Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [03] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
  • [04] ANTΩΝΑΡΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  • [05] ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΕΛΗΝΗ
  • [06] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ
  • [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [08] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
  • [10] Ο ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [11] ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΕ
  • [12] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
  • [13] ΝΕΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  • [14] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
  • [15] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [16] ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [17] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΕΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ
  • [18] ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΛΜΑΖ- ΤΑΝΕΡ
  • [21] ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΚΑΚΙΟΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ
  • [22] ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [23] ΠΑΟΚ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ
  • [24] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΜΕΛΑΘΛΟ Ο ΑΡΗΣ
  • [25] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ 4-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ
  • [26] Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • [27] ΦΡΑΤΙΝΙ: Ο ΜΠΟΥΤΙΛΙΟΝΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [28] ΝΙΚΗ ΚΑΡΖΑΪ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [29] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΛΕΕΙ Ο ΣΙΡΑΚ
  • [30] ΜΠΛΕΡ: ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΖΩΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ
  • [32] "ΕΦΤΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ Λ.ΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [33] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο

  • [01] ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    Aθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (13:58 UTC+2)

    Νέο μήνυμα κατά της διαπλοκής απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επισήμανε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής και η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις, οι οποίες θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, όμως δεν βρίσκεται σε θέση άμυνας και παραμένει αμετακίνητη στη θέση της υπέρ της αξιοκρατίας και κατά του κομματισμού του παρελθόντος.

    Το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της δημιουργίας ενός νέου οργάνου, στο οποίο συντονιστές θα είναι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Έργο του νέου οργάνου θα είναι να μεταφέρει στην κυβέρνηση τα προβλήματα που διαπιστώνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια περιοδειών τους στην περιφέρεια.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στη συνεργασία κόμματος κυβέρνησης και τόνισε: «υπάρχει μια διαρκής συνεργασία και συνεννόηση που γίνεται όλο και πιο καλή, όλο και πιο αποτελεσματική για να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Στρασβούργο, 27 Οκτωβρίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, έχοντας διαπιστώσει από χτες ότι η σύνθεση της Επιτροπής του δε θα αποσπούσε την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα στο Στρασβούργο, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και την προεδρία του Συμβουλίου, την απόφασή του να μην παρουσιάσει τη νέα Επιτροπή στο Κοινοβούλιο για έγκριση.

    «Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο», τόνισε στη δήλωσή του ενώπιον της Ολομέλειας, «για να εξετάσω το ζήτημα που έχει προκύψει (δηλ. την απόρριψη ορισμένων υποψηφιοτήτων από το Κοινοβούλιο και κυρίως του κ. Μπουτιλιόνε) και να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτως ώστε η νέα Επιτροπή να χαίρει τελικά ισχυρής υποστήριξης.

    »Οι τελευταίες ημέρες απέδειξαν ότι το Κοινοβούλιο αυτό, που εκλέγεται από τους λαούς των κρατών μελών, έχει να παίξει ζωτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Με τιμήσατε με την υποστήριξή σας τον περασμένο Ιούλιο. Δεσμεύθηκα τότε να εργαστώ μαζί σας για το ευρωπαϊκό συμφέρον. Σήμερα, ανανεώνω αυτή τη δέσμευση.

    »Δε θα συμφωνούμε πάντα σε όλα τα θέματα, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην κοινή δέσμευση να ενισχύσουμε τη δημοκρατική φύση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε τα ευρωπαϊκά πράγματα, σύμφωνα με το πνεύμα αυτό».

    [03] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

    Aθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Στο συμβολισμό και το χαρακτήρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αναφέρεται με μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι όπως το 1940 οι Έλληνες πολέμησαν για την υπεράσπιση των αξιών που δίνουν νόημα στη ζωή των ανθρώπων έτσι και σήμερα η Ελλάδα δηλώνει παρούσα και πρωταγωνίστρια στη νέα πραγματικότητα καθώς ενώνει τις δυνάμεις της με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους για μια ενωμένη ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός με αφορμή την υπογραφή στη Ρώμη της πρώτης Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη τονίζει ότι η συνεργασία είναι αποδοτικότερη από την αντιπαράθεση και η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών προτιμότερη από την καχυποψία και τη μισαλλοδοξία.

    Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:

    "Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, οι Έλληνες, στην πρώτη γραμμή του ελεύθερου κόσμου, ξεκινούσαν μια μάχη για την ειρήνη, την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, αδιαφορώντας για τους αριθμητικούς συσχετισμούς, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι μάταιος ο αγώνας που εμπνέεται από τη βούληση ελεύθερων ανθρώπων.

    Για τους Έλληνες του 1940 το ισχυρότερο όπλο ήταν η βαθιά πίστη ότι διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα, ήταν η απόφαση να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων για την υπεράσπιση των αξιών και των ιδανικών που δίνουν νόημα στη ζωή των ανθρώπων και των εθνών.

