Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [02] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ
  • [03] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ
  • [04] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ 23 ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [06] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ.
  • [07] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΞΩΜΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [08] 77ΧΡΟΝΗ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • [09] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ
  • [10] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [11] ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ
  • [12] ΤΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ;
  • [13] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
  • [14] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
  • [15] ΠΡΟΣ ΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΙΧ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [16] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ
  • [17] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΜΟΙΧΕΙΑΣ
  • [18] ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [21] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ Α'ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ-ΑΡΗΣ 3-1
  • [23] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ Κ.ΣΙΑΧΟΥ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [24] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Χ.ΚΑΛΗΜΕΡΗ ΚΑΙ Σ.ΤΡΙΟΜΜΑΤΗ
  • [25] ΣΤΗΝ 8η ΚΑΙ 11η ΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [26] ΔΙΟΡΙΑ 48 ΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΡΕΤΑΝΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [28] ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΟΥΝ ΠΑΛΙ"
  • [30] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
  • [31] "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ"
  • [32] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Β.ΣΑΚΚΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΚΟΥΪ
  • [33] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [34] ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Ν.ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2004 (21:58 UTC+2)

    Ένα μοναδικό θέαμα, απόλαυσαν οι δεκάδες χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το βράδυ της Παρασκευής το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο, παρακολουθώντας την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Των αγώνων της ζωής, της ελπίδας, της υπομονής, της αγάπης και της ανθρωπιάς. Ένας τεράστιος πλάτανος, ξεπρόβαλε στο κέντρο του Σταδίου και δεκάδες παιδιά κρατώντας στα χέρια το φως της γνώσης το περικύκλωσαν, λίγο πριν η Βίκυ Λέανδρος τραγουδήσει τον Εθνικό μας Ύμνο.

    Παρόντες στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

    Ένας πλάτανος 25 μέτρων και ο ήλιος, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που άρχισε στις 20:30 στο Ολυμπιακό Στάδιο, και σήμανε την έναρξη της μεγάλης γιορτής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν ο άνθρωπος.

    Στην αρχή της τελετής, δεκάδες μικρά παιδιά, τα οποία κρατούσαν φαναράκια, πλησίασαν προς το δένδρο της γνώσης, όπως έχει ονομαστεί ο πλάτανος. Όταν έφθασαν στο δένδρο, άναψαν χιλιάδες φωτάκια και ένας μεγαλοπρεπής ήλιος, σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων, αναδύθηκε για να ξεκινήσει το «Ταξίδι του ήλιου», η Τελετή Έναρξης των Αγώνων.

    Τη σκυτάλη πήρε η Βίκυ Λέανδρος, η οποία με τη συνοδεία χορωδιών της ΕΡΤ, ομογενειακών σωματείων και συλλόγων παιδιών με αναπηρία, τραγούδησε τον εθνικό ύμνο.

    Αμέσως μετά, στο Στάδιο μπήκαν δεκάδες τυμπανιστές που έδωσαν τον ρυθμό με τον οποίο εισέρχονταν οι 3.850 αθλητές, από 140 κράτη, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας.

    Ταυτόχρονα εκατοντάδες χορευτές, κρατώντας μεγάλα διάφανα φτερά πεταλούδας, πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο με κυκλικούς χορούς, σε χορογραφία της Αποστολίας Παπαδημάκη, γύρω από το δένδρο, το οποίο άλλαζε χρώματα συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

    Συνολικά 3.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στην Τελετή Έναρξης, η οποία χαρακτηρίζεται λιτή και ανθρωποκεντρική. O Μάριος Φραγκούλης και η Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της, τραγούδησαν τον ύμνο των Παραολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, τη στιγμή που χιλιάδες πυροτεχνήματα φώτιζαν για ακόμη μία φορά τον ουρανό της ελληνικής πρωτεύουσας.

    Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Φιλ Κρέιβεν, οι οποίοι μπήκαν στο Στάδιο ύστερα από την παρέλαση των αθλητών μαζί με τη σημαία των Παραολυμπιακών, θα απηύθυναν χαιρετισμό.

    Oι κερκίδες του OΑΚΑ ήταν γεμάτες, αφού όλα τα εισιτήρια της Τελετής Έναρξης είχαν εξαντληθεί, ενώ στον χώρο των επισήμων, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης, βρίσκονταν η βασιλική οικογένεια της Oλλανδίας και της Δανίας.

    Η γαλλική εταιρεία ECA2, επιμελήθηκε την Τελετή Έναρξης.

    Μετά την παρέλαση

    Μετά την παρέλαση των αθλητών, ο Προέδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Φιλ Κρέιβεν, αλλά και η Προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Γιάννα Αγγελοπούλου/Δασκαλάκη, ανέβηκαν στη σκηνή και καλωσόρισαν όλον τον κόσμο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

    Η κυρία Αγγελοπούλου χαρακτήρισε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας "παγκόσμια γιορτή δύναμης και ομορφιάς, διαφορετικότητας και συναδελφικότητας", ενώ τόνισε απευθυνόμενη προς τους αθλητές ότι "γιορτάζουμε τους Αγώνες και τα επιτεύγματά σας γιατί εκπροσωπείτε ό,τι καλύτερο υπάρχει, το έξοχο ανθρώπινο πνεύμα που μας ωθεί όλους να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας και να πετυχαίνουμε αυτά που άλλοι θεωρούν ακατόρθωτα."

    Μετά την κυρία Αγγελοπούλου, ο λόγος ανήκε στον κ. Κρέιβεν. "Καλησπέρα" είπε σε άπταιστα ελληνικά για να εισπράξει το χειροκρότημα όλων. "Εκ μέρους της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σε αυτό το υπέροχο Στάδιο. Η Ελλάδα έζησε ένα καταπληκτικό αθλητικό καλοκαίρι. Αρχικά η ποδοσφαιρική σας ομάδα των Ανδρών και μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τώρα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Συγχαρητήρια στην Αθήνα και σε όλους τους πολίτες της που αφοσιώθηκαν για να ετοιμάσουν αυτή την υπέροχη πόλη. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Αγγελοπούλου, για τη σκληρή και ομαδική δουλειά. Αφήνετε μια μεγάλη κληρονομιά στις επερχόμενες γενιές. Εμείς οι Παραολυμπιονίκες είμαστε μέρος αυτής της κληρονομιάς" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέιβεν, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που με τη συμβολή τους έστειλαν το μήνυμα της θέλησης παντού στην Ελλάδα προβάλλοντας τα ιδανικά που διέπουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνους Στεφανόπουλος, κήρυξε την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων για να ακολουθήσει μία ακόμη σειρά πυροτεχνημάτων.

    Ακολούθως, η σολίστ, Ελένη Φιλίππα, έπαιξε στο σαντούρι μια αυτοσχέδια παραλλαγή του Ύμνου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και αμέσως μετά οκτώ Έλληνες αθλητές έκαναν την είσοδό τους και το γύρο του Σταδίου κρατώντας τη Σημαία της ΔΠΕ. Οι αθλητές που κρατούσαν τη σημαία ήταν οι εξής: Γεώργιος Σαμαντζής (στίβος), Ιωάννης Φωτιάδης (στίβος), Παντελής Γιαννικούρης (στίβος), Νικολέτα Παυλίδου (στίβος), Χαρά Παρουπρασανίτη (στίβος), Αθανάσιος Τσιβίλης (στίβος), Γρηγόρης Μούσιος (στίβος), Τσεχουάν Φερνάντεθ (στίβος). Όταν έφτασαν στη σκηνή, η χορωδία τραγούδησε τον Ύμνο των Αγώνων και έγινε η έπαρση της σημαίας. Από το τελετουργικό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι απαγγελίες των όρκων των αθλητών και των διαιτητών-κριτών οι οποίες έγιναν αμέσως μετά. Τον όρκο των αθλητών απήγγειλε η Ελληνίδα κολυμβήτρια, Μαρία Καλπακίδου, ενώ τον όρκο των κριτών ο Έλληνας κριτής στίβου, Βλάσης Ταμβακιέρας.

    Ο λαβύρινθος

    Μετά, τα φώτα χαμήλωσαν και στο έδαφος του Σταδίου σχηματίστηκε ένας λαβύρινθος. Οι χορευτές προσπαθούσαν να κινηθούν στο χώρο και να βγουν από το λαβύρινθο αλλά έδειχναν μπερδεμένοι προσπαθώντας με αυτό τον αλληγορικό τρόπο να απεικονίσουν το ανθρώπινο δράμα. Κατόπιν, προβλήθηκε η εικόνα της φωτιάς πάνω στο δέντρο ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μια χορογραφία μέσα σε "κουκούλια" (σ.σ. μεγάλοι σάκοι από λίκρα) η οποία συμβόλιζε τη ροή του μάγματος που κυλάει πάνω στην επιφάνεια της Γης. Το κόκκινο χρώμα (της φωτιάς) διαδέχθηκε το γαλάζιο (της θάλασσας) ενώ την ίδια ώρα οι χορευτές κρατώντας βεντάλιες αναπαριστούσαν την κίνηση των κυμάτων.

    Εκείνη τη στιγμή, ζωντάνεψαν οι ρίζες του δέντρου οι οποίες έγιναν ανθρώπινες και απλώθηκαν για να καλύψουν τον αγωνιστικό χώρο ως σύμβολο της γονιμότητας της γης. Ταυτόχρονα πολλές εικόνες προβάλλονταν πάνω στα κοστούμια των χορευτών. Αμέσως μετά γκρίζα και άσπρα σύννεφα κύκλωσαν το δέντρο με τη συνδρομή του ανέμου ενώ 18 κωφοί ερμηνευτές πλησίασαν το δέντρο παλεύοντας με τον αέρα και έγραψαν τα ονόματα (Ζέφυρος, Βορίας, Εύρος, Όστρια, Γαρμπής, Σκύρων, Γρέγος, Απηλιώτης) των ανέμων.

    Πλέον, ήταν η σειρά του Ήλιου ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο περικυκλωμένος από Αγγέλους. Η Τελετή έφτανε στην κορύφωσή της. Τα φώτα χαμήλωσαν, στις οθόνες προβλήθηκαν εικόνες από τη Λαμπαδηδρομία των Παραολυμπιακών Αγώνων ενώ η Φλόγα μπήκε στο Στάδιο στα χέρια του πρώτου Λαμπαδηδρόμου. Ήταν η τελευταία της στάση στην Αττική. Αφού άλλαξε οκτώ διαφορετικά χέρια, άναψε τον βωμό μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων και εντυπωσιακών εικόνων. Οι αθλητές που την αντάλλαξαν ήταν οι εξής: Δημήτριος Κωνσταντάνγκας (σφύρα), Κωνσταντίνος Αρώνης (στίβος), Εμμανουήλ Μαράκης (ποδηλασία), Αναστάσιος Παπούλιας (μαραθώνιος), Εμμανουέλα Μαρεντάκη (σκοποβολή), Ελένη Σαμαριτάκη (στίβος), Γεώργιος Τόπτσης (στίβος) και Χρήστος Αγγουράκης (στίβος).

    Παρουσιαστές της Τελετής Έναρξης ήταν ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Αφροδίτη Σημίτη και η Σοφία Ρομπόλη, ενώ η αναγγελία των χωρών γίνονταν στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και τη νοηματική γλώσσα των κωφαλάλων που προβάλλονταν από τις γιγαντο-οθόνες του OΑΚΑ.

    Υπό τους ήχους αμέτρητων κρουστών οργάνων και τα ρυθμικά παλαμάκια εκατοντάδων ασπροντυμένων εθελοντών και των θεατών, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των εθνικών αποστολών, με πρώτη την Αγκόλα, για να ακολουθήσουν το Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βερμούδες, Βιετνάμ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία (που ήταν από τις πολυπληθέστερες συμμετοχές και οι αθλητές της οποίας κρατούσαν μαζί με τις γερμανικές και ελληνικές σημαίες), Γκάνα, Γουατεμάλα, Γουϊνέα, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ελβετία, Εσθονία, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Ινδία, Ι νδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισημερινός, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κένυα, Κίνα, Κιργιζιστάν, Κολομβία, Κορέα, Κόστα Ρίκα, Κουβέϊτ, Κροατία, Κύπρος, Λεσότο, Λετονία, Λευκορωσία. Λιβύη, Λιθουανία, Λιχνεστάϊν, Μακάο Κίνα, Μαλαισία,Μάλι, Μαρόκο, Μαυρίκιος, Μαυριτανία, Μεγ. Βρετανία, Μεξικό, Μογγολία, Μολδαβία, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Μπαχρέϊν, Μπενίν, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νίγηρας, Νικαράγουα, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ομάν, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Πουέρτο Ρίκο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουδάν, Σουηδία, Σουρινάμ, Σρι Λάνκα, Συρία, Ταϊπέϊ, Τανζανία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Τζαμάϊκα, Τόγκα, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τσεχία, Τυνησία, Νησιά Φερόες, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Φίτζι, Χιλή, Χονγκ Κονγκ, και τελευταία παρέλασε η Ελληνική ομάδα, με σημαιοφόρο τον παραολυμπιονίκη πρωταθλητή μας Κωνσταντίνο Φύκα. Όρθιοι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ χειροκροτούσαν, ενώ το πλήθος φώναζε ρυθμικά όλε-όλε-όλε.

    Στα 17 αγωνίσματα θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3.000 αθλητές από 140 χώρες. Από 44 ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, σε σαράντα χώρες, θα μεταδοθούν οι Αγώνες. Ο Κωσταντίνος Φύκας, χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στα 50μ και 100 μέτρα ελεύθερο της κολύμβησης, είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης. Συνολικά έχουν διατεθεί 300.000 εισιτήρια με το στόχο να είναι στις 400.000. Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ) Φιλ Κρέιβεν.

    [02] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονται οι έρευνες για το Σινούκ που κατέπεσε πριν από μια εβδομάδα στα ανοιχτά του Αγίου Όρους ενώ τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Αργά χτες το βράδυ εντοπίστηκε ο 12ος νεκρός και έτσι τώρα ο αριθμός των αγνοουμένων είναι πέντε .

    Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα του ΓΕΣ το οποίο επιμερίζει τις ευθύνες για την καθυστέρηση της κινητοποίηση και ενημέρωση των προϊσταμένων αρχών από τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στον ελληνικό στρατό για τις παραλείψεις που στρατού στην τραγωδία

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash οι ευθύνες του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, τις οποίες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποκλείσει από την πρώτη στιγμή είναι σαφείς, διότι σε έγγραφο του Επιτελείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται ότι μέσα από τους αποδέκτες του σήματος διάθεσης του μοιραίου Σινούκ με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου δεν βρισκόταν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δηλαδή το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων δεν γνώριζε για την πτήση πριν αυτή πραγματοποιηθεί

    [03] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, αλλά και για την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας, ασκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο δείπνο για τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, στην 69η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Παπανδρέου «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τροπή των πραγμάτων στη χώρα» και συγκεκριμένα για την αδυναμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την μεταολυμπιακή περίοδο και την ισχυρή οικονομία που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από εφτά μήνες. Κατηγορεί την κυβέρνηση για κομματικοποίηση του κράτους, για απραξία και ερασιτεχνισμό στην οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική, καθώς επίσης στη διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή της υπόθεσης της πτώσης του ελικοπτέρου Σινούκ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διέψευσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά σε σχέση με την φορολογία, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας και επισημαίνει ότι πρόκειται για μία «κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών» και «περιορισμένης ευθύνης» που δεν εμπνέει ασφάλεια σε μία περίοδο υψηλού ρίσκου για την χώρα.

    Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

    «Κυρίες και κύριοι,

    Είναι τιμή και χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, στο πλαίσιο της 69ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Η ΔΕΘ, με τη διεθνή ακτινοβολία της και την εξέχουσα συμβολή της, αποτελεί μια κορυφαία στιγμή για όλους μας. Μια στιγμή αυτογνωσίας, ανάλυσης και αλήθειας για την κατάσταση της χώρας μας. Για το όραμα και τους στόχους μας, για τους φόβους και τις ελπίδες μας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Για κάθε έναν που μιλά ενώπιόν σας είναι μια στιγμή ευθύνης. Και με αυτό το αίσθημα ευθύνης απευθύνομαι απόψε σε σας.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές και στους εκθέτες.

    Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, μια καμπή αλλά και σε μια μεγάλη αντίφαση.

    Η Ελλάδα η μεταολυμπιακή Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση ίσως, στη σύγχρονη ιστορία της.

    Βρίσκεται σε θέση εκκίνησης ζηλευτή.

    Θέση από την οποία μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, τις κατακτήσεις της, τα σημαντικά βήματά της, αν θέλετε και τις θυσίες που έχει κάνει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

    Μεγάλα και ιστορικά προβλήματα έχουν βρει τη λύση τους ή έχουν δρομολογηθεί.

    Μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με πολύ λιγότερα βάρη από τις προηγούμενες γενιές των Ελλήνων.

    Η Ελλάδα μπορεί με αποτελεσματική δουλειά και ομοθυμία να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα της εποχής, να κάνει νέα άλματα προόδου.

    Μπορεί η Ελλάδα και οι Έλληνες να διασφαλίσουν ένα μέλλον σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας, δημοκρατίας και ποιότητας ζωής για όλους.

    Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που εκπροσωπώ σήμερα μια μεγάλη παράταξη που δημιούργησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές για ένα πιο φωτεινό μέλλον για τον ελληνισμό.

    Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Το στοίχημα βρίσκεται μπροστά μας. Ως κίνημα έχουμε και γνώση και πείρα και βούληση. Δεν φοβόμαστε, αντιθέτως προχωρούμε, μέσα από την αυτοκριτική μας. που κάνουμε.

    Είμαστε έτοιμοι να πρωτοπορήσουμε ξανά μπροστά στις νέες εξελίξεις.

