τριβολίζει το μυαλό μου και ένα πολιτικό ερώτημα. Άραγε ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να αποτελέσει υποστήριξη ή τροχοπέδη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που πηγαίνουν πολύ καλά τα τελευταία χρόνια;

    Ενώ έκανα βόλτες, προχθές, στο κέντρο των Βρυξελλών, παρατήρησα ότι σε μία ελληνική ταβέρνα υπήρχε μία μεγάλη φωτογραφία της ελληνικής Εθνικής Ομάδας με το κύπελλο όταν είχε γίνει Πρωταθλήτρια Ευρώπης και από κάτω έγγραφε: ²Τίποτε δεν είναι ανέφικτο².

    Εκείνη την ημέρα βρισκόμουν κι εγώ στη Λισσαβόνα και υποστήριζα την Ελλάδα. Μάλιστα, είχα γράψει και άρθρο που είχε τον τίτλο ²Σήμερα είμαι Έλληνας².

    Ενώ έπινα την μπύρα μου στην ελληνική ταβέρνα, είπα ότι είμαι Τούρκος και ρώτησα τι θα γίνει με τον αγώνα το βράδυ της Τετάρτης. Η απάντηση ήταν: ²Δεν έχετε καμία πιθανότητα. Ειδικά μετά την ήττα με την Αλβανία, πρέπει αφεύκτως να κερδίσουμε².

    Ρωτάω: ²Δηλαδή είναι ένας αγώνας ζωής και θανάτου;².

    Απάντηση: ²Κάτι τέτοιο².

    Στην Αθήνα λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφάλειας για τον αποψινό αγώνα. Επικρατεί ανησυχία. Ορισμένες επιθέσεις που έγιναν εναντίον Αλβανών στην Ελλάδα, μετά από την ήττα στον αγώνα με την Αλβανία, προκάλεσαν ανησυχία.

    Ευτυχώς που ο ελληνικός Τύπος και με την ειδησεογραφία του, αλλά και με τα σχόλιά του, τήρησε θετική συμπεριφορά και επέκρινε έντονα τους φανατικούς

    Σωστή συμπεριφορά.

    Π.χ., οι εκδηλώσεις μιας χούφτας Ελλήνων φανατικών στους αγώνες της Φενέρμπαχτσε με τον Παναθηναϊκό στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια, μας είχαν αφήσει άσχημα σημάδια.

    Ο αθλητισμός θα πρέπει να είναι γέφυρα ειρήνης και φιλίας και όχι εχθρότητας και φιλονικίας. Όμως, ο φανατισμός στο ποδόσφαιρο καμιά φορά έρχεται στην επιφάνεια εκεί που δεν πρέπει. Οι φανατικοί στην Ελλάδα, απ' ότι έγινε αντιληπτό, εξαγριώθηκαν μετά την ήττα στον αγώνα με την Αλβανία, που δεν την περίμεναν. Προκαλεί ανησυχία το ερώτημα ²Τι θα γίνει στην περίπτωση που υποστούν ήττα και απόψε στον αγώνα με την Τουρκία;².

    Ποδόσφαιρο και εθνικισμός

    Βέβαια, απόψε θέλω και εγώ να κερδίσει η Τουρκία. Δεν μπορώ να λέω ²να κερδίσει αυτός που θα παίξει καλά². Και αυτό επειδή επιθυμώ να λάβει μέρος η Τουρκία στους τελικούς, στη Γερμανία, το 2006.

    Εθνικισμός είναι αυτός;

    Απ΄ αυτό πηγάζει ο φανατισμός;

    Κατά την άποψή μου, ο εθνικισμός στο ποδόσφαιρο είναι διαφορετικός. Έτσι πρέπει να είναι. Στον εθνικισμό ποδοσφαίρου δεν πρέπει να υπάρχουν η φιλονικία, η εχθρότητα και ο τσακωμός. Ορισμένοι μπορεί να φεύγουν από το στάδιο θλιμμένοι και ορισμένοι γεμάτοι χαρά. Όμως, μόνο τόσο. Ο εθνικισμός του ποδοσφαίρου δεν θα πρέπει να πηγαίνει παραπέρα.

    Η νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, πριν από δύο μήνες, είχε ξεσηκώσει δικαιολογημένα όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό ίσως ένας Βρετανός συνάδελφός μου σε άρθρο του, προχθές, είχε χρησιμοποιήσει τον τίτλο ²Η Αλβανία έκανε, το περασμένο Σάββατο, τους Έλληνες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα².

    Η ήττα αυτή θα οδηγήσει στο να παίξουν απόψε πολύ έντονα με μας. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Αλβανία, οι Έλληνες έπαιξαν πολύ καλύτερα σε σχέση με μας. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Μπορεί να αλλάξουν τα πάντα από αγώνα σε αγώνα. Μπορεί να χάσαμε με τη Γεωργία, αλλά απόψε μπορεί να παίξουμε καλά. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Η Αλβανία είναι πολύ καλύτερη ομάδα σε σχέση με τη Γεωργία και η Ελλάδα είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όμως, κι εμείς είμαστε τρίτοι στον κόσμο.