    Σήμερα, η 64η επέτειος του ΟΧΙ συμπίπτει με ένα ιστορικό ορόσημο για την ήπειρό μας. Η Ευρώπη, ενωμένη στη βάση κοινών αξιών και πεποιθήσεων, αφήνει οριστικά στο παρελθόν διχασμούς και πάθη και αποφασίζει να προχωρήσει μπροστά, να οικοδομήσει με τόλμη και όραμα ένα κοινό μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για όλους τους πολίτες της.

    Η υπογραφή στη Ρώμη της πρώτης Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη είναι έμπρακτη απόδειξη της πίστης των λαών της ηπείρου μας πίστη που κερδήθηκε μέσα από πολέμους και αιματηρές συγκρούσεις ότι η συνεργασία είναι αποδοτικότερη από την αντιπαράθεση, η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών προτιμότερη από τη καχυποψία και τη μισαλλοδοξία.

    Η Ελλάδα, όπως το 1940, έτσι και σήμερα, δηλώνει δυναμικά παρούσα και πρωταγωνίστρια στη νέα πραγματικότητα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πιστοί στις παρακαταθήκες της γενιάς του πολέμου και της αντίστασης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εταίρους μας για μια ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη. Κάνουμε πράξη το όραμα για το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι αγωνιστές του ΟΧΙ".

    [04] ANTΩΝΑΡΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

    Aθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Στις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου και την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής ’μυνας για τη συμπεριφορά της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο παρέπεμψε σήμερα τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά.

    «Εχουν γίνει -εξ όσων γνωρίζω- δύο διαβήματα για το συγκεκριμένο θέμα στη διάρκεια της εβδομάδος, ένα στην Αγκυρα και ένα στην Αθήνα» είπε ο κ. Αντώναρος ενώ σημείωσε ότι το περιεχόμενο των διπλωματικών διαβημάτων δεν κοινοποιείται.

    Σχετικά με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχολίασε ότι η Τουρκία «έχει τις θέσεις της και εμείς έχουμε τις δικές μας, τις οποίες και υποστηρίζουμε». Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό στα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

    [05] ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΕΛΗΝΗ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (12:47 UTC+2)

    Με ρομαντικό αλλά και εντυπωσιακό τρόπο θα αποχαιρετίσει τον Οκτώβριο η σελήνη, η έκλειψη της οποίας θα είναι ορατή από την χώρα μας.

    Η ολική έκλειψη, θα ξεκινήσει στις 3.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου και θα κορυφωθεί στις 6.00. Εντυπωσιακό θα είναι το κόκκινο χρώμα της, καθώς θα αρχίσει να μπαίνει στη σκιά της γης.

    [06] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    "Θα πρέπει η Τουρκία να παύσει να συμπεριφέρεται προκλητικά σε βάρος της Ελλάδος και να δημιουργεί την εντύπωση ότι άλλα λέγει για την ευρωπαϊκή προοπτική της και διαφορετικά πράττει έναντι της χώρας μας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, στη Λ.Α.Φ.Θ. ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, Χρήστος Βαφειάδης.

    "Παρά τον ειλικρινή, όπως πιστεύω προσανατολισμό της τουρκικής κυβερνήσεως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εθνικιστικές και ασυμβίβαστες με τις ευρωπαϊκές αρχές τάσεις, εξακολουθούν να εμφανίζονται κατά διαστήματα με διάφορες ενέργειες στο Αιγαίο, στην Κύπρο ή εναντίον του Πατριαρχείου. Δεν θέλω να επιμείνω στα θέματα αυτά, για να μην νομισθεί ότι η χώρα μας, λόγω των γεγονότων αυτών διατηρεί επιφυλάξεις για τον ορισμό ημερομηνίας ενάρξεως διαπραγματεύσεως για την ένταξη της Τουρκίας. Δεν διατηρούμε αρνητικές απέναντι της Τουρκίας σκέψεις, αλλά θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της προς την Ευρώπη συνοδεύεται από ειλικρινή διάθεση αλλαγών τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που συνδέονται με τη χώρα μας και την Κύπρο, επισήμανε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται να οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση "και συνοδεύονται από τις ευχές όλων μας να καταλήξουν στη σύνταξη ενός συνυποσχετικού για την ανάθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της λύσεως του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να προβληθεί ως νέος εθνικός στόχος η αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητας μας."Εχω την πεποίθηση ότι χρειαζόμεθα την αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητας μας για την ανάδειξη της χώρας μας στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχει μια απόσταση αισθητικής και πολιτισμού που μας χωρίζει από άλλους προηγμένους λαούς. Ως πολιτισμό εννοώ κάτι διαφορετικό από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό πολιτισμό που αναδεικνύει μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες. Εννοώ τον πολιτισμό της καθημερινότητας μας, της κοινωνικής μας συμπεριφοράς, τον πολιτισμό που αναφέρεται στο ήθος μας, την εξωτερική εμφάνιση των πολεών μας και των χωριών μας, την αισθητική ανάπλαση των χώρων εντός των οποίων κινούμεθα, την προστασία του περιβάλλοντος μας. Ακόμη εννοώ τον καθημερινό τρόπο συμπεριφοράς μας, την ευσυνείδητη προσφορά των υπηρεσιών μας και της εργασίας μας εις όλα τα επαγγέλματα που ασκούμε τη στάση μας ως κοινωνικών ανθρώπων έναντι των συνανθρώπων μας και με ιδιαίτερη έμφαση να υπενθυμίσω ότι στερούμεθα αθλητικής παιδείας και καλής συμπεριφοράς κατά τις αθλητικές συναντήσεις.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε την συνεισφορά των πολιτών στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι απέδειξαν ότι όταν τίθεται ένας στόχος εθνικής σημασίας και καλούνται όλοι οι πολίτες να βοηθήσουν, τότε όλοι βάζουν τα δυνατά τους και αποδεικνύονται ικανοί, όσον και άλλοι λαοί να πετύχουν τον στόχο.

