Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
  • [02] "ΠΝΙΓΗΚΕ" Ο ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΛΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΥΡΑ
  • [05] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Λ. ΓΥΡΑ
  • [06] ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ PHILOXENIA ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ
  • [07] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΤΥΧΗΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΥΠΟΚΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [09] ΟΥΡΑ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΤΙΡ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [10] ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ
  • [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [12] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΑΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [14] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 88-82 ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ
  • [15] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΗΡΕ Η ΜΕΝΤ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ Ν.Φ.
  • [16] ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ 16 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [17] 37 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ
  • [18] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [19] 24 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ
  • [20] ΣΥΝΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΜΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [21] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [01] "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Κατά των κινητοποιήσεων για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τάχθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Μιλώντας σήμερα σε κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι το κόμμα «δεν ενθαρρύνει διαδηλώσεις και συλλαλητήρια», ενώ ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθούν αψυχολόγητες ενέργειες.

    «Καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση που δημιουργεί στους Έλληνες πολίτες η απόφαση των ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συναίσθημα αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη μάχη που δίνει για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η ΝΔ δεν ενθαρρύνει κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

    Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ότι το θέμα των Σκοπίων «πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και σύνεση».

    Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει την ιδέα των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό, από όπου και αν προέρχονται. Αντιθέτως, θα εντείνει τις πρωτοβουλίες του τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της συμβιβαστικής λύσης.

    Πάντως, την ίδια ώρα, παρά τις αντιρρήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων, κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Μπους, προαναγγέλλει τόσο η ομογένεια στις ΗΠΑ όσο και ο ΛΑΟΣ αύριο στην Θεσσαλονίκη.

    [02] "ΠΝΙΓΗΚΕ" Ο ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ

    Ηράκλειο, 6 Νοεμβρίου 2004 (21:08 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην περιοχή του νομού Ηρακλείου από έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη βόρεια Κρήτη από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου.

    Δεκάδες υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και αρκετές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο.

    Πλημμύρες σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και στα Χανιά, όπου τα νερά κατέκλυσαν την αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο.

    Στο νομό Ηρακλείου, ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς, όπου λόγω της καταρρακτώδους βροχής πλημμύρισαν σπίτια και ξενοδοχεία και παρασύρθηκαν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας, μόλις ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετέβη στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στο μεταξύ, από το πρωί του Σαββάτου οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν στην πόλη του Ηρακλείου είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και δεκάδες σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν.

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 380 κλήσεις και τα συνεργεία της δούλευαν ακατάπαυστα για την άντληση των υδάτων.

    Τέλος, μια 75χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από ηλεκτροπληξία στον Πόρο Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής. Η άτυχη γυναίκα, που έπαθε ηλεκτροπληξία, όταν προσπάθησε να καθαρίσει το σιφόνι στην αυλή του σπιτιού της, μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου μετά από λίγη ώρα εξέπνευσε.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΛΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Βουκουρέστι, 6 Νοεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    «Εμείς οι Βαλκάνιοι έχουμε ταλανιστεί από παρεμβάσεις μεγαλυτέρων δυνάμεων, και στο μέτρο που συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, στο μέτρο που λύνουμε τα προβλήματά μας μέσα από μία προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και με αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις, σ' αυτό το μέτρο, αποτρέπουμε παρεμβάσεις έξωθεν και μονομερείς, όπως π.χ. η πρόσφατη ενέργεια των ΗΠΑ για την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των ηγετών των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων των Βαλκανικών χωρών.

    «Με την ευκαιρία της συνάντησης των Σοσιαλιστών της περιοχής των Βαλκανίων, αποφάσισα να έρθω να μιλήσω για τα θέματα των Βαλκανίων και τις προοπτικές των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα να περάσω κι εγώ κάποια συγκεκριμένα

    μηνύματα», δήλωσε αμέσως μετά τη Σύνοδο ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Ένα βασικό μήνυμα είναι, ότι εμείς οι Βαλκάνιοι έχουμε ταλανιστεί από παρεμβάσεις μεγαλυτέρων δυνάμεων, και στο μέτρο που συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, στο μέτρο που λύνουμε τα προβλήματά μας μέσα από μία προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και με αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις, σ' αυτό το μέτρο, αποτρέπουμε παρεμβάσεις έξωθεν και μονομερείς , όπως παραδείγματος χάρη η πρόσφατη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα.

    »Αυτό το λέω -τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- διότι εντέλει εμείς θα είμαστε που θα ζούμε σ' αυτή τη γειτονιά, εμείς είμαστε οι γείτονες μεταξύ μας. Είναι οι λαοί της περιοχής, τα παιδιά μας, που θα ζήσουν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και σε συνεργασία, για το καλό όλων των λαών της περιοχής.

    »Η ενότητα αυτή και η προσπάθεια συνεργασίας, όχι μόνο θα αποτρέψει τέτοιου είδους γεγονότα, αλλά θα συμβάλλει στο να ακουστεί η φωνή των λαών των Βαλκανίων, να μπορούμε να παίζουμε όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

    »Έχοντας μιλήσει γι' αυτά τα θέματα, θέλω να τονίσω ότι, η μονομερής αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της FYROM δημιουργεί εκ των πραγμάτων σημαντικά νέα δεδομένα. Αυτό το διαπίστωσα και εδώ από το κλίμα των συζητήσεων που είχα με τους συναδέλφους μου.