    Για την αξιοποίηση αυτής της 'προίκας' της σημερινής Ελλάδας, αυτής της δυναμικής, αυτής της νέας πατριωτικής ανάτασης, προϋπόθεση είναι να δουλέψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα. Με τόλμη αλλά και με γνώση. Με όραμα αλλά και με ρεαλισμό. Με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.

    Αλλά και γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ.

    Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Ανησυχώ βαθύτατα για την τροπή των πραγμάτων στη χώρα μας.

    Στους έξι τελευταίους μήνες η σημερινή κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, των ιστορικών απαιτήσεων, των ιστορικών ευκαιριών και των μεγάλων προσδοκιών του ελληνικού λαού. Δεν ήταν έτοιμη και αδυνατεί να κυβερνήσει.

    Η σημερινή Κυβέρνηση ούτε τόλμη, ούτε αποφασιστικότητα δείχνει, ούτε σύνεση, ούτε ρεαλισμό, ούτε γνώση, ούτε όραμα φαίνεται να έχει. Επιπλέον έχει ήδη δείξει δείγματα, νοσηρά, ότι πάνω από το συμφέρον του συνόλου προέχει γι΄ αυτήν το μικροκομματικό, το ιδιοτελές, το επικοινωνιακό, αντί της ουσίας.

    Θα μου πείτε «σκληρά λόγια μόνο 6 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης».

    Θέλω να ξέρετε ότι από μένα ούτε σκληρά, ούτε ήπια λόγια θα ακούσετε.

    Θα ακούσετε αυτό που θεωρώ επιβεβλημένο για το συμφέρον της Ελλάδας, χωρίς περιστροφές.

    Και επαναλαμβάνω, απόψε κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

    Θα σας μεταφέρω μερικές προσωπικές εμπειρίες για να αντιληφθούμε ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και πως αφορούν τον Έλληνα.

    Παράδειγμα Πρώτο:

    Βραζιλία. Επισκέπτομαι τον Πρόεδρο Λούλα. Το μεγάλο του στοίχημα να εξαλείψει την φτώχεια. Ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι δεν έχουν να φάνε. Ο μεγάλος του στόχος εγγυημένο ένα πιάτο φαΐ την ημέρα για κάθε Βραζιλιάνο. Τι μου ζητάει εμένα. Εσείς οι έλληνες μας καταλαβαίνετε. Σας αγαπάμε. Ανοίξτε τις πόρτες της ΕΕ. Αφήστε να πουλήσουμε τα αγροτικά μας προϊόντα χωρίς δασμούς. Σταματήστε στην Ευρώπη να επιδοτείτε τόσο τα δικά σας προϊόντα. Έτσι θα αγοράσετε εσείς πιο φτηνά και θα φάμε και εμείς ψωμί.

    Προ δύο μηνών πέτυχε μια κατ' αρχήν συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όχι μόνο για τη Βραζιλία αλλά και για πολλές άλλες φτωχές χώρες. Συμφώνησε η ΕΕ και είναι βέβαιο ότι και στο μέλλον, χρόνο με το χρόνο, οι αντιστάσεις της θα είναι μικρότερες στο θέμα αυτό.

    Τι σημαίνει αυτό για μας; Σε πρώτη ανάγνωση, σημαίνει εντονότερο ανταγωνισμό και πρόσθετες δυσκολίες για την αγροτική μας οικονομία. Αύξηση της ανεργίας και μεγάλα προβλήματα στην ύπαιθρο.

    Εκτός εάν βάλουμε διαφορετικό στόχο. Εκτός και αν σκεφτούμε στρατηγικά, πέρα από το 2013 που έχουμε εξασφαλίσει τις επιδοτήσεις στα αγροτικά μας προϊόντα. Εκτός και αν μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία. Να βάλουμε, δηλαδή, τον πήχη ψηλά.

    Αυτό σημαίνει ριζικό αναπροσανατολισμό της αγροτικής μας παραγωγής και οικονομίας. Σημαίνει να σταθούμε όλοι κοντά στον αγρότη και στην ύπαιθρο, ώστε να δώσουμε νέες προοπτικές για ανάπτυξη ποιότητας.

    Ποιότητα σημαίνει τα προϊόντα μας να γίνουν ανταγωνιστικά (να μην εξαρτώνται από επιδοτήσεις), ποιότητα σημαίνει τα προϊόντα μας να είναι υγιεινά, σημαίνει να πάμε σε φυσικές, βιολογικές καλλιέργειες, σημαίνει να μειωθούν τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που και την υγεία βλάπτουν και το περιβάλλον ρυπαίνουν (π.χ. Λίμνη Κορώνεια)

    Σημαίνει να συνδυασθεί η στροφή αυτή σε νέες ποιοτικές μορφές τουρισμού, εναλλακτικού, αγροτικού, ορειβατικού, πολιτιστικού, συνεδριακού.

    Σημαίνει να αξιοποιήσουμε ότι ωραιότερο έχει η Ελλάδα. Να διαφυλάξουμε παραδόσεις αλλά και να τις εντάξουμε σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον.

    Για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί νέο στρατηγικό στόχο εν' όψη της EXPO 2008. Μια διοργάνωση εφάμιλλη της Ολυμπιάδας με κύριο μήνυμα την στροφή σε μια ανάπτυξη ποιότητας στο χώρο της σίτισης, των αγροτικών και περιβαλλοντικών προϊόντων, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

    Είναι αυτοί οι στρατηγικοί στόχοι που οδηγούν το σχεδιασμό μας για το μέλλον και τις υποδομές της περιοχής.

    Αντί γι΄ αυτό τους τελευταίους έξι μήνες, στον τομέα της αγροτικής πολιτικής έχουμε από την Κυβέρνηση την απόλυτη απουσία.

    Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια δημιουργείται κρίση στον τομέα της αρτοποιίας. Οι παραγωγοί σιταριού παίρνουν εξευτελιστικές τιμές. Η ψαλίδα μεταξύ της τιμής στον έμπορο και της λιανικής αυξήθηκε ραγδαία. Και η κυβέρνηση ανακοινώνει επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι θα ρυθμίσει το πρόβλημα των πανωτοκίων.

    Καμία αντίρρηση. Ρυθμίστε το. Είχαμε και καλύτερες προτάσεις εμείς προεκλογικά. Αλλά στους έξη μήνες αυτή είναι η οραματική πολιτική σας, αυτοί είναι οι στόχοι σας, αυτό είναι το σχέδιό σας; Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγρότης ή τα παραπάνω που ανέφερα;

    Σε ότι αφορά στη EXPO 2008 περιμένουμε, έτοιμοι να δίνουμε κάθε στιγμή τη δική μας συμβολή και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

    Παράδειγμα Δεύτερο:

    Κίνα. Επισκέπτομαι ολόκληρη την ηγεσία της Κίνας. Χαρά τους για την ανάληψη της Ολυμπιάδας και μεγάλο το ενδιαφέρον για συνεργασίες με την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικός εταίρος λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας των ελλήνων εφοπλιστών στη Σανγκάη. Ζητούν να γίνει επίσημος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα. Τους ρωτούμε πόσους μπορείτε να στείλετε μας απαντούν 'πόσους χωράτε';

    Αποτελούν την μεγάλη ευκαιρία για τον πολιτιστικό τουρισμό, για την ανάπτυξη περιοχών της χώρας που πρώτιστα προσφέρουν πολιτισμό και δευτερευόντως ήλιο και θάλασσα.

    Τι κάνει η σημερινή Κυβέρνηση; Αντί να αξιοποιεί την τεράστια προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, αντί να έχει ήδη προωθήσει μια διαφημιστική εκστρατεία για το 2005, ασχολείται 7 μήνες τώρα με την σύσταση, τις αρμοδιότητες, και τις ενδοκυβερνητικές κόντρες για το Υπουργείο Τουρισμού.

    Μια ακόμα επισήμανση για την Κίνα. Σε όλες τις συναντήσεις μου έβαλαν το θέμα των κινέζικων αναπτήρων. Η ΕΕ είχε αποκλείσει την πώλησή τους στην Ευρώπη λόγω ελλειπών προδιαγραφών. Οι κινέζοι πιέζουν για να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Ρωτήστε εδώ όποιον επαγγελματία ή ΜΜΕ στην αίθουσα αυτή. Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η Κίνα.

    Δύσκολος ανταγωνισμός, ή και μέσω τρίτων χωρών το αθέμιτο παραεμπόριο.

    Αργά ή γρήγορα η προστασία που μας δίνει η ΕΕ θα εξασθενήσει υπέρ των ανοιχτών αγορών.

    Και άρα ρωτάμε την Κυβέρνηση: η λύση για τις ΜΜΕ είναι μερικές φοροαπαλλαγές; Συμφωνούμε για αυτές. Χρειάζεται όμως πλειάδα μέτρων.

    Το πιστωτικό σύστημα να βοηθά την καινοτομία, την δεύτερη ευκαιρία, να αξιολογεί ως εγγύηση το επιχειρηματικό σχέδιο αντί ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων.

    Η πολιτεία να συμβάλλει στην έρευνα που θα συνδέεται με την παραγωγή και ακόμα περισσότερο την κατάρτιση των νέων και την δια βίου εκπαίδευση. Και εδώ η στροφή στην ποιότητα αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

    Παράδειγμα Τρίτο

    Περού. Στο Περού, συναντώ την Πρωθυπουργό. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Εντυπωσιάζομαι όταν μου λέει ότι είναι πρώην εφοριακός. Ξέρω ότι στην αίθουσα αυτή δεν αποτελεί το πιο δημοφιλές επάγγελμα. Είχε όμως βαλθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο χώρο της φορολογίας. Πως; Δημιουργώντας ένα πλαίσιο διαφάνειας. Απλοί κανόνες, τέρμα η πολυνομία, τέρμα η πολυαρχία, τέρμα οι πολλές συναρμοδιότητες, τέρμα η σύγχυση που φέρνει αυθαίρετες αποφάσεις από τη διοίκηση. Κανόνες που θα ισχύουν χωρίς αιφνιδιαστικές αλλαγές για αρκετά χρόνια. Και ο τελευταίος υπάλληλος όπως και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει πολύ καλύτερα τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του.

    Με τα χρόνια κατάφερε να μειώσει σημαντικά τη διαφθορά στη σχέση εφοριακού και επιχειρηματία.

    Η δικιά μας Κυβέρνηση τι κάνει; Μίλησε για διαπλοκή και το ξέχασε μετεκλογικά. Μίλησε για κατάργηση του ΣΔΟΕ και ούτε τον καταργεί, ούτε τον λειτουργεί. Νέα σύγχυση, όπως και απώλεια εσόδων.

    Μίλησε για νέο φορολογικό νομοσχέδιο και μάλιστα μακρόχρονης διάρκειας. Αντίθετα θεσπίζει προσωρινά φοροεισπρακτικά μέτρα. Κάνει νόμο για επαναπατρισμό κεφαλαίων πλήγμα στην οικονομία γιατί επιβραβεύει τις χειρότερες συμπεριφορές. Ο απλός φορολογούμενος θα αναρωτιέται τελικά γιατί να είμαι εγώ το θύμα.

    Και πάλι το ζητούμενο: μια άλλη ποιότητα, μια νέα σχέση πολίτη κράτους.

    Τελευταίο παράδειγμα:

    Φινλανδία. Η επίσκεψη στη Φινλανδία ή στη Σουηδία σου δίνει ανάγλυφα το ποια είναι η σημασία της κοινωνίας της γνώσης, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, που συνδυάζεται με την παραγωγή και την απασχόληση, το αντίθετο, δηλαδή, από τη λογική του κομματικού ελέγχου στην εκπαίδευση που βλέπουμε ξανά να αναβιώνει σήμερα

    Θα με ρωτήστε γιατί χρησιμοποιώ παραδείγματα από τόσες διαφορετικές περιοχές.

    Ζούμε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τεράστιες αλλαγές. Σε ένα σταυροδρόμι της ανθρωπότητας. Ο πλανήτης μας αλλάζει. Οι κοινωνίες μας αλλάζουν. Οι προκλήσεις είναι ποιοτικά διαφορετικές. Η επαναστατική ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δώσει νέες ευκαιρίες στον άνθρωπο.

    Η φύση της οικονομίας και της εργασίας αλλάζει.

    Σε έναν κόσμο αλληλεξάρτησης, οι παγκόσμιες προκλήσεις μας αφορούν. Και μας επηρεάζουν.

    Οι απαντήσεις που θα δώσουμε στα μεγάλα διλήμματα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον και τη θέση μας στην παγκόσμια κοινότητα.

    Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι κίνημα τολμηρών επιλογών. Ξεκινήσαμε με την Αλλαγή ως αίτημα εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας, πολιτικής ισονομίας, αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος.

    Προχωρήσαμε στη στρατηγική της ΟΝΕ, του εκσυγχρονισμού, της βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας και της πολιτικής ειρήνης για την Τουρκία, των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τώρα ετοιμαζόμαστε για ένα βήμα πιο πέρα: Βάζουμε στόχο την Ποιότητα στη λειτουργία της κοινωνίας και τη ζωή των πολιτών. Η μία επιλογή συμπληρώνει την άλλη σε μία προοπτική που δίνει νόημα στην πολιτική και αυτοπεποίθηση στους πολίτες.

    Η ανάπτυξη όπως την ξέραμε ως σήμερα είχε μια στενή σκοπιά. Μπορεί να έχει κανείς αύξηση του ΑΕΠ όπως στην Ελλάδα αλλά και παράλληλα μείωση της ποιότητας ζωής για πολλούς. Προβλήματα περιβάλλοντος, φτώχεια, ανεργία, εγκληματικότητα. Παράλληλα όμως χωρίς ισχυρή ανάπτυξη είναι αδύνατον να έχουμε σοβαρές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

    Για αυτόν τον λόγο προωθούμε ένα νέο, εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που ουσιαστικά διευρύνει τις δυνατότητες, τις επιλογές τις ελευθερίες του ατόμου και απελευθερώνει τον πολίτη. Του δίνει την ελευθερία να πετύχει την ευημερία, την ελευθερία να απολαμβάνει καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, την ελευθερία να μην φοβάται την περίθαλψή του, την ελευθερία να επιλέγει δια βίου την εκπαίδευσή του, το επάγγελμά του, την ελευθερία να μην έχει χώρους δουλειάς υπό υπερβολική πίεση, την ελευθερία να παίρνει ρίσκο χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει στο περιθώριο της κοινωνίας, την ελευθερία να έχει τον ιδιωτικό του χώρο αλλά και την ελευθερία να μην αισθανθεί μόνος, την ελευθερία να μην έχει το άγχος της εγκληματικότητας, την ελευθερία να αισθάνεται ασφαλής σε μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.

    Ο στόχος της Ποιότητας και ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης μας βρίσκει στην Αντιπολίτευση. Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση ακριβώς για να προωθήσουμε και από αυτή τη θέση τη στρατηγική των ποιοτικών μετασχηματισμών στο επίπεδο του κοινωνικού συνόλου και της ζωής των πολιτών.

    Το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι πάντα Δύναμη αλλαγής και ευθύνης. Ως δύναμη αλλαγής και ευθύνης θα ελέγχει εάν και κατά πόσο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα υπηρετούν τη στρατηγική της ποιότητας, τις σύγχρονες ανάγκες, τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές που απαιτούν οι καιροί.. Έτσι θα υποχρεώσει την Κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και να δηλώσει ανοιχτά εάν θέλει ή όχι τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας, αν μπορεί να προσχωρήσει έμπρακτα και αν υιοθετεί την πολιτική του ποιοτικού μετασχηματισμού. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας θα κινούνται διαρκώς προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κυρίες και κύριοι,

    Βρισκόμαστε λίγες μόνο εβδομάδες από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μία μόλις ημέρα από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών αγώνων. Ενός γεγονότος που δείχνει τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής.

    Η Ελλάδα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.

    Απέδειξε ότι είναι ικανή να φέρει σε πέρας με επιτυχία μία γιγάντια οργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια όπως είναι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Αποδείξαμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου και να υλοποιήσουμε πολύπλοκα εγχειρήματα.

    Σε πείσμα όλων όσων όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας -- αμφισβητούσαν την ικανότητά μας γι' αυτό. Αλλά και σε πείσμα εκείνων που μέχρι πρόσφατα αναρωτιόντουσαν εάν έπρεπε να έχουμε αναλάβει αυτό το τεράστιο εγχείρημα, ενώ τώρα σπεύδουν να καρπωθούν τη μεγάλη επιτυχία.

    Αποδείξαμε ότι οι πολιτικές που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές που δημιουργήθηκαν, τα μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια, αποδίδουν.

    Δημιουργούν μία χώρα σύγχρονη, δυνατή, περήφανη και σίγουρη για τον εαυτό της και για τις δυνατότητες που έχει.

    Προσφέρουν στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά στην επόμενη φάση ανάπτυξης της χώρας μας.

    Θα μπορούσα να απαριθμώ για πάρα πολύ ώρα το έργο του ΠΑΣΟΚ σε κάθε τομέα και σε κάθε περιοχή της χώρας. Δεν θα το κάνω σήμερα και ελπίζω ότι δεν θα γράψει κανείς ότι δεν τιμούμε αυτό το έργο.

    Αρκεί να πω αυτό που βλέπουν όλοι οι πολίτες.

    Αλλάξαμε την Ελλάδα.

    Η Ελλάδα του 2004 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε. Δεν μοιάζει καν ακόμα και με την Ελλάδα των πιο πρόσφατων ετών.