    Έχω άγχος. Θέλω να είναι ένας καλός αγώνας και να κερδίσουμε. Όμως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να κλονισθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που πηγαίνουν πολύ καλά τα τελευταία χρόνια.

    Είθε ο αγώνας αυτός να αποτελέσει ένα νέο βήμα στη γέφυρα φιλίας και ειρήνης στο Αιγαίο».

    [18] ΣΤΟΥΣ 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ

    Αγκυρα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Δεκαεννέα εργάτες σκοτώθηκαν και δεκαεπτά τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε μια υπό κατασκευή σήραγγα σε ένα ορυχείο χαλκού στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαεπτά τραυματίστηκαν από την καταστροφή αυτή, δήλωσε ο Μουστάφα Κάρα, κυβερνήτης της Κασταμονής, από την οποία εξαρτάται η πόλη Κούρε, όπου βρίσκεται το ορυχείο.

    [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Προβληματισμός, διατυπώνεται για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας. Η εφημερίδα του Βουκουρεστίου COTIDIANUL, σε άρθρο με τίτλο «Η οικονομία της Ρουμανίας το ίδιο λειτουργική με εκείνη της Κιργιζίας» και υπέρτιτλο «Έχουμε αυξημένες πιθανότητες να ενταχθούμε στην ΚΑΚ», αναφέρει ότι «Η Ρουμανία είναι τελευταία όσον αφορά στις προόδους προς μια λειτουργική οικονομία της αγοράς.

    Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης για τις χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, τις χώρες της Βαλτικής και την ΚΑΚ, η Ρουμανία λαμβάνει 3 βαθμούς επί συνόλου 4,3, στην κλίμακα βάσει της οποίας εκτιμάται η πρόοδος των χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς μετάβασης.

    Την ίδια βαθμολογία έλαβαν η Γεωργία, η Αρμενία, το Καζακστάν και η Κιργιζία. Η χώρα μας βρίσκεται πιο χαμηλά από τη Βουλγαρία, που πήρε 3,3 βαθμούς και την ΠΓΔΜ, που έλαβε 3,1, όμως πέρασε την Αλβανία και τη Ρωσία, που έχουν μόνο 2,8 βαθμούς. Η Ουγγαρία πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλο νέο μέλος της ΕΕ την πλήρη οικονομία της αγοράς, με 4 βαθμούς, ενώ η Πολωνία, η Τσεχία και η Εσθονία έχουν συγκεντρώσει 3,7 βαθμούς στην κλίμακα BERD. Η Σλοβακία, η Λετονία και η Λιθουανία ξεπέρασαν τη Ρουμανία κατά 0,6 βαθμούς», σημειώνει η εφημερίδα.

    [20] ΝΕΟ ΦΙΛΙΚΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Νέο φιλικό παιχνίδι θα δώσει αύριο ο Ηρακλής. Θα αντιμετωπίσει τον Αριστοτέλη Ν. Γωνιάς χωρίς τη συμμετοχή του τραυματία Κεϊτά. Σε αυτό το ματς ο προπονητής της ομάδας Σέρχιο Μαρκαριάν θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλά συστήματα, καθώς και να βρει τον αντικαταστάτη του Κεϊτά.

    Αντίθετα θα έχει στη διάθεσή του τους Λαγό, Παπαζαχαρία, Παντελή Καπετάνο που έλειπαν το τελευταίο διάστημα λόγω των υποχρεώσεων που είχαν με την εθνική Ελπίδων.

    Την ελευθέρας πήρε σήμερα ο Τσέζαρι Κουχάρσκι, μετά από σχετική επιστολή της FIFA που έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ Ηρακλής. Τέλος επαφή με τους οργανωμένους οπαδούς είχε σήμερα το απόγευμα ο Σέρχιο Μαρκαριάν όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα του συλλόγου.

    [21] ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Φανταστική ατμόσφαιρα δημιουργούν οι Ελληνες φίλαθλοι, πολλοί από τους οποίους προσήλθαν στο στάδιο ώρες Καραϊσκάκη, ώρες νωρίτερα από την έναρξη του αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Τουρκίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006.

    Οι φίλαθλοι κρατούν ελληνικές σημαίες και τραγουδούν «Ελλάς-ολέ, ολέ, δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ».

    Οι πόρτες του σταδίου, ενώ αρχικά ανακοινωθεί ότι θα άνοιγαν δύο ώρες πριν από τη έναρξη του αγώνα, τελικά άνοιξαν από τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και το στάδιο Καραϊσκάκη θα κατακλυστεί από 32.000 φιλάθλους.

    Εν τω μεταξύ, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της Ευρώπης για τον αγώνα.

