Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
  • [02] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
  • [03] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ
  • [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΦ ΓΙΑ "ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  • [06] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ "ΤΔΒΚ"
  • [07] Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
  • [09] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ
  • [10] Π. ΔΟΥΚΑΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ
  • [11] ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΠΙΟ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ
  • [12] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
  • [13] 9.000 ATOMA ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [14] ΕΣΘ: ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] EUROSTAT: ΑΥΞΗΣΗ 4,3% ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΕΠ ΤΟ Β' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004
  • [17] ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΑΚΡ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [18] ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ LEOPARD 2 "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΙΣΩ
  • [19] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [20] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Η ΧΑΛΚΙΑ
  • [22] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΧΑΤΖΑΡΑΣ
  • [23] ΑΜΟΡΙΝ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΙΚΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΚΑΙ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [25] ΠΕΝΤΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [26] ΤΟ FBI ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ INDYMEDIA
  • [27] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΓΚΩΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
  • [28] ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΣΕΞ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΑ
  • [29] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [30] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΙΛΛΗ
  • [31] ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ "ΜΗΔΕΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ''ΑΡΚΑΔΙΑ''
  • [32] CINEMA AMORE MIO ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [33] ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ
  • [34] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΛ.ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (12:22 UTC+2)

    Στο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη συνεδρίαση στην Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε κυβέρνηση έπραξε τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και επανέλαβε ότι θα ανταποκριθεί στη συμφωνία τιμής με τους πολίτες υλοποιώντας το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

    Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κ.Καραμανλής στάθηκε στο θέμα της διαφάνειας και της διαπλοκής. Απηύθυνε προσκλητήριο προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμαχήσουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς και της διαπλοκής και όπως είπε είναι υπόθεση θεσμών και λειτουργίας της δημοκρατίας.

    «Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σημαντικό σημείο για τη νέα διακυβέρνηση. Αφού διαχειριστήκαμε με επιτυχία μεγάλες εκκρεμότητες σε εθνικές υποθέσεις, προχωρούμε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η οικονομία, η λειτουργία του κράτους, η νέα εποχή. Στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, του νέου φορολογικού συστήματος και του νέου αναπτυξιακού νόμου. Περνούμε σε μία ιδιαίτερα σημαντική φάση του σχεδίου μας για επανίδρυση του κράτους, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη θεσμοθέτηση ισχυρού θεσμικού πλαισίου για τη διαφάνεια. Αρχίζουμε ουσιαστικό διάλογο για ένα σύστημα παιδείας μακράς πνοής», ανέφερε κατ' αρχήν στην ομιλία του ο κ.Καραμανλής συμπληρώνοντας:

    «Ακόμη προωθούμε νέες πολιτικές για να στηρίξουμε τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Να δώσουμε δύναμη στη ξεχασμένη Ελλάδα. Να αξιοποιήσουμε τους εκατοντάδες θύλακες ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας. Εντείνουμε ταυτόχρονα τις προσπάθειες μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Στην πορεία αυτή οδηγό μας έχουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Σύμμαχο μας την πλατιά κοινωνική συμμαχία της νέας διακυβέρνησης. Και έχουμε συμπαραστάτες τους πολίτες που εναποθέτουν σε εμάς τις προσδοκίες τους. Τα αποτελέσματα των έως τώρα δράσεων μας δημιουργούν αισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ουδέποτε μία κυβέρνηση αντιμετώπισε τόσα και τόσο σοβαρά ζητήματα, ουδέποτε κυβέρνηση έπραξε τόσα πολλά, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Διαχειριστήκαμε με ευθύνη μία πιεστική φάση του κυπριακού και ταυτόχρονα δώσαμε νέα ώθηση στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ανάδειξη της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

    «Αντιμετωπίσαμε σε ασφυχτικά χρονικά περιθώρια τις μεγάλες εκκρεμότητες στην Ολυμπιακή προετοιμασία και διοργανώσαμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας τους καλύτερους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες στη σύγχρονη ιστορία τους. Πετύχαμε όλοι μαζί οι Έλληνες να καταπλήξουμε θετικά την παγκόσμια κοινότητα και να αναβαθμίσουμε την εικόνα της πατρίδας μας. Στο ίδιο διάστημα δώσαμε λύσεις σε προβλήματα των πολιτών που διαιωνίζονταν για πολλά χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

    Ο κ.Καραμανλής για το θέμα της διαπλοκής είπε χαρακτηριστικά: «Στρατηγικός άξονας της πολιτικής μας, άξονας που αφορά τόσο την ενίσχυση της οικονομίας, όσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι η επανίδρυση του κράτους. Άμεση προτεραιότητα μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η θέσπιση και η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας. Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα και συνεχίζουμε με σταθερότητα και ευθύνη την εφαρμογή του προγράμματος μας. Οι διαπιστώσεις είναι σήμερα κοινές σε ολόκληρη την κοινωνία. Η διαφθορά στο δημόσιο και οι διαπλεκόμενες συναλλαγές είναι πρόβλημα για κάθε πολίτη. Ευνοούν ελάχιστα κρατικοδίαιτα συμφέροντα και παραμερίζουν την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου. Δυσχεραίνουν τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες και δημιουργούν φραγμό στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Παραμερίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, πλήττουν τις αρχές της οικονομίας και της ισότητας ευκαιριών. Σημαίνουν τεράστια σπατάλη των εθνικών και κοινοτικών χώρων. Επιβαρύνουν το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Συνεπάγονται μεγάλα βάρη στον φορολογούμενο».

    «Αποτελούν κεντρική αιτία για τη διόγκωση των προβλημάτων της καθημερινότητας και δυσχεραίνουν την επίλυση τους. Σημαίνουν πίεση στη λειτουργία της δημοκρατίας. Με μια φράση. Η διαφθορά και η διαπλοκή πλήττουν και την οικονομία και την κοινωνία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι υπόθεση που αφορά άμεσα τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διασφάλιση δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας, την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Για όλους αυτούς τους λόγους ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά αυτά φαινόμενα. Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν υποχωρούμε».

    «Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η μάχη αυτή είναι υποχρέωση όλων. Αυτή ήταν και είναι η θέση μας. Θέση αρχής. Θέση ανυποχώρητη. Πριν από τέσσερα χρόνια από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησα διάλογο και συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το πρόβλημα. Αντί διαλόγου υπήρξε κάθετη άρνηση. Αντί απάντησης εισέπραξα ύβρεις. Η πρόσκληση μας ήταν και παραμένει ανοιχτή. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, στη διαχείριση των πόρων της κοινωνίας είναι καθολική απαίτηση της κοινωνίας που δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν. Όλοι μαζί θα πρέπει να συμπράξουμε για να αποτινάξουμε τα βάρη και τις σκιές που καθηλώνουν την κοινωνία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποχρεούμαστε να αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι σεβόμαστε τη βασική συνταγματική επιταγή που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ίσοι ενώπιον των νόμων».

    «Είχαμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα και όχι τα πρόσωπα. Αυτό επαναλαμβάνουμε, αυτό επιβεβαιώνουμε, αυτό αποδεικνύουμε. Άμεση προτεραιότητα μας είναι η θεσμική θωράκιση της πολιτείας και της δημοκρατίας. Έχουμε ήδη αρχίσει την κατάργηση των νόμων της διαπλοκής και συνεχίζουμε αταλάντευτα. Προωθούμε σταθερά στη νομοθέτηση ισχυρού θεσμικού πλαισίου τη θέσπιση κανόνων κοινών για όλους, την ενίσχυση των μηχανισμών που φέρουν την ευθύνη για την τήρηση της εφαρμογής της, την επίσπευση του έργου της δικαιοσύνης. Ολοι οι υπουργοί έχουν αναλάβει συστηματική προσπάθεια με στόχο να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά τις εστίες διαφθοράς. Και στο θέμα αυτό θα είμαστε αμείλικτοι. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει τη διολίσθηση της στην αδιαφάνεια. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να παίρνει μία νέα πορεία. Τη μετάβαση σε ένα κράτος δικαίου. Κράτος που σέβεται τους πολίτες και τους νόμους, σέβεται τους πόρους της κοινωνίας. Η σύγκρουση με την παρανομία είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων».

    Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν εμπλέκεται και δεν μπορεί να εμπλέκεται στις συζητήσεις αυτές. Το θέμα αυτό θα τεθεί την ώρα που πρέπει με γνώμονα την εκλογή προέδρου όπως ορίζει το πνεύμα του Συντάγματος».

    Τέλος, στην ομιλία του, ο κ.Καραμανλής έκανε συστάσεις προς τους υπουργούς να δέχονται συχνότερα συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος προκειμένου να τους ενημερώνουν για τα προβλήματα.

    [02] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Aθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Εντοπίστηκαν το απόγευμα συντρίμμια των δύο αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας που χάθηκαν αργά το μεσημέρι, από τα ραντάρ ενώ πετούσαν πάνω από το Πήλιο. Τα συντρίμμια βρέθηκαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βορειοανατολικά των Αγίων Ταξιαρχών.

    Οι τέσσερις χειριστές αγνοούνται ενώ εξετάζονται τα ενδεχόμενα της πρόσκρουσης των αεροσκαφών σε ορεινούς όγκους αλλά και της σύγκρουσης των αεροσκαφών μεταξύ τους.

    Στο μεταξύ ενώ δόθηκε νωρίτερα η πληροφορία περί σήματος εγκατάλειψης των δύο διθέσιων αεροσκαφών, δεν αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο το σήμα να δόθηκε ταυτόχρονα με την πρόσκρουση με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο αν τελικά οι χειριστές κατάφεραν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

    Υπενθυμίζεται ότι τα αεροπλάνα απογειώθηκαν στις 2.07 το μεσημέρι από την Αγχίαλο για εκπαιδευτική πτήση ενώ στο Πήλιο συνάντησαν συνθήκες χαμηλής νέφωσης και στις 3.15 χάθηκαν τα ίχνη τους από τα ραντάρ.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των σωστικών μέσων της πολεμικής αεροπορίας για τον εντοπισμό των χειριστών.

    [03] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Σε συνέντευξη για την οικονομία στους ξένους ανταποκριτές που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί «μονομερούς και αυθαίρετης αλλαγής των κανόνων της απογραφής των αμυντικών δαπανών χωρίς έγκριση ή υπόδειξη της Eurostat», με στόχο, όπως είπε, τη δυσφήμιση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

    «Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές καθώς υπάρχει διάχυτη εντύπωση σε διεθνές επίπεδο, λόγω έλλειψης και ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα είναι ανειλικρινής, ενώ αναμένεται να υπάρξει και απότομη προσαρμογή προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3%» είπε. «Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην ανεργία και στην οικονομία γενικότερα» προσέθεσε.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι όλη η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα αδικεί τη θετική διαδρομή της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από το ΔΝΤ και τους επαίνους που ακούστηκαν για τη χώρα μας.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι είναι βαρύ και δυσάρεστο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συζήτηση του σχεδίου του προϋπολογισμού και με αφορμή «τη γενικότερη άποψη της ΝΔ ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να ομιλεί».

    Επίσης, δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας για το ρυθμό ανάπτυξης το 2005, τότε «θα καταθέσω το πτυχίο μου στον κ. Αλογοσκούφη και θα προτείνω να του γίνει άγαλμα, ίσως και πάνω σε άλογο».

    Υπουργείο Οικονομίας: «Επανέρχονται στον τόπο του εγκλήματος»

    Απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τους ξένους ανταποκριτές σχετικά με τη δημοσιονομική απογραφή, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «οι υπεύθυνοι του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας επανέρχονται, για μία ακόμη φορά, στον «τόπο του εγκλήματος. Η δημοσιονομική απογραφή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς έχει γίνει με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο και έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία. Όσα ελέχθησαν προς τους ξένους ανταποκριτές, ελέχθησαν για εσωτερική κατανάλωση».

    »Ο ελληνικός λαός γνωρίζει την αλήθεια. Η κυβέρνηση έχει βάλει τέλος στην εικονική οικονομία και με την πολιτική της αποκαθιστά τη δημοσιονομική ισορροπία και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η κυβερνητική πολιτική εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΦ ΓΙΑ "ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Την ύπαρξη κυκλώματος, που προωθούσε καρκινοπαθείς στην Κούβα, προκειμένου να πάρουν το δηλητήριο του μπλε σκορπιού, ενώ το εργοστάσιο είχε κλείσει, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

    Στο χώρο του φαρμάκου υπάρχουν πολλοί «κομπογιανίτες που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Βαγιωνάς.

    Το γεγονός αυτό, περιλαμβάνονταν στις σοβαρές καταγγελίες για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΕΟΦ, που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Οργανισμού κάνοντας λόγο για «νταβατζήδες» που ελέγχουν το χώρο του φαρμάκου και χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «χαώδη».

    Εξάλλου ο κ. Βαγιωνάς, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου καταργείται η λίστα φαρμάκων με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας. Δήλωσε πάντως πως τα σκευάσματα που αφορούν το αδυνάτισμα και την ομορφιά θα πληρώνονται στο ακέραιο από τους ασφαλισμένους

    Την ώρα που μιλούσε στους δημοσιογράφους, ο Δ. Βαγιωνάς ενημερώθηκε ότι ο ΕΟΦ είχε δεχθεί τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας, το οποίο αποδείχθηκε αβάσιμο.

    Σε συνέντευξη που έδωσε αργότερα στον ANT1, ο κ. Βαγιωνάς προανήγγειλε την αναδιοργάνωση του ΕΟΦ και τη σύσταση επιτροπής που θα ελέγχει τα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στα γυμναστήρια. Τα μέσα υπάρχουν, είπε, αλλά υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση του Χρήστου Τζέκου, ο κ. Βαγιωνάς δήλωσε ότι από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 30 σκευάσματα που βρέθηκαν στις αποθήκες του περιείχαν αναβολικά και παράνομες ουσίες που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, χωρίς όμως να είναι ναρκωτικά. Μια τέτοια ουσία είναι η εφεδρίνη.

    Πάντως, οι έλεγχοι στα γυμναστήρια που έγιναν την ίδια περίοδο δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς μετά από το θόρυβο που δημιουργήθηκε τα επίμαχα προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής είχαν ήδη αποσυρθεί.

    Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που καταργεί τη λίστα των φαρμάκων.

    Επισήμανε, πάντως, ότι η λίστα ουσιαστικά έχει καταργηθεί από το Μάιο του 2002, καθώς η εφαρμογή της είχε ατονήσει.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα «τουρισμός και τοπική οικονομία» διοργανώνει ο Δήμος Καλλικράτειας από αύριο ως και την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Λακκώματος. Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος αδελφοποίησης πόλεων, σε συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε αυτό θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων των τριών δήμων που θα αδελφοποιηθούν και οι οποίοι είναι ο Δήμος Καλλικράτειας, η κοινότητα Επισκοπής Πάφου από την Κύπρο και ο Δήμος Caltarigone της Ιταλίας.

    [06] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ "ΤΔΒΚ"

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    «Υπάρχει μια διεθνής πραγματικότητα η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση στην Κύπρο είναι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και τα Ψηφίσματα της Γενικής του Συνέλευσης». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών την αναφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη που μετέδωσε χθες η ΝΕΤ περί ''Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου'' και αν αυτό συνιστά διάθεση για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Ταυτόχρονα με αυτήν τη διεθνή πραγματικότηταυπάρχει και μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή πολιτική και θεσμική πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου έχει ζητήσει από την Τουρκία να προχωρήσει σε Τελωνειακή Ένωση με όλα τα νέα κράτη - μέλη της τελευταίας διεύρυνσης, επομένως και με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα παρακολουθήσει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας - βεβαίως λαμβανομένου υπόψη ότι εκκρεμεί η απόφαση του Δεκεμβρίου- συμμετέχουν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (και, προφανώς, η Κυπριακή Δημοκρατία).

    Αυτά τα στοιχεία, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι μια πραγματικότητα που ισχύει «erga omnes», δηλαδή μια πραγματικότητα που ισχύει έναντι όλων.

