Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ
  • [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [05] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"
  • [08] Θ. ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ
  • [09] ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [10] ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [11] 2,4% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [12] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [13] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [14] ΤΖΑΦΕΡΙ: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ
  • [15] ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [16] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ CHIPITA-PEPSICO ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ
  • [20] ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΡΟ ΔΗΜΑ
  • [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΜΑΡΟΚΟΥ
  • [22] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑ
  • [23] ΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥ: Η ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
  • [24] Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ
  • [25] ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ" ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
  • [27] ΚΑΝΑΔΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [28] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΑΪΤΖΙ
  • [29] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ
  • [30] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗ" ΣΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΙΣ 19/11
  • [31] ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [32] "ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ" ΤΟΥ Δ.ΨΑΘΑ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ

  • [01] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Aθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Στην 31η επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγ. Αντώναρος επισημαίνοντας ότι οι αγωνιστές του ΄73 «έδωσαν το διαχρονικό αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη».

    Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε πως «όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά καλείται να επαναξιολογήσει την ιδιότητα του «πολίτη» υπενθυμίζοντας το χρέος «της έμπρακτης συμβολής μας στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την ανάγκη μιας συλλογικής «περιφρούρησης του μηνύματος του Πολυτεχνείου από τυχόν επεισόδια που στόχο έχουν να  αμαυρώσουν τη μέρα τονίζοντας πως θα ληφθούν «διακριτικά μέτρα προστασίας και διασφάλισης των περιουσιών».

    Β. Κουτσούμπα

    [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (12:43 UTC+2)

    Τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μην ανοίξει το ασφαλιστικό ζήτημα, επανέλαβε σήμερα εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιάννη Κωστόπουλο.

    "Δεν θα ανοίξει κανένα ασφαλιστικό", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σε ό, τι αφορά το ασφαλιστικό στον τραπεζικό κλάδο, ο κ.Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να διευθετηθεί "μεταξύ των τραπεζών και των τραπεζοϋπαλλήλων".

    Ερωτηθείς, τέλος, αν υιοθετήθηκε η πρόταση που κατέθεσε χτες ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γεώργιος Προβόπουλος, για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει: "Είχαμε, όπως ξέρετε, μια ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπου συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα".

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Προβόπουλος παρουσίασε χτες τη συνολική του πρόταση για την επίλυση του ασφαλιστικού της Εμπορικής, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, η κύρια και η επικουρική σύνταξη θα καταβάλλονται από το ΙΚΑ, το οποίο ενισχύεται με το ποσό των 450 εκατ. ευρώ. Αμετάβλητη παραμένει η θέση των 5.200 συνταξιούχων της τράπεζας, ενώ οι αλλαγές αφορούν κυρίως τους ασφαλισμένους μετά το 1992.

    Βάσει της πρότασης του Γ.Προβόπουλου, το Δημόσιο θα συμμετέχει στην επίλυση του προβλήματος, παρέχοντας μόνιμη εγγύηση για την κάλυψη των παροχών, ενώ θα καταβάλει ως ενίσχυση στο ΙΚΑ 200 εκατ. ευρώ. Με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει το ταμείο η ίδια η Εμπορική. Οπως εκτιμά η διοίκηση της τράπεζας, η παρεχόμενη ενίσχυση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα για 15 χρόνια.

    Για τους πριν από το 1992 ασφαλισμένους, οι οποίοι είναι περίπου 5.700 άτομα, η συνολική κύρια και επικουρική σύνταξη παραμένει αμετάβλητη και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας και έτη υπηρεσίας) εναρμονίζονται με αυτές της Εθνικής Τράπεζας, ύστερα από μεταβατική περίοδο. Το ασφάλιστρο εργαζομένου και εργοδότη παραμένει αμετάβλητο.

    Για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 1.100, η συνολική κύρια και επικουρική σύνταξη και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εναρμονίζονται με τις προβλέψεις του καταστατικού της Εθνικής Τράπεζας, όπως διαμορφώθηκε με βάση τον νόμο 2084/1992.

    Ετσι, η κύρια και επικουρική σύντάξη θα υπολογίζονται με βάση το συνολικό και όχι το σημερινό «συντάξιμο» μισθό, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε αύξηση της συνολικής σύνταξης, ενώ η εισφορά του εργαζομένου μειώνεται στο 3%, έναντι 7,25%, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών αποδοχών, όπως αναφέρει το σχέδιο. Η πρόταση αναφέρει ότι το ύψος των συντάξεων δεν θίγεται, ενώ η καταβολή τους γίνεται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ, τη λειτουργία των οποίων εγγυάται μακροπρόθεσμα η πολιτεία.

    Πάντως, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα δεν φαίνεται να υποδέχτηκαν θετικά την πρόταση Προβόπουλου, διατυπώνοντας ενστάσεις κυρίως για την κατάργηση του δικού τους επικουρικού ταμείου και την ένταξή τους σε εκείνο του ΙΚΑ. Η στάση των εργαζομένων αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι συνδικαλιστές τους με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ)._

    [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 17/12

    Αγκυρα, 17 Νοεμβρίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας έως την 17η Δεκεμβρίου, δήλωσε, σήμερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

    Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λουξεμβούργο μετά από πρόσκληση του κ. Γιουνκέρ, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου εάν η Αγκυρα προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου, είπε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου και ότι στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου δεν υπάρχει αυτό το θέμα.

    Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη θετική, όπως είπε, συμπεριφορά που τήρησαν η Τουρκία και τα Κατεχόμενα στις 24 Απριλίου 2004, κατά το δημοψήφισμα και τη θετική τη στάση στο Σχέδιο Ανάν.

    [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε σήμερα συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Geoffrey Hoon.

    Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο στον αμυντικό-τεχνικό τομέα και ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

    Στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Εξοπλισμών, λόρδο Bach. Επίσης, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και του Μόνιμου Μικτού Επιχειρησιακού Στρατηγείου.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Βρετανό ομόλογό του, δήλωσε τα εξής:

    «Είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας κ. Geoffrey Hoon. Συζητήσαμε θέματα διμερή, στρατιωτικής, αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας, όπως επίσης και γενικότερα θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Καταλήξαμε ότι τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας είναι μεγάλα και σε συμφωνία, πολιτική, μεταξύ μας αναθέτουμε στους στρατιωτικούς και τους τεχνοκράτες να επεξεργασθούν ακόμη περισσότερα προγράμματα προς δύο κατευθύνσεις: κυρίως σε ό,τι αφορά συνεργασίες σχετικά με κοινή εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις και, βεβαίως, στον τεχνικό τομέα συνεργασία μέσω της European Defence Agency. Ήταν μια πάρα πολύ καλή και θετική συνάντηση και, βεβαίως, φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Λονδίνο», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ως εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συζητήσατε με τον αρμόδιο για τους εξοπλισμούς Lord Bach;

    ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η συζήτηση με το Lord Bach περιστράφηκε κυρίως γύρω από το Eurofighter και τα όπλα νεότερης γενιάς - υψηλής τεχνολογίας. Το θέμα του Eurofighter απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τη συνεργασία Βρετανίας και Ελλάδος για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις;

    ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η συζήτηση που γίνεται τελευταία στην ΕΕ για τα 'battle groups θα καταλήξει την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε μία κοινή συνεργασία μεταξύ Υπουργών Άμυνας και Υπουργών Εξωτερικών. Εκεί, βεβαίως, θα ληφθούν αποφάσεις και εκεί τα κράτη -μέλη θα δηλώσουν τις συμμετοχές τους».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήθηκε το θέμα προμήθειας πολεμικού υλικού;

    ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ήδη η συνεργασία σ' αυτόν τον τομέα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν ετέθησαν θέματα για νέα προγράμματα. Το μέλλον, όμως, είναι μπροστά μας. Η συνεργασία πάντοτε θα υπάρχει και μέσα στην ΕΕ και, κυρίως, μέσα από την European Defence Agency, συνεργασία όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κρατών, η οποία συνεργασία προβλέπεται να είναι πάρα πολύ θετική».

