Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [02] 13.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΟΑΒ
  • [05] ΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ- ΣΟΥΜ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
  • [07] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΑΓΑΣΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
  • [08] ΔΑΜΑΝΑΚΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ
  • [09] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΔΟΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [10] ΣΧΟΛΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ "ΦΑΚΕΛΟ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [11] ΕΡΓΑ 2.925.289 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 6ης ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ
  • [13] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΘ
  • [14] ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
  • [15] ΟΛΙ ΡΕΝ: ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [16] ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [17] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [18] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΕ Η 17η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΣΤΑΣΕ-ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ
  • [20] ΒΟΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [21] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΕΓΙΝΕ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
  • [24] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΘΑΠΑΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑ
  • [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [26] ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ SPACESHIPONE
  • [27] ΗΠΑ: ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ
  • [28] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΖΑΝΕΤ ΛΙ
  • [29] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ "ΑΝΤΙΟ" ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ
  • [30] "ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΓΙΟΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ GOETHE
  • [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (16:11 UTC+2)

    Για το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για «παρατυπίες» που εντοπίστηκαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «κάθε υπόθεση κρίνεται» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και θα παραπέμπει στη δικαιοσύνη κάθε υπόθεση που ξεφεύγει από τα όρια της καλώς εννοούμενης διαχείρισης. Η Δικαιοσύνη ερευνά και στη συνέχεια, εάν κρίνει ότι πρέπει να στείλει στη Βουλή το πόρισμά της, αυτό γίνεται και εναπόκειται πλέον στη Βουλή να κρίνει αν απαιτείται σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Καταρχάς αναλαμβάνει την πρωτοβουλία η κοινοβουλευτική επιτροπή και εν συνεχεία η Ολομέλεια.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το γεγονός ότι έρχονται στη Βουλή υποθέσεις δημιουργεί πολλά ερωτήματα και κάποιου είδους αναταραχή στο πολιτικό σύστημα, ωστόσο όμως τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα δεν εμπλέκεται ευθέως, αμέσως και πάνω απ΄ όλα ακρίτως σε κάθε υπόθεση. Υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν κάποιες υποθέσεις. «Η πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής θα κατατεθεί σύντομα και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα στο έργο της». Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως είναι λάθος να συνδυάζονται οι έννοιες των «πολιτικών διώξεων» και της έρευνας των υποθέσεων διότι όταν η δικαιοσύνη απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση η Βουλή πρέπει να ακολουθήσει, διότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

    Β. Κουτσούμπα

    [02] 13.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (12:56 UTC+2)

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να σταλεί η εγκύκλιος για την πρόσληψη συμβασιούχων μερικής απασχόλησης, από το υπουργείο Εσωτερικών στους φορείς που θα κάνουν τις προσλήψεις, δηλαδή στους δήμους, τις νομαρχίες και τις Περιφέρειες. Επίσης θα σταλεί και σχέδιο προκήρυξης προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία και να μην υπάρξει καθυστέρηση.

    Η εγκύκλιος αφορά προσλήψεις που θα γίνουν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, δηλαδή 4ωρη απασχόληση με 18μηνες συμβάσεις, ενώ το κόστος των συγκεκριμένων θέσεων οι οποίες είναι επιδοτούμενες, ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, για το 2004-2005.

    Προτεραιότητα πρόσληψης θα έχουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μητέρες ανηλίκων, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω καθώς και πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, ενώ το 60% των ανέργων θα είναι γυναίκες.

    Όσον αφορά στους τομείς τους οποίους θα απασχοληθούν, αυτοί είναι οι τομείς : της φύλαξης και της κοινωνικής φροντίδας (κυρίως τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι), επίσης οδικής προστασίας των μαθητών (σχολικοί φύλακες και σχολικοί τροχονόμοι), της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, της πολιτικής προστασίας, των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων πληροφόρησης πολιτών.

    Μετά τη λήξη του 18μηνου ο ίδιος συμβασιούχος μπορεί να προσληφθεί εκ νέου σε θέση μερικής απασχόλησης, μετά από διακοπή ενός τετραμήνου, ενώ βασικό προσόν για την πρόσληψη είναι το απολυτήριο λυκείου .

    Αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, ότι αυτές γίνονται «με πληθυσμιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δημοτικών διαμερισμάτων, με τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με την απασχόληση με τους δείκτες ανεργίας και γενικότερα με ανάγκες που προκύπτουν από τα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν υποβληθεί στο υπουργείο".

    Τέλος ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας σημείωσε ότι «Ο προϋπολογισμός ο οποίος θα είναι ο ίδιος και την επόμενη χρονιά, προβλέπει 80 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια 13.000 θέσεις, με 7.000 ευρώ το χρόνο θα επιδοτούνται από το δημόσιο τομέα».

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, σημειώνει «Η μερική απασχόληση στη χώρα μας είναι στις γυναίκες 4% και συνολικά 18% όταν στην Ευρώπη είναι 37%, η μερική απασχόληση. Είμαστε πολύ πίσω. Είναι ένας θεσμός καινούριος, ένας θεσμός που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ευελιξία της αγοράς εργασίας".

    [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 4 Οκτωβρίου 2004 (09:37 UTC+2)

    Σημαντικές, ήταν οι επαφές που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον με εκπρόσωπους ξένων τραπεζών και οίκων αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, στη διάρκεια των οποίων διαπίστωσε βελτίωση του κλίματος όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός, που βρίσκεται στην Αμερικανική πρωτεύουσα εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε σειρά επαφών με στόχο να προβάλλει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που κάνει η Κυβέρνηση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αντανακλώνται στην πρόσφατη έκθεση της Μοοdys. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η αγορά ομολόγων κινείται σε ήρεμους ρυθμούς και δεν προεξοφλεί μελλοντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης στην Αμερικανική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Citigroup, J.P. Morgan Goldman Saachs, και Credit Swiss First Boston, προκειμένου να διαμορφώσει μία θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία. Επίσης συναντήθηκε με τον έλληνα γερουσιαστή κ. Πωλ Σαρμπάνης.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόσο στις επαφές του με τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και στις συναντήσεις που είχε με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρουσίασε αναλυτικά την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Κεντρικός άξονας αυτής αποτελεί ο φετινός Προϋπολογισμός που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στο 2,8%.

    Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Προϋπολογισμός θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΕΚΟΦΙΝ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείο της Κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην παρουσίαση των στόχων αυτών στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου..

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας σε επαφές που πραγματοποίησε με εκπρόσωπους της Διεθνούς Τράπεζας εξέφρασε την βούληση του για αναβάθμιση της συνεργασίας. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του Ελληνικού Σχεδίου Αναβάθμισης των Βαλκανίων το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 500 εκατ.ευρώ. Επιπλέον συμφωνήθηκε η ανάγκη για αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου της Ελλάδος. Επίσης, στη διάρκεια των επαφών που είχε κ. Αλογοσκούφης με τους εκπροσώπους της ΔΝΤ, αποφασίστηκε η αποστολή δύο αντιπροσωπειών του Διεθνούς Οργανισμού στη χώρα μας, η μία για την αξιολόγηση του συστήματος των δημοσίων δαπανών και η άλλη για τον έλεγχο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

    Σε ομιλία, που ο κ. Αλογοσκούφης που εκφώνησε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005. Επεσήμανε ότι η προσπάθεια αυτή θα βασιστεί στη συγκρατημένη αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο. Υπογράμμισε ότι η οικονομική στρατηγική της Κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, με τη δημοσιονομική εξυγίανση, καταβάλλεται προσπάθεια για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τον περιορισμό των διοικητικών εμποδίων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    [04] ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΟΑΒ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Η Ελλάδα έχει σαν στόχο να εκπέμψει από την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης ένα ισχυρό μήνυμα Σταθερότητας, Ειρήνης, Οικονομικής Συνεργασίας και ποιοτικής ανάπτυξης προς τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ.