    [07] Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, παρέστη το απόγευμα ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Καλαμαριάς, Κέρκυρας, Λαμίας, Μυτιλήνης, Πρέβεζας, καθώς επίσης ο Δήμος Πάφου της Κύπρου, με θέμα «Κυπριακό - τελευταίες εξελίξεις».

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με αφορμή τη σύσταση συνδέσμου-φορέα με την επωνυμία «Δίκτυο Πάφου-αδελφοποίηση πόλεων της Ελλάδος».

    Κατά την ομιλία του ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την προσήλωση και συνεχή υποστήριξή της στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του σχεδίου του ΓΓ, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Στόχος μας είναι η επανένωση του Νησιού. Να δοθεί τέλος στο τελευταίο τείχος διαχωρισμού που εξακολουθεί να παραμένει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Να γίνει η Κύπρος γέφυρα συνεργασίας. Να απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοί της (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) τα πλεονεκτήματα της ένταξης του Νησιού στην ΕΕ. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και στο στόχο αυτό η Ευρώπη, ο ΟΗΕ και η Διεθνής Κοινότητα έχουν πολυσήμαντο ρόλο. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην επιδίωξη συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποία να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους του Νησιού. Αυτό το μήνυμα, «ειρήνη σταθερότητα - ευημερία», αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της όλης διαδικασίας διεύρυνσης», τόνισε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Ο υπουργός εξήρε τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για προκοπή και ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, υπόδειγμα κράτος με παγιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, πολιτική πολιτισμού και αναπτυξιακή δυναμική.

    «Παρά το δράμα τους, οι Ελληνοκύπριοι δούλεψαν, πρόκοψαν, προόδευσαν. Δημιούργησαν μια οικονομία από τις πλέον ακμάζουσες και σταθερές στην Ευρώπη και διεθνώς. Η «λαμπρή κατακλείδα» αυτής της εξέλιξης είναι η ένταξη στην ΕΕ. Ένα ορόσημο στην πορεία της Μεγαλονήσου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε πως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική προσέγγισης και αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Η 1η Μαΐου δεν είναι το τέλος του δρόμου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι σταθμός και αφετηρία για την ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης, μιας νέας προοπτικής, μιας νέας προσπάθειας για την επανένωση του Νησιού», υπογράμμισε ο Τσιαρτσιώνης.

    Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο υπουργός: «Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Νήσου. Η ένταξη είναι εξίσου ελκυστική και για τις δυο κοινότητες στη Νήσο και έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει μια μελλοντική ομοσπονδιακή πολιτική δομή, εντός των ευρωπαϊκών κριτηρίων δημοκρατίας και κράτους δικαίου, στο πλαίσιο μιας ευημερούσας οικογένειας εθνών. Αναμφισβήτητα η ένταξή της λειτουργεί και ως «ασπίδα», ως ένα πρόσθετο πλαίσιο ασφάλειας και ένα πρόσθετο βήμα για την προώθηση των αρχών που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Κυπριακό δεν αποτελεί απλώς και μόνο έναν απαράδεκτο αναχρονισμό, αλλά επιπλέον εξακολουθεί να αποτελεί έναν παράγοντα δυνητικής αστάθειας στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Έτσι, εκτός της ηθικής υποχρέωσης, η διεθνής κοινότητα έχει έναν επιπλέον λόγο για να συμβάλει στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», τόνισε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Θεοδώρου. Σκοπός του «Δικτύου Πάφου-αδελφοποιημένων πόλεων της Ελλάδος» είναι η προσπάθεια προβολής των εθνικών θεμάτων στο πνεύμα του ενιαίου ελληνισμού, με σημείο αναφοράς την προώθηση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

    Καρλόβασι, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα τη γέννηση και εξέλιξη της πόλης του Καρλοβάσου και τη σχέση της με τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί από αύριο ως και την Κυριακή στο Καρλόβασι της Σάμου. Το συνέδριο διοργανώνει ο Δήμος Καρλοβασίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Αρχεία Νομού Σάμου και η Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    Επιμέρους ενότητες του συνεδρίου αφορούν στην οικιστική ανάπτυξη , πολεοδομική και δημογραφική εξέλιξη της περιοχής, την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

    [09] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ "ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Το Προεδρείο του Σωματείου εργαζομένων της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου "Βαλκαν Εξπορτ" και αντιπροσωπεία των εργαζομένων, δέχτηκε το πρωί ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Οι εργαζόμενοι επέδωσαν ψήφισμα στον Νομάρχη, ζητώντας του να παρέμβει προσωπικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Απαντώντας ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε, πως οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές και η απαξίωση που επέδειξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν οδηγήσει στην αποβιομηχάνιση και τον οικονομικό μαρασμό του Νομού καθώς και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

    Παράλληλα ο Νομάρχης επικοινώνησε άμεσα τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμο Γιακουμάτο και παρουσία των εργαζομένων ζήτησε την παρέμβαση του Υφυπουργού και την επικοινωνία του με τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης επιχείρησης, αίτημα το οποίο και έγινε αποδεκτό από τον Υφυπουργό.

    Τέλος απέστειλε προσωπική επιστολή προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με την οποία θα εκθέτει το πρόβλημα και τις προτάσεις επίλυσης του.

    Στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές και η απαξίωση που επέδειξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, οδήγησαν το Νομό Θεσσαλονίκης σε οικονομικό μαρασμό και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. "Την τελευταία δεκαετία η Θεσσαλονίκη υπέστη μια άνευ προηγουμένου αποβιομηχάνιση. Ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι που αποτελούσαν στυλοβάτες όχι μόνο της τοπικής αλλά και της Εθνικής οικονομίας συρρικνώθηκαν. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και ακόμα περισσότερες υπολειτουργούν" αναφέρει και προσθέτει ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αγωνίζεται καθημερινά για τη στήριξη και την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής.

    Ο νομάρχης ζητά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ για τη βιομηχανία αναφέρει πως τα φετινά επιτυχή οικονομικά μεγέθη, παρά την λειτουργία μόνο δύο από τις μονάδες του εργοστασίου, αποδεικνύουν πως η στήριξη της παραγωγής και η επέκταση των εργασιών της, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση η οποία θα ικανοποιούσε εργοδότες και εργαζομένους.

    Εξάλλου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά την συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων της "Βαλκαν Εξπορτ" το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα: «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ομόφωνα συμπαραστέκεται στον αγώνα για τη διατήρηση και αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας του Εργοστασίου "Βαλκαν Εξπορτ" που διεξάγουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους. Απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση και ζητούμε την άμεση παρέμβασή της προς την εργοδοτική πλευρά για την ανάκληση των απολύσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης "Βαλκαν Εξπορτ".

    [10] Π. ΔΟΥΚΑΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Η δημοσιονομική απογραφή ήταν επιτακτική ανάγκη, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2005.

    Υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν να τελευταία χρόνια να εξωραΐσουν την αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας για να στηριχθεί η εικόνα της πολύ «ισχυρής οικονομίας». Ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε οι προηγούμενες «χρήσεις» του Δημοσίου εμφανίζονται εξωραϊσμένες, αλλά τα χρέη και οι υποχρεώσεις είναι σήμερα πολύ αυξημένες.

    «Τα οφέλη κάθε εξωραϊσμού είναι μόνο πρόσκαιρα. Με αυτή την ίδια νοοτροπία του εξωραϊσμού της πραγματικότητας και τη δημιουργία μιας «εικονικής πραγματικότητας» δεν προκλήθηκε η «φούσκα» στο Χρηματιστήριο, το οποίο φούσκωσε στις 6.000 μονάδες και μετά κατέρρευσε και έχασε τόσος κόσμος δισεκατομμύρια ευρώ;», σημείωσε ο κ. Δούκας.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν παρατηρηθεί σημαντικές υποεκτιμήσεις των δαπανών για το 2004, ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται χρέη και υποχρεώσεις που προκλήθηκαν, που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και που δεν έχουν καταγραφεί ούτε στο χρέος, ούτε στα ελλείμματα.