    Συνολικά 48 δημοσιογράφοι από τη γειτονική Τουρκία καλύπτουν το σημερινό παιχνίδι για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ιδιωτικών τηλεοράσεων, καθώς και εφημερίδων και περιοδικών.

    Από την Ευρώπη 30 δημοσιογράφοι είναι διαπιστευμένοι, εκπροσωπώντας διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, εφημερίδες τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Συνολικά, μαζί με τους Ελληνες, 160 δημοσιογράφοι διαπιστεύτηκαν για τον αγώνα.

    [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Πρόβλημα με την αναχώρηση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα για την Κούβα προέκυψε το απόγευμα. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να μεταβεί στην συγκεκριμένη χώρα, πριν την παρέλευση πέντε ημερών από την ημέρα που ο δικαστής Γκαρσία Βέντια απεφάνθη ότι μπορεί να εξέλθει της Αργεντινής.

    Σημειώνεται ότι η επίσκεψή του στην Κούβα έχει ως στόχο την προσπάθεια που κάνει για την πλήρη απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες.

    [23] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΉΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΑΪΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Ο προπονητής του Γ.Σ. Λάρισας, Μανώλης Κράιας, ακούραστος εργάτης του κλασικού αθλητισμού τον οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών έχασε τη μάχη, που έδινε εδώ και τρία χρόνια, με την επάρατο νόσο.

    Ο Μανώλης Κράιας ήταν ο πρώτος προπονητής γνωστών πρωταθλητών μας, όπως του Κώστα Λιάπη (ύψος) και του Δημήτρη Φιλίνδρα (μήκος). Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.00 το πρωί στη Λάρισα και στη μνήμη του ο ΣΕΓΑΣ θα καταθέσει στεφάνι.

    [24] ΣΤΙΒΟΣ: ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2005

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Με μοναδική εκκρεμότητα την έδρα διεξαγωγής της Σούπερ Λίγκα, καταρτίστηκαν από την ΕΑΑ οι όμιλοι του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 2005 (Μπρούνο Τζάουλι), καθώς και των αντίστοιχων διοργανώσεων Συνθέτων Αγωνισμάτων.

    Η έδρα διεξαγωγής των αγώνων της Σούπερ Λίγκα, όπου μετέχει και η εθνική μας ομάδα των γυναικών θα οριστεί προσεχώς, ενώ η ελληνική ομάδα των ανδρών θα πάρει μέρος στο Β΄ γκρουπ της Α΄ κατηγορίας που θα γίνει στη Λεϊρία της Πορτογαλίας. Οι αγώνες όλων των ομίλων του Ευρωπαϊκού κυπέλλου 2005 θα διεξαχθούν στις 18 και 19 Ιουνίου 2005.

    Στο ευρωπαϊκό κύπελλο συνθέτων που θα γίνει στις 2 και 3 Ιουλίου 2005, η ομάδα γυναικών της Ελλάδας μετέχει στην πρώτη κατηγορία οι αγώνες της οποίας θα γίνουν στην πόλη Jyvaskyla της Φινλανδίας, ενώ οι άνδρες στην δεύτερη κατηγορία στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

    Οι όμιλοι του Ευρωπαϊκού κυπέλλου 2005:

    Σούπερ Λίγκα (18-19/6/2005, ο τόπος διεξαγωγής δεν έχει καθοριστεί)

    Ανδρες: Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία

    Γυναίκες: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουκρανία.

    Πρώτη κατηγορία Α΄ όμιλος (18-19/6/2005, στην πόλη Gavle της Σουηδίας)

    Ανδρες: Λευκορωσία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία

    Γυναίκες: Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία

    Πρώτη κατηγορία Β΄ όμιλος (18-19/6/2005, στην Leiria της Πορτογαλίας)

    Ανδρες: Βέλγιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Ουκρανία

    Γυναίκες: Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σερβία/Μαυροβούνιο

    Δεύτερη κατηγορία Α΄ όμιλος (18-19/6/2005 στο Tallinn της Εσθονίας)

    Ανδρες: Αυστρία, Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία

    Γυναίκες: Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία

    Δεύτερη κατηγορία Β΄ όμιλος (18-19/6/2005, στη Σμύρνη της Τουρκίας)

    Ανδρες: AASSE (Αθλητική Ενωση Μικρών Ευρωπαϊκών Χωρών), Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Τουρκία

    Γυναίκες: AASSE (Αθλητική Ενωση Μικρών Ευρωπαϊκών Χωρών), Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ελβετία, Τουρκία

    Οι όμιλοι του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συνθέτων Αγωνισμάτων:

    Σούπερ Λίγκα (2-3/7/2005, στο Bydgoszcz της Πολωνίας)

    Ανδρες: Αυστρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία

    Γυναίκες: Λευκορωσία, Φινλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία

    Πρώτη κατηγορία (2-3/7/2005, στην πόλη Jyvaskyla της Φινλανδίας)

    Ανδρες: Τσεχία, Φινλανδία, Βρετανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία, Ελβετία, Ουκρανία

    Γυναίκες: Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Σουηδία, Τουρκία

    Δεύτερη κατηγορία (2-3/6/2005, στο Maribor της Σλοβενίας)

    Ανδρες: Λευκορωσία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Σλοβενία, Σουηδία

    Γυναίκες: Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ισπανία, Ελβετία.