    Αναφέρθηκε επίσης και στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας λέγοντας πως αυτή είναι πραγματικότητα «παρά τις θλιβερές φωνές των διαρκώς παραπονούμενων, παρά τη μελαγχολική διάθεση των εξ επαγγέλματος κριτικών» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόοδος του τόπου θα συνεχιστεί με τη βοήθεια όλων των κυβερνήσεων «άλλοτε με βραδύτερους και άλλοτε με ταχύτερους ρυθμούς».

    [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Στρασβούργο, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    "Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία θα είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη για την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη" τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μπεγλίτης στην παρέμβασή του στη σημερινή συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας.

    "Η Ινδία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δημοκρατική χώρα, με ιστορία και πολιτιστικό παρελθόν. Είναι συγχρόνως όμως μια χώρα του μέλλοντος που οικοδομεί με συνέπεια και σταθερότητα τις βάσεις της οικονομικής , κοινωνικής, επιστημονικής , τεχνολογικής της ανάπτυξης" είπε ο κ. Μπεγλίτης και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μέλη έχουν κάθε συμφέρον να αναπτύξουν με την Ινδία μια νέα στρατηγική συμμαχία, μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση.

    Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή η σχέση θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό του διεθνούς συστήματος, στις αναγκαίες παγκόσμιες και περιφερειακές ισορροπίες, στη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου, στην υπεράσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη μεταρρύθμιση του συστήματος του ΟΗΕ και στην ενίσχυση του νομιμοποιητικού του ρόλου για την ειρηνική επίλυση των κρίσεων.

    Κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει την παράδοση της Ινδίας στην αυτόνομη και αδέσμευτη εξωτερική πολιτική καθώς και τη συμμετοχή της σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, όπως πχ στην Κύπρο.

    Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο της Ινδίας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της κοινωνίας της πληροφορίας, και υπογράμμισε ότι πρέπει η Ε.Ε. να προωθήσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τα προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών, μεταξύ πανεπιστημιακών, ερευνητικών ιδρυμάτων, φοιτητών και επιστημονικού προσωπικού, όπως και τα προγράμματα υποτροφιών.

    [08] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν υπάρχει κάποιος σχολιασμός για την τοποθέτηση του κ. Γκιούλ περί επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε:

    «Όπως έχω ήδη πει, ο δίαυλος επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτός και βεβαίως υπάρχουν επαφές όταν απαιτείται. Αλοίμονο αν δεν υπήρχαν».

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

    Aθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Στη διοργάνωση Συνεδρίου, με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία στη νέα εποχή», προχωρούν ο Δήμος Κερατσινίου και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Τη σχετική απόφαση έλαβε η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου.

    Μάλιστα, η πρόταση, που είχε καταθέσει ο Αντιδήμαρχος Ζαχαρίας Ζούπης, συνοδευόταν από βασικούς άξονες που θα μπορούσαν να αποτελούν την ατζέντα του Συνεδρίου. Αυτοί είναι «ανοιχτό σχολείο και τοπική κοινωνία: Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «νέοι θεσμοί, σύγχρονες ανάγκες. Προβλήματα και Προοπτικές», «παλιννοστούντες και Αλλοδαποί μαθητές στην εκπαίδευση. Προβλήματα, παρεμβάσεις υποστήριξης», «η εκπαίδευση στην Κοινωνία της Πληροφορίας», «διαρκής Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Ενηλίκων. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και «κοινωνία και μαθησιακά προβλήματα. Πρόληψη-Αντιμετώπιση».

