Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
  • [02] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΦΙΣΕΡ
  • [03] Α.ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: "ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ
  • [04] ΣΤΙΣ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [05] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [07] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ"
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [10] ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [12] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [13] ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 93-89 ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [14] Η ΜΕΝΤ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ
  • [15] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 82-79 ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [16] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 88-77 ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
  • [17] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ (1-2) ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [18] ΕΠΤΑ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
  • [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [21] Ο ΑΝΤΟΝΥ ΜΠΙΒΟΡ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [22] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕ ΤΟΥ Ψ.Ν.Θ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2004 (12:32 UTC+2)

    «Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η Πολιτεία επιβραβεύει την αξιοσύνη, την εργατικότητα και τη συνέπεια. Η κυβέρνηση εργάζεται και νοιάζεται για όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    "Η σύγχρονη Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει τη διολίσθηση στην αδιαφάνεια. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει μια νέα πορεία. Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά φαινόμενα του χθες", επισήμανε.

    Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «η χώρα μας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια και από το αν θα συγκλίνει με το συνταγματικό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Επιτέθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά «τα καινούργια ψέματα δεν είναι γομολάστιχα που σβήνουν με τα παλιά ψέματα».

    Ακολουθούν χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

    «Είμαστε σχεδόν δέκα μήνες από την ανάληψη της ευθύνης για τη Διακυβέρνηση του Τόπου. Στο διάστημα που πέρασε λύσαμε προβλήματα, που διαιωνίζονταν για πολλά χρόνια. Αντιμετωπίσαμε σοβαρές εκκρεμότητες σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Πετύχαμε στόχους που φαίνονταν ανέφικτοι. Στόχους μεγάλης σημασίας για την καθημερινότητα του πολίτη. Στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί, απέδειξε ότι είναι πρότυπο συλλογικής δράσης και αποτελεσματικού έργου, πρότυπο ασφάλειας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας. Το συλλογικό επίτευγμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι του 2004, είναι η ηχηρή, η ζωντανή, απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων και των ικανοτήτων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Δείχνει ξεκάθαρα τί μπορούμε να πετύχουμε, όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, για το παρόν και για το μέλλον του Τόπου μας. Είμαστε ήδη σε μια Νέα Εποχή για την ελληνική κοινωνία. Μια Εποχή με καινούριες ευκαιρίες, αλλά και πιεστικά αιτήματα. Η Χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές εκκρεμότητες και χρόνια προβλήματα:

    - Ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η ονομασία της FYROM.

    - Προβλήματα που επιβαρύνουν την πορεία του Τόπου και την καθημερινότητα κάθε ελληνικής οικογένειας. Έντονες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες. Εκτεταμένη νέα φτώχεια. Εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. Υπέρογκο δημόσιο χρέος και μεγάλα ελλείμματα. Πιεστική γραφειοκρατία. Εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.

    Απόφασή μας ήταν και είναι να μην κρύβουμε τα προβλήματα. Να μην τα προσπερνούμε. Να μην τα μεταθέτουμε στο αύριο. Αντιθέτως μάλιστα! Αναζητούμε και βρίσκουμε τα βαθύτερα αίτιά τους. Εντοπίζουμε τις διαστάσεις τους. Καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε ρεαλιστικά σχέδια για την επίλυσή τους. Ανοίγουμε καινούριους δρόμους. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Στο διάστημα που διανύουμε, θέτουμε σε εφαρμογή αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για την Οικονομία, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την καθημερινότητα του πολίτη, την ποιότητα της Δημοκρατίας.

    Είναι κυρίως ...

    - Ο νέος φορολογικός νόμος.

    - Ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    - Ο νόμος για το ''βασικό μέτοχο''.

    - Ο πρώτος Προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την Κυβέρνησή μας. Παράλληλα, αναπτύσσουμε εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Χώρας μας, και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή μας. Με όραμα για το μέλλον. Με εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

    Εξωτερική Πολιτική

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνει τη στιγμή αυτή και πρόκειται να οριστικοποιήσει στις 17 Δεκεμβρίου τις αποφάσεις της για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας έχουμε καταστήσει σαφές, ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος. Πιστεύουμε ότι μια Τουρκία που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να λειτουργεί προς όφελος όλων: Του λαού της, αλλά και των γειτόνων της. Όμως! Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, εξαρτάται, πρώτ' απ' όλα, από την ίδια. Εξαρτάται από τη δυνατότητά της να συγκλίνει με το συνταγματικό, το οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της Ένωσης. Εξαρτάται από την ανταπόκρισή της σε θεμελιώδη κριτήρια που ισχύουν για κάθε χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας:

    - Από την κατάσταση στο εσωτερικό της.