    Μιλώντας στο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συμπόσιο Ελλάδας- Σερβίας, που πραγματοποιείται, σήμερα, στην Αθήνα, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε, επίσης, στον διπλασιασμό του συνολικού όγκου των ελληνοσερβικών εμπορικών συναλλαγών την περίοδο 1999-2003, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη διεύρυνσης του φάσματος των προϊόντων, τα οποία εμπορεύονται οι δυο πλευρές.

    Σημείωσε δε ότι βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της επενδυτικής συνεργασίας με την παρουσία περισσότερων ελλήνων επιχειρηματιών στη Σερβία, καθώς επίσης και η δημιουργία κοινοπραξιών σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Ζούμε σε συνθήκες οικονομικής πρόκλησης. Και πρέπει να ανταποκριθούμε» τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), ο υφυπουργός επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι, σεβόμενος τη συνέχεια και τη συνέπεια της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας μας και προστατεύοντας την αξιοπιστία της Ελλάδος έναντι των φίλων και γειτόνων της, θα επιμείνει στην υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ (550 εκατ. EUR)».

    Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί «σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα» για να ξεπεράσει προβλήματα και αδυναμίες που κληρονόμησε. «Πετύχαμε να εντατικοποιήσουμε και για τα Δυτικά Βαλκάνια το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που αφορά στο 20% του προϋπολογισμού ιδιωτικών επενδύσεων του ΕΣΟΑΒ. Ξεκινούμε να εγκαινιάζουμε τα πρώτα μικρά έργα (1% του κεφαλαίου) ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει να αξιολογούμε τις μελέτες και να δρομολογούμε κάποια μεγάλα έργα υποδομής που αφορούν το 79% του κεφαλαίου» είπε μεταξύ άλλων.

    Ο κ. Στυλιανίδης έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του Πανευρωπαϊκού Αξονα Χ, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των αιτημάτων της Σερβίας και ΠΓΔΜ προκειμένου τμήματα του νοτίου τομέα του άξονα να αναβαθμισθούν σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμου.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι λόγω του υψηλού κόστους ενός τέτοιου έργου, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλισθούν όλοι οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι, έτσι ώστε και με την βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να ολοκληρωθεί ολόκληρο το νότιο τμήμα του άξονα (Θεσσαλονίκη Νις - Βελιγράδι).

    [05] ΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ- ΣΟΥΜ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Χώρισαν οι δρόμοι του Παναθηναϊκού και του Γιτζχάκ Σουμ, ο οποίος αν και οδήγησε τους «πράσινους» στην κατάκτηση του περυσινού πρωταθλήματος και κυπέλλου, δεν κατάφερε να δέσει την καρέκλα του στην ομάδα.

    Η φημολογούμενη κόντρα του με τον τεχνικό διευθυντή, Βέλιμιρ Ζάετς φαίνεται τελικά πως ήταν αυτή που οδήγησε στο «διαζύγιο» με τον Παναθηναϊκό, το οποίο και αποφασίστηκε μετά από πολύωρη συνάντηση του μέχρι σήμερα τεχνικού της ομάδας της Παιανίας με τον μεγαλομέτοχο Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    Πιθανότερος διάδοχος του Ισραηλινού στον πάγκο των πρωταθλητών θεωρείται ο Τσέχος Ζντένεκ Σκάζνι.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    «Το ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές, θεωρεί πως κάποιοι σε αυτό τον τόπο και ιδίως τα στελέχη του είναι υπεράνω των νόμων. Ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας, όπως και κάθε δημοκρατικής πολιτείας ορίζει πως όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, για την κατάθεση στη Βουλή νέου φακέλου σχετικά με τη διαχείριση κονδυλιού, που είχε δοθεί ως μπόνους από την αμερικανική κυβέρνηση προς το ελληνικό Λιμενικό Σώμα για την εξάρθρωση διεθνούς σπείρας λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο Αιγαίο.

    [07] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΑΓΑΣΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ

    Λάρνακα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Αγαστή συνεργασία και ευρεία ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην άμυνα, αλλά και τον Ευρωστρατό, χαρακτηρίζουν τις σχέσεις του υπουργείου Αμυνας της Κύπρου και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, τόνισε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Λάρνακα για την Αθήνα όπου μαζί με τον Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο, Αθανάσιο Νικολοδήμο, θα επισκεφθούν έκθεση αμυντικού περιεχομένου η οποία διεξάγεται κάθε διετία, ενώ παράλληλα θα έχουν επαφές και με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και με το ΓΕΕΘΑ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [08] ΔΑΜΑΝΑΚΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ στέκεται θετικά απέναντι στα αιτήματα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, τόνισε η συντονίστρια του Κ.Τ.Ε. Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, αμέσως μετά τις συναντήσεις του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου, με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, στις οποίες συμμετείχε και η ίδια.

    «Το ΠΑΣΟΚ, στέκεται θετικά απέναντι στα αιτήματά τους. Αυτό το οποίο ζητούμε είναι να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στο χώρο της εκπαίδευσης, και με την κυβέρνηση, αλλά και με τους ίδιους, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να έχουν ένα άρωμα συναίνεσης, ας το πω, μία προσπάθεια να πάει η εκπαίδευση προς τα εμπρός, και όχι να γυρίσουμε πίσω σε άλλες εποχές» είπε χαρακτηριστικά η κα Δαμανάκη.

    [09] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΔΟΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει ζήτησε το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) από τον πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο είχε, σήμερα, συνάντηση.

    Με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημ. Μπράτης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει το επίδομα των 176 ευρώ ευρώ, για το οποίο είχε προεκλογικά δεσμευτεί, ενώ, όπως είπε, η ΔΟΕ ζήτησε τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

    «Η σημερινή κυβέρνησηγια το επίδομα των 176 ευρώ είχε δεσμευτεί προεκλογικά τρεις φορές, ότι θα το χορηγήσει άμεσα. Σήμερα κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία, και οφείλει να το πραγματοποιήσει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράτης.

    Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, είπε ότι τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς, όπως οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα σχολεία και τα θέματα της χρηματοδότησης, των οικονομικών των εκπαιδευτικών και της επιμόρφωσης

    [10] ΣΧΟΛΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ "ΦΑΚΕΛΟ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Να "πάψει να κρύβεται πίσω από τους εισαγγελείς" και να "αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιληφθεί ότι πέρα από τη σκανδαλολογία και τις μεθοδεύσεις της, υπάρχουν τα προβλήματα του τόπου και οι απαιτήσεις των πολιτών για σοβαρή διακυβέρνηση" κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, κληθείς να σχολιάσει τα περί του νέου "φακέλου" που κατατέθηκε στη Βουλή με το ερώτημα της διερεύνησης τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για υπόθεση στο υπουργείο ναυτιλίας, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου.