    [05] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη), στις 11:15 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γιώργο Κουμουτσάκο.

    Στο μεταξύ, μετά το πέρας της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου (στις 12:00 μ)., κατά την οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    «Το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων και η προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή μας. Η υπογραφή του συμφώνου αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ελλάδος Σερβίας-Μαυροβουνίου καθώς και η ταχύτατη υλοποίησή του θα συμβάλλει στη μελλοντική συμπαραγωγή αμυντικού υλικού για τις ανάγκες των δυο χωρών και όχι μόνο». Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος ολοκλήρωσε την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο, παρουσία και του επίσκοπου Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου Ραντοβιτς. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερα στενή πολιτιστικοθρησκευτική σχέση των λαών των δυο χωρών, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος μετέφερε στον Πατριάρχη Σερβίας την σταθερή συμπαράσταση της Ελλάδος για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του σερβικού λαού στην περιοχή. Επίσης δήλωσε ότι τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο και η UNESCO δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους απέναντι στα μνημεία της ορθοδοξίας του Κοσσυφοπεδίου τα οποία αποτελούν κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

    Στη συνέχεια ο Υφυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του κοινοβουλίου της Σερβίας Μαυροβουνίου Μπ. Μπάνοβιτς, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Μ. Ντρλτζέβιτς και με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου Π. Ντάβινιτς. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και προώθησης των σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοβουλίων και της συγκεκριμένης επιτροπής.

    Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου μίλησε για το κοινό πολιτιστικό παρελθόν αλλά και τον κοινό άξονα αναφοράς των δυο χωρών που είναι η ορθοδοξία και το οικουμενικό μήνυμά της.

    Αύριο ο κ. Μιχαλολιάκος θα μεταβεί στην Ολλανδία για να παρευρεθεί στην τελετή ύψωσης της Ελληνικής Σημαίας στη Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» που θα λάβει χώρα στην ναυτική βάση Den Helder.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"

    Aθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Με ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόυπουλου ανοίγουν αύριο στις 09:30, οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Αθηναΐς».

    [08] Θ. ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ

    Kαβάλα, 17 Νοεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος δύο ετών», υπογράμμισε ο Νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής, αναφερόμενος στο ζήτημα του Ενυδρείου στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη έγκριση από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, των διαδικασιών για την δημοπράτηση από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας του έργου που αφορά την σύνταξη της απαραίτητης προμελέτης.

    Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας αποφάσισαν ομόφωνα την έγκριση των όρων της προκήρυξης για την ανάθεση της μελέτης του συγκεκριμένου έργου.

    «Τα χρήματα, περίπου 500.000 ευρώ, είναι εγκεκριμένα τα δύο τελευταία χρόνια και για λόγους που ποτέ δεν μας εξηγήθηκαν οι προκάτοχοι του κ. Αγγελόπουλου δεν προχώρησαν στην έγκριση της δημοπράτησής της, κάτι που έπραξε ευθύς μόλις του το ζήτησα ο κ. Αγγελόπουλος», υπογράμμισε ο κ. Καλλιοντζής.

    Ακόμη σημείωσε πως σε λίγες ημέρες επίκειται η οριστική παραχώρηση της οικοπεδικής έκτασης των 145 στρεμμάτων της αλάνας στη Νέα Ηρακλείτσα από την ΕΤΑ και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με την προϋπόθεση πως σε χρονικό διάστημα δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί και θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και Τουρισμού η προμελέτη.

    Σύμφωνα με τον κ. Καλλιοντζή για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Ενυδρείου, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και των υπολοίπων δορυφορικών εγκαταστάσεων, όπως το πλανητάριο, η waterland κ.ο.κ., απαιτείται η δαπάνη των εννέα εκατομμυρίων ευρώ περίπου, χρήματα που θα προέλθουν από κρατικούς πόρους και το Γ΄ Κ.Π.Σ..

    Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί, ώστε να προκύψει ανάδοχος, όμως, όπως κατέστησε σαφές «θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τα έργα για την κατασκευή του ενυδρείου, αφού η ύπαρξή του θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους όποιους επιχειρηματίες».

    Αναφερόμενος στην προμελέτη του έργου, δήλωσε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία, παρά μόνο από ένα αντίστοιχο έργο που κατασκευάσθηκε στην Κρήτη και οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εργάσθηκαν για μακρό χρονικό διάσημα, μέχρις ότου καταλήξουν στους όρους της προκήρυξης για την ανάδειξη του αναδόχου μελετητή.. Πρόκειται για ένα ειδικό έργο, τόνισε με έμφαση που ταυτοχρόνως αποτελεί και μία πρόκληση για όλους μας.

    [09] ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν όλοι οι βασικοί δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε στις 4.795,90 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,53%. Ο DAX30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 4.183,41 μονάδες, αυξημένος κατά 1,59% και ο Eurostoxx50 στις 2.922,24 μονάδες, με άνοδο 1,47%.

    Στο Παρίσι, ο CAC40 έκλεισε στις 3.844,14 μονάδες, με άνοδο 1,30% και στη Ζυρίχη, ο SMI διαμορφώθηκε στις 5.861,50 μονάδες, αυξημένος σε ποσοστό 0,49%.

    [10] ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 94,9 μονάδες τον Οκτώβριο, έναντι 93,7 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα του περιορισμού των πολύ αρνητικών εκτιμήσεων και προσδοκιών που είχαν καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχαν οδηγήσει τον δείκτη σε κατακόρυφη πτώση.

    Τον Οκτώβριο οι προσδοκίες στις κατασκευές παραμένουν μεν αρνητικές, περιορίζεται όμως αισθητά η ένταση τους, ενώ στους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας το κλίμα παραμένει αμετάβλητο ή και χειροτερεύει ελαφρά.

    Πιο αισθητή ήταν η μείωση στο λιανικό εμπόριο όπου ο σχετικός δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών απώλεσε 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυτός που αποτυπώνει την εμπιστοσύνης των καταναλωτών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.

    Στα χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα κινήθηκε και τον Οκτώβριο ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Bιομηχανία σημειώνοντας οριακή πτώση. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αρνητικά στην πορεία του εν λόγω δείκτη οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν για το επίπεδο των συνολικών παραγγελιών.

    Οι εκτιμήσεις για τις συνολικές παραγγελίες επιδεινώνονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει το επίπεδό τους κατώτερο του κανονικού. Ανάλογη επιδείνωση εμφανίζουν και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες εξωτερικού.

    - Οι προβλέψεις για την παραγωγή, τις πωλήσεις και τις εξαγωγές τους 3-4 προσεχείς μήνες είναι ελαφρώς ανοδικές, βελτιωμένες οριακά έναντι αυτών που διατυπώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

    - Θετικό στοιχείο είναι η άνοδος των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής οι οποίοι από 4,5 τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στους 4,8 τον Οκτώβριο. Αντί-θετα όμως το ποσοστό χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού πε-ριορίσθηκε στο 74,3% έναντι 75,6% του προηγούμενου μήνα.