    Αυτή η πρόοδος είναι ορατή σε όλους, σε όλη την Ελλάδα, και φυσικά και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

    Φαίνεται στην Εγνατία Οδό που ενώνει μέχρι τώρα αποκομμένες οικονομικά περιοχές και δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

    Φαίνεται στα σύγχρονα νοσοκομεία, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στις αθλητικές υποδομές -- η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παράλληλα με την οργάνωση των Ολυμπιακών υλοποίησε και πρόγραμμα για την περιφέρεια φαίνεται στις κάθε είδους υποδομές.

    Φαίνεται και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στις νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν τις αγορές των Βαλκανίων, στις υποδομές τεχνολογίας και καινοτομίας που δημιουργήσαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη.

    Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη και πρέπει να αναγνωρίζεται.

    Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι΄ αυτό το τεράστιο έργο. Όμως, έχουμε και πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και των υστερήσεων που παραμένουν. Γιατί αλλιώς, αν δεν αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τις υστερήσεις με πολιτικό θάρρος, δεν θα μπορέσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε, δεν θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε αξιόπιστα για το αύριο, για το μέλλον.

    Γι΄ αυτό το αύριο, το νέο, το όραμα, την πρόταση, το σχέδιο, είναι ακριβώς που δεν ακούσαμε τίποτα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό.

    Το ζητούμενο, όμως, είναι να πάμε παραπέρα και να έχουμε το πολιτικό θάρρος να μιλήσουμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

    Και δεν πάμε μπροστά κοιτώντας πίσω. Ούτε πάμε μπροστά μηδενίζοντας ότι έχει γίνει. Αυτό είναι μία νοοτροπία βαθιά συντηρητική.

    Οι μεγάλες επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η ένταξη στην ΟΝΕ, η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, τα μεγάλα έργα --, δημιούργησαν μία πρωτόγνωρη παρακαταθήκη και δυναμική για τη χώρα μας.

    Δημιούργησαν μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, έναν νέο πατριωτισμό, μία βεβαιότητα ότι η σημερινή Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί σε αυτά που έχει πετύχει για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο.

    Αυτή η παρακαταθήκη σήμερα κινδυνεύει. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

    Η κυβέρνηση είναι χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα, χωρίς ικανότητα διαχείρισης, με μία αγορά παγωμένη, όπου συμφωνίες δεν γίνονται, όπου η απασχόληση μπαίνει σε κρίση, όπου συγκεκριμένα μέτρα δεν παίρνονται.

    Είναι πρωταθλήτρια στα ωραία λόγια, στην επικοινωνία, στην παρελθοντολογία. Αλλά δεν φτάνει.

    Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια. Είναι πράξη. Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι μία ατέρμονη διαδικασία παρελθοντολογίας. Είναι πράξη. Η περιφερειακή ανάπτυξη δεν είναι η οικειοποίηση της δικής μας πολιτικής, ούτε η εκ των ενόντων αναβάθμιση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Είναι η παραπέρα πρόταση, είναι η πράξη.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε μία χώρα που για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να ξεπεράσει τα σύνδρομα μετριότητας του παρελθόντος.

    Το στοίχημα της κεφαλαιοποίησης των επιτευγμάτων, αλλά και της αντιμετώπισης των υστερήσεων, που αναμφισβήτητα παραμένουν, είναι μεγάλο.

    Έχουν περάσει έξι μήνες από τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

    Κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται μία πρώτη περίοδο, στην οποία ακόμα και σε κρίσιμους τομείς κυβερνητικής πολιτικής όπως η οικονομία, ο έλεγχος και η κριτική είναι μετρημένοι.

    Σήμερα όμως είμαστε έξι μήνες μετά τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

    Μετά από έξι μήνες μίας οικονομικής πολιτικής που συνδύασε την απραξία μπροστά σε μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας με την ανικανότητα, τον ερασιτεχνισμό και έναν απαράμιλλο πολιτικό κυνισμό.

    Σήμερα έχουμε πια τα πρώτα δείγματα γραφής της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να μιλήσει δυνατά γι αυτά.

    Η κυβέρνηση έχει ως μέτρο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Η πρότασή της, χωρίς σχέδιο και όραμα αλλά με ωραία λόγια, ήταν μία σειρά κοινωνικών παροχών με οικονομική αποτίμηση και η μάχη κατά της καθημερινότητας.

    Να δούμε που είμαστε σήμερα έξι μήνες μετά την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης. Τι υλοποιήθηκε; Αυτά που έγιναν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο προόδου και ανάπτυξης; Η καθημερινότητα έγινε καλύτερη; Τα νοσοκομεία, η παιδεία, ο στρατός, η ανεργία, η ακρίβεια, κοινωνική πολιτική;

    Η αδυναμία της νέας κυβέρνησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων φαίνεται από την τακτική της μπροστά στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

    Αδυνατώντας να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, που ήταν πέρα από τις δυνατότητες της οικονομίας τις είχαμε υπολογίσει στα 11 δις. Ευρώ -- , βιάστηκε να βρει άλλοθι σε μία παρωδία «δημοσιονομικής απογραφής», σε ένα πολιτικό θέατρο διαρκείας. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού πήγε πρώτα στο 2.95% του ΑΕΠ λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές, μετά στο 3.3% στην εξαμηνιαία έκθεση της οικονομίας, τώρα το ανεβάζουν στο 5.3%.

    Αποτέλεσμα αυτών των συνεχών αναθεωρήσεων: η Ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει μπει σε επιτήρηση από τους εταίρους της στην ΕΕ.

    Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Είναι η κατακαρράκωση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, που χτίστηκε μεθοδικά για χρόνια και που τώρα εξανεμίζεται ταχύτατα.

    Μόλις πριν από μερικές ημέρες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (το γνωστό Ecofin) της ΕΕ καταλόγισε καθαρά πολιτική σκοπιμότητα στην αναθεώρηση των στοιχείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν πρέπει να είναι έρμαια στον πολιτικό και εκλογικό κύκλο». Και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και πιο αυστηρά μέτρα στους επόμενους μήνες.

    Είναι πρωτοφανές στην ιστορία του Ecofin ένα παρόμοιο κείμενο για τη χώρα μας. Και είναι αποτέλεσμα της απόλυτα αναξιόπιστης και επικίνδυνης πολιτικής στα δημοσιονομικά την οποία έχει ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

    Η πολιτική αυτή έχει μειώσει το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό και στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Έχει ήδη οδηγήσει σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής εικόνας της χώρας μας.

    Και φυσικά η πολιτική αυτή έχει και επιπτώσεις. Γιατί αν όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση υπάρχει μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα χρειάζονται μέτρα. Και αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση του κ. Καραμανλή.

    Το ΠΑΣΟΚ και οι Έλληνες πολίτες περιμένουν με αγωνία να ακούσουν ποια θα είναι τα μέτρα που είναι πια μετά τους αδέξιους και επικίνδυνους χειρισμούς της -- αναγκασμένη η Ελληνική κυβέρνηση να πάρει και ποιοι θα πληρώσουν αυτήν την «ήπια προσαρμογή».

    Πως θα μειώσει το έλλειμμα από το 5,3% που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο κρατώντας ταυτόχρονα τους ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς;

    Ποιο είναι το περίφημο πρόγραμμα περιορισμού της σπατάλης των 10 δις. Ευρώ το οποίο επικαλέστηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Καραμανλής; Ποιες δαπάνες κόβονται και από που;

    Μόλις πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του 2004.

    Οι δαπάνες είναι τριπλάσιες του στόχου. Τα έσοδα είναι τα μισά του στόχου. Από τις αποκλίσεις αυτές από την κακή εκτέλεση του προϋπολογισμού -- το έλλειμμα επιβαρύνεται σχεδόν 1,5 μονάδα του ΑΕΠ.

    Φταίνε πάλι οι προηγούμενοι γι' αυτήν την κατάσταση; Για τον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό που παρακολουθούμε το πρώτο εξάμηνο της «νέας διακυβέρνησης»;

    Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει και να απολογηθεί για την πλήρη παράλυση του δημοσιονομικού μηχανισμού την αδυναμία ελέγχου των δαπανών, την καθίζηση των φορολογικών εσόδων του κράτους τους τελευταίους 6 μήνες.

    Πριν τις εκλογές η ΝΔ είχε κάνει σημαία της την ακρίβεια και κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αδυναμία ελέγχου της αγοράς.

    Από τότε οι τιμές σε πολλά καθημερινά προϊόντα συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη πορεία τους. Στην πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για παράδειγμα η βενζίνη ακρίβυνε πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες και από ό,τι σε αντίστοιχη αύξηση των διεθνών τιμών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Βλέπουμε τις αυξήσεις στα σχολικά είδη στην αρχή της σχολικής χρονιάς, τις αυξήσεις στα δίδακτρα.

    Και τι κάνει η κυβέρνηση; Η μόνη πολιτική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η επίκληση των δυνάμεων του ανταγωνισμού για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

    Είναι πρωτοφανής και ενδεικτική της πραγματικής πολιτικής τοποθέτησης του κόμματος της ΝΔ αυτή η τυφλή υποταγή στις δυνάμεις της αγοράς.

    Που είναι η συντεταγμένη πολιτεία; Που είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της; Ας αντιγράψει η κυβέρνηση τουλάχιστο τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι συντηρητικές κυβερνήσεις σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία για να μειωθούν οι τιμές σε καθημερινά αγαθά.

    Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι η οικονομική της πολιτική στηρίζεται στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο νέο αναπτυξιακό νόμο, στην πιο αποτελεσματική διαχείριση και αναπροσανατολισμό του Γ' ΚΠΣ.

    Αντί όμως για φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο να στηρίξει την ανάπτυξη, μέχρι σήμερα είδαμε μόνο μία φορολογική ρύθμιση με καθαρά εισπρακτική λογική.

    Έχουν περάσει 6 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και δεν έχουμε δει να εγκρίνεται ούτε μία επένδυση στον αναπτυξιακό νόμο.

    Δεν έχουμε δει ούτε μία αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Ποιο είναι το σχέδιο πολιτικής για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας; Γιατί δεν υλοποιείται η 1η έκθεση του Συμβουλίου ανταγωνιστικότητας που έχει τη συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων;

    Έχουν περάσει 6 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και στο Γ'ΚΠΣ αντί για τη νέα πνοή που μας είχαν υποσχεθεί έχουμε μία πλήρη ακινησία και μία πρωτοφανή καθίζηση των κοινοτικών εισροών.

    Αντί για εγρήγορση και πρωτοβουλίες, ακούμε ανακοινώσεις για τεράστιες απώλειες πόρων στο τέλος του έτους -- εξαιτίας φυσικά πάντα της προηγούμενης κυβέρνησης --, που διαψεύδονται από τους ίδιους τους κοινοτικούς αξιωματούχους.

    Στο μεγάλο μέτωπο της ανεργίας, η σημερινή κυβέρνηση με απίστευτη ελαφρότητα προαναγγέλλει αύξηση των ανέργων μετά του Ολυμπιακούς αγώνες.

    Αντί να σχεδιάζει μέτρα και νέες πρωτοβουλίες, αρκείται να παρατηρεί. Δεν έχει ετοιμάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση. Ίσως και η ανεργία να είναι γι' αυτή το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της λειτουργίας της αγοράς.

    Στην έναρξη της μεταολυμπιακής εποχής, θα περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να καταθέσει τα σχέδιά της, τις προτάσεις της για τη μεταολυμπιακή χρήση των υποδομών. Να μας πει με συγκεκριμένα στοιχεία, όχι με διαρροές στον τύπο -- πόσο τελικά κόστισαν οι Αγώνες, πως αποτιμούνται τα οφέλη, και ποιο είναι το σχέδιο από εδώ και πέρα.

    Άντ' αυτού, χάθηκαν 6 μήνες. Αφού διανύσαμε μία περίοδο όπου η χώρα μας δυσφημίστηκε στο εξωτερικό από την ίδια την κυβέρνησή της, τώρα παρακολουθούμε μία αυτάρεσκη προσπάθεια οικειοποίησης της επιτυχίας, χωρίς την παραμικρή σκέψη για την επόμενη ημέρα.

    Πάνω απ' όλα, παρακολουθούμε μία συστηματική προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους, της περίφημης επανίδρυσης του κράτους, που διαλύει καθημερινά τη Δημόσια Διοίκηση.. Αντί για διαφανείς διαδικασίες, προκήρυξη θέσεων και αξιοκρατικές επιλογές, η δημόσια διοίκηση, ο χώρος της παιδείας και της υγείας «αλώνονται» από στελέχη της δεξιάς παράταξης.

    Πέρα από το γεγονός ότι αυτές οι πρακτικές μας φέρνoυν πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που νομίζαμε ότι είχαν πια περάσει, υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη που πρέπει να στηριχτεί σε μία σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση.

    Κυρίες και κύριοι

    Βλέπουμε σήμερα μία οικονομική πολιτική που δεν είναι αντάξια της μεγάλης προόδου που έχει κάνει η χώρα μας.

    Που αντί να ανοίγει δρόμους, να δημιουργεί ευκαιρίες, να στηρίζει τη συνοχή, υπονομεύει, δημιουργεί αδιέξοδα, αναπαράγει τη μιζέρια, και πολώνει την ελληνική κοινωνία.

    Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών. Είναι μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Είναι μία κυβέρνηση που μικραίνει την Ελλάδα.

    Και είμαστε ήδη στον έβδομο μήνα της θητείας της. Μετρούμε ήδη το πρώτο χαμένο εξάμηνο και σε λίγο θα μετρούμε τον πρώτο χαμένο χρόνο για την οικονομία και τη χώρα.

    Πριν από μία εβδομάδα από το βήμα αυτό ο Πρωθυπουργός της χώρας επρόκειτο να ανακοινώσει τις βασικές κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του.

    Οι παραγωγικοί φορείς, όλη η Ελλάδα, περίμενε να ακούσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας:

    -- Πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς

    -- Πως θα μειωθεί η ανεργία

    -- Πως θα εκμεταλλευτούμε για την οικονομία μας τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών

    -- Πως θα αυξηθούν οι μισθοί και τα εισοδήματα

    -- Πως θα μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος

    -- Πως θα γίνουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές

    -- Πως θα μειώσουμε τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας

    -- Πως θα συγκρατήσουμε τις τιμές στην αγορά

    -- Πως θα πάρει η Ελληνική περιφέρεια το μερίδιο που της ανήκει στην ανάπτυξη

    Δεν ακούσαμε πολλές απαντήσεις. Μάθαμε όμως ότι ο πατέρας μίας οικογένειας με 3 παιδιά απαλλάσσεται από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

    Ακούσαμε εξαγγελίες αποσπασματικές, ασήμαντες πολιτικά μπροστά στις πραγματικές ανάγκες.

    Ακούσαμε μία έκθεση ιδεών. Ακούσαμε μεγάλα λόγια και χιλιοειπωμένες προεκλογικές υποσχέσεις.

    Ακούσαμε επαναλήψεις και την οικειοποίηση πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ: τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ και χρόνια, το ταμείο Εγγυοδοσίας που έχει αρχίσει και λειτουργεί, η εξατομικευμένη στήριξη στον άνεργο ως δια μαγείας έγιναν πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.

    Ακούσαμε φυσικά ότι η κυβέρνηση θα ήθελε αλλά δεν μπορεί γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε άδεια ταμεία.

    Έτσι οι προεκλογικές υποσχέσεις για τη μείωση του φορολογικού βάρους στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μετατίθενται.

    Τουλάχιστον αυτές για τις επιχειρήσεις έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έστω τριετίας αυτές για τα νοικοκυριά και τους εργαζομένους ούτε καν αυτό.

    Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, για τους οποίους είχαν εξαγγελθεί σημαντικές αυξήσεις προεκλογικά, δεν ακούσαμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων κατά το 2005.

    Τι στίγμα της κυβέρνησης για τους εργαζομένους είναι τουλάχιστον σαφές: Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων το 2005 θα κινηθούν μόλις «πάνω από τον πληθωρισμό».

    Θα είναι δηλαδή της τάξεως του 3%-4%, αντί να συνεχίσουν όπως τα προηγούμενα χρόνια δυναμικά την πορεία σύγκλισης με αυτούς των άλλων Ευρωπαίων εταίρων μας.

    Δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο για την ανεργία και τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση στο 6% μέχρι το 2008. Ποια μέτρα πολιτικής θα οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου;

    Στην κοινωνική πολιτική, ο κ. Καραμανλής μετέθεσε στο μέλλον την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του για τους πολυτέκνους, βασικό στοιχείο των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ.

    Μάθαμε τελικά επιβεβαιώσαμε -- ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, προχωρά «βλέποντας και κάνοντας». Ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

    Και ότι όταν δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει, παρά την φιλολογία περί «ήπιας προσαρμογής», ξέρει που να ρίξει το βάρος της προσαρμογής: στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στη μικρή επιχείρηση.

    Μπαίνουμε σε μία περίοδο υψηλού ρίσκου και έχουμε μια κυβέρνηση με την οποία κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

    Κυρίες και κύριοι,

    Σε αντίθεση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

    Είναι ένα πρότυπο ανάπτυξης όπου η έμφαση μετατοπίζεται από τις υποδομές στο περιεχόμενο.

    Είναι o μετασχηματισμός της Ελληνικής οικονομίας σε μια δημιουργική οικονομία παραγωγής και παροχής σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών έντασης γνώσης.

    Μία οικονομία ίσων ευκαιριών στην οποία όλοι συμμετέχουν και έχουν μέρισμα στην ανάπτυξη.

    Μία οικονομία που βασίζεται:

    στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο γιατί η γνώση είναι το κυριότερο συστατικό της ανάπτυξης, με κεντρικό στοιχείο την ενδυνάμωση και συμμετοχή του πολίτη.