    - Από το σεβασμό της στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    - Από τα βήματα που κάνει στην εξωτερική πολιτική της.

    - Από το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο.

    - Από τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της αποτελούν παραδοξότητα που δεν είναι συμβατή με τη φιλοσοφία, τη θεσμική και πολιτική πραγματικότητα, που διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται και θα συνεχίσουν να συνεκτιμούνται, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Οι Έλληνες επιδιώκουμε σταθερά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας. Επενδύουμε στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Εργαζόμαστε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

    Επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο την άμεση λύση του Κυπριακού προβλήματος. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, στη βάση του σχεδίου Ανάν, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση που να επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους του νησιού (ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους) να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην Ε.Ε., σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.

    Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής υποστηρίζουμε την ανανέωση και την επιτάχυνση των ειρηνευτικών προσπαθειών για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος, τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους, τη διαμόρφωση συνθηκών που να εγγυούνται την ασφάλεια όλων:

    Τόσο του Ισραήλ, όσο και των Παλαιστινίων.

    Σε ό,τι αφορά τους βόρειους γείτονές μας στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Είναι, άλλωστε, ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η ευρωπαϊκή πορεία είναι καταλύτης για την εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιδιώκουμε διαρκώς στενότερες σχέσεις, διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, με όλους τους λαούς της περιοχής μας. Σχέσεις βασισμένες στο απαραβίαστο των συνόρων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις δημοκρατικές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι γνωστή η επιμονή μας για έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, ώστε να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Εκκρεμότητα η οποία αποτελεί το μόνο πρόβλημα στις κατά τα άλλα καλές σχέσεις μας. Η επιμονή μας (παρά τα γνωστά προβλήματα της τελευταίας περιόδου) έχει ήδη αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Η πολιτική μας είναι τώρα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει στη Νέα Υόρκη μια νέα προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Για μια ακόμη φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι οι Έλληνες επενδύουμε στην προσπάθεια που στόχο έχει να μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου σε μια ξεχωριστή γειτονιά του Κόσμου. Σε περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, για όλους τους λαούς της. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας. Επιλογή ευθύνης, ειρήνης και προόδου.

    Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι η συμμετοχή της Χώρας μας (ως μη μόνιμου μέλους) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επόμενη διετία, αποτελεί, ταυτόχρονα, και πρόκληση και ευκαιρία. Υπενθυμίζω ότι στη θέση αυτή η Ελλάδα εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχεδόν παμψηφεί. Παράλληλα, έχουμε ήδη αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) ενώ από την ’νοιξη αναλαμβάνουμε και την προεδρία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κυρώσουμε και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Θεωρώ ότι είναι μια ακόμη ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε στην κύρωση σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική που έχουμε ακολουθήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Την κύρωση, δηλαδή, από τη Βουλή, μετά από ανοικτό δημοκρατικό διάλογο. Διάλογο για το σήμερα και το αύριο της Πατρίδας μας, στη νέα μεγάλη Ευρώπη. Διάλογο στον οποίο είναι ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι. Γιατί η Ευρώπη μάς αφορά όλους. Αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Αφορά το όραμά μας για δυναμική Ελλάδα, με ισχυρούς Έλληνες, στην καρδιά της Ευρώπης.

    Οικονομία

    Ιδιαίτερη προσπάθεια αναπτύσσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν κληροδοτήσει στη νέα περίοδο η δημοσιονομική εκτροπή, τα δημόσια ελλείμματα και η εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους. Είναι προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις αρχές της προηγούμενης τετραετίας, αλλά συγκαλύφθηκαν και πήραν νέες διαστάσεις κατά την τελευταία περίοδό της. Το 2002 η Eurostat είχε αναγκάσει την τότε Κυβέρνηση...

    - να ομολογήσει ότι διαστρέβλωνε την πραγματικότητα,

    - να αναθεωρήσει το δημόσιο χρέος και

    - να αναγνωρίσει ότι οι προϋπολογισμοί της ήταν πλασματικοί.