    - Ενα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων (80%) προβλέπει ότι η απασχόλη-ση θα παραμείνει αμετάβλητη. Από την άλλη πλευρά όμως αυξάνεται αι-σθητά (από 9% σε 15%) το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν ότι η απα-σχόληση θα μειωθεί.

    - Τέσσερις φορές το χρόνο στην ΄Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας περιλαμβάνονται πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα. Οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται τον Οκτώβριο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε σχέση με τον Ιούλιο η βιομηχανία αντιμετωπίζει δυσμενέστερες συνθήκες ζήτησης.

    Συγκεκριμένα το 33% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η ανεπάρκεια ζήτησης είναι ο κύριος λόγος που εμποδίζει την διεύρυνση της παραγωγής. Τον Ιούλιο την εκτίμηση αυτή διατύπωνε μόνο το 27%. Παράλληλα μειώνεται (από 61% σε 53%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι δεν συναντούν προσκόμματα είτε από την πλευρά της προσφοράς είτε από την πλευρά της ζήτησης.

    - Τέλος, μετριοπαθείς παραμένουν και τον Οκτώβριο οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών καθώς το 80% του συνόλου προβλέπει στασιμότητα, το 14% άνοδο και το 6% μείωση.

    Οι εξελίξεις στις επιμέρους κατηγορίες της βιομηχανίας ήταν οι ακόλουθες:

    Συνεχίσθηκε και τον Οκτώβριο η μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Καταναλωτικά Αγαθά. Η μείωση οφείλεται στην περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων για τις συνολικές παραγγελίες, οι οποίες κρίνονται κατώτερες του κανονικού από ένα μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων. Δυσμενέστερες είναι εξάλλου και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες εξωτερικού. Τους 3-4 προσεχείς μήνες οι βιομηχανίες προβλέπουν μικρή βελτίωση της παραγωγής, των πωλήσεων και των εξαγωγών και στασιμότητα των τιμών. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα, διαπιστώνεται τον μήνα αυτό σοβαρή άνοδος του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ανεπαρκή τη ζήτηση (από 26% σε 36%) και αντίστοιχη μείωση (από 63% σε 55%) εκείνων που θεωρούν ότι η παραγωγή τους διεξάγεται απρόσκοπτα.

    Τέλος, δυσμενέστερες εμφανίζονται και οι προβλέψεις για την απασχόληση καθώς διευρύνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπουν ότι ο αριθμός των απασχολουμένων θα μειωθεί τους προσεχείς μήνες. Το 80% πάντως του συνόλου προβλέπει στασιμότητα της απασχόλησης.

    Στα Ενδιάμεσα Αγαθά ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διατηρήθηκε τον Οκτώβριο στα ίδια επίπεδα. Και εδώ όμως καταγράφονται δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τις συνολικές παραγγελίες και άνοδος του ποσοστού των επιχει-ρήσεων που κρίνουν ότι η ανεπάρκεια της ζήτησης αποτελεί πρόσκομμα στην επέκταση της δραστηριότητάς τους.

    Οι προβλέψεις για τους 3-4 προσεχείς μήνες αναφέρονται με διστακτικότητα, σε πιθανή άνοδο της παραγωγής, των πωλήσεων και των εξαγωγών, ενώ οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών είναι ελαφρώς ισχυρότερες απ' αυτές που διατυπώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Και στην κατηγορία αυτή οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι οριακά δυ-σμενέστερες έναντι αυτών που είχαν διατυπωθεί τον Σεπτέμβριο.

    Αισθητή βελτίωση παρουσιάζει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά μετά την μείωση του Σεπτεμβρίου. Η άνοδος οφεί-λεται στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τις συνολικές παραγγελίες και στις πιο αισιόδοξες προοπτικές για την πορεία της παραγωγής, των πωλήσεων και των εξαγωγών τους προσεχείς μήνες. Πρόσθετα στοιχεία της βελτίωσης είναι: α) η άνοδος των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής από 6,1 μήνες σε 8,3 και η διεύρυνση του ποσοστού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού από 77,3% σε 79,1%.

    Στον τομέα αυτό της βιομηχανίας, το 32% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι ο κύριος ανασχετικός παράγων της δραστηριότητας τους είναι η ανεπάρκεια της ζήτησης.

    Κατασκευές: Πιο συγκρατημένες οι απαισιόδοξες προβλέψεις

    Μετά τη μεγάλη μείωση του Σεπτεμβρίου ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ανακάμπτει ελαφρά τον Οκτώβριο καθώς μειώνονται οι πολύ αρνητικές προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί για την απασχόληση. Πάντως και τον μήνα αυτό η πλειονότητα των επιχειρήσεων (54% έναντι 74% του Σεπτεμβρίου) εξακολουθεί να προβλέπει μείωση του αριθμού των απασχολουμένων. Δυσμενείς εξάλλου παραμένουν και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, το οποίο καθορίζει τη δραστηριότητα τους επόμενους μήνες: το 50% το κρίνει κανονικό, αλλά το 43% κατώτερο του κανονικού.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών, η ανεπάρκεια της ζήτησης αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγων που δρα ανασταλτικά στη δραστηριότητά τους. Ακολουθεί κατά σειρά σημαντικότητας οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (κυρίως για τις υπηρεσίες δημοσίων έργων) και τα προβλήματα χρηματοδότησης.

    Το κλίμα διαφοροποιείται στις δυο βασικές κατηγορίες του κλάδου, είναι δη-λαδή σαφώς ευνοϊκότερο στις ιδιωτικές κατασκευές, ενώ στα δημόσια έργα παραμένει πολύ συγκρατημένο. Αναλυτικότερα:

    Στις Ιδιωτικές Κατασκευές, (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κατοικίες), ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος εμφανίζει σοβαρή βελτίωση καθώς οι προβλέψεις για την απασχόληση από έντονα πτωτικές που ήταν τον προηγούμενο μήνα αναφέρονται τώρα με μεγαλύτερη πιθανότητα σε στασιμότητα. Εξάλλου, ελαφρά βελτίωση παρουσιάζουν και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος των εργασιών, ενώ ένα σχετικώς υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων (44%) θεωρεί ότι η δραστηριότητά τους διεξάγεται απρόσκοπτα. Τέλος, μικρή άνοδος καταγράφεται και στους μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας από 8,6 τον Σεπτέμβριο σε 9,5 τον Οκτώβριο.

    Στα Δημόσια Έργα αντίθετα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών παρα-μένει χαμηλός επηρεαζόμενος τόσο από τις δυσμενείς εκτιμήσεις για το πρό-γραμμα εργασιών αλλά και τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση. Ωστόσο οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής εμφανίζουν και εδώ βελτίωση από 12,8 σε 13,8 μήνες.

    Λιανικό Εμπόριο: Αισιόδοξες προοπτικές παρά τη χαλαρότητα των πωλήσεων

    Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο μειώθηκε από 115,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο σε 110,7 μονάδες στον Οκτώβριο. Η υποχώ-ρηση οφείλεται στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πωλήσεων τους τελευταίους μήνες, η οποία τώρα θεωρείται λιγότερη θετική απ' ότι τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη όμως αυτή επηρεάζει οριακά μόνο τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, όταν οι επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου προβλέπουν, με σχετική ένταση, ότι θα αυξηθούν οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές καθώς και οι πωλήσεις τους.

