Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΡΗΝΗ-ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ
  • [02] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΛΗΤΕΥΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
  • [04] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ-ΣΑΝΑΝΤΕΡ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
  • [05] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ
  • [06] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [07] Ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ
  • [11] ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛ.Ο.Γ.
  • [12] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [13] ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ
  • [14] ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: "ΣΥΝΝΕΦΑ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
  • [16] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΤΟΝ ΕΡΟΓΛΟΥ Η ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"
  • [17] ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΫΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΕΞΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΔΙΕ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [22] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΩΝ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [24] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [25] ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΛΟΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
  • [26] ΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ ΤΩΝ 5 MEGAPIXEL ΑΠΟ ΤΗ SAMSUNG
  • [27] ΧΟΥΝ: ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΤΑΓΜΑ
  • [28] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
  • [29] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ
  • [30] ΤΕΕ/ΤΚΜ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ
  • [31] "ΖΟΡΜΠΑΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
  • [32] ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΡΗΝΗ-ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (11:19 UTC+2)

    «Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ούτε οι πολιτικοί το ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία, ούτε η εκκλησία την ευθύνη της πολιτικής στη διακυβέρνηση των λαών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εναρκτήρια ομιλία του στον 8ο Διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης.

    Στο ΕΛΚ είπε, δεν αγνοούμε την ευεργετική δύναμη που μπορούν να αντλούν οι πολίτες από τη θρησκεία τους, δεν παραβλέπουμε τη σημασία που έχει η ευεργετική δύναμη της πίστης στην επίτευξη μεγάλων στόχων για την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών μας.

    Η ειρήνη, η σταθερότητα η ασφάλεια η ανάπτυξη και η πρόοδος είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα, τόνισε ο κ. Καραμανλής. Και αυτό το στόχο υπηρετεί ο διάλογος ανάμεσα στην Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε, ακολουθούμε το δρόμο της συνεννόησης, του διαλόγου και της συνεργασίας και παρατήρησε : «Πιστεύουμε ότι σε μια Ευρώπη που συνεχώς μεγαλώνει ο πλούτος των πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο και μια ανεκτίμητη κληρονομιά».

    Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Μακαριότατοι και Σεβασμιότατοι εκπρόσωποι των Χριστιανικών Εκκλησιών και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, αγαπητέ Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,

    φίλοι πρωθυπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των κομμάτων της Ν.Α. Ευρώπης.

    Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα, σε μια ακόμη Συνάντηση μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εφέτος συναντιόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη που αποτελεί ένα πραγματικό σταυροδρόμι πολιτισμών. Χαίρομαι γιατί όλοι μαζί χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας των λαών, στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι γεγονός ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ΕΛΚ, (που ανοίγει σήμερα τον 8ο κύκλο διαλόγου), έχει προσλάβει χαρακτήρα θεσμού και οδηγεί μέσα από καινούργιους δρόμους στο μέλλον που οραματιζόμαστε. Είναι επίσης γεγονός ότι στην καθιέρωσή της έχουν συμβάλει εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό κόσμο, όπως επίσης και άξιοι εκπρόσωποι της Ιεροσύνης, από διαφορετικές θρησκείες και δόγματα. Η συμβολή όλων συνιστά έμπρακτη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες του 21ου αιώνα: Συμφωνούμε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις είναι ποικίλες και πολυδιάστατες και ότι οι απαιτήσεις του μέλλοντος γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικές. Συμφωνούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να προηγηθούμε των γεγονότων. Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέξαμε. Και αυτό το δρόμο ακολουθούμε. Το δρόμο της εμπιστοσύνης, του διαλόγου, της συνεννόησης, της συνεργασίας. Το νέο δρόμο για το μέλλον.

    Είναι γεγονός ότι με την ένταξη των 10 νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την αναμενόμενη περαιτέρω διεύρυνσή της προς τη γειτονιά μας, η Ορθοδοξία αποκτά ισχυρότερη παρουσία στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτή ακριβώς η νέα πραγματικότητα συνιστά ισχυρό κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών μας, με στόχο την προσέγγιση, την αλληλοκατανόηση, τη στενότερη συνεργασία. Θεωρώ, μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία στο Διάλογο αυτό εκπροσώπων και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

    Δεν είναι, όμως, μόνο η συνύπαρξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί κίνητρο για την προώθηση των πρωτοβουλιών αυτών. Είναι και η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους γείτονές μας. Είναι η υποχρέωση που έχουμε όλοι όσοι απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να μεταφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας στους μελλοντικούς εταίρους μας. Ήδη η ιστορική εμπειρία της συμφιλίωσης στη Δυτική Ευρώπη, γίνεται πυξίδα και οδηγός για ολοένα και περισσότερους λαούς σ' ολόκληρη την Ευρώπη και την ταραγμένη αυτή περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Η ειρήνη, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η πρόοδος είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα. Είναι κοινός στόχος προς τον οποίο ήδη κινούμαστε.

    Αυτό το όραμα, θέλουμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας από τη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό το στόχο υπηρετεί και ο διάλογος αυτός που άρχισε και συνεχίζεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει εργαλείο για τη μετάδοση αυτού του παραδείγματος της συνδιαλλαγής και της συνεργασίας σε όλους τους λαούς της περιοχής μας. Αυτό το δρόμο έχουν να πορευτούν όσοι οραματίζονται να συμμετάσχουν στη Νέα Μεγάλη Ευρώπη: Το δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και της προόδου. Γι' αυτό ακριβώς θα υπογράμμιζα ότι οι πρωταγωνιστές του διαλόγου αυτού, το ΕΛΚ και η Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζουν και προωθούν έμπρακτα τη σύγχρονη προοδευτική αντίληψη. Αναμφίβολα, τόσο η Πολιτεία (κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτεία) όσο και η Εκκλησία (κάθε Εκκλησία) έχουν καθεμιά το δικό τους ξεχωριστό ρόλο.

    Ο στόχος, όμως, είναι κοινός. Ο στόχος αφορά στον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής. Και ο στόχος αυτός υπαγορεύει σε όλους να διατηρούμε πάντοτε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας. Να κινούμαστε σε πνεύμα συνδιαλλαγής. Με στόχο τη συνεργασία. Με λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στην κοσμική κουλτούρα και την ορθόδοξη παράδοση. Και όλα αυτά είναι ιδιαίτερης σημασίας:

    Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ούτε οι πολιτικοί το ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία, ούτε η Εκκλησία την ευθύνη της πολιτικής στη διακυβέρνηση των λαών. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν αγνοούμε την ευεργετική δύναμη που μπορούν να αντλούν οι πολίτες από τη Θρησκεία τους, για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Δεν παραβλέπουμε τη σημασία που έχει η ευεργετική δύναμη της Πίστης στην επίτευξη μεγάλων στόχων για την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών μας. Η απήχησή που απολαμβάνουν μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών οι αρχές και οι αξίες της μεγάλης Πολιτικής Οικογένειάς μας κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη που έχουμε απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη να αναλαμβάνουμε διαρκώς νέες πρωτοβουλίες διαλόγου και συνεννόησης, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την αρμονική συμβίωση, την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο. Είναι, εξάλλου, αυτές οι αξίες, (μεταξύ των οποίων και οι Χριστιανικές), που ενώνουν, με ισχυρούς δεσμούς, την πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Είναι η βαθειά πίστη μας στη Δημοκρατία, την ατομική ελευθερία, τον πλουραλισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη. Σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει το δόγμα και τη θρησκεία που τον εκφράζει. Πιστεύουμε ότι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μοιραζόμαστε αυτές τις βασικές, πανανθρώπινες αξίες πάνω στις οποίες οικοδομείται σήμερα η Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι σε μια Ευρώπη που συνεχώς μεγαλώνει, ο πλούτος των πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο και μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Εφόδιο για την επίτευξη κοινών στόχων και κληρονομιά για τη Νέα Μεγάλη Ευρώπη. Ευρώπη της ασφάλειας, της ευημερίας και της προόδου για όλους τους λαούς και όλους τους πολίτες της. Την Ευρώπη που γίνεται διαρκώς πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη.

    Για την επίτευξη των κοινών αυτών επιδιώξεων είναι πολύ σημαντική η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Και ακόμη περισσότερο η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων. Είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των θρησκευτικών κοινοτήτων. Γιατί συμβάλλει στην ανάδειξη βασικών αρχών και αξιών και γιατί καλύπτει, ταυτόχρονα, σημαντικές ανάγκες μιας νέας εποχής στην οποία συχνά κυριαρχούν ο ατομικισμός, και ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός. Μιας εποχής που απαιτεί αλληλεγγύη, αλτρουισμό και κοινωνική προσφορά.

    Αυτό είναι και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να επιδιώκεται η προκοπή και η ευημερία. Όχι ως στυγνή επιδίωξη συμφερόντων. Όχι με απάθεια απέναντι στον πόνο και τη δυστυχία που υπάρχει γύρω μας. Όχι με τίμημα την έκπτωση αρχών και αξιών. Η ατομική προκοπή πρέπει να συνοδεύεται από την ανταπόκρισή μας σε υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και ιδίως απέναντι σ' αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η ευημερία, πρέπει να διασφαλίζεται για όλους.