    Πριν λίγες μέρες συνεδρίασε η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της ΤΕΔΚΝΑ, παρουσία και εκπροσώπων του Δήμου Κερατσινίου και συζήτησε θέματα προετοιμασίας του. Συστήθηκε δε Οργανωτική Επιτροπή για να ασχοληθεί πιο εντατικά με τα πρακτικά θέματα της προετοιμασίας.

    [10] Ο ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, ενώ

    τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

    1. Η συνοχή των εθνικών πολιτικών με την πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας της Ε.Ε.

    2. Η καταπολέμηση των μεταδιδόμενων νόσων HIV/AIDS, στο πλαίσιο καταπολέμησης της φτώχειας και,

    3. Η Ασφάλεια και Ανάπτυξη.

    Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και στις τρεις θεματικές ενότητες, ενώ στο περιθώριο του Συμβουλίου είχε συναντήσεις με τον απερχόμενο Επίτροπο κ. Nielsen και την Ολλανδή υπουργό ομόλογό του και Προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Agnes Van Ardenne- Van Der Hoeven.

    [11] ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΕ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Ανοιχτά θα παραμείνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο όλα τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ), με αποκλειστικό σκοπό να δέχονται αιτήσεις οφειλετών για υπαγωγή τους στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν. 3259/04.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΕ, τα καταστήματά της θα λειτουργήσουν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

    [12] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Απόφαση για τη θέσπιση του ποσοστού μείωσης Πυκνότητας Βόσκησης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Εκτατικοποίηση Κτηνοτροφίας" του ’ξονα 3 του ΕΠΑΑ 2000 2006, υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

    Η απόφαση αυτή αφορά τον ορισμό ανώτατου ποσοστού μείωσης της πυκνότητας βόσκησης, βάσει του αρθ. 4 της - με αρ. 565/216267 / 138 / 8-1-2004 ΚΥΑ - εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος για τη νήσο Κάσο του Νομού Δωδεκανήσου.

    Το ανώτατο ποσοστό μείωσης της πυκνότητας βόσκησης ποσοστό ορίζεται στο 78,2% πλέον από τη μέγιστη Πυκνότητα Βόσκησης, όπως άλλωστε ορίζεται και στους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την ένταξη 78 δικαιούχων στο πρόγραμμα της Εκτατικοποίησης Κτηνοτροφίας.

    [13] ΝΕΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει τη σωστή εφαρμογή των νόμων για την προστασία των καταναλωτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των νόμων, είναι οι πολίτες να ξέρουν τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές και να έχουν εύκολη πρόσβαση στους μηχανισμούς αποκατάστασης αποζημίωσης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή του ΙΝΚΑ και προσθέτει ότι «ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή, David Byrne, ανακοίνωσε χθες το πλήρες σχέδιο για ένα νέο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την ενημέρωση και στήριξη των καταναλωτών».

    Το νέο δίκτυο θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση δύο ήδη υπαρχόντων δικτύων: των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή, «Euroguichets», τα οποία παρέχουν πληροφορίες και βοήθεια στις διασυνοριακές υποθέσεις των καταναλωτών και το Ευρωπαϊκό Εξωδικαστικό Δίκτυο(ΕEJ-NET), το οποίο βοηθά τουs καταναλωτές μέσω εναλλακτικών τρόπων επίλυσης προβλημάτων καθώς και με τη συνεργασία μεσολαβητών. Το νέο δίκτυο, θα λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2005.

    Σύμφωνα με την έρευνα του «Ευρωβαρομέτρου» που δημοσιεύτηκε στις 25/10/2004, με τίτλο «Ευρωπαίοι Πολίτες και Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη», οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον στο να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω ενός δικτύου της Ε.Ε., το οποίο έχει σαν στόχο να βοηθήσει στην επίλυση διασυνοριακών καταναλωτικών υποθέσεων. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων ήταν ενήμεροι για την ύπαρξη εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, όπως για παράδειγμα: μεσολαβητές και διάφορα συστήματα παραπόνων.

    Η Επιτροπή θέλει να προωθήσει τη χρησιμότητα των μεθόδων αυτών, στην επίλυση διασυνοριακών καταναλωτικών υποθέσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εάν είχαν κάποιο παράπονο-διαφορά διασυνοριακή, θα τους ενδιέφερε να συμβουλευτούν το παραπάνω δίκτυο για πληροφόρηση και εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών σε άλλες χώρες.