    »Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των κομμάτων, όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για να κάνουμε μία νέα αξιολόγηση, αξιολόγηση των νέων κινήσεών μας ώστε να μπορούμε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο το σημερινό», είπε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας:

    «Δεν θα μιλήσω για το θέμα των ευθυνών. Έχω μιλήσει ήδη για το θέμα αυτό. Θα πω, όμως, ότι από δω και πέρα χρειάζεται να συνεργαστούμε στενά. Και σ' αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωτοπόρο, θα πάρει πρωτοβουλίες, και θα είμαστε έτοιμοι για στενή συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και με την κυβέρνηση για να συμβάλλουμε τα μέγιστα».

    [04] ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΥΡΑ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του δημοσιογράφου Λευτέρη Γύρα:

    «Ο Λευτέρης Γύρας ήταν γνωστός για τη σεμνότητά του στον ιδιαίτερα δύσκολο χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και συνεπής υπηρέτης επί σειρά ετών στο σημαντικό χώρο της παιδείας, ως συντάκτης του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.

    »Η πορεία του στη δημοσιογραφία απέδειξε και την ωριμότητά του στο χειρισμό δύσκολων θεμάτων, γεγονός που τον οδήγησε άξια σε διευθυντικές θέσεις.

    »Ο Λευτέρης Γύρας ήταν σε όλους αγαπητός.

    »Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», δήλωσε ο κ. Αθανασάκης.

    [05] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Λ. ΓΥΡΑ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Τα συλλυπητήριά του, για το θάνατο του δημοσιογράφου Λευτέρη Γύρα, εκφράζει ο ΣΥΝ.

    «Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια για τον ξαφνικό χαμό του δημοσιογράφου Λευτέρη Γύρα, που τίμησε το λειτούργημά του μένοντας μέχρι τέλους όρθιος στο έργο της αντικειμενικής ενημέρωσης και των πολιτικών διεργασιών όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    [06] ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ PHILOXENIA ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Πενταπλάσιες αφίξεις ξένων εμπορικών επισκεπτών σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA της HELEXPOσε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της περσινής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα η έκθεση δέχτηκε εμπορικούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από 13 χώρες (Αίγυπτο, Βέλγιο, Ινδία , Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Τουρκία, Τυνησία, ΠΓΔΜ) ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται κορύφωση των αφίξεων των εμπορικών επισκεπτών.

    Από σήμερα το πρωί και για δύο ημέρες η έκθεση υποδέχεται και το ευρύ κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους προορισμούς και τα νέα ελκυστικά πακέτα διακοπών που προσφέρονται.

    Σήμερα, στα σταντ των εκθετών, ο πρόεδρος της HELEXPO κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θέμης Καρτσιώτης, απένειμαν τα βραβεία και τους επαίνους στις διακριθείσες συμμετοχές της 20ης PHILOXENIA. Τα Βραβεία Καλύτερης Δημιουργίας, απονεμήθηκαν στους: Καψής Ξενοδοχεία, Grecotel Hotels& Resorts, Masterwood, Φραγκης Κ. Δαγκλής Β. Ο.Ε. Οι έπαινοι απονεμήθηκαν στους: Αγουδήμος Lines, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Τα Ειδικά Βραβεία Διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: Μεσσηνιά- Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικης Προβολής, Dayrise Holidays, Ξενοδοχείο Plaza Resort, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμο Μουρεσίου, Κυκλάδες-Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, Δήμο Βόλου

    Επιτυχία σημειώνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης. Το πρωί πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΕΟΤ με θέμα «Διεύρυνση και Τουρισμός Νέες προοπτικές», η ημερίδα της HATTA, με θέμα «ΜΜΕ και Δικτύωση: ένα νέο μέτρο για τη δικτύωση των επιχειρήσεων», ενώ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΕΟΤ με τα περιφερειακά γραφεία, καθώς, και η ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo da Vinci, με θέμα «η ποιότητα στα συνεδριακά κέντρα». Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικές και άλλες εκδηλώσεις από πολλές νομαρχίες και δήμους που συμμετέχουν στην έκθεση ενώ στις 9 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα δοθεί συναυλία από τη HATTA και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η μουσική των λαών Ο ήχος των Βαλκανίων». Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ.

