Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓIA THN ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΝΟΥΚ
  • [02] ENTOΠΙΣΤΗΚΕ Η ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ
  • [03] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥ
  • [04] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΩΜΙΚΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΙΛΑ Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ
  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [10] ΦΩΛΙΑΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ ΚΠΣ
  • [11] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [12] ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [13] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ HELEXPO ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΤΑΪΠΕΪ
  • [14] ΑΡ. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ 500% ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ
  • [15] ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΑΡΙΝΤΣ: ΑΠΡΕΠΕΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [16] ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [19] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ROMANIA LIBERA
  • [20] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΕΚ
  • [21] ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΚΜΑΑΡ
  • [23] Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
  • [24] ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ
  • [25] ΦΡΑΤΙΝΙ: ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [27] ΔΥΟ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΟΗΕ: ΔΕΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • [29] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [30] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο
  • [31] Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [32] ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ Μ. ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] LUZ CASAL: Η ΝΤΙΒΑ ΤΟΥ Π. ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] "ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

  • [01] O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓIA THN ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΝΟΥΚ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Δεν υπάρχει «θέμα Σπηλιωτόπουλου», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ενώ σε ερώτηση για το «αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την απομάκρυνση του κ. Σπηλιωτόπουλου απ΄ την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ότι «ούτε δεύτερες, ούτε τρίτες σκέψεις υπάρχουν επί του θέματος».

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Δ. Σταμάτης, Υπεύθυνος της Πολιτικής Υπηρεσίας της Αεροπορίας Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό νωρίτερα από το χρόνο που είχε δηλωθεί για την πτώση του ελικοπτέρου στο Αγιον Ορος ο κ. Ρουσόπουλος αφού παρέπεμψε στις δηλώσεις του ίδιου του κ. Σταμάτη στη συνέχεια έκανε λόγο για φημολογία, ανυπόστατο και φαντασιόπληκτο σενάριο.

    Σε ό,τι αφορά την έκθεση του αναπληρωτή διοικητή του Αγίου ΄Όρους Αρ. Κασμίρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η έκθεση έχει χαρακτηρισθεί απ΄ τον συντάκτη της ως «άκρως απόρρητη» και άρα μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα μόνον αν αποχαρακτηρισθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ενώ επανέλαβε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασμίρογλου δεν αναφέρεται στο χρονολόγιο που είχε διοχετευθεί στα ΜΜΕ.

    Σε ερωτήσεις περί ευθυνών, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε πως απ΄ αυτό που άμεσα προέκυψε εντοπίστηκαν ευθύνες στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, καθώς «δεν λειτούργησε σωστά ένα τμήμα του μηχανισμού της αεροπορίας» ενώ πρόσθεσε πως από το χρονικό σημείο κατά το οποίο η κυβέρνηση ενημερώθηκε και πέρα, η λειτουργία και ο συντονισμός της υπόθεσης έγιναν πολύ γρήγορα.

    Τέλος ως προς τη δυσλειτουργία που εντοπίστηκε στα αεροσκάφη τύπου «Empraer», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «αποκαταστάθηκε το πρόβλημα ισορροπίας» και τόνισε πως οι έρευνες θα επεκταθούν σ΄ ένα μεγάλο τμήμα του υλικού που διαθέτουν οι ΄Ένοπλες Δυνάμεις για να διαπιστωθεί η ασφαλής λειτουργία του.

    Β. Κουτσούμπα

    [02] ENTOΠΙΣΤΗΚΕ Η ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

    Aθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Εντοπίστηκε η άτρακτος του ελικοπτέρου Σινούκ που κατέπεσε το Σάββατο σε θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής παρασύροντας στο θάνατο 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος. Το σημείο όπου εντοπίστηκε η άτρακτος βρίσκεται οκτώ μίλια νοτιοανατολικά της Σιθωνίας σε βάθος 800 μέτρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βαθυσκάφη έχουν προσεγγίσει την άτρακτο.

    [03] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Αποστολή: Διαμαντένια Ριμπά

    Με μια σεμνή μα συγκινητική τελετή, έτσι όπως θα επιθυμούσε, ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ΄, τελέστηκε το απόγευμα η κηδεία του, στην κατάμεστη από κόσμο ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο Παλιό Κάιρο.

    Το σκήνωμα του Πατριάρχη που μεταφέρθηκε στο Κάιρο από την Αθήνα με C-130 υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο και συνόδευσαν μέχρι την εκκλησία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, όπως και οι δύο πολυπληθείς αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και από την Κύπρο τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέτα Γιαννάκου, ενώ παρέστησαν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ αυτών και ο Στέλιος Παπαθεμελής από τη Θεσσαλονίκη και του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Δημήτρη Ρέππα καθώς και πλήθος ιεράρχες από την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης παρέστη εκπρόσωπος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Από την Κύπρο παρέστη επίσης ο πρόεδρος της Βουλής και εξάδελφος του Μακαριστού Πατριάρχου, Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσσος Λυσσαρίδης.

    Τον Μακαριστό Πατριάρχη τίμησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Μουμπάρακ, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής, της Σκωπτικής και της Αρμενικής Εκκλησίας, όπως και θρησκευτικοί ηγέτες του Ισλάμ. Στους λόγους που εκφωνήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την υπουργό κα Γιαννάκου αλλά και την εξόδιο ακολουθία που εκφωνήθηκε από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως, Διονύσιο, έγινε εκτενής αναφορά στο πολύπλευρο έργο του Μακαριστού Πατριάρχου σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

    Όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης , ο Μακαριστός Πέτρος ο Ζ΄ συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του Ευαγγελίου στις χώρες της Αφρικής, στην ενότητα των Εκκλησιών όπως και στην αποφυγή φανατισμών, ενώ ευχήθηκε να βρεθεί άξιος διάδοχός του, που ως καλός Σαμαρείτης θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με πίστη και ζήλο προς το Πατριαρχείο και το Ποίμνιο.

    Από την πλευρά της η κα Γιαννάκου εστίασε στη συνεργασία που είχε με τον Μακαριστό Πατριάρχη, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, για θέματα εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων και όχι μόνο, στην Αφρική, χαρακτηρίζοντάς τον νέο δυναμικό ταξιδευτή, ενώ ευχήθηκε να βρεθεί άξιος διάδοχος που με την ίδια ένταση και δύναμη θα συνεχίσει το έργο του.

    Την ίδια αγωνία εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Διονύσιος, ο οποίος μίλησε για τον καλάγαθο Πατριάρχη που με καθαρή σκέψη, με ευσυνειδησία και αφάνταστη ενεργητικότητα συνέβαλε στην προβολή της Ορθοδοξίας σ' όλη την αφρικανική ήπειρο. Ευχήθηκε δε να δώσει καρπούς η αναζήτηση ικανού και πιστού ανδρός με αγωνιστικότητα για τα διάφορα προβλήματα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αντάξιο των σημερινών συνθηκών. Ιδιαίτερα συγκινημένοι και οι ομογενείς μας που ήρθαν απ' όλες τις χώρες της Αφρικής για να πούνε το στερνό αντίο στον ποιμενάρχη τους, που έφυγε με τον καημό της συρρίκνωσης του Ελληνισμού στην Μαύρη Ήπειρο.