    στην ελευθερία και τη δυνατότητα του επιχειρηματία να επενδύσει, να πάρει ρίσκα, να δημιουργήσει πλούτο και απασχόληση, χωρίς να φοβάται τον ανταγωνισμό και τις προκλήσεις των διεθνών αγορών.

    Στην επένδυση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, ιδιαίτερα στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, της βιοτεχνολογίας, των νέων υλικών. Στην επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Στην επένδυση στις σύγχρονες υποδομές τηλεπικοινωνιών και μεταφορών που μειώνουν το κόστος μεταφοράς προϊόντων και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Με ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό περιβάλλον, που διασφαλίζει όρους υγιούς ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια και τη φερεγγυότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

    Με μία ανταγωνιστική γεωργία, φιλική προς το περιβάλλον, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

    Μία οικονομία που δημιουργεί πολλές ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας, δίνει στον εργαζόμενο το δίκαιο μερίδιο που του αναλογεί στην ευημερία και τον καθιστά συμμέτοχο και σύμμαχο στην προσπάθεια βελτίωσης της θέσης της χώρας.

    Τώρα είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε τα νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.

    Δίνοντας δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλους όσους μπορούν να τραβήξουν μπροστά, αλλά και μην αφήνοντας κανέναν πίσω.

    Η ισότητα στη διανομή και η αποτελεσματικότητα στην παραγωγή είναι οι στόχοι της οικονομικής μας πρότασης.

    Χωρίς ισότητα, η ελευθερία είναι πρόσχημα για εκμετάλλευση, ενώ, χωρίς πόρους, είναι κενή περιεχομένου.

    Τις αγορές, και τη συντηρητική παράταξη δεν προβληματίζει η ισότητα ούτε ευκαιριών ούτε αποτελεσμάτων.

    Η συντηρητική οικονομική πολιτική θεωρεί την ισότητα παραχώρηση. Θέλει να εξαρτά τους πολίτες, αντί να απελευθερώνει.

    Εμείς πιστεύουμε ότι ενεργός οικονομική πολιτική έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το επίπεδο της ευημερίας κάθε πολίτη, κάθε γενιάς.

    Ο προσδιορισμός και η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής που ενσωματώνει και υπερβαίνει τις αγορές είναι καθήκον της προοδευτικής διακυβέρνησης και η πρόκληση που αντιμετωπίζει.

    Οι βασικές αυτές αρχές δεν αποτελούν απλά γενικόλογες αναφορές χωρίς περιεχόμενο. Για εμάς αποτελούν οδηγό για την οικονομική πολιτική σε κάθε τομέα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει ανακατανομή ούτε ουσιαστικές πολιτικές συνοχής.

    Πιστεύουμε στην ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική των τελευταίων ετών που μείωσε δραματικά τα ελλείμματα και σταθεροποίησε το δημόσιο χρέος.

    Θα στηρίξουμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια που θέτει προτεραιότητες, επιζητεί συναινέσεις και βασίζεται σε μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, μακριά από δογματισμούς αλλά και από σκοπιμότητες.

    Θα είμαστε όμως απέναντι σε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα δημοσιονομικά για τη μείωση του ελλείμματος ως άλλοθι για να ακυρώσει η κυβέρνηση τις αναγκαίες επενδύσεις και πολιτικές ενίσχυσης εισοδημάτων.

    Και για να σταματήσει αυτός ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας με την αδιαφανή αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων, εμείς κάνουμε και μία συγκεκριμένη πρόταση: να μετατραπεί η Στατιστική Υπηρεσία σε ανεξάρτητο οργανισμό, ώστε να λειτουργεί με ανεξαρτησία και αξιοπιστία.

    Πιστεύουμε σε ένα φορολογικό σύστημα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη, και με σαφή ρόλο στην ανακατανομή, αλλά και στην προσφορά κινήτρων.

    Με χαμηλότερο φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά κυρίως με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη και διαφάνεια.

    Με έμφαση στη φορολογική ελάφρυνση της εργασίας, και με ασφαλιστικές δικλείδες ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις θα μετατραπούν σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

    Να δώσουμε περισσότερη ελευθερία στις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανταγωνιστικές και δυναμικές αγορές.

    Να διασφαλίσουμε όμως την προσφορά των δημοσίων αγαθών και να ενισχύσουμε παράλληλα τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους σαν αντίβαρο στη μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς.

    Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Χρειάζονται βαθιές τομές στις σημερινές γραφειοκρατικές δομές.

    Χρειάζεται να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους νέους επιχειρηματίες, να αναπτύξουμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία στήριξης για να επαναφέρουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το πολιτικό σύστημα.

    Χρειάζεται όμως και απομάκρυνση από την αποκλειστική στήριξη σε μία λογική επιδοτήσεων και εξάρτησης από πολύπλοκα διοικητικά συστήματα κρατικής χρηματοδότησης.

    Να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία πολλών νέων δυναμικών μικρών επιχειρήσεων σε νέους τομείς παραγωγής και υπηρεσιών.

    Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα μείωσης των δημοσίων επενδύσεων.

    Με τη λήξη της Ολυμπιάδας και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στην Αττική, αναπροσανατολισμός στην περιφέρεια με νέα εργαλεία ώστε οι δημόσιοι πόροι να φέρνουν και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.

    Για να τονώσουμε την απασχόληση και να μειώσουμε την ανεργία, πρέπει να ξεπεράσουμε τις σημερινές αγκυλώσεις που, αντί να προστατεύουν, παγιδεύουν τον εργαζόμενο.

    Να προωθήσουμε ευέλικτες μορφές επέκτασης της απασχόλησης. Να δώσουμε έμφαση στη μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τούς νέους.

    Κεντρικός στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι ένα σύγχρονο σύστημα μάθησης και κατάρτισης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής.

    Να περάσουμε από την ποσότητα στην ποιότητα, δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση και στον ανταγωνισμό.

    Να απελευθερώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα από ότι το καθηλώνει..

    Να συνδέσουμε ουσιαστικά την εκπαίδευση με την έρευνα, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πραγματική οικονομία.

    Να σηματοδοτήσουμε και να δώσουμε ουσιαστική ώθηση σε αυτήν την προσπάθεια με τη δέσμευση ότι θα διπλασιάσουμε στο 4ο ΚΠΣ τους πόρους που επενδύονται στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Το ΠΑΣΟΚ διεύρυνε σημαντικά το κοινωνικό κράτος αυξάνοντας συστηματικά τις δαπάνες, ακόμα και στα χρόνια της δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Εμείς θεωρούμε το κοινωνικό κράτος προϋπόθεση, όχι ανασταλτικό παράγοντα, στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Και πρέπει να περάσουμε από την επιδοματική πολιτική σε μία πολιτική στήριξης με αποτελεσματικές και πλήρεις κοινωνικές υπηρεσίες: «εγγυημένες κοινωνικές υπηρεσίες».

    Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον, θα στηρίξουμε την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2002.

    Οι διαφορετικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ του Πρωθυπουργού και των υπουργών του για τον αν ανοίγει ή δεν ανοίγει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό, είναι ένα ακόμα παράδειγμα της σύγχυσης και της έλλειψης πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, της υποκρισίας και της αναξιοπιστίας της..

    Θέλουμε το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι από «βάρος» και τροχοπέδη στην ανάπτυξη να γίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

    Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο οικονομία. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει η οικονομία να συμβαδίζει με κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές για το περιβάλλον.

    Η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει να είναι η Ελλάδα των τοπικών κοινωνιών, αρμονικά ενταγμένη στη νέα μεγάλη διευρυμένη Ευρώπη των περιφερειών.

    Μία Ελλάδα, στην οποία κάθε περιοχή της συμβάλλει στην ανάπτυξη, και με τη σειρά της απολαμβάνει τα αγαθά της ευημερίας.

    Χρειάζονται θαρραλέες τομές και νέες πολιτικές κατευθύνσεις, μια ριζική ανατροπή του σημερινού διοικητικού και οικονομικού μοντέλου.

    Κυρίες και κύριοι,

    Ας δούμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά η Νέα Δημοκρατία τη χώρα.

    Ας δούμε τα έργα, όχι τα λόγια.

    Ας δούμε τις πολιτικές. Όχι τις ευχές.

    Κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται μία πρώτη περίοδο χάριτος.

    Εμείς δηλώσαμε τη διάθεση μας για συναίνεση, στα μεγάλα θέματα. Για το εθνικό συμφέρον. Θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν το πατριωτικό μας καθήκον.

    Σήμερα όμως, έξι μήνες μετά, έχουμε δείγματα γραφής της κυβέρνησης άκρως ανησυχητικά.

    Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Η χώρα διολισθαίνει στην αναξιοπιστία, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

    Υπάρχει σύγχυση στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Στην οικονομική της πολιτική. Στην πολιτική της για την κοινωνία.

    Η ίδια η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να δημιουργεί ερωτηματικά ακόμη και για την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός φαίνεται να νοιάζεται περισσότερο για την επικοινωνία παρά για την ουσία της πολιτικής.

    Το αποδεικνύει η σύγκριση του προεκλογικού του λόγου και των έργων του.

    Η κυβέρνηση, όλον αυτό τον καιρό, συνδύασε την απραξία με την ανικανότητα.

    Τον ερασιτεχνισμό, με έναν απαράμιλλο πολιτικό κυνισμό.

    Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός τις διαπραγματεύσεις για να πάρει η Τουρκία ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ, μας ανησυχεί βαθύτατα.

    Ο πρωθυπουργός παρέδωσε άνευ όρων, το πιο δυνατό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της χώρας. Χωρίς να πάρει τίποτε πίσω.

    Και ποια είναι η δικαιολογία;

    «Επειδή δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συνομιλίες των δύο πλευρών», έτσι μας είπε, από αυτό εδώ το βήμα.

    Μα ποιος ευθύνεται για το ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συνομιλίες των δύο πλευρών; Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση;

    Την ίδια στιγμή δήλωνε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι πέτυχε η κυβέρνηση του «την πρώτη συμφωνία μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών».

    Για να διαψευσθεί μερικές μέρες μετά από υπουργό του και να σπεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε διορθώσεις.

    Δεν ήταν συμφωνία, ήταν προφορική συνεννόηση.

    Τι είδους «συνεννόηση»; Είναι αυτός νέος όρος της διπλωματίας;

    Έγινε συζήτηση, λένε. Τι είδους συζήτηση; Ιδιωτική ή θεσμική;

    Γιατί αν έγινε ιδιωτική συζήτηση δεν αφορά κανέναν. Και αν έγινε θεσμική, γιατί δεν ενημερώθηκε κανείς για το περιεχόμενο της «συνεννόησης»;

    Επιτέλους, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να παίζει με την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    Με τις δημόσιες σχέσεις, αντί εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα διολισθαίνει στο μεγαλύτερο σφάλμα :

    Αντί «ευρωτουρκικά», τα ζητήματα θα ξαναγίνουν «ελληνοτουρκικά». Ό,τι καταφέραμε τόσα χρόνια καταστρέφεται.

    Η αναποτελεσματικότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες.

    Η ΝΔ παρέλαβε τα ηνία μιας αξιόπιστης, σύγχρονης χώρας.

    Της Ελλάδας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το έργο αυτό έγινε με θυσίες του ελληνικού λαού.

    Δεν έχει το δικαίωμα η ΝΔ να το εξανεμίζει.

    Η κυβέρνηση επανειλημμένα αρνείται τις ευθύνες της.

    Το τραγικό δυστύχημα του Σινούκ, πώς το διαχειρίστηκε;

    Με θλίψη παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες την κυβέρνηση να μετακυλύει τις ευθύνες.

    Είχαμε ελλιπή, παραπλανητική πληροφόρηση για τα πραγματικά γεγονότα.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε βιαστικά, ότι κανείς δεν έχει πολιτική ευθύνη.

    Και δημιουργούνται ερωτηματικά. Σε όλους μας.

    Ήξερε ή δεν ήξερε ο πρωθυπουργός ώρα πριν, το τι συνέβη;

    Γιατί δεν τον ενημέρωσαν οι υπουργοί αμέσως μόλις έμαθαν για το ατύχημα;

    Οι υπουργοί μιλάνε μεταξύ τους;

    Είναι απαράδεκτο ο αρμόδιος υπουργός να μιλά απαξιωτικά για το κύρος και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

    Δεν θα μιμηθώ τον κ. Καραμανλή στον τρόπο που ο ίδιος έκανε αντιπολίτευση. Δεν θα μιλήσω για «κράτος Καραμανλή» κατά το «κράτος Σημίτη» ή το «κράτος ΠΑΣΟΚ».

    Δεν μπορώ όμως να μην εντοπίσω τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση κάθε ζήτημα που έχει αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες :

    Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συντονιστεί

    Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά

    Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια

    Σε κάθε κρίση αποδίδει τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ

    Υπάρχει ακόμα κάτι. Που είναι ίσως πιο επικίνδυνο, από όλα τα άλλα :

    Δείχνει να μην συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα των ζητημάτων τα οποία διαχειρίζεται.

    Δημιουργεί αβεβαιότητες.

    Με δική της ευθύνη, δημιουργείται η εντύπωση ότι η χώρα έχει αναξιόπιστη οικονομία.

    Αναξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις.

    Μήπως αυτό που είναι αναξιόπιστο τελικά σε αυτή τη χώρα είναι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή;

    Κυρίες και κύριοι,

    Η χώρα έχει θέσει τον πήχη ψηλά.

    Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα έχουν μία ξεχωριστή θέση σε αυτή τη νέα εποχή.

    Όλοι ξέρουμε ότι αυτή είναι η ώρα που η Θεσσαλονίκη διεκδικεί. Όλοι ξέρουμε τις ανάγκες που έχει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή.

    Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που διευκολύνει τις μεταφορές και την ανάπτυξη. Ένα έργο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τους γείτονες της και το κέντρο της Ευρώπης.

    Η επέκταση του αεροδρομίου επίσης.

    Έχουν ακουστεί πολλές φορές οι αναφορές για τη Θεσσαλονίκη να γίνει μητρόπολη των Βαλκανίων και της Ν. Α. Μεσογείου.

    Και είναι αλήθεια ότι μπορεί.

    Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, χρειάζονται πρώτα από όλα σημαντικά έργα υποδομής.

    Αυτός ήταν ο στόχος και ο προγραμματισμός των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

    Ξέρω ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δεν ικανοποίησαν τους τοπικούς φορείς.

    Ακούστηκαν οι προβληματισμοί για το χρονοδιάγραμμα ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζουν την κατάσταση στην πόλη.

    Τα έργα χρειάζεται να συνεχίσουν και να ολοκληρωθούν.

    Πρέπει όμως κάποτε να έχουμε το θάρρος να μιλήσουμε για τις αλήθειες της Θεσσαλονίκης.

    Δεν αρκεί η ολοκλήρωση των έργων.

    Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μία «ανάπτυξη με ταυτότητα».

    Μπορεί και πρέπει να γίνει πόλη της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, του εμπορίου, των νέων τεχνολογιών.

    Η EXPO 2008 μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την επόμενη φάση ανάπτυξης της πόλης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.

    Θα φέρει μαζί της νέες σύγχρονες υποδομές μεταφορών, τουρισμού και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Μία μικρή Ολυμπιάδα για τη Β. Ελλάδα.

    Αλλά και ένας μεγάλος συμβολισμός θέμα δικαιοσύνης και ανακατανομής του πλεονάσματος.

    Θέλω να ελπίζω ότι θα πετύχει η πόλη να αναλάβει τη διοργάνωση της EXPO 2008.

    Μια διοργάνωση που διεκδικούμε εδώ και χρόνια με συνέπεια και πάθος.

    Τη διεκδίκηση της EXPO 2008, από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα σε αυτό το πλαίσιο τη σχεδιάσαμε και την οργανώσαμε.

    Η διεκδίκηση της EXPO βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και θέλω να παροτρύνω την κυβέρνηση να αγωνιστεί σθεναρά αυτούς τους τελευταίους μήνες. Να κινητοποιηθεί στο έπακρο. Να μην πάει η προσπάθεια χαμένη. Τη στήριξή μας σ΄ αυτό την έχει αμέριστη.

    Κυρίες και κύριοι,

    Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την πεποίθησή μου για τις συλλογικές μας δυνατότητες. Ξέρουμε που είναι τα προβλήματα, που υπάρχουν αγκυλώσεις. Ξέρουμε επίσης ότι μπορούμε να πετύχουμε το νέο άλμα για την πρότυπη Ελλάδα, για την Ελλάδα που κερδίζει, με σύμμαχο το νέο Έλληνα της αυτοπεποίθησης. Στην ειρηνική αυτή μάχη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα καλύτερα όπλα μας: την προβολή που μας εξασφάλισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την οικονομική σταθερότητα και δυναμική που για πρώτη φορά κατακτήσαμε, τους σημαντικούς πόρους για ανάπτυξη και συνοχή που αυτή απελευθερώνει, τη γεωγραφική θέση της χώρας μας που από πρόβλημα μετατρέπουμε σε πρόκληση και ευκαιρία, την απαράμιλλη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Αλλά πάνω από όλα το πολυτιμότερο περιουσιακό μας στοιχείο: τους Έλληνες πολίτες, τα αντανακλαστικά τους, τη διάθεση προσφοράς τους, το ανήσυχο πνεύμα τους, την προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα και την ικανότητα πρωτοβουλίας που επιδεικνύουν όταν το επιτρέπουν ή το απαιτούν οι συνθήκες.

    Όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μπορούν να συστρατευτούν.

    Αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο όραμα. Αρκεί να υπάρχει μια εμπνευσμένη ηγεσία που είναι ικανή να μεθοδεύσει συστηματικά την προώθηση και επίτευξη φιλόδοξων στόχων όπως αυτούς που περιέγραψα.