    Αύριο η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 11.00 έως τις 16.00

    [07] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΤΥΧΗΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Λευκωσία, 6 Νοεμβρίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, επέστρεψαν στην Κύπρο χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες όπου πήραν μέρος στη Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Πάφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Επιστρέφω από τις Βρυξέλλες όπου έλαβα μέρος στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Είναι γνωστά τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο. Σχετικές δηλώσεις έχω κάνει χθες».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

    Ερώτηση: Για το θέμα της ΠΓΔΜ, ποια είναι η θέση που εκφράζει επίσημα η Κυβέρνηση;

    Απάντηση: Έχω κάνει δύο δηλώσεις. Ότι ήταν μια ατυχής πρωτοβουλία των ΗΠΑ που ήρθε στον πλέον ακατάλληλο χρόνο, διότι η Ελλάδα είχε καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες για την εντατικοποίηση των συνομιλιών και μάλιστα υπήρχαν και διαπραγματεύσεις που ορίστηκαν με σκοπό τη διευθέτηση του θέματος που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η δήλωση των ΗΠΑ δεν βοηθά στην εξεύρεση συναινετικής λύσης. Εν πάση περιπτώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δήλωση του Προεδρεύοντος, Πρωθυπουργού της Ολλανδίας κ. Μπαλκενέντε, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να θεωρεί ότι το κατάλληλο όνομα είναι το FYROM και αυτό θα χρησιμοποιεί.

    Ερώτηση: Αυτό σημαίνει κάτι αναφορικά με το Κυπριακό;

    Απάντηση: Όχι, τίποτα απολύτως. Ουδεμία σχέση έχει.

    Ερώτηση: Σήμερα αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς είπε στους Τουρκοκύπριους να κάνουν υπομονή και πως ό,τι έγινε με το θέμα της ΠΓΔΜ θα γίνει και με εκείνους. Πώς σχολιάζετε αυτές τις δηλώσεις;

    Απάντηση: Δεν τις σχολιάζω. Νομίζω ότι δεν έχει καμία ομοιότητα το ένα με το άλλο, άλλωστε υπάρχουν σαφείς δηλώσεις και από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ποτέ το κατοχικό καθεστώς. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κανένα μέλος δεν μπορεί να την αναγνωρίσει γιατί έχουμε υπογράψει με την κάθε μια και με όλες μαζί τη Συνθήκη Προσχώρησης, με την οποία ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί και απλώς ανεστάλη το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις περιοχές, στις οποίες δεν έχει έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ερώτηση: Η δήλωση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου ότι, αν κατά τη διάρκεια της προενταξιακής της πορείας η Τουρκία επανέλθει σε πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος θα ανακοπεί αυτόματα η ενταξιακή της πορεία, ικανοποιεί την Κυπριακή Κυβέρνηση;

    Απάντηση: Αυτή η πρόνοια περιλαμβάνεται μέσα στην έκθεση της Επιτροπής. Υποθέτω ότι είναι γνωστό. Η ίδια η έκθεση της Επιτροπής έτσι λέγει, ότι ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας θα υπάρχει επιτήρηση όχι μόνο στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αλλά και στην εφαρμογή και εάν η εφαρμογή δεν είναι ικανοποιητική, οι διαπραγματεύσεις θα διακόπτονται. Έτσι προνοεί η έκθεση της Επιτροπής. Έχω μιλήσει με τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Σούσιελ όπως και με άλλους και η ίδια άποψη εκφράζεται και από άλλες χώρες.

    Ερώτηση: Έχει βελτιωθεί το κλίμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Κύπρου από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον από αυτό το τελευταίο σας ταξίδι σε σύγκριση με προηγούμενα ταξίδια και επαφές που είχατε;

    Απάντηση: Έχω επανειλημμένα πει ότι δεν είχα δει κανένα δυσμενές κλίμα. Υποθέτω ότι μόνο από την Κύπρο έβλεπαν αυτό το δυσμενές κλίμα και μάλιστα μόνο μερικά έντυπα. Ουδέποτε είδα εγώ εχθρικό κλίμα ή κακό κλίμα.

    Ερώτηση: Θα θέλαμε μια διευκρίνιση αναφορικά με τη δήλωσή σας στις Βρυξέλλες για την Επιτροπή που θα έχει επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την ενταξιακή διεργασία για την Τουρκία και η οποία θα λειτουργεί ως contact person. Πρόκειται για υπηρεσιακή ή διακομματική επιτροπή;

    Απάντηση: Δεν είναι Επιτροπή. Είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, η προεδρία. Όπως είναι η συνηθισμένη τακτική, κάθε χώρα-μέλος ορίζει ένα πρόσωπο υπηρεσιακό, το οποίο είναι ο άνθρωπος επαφής, δηλαδή όταν έχει η προεδρία ερωτήματα ή θέλει να πάρει απόψεις πάνω σε οποιοδήποτε από τα θέματα που εγείρονται απευθύνεται σε αυτό το πρόσωπο και παίρνει τις θέσεις των Κυβερνήσεων, αντί να συγκαλεί κάθε φορά συνεδρία 25 χωρών.

    Ερώτηση: Πώς χαρακτηρίζετε τις βολές της αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης ότι εφευρίσκετε συνεχώς συγκεκριμένα επικοινωνιακά τρικ, ώστε να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης, είτε οικονομικά είτε κοινωνικά προβλήματα, π.χ. το θέμα των χρηματοδοτήσεων, του Χρηματιστηρίου και άλλα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες;

    Απάντηση: Εσείς αυτά τα θεωρείτε ότι είναι επικοινωνιακά τρικ; Για το θέμα του Χρηματιστηρίου βγήκε η έκθεση της διερευνητικής Επιτροπής μετά από πολλή καθυστέρηση και όπως πάγια κάνει αυτή η Κυβέρνηση, όλες τις εκθέσεις διερευνητικών επιτροπών, όταν επιτρέπει ο νόμος, τις δημοσιοποιούμε. Αυτό έκανε και αυτή τη φορά. Ποιο είναι το τρικ; Δηλαδή θα ήταν προτιμότερο να την αφήναμε στα συρτάρια;

    Ερώτηση: Για το θέμα των χρηματοδοτήσεων;

    Απάντηση: Ζητήθηκε να αναφέρουμε εάν γίνονταν χρηματοδοτήσεις σε πρόσωπα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη για να προωθήσουν το Σχέδιο Ανάν και ανέφερα ότι είχα επιστολή από τον κ. ντε Σότο, ο οποίος παραδεχόταν ότι αυτό έγινε.