    Αυτός ακριβώς ο στόχος υπαγορεύει σε όλους εμάς που απολαμβάνουμε τα αγαθά της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μείνουμε μακριά από τα προβλήματα των γειτόνων μας. Απαιτεί να μεταφέρουμε και σ' αυτούς το παράδειγμα της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών. Απαιτεί να αναζητήσουμε, μαζί, αποτελεσματικούς τρόπους για να θεμελιώσουμε γερά την ειρήνη και τη σταθερότητα, να πετύχουμε πλατειά συνεργασία, να εξασφαλίσουμε περισσότερη ευημερία. Θέλουμε στην προσπάθεια αυτή τη συνδρομή της πνευματικής και Θρησκευτικής Ηγεσίας των κοινωνιών μας. Θέλουμε να Οικοδομήσουμε όλοι μαζί τη Νέα Μεγάλη Ευρώπη. Με Συνεννόηση και Συνδιαλλαγή. Με Εμπιστοσύνη και Συνεργασία.

    Πριν από λίγους μήνες, πετύχαμε τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των γειτόνων μας από τη Ν.Α. Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πιο πολλά.

    Σε λίγες ημέρες, υπογράφουμε, στη Ρώμη, το Σχέδιο της Συνθήκης, για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο σχέδιο αυτό (άρθρο 1-51.3) «αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη ταυτότητα και η συμβολή των εκκλησιών και των μη ομολογιακών οργανώσεων και καλείται η Ε.Ε. να διατηρεί ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο μαζί τους». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Προοίμιο της Συνταγματικής αυτής Συνθήκης ξεκινά με αναφορά στην πολιτιστική, τη θρησκευτική και την ουμανιστική κληρονομιά της Ευρώπης, από την οποία έχουν αναπτυχθεί οι παγκόσμιες αξίες, τα δικαιώματα του ανθρώπου, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου. Αυτή η κληρονομιά αποτελεί τις καταβολές και την ταυτότητά μας. Αυτή η κληρονομιά είναι ο οδηγός, στην πορεία μας για το μέλλον. Αυτή η κληρονομιά, όμως, συνεπάγεται και μια μεγάλη υποχρέωση: Να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε τα αγαθά αυτά. Με τη σιγουριά ότι υπηρετώντας έμπρακτα τις πανανθρώπινες αξίες, υπηρετώντας αρχές και ιδανικά, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για όλους.

    [02] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Λουξεμβούργο, 21 Οκτωβρίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα όσα απεφάσισαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομίας των "25", η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γνωμοδοτήσει μέχρι το Νοέμβριο αφενός μεν αν και κατά πόσο έχει αποσαφηνισθεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας από το 1997 και μετά, αφετέρου δε αν ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2005 προσφέρει στις Βρυξέλλες επαρκείς διασφαλίσεις ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτευχθεί εντός του έτους.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διήμερο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup) και στο ECOFIN, κατέστησε σαφές πως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαφάνεια, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα είναι στη διάθεση των αντίστοιχων κοινοτικών ούτως ώστε να κλείσει άπαξ δια παντός, μέσα στις προσεχείς μέρες, το ζήτημα με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

    Όπως σημείωναν, άλλωστε, παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, η ηγεσία του είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι αναγνωρίζονται στο κοινοτικό επίπεδο οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην ελληνική οικονομία, παράλληλα όμως θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στο ζήτημα αυτό, που ασφαλώς δεν εξωραΐζει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθεί ομαλά και ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας είναι ζήτημα χρόνου και μάλιστα περιορισμένου.

    Αναφορικά πάντως με το κλείσιμο της διαδικασίας αποσαφήνισης των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας προ του 2001, καλά πληροφορημένοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας σημείωναν από το Λουξεμβούργο ότι ναι μεν η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί απόλυτα με τις κοινοτικές υπηρεσίες, πλην όμως κατέστησαν σαφές ότι η συνεργασία αυτή θα αφορά την παροχή δεδομένων και όχι τη συνολική επαναξιολόγηση με νέες μεθόδους της κατάστασης που υπήρχε στην ελληνική οικονομία προ του 2001. Και αυτό διότι το 2001 είχε υπάρξει συμφωνία με τις κοινοτικές υπηρεσίες αναφορικά με τις μεθόδους εκτίμησης των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας που δεν θα ήταν ορθό αλλά ούτε και παραγωγικό να ανατραπούν εκ των υστέρων.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημεία τριβών ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές αρχές. Τα σημεία αυτά θα αφορούν κυρίως στο αν η διαδικασία της δημοσιονομικής εξισορρόπησης που προτείνει η Ελλάδα, βασίζεται σε αισιόδοξες υποθέσεις, αλλά ενδεχομένως και άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι τριβές αυτές είναι συνήθεις στην ΕΕ δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ του ρόλου της οφείλει πάντα να είναι πιο αυστηρή στις εκτιμήσεις της από τις εθνικές αρχές.

    Ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένοι παράγοντες, η Ελλάδα θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα να αναλάβει δεσμεύσεις επί συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αν αυτό της ζητηθεί τελικά από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

    [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΛΗΤΕΥΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Πέντε και πλέον ώρες χρειάστηκε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις δύο υποθέσεις για τα εξοπλιστικά ώστε να καταλήξει στον αρχικό κατάλογο των μαρτύρων.

    Σημείο αιχμής η σειρά κλήτευσης των μαρτύρων και κεντρικό πρόσωπο ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς η κατάθεση του οποίου δίχαζε τα μέλη της Επιτροπής.

    Η ΝΔ επέμεινε ότι πρέπει να προηγηθεί η διερεύνηση όλων των στοιχείων με τις καταθέσεις στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων και προς το τέλος των πολιτικών προσώπων.

    Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι έπρεπε να προηγηθούν οι καταθέσεις των πολιτικών προσώπων προτείνοντας να ξεκινήσει η Επιτροπή με διατελέσαντες γενικούς Γραμματείς Εξοπλισμών. Δεν είχε αντίρρηση να προηγηθούν οι Γιάννης Σμπώκος και Σπύρος Τραυλός, που ήταν την περίοδο των υπουργών Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου. Επέμεινε όμως και στον νυν γενικό γραμματέα Εξοπλισμών και πρώην εισαγγελέα, Γιώργο Ζορμπά.

    Στην συνεδρίαση επικράτησε ένταση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η Επιτροπή διέκοψε τρεις φορές προκειμένου να ηρεμήσουν να πνεύματα και να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

    Τελικά το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε από την αρχική θέση του και αποδέχτηκε την χρυσή τομή που πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

    Έτσι αποφασίστηκε να καταθέσουν πρώτα στην Επιτροπή οι στρατιωτικοί που χειρίστηκαν τις δύο υποθέσεις. Δηλαδή οι αρχηγοί των Επιτελείων και οι πρόεδροι και οι εισηγητές από κάθε Επιτροπή Αξιολόγησης των δύο συμβάσεων. Θα ακολουθήσουν με "ιστορική σειρά" όπως πρότεινε χαρακτηριστικά ο κ Πολύδωρας οι διατελέσαντες γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, Σπύρος Τραυλός και Γιώργος Ζορμπάς.

    Σε ότι αφορά τις καταθέσεις πολιτικών προσώπων η Επιτροπή αποφάσισε να το εξετάσει στην πορεία.

    Εν τω μεταξύ διευκρινιστική δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γιαννέλης σχετικά με το ότι οι δύο υποθέσεις θα διερευνηθούν από μηδενική βάση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ήθελα να πω ότι η ατζέντα των θεμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ανοικτή για όλους και για όλα τα θέματα. Δεν δεσμευόμαστε λέγοντας ότι "ξεκινώ από μηδενική βάση. Εννοώ πως τα στοιχεία των εισαγγελικών δικογραφιών, των πορισμάτων τα οποία έφτασαν στην Βουλή, θα επαναξιολογηθούν. Είμαστε μια άλλη εξουσία και συνεπώς εξ αρχής θα ερευνήσουμε αυτά τα θέματα. Μπορούμε να διερευνήσουμε και κάθε περίπτωση μάλιστα που δεν αναφέρεται στα πορίσματα, στις εισαγγελικές αναφορές τα οποία εννοώ ότι ήλεγξαν σε βάθος, γεγονότα σχετιζόμενα με πολιτικά πρόσωπα. Σχετιζόμενα. Και ασφαλώς τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτά είναι ουσιώδη".

    Στο σχόλιο του κ Πολύδωρα ότι αυτά είναι βάση και οδηγός ο κ Γιαννέλης συμπλήρωσε: "Ασφαλώς και είναι βάση και οδηγός και είναι πολύτιμα τα συμπεράσματα. Εγώ εννοούσα ότι δεν έρχεται κανένας εδώ στην Επιτροπή με καμία προκατάληψη".

    Την αρχική δήλωση του κ Γιαννέλλη ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής, έκανε λόγο για υπέρβαση εξουσιών από τους εισαγγελείς κλήθηκε να σχολιάσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Τα σχόλια προς τη δικαστική εξουσία δεν είναι συμβατά με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν σχολιάζω προσωπικές κρίσεις που διατυπώνονται με λάθος τρόπο. Οι βουλευτές της ΝΔ πρέπει να λειτουργούν συλλογικά στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία πρέπει να εξετάσει όλα τα στοιχεία".

    Στις δηλώσεις αυτές του κ Αντώναρου αντέδρασαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι υπερέβη τα όρια σχολιάζοντας τη στάση του βουλευτή της ΝΔ.

    Ο πρώτος μάρτυρας θα κληθεί να καταθέσει στις 2 Νοεμβρίου.

    Νατάσα Θωμά

    [04] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ-ΣΑΝΑΝΤΕΡ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (14:02 UTC+2)

    Επίσημες επισκέψεις στο Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι αντίστοιχα, αναμένεται να πραγματοποιήσουν στο άμεσο μέλλον, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και της Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την αρωγή της ελληνικής διπλωματίας.