    [25] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΘΑΛΑΜΙΣΚΟΥ "ΓΕΝΕΣΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΓΙΟΥΤΑ

    Ουάσιγκτον, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Ο θαλαμίσκος της αμερικανικής αποστολής "Γένεσις" που περιέχει ηλιακά σωματίδια συνετρίβη σήμερα στην έρημο της Γιούτα καθώς τα αλεξίπτωτα για την επιβράδυνση της καθοδικής του πορείας δεν άνοιξαν, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της ΝΑΣΑ.

    Ο θαλαμίσκος έπρεπε να φέρει στη γη 10 έως 20 μικρογραμμάρια αόρατων ηλιακών σωματιδίων, τα πρώτα εξωγήινα σωματίδια που περισυνελέγησαν πέρα από την σεληνιακή τροχιά και μεταφέρθηκαν στη γη για να δώσουν απαντήσεις για τον σχηματισμό των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

    [26] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

    Βρυξέλλες, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Επιτρόπων, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών, υποχρέωσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει την λήψη απόφασης για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) σε συμβατικούς σπόρους καλαμποκιού και κόλζας.

    Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής καθόριζε στο 0,3% το ανώτατο ποσοστό παρουσίας ΓΤΟ στους σπόρους. Κατά της πρότασης έχουν ταχθεί η Γκρίνπις, οργανώσεις παραγωγών, οικολογικές οργανώσεις και η Ομάδα των Πρασίνων στην Ευρωβουλή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [27] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Βαγδάτη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Σε ιστοσελίδα του διαδικτύου δημοσιεύτηκε σήμερα ανακοίνωση που αποδίδεται στους απαγωγείς των δυο γάλλων δημοσιογράφων και με την οποία αναγγέλλεται η δημοσιοποίηση της απόφασης για την τύχη των δύο ομήρων στο εγγύς μέλλον.

    "Η ηγεσία της οργάνωσης θα ανακοινώσει προσεχώς την απόφαση για τους γάλλους όμηρους", αναφέρεται στην ανακοίνωση που αποδίδεται στον "Ισλαμικό Στρατό" που έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή τους, την 20η Αυγούστου.

    [28] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ

    Σεούλ, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι ο μη επιτρεπόμενος εμπλουτισμός του ουρανίου από τη Νότια Κορέα μπορεί να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή, ανακοινώθηκε από βορειοκορεάτη αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων.

    "Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου στον οποίο προβαίνει η Νότια Κορέα εντάσσεται στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών στην περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας", δήλωσε ο Χαν Σονγκ-Τιόλ αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ.

    [29] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

    Σαναά, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σήμερα στη βορειοδυτική Υεμένη, κοντά σε ζώνη όπου σημειώνονται τακτικά συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους υποστηρικτές του αντάρτη σεΐχη Χουσέιν Μπαντρ Εντίν αλ Χούτι, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Η έκρηξη, της οποίας τα αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, σημειώθηκε σε αγορά του Κατάφ, ανατολικά της επαρχίας Σαάντα, δήλωσαν πηγές στην περιοχή, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Οι αρχές κατηγορούν τον σεΐχη Χούτι ότι θέλει να προκαλέσει "εξέγερση θρησκευτικού χαρακτήρα, η οποία βλάπτει την εθνική ενότητα και την ειρήνη". Ωστόσο ο σεΐχης Χούτι διαψεύδει την εκδοχή αυτή και δηλώνει ότι ο αντιαμερικανισμός του αποτελεί την αιτία της σύγκρουσής του με την κυβέρνηση της Σαναά.

    [30] ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ - ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Την έναρξη μίας νέας περιόδου για το μέλλον του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα έχει στόχο την υπηρέτηση και ανάδειξη του πολιτισμού, ώστε να ανταποκρίνεται στον πνευματικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, αλλά και την προσέγγιση του κοινού ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας, ανήγγειλε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Νικήτας Τσακίρογλου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγραμματισμού της θεατρικής περιόδου 2004-2005.

    Κατά τη νέα διοίκηση, στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, θα δοθεί προτεραιότητα στο κλασικό και ελληνικό ρεπερτόριο, που θα παρουσιαστεί στις πέντε σκηνές που διαθέτει το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα η κρατική σκηνή εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα στο επιτελείο των ηθοποιών, αλλά και με κορυφαία ονόματα καλλιτεχνικών συντελεστών.