    Ερώτηση: Στοιχεία όμως δεν έχουμε δει ακόμη. Συνεχώς γίνεται λόγος για στοιχεία, αλλά δεν τα έχουμε δει.

    Απάντηση: Αυτοί που τα κατέχουν θα ήταν λίγο δύσκολο να δώσουν αποδείξεις ή συμβόλαια, ή επιταγές, είτε σε μένα είτε σε εσάς.

    Ερώτηση: Εσείς βασιστήκατε μόνο στην επιστολή που είχατε από τον κ. ντε Σότο;

    Απάντηση: Εγώ είπα αυτό που είναι πραγματικότητα. Είπα την αλήθεια.

    Ερώτηση: Συζητήσατε σε αυτό το ταξίδι το θέμα του βέτο για την Τουρκία σε σχέση με την τοποθέτηση και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πιο πολύ της Ελληνικής Κυβέρνησης;

    Απάντηση: Οι θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι γνωστές και ελέχθησαν επανειλημμένα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εξετάσει την κατάλληλη στιγμή το θέμα της αίτησης της Τουρκίας, υπό το φως των εξελίξεων και των συνθηκών που θα επικρατούν τότε, και νοουμένου ότι στο μεταξύ αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει ως αιτήτρια χώρα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι ένα θέμα που εξετάζεται μια φορά και τελειώνει. Πρόκειται για συνεχείς συζητήσεις συνεχείς σταθμίσεις ειδικά με την Ελληνική Κυβέρνηση, εδώ και πολλούς μήνες, από τον Ιούλιο, έχουμε συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

    Ερώτηση: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, δηλαδή όπως έγινε με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, να γίνει κάτι παρόμοιο και πριν τη 17η Δεκεμβρίου; Φημολογούνται διάφορα. Παρακολουθούμε στενά όλες αυτές τις παρασκηνιακές ζυμώσεις που γίνονται;

    Απάντηση: Εμείς δεν έχουμε ούτε ενδείξεις ούτε πληροφορίες για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία και νομίζω ότι είναι άσκοπο να συζητούμε από τώρα τι θα γίνει, εάν είναι το ένα ενδεχόμενο ή το άλλο. Ακόμη δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η Τουρκία θα πάρει ή όχι ημερομηνία.

    Ερώτηση: Υπάρχει ομοφωνία, επί του παρόντος, στο Εθνικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό;

    Απάντηση: Το Εθνικό Συμβούλιο έχει βγάλει ανακοίνωση μετά την τελευταία του συνεδρία και είναι στους όρους που έχω πει τώρα. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και θα ληφθεί απόφαση όταν έρθει η ώρα και όταν σταθμιστούν σωστά όλες οι εξελίξεις και συνθήκες της εποχής εκείνης. Δηλαδή αναμένεται ότι είτε το Εθνικό Συμβούλιο είτε εγώ θα πούμε από τώρα: ναι θα βάλουμε βέτο ή δεν θα βάλουμε; Αυτή είναι η πολιτική; Έτσι διεξάγεται;

    Ερώτηση: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιουλ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι επιθυμεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δει θετικότερα το θέμα, διότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ζητεί να αρχίσουν συνομιλίες για την ένταξή της μέσα στο 2005. Το σχόλιό σας;

    Απάντηση: Αυτό το θέμα εξετάζεται στην έκθεση της Επιτροπής, η οποία λέγει ότι έχει πολλά ακόμη να κάνει η Τουρκία για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη. Εάν η συμμόρφωση αυτή πρέπει να γίνει προτού καθοριστεί η ημερομηνία ή αν θα δοθεί περίοδος για τη συμμόρφωσή της στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αυτό είναι άλλο θέμα. Είναι αυτό το κύριο θέμα που θα συζητήσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Δεκεμβρίου αλλά και προηγουμένως. Γίνονται ήδη συζητήσεις.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΥΠΟΚΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 6 Νοεμβρίου 2004 (13:32 UTC+2)

    Υποκαταστήματα στο Ιράκ θα ανοίξουν οι τουρκικές τράπεζες Ziraat και Vakifbank ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για επαφές με στόχο την παραγωγή πετρελαίου από κοινού με το Ιράκ. Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα εξωτερικού Εμπορίου Κιουρσάντ Τούζμεν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας-Ιράκ επιτεύχθηκε συμφωνία για τη λειτουργία υποκαταστημάτων τουρκικών τραπεζών στο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται σε πρώτο στάδιο οι δυνατότητες να ανοίξουν υποκαταστήματα οι τράπεζες Ziraat και Vakifbank.

