Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  • [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [04] ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [06] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο
  • [07] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [08] ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΟΙ ΟΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • [09] ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ
  • [10] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 0,23% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [11] ΕΣΥΕ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  • [12] ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ-ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [13] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΟ ΚΙΡΤΖΑΛΙ
  • [15] "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ - ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΣΕΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ
  • [19] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΜΟΪΣΙΟΥ
  • [20] ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
  • [21] ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] Ο Ν.ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [23] ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Η Μ.ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ FIG
  • [24] Ο ΤΖ.ΣΙΝΙΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ο ΚΑΡΖΑΪ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [26] ΕΝΑΣ ΕΣΘΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ ΠΕΡΑΣΕ Ο "ΣΚΟΥΜΠΙ ΝΤΟΥ"
  • [28] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΡΟΝ
  • [29] ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
  • [32] ΠΕΡΙΚΟΠΗ 6.000 ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ BBC
  • [33] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [34] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (13:25 UTC+2)

    Από το 2005 τίθεται σε εφαρμογή η στρατηγική της κυβέρνησης, που αφορά στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση του αφορολογήτου στα 11.000 Ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά και τη σταδιακή συρρίκνωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, όπως επισήμανε οι υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Στρατηγική της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της χώρας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, "είναι μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και το φορολογικό νομοσχέδιο, να δώσουμε μια καινούργια πνοή στην Οικονομία, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων, της ιδιωτικής δραστηριότητας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, τα μεγάλα προβλήματα της ανάπτυξης".

    Ερωτηθείς να σχολιάσει τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με την απογραφή που διενήργησε, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συνεχίσει να πορεύεται με βάση πλασματικά στοιχεία.

    Διευκρίνισε ότι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας προς τον λαό, ήταν να ξέρει την πραγματικότητα και μέσα από το πρόγραμμα της κυβέρνησης να διορθωθεί αυτή η πραγματικότητα.

    Καταλήγοντας ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό ισχύουν, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια ότι η απογραφή έγινε προκειμένου να αποδεσμευτεί η ΝΔ από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

    Όπως επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθούν το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι έτοιμα.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Aθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εξωτερικών, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, μετά τις επανειλημμένες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, διαβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Ερωτηθείς για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι «η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας» και πρόσθεσε πως η θέση αυτή έχει στη χώρα μας υπερκομματική αποδοχή.

    Ωστόσο επισήμανε ότι η οριστική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ενωμένης Ευρώπης με την Τουρκία θα ληφθεί από τα 25 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στις 17 Δεκεμβρίου. «Μας ενδιαφέρει η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας. Βάσει αυτής θα κριθεί η Τουρκία από εμάς και τους άλλους 24 εταίρους της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.

    Ειδικότερα τόνισε ότι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία αφορούν αφενός στην εσωτερική της κατάσταση και αφετέρου στην εξωτερική της πολιτική και ιδιαίτερα στη σχέση της με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε.. «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει όλα αυτά τα βήματα, ανταποκρινόμενη σε όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της. Εάν το επιτύχει, τότε θα δικαιούται να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.» πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τη στιγμή που η Τουρκία προχωρά σε πρόγραμμα αναβάθμισης των 216 F16 ύψους 4 δισ. δολαρίων, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε επίπεδο συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών των δύο κυβερνήσεων.

    [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Με παιδιά του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης τα οποία στις 12 Οκτωβρίου, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Μαλιακό, του είχαν στείλει επιστολή για την οδική ασφάλεια, συναντήθηκε, στο χώρο του σχολείου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και συζήτησε μαζί τους για τα τροχαία ατυχήματα.

    Τα παιδιά, που ασχολούνται, σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, για δεύτερη χρονιά με ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα τα τροχαία ατυχήματα, έθεσαν στον πρωθυπουργό θέματα σχετικά με το προβληματικό οδικό δίκτυο, αλλά και την ευθύνη των οδηγών. Αναφέρθηκαν, ακόμη, σε ένα γκάλοπ που έκαναν το Μάρτιο, σε Θεσσαλονικείς οδηγούς, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι αν οι έλεγχοι της Τροχαίας ήταν πιο συχνοί και εντατικοί και τα πρόστιμα πιο «τσουχτερά» θα το ξανασκέφτονταν πριν κάνουν παράβαση.

    Ο κ. Καραμανλής, που επέλεξε να μιλήσει με τα παιδιά χωρίς να είναι παρούσες οι τηλεοπτικές κάμερες, υπογράμμισε ότι θα προωθήσει την ολοκλήρωση των οδικών έργων, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ίδιος και τα παιδιά συμφώνησαν ότι η οδική ασφάλεια είναι θέμα της Πολιτείας, ωστόσο χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών.

    «Συμφωνήσαμε ότι η Πολιτεία πρέπει να κάνει τη δική της δουλειά. Δηλαδή με τις υποδομές, με την εκπαίδευση, με τους κανόνες, με τις κυρώσεις, να εγγυάται ασφαλείς μετακινήσεις στους πολίτες. Συμφωνήσαμε όμως, ταυτόχρονα, ότι υπάρχει και θέμα νοοτροπίας και νέας οπτικής για όλους μας. Ότι πρέπει να σεβόμαστε το νόμο και τον ΚΟΚ, τη ζωή τη δική μας και των συμπολιτών μας, πεζών και οδηγών. Και αυτό είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού», επισήμανε.

    «Θέλω να πω ότι τα παιδιά, με την πρωτοβουλία τους, με τις προτάσεις τους αποδεικνύουν ότι είναι ένα πολύ ενεργό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας και δεν πρέπει να το απογοητεύσουμε με κανέναν τρόπο. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να πιστέψουν ότι τα οράματά τους πάνε χαμένα. Είναι υποχρέωση και μάλιστα υποχρέωση όλων μας, πρωτίστως της Πολιτείας, να τους δώσουμε περισσότερο χώρο, περισσότερες ευκαιρίες, για συμμετοχή, έκφραση και δημιουργία. Άλλωστε το σχολείο εκτός από όλους τους άλλους πολύ σημαντικούς ρόλους που παίζει, πρέπει να είναι και πυρήνας δημιουργικής δράσης στη γειτονιά, την τοπική κοινότητα, την κοινωνία γενικότερα», ανέφερε.

    «Για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας πρέπει όλοι να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα με αποφασιστικότητα, με όραμα. Και σ' αυτόν τον αγώνα, οι νέοι είναι η πιο ζωντανή ελπίδα. Είναι η εμπροσθοφυλακή», κατέληξε.

    [04] ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Κιλκίς, 25 Οκτωβρίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Αποστολή Νίκος Ρούμπος

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος την κατηγόρησε για ερασιτεχνισμούς και απάθεια τόσο στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής όσο και της εξωτερικής.