    Μέχρι σήμερα, οι καταναλωτές είχαν να διαλέξουν μεταξύ διάφορων δικτύων ώστε να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όμως τις περισσότερες φορές δεν γνώριζαν ποιο ταιριάζει στις ανάγκες τους. Ο στόχος του νέου δικτύου είναι η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών, από την πληροφόρηση έως την επίλυση καταναλωτικών διαφορών.

    [14] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Με δύο επιπλέον πτήσεις την εβδομάδα, ενισχύουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές την παρουσία τους στο δρομολόγιο Αθήνα-Λονδίνο, ενώ προχώρησαν και σε επέκταση της συνεργασίας τους με την Hellas Jet στο δρομολόγιο Αθήνα-Βρυξέλλες- Αθήνα.

    Ειδικότερα, πέρα των 17 εβδομαδιαίων δρομολογίων από Αθήνα προς το αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, από τις 31 Οκτωβρίου προστίθενται άλλες δύο πρωινές αναχωρήσεις, Τρίτη και Παρασκευή, με προορισμό το αεροδρόμιο Γκάντγουϊκ, σε ωράρια ιδιαίτερα ελκυστικά για την πλήρη εκμετάλλευση της ημέρας. Συγκεκριμένα, η αναχώρηση από Αθήνα είναι 6:45 το πρωί την Τρίτη και 7 το πρωί την Παρασκευή, ενώ οι αναχωρήσεις από το Γκάντγουϊκ θα είναι στις 9:45 το πρωί (τοπική ώρα).

    Στο μεταξύ, από την 1η Νοεμβρίου οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Hellas Jet θα συνεργαστούν στο δρομολόγιο Αθήνα - Βρυξέλλες - Αθήνα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών τους, στους οποίους θα προσφέρουν αυξημένες επιλογές ωραρίων πτήσεων.

    Οι δύο εταιρίες θα πραγματοποιούν συνολικά 13 πρωινές και τέσσερις απογευματινές πτήσεις την εβδομάδα. Όλες οι πτήσεις θα φέρουν τον κωδικό των Ολυμπιακών Αερογραμμών (ΟΑ), ενώ τα δρομολόγια θα εκτελούνται με αεροσκάφη Α320 της Hellas Jet και Boeing 734 και 717 των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    [15] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Απόφαση με την οποία εντάσσονται 281 δικαιούχοι σιτοπαραγωγών στο πρόγραμμα 3.1 της Βιολογικής Γεωργίας, στο Νομό Λάρισας, υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

    Οι ενδιαφερόμενοι που περιλαμβάνονται στην κατάσταση των δικαιούχων, μέσα σε διάστημα 10 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης ένταξης, θα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Λάρισας.

    [16] ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ έδωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ, με τον οποίο συναντήθηκε, σήμερα, στη Βιέννη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι οι δυο χώρες δεν έχουν κανένα «ανοιχτό» μεταξύ τους θέμα, ενώ συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Βιέννης και Σκοπίων.

    Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η χώρα του βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό στάδιο ανάπτυξης, καθώς προσπαθεί να υλοποιήσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, παρέχοντάς της κάθε δυνατή βοήθεια. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σιούσελ, η Αυστρία θέλει να γίνει η «γέφυρα» μεταξύ της ΠΓΔΜ και της ΕΕ.

    [17] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΕΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ

    Αγκυρα, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Οι σχέσεις Τουρκίας Ε.Ε. υπό το φως των προτάσεων που έγιναν στην Έκθεση της Επιτροπής της Ε.Ε., της 6ης Οκτωβρίου του 2004, προς την κατεύθυνση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξετάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού ΣΕΑ, «τονίσθηκε ότι δεν θα πρέπει να προβλέπονται και για την Τουρκία οι όροι και οι μέθοδοι που δεν προβλέπονται και για τις άλλες χώρες-μέλη, προς την κατεύθυνση της αρχής της τήρησης ίσων διαδικασιών που έγινε αποδεκτή με τις αποφάσεις του Ελσίνκι του 1999».

    Στη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε, επίσης, η κατάσταση στο Ιράκ.

    [18] ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 27 Οκτωβρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Μικρή άνοδο παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω των κερδών που κατέγραψαν οι εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 0,41%, κλείνοντας στις 70,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 391 χιλιάδες λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, οι οποίες συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας 207 χιλιάδων λιρών.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 944,4 μονάδες.

    Αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,003% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 315,52 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 27 Οκτωβρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαιρετίζει οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται από τις δυο κοινότητες στην Κύπρο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αυξημένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Σε επιστολή του προς στον Εργατικό βουλευτή Tομ Κοξ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ σημειώνει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να συνεργάζονται.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΛΜΑΖ- ΤΑΝΕΡ

    Αγκυρα, 27 Οκτωβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας καλούνται να απολογηθούν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ, και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Γκιουνές Τάνερ, για την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Turkbank.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της παραπομπής των δυο πολιτικών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της συγκεκριμένης τράπεζας.