    Στην εκκλησία είχαν παραταχθεί πρόσκοποι κρατώντας τις σημαίες ελληνικών συλλόγων του Καϊρου και της Αλεξανδρείας. Εδώ ήταν ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αλεξανδρινός, Στέφανος Ταμβάκης, ο συντονιστής Ασίας-Αφρικής Βασίλης Μαγδαληνός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου Χρίστος Καβαλής επίσης και της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Κατσιμπρής, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να αγωνιστεί η Ομογένεια για τη συνέχιση του έργου του Μακαριστού Πατριάρχη.

    Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα λόγια του εκπρόσωπου του Πατριαρχείου των Αραβορθοδόξων, ο οποίος αφού εξήρε το έργο του Μακαριστού Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε συγκινημένος για την αδελφικότητα και την αλληλεγγύη που έδειξε προς τους αραβόφωνους ορθοδόξους, τους οποίους, όπως είπε, συμπεριέλαβε στο όνειρό του.

    Τέλος να θυμίσουμε τα λόγια του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου του Ζ΄ ο οποίος τόνιζε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί από θρησκευτικούς πολέμους και διαμάχες, πρέπει να παλεύουμε για ενότητα εάν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου, διότι η γη είναι το κοινό σπίτι όλων των εθνών, όπου καλούμαστε να λατρέψουμε τον Ένα και Αληθινό Θεό.

    Ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ετάφη στο Κοιμητήριο των Πατριαρχών στη Μονή Αγίου Γεωργίου, στο Κάιρο, πλάι στους τάφους των άλλων Πατριαρχών του Αλεξανδρινού Θρόνου.

    Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο επιστρέφει αργά το βράδυ στην Αθήνα.

    [04] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΩΜΙΚΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (14:57 UTC+2)

    Κωμική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το τραγικό ατύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.

    "Η τραγικότητα του δυστυχήματος δεν επιτρέπει την εύκολη και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση και είναι απαράδεκτο το θέαμα των τελευταίων ημερών", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε:"Η ζωή των ανθρώπων που χάθηκαν και η οδύνη των οικείων τους είναι ιερά. Δεν μπορεί να μετατρέπονται σε επικοινωνιακό σόου και σε πεδίο μικροπολιτικών αντιδικιών. Η πτώση του Σινούκ έφερε στην επιφάνεια τα τραγικά προβλήματα λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και το σύστημα των στρεβλών και αδιαφανών σχέσεων μέσα στις οποίες κινείται αυτός ο κρατικός μηχανισμός. Εάν το Σινούκ έπεφτε έναν χρόνο πριν-όπως έπεσαν άλλα αεροπλάνα-θα είχαμε τον ίδιο ανούσιο καβγά με τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικούς ρόλους".

    Σε ερώτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης, απάντησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες τις οποίες αντικειμενικά έχει και τις διαχώρισε από τις προσωπικές υπαιτιότητες.

    [05] ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΙΛΑ Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ

    Aθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου Σινούκ κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας. «Φαίνεται πως είναι μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης και ίσως τα ραντάρ της κυβέρνησης να είναι στραμμένα αλλού, να είναι στραμμένα στην προσπάθειά της να εντοπίζει κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό μηχανισμό» είπε ο κ. Βούγιας.

    Με αφορμή, εξάλλου, τις επισημάνσεις της κυβέρνησης περί αναφοράς του πρωθυπουργού στην συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας για τη μείωση των εξοπλισμών, ο κ. Βούγιας παρουσίασε το κείμενο των δηλώσεων του κ. Καραμανλή, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο του 2003 σημειώνοντας ότι στις δηλώσεις αυτές δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο θέμα. Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν υπήρξε πραγματικά καμία συμφωνία και είπε χαρακτηριστικά πως τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και δεν αντιμετωπίζονται «με τη μέθοδο της κουμπαριάς».

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΝ στην προσπάθεια διεκδίκησης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης συναντήθηκε με τα μέλη διοικητικών συμβουλίων της Helexpo και της ΔΕΘ, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της έκθεσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε η ενδεχόμενη ανάληψη της έκθεσης από τη συμπρωτεύουσα θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την αναζωογόνηση της πόλης και της τοπικής οικονομίας, χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα επιτυχημένο το προτεινόμενο θέμα που είναι «Μητέρα γη, γνώση της γης, γεωργία - διατροφή».

    Για την 69η ΔΕΘ ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι μετά από μία μεταβατική περίοδο πέντε ετών, η ΔΕΘ να βρήκε ξανά το βηματισμό της, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στις νέες διοικήσεις, υπογραμμίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει χώρος για επαναφορά ερίδων και ανταγωνισμών γύρω από το οργανωτικό σχήμα της έκθεσης.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΝ περιόδευσε στις εγκαταστάσεις και επισκέφθηκε τα περίπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, των ΕΛΤΑ, της EXPO, καθώς και τον χώρο πολυμέσων «Forward» και το περίπτερο 9.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    «Η Θεσσαλονίκη έχει μπουχτίσει από λόγια και μένει ακάλυπτη από μέτρα, λύσεις και πράξεις», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που έγινε στο κτίριο του Κέντρου.

    Τόνισε, δε, ότι η πόλη εδώ και πολλά χρόνια είναι αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα όπως η ανεργία (που, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, είναι 18% και παρουσιάζει αυξητική τάση) , η αποβιομηχάνιση, το συγκοινωνιακό, η στασιμότητα στην ανάπτυξη και οι υποδομές ύδρευσης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι ο Συνασπισμός θα πάρει όσες περισσότερες πρωτοβουλίες μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.

    Σημείωσε ότι παρά τις υποσχέσεις και της νέας κυβέρνησης δεν έχουν επιλυθεί προβλήματα δεκαετιών και δεν έχουν εφαρμοστεί οι εξαγγελίες.

    Εκανε λόγο για «δήθεν τυχαίες» δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΕΒ για άνοιγμα του ασφαλιστικού και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που τίθεται τέτοιο θέμα οι εργαζόμενοι υφίστανται τις επιπτώσεις, καθώς περικόπτονται οι συντάξεις και αυξάνονται οι εισφορές και τα όρια ηλικίας. Αντίθετα, δεν γίνεται τίποτα για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και για την ενοποίηση, όπου είναι δυνατόν, των ταμείων.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για το ασφαλιστικό, την οποία είχε στηρίξει και η Νέα Δημοκρατία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, παρέδωσε στον κ. Κωνσταντόπουλο υπόμνημα με τα αιτήματα του Κέντρου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση της ανεργίας, στην αποβιομηχάνιση και στις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι των οποίων παραμένουν απλήρωτοι («Ν. Καματάκης», «Φλώρινα Χωναίος» κ.α.)