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας επισήμανε ακόμη ότι στη συμφωνία που υπεγράφη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας-Ιράκ προβλέπεται η έναρξη επαφών για την παραγωγή πετρελαίου από κοινού με το Ιράκ στην περιοχή Gharraf

    Ο κ Τούζμεν ανέφερε ακόμη επιτεύχθηκε συμφωνία για συνεργασία με τουρκικές επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότησης της βιομηχανίας του Ιράκ. Επίσης αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτροπή για την επιτάχυνση των εργολαβικών υπηρεσιών. Όπως τόνισε ο κ Τούζμεν οι Τούρκοι εργολάβοι έχουν αναλάβει την υλοποίηση σχεδίου ύψους 600 εκατομμυρίων και ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσό αυτό θα αυξηθεί τα 800 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο στόχος για τον ερχόμενο χρόνο είναι να φτάσει τα 1,5-2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ιράκ το δεκάμηνο του 2004 ξεπέρασαν τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στόχος είναι να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ Τούζμεν επισήμανε ότι στόχος για το 2005 είναι θα φτάσει ο όγκος εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ιράκ στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [09] ΟΥΡΑ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΤΙΡ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 6 Νοεμβρίου 2004 (12:48 UTC+2)

    Ουρά δέκα χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει 400 φορτηγά TIR στην συνοριακή πύλη Καπίκουλε της Τουρκίας στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι διαδικασίες στο τελωνείο γίνονται αργά λόγω του ότι στη βουλγαρική πλευρά δεν υπάρχει χώρος για τόσα πολλά φορτηγά. Αρμόδιοι του τελωνείου Καπίκουλε δήλωσαν ότι ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έξοδο 80 φορτηγών από τη χώρα αυτά περιμένουν ακόμη στην τουρκική πλευρά διότι δεν υπάρχει χώρο στη βουλγαρική.

    [10] ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Πάφος, 6 Νοεμβρίου 2004 (12:09 UTC+2)

    Κατανόηση για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και διάγνωση των δυσκολιών, διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Πάφου κατά την επιστροφή του από την βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «υπήρξε αρκετή κατανόηση αλλά ταυτόχρονα και διάγνωση δυσκολιών», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις και συμφέροντα «και η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να υπάρξει μια διεύρυνση των πορισμάτων που να καλύπτει και την Κύπρο» ώστε στοιχειώδη θέματα να γίνουν αποδεκτά για να μπορέσει η Τουρκία να καταστεί «ένας πραγματικά Ευρωπαίος υποψήφιος πληρώντας τις προϋποθέσεις όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 83-73 σε βάρος του Ολυμπιακού πέτυχε ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών που έγινε στο κλειστό της Πυλαίας. Επίσης τους βαθμούς της νίκης πήρε και ο Αρης που επικράτησε στην Λάρισα της τοπικής Ολύμπια με 81-73, ενώ ο ΠΑΟ κέρδισε εύκολα με 88-59 τον Ηρακλή.

    Όλα τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Πανιώνιος-Απόλλων Π. 88-82

    Μαρούσι-Πανελλήνιος 76-69

    ΜΕΝΤ-Ιωνικός 97-94 (79-79 κ.α.)

    Ολύμπια Λαρ.- Αρης 73-81

    ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 83-73

    Παναθηναϊκός-Ηρακλής 88-59

    Αύριο

    Μακεδονικός-ΑΕΚ

    Η βαθμολογία της αγωνιστικής είναι:

    ΠΑΟΚ 8

    Πανιώνιος 7

    Μαρούσι 7

    ΠΑΟ 7

    Μακεδονικός 6 (3 αγώνες)

    Άρης 6

    ΜΕΝΤ 6

    Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδας 6

    Απόλλων Π. 5

    Πανελλήνιος 5

    Ηρακλής 5

    Ολυμπιακός 5

    ΑΕΚ 4 (3 αγώνες)

    Ολύμπια Λάρισας 4.

    [12] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Ολοκλήρωσε σήμερα την προετοιμασία του ο ΠΑΟΚ εν όψει του αυριανού αγώνα της Τούμπας με τον Εργοτέλη. Ο προπονητής του Δικεφάλου, Ρολφ Φρίνγκερ επέλεξε στην αποστολή τους: Ατματσίδη, Ανδράλα, Βόκολο, Γαρπόζη, Γιασεμή, Εγκωμίτη, Ζησόπουλο, Καραδήμο, Koύτση, Κουτσόπουλο, Σαλπιγγίδη, Σκαρμούτσο, Τοχούρογλου, Χασιώτη, Φουτσίνι, Χάγκαν, Σπάσιτς και Ουντέζε.

    Εκτός αποστολής έμεινε ο Λουκά, αλλά και ο Θεοδωρίδης, καθώς και οι ανέτοιμοι Μαλαδένης, Μάρκου, Βαγγελής και ο τιμωρημένος Καρυπίδης.