    "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα διαπιστώσει πολύ σύντομα ότι αντί να εγκλωβίσει με τη σκανδαλολογία την πολιτική ζωή του τόπου, θα εγκλωβίζεται κάθε μέρα και περισσότερο η ίδια σε μια αδιέξοδη γι΄ αυτήν διαδικασία. Η σημερινή περίπτωση με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι χαρακτηριστική. Ας αποφασίσει, τώρα, η Ν.Δ. αν θα κινήσει και γι΄ αυτήν την υπόθεση τη διαδικασία, αν θα προτείνει τη σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής Επιτροπής ή αν δεν θα κινήσει οποιαδήποτε διαδικασία, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις πρόσφατα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης και συνέχισε:

    "Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σήμερα στις μισές απαντήσεις του αναγνωρίζει ότι οι αποφάσεις για το αν θα κινηθεί ή όχι μια διαδικασία (π.χ. εξεταστικής επιτροπής) είναι πολιτικές, αφού όπως λέει «τα κόμματα είναι εκείνα που αναλαμβάνουν να κρίνουν το πόρισμα και στη συνέχεια κάνουν την πρότασή τους».

    Στις άλλες μισές απαντήσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αντικρούει τον εαυτό του. Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις εισαγγελικές αρχές και τα έγγραφά τους και τη γραμμή : η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη, αφού έχουν σταλεί από τους εισαγγελείς τα έγγραφα αυτά, και διατυπώνει τη γενική αρχή «όταν η Δικαιοσύνη ζητά έρευνα, η Βουλή οφείλει να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη».

    Είναι καιρός, όμως να πάψει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να κρύβεται πίσω από τους εισαγγελείς, τους οποίους προηγουμένως έχει η ίδια ενεργοποιήσει είτε με τη διαβίβαση εγγράφων είτε με την πρόκληση σχετικών δημοσιευμάτων.

    Είναι καιρός η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιληφθεί ότι πέρα από τη σκανδαλολογία και τις μεθοδεύσεις της, υπάρχουν τα προβλήματα του τόπου και οι απαιτήσεις των πολιτών για σοβαρή διακυβέρνηση.

    Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά πολλά σε πολλούς. Από τα θέματα της καθημερινότητας, τα εισοδήματα, τις συντάξεις, την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη της χώρας.

    Το ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις και προτεραιότητες φαίνεται σήμερα στην πράξη. Και έχει απόλυτη την ευθύνη για το που πάει τον τόπο.

    Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση για όλα τα θέματα που ανακύπτουν θα συνεχίσει να τοποθετείται υπεύθυνα, με γνώμονα τη διαφάνεια και την αλήθεια".

    [11] ΕΡΓΑ 2.925.289 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Καστοριά, 4 Οκτωβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Η Επιτροπή Καθοδήγησης INTERREG IIIA/ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέα Λεούδη ενέκρινε έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.925.289,00 ευρώ για τους Νομούς Καστοριάς και Φλώρινας.

    «Με τις εντάξεις των έργων, αναβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής στην περιοχή. Στην Περιφέρεια μας, υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία απορροφήσεις αρκετών εκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Με δουλειά προετοιμάζουμε την είσοδό μας σε μια νέα εποχή», αυτά αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης.

    Στην συνεδρίαση της επιτροπής επίσης παρέστησαν ο Βουλευτής Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτριος Πανοζάχος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εκπρόσωποι της Αλβανίας, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Διαχείρισης προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III/A ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομών Καστοριάς και Φλώρινας, εκπρόσωπος της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής, κ.α.

    Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ανδρέας Λεούδης κατά τον χαιρετισμό του στους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει η Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG IIIA για την προώθηση της διασυνοριακής - διαπεριφερειακής συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη των όμορων διασυνοριακών περιοχών βελτιώνοντας τις οικονομικές δυνατότητες και ενισχύοντας τον κοινωνικοοικονομικό ιστό τους σε όφελος του συνόλου των πολιτών στη διασυνοριακή περιοχή κάνοντας χρήση την αποτελεσματική διάθεση των πόρων.

    Συγκεκριμένα ο κ. Λεούδης τόνισε «το Πρόγραμμα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA/Ελλάδα- Αλβανία αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια, μια μεγάλη πρόκληση ώστε να μετατραπεί η βορειοδυτική πλευρά της Ελλάδας σε γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής της Ελλάδας με τη βαλκανική ενδοχώρα».

    Οι εκπρόσωποι της Αλβανικής Πλευράς κατά τον χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στην σημασία που έχει η Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG IIIA, στα πλαίσια της συνεργασίας των δυο λαών.

    Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης έγινε παρουσίαση από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος INTERREG IIIA/ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ των έργων που εγκρίθηκαν.

    Τα έργα που εγκρίθηκαν και αφορούν τους Νομούς Καστοριάς και Φλώρινας είναι:

    Για το Νομό Φλώρινας

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΡΟ 2.5.: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    α/α Τίτλος εγκεκριμένου έργου Τελικός Δικαιούχος Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός

    1. Εφαρμογή Τηλεματικής στον τομέα της Υγείας για την Νομαρχία Φλώρινας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης  Φλώρινας 335.000,00

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ 335.000 χιλ.

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΡΟ 2.3.: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

    α/α Τίτλος εγκεκριμένου έργου Τελικός Δικαιούχος Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός

    1. Διαχειριστικό πιλοτικό πρόγραμμα της αρωματικής και φαρμακευτικής χλωρίδας του όρους Γράμμος του Νομού Καστοριάς Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Παράρτημα Φλώρινας 341.423,85

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ 341.423,85 χιλ.

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ 676.423,85 χιλ. ήτοι 230.491.426,89 δρχ.

    Για τον Νομό Καστοριάς

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΡΟ 2.2.: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

    α/α Τίτλος εγκεκριμένου έργου Τελικός Δικαιούχος Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός

    1. Ανάπτυξη Κέντρου Διαβαλκανικών Πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Ορεστίδος Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς 790.000,00

    2. Προστασία και ανάδειξη νεολιθικού οικισμού Αυγής Δήμου Αγ. Τριάδας, Ν. Καστοριάς - Δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών διαδρομών διασυνοριακής περιοχής Καστοριάς - Κορυτσάς ΙΖ Εφορεία  Προιστορικών και  Κλασσικών Αρχαιοτήτων 340.266,00

    3. Δημιουργία κέντρου τεκμηρίωσης - προβολής ευρημάτων νεολιθικού οικισμού Αυγής του Δήμου Αγίας Τριάδας του Νομού Καστοριάς Δήμος Αγίας Τριάδας 430.000,00

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ 1.560.266,00 εκατ.

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΡΟ 2.3.: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

    1. Κοινές στρατηγικές και συνεργασία για την αναβάθμιση και προστασία των περιβαλλοντικών πόρων του Γράμμου Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς 206.400,00

    2. Μονοπάτια Γράμμου Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς 250.000,00

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ 456.400,00 χιλ.