    Στην οικονομία, στην ανάπτυξη, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

    Μας πήρε καιρό να φέρουμε την Ελλάδα ως εδώ.

    Η σημερινή πολιτική, η πολιτική των χαμηλών προσδοκιών, μπορεί σε πολύ σύντομο διάστημα να εξανεμίσει, να σπαταλήσει, όλο το πολύτιμο κεφάλαιο που χτίστηκε αυτά τα χρόνια.

    Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, απευθύνουμε αυστηρή προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση.

    Τα κεκτημένα του ελληνικού λαού θα τα προστατεύσουμε.

    Θα τα διασφαλίσουμε με τους αγώνες μας.

    Για να κατοχυρώσουμε τις επιτυχίες της χώρας.

    Να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Για να παραμείνει η χώρα ισχυρή στην Ευρώπη. Αξιόπιστη.Ανοιχτή στον κόσμο.

    Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ να οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω.

    Μπορούμε όλοι μαζί να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον.

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

    [04] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (09:04 UTC+2)

    Kαταστροφές προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου πλημμύρισαν δρόμοι, εκατοντάδες καταστήματα και ισόγεια διαμερίσματα, προκλήθηκαν συγκρούσεις οχημάτων, ενώ από τους κεραυνούς διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

    Στη διάρκεια της νύχτας η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις γα άντληση νερών, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνεργεία συνεργία υπαλλήλων κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών καθαρίζουν τους δρόμους από τα κλαδιά σπασμένων δένδρων και τα άλλα αντικείμενα που παρέσυρε η βροχή.

    Από την ξαφνική νεροποντή πολλοί κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, κυρίως στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, στην οδό Μοναστηρίου, στη γέφυρα των Αγίων Πάντων και σε άλλα σημεία, τόσο από τη συσσώρευση υδάτων, όσο και από τη βλάβη φωτεινών σηματοδοτών.

    Στο μεταξύ, το ξαφνικό μπουρίνι οι κεραυνοί προκάλεσαν αναστάτωση σε 5.500 θεατές οι οποίοι παρακολουθούσαν μουσική συναυλία στο ανοιχτό «Θέατρο Γης». Πολλοί από τους θεατές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της αστυνομίας και σε περιπολικά και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Ικτίνου πυροσβέστες και αστυνομικοί απεγκλώβισαν μια οικογένεια από πλημμυρισμένο σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της νεροποντής το τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης δέχθηκε 520 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ εκατοντάδες κλήσεις δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία.

    [05] ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ 23 ΝΕΚΡΟΥΣ

    Βαγδάτη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (12:40 UTC+2)

    Νέα σφαγή στο Ιράκ, καθώς η ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το αρχηγείο της ιρακινής Εθνοφρουράς, στην πόλη Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας είχε ως συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων.

    Είναι η πιο πρόσφατη από τις συχνές επιθέσεις κατά μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που θεωρούνται συνεργοί των Αμερικανών.

    Την Παρασκευή, ένας ακόμα βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το επίσης παγιδευμένο αυτοκίνητό του πάνω σε αστυνομικά οχήματα, σκοτώντας τρεις αστυνομικούς.

    Στις αρχές της εβδομάδας, 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, ενώ στην Μπακούμπα 12 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα.

    Επιθέσεις από αέρος και συλλήψεις

    Νέες αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ τα ξημερώματα του Σαββάτου, συγκεκριμένα στην πόλη Φαλούτζα.

    Από τους βομβαρδισμούς τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

    Ήταν η δεύτερη επίθεση στην πόλη σε διάστημα 24 ωρών.

    Στη Βαγδάτη, εξάλλου, Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκλείσει κεντρική περιοχή απ' όπου πιστεύεται ότι οι αντάρτες εκτοξεύουν ρουκέτες και όλμους εναντίον της λεγόμενης Πράσινης Ζώνης, που ελέγχουν οι δυνάμεις κατοχής.

    Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 63 ύποπτοι μαχητές, μεταξύ των οποίων Σύροι, Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι.

    Διεθνής πτήση

    Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ιράκ πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή πτήση για το μοναδικό αεροσκάφος που λειτουργεί αυτή τη στιγμή, μετά από 14 χρόνια πολέμου και κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

    Το αεροσκάφος των Ιρακινών Αερογραμμών απογειώθηκε από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, με προορισμό τη Βαγδάτη.

    Για το προσεχές μέλλον σχεδιάζεται και η καθιέρωση του δρομολογίου Βαγδάτη-Δαμασκός.

    [06] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο νέος Τοποτηρητής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος, κατά κόσμον Γεώργιος Γιακουμέλος, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1932 . Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Χειροτονήθηκε διάκονος το 1955 και πρεσβύτερος το 1956. Την ίδια χρονιά παρακολούθησε μαθήματα κοινωνιολογίας στη Σορβώνη και κατηχητική-ποιμαντική στο Παρίσι. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος, Ιεροκήρυξ και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος, ως προϊστάμενος ιερών ναών στην Αγγλία, τη Γαλλία και Μέγας Πρωτοσύγκελος του Θρόνου.

    Το 1972 εξελέγη Επίσκοπος Βαβυλώνας, ενώ το 1974 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου. Το 1979 εξελέγη Μητροπολίτης Αξώμης, Έξαρχος πάσης Αιθιοπίας και Ερυθραίας, θέση την οποία κατείχε και πριν από τη χθεσινή εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη θέση του Τοποτηρητή. Υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος της Ιεράς Μητρόπολης Κένυας και Ειρηνουπόλεως τα έτη 1996 και 1997.

    Ομιλεί τη γαλλική, την αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

    [07] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΞΩΜΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Ο Μητροπολίτης Αξώμης κ.κ. Πέτρος εκλέχθηκε σήμερα Τοποτηρητής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην Αλεξάνδρεια, έδρα του πατριαρχείου .

    Η Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συνεδριάζει σήμερα για να καταρτίσει και εγκρίνει τον κατάλογο των εκλεκτόρων και να ορίσει την ημερομηνία της εκλογής του νέου Πατριάρχη που θα γίνει στο Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

    Υποψήφιοι είναι εν΄ δυνάμει έντεκα, από το σύνολο των δεκατριών Μητροπολιτών, καθώς δύο δεν έχουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας (40 ετών), όπως απαιτεί ο νέος καταστατικός χάρτης που εισήγαγε ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος ο Ζ και ενέκρινε παμψηφεί ο Ιερά Σύνοδος πριν από περίπου δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 45 ημερών από την αναγγελία της χηρείας του Θρόνου, τα ονόματα των υποψηφίων δημοσιεύονται σε παράρτημα περιοδικού του Πατριαρχείου. Η Ιερά Σύνοδος ψηφίζει ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους και επιλέγει τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    [08] 77ΧΡΟΝΗ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Νεκρή ανασύρθηκε σήμερα το πρωί, από τη θαλάσσια περιοχή Αγ. Νικολάου Αιτωλικού, μια 77χρονη.

    Η σορός της μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου για νεκροψία-νεκροτομή. Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Μεσολογγίου.

    [09] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Δημοκρατίας της Ουκρανίας απένειμε σήμερα το μεσημέρι στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής Κυβέρνησης D.Tabachnik «για την ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη των πενυματικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ του ουκρανικού και του ελληνικού λαού». Ο κ.Tabachnik ανέφερε ότι ο Μακαριώτατος είναι ο πρώτο Προκαθήμενο Εκκλησίας στον οποίο απονέμεται η τιμητική αυτή διάκριση.

    Ο κ.Χριστόδουλος ευχαρίστησε τον κ.Tabachnik, υπογραμμίζοντας ότι μέσω τα τιμής που έγινε στο πρόσωπό του τιμάται η Εκκλησία της Ελλάδος και ο ελληνικός λαός. Αναφέρθηκε δε στα θερμά αισθήματα αγάπης και τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς και εδράζονται στην κοινή Ορθόδοξη πίστη. Όπως είπε «η αγάπη και τα αισθήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Ουκρανία έχουν εκφραστεί και σε πρακτικό επίπεδο. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή από την ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» 1.200 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των αναγκών των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας».

    [10] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Για εύκολη και ανεύθυνη επιλογή της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στην ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ.

    «Είναι αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα η εξιστόρηση των περιηγητικών εντυπώσεων του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο, το πρώτο που οφείλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πράξει, είναι να αντιληφθεί την ελληνική πραγματικότητα.

    Πριν από μία εβδομάδα, στην Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε τη στρατηγική η οποία οδηγεί στην υπέρβαση των αδιεξόδων και στην επίλυση των προβλημάτων, που συσσώρευσαν οι κυβερνήσεις του χθες. Τη στρατηγική που οδηγεί με ασφάλεια στην Ελλάδα της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας, της ισόρροπης ανάπτυξης, της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής.

    Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου, υιοθετώντας την εύκολη, αλλά και ανεύθυνη, επιλογή της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας, κατέδειξε ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν πολλά ακόμη να πράξουν για να απευθυνθούν με αξιοπιστία στους Έλληνες», ανέφερε ο κ.Ρουσόπουλος.

    [11] ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Κορυφώνεται σήμερα και αύριο, η προσέλευση εμπορικών και απλών επισκεπτών στην 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία, ολοκληρώνει με επιτυχία τη λειτουργία της, ικανοποιώντας τις προσπάθειες και τους στόχους των διοργανωτών της και θέτοντας, παράλληλα, τα θεμέλια για την επόμενη 70η διοργάνωση.

    Στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ, σήμερα στις 8.30 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα μιλήσει σε επίσημο δείπνο προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Αύριο, στις 11 το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τις διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ Α.Ε. καθώς και τους χώρους της 69ης ΔΕΘ, ενώ στη 1 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Την 69η ΔΕΘ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τον οποίο υποδέχθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO A.E. κ. Θέμης Καρτσιώτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Νίκος Κασιμάτης, ο αντιπρόεδρος της HELEXPO κ. Μπελιμπασάκης, καθώς, και μέλη της διοίκησης των δύο εταιριών οι οποίοι και τον συνόδευσαν στα περίπτερα της Έκθεσης. Σε δήλωσή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος, εξήρε την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης της HELEXPO τόσο στο εμπορικό όσο και στο πολιτιστικό πεδίο και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη επισκεψιμότητα που καταγράφηκε φέτος, καθώς, και στον Πανηγυρικό χαρακτήρα που δόθηκε στη διοργάνωση, στον οποίο σημαντική συμμετοχή είχε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

    Την 69η ΔΕΘ επισκέφθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης κ. Λουκάς Ανανίκας. Ο κ. Ανανίκας, συνεχάρη τη διοίκηση της HELEXPO για τα μεγέθη και τη δυναμική της διοργάνωσης.

    ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Σήμερα στη 1 το μεσημέρι, στον πολυχώρο FORWARD, στο περίπτερο 10, σε ειδική τελετή, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της HELEXPO A.E. κ. Θέμη Καρτσιώτη, του αντιπροέδρου κ. Μπελιμπασάκη, του Εντεταλμένου Συμβούλου της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Νίκου Κασιμάτη και μελών του διοικητικού συμβουλίου των δύο εταιριών, έγινε η απονομή βραβείων και επαίνων στις διακριθείσες συμμετοχές της 69ης ΔΕΘ.

    Ο κ. Καρτσιώτης συνεχάρη τους εκθέτες που επένδυσαν στην παρουσία και την επικοινωνία τους με τον κόσμο, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που είχε τόσο ο εμπορικός κόσμος όσο και οι απλοί επισκέπτες στο προσκλητήριο της νέας διοίκησης της HELEXPO. Ο κ. Καρτσιώτης αναφέρθηκε στις δύο εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε η διοίκηση της HELEXPO στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ, με την Tάϊπέϊ και την Τουρκία για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας, ενώ έδωσε και το στίγμα της 70ης ΔΕΘ, τόνισε ότι στοιχεία της διοργάνωσης παρουσιάζονται φέτος. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Κασιμάτης, συνεχάρη τη HELEXPO για τη νέα πνοή που έδωσε στην Έκθεση, αλλά και για την προσπάθεια επιστροφής στην αίγλη του παρελθόντος, με στοιχεία από το μέλλον.

    Στην εκδήλωση βράβευσης απονεμήθηκαν συνολικά 17 ισότιμα βραβεία.

    Τα βραβεία καλύτερης συμμετοχής για στεγασμένο χώρο, απονεμήθηκαν στους: ΕΥΑΘ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

    Τα βραβεία καλύτερης συμμετοχής για υπαίθριο χώρο απονεμήθηκαν στους:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, SKODA VIAMAR A.E., ΤΕΧΝΟΚΑΡ ΑΒΕΕ SEAT.

    Οι συμμετοχές στις οποίες απονεμήθηκαν έπαινοι προσεγμένης συμμετοχής είναι: ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΕΔ, IALOS.COM, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

    Τα Ειδικά Βραβεία Διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΛΛΗΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΠΑΠ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 3 Α.Ε., AUDIO VISUAL ENTERPISES S.A., ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

    Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, τον κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου, εκπρόσωπο της Πολυτεχνικής Σχολής, την κυρία Χριστίνα Ζουμπουλίδου, και την κυρία Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε., την κυρία Θεοδώρα Κανακίδου και τον κ. Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετηρίου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Σήμερα, στις 9.30 το βράδυ, η φωνή της Νατάσας Θεοδωρίδου, θα κρατήσει συντροφιά στους επισκέπτες της 69ης ΔΕΘ, στην τελευταία συναυλία της διοργάνωσης.

    Για αύριο, στις 10 το βράδυ, και αφού κλείσει η αυλαία της 69ης ΔΕΘ , η διοίκηση της HELEXPO, προγραμματίζει να επισφραγίσει την επιτυχία της διοργάνωσης με ένα μεγάλο πάρτυ, για τους επισκέπτες της Έκθεσης, στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Νωρίτερα, στις 6 το απόγευμα, στον πολυχώρο FORWARD, είκοσι, συνολικά, καλλονές, υποψήφιες του διαγωνισμού ομορφιάς της Σερβίας - Μαυροβουνίου, θα παρουσιάσουν μοντέλα της Σερβίδας σχεδιάστριας Marias Sabic. Τα υποψήφιες, συνοδεύει η τηλεοπτική σταρ και οργανώτρια εκδηλώσεων Vesna Ygovic, η οποία διοργανώνει και το διαγωνισμό ομορφιάς.

    Αύριο, τελευταία ημέρα της λειτουργίας της η Έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει το προγραμματισμένο πάρτυ.

    [12] ΤΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ;

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (13:04 UTC+2)

    Απογοητευμένοι για την πορεία του Χρηματιστηρίου δηλώνουν χρηματιστές και αναλυτές, καθώς δεν βλέπουν άμεσα να προκύπτει μια εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ανάκαμψη. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», παντού υπάρχουν οι αισιόδοξοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια ποτέ δεν ήρθε τη στιγμή που την περιμέναμε. Εξάλλου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε στασιμότητα, γεγονός που διαμορφώνει το έδαφος για άνοδο.

    Tαυτόχρονα, πολλοί βασικοί μέτοχοι πουλούν τις μετοχές τους. H εταιρεία Kyrstron Trading μείωσε το ποσοστό της σε 6,84% από 10,7% στην εταιρεία Εργάς, ενώ ο Όμιλος Marfin πούλησε σχεδόν όλες τις ίδιες μετοχές που κατέχει.

    Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που αγοράζουν. H κ. Μαρία Μπόμπολα αύξησε το ποσοστό της στην εταιρεία Πήγασος σε 34,4% από 30,04% που κατείχε πριν. Το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο QVT αύξησε το ποσοστό του στην Π&K Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στο 50% από 48,19%.

    O κ. Μαρίνος Παράβαλος δεν κατέχει πλέον καμία μετοχή της εταιρείας Κωτσόβολος, ενώ η Φουρλής Συμμετοχών μείωσε το ποσοστό της στο 20% από 40,73%. H Dixons κατέχει πια το 68,16% και πρόκειται να αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό με 6,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Τις μετοχές Folli-Follie, ΔΕΗ και Τιτάν προτείνει για αγορά η Εθνική Χρηματιστηριακή. H εταιρεία εκτιμά ότι η τιμή της μετοχής Folli-Follie μπορεί να φτάσει τα 27,10 ευρώ από περίπου 24,8 ευρώ που είναι σήμερα. Για τη μετοχή της Τιτάν βλέπει την τιμή της να φτάνει μέχρι το 21,5 ευρώ (από 20 ευρώ περίπου). Για τη μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να φτάσει τα 23,10 ευρώ από τα 19,9 ευρώ που είναι σήμερα.

    Θετικά, βλέπει η Eurobank Χρηματιστηριακή τις μετοχές της Μαΐλης, ενώ για τη μετοχή του ΟΤΕ πιστεύει ότι θα ακολουθεί τη γενικότερη πορεία της αγοράς.

    Τις μετοχές της Τιτάν βρίσκει ελκυστικές και η Eurocorp, η οποία πιστεύει ότι η τιμής τους μπορεί να φτάσει τα 21,5 ευρώ από τα 20 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, θετικά βλέπει τις μετοχές του Ομίλου Αττικής, των οποίων η τιμή μπορεί να φτάσει τα 3,4 ευρώ από τα 2,42 που είναι σήμερα.

    Η ALPHA FINANCE ξεχωρίζει για αυτή την εβδομάδα τις μετοχές των εταιρειών 3E, ΔΕΗ, Τιτάν, Επιχειρήσεις Αττικής, CosmOTE, Γερμανός, Hyatt, AB Βασιλόπουλος και Autohellas. Μάλιστα για τη Hyatt εκτιμά ότι η τιμή της μετοχής μέχρι τέλους έτους μπορεί να προσφέρει απόδοση μέχρι 26% (20% από την άνοδο της τιμής και 6% μερισματική απόδοση). Δηλαδή, η τιμή της μετοχής μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9,8 ευρώ από περίπου 8,10 ευρώ που είναι σήμερα.