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΑΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη σε βάρος της Ολύμπιας Λάρισας πέτυχε ο Άρης στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών. Χωρίς να πιάσει πολύ καλή απόδοση (ήταν απλά καλός) πήρε τους βαθμούς της νίκης, επικρατώντας στη Λάρισα της τοπικής Ολύμπιας με 81-73. Αντίθετα η Ολύμπια έδειξε ότι διαθέτει πολύ καλή ομάδα, με καλούς παίκτες και υπέροχο κοινό που την συμπαραστέκεται σε κάθε παιχνίδι. Οι παίκτες του Παρασκευά Μουρατίδη κατάφερναν να μένουν κοντά στο σκορ, δείχνοντας παράλληλα τη δυναμική τους. Πρώτος σκόρερ από την Ολύμπια Λάρισας ήταν ο Νάκιτς που πέτυχε 18 πόντους, ενώ από τον Αρη διακρίθηκαν οι Μεσεριάκοφ και Καραποστόλου που πέτυχαν από 16 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 18-23, 39-42, 50-63, 73-81

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Παρασκευάς Μουρατίδης): Σάτερφιλντ, Τριχόπουλος 3, Λιάκος 3 (1), Λάππας 7, Γκραντ 14, Μπένερμαν 16 (2), Νάκιτς 18 (1), Χαρισμίδης 4, Παπακώστας 8.

    ΑΡΗΣ (Τσαρλς Μπάρτον): Κόλινς 6, Καστλ 10 (3), Ραίσεβιτς 5 (1), Κυρίτσης 7, Ουόκερ 9, Ασημακόπουλος, Μεσεριάκοφ 16 (2), Πάντιους 2, Καραποστόλου 16 (5), Στακ 4, Σχορτσιανίτης 6.

    [14] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 88-82 ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Με τον Νίκο Λινάρδο ως υπηρεσιακό προπονητή και τον αντικαταστάτη του Γιώργου Καλαφατάκη, Μέμο Ιωάννου να παρακολουθεί την αναμέτρηση από τον πάγκο της ομάδας, ο Πανιώνιος επικράτησε το απόγευμα του Απόλλωνα Πατρών με 88-82.

    Το παιχνίδι που έγινε στη Νέα Σμύρνη και εντασσόταν στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών ήταν πραγματικό ντέρμπι. Οι δύο ομάδες έπαιξαν δυνατά και πειθαρχημένα και τελικά κέρδισε η καλύτερη. Πρώτος σκόρερ από τον Πανιώνιο ήταν ο Χέντερσον που πέτυχε 24 πόντους, ενώ από τον Απόλλωνα Πατρών διακρίθηκε ο Λιαδέλλης που σημείωσε 27π.

    Τα δεκάλεπτα: 22-20, 43-43, 64-59, 88-82

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νίκος Λινάρδος): Φαλέκας, Πετρόπουλος 2, Σιγάλας, Περπέρογλου 9 (1), Χέντερσον 24 (2), Αγγελόπουλος, Διαμαντόπουλος 18 (2), Οικονόμου 23 (2), Ουάτσον 9, Σούλης 3.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Ντάρκο Ρούσο): Μπάρλος 9, Γεωργαλής 12 (1), Τσουκ 9, Λιαδέλλης 27, Τσάκιτς 8 (2), Ντέιβις 6, Χαρίσης 11 (3).

    [15] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΗΡΕ Η ΜΕΝΤ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ Ν.Φ.

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Αυτό που ήθελε η ΜΕΝΤ αυτό πήρε. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέτυχε σημαντική νίκη στην παράταση επί του Ιωνικού ΝΦ στο Ιβανώφειο με 97-94. Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού έληξε 79-79, αν και η ομάδα της Αμαλιάδας προηγήθηκε ακόμη και με +17 πόντους κατά τη διάρκεια του αγώνα.

    Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης. Πρώτος σκόρερ από την ΜΕΝΤ ήταν ο Καμπερίδης που πέτυχε 21 πόντους, ενώ από τον Ιωνικό πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Κούρτοβιτς με 17 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-29, 36-43, 60-60, 79-79 (κ.α.), 97-94 (παρ.)

    ΜΕΝΤ (Γιώργος Ζαφειρούδης): Γκουσγκούνης 4, Καμπερίδης 21 (2), Κέκελης 11 (2), Χρήστου 3, Σπανός 16 (4), Τσέλιος 3 (1), Πέιτζ 13 (2), Μπίγκους 11, Νικολαϊδης, Συμεωνίδης 15 (2)

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Γιώργος Ζευγώλης): Κούρτοβιτς 17 (1), Τσάντφιλντ 2, Γιαννουζάκος 5 (1), Νικολαϊδης 13 (1), Ζιφά 17 (2), Μοσχοβίτης 8, Δορκοφίκης 3(1), Κουτρούλιας 16 (1), Πασχάλης 2, Νίκιλα 7.

    [16] ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ 16 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Πεκίνο, 6 Νοεμβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Έκρηξη, που προκλήθηκε από διαρροή αερίου σε ανθρακωρυχείο, κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 16 εργαζομένων στην βόρεια Κίνα, μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», σημειώνοντας πως πρόκειται για το τελευταίο μιας ατέλειωτης σειράς δυστυχημάτων που σημειώνονται στη βιομηχανία.