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου για τις ειλικρινείς, χρήσιμες και εγκάρδιες συναντήσεις που είχε μαζί του όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται τον συνδικαλιστικό φορέα με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συνασπισμού. Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου , Ηλίας Περπερίδης, χαριτολογώντας, του ζήτησε να επισκεφθεί και πάλι το Κέντρο ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον εκλεγεί, προσθέτοντας ότι ποτέ ανώτατος πολιτειακός άρχοντας δεν επισκέφθηκε το ΕΚΘ.

    [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    "Η πολιτική θρασύτης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως δεν έχει όρια" δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Βούγια σχετικά με την υπόθεση του Σινούκ και της συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας για τη μείωση των εξοπλισμών.

    "Κομματικοποίησαν το κράτος, διέλυσαν τους μηχανισμούς, επέτρεψαν, επί χρόνια, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αλωνίζουν παντού και τώρα τυμβωρυχούν. Ντροπή πια" είπε ο κ. Ρουσόπουλος. 

    [09] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Koζάνη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Ανάπτυξης αποφάσισε το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης μετά από πρόταση του νομάρχη Ιορδάνη Ανδρεάδη. Έργο της Επιτροπής θα είναι να διαμορφώνει και να εισηγείται προτάσεις ανάπτυξης για το Νομό Κοζάνης.

    Όπως επισημάνθηκε, στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, με δεδομένο την έναρξη των διαδικασιών για την κατάρτιση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που είναι πλέον προ των πυλών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης μιας αναπτυξιακής πρότασης για το Νομό Κοζάνης που θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες αλλά και στις διαφαινόμενες αλλαγές στον εθνικό, βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο.

    Στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής αυτής πρότασης πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από ένα εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

    Ο προβληματισμός αυτός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης ενισχύθηκε περαιτέρω, τόσο κατά τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Διαχείριση των Αλλαγών στο Πλαίσιο της Απελευθέρωσης της Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε το 2003 στην Πτολεμαϊδα, όσο και από τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του διακρατικού προγράμματος CAPVOICE που είχε ως αντικείμενο τον κοινωνικό διάλογο που πρέπει να ανοίξει στις τοπικές κοινωνίες που προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.

    Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάπτυξης (Ε.Ε.Α.), αυτή θα αποτελείται από καταξιωμένους και έμπειρους επιστήμονες και τεχνοκράτες που θα πρέπει να καλύπτουν τους τομείς των προγραμμάτων της Περιφέρειας, του Κ.Π.Σ. και των τοπικών θεμάτων, της περιφερειακής ανάπτυξης, του πρωτογενή τομέα, του ενεργειακού τομέα και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και τον επιχειρηματικό τομέα

    Συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής είναι ο Νομάρχης ο οποίος εξουσιοδοτείται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη σύστασή της σύμφωνα με τα παραπάνω. Στις συνεδριάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάπτυξης (Ε.Ε.Α) θα συμμετέχουν όποτε απαιτείται και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων του παραρτήματος μετά από πρόσκληση του Νομάρχη.

    [10] ΦΩΛΙΑΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η βιοτεχνική επιχείρηση, αλλά και οι ΜΜΕ της Ελλάδος μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που υιοθετεί και είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση άνευ όρων, κινούνται προς την κατεύθυνση της στήριξης της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας της χώρας μας.

    Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο κ. Φώλιας κατά τη σημερινή του συνάντηση με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), προχωρά στη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων με τη μείωση της φορολογίας των κερδών, καταθέτοντας φορολογικό νομοσχέδιο μακράς διάρκειας και "όχι διαφοροποιούμενο κατά το δοκούν κάθε λίγο", όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση κατά τον κ. Φώλια, ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν αναπτυξιακό νόμο, "που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τόπου και τη δημιουργία όχι μόνο ξένων, αλλά και ελληνικών επενδύσεων".

    Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στη δυνατότητα, χρηματοδότησης και ενίσχυσης του εμπορίου για πρώτη φορά μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι στην επόμενη προκήρυξη, "οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης με πιο απλουστευμένες διαδικασίες άλλα και με κατά 20% υψηλότερα κονδύλια".

    Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει το επιχειρηματικό κέρδος να απενοχοποιηθεί, ώστε να υπάρξει πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση, για την απλοποίηση των διαδικασιών, σχετικά με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων πολίτη- κράτους.

    Ερωτηθείς για το φαινόμενο... λουκέτων σε επιχειρήσεις, ο κ. Φώλιας επισήμανε ότι "φαινόμενα κλεισίματος επιχειρήσεων λυπούν τους πάντες και δυστυχώς εμφανίζονται στην κοινωνία μας καθώς το επιχειρηματικό κλίμα είναι άσχημο, δεν υπάρχει ζήτηση και οι όροι του παιχνιδιού δεν είναι ξεκάθαροι".

    Στο σημείο αυτό, διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός εύφορου επιχειρηματικού κλίματος που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την πρόοδο των επιχειρήσεων και όχι το κλείσιμό τους.

    Αναφερόμενος στις ανέλεγκτες υποθέσεις έως το 2002, υπογράμμισε ότι όσοι έχουν καταβάλλει την οφειλή τους δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, "τα ξοφλημένα δεν τα ξαναξοφλάμε".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήριος Μαγόπουλος ανέπτυξε τις θέσεις του βιοτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι επείγει η υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΜΜΕ.

    Συγκεκριμένα -όπως τόνισε- για τη Θεσσαλονίκη:

    Να έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα οι αυτοαπασχολούμενοι και όσες επιχειρήσεις απασχολούν μέχρι και 50 άτομα προσωπικό και έχουν μέσο κύκλο εργασιών τριετίας 40.000 ευρώ έως 4.000.000 ευρώ.

    Ο κατώτατος και ανώτατος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης να είναι μεταξύ 30.000 και 400.000 ευρώ, με μικρή αύξηση του ποσού για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Να υπάρξει δυνατότητα επιχορήγησης και για υπό ίδρυση επιχειρήσεις, ιδίως σε περιοχές της Β΄ περιοχής Θεσσαλονίκης (αναπτυξιακός νόμος) αλλά και για επιχειρήσεις από 1 έως 3 χρόνια.

    Να υπάρξει δυνατότητα επιχορήγησης και για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που έχουν λόγω έντονου ανταγωνισμού άμεση ανάγκη τις επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ISO και κτιριακά.

    Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι τράπεζες που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι φορείς να παρέχουν τη σωστή ενημέρωση στους υποψήφιους επενδυτές.