    Η κυβέρνηση κάνει ερασιτεχνισμούς στο πολιτικό κλίμα με την σκανδαλολογία και την προεδρολογία και αντί να τραβήξει την χώρα μπροστά την γυρίζει πίσω, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς. Με την δήθεν απογραφή της οικονομικής κατάστασης έχει βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια χωρίς λόγο. Στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση Καραμανλή απεμπόλησε μια σειρά διαπραγματευτικά ατού της Ελλάδας τα οποία χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε πως με την στάση που κρατάει η κυβέρνηση υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει ως εκκρεμές ανάμεσα σε ακραίες θέσεις που είναι η όξυνση από την μια και η παραίτηση από την άλλη. Και οι δυο είναι επικίνδυνες, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ότι αφορά το ζήτημα της διαπλοκής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της διαφάνειας και σημείωσε πως το ζήτημα δεν είναι να μην έχουν σχέσεις οι πολιτικοί με επιχειρηματίες, με εκδότες και άλλους παράγοντες αλλά αυτή η σχέση να είναι η σωστή. Αν δεν το προσέξουμε αυτό τότε υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούμε σε ένα κλίμα γενικευμένης καχυποψίας όπου όλοι οι βιομήχανοι μπορεί να θεωρούνται ύποπτοι ή όλοι οι πολιτικοί ύποπτοι.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί ακύρωσε τον αναπτυξιακό νόμο του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε νέο και υπάρχει κενό. Το κενό αυτό δεν συμβάλει στη δημιουργία επενδυτικού κλίματος.

    Επίσης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοδευόμενος από τους τρεις βουλευτές Γιώργο Φλωρίδη, Στάθη Κουτμερίδη και Άρη Μουσιώνη επισκέφθηκε μονάδες στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, ενημερώθηκε για την παραγωγική τους δραστηριότητα και συνομίλησε με εργαζόμενους. Στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς βρίσκονται 38 επιχειρήσεις που απασχολούν 3.000 εργαζόμενους. Στο Διοικητικό Κέντρο της Βιομηχανικής Περιοχής είχε σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Κιλκίς Αθ. Τζεβελέκη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Παύλου Τονικίδη, του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Δημήτρη Βουλγαράκη, του δημάρχου Δημήτρη Τερζίδη και εκπροσώπων αγροτών και άλλων τοπικών φορέων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών επισήμανε ότι η σκανδαλολογία, η συζήτηση για τη διαπλοκή και η προεδρολογία βλάπτουν το κλίμα στην αγορά η οποία χρειάζεται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα πράγματα. Ζήτησε να παραμείνει το Κικλίς στη Δ' Ζώνη Κινήτρων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έθεσε τα ζητήματα της ανεργίας και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις KLEEMANN, ΑΛΟΥΜΥΛ, PRECONSTRUCTA. Στις συνομιλίες που είχε στους χώρους εργασίας επισήμανε την ανάγκη να δώσουμε σημασία στην έρευνα, την ανάπτυξη και την ποιότητα των προϊόντων.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς με εκπροσώπους του Δ.Σ. Βιομηχάνων, του Εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου του Κιλκίς:

    "Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εδώ στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά το έλλειμμα πολιτικής που έχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έλλειμμα αναπτυξιακής πολιτικής με τη δημιουργία μιας μεγάλης ανασφάλειας στους παραγωγικούς φορείς για την πιθανότητα να απωλέσουν ένα αναπτυξιακό κεκτημένο των τελευταίων ετών, διότι έχουν κατακτήσει σημαντικές επιδόσεις όχι μόνο εδώ στο Κιλκίς, αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας.

    Αντί, λοιπόν, να ενισχύσει αυτό το κεκτημένο η Νέα Δημοκρατία, έχει αφήσει τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο εδώ και πολλούς μήνες, ακύρωσε τον παλαιότερο νόμο χωρίς να φέρει η ίδια στη Βουλή δικό της και αφού θα τον φέρει θα περάσουν πολλοί μήνες για να τον εφαρμόσει. Άρα, λοιπόν, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχει η χώρα μας έλλειμμα αναπτυξιακής πολιτικής.

    Αυτοί είναι οπωσδήποτε ερασιτεχνισμοί, οι οποίοι πλήττουν την οικονομία της χώρας. Και αντί να κοιτάει προς τα μπρος, να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος ως χώρα, συνεχίζει το επιτελείο το οικονομικό να κοιτάει προς τα πίσω, να ασχολείται με τις δήθεν απογραφές, οι οποίες βεβαίως μας έχουν κοστίσει όχι μόνο την αξιοπιστία μας, αλλά σημαντικότατα ποσά τα οποία θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε αναπτυξιακές διαδικασίες στη χώρα, στην ανάπτυξη, στον πολίτη, στην παιδεία και αλλού.

    Αυτοί οι ερασιτεχνισμοί δυστυχώς συνεχίζονται και στο επίπεδο του πολιτικού κλίματος. Πάλι αντί να κοιτάξουμε μπροστά, υπάρχει μια ρευστότητα στο πολιτικό κλίμα. Ήδη εδώ οι επιχειρηματίες έχουν μία ανησυχία, ανησυχία για όλη αυτή την προεδρολογία, όλη τη διαπλοκολογία.

    Εγώ τόνισα ότι εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας, όχι υπέρ της γενικής και αόριστης ενοχοποίησης των πάντων, αλλά να δούμε που υπάρχουν προβλήματα και να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν είμαστε υπέρ του να μην υπάρχουν σχέσεις μεταξύ πολιτικών, εκδοτών, επιχειρηματιών ή άλλων στρωμάτων του ελληνικού λαού, εργαζομένων, αγροτών κλπ. Ο πολιτικός πρέπει να έχει επαφή με όλους. Το ερώτημα είναι, να ορίσουμε τη σωστή σχέση.

    Άρα, λοιπόν, μία γενικότερη λογική ενοχοποίησης ουσιαστικά δημιουργεί μία αδράνεια και ένα νεφελώδες κλίμα που δεν βοηθάει κανέναν. Δημιουργούνται υποψίες χωρίς ουσιαστική βάση. Πρέπει να ξεφύγουμε απ' αυτή τη λογική, να εστιάσουμε τη προσοχή μας εκεί που υπάρχουν προβλήματα, να τα λύσουμε. Άρα να πάει η χώρα μπροστά και αυτό δεν το κάνει η Κυβέρνηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε να πείτε για τις παραβιάσεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο και για τις κινήσεις του Ερντογάν;

    Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιβεβαιώνεται η κριτική, αν θέλετε η προειδοποίηση, την οποία είχαμε κάνει εδώ και πολλούς μήνες για την εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Είχαμε φτάσει σε μία στρατηγική η οποία απέδωσε και απέδιδε με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, αλλά και με όλη την πολύ ενεργητική εξωτερική μας πολιτική των συνεχών επαφών, διαβουλεύσεων και κινήσεων. Επίσης είχαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά μας στα θέματα τα οποία μας αφορούσαν: το Κυπριακό, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν γένει.

    Η Κυβέρνηση αποφάσισε να απεμπολήσει τα θετικά πλεονεκτήματα, τα τεράστια πλεονεκτήματα που η ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική είχε δώσει στη χώρα μας, να απεμπολήσει σημαντικά ατού διαπραγματευτικά και να ακολουθήσει μια στάση παθητική και δημοσίων σχέσεων.