    Τη στιγμή της έκρηξης, που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, 48 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο υπέδαφος, στο ορυχείο Σιγιαουάν, κοντά στην πόλη Σουόζου της βόρειας επαρχίας Σανξί.

    Το πρακτορείο «Νέα Κίνα» μεταδίδει ότι 32 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να σωθούν, ενώ τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος διερευνώνται.

    Η βιομηχανία άνθρακα της Κίνας -η μεγαλύτερη αλλά και πιο επικίνδυνη στον κόσμο- παράγει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί ραγδαία, χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό και επίβλεψη, καθώς η χώρα έχει ξεκινήσει κούρσα για να προλάβει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση σε ενέργεια.

    Οι θάνατοι από δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία στην Κίνα έφθασαν τους 4.153 τους πρώτους 9 μήνες του 2004, μειωμένοι κατά 630 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    [17] 37 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ

    Βαγδάτη, 6 Νοεμβρίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων στην πόλη Σαμάρα του Ιράκ, βόρεια της Βαγδάτης.

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν 4 μεγάλες εκρήξεις, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον ήταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο δημαρχείο της πόλης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι Ιρακινοί πολίτες.

    Μεταξύ των θυμάτων είναι και 14 Ιρακινοί αστυνομικοί από επιθέσεις σε φυλάκια ελέγχου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση πραγματοποιήθηκε και κατά αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.

    Οι επιθέσεις στην πόλη Σαμάρα σημειώνονται τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το προπύργιο των Ιρακινών αντιστασιακών στη Φαλούτζα.

    Ο αμερικανικός στρατός κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη, καθώς οι βομβαρδισμοί θα είναι οι μεγαλύτεροι από όσους έγιναν μέχρι σήμερα και θα έχουν ως στόχο το σύνολο της πόλης.

    [18] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 6 Νοεμβρίου 2004 (11:54 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το προπύργιο των Ιρακινών αντιστασιακών στη Φαλούτζα .Ο αμερικανικός στρατός κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη καθώς οι βομβαρδισμοί θα είναι οι μεγαλύτεροι από όσους έγιναν μέχρι σήμερα και θα έχουν ως στόχο το σύνολο της πόλης.

    Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με νεκρούς ή τραυματίες πηγές από νοσοκομεία ανέφεραν ότι έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα. Πηγές από την περιοχή ανέφεραν ότι περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης και περιμένουν να τους δοθεί το σύνθημα για επίθεση ενώ τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το κέντρο της Φαλούτζα καθώς τη βόρεια περιοχή της. Σε περίπτωση που τα αμερικανικά στρατεύματα θα εισβάλουν στην πόλη θα βρεθούν αντιμέτωπα με 3.000 αντιστασιακούς που έχουν σκάψει οχυρώματα και έχουν στήσει παγίδες .

    [19] 24 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ

    Βαγδάτη, 6 Νοεμβρίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Τουλάχιστον εικοσιτέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβιστικών επιθέσεων στη πόλη Σαμάρα του Ιράκ σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία οι δύο πρώτες επιθέσεις έγιναν με οχήματα φορτωμένα με εκρηκτικά και είχαν ως στόχο στο αστυνομικό κόμβο ελέγχου κοντά στο κτίριο της δημαρχίας. Στη διάρκεια των επιθέσεων αυτών σκοτώθηκαν είκοσι άτομα. Μία τρίτη επίθεση που έγινε αργότερα είχε ως στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες που μετέβαιναν στην περιοχή όπου έγιναν οι δύο πρώτες επιθέσεις . Εξάλλου σε επιθέσεις αντιστασιακών σε άλλες περιοχές της πόλης σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν δεκαεπτά άτομα.

    [20] ΣΥΝΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΜΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβίβ, 6 Νοεμβρίου 2004 (10:42 UTC+2)

    Συνήλθε από το κώμα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και συνομίλησε με τους γιατρούς του. Όπως δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ισραηλινή εφημερίας «Γεντιοτ Αχρονοτ» ο Γιάσερ Αραφάτ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Παρισίων προς στιγμή συνήλθε από το κώμα ενώ Παλαιστίνιος αξιωματούχος που τον επισκέφτηκε χτες δήλωσε ότι ο Αραφάτ μπορεί να κινείται στο κρεβάτι του.

    Στο μεταξύ χτες ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ταγγιπ Αμπντουρραχμάν δήλωσε ότι ο Αραφάτ δεν είναι σε κώμα αλλά στην εντατική , ότι υποβάλλεται σε εξετάσεις και ότι είναι κάτω από την επίδραση αναισθησίας αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι η κατάσταση του είναι σταθερή και ότι δεν υπάρχει επιδείνωση.

    [21] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2004 (12:37 UTC+2)

    Την έκθεση με τίτλο «Ελλάδα - Τουρκία, Σημείο Συνάντησης: Mοντέρνα Τέχνη» θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, στις 12 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

    Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά οχτώ Ελληνες και οχτώ Τούρκοι καλλιτέχνες (οι Mιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βούσουρας, Θεόδουλος Γρηγορίου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ράνια Ράγκου, Κώστας Τσόκλης και Γιάννης Ψυχοπαίδης και οι Serhat Kiraz, Husamettin Kocan, Ender Guzey, Murat Morova, Nazif Topcuoglu, Gulsun Karamustafa, Urfalioglu και Adnan Coker), οι οποίοι επιλέγουν να προσεγγίσουν παρόμοια κοινωνικά θέματα αιχμής όπως ο ρόλος και η θέση των γυναικών, η θρησκεία, η αυτογνωσία, αλλά και οι πολιτικοί διωγμοί.