    "Το ΚΘΒΕ περνάει σε μία νέα περίοδο, ξεχνώντας ότι έγινε στο παρελθόν, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσει τα πράγματα. Τα πάντα θα γίνονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για να δώσουμε την αισθητική απόλαυση και εκπαίδευση. Η βάση για αυτό είναι το κλασικό και ελληνικό έργο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακίρογλου, δίνοντας το στίγμα της λειτουργίας του Κρατικού Θεάτρου.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε και σε νέα πολιτική σε ό,τι αφορά τις τιμές και τις κατηγορίες των εισιτηρίων, που στηρίζονται στη σκέψη της κοινωνικής πολιτικής και του ανοιχτού θεάτρου σε όλους τους πολίτες, κυρίως των νέων. Ετσι, εκτός από το ποσό της αρχικής τιμής ενός εισιτηρίου (20 ευρώ) θα διατίθενται τα φοιτητικά, σε χαμηλότερες από τις ισχύουσες τιμές, και τα οικογενειακά, με τα οποία οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθούν παραστάσεις με δωρεάν εισιτήρια για τα παιδιά τους, ενώ θα προστεθεί μία ακόμη ημέρα (η Τετάρτη) στις λαϊκές παραστάσεις της Πέμπτης και του Σαββάτου.

    Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης βρίσκεται και η λειτουργία της Δραματικής Σχολής, τη διεύθυνση σπουδών της οποίας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Καρέλης. Ηδη δρομολογήθηκε η ανανέωσή της με νέο προσωπικό, ενώ στα σχέδια βρίσκεται η σύσταση εργαστηρίου αρχαίου δράματος για τους ηθοποιούς που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το είδος. "Βρίσκομαι σχεδόν 35 χρόνια κοντά σε νέους ηθοποιούς. Για μένα παίζει μεγάλο ρόλο η πηγή των ηθοποιών με μόρφωση, αίσθημα ευθύνης και ήθος" δήλωσε ο κ.Τσακίρογλου και σημείωσε : "θα βαδίσουμε με την αντίληψη της συλλογικότητας" και με την αγαστή συνεργασία των εκπροσώπων των ηθοποιών.

    Σε ό,τι αφορά το οικονομικό έλλειμμα που κληροδοτήθηκε από την απερχόμενη διοίκηση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αν και αρνήθηκε να αναφερθεί στο ύψος του, δήλωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η περιστολή σε σπατάλες, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε στο αίτημα της οικονομικής βοήθειας προς το Κρατικό. "Εχω την υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα εξομοιωθεί ο προϋπολογισμός του ΚΘΒΕ με αυτόν του Εθνικού" (μέχρι σήμερα η διαφορά χτηματοδότησης είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ).

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, Νίκος Μακραντωνάκης, αναφέρθηκε στους υψηλούς στόχους του καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά και στη συνοχή του Δ.Σ. "Μέχρι στιγμής παίρνουμε ομόφωνα όλες τις αποφάσεις για να προχωρήσουμε στο έργο που μας ανέθεσαν. Με τις αποφάσεις αυτές επανακαθορίζουμε το ρόλο όλων μας μέσα στο Θέατρο, ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή, συνολική και επιμέρους, απόδοση. Προτεραιότητά μας είναι η επανασύνδεση του ΚΘΒΕ με τους πολίτες και η ανάδειξη του πνευματικού υλικού, με την αξιοποίηση όλων των θεάτρων ώστε να λειτουργούν συνεχώς" δήλωσε.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Η έναρξη της θεατρικής περιόδου θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου, από τη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών με το έργο του Δ. Κορομηλά "Η τύχη της Μαρούλας" που σκηνοθετεί ο Ανδρέας Βουτσινάς. Μέχρι στιγμής στο σχεδιασμό του προγράμματος περιλαμβάνονται 8 θεατρικά έργα, δύο χορευτικές παραστάσεις και δύο παραγωγές της όπερας της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

    Στο Βασιλικό Θέατρο θα ανεβεί το έργο του Αγγελου Τερζάκη "Αυτοκράτωρ Μιχαήλ" σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη, στις 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δημητρίων, καθώς και το "Τέλος καλό, όλα καλά" του Ουίλιαμ Σέξπηρ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη.

    Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα αναιβεί "Ο Αρχοντοχωριάτης" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη. (Αναμένεται η ανακοίνωση του δεύτερου έργου της θεατρικής περιόδου).

    Στη Μονή Λαζαριστών, εκτός από την "Τύχη της Μαρούλας" θα παρουσιαστεί το "Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22" του Γιώργου Σκαμπαρδώνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στην παιδική σκηνή της Μονής θα ανεβεί "Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας" του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, ενώ στο μικρό θέατρο θα προωθηθούν νέα ελληνικά έργα και παραστάσεις πειραματισμού σε νέες μορφές θεάτρου και σκηνικής έκφρασης. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα έργα που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό του ΚΘΒΕ "Εφτά λογικές απαντήσεις" του Λεωνίδα Προυσαλίδη (Α' βραβείο) σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, και "Τσικλιντάν" της Στέλλας Βογιατζόγλου και Χριστίνας Χατζηβασιλείου (Γ' βραβείο) σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. (Αναμένεται η ανακοίνωση ενός ακόμη έργου).