    Οι κ.κ. Γιλμάζ και Τάνερ κατηγορούνται ότι ευνόησαν με τις ενέργειές τους τον τελικό αγοραστή της Turkbank.

    Η υπόθεση Γιλμάζ- Τάνερ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας για τη διαφθορά σε πολλές ιδιωτικοποιήσεις.

    Σημειώνεται ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο το 1998.

    [21] ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΚΑΚΙΟΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Πολλά παράπονα από τους νεαρούς παίκτες έχει ο προπονητής του Ηρακλή, Λευτέρης Κακιούσης. Και αυτό γιατί δεν άρπαξαν την ευκαιρία που είχαν να δείξουν το καλό τους πρόσωπο στην πρώτη αγωνιστική της FEL απέναντι στη Ρασίνγκ Παρί.

    «Η συμμετοχή μας σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση ήταν καθαρά για τους νεαρούς παίκτες που πρέπει να αποκτήσουν την ανάλογη εμπειρία», αναφέρει ο κ. Κακιούσης και συνεχίζει δηλώνοντας ότι είναι δυσαρεστημένος και με την παρουσία του κόσμου που δεν γέμισε μέχρι στιγμής το Ιβανώφειο. «Κάποια στιγμή θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος μας θα γεμίσει το γήπεδο μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κακιούσης.

    [22] ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Στους δεύτερους αγώνες της πρώτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδος ο Αρης πέτυχε σπουδαία νίκη- πρόκριση σε βάρος της Καβάλας, ο ΠΑΟ σε βάρος του Ατσελένιου στην Κρήτη και ο Παύλος Μελάς σε βάρος του Εθνικού Αστέρα. Ο Πανσερραϊκός κέρδισε με 3-1 την Λαμία, ενώ ο Απόλλων Αθηνών παίζοντας καλό ποδόσφαιρο επιβλήθηκε της Ενωσης Θράκης με 2-0, όπως και η Πτολεμαϊδα που κέρδισε την Προοδευτική με 1-0. Στην επόμενη φάση του κυπέλλου προκρίθηκαν ο Πανσερραϊκός, ο Παύλος Μελάς, η Πτολεμαϊδα, ο Απόλλων Αθηνών, ο Αρης και ο ΠΑΟ.

    Αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα είναι:

    Λαμία-Πανσερραϊκός 1-3 (0-1)

    Παύλος Μελάς-Εθνικός Αστέρας 4-1 (0-1)

    Προοδευτική-Πτολεμαϊδα 0-1 (0-1)

    Απόλλων Αθηνών-Ενωση Θράκη 2-0 (2-1)

    Αρης-Καβάλα 4-1 (1-2)

    Ατσαλένιος-ΠΑΟ 0-4 (2-3).

    Αύριο ο Ολυμπιακός Βόλου/ Κασσάνδρα θα αντιμετωπίσει τον Εθνικό. Το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 1-1.

    [23] ΠΑΟΚ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αρθροσκόπηση του Λάμπρου Βαγγελή από τον γιατρό του ΠΑΟΚ Γιώργο Οικονομίδη. Ο παίκτης που τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Αρη (υπέστη ρήξη έσω μηνίσκου) θα μείνει περίπου για πέντε εβδομάδες εκτός αποστολών, ενώ από την κλινική θα βγει αύριο το πρωί. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει και εκτός προπονήσεων. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού σε 15 μέρες θα αρχίσει να τρέχει και σε ένα μήνα θα μπορεί να πάρει μέρος στις προπονήσεις του Δικεφάλου.

    Την Παρασκευή θα παραλάβει ο ΠΑΟΚ τα 973 εισιτήρια του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Οι Θεσσαλονικείς οπαδοί του Δικεφάλου ετοιμάζουν εκδρομή στην Αθήνα, προκειμένου να στηρίξουν την ομάδα τους στο γήπεδο «Καραϊσκάκη».

    [24] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΜΕΛΑΘΛΟ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Ο Αρης επιστρέφει και πάλι στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, μετά από απουσία 17 μηνών. Ετσι η ομάδα του Τσαρλς Μπάρτον θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια προπόνηση στο ανακαινισμένο «Παλέ» εν όψει του αγώνα της Κυριακής όπου θα υποδεχθεί στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος τον Πανιώνιο.

    Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα. Πάντως το ιατρικό τιμ της ομάδας είναι αισιόδοξο και εκτιμάται πως ο διεθνής σέντερ θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημά του και θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κίτρινους.