    Η είδηση των εκατέρωθεν επίσημων επισκέψεων, που προετοιμάζονται ήδη και έρχονται να πιστοποιήσουν τις προθέσεις των δύο κυβερνήσεων για άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των χωρών τους, ανακοινώθηκε από τον κ.Σαναντέρ, από το βήμα της 8ης συνάντησης διαλόγου Ορθόδοξης Εκκλησίας- Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων Δημοκρατών, στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά την ομιλία του στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή του προσδοκά πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17 Δεκεμβρίου, θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της χώρας στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης.

    "Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής, η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να γίνει νωρίς το 2005", διευκρίνισε ο κ.Σαναντέρ και πρόσθεσε ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον όλων των βαλκανικών χωρών που προσβλέπουν στην είσοδό τους στην ενωμένη Ευρώπη, αφού "όσο γρηγορότερα μπει η Κροατία στην ΕΕ, τόσο γρηγορότερα θα μπουν και τα υπόλοιπα κράτη".

    ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κροατική κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό όλων των προσφύγων και την ανάκτηση των κατοικιών τους, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του και η Σερβία-Μαυροβούνιο έχουν ξεκινήσει συνεργασία σε επίπεδο διμερών συμφωνιών, ώστε τελικά να επιτευχθεί η πλήρης συμφιλίωσή τους.

    Περαιτέρω, ο κ.Σαναντέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζεται στο κοινοβούλιο από όλους τους βουλευτές των εθνοτικών μειονοτήτων (σ.σ: οκτώ βουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις Σέρβοι, επί συνόλου 152) και πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός με τις μειονότητες αποτελεί το κυρίαρχο "ατού" της πολιτικής του.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Συναινετικό κλίμα σε ό, τι αφορά τις σχέσεις με την Κροατία διεφάνη και από την ομιλία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δημιουργεί μια Σερβία ανοιχτή στις θρησκευτικές μειονότητες.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εμφανίστηκε, αντίθετα, εξαιρετικά δυσαρεστημένος, σε ό, τι αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. "Στο Κόσοβο είναι οι Σέρβοι που στερούνται βασικά δικαιώματα και ελευθερία δόγματος. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει, ώστε να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοστούνιτσα.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα προβλήματα που εξακολουθούν να διαπιστώνονται στις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών με μήλον της έριδος τις θρησκείες, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο επίσκοπος Μπάτσκα Ειρηναίος του Πατριαρχείου Σερβίας και ο αρχιεπίσκοπος Βελιγραδίου, Στανισλάβ Χοτζεβάρ, "κρατήθηκαν σήμερα για δύο ώρες στα σύνορα με την πΓΔΜ".

    Ο κ.Κοστούνιτσα επεσήμανε ακόμη ότι "η θρησκευτική σύνθεση της Σερβίας την κάνει μια χώρα ήδη ενταγμένη στην ΕΕ και τον κόσμο", συμπληρώνοντας ότι η υφιστάμενη θρησκευτική διάρθρωση είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που όμως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αξιοποιηθεί.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας- κράτους, ο κ.Κοστούνιτσα σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο κατανόησης και ειρήνης για ένα κράτος που τώρα είναι χωρισμένο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις στον ελεύθερο διάλογο των θρησκειών στη Σερβία. "Η συνεργασία κράτους-εκκλησίας μπορεί να καρποφορήσει μόνο αν η δεύτερη δεν ελέγχεται και είναι ελεύθερη", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί και στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της πολιτικής ανατροφής των νέων.

    Στοιχειοθετώντας τη θέση του για μια "ανοιχτή Σερβία", ο κ.Κοστούνιτσα ανέφερε ενδεικτικά ότι η σερβική κυβέρνηση χορήγησε πρόσφατα 200 υποτροφίες σε φοιτητές από όλες τις θρησκευτικές μειονότητες, για μεταπτυχιακές σπουδές εντός και εκτός των συνόρων της χώρας.

    ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ

    ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Στη σημασία που έχει για όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων η προενταξιακή πορεία της Κροατίας στην ΕΕ, αναφέρθηκε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οπως είπε, το γεγονός ότι η Κροατία είναι υποψήφια προς ένταξη, αυξάνει τις ελπίδες για γοργότερη εισδοχή της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Η κ.Πακ τόνισε επίσης ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι ο χώρος στον οποίο πρέπει να προσαχθούν όλοι οι υπεύθυνοι για ΤΑ όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια. "'Οποια χώρα δεν συνεργάζεται και θεωρεί ότι πρέπει να εξαιρείται από τη Χάγη, με το επιχείρημα ότι υπήρξε θύμα και όχι θύτης, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες", είπε χαρακτηριστικά.

    Μάχη για να διασφαλιστούν τα συνταγματικά δικαίωματα και η πλήρης ισότητα των εθνοτικών μειονοτήτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δίνει η Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ), όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Μπαρίσα Κόλατς, προσθέτοντας, πάντως, πως "δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Κροάτες απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα στη χώρα". Ο ίδιος επεσήμανε ότι επιβάλλεται να υπάρξει πλήρης συνεργασία, μεγαλύτερη συμετοχή στην κυβέρνηση και επαναπατρισμός των προσφύγων. "Συνολικά, πρέπει να πετύχουμε πραγματική αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας", συνόψισε ο κ.Κόλατς._

    ΑΛ.Γ

    [05] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Στην καθοριστική συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών στη συμφιλίωση των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επικεντρώθηκαν οι ομιλητές στην απογευματινή συνεδρίαση του 8ου Διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ευρωπαίων Δημοκρατών, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη.

    Ο μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ εκτίμησε ότι η κάλυψη των γεγονότων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από τα δυτικά ΜΜΕ είναι αρκετές φορές μονοδιάστατη και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Βλατάδων που φέρνει σε επαφή τους επικεφαλής θρησκειών με εκπροσώπους των ΜΜΕ με σκοπό να αλλάξουν τα στερεότυπα.

    Από την πλευρά του, ο επίσκοπος Μπατόκα του πατριαρχείου Σερβίας, Ειρηναίος, σημείωσε ότι στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές πρωτοβουλίες εκπροσώπων θρησκειών που προωθούν την αποδοχή και την καταλλαγή.

    Όπως επισήμανε, λόγω της χριστιανικής μας συνείδησης οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την ειρήνη και την αποδοχή του άλλου και όχι απλά την ανοχή.

    Επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των θρησκειών καταδίκασαν από κοινού τα γεγονότα του Μαρτίου στο Κοσυφοπέδιο, όπου, όπως επισήμανε, συντελέστηκε ριζική εθνική κάθαρση και καταστράφηκαν 130 με 150 αρχαίες εκκλησίες και μοναστήρια.

    Εκανε αναφορά στο επεισόδιο στα σύνορα Σερβίας - ΠΓΔΜ, όπου οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν του επέτρεψαν τη διέλευση και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση για την συμπαράσταση.

    Ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Βελιγραδίου Στάνισλαβ Χότζιβαρ, υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουμε γνώση του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε το μέλλον και επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να γίνει σωστή ερμηνεία της ιστορίας.

    Επιπλέον, τόνισε ότι οι Εκκλησίες της Σερβίας πρέπει να επικεντρωθούν στους νέους οι οποίοι είναι απαθείς και νοιώθουν ότι δεν έχουν προοπτική.

    Την ανάγκη να συνεργαστούν οι θρησκείες επισήμανε και ο ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Βοσνίας, Νικολάι. «Αντί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον πρέπει να συνεργαστούμε για να φέρουμε μια καινούργια μέρα», ανέφερε.

    Ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Μπάνια Λούκα, Φράνιο Κομάριτσα, τόνισε ότι οι πολιτικοί πολλές φορές δεν λαμβάνουν υπόψη τις πρωτοβουλίες των εκπροσώπων των θρησκειών για συμφιλίωση. «Η εκκλησία θέλει να βοηθήσει αλλά οι πολιτικοί κωφεύουν», σημείωσε, ενώ επισήμανε την ανάγκη ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Οι εργασίες του 8ου Διαλόγου θα ολοκληρωθούν αύριο με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων.

    [06] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Την πολιτική βούληση του Υπουργείου Μεταφορών για ασφαλείς δρόμους και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το τέλος του 2010, εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Λιάπης, μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε, σήμερα, με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων (Ομοσπονδιών ΚΤΕΛ, τουριστικών λεωφορείων, φορτηγών εθνικών και διεθνών μεταφορών), στο πλαίσιο του διαλόγου που εγκαινιάστηκε για βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

    Ο κ. Λιάπης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα για τις επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις και θα επαναδραστηριοποιηθεί το point-system, χωρίς ωστόσο να έχει αναδρομική ισχύ.

    Ολα αυτά, στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος (2005-2010), οι βασικοί άξονες υλοποίησης του οποίου εστιάζονται στην εκπόνηση ενός «Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας» με συντονισμένες δράσεις και μέτρα με δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, στη συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και στη ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης αδειών οδήγησης.

    Παράλληλα προς την κατεύθυνση της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, το ΥΜΕ προωθεί σειρά μέτρων με βασικότερα:

    · Την αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ προς την κατεύθυνση της επιβολής αυστηρών προστίμων και διοικητικών κυρώσεων (όπως η ακινητοποίηση του οχήματος, η αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας κλπ).

    · Την ενεργοποίηση και αναβάθμιση του «Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών» (point system),

    · Την αναβάθμιση των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου (ΜΚΕ) με τη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες (όλο το 24ωρο). Την εντατικοποίηση των ελέγχων και τον εφοδιασμό των κλιμακίων με τον αναγκαίο εξοπλισμό,

    · Τον έλεγχο της αυστηρής τήρησης των ωραρίων οδήγησης και ανάπαυσης για τους επαγγελματίες οδηγούς,

    · Τη λήψη μέτρων για τις οργανωμένες μετακινήσεις μαθητών, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον ως «σχολικές μεταφορές» και θα απαιτούν τη χρησιμοποίηση λεωφορείων με ζώνες ασφαλείας,

    ·Την τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας στα ΚΤΕΛ.