    Πέρα, ωστόσο, από όλα αυτά, παρέμεναν σε εκκρεμότητα ελλείμματα και χρέη που δεν καταγράφονταν πουθενά και με καμία μέθοδο. Η Τράπεζα της Ελλάδας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δημοσιοποιούσε σημαντικά στοιχεία, που έθεταν σε αμφισβήτηση την επίσημη δημοσιονομική εικόνα. Η Eurostat (όπως αποκαλύπτει η Ε. Επιτροπή) είχε απευθύνει, κατ' επανάληψη, αυστηρές συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές. Διαπιστωνόταν ελλιπής καταγραφή των αμυντικών δαπανών. Αμφισβητούνταν τα στοιχεία για τα πλεονάσματα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αποδεικνυόταν ότι η αποκαλούμενη ''δημιουργική λογιστική'' (στην πραγματικότητα η ''γκρίζα λογιστική'') ήταν επιλογή παραπλάνησης των πολιτών. Φαινόταν ξεκάθαρα ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονταν δεν μπορούσε να συνεχιστούν, σε καμία απολύτως περίπτωση. Ήταν περισσότερο από βέβαιο ότι οδηγούσαν (και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα) σε μια νέα αναθεώρηση με πρωτοβουλία της Eurostat, που δεν θα άφηνε στη Χώρα περιθώρια χειρισμών. Ήταν περισσότερο από βέβαιο ότι η προσποίηση άγνοιας οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με δυσμενείς συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Ήταν επιτακτικά αναγκαίο να ξέρουμε και να ξέρουν όλοι οι πολίτες ποιά είναι η πραγματική κατάσταση. Η Χώρα δεν μπορούσε να στηρίζει την πορεία της σε μύθους που, ήδη, κατέρρεαν.

    Αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης για τη Νέα Διακυβέρνηση πήραμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ανταποκριθήκαμε στη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Εργαστήκαμε με αδιάβλητο τρόπο και συνεργαστήκαμε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Eurostat. Επιλέξαμε πολιτικές που ρίχνουν άπλετο φως στο δρόμο της ελληνικής Οικονομίας. Κινηθήκαμε και κινούμαστε με το βλέμμα στις ανάγκες του μέλλοντος. Η συνολική αποτίμηση της πραγματικότητας ήταν και είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή συγκροτημένου σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης. Είναι απόφαση υπεύθυνης πορείας προς τα εμπρός. Είναι (όπως τονίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας) σημαντικό βήμα προόδου στη σωστή κατεύθυνση. Είναι πράξη εθνικής ευθύνης. Οφείλουν, όμως, και οι υπαίτιοι του προβλήματος να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους. Οφείλει το σύστημα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας να σταματήσει την κινδυνολογία. Τα καινούργια ψέματα δεν είναι γομολάστιχα που σβήνει τα παλιά. Δεν σβήνουν τις ευθύνες τους παριστάνοντας τους καταγγέλλοντες. Βλάπτουν την εθνική Οικονομία. Και το γνωρίζουν.

    Καταρτίσαμε σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία. Η επιλογή μας είναι δεδομένη: Είναι η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι η συνειδητή απόφαση να μην μετακυλήσουμε τα βάρη στον Έλληνα πολίτη. Είναι η εφαρμογή σχεδίου που βασίζεται στο νοικοκύρεμα της Οικονομίας και όχι σε περικοπές στα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Σχεδίου απόλυτα εναρμονισμένου με την πάγια αρχή μας να είναι ο πολίτης στο κέντρο της πολιτικής μας.

    Στηρίζουμε την προσπάθειά μας σε συγκεκριμένους άξονες:

    - Στη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου,

    - την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,

    - την προώθηση μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων,

    - την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης,

    - τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή,

    - την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,

    - τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας στη διαχείριση.

    Ξέρουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές. Ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Τίποτε, όμως, δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει πίστη στο σκοπό, συλλογική προσπάθεια, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση. Και όλα αυτά είναι δεδομένα στην Κυβέρνηση, την Παράταξή μας, την πλατειά κοινωνική συμμαχία της 7ης Μαρτίου.

    Ανοίξαμε ήδη μια καινούργια σελίδα. Αλλάξαμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Θέσαμε σε εφαρμογή μια Νέα Πολιτική. Από τη συντηρητική διαχείριση, περάσαμε στην πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Από τη στασιμότητα, περάσαμε στο δρόμο του μέλλοντος. Δημιουργούμε κλίμα αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία. Χτίζουμε ισχυρές βάσεις για μια νέα, δυναμική και διατηρήσιμη, ανάπτυξη, σ' όλους τους τομείς της Οικονομίας και σ' ολόκληρη τη Χώρα. Εφαρμόζουμε σχέδιο που εγγυάται...