    Μπορώ να σας προβλέψω, ότι χωρίς στρατηγική, χωρίς σοβαρή πολιτική στην εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία θα έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο ακραίων, θα έχει η Νέα Δημοκρατία να επιλέξει μεταξύ δύο ακραίων επιλογών: είτε από τη μια μεριά της παραίτησης, είτε από την άλλη μεριά της όξυνσης. Και θα βλέπουμε να ταλαντεύεται ως ένα εκκρεμές η Ελληνική Κυβέρνηση μεταξύ της όξυνσης και της παραίτησης. Είναι και τα δύο πάρα πολύ επικίνδυνα και για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή.

    Εμείς είχαμε καταφέρει έναν διαφορετικό δρόμο σχέσεων με την Τουρκία που κρατούσε τις σχέσεις μας σταθερές προς θετικά όμως βήματα που κέρδιζαν και οι δύο λαοί και ολόκληρη η περιοχή. Φοβάμαι, ότι πάλι εδώ οι ερασιτεχνισμοί της Νέας Δημοκρατίας δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για τη χώρα μας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ".

    [05] ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου συνέρευσε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να παραστεί στη λειτουργία και λιτάνευση των λειψάνων και της ιεράς εικόνας του μεγαλομάρτυρος, παραμονή του επίσημου εορτασμού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

    Η λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, και η λιτάνευση, πραγματοποιήθηκαν σε κατανυκτικό κλίμα, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και της Εκκλησίας.

    Στέλνοντας το μήνυμα των τριήμερων εορτασμών της πόλης, που ξεκίνησαν σήμερα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, δήλωσε ότι «κοντά σε αυτούς που αγωνίστηκαν να ελευθερώσουν την Ελλάδα, πρέπει εμείς η νεότερη γενιά να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε η χώρα μας να προοδεύσει και η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει».

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε ότι πρόκειται για μία μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και τη Θεσσαλονίκη. «Είναι η πρώτη από τις τρεις μέρες όπου η πόλη μας με θρησκευτική κατάνυξη θα γιορτάσει μεγάλα γεγονότα. Η κατάνυξη που νιώθουμε αυτή τη στιγμή μας γεμίζει με θάρρος, με υπερηφάνεια αλλά και αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και ως Θεσσαλονίκη και ως έθνος».

    «Ηταν πολύ σημαντικό ότι είχαμε αυτή τη λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου μας και της ιεράς εικόνας, στη Θεσσαλονίκη. Χρόνια πίσω θυμόμαστε ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη αυτή η λιτανεία, τώρα γυρίσαμε στα πολύ προηγούμενα χρόνια που οι λιτανεύσεις ήταν το πραγματικό γεγονός της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.

    [06] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    «Η Θεσσαλονίκη ξέρει να τιμά και να αναγνωρίζει τους θεσμούς και τους ανθρώπους που τους υπηρετούν» τόνισε απόψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μίλησε για τον κ. Στεφανόπουλο με ιδιαίτερα θερμά λόγια σημειώνοντας ότι είναι η τελευταία επίσκεψή του στην πόλη ως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, με αφορμή τον εορτασμό των επετείων της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Στεφανόπουλου την τελευταία δεκαετία, επισήμανε ότι στάθηκε στην κορυφή και τίμησε το αξίωμά του ενώ υπογράμμισε ότι ενέπνευσε στους Θεσσαλονικείς την αγάπη στην πατρίδα και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

    Ακολουθεί η προσφώνηση του δημάρχου:

    "Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

    Τέτοιες ημέρες τα τελευταία χρόνια, σας καλωσορίζω, ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην πόλη των Αγίων και των Μαρτύρων, των Στρατηγών και των Ηρώων, των Σοφών και των Επιχειρηματιών, των Επιστημόνων και των Εργαζομένων, των Νέων και των Ηλικιωμένων, και σας εκφράζω τα αισθήματα όλων των Θεσσαλονικέων, για την άφιξή σας στην πόλη μας.

    Η σημερινή όμως τελετή, έχει για μας, μια σημαντική ιδιαιτερότητα.

    Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στη δέκατη και τελευταία επίσκεψή σας, ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, την ημέρα που γιορτάζει η πόλη, σε μια πόλη που ξέρει να τιμά και να αναγνωρίζει τους θεσμούς και τους ανθρώπους που τους υπηρετούν.

    Δέκα χρόνια πολιτειακής σταθερότητας, εθνικής αξιοπρέπειας, προσωπικής ενάργειας και αξεπέραστης αξιοπιστίας, χαρακτηρίζουν την προσφορά σας στο γένος των Ελλήνων, σε μια περίοδο σημαντικών και πρωτόγνωρων προκλήσεων, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας, μέσα και έξω από το σώμα της κοινωνίας μας και του λαού μας.

    Σταθήκατε στην κορυφή, εκεί που πετούν οι αετοί, εκεί που δεν σκιάζουν τα σύννεφα, εκεί που η μοναξιά και η ανωτερότητα εναλλάσσονται και αναμιγνύουν τα αισθήματα της απέραντης ικανοποίησης και της τεράστιας ευθύνης, του δέους και της χρησιμότητας.

    Τιμήσατε όχι μόνο το αξίωμά σας αλλά και το λαό μας, όχι μόνο τις προσωπικές αρχές σας, αλλά και τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αξίες μας, όχι μόνο την ιστορία, αλλά και τις προσδοκίες μιας γενιάς Ελλήνων, που δίνει μάχες εθνικής αναγέννησης και καθημερινής επιβίωσης.

    Εμπνεύσατε στην κοινωνία της πόλης μας, εμπνεύσατε σε όλη την Ελληνική κοινωνία, την αγάπη στην πατρίδα, την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, την πίστη στις δυνατότητές της, σε μια δεκαετή περίοδο μεγάλων δοκιμασιών και προκλήσεων.

    Για όλη σας αυτήν την τεράστια προσφορά στο έθνος, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, και σας ευχόμαστε υγεία και ότι άλλο επιθυμείτε στη ζωή σας.

    Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

    Η κληρονομιά των προγόνων μας είναι βαριά, ανείπωτη σε μεγαλείο, ασύγκριτη σε ομορφιά, άξια διατήρησης και ανάδειξης.

    Η ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι γεμάτη λαμπρές σελίδες.

    Μια διπλή εθνική εποποιία και μια μεγάλη θρησκευτική εορτή, συγκεντρώνουν αυτό το τριήμερο, τα βλέμματα ολόκληρης της Ελλάδας στην πόλη μας, σε μια πόλη που με την ευλογία του πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου και με τη δική σας παρουσία, στεφανώνεται τη δόξα των παλικαριών του '12 και του '40.

    26η Οκτωβρίου 1912. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μετά από 482 χρόνια. Από τον Απρίλιο του 1430!.

    28η Οκτωβρίου 1940. Το μεγάλο ΟΧΙ, που απέδειξε, ότι είμαστε αντάξιοι των προγόνων μας.