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΡΟ 2.5.: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    1. Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων - κινητών μονάδων Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς 232.500,00

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ 232.500,00 χιλ.

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ 2.249.166,00 χιλ. ήτοι 766.403.315 δρχ.

    [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 6ης ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Πρόταση για τη φιλοξενία της επόμενης Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης Βιομηχανίας στην Ελλάδα κατέθεσε σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας υποστηρίζει τη δημιουργία, έως το 2010, μιας ευρωμεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου και ευημερίας.

    Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του στην 5η Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για τη Βιομηχανία, στην Καζέρτα της Ιταλίας, ο κ. Σιούφας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και το υπουργείο Ανάπτυξης μπορούν να διοργανώσουν με επιτυχία την επόμενη διάσκεψη, ώστε η χώρα μας να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 10 χωρών της Μεσογείου. Η πρόταση κατατέθηκε προς την Κομισιόν και την προεδρεύουσα της 5ης διάσκεψης, καθώς επίσης και προς τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό, που τη διοργάνωσε.

    Στην ομιλία του στην 5η Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη Βιομηχανίας ο κ. Σιούφας επεσήμανε, μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα: "Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήκει στο Μεσογειακό χώρο, έχει έντονο ενδιαφέρον για την εταιρική αυτή σχέση και την προώθηση κοινών στόχων. Υποστηρίζουμε για τους λόγους αυτούς τη δημιουργία, έως το 2010, μιας Ευρωμεσογειακής ζώνης ελευθέρου εμπορίου και ευημερίας. Πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομιών όλων των χωρών της Μεσογείου και να ενισχύσει τη βιομηχανική συνεργασία στην περιοχή".

    Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα, κρίσιμος παράγοντας στην επίτευξη του στόχου αυτού είναι οι ίδιες επιχειρήσεις. Γι' αυτό ακριβώς, οι Μεσογειακές χώρες χρειάζεται να αναπτύξουν δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς της Οικονομίας. Επιχειρήσεις οι οποίες να είναι ανταγωνιστικές στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αγορές. "Χρειάζεται, πρώτα από όλα να ενισχυθεί η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων προς τις χώρες της Μεσογείου, με στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας και την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Και για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να δώσουμε έμφαση, τόσο στις διαρθρωτικές αλλαγές της Οικονομίας, όσο και στη βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές και στην ενέργεια. Χρειάζεται γενικότερα ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειάζονται πολιτικές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας", πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Οι τομείς και οι κατευθυντήριες γραμμές που οφείλουν να ακολουθήσουν τα Μεσογειακά Κράτη για τη δημιουργία του περιβάλλοντος αυτού, περιγράφονται στον Ευρωμεσογειακό Χάρτη για τις Επιχειρήσεις "Πιστεύουμε ότι ο Χάρτης (που είναι ένα πολιτικό κείμενο αρχών) πρόκειται να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προώθηση της καινοτομίας και των επιχειρηματικών ιδεών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη βιώσιμη ανάπτυξη", υπογράμμισε ο κ.Σιούφας και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα -και η σημαντική πρόκληση- είναι να εξειδικευτούν οι κατευθυντήριες γραμμές του Χάρτη σε συγκεκριμένα προγράμματα, κίνητρα και άλλα μέτρα πολιτικής.

    Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για τις Μικρές Επιχειρήσεις, έχει βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει στον τομέα της πολιτικής για τις επιχειρήσεις την αρχή «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις». Επίσης, συνέβαλε ώστε η χώρα μας να εφαρμόσει, με συνεκτικό τρόπο, μεγάλη ποικιλία μέτρων για την ενίσχυσή τους.

    3 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

    Ο κ.Σιούφας ανέφερε συνοπτικά τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις προτεραιότητες των τομέων της Ευρωμεσογειακής Βιομηχανικής Συνεργασίας, το 2005-2006.

    -Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά την απλούστευση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις. Ο μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών, οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση νέων επενδύσεων και γενικότερα η γραφειοκρατία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ίδρυση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των επιχειρήσεων είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης

    "Στόχος μας είναι η εντυπωσιακή μείωση του χρόνου χορήγησης της άδειας εγκατάστασης η απαλλαγή από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων. ο εκσυγχρονισμός μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων Και βέβαια η προσέλκυση ξένων επενδύσεων", υπογράμμισε ο υπουργός.

    · Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την Εκπαίδευση και την επιμόρφωση για το επιχειρηματικό πνεύμα. Η πλέον καινοτόμος πρωτοβουλία στον τομέα αυτό, είναι η «Επιχειρηματικότητα Νέων», ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Junior Achievement International. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων της Μέσης και της Ανώτερης εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας. Σημειώνεται ότι φέτος παρακολουθούν τα σχετικά μαθήματα περίπου 4.600 μαθητές.

    · Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά τη Διαβούλευση με τις Επαγγελματικές Οργανώσεις. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των μικρών επιχειρήσεων διαδραματίζουν οι διάφοροι αντιπροσωπευτικοί φορείς. Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο δίκτυο εκπροσώπων συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων εκπροσώπησης των μικρών επιχειρήσεων, για την ετήσια αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Η διαδικασία αυτή έχει συνεισφέρει στη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού των Υπηρεσιών και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των μικρών επιχειρήσεων.

    "Σημειώνω, πάντως, ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της διαβούλευσης, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, μόλις πρόσφατα, κατέθεσα στην ελληνική Βουλή Σχέδιο Νόμου για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Το Συμβούλιο αυτό, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα βασικά εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργεία, επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι εργαζομένων, Τοπική Αυτοδιοίκηση) θα αποτελεί το κύριο όργανο υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα. Θα είναι ένα ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο σύμβολο της Κυβέρνησης, σε θέματα ανταγωνιστικότητας", σημείωσε ο κ.Σιούφας.

    7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ

    Ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε, τέλος, επτά προτάσεις-κλειδιά για την επιτυχή εφαρμογή του Ευρωμεσογεικού Χάρτη για τις Επιχειρήσεις, επικαλούμενος και την εμπειρία που έχει αποκομίσει η Ελλάδα. Οπως είπε ο κ.Σιούφας, απαιτούνται κυρίως:

    -1ον: Επιβεβαίωση της βούλησης, σε κυβερνητικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας ως μέσου κοινωνικής ευημερίας.

    -2ον: Σχεδιασμός πολιτικών με καθαρούς και σαφείς στρατηγικούς στόχους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων και της οικονομίας κάθε χώρας. Στο σχεδιασμό αυτό απαιτούνται, κατά τον κ.Σιούφα, "αναλυτική διάγνωση της κατάστασης σε κάθε χώρα, κατάλληλες κυβερνητικές υπηρεσίες και συντονισμός μεταξύ τους, συστηματική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, εγκαθίδρυση συνέργειας και συνοχής μεταξύ των πολιτικών που εφαρμόζονται από τα διάφορα υπουργεία και ένταξη των πολιτικών σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα".

    -3ον: Δημιουργία αποτελεσματικών Υπηρεσιών και Φορέων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, μέσα από τους οποίους παρέχονται τα προγράμματα και τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις.

    -4ον: Σχεδιασμός φιλικών προς τις επιχειρήσεις διαδικασιών για την ίδρυση και την ανάπτυξή τους, αλλά και για την πρόσβαση τους σε προγράμματα, με απλουστευμένες και διαφανείς διαδικασίες.