    Όπως ανέφερε ο Πέτρος Δούκας, την περίοδο 1995-2000 έληγαν δαπάνες τόκων που αθροιστικά έφταναν το ύψος των 6,8 δισ. ευρώ (με σημερινό υπόλοιπο 5,2 δισ. ευρώ)

    «Αντί να καταβάλει η τότε Κυβέρνηση τους τόκους, έκανε μια «ρύθμιση», και έδωσε στις τράπεζες κάποια ομόλογα τα οποία όμως βάφτισε ως «νέα τοκομερίδια», και έτσι, όχι μόνο δεν τα κατέγραψε ως ελλείμματα, αλλά δεν τα συμπεριέλαβε καν στο δημόσιο χρέος. (Δηλαδή μετακύλυσε τη πληρωμή των τόκων που έληγαν σε μεταγενέστερη περίοδο). Αλλά αυτά δεν μπορεί να τα κρύβει κανείς για πάντα. Οι νέοι αυτοί τίτλοι έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν. Μόνο φέτος έληγαν και αποπληρώθηκαν 1,4 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.

    Σε ότι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, σημείωσε ότι από συνολικές πληρωμές 2,345 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2004 για οπλικά συστήματα (για το 2004), μόνο τα 758 εκατ. ευρώ είχαν εγγεγραμμένες πιστώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, και αυτά που έχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις εμφανίζονται ως «χρεολύσια» και ως «προκαταβολές» και συγκεκριμένα τα 557 εκατ. ευρώ εμφανίζονται ως χρεολύσια και τα 201 εκατ. ευρώ ως «προκαταβολές για εξοπλιστικά προγράμματα».

    Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαμβε χρέος της «Κεντρικής Κυβέρνησης» το οποίο στο τέλος του Φεβρουαρίου 2004 ξεπερνούσε τα 186 δις. ευρώ, αλλά σε αυτό το επίσημο χρέος πρέπει να προστεθούν και μη σωστά καταχωρημένες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 8,5 δισ. ευρώ

    Επιπλέον, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι έμφαση θα δοθεί στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ η αύξηση στα φορολογικά έσοδα θα προέλθει κυρίως

    -Από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ

    -Από τις εισπράξεις από την ρύθμιση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων, από την περαίωση παλαιών φορολογικών εκκρεμοτήτων και από τη ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό

    -Από την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία όλου του φορολογικού μηχανισμού

    Σημείωσε, τέλος, ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα αυξηθούν πάνω από τον πληθωρισμό, οι πιστώσεις για λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων (προμήθειες, κλπ.) μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10%., ενώ έμφαση δίνεται στη συγκράτηση των στρατιωτικών δαπανών, με το «πάγωμα» ή μετακύλιση κάποιων προμηθειών (όπου «συμβατικά» αυτό είναι εφικτό).

    [11] ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΠΙΟ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σόφια, 14 Οκτωβρίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν ακόμη σημαντικότερο και πιο νευραλγικό ρόλο στα Βαλκάνια, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς- Βουλγαρίας, Αθανάσιος Κουτσόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, με αφορμή την ελληνο-βουλγαρική επιχειρηματική ημερίδα, που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.

    «Η Ελλάδα με τη θέση που έχει στην ΕΕ και με την οικονομική εμπειρία που έχει τα τελευταία χρόνια είναι σε θέση να παίξει ένα σημαντικότερο ρόλο, πιο νευραλγικό στα Βαλκάνια. Αρα, κάτω από το πρίσμα αυτό θα μπορούσε, φαντάζομαι, να παίξει ένα ρόλο που θα διευκολύνει και τις επενδύσεις στην Βαλκανική, θα μπορούσε να συμμετέχει στις επενδύσεις αυτές και να λειτουργεί και σαν ενδιάμεσο μεταξύ των χωρών αυτών και της ΕΕ» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό κλίμα και τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Βουλγαρίας, ο κ. Κουτσόπουλος τόνισε ότι το οικονομικό κλίμα στη γείτονα είναι πολύ καλό και παράλληλα υπάρχει οικονομική σταθερότητα, γεγονός που, όπως είπε, βοηθά τις επενδύσεις και κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται πιο ασφαλείας και πιο σίγουροι για το μέλλον.

    Πρόσθεσε δε ότι όσο προχωρά η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, αυτές οι συνθήκες θα βελτιώνονται και θα δημιουργούνται ακόμη καλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις.

    Ο κ. Κουτσόπουλος χαρακτήρισε λογική την επιλογή των Ελλήνων επιχειρηματιών να επενδύουν στη Βουλγαρία, αφού, όπως είπε, είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα και προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες.

    [12] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Αλλοθι για την κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί, όπως υποστήριξαν, να προχωρήσει στις παροχές ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, χαρακτήρισαν την απογραφή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας, σήμερα, σε ξένους ανταποκριτές.

    Η απαλλαγή της κυβέρνησης από το πρόγραμμα παροχών 11 δισ. ευρώ, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά και που ήταν εντελώς αδύνατον να πραγματοποιηθεί με δεδομένο το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε το κίνητρο της απογραφής, ανέφερε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ στην ίδια συνέντευξη ο Γιάννος Παπαντωνίου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί μονομερούς και αυθαίρετης αλλαγής των κανόνων της απογραφής των αμυντικών δαπανών χωρίς έγκριση ή υπόδειξη της Eurostat, με στόχο, όπως είπε, τη δυσφήμιση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι όλη η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα αδικεί τη θετική διαδρομή της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από το ΔΝΤ και τους επαίνους που ακούστηκαν για τη χώρα μας.

    [13] 9.000 ATOMA ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Εντός του 2004 θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης τα νέα προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους στον τουρισμό, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ. Στόχος της υλοποίησης των προγραμμάτων είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής τουριστικής οικονομίας, όπως τόνισαν σήμερα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αρμόδιος υφυπουργός, Αναστάσιος Λιάσκος.

    Αναλυτικότερα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων, ο κ.Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αυτά εντάσσονται στο μέτρο 8.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και αφορούν τέσσερις δράσεις, από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 9.000 άτομα.

    Τα νέα προγράμματα θα αφορούν στην συμπληρωματική εκπαίδευση και κατάρτιση για απόφοιτους τουριστικής εκπαίδευσης, για εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρηματίες στον τουρισμό, καθώς επίσης την ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στο πλαίσιο δικτύων τουριστικής παρέμβασης.

    Ειδικά προγράμματα θα προκηρυχθούν για την αξιοποίηση των εθελοντών του 2004 σε τουριστικά επαγγέλματα καθώς και για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν στην κατάρτιση εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στον Νόμο 2601/98.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Λιάσκος, αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να υπάρξει προκήρυξη που θα αφορά τους εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να λάβουν δεξιότητες για το επάγγελμα των τουριστικών συνοδών.

    Πέρα από το στόχο της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής στα προγράμματα, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων που παρέμεναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (6% στο ΕΠΑΝ όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση). Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιάσκος, η εικόνα έχει αλλάξει, η απορροφητικότητα σήμερα έχει ανέβει στο 20% και ο στόχος μέχρι το τέλος του 2004 είναι να αυξηθεί στο 30%.

    [14] ΕΣΘ: ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Την εφαρμογή νέου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την 1η Νοεμβρίου, πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές στην παραδοσιακή αγορά της πόλης. Βάσει του προτεινόμενου ωραρίου, τα καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί. Παράλληλα, κατά τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή προτείνεται να ισχύει συνεχές, αντί για "σπαστό" ωράριο, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου του ΕΣΘ.

    Αν και οι προτεινόμενες αλλαγές στο ωράριο αποφασίστηκαν σήμερα κατά πλειοψηφία από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, ωστόσο η εφαρμογή τους δεν είναι υποχρεωτική, οπότε επαφίεται στην ευχέρεια των καταστηματαρχών να επιλέξουν αν θα το καθιερώσουν.

    Στόχος του νέου ωραρίου, που θα κρατά ανοιχτά τα καταστήματα 48 ώρες την εβδομάδα, έναντι 45 σήμερα, είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Και αυτό γιατί τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά και μετά την ώρα που κλείνουν οι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και γραφεία. Ετσι, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους αμέσως μετά τη δουλειά τους, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν το απόγευμα στο κέντρο και να βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης.

    Σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 4.30 μετά το μεσημέρι. Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ το προτεινόμενο ωράριο για το Σάββατο είναι 10 πμ-3 μμ.

    Οπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Λάμπης Χαραλαμπίδης, η απόφαση αυτή έπρεπε να έχει ληφθεί πριν από μια 15ετία. Σύμφωνα με τον κ.Χαραλαμπίδη τα τελευταία χρόνια, η πελατεία και ο τζίρος της παραδοσιακής αγοράς της πόλης συρρικνώνονται, παρά το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις καταγράφουν άνοδο (που όμως προέρχεται από τα μεγάλα πολυκαταστήματα που λειτουργούν κυρίως περιμετρικά της Θεσσαλονίκης).

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα συμφέροντα των υπαλλήλων. Μάλιστα, κάλεσε τους καταστηματάρχες να βρουν τρόπο ρύθμισης του ωραρίου, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα.

    ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

    ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Στο μεταξύ, προκειμένου να δώσει "ανάσα" στην αγορά της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια διέρχεται κρίση, η διοίκηση του Συλλόγου εξετάζει τρόπους προσέλκυσης καταναλωτών από τις γειτονικές χώρες, είτε σε συνεργασία με τουριστικούς φορείς, είτε μέσω της δημιουργίας σημείων πώλησης σε διάφορες πόλεις των Βαλκανίων (όπου θα εγκατασταθούν οι ενδιαφερόμενες μικρού και μεσαίου μεγέθους εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης).

    Σύμφωνα με τον κ.Χαραλαμπίδη, στην παρούσα φάση αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης της απαιτούμενης έρευνας αγοράς, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο εξασφάλισης κονδυλίων είτε από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης είτε από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί από αύριο μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (15- 21 Οκτωβρίου) την Εκκλησία της Ρουμανίας, έπειτα από πρόσκληση του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.Θεοκτίστου. Στην επίσκεψή του αυτή θα συνοδεύεται από τους μητροπολίτες Σιδηροκάστρου, Νέας Υερσέης και Σασίμων, τον υπογραμματέα κ. Ελπιδοφόρο και άλλους.

    Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για την 500ετηρίδα από την κοίμηση του Αγίου Ηγεμόνα Στεφάνου του Μεγάλου.

    Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την παραμονή του στη Ρουμανία θα συλλειτουργήσει δύο φορές με τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Θεόκτιστο, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρουμανίας και με τον πρωθυπουργό της χώρας, θα ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων Κλουζ και Κωστάντζας και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας της Ρουμανίας.

    Ο κ. Βαρθολομαίος έχει επισκεφθεί και άλλες φορές τη Ρουμανία στις οποίες του απονεμήθηκε το ανώτατο παράσημο της χώρας.

    [16] EUROSTAT: ΑΥΞΗΣΗ 4,3% ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΕΠ ΤΟ Β' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004

    Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον της Κύπρου αυξήθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει μια σταδιακή αύξηση του ΑΕΠ στην Κύπρο, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004 και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, η αύξηση ήταν της τάξης του 3,5%.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΑΚΡ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Τις νέες ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μετά τις εσωκομματικές εκλογές, εξετάζει σε σημερινό του άρθρο στη Hurriyet ο Σουκρού Κουτσουκσαχίν, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αφενός μεν ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδιά του, αφετέρου δε ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν αφορμή για τη δημιουργία εσωκομματικών δυσχερειών.

    Εκτιμά δε ότι σε αυτό συνέβαλε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ο οποίος, όταν ο Ερντογάν θέλησε να επιβάλει, όπως γράφει, αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των εδρών του κόμματος, εκείνος αντιτάχθηκε λέγοντας: «Μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις. Και το παραμικρό κενό αν υπάρξει στη λίστα [των υποψηφίων] μπορεί να μεγαλώσει. Γι' αυτό, το καλύτερο θα ήταν να προτείνουμε διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών, και ας επιλέξει η κοινοβουλευτική ομάδα».

    Σημειώνεται ότι η Κ.Ο. του ΑΚΡ εξέλεξε 46 άτομα, μεταξύ των οποίων μόλις μία γυναίκα, στη Διεύθυνση Διοίκησης της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

    Σε ό,τι αφορά στην εκλογική διαδικασία και τη νέα σύνθεση της Κ.Ο. του ΑΚΡ, ο αρθρογράφος της Hurriyet επισημαίνει: «Οι Φαρούκ Τσελίκ, Σαλιχ Καπουσούζ, Σαντουλλάχ Εργκίν και Εγιούπ Φατσά διατήρησαν τις θέσεις τους στην αντιπροεδρία της Κ.Ο., με τον Ιρφάν Γκιουντουζ να συμμετέχει ως νέο μέλος. Εξ αυτών οι Τσελίκ, Φατσά και Γκιουντούζ ανήκουν στην Εθνική Άποψη [Milli Gφrόώ] και είναι θεολόγοι. Ο μόνος εκ των παλαιών που δεν εξελέγη, ο Χαλούκ Ιπέκ, ο οποίος είναι νομικός και προέρχεται από το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας [Σ.Γ.Τ.: Bόyόk Birlik Partisi, κόμμα δημιουργηθέν από ομάδα που είχε αποσχισθεί από το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης]. Ο έτερος νομικός, ο Εργκίν διατήρησε αναγκαστικά τη θέση του, διότι όταν στον τελευταίο γύρο διαγωνιζόταν με τον θεολόγο και οπαδό της Εθνικής Άποψης Μούσα Ουζουνκάγια, επικράτησε η άποψη "αμάν, να μείνει τουλάχιστον ένας νομικός"».

    Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων, ο Σουκρού Κουτσουκσαχίν αναφέρει:

    - Στην Κ.Ο. του AKP αρέσουν περισσότερο οι θεολόγοι και λιγότερο οι γυναίκες.

    Είναι αδύνατο να μη γίνει αντιληπτή η βαρύτητα της παρουσίας της Εθνικής Άποψης.

    - Η κυριαρχία του Erdoπan επί της Κ.Ο. είναι δεδομένη, αλλά οι σχέσεις του με τους οπαδούς της Εθνικής Άποψης, για τους οποίους λέει ότι ''δεν τον βοηθούν και πολύ'' είναι κάπως ψυχρές.

    - Οι λίγοι εθνικιστές και φιλελεύθεροι που υπάρχουν, εάν βρουν την ευκαιρία, επιθυμούν διακαώς να βάλουν γκολ στον Ερντογάν.

    [18] ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ LEOPARD 2 "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΠΛΑΝ

    Αγκυρα, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης της έκδοσης του επονομαζόμενου «χαλίφη της Κολωνίας», Μετίν Καπλάν, φέρνει στο φως η τουρκική εφημερίδα Aksam, που σε σημερινό της άρθρο αναφέρει ότι «η Γερμανία, η οποία έκανε πακέτο τον Μετίν Καπλάν και τον έστειλε στην Τουρκία, άρχισε παρασκηνιακές ενέργειες για την πώληση αρμάτων Leopard 2, αξίας 7 δισ. ευρώ και ο Γερμανός υπουργός Αμυνας έρχεται στην Τουρκία για παζαρέματα».

    Αφού επισημαίνει ότι η Γερμανία παρέδωσε τον Καπλάν στην Τουρκία με απίστευτη ταχύτητα, η Aksam σημειώνει ότι την ίδια στιγμή, στον παγκόσμιο Τύπο δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η γερμανική κυβέρνηση καταργεί το εμπάργκο όσον αφορά την πώληση των Leopard-2, που είχε εφαρμόσει πριν από 6 χρόνια με την αιτιολογία της παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Οι Times ανέφεραν, μάλιστα, ότι η Γερμανία εξετάζει πολύ σοβαρά την πώληση αρμάτων ύψους 7 δισ. ευρώ στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Αμυνας στην Τουρκία, εντός του Νοεμβρίου, για την εξέταση του «φακέλου των αρμάτων».