    Η φετινή μάλιστα επέτειος, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της τελικής φάσης του Μακεδονικού Αγώνα και η ηρωϊκή μορφή του Παύλου Μελά, έχει την τιμητική της, στη σκέψη και κυρίως στη συνείδησή μας, ως Μακεδόνων.

    Τα ΙΔΑΝΙΚΑ, οι αξίες και οι αρχές τέτοιων παλικαριών, μας δίνουν δύναμη, μας δίνουν κουράγιο, μας δίνουν διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα, μας δίνουν κατεύθυνση στις μεγάλες επιλογές.

    Κύριε Πρόεδρε,

    Η Θεσσαλονίκη της ποιότητας, της ανάπτυξης, της προόδου και της ανθρωπιάς, παίρνει νέες δυνάμεις με την παρουσία σας εδώ, και σας καλωσορίζει με ιδιαίτερη τιμή και με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια.

    Χαίρεται, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι είναι η τελευταία φορά που σας υποδέχεται, ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την ημέρα της γιορτής της, γιατί γνωρίζει ότι ήσασταν, και σας παρακαλούμε να είστε πάντοτε εδώ, με τη σκέψη σας και όποτε το επιθυμείτε με τη φυσική σας παρουσία.

    Άλλωστε κρατάτε στα χέρια σας και το χρυσό κλειδί της πόλης μας.

    Η Θεσσαλονίκη θα σας περιμένει πάντοτε με την ίδια θέρμη, την ίδια λαχτάρα, την ίδια χαρά.

    Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

    Εκ μέρους όλων των συμπολιτών μου, εκ μέρους όλων των Θεσσαλονικέων, σας καλωσορίζω από καρδιάς και σας εύχομαι καλή διαμονή στην πόλη μας!".

    [07] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Εφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Αγιο Δημήτριο, την επέτειο απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό και την επέτειο του "Οχι"

    Το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών με το οποίο ταξίδεψε ο κ. Στεφανόπουλος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», χωρίς καθυστέρηση, στις 8.40μμ.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν επίσημα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Προκόπιος και ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, Χρήστος Βαφειάδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Κατόπιν, στρατιωτικό άγημα που απέδωσε τιμές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σημειώνεται ότι είναι η τελευταία φορά που ο κ. Στεφανόπουλος παραβρίσκεται στις εορταστικές εκδηλώσεις ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς τον Μάρτιο λήγει η θητεία του.

    [08] ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΟΙ ΟΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Καβάλα, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στους νομούς Καβάλας και Δράμας, στις 3 Νοεμβρίου, αποφασίσθηκε στη διάρκεια πολύωρης κοινής σύσκεψης εκπροσώπων των δύο νομών που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας, με αποκλειστικό ζήτημα την ένταξη των δύο νομών στη δ΄ ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων.

    Στην ίδια σύσκεψη αποφασίθηκε η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, αποτελούμενου από τους Νομάρχες Καβάλας και Δράμας, τους προέδρους των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας, τους δημάρχους των πρωτευουσών των δύο νομών και τους προέδρους των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων.

    Τα μέλη του οργάνου σταθμίζοντας την κατάσταση και τις εξελίξεις, θα αποφασίσουν τον αποκλεισμό οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών και συλλαλητηρίων στις δύο πόλεις, Καβάλα και Δράμα, την επομένη της κατάθεσης του νομοσχεδίου που αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, στην περίπτωση που σε αυτόν δεν γίνεται αναφορά για την υπαγωγή στην Δ΄ ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων των δύο νομών.

    Παράλληλα, αποφασίσθηκε η αποχή των εκπροσώπων των δύο νομών από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

    [09] ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κυότο από τη Ρωσική Βουλή χαιρετίζει με δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Σχετικά με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου.

    Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου που είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ειδικότερα, ο κ. Αθανασάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Χαιρετίζουμε την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κυότο από την Ρωσική Βουλή. Μετά από πολυετείς και έντονες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, με την απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ και ενεργοποιείται η μοναδική διεθνής νομοθεσία που έχει ως στόχο να αποτρέψει την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη. Η διεθνής κοινότητα επικρότησε την πολυμερή και προληπτική δράση σε θέματα περιβάλλοντος αφήνοντας απομονωμένη την πολιτική των ΗΠΑ.

    Το ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της ΕΕ, την παρουσία της Ελλάδας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου.

    Η χώρα μας έχει υποχρεώσεις από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου στο πλαίσιο της ΕΕ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου που είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις».

    [10] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 0,23% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2004 στα 0,86 ευρώ ανά λίτρο. Σημειώθηκε, δηλαδή, μείωση στην τιμή της αμόλυβδης κατά 0,23%, από τα 0,862 ευρώ ανά λίτρο στις 15 Οκτωβρίου 2004, ενώ την ίδια περίοδο η τιμή του brent παρουσίασε άνοδο κατά 1,88% (Πίνακας 1).

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 17,65%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 67,84% (Πίνακας 2). Επιπλέον, από τις 28/5/2004, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης με βάση την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε αύξηση κατά 1,42% παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του brent παρουσιάζει αύξηση κατά 40,96% (Πίνακας 3 και Διάγραμμα 1).

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πρώτη πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2004 στα 0,493 ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα, λοιπόν, με την αντίστοιχη τιμή πριν από ένα χρόνο, στις 27 Οκτωβρίου 2003, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 39,27%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 77,82%.

    Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 21,85% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    [11] ΕΣΥΕ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι σε 30 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί στα 7 εκατ. άτομα, εάν ο δείκτης γεννητικότητας παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), Μανώλης Κοντοπυράκης, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001.

    Κατά τον κ. Κοντοπυράκη, ο δείκτης γεννητικότητας στην Ελλάδα είναι σήμερα στο 1,4%, ενώ για να διατηρηθεί ο πληθυσμός της χώρας στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, θα έπρεπε να είναι στο 2,1% - 2,2%, ποσοστό στο οποίο φθάνει και σήμερα, εάν όμως συμπεριληφθεί η γεννητικότητα των ατόμων με ξένη υπηκοότητα.

    [12] ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ-ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Αυξημένα κατά 18,4% εμφανίζονται τα συνολικά κέρδη 99 μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ-πολυκαταστημάτων κατά την οικονομική χρήση του 2003, αφού όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της STAT BANK, ανήλθαν στο ποσό των 175,91 εκατ. ευρώ, έναντι των 146,55 εκατ. ευρώ το 2002.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα της Stat Bank, οι επιχειρήσεις του δείγματος αυξάνουν διαρκώς τη συνολική κερδοφορία τους κατά την τελευταία τριετία.

    Από τις 99 αλυσίδες σουπερμάρκετ-πολυκαταστημάτων μόνο εννέα (9) εμφάνισαν ζημιογόνο δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 10,8% για να φτάσουν τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 τρισεκατομμύρια δραχμές).

    Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο τομέας των σουπερμάρκετ-πολυκαταστημάτων αποδεικνύεται η τρίτη σημαντικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα (από άποψη κύκλου εργασιών) του ελληνικού εμπορίου, ενώ σημειώνεται ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.