    Αναφερόμενος δε στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007 2013 τονισε ότι είναι ανάγκη για μια άλλη φιλοσοφία στο σχεδιασμό του Δ΄ ΚΠΣ. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αστοχίες και τα προβλήματα που υπήρξαν στην υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψή τους και να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης της χώρας και της σύγκλισης στην ΕΕ.

    Ε.Α.

    [11] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Με ατμομηχανή τα βαριά χαρτιά, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) ακολούθησε έντονα ανοδική πορεία, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,71% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο επίπεδο των 2.343,80 μονάδων. Καθοριστικό ρόλο στην τροχιά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς διαδραμάτισε και το θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης του γενικού δείκτη, ο οποίος σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.348,46 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στην περιοχή των 2.323,89 μονάδων, η ελαφρά αύξηση του τζίρου των συναλλαγών και το ισορροπημένο ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Εξάλλου, ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε σήμερα, ύστερα από πολλές συνεδριάσεις, το ποσό των 100 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 115,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10.490.190,04 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της ALPHA BANK, ύψους 4.034.479,68 ευρώ, στα 20,24 ευρώ.

    Ισορροπημένο ήταν και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με τις 125 από αυτές να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 127 πτωτικών και 151 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών IKTINOΣ (7,73%), ΕΤΜΑ (6,58%), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (6,19%) και ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ (6,16%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (11,59%), ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (11,11%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (10,84%) και της ΕΡΓΑΣ (10%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής, μάλιστα, να εμφανίζει άνοδο κατά 0,26%, παρά το γεγονός ότι μέχρι και λίγη ώρα πριν από το τέλος των συναλλαγών δεχόταν πιέσεις.

    Πρωταγωνιστής της ανόδου αναδείχθηκε πάλι ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (0,74%) και ακολούθησαν ο FTSE/ASE 140 (0,68%) και ο Mid 40 της μέσης (0,46%).

    Θετική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον μεν πρώτο να τρέχει με ρυθμό της τάξης του 1,25% και το δε δεύτερο να ενισχύεται κατά 0,43%.

    Η άνοδος στις τηλεπικοινωνίες, είναι απόρροια της αύξησης των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΟΤΕ (2,21%), FORTHNET (1,12%), αλλά και της Cosmote (0,30%) ενώ σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε και σήμερα ο τίτλος της ΛΑΝ ΝΕΤ (1,59%).

    Η πορεία του τραπεζικού κλάδου ήταν απόρροια των επενδυτικών τοποθετήσεων στους τίτλους των ΕΜΠΟΡΙΚΗ (1,48%), ΕΤΕ (0,88%) και της Τράπεζης της Ελλάδος (0,42%). Πάντως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των ASPIS (1,92%), ΕΓΝΑΤΙΑ (1,78%) και ΑΤΤΙΚΗΣ (1,18%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνιζαν στη λήξη της συνεδρίασης οι 22 επιμέρους και οι κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού την κατιούσα ακολούθησαν οι πέντε από αυτούς.

    Πρόκειται για τους κλάδους της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,58%), των διυλιστηρίων (0,45%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,32%), της παράλληλης αγοράς (0,13%) και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,05%).

    Αντίθετα, επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο κλάδος των συμμετοχών, παρουσιάζοντας ενίσχυση της τάξης του 1,21% και με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των εταιριών ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗΣ (6,16%), ΙΝΤΕΑΛ (4,76%), ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (4,42%) και ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (4%).

    Αισθητή άνοδο της τάξης του 1,13% σημείωσε και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου και ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,77%), των βιομηχανιών (0,55%), του χονδρικού εμπορίου (0,52%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,49%), των ασφαλειών (0,46%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,42%), των τροφίμων και ποτών (0,36%), των βασικών μετάλλων (0,35%) και της κλωστοϋφαντουργίας (0,29%). Οριακή ενίσχυση της τάξης του 0,03% εμφάνισαν οι δείκτες των επενδύσεων και των κατασκευαστικών.

    [12] ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (15:59 UTC+2)

    Με τη διοίκηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος και ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Σπύρος Ευσταθόπουλος. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, στα γραφεία του ΤΕΜΠΜΕ.

    [13] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ HELEXPO ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΤΑΪΠΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (15:14 UTC+2)

    Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, που θα ισχύσει για το έτος 2005, υπέγραψαν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Θέμης Καρτσιώτης και η επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εξαγωγέων της Ταϊπέι, Ανίτα Φανκ.

    Οπως τόνισε ο κ.Καρσιώτης, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το πεδίο ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών της Ταϊπέι είναι ευρύ και αφορά, πέραν της Γενικής Εκθεσης του Σεπτεμβρίου, και ένα μεγάλο μέρος των διεθνών κλαδικών εκθέσεων της HELEXPO AE, όπως είναι η DETROP (τρόφιμα και ποτά), η INFACOMA (δομικά υλικά), η FURNIMA και η ΜARMIN (έπιπλα και μάρμαρα αντίστοιχα), η SCRIPTA (βιβλία), η INFOSYSTEM (συστήματα πληροφορικής), η KOSMIMA, η SPORTEXPO (αφιερωμένη στα σπορ, τον αθλητικό εξολισμό και την ψυχαγωγία) και η PHILOXENIA (τουρισμός).

    Η συμφωνία, που αφορά -όπως προαναφέρθηκε- το έτος 2005, με προοπτική περαιτέρω επέκτασης, αν αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής, εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στον στόχο για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών.

    Σημειώνεται ότι η Ταϊβάν συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην 69η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με 11 επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους κλάδους των ανταλλακτικών και αξεσουάρ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, των συστημάτων πυρόσβεσης και διύλισης νερού, των εξαρτημάτων για ηλεκτρικούς πίνακες, των μίνι ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ασύρματων συσκευών, των κυκλωμάτων παρακολούθησης, των ειδικών ρολογιών, των χαρτιών συσκευασίας και των προσωπικών αξεσουάρ (όπως τσάντες, ζώνες κτλ)._

    [14] ΑΡ. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ 500% ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 500%, σημειώνεται μέχρι στιγμής στην προσέλευση εμπορικών επισκεπτών στην 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ενώ καιρού επιτρέποντος, θα υπερκαλυφθεί και ο στόχος για την προσέλκυση 300.000 ιδιωτών και τη σημαντική άνοδο του συνολικού αριθμού των εισιτηρίων.

    Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την πορεία της φετινής ΔΕΘ δίνουν «σάρκα και οστά» στον διπλό στόχο της νέας διοίκησης της HELEXPO AE για τη διοργάνωση μιας στοχευμένης έκθεσης εμπορικών κατευθύνσεων, που ταυτόχρονα θα ανακτήσει τον χαμένο συνδετικό κρίκο με τους Θεσσαλονικείς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της HELEXPO AE, Aριστοτέλης Θωμόπουλος, «αν ο καιρός συνεχίσει να είναι καλός και δεν έχουμε κανένα απρόοπτο καιρικό φαινόμενο, όπως για παράδειγμα μια βροχή, θα υπερβούμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

    Κατά τον κ.Θωμόπουλο, ενδεικτικό της επιτυχίας της 69ης ΔΕΘ είναι και το γεγονός ότι «από τα 60.000 εισιτήρια που είχαν τεθεί ως στόχο, τα 22.000, δηλαδή το 1/3, τα πιάσαμε μόνο το Σαββατοκύριακο». Παράλληλα, εντυπωσιακά αυξημένος είναι και ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών, που προσκλήθηκαν στη ΔΕΘ από τους ίδιους τους εκθέτες.