    Στο δημοσίευμα της Aksam αναφέρεται, επίσης, ότι ο τουρκικός Στρατός έχει άμεση ανάγκη από 1.000 άρματα. Όταν οι τιμές αυξήθηκαν πολύ στους διαγωνισμούς, ελήφθη απόφαση για «εντόπια άρματα», γράφει η τουρκική εφημερίδα. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία που γνωρίζουν το πρόβλημα, παρουσίασαν πρόταση για μεταχειρισμένα άρματα και οι Γερμανοί αυτή τη στιγμή είναι ένα βήμα μπροστά, καταλήγει το δημοσίευμα της Aksam.

    [19] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Ως προϋπόθεση για να φτάσει, όπως χαρακτηριστικά είπε, στα Σκόπια η οικονομική βοήθεια των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας της Οχρίδας και την υλοποίηση των σχεδίων αποκέντρωσης της εξουσίας μέσω της νέας διοικητικής οργάνωσης της ΠΓΔΜ.

    Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου της ΠΓΔΜ, σε χθεσινή του συνάντηση με δημοσιογράφους από τα Βαλκάνια, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο επικείμενο δημοψήφισμα επί του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική οργάνωση της βαλκανικής αυτής χώρας, τονίζοντας ότι ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει, όμως το αποτέλεσμα θα δείξει πόσο έτοιμη είναι και πόσο θέλει να πάει μπροστά η ΠΓΔΜ.

    «Θα θέλαμε η ΠΓΔΜ να είναι μια πολυεθνική, δημοκρατική χώρα, μέρος της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρόσμαν.

    [20] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Λίγο πριν ολοκληρώσει την προετοιμασία του εν όψει του παιχνιδιού πρωταθλήματος με τον Εργοτέλη βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Οι ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μπάγιεβιτς γυμνάστηκαν το απόγευμα με τους Οκκά και Μάριτς να ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας, ενώ ο Στολτίδης λόγω μικροενοχλήσεων στη μέση έκανε θεραπεία, όπως και οι Πατσατζόγλου, Ντακόλ.

    Παράλληλα βγήκε και η αποστολή που θα αντιμετωπίσει τον Εργοτέλη. Αυτή αποτελείται από τους: Γιάννου, Μπούτσεκ, Κωστούλα, Ρέζιτς, Ταραλίδη, Μάριτς, Μαυρογενίδη, Βάλλα, Καστίγιο, Γεωργιάδη, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Στολτίδη, Καφέ, Σούρερ, Ανατολάκη, Βενετίδη και Πάντο.

    Σημειώνεται ότι ο συνεργάτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς, Αντώνης Δρακόπουλος θα παρακολουθήσει το Σάββατο το παιχνίδι Μετς - Μονακό.

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Η ΧΑΛΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Οι τυπικές λεπτομέρειες μένουν για την ένταξη της πρωταθλήτριας και χρυσής Ολυμπιονίκης στα 400μ με εμπόδια, Φανής Χαλκιά στον Ολυμπιακό.

    Σήμερα ο Πελασγός Λάρισας το σωματείο από το οποίο προέρχεται προσκόμισε στον Ολυμπιακό την ελεύθερη μεταγραφή της αθλήτριας η οποία αναμένεται να υπογράψει το νέο της δελτίο το Σάββατο ή την Κυριακή.

    [22] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΧΑΤΖΑΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Η χθεσινή ήττα του Αρη από την Καβάλα εξόργισε τον προπονητή των κιτρίνων, Γιώργο Χατζάρα που μία ημέρα μετά τον αγώνα στη σημερινή προπόνηση χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Τα έβαλε με τους παίκτες του, τονίζοντάς ότι αν συνεχίσουν έτσι θα γίνουν πολλές αλλαγές στο έμψυχο υλικό.

    «Νιώθω πολύ μεγάλη απογοήτευση. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να βρίσκεται το ψυχικό σθένος και να κερδίζετε ομάδες που βρίσκονται σε μικρότερη κατηγορία», τόνισε σήμερα ο Ελλήνας τεχνικός στους παίκτες του ο οποίος ψάχνει τρόπους, αλλά και σύστημα να αντιμετωπίζει την Χαλκηδόνα στην επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

    «Αυτός ο αγώνας είναι ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας. Όμως η Χαλκηδόνα είναι μια πολύ καλή ομάδα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Εμείς δεν υποτιμούμε καμία ομάδα. Από την άλλη δεν χρειάζεται πανικός», συμπληρώνει ο κ. Χατζάρας.

    [23] ΑΜΟΡΙΝ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΙΚΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Την τακτική που θα ακολουθήσει ο Απόλλων Καλαμαριάς στο παιχνίδι με την Ξάνθη ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της ομάδας, Εντουάρντο Αμορίν. Και όπως άφησε να εννοηθεί, ο Βραζιλιάνος τεχνικός θα εμπιστευτεί το ίδιο σχήμα με το οποίο παρατάχθηκε η ομάδα του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ.

    «Η ομάδα πρέπει το συντομότερο να βρει την αγωνιστική της ταυτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμορίν και συνέχισε: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Παίξαμε πολύ καλά τόσο στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ όσο και με τον ΠΑΟ, παρά την ήττα μας. Ετσι και με αυτό τον τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε κόντρα στην Ξάνθη, όπου θέλουμε πάση θυσία τη νίκη. Μπορούμε να την κερδίσουμε, παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ καλή και επικίνδυνη ομάδα».

    Ο κ. Αμορίν ωστόσο επισήμανε ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να ανακόψει τον Λαμπριάκο. «Είναι πολύ καλός παίκτης και θα πρέπει να τον ανακόψω με κάποιον άλλον. Σίγουρα η Ξάνθη έχει και άλλους παίκτες που πρέπει να προσέξουμε. Το ευχάριστο για μας είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Η φυσική μας κατάσταση είναι καλή και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και οι εξετάσεις που έχουν γίνει».

    Τέλος, ο κ. Αμορίν αναφέρθηκε και στον κόσμο: «Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει οι φίλαθλοι να έρθουν στο γήπεδο για να μας ενισχύσουν», σημείωσε ο κ. Αμορίν.

    [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΚΑΙ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Αρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο μεταξύ των ομάδων που ακόμη δεν έχουν πάρει μέρος στο θεσμό του κυπέλλου. Και αυτό γιατί θα αγωνιστούν και αυτές στο θεσμό, μετά την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπήρξαν. Υπάρχουν τέσσερα ζευγάρια, τα οποία σε δύο αναμετρήσεις που θα γίνουν στις 20 και 27 Οκτωβρίου (πρώτοι και επαναληπτικοί) θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στη Β' φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

    Αναλυτικά το εναπομείναν πρόγραμμα του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο (εκκρεμότητες) είναι:

    20/10 Καισαριανής (16:00) Eθνικός Αστέρας-Παύλος Μελάς

    20/10 Δημ. Πτολεμαΐδας (14:30) Πτολεμαΐδα-Προοδευτική

    20/10 Δημ. Αλεξαν/πολης «Φ. Κοσμάς» (16:00) Ενωση Θράκη-Απόλλων Αθηνών

    20/10 Καλοχωρίου (16:00) Κασσάνδρα-Εθνικός

    27/10 ΕΑΚ Σταυρούπολης (15:00) Παύλος Μελάς-Εθνικός Αστέρας

    27/10 Δημ. Νίκαιας (15:00) Προοδευτική-Πτολεμαίδα

    27/10 «Γ. Καμάρα» Ριζούπολης (15:00) Απόλλων Αθηνών-Ενωση Θράκη

    27/10 Δημ. Νεάπολης (15:00) Εθνικός-Κασσάνδρα.

    [25] ΠΕΝΤΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 14 Οκτωβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Την Πέμπτη άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις 28 Σεπτεμβρίου στους εκατό.

    Δύο από τους νεκρούς ήταν μέλη της Χαμάς, ενώ άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια. Ελικόπτερα με την υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων εισέβαλαν και στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκτόξευσαν τρεις πυραύλους και σκότωσαν δύο μαχητές και έναν άμαχο.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «αλ Αγιάμ», ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμεντ Κορέι παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν κατορθώσει να ελέγξουν την κατάσταση: «Επικρατεί ακόμη χάος, συνεχίζονται οι φόνοι και η απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής των εθνικών μας δυνάμεων στην Γάζα ήταν επικίνδυνη» εξήγησε.