    [25] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ 4-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Αν και αγωνίστηκε με πολλές ελλείψεις ο ΠΑΟ κέρδισε εύκολα στην Κρήτη τον Ατσαλένιο με 4-0 και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας

    Τα τέρματα πέτυχαν οι Παπαδόπουλος στο 6' και 23', Μίτου στο 61' και Σαπάνης στο 77'. Σημειώνεται ότι στο 57' ο ΠΑΟ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Μπικόφσκι από τον Ταουσιάνη.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσαχειλίδης του συνδέσμου Πειραιά, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Λεκάκη, Διγενή και Ντεμπα-Νιρέν.

    ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ: Ρουμπάκης, Αργέντης (57` Καρβελάς), Διγενής (57` Λουλιάδης), Ταουσιάνης, Καλογεράκης, Νικηφόρος, Πολεμαρχάκης, Καλογιαννάκης, Λεκάκης, Μαρκάκης, Μακράκης.

    ΠΑΟ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα (65` Τριποτσέρης), Κωνσταντινίδης, Χένρικσεν, Κώτσιος, Μάριτς, Σαπάνης, Μίτου, Σκάτσελ (60` Επαλέ), Μπικόφσκι, Παπαδόπουλος (46` Ντέμπα-Νιρέν).

    [26] Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Βρυξέλες, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών, θανατηφόρος στις περιπτώσεις που προσβάλλει ανθρώπους, έφτασε στην Ευρώπη μέσω δύο αετών που μεταφέρθηκαν παράνομα από την Ταϊλάνδη στις Βρυξέλες και μόλυνε έναν κτηνίατρο. Οι βελγικές Αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    «Είμασταν πολύ, πολύ τυχεροί» δήλωσε στο NewScientist.com η Ρενέ Σνάκεν του βελγικού Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. «Θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε βόμβα για την Ευρώπη» σχολίασε.

    Οι αετοί εντοπίστηκαν κατά τύχη στο αεροδρόμιο των Βρυξελών την περασμένη εβδομάδα και θανατώθηκαν. Δεδομένου όμως ότι άγρια ζώα εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη ίσως είναι θέμα χρόνου πριν ο ιός εξαπλωθεί από την Ασία και σε άλλες ηπείρους.

    Το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν1 έπληξε νωρίτερα φέτος τα πτηνοτροφεία σε πολλές χώρες της Ασίας και μόλυνε 44 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, από τους οποίους οι 32 πέθαναν.

    [27] ΦΡΑΤΙΝΙ: Ο ΜΠΟΥΤΙΛΙΟΝΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Ρώμη, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε παραμένει προς το παρόν υποψήφιος της ιταλικής κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    Ο Φρατίνι είπε πως ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συζητήσει την κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον νέο πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Όταν ρωτήθηκε, αν η Ιταλία θα επανεξετάσει την υποψηφιότητα Μπουτιλιόνε, ο Φρατίνι τόνισε πως "αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν και στους ευρωπαίους ηγέτες. Σίγουρα εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα".

    [28] ΝΙΚΗ ΚΑΡΖΑΪ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις πρώτες προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν με μία καθαρή νίκη του προσωρινού προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, ο Καρζάι εξασφαλίζει ποσοστό 55,3% ήτοι συνολικά 4,4 εκατομμύρια ψήφους. Το αποτέλεσμα δίνει μια καθαρή νίκη στον προσωρινό πρόεδρο, παρότι στην καταμέτρηση δεν συμπεριελήφθησαν 65.000 ψήφοι από πάνω από 300 κάλπες που αποκλείστηκαν για να γίνει έρευνα μετά από παράπονα για παρατυπίες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από ανεξάρτητη επιτροπή και οι ψήφοι αυτοί θα συμπεριληφθούν στο συνολικό αποτέλεσμα, ανέφεραν αξιωματούχοι.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας Μοχάμαντ Γιουνούς Κανούνι ήλθε δεύτερος με 16,3% στην αναμέτρηση με τους 18 υποψήφιους.

    [29] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΛΕΕΙ Ο ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 27 Οκτωβρίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως "τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται εκ των προτέρων δεδομένα" σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας πως αυτό θα ήταν "προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

    "Είναι σωστό η Τουρκία να διανύσει το δρόμο που χρειάζεται για να ενταχθεί στην ΕΕ και όχι η ΕΕ να προσαρμοστεί στην Τουρκία", τόνισε ο Σιράκ, σύμφωνα με τον Κοπέ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Μια ημέρα μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σιράκ επανέλαβε την πεποίθησή του πως, υπό όρους, είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης να μπορέσει η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, αν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.