    -5ον: Ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και προώθηση των αρχών μιας υγιούς ανταγωνιστικής Οικονομίας.

    -6ον: Σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων για ομάδες πληθυσμού, (όπως για παράδειγμα για νέους, γυναίκες, άνεργους, μειονεκτούντα άτομα), ανάλογα με την κατάσταση και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας.

    -7ον: Συστηματική αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των μέτρων πολιτικής, με τη βοήθεια δεικτών επίδοσης και ανάληψη έγκαιρων διορθωτικών κινήσεων, για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους.

    [13] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για εργαζομένους σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 25 άτομα και καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά 0,45%, προτίθεται να διοργανώσει για τα μέλη του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

    Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι και την Πέμπτη, ενώ σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), "Εργμάθηση ΑΕ", του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Κορέλκο", "Πυθαγόρας" και "Consul".

    Τα προγράμματα είναι διάρκειας 50 ωρών, με θεματικά αντικείμενα κατάρτισης που αναφέρονται σε εγκύκλιο του ΟΑΕΔ και χρηματοδοτούνται από τον οργανισμό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.

    Στους συμμετέχοντες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΒΕΘ, θα καταβληθεί το ποσό των 5 ευρώ ανά ώρα, για έξοδα αίτησης και μετακίνησης, ενώ θα χορηγηθεί και βεβαίωση παρακολούθησης.

    [14] ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών, με ταχυδρομικές επιστολές ή και ηλεκτρονικά μηνύματα, που τους γνωστοποιούν ότι είναι δήθεν οι τυχεροί μεγάλης κλήρωσης και κερδίζουν σημαντικά χρηματικά ποσά, καταγγέλλει ο ΟΠΑΠ ΑΕ, εφιστώντας την προσοχή του κοινού, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι εν λόγω επιστολές και e-mail κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα. Στην προσπάθεια των "εμπνευστών" τους για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του περιεχομένου τους, οι επιστολές αναφέρουν ως συνεργάτες είτε αορίστως "κρατικούς οργανισμούς σχετικούς με τη διενέργεια τυχερών παιχνιδιών ή στοιχημάτων" ή και πιο συγκεκριμένα τον ΟΠΑΠ Α.Ε.

    "Είναι, ασφαλώς, προφανές και αυτονόητο ότι η εταιρία ΟΠΑΠ Α.Ε. ουδεμία απολύτως σχέση έχει, αλλά ούτε και θα ήταν δυνατό να έχει, με παρόμοιες παράνομες ενέργειες που αποσκοπούν στην εξαπάτηση του κοινού το οποίο και παρακαλείται να ενημερώνει την εταιρία μας, το ταχύτερο δυνατό, εφόσον είναι αποδέκτης παρόμοιων επιστολών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η ΟΠΑΠ Α.Ε., ανεξάρτητα από τις κατά νόμον ενέργειες της Εισαγγελικής Αρχής, επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματός της για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρίας και των μετόχων της, βεβαίως δε και του κοινωνικού συνόλου, η εξαπάτηση του οποίου και επιχειρείται με την εκδήλωση ανάλογων με τις προαναφερόμενες δόλιες και παράνομες πράξεις.

    [15] ΟΛΙ ΡΕΝ: ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπεί στην επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο νέος Επίτροπος της Φιλανδίας για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Σοβαρές επιφυλάξεις στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, διατύπωσε σήμερα στις Βρυξέλλες μεγάλη ομάδα εκπροσώπων των Επιτρόπων, σε μια πρώτη συζήτηση του σχεδίου εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, που θα εξετασθεί μεθαύριο Τετάρτη στην ολομέλεια της Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες 8-9 Διευθυντές Γραφείων των Επιτρόπων εξέφρασαν επιφυλάξεις επί της αρχής, δηλαδή της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, ήταν ο εκπρόσωπος του Αυστριακού Επιτρόπου Φρανς Φίσλερ, των Γάλλων Ζακ Μπαρό και Πασκάλ Λαμί,του Δανού Πάουλ Νίλσον και του Ολλανδού Φρίτς Μπόλκεστάϊν.

    Η αμφισβήτηση αυτή, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί την Τετάρτη και από τους ίδιους τους Επιτρόπου, δεν αναμένεται να επηρεάσει την τελική εισήγηση, αφού η πλειοψηφία εξακολουθεί να διάκειται θετικά έναντι της Τουρκίας, αλλά σίγουρα θα καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης και φυσικά το πρόβλημα θα μετατεθεί μέχρις ενός βαθμού και στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την Κύπρο, θα γίνεται αναφορά σε ένα από τα τρία βασικά έγγραφα που θα υιοθετηθούν την Τετάρτη για την Τουρκία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τυχόν άδικη απόφαση που θα αφορά στην ευρωπαϊκή της πορεία, δήλωσε, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού).

    Ο κ. Γκιούλ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της Εκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία μετά τη δημοσιοποίησή της, δηλαδή σε δυο ημέρες, ενώ τόνισε με νόημα πως η τουρκική πλευρά δεν αναμένει να της τεθεί κανένας νέος όρος για τις διαπραγματεύσεις.

    [18] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΕ Η 17η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Αγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η 17η Δεκεμβρίου- τότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ- θα αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξέφρασε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού).

    Αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείται, έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στον δρόμο προς την ΕΕ και υλοποίησε ασύλληπτες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως ακόμη κι εκείνοι οι κύκλοι που είχαν αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, έχουν αρχίσει να εκτιμούν τις επιδόσεις της χώρας και της κυβέρνησης.

    Μόνος μας στόχος τώρα, τόνισε ο κ. Ερντογάν, είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΣΤΑΣΕ-ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ

    Βουκουρέστι, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε ευχαρίστησε το Βέλγιο για την υποστήριξη του στην πορεία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, σε συνάντηση του με τον Βέλγο ομόλογο του Γκι Φερχοφσταντ.

    Οι κκ Ναστάσε και Φερχοφσταντ συζήτησαν εκτός από την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ και την οικονομική συνεργασία των χωρών τους.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία περιμένει την Τετάρτη την ετήσια έκθεση της Κομισιόν στην οποία θα αναφέρεται η πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής για να πετύχει την ένταξη της στην ΕΕ το 2007, όπως έχει προγραμματιστεί.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΒΟΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ στο χθεσινό παιχνίδι με τον Ηρακλή μπορεί να μην εντυπωσίασε με την εμφάνισή του, ωστόσο κατάφερε να πάρει τη νίκη.

    Το πρωί οι παίκτες του Δικεφάλου συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο για προπόνηση και ο Λεωνίδας Βόκολος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μένουν οι βαθμοί. Ξεπεράσαμε τα λάθη που κάναμε και κερδίσαμε. Ο κόσμος μας στήριξε για ακόμη μία φορά. Η διακοπή του πρωταθλήματος θα μας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον καινούριο προπονητή και να ξεκουραστούμε».