    - την ενίσχυση της παραγωγικότητας,

    - τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,

    - τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη Χώρα,

    - την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος,

    - τη μεγέθυνση του κοινωνικού μερίσματος

    - τη δικαιότερη διανομή του,

    - τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίσαμε απεικονίζει την παράλληλη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και ισόρροπης, δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Οδηγεί την Οικονομία μας από το κενό της αναξιοπιστίας και της αβεβαιότητας στη στέρεη βάση της φερεγγυότητας και της σιγουριάς. Εγγυάται τη μετάβαση από τη συντήρηση στην πρόοδο. Από τις πολιτικές που αποδίδουν μόνον στους λίγους, στην ανάπτυξη και την ευημερία για όλους.

    Με τη φορολογική μεταρρύθμιση που τίθεται σε εφαρμογή από την αρχή του νέου χρόνου...

    - μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και ιδίως για τα οικονομικά ασθενέστερα,

    - λαμβάνονται υπόψη, για πρώτη φορά, οι κοινωνικές πραγματικότητες και ενισχύεται η προστασία της οικογένειας,

    - μειώνονται σημαντικά (στο πλαίσιο τριετούς χρονοδιαγράμματος) οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις,

    - δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις.

    Την ίδια στιγμή, με το νέο αναπτυξιακό νόμο, υποστηρίζεται αποτελεσματικά η επιχειρηματικότητα της Ελληνίδας και του Έλληνα, η τεχνολογική αναβάθμιση και η καινοτομία, η αξιοποίηση των εκατοντάδων θυλάκων ανάπτυξης στην Ελληνική Περιφέρεια. Παρέχονται φορολογικές απαλλαγές έως και το 100% της επένδυσης. Θεσμοθετείται η επιδότηση της απασχόλησης. Εισάγονται αυξημένες ενισχύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδίως για εκείνες που δημιουργούνται στην Περιφέρεια. Θεσπίζονται επιχορηγήσεις που φτάνουν το 55%.

    Παράλληλα:

    - Προωθούμε πρόσθετα μέτρα που παρέχουν τη δυνατότητα νέας πνοής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    - Αναθεωρήσαμε το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και εντάξαμε τις εμπορικές επιχειρήσεις στα κοινοτικά προγράμματα.

    - Ενεργοποιήσαμε το Ταμείο Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

    - Κηρύξαμε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας και δημιουργούμε ''ομπρέλα ανταγωνιστικότητας'' που να καλύπτει τον ιδιωτικό, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την Οικονομία και το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

    Επιπλέον:

    - Θεσπίζουμε νέο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, να μειώσουμε το χρόνο και το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων, να δημιουργήσουμε υπηρεσίες ''μιας στάσης'' για την εξυπηρέτηση ελλήνων και ξένων επενδυτών.

    - Προετοιμάζουμε τη δημιουργία ολοκληρωμένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τη χρήση γης, με σεβασμό στο περιβάλλον.

    - Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς (του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου).

    - Αναπτύσσουμε εξειδικευμένες προσπάθειες για την πλήρη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

    - Με αναδιοργάνωση της λειτουργίας των εταιρειών που διαχειρίζονται μεγάλα τμήματα δημόσιας περιουσίας.

    - Με την εφαρμογή σχεδίου αποδοτικής εκμετάλλευσης της ολυμπιακής κληρονομιάς.

    - Με την ανάδειξη και την αξιοποίηση της περιουσίας των επιχειρήσεων, των οργανισμών και των ιδρυμάτων του ευρύτερου δημόσιου Τομέα.

    - Προωθούμε νέα σειρά αποκρατικοποιήσεων, που θα συμβάλουν, όχι μόνο στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, την αύξηση της παραγωγικότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς.

    - Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην απώλεια κοινοτικών πόρων.

    - Αναπτύσσουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απορρόφησης και την ορθολογική αξιοποίησή τους.

    - Προωθούμε (μέσα στους πρώτους μήνες του 2005) διαφανές νομικό πλαίσιο, για τα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

    Κεντρική επιλογή μας, για την πρώτη τετραετία της Νέας Διακυβέρνησης είναι η ξεχασμένη Ελλάδα. Εφαρμόζουμε Νέα Πολιτική Ανάπτυξης και Ευημερίας της Ελληνικής Περιφέρειας.