    «Κατά το πρώτο διήμερο της 69ης ΔΕΘ, είχαμε περίπου 1.550 εμπορικούς επισκέπτες, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα δεν είχαν ξεπεράσει τους 330-340. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση περίπου 500%. Ο ρυθμός αυτός συνεχίζεται. Έτσι φαίνεται να εκπληρώνεται το δυσυπόστατο της έκθεσης: η εμπορική και η καταναλωτική-ψυχαγωγική της υπόσταση», υπογράμμισε ο κ.Θωμόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΜΠΕ, που μεταδόθηκε το μεσημέρι μέσω του Διαδικτύου.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον στόχο της νέας διοίκησης για τη λειτουργία της 69ης ΔΕΘ και ως «θερμοκοιτίδας» κλαδικών εκθέσεων, ο κ.Θωμόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί μεν να ξεπηδήσει μία νέα διοργάνωση με την πρώτη, «ωστόσο η έννοια της θερμοκοιτίδας είναι όντως στις επιδιώξεις και τις προθέσεις της HELEXPO».

    «Επαναλαμβάνοντας ένα εκθεσιακό αφιέρωμα μέσα στην έκθεση πάνω από μία φορά και βλέποντας ότι και τη δεύτερη φορά αυτό είναι εξίσου ή περισσότερο επιτυχημένο από την πρώτη, μπορεί πράγματι να προχωρήσουμε στη μετεξέλιξή του σε κλαδική έκθεση. Για παράδειγμα, το φετινό θεματικό αφιέρωμα για το αυτοκίνητο παρουσιάζει πολύ μεγάλη επιτυχία. Αν και του χρόνου έχουμε το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον, αυτό ίσως να μας ωθήσει να προχωρήσουμε σε μια κλαδική έκθεση, ένα σαλόνι αυτοκινήτου».

    Σχετικά με το αν η φετινή ΔΕΘ αποκαλύπτει και κάποια καινοτομικά στοιχεία από τον σχεδιασμό της επόμενης 70ής διοργάνωσης, ο κ.Θωμόπουλος επεσήμανε ότι όντως δίνεται μια πρόγευση, που έχει να κάνει με τη «φιλοσοφία της διοίκησης να εμπλουτίσει τη ΔΕΘ, πχ, με τα θεματικά εκθεσιακά αφιερώματα».

    «Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα τέσσερα εκθεσιακά αφιερώματα που έχουμε φέτος θα είναι τα ίδια και του χρόνου. Φέτος πήραμε μια γεύση για εκθέσεις μέσα στην έκθεση και για ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος δράσεις, όπως οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών ή οι επιδείξεις μόδας και οι ενασχολήσεις για τα παιδιά. Αυτό σαν φιλοσοφία θα επαναληφθεί και του χρόνου», κατέληξε ο κ.Θωμόπουλος._

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΟΥΤΑ

    [15] ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΑΡΙΝΤΣ: ΑΠΡΕΠΕΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Αγκυρα, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Για «απρέπεια» του Ισραήλ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς, με αφορμή την απαγόρευση των ισραηλινών αρχών σε δυο Παλαιστίνιους, μέλη της «Ομάδας φιλίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Παλαιστίνης και Τουρκίας» να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Yeni Safak, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης ομάδας μετέβη στην Αγκυρα με δυο «απουσίες», καθότι το Ισραήλ δεν επέτρεψε την αναχώρηση δύο μελών της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας του Προέδρου της, Σερίφ Μασαάλ και του βουλευτή Γάζας, Ραφέτ Αλ Νατζάρ από τη Ραμάλλα.

    Ο κ. Αρίντς αφού εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση αυτή του Ισραήλ, πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει θέση έναντι αυτής της απρεπούς στάσης των Ισραηλινών. Εγώ, ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θεωρώ τη στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ ως απρέπεια έναντι του τουρκικού Κοινοβουλίου. Το Ισραήλ αφενός διακηρύττει τη λύπη του για τις τουρκικές επικρίσεις και αφετέρου 'γυρνά την πλάτη' του στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας».

    [16] ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ

    Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Την ανάγκη αποκατάστασης της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου επισημαίνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος φέρεται να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συνάντησης στο Λονδίνο είτε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, είτε με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Ιακώβου.

    Αυτό δήλωσαν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ, Ρούντι Βις και Ρότζερ Γκέιλ, οι οποίοι συζήτησαν το Κυπριακό και τη βρετανική πολιτική επί του θέματος με τον κ. Στρο κατά τη διάρκεια 45λεπτης συνάντησης στο γραφείο του Βρετανού Υπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Οι τρεις βουλευτές ανέφεραν σε δηλώσεις τους στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR) ότι ο κ. Στρο τούς έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Σκόπια, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Στη σύλληψη ενός ατόμου για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζεται με την επίθεση κατά αστυνομικών, στη συνοικία Σούτο Οριζάρι των Σκοπίων, σήμερα τα ξημερώματα, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Κουμάνοβο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της γείτονος, Γκόραν Πάβλοφσκι.

    Ο ίδιος είπε ότι η περιπολία των αστυνομικών που δέχθηκε την επίθεση ήταν μεικτή- δηλαδή συμμετείχαν σε αυτή τόσο Σλάβοι όσο και Αλβανοί- ενώ εντοπίστηκε σήμερα κι ένα πολυτελές αυτοκίνητο, γεμάτο με όπλα και πυρομαχικά.

    Σημειώνεται ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

    [18] ΠΓΔΜ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σκόπια, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Το Σάββατο θα συζητήσει η βουλή της ΠΓΔΜ την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε, σήμερα, ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρός της, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι.

    Όπως δήλωσε ο κ. Γιορντάνοφσκι, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης υπέγραφαν αρχικά 27 βουλευτές, αλλά στη συνέχεια τρεις εξ' αυτών- οι Αντνάν Κιαχίλ, Λιούπτσο Παλιόσκοφσκι και Εφτίμ Μάνεφ- απέσυραν τις υπογραφές τους.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί μια πρόταση μομφής απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 20 βουλευτών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση δεν υπέγραψε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, παρόλο που σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρωτοβουλία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για μια τέτοια κίνηση, διότι έτσι αποσπάται η προσοχή από το επικείμενο δημοψήφισμα για τη διοικητική οργάνωση της χώρας.

    Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκανε και ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Στόγιαν Αντοφ.

    [19] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ROMANIA LIBERA

    Βουκουρέστι, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου χαρακτήρισε σήμερα «υπερβολικές αντιδράσεις» τις κατηγορίες της ημερήσιας εφημερίδας Romania Libera κατά του γερμανικού εκδοτικού ομίλου WAZ για λογοκρισία και προσπάθεια ελέγχου της πολιτικής γραμμής του εντύπου.

    Ο Ιλιέσκου, υπέρμαχος της ελευθεροτυπίας δήλωσε ότι κατανοεί τους δημοσιογράφους της εφημερίδας που διαμαρτύρονται αλλά δεν πιστεύει ότι ο γερμανικός όμιλος προσπάθησε να επηρεάσει την "γραμμή" της μετά από πολιτικές εντολές.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν διαβάζει τη Romania Libera γιατί δεν του αρέσει αφού όπως είπε ο διευθυντής και οι συντάκτες είναι κακοί».

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Στη Σλοβενία βρίσκεται η αποστολή της ΑΕΚ προκειμένου να αντιμετωπίσει την Γκόριτσα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σε αυτό το παιχνίδι ο Φερνάντο Σάντος περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα της δουλειάς που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στην ομάδα.

    «Στόχος μας είναι να προκριθούμε στον όμιλο. Η ομάδα το τελευταίο διάστημα ακολουθεί ανοδική πορεία και περιμένω να φανεί έμπρακτα μέσα στον αγωνιστικό χώρο», αναφέρει ο προπονητής της Ενωσης Φερντάντο Σάντος που θεωρεί ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για τις δύο ομάδες. «Αν παίξουμε σύμφωνα με όσα έχουμε δείξει ως τώρα, οι πιθανότητες πρόκρισης είναι 50-50. Η Γκόριτσα έχει πολλά επίσημα παιχνίδια, ενώ για μας είναι ουσιαστικά το πρώτο», επισήμανε ο κ. Σάντος.

    Εκτός αποστολής έμειναν οι Σωτήρης Κωνσταντινίδης, Κάππος και Μπούρμπος.

    [21] ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου και την ΕΑΣ Λέσβου θα διοργανώσει το Σάββατο και την Κυριακή 9 και 10 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης τους 18ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου.

    Τα αγωνίσματα ανδρών που θα διεξαχθούν είναι:

    Ανδρες: 100μ, 400μ, 1.500μ, 5.000μ βάδην, ύψος, μήκος, σφαίρα, ακόντιο, 4χ100μ.

    Γυναίκες: 100μ, 400μ, 1.500μ, 3.000μ βάδην, μήκος, σφαίρα, ακόντιο, 4χ100μ.

    Παίδες: 200μ, 800μ, ακόντιο.

    Κορασίδες: 200μ, 800μ.

    Παμπαίδες Α: 150μ, 600μ, μήκος, σφαίρα.

    Παγκορασίδες Α: 150μ, 600μ, μήκος, σφαίρα

    Παμπαίδες Β: 60μ, 600μ

    Παγκορασίδες Β: 60μ, 600μ.

    [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΚΜΑΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η αποστολή της ολλανδικής Άλκμααρ, εν όψει της αυριανής αναμέτρησης για το θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. «Ο ΠΑΟΚ είναι δυνατή ομάδα. Έχει καλό γήπεδο και αυτό θα βοηθήσει να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν είμαστε αμυντική ομάδα, παίζουμε επιθετικά», τόνισε ο προπονητής της Αλκαμααρ, κος Αντριάνσε κατά την άφιξη της ομάδας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και συνέχισε: «Υπάρχουν δύο παιχνίδια και το καλύτερο για μας είναι αύριο να μην δεχθούμε γκολ. Θα ήμουν ευχαριστημένος αν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο 1-1».

    Απόντες, από την Άλκμααρ, είναι ο τραυματίας Γιούχα Ρέινι και ο Μαροκινός Αλι Ελ Καταμί, που δεν ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη, λόγω του φόβου που έχει με τα αεροπλάνα.

    [23] Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Τα Μέγαρα ήταν ο τελευταίος προορισμός της ημέρας για τη φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων που διέτρεξε τα δυτικά προάστια της Αθήνας στην έβδομη ημέρα της λαμπαδηδρομίας. Χιλιάδες άνθρωποι, με πρωταγωνιστές τους μαθητές των σχολείων, υποδέχθηκαν τους λαμπαδηδρόμους και παρακολούθησαν τελετές με παραδοσιακό χρώμα.

    Το πρωί η πομπή ξεκίνησε από τις Αχαρνές και μέχρι το βράδυ, πριν φτάσει στα Μέγαρα, είχε διασχίσει : Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Καματερό, Αγ. Αναργύρους, Ίλιον, Πετρούπολη, Περιστέρι. Οι δήμοι είχαν διοργανώσει και σήμερα τελετές με παραδοσιακούς χορούς, ενώ έντονη ήταν η παρουσία του Πρωτέα, της μασκότ των Αγώνων. Μαθητές των σχολείων με ελληνικές σημαίες και σήματα των Αγώνων έδωσαν τον τόνο στη γιορτή. «Αυτή η μεγάλη συμμετοχή επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κοινωνίας μας να αλλάξει νοοτροπία απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρίες» είπε ο εκπρόσωπος της Αθήνας 2004, Γιώργος Ρουμπάνης.

    Ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους της σημερινής ημέρας ήταν και ο Παράσχος Στογιαννίδης, Παραολυμπιονίκης. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο ύψος και του χάλκινου μεταλλίου στον ακοντισμό, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

    Αύριο η φλόγα θα διανυκτερεύσει στον Πειραιά, αφού προηγουμένως περάσει από τη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα.

    [24] ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Καλύτερη αγωνιστική παρουσία από την περσινή υποσχέθηκε ο προπονητής της Καλλιθέας, Τάκης Λεμονής στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. «Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε καλύτερη βαθμολογική θέση από πέρσι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε το ίδιο καλά με πέρσι», τόνισε ο προπονητής της Καλλιθέας και συνέχισε: «Έχουμε την υποδομή για να εκπληρώσουμε αυτόν τον στόχο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να καλύψουμε τα κενά μας και ως ένα σημείο το καταφέραμε, ενώ αντιμετωπίσαμε τους γνωστούς τραυματισμούς του Κυριάκου και του Γκεοργκίεφ. Ελπίζουμε ο πρώτος να είναι έτοιμος για τον μεταπροσεχή αγώνα μας με τον Εργοτέλη».

    Ο κ. Λεμονής αναφερόμενος στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος τόνισε: «Την Κυριακή παίζουμε στο στάδιο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό. Το γήπεδο στο οποίο θα παίξουμε είναι πανέμορφο και είχα την τύχη να το δω από κοντά στο παιχνίδι με την Τουρκία. Από την άλλη υπάρχει το συναισθηματικό δέσιμο με τον Ολυμπιακό. Όμως είμαι προπονητής της Καλλιθέας και πασχίζω για το καλό αυτής της ομάδας. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα».