    Πριν από τη Θεσσαλονίκη η έκθεση παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο στην πόλη Leverkusen της Γερμανίας, ενώ τον Σεπτέμβριο μεταφέρθηκε στο Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, όπου εγκαινιάστηκε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας.

    Στο ΜΜΣΤ θα φιλοξενηθεί ως τις 9 Δεκεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας θα είναι 10:00 14:00 και 18:00-21:00 από Τρίτη ως Σάββατο και 11:00-15:00 την Κυριακή.

    H έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γκαλερί ΤinT, αποτελεί παραγωγή του Μουσείου της Βόννης, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ινγκε Μπέκερ, και έχει στόχο να συνεισφέρει στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε μιας από τις δύο χώρες (Ελλάδα Τουρκία), όπως αυτές αντανακλώνται στο έργο των καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν να τις εκπροσωπήσουν.

    [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 6 Νοεμβρίου 2004 (12:22 UTC+2)

    Μια συναυλία-γιορτή παρουσιάζει στις 11 Νοεμβρίου το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο με ευκαιρία τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Purcell Room του South Bank Centre θα εμφανίστούν το μουσικό σύνολο Οραμα, καθώς επίσης ο πιανίστας Δημοσθένης Στεφανίδης και ο κλαρινετίστας Andrew Mason. .Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μια επιλογή από έργα του μεγάλου Ελληνα συνθέτη ("Δεκαπέντε μικρές παραλλαγές για πιάνο", "Δεκαέξι τραγούδια για μέτζο σοπράνο και πιάνο" και "Εξι ελληνικοί χοροί για πιάνο") αλλά και κομμάτια σύγχρονων και νεότερων του συνθετών.

    Ο Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949), ένας από τους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες της εποχής του, με το έργο του κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μουσικούς του 20ού αιώνα. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο Βερολίνο, κοντά στους Kurt Weil, Paul Kahn και Arnold Schoenberg. Από το 1925 έως το θάνατό του (1949) ο Σκαλκώτας συνέθεσε περισσότερα από 100 έργα. Μέχρι πρόσφατα μόνο 15 από αυτά είχαν ερμηνευτεί.. Οι 36 ελληνικοί χοροί (1933-1948) είναι σίγουρα το πλέον ξεχωριστό έργο του ανάμεσα σε όλη τη μουσική δημιουργία του. Δεν είναι μόνο το πιο γνωστό έργο του αλλά και αυτό που έχει ηχογραφηθεί περισσότερες φορές από κάθε άλλο, συνολικά 30 φορές σε 21 διαφορετικές εκτελέσεις. Ωστόσο, η πιο ολοκληρωμένη ηχογράφηση -δεδομένου ότι περιλαμβάνει και τους 36 χορούς- είναι αυτή που κυκλοφόρησε το 1991 από τη Lyra.

    Ο Νίκος Σκαλκώτας είναι ένας από τους ελάχιστους Ελληνες συνθέτες που αναγνωρίστηκε και στο εξωτερικό, ενώ συχνά αντιπαραβάλλεται με τη μορφή του Φινλανδού Jean Sibelius, λόγω των εθνικιστικών -και δεν χρησιμοποιούμε την αρνητικά φορτισμένη έννοια του όρου- έργων τους. Οι 36 ελληνικοί χοροί, τους οποίους άρχισε να συνθέτει αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία στην Ελλάδα, είναι ένα δείγμα μόνο από το σύνολο μιας δημιουργίας που από τη μια ακουμπούσε στην ελληνική παράδοση και από την άλλη εγκόλπωνε χαρακτηριστικά των τότε διεθνών τάσεων. Ως προς τη μια πλευρά της δημιουργίας του, τη σύνδεση με την ελληνική παράδοση, η αλήθεια είναι πως ο Σκαλκώτας ήταν ο πρώτος συνθέτης που χρησιμοποίησε συστηματικά τα χαρακτηριστικά της δημοτικής μουσικής σε ορχηστρικά κομμάτια. Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη γέννησή του, το όνομα του Νίκου Σκαλκώτα δεσπόζει ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων συνθετών του 20ού αιώνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και -κυρίως- στο εξωτερικό.

    Το μουσικό σύνολο Οραμα (Orama Ensemble) συστάθηκε το 1999 από την Ελληνίδα μεσόφωνο Αλεξάνδρα Γράβα και τη Βελγίδα βιολονίστα Barbara Desimpelaere με στόχο την προαγωγή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Τα μέλη του αποτελούν νέοι Ευρωπαίοι μουσικοί με διεθνή καριέρα. Το σύνολο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις κυρίως στην Ευρώπη, σε σημαντικές αίθουσες όπως το South Bank Centre του Λονδίνου και τις Alte Oper και Mozart Saal της Φρανκφούρτης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 6 November 2004 - 19:15:03 UTC