    Ο στόχος μας είναι συγκεκριμένος:

    Ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή στην Περιφέρεια. ’ξονες της στρατηγικής μας είναι:

    - Οι Ολοκληρωμένες Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις για κάθε Περιφέρεια της Πατρίδας μας,

    - η εκτέλεση έργων πνοής στην Περιφέρεια,

    - η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, της τυποποίησης και της μεταποίησης, της παραγωγής και της εμπορίας προϊόντων υψηλής ποιότητας,

    - η ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας μας και ιδίως των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.

    Διαφάνεια

    Επιτακτική απαίτηση της κοινωνίας, και βασική προϋπόθεση για μια πραγματικά ισχυρή Οικονομία, είναι η πλήρης αποκατάσταση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, τη Διοίκηση, τη διαχείριση, τις συναλλαγές του Κράτους, τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ. Οι διαπιστώσεις είναι σήμερα κοινές:

    Η διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα και οι διαπλεκόμενες συναλλαγές...

    - συνεπάγονται τεράστιος κόστος για την Οικονομία,

    - υπονομεύουν την ανάπτυξη,

    - συνιστούν εμπόδιο στην αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης,

    - πλήττουν την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας,

    - είναι βάρος για ολόκληρη την κοινωνία, για κάθε πολίτη.

    Η Οικονομία, η Κοινωνία, η Δημοκρατία απαιτούν διαφάνεια παντού:

    Απαιτούν...

    - Κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

    - Κανόνες που δεν επιτρέπουν σε οργανωμένα συμφέροντα να αναπτύσσουν απόπειρες ποδηγέτησης της κοινωνίας και της πολιτικής.

    Προχωρούμε σταθερά...

    - στην κατάργηση των νόμων της διαπλοκής

    - τη θέσπιση ισχυρού θεσμικού πλαισίου,

    - την αποτελεσματική θωράκιση της Πολιτείας,

    - την ενίσχυση των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών,

    - την επίσπευση του έργου της Δικαιοσύνης.

    Η σύγχρονη Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει τη διολίσθηση στην αδιαφάνεια. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει μια νέα πορεία. Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά φαινόμενα του χθες. Είναι δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι σ' όλους τους πολίτες. Είναι υπόθεση Δημοκρατίας. Και σε αυτή την υπόθεση στρατεύονται όλο και περισσότεροι. Η φωνή και η βούληση για διαφάνεια γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο δυνατή. Είναι καθολική απαίτηση των πολιτών. Συνέπεια, αποφασιστικότητα, αισιοδοξία.

    Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν μια Κυβέρνηση αντιμετώπισε τόσα πολλά ζητήματα, με τόση επιτυχία. Κάναμε σημαντικό έργο στους λίγους μήνες από την 7η Μαρτίου. Προετοιμάσαμε σημαντικές παρεμβάσεις για το επόμενο διάστημα. Σε όλους τους τομείς. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυούνται μια Νέα Εποχή Δημιουργίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Το έργο που έχουμε παράγει, οι αλλαγές που δρομολογήσαμε, τα σχέδια που θέτουμε σε εφαρμογή αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας. Δημιουργούν μια νέα δυναμική. Ανταποκρινόμαστε με ευθύνη και ρεαλισμό, στα κοινωνικά αιτήματα. Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας, του βιοτικού επιπέδου, της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αναπτύσσουμε πολιτικές που τονώνουν την αυτοπεποίθηση της κοινωνίας και δυναμώνουν την πίστη της στο αύριο. Πολιτικές που εγγυούνται ένα καλύτερο αύριο για όλους και όχι μόνο για τους λίγους. Ασκούμε Δυναμική Διακυβέρνηση. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Προχωρούμε καλά. Αμφισβητήσεις δεν χωρούν. Πέρα από το καλό, όμως, υπάρχει το καλύτερο. Και σ' αυτό αποβλέπουμε όλες και όλοι. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες της Νέας Διακυβέρνησης. Ακούμε τον κόσμο που στήριξε τους αγώνες μας. Ακούμε κάθε ιδέα και πρόταση για τη βελτίωση του έργου μας. Αντλούμε δύναμη από την πλατιά κοινωνική συμμαχία της 7ης Μαρτίου. Αντλούμε δύναμη από το κόμμα μας.