    [07] Ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης, στην Αθήνα, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε, επίσης, την προσήλωση της Ελλάδας στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Κυβέρνηση των Σκοπίων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [08] Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    "Η οικοδόμηση της Ευρώπης με πνεύμα συνδιαλλαγής και συνεργασίας" ήταν το θέμα της ομιλίας του επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος προήδρευσε στην τρίτη συνεδρίαση του 8ου Διαλόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Κ.Ο. του ΕΛΚ-ΕΔ για την "ευρωπαϊκή συμφιλίωση, την κοινωνική ειρήνη και ευημερία", που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι η σημερινή Ευρώπη γεφυρώνει τη διαφορετικότητα της σκέψης, της παράδοσης και του πολιτισμού για να δημιουργήσει τις βάσεις για κοινωνική ειρήνη. "Ομοιογένεια και διαφορετικότητα, ποικιλομορφία και ατομικότητα, αποτελούν ουσιαστικά μέρη αναγκαία στην εύρυθμη και αρμονική λειτουργία ενός συνόλου, βάσει της φιλοσοφίας που θεμελιώνει την ευρωπαϊκή συνείδηση και καλλιεργείται στη χριστιανική παράδοση" είπε.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι προαπαιτείται η συμφιλίωση μέσα από την αποδοχή της αλήθειας, την αίσθηση της δικαιοσύνης και τη θέληση για ειρήνη. "Η συμφιλίωση είναι εφικτή μόνο όταν εγγυάται τον σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των εθνών και μόνο όταν στοχεύει στην αρμονική συνύπαρξή τους... δυστυχώς όμως σήμερα η κοινωνία μας πάσχει από έλλειψη σεβασμού, εμπιστοσύνης και κατανόησης και έτσι παρατηρούμε εντάσεις και συγκρούσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Ο διάλογος μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ΕΛΚ στοχεύει ακριβώς να αμβλύνει τις αντιπαλότητες" τόνισε.

    Με αφορμή το θέμα της ευρωπαϊκής συμφιλίωσης, ο επικεφαλής προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ειρήνευση στην Ιρλανδία, Μάνφρεντ Μπέσελ, αναφέρθηκε στο πολιτικό πλαίσιο της ειρηνευτικής προσπάθειας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είχε επιτευχθεί καμία πρόοδος στη διαδικασία, εάν δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και συμμετοχή των δύο κοινωνιών. "Δημιουργήθηκε ένα πολιτικό πλαίσιο συζήτησης και διατέθηκαν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ - τα τελευταία χρόνια - τόσο από την ΕΕ όσο και από εθνικές χρηματοδοτήσεις. Στρατηγικός στόχος είναι η πρόοδος για μία ειρηνική κοινωνία, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή της κοινωνικής δομής και της ιδεολογίας, ώστε να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων των δύο κοινωνιών. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και βούληση" είπε.

    Ο κ.Μπέσελ, από το σύνολο των προσπαθειών που καταβλήθηκαν για την εμπέδωση της ειρήνης (οικονομικές, κοινωνικές, διασυνοριακές), ξεχώρισε ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά ορισμένα προγράμμα που είχαν ως βασική ομάδα στόχου τους νέους και τα παιδιά. "Υποστηρίξαμε τα ενωμένα σχολεία και τη συμμετοχή των νέων σε κοινές δραστηριότητες, στα οποία υπήρξε σημαντική συμμετοχή. Διδαχθήκαμε ότι τα σχέδια αυτά δεν πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε περισσότερες από 40.000 αιτήσεις για αυτά. Τώρα η φιλονικία των δύο κοινοτήτων στράφηκε στο ποιος είναι πιο ειρηνικός, ώστε να λάβει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις" είπε και κατέληξε: "Η εμπειρία μας από όλα αυτά είναι η ανάγκη για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η υποστήριξη της ειρήνης από τη βάση, που είναι η κοινωνία και κυρίως οι νέοι".

    Ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Ρουμανίας, Αντρέι Ντιμιτρίου, μίλησε για την ομαλή συμβίωση των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα του (ορθόδοξοι χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι) και ιδιαίτερα για τις συνέπειες των διωγμών της εκκλησίας από το κομμουνιστικό καθεστώς του Τσαουσέσκου και για τις καταστροφές των θρησκευτικών μνημείων. "Η ορθόδοξη εκκλησία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών της ρουμανικής κοινωνίας, ωστόσο η καταστροφή της περιουσίας της, δεν ευνόησε τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές της δραστηριότητες" ανέφερε και ζήτησε την κρατική υποστήριξη για την επιστροφή της περιουσίας της.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Εκδήλωση για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ οργάνωσαν σήμερα το βράδυ ιδρυτικά μέλη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλλάς".

    Στην συζήτηση που έγινε μίλησαν ιδρυτικά μέλη του κόμματος για τη συγκρότηση και τη δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στα έτη 1974-1975 (βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα, δημοτικές εκλογές), ενώ υπήρχε έκθεση ντοκουμέντων σχετικά με την ίδρυση της παράταξης.

    Στα ιδρυτικά μέλη που διοργάνωσαν την εκδήλωση περιλαμβάνονται οι: Ν. Αμαραντίδης, Α. Αναστασιάδης, Γ. Αλεπάκος, Δ. Αρσένης, Μ. Αρσένη, Κ. Γκαγκάς, Α. Δαμιανίδης, Δ. Δημοσθενόπουλος, Δ. Διρμίκης, Κ. Εξαρχόπουλος, Γ. Ζερβόπουλος, Θ. Θεοχαρίδης, Γ. Ιγνατιάδης, Γ. Ισαακίδης, Π. Κεσίδης, Δ. Κεφαλίδης, Γ. Κίρκος, Θ. Κολούσιος, Στ. Κανάκης, Κ. Κουρής, Μ. Λιάκος, Π. Μάμαλης, Κ. Μαμέλης, Γ. Μεταξάς, Σ. Μπαλουκτσής, Ν. Οικονόμου, Μ. Παλατιανός, Τρ. Παρχαρίδης. Μ. Παυλίδου, Ν. Πινακίδης, Ι. Πίνας, Κ. Ρούντος, Σ. Σαμαράς, Π. Σακελλαρίου, Δ. Σαλπιστής, Γ. Σιδηρόπουλος, Π. Τσιλιγκαρίδης, Φρ. Φραντζέσκος, Η. Χαρατζίδης, Α. Χαριτάντης.

    [10] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    "Μονόδρομο" επιβίωσης για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, μιλώντας, σήμερα, σε ημερίδα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ), με θέμα "Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σήμερα".

    Αναλύοντας τους στόχους του υπουργείου για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Σιούφας τόνισε την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των φαινομένων διαφθοράς που αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, άρση των διοικητικών, των φορολογικών και χρηματοδοτικών εμποδίων, που συναντούν οι επιχειρήσεις, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία, προώθηση ικανών χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας, στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ότι ήδη έχει αρχίσει μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο της οποίας προωθείται μεταξύ άλλων η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση νέων κινήτρων για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων, και η δημιουργία μιας ομπρέλας ανταγωνιστικότητας στην οικονομία με συγκροτημένο πλέγμα μέτρων με την αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

    Ο υπουργός έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στη μελέτη του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, από την οποία εξάγονται μια σειρά χρήσιμων συμπερασμάτων που, όπως είπε ο κ. Σιούφας, είναι τα ακόλουθα:

    - Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο των εξεταζομένων χωρών αλλά, εμφανίζει υψηλό ποσοστό Επιχειρηματικότητας Ανάγκης από άτομα χωρίς εναλλακτική δυνατότητα βιοπορισμού.

    - Η ελληνική επιχειρηματικότητα εμφανίζεται εξαιρετικά ρηχή, καθώς απευθύνεται ως παραγωγή στον τελικό καταναλωτή και όχι σε άλλες επιχειρήσεις.

    - Μόνον το 16% της συνολικής ελληνικής επιχειρηματικότητας κρίνεται ως Υψηλών Δυνατοτήτων.

    - Προβληματική είναι, ακόμη, η Ελλάδα στον τομέα της εταιρικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή στο βαθμό καινοτομικότητας των καθιερωμένων επιχειρήσεων και δη των ΜΜΕ.

    - Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι μία κατ' εξοχήν ατομική υπόθεση, αφού ο μέσος όρος ιδιοκτητών μιας νέας επιχείρησης είναι μόλις 1,5 άτομα. Διαπιστώνει επίσης ότι από το 70% της χρηματοδότησης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προέρχεται από ίδια κεφάλαια/αποταμιεύσεις του νέου επιχειρηματία ή άτυπες οικογενειακές πηγές κεφαλαίων. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επισήμανση ότι οι Έλληνες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αυτοπεποίθηση για τις επιχειρηματικές ικανότητές τους, αλλά και μεγάλο φόβο για μία ενδεχόμενη αποτυχία.

    - Από όλες τις έρευνες προκύπτει ότι βασική αιτία της χαμηλής επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα είναι η ανυπαρξία γόνιμου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    [11] ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛ.Ο.Γ.

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Μπασιάκου διορίστηκαν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και του ΕΛ.Ο.Γ.

    Πρόεδρος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ορίστηκε ο Σ. Παπουτσόγλου καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

    Στον ΕΛ.Ο.Γ. πρόεδρος ορίστηκε ο Π. Φάσσας, κτηνίατρος και αντιπρόεδρος ο Ι. Τσιρώνης γεωπόνος- ζωοτέχνης.