    Ο κλάδος των σουπερμάρκετ-πολυκαταστημάτων, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, γεγονός που αποδεικνύεται και από την κατανομή των καθαρών κερδών του κλάδου. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω στοιχείο: οι επτά πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου (Praktiker, Σκλαβενίτης, Carrefour-Μαρινόπουλος, Πέντε, Μετρό, ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης) απέσπασαν περίπου το 70% των συνολικών καθαρών κερδών των 99 επιχειρήσεων του δείγματος.

    Η συγκέντρωση παρατηρείται ωστόσο όχι μόνο στο επίπεδο των σουπερμάρκετ, αλλά και των επιχειρήσεων που τα προμηθεύουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 60% των πωλήσεων των αλυσίδων σουπερμάρκετ αντιπροσωπεύει προϊόντα περίπου 40 προμηθευτικών επιχειρήσεων, από τις οποίες λιγότερες από τις 15 είναι εισαγωγικές, θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών. Οι τελευταίες μάλιστα, παρά το ότι είναι λιγότερες, έχουν συγκριτικά περισσότερες πωλήσεις συνολικά από τις περίπου 25 ελληνικές βιομηχανίες.

    Μεταξύ των αλυσίδων σουπερμάρκετ-πολυκαταστημάτων που εμφάνισαν τις υψηλότερες αυξήσεις κερδών έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ήταν αποτέλεσμα συγχώνευσης δραστηριοτήτων με θυγατρικές ή άλλες επιχειρήσεις είναι και οι: Μάκρο, Αλφα Δέλτα, Ατλάντικ, Θανόπουλος, Μάρκετ In, Βερόπουλοι, Αργώ Μάρκετ, Λάρισα ΑΒΕΕ, Προμηθευτικη Τροφίμων και Μετρό.

    [13] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (16:52 UTC+2)

    Αδύναμος να αντισταθεί στην έντονα πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, εμφανίστηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και, προς το τέλος των συναλλαγών, διεύρυνε τις αρχικές του απώλειες, οι οποίες, μέχρι τότε, δεν ξεπερνούσαν τη μία ποσοστιαία μονάδα.

    Έτσι, και καθώς οι πιέσεις στους τίτλους διαχέονταν πλέον σε όλο το φάσμα των μετοχών, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έκοψε το νήμα των συναλλαγών με σημαντικές απώλειες, της τάξης του 1,30% και διαμορφώθηκε στις 2.434,92 μονάδες.

    Ενδοσυνεδριακά, πάντως, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους αναρριχήθηκε μέχρι και το επίπεδο των 2.455,69 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στη ζώνη των 2.432,45 μονάδων.

    Ισχνός ήταν, όμως, σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό εμφανίστηκε το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ. Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η σημαντική διολίσθηση των τραπεζικών τίτλων, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 9μήνου.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στον όγκο των συναλλαγών, αυτός έφτασε στο ποσό των 113,8 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 11.352.168,52 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της Ειδησεοφωνικής, ύψους 2.355.600,00 ευρώ, στα 3,02 ευρώ.

    Σχετικά με το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, είναι χαρακτηριστικέ το γεγονός ότι 245 από αυτές ακολούθησαν πτωτική τροχιά, έναντι μόλις 50 ανοδικών και 109 αμετάβλητων.

    Αναφορικά με τις μετοχές, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των εταιριών ΛΑΝΑΚΑΜ (11,51%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (10,91%), ΕΤΜΑ (9,38%) και της ΜΠΑΛΑΦΑΣ (9,09%). Στον αντίποδα, επενδυτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (10,89%) και της ΙΝΤΕΑΛ (10%).

    Εξάλλου, κατά 1,83% υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ και η τιμή της διαμορφώθηκε στο ποσό των 19,28 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επενδυτές εξέφρασαν με τη συμπεριφορά τους αυτή τη δυσφορία τους για την αύξηση των τιμολογίων, από την 1η Νοεμβρίου, συνολικά κατά 2,74%.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips που διολίσθησε κατά 1,47%, έναντι πτώσης 1,35% για τον Mid 40 της μέσης, 0,95% για τον Small Cap 80 της μικρής και 1,42% για τον FTSE/ASE 140.

    Στο "κόκκινο" τερμάτισαν τις συναλλαγές και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να δέχεται ισχυρές πιέσεις και το δε δεύτερο να σημειώνει ήπια πτωτική πορεία.

    Αναλυτικότερα, ο κλάδος των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,85%, γονατίζοντας υπό το βάρος των πιέσεων στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (4,12%), ALPHA BANK (3,46%), ΕΤΕ (3,18%), ΑΤΤΙΚΗΣ (2,55%), ΤτΕ (1,87%), ΓΕΝΙΚΗΣ (1,38%) και ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,19%), που δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν οι τοποθετήσεις στον τίτλο της ΑΤΕ (+2,07%)

    Συντηρητική πτωτική πορεία ακολούθησε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, υποχωρώντας κατά 0,11%, καθώς βρήκε στήριγμα στη μετοχή του ΟΤΕ (+0,18%), ενώ σημαντικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στους τίτλους των FORTHNET (1,99%), ΛΑΝ ΝΕΤ (1,94%) και Cosmote (0,42%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με εξαίρεση τέσσερις κλάδους, οι οποίοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση σημειώνοντας άνοδο, οι υπόλοιποι 22 επιμέρους και κλαδικοί δείκτες δέχθηκαν πιέσεις. Άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (0,74%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,95%), των κατασκευαστικών εταιριών (0,62%) και των τροφίμων και ποτών (0,18%).

    Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, υποχωρώντας κατά 3% και οι απώλειές του ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκαν οι μετοχές των ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (6,19%), ΦΟΙΝΙΞ-Metrolife (4,18%) και Εθνικής ΑΕΕΓΑ (3,43%).

    Πτώση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των βασικών μετάλλων (2,10%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,03%).

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι δείκτες των συμμετοχών (1,77%), των επενδύσεων (1,39%), των βιομηχανιών (1,27%), των μη μεταλλικών ορυκτών - τσιμέντων και της κλωστοϋφαντουργίας (αμφότεροι -1,24%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,13%) και του χονδρικού εμπορίου (1,02%).

    Επίσης, πτώση μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας (-0,96%) σημείωσε ο δείκτης των ειδών και λύσεων πληροφορικής και τον ακολούθησαν οι κλάδοι της πληροφορικής (0,75%) και της παράλληλης αγοράς (0,53%).

    [14] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΟ ΚΙΡΤΖΑΛΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Κομοτηνή, 25 Οκτωβρίου 2004 (16:50 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της 7ης Εμπορικής Έκθεσης Κίρτζαλι 2004 και στο πλαίσιο υλοποίησης κοινού προγράμματος από τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Κίρτζαλι Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε επιχειρηματική αποστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στο Κίρτζαλι.