    Το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει στην Ε.Μ.Σ. τη νέα παραγωγή "Το δωμάτιο του IgoR" σε χορογραφία και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και την "Τρελλή ευτυχία" στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Χορού των Δημητρίων. "Η μνήμη των κύκνων" θα συμμετάσχει στην 11η Μπιενάλε Ευρωπαϊκού Χορού, στη Λυών της Γαλλίας στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

    Η Οπερα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τον "Μαγικό Αυλό" του Μότσαρντ (στην Ε.Μ.Σ.) και "Τα ελληνικά Πάθη" του Μαρτινου, βασισμένη στο έργο του Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

    [31] "H MNHMH ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ" ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ 11η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΛΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (11:51 UTC+2)

    Η παράσταση του χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. «Η μνήμη των κύκνων» θα συμμετέχει στην 11η Biennale de la Dance Europa στη Λιόν της Γαλλίας στις 22, 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για ένα μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις χωρίς περικοπές. Μια κοπέλα, εγκλωβισμένη στη μορφή του κύκνου, ερωτεύεται ελπίζοντας ότι θα ξαναγίνει γυναίκα. Η κοινωνία όμως, με το πρόσωπο του κακού μάγου, στέλνει το μαύρο κύκνο να καταστρέψει την υπόσχεση αγάπης. Όταν η κοπέλα αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος, πνίγεται μαζί με τον εραστή της στη λίμνη. Η «Λίμνη των κύκνων», ως σύμβολο του εγκλεισμού μας σε μια συμβατική κοινωνία, γίνεται αφορμή για τις προσωπικές ιστορίες των ερμηνευτών της παράστασης. Με ποιόν τρόπο ο σημερινός άνθρωπος ζει εγκλωβισμένος στο ρόλο που καλείται να παίξει σε μια σύγχρονη κοινωνία; Τι σημαίνει να είσαι «κύκνος»; Ποια είναι τα όρια της λίμνης; Μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, κι αν ναι, ποια είναι η λύση; Η σιωπή, ο θάνατος ή το κύκνειο άσμα;

    Η χορογραφία και η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου . Συμμετέχουν οι χορευτές Τάκης Αργυρόπουλος, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Δημήτρης Ιορδανίδης, Κατερίνα Κερβανίδου, Παναγιώτης Κοντονής, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Γιάννης Μάρτος, Αμάλια Μπέννετ, Σπύρος Μπερτσάτος, Νικολέτα Ξεναρίου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Έλενα Τοπαλίδου, Ηλίας Τσάκωνας, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πένυ Χριστοπούλου.

    [32] "ΑΘΗΝΑ-ΠΕΚΙΝΟ" Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 26η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (11:22 UTC+2)

    H διαδραστική εγκατάσταση «Αθήνα-Πεκίνο» του εικαστικού καλλιτέχνη Χάρη Κοντοσφύρη αποτελεί την Ελληνική Συμμετοχή στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2004 στο κτίριο Pavilhao Ciccilio Matarazzo στο Σάο Πάολο. Στο έργο «Αθήνα Πεκίνο» συνεργάστηκαν οι κ.κ. Βασίλης Κόκκας, συνθέτης, Παναγιώτης Μποσνάκης, ποιητής και ο Ορέστης Δαβίας, βιολόγος. Η ελληνική συμμετοχή οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού με Εθνική Επίτροπο την ιστορικό και κριτικό τέχνης Ειρήνη Σαββανή.

    Με την εγκατάσταση «Αθήνα Πεκίνο», ο Χάρης Κοντοσφύρης πραγματεύεται τα θέματα της αποδήμησης και της μετανάστευσης και χρησιμοποιεί ως αφορμή, την παρουσία των Κινέζων μεταναστών, ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα πολιτισμικό έργο, σύγχρονο, το οποίο επενεργεί σε όλες τις εστίες του θεατή. Γι' αυτό συνεργάστηκε με τον συνθέτη Βασίλη Κόκκα, μαζί με τον Ορέστη Δαβία, ο οποίος φρόντισε να εγκλείονται μυρωδιές σε όλη την εγκατάσταση, καθώς επίσης και με τον ποιητή τον Παναγιώτη Μποσνάκη, ο οποίος δημιουργεί μια νέα λεκτική ποίηση.