    [25] ΦΡΑΤΙΝΙ: ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Όλες οι αραβικές χώρες είναι υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2005, βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    "Αν υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο όλες οι χώρες--συμπεριλαμβανομένων των πλέον αντίθετων στην αμερικανική επέμβαση αραβικών χωρών--συμφωνούν, είναι αυτό της διατήρησης της ημερομηνίας του 2005 που όρισε ο ΟΗΕ για τις εκλογές στο Ιράκ και ακόμη το ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να διαιρεθεί όσον αφορά την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών", σημείωσε ο Φρατίνι.

    Ο ίδιος έκανε την ανωτέρω δήλωση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής έπειτα από διήμερη περιοδεία του στο Κουβέιτ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων που απήχθησαν πριν από 8 ημέρες στο Ιράκ.

    [26] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Ένας βρετανός πολίτης δέχθηκε σήμερα πυροβολισμούς και σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσαν σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ένας ξένος πολίτης δέχθηκε πυροβολισμούς και σκοτώθηκε σε ανατολικό προάστιο της πόλης κοντά σε εμπορικό κέντρο, χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητά του.

    [27] ΔΥΟ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Δύο οικοδόμοι που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ πυροβολήθηκαν σήμερα θανάσιμα από άγνωστους στο νότιο τμήμα της πόλης Κιρκούκ, (βόρειο Ιράκ) ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    "Ενοπλοι άνδρες σκότωσαν τους δύο οικοδόμους την ώρα που πήγαιναν με αυτοκίνητο στο χώρο της δουλειάς τους στην περιοχή Ραχίμ, 30 χιλιόμετρα νοτίως του Κιρκούκ", αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση. Οι δύο άνδρες, των οποίων η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, ήταν υπάλληλοι στην αμερικανική βάση της περιοχής Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    [28] ΟΗΕ: ΔΕΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Λονδίνο, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Οι στόχοι που τέθηκαν πριν από δέκα χρόνια για περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι πιθανό να μην επιτευχθούν αν δεν υπάρξουν περισσότεροι πόροι και πολιτική βούληση, επισημαίνεται σε έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο "Η κατάσταση του πληθυσμού στον πλανήτη για το 2004".

    Από το 1994 όταν 179 χώρες συμφώνησαν στο Κάιρο να εφαρμόσουν το Πρόγραμμα Δράσης μέχρι το 2015 έχει σημειωθεί πρόοδος όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, επισημαίνει το Ταμείο για τον Πληθυσμό (UNFPA) του ΟΗΕ.

    Περισσότερα κορίτσια στις φτωχές χώρες μορφώνονται και περισσότερες χώρες θεσπίζουν νομοθεσίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όμως περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν σήμερα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και η αύξηση του πληθυσμού προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

    [29] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Βρυξέλες, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    To NATO εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στην περιοχή του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

    Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ "προχωρεί για να δούμε τί μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε στη φάση διερεύνησης κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πρόσθεσε.

    [30] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    Στρασβούργο, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (15:05 UTC+2)

    Πρόταση για δέσμευση κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται στην Τουρκία, προκειμένου να συντηρηθεί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Η παρέμβαση Χατζηδάκη έγινε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθυμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ξεχωριστό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού, επισημαίνει την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο σήμερα. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης ζητά να ενημερωθεί με ποιο τρόπο προτίθεται η Επιτροπή να βοηθήσει τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο ναό, αποτρέποντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο καταστροφής του. Προτείνει μάλιστα η συνδρομή αυτή να πραγματοποιηθεί μέσω τμήματος των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την Τουρκία, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να τα δαπανήσουν προς το σκοπό αυτό.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι κινδυνεύει με κατάρρευση ο κεντρικός τρούλος του ναού λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενώ λόγω της υγρασίας στο εσωτερικό του ναού, καταστρέφονται ψηφιδωτά και τοιχογραφίες στα υπό συντήρηση τμήματα του τρούλου.

    [31] Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (14:30 UTC+2)

    Τα σχέδια για το νέο της βιβλίο, που ήδη βρίσκεται στα σκαριά, μοιράστηκε η γνωστή συγγραφέας, Αλκη Ζέη, με παιδιά δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της Θεσσαλονίκης, τα οποία επισκέφτηκαν το περίπτερο του υπουργείου Παιδείας στην 69η ΔΕΘ και συνομίλησαν με μαζί της.

    Με χιούμορ και αυθορμητισμό, η 79χρονη συγγραφέας, σαν να μη διέφερε σε τίποτα από τους μικρούς μαθητές, δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων για τα βιβλία της και κυρίως για την δουλειά ενός συγγραφέα. "Νομίζετε ότι είμαι τόσο γριά για να μην μπορώ να γράψω άλλο βιβλίο;" δήλωσε η συγγραφέας όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα σχέδιά της.

    Ωστόσο, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες. "Συγκεντρώνω ακόμη το υλικό. Δεν ξέρω εάν θα τελειώσει και δεν βιάζομαι καθόλου" και πρόσθεσε ότι ούτε αυτή τη φορά θα λείπει η ευαισθησία της προς τα παιδιά.

    Η κ.Ζέη δήλωσε προβληματισμένη για το βεβαρημένο πρόγραμμα των σημερινών μαθητών, και εξέφρασε την ανησυχία της για ορισμένες ξενοφοβικές εκδηλώσεις από νέους.

    [32] ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ Μ. ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (12:08 UTC+2)

    Με ένα Γκαλά Οπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας ανοίγει τις πύλες του για τρίτη συνεχή καλλιτεχνική περίοδο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα θανάτου της Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, και ώρα 21.00, η Αλβανίδα υψίφωνος Inva Mula θα ερμηνεύσει δημοφιλείς άριες, πλαισιωμένη από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

    Το πρόγραμμα της βραδιά θα περιλαμβάνει άρια της Τζουλιέτα από την όπερα "Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι" του Μπελίνι, άρια της Τζίλντα από τον Ριγκολέτο του Βέρντι, άρια της Βιολέτα από την Τραβιάτα του Βέρντι κ.α.

    Η σοπράνο Ινβα Μούλα, μετά την κατάκτηση του βραβείου στο διαγωνισμό George Enescu στο Βουκουρέστι το 1988, είδε την καριέρα της να απογειώνεται διεθνώς και να συνοδεύεται από πλήθος βραβείων σε διαγωνισμούς όπως οι "Grand Prix Madama Butterfly" το Μάιο του 1992 στη Βαρκελώνη και "Concours International de Voix d' Opera" το Μάιο του 1993 στο Παρίσι.