    Εξοργισμένοι από την έλλειψη μεταρρυθμίσεων αρκετοί Παλαιστίνιοι βουλευτές ζήτησαν από τον Κορέι να παρουσιάσει μία έκθεση για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του. Ως καταληκτική ημερομηνία όρισαν την 20ή Οκτωβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα καταθέσουν πρόταση μομφής.

    Ο Κορέι κατηγόρησε το Ισραήλ για το χάος: «Φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ανικανότητα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς δεν τους επιτρέπουν να φέρουν όπλα για να ελέγχουν την κατάσταση».

    [26] ΤΟ FBI ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ INDYMEDIA

    Ουάσιγκτον, 14 Οκτωβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Οι διακομιστές του εναλλακτικού δικτύου ενημέρωσης Indymedia που είχαν κατασχεθεί από το FBI για λογαριασμό των ιταλικών και ελβετικών Αρχών επιστράφηκαν και η λειτουργία των 20 δικτυακών τόπων που είχαν επηρεαστεί αποκαταστάθηκε.

    Στις 8 Οκτωβρίου το FBI είχε απαιτήσει από την αμερικανική Rackspace, που νοικιάζει στο Indymedia αποθηκευτικό χώρο, να παραδώσει τους διακομιστές του δικτύου που βρίσκονταν στα γραφεία της εταιρίας στο Λονδίνο. Στους διακομιστές ήταν αποθηκευμένοι εναλλακτικοί δικτυακοί τόποι από διάφορες χώρες.

    H κλήτευση απαγόρευε στη Rackspace να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία και οι λόγοι για την κατάσχεση δεν διευκρινίστηκαν επίσημα.

    Η κατάσχεση έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς Συνθήκης Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής, έπειτα από αίτημα των ιταλικών και ελβετικών διωκτικών αρχών, όπως αναφέρει το BBC. To δίκτυο συμμετέχει στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

    [27] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΓΚΩΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

    Στοκχόλμη, 14 Οκτωβρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, επισημαίνει ότι δέκα ή περισσότερα χρόνια χρήσης κινητού τηλεφώνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακουστικού νευρώματος, ενός καλοήθους όγκου στο ακουστικό νεύρο.

    Ο κίνδυνος περιορίζεται στην πλευρά της κεφαλής όπου συνήθως κρατιέται το τηλέφωνο και δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για εκείνους που έχουν χρησιμοποιήσει τα κινητά τους λιγότερο από 10 χρόνια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου. Το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και κέντρο κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας απονέμει το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική.

    "Την περίοδο που εκπονήθηκε η μελέτη, μόνο αναλογικά κινητά τηλέφωνα είχαν χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 10 χρόνια και συνεπώς δεν μπορούμε να καθορίσουμε εάν σε αυτό το σημείο τα συμπεράσματα περιορίζονται στη χρήση αναλογικών τηλεφώνων ή εάν τα συμπεράσματα μπορεί να είναι παρόμοια επίσης ύστερα από μια μακρόχρονη χρήση ψηφιακών (GSM) τηλεφώνων. Το Ινστιτούτο Καρολίνσκα αναφέρει ότι 150 άνθρωποι με ακουστικό νεύρωμα και 600 υγιή άτομα μετείχαν στη μελέτη. "Ο κίνδυνος ακουστικού νευρώματος σχεδόν διπλασιάστηκε για τα άτομα που άρχισαν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση", επισημαίνει.

    Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας κυριαρχούν τώρα τα ψηφιακά τηλέφωνα (GSM), τα οποία αντικατέστησαν το ογκώδες και λιγότερο προηγμένο τεχνολογικά αναλογικό τηλέφωνο σε πολλές αγορές στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

    Η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας αναφέρει ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για επιπτώσεις αρνητικές υγεία από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

    Η φινλανδική Nokia είναι η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Άλλες μεγάλες εταιρίες είναι η αμερικανική Motorola, η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics, η γερμανική Siemens και η Sony-Ericsson της ιαπωνικο-σουηδικής κοινοπραξίας.

    Οι παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων καταγράφουν ραγδαία αύξηση, καθώς καθημερινά χιλιάδες νέοι γίνονται συνδρομητές, ενώ οι ήδη υπάρχοντες συνδρομητές αντικαθιστούν τα παλιά τους κινητά με νέα μοντέλα που μπορούν να τραβούν φωτογραφίες ή να παίζουν μουσική.

    [28] ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΣΕΞ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΑ

    Σίδνεϊ, 14 Οκτωβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Την περίπτωση γυναίκας υπνοβάτης, που εγκαταλείπει τις νύχτες το κρεβάτι της για να συνευρεθεί σεξουαλικά με περιστασιακούς συντρόφους, αναφέρουν οι εφημερίδες της Αυστραλίας.

    Ο δόκτωρ Πήτερ Μπιουκάναν, που κουράρει τη συγκεκριμένη γυναίκα δήλωσε στην εφημερίδα Morning Herald του Σίδνεϊ ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παθολογικής κατάστασης η οποία στους ιατρικούς κύκλους είναι γνωστή ως " σεξουαλικότητα ατόμου σε κατάσταση ύπνου".

    Η γυναίκα αυτή δεν έχει συνείδηση των πράξεων της και ο σύζυγός της ανακάλυψε τη δραστηριότητα της όταν εντόπισε την ύπαρξη προφυλακτικών γύρω από το σπίτι.

    " Μια νύχτα ο σύζυγος ξύπνησε και εκείνη δεν ήταν στο δωμάτιο. Άρχισε να την αναζητεί και την εντόπισε στον κήπο να σεξουαλική περίπτυξη με άγνωστο", δήλωσε ο δόκτωρ Μπιουκάναν, ειδικός για τον ύπνο στο νοσοκομείο Πρίγκιπας Αλφρέδος του Σίδνεϊ.

    Ο γιατρός αναφέρθηκε στην περίπτωση της υπνοβάτιδας με την ευκαιρία του συνεδρίου του Αυστραλών επιστημόνων ειδικευμένων επί θεμάτων ύπνου που θα διεξαχθεί στο Σίδνεϊ το Σαββατοκύριακο.

    [29] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 14 Οκτωβρίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Μέλη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταφθάνουν στο Λονδίνο, όπου ξεκινά το τρίτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Περίπου 5.000 αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης θα καταλύσουν στο Θόλο της Χιλιετίας στο ανατολικό Λονδίνο, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Αντάμς και η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα.

    Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα διεξαχθούν 30 κύκλοι ομιλιών, 150 σεμινάρια και 220 εκδηλώσεις. Οι βασικές θεματικές ενότητές του είναι: πόλεμος και ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις και εργαζόμενοι, παγκοσμιοποίηση, ρατσισμός και άκρα δεξιά, περιβάλλον. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι η αντιπολεμική πορεία στο κέντρο του Λονδίνου την Κυριακή.

    [30] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΙΛΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ειδική εκδήλωση απονομής τιμητικής διάκρισης στους δωρητές του Δήμου Θεσσαλονίκης Αναστάσιο και Ιουλία Μπίλλη πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Την απονομή της τιμητικής διάκρισης έκανε ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος ενώ τους τιμώμενους προσφώνησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτ. Καπετανόπουλος.

    Mιλώντας για τον Αναστάσιο και την Ιουλία Μπίλλη ο κ. Παπαγεωργόπουλος τους χαρακτήρισε ως δύο προσωπικότητες, που έκαναν τη Θεσσαλονίκη δεύτερη πατρίδα τους, τιμώντας μάλιστα το Δήμο και όλους τους κατοίκους του, με μεγάλες δωρεές.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πενταόροφο κτίριο Ορχηστικής Τέχνης, στη Μάρκου Μπότσαρη και το τετραόροφο κτίριο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στη πλατεία Ιπποδρομίου ενώ σημείωσε ότι οι δωρητές όχι μόνον ενστερνίσθηκαν το ιδεώδες της προσφοράς, προς τη πατρίδα Μακεδονία ως ύψιστη αρετή και αξία, αλλά το μετουσίωσαν σε δωρεές, υλικές και πνευματικές, όπως είναι ο θεσμός των βραβείων συγγραφής της ιστορίας των Ελληνικών ακριτικών νομών και η επιβράβευση της ιστορικής έρευνας από Γυμνάσια και Λύκεια, που έχουν θεσμοθετήσει μέσω του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, από το τέλος του 2000.