    Ο Λουκάς Καραδήμος από την πλευρά του μίλησε για σημαντική νίκη, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους: «Ηταν μία καθοριστική νίκη, την οποία χρειαζόμασταν για ψυχολογικούς λόγους. Ο Ηρακλής είναι μία δύσκολη ομάδα, εμείς ήμασταν τυχεροί στο πρώτο ημίχρονο, όμως ο κόσμος μας βοήθησε πολύ».

    [21] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Με μοναδικό πρόβλημα τον τραυματία Δημήτρη Παπαδόπουλο πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η συγκέντρωση της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκινά επίσημα προετοιμασία για το κρίσιμο παιχνίδι με αντίπαλο την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, στο Κίεβο.

    Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ήταν μεταξύ των εκλεκτών του Οτο Ρεχάγκελ για το ματς με τους Ουκρανούς, που είναι στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2006. Ο επιθετικός όμως του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε χθες στον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τη θέση του στην Εθνική ομάδα πήρε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης του ΠΑΟΚ.

    Ο αγώνας με την Ουκρανία που θα διεξαχθεί στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου θεωρείται μεγάλης σημασίας για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, που δεν ξεκίνησε τα προκριματικά όπως θα ήθελε. Οι Έλληνες διεθνείς έχουν μόλις έναν βαθμό, από την ισοπαλία στο ματς με την Τουρκία, ωστόσο δηλώνουν αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

    Ο Μιχάλης Καψής και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έστειλαν σήμερα το μήνυμα της νίκης. «Το μυαλό όλων μας είναι σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι. Πρέπει να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα και εννοώ τη νίκη», υποστήριξε ο Καψής ενώ ο Γιαννακόπουλος συμπλήρωσε: «Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων αγώνων δεν ήταν αυτά που περιμέναμε. Η Ουκρανία έχει 4 βαθμούς και εάν μας κερδίσει θα έχει 7 ενώ εμείς μόνο 1. Πρέπει να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα».

    Οι προπονήσεις των διεθνών ποδοσφαιριστών θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, καθώς την επομένη μέρα η αποστολή θα ταξιδέψει με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το Κίεβο.

    [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΕΓΙΝΕ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (13:23 UTC+2)

    Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έγινε σήμερα το μεσημέρι η κλήρωση του βορείου ομίλου του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής κατηγορίας που αρχίζει την προσεχή Κυριακή.

    Η 1η αγωνιστική έχει ως εξής: Ενωση Θράκης Αναγέννηση Καρδίτσας, Παναιτωλικός ΠΑΣ Γιάννινα, Κοζάνη Απόλλων Λάρισας, Βέροια Αγροτικός Αστέρας, Λύκοι Θερμαϊκός Θέρμης, Παύλος Μελάς Πτολεμαϊδα, Αναγέννηση Άρτας Καβάλα, Λαμία Δόξα Δράμας. Ρεπό ο Πανδραμαϊκός.

    [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Η ήττα στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ πρέπει να περάσει στο περιθώριο, καθώς για τους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή ακολουθεί την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα το επαναληπτικό παιχνίδι του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο το Κερατσίνι.

    Οι κυανόλευκοι θα ολοκληρώσουν σήμερα την προετοιμασία τους για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη και αύριο η αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα. Στο πρώτο ματς ο Ηρακλής είχε επικρατήσει με το εύθραυστο 2-1 και καλείται να πάρει και εκτός έδρας ένα θετικό αποτέλεσμα για να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

    Ο Σέρχιο Μαρκαριάν παρά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα εμφανίζεται ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του και ζητάει ανάλογη συνέχεια και στο μέλλον. Πάντως, οι κυανόλευκοι εκφράζουν παράπονα για τη διαιτησία του Βασίλη Σκουφίτσα, υποστηρίζοντας ότι ο Μάρτσιν Μίετσελ ανετράπη καθαρά από τον Λάμπρο Βαγγελή και θα έπρεπε να δοθεί πέναλτι στη φάση του 43' λεπτού.

    [24] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΘΑΠΑΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑ

    Μαδρίτη, 4 Οκτωβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ χαιρέτισε σήμερα "την υποδειγματική γαλλο-ισπανική συνεργασία" κατά της τρομοκρατίας της ΕΤΑ και εκτίμησε ότι "θα πρέπει να συνεχιστεί" στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Ο κ. Θαπατέρο τηλεφώνησε στον Γάλλο πρόεδρο σήμερα, μία ημέρα μετά την επιτυχή επιχείρηση κατά της ΕΤΑ, και του εξέφρασε "τις ευχαριστίες της ισπανικής κυβέρνησης και του λαού της Ισπανίας", ενώ παράλληλα εξήρε "τη δράση και την αποτελεσματικότητα της γαλλικής αστυνομίας", όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος στην πολιτική ιεραρχία της ΕΤΑ και άλλα στελέχη της συνελήφθησαν χθες.

    [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Λονδίνο, 4 Οκτωβρίου 2004 (19:32 UTC+2)

    «Το επίπεδο της βίας και ο αριθμός των νεκρών, στον οποίο περιλαμβάνονται παιδιά, την εβδομάδα που πέρασε στη Λωρίδα της Γάζας, μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία», αναφέρει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζακ Στρο σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί τις ισραηλινές αρχές να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και την Παλαιστινιακή Αρχή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την ασφάλεια που απορρέουν από τον «οδικό χάρτη».

    Ο κ. Στρο συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ.

    [26] ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ SPACESHIPONE

    Ουάσιγκτον, 4 Οκτωβρίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Το «SpaceshipOne», το πρώτο ιδιωτικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο, πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία τη δεύτερη πτήση του σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, τις τελευταίες πέντε ημέρες, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του εγχειρήματος.

    Σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί από το ίδρυμα Ansari X Prize, ο κατασκευαστής Μπάρτ Ρούταν, 61 ετών, της εταιρίας «Scaled Composites», εξασφαλίζει τα 10 εκ. δολάρια που προσφέρει το ίδρυμα για την ενθάρρυνση του τουρισμού στο διάστημα.

    [27] ΗΠΑ: ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

    Ουάσιγκτον, 4 Οκτωβρίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Πτώση για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών σημείωσαν τον Αύγουστο οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,1%. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εν λόγω παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,1% έναντι αύξησης 1,7% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων τον Ιούλιο.

    Ωστόσο, εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, οι εν λόγω παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,3%.

    [28] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΖΑΝΕΤ ΛΙ

    Ουάσιγκτον, 4 Οκτωβρίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 77 ετών, στο σπίτι της στο Μπεβερλι Χιλς η ηθοποιός Τζάνετ Λι, πρώην σύζυγος του Τόνι Κέρτις, που έγινε γνωστή από την ταινία «Ψυχώ» του Χίτσκοκ, μετέδωσε το CNN σήμερα.

    Ανάμεσα στις ταινίες που είχε πρωταγωνιστήσει είναι οι «Μικρές Κυρίες», «Το Αγγιγμα του Κακού», «Ο Ανθρωπος της Μαντζουρίας». Η Τζάνετ Λι υπέφερε από σπάνια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

    [29] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ "ΑΝΤΙΟ" ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Το τελευταίο «αντίο» στη μεγάλη κυρία του θεάτρου Ελένη Χατζηαργύρη, που δίδαξε ήθος και ευπρέπεια, είπε το απόγευμα της Δευτέρας η θεατρική οικογένεια. Πολλοί συνάδελφοί της αλλά και μαθητές της συγκεντρώθηκαν στο Πρώτο Νεκροταφείο για να αποχαιρετίσουν την εκλεκτή πρωταγωνίστρια και σπουδαία δασκάλα, που έφυγε στα 79 της χρόνια μετα απο σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Κοντά στον γιο της και την αγαπημένη της εγγονή, τη νεαρή ηθοποιό Σάνι Χατζηαργύρη, βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι του θεάτρου που την αγάπησαν και συνεργάσθηκαν μαζί της.