    Κατά την παραμονή στη γειτονική πόλη, τέθηκαν οι βάσεις για μεταφορά τεχνογνωσίας υλοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα επόμενα χρόνια, αφού τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ροδόπης Ν. Αγγελίδη συνόδευαν στελέχη του ενδιάμεσου φορέα «ΔΕΣΜΟΣ», τα οποία έχουν συνεργασία με ανάλογες αναπτυξιακές εταιρείες για υποβολή κοινών προτάσεων στα πλαίσια των προγραμμάτων Phare και Interreg. Oι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες με επιχειρηματίες της περιοχής, ενώ έγιναν και σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Επίσης, πραγματοποιήθηκε διημερίδα με θέμα «Διασυνοριακή Επιχειρηματική Συνεργασία Κίρτζαλι - Κομοτηνής», όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος Phare καθώς και των συμβούλων για την έρευνα διασυνοριακής συνεργασίας των δυο περιοχών.

    Στην ομιλία του ο κ. Αγγελίδης ανέπτυξε την ελληνική περιφερειακή πολιτική μέσα από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας.

    Στο τέλος της ημερίδας ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ των επιμελητηρίων και υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ αυτών.

    Ο.Ο.

    [15] "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ - ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Σεράγεβο, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των καταζητούμενων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία Σερβοβόσνιων ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) Ντράγκαν Κάβιτς μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

    «Η απόφαση είναι υποχρεωτική. Θα εφαρμοστεί, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε, διότι η ΕΕ πρόκειται να καθορίσει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής», δήλωσε ο κ. Κάβιτς στους δημοσιογράφους.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ έδωσε εντολή στις 11 Οκτωβρίου για το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων όλων όσων διώκονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Πρέπει να διαχωρίζουμε τους λαούς από τις κυβερνήσεις, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των Γάλλων κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις το απόγευμα στο περιθώριο τελετής μετονομασίας ενός τμήματος της λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια, σε λεωφόρο Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κ. Ιακώβου είπε επίσης πως αυτό που βασικά μετρά είναι η στάση της γαλλικής κυβέρνησης, αφού και ο ίδιος ο κ. Σιράκ έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Την ανάγκη άμεσης λύσης του ζητήματος με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης, στα Τίρανα, με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δυο πρόεδροι, ο κ. Βουγιάνοβιτς χαρακτήρισε ως θέμα άμεσης προτεραιότητας για την περιοχή των Βαλκανίων το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα του καθεστώτος της περιοχής θα πρέπει να επιλυθεί μέσω εντατικού διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών.

    Αναφερόμενος στη σχεδόν καθολική αποχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από τις εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στην επαρχία, ο κ. Βουγιάνοβιτς παρατήρησε ότι η εκπροσώπησή τους θα είναι πολύ μικρή στο νέο κοινοβούλιο και πρόσθεσε με νόημα: «Πολύ σύντομα οι Σέρβοι θα κατανοήσουν τη σημασία αυτών των εκλογών».

    Αύριο, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της διπλωματικής αποστολής της Σερβίας- Μαυροβουνίου στα Τίρανα και της μαυροβουνιακής κοινότητας στην αλβανική πρωτεύουσα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δυρράχιο, όπου θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο της πόλης.

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΣΕΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Τίρανα, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Την αντίδραση των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον διορισμό του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρομπέρ Τσέκου, στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από τον Πρόεδρο της χώρας, Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικό Κόμματος (DP), Σαλί Μπερίσα, καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά του προέδρου Μοϊσίου, κατηγορώντας τον ως τον άνθρωπο που δημιούργησε τις μεγαλύτερες έριδες στην πολιτική ζωή της Αλβανίας τα τελευταία 14 χρόνια.

    Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο της Αλβανίας ότι με την κίνησή του αυτή, δηλαδή να υπογράψει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο χαρακτήρισε προϊόν συμφωνίας μεταξύ του κ. Μοϊσίου και του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, απέδειξε ότι εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του Νάνο.

    Αυτή η στάση του Αλβανού προέδρου, τόνισε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, οξύνει ακόμη περισσότερο την κρίση στην πολιτική σκηνή της χώρας, την ευθύνη για την οποία επέρριψε στον Φάτος Νάνο.

    Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο Μοϊσίου ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα προεδρικά του καθήκοντα, στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας.

    Σκληρή ήταν και η αντίδραση του επίτιμου προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σάμπρι Γκόντο, σύμφωνα με τον οποίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μοϊσίου αγνόησε τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμβάλει στην περαιτέρω κλιμάκωση της οξυμένης πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

    Στην Αλβανία υπάρχουν πολλά κρίσιμα ζητήματα και από ό,τι φαίνεται οι πολιτικοί της χώρας συνεχίζουν να παράγουν μόνο κρίσεις, κατέληξε ο κ. Γκόντο.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [19] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΜΟΪΣΙΟΥ

    Τίρανα, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν διαφορετικές απόψεις για πολλά από τα θέματα που απασχολούν την περιοχή των Βαλκανίων, διατύπωσε μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, στα Τίρανα, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ. Μοϊσίου δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα της περιοχής» και εκτίμησε ότι η ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, «δεν μπορεί πλέον να αντέξει στον χρόνο».

    [20] ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, υπέγραψε απόφαση με την οποία δίδεται στις αθλητικές Ομοσπονδίες η 4η δόση της επιχορήγησής τους για το 2004, συνολικού ύψους 10.000.000 Ευρώ.

    Μετά την καταβολή και της δόσης αυτής το ύψος του ποσού, που έχει δοθεί σε κάθε ομοσπονδία, καλύπτει το 80% του συνολικού ποσού, που δικαιούται για το 2004. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, πρόσφατα καταβλήθηκε στις Ομοσπονδίες και το 30% της επιχορήγησης που δικαιούντο για το 2003, το οποίο τους όφειλε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου.

    [21] ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Η απογοήτευση κυριαρχεί στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ για τους δύο βαθμούς που χάθηκαν στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Άρη, στο γήπεδο της Τούμπας. Οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου αποδοκιμάστηκαν από τους φιλάθλους τους για το ισόπαλο 2-2, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε κυρίως ο τερματοφύλακας Ηλίας Ατματσίδης.

    Το άσχημο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ασπρόμαυρων φαίνεται καθαρά και από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθλητικό Μετρόπολις» ο Χρήστος Καρυπίδης. Ο νεαρός παρά το ότι σκόραρε κόντρα στον Άρη δεν κατάφερε στο τέλος να πανηγυρίσει τη νίκη της ομάδας του.

    «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι με αυτό το αποτέλεσμα. Είμαστε καλύτερη ομάδα από τον Άρη και θέλαμε οπωσδήποτε τη νίκη. Προηγηθήκαμε δύο φορές, αλλά σταθήκαμε άτυχοι. Κάναμε λάθη που στοίχισαν, αλλά και η τύχη είναι ένας παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο. Δεν μπήκαμε στην αρχή πολύ καλά, αλλά μετά το 1-0 ανέβηκε η απόδοσή μας. Είχαμε άγχος, διότι θέλαμε πολύ τη νίκη. Πρέπει να το ξεχάσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται, μας περιμένει μια πολύ δύσκολη συνέχεια. Θέλουμε δίπλα τον κόσμο, να μας στηρίξει, αρχής γενομένης με τον Ολυμπιακό», υποστήριξε ο Χρήστος Καρυπίδης.