    Ανοδικές είναι εξάλλου και οι προβλέψεις για την απασχόληση, αν και ελαφρώς αποδυναμωμένες έναντι αυτών που είχαν διατυπωθεί τον προηγούμενο μήνα. Σε χαμηλά επίπεδα τέλος, παραμένουν οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις τιμές πωλήσεως: το 84% αναμένει στασιμότητα, το 13% άνοδο και το 3% πτώση των τιμών τους 3-4 προσεχείς μήνες.

    Στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνό ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών υποχώ-ρησε τον Οκτώβριο μετά την μεγάλη άνοδο του Σεπτεμβρίου. Η υποχώρηση οφείλεται αποκλειστικά στην μικρότερη από την αναμενόμενη βελτίωση των πωλήσεων στην τρέχουσα περίοδο. Προβλέπεται όμως ότι τους προσεχείς μήνες θα αυξηθούν τόσο οι πωλήσεις όσο και οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές, ενώ άνοδος αναμένεται και για τον αριθμό των απασχολουμένων.

    Σοβαρή χειροτέρευση του κλίματος καταγράφεται στον κλάδο Ένδυσης-Υπόδησης κυρίως λόγω της μη επαλήθευσης των αισιόδοξων προοπτικών για τις πωλήσεις και της διεύρυνσης των αποθεμάτων. ΄Ετσι, τους 3-4 προσεχείς μήνες προβλέπεται μείωση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές και στασιμότητα της απασχόλησης. Οι προσδοκίες για τις πωλήσεις παραμένουν θετικές, πολύ αποδυναμωμένες όμως σε σχέση με αυτές που είχαν διατυπωθεί τον προηγούμενο μήνα.

    Στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού η κατάσταση βελτιώθηκε τον Οκτώβριο όταν ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών σημείωσε αισθητά κέρδη μετά από 3 μήνες υποχώρησης. Η βελτίωση του δείκτη εκφράζει τόσο τις θετικότερες εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τα αποθέματα όσο και τις πιο αισιόδοξες προοπτικές για την εξέλιξη των πωλήσεων, των παραγγελιών προς τους προμηθευτές και της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες.

    Στα Οχήματα-Ανταλλακτικά ο Δείκτης εμφανίζει σαφή υποχώρηση έναντι του Σεπτεμβρίου. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται: α) στις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και το ύψος των αποθεμάτων, β) στις πιο συγκρατημένες προβλέψεις ανόδου τόσο των παραγγελιών προς τους προμηθευτές όσο και των πωλήσεων τους 3-4 προσεχείς μήνες. Η απασχόλη-ση δεν αναμένεται ότι θα μεταβληθεί ενώ οι τιμές πωλήσεως θα διατηρηθούν αμετάβλητες.

    Στα Πολυκαταστήματα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών παρουσίασε σαφή βελτίωση μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα. Το επίπεδο των πωλήσεων την τρέχουσα περίοδο κρίνεται ικανοποιητικό, ενώ διαφαίνεται και υποχώρηση του ύψους των αποθεμάτων. Συνακόλουθα, οι προβλέψεις για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές μετατρέπονται σε θετικές ενώ σχετικώς ισχυρές προοπτικές ανόδου διατυπώνονται και για τις πωλήσεις. Το 93% των επιχειρήσεων του κλάδου προβλέπει στασιμότητα των τιμών τους προσεχείς μήνες και το 7% άνοδο.

    Υπηρεσίες: Παρατείνεται η αδυναμία της ζήτησης

    Τον Οκτώβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Υπη-ρεσιών υποχώρησε ελαφρά έναντι του προηγούμενου μήνα. Η υποχώρηση οφείλεται σε ακόμη μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο της ζήτησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους: Σύμφωνα με την εκτίμηση του 38% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα η ανεπάρ-κεια της ζήτησης είναι ο κύριος λόγος που παρεμποδίζει την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα. Οι εκτιμήσεις αυτές επηρεάζουν ανάλογα και τις προβλέψεις των επιχειρήσεων οι οποίες εμφανίζονται ελαφρώς ασθενέστερες από εκείνες που διατυπώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η ζήτηση δεν θα παρουσιάσει ουσιώδεις μεταβολές και είναι ενδεχόμενο ο αριθμός των απασχολουμένων να υποχωρήσει ελαφρά. Για τις τιμές το 79% των συμμετεχόντων προβλέπει στασιμότητα, το 12% άνοδο και το 9% πτώση.

    Στα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια η κατάσταση είναι ανάλογη, με περαιτέρω υπο-χώρηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών, η οποία και εδώ οφείλεται στην εκτίμηση των επιχειρήσεων ότι η τρέχουσα ζήτηση είναι υποτονική.

    Οι προβλέψεις για τους 3-4 προσεχείς μήνες επηρεάζονται μεν από εποχικούς παράγοντες, εμφανίζονται όμως εντονότερα αρνητικές απ' ότι τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα προβλέπεται, με σχετική ένταση, μείωση της ζήτησης, του αριθμού των απασχολουμένων αλλά και των τιμών.

    Μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών καταγράφεται και στα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία όπου το 55% των επιχειρήσεων κρίνουν ότι ο κύριος λόγος που δημιουργεί προσκόμματα στη δραστηριότητά τους είναι η ανεπάρκεια της ζήτησης. ΄Ετσι, αρνητικά διαμορφώνονται και οι προοπτικές για τους προσεχείς μήνες με κύριο χαρακτηριστικό την ιδιαίτερη ένταση με την οποία προβλέπεται μείωση των τιμών.

    Ο κλάδος των Διαφόρων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές εταιρίες, επιχειρήσεις επικοινωνιών και άλλες παροχής υπηρεσιών, είναι ο μόνος όπου εκτιμήσεις και προσδοκίες παρουσιάζουν μικρή άνοδο έναντι του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα, αφενός το επίπεδο της τρέχουσας ζήτησης θεωρείται ικανοποιητικό και αφετέρου αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τους 3-4 προσεχείς μήνες, ενώ και η απασχόληση στον κλάδο δεν προβλέπεται ότι θα μειωθεί.

    Χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης των εξελίξεων στον συγκεκριμένο κλάδο είναι το γεγονός ότι το 60% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η δραστηριότητά τους διεξάγεται απρόσκοπτα σε σύγκριση με 37% που καταγράφεται για το σύνολο του τομέα των υπηρεσιών.

    [11] 2,4% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Στο 2,4% διαμορφώθηκε τελικά τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, έναντι 2,1% τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας έτσι ευχάριστα τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat για τιμάριθμο στο 2,5% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3%.

    Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο στο 2,3%, από 2,1% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, σημειώθηκε αύξηση 0,3%.

    Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού εμφάνισαν τον περασμένο μήνα η Φινλανδία (0,6%), το Ην. Βασίλειο (1,2%), η Σουηδία (1,4%) και η Ολλανδία (1,5%), ενώ αντιθέτως, τον υψηλότερο τιμάριθμο παρουσίασαν οι Λετονία (7,2%), Ουγγαρία (6,4%), Σλοβακία (6,3%) και Πολωνία (4,6%). Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο στο 3,3%.

    [12] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Μικρή άνοδο κατά 0,5% σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2004 η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, παρατηρηθεί μείωση κατά 0,6%.

    Στην ΕΕ των "25", η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 0,4%, ύστερα από μείωση 0,5% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,9% στους "12" και κατά 2,6% στους "25".