    [12] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Πραγματικότητα αποτελεί από τις 30 Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο ιδιωτικό δίκτυο οπτικής ίνας στην Ελλάδα, μήκους 576 χλμ και κόστους επένδυσης 40 εκατ. ευρώ, που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η ιδιοκτήτρια εταιρία Vodafone κατέληξε σε συμφωνία με την πολυεθνική τηλεπικοινωνιακή MED NAUTILUS, στην οποία θα υπενοικιάσει οπτικές ίνες του συγκεκριμένου δικτύου, προκειμένου η δεύτερη να τις χρησιμοποιήσει για τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια.

    Επιπλέον, όπως τονίστηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, στις προθέσεις της Vodafone περιλαμβάνεται η επέκταση του δικτύου και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσω ακτινωτών διακλαδώσεων προς τους εταιρικούς πελάτες της, που θα δημιουργηθούν στην υφιστάμενη διασύνδεση Καλοχωρίου-Φοίνικα (όπου βρίσκονται τα δύο τηλεπικοινωνιακά κέντρα της εταιρίας).

    Το δίκτυο ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο ετών και μαζί με το υφιστάμενο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Vodafone, εξασφαλίζει στην εταιρία απεριόριστες δυνατότητες μεταφοράς όγκου δεδομένων. Το κονδύλιο για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή του έργου περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο πρόγραμμά της για την πενταετία 2003-2008. Για την κατασκευή του η εταιρία συνεργάστηκε με τις κατασκευαστικές εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΔΙΕΚΑΤ και Τεχνολογική Αθηνών ΑΤΕ.

    Για τις ανάγκες του έργου χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 604 χιλιόμετρα οπτικού καλωδίου G655 τελευταίας γενιάς. Το καλώδιο τοποθετήθηκε 60-80 εκ. κάτω από τη γη σε πλάτος 40 εκ. και στη συνέχεια εμποτίστηκε με μπετόν.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, διευκρινίστηκε ακόμη ότι οι ρυθμοί κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου του έτους αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του 2004, οπότε η εταιρία αναμένει αύξηση της τάξης του 18% τόσο στον κύκλο εργασιών, όσο και στα κέρδη.

    [13] ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Στην αποστολή νέας σειράς 79.090 εκκαθαριστικών σημειωμάτων προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από τα οποία τα 22.678 είναι χρεωστικά, τα 22.688 πιστωτικά και τα υπόλοιπα 33.724 είναι μηδενικά.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 5.088.796 φορολογικές δηλώσεις, από τις οποίες οι 1.286.197 χρεωστικές, 1.592.618 πιστωτικές και 2.209.981 μηδενικές.

    [14] ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (17:45 UTC+2)

    Σημαντική συρρίκνωση εμφάνισε τον Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης, καθώς διευρύνθηκε σημαντικά το έλλειμμα στην κατηγορία της ενέργειας, λόγω των υψηλών τιμών εισαγωγής πετρελαίου.

    Ειδικότερα, το εμπορικό πλεόνασμα των "12" μειώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2003. Τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί πλεόνασμα 12,8 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές σημείωσαν μικρή αύξηση, της τάξης του 0,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4%.

    Στους "25", τον Αύγουστο εμφανίσθηκε εμπορικό έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ, σημαντικά διευρυμένο έναντι των 2,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Ιούλιο είχε καταγραφεί πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: "ΣΥΝΝΕΦΑ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Αγκυρα, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    «Κλειστή» βρήκε την πόρτα του κτιρίου της Προεδρίας της Κυβέρνησης η Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, η τελευταία έκθεση της οποίας έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στη γείτονα.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθηγητής Ιμπραχίμ Κάμπογλου, στην εκπομπή "Manset" του CNN Turk, το κράτος αντέδρασε πολύ έντονα μετά τις εκθέσεις περί Μειονοτήτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Απαγορεύθηκε η είσοδός μας στην αίθουσα που μας παραχωρήθηκε νομίμως στο νέο κτίριο της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Επίσης, αλλάχθηκε η κλειδαριά και δεν επετράπη στον υπεύθυνο της Επιτροπής μας να μπει στην αίθουσα» είπε ο κ. Κάμπογλου.

    «Όταν άρχισαν οι έντονες συζητήσεις ότι η Τουρκία θα διαμελιστεί, αφαιρέσαμε από την έκθεση το τμήμα όπου εξετάζονταν το ²Εθνικό Κράτος². Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με παράνοιες. Και να εκδιωχθούμε και να μην εκδιωχθούμε εμείς από την αίθουσα, αυτό είναι πρόβλημα της Τουρκίας, είναι πρόβλημα όλων μας» πρόσθεσε ο καθηγητής Κάμπογλου.

    Επεσήμανε δε ότι οι εκθέσεις επ' ουδενί έχουν σαν σκοπό το διαμελισμό της Τουρκίας. Ο κ. Κάμπογλου επεσήμανε πως η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο δρόμο για την Ε.Ε., θα πρέπει να ανανεωθεί, αλλά οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη εδραιωθεί.

    [16] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΤΟΝ ΕΡΟΓΛΟΥ Η ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε σήμερα στον αρχηγό του «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» Ντερβίς Ερογλου την εντολή σχηματισμού της 19ης ''κυβέρνησης'' στην ιστορία του ψευδοκράτους.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΫΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Το δικαίωμα να υπερασπίσει ο ίδιος τον εαυτό του ζήτησε για ακόμη μια φορά, σήμερα, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά την εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει για τον αυτεπάγγελτο διορισμό του Βρετανού δικηγόρου, Στίβεν Κέι, λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του.

    «Η καλύτερη και μόνη λύση, κατά την άποψή μου, είναι να μου δώσετε πίσω τα δικαιώματά μουδεν μπορώ να συμφωνήσω σε τίποτα λιγότερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε: «εδώ και τρία χρόνια, η κατηγορούσα αρχή παρουσιάζει εγκλήματα που δεν έχω διαπράξει και (μου αποδίδει) προθέσεις που δεν έχωΔεν μιλάμε για εφαρμογή του νόμου εδώ, αλλά για πολιτική».

    Από την πλευρά του, ο Στίβεν Κέι είπε ότι αδυνατεί να εκπροσωπήσει τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας λόγω της απροθυμίας του τελευταία να συνεργαστεί μαζί του.

    Σημειώνεται ότι πολλοί από τους μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη Μιλόσεβιτς αρνήθηκαν να προσέλθουν στη Χάγη, αντιδρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στο διορισμό του κ. Κέι ως συνηγόρου του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.

    [18] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Μικρές ζημίες, για τέταρτη συνεχή ημέρα, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 71,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 277 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων ποσοστό 21,2% αφορούσε τη μετοχή της Δήμητρας Επενδυτική.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 957,9 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,12%.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,12% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 320,02 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΕΞΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 21 Οκτωβρίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Εξι συμφωνίες θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Τουρκία, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι συμφωνίες αυτές είναι οι εξής:

    · Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη διεύρυνση της πολύπλευρης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    · Συμφωνία για την αποτροπή επικινδύνων επεισοδίων, πέραν των χωρικών υδάτων.

    · Συμφωνία ανάμεσα στις Κυβερνήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αμοιβαία προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας.

    · Συμφωνία-Πλαίσιο Συνεργασίας ανάμεσα στην BOTAS (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαιαγωγών) και τη Gazprom.

    · Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών του Τ/ΥΠΕΞ και τη Διπλωματική Ακαδημία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    · Πρωτόκολλο Τριμερούς Συνεργασίας ανάμεσα στην τουρκική Eximbank, τη ρωσική Eximbank και τη Gunes Ekonombank.

    [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΔΙΕ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ Α.Ε.), επισκέφθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο Πελοπίδα Καλλίρη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους Γενικούς Διευθυντές του Οργανισμού.

    Οι άξονες στους οποίους κινήθηκε η συζήτηση αφορούσαν :

    Τον καθορισμό της νέας πορείας του Ιπποδρόμου με το αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού

    Την επιθετική αναπτυξιακή πολιτική της ΟΔΙΕ Α.Ε.

    Τη συστηματική προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στον Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα Επικοινωνίας

    Την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΟΔΙΕ Α.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα

    Τη συνεργασία της ΟΔΙΕ Α.Ε. Φιλίππου Ενώσεως

    Τις παράλληλες επιχειρησιακές δραστηριότητες του Οργανισμού

    Την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ιπποδρόμου.

    Ο κ. Ορφανός επισκέφθηκε επίσης τους χώρους εργασίας και συνομίλησε με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Οργανισμό.

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Πρεμιέρα αυτό το σαββατοκύριακο στα πρωταθλήματα χάντμπολ της Α1 ανδρών και Α1 γυναικών. Στην Α1 ανδρών ξεχωρίζει το ντέρμπι Φίλιππου Πανελλήνιου που θα γίνει την Κυριακή στις 16.00 στο κλειστό γυμναστήριο της Κατερίνης.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Κατερίνης 18.00: Αρχέλαος Κατ. Διομήδης Άργους (Ανταλής, Κουτσούπης). Κορωπίου 18.00: Γ.Σ. Κορωπίου Γ.Σ. Ηλιούπολης (Μανδάς, Παπαχαρτοφύλης). ΒΑΟ 19.00: ΒΑΟ ΓΑΣ Κιλκίς (Τζαφερόπουλος, Χαριτωνίδης). Βύρωνα 19.30: Αθηναϊκός Ιωνικός GRATSIAS (Κατσίκης, Μιχαηλίδης). ΔΑΚ Καλαμαριάς 19.30 Απόλλων Καλαμαριάς ΑΣΕ Δούκα.