    H Ελένη Χατζηαργυρη, που δέσποσε στην σκηνή επι 60 χρόνια με το ταλέντο και το ήθος της, έσβησε την Παρασκευη το πρωί σε ηλικία 79 ετών, μετά απο σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

    Σπουδαία ηθοποιός και αξιαγάπητη στον θεατρικό χώρο για την συνέπεια, τον αυτοσεβασμό και την σεμνότητά της, είχε γεννηθεί στην Χαλκίδα το 1925. Μαθήτρια του Καρόλου Κουν, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της με την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης, όπου πηρε το πρώτο βάπτισμα της σκηνής το 1942. Απο τις πρώτες της εμφανίσεις η κριτική την υμνεί. "Είναι μια αποκάλυψη" έγραφε ο Σπύρος Μελάς, ο οποιος προέβλεψε μεγάλο μέλλον.

    Πάνω απο είκοσι χρόνια υπήρξε πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου, ενω είχε συνεργασθεί με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας κυρίως ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου και του αρχαίου ελληνικού δράματος.

    Στη δεκαετία του '50 πήρε μέρος σε πολλές ελληνικές ταινίες, μεταξύ των οποίων "Η Αγνή του λιμανιού" και "Εγκλημα στο Κολωνάκι". Η τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην σειρά του ΜEGA "Περί ανέμων και υδάτων".

    Για την προσφορά της είχε τιμηθεί απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλα και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο την είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα στο τμήμα θεατρικών σπουδών.

    [30] "ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΓΙΟΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Την παράσταση «Αλκιβιάδης Αγιος», εμπνευσμένη από την ζωή του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού της αρχαίας Αθήνας, ανεβάζει από την Τετάρτη 6 μέχρι και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, η θεατρική ομάδα «Ρόδα» στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή.

    Πρόκειται για μια επική θεατρική αφήγηση, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήρωα και ανεβαίνει στη σκηνή σε θεατρική υπερπαραγωγή, με ζωντανή μουσική και εντυπωσιακά κοστούμια.

    [31] ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2004 (13:19 UTC+2)

    Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση με ανακυκλώσιμα υλικά «Recycling Art», που φιλοξενείται στην Γκαλερί του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe.

    Η ελληνίδα καλλιτέχνιδα Βενετία Γαζίλα και ο γερμανός καλλιτέχνης Uwe Jungbluth χρησιμοποιούν στα έργα τους ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μέσα από την καλλιτεχνική επεξεργασία διαμορφώνονται σε αυτόνομα έργα τέχνης.

    Η Βενετία Γαζίλα εργάστηκε ως καθηγήτρια μαθηματικών και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1970 - 1974 και από το 1996 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις ενώ αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

    Ο Uwe Jungbluth γεννήθηκε το 1941 και σπούδασε Εφαρμοσμένη Ζωγραφική στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αννόβερου ενώ εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ζωγράφος και γραφίστας στον κλάδο της διαφήμισης.

    Η έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

    [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2004 (11:26 UTC+2)

    Συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καφαντάρη (1928-2003) θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη 5 Οκτωβρίου, η Τσέχικη Φιλαρμονική Δωματίου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 21.00, στο πλαίσιο του φεστιβάλ των 39ων Δημητρίων.

    Η Τσέχικη Φιλαρμονική Δωματίου ανήκει στις ορχήστρες που ιδρύθηκαν στη Βοημία μετά το 1989. Εμπνευστής της δημιουργίας αυτής της ορχήστρας, η οποία έγινε πράξη με τη συνεργασία της B-Arts Production ltd, ήταν ο περίφημος Τσέχος μουσικός του όμποε Zdenek Adam, ο οποίος είναι ως σήμερα ο καλλιτεχνικός της ηγέτης και το πρώτο της όμποε ταυτόχρονα.

    Η ορχήστρα από το παρελθόν ως τώρα χαίρει της συνεργασίας με πολλούς διάσημους Τσέχους μαέστρους. Η ορχήστρα είναι συχνά προσκεκλημένη σε διαπρεπείς σκηνές κονσέρτων, όπως στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αυστρία. Το υψηλό επίπεδο ερμηνείας της Τσέχικης Φιλαρμονικής Δωματίου έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού από το κοινό σε ξεχωριστές καλλιτεχνικές σκηνές, όπως στη Βρέμη (Glocke), στο Αμβούργο (Musikhalle), τις Βρυξέλλες (Palais des Beaux Arts), τη Λουκέρνη (Konzerthaus), τη Ζυρίχη (Tonhalle) ή το Μόναχο (Philharmonic). Από το 1999 η ορχήστρα είναι τακτικά προσκεκλημένη της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και του Konzerthaus του Βερολίνου με περίπου οχτώ κονσέρτα κάθε χρόνο.

    Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

    Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του από τη Σμύρνη. Η πρώτη επαφή του με το βιολί έγινε στη διάρκεια της κατοχής. Εγινε δεκτός στην τάξη του Γιώργου Λυκούδη στο Ωδείο Αθηνών, όπου προοδεύει με γοργά βήματα.

    Ο Λυκούδης προσφέρει στον Στέλιο Καφαντάρη την πρώτη του δουλειά. Παίζει σε οργανικό σύνολο, μουσική υπόκρουση για τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

    Σύντομα αρχίζει ο ίδιος να διδάσκει βιολί σε μικρά παιδιά, με τα οποία σχηματίζει ορχήστρες εγχόρδων τις οποίες και διευθύνει. Η πρώτη του διδασκαλική δραστηριότητα συναντά τη αναγνώριση και εκτίμηση του ίδιου του Λυκούδη. Στους πρώτους του μαθητές απο την δεκαετία του 50 συναντά κανείς ονόματα όπως της Στάσας Δημητριάδου, Σπύρου Ράντου, Δημήτρη Σειρά, Σταύρου Μαργαρίτη, Σπύρου Τσούτσου, Χάρη Λυμπερόπουλου μεταξύ άλλων που εξελίσσονται σε επαγγελματίες μουσικούς, στελέχη των ορχηστρών μας. Ο ίδιος παρακολουθεί μαθήματα ανωτέρων θεωρητικών με τον Αλέκο Κόντη.

    Μετά απο την πρώτη περίοδο έντονης διδασκαλικής δραστηριότητας, προσανατολίζεται πρός την διεύθυνση Ορχήστρας, σαν κύριο καλλιτεχνικό του στόχο σε συνδυασμό με την συμμετοχή του σαν βιολιστή σε ορχήστρες όπως της Ραδιοφωνίας, ή, της Λυρικής Σκηνής.