    Τη μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο η Πορτογαλία (4,4%), η Ιρλανδία (4,1%), η Ελλάδα (3,5%) και η Ουγγαρία (3,4%), ενώ στον αντίποδα, κάμψη εμφάνισαν η Γερμανία και η Φινλανδία (με 1,2%), το Βέλγιο (1%), το Ην. Βασίλειο (0,4%) και η Δανία (0,3%).

    [13] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και ανήλθε σε 3,3% (έναντι 2,9% τον Σεπτέμβριο),

    Το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στους «25» το ύψος του μέσου πληθωρισμού αυξήθηκε από 2,1% τον Σεπτέμβριο σε 2,3% τον Οκτώβριο και στην ευρωζώνη από 2,1% σε 2,4%.

    Τον μικρότερο πληθωρισμό στην ΕΕ παρουσιάζουν η Φινλανδία (0,6%), η Μεγάλη Βρετανία (1,2%), η Σουηδία (1,4%) και η Ολλανδία (1,5%). Τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ΕΕ εμφανίζουν η Λετονία (7,2%), η Ουγγαρία (6,4%), η Σλοβακία (6,3%) και η Πολωνία (4,6%).

    [14] ΤΖΑΦΕΡΙ: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ

    Σκόπια, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Προσβολή για τους Αλβανούς όλου του κόσμου χαρακτήρισε ο ηγέτης του DPA, Αρμπεν Τζαφέρι, τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ, κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

    «Αν οι κατηγορίες αυτές (που εξαπέλυσε ο Κόστοφ) αποδειχθούν ψεύτικες, τότε το συμπέρασμα είναι πως τα σημερινά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού- και το DUΙ- προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν τους Αλβανούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαφέρι.

    [15] ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Βουκουρέστι, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Εκατοντάδες κρατούμενοι στη Ρουμανία είναι χρήστες ναρκωτικών δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων, Εμίλιαν Στανίσορ, με αφορμή την υλοποίηση προγράμματος στήριξης φυλακισμένων. Το πρόγραμμα, που έχει την υποστήριξη της Ισπανίας, στοχεύει στο να τερματιστεί η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στις ρουμανικές φυλακές. Το πρόγραμμα στοιχίζει ένα εκατομμύριο ευρώ και γίνεται στο πλαίσιο του σχεδίου PHARE.

    Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2003 ο κ. Στανίσορ είχε δηλώσει ότι 700 κρατούμενοι σε σύνολο 50.000 παραδέχθηκαν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών εντός της φυλακής.

    Ο Τζόναθαν Σίλι, εκπρόσωπος της ΕΕ στο Βουκουρέστι τόνισε ότι η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να εκλείψει ο συνωστισμός στις ρουμανικές φυλακές και πρόσθεσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στις ρουμανικές φυλακές βρίσκονται 39.935 κρατούμενοι ενώ έχουν χωρητικότητα για 38.539.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Βραντσέα στην κεντρική Ρουμανία σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της χώρας. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13.31 το μεσημέρι (τοπική ώρα ) ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

    Ο σεισμός δεν έγινε αισθητός στο Βουκουρέστι αλλά η είδηση προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της ρουμανικής πρωτεύουσας καθώς τους θύμισε τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που βίωσαν την νύχτα της 28ης Οκτωβρίου. Εκείνη τη νύχτα πολλοί κάτοικοι του Βουκουρεστίου έμειναν άγρυπνοι στους δρόμους φοβούμενοι ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

    Οι ειδικοί στο σεισμολογικό Ινστιτούτο της Βραντσέα τόνισαν ότι ο σεισμός δεν είναι ανησυχητικός αφού αποτελεί μέρος σεισμικής ακολουθίας στη περιοχή.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Δεν εμφανίστηκε τελικά ενώπιον των δικαστικών αρχών η κόρη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μαρία, η οποία επρόκειτο να δικαστεί για τους πυροβολισμούς που έριξε κατά τη σύλληψη του πατέρα της, το 2001.

    Η Μαρία Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για επικίνδυνη συμπεριφορά και παράνομη οπλοκατοχή.

    Τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν για πρώτη φορά εκδικάστηκε η υπόθεση, είχε καταδικαστεί σε οχτάμηνη φυλάκιση με αναστολή.

    Η απόφαση αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε αργότερα, με αποτέλεσμα ο δικηγόρος της να ασκήσει έφεση.

    Η Μαρία Μιλόσεβιτς δεν εμφανίστηκε, σήμερα, ενώπιον του Δικαστηρίου, επικαλούμενη δια του δικηγόρου της «γυναικολογικά προβλήματα».

    [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ CHIPITA-PEPSICO ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Νοεμβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Στην υπογραφή πενταετούς σύμβασης διανομής στην αγορά της Ρουμανίας προχώρησαν η Chipita Romania (θυγατρική του ομίλου της Chipita International στην Ρουμανία) και η εταιρία Frito-Lay Trading, θυγατρική του ομίλου Pepsico.

    Η συνεργασία συμφωνήθηκε με την εξαγορά από την Frito-Lay Trading του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Star Foods Romania, η οποία είναι ο αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων της Chipita στη Ρουμανία.

    Η Chipita Romania δραστηριοποιείται στην Ρουμανία από το 1999. Διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο 20.000 τμ παραγωγής κρουασάν στο Βουκουρέστι.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Φιλική νίκη με 3-1 επί του Ορφέα Σουρωτής πέτυχε το απόγευμα ο Ηρακλής στις εγκαταστάσεις της Μίκρας. Σε αυτό το παιχνίδι ο προπονητής του Γηραιού, Σέρχιο Μαρκαριάν χρησιμοποίησε σχεδόν όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του, βγάζοντας έτσι χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική τους κατάσταση. Και όλα αυτά εν όψει της αναμέτρησης του αγώνα πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

    Στο 36΄ ο Κατσαμπής άνοιξε το σκορ για τους «κυανόλευκους», για να ισοφαρίσει στο 53΄ ο Καζατζής. Στο 70' ο Μουράτι έδωσε το προβάδισμα, ενώ το τελικό 3-1 διαμορφώθηκε στο 82' με τον Μουζάκα.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σνάουτσερ, Περπερίδης, Ιωάννου, Σεγκιρί, Κέιτα, Πουρσανίδης, Κατσαμπής, Μπακιρτσίογλου, Παπαποστόλου, Καπετάνος Κώστας. Επίσης έπαιξαν και οι: Στεφανής, Μίετσελ, Καπετάνος Παντελής, Μουζάκα, Μουράτι, Δρούγας, Παπαζαχαρίας, Παπαζούδης, Διαμαντίδης.

    ΟΡΦΕΑΣ ΣΟΥΡΩΤΗΣ: Καραβέλης, Σταματούδης, Φάκας, Μωραΐτης, Γεωργίου, Αρτεμίου, Ζαρουγιάννης, Γκατσογιάννης, Καραθανάσης, Σύρος, Σαββίδης. Αγωνίστηκαν επίσης και οι: Λόλας, Μιχαηλίδης, Καζατζής, Φωτεινός, Συρόπουλος.