    Εχει ερμηνεύσει πλήθος πρωταγωνιστικών ρόλων όπως της Μικαέλα στην Κάρμεν, της Τζίλντα στο Ριγκολέτο, της Βιολέτα στην Λα Τραβιάτα, τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα The Lady Macbeth of the Mtsensk District του Shostakovitch κ.α. Εμφανίστηκε στα σημαντικότερα θέατρα του κόσμου όπως Σκάλα του Μιλάνου, Metropolitan Opera, Βασιλική Οπερα - Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, Οπερα των Παρισίων, Κρατική Οπερα της Βιέννης, Κρατική Οπερα του Αμβούργου, Οπερα Μασσαλίας, Λυρική Οπερα του Σικάγο, Γερμανική Οπερα του Βερολίνου κ.α.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα εκδοτήρια του ΜΜΘ και από το εκδοτήριό του στην Αριστοτέλους, ενώ οι τιμές είναι: 25, 40, 50, 60 και 12 ευρώ (μαθητικά - φοιτητικά).

    [33] LUZ CASAL: Η ΝΤΙΒΑ ΤΟΥ Π. ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (11:47 UTC+2)

    Την Ισπανίδα ντίβα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ερμηνεύτρια των αντιθέσεων, θα απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μία μοναδική συναυλία στο Θέατρο Κήπου, στις 24 Σεπτεμβρίου (ώρα 21.00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 16ου Εθνο-τζαζ φέστιβαλ των 39ων Δημητρίων.

    Η πρόσφατη επιτυχία της γοητευτικής Luz Casal έξω από τα σύνορα της Ισπανίας δικαίωσε την μακροχρόνια μουσική πορεία της και εδραίωσε γρήγορα τη θέση της στη διεθνή μουσική σκηνή ως η «Iσπανίδα Ντίβα». Από το ροκ μέχρι τις ποπ μπαλάντες, από φολκ επιρροές μέχρι ηλεκτρονικές αναζητήσεις, η μουσική της Luz Casal ταξιδεύει σε διάφορα ακούσματα και παραμένει μοναδική και ιδιαίτερη.

    Η Luz Casal έρχεται από τη Βόρεια Ισπανία, μια περιοχή με πολλές κέλτικες επιρροές που βρίσκονται παντού στην μουσική της. Όμως η Luz Casal φέρνει και την μεσογειακή ατμόσφαιρα στα τραγούδια της και το πνεύμα του φλαμένκο, που σπάνια μεταφέρεται στην ποπ μουσική του σήμερα. Η φωνή της επιδεικνύει όλες αυτές τις ιβηρικές επιρροές, αλλά η παρουσία της αναδεικνύει πολλές καταπληκτικές αντιθέσεις.

    Η μουσική της καριέρα άρχισε με μια ανεξάρτητη παραγωγή το 1980 και προχωρούσε σταθερά στην Ισπανία και την Λατινική Αμερική σε όλη την δεκαετία του '80 με 5 δίσκους και πολλές περιοδείες. Αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1992 με την κυκλοφορία του A Contraluz που οι πωλήσεις του στην Ισπανία ξεπέρασαν το μισό εκατομύριο. Η Luz Casal εμφανίστηκε τότε στη γνωστή παγκόσμια μουσική έκθεση MIDEM (Cannes) και σε μια συναυλία για την Διεθνή Αμνηστία στην Χιλή μαζί με τον Peter Gabriel, τον Sting και τον Jackson Brown. Τότε ο Almodσvar της ζήτησε να τραγουδίσει το Piensa en mi ως κύριο μουσικό θέμα για το έργο του High Heels (Ψηλά Τακούνια) και έτσι η LUZ βρέθηκε απότομα στο διεθνή προσκήνιο.

    Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το δίσκο Como la flor prometida (Like the promised flower) και το 1996 συνεργάστηκε με τον Ry Cooder και τον Carlos Nuρez όπου τραγουδάει το Negra sombra (Black shadow), μια περίφημη διασκευή ενός ποιήματος της Rosalνa de Castro. Επίσης συνεργάστηκε με τον Pascal Obispo και αργότερα με την γνωστή μπάντα από την Κορσική τους I Muvrini.

    Η Luz Casal έχει τιμηθεί με τα πιο διακεκριμένα μουσικά βραβεία της Ισπανίας και με το βραβείο Goya από την Ισπανική Κινηματογραφική Ακαδημία για την μουσική επένδυση στο έργο Tu bosque animado.

    [34] "ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Μία βραδιά αφιερωμένη στο μουσικό πλούτο της Χαλκιδικής και της Μικρασιατικής παράδοσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν αύριο στο Θέατρο Κήπου, συντροφιά με το συγκρότημα «Ιχνηλάτες της Παράδοσης».

    Την συναυλία θα πλαισιώνει ολιγομελές χορευτικό σχήμα, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικούς χορούς της Χαλκιδικής και της Μ. Ασίας, ενώ παράλληλα θα προβάλλονται εικόνες με θέματα από πανηγύρια, τοπικά δρώμενα και ομορφιές του τόπου μας.

    Η Χαλκιδική διαθέτει πλούσια και πολύ αξιόλογη μουσική παράδοση αλλά και το μεγαλείο της Μικρασιάτικης κουλτούρας το οποίο μετέφεραν οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, που μετοίκησαν στην Χαλκιδική.

    Το συγκρότημα «Ιχνηλάτες της παράδοσης» δημιουργήθηκε το 1999 στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Τα μέλη του έχουν μακρόχρονη και βιωμένη εμπειρία στην μουσική μας παράδοση.

    Στους βασικούς στόχους του περιλαμβάνονται η καταγραφή, διαφύλαξη και διάδοση ανέκδοτων παραδοσιακών τραγουδιών, η λαογραφική έρευνα, η όσο είναι δυνατό αυθεντική ερμηνεία τους, η συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η παραγωγή και έκδοση του υλικού της καταγραφής, με την επιδίωξη να τιμήσουμε και πολλούς αγνώστους στο ευρύ κοινό μουσικούς και ερμηνευτές της περασμένης γενιάς.

    Στο ρεπερτόριο του υπάρχουν σκοποί και τραγούδια από τη Μ. Ασία, Χαλκιδική, νησιά του Αιγαίου, Θράκη, Κύπρο και από τα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας.

    Τα μέλη των «Ιχνηλατών της Παράδοσης» είναι:

    -Ρούλα Μυλωνά, ερμηνεύτρια

    -Καίτη Χρηστέλη, ερμηνεύτρια

    -Νίκος Μπερμπέρης, ερμηνευτής

    -Αστέριος Τράκας, βιολί

    -Αλέκος Κουρκούλης, ούτι

    -Γιώργος Πατρέλης, κανονάκι

    -Αντώνης Κωνσταντινίδης, λαούτο

    -Κώστας Καμπανάς, κρουστά

    -Μαρία Χαριστού, κρουστά

    -Γιάννης Καλαϊτζίδης, πλαγίαυλο(νέι)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 15 September 2004 - 18:14:31 UTC