    «Στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο, το θέμα είναι «Περιθώριο», «Territorio Livre» στα πορτογαλικά και εδώ υπάρχει μια μικρή ιδιαιτερότητα. Στην αγγλική του ερμηνεία το μεταφράζουν οι διοργανωτές ως «Λαθρέμποροι Εικόνων σε μια ελεύθερη περιοχή». Ποια είναι αυτή η ελεύθερη περιοχή; Σύμφωνα με το σκεπτικό του Alfons Hug, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Μπιενάλε, είναι μια ελεύθερη περιοχή, η οποία δεν περιορίζεται από πολιτικές συγκυρίες, από κοινωνικές σκοπιμότητες, από οικονομικές σκοπιμότητες. Είναι μια ελεύθερη περιοχή, όπου κυριαρχεί κυρίως η αισθητική ελευθερία. Με βάση αυτές τις συντεταγμένες, καλεί τους καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, να δράσουν ως πραγματικοί διαπολιτισμικοί λαθρέμποροι. Δηλαδή, να δουν, να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι πια ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αφορά όλους μας και οι καλλιτέχνες με τις ευαίσθητες κεραίες τους, μπορούν να δουν κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, τις νέες καταστάσεις των πραγμάτων, έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα από τις επιρροές των πολιτισμών. Έτσι λοιπόν να εισαγάγουν λάθρα κρυφά στοιχεία νέων πολιτισμών» εξηγεί η Ειρήνη Σαββανή

    «Συμβαίνει ταυτόχρονα να ζούμε σε μια χώρα, η οποία έχει απόλυτη εμπειρία από τα καλά και τα κακά της μετανάστευσης και της αποδήμησης. Παρ' όλα αυτά δεν αγκάλιασε το φαινόμενο του απόδημου με τον τρόπο που θα έπρεπε. Ακριβώς αυτό διέγειρε το ενδιαφέρον μου και όντως και εγώ σαν μετανάστης στα παιδικά μου χρόνια στην Κεντρική Αφρική και ως απόδημος στην Ελλάδα από το '71 και μετά, μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσω ένα έργο, το οποίο μιλάει πραγματικά για το πώς χαράζεται, πως γεννιέται, πως εγκολπώνεται μια καινούργια κοινωνία αποδήμων στην Αθήνα. Οι περισσότεροι το έχουν δει το έργο, το ξέρουν, γιατί είχαμε την τύχη να το εκθέσουμε το χειμώνα, όπου έχει αναλάβει με τον τρόπο του και ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής. Από την άλλη, εγώ θα ήθελα κλείνοντας, να σας μιλήσω ακριβώς για το αντικείμενο που έχουμε όλοι σχεδόν στα χέρια μας, τον κατάλογο.

    Για μένα δεν είναι ένας απλός κατάλογος. Έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, είναι ένα κομμάτι και αυτό του έργου, γιατί οι προσπάθειες του Μιχάλη Παπαρούνη ήταν τέτοιες που να ερμηνεύουν το έργο, να μην το διεκπεραιώνουν απλώς. Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό, εάν κάποιος το ξεφυλλίσει απλώς, να προσέξει ότι λειτουργεί ο κατάλογος σαν μια visual κατάσταση» ανέφερε ο Χάρης Κοντοσφύρης κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης τύπου

    Ο Μιχάλης Παπαρούνης από την πλευρά του είπε: «Τα anigraphs που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, είναι 25 ποιήματα συνολικά, με τα οποία προσπαθώ να συνδιαλεχθώ με τα πιο προχωρημένα άτομα της σημερινής πρωτοπορίας. Στο γλωσσοκεντρισμό, στο language poetry κυρίως των Αμερικανών, γιατί κυρίως ήταν αμερικανικό, προσπαθώ να εισαγάγω μια διαπολιτιστική χροιά. Τα anigraphs από μόνα τους είναι ένα χάπενινγκ. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα για να μπείτε στο νόημα αυτής της ποίησης, με το ποίημα heart, καρδιές. Για παράδειγμα υπάρχουν τρία κείμενα στο προκείμενο. Το ένα είναι το επίγραμμα της Σαπφούς για τη σελήνη. Διαχρονικό επίγραμμα για τον έρωτα και την ψυχή. Το δεύτερο είναι η υπνοερωτομαχία του Πολυφύλλου, το σημαντικότερο ίσως βιβλίο όλων των εποχών που γράφτηκαν στη δύση και το οποίο αποδίδεται και στο Μάρκο Μουσούρο κατά τη γνώμη μου και το οποίο μένει για 600 χρόνια τελείως κρυμμένο απ' την παπική εκκλησία. Δεν υπάρχει ούτε καν στη μαρκιανή βιβλιοθήκη το χειρόγραφο. Και το άλλο είναι η Αγία Γραφή, συγκεκριμένα τα λόγια και η εικόνα του Χριστού. Όλα αυτά υπάρχουν μέσα στο heart, στο ποίημα. Για μένα έχουν συμβολική σημασία. Ο Χριστός ενεργοποιεί κοινωνίες ολόκληρες, δισεκατομμύρια ανθρώπων που μιλούν μέσα απ' αυτόν. Ενεργοποιεί ολόκληρες κοινωνίες να μιλούν ποιητικά. Η Σαπφώ δείχνει την ένωση των ανθρώπων, το ταξίδι της ψυχής, όλη τη μυστική αρκάνα του δυτικού χριστιανισμού, που φτάνει ως εμάς στην αναγέννηση της δύσης. Και το τρίτο, ο Πολύφυλλος, που δείχνουν τον προορισμό της ψυχής, τον έρωτα στην αιώνια ζωή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα απ' τα πολλά ποιήματα.»