    [20] ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΡΟ ΔΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Αφιερωμένο στο Ολυμπιακό τουρνουά Αρσης Βαρών, είναι το τελευταίο τεύχος του επίσημου έντυπου που εκδίδει η παγκόσμια ομοσπονδία (IWF). Το πρωτοσελιδό του κοσμεί η φωτογραφία του Πύρρου Δήμα με το χέρι στην καρδιά, τη στιγμή της απονομής στην κατηγορία των 85 κιλών, όταν 5.000 φίλαθλοι αποθέωσαν τον Ελληνα Ολυμπιονίκη στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» στη Νίκαια. «Εως τώρα δεν έχουμε επίσημα αρχεία για το ποια ήταν η πιο σύντομη τελετή απονομής μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τις 21 Αυγούστου 2004 όμως (ημερομηνία που διεξήχθη ο αγώνας του Πύρρου) ξέρουμε ποιά ήταν η πιο μεγάλη σε χρονική διάρκεια» αναφέρει το σχετικό άρθρο-αφιέρωμα στον «χάλκινο» Ολυμπιονίκη της Αθήνας.

    «Ο Δήμας είναι πλέον ένας από τους τέσσερις αρσιβαρίστες που έχουν τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή τους, μαζί με τον Νόρμπερτ Σεμάνσκι (ΗΠΑ), Ρόνι Βέλερ (Γερμανία), Νικολαϊ Πεσάλοφ (Κροατία). Ομως, το ρεκόρ του Ελληνα, με 3 χρυσά και 1 χάλκινο, είναι το καλύτερο απ΄όλα. Ο Πύρρος Δήμας αγωνίστηκε με ψυχή και 5.000 άνθρωποι ένωσαν τις καρδιές τους για να τον βοηθήσουν να φτάσει στο στόχο του. Μαζί δημιούργησαν μαγεία. Τέτοια μαγεία που μετατρέπει τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε έναν αμύθητο θυσαυρό. Δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια διάσημων και απλών ανθρώπων, επισήμων και δημοσιογράφων παρότι οι περισσότεροι είχαν ζήσει κι άλλες συγκινητικές στιγμές στον αθλητισμό».

    Επίσης, ο συντάκτης του συγκεκριμένου αφιερώματος καταθέτει και μία πρόταση: «Εμείς, από την πλευρά μας, προτείνουμε κάτι για να τιμήσουμε τον Δήμα: Γιατί να μην ονομαστεί σε «Πύρρος Δήμας» το στάδιο της Νίκαιας; Και επίσης, γιατί να μην διεξάγεται μία γιορτή στη Νίκαια, κάθε χρόνο στις 21 Αυγούστου; Το πιο εντυπωσιακό στάδιο Αρσης Βαρών στον κόσμο αξίζει να φέρει το όνομα ενός Ελληνα ήρωα. Και ο Δήμας αξίζει να μείνει στην ιστορία για το μεγαλείο του.»

    Ξεχωριστή αναφορά στον Δήμα υπάρχει και στο editorial του τεύχους το οποίο συνυπογράφουν ο πρόεδρος της IWF Ταμάς Αγιαν και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Σγουρός: «Ηταν τυχεροί όσοι έγιναν μάρτυρες του αγώνα στην κατηγορία των 85 κιλών και της τελετής απονομής μεταλλίων που ακολούθησε. Ο Πύρρος Δήμας, αυτός ο εκπληκτικός αθλητής, έδωσε τη μάχη για το τέταρτο χρυσό μετάλλιο. Τί κι αν κατέκτησε "μόνο" το χάλκινο; Η εξάλεπτη αποθέωση που γνώρισε την ώρα της απονομής θα μείνει για πάντα στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων ως μια από τις πιο όμορφες, τις πιο συγκινητικές σκηνές στην ιστορία» αναφέρει το κείμενο το οποίο ολοκληρώνεται με τη φράση: Thank you, Greece!

    [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΜΑΡΟΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Συμφωνία αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας Μαρόκου και πρωτόκολλο αθλητικών ανταλλαγών αποφασίστηκε να υπογραφεί κατά τη σημερινή συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού της αφρικανικής χώρας, Αμπντερραχμαν Ζιντούχ.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ραμπάτ, όπου βρίσκεται ο κ. Ορφανός.

    Για τον παραπάνω σκοπό αποφασίστηκε να συσταθεί εξαμελής επιτροπή, τρία μέλη από κάθε χώρα, η οποία θα μελετήσει και θα κάνει τις προτάσεις της για το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου.

    Η απόφαση αυτή ήταν κατάληξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης, που είχε σαν στόχο πώς θα γίνουν πιο ουσιαστικές οι αθλητικές σχέσεις, μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Ζιντούχ, που ήταν τον Αύγουστο στην Αθήνα και παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την επιτυχή διοργάνωσή τους.

    Για την προώθηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, ν' αναλάβει τη διοργάνωση της Έκθεσης EXPO 2008, ο κ. Ορφανός συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Ταϊεμπ Φασσί- Φιχρί, ο οποίος έκανε πολύ κολακευτικά σχόλια για την χώρα μας.

    [22] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, με ανακοίνωσή του «αποδοκιμάζει απερίφραστα τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΡΗΣ κ. Λάμπρος Σκόρδας αξιολόγησε -σύμφωνα με καταγγελία συναδέλφων- το έργο δημοσιογράφων σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, με αποκλειστικό κριτήριο το εάν υπηρετούν ή όχι τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και μάλιστα κατά τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί», τονίζει η ΕΣΗΕΜ-Θ και προσθέτει:

    «Ο κ. Σκόρδας θα όφειλε να γνωρίζει ότι ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να υπηρετεί αποκλειστικώς την αλήθεια και ότι η άσκηση κριτικής είναι αναπόσπαστο μέρος του έργου του και αναφαίρετο δικαίωμά του.

    »Η τακτική του να κατονομάσει συγκεκριμένους δημοσιογράφους, επειδή δεν του είναι αρεστά αυτά που γράφουν, όχι μόνο υπερβαίνει κατά προκλητικό τρόπο τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, αλλά από την ΕΣΗΕΜ-Θ εκλαμβάνεται και ως επιχείρηση προγραφής των συναδέλφων.

    »Με την έννοια αυτή, η ΕΣΗΕΜ-Θ καθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ ΑΡΗΣ αποκλειστικώς υπεύθυνο για την παραμικρή όχληση, παρεμπόδιση στο έργο του, απειλή, αποδοκιμαστική ή βίαιη συμπεριφορά αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε δημοσιογράφος, από οπουδήποτε και αν αυτή προέλθει, και επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειές της.

    »Ταυτόχρονα, καλεί τις δικαστικές και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουν, όπως υποχρεούνται, την ανεμπόδιστη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου από όλους τους συναδέλφους και να αποτρέψουν έστω και σκέψη για άσκηση βίας εις βάρος δημοσιογράφων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ.

    [23] ΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥ: Η ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Η Ολυμπιακή κλάση Μιστράλ αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς όπως έγινε γνωστό από την διεθνή Ομοσπονδία αντικαταστάθηκε από τα σκάφη τύπου RSX.

    Όπως είναι φυσιολογικό οι αθλητές του Μιστράλ αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό αυτές τις αλλαγές, περιμένοντας να δουν στην πράξη πόσο μπορούν να τους επηρεάσουν αγωνιστικά. Ο Έλληνας αθλητής, Ακης Χρυσοχού πιστεύει πάντως ότι ο νέος τύπος σκαφών θα δώσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στο άθλημα.