    Κυριακή: Κατερίνης 16.00: FILOXYL Φίλιππος Πανελλήνιος ΑΝΤ-1 (Κορρές, Παράσχος).

    Στις γυναίκες στο Φιλίππειο ο τοπικός Ποσειδώνας υποδέχεται την Αναγέννηση Αρτας, ενώ ο Μακεδονικός διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Παναθλητικό.

    Το πρόγραμμα της Α1 που θα γίνει την Κυριακή είναι: Φιλίππειο 14.00: Ποσειδώνας Βέροιας Αναγέννηση Άρτας (Κουταλίδης, Μπέτμαν). Νίκαιας 14.30: Άρης Νικαίας Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών (Δημόπουλος, Τσάμος). Βύρωνα 15.15: Αθηναϊκός ΑΣΕ ΟΡΜΗ (Βήτας, Τσάκωνας). Εύοσμου ΕΚΟ 15.30: Μακεδονικός Θ. Παναθλητικός (Τόλιος, Θεοδοσάκης). Κραχτίδη Δράμας 16.00: Ελπίδες Δράμας Νέα Ιωνία (Μεϊμαρίδης, Κάργατζης).

    [22] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Ξεκινάει αύριο το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών παίδων, κορασίδων Α΄ κατηγορίας, με τη συμμετοχή αθλητών ηλικίας από 14 έως 17 ετών.

    Στους αγώνες αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 170 αθλητές και αθλήτριες από 32 σωματεία από όλη την χώρα.

    Μετά το τέλος των αγώνων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου θα βραβεύσει τον πρόεδρο της ΕΟΑΒ και Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, τον εθνικό προπονητή Χρήστο Ιακώβου και τους Ολυμπιονίκες μας, Πύρρο Δήμα, Γιώργο Μαρκούλα, Βίκτορα Μήτρου, Νίκο Κουρτίδη και Βασιλική Κασάπη.

    Επίσης, αύριο στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΕΙ Ηρακλείου, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία σχετικά με το πρόβλημα του ντόπινγκ από τον Κυριάκο Βιρβιδάκη, πρόεδρο της υγειονομικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (IWF) και Δήμαρχο Χανίων.

    Το πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    Αύριο

    Κορασίδες:

    10.00: Κατηγ. 44, 48, 53, 58κ.

    12.00: Κατηγ. 63, 69, +69κ.

    Παίδες:

    14.00: Κατηγ. 50κ.

    16.00: Κατηγ. 65κ.

    18.00: Κατηγ. 62κ.

    Σάββατο 23 Οκτωβρίου

    10.00: Κατηγ. 69κ.

    12.00: Κατηγ. 77κ.

    14.00: Κατηγ. 85κ.

    16.00: Κατηγ. 94κ.

    18.00: Κατηγ. +94κ.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, αναχώρησε το απόγευμα για την Κροατία, όπου αύριο θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Αθλητισμού της χώρας Ρομάνα Κάπου Γιογκούνιτσα. Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο Διευθυντής Αθλητισμού της Κροατίας Ζέρκο Κλάριτς.

    Ο κ. Ορφανός θα ενημερώσει την ομόλογό του της Κροατίας για τη συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού, που θα γίνει στην Αθήνα από 6 έως 8 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα της UNESCO, και θα συζητήσει μαζί της αθλητικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αθλητικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

    [24] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ ενόψει του «22ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας» ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο εκπρόσωπος της ALPHA BANK, Αριστείδης Καμάρας, ο πρόεδρος της επιτροπής Μαραθωνίου Ευάγγελος Παπαποστόλου, ο διευθυντής αγώνων της ομοσπονδίας, Κώστας Γατζίας και ο πολυνίκης των Πανελληνίου πρωταθλημάτων, Νίκος Πολιάς.

    Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον «22ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνας» θα διεξαχθούν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Ανδρών Γυναικών και ο αγώνας Δρόμου 10.000μ που φέτος φέρει τον τίτλο «IAAF PERMIT» και θα έχει εκκίνηση και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    «Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια αφότου προχωρήσαμε στην πολύ σημαντική κίνηση αναβάθμισης μέσα από τη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με το χορηγό της διοργάνωσης, την Alpha Bank. Από το 2001 που ξεκίνησε η συνεργασία μέχρι σήμερα, ο μαραθώνιος της Αθήνας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, τόσο στον οργανωτικό τομέα, όσο και στον πολλαπλασιασμό της συμμετοχής των Ελλήνων και ιδιαιτέρως ξένων αθλητών», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής για να συμπληρώσει ο Αριστείδης Καμάρας, εκπρόσωπος της Alpha Bank.«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι μέλος αυτής της υπέροχης αθλητικής οικογένειας του ΣΕΓΑΣ και του ελληνικού στίβου. Αυτή είναι η πρώτη μου και αξεπέραστη αγάπη. Είμαι από αυτούς που έχουν θαυμάσει τον Σύλλη, τον Δεπάστα, τον Ρουμπάνη και άλλους, ενώ παιδί ή φοιτητής παρακολουθούσα τους Μεσογειακούς, τους Βαλκανικούς, τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και τους Εαρινούς αγώνες. Συγχαρητήρια στο Βασίλη Σεβαστή για την επιτυχία του στις αρχαιρεσίες. Τα σωματεία των περιέβαλλαν με την εμπιστοσύνη τους και εύχομαι από καρδιάς στον ίδιο και στους συνεργάτες του καλή επιτυχία στο έργο τους».

    Ανάμεσα στις συμμετοχές που ανακοινώθηκαν είναι τρεις Ιάπωνες δρομείς από το μαραθώνιο του Ναγκάνο. Πρόκειται για τους Ναόκι Χιρασάβα (ατομικό ρεκόρ 2ωρ.21.42) και Γιουσάκου Φουκουόκα (2ωρ.24.13) και την Άι Τογιάμα (2ωρ.43.57). Επίσης μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή επτά Κενυατών δρομέων, με ατομικά ρεκόρ κάτω από τις 2ωρ.15.00. Ταχύτερος από όλους είναι ο Φίλιπ Τάρους με ρεκόρ 2ωρ.08.31, ο Πάτρικ Τσούμπα με χρόνο 2ωρ.09.45 από το 2003, αλλά και ο Ντάνιελ Τόο Κίρβα, που το 2002 είχε πετύχει 2ωρ.09.58.

    Στις γυναίκες, πέρα από τη Νάντια Βίγενμπεργκ που πέρυσι ήταν νικήτρια στην Αθήνα και έχει ατομικό ρεκόρ 2ωρ.28.45, θα πάρουν μέρος η Ρωσίδα Σβετλάνα Πονομαρένκο (2ωρ.35.12) και η Ζίνατς Αλέμου από την Αιθιοπία (2ωρ.39.09).

    Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η οργανωτική επιτροπή, οι εθελοντές που πέρυσι ήταν 380 φέτος θα φτάσουν τους 450 με τις αιτήσεις να είναι πολλαπλάσιες, ενώ 1.000 περισσότεροι αναμένονται να είναι οι δρομείς, από τους περίπου 3.000 που πήραν πέρυσι θέση στην εκκίνηση.

    [25] ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΛΟΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΓΡΑΙΜΠ

    Βαγδάτη, 21 Οκτωβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Σε οκτώ χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο λοχίας του αμερικανικού στρατού, Ιβάν Φρέντερικ, για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση κρατουμένων στη φυλακή του Αμπου Γράιμπ στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Το στρατοδικείο υποβίβασε τον 38χρονο Φρέντερικ στο βαθμό του στρατιώτη και διέταξε την απόταξή του από το στράτευμα.

    Ο Φρέντερικ είχε παραδεχθεί την ενοχή του για πέντε κατηγορίες: συνωμοσία, κακομεταχείριση αιχμαλώτων, εγκατάλειψη θέσης, επίθεση και άσεμνες ενέργειες.

    Ο δικηγόρος του χαρακτήρισε υπερβολικές τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πελάτη του και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

    [26] ΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ ΤΩΝ 5 MEGAPIXEL ΑΠΟ ΤΗ SAMSUNG

    Σεούλ, 21 Οκτωβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με φωτογραφική μηχανή πέντε εκατ. εικονοστοιχείων παρουσιάστηκε από τη νοτιοκορεατική Samsung Electronics, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών. Τα περισσότερα κινητά με κάμερα που κυκλοφορούν σήμερα προσφέρουν ανάλυση κάτω από ένα Megapixel.

    Το SCH-S250 της Samsung διαθέτει φλας και λειτουργεί και ως βιντεοκάμερα. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τηλέφωνο προσφέρει ενσωματωμένη μνήμη 92MB, αρκετή για την αποθήκευση 100 λεπτών βίντεο, καθώς και βοηθητική μνήμη 32MΒ ως στάνταρτ χαρακτηριστικό.

    Το κλείστρο της κάμερας λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 1/1000 του δευτερολέπτου, επιτρέποντας τη φωτογράφηση αντικειμένων που κινούνται γρήγορα. Η μικρότερη απόσταση εστίασης είναι μόλις δέκα εκατοστά.

    Στα χαρακτηριστικά του νέου κινητού περιλαμβάνεται MP3 player, τηλεοπτικός δέκτης και εφαρμογή για online τραπεζικές συναλλαγές.

    [27] ΧΟΥΝ: ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΤΑΓΜΑ

    Βαγδάτη, 21 Οκτωβρίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν επιβεβαίωσε σήμερα την αναδιάταξη των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, με την αποστολή του τάγματος «Black Watch» σε περιοχή κοντά στη Βαγδάτη, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Ο Χουν δήλωσε στους βρετανούς βουλευτές ότι η πριν από την απόφαση συμβουλεύτηκε του αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι, όπως είπε, προέταξαν «αναγκαστικούς» λόγους για την αναδιάταξη των δυνάμεων.

    Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από δήλωση της Νταουνιγκ Στριτ σύμφωνα με την οποία η απόφαση είχε την ομόφωνη υποστήριξη των μελών της κυβέρνησης.

    Ο Χουν απέρριψε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα αποσταλούν στο Ιράκ 1.300 επιπλέον βρετανοί στρατιώτες εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου.

    Η απόφαση αυτή όμως, της βρετανικής κυβέρνησης ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των οικογενειών των στρατιωτών που υπηρετούν στο τάγμα «Black Watch».

    [28] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

    Βαγδάτη, 21 Οκτωβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Η Ολλανδία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ το Μάρτιο, καθώς ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας, Χενκ Κάμπ, έδωσε αρνητική απάντηση στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για παράταση της αποστολής των ολλανδών στρατιωτών στη χώρα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Algemeen Dagblad, ο Ιρακινός πρόεδρος Αγιάντ Αλάουι ζήτησε από τον Ολλανδό υπουργό Αμυνας να παραμείνουν στο Ιράκ οι 1.200 ολλανδοί στρατιώτες που έχουν αποσταλεί σε ειρηνευτική αποστολή στην νότια επαρχία Αλ Μουτάνα.

    Απαντώντας ο κ. Καμπ είπε ότι η Ολλανδία έχει ήδη καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει του στρατιώτες της στο Ιράκ για είκοσι μήνες και δήλωσε ότι δεν θα παραμείνουν εκεί μετά το Μάρτιο.

    [29] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

    Αλεξανδρούπολη, 21 Οκτωβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Κέντρο Τέχνης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα δημιουργηθεί στο Σουφλί ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεργασθεί με την Ένωση Φοιτητών και Αποφοίτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης «Εκαταίος» και να της παραχωρήσει δωρεάν δημοτικό ακίνητο.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης «Έκαταίος» Δημ. Μερκούρης είπε: "Το Κέντρο Τέχνης θα λειτουργεί καθημερινά με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικροτεχνίας και αγγειοπλαστικής από καλλιτέχνες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Μάλιστα έχοντας την παραπάνω υποδομή ως βάση η Ένωση Φοιτητών και Αποφοίτων ΑΜ-Θ «Εκαταίος» θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό και να διεξάγει διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια".

    Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Φοιτητών και Αποφοίτων ΑΜ-Θ «Εκαταίος» του προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» σε συνεργασία με το Δήμο Σουφλίου διοργανώνουν στις 13 Νοεμβρίου ημερίδα στο Σουφλί με θέμα «Η τέχνη στη Θράκη». Στην ημερίδα ομιλητές θα είναι πρώην πρυτάνεις σχολών Καλών Τεχνών Πανεπιστημίων της Βουλγαρίας, καθηγητές Ιστορίας της Τέχνης, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι εικαστικού Επιμελητηρίου.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και τα εξής: «Η παρουσία της τέχνης σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και η προσπάθεια εκατομμυρίων ανωνύμων δημιουργών για την εδραίωση της αισθητικής», «Η πορεία του μεταξιού από την Ανατολή στη Δύση».

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής του Πλάμεν Βάλτσεφ, πρώην Αντιπρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Σόφιας, ενώ μετά το πέρας της ημερίδας τα έργα θα εκτεθούν έως και το τέλος Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο της Αθανασίας Πεφτουλίδου στην Αλεξανδρούπολη.

    Όλγα Ορφανίδου

    [30] ΤΕΕ/ΤΚΜ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου οργάνου, το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί ενιαία και να αναδείξει τους αρχαιολογικούς χώρους στην «καρδιά της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, συνενώνοντας υπό τη σκέπη του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμφώνησαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εισηγητές στην ημερίδα «Θεσσαλονίκη Πάνω-Κάτω, που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

    Οι εκπρόσωποι τόσο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, όσο και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΘ), του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (Ο.Θ.) και άλλων φορέων, επεσήμαναν την ανάγκη ταχείας ενεργοποίησης του ειδικού οργάνου-φορέα, στο πρότυπο και της εταιρίας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.). Το προτεινόμενο όργανο θα έχει ως στόχο να επιτύχει την ενότητα αρχαιολογικών χώρων-σύγχρονου αστικού ιστού, ώστε η πόλη να γίνει πιο δελεαστική, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της.

    Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου, παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου, στις περισσότερες περιπτώσεις ο κάθε αρχαιολογικός χώρος και μνημείο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί αποσπασματικά, τόσο σε σχέση με το άμεσο περιβάλλον του, όσο και με τα υπόλοιπα μνημεία. Διεθνείς διαγωνισμοί μένουν στα «αζήτητα, άκομψες περιφράξεις απομονώνουν τους χώρους από το κοινό, ενώ «αγκάθια αποτελούν επίσης η εγκατάλειψη των μνημείων, αλλά και η έλλειψη στρατηγικής για την ένταξή τους στη ζωή της πόλης.

    Αναλυτικότερα, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκης Τζακόπουλος υπογράμμισε ότι «η σημερινή κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Θεσσαλονίκης υπαγορεύει την αναγκαιότητα υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, που θα λαμβάνει υπόψη του την ιστορική στρωματογραφία της πόλης ως ενότητας και θα αντιμετωπίζει τα αρχαιολογικά θραύσματα του ιστορικού κέντρου, όχι ως θύλακες απομόνωσης, αλλά ως τόπους ένταξης.

    Από τον πλευρά του, ο αρχιτέκτων Πρόδρομος Νικηφορίδης, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής (Μ.Ε.) Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επεσήμανε ότι με δεδομένο το σημαντικό πρόβλημα του Θεσμικού Πλαισίου (αλληλοκάλυψη και σύγκρουση αρμοδιοτήτων και διαφορετικών συμφερόντων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών), κρίνεται αναγκαία η ενιαία διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, με «όχημα ένα θεσμοθετημένο όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (όπως τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ το τελευταίο μέσω του Οργανισμού Θεσσαλονίκης- αλλά και ο δήμος).

    Τη συμμετοχή των αρχιτεκτονικών φορέων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αλλά και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού, εισηγήθηκε στη διάρκειας της ημερίδας ο αρχιτέκτων Θανάσης Παπάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Θ.). Παράλληλα, πρότεινε με τη σειρά του τη σύσταση ειδικού φορέα για την πόλη μας, στο πρότυπο της εταιρίας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Α.Ε. της Αθήνας (ΕΑΧΑ Α.Ε.).

    Στις επεμβάσεις σε χώρους του αστικού ιστού με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ως υλοποίηση των στόχων και κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της πόλης, αναφέρθηκε η αρχιτέκτων-αρχαιολόγος δρ. Μαρία Λιλιμπάκη, εκ μέρους του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (Ο.Θ.). «Η αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, επιχειρείται μεταξύ άλλων, με τις ποιοτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, όπως είναι η ενοποίηση και ανάδειξη των μεγάλων ιστορικών χώρων και η ανάδειξη αξόνων με ιστορική σημασία όπως οι διαμορφούμενοι αρχαιολογικοί περίπατοι, η ποιοτική αναβάθμιση των παραδοσιακών περιοχών της Θεσσαλονίκης, όπως της Άνω Πόλης, των αγορών κλπ. Και η εξασφάλιση ελεύθερων χώρων με την απόδοση των στρατοπέδων στην πόλη, η επανάχρηση παλιών βιομηχανικών κλπ.

    Στην «απομόνωση των μνημείων της Θεσσαλονίκης από το κοινό, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η αρχιτέκτων μηχανικός Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι, σε αντίθεση με το Πάνθεον της Ρώμης, ένα μνημείο μονίμως ανοιχτό και τόπο συγκέντρωσης κατοίκων και τουριστών, η «δική μας Ροτόντα είναι απομονωμένη και «κλειστή. Πολλοί βυζαντινοί ναοί, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι της πόλης φυλάσσονται σαν ..επτασφράγιστα μυστικά, με αποτέλεσμα να είναι «χαμένοι στη συνείδηση των πολιτών εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης και της ανεπαρκούς εξασφάλισης επισκεψιμότητας. Σχετικά με την πλατεία Διοικητηρίου, η κ. Κατσαβουνίδου υπενθύμισε ότι τα σχέδια για χώρο στάθμευσης ματαιώθηκαν και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι η νέα χρήση να είναι συμβατή με τη λειτουργία του χώρου ως αρχαιολογικής περιοχής η πλατεία Διοικητηρίου να ανακτηθεί για να αποδοθεί στην πόλη, με διαδρομές, πλατώματα ή και ελαφρές κατασκευές που να επιτρέπουν την παράλληλη θέαση των αρχαιοτήτων.

    Από την πλευρά του, ο αρχαιολόγος Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τόνισε ότι «για να λειτουργήσουν δημιουργικά στην κοινωνία οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα εκθέματα των μουσείων, οφείλουν να διατηρούν όχι μόνο την υλική τους υπόσταση, αλλά και την αυθεντικότητά τους.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε κατά την ημερίδα ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσειακών Μελετών του βρετανικού πανεπιστημίου University of Leicester, Κ. Αρβανίτης. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο 2003 ως τον Ιούνιο 2004, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του εισηγητή, είχε ως σκοπό να μελετήσει πως οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνονται και χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους τρία αρχαιολογικά μνημεία της πόλης: την αψίδα του Γαλερίου, τα υπολείμματα των τειχών στην οδό Μελενίκου και τον αρχαιολογικό χώρο-τμήμα του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλερίου επί της οδού Δημητρίου Γούναρη. «Η ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στον αστικό ιστό (?) είναι δυνατή μέσω της συμφιλίωσης της καθημερινότητας με τους χώρους και της στοχευμένης οργάνωσης καθημερινών χρήσεων στους χώρους, υπογράμμισε ο ομιλητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια συσχέτιση καθημερινών δράσεων και αρχαιολογικού μνημείου απαιτεί καλά σχεδιασμένες και αποτελεσματικά εκτελεσμένες εφαρμογές, που θα κρατήσουν μακριά τις αρνητικές επιπτώσεις της καθημερινότητας στη διατήρηση του αρχαιολογικού υλικού.