    Το 1962, ιδρύει την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών (ΜΟΑ). Η Ορχήστρα αυτή αποτελούμενη απο έγχορδα, θα δώσει πλήθος συναυλιών μέχρι το 1965 (πάνω απο 80 σε όλη την Ελλάδα). Οι συναυλίες της ορχήστρας προκαλούν θετικότατα σχόλια απο τους κριτικούς της εποχής, ιδίως του Μίνου Δούνια, ο οποίος εύστοχα διαβλέπει μέσα απο τον μαέστρο Καφαντάρη, τον παιδαγωγό. Η ορχήστρα συνεργάζεται επίσης με τους Χατζηδάκι και Θεοδωράκη σαν μαέστρους.

    Το 1965 ιδρύει την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιώς με την υποστήριξη του Μίκη Θεοδωράκη, Ορχήστρα για την οποία εξασφαλίζει οργανικές θέσεις στον Δήμο Πειραιώς. Η Ορχήστρα διαλύεται με την επιβολή της δικτατορίας το 1967.

    Σε αυτή την περίοδο καθιερώνεται στην Ελλάδα σαν διευθυντής ορχήστρας. Η δραστηριότητα του περιλαμβάνει τη διεύθυνση όλων των Ελληνικών Ορχηστρών. Της Λυρικής Σκηνής, στην οποία κατ'αρχάς συνεργάζεται στην προετοιμασία, την ορχήστρα της ραδιοφωνίας με την οποία πραγματοποιεί αξιόλογο αριθμό ηχογραφήσεων στις οποίες περιλαμαβάνονται και έργα ελλήνων συνθετών όπως του Καλομοίρη, του Νεζερίτη, του Καρυωτάκη, ή, του Βισβάρδη μεταξύ άλλων. Πραγματοποιεί επίσης τις πρώτες του εμφανίσεις στο εξωτερικό.

    Το 1971, ο ξαφνικός θάνατος του διάσημου μαέστρου Φάουστο Κλέβα στο Ηρώδειο, στην διάρκεια της εισαγωγής του 'Ορφέα και Ευρυδίκης του Γκλούκ, δίδει την ευκαιρία στον Στέλιο Καφαντάρη που είχε βοηθήσει στην προετοιμασία της ορχήστρας, να πραγματοποιήσει με επιτυχία την παράσταση, να διευθύνει κανονικά τις υπόλοιπες και να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη εκτίμηση στον ελληνικό μουσικό κόσμο.

    Διευθύνει επίσης τις κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με σολίστ όπως τον βιολιστή Ακάρντο ή τον τσελίστα Αλντουλέσκου ανάμεσα σε άλλους.

    Παράλληλα διδάσκει στο Ελληνικό Ωδείο, όπου το 1970, εγγράφεται ο Γιώργος Δεμερτζής. Αναπτύσσεται στενή προσωπική σχέση, η οποία το 1979 θα φέρει το πρώτο δίπλωμα βιολιού με την υπογραφή του Καφαντάρη σαν δασκάλου. Για μία ακόμα φορά, η τάξη του βιολιού γεμίζει σιγά σιγά με πλήθος μαθητών, ο αριθμός των οποίων, η προέλευση και το ηλικιακό φάσμα διευρύνεται συνεχώς. Σύντομα εντάσσεται στην τάξη ο Λεωνίδας Καβάκος, ο οποίος εξ' ίσου σύντομα, καθιερώνεται στο βάθρο τόσο των μεγαλύτερων διεθνών διαγωνισμών, όσο και της παγκοσμίου βιολιστικής μουσικής σκηνής γενικότερα, στην απόλυτη κορυφή.

    Ονόματα πάλι όπως του Μιλτιάδη Παπαστάμου, του Δημήτρη Τερζάκη, του Διονύση Βερβιτσιώτη, των Γιώργου και Νίκου Μάνδυλα, της Ηρώς και Χαράς Σειρά, της Αγγέλας Φαναριώτου, του Αλέξανδρου Σοφιανού, του Νίκου Δεσποτόπουλου, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ή του Χρήστου Γαλιλαία, αλλά και του ίδιου τού υιού του Μιχάλη Καφαντάρη μεταξύ άλλων, φέρνει τον Καφαντάρη να κινείται αδιάκοπα μεταξύ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Καρλσρούης στη Γερμανία όπου εγκαθίσταται με την συζυγό του Κάριν και τα δυο του παιδιά Μιχάλη και Κάτια.

    Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην περίοδο απο τα μέσα της δεκαετίας του 80 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 90, όπου, με την φροντίδα του Κοσμά Γαλιλαία,, αναπτύσσει μία ιδιαίτερη αλλά ευρεία σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μαθητές όπως η Μαρία Σπανού αλλά και οι Αντώνης Σουσάμογλου, Σίμος Παπάνας, Ακης Αρχοντής, Θανάσης Θεοδωρίδης, ή της Ευτυχίας Ταλακούδη ανάμεσα σε πολλούς άλλους, δίνουν την εντύπωση μιάς πολυπληθούς τάξης, η οποία επηρεάζει το γενικότερο μουσικό επίπεδο της πόλης. Μέρος αυτής της τάξης, ακολουθεί πιστά τον Καφαντάρη στη Γερμανία, όπου εγκαθίσταται οριστικά, πολλοί νέοι μαθητές αλλά και πολλοί που παρακολουθούν την διδασκαλία του πλέον σαν μία μεταπτυχιακή σπουδή. Ονόματα, όπως του Αλέξη Θεοφυλάκτου, του Γιάννη Μαργαζιώτη, του Λευτέρη Αδαμόπουλου, του Απόλλωνα Γραματικόπουλου, ή των αδελφών Κεραμίδη περιλαμβάνονται ανάμεσα σε πολλά άλλα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η φήμη ορισμένων απο τους μαθητές του, προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων βιολιστών και δασκάλων, οι οποίοι έσπευσαν να τον γνωρίσουν. Ανάμεσά τους ο Γιεχούντι Μενουχίν, ο Γιόζεφ Γκίνγκολντ, ή ο Πίτερ Σάλαφ. Ο ίδιος δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί κάποια απ' αυτές τις γνωριμίες για την αξιοποίηση του ονόματός του στον διεθνή μουσικό-ακαδημαϊκό χώρο. Προτίμησε αντιθέτως να μείνει πιστός στον ιδιόμορφο, απόλυτα προσωπικό του τρόπο επικοινωνίας με τους μαθητές του, πέρα απο κάθε συμβατικό ακαδημαϊσμό. Πέθανε στην Καρλσρούη της Γερμανίας στις 31 Δεκεμβρίου 2003.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2004 (11:17 UTC+2)

    Έκθεση με θέμα «Η επιχειρηματική δραστηριότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (1920-1940)», διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των «λθ΄Δημητρίων».

    Εμπορικοί οδηγοί της εποχής, διαφημίσεις, επιστολόχαρτα, επιστολικά δελτάρια, φωτογραφίες και μετοχές συνθέτουν το επιχειρηματικό παζλ της εποχής. Επίσης παρουσιάζονται και αντικείμενα που κατασκευάζονταν ή αντιπροσωπεύονταν από Εβραίους επιχειρηματίες.

    Τα εκθέματα, όλα από ιδιωτικές συλλογές, αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για τη δράση των Εβραίων στο εμπόριο, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία και τις συναφείς υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 October 2004 - 18:15:19 UTC