    «Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε στην πράξη για να διαπιστώσουμε τις αλλαγές. Πάντως εγώ πιστεύω ότι θα προκαλέσει νέο ενδιαφέρον στο άθλημα η παρουσία μιας νέας Ολυμπιακής κλάσης» επισήμανε ο Ελληνας αθλητής και συμπλήρωσε: «Για να καταλάβει ο κόσμος το σκάφος τύπου RSX είναι μικρότερο σε μήκος από το Μιστράλ, αλλά έχει μεγαλύτερο πανί. Πάντως χρειάζεται κάποιος να έχει...κάποια κιλά για να μπορέσει να το κουμαντάρει. Εγώ αυτήν την στιγμή είμαι 68 κιλά και θα πρέπει να φθάσω γύρω στα 77 για να μπορέσω να χειριστώ το σκάφος. Πράγμα βέβαια καθόλου εύκολο για μένα, καθώς δύσκολα παίρνω κιλά. Πάντως το θετικό είναι ότι σε όλους τους αθλητές είναι άγνωστη η συγκεκριμένη κατηγορία, που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός αναμένεται έχει μεγάλο ενδιαφέρον».

    [24] Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

    Τελ Αβιβ, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Η επίσημη φωτογραφία του Γιάσερ Αραφάτ θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετηθεί σε όλα τα κτίρια των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με σημερινό διάταγμα του προσωρινού προέδρου Ραούχι Φατούχ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Η φωτογραφία του προέδρου μάρτυρα Γιάσερ Αραφάτ υιοθετήθηκε ως η μόνη επίσημη φωτογραφία της Παλαιστινιακής Αρχής", αναφέρεται στο διάταγμα του Ραούχι Φατούχ, ο οποίος ασκεί προσωρινά την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής μετά το θάνατο του Αραφάτ στις 11 Νοεμβρίου. "Η φωτογραφία θα πρέπει να τοποθετηθεί σε όλα τα κτίρια της εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής".

    [25] ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Περισσότεροι από εξήντα ιρακινοί αστυνομικοί απήχθηκαν την Κυριακή από ξενοδοχείο κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, δήλωσε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν στην Καρμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Είμασταν 65 αστυνομικοί και είχαμε επιστρέψει από εκπαίδευση στην Ιορδανία, όταν είκοσι κουκουλοφόροι ένοπλοι μπήκαν στο ξενοδοχείο μας την Κυριακή το πρωί στο Τρεμπίλ (κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία)", διηγήθηκε ο Λέιτ Ναάμα αλ Καάμπι. Οι επιτιθέμενοι έβαλαν σακούλες στα κεφάλια των αστυνομικών, τους έδεσαν τα χέρια και τους πήραν μαζί τους, δήλωσε ο αστυνομικός.

    [26] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ" ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

    Λος Αντζελες, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ο Κόλιν Φάρελ, η Αντζελίνα Τζολί και ο Βαλ Κίλμερ έδωσαν το «παρών» στην πρεμιέρα της επικής ταινίας του Όλιβερ Στόουν ''Αλέξανδρος'', η οποία ξεκίνησε τις προβολές της στις κινηματογραφικές αίθουσες από το Λος Αντζελες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος κατέκτησε όλον σχεδόν τον γνωστό εκείνη την εποχή κόσμο από τα 25 του ως τα 33, που πέθανε.

    Τον Μακεδόνα κατακτητή υποδύεται ο Κόλιν Φάρελ, ενώ η Αντζελίνα Τζολί ενσαρκώνει τη μητέρα του.

    Μιλώντας για τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει ο Φάρελ δήλωσε, σύμφωνα με το BBC: «Ο Αλέξανδρος ήταν τα πάντα. Ήταν ευγενικός, ήταν σκληρός, ήταν δυνατός, ήταν ορμητικός, είχε πάνω του όλες τις αντιθέσεις».

    Ο προϋπολογισμός της ταινίας έφτασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

    [27] ΚΑΝΑΔΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρέι Ένολτ, εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Συμμαχίας, επιβεβαίωσε επίσημη πηγή, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο στρατηγός Ένολτ επελέγη έναντι του Δανού ομολόγου του, στρατηγού Χανς Τζέσπερ Χέλσο, που ήταν επίσης υποψήφιος, κατά τη σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Ο Καναδός στρατηγός θα διαδεχθεί στη θέση αυτή το Γερμανό στρατηγό Χάραλντ Κούζατ την 1η Ιουλίου του 2005.

    Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι ο πιο υψηλόβαθμος στρατιωτικός υπεύθυνος του ΝΑΤΟ και εκπροσωπεί τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των 26 χωρών μελών στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

    [28] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΑΪΤΖΙ

    Βαγδάτη, 17 Νοεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Δεκαπέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σήμερα όταν καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε ένα αμερικανικό θωρακισμένο όχημα στην πόλη Μπαϊτζί, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από νοσοκομειακούς αξιωματούχους και την αστυνομία.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μάρτυρες ανέφεραν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε αγορά κοντά στο κέντρο της σουνιτικής πόλης και από αυτήν καταστράφηκε το αμερικανικό όχημα, τραυματίστηκαν μερικοί στρατιώτες, ενώ άλλοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το περιστατικό, αλλά είπε ότι δεν έχει πληροφόρηση για απώλειες.

    Στο μεταξύ, στην πόλη Ραμάντι, εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και ανταρτών.

    [29] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (15:25 UTC+2)

    Ημερίδα - συζήτηση με θέμα «Φοιτητές και πολιτισμός στην πόλη μας» διοργανώνει στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19:30, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, σε μια προσπάθεια να φέρει τους φοιτητές του πιο κοντά στον πολιτισμό.

    Η ημερίδα αυτή, μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης με το νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης, έχει ως στόχο να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή των φοιτητών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη έλευση φοιτητών στο θέατρο, τα μουσεία και τις αίθουσες τέχνης.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νικήτα Τσακίρογλου, το Κρατικό Θέατρο προσπαθεί να προσελκύσει τους φοιτητές, μέσω της θεσμοθέτησης της «Νεανικής κάρτας». Πρόκειται για ένα πακέτο 9 εισιτηρίων, στην τιμή των 50 ευρώ, που επιτρέπει στον κάτοχό του να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ για μία χειμερινή θεατρική περίοδο.

    [30] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗ" ΣΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΙΣ 19/11

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Η γνωστή κωμωδία «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου είναι η νέα παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Νικήτα Τσακίρογλου, παρουσία των συντελεστών της.

    Πρόκειται για μία υπερπαραγωγή του ΚΘΒΕ, με 30 συνολικά ηθοποιούς επί σκηνής, όπου συνυπάρχουν ο χορός και το τραγούδι με τον κωμικό λόγο του Μολιέρου, μέσα από τη νεωτεριστική σκηνοθετική αντίληψη του Γιάννη Ιορδανίδη.

    Ο σκηνοθέτης απορρίπτει το κλασική προσέγγιση των έργων του Μολιέρου, «με το στυλιζαρισμένο ύφος», όπως το χαρακτήρισε, στα σκηνικά και τα κοστούμια, μιας παράδοσης που κατά τον ίδιο, δεν ανταποκρίνεται στη γαλλική παράδοση. Σεβόμενος το κείμενο και καθοδηγώντας τους ηθοποιούς να υποδυθούν τους ρόλους τους άμεσα και μη συμβατικά, ο Γιάννης Ιορδανίδης προτείνει μία διαφορετική εκδοχή ενός διαχρονικού έργου.