    H MARFIN Ελληνική βλέπει θετικά τις μετοχές της Folli-Follie, καθώς εκτιμά ότι η τιμής τους βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που δικαιολογεί η αγορά. Εκτιμά ότι η τιμή της μετοχής μπορεί να φτάσει τα 28 ευρώ από τα 23,9 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

    Στην Κεράνης Συμμετοχών δύο βασικοί μέτοχοι βρέθηκαν να μην έχουν ούτε μία μετοχή μετά τη μετατροπή τους σε ονομαστικές. Πρόκειται για τις εταιρείες Oslin Investments Inc και US Trading Corporation.

    [13] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (12:08 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤην κατανομή κονδυλίων για τα συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα του 2004, των ερευνητικών φορέων που εποπτεύει, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο είναι αυξημένη κατά 22,95% σε σύγκριση με το 2003, που το σχετικό κονδύλι ανερχόταν σε 17,9 εκατ. ευρώ. Η κατανομή έγινε με βάση τον αριθμό, το ύψος και το είδος των έργων και η έγκριση των χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Μεταξύ των φορέων, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας με 143 έργα θα χρηματοδοτηθεί με 7,3 εκατ. ευρώ. Ο «Δημόκριτος» με 77 έργα θα επιχορηγηθεί με 3,8 εκατ. ευρώ. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με 67 έργα θα λάβει 4,1 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών με 46 έργα θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 2,3 εκατ. ευρώ.

    [14] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (12:05 UTC+2)

    Ραγδαία υποχώρηση στη δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα προδιαγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες (ΕΣΥΕ) που αφορούν στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη του 2004. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να συμπαρασύρει στην ανεργία ή στην ημιαπασχόληση μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευστικό κλάδο. Οι νέες άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες αντιστοιχούν σε 8,3% λιγότερο όγκο και 10,2% μικρότερη επιφάνεια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα συγκεκριμένα «ποσοστικά» στοιχεία που καταγράφει η ΕΣΥΕ (αριθμός, αδειών, όγκος, τετραγωνικά μέτρα) δεν μπορούν να αναδείξουν το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Είναι φανερό πως η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής (γέφυρες, τούνελ κλπ), στα οποία δούλεψαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας.

    Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια τροφοδότησε και την αύξηση του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα μέτρα, όπως η έκπτωση τόκων στα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας.

    Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ μεγάλη πτώση καταγράφεται στο νομό Αττικής (28,6%), σε Δ. Μακεδονία (21,8%), Θεσσαλία (9,5%). Αντίθετα σημαντική αύξηση 20,8% εμφανίζεται στην Ηπειρο.

    [15] ΠΡΟΣ ΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΙΧ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (12:02 UTC+2)

    Προς το «πάγωμα» των κατασχέσεων αυτοκινήτων που αγοράστηκαν με δάνεια στρέφονται οι τράπεζες καθώς οι σχέσεις τους με τους πελάτες δεν περιορίζονται μόνο στα δάνεια αλλά οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν χρήση και άλλων προϊόντων ή έχουν και άλλες συναλλαγές.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή» που βασίζεται σε στοιχεία από Διευθύνσεις Καταναλωτικής Πίστης μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων οι τράπεζες δεν προχωρούν σε κατάσχεση των ΙΧ αυτοκινήτων που αγοράστηκαν με δάνεια τα οποία δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν οι πελάτες. Ο λόγος που οι τράπεζες έχουν στραφεί στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι ότι σε περίπτωση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ή κατάσχεσης οχήματος οι σχέσεις με τον πελάτη περνούν σε άλλη φάση και διαταράσσονται και οι άλλες συναλλαγές . Η εφημερίδα αναφέρει ότι τρεις τράπεζες δεν προχώρησαν σε κατασχέσεις ακόμη και σε περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις αποπληρωμής του δανείου ξεπέρασαν τους έξι μήνες. Στις περιπτώσεις αυτές κάλεσαν των πελάτη για νέο διακανονισμό των δόσεων ή για την επιμήκυνσή τους.

    Μεγάλη τράπεζα , σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε χορηγήσει μέχρι τον περασμένο Αύγουστο 6000 δάνει για την αγορά αυτοκινήτου ενώ το 2003 συνολικά 7.500. Το ποσοστό αυτών που καθυστέρησαν την εξόφληση για έξι μήνες ανήλθε στο 10% αλλά δεν έγινε καμία κατάσχεση. Μάλιστα η συγκεκριμένη τράπεζα πραγματοποίησε έρευνα από την οποία προέκυψε ότι σχεδόν το 1,5% των καθυστερουμένων δεν πρόκειται να εξοφληθεί ενώ το συνολικό ποσοστό των κακοπληρωτών φτάνει το 3,68% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου .

    [16] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (17:36 UTC+2)

    Ευρύ πεδίο σύμπτωσης απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν, διαπιστώνει ότι υπάρχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρία του σώματος ''αρκετά χρήσιμη'', κατά την οποία, όπως ανέφερε, έγινε μια ''ζωηρή συζήτηση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση, είπε πως η χώρα αυτή πρέπει να αποδείξει ότι είναι δημοκρατική και ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, ενώ σημείωσε ότι κάποια νομοθετήματα που φαίνεται να προωθούνται είναι αντίθετα με την εικόνα που η Αγκυρα επιθυμεί να παρουσιάζει για τη χώρα.

    Αναφορικά με τους κανονισμούς που προωθούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, είπε ότι υπήρξε πρόοδος στον κανονισμό για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι επιθυμεί να βοηθήσει στην οικονομική ανόρθωση των Τ/Κ κατά τρόπο που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση διεκδικεί τα δικαιώματα που της δίδει η ΕΕ.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είναι ένας ''πάρα πολύ χρήσιμος θεσμός'', ενώ για σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ''φιλοφρονήσεις'' ανάμεσα σε μέλη του σώματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η συζήτηση έγινε σε "ψηλούς τόνους" και τα όσα λέχθηκαν (που αναφέρονται στον Τύπο) έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του σώματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να υποσκάψουν το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, που όπως επεσήμανε χειρίζεται το Κυπριακό και διαμορφώνει στρατηγική.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην έδρα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ενώ θα συναντηθεί επίσης και με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, προσθέτοντας πως θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και με Υπουργούς Εξωτερικών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, την οποία θα προσφωνήσει την προσεχή Πέμπτη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΜΟΙΧΕΙΑΣ

    Άγκυρα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Η διαμάχη στην Τουρκία για το θέμα της μοιχείας, το οποίο εμπόδισε την υπερψήφιση του Ποινικού Κώδικα, έφερε στην επιφάνεια την εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών «Κόμμα Ευημερίας και προόδου» ( AKP). Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»:

    Η νέα περιπλοκή του θέματος της μοιχείας από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, το οποίο είχε φροντίσει να επιλυθεί στις αρχές της εβδομάδας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γκιουλ, ερμηνεύεται ως αγώνας για την υπερίσχυση στο AKP.

    Μετά την πρώτη επαφή που είχαν επιτελείς του AKP με τον αρχηγό του CHP, Μπαϋκάλ, το εν λόγω κόμμα παρήγγειλε σφυγμομέτρηση και όταν απ' αυτήν προέκυψε ότι το 70% της κοινής γνώμης υποστηρίζει την ποινικοποίηση της μοιχείας, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν άρχισε να δίνει καθησυχαστικά μηνύματα.

    Όσον αφορά την εξέλιξη η οποία έφερε σε αντιπαράθεση τον κ. Γκιουλ και τον κ. Ερντογάν, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της απουσίας του τελευταίου στο Τατζικιστάν: Ο κ. Γκιουλ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κ.Ο. του AKP, της οποίας προήδρευσε λόγω της απουσίας του Πρωθυπουργού, εξέφρασε την άποψη ότι ²συζητείται μια πρόταση η οποία δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη². Το μήνυμα αυτό δημιούργησε έκπληξη στους αντιπροέδρους της Κ.Ο. που πρόσκεινται στον Τούρκο Πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα παρασκήνια του κόμματος, το δεύτερο γεγονός το οποίο δημιούργησε εκνευρισμό στον Πρωθυπουργό, ήταν η επίσκεψη των κ.κ. Γκιουλ και Τσιτσέκ (Υπουργού Δικαιοσύνης) στον αρχηγό του CHP, Μπαϋκάλ, κατόπιν της οποίας δημιουργήθηκε η εντύπωση 'υποχώρησης' του AKP.

    Παρ΄ όλο ότι μετά τη συνάντηση αυτή ο κ. Γκιουλ δήλωσε πως δεν θα κατατεθεί καμία πρόταση στη Βουλή πλέον των συμφωνηθέντων, ο προσκείμενος στον κ. Ερντογάν αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του AKP, Χαλιούκ Ιπέκ, τόνισε επίμονα την επομένη στους δημοσιογράφους ότι 'δεν υπάρχει υποχώρηση'.

    Ενώ δε, επέσυρε την προσοχή η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Ερντογάν και τους Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης, Κιοκσάλ Τοπτάν, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί του Συντάγματος, Μπουρχάν Κουζού και τον εκ των αντιπροέδρων της Κ.Ο. του AKP, Φαρούκ Τσελίκ, ο εκ των αντιπροέδρων της Κ.Ο. που πρόσκεινται στον κ. Ερντογάν, Χαλιούκ Ιπέκ, κατέβαλε εντατικές προσπάθειες στο Κοινοβούλιο για την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στον Π.Κ.

    Ο τελευταίος, λίγα λεπτά πριν από την απόσυρση του νομοσχεδίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους, ενώ στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον κ. Γκιουλ διατήρησαν τη σιωπή τους και δεν αναμίχθηκαν στη συζήτηση του θέματος της μοιχείας.

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Mιλλιέτ» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Γιατί ο Γκιουλ είναι τόσο σιωπηλός;» και τον υπέρτιτλο «Κρίση στα παρασκήνια του AKP», τονίζεται ότι στα παρασκήνια της Άγκυρας κυκλοφορεί πως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γκιουλ, είναι πολύ ενοχλημένος επειδή η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον αρχηγό του CHP, Μπαϋκάλ, καταστρατηγήθηκε από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν.

    Στο δημοσίευμα σημειώνονται ακόμη:

    Κατά τη χθεσινή αναχώρησή του για τις Η.Π.Α. όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών ο κ. Γκιουλ δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την κρίση του Π.Κ. η οποία συγκλονίζει τη χώρα.

    Επίσης, στα παρασκήνια προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο κ. Γκιουλ αναχώρησε δυσαρεστημένος, λόγω του 'κλονισμού του κύρους του στην κοινή γνώμη και στο CHP', μετά από τα 'σκληρά μηνύματα' του Πρωθυπουργού Ερντογάν.

    Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται σε χθεσινή ομιλία του αρχηγού του CHP, Μπαϋκάλ, σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του, όπου τόνισε:

    Οι του AKP έθεσαν σε κίνδυνο εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπών και τον εξευμενισμό της κομματικής βάσης.

    Επιβάλλεται στην ηγεσία του AKP να επιδείξει αποφασιστικότητα και να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στον Π.Κ., πριν τις 6 Οκτωβρίου.

    Η ανασκευή του σφάλματος προτού η υπόθεση προσλάβει περαιτέρω διαστάσεις, αποτελεί τη μεγαλύτερη αρετή.

    Στο σημείο όπου είχαν φθάσει τα πράγματα δεν είχε απομείνει καμία δικαιολογία στην Ε.Ε. που να τη χρησιμοποιήσει εις βάρος της Τουρκίας, ενώ τώρα με το θέμα της μοιχείας απέκτησε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης».

    [18] ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Άγκυρα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Όλες οι τουρκικές εφημερίδες, προβάλλουν το Σάββατο με πρωτοσέλιδους, πηχυαίους τίτλους την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της απόσυρσης την τελευταία στιγμή από το Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που αφορά στο νέο Ποινικό Κώδικα, του οποίου είχαν υπερψηφισθεί όλα τα άρθρα, πλην των δύο τελευταίων σχετικά με την εκτέλεση και την ισχύ του Π.Κ.

    Οι τίτλοι των εφημερίδων έχουν ως εξής:

    -Cumhuriyet: «Απερίφραστη άρνηση εκατέρωθεν σχετικά με το θέμα της μοιχείας» και «Ε.Ε.: Να υπερψηφισθεί ο Π.Κ. μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Ερντογάν: Δεν επιτρέπουμε ανάμιξη στα εσωτερικά μας»

    -Radikal: «Η Ε.Ε. δεν υπέπεσε στην 'παγίδα σχετικά με το θέμα της μοιχείας': Εάν δεν υπάρξει Π.Κ., δεν θα υπάρξουν και [ενταξιακές] διαπραγματεύσεις», «Filori: Ο νέος Π.Κ. αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και 'λύδια λίθο' για τις διαπραγματεύσεις. Κάτι πρέπει να γίνει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Verheugen: Η υπερψήφιση του Π.Κ. θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου»

    -Milliyet: «Η Ε.Ε. έδωσε ημερομηνία!», «'Επιβάλλεται όπως μέχρι τις 6 Οκτωβρίου υπερψηφισθεί ο Π.Κ.» και «Filori: Το αποτέλεσμα σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στον Π.Κ. θα έχει πλήρη αντανάκλαση στην Έκθεση Προόδου της 6ης Οκτωβρίου»

    -Sabah: «Κρίση Ποινικού Κώδικα» και «Ερντογάν: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάμιξη. Verheugen: Ο νόμος αυτός πρέπει να εκδοθεί»

    -Yeni Safak: «Όχι στην επέμβαση» και «Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν απάντησε με δριμύτητα στις επικρίσεις της Ε.Ε. στο θέμα της απόσυρσης του Ποινικού Κώδικα: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αναμιγνύεται στα εσωτερικά μας»

    -Zaman: «Κρίση με την Ε.Ε. την τελευταία στιγμή» και «Η απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στον Π.Κ. οδήγησε σε ένταση. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Filori ζήτησε όπως το νομοσχέδιο υπερψηφισθεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου χωρίς να προστεθεί άρθρο σχετικά με τη μοιχεία. Ο δε Verheugen χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως 'ανησυχητικές'. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν εξοργίσθηκε με την αντίδραση της Ε.Ε.: Εμείς είμαστε Τούρκοι και δεν επιτρέπουμε ανάμιξη στα εσωτερικά μας».

    -Hurriyet: «Η Ε.Ε. δεν είναι 'εκ των ων ουκ άνευ'» και «Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν αντέδρασε με δριμύτητα στις επικρίσεις της Ε.Ε. για το θέμα της μοιχείας: Η Ε.Ε. να μην αναμιγνύεται στα εσωτερικά μας. Όπως εμείς δεν αναμιγνυόμαστε, έτσι και αυτή δεν έχει το δικαίωμα ανάμιξης στα εσωτερικά μας».

    -Turkiye: «Μην αναμιγνύεστε στα εσωτερικά μας» και «Απερίφραστη άρνηση του Πρωθυπουργού στην Ε.Ε., η οποία ζήτησε να υπερψηφισθεί οπωσδήποτε ο Π.Κ.: Κανείς δεν μπορεί να επέμβει στη λειτουργία του Κοινοβουλίου».

    -Vatan: «Γιατί πυροβολείτε στο πόδι σας;» και «Έτσι σχολιάσθηκε στα παρασκήνια της Ε.Ε. η απόσυρση την τελευταία στιγμή του νομοσχεδίου που αφορά στον Π.Κ. λόγω του θέματος της μοιχείας» .

    -Aksam: «Η θέση μου είναι γνωστή: Δεν υποχωρώ» και «Η απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στον Ποινικό Κώδικα, οδήγησε σε κρίση με την Ε.Ε. και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν πρόβαλλε απερίφραστη άρνηση στην προειδοποίηση των Βρυξελλών: Μην αναμιγνύεστε στα εσωτερικά μας».

    -Tercuman: «Απερίφραστη άρνηση στην Ευρώπη σχετικά με τον Π.Κ.» και «Η Ε.Ε. επενέβη στην κρίση του Π.Κ. ζητώντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν απάντησε: Δεν είστε απαραίτητοι για μας. Μην αναμιγνύεστε στα εσωτερικά μας».

    [19] Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (13:30 UTC+2)

    Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η έντονη αντιπαράθεση που προκλήθηκε γύρω από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Σερντάρ Ντενκτάς κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλά θέματα που προβάλλονται στις σημερινές εφημερίδες είναι η αλλαγή του ποινικού κώδικα στην Τουρκία και οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις γύρω από το θέμα, η εμμονή των Αμερικάνων στο θέμα των αμερικανικών όπλων που κατέχει η ΕΛΔΥΚ, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους ημικρατικούς οργανισμούς και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών ως προς την απόδοση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η ''Αλήθεια'', κάτω από τον τίτλο ''Αθλιο κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο'', γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επικράτησε άθλιο κλίμα με διαξιφισμούς και πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς περί "προδοτών, πρακτόρων, λαοπλάνων και ψευτών'' όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε θέμα τάξης για τις μυστικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σερντάρ Ντενκτάς. Προσθέτει ότι στη συζήτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέλυσε τα 13 σημεία που τα κόμματα εισηγούνται για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 81% των ερωτηματολογίων του ΔΗΣΥ λέει ''Όχι'' στην πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Αρένα χθες το Εθνικό Συμβούλιο'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Εθνικό Συμβούλιο χθες έμοιαζε με πραγματική αρένα εξαιτίας των αποκαλύψεων για τα μυστικά δείπνα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Σερντάρ Ντενκτάς. Προσθέτει ότι κατά τη συνεδρία έγιναν ''τρικούβερτοι'' καβγάδες και αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Αμερικανοί συντηρούν το θέμα των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο και προσθέτει ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τον Αμερικανό ομόλογό του την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

    ''Ο Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Τα 13 σημεία του Εθνικού'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς κατέγραψε 13 σημεία. Προσθέτει ότι πρόκειται για τις προτάσεις που υπέβαλαν τα κόμματα για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, εάν και εφόσον υπάρξουν ξανά συνομιλίες. Αναφέρει επίσης ότι τα πρώτα τέσσερα σημεία είναι κοινά για όλα τα κόμματα και αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει μερικώς τη θέση για μηδενικές αυξήσεις και παραχωρεί τελικά αυξήσεις 2% στους ημικρατικούς οργανισμούς που δεν αφορούν το τρέχον έτος, ούτε το επόμενο, αλλά το 2006.