    [30] ΜΠΛΕΡ: ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΖΩΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 27 Οκτωβρίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να "εγγυηθεί" ότι η αποστολή των βρετανικών στρατευμάτων στην περιοχή που ελέγχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα τερματιστεί τα Χριστούγεννα, ημερομηνία που έχει προσδιοριστεί για την επιστροφή του σκοτσέζικου συντάγματος Black Watch (Μαύρη Φρουρά) στη Βρετανία, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η βρετανική δύναμη, που αναχώρησε σήμερα από τη Βασόρα με προορισμό το κεντρικό Ιράκ στο πλαίσιο της αναδιάταξης που αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, "θα επιστρέψει έως τα Χριστούγεννα", επιβεβαίωσε ο Μπλερ, στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αφιερωμένη σε ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας του Κοσμά Παπαδόπουλου με θέμα «συντονισμός με τη φύση» θα πραγματοποιηθεί από την 1η ως τις 13 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Θέρμης.

    Ο Κοσμάς Παπαδόπουλος με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1989. Τον Απρίλιο του 2002, μετά από δώδεκα χρόνια δουλειάς στη φωτογραφία, παρουσιάζει την Πρώτη του έκθεση με τίτλο «Συντονισμός με τη φύση» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και αποσπά άριστες κριτικές από τους επισκέπτες και τους ειδικούς στο χώρο της Φωτογραφίας. Τα φωτογραφικά του θέματα αποτελούν αυστηρή επιλογή και αναδεικνύουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Θέρμης.

    [32] "ΕΦΤΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ Λ.ΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Το έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη «Εφτά λογικές απαντήσεις» που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου που προκήρυξε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται από τις 5 Νοεμβρίου, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού.

    Οι «Εφτά λογικές απαντήσεις», ένα έργο με σύγχρονη θεματολογία, είναι διαδοχικοί μονόλογοι και τα αναπάντητα ερωτήματα επτά συνηθισμένων ανθρώπων.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός, σκηνικά- κοστούμια: Λίλα Καρακώστα, μουσική: Γιώργος Χούχος, φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, βοηθός σκηνοθέτη: Σουζάνα Ιωαννίδου, βοηθός σκηνογράφου: Νατάσσα Ζηβανού, βοηθός φωτιστή: ’ννα Μπόη, οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): ’ρης Τσαμπαλίκας, Έφη Δρόσου, Μιχάλης Γούναρης, Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Στέργιος Τζαφέρης, ’ννη Τσολακίδου.

    Οι παραστάσεις θα δίνονται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή.

    [33] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2004 (14:00 UTC+2)

    Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και το Μουσείο Τεχνολογίας στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πάρκο γνώσης που κατασκευάστηκε σε έκταση 48.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.500 τ.μ. είναι εκθεσιακοί χώροι. Διαθέτει πλανητάριο 150 θέσεων, ένα κινηματοθέατρο ευρείας οθόνης 300 θέσεων, έναν προσομοιωτή 18 θέσεων, τα οποία χρησιμοποιούν εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό ψηφιακών προβολών, καθώς επίσης εκθεσιακούς και μουσειακούς χώρους.

    Η σφαίρα του πλανητάριου έχει διάμετρο 25 μέτρων και στην αίθουσά του το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί προγράμματα για το σύμπαν, τη γη, το ηλιακό σύστημα, τους γαλαξίες. Στο κινηματοθέατρο θα προβάλλονται ταινίες δύο και τριών διαστάσεων για τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου, σε επίπεδη οθόνη 500 τ.μ. Ο προσομειωτής εικονικής πραγματικότητας έχει κατασκευαστεί με βαγόνια 18 θέσεων, με τη δυνατότητα να ταξιδεύει τον θεατή, δίνοντας την αίσθηση του αληθινού, για παράδειγμα για ένα ταξίδι στο διάστημα ή στον ωκεανό.

    Στους εξωτερικούς του χώρους θα δημιουργηθεί το πάρκο της γνώσης, με διάφορα επιστημονικά θέματα και παρουσιάσεις, όπως η χρήση της ηλιακής ενέργειας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έμεινε εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες του τεχνολογικού κέντρου. «Το επίτευγμα αυτό δεν είμαι σε θέση τεχνολογικά να το εκτιμήσω, θαυμάζω όμως τις εγκαταστάσεις, θαυμάζω τις δραστηριότητες που μας εξηγήθηκαν, θαυμάζω την προσπάθεια η οποία κατεβλήθη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ένα κέντρο θαυμάσιο για όλα τα Βαλκάνια, ίσως και πέραν αυτών. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η εποχή που ζούμε έχει απόλυτη ανάγκη της τεχνολογίας. Χωρίς τεχνολογία δεν υπάρχει πλέον ζωή, και ζωή σημαίνει η συνεχής παρακολούθηση της τεχνολογίας», είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Το Κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό στα τέλη Οκτωβρίου, και θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι τις 11.00 το βράδυ, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται από 3-8 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 October 2004 - 18:13:57 UTC