    Ο «Αρχοντοχωριάτης» αποτελεί μια απεικόνιση ανθρώπων που βρίσκονται σε όλα τα πεδία και επίπεδα ακόμη και της σημερινής σύγχρονης κοινωνίας. «Ο κεντρικός ήρωας του έργου κουβαλάει μια ξιπασιά και έλλειψη παιδείας» είπε και πρόσθεσε ότι παραπέμπει σε πολλά παραδείγματα ανθρώπων από διαφορετικές, μεταγενέστερες του Μολιέρου εποχές.

    Ο Νικήτας Τσακίρογλου χαρακτήρισε τις κωμωδίες του Μολιέρου, με αυτές του Αριστοφάνη ως προς τα κοινωνικά προβλήματα και τις ανθρώπινες αδυναμίες που θίγει, ενώ κατά τον σκηνοθέτη της παράστασης, ο «Αρχοντοχωριάτης» θέτει το εξής στοίχημα: πώς ο Μολιέρος θα λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος συγγραφέας για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

    Εκτός από τη σκηνοθεσία, στον Γιάννη Ιορδανίδη ανήκει και η μετάφραση του κειμένου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφουν οι Γιώργος Σουγλίδης και Κέννυ Μακ Λέλαν αντίστοιχα, οι οποίοι καταφέρνουν να συνδυάσουν αρμονικά την ατμόσφαιρα των έργων του Μολιέρου με τη σύγχρονη εποχή. Τη μουσική που ακούγεται στην παράσταση δημιούργησε ο Γιώργος Χριστιανάκης, μέσα από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και διασκευές κλασικών κομματιών. Τις χορογραφίες επιμελείται η Αμαλία Μπέννετ, τους φωτισμούς ο Γιώργος Ταρκάσης και τη σπαθογραφία η Σόνια Ψωμιάδη.

    Το ρόλο του «Αρχοντοχωριάτη» ενσαρκώνει ο Κώστας Σαντάς, ενώ παίζουν επίσης με σειρά εμφάνισης οι: Γιάννης Ηλιόπουλος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Σπορίδης, Γιώργος Ρούφας, Σταύρος Βαφειάδης, Κατερίνα Γιαμαλή, Πάνος Αργυριάδης, Γιώργος Κρήτος, Κώστας Μπάσης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιάννης Λάζαρης, Βίβιαν Κοντομάρη, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Γεράσιμος Μιχελής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Διακοσάββας, Ερατώ Πίσση, Στέλλα Καζάζη, Δήμος Κουτρούλης, Απόστολος Μπαχαρίδης.

    Η πρεμιέρα του «Αρχοντοχωριάτη» θα γίνει την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στις 21:00 στο θέατρο της ΕΜΣ, ενώ παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση κοστουμιών, αφισών και φωτογραφιών από παλαιότερες παραστάσεις έργων του Μολιέρου. Μεταξύ άλλων εκθεμάτων, θα παρουσιαστούν εικαστικές δημιουργίες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Νίκου Εγγονόπουλου, του Βασίλη Φωτόπουλου, του Γιώργου Πάτσα, και της Ιωάννας Παπαντωνίου.

    Παραστάσεις θα δίνονται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Τετάρτη 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Πέμπτη (λαϊκή) & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυριακή 19.00. Η τιμή εισιτηρίου είναι 20 ευρώ και 10 (φοιτητικό), ενώ για τις λαϊκές 10 ευρώ και 8 (φοιτητικό). Ισχύουν ειδικές τιμές για οικογενειακά εισιτήρια, νεανικές κάρτες, κάρτες συνδρομητών και ομαδικές κρατήσεις. (Πληροφ.: 2310 589101).

    [31] ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Νοεμβρίου 2004 (12:48 UTC+2)

    Τη «Γιορτή βιβλίου και τέχνης», διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (Δ.Ε..Π.Α.Ο).

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, εκθέσεις βιβλίων με πολυάριθμους τίτλους βιβλίων, εκδηλώσεις με λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές βραδιές, καθώς και εκθέσεις με εικαστικά καλλιτεχνήματα από τα τμήματα της Δ.Ε.Π.Α.Ο.

    Η αυλαία της Γιορτής Βιβλίου θα ανοίξει με τον συγγραφέα Θοδωρή Παπαδόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίου του «Το αστρολούλουδο του Βοσπόρου». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την Ενόργανη Χορωδία του Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και το ερασιτεχνικό λαϊκό συγκρότημα του Ωδείου της επιχείρησης.

    Επίσης, η συγγραφέας Παπαδοπούλου Ελισάβετ θα μιλήσει για το συγγραφικό της έργο και θα παρουσιάσει το τελευταίο της βιβλίο «Κληρονόμησα όλες τις φίλες της μαμάς μου».

    «Πρόκειται για μια σπουδαία εκδήλωση που δίνει την ευκαιρία στο βιβλιόφιλο κοινό να γνωρίσει τις καινούργιες συγγραφικές εκδόσεις και να έρθει σε επαφή με συγγραφείς που έχουν να παρουσιάσουν πλούσιο συγγραφικό έργο», είπε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Ο, Ουρανία Μαυρίδου και πρόσθεσε «Το βιβλίο είναι μόνιμα στην επικαιρότητα και θα παραμείνει αναντικατάστατος ο επικοινωνιακός ρόλος της γραπτής γλώσσας».

    Ο.Ο

    [32] "ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ" ΤΟΥ Δ.ΨΑΘΑ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (11:59 UTC+2)

    Το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» θα ανεβάσει για τέσσερις παραστάσεις στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης «Η Αγγελία».

    Οι παραστάσεις ξεκινούν από αύριο Πέμπτη 18 και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 21.00.

    Η σκηνοθεσία και σκηνογραφία είναι του Γιάννη Τσιφτσή, η μουσική επιμέλεια και ενδυματολογία της Λυδίας Καβαζίδου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάνθη Μεκερίδου, Αθανασία Μυλωνά, Αθηνά Αδαμίχου, Γιάννης Φώτογλου, Νίκος Κοκοζίδης, Κώστας Μέλλιος, Γιώργος Καραμανλής, Λυδία Καβαζίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται στο Βαφοπούλειο οι εκδηλώσεις για παιδιά. Αύριο Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στις 10.00, η Ελένη Στυλιανέση, θεατρολόγος, απόφοιτος Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιάσει σε βαρήκοα παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου αποσπάσματα από το έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 10.00, θα παρουσιαστεί «Ο Δον Κιχώτης», του Μιγκέλ Θερβάντες, δραματοποιημένος από την Ελευθερία Μπάκα, για παιδιά Γ' Δ' Δημοτικού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην παιδική βιβλιοθήκη (Ισόγειο). Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 10.30, «Η Κάτια με τα παραμύθια» θα διηγηθεί σε παιδιά το ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Ο θησαυρός του δράκου» και στη συνέχεια θα υπάρξει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2004 (11:09 UTC+2)

    Ειδικά αφιερώματα για τους μικρούς αναγνώστες, μέσα από τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα υγιεινής, ιστορίας, επιστήμης κ.α. διοργανώνει το τμήμα Παιδικών Βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Αρχαία Πέλλα.

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 17 Νοεμβρίου

    17:00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης, αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο, (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310.514.780).

    11:00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου, αφιέρωμα στα πετρώματα και ορυκτά, (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310.852.384).

    Τετάρτη 24 Νοεμβρίου

    13:00 Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού, ειδικές κατασκευές, (Αναγνωσταρά 9-11, τηλ. 2310. 545.796).

    Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου

    11:00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, αφιέρωμα για την προστασία των δοντιών, (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310.616076).

    Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Αρχαία Πέλλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα ιστορικά στοιχεία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 November 2004 - 19:14:15 UTC