    "Η Σημερινή'', κάτω από τον τίτλο ''Κεραυνοί κατά Κυπριακών Αερογραμμών'', γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ''κεραυνοβόλησε'' το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, κατηγορώντας το ευθέως για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Οικονομικών για κωλυσιεργία όσον αφορά την ετοιμασία και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης. Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η εφημερίδα γράφει ότι ''μόνο που δεν έπεσε ξύλο'', σημειώνοντας ότι η συζήτηση αναλώθηκε σε ζωηρούς καυγάδες και ότι έγιναν έντονες αψιμαχίες μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Αναπληρωτή Πρόεδρου των ΕΔΗ Μιχάλη Παπαπέτρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φιμώνουν τους διαφωνούντες'', γράφει ότι ο νέος ποινικός κώδικας που προωθείται στην Τουρκία προβλέπει ότι όποιοι ζητούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ή αντιστρατεύονται την επίσημη πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό θα στέλλονται στη φυλακή. Προσθέτει ότι κύκλοι στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν ως ''επιεικώς απαράδεκτη'' την πρόνοια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου θέτει θέμα ως προς το ποιος συνοδικός θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την οποία θα συζητηθεί η διαδοχή του Αρχιεπισκόπου, καθώς η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να το πράξει.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Προοπτική συναντίληψης'', γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται πολύ κοντά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου αλλαγών που η ε/κ πλευρά θα ζητήσει στο σχέδιο Ανάν . Προσθέτει ότι, όπως διαφάνηκε στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του Σώματος, υπάρχει προοπτική μιας κοινής προσέγγισης στις θέσεις της ε/κ πλευράς, με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα έχει σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', κάτω από τον τίτλο ''Δράμα σε υπεραγορά με μαχαίρι'', γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε χθες άνδρα ηλικίας 40 ετών, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε υπεραγορά της Λευκωσίας χθες γύρω στο μεσημέρι, αφού πήρε ένα κουζινομάχαιρο από το τμήμα πώλησης ειδών κουζίνας, πήγε προς τα ταμεία και άρχισε να κινεί το μαχαίρι απειλητικά και να φωνάζει στα τουρκικά. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την Αστυνομία ο άνδρας είναι από την Τουρκία και πέρασε στις ελεύθερες περιοχές την Πέμπτη, πηδώντας από τον προμαχώνα ''Ρόκας''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αθήνα διοργανώνει του μεγαλύτερους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην 44χρονη ιστορία των αγώνων με τη συμμετοχή 3.800 ανάπηρων αθλητών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Η ώρα των Αρχιερέων'', γράφει ότι οριστικά και αμετάκλητα η Ιερά Σύνοδος προχωρεί πολύ σύντομα στην προκήρυξη αρχιεπισκοπικών εκλογών με δεδομένη πια την πλειοψηφία εκείνων που τις στηρίζουν. Αναφέρει επίσης ότι οι προθέσεις των Μητροπολιτών Μόρφου και Λεμεσού όπως και του Επισκόπου Κύκκου για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου είναι ξεκαθαρισμένες. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα δηλώνει ικανοποιημένος επειδή κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό του και επειδή καθιέρωσε την αξιοκρατία στην Αστυνομία.

    Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Εικονοφάγος'', γράφει ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου το 1999 πήρε αριθμό εικόνων από τις εκκλησίες Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ανδρονίκου στο Μηλικούρι για να τις διορθώσει και επέστρεψε κάποιες, ενώ κάποιες άλλες παραμένουν εξαφανισμένες. Δημοσιοποιεί επίσης επιστολή των κατοίκων και των αποδήμων της κοινότητας που ζητούν να μάθουν τι έγιναν οι εικόνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα πρέπει να αναλάβουν δράση για τη διαφώτιση των Ευρωβουλευτών γύρω από το Κυπριακό και να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο μόνο για τις 12.000 το μήνα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Τίρανα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (11:39 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Οι πολιτικές αναταράξεις που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αλβανίας, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ζητούν προσφυγή στις κάλπες και σύλληψη του πρώην διευθυντή της αστυνομίας των Τιράνων κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξη που έδωσε στα Τίρανα κατηγόρησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα για τον τρόπο με τον οποίο κατευθύνει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλες ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι «κλινικά νεκρός» και όπως υπογραμμίζει η λύση έναντι αυτής της κατάστασης είναι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα.

    Επίσης, ο κ. Ντούλες εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, κυρίως όσον αφορά τις εκλογικές διαδικασίες. Ακόμα, εφιστά την προσοχή των δύο μεγάλων κομμάτων (του Σ.Κ. και του Δ.Κ) και ζητά μεγαλύτερη δέσμευση για υπευθυνότητα και πολιτική βούληση για την εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ODIHR.

    Να σημειωθεί, ότι δύο βουλευτές του ΚΕΑΔ (οι Λιγκορακ Καραμέλο και Χρίστο Γκότζι) οι οποίοι διαφωνούν με την ηγεσία ζήτησαν τη σύγκλιση του εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος.

    Στο μεταξύ, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος Μπεσνίκ Μουσταφάι κατηγορεί τον πρωθυπουργό Φατός Νάνο ότι με τη λανθασμένη πολιτική του απομονώνει συνεχώς την Αλβανία από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Μουσταφάι «η αλβανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νάνο δεν αντέδρασαν με υπευθυνότητα στις πρόσφατες σκληρές επισημάνσεις της ΕΕ σχετικά με την καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία. «Με την ανεύθυνη αυτή στάση η αλβανική κυβέρνηση συμβάλει μόνο στην απομόνωση της Αλβανίας από την Ευρώπη, στην οποία όλοι επιθυμούμε να ενταχθούμε», αναφέρει.

    Εξάλλου, ο κ. Μουσταφαι εκτιμά ότι μ΄αυτές τις πολιτικές καταστάσεις που επικρατούν στην Αλβανία η μοναδική λύση είναι η δημιουργία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία, όπως αναφέρει, θα έχει ως βασικό στόχο την προετοιμασία ελεύθερων εκλογών το 2006. Υπέρ της πρότασης για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τάσσονται ο πρόεδρος του κόμματος «Λεγκαλιτέλι» Ekrem Spahiu και ο επίτιμος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σαμπρί Γκόντο.

    Στο μεταξύ, στα σημερινά πρωτοσέλιδα κυριαρχεί και η σύλληψη του πρώην διευθυντή της αστυνομίας των Τιράνων Πιερίν Ντρέου. Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα ο κ. Ντρέου κατηγορείται ότι έστειλε σε στέλεχος του υπουργείου δημόσιας τάξης απειλητικό μήνυμα, μέσω κινητού τηλεφώνου.

    [21] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ Α'ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Ηράκλειο, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Δύο παιχνίδια άνοιξαν σήμερα την πρώτη αγωνιστική του 26ου πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Η Ξάνθη, με την παρουσία περίπου 3.000 οπαδών της στο νέο της γήπεδο στα Πηγάδια επικράτησε του Άρη με 3-1. Ο Δημητριάδης άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό, ενώ ο Άρης με τον αργεντινό Σανχούρχο ισοφάρισε προσωρινά στο 31'. Στο 57' ο Μπαϊκαρά έκανε το 2-1 και ο Λαμπριάκος στο 80' διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

    Στο δεύτερο παιχνίδι της ημέρας ο Ηρακλής επικράτησε με 1-0 του του «νεοφώτιστου» Εργοτέλη στο «Παγκρήτιο» στάδιο της Κρήτης. Το γκολ για τον Γηραιός πέτυχε στο 71ο λεπτό ο Μουράτι.

    Οι συνθέσεις των ομάδων στον αγώνα Εργοτέλη- Ηρακλή:

    Εργοτέρλης : Χανιωτάκης, Οικονομάκης, Ιβάνοφ, Σκέντζος, Δημήτρης, Χαραλαμπάκης (82΄ Πίρβου), Σουτζής (59΄ Κοιλιάρας), Σιλά, Λαμπράκης (53΄ Βούκοβιτς), Βοσκαρίδης, Ογκουνσότο.

    Ηρακλής : Αμπάρης, Κατσιαμπής, Νεμπεγλέρας, Μουράτι (87΄ Δρούγας), Πουρσανίδης, Σνάουτσερ, Καπετάνος, Ιωάννου, Μπακιρτζίογλου (58΄ Μουζάκα), Σεγκιρί, Σινιόρι (58΄ Λαγός).

    Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορινθίας)

    Κίτρινες: Οικονομάκης, Χαραλαμπάκης, Σκέντζος-Πουρσανίδης, Σεγκίρι

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    17:00 (Καλαμαριά) Απόλλων Καλαμαριάς - ΟΦΗ

    19:00 (Αιγάλεω) Αιγάλεω - ΑΕΚ (SuperSport)

    19:00 (Νίκαια) Χαλκηδόνα - Πανιώνιος (Alpha)

    19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ - Κέρκυρα (SuperSport)

    21:15 (Απ. Νικολαϊδη) Παναθηναϊκός - Ιωνικός (SuperSport)

    21:15 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός - Καλλιθέα (Alpha)

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ-ΑΡΗΣ 3-1

    Ξάνθη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Με τον καλύτερο τρόπο άρχισε το εφετινό πρωτάθλημα για τη Ξάνθη, η οποία με την παρουσία περίπου 3.000 οπαδών της στο νέο της γήπεδο στα Πηγάδια επικράτησε του Άρη με 3-1, στο πρώτο ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

    Ο Δημητριάδης άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό, ενώ ο Άρης με τον αργεντινό Σανχούρχο ισοφάρισε προσωρινά στο 31'. Στο 57' ο Μπαϊκαρά έκανε το 2-1 και ο Λαμπριάκος στο 80' διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    Ξάνθη: Προυνέα, Παπαδόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Σίκοφ, Πρίττας, Δημητριάδης (75' Παβιό), Μπαϊκαρά, Κάραμπας, Μαχράτζε (86' Καλασιμπέτα), Κωνσταντή (46' Λαμπριάκος).

    Άρης: Πουρλιοτόπουλος, Καλλιμάνης, Γόγολος, Κολτσίδας, Νάιντος (46' Μαρικά), Μουράφσκι (17' Σανχούρχο), Πασσαλής, Μαρκομιχάλης, Γκίτσης, Χρυσάφης, Μαρτίνες (68' Λαζανάς)

    Διαιτητής: Ταπαντζάς (Θράκης)

    Κίτρινες κάρτες: Δημητριάδης, Χρυσάφης, Καλλιμάνης, Πασσαλής, Μαρκομιχάλης, Γόγολος.

    [23] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ Κ.ΣΙΑΧΟΥ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Με 3-0 στα σετ έχασε και στον δεύτερο αγώνα του, στην κατηγορία 3 του πινγκ πονγκ, ο Κώστας Σιάχος, από τον Αυστριακό Έγκον Κράμινγερ. Τα αποτελέσματα στα σετ είναι :11-6, 11-3, 11-3.

    [24] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Χ.ΚΑΛΗΜΕΡΗ ΚΑΙ Σ.ΤΡΙΟΜΜΑΤΗ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Δεν κατάφεραν να προκριθούν στο πρώτο γύρο των 4 χιλιομέτρων ατομικής καταδίωξης, στην κατηγορία Β 1-3 της ποδηλασίας οι Χρήστος Καλημέρης και Συμεών Τριομμάτης, οι οποίοι έπεσαν στην πίστα.

    Οι δύο αθλητές τερμάτισαν σε χρόνο 5.29.85 και αποκλείστηκαν από την οκτάδα, λαμβάνοντας την 18η και τελευταία θέση.

    [25] ΣΤΗΝ 8η ΚΑΙ 11η ΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Στην όγδοη θέση της πρώτης ιστιοδρομίας, στην κλάση Sonar, τερμάτισε το ελληνικό πλήρωμα με τους Γιώργο Δελικούρα και Νίκο Πατεράκη και κυβερνήτη τον Βασίλη Χριστοφόρου.

    Στην πρώτη ιστιοδρομία της κλάσης 2.4mR, ο Σταμάτης Καλλιγέρης τερμάτισε στην 11η θέση.

    [26] ΔΙΟΡΙΑ 48 ΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΡΕΤΑΝΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία που απεικονίζει τον Βρετανό και τους δύο Αμερικανούς υπαλλήλους κατασκευαστικής εταιρείας που έπεσαν θύματα απαγωγής την Πέμπτη. Οι τρεις άνδρες απήχθησαν μέσα από το σπίτι τους στη Βαγδάτη.

    Όπως μεταδίδει το BBC, στο βίντεο οι όμηροι είχαν καλλυμμένα τα μάτια και κάθονταν μπροστά από ενόπλους μασκοφόρους. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι ένοπλοι απαγωγείς έθεσαν διορία 48 ωρών για την απελευθέρωση των Ιρακινών γυναικών που κρατούνται στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης και στην πόλη Ουμ Κασρ, ειδάλλως απειλούν να εκτελέσουν τους τρεις ομήρους.

    Ηγέτης της οργάνωσης των απαγωγέων, Ταουχίντ Ουάλ-Τζιχάντ, είναι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ. Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ κρατούνται 17 όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και δύο Ιταλίδες υπάλληλοι οργανώσεων αρωγής.

    [27] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Βαγδάτη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Εκρηξη σε στρατιωτική περίπολο των ΗΠΑ σημειώθηκε σήμερα στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αμερικανοί στρατιώτες.

    Η περίπολος βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ιράκ, όταν την προσέγγισε βομβιστής με όχημα που έφερε εκρηκτικά, τα οποία και πυροδότησε.

    [28] ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (12:46 UTC+2)

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας και ο υπουργός Τζακ Στρο προσωπικά, είχαν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ένα χρόνο πριν από την επέμβαση στο Ιράκ, ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος στην ασιατική χώρα θα είχε ως συνέπεια μια μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης.

    Οι προειδοποιήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μυστικά κυβερνητικά έγγραφα τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ.

    Αυτός ακριβώς είναι και ο τίτλος της εφημερίδας: «Μυστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Μπλερ είχε προειδοποιηθεί για το χάος στο Ιράκ».

    Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών είχαν επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα χρειαζόταν μεγάλη δύναμη στρατιωτών στο Ιράκ «επί πολλά χρόνια».

    Επίσης, ιδιαίτερη σημασία είχε αποδοθεί στο γεγονός της απόλυτης σύνταξης του κ. Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους.

    Όπως αναφέρεται στη λεζάντα της πρωτοσέλιδης φωτογραφίας που απεικονίζει τους δύο ηγέτες, «ο Μπλερ είχε προειδοποιηθεί ότι ο Μπους ήθελε απλώς να τελειώσει ό,τι είχε αφήσει στη μέση ο πατέρας του».

    Ο σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κ. Μπλερ, σερ Ντέιβιντ Μάνινγκ, σε ένα από τα σημειώματά του προς τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράκ, γράφει: «μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα την αποφύγουν».

    Με τον τίτλο «Στην άβυσσο» η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα «στην εβδομάδα που κατέρρευσε το όνειρο του Ιράκ για ειρήνη».

    Η εφημερίδα παραθέτει ορισμένα στοιχεία για την εβδομάδα που πέρασε, κατά την οποία χάθηκαν 300 πολίτες, 16 στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής, ο αριθμός των ομήρων έφτασε τους 17 και βρέθηκαν τρία αποκεφαλισμένα πτώματα.

    Όπως τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Βαγδάτη, «εκεί όπου είχαν υποσχεθεί ελευθερία, βασιλεύουν το χάος και οι σφαγές.

    Ενίσχυση βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ

    «Η Βρετανία έτοιμη να στείλει περισσότερα στρατεύματα για τις εκλογές στο Ιράκ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς.

    Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

    Η ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και του Ιράκ στην αυριανή τους συνάντηση.

    Ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα, έτοιμο για αναχώρηση προς το Ιράκ είναι ένα τάγμα δύναμης 680 στρατιωτών.

    Ήδη στο Ιράκ υπάρχουν 9000 Βρετανοί στρατιώτες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κρούσματα βίας, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο κ. Μπλερ με το διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, αντιστράτηγο Μπιλ Ρόλο.

    Όπλα μαζικής καταστροφής

    Η Γκάρντιαν αφιερώνει το μεγαλύτερο τμήμα της πρώτης σελίδας της στο τουρνουά γκολφ Ράιντερ Καπ και στις επιτυχίες των Ευρωπαίων αθλητών έναντι των Αμερικανών στην έναρξη της διοργάνωσης.

    Μεγάλη έκταση όμως δίνεται και στο προσχέδιο της έκθεσης του επικεφαλής των Αμερικανών επιθεωρητών όπλων, Τσαρλς Ντίλφερ, για το Ιράκ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζει ότι τα μόνα βιολογικά ή χημικά όπλα που επεξεργαζόταν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν μικρές ποσότητες δηλητηριωδών αερί ων, που προορίζονταν πιθανότερα για επιλεκτικές παρά μαζικές δολοφονίες.