    Το πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (πλην Εξαρχείων), που έχει χρονικό ορίζοντα ως το 2007-2008, αλλά ήδη αναβάθμισε σημαντικά την όψη της πρωτεύουσας, «παραδίδοντάς την με διαφορετικό πρόσωπο στους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσίασε από την πλευρά της η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ντόρα Γαλάνη, τεχνική διευθύντρια της εταιρίας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ). Η εισηγήτρια ανέφερε ότι οι συνθήκες υλοποίησης του προγράμματος ήταν δύσκολες, λόγω του ότι το συγκεκριμένο έργο υπήρξε το πρώτο (χαρακτηρίστηκε και πιλοτικό) μεγάλο δημόσιο έργο στην καρδιά της Αρχαίας Αθήνας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τη βεβαιότητα ύπαρξης ή ανεύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων ανυπολόγιστης αξίας.

    Κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ, Χρήστος Ζαχόπουλος, χαρακτήρισε ως πολύ γόνιμο το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για την ενοποίηση-αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και της Θεσσαλονίκης και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι, από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού, υπάρχει διάθεση για συνεργασία.

    Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., Χ. Καλτσίκης και ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Στ. Αβραμίδης.

    [31] "ΖΟΡΜΠΑΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2004 (14:09 UTC+2)

    Την παράσταση «Ζορμπάς» βασισμένη στο γνωστό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία του Lorca Massine και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει η Οπερα House Ballet Company του Καΐρου, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2004 στις 20:30 στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

    Η παράσταση είναι αφιερωμένη στα ορφανά και άστεγα παιδιά της Αιγύπτου και γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Διάλογο των Πολιτισμών των Λαών.

    Ο σκηνοθέτης του έργου Lorca Massine εργάστηκε για πρώτη φορά με τον Μίκυ Θεοδωράκη το 1972, η μεγαλύτερη όμως συνεργασία τους ήταν το 1988 όταν ο Lorca δημιούργησε τον Ζορμπά τον Έλληνα, για την αρένα της Βερόνας στην Ιταλία, σε μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Έκτοτε η παράσταση παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 30 χώρες και την παρακολούθησαν πάνω από δύο εκατομμύρια θεατές.

    Διευθυντής της Opera House του Καΐρου είναι ο Abdel Moneim Kamel, ο οποίος άρχισε την καριέρα του σε ηλικία 18 ετών, διευθύνοντας διάφορα κλασικά μπαλέτα. Αργότερα διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της εταιρίας μπαλέτου του Καΐρου, όπου το 1989 μεταφέρθηκε στο Opera House του Καΐρου. Το 1998 και 1999 διεύθυνε την Opera Aida στις Πυραμίδες, παραγωγή της Opera House του Καΐρου.

    Η παράσταση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, του Δήμου Ύδρας, του Δήμου Πόρου και του Humanitarian and Eurocultural Development Association υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

    [32] ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (13:58 UTC+2)

    Δέκα τηλεοπτικές παραγωγές θα προβληθούν στη διάρκεια του Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2004, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α).

    Το Φεστιβάλ οργανώνεται από την ΕΡΤ3, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal για τον «Ρατσισμό, την Ξενοφοβία και άλλες μορφές διακρίσεων».

    Η Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

    Θα πραγματοποιηθούν άλλα τρία διαπολιτισμικά φεστιβάλ στην Ξάνθη, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και στην Αθήνα, με στόχο να παρουσιάσουν μεθόδους και πρακτικές ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και των διαμορφωτών της, σε θέματα καταπολέμησης ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και άλλων μορφών διακρίσεων.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 24/10

    ΩΡΑ: 10:00

    AΠΟ ΤΟ ΝΕΙΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Εννιά Αιγύπτιοι ψαράδες σε καΐκι στην Ελλάδα. Ένα 24ωρο στο Αιγαίο, παρέα με Αιγυπτίους και Έλληνες ψαράδες.

    ΩΡΑ: 10:35

    ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΛΕΓΑΜΕ ΣΥΡΤΑΚΙ

    Το 1967 μερικοί νέοι ιδρύουν στη Γεωργία ένα μουσικό συγκρότημα με το όνομα «Συρτάκι». 37 χρόνια μετά, έχοντας παλιννοστήσει στην Ελλάδα, ξεδιπλώνουν μπροστά στην κάμερα διάφορα γεγονότα εκείνης της εποχής και ερμηνεύουν τα τραγούδια που τους έκαναν δημοφιλείς.

    ΩΡΑ: 11.10

    ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

    Τετρακόσιοι και πλέον Αλβανοί ζουν στο Λιτόχωρο Πιερίας. Πολλοί από αυτούς έχουν πάνω από 14 χρόνια στη χώρα μας. Έχουν αναπτύξει κουμπαριές με Έλληνες και συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα της περιοχής.

    ΩΡΑ: 11.45

    ΤΕΧΝΗ ΠΟΙΩ ΚΑΛΗ

    Αφιέρωμα σε τρεις παλιννοστούντες καλλιτέχνες. Δύο ζωγράφοι κι ένας γλύπτης μιλάνε για τη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με εμπνεύσεις από την ελληνική ιστορία.

    ΩΡΑ: 12.20

    ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΣΑΝΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΥΤΕΡΟΙ

    Μια νεαρή τσιγγάνα, από την Αγία Βαρβάρα (πρωταθλήτρια του TAE-KWO-DO, ηθοποιός, γλωσσομαθής, επιχειρηματίας), ξετυλίγει τη ζωή της και καταθέτει τις απόψεις της για τη ζωή, το ρατσισμό, τη φυλή της, τον κόσμο όλο.

    ΩΡΑ: 13:00

    PAVEL MEDEK

    Πρόκειται για την προσωπογραφία του Τσέχου ζωγράφου και γλύπτη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, από τα μέσα της δεκαετίας του '80.

    ΩΡΑ: 13:35

    ERION - AΡΗΣ

    Ο Άρης ταλαντούχος αθλητής της άρσης βαρών, βρέθηκε σε ηλικία 16 ετών με δύο ονόματα, δύο ταυτότητες. Αιτία η απόφαση κάποιων να τον ελληνοποιήσουν παράνομα για να μετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και σε διεθνείς αγώνες. Μεγαλώνει χωρίς γονείς, ζει με την πίκρα και τις συνέπειες μιας πράξης που άλλοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν, εργάζεται σαν ζαχαροπλάστης, γυμνάζεται και περιμένει την ώρα που θα αποκτήσει νόμιμα την ελληνική υπηκοότητα.

    ΩΡΑ: 14:10

    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΣ ΕΜΑΣ

    Τρεις μετανάστες μιλούν για τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισαν όταν έφτασαν στην Ελλάδα. Παρά τα σημαντικά προβλήματα (οικονομικό, γλώσσα, τρόπος αντιμετώπισης) που συνάντησαν στην αρχή, τώρα δείχνουν ικανοποιημένοι από τη χώρα και επιθυμούν να μείνουν εδώ για αρκετά χρόνια ακόμη.

    ΩΡΑ: 14:20

    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ... ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ (Α μέρος)

    Η ιδέα της δημιουργίας του προγράμματος ΚΕΜΜΕΠΑΠ ΗΦΑΙΣΤΟΣ για το κοινοτικό πρόγραμμα EQUAL ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την είσοδο των μεταναστών στην Ελλάδα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες. Οι εταίροι του προγράμματος παρουσιάζουν το έργο που έχει γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Παράλληλα μετανάστες εξιστορούν τα προβλήματα που συνάντησαν και τη βοήθεια που τους παρείχε το πρόγραμμα.

    ΩΡΑ: 14:45

    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ... ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ (Β μέρος)

    Η συμβολή του προγράμματος για να αναδειχθούν οι καλλιτεχνικές ικανότητες των μεταναστών, που φαίνεται ότι είχαν θαφτεί λόγω την ανάγκης για επιβίωση. Οι προσπάθειες των εταίρων και οι προτάσεις τους ώστε το έργο που έχει γίνει να μην σταματήσει με το τέλος του προγράμματος.

    [33] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2004 (13:41 UTC+2)

    Έκθεση με τίτλο "Φωτογραφία του Ελληνικού τοπίου" από τον φωτογράφο Jordi Ballesta, εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 στις 20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα 'Βλέμμα στο τοπίο'.

    Μέσα από τις φωτογραφίες της Έκθεσης το ελληνικό τοπίο χαρακτηρίζεται ασταθές, αυθόρμητο και επιρρεπές στη λήθη. Θεωρείται πάντα ευνοϊκό στις εξελίξεις, διακριτικό, που κτίζεται και προσαρμόζεται έτσι ώστε να έχει τον πρώτο λόγο ο εκσυγχρονισμός σε βάρος της διατήρησης της ιστορίας. Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει όλες τις μορφές του ελληνικού τοπίου -αστική, αγροτική, βιομηχανική ή τουριστική- αναζητώντας τη ριζοσπαστική τάση του για μεταμόρφωση.

    Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 October 2004 - 18:14:04 UTC