    [22] Ο Ν.ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Σε πελάγη ευτυχίας εξακολουθούν να πλέουν ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία της Κέρκυρας με αφορμή τη σπουδαία νίκη της ομάδας επί του Παναθηναϊκού με σκορ 2-0, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο προπονητής της Κέρκυρας, Νίκος Αναστόπουλος, με δηλώσεις που έκανε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη επιτυχία της: «Είχαμε πει ότι θα προσπαθούσαμε να εκμεταλλευτούμε την κούραση των παικτών του Παναθηναϊκού, από το Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, ήταν σημαντικές οι απουσίες των Γκονζάλες και Μπασινά. Οι Γκονζάλες και Μπασινάς, είναι το βαρόμετρο, του Παναθηναϊκού. Ο Γκονζάλες είναι δημιουργικός και εκτελεστής. Ο Μπασινάς ελέγχει το νευραλγικό χώρο του κέντρου. Οι απουσίες τους, ήταν καθοριστικές. Τα εκμεταλλευτήκαμε. Είχαμε καλή αμυντική συμπεριφορά. Ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι. Χτυπήσαμε τον Παναθηναϊκό, στο αδύνατο του σημείο. Είμαστε μια νέα ομάδα. Τώρα προσπαθούμε να γίνουμε μια καλή ομάδα. Η διάρκεια είναι αυτό που μετράει. Το πρωτάθλημα, δεν διαρκεί μόνο πέντε αγωνιστικές. Αυτό έχει σημασία, να έχουμε πιο μεγάλη διάρκεια στο παιχνίδι μας».

    Ωστόσο ο Νίκος Αναστόπουλος θέλησε να ρίξει τους τόνους ενόψει της συνέχειας: «Βάζουμε, τις βάσεις για την δημιουργία μιας καλής ομάδας. Ακόμη είμαστε στην αρχή. Δεν πετάμε στα σύννεφα, με την νίκη επί του Παναθηναϊκού. Πρέπει να δουλέψουμε αρκετά ακόμη».

    [23] ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Η Μ.ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ FIG

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Μία νέα μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο σημείωσε η ελληνική γυμναστική. Στο 75ο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, η ελληνική γυμναστική κατάφερε να κερδίσει ακόμα μία θέση στα διεθνή όργανα εκλέγοντας την Γενική Γραμματέα της Ε.Γ.Ο., Μαρία Μαριδάκη, στο συμβούλιο της FIG.

    [24] Ο ΤΖ.ΣΙΝΙΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Η πορεία της Εθνικής Ελλάδας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006 και η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πορτογαλία αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού από τον διεθνή Ιταλό επιθετικό ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, Τζιουζέπε Σινιόρι, στο site της ΕΠΟ.

    Για τον όμιλο στον οποίο βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα ο Σινιόρι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι πρόκειται για έναν δύσκολο όμιλο, με αρκετές ομάδες που είναι σε θέση να παλέψουν για την πρόκριση. Η πορεία της θα παρουσιάσει σίγουρα βελτίωση, καθώς οι παίκτες της θα έχουν όλο και περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους. Υπάρχουν ουσιαστικές ελπίδες μετά την ισοπαλία με την Ουκρανία. Είναι νωρίς ακόμη, αλλά όσο θα περνάει ο καιρός η Εθνική Ελλάδας θα γίνεται ακόμα καλύτερη, βελτιώνοντας σημαντικά τον τρόπο παιχνιδιού της».

    «Ότι πέτυχε στην Πορτογαλία δεν ήταν τυχαίο. Η Εθνική Ελλάδας απέδειξε ότι όταν οι παίκτες είναι δεμένοι μεταξύ τους, είναι ενωμένοι, έχουν τους ίδιους στόχους, ψυχή και πνεύμα ομαδικότητας, μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αυτό διαθέτει η Εθνική Ελλάδας: Είναι ομάδα. Αυτό που στην Ιταλία λέμε gruppo, ομοιογένεια, όλοι οι παίκτες είναι ένας. Είναι το μυστικό της», κατέληξε ο Τζιουζέπε Σινιόρι.

    [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ο ΚΑΡΖΑΪ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Καμπούλ, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά, σχεδόν 40% από τον κύριο αντίπαλό του Γιούνους Κανούνι στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα με καταμετρημένο το 97,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αφγανικής εκλογικής επιτροπής.

    Ο Καρζάι λαμβάνει ποσοστό 55,5% και ο Γιούνους Κανούνι, πρώην υπουργός Παιδείας, ακολουθεί με ποσοστό 16,2% των ψήφων, μετέδωσε το ΒΒC. Οι πολέμαρχοι Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και Μοχάμαντ Μοχάκικ λαμβάνουν αντίστοιχα 11,6% και 10,2%.

    [26] ΕΝΑΣ ΕΣΘΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Ενας Εσθονός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από βόμβα που εξερράγη κάτω από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν σε περιπολία τους στη Βαγδάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, τονίζοντας ότι θα παραμείνει το μικρό εκστρατευτικό σώμα της χώρας του στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο πρωθυπουργός Γιούχαν Παρτς εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του 28χρονου στρατιώτη Άρε Ιλενζέερ, του δεύτερου Εσθονού στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ, και σημείωσε: "Ακόμη και σε μία περίσταση όπως η σημερινή, η συμμετοχή μας σε διεθνείς αποστολές αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να εκπληρώσουμε το καθήκον μας και να μείνουμε πιστοί στους στόχους μας".

    Η Εσθονία έχει 32 στρατιώτες στο Ιράκ που υπηρετούν μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και τον εντοπισμό παράνομων όπλων.

    [27] ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ ΠΕΡΑΣΕ Ο "ΣΚΟΥΜΠΙ ΝΤΟΥ"

    Λος Αντζελες, 25 Οκτωβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Η δημοφιλής τηλεοπτική παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων "Σκούμπι Ντου" περιελήφθη στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η σειρά με τα περισσότερα επεισόδια.

    Το 350ό επεισόδιο της σειράς, "Το Χάλογουϊν του Σκούμπι Ντου" θα προβληθεί την Παρασκευή από το τηλεοπτικό δίκτυο Boomerang σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η σειρά "Σίμσονς", μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι περιπέτειες του σκύλου Σκούμπι και των φίλων του Σάγκι, Βέλμα, Φρεντ και Ντάφνι, προβλήθηκαν για πρώτη φορά από την τηλεόραση το 1969.

    Η σειρά είναι παραγωγής της αμερικανικής εταιρίας κινουμένων σχεδίων Χάνα-Μπάρμπερα και προβάλλεται σε 160 χώρες.

    [28] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 25 Οκτωβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο για ψηφοφορία το σχέδιό του για αποχώρηση Ισραηλινών εποίκων από την Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζοντας την αντίδραση της ακροδεξιάς και απειλές προς τον κυβερνώντα συνασπισμό του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι βουλευτές, μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διήμερης συζήτησης, αύριο αναμένεται ότι θα εγκρίνουν την πρώτη εκκένωση οικισμών που κατασκευάστηκαν μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967, σε εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα δικό τους κράτος.