    Αναφερόμενη, εξάλλου, σε κεντρικό άρθρο της στην κατάσταση στο Ιράκ, η Γκάρντιαν εκτιμά ότι οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη βία δεν είναι θετικές.

    Όπως αναφέρεται είναι πιθανό το χείριστο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιρακινού εμφυλίου πολέμου. Ούτως ή άλλως, πάντως, εκτιμά η εφημερίδα, δύσκολα θα χαλιναγωγηθούν οι όλο και πιο έντονες διαφωνίες, ο κατακερματισμός της ιρακινής κοινωνίας και οι εξτρεμιστικές τάσεις.

    Διατλαντικές κόντρες

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν στην πρώτη τους σελίδα ότι η Γαλλία και το Βέλγιο μπλόκαραν σχέδιο των ΗΠΑ για την ίδρυση νατοϊκών ακαδημιών εκπαίδευσης αξιωματικών στο Ιράκ.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η αποφασιστική στάση Παρισίων και Βρυξελλών, αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι η Ευρώπη δεν επιθυμεί περαιτέρω ανάμιξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ.

    [29] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΟΥΝ ΠΑΛΙ"

    Βερολίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (10:39 UTC+2)

    Η έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται εκτεταμένα ο γερμανικός Τύπος. Η εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung του Μονάχου, φιλοξενεί συνέντευξη του Φιλ Κράβεν, προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής των Παραολυμπιακών ο οποίος λέει:

    «Είμαι αισιόδοξος. Γνωρίζω τα νέα και όμορφα στάδια, την κατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την πόλη. Το μόνο ίσως πρόβλημα είναι η κυκλοφορία διότι τελειώσαν οι διακοπές και έχουν ανοίξει και πάλι τα σχολεία και οι υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να πουληθούν 650.000 εισητήρια αν και φυσικά είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα 1,2 εκατομμύρια εισητήρια που πουλήθηκαν στο Σίδνευ»

    Ο κ. Κράβεν τόνισε σχετικά με το ντόπινγκ: «Δεν πιστεύω ότι οι υψηλές επιδόσεις είναι πάντα συνάρτηση του ντόπινγκ και της απάτης. Δεν είμαι αφελής, ίσως υπάρξουν κάποια θετικά τεστ στην Αθήνα, αλλά το ντόπινγκ δεν είναι πρόβλημα για τους Παραολυμπιακούς.»

    H ελβετική Neue Z?rcher Zeitung εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν θα πουληθούν αρκετά εισιτήρια και όπως υποστηρίζει:

    «Την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο ειδικοί αναλυτές όσο και απλοί παρατηρητές. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των Αυστραλών. Εκτός αυτού η ένταξη και η ίση μεταχείριση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερο ταμπού στην ελληνική κοινωνία από ότι σε άλλες και για το λόγο αυτό υπάρχουν ορισμένες προκαταλήψεις.»

    Και η εφημερίδα συνεχίζει:

    «Δεν αποκλείεται όμως οι Ελληνες να μας εκπλήξουν και πάλι όπως πριν από τέσσερις εβδομάδες, όπου με την πειθαρχημένη συμπεριφορά τους στους δρόμους και τη φιλική τους στάση γενικότερα, κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να μετατρέψουν τους αγώνες σε μια μεγάλη γιορτή. Και από ότι φαίνεται οι Παραολυμπιακοί κερδίζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι αναμενόταν.»

    «Οι Παραολυμπιακοί αγωνίζονται για αναγνώριση» επιγράφει το ρεπορτάζ της η εφημερίδα του Βερολίνου Welt:

    «Οι Παραολυμπιακοί αυτή τη φορά έχουν κερδίσει το μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ. 3.200 δημοσιογράφοι έχουν διαπιστευθεί. Τα δύο μεγάλα γερμανικά τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF θα μεταδίδουν κάθε μεσημέρι μια ωριαία επισκόπηση των αγώνων. Και ίσως για αυτό το λόγο ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ καθώς και επτά βουλευτές και δύο υφυπουργοί επέλεξαν τώρα να κάνουν αυτό το ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η γερμανική ομάδα χρειάζεται υποστήριξη.»

    [30] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (12:13 UTC+2)

    Ξεκινάει την Κυριακή στη Δράμα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 25 του Σεπτέμβρη.

    Στο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν: 28 ταινίες μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ, 16 σπουδαστικές, 13 στο τμήμα «Ελληνες του Κόσμου». Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν: 54 ταινίες μυθοπλασίας, 17 animation, 4 ντοκιμαντέρ, από 41 χώρες. Οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο «Αστέρια», αλλά και στην ανακαινισμένη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου «Ολύμπια».

    Οι ταινίες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ είναι οι: «Σιωπή» του Στέλιου Πολυχρονάκη και «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

    Στο ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ θα διαγωνιστούν 28 ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, 16 σπουδαστικές, 2 ντοκιμαντέρ, 13 ταινίες στην κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» και 21 θα προβληθούν στο πληροφοριακό τμήμα.

    Επίσης θα παρουσιαστεί, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, αφιέρωμα στο Βρετανικό Κινηματογράφο: από το Free Cinema του σπουδαίου Λίντσεϊ Αντερσον μέχρι και τους πιο σύγχρονους σημαντικούς Βρετανούς σκηνοθέτες: Asif Kapadia («The Warrior») Steven Daldry («Ωρες») κ.ά.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν: Το φετινό πρόγραμμα «Europe in Shorts Fantastic», το οποίο περιλαμβάνει 9 σημαντικές ταινίες μικρού μήκους φανταστικού κινηματογράφου από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Τρεις εκθέσεις εικαστικών (ζωγραφικής - κόμικς, γλυπτικής, φωτογραφίας) Δραμινών καλλιτεχνών. Ενα αφιέρωμα για τα παιδιά, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με την αριστουργηματική, αυτοβιογραφική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Το χαμίνι». Καθημερινές παρουσιάσεις σημαντικών κινηματογραφικών, αλλά και λογοτεχνικών, βιβλίων. Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 25/9 με συναυλία των Ευανθίας Ρεμπούτσικα - Ελλης Πασπαλά, μετά την τελετή λήξης, στη Λίμνη Αγίας Βαρβάρας.

    [31] "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ"

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (12:11 UTC+2)

    Μεγάλη αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου», φιλοξενείται έως 2 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση, με 230 αντικείμενα παρουσιάζει την ανάπτυξη του αθλητισμού στα κλασικά χρόνια σε πόλεις της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας, και τη συμμετοχή αθλητών από τις πόλεις αυτές στους πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, κυρίως της Ολυμπίας.

    Η συμμετοχή στους πανελλήνιους αγώνες, παρουσιάζεται με αντικείμενα από ανασκαφές σε νεκροπόλεις και ιερά της Κάτω Ιταλίας. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου π.Χ. - 2ο μ.Χ. και διαρθρώνονται σε ενότητες, με βάση τις κατηγορίες των αγωνισμάτων και τη χρονoλογική σειρά των αγώνων στην Ολυμπία.

    Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται: Πήλινα αγγεία από την Αττική, την Κάτω Ιταλία και την Ετρουρία, που απεικονίζουν διεξαγωγή αγωνισμάτων, προπόνηση και βράβευση αθλητών. Αρκετά αγγεία αποδίδονται σε σημαντικούς ζωγράφους της μελανόμορφης και ερυθρόμορφης αττικής αγγειογραφίας, όπως οι Λυδός, Μύσωνας, Νικοσθένης, κ.ά. Εκτίθενται, επίσης: Αντικείμενα που χρησίμευαν στην προπόνηση (χάλκινοι δίσκοι, μολύβδινοι αλτήρες, ακόντια), προετοιμασία και στον καθαρισμό του σώματος των αθλητών (αρύβαλλοι, αλάβαστρα, λουτήρια κ.ά.). Νομίσματα πόλεων της Μεγάλης Ελλάδας, με παραστάσεις ολυμπιακών νικών που πέτυχαν τύραννοι στα ιππικά αγωνίσματα της Ολυμπίας. Αναθήματα αθλητών (χάλκινη ενεπίγραφη πινακίδα του ολυμπιονίκη Κλεομβρότου από τη Σύβαρη). Αναθηματικά και επιτύμβια γλυπτά, όπως ο μαρμάρινος έφηβος του Ακράγαντα. Ενα μοναδικό μαρμάρινο πρόπλασμα του σταδίου (του 2ου αιώνα μ.Χ.) στη βίλα του αυτοκράτορα Ανδριανού στο Τίβολι. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι το φυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα του «Ηνίοχου» της Μοτύης (από τα ωραιότερα ελεύθερα γλυπτά της αρχαιότητας), που βρέθηκε στη νησίδα Μοτύη (Mozia) της ΒΔ Σικελίας και χρονολογείται περί τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά).

    [32] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Β.ΣΑΚΚΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΚΟΥΪ

    Βερολίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (10:44 UTC+2)

    Σε μερικές εβδομάδες, θα γίνει στο Πιεμόντε της Ιταλίας η επίσημη παρουσίαση της ιταλικής μετάφρασης του ιστορικού αφηγήματος του Βαγγέλη Σακκάτου «Μεραρχία Άκουϊ», καθώς συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από τη σφαγή των Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας Άκουϊ στην Κεφαλλονιά από τα ναζιστικά στρατεύματα. Πρόκειται για μια άμεση μαρτυρία των βιαιοπραγιών του γερμανικού στρατού κατοχής στην Κεφαλλονιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, όπου έλαβε χώρα η σφαγή χιλιάδων ιταλών στρατιωτών μετά τη συνθηκολόγηση του 1943.

    Το βιβλίο έχει ήδη δύο εκδόσεις στα ελληνικά και πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε στα ιταλικά από τον εκδοτικό οίκο «Ιμπρεσιόνε Γκράφικε» σε μετάφραση του Μάσσιμο Ραπέτο. Το βιβλίο προλογίζει ο ιταλός συγγραφέας Μαρσέλο Βεντούρι που ασχολείται από τη δεκαετία του 60 με την υπόθεση της σφαγής των Ιταλών στρατιωτών στην Κεφαλλονιά. Ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό στο πλατύ κοινό κυρίως εξαιτίας του βιβλίου του Λουί ντε Μπερνιέρ με τον τίτλο «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», στο οποίο στηρίχθηκε και η ομώνυμη ταινία.

    Ο Βαγγέλης Σακκάτος έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο βιβλίο του ντε Μπερνιέρ, τον οποίο κατηγορεί ότι «αναπαράγει την εκδοχή της Γκεστάπο για τη σφαγή». Την κριτική του Βαγγέλη Σακκάτου δημοσίευσε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία με τίτλο «το μαντολίνο της Γκεστάπο». Αποσπάσματα μάλιστα του εκτενούς δημοσίευματος αναδημοσίευσαν οι Κυριακάτικοι Τάιμς και ο Ομπσέρβερ. Ειδικό ένθετο με τις απόψεις του συγγραφέας δημοσίευσε και η Γκάρντιαν. Μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε, ο κ. Σακκάτος χαρακτήρισε «άθλιο» το βιβλίο του ντε Μπερνιέρ, το οποίο, όπως είπε, «υποβαθμίζει την εθνική αντίσταση κατά των στρατευμάτων κατοχής».

    Το ίδιο επικριτικός είναι ο Βαγγέλης Σακκάτος και έναντι της κινηματογραφικής ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», που όπως λέει αγνοεί σημαντικές ιστορικές παραμέτρους και προσωπικότητες που αφορούν τη συμβολή της εθνικής αντίστασης στην ανάπτυξη αντιφασιστικής προπαγάνδας στον ιταλικό στρατό. Ο κ. Σακκάτος ανέφερε ονόματα πρωταγωνιστών στην υπόθεση, όπως αυτό του Ά. Παμπαλόνι, που είναι σήμερα 93 ετών θα είναι παρών στην εκδήλωση στο Πιεμόντε όπου θα παρουσιασθεί η ιταλική έκδοση του βιβλίου. Η υπόθεση ωστόσο της σφαγής της Κεφαλλονιάς και ο θόρυβος που προκάλεσαν διεθνώς νέες αποκαλύψεις στην εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung και στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, είχαν ως συνέπεια να επέμβει ο ανώτερος εισαγγελέας του γραφείου δίωξης εγκληματιών πολέμου του Ντόρτμουντ Ούλριχ Μας, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σακκάτο έχει ήδη παραπέμψει σε δίκη δύο πρώην στρατιώτες των γερμανικών δυνάμεων κατοχής που συμμετείχαν στη σφαγή.

    Όπως σημειώνει η «Ντόϊτσε Βέλλε», το ζήτημα της σφαγής των Ιταλών στρατιωτών στην Κεφαλλονιά, που για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστο, αποκτά νέο ενδιαφέρον. Για το Βαγγέλη Σακκάτο που δεν περιορίστηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις αλλά ερεύνησε το θέμα σε αρχεία της Γερμανίας και της Ιταλίας, η «μεραρχία Άκουι» αποτελεί μια σημαντική ιστορική κατάθεση που συμπληρώνει το πλούσιο συγγραφικό του έργο και επιβεβαιώνει μια ανυποχώρητη στάση ζωής που τον διέκρινε τόσο ως αντιστασιακό την περίοδο της δικτατορίας όσο και ως συνδικαλιστή κατά την παραμονή του στη Γερμανία.

    [33] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (10:33 UTC+2)

    Τα Δημιουργικά Εργαστήρια για παιδιά συνεχίζει για τέταρτη χρονιά το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Για το έτος 2004-2005 η πρώτη περίοδος των Δημιουργικών Εργαστηρίων ξεκινά τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο. Το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή, ενώ το Εργαστήρι Μουσικού Αυτοσχεδιασμού, κάθε Παρασκευή.

    Κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας των Εργαστηρίων, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2004 για το Μουσικό Εργαστήρι και Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2004 για το Καλλιτεχνικό, θα γίνει υποδοχή των μικρών μαθητών και εγγραφές. Το κόστος συμμετοχής για το κάθε εργαστήριο, για όλη την πρώτη περίοδο, ανέρχεται για κάθε μαθητή στα 15 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί την πρώτη μέρα με την εγγραφή των παιδιών.

    Το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας θα προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά με την καθοδήγηση ειδικών δασκάλων. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διάφορες τεχνικές της ζωγραφικής και του κολλάζ μέσα από τις θεματικές ενότητες της προσωπογραφίας και του τοπίου. Στο τέλος της περιόδου θα δοθεί Δίπλωμα Συμμετοχής σε όσα παιδιά παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα.

    Το Εργαστήρι Μουσικού Αυτοσχεδιασμού αυτό αποτελεί έναν τόπο συνάντησης των παιδιών με την έννοια της προσωπικής μουσικής δημιουργίας. Σε αντίθεση με την πρακτική της χρήσης μουσικών παιχνιδιών -που συνήθως παρακάμπτουν την ίδια την μουσική εστιάζοντας μόνο στα «υλικά» της- ο αυτοσχεδιασμός στις διάφορες μορφές του- οδηγεί σε μια εμπρόθετη και προσωπική χρήση του ήχου και της σιωπής. Γίνεται εργαλείο έκφρασης, εργαλείο άρθρωσης μουσικού λόγου εν μέσω ακροατών, οι οποίοι ακούγοντας και συζητώντας μαθαίνουν να «διαβάζουν» τις μουσικές προθέσεις του δημιουργού. Και είναι αυτή ακριβώς η διαδικασία που ανοίγει το παράθυρο προς την εξερεύνηση της μουσικής ως έκφρασης του πολιτισμού.

    [34] ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Ν.ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2004 (10:21 UTC+2)

    Με τη συναυλία του Νίκου Παπάζογλου και του συγκροτήματος του «Λοξή Φάλαγγα» κλείνει στις 20 Σεπτεμβρίου ο κύκλος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών 2004.Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοασχολήθηκε συστηματικά με την μουσική σε συγκροτήματα την περίοδο '65 -'70. Εκείνη την εποχή έφτιαξε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης Αρβανιτίδης και ασχολήθηκε με την κατασκευή ενός μικρού στούντιο ηχογραφήσεων με χειροποίητα από τον ίδιο μηχανήματα.

    Το 1972 με το συγκρότημα «ΖΗΛΩΤΗΣ» (ΖΕΑLΟΤ) που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί επιχείρησε να κατακτήσει την διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των APHRODITE'S CHILD, γι' αυτό μετακόμισε στο Aachen της Δυτικής Γερμανίας. Φτιάχτηκαν τότε 6 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Μιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.

    Το 1976 στην χορωδία των Αχαρνέων του Διονύση Σαββόπουλου συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η καλή παρέα (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Τάκης Σιμώτας, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί τον δίσκο «Εκδίκηση της Γυφτιάς» στο νεόδμητο «Αγροτικόν» στην Κ. Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί ο δίσκος «Τα Δήθεν» και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια, σημειώσεις και χαμηλόφωνες ηχογραφήσεις μαζεύονται στον δίσκο «Χαράτσι», που προτείνει ένα είδος «μεικτό και μόνιμο». Ακολουθεί ο δίσκος «Μέσω Νεφών» το 1986, «Σύνεργα» το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η «Επιτόπιος Ηχογράφηση» στο θέατρο Λυκαβηττού. Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Όταν κινδυνεύεις παίξε την Πουρούδα». Κάτω από την ετικέτα «Στρόγγυλοι Δίσκοι» ο Νίκος Παπάζογλου επιμελείται τις παραγωγές και ανακαλύπτει αξιόλογους τραγουδοποιούς όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, οι Μικρές Περιπλανήσεις, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σφυρίδης κ.ά. Ο Νίκος Παπάζογλου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 18 September 2004 - 18:13:58 UTC