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι μέσα από αυτή την εγκατάσταση η ελληνική συμμετοχή θέλει να δώσει τη δική της την άποψη στη νέα παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, στη νέα παγκοσμιοποιημένη κοινότητα και να αποδείξει μέσα από την ανίχνευση του σκότους και της κίνησης των σκιών το δικό της αξιακό περιεχόμενο. «Θεωρώ ότι η θεματολογία των μεταναστών αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Γιατί σε αυτή τη διαπολιτιστική ενότητα, σ' αυτήν τη διαπολιτιστική φαντασίωση της σημερινής πραγματικότητας οι μετανάστες απ' όλες τις χώρες, ιδιαίτερα οι μετανάστες που προερχόντουσαν από τις ευρωπαϊκές αλλά και από τις ανατολικές χώρες με κύριο εκφραστή την Κίνα, αποτέλεσαν τους πρώτους προπομπούς αυτής της διαπολιτιστικής συνεύρεσης ή της διαπολιτισμικής συνεννόησης. Ήταν οι πρώτες επαφές σε ένα επίπεδο ανοιχτού και διαρκούς και διαχρονικού διαλόγου. Αυτή είναι η δική μου η αίσθηση πάνω στην εγκατάσταση του Χάρη Κοντοσφύρη. Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι οι συνεργάτες του, τόσο ο κ. Κόκκας, όσο και ο κ. Μποσνάκης, όσο και ο κ. Δαβίας, είναι προσωπικότητες που έχουν ένα σημείο αναφοράς κοινό. Είναι όλοι τους Έλληνες και κάτι άλλο. Είναι Ελληνογερμανός, Ελληνοαμερικάνος και Ελληνοαυστριακός. Και όλοι εκφράζουν σύγχρονες φόρμες και σύγχρονα ρεύματα στον τομέα που ο καθένας ασχολείται. Και τα ρεύματα αυτά που εκφράζουν είναι θα έλεγα πολλαπλά. Δεν είναι εκφραστές μόνο μίας φόρμας, αλλά έχουν έρθει σε μίξεις με διάφορα σύγχρονα ρεύματα κι αυτό νομίζω ότι αποτελεί ένα καινούριο στοιχείο» πρόσθεσε ο κ Τατούλης.

    [33] 9ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΗΝΑΣ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Για ένατη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος από τις 10 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, ο Διεθνής Μήνας Χορού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Δημητρίων, με ελληνικές και ξένες συμμετοχές χορευτικών ομάδων και επαγγελματιών.

    Παράλληλα, διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος τριήμερο σεμινάριο για σπουδαστές χορού και επαγγελματίες από τον Φιλανδό χορευτή Γιούχα Πέκα Μαρσαλο, που θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων (27-29 Σεπτεμβρίου).

    Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

    - Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου: Sheketak, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ και την Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης

    - Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου: Loft, Nats Nus Dansa, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Cervantes Αθηνών

    - Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου: Τρελλή ευτυχία, Χοροθέατρο ΚΘΒΕ

    - Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου: Αποστάσεις ασφαλείας, Ομάδα Χορού Vis Motrix

    - Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου: Indiscipline, Kataklo Athletic Dance Theatre, με την υποστήριξη του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

    - Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου: Surroundead, Ομάδα Χορού AdLib

    - Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου: Generator NR-VAΝ, Compagnie Systeme Castafiore, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

    Οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 21.00 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ η τιμή των εισιτηρίων θα ανέρχεται στα 10 και 5 ευρώ.

    [34] Ο ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2004 (10:22 UTC+2)

    Στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 21.30, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών συναυλιών του σε πόλεις της Ελλάδας.

    Στη συναυλία θα παρουσιάσει τα νέα του τραγούδια από τον δίσκο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή», αλλά και παλιότερα, καθώς επίσης και έργα άλλων δημιουργών. Μαζί του θα εμφανιστούν οι μουσικοί: Μιλτιάδης Παπαστάμου (βιολί, μαντολίνο, φυσαρμόνικα), Τάσος Παπαστάμου (βιολί, ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Καλούδης (βιολοντσέλο, κλασική κιθάρα, κρουστά, τύμπανα), Σωτήρης Λεμονίδης (πιάνο, πλήκτρα, ηλεκτρονικά), Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα, μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρονικά) και Χρυσόστομος Μπουκάλης (κοντραμπάσο).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 September 2004 - 18:13:56 UTC