    Ο Σαρόν στην έναρξη της ιστορικής συζήτησης για το σχέδιό του δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι το τέλος στη διαδικασία διαχωρισμού με τους Παλαιστίνιους αποχωρώντας από την Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι αυτός ο διαχωρισμός θα ενισχύσει το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με το «σχέδιο απεμπλοκής» του Σαρόν, προβλέπονται και ποινές κατά εκείνων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους οικισμούς, που κατασκευάστηκαν μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.

    Σύμφωνα με την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου σε κάθε οικογένεια εποίκων θα καταβληθούν 200.000 έως 300.000 δολάρια, ως αποζημίωση.

    Το διαφιλονικούμενο στο Ισραήλ σχέδιο του κ. Σαρόν προβλέπει την εγκατάλειψη των 21 οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων εκ των 120 στη Δυτική Όχθη.

    [29] ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑ

    Κάιρο, 25 Οκτωβρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη πέντε εκ των εννέα δραστών των επιθέσεων που έγιναν στις 7 Οκτωβρίου στο Σινά και στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους, μετέδωσε το BBC.

    Δύο από τους δράστες, εκ των οποίων ένας Παλαιστίνιος, ο Ιγιάντ Σαΐντ Σαλέχ, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ενώ δύο άλλοι εξακολουθούν να διαφεύγουν, πρόσθεσε ο υπουργός. Οι πέντε συλληφθέντες έχουν αιγυπτιακή υπηκοότητα.

    Οι επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ένα από τα οποία είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του ξενοδοχείου Χίλτον της Τάμπα.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση των Βυζαντινών Εκκλησιών και τειχών της Θεσσαλονίκης, μέσα από το προσωπικό αρχείο του Κυριάκου Χατζηαθανασίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το πρωί στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου πνευματικού κέντρου.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την παιδική Βιβλιοθήκη, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

    Ξάνθη, 25 Οκτωβρίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Μεγάλη έκθεση με θέμα «Οι θυσίες της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», διοργανώνουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεότερης Ελλάδας, από τις 26 Οκτωβρίου, μέχρι 6 Νοεμβρίου 2004.

    Πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες, ντοκουμέντα, χάρτες, σχεδιαγράμματα, στατιστικούς πίνακες κ.α. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αποτέλεσαν την επίσημη καταγραφή θυμάτων και καταστροφών που χρησιμοποιήθηκε για την προσφυγή της χώρας μας στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι αποτύπωση του Έπους 1940-1941 στα ελληνοαλβανικά σύνορα και των καταστροφές σε όλη τη χώρα από τις δυνάμεις κατοχής, Γερμανούς, Βούλγαρους και Ιταλούς.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τον Γεν. Γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο, την Τρίτη, στις 18.30 μ.μ.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 9.00-13.00 το πρωί και από 18.00-20.00 το απόγευμα.

    [32] ΠΕΡΙΚΟΠΗ 6.000 ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ BBC

    Λονδίνο, 25 Οκτωβρίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Στην κατάργηση σχεδόν 6.000 θέσεων εργασίας του BBC, της δημόσιας ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της Βρετανίας, δηλαδή περίπου του 1/4 του δυναμικού του, που συνολικά φθάνει τους 28.000 εργαζόμενους, προτίθεται να προχωρήσει η διοίκησή του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση της εφημερίδας «Τάιμς».

    Εκπρόσωπος του ΒΒC διευκρίνισε ότι τέσσερις εκθέσεις, με θέμα διάφορες όψεις της λειτουργίας του ομίλου "θα παραδοθούν το Δεκέμβριο". "Οι πληροφορίες που αναφέρει η εφημερίδα είναι εντελώς θεωρητικές σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε.

    Συνεργάτες του βρετανικού δικτύου θα απομακρυνθούν από το Λονδίνο, περισσότερα προγράμματα θα δοθούν σε υπεργολαβία και ορισμένες δραστηριότητες θα περάσουν μερικώς σε ιδιώτες. Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο αυτό του γενικού διευθυντή, Μαρκ Τόμσον, προσωπικό ενδέχεται να μεταφερθεί στο Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, τη Γλασκόβη, το Μπέλφαστ και το Μπρίστολ.

    Η διοίκηση επιθυμεί να περικόψει τις δαπάνες στο μέγιστο βαθμό σε μια προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσίων τελών που λαμβάνει το BBC, τα οποία ίσως μελλοντικά μειωθούν, εξηγεί η εφημερίδα.

    Το BBC διέπεται από τη βασιλική Χάρτα. Το κείμενο αυτό, που ορίζει τους στόχους του καναλιού για δέκα χρόνια και του επιτρέπει να λαμβάνει δημόσια τέλη, εκπνέει στα τέλη του 2006. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το BBC έλαβε πέρυσι 2,8 δισεκατομμύρια στερλίνες (4.000.000 ευρώ) από δημόσια τέλη, ενώ παρουσίασε απώλειες 249 εκατομμυρίων στερλινών (355 εκατομμύρια ευρώ).

    [33] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (14:17 UTC+2)

    Ένα τριήμερο αφιέρωμα στη τζαζ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Θανάση Ζέρβα.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τρεις συναυλίες, καθεμία από τις οποίες θα αναπτύξει διαφορετική θεματική μουσική ενότητα.

    Την πρώτη βραδιά, 2 Νοεμβρίου, με τίτλο «Τραγούδια Αγάπης», το διάσημο Τζαζ τριο του Mike Kocour θα συνοδεύσει τη μαγευτική φωνή της Jackie Allen, μεταφέροντάς μας στα τζαζ κλαμπ του Σικάγου και της Νέας Υόρκης.

    Στις 3 Νοεμβρίου ακολουθεί μία ατμοσφαιρική συναυλία στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής με τίτλο «Δυτικός Ήχος: η σύγχρονη άποψη για την τζαζ και τα μπλουζ». Το Κουαρτέτο του Αντώνη Λαδόπουλου θα παρουσιάσει μία αναδρομή από την παραδοσιακή στη σύγχρονη τζαζ με όχημα τον αυτοσχεδιασμό.

    Στις 4 Νοεμβρίου η Αθηναϊκή Ορχήστρα Τζαζ μαζί με τον διεθνούς φήμης τρομπετίστα Rex Richardson και το Ethnic Trio (ποντιακή λύρα, ούτι, κανονάκι) θα παρουσιάσει έργα των πρωτοπόρων big bands, αλλά και καινούργια κομμάτια έθνικ και βαλκανικής τζαζ.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15, 25, και 7 ευρώ (μαθητικά φοιτητικά) για τις 2 και 4 Νοεμβρίου και ενιαία τιμή εισόδου 6 ευρώ για τις 3 Νοεμβρίου.

    [34] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2004 (13:58 UTC+2)

    Διάλεξη με θέμα «Αρμενοπούλου Τύχαι» θα δοθεί από τον καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου του τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., Χαράλαμπο Παπαστάθη, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

    Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 October 2004 - 18:13:59 UTC