    "Η σημερινή τελετή βράβευσης, των δωρητών μας Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη από το Δήμο Θεσσαλονίκης, έρχεται να επιστεγάσει, μια σειρά προηγουμένων βραβεύσεών τους, από την Ακαδημία Αθηνών, από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο, από τους συλλόγους Ροταριανών και Λάϊονς, από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, το Δήμο Τριανδρίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και άλλες οργανώσεις της Θεσσαλονίκης" είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε: "Είναι βέβαιο, ότι οι τιμητικές διακρίσεις που τους απονέμονται, αποτελούν τον οφειλόμενο ηθικό φόρο τιμής της κοινωνίας, σε δύο άξια τέκνα της, και ειδικότερα της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε δύο δωρητές, που αγαπούν αυτή τη πόλη που αγαπούν την πατρίδα και τον άνθρωπο, με όλη τους τη ψυχή".

    [31] ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ "ΜΗΔΕΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ''ΑΡΚΑΔΙΑ''

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Την πειραματική εκδοχή της «Μήδειας» του Ευρυπίδη, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία της Κατερίνας Παλιού, ανεβάζει το θέατρο «Αρκαδία» από τις 18 20 Οκτωβρίου, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στις 21.00, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δημητρίων.

    Ενας ψυχίατρος παρουσιάζει σε συνέδρους, εργασία δραματοθεραπείας με τροφίμους ψυχιατρικής κλινικής. Ως βοηθό έχει την προϊσταμένη, η οποία κατά την εξέλιξη του έργου εμφανίζει, επίσης, τα συμπτώματα ασθενούς. Κατά τη διάρκεια, όμως, της παρουσίασης ο γιατρός χάνει τον επιστημονικό έλεγχο και ταυτίζεται με ήρωες του ψυχοδράματος.

    Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Νταίζης Δέλλιου, η μουσική επιμέλεια είναι της Έφης Ράτσου, η χορογραφία της Κατερίνας Γρίβα και Κατερίνας Κερβανίδου και οι φωτισμοί του Αλέξη Κοέν. Παίζουν: Κατερίνα Παλιού, Δημήτρης Νετκίδης, Λύδια Πάλλα, Μαρία Ανθίδου.

    [32] CINEMA AMORE MIO ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Οκτωβρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Με τη συναυλία του μουσικού σχήματος «Cinema Amore Mio» «Ensemble Strumentale NUOVAARMONIA» ανοίγει αύριο στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης η Κινηματογραφική Λέσχη (ΚΛΑ) τον χειμερινό της κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

    Η μουσική παράσταση «Cinema Amore», αποτελεί φόρο τιμής στους δυο κορυφαίους Ιταλούς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής Ennio Morricone και Nino Rota, γνωστούς σε όλο τον κόσμο για την μουσική υπόκρουση ταινιών.

    Το μουσικό σχήμα Εnsemble Strumentale NUOVAARMONIA διασκευάζει σε μορφή μουσικής δωματίου τα σημαντικότερα κομμάτια για τον κινηματογράφο που συνέθεσαν Ιταλοί δημιουργοί.

    Ο.Ο.

    [33] ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Οι ήπιες επεμβάσεις για την προστασία ιστορικών κατασκευών είναι το θέμα του 2ου Εθνικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 16 Οκτωβρίου.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης κ. Τσιαρτσιώνη, που ανέγνωσε ο διευθυντής Πολιτισμού του ΥΜΑ-Θ Κώστας Παρθενόπουλος. «Είμαστε υπέρ της προόδου, υπέρ των Επιστημών και των Τεχνών, υπέρ της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, όχι όμως αυτή να παίρνει τη θέση των κομψοτεχνημάτων μιας άλλης εποχής. Η ιστορία» τονίσθηκε, «συνεχίζεται, δεν καταργείται. Στην κατεύθυνση αυτή, η ευθύνη της πολιτείας, αλλά και των μηχανικών, των αρχαιολόγων, των εργολάβων, ακόμα και των απλών πολιτών , ιδιαίτερα των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων- είναι πολλή μεγάλη».

    Στη συνέχεια ο διευθυντής Αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βασίλειος Χανδακάς, κατέθεσε την άποψή του για πως θα πρέπει να επιχειρούνται οι επεμβάσεις στις ιστορικές κατασκευές, λέγοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η «διατήρηση της αύρας του μνημείου», κάτι που πρέπει να επιτυγχάνεται παρά το ότι είναι σε ισχύ «εχθρικοί» κανονισμοί, που αν ακολουθούνταν θα οδηγούσαν ακόμη και στην κατεδάφιση σημαντικότατων μνημείων.

    Ο κ.Χανδακάς συμπλήρωσε ότι ελπίζει, η συζήτηση που αρχίσει στην επόμενη συνάντηση του ICOMOS, να καταλήξει στην σύνταξη και υλοποίηση ενός νέου κανονισμού που θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αναστηλώσεων μνημείων.

    Ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκης Τζακόπουλος επεσήμανε ότι η διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι σύνθετο θέμα, με άμεση σχέση σε ζητήματα οικονομίας, πολιτικής βούλησης, αρμοδιοτήτων, ιδεολογικών επιρροών, ωριμότητας της Πολιτείας και συνειδητοποίησης των πολιτών.

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ επεσήμανε επίσης ότι η πολιτεία εμφανίζεται να δρα αντιφατικά στην ευρέως εκφρασμένη απαίτηση των πολιτών για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, θυσιάζοντας σημαντικά δείγματα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ορισμένες φορές άκριτα και βεβιασμένα, στο βωμό γραφειοκρατικών διαδικασιών (μη συντονισμού αρμοδίων οργάνων), της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, των ιδιωτικών συμφερόντων και των δήθεν τολμηρών εκσυγχρονιστικών προγραμμάτων.

    Η Ευαγγελία Καμπούρη, προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για ήπια και συνετή διαχείριση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας ότι τέσσαρα χρόνια μετά τις εργασίες του 1ου  Εθνικού Συνεδρίου, παραμένει στην επικαιρότητα το ίδιο ζήτημα, τόσο σε επίπεδο προσδιορισμού των αναγκαίων προδιαγραφών του έργου της διατήρησης και βελτίωσης της αρχικής δομής και τυπολογίας των ιστορικών κατασκευών, όσο και της διασφάλισης της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων αλλά και της αναβάθμισης  της σύγχρονης κατοικίας, ως περιβάλλον μέσα στο οποίο εντάσσεται το ιστορικό αρχιτεκτονικό απόθεμα.

    Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν θέματα όπως: Επιστημολογία της Διατήρησης και Επέμβασης, Κοινωνικές, Ιδεολογικές, Πολιτικές και Οικονομικές Παράμετροι, Θεσμοί και Κοινωνικός Διάλογος, Ανάλυση και Τεκμηρίωση, Μορφολογία και Τυπολογία, Περιβάλλον των Μνημείων, Ιστορικά Σύνολα και Τόποι Ένταξη Νέων Κατασκευών, Σύγχρονη Χρήση, Ιστορικά Δομικά Συστήματα, Παθολογία, Συντήρηση Υλικών και Νέα Συμβατά Υλικά, Νέες Συμβατές Τεχνολογίες, Υπολογιστικές Μέθοδοι Φέροντος Οργανισμού, Συστάσεις, Διατάγματα, Κανονισμοί, Διεπιστημονική Εκπαίδευση και Εξειδίκευση.

    [34] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΛ.ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Βλάσση Μπονάτσου εκφράζει σε τηλεγράφημά του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    «Ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν ένας άνθρωπος με πολυδιάστατο ταλέντο και ενθουσιώδη χαρακτήρα. Με την προσωπική του διαδρομή στο τραγούδι, το θέατρο και την τηλεόραση άφησε το δικό του, ιδιαίτερο στίγμα στο χώρο του θεάματος και κέρδισε την αγάπη του κοινού. Στους συγγενείς και οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» αναφέρει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 October 2004 - 18:14:48 UTC