    Σε αυτή τη προσπάθεια η Παράταξη είναι δίπλα στην Κυβέρνηση:

    δίαυλος επικοινωνίας και εκφραστής των αιτημάτων των πολιτών. Ακούει, συνδιαλέγεται, προτείνει. Θέλουμε το κόμμα ζωντανό κοινωνικό οργανισμό με αξία και κύρος στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι τώρα που έχουμε την ευθύνη της Διακυβέρνησης, το έργο της Παράταξής μας είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, πιο ελκυστικό. Τώρα είναι η ώρα που αποδεικνύουμε τη θέληση μας να είμαστε πρωτοπόροι στη μεγάλη αλλαγή του Τόπου. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους.

    Διανύσαμε μια σημαντική διαδρομή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπηρετήσαμε με σθένος αρχές και αξίες. Υπηρετήσαμε με σθένος...

    - το όραμα της νέας καλύτερης Ελλάδας,

    - το όραμα της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης,

    - το όραμα της Ελλάδας με ισχυρούς πολίτες.

    Σε αυτή τη διαδρομή βαδίζουμε και σήμερα ως Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Σε αυτή τη διαδρομή θα βαδίσουμε και στο μέλλον. Αυτός είναι ο κοινός τόπος. Ο τόπος όπου ζυμώνονται όλα τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο.

    Βασική αρχή μας είναι η ομοψυχία, η συμπόρευση όλων των Ελλήνων, η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Χτίσαμε και συνεχίζουμε να κτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Σχέση βασισμένη στη συνέπεια, την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα. Μακριά από τις πρακτικές της πόλωσης, της οξύτητας και του φανατισμού. Μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες του παρελθόντος. Χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές. Χωρίς νοοτροπίες του χτες. Αυτή είναι και η καθολική απαίτηση της κοινωνίας. Αυτό υπογραμμίζαμε από τη θέση της Αντιπολίτευσης. Και σ' αυτό το δρόμο βρισκόμαστε.

    Η Νέα Διακυβέρνηση δεν ακολουθεί τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος. Δεν θα κομματικοποιήσουμε το κράτος και δεν θα κρατικοποιήσουμε το κόμμα. Ο κομματισμός στο κράτος υπήρξε μεγάλη πληγή και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε επιλογές που οι ίδιοι επικρίναμε, επιλογές που προκάλεσαν ζημιά στον τόπο. Το κράτος οφείλει να είναι στην υπηρεσία κάθε πολίτη. Το κράτος οφείλει να είναι δίκαιο.

    Και αυτό σημαίνει...

    * κανόνες για όλους,

    * απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων,

    * αξιοκρατία,

    * διαφάνεια,

    * προσήλωση στον κεντρικό σκοπό μας, στην επιδίωξή μας να εξασφαλίσουμε καλύτερη ζωή για όλους.

    Γνωρίζω και γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια έχει δυσκολίες. Χρειάζεται ψυχή. Χρειάζεται συνέπεια και αποφασιστικότητα. Χρειάζεται ανάστημα για να υπηρετηθεί ο πολίτης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Αυτή είναι η επιλογή μου. Στην Ελλάδα που χτίζουμε το κράτος υπηρετεί και σέβεται τον πολίτη. Δεν αιφνιδιάζει, δεν διαχωρίζει, δεν αδικεί. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Δεν υπάρχουν γαλάζια και πράσινα και κόκκινα προβλήματα. Δεν υπάρχουν παιδιά κατώτερου θεού. Η Πολιτεία επιβραβεύει την αξιοσύνη, την εργατικότητα, τη συνέπεια. Η Κυβέρνηση εργάζεται και νοιάζεται για όλους τους πολίτες. Ανταποκρίνεται με συνέπεια και ευθύνη στα κοινωνικά αιτήματα. Η συνεννόηση, η σύνθεση απόψεων δεν είναι πρόσχημα. Είναι πολιτική επιλογή. Ο δημόσιος διάλογος είναι ουσιαστικός. Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις τηρούνται.

    Η Νέα Δυναμική Διακυβέρνηση διασφαλίζει για την Πατρίδα μας, διασφαλίζει για τον Έλληνα πολίτη, το πέρασμα στη Νέα Εποχή. Διασφαλίζει μια νέα διαδρομή, που οδηγεί με σιγουριά...

    - στην Ελλάδα του 21ου αιώνα,

    - στην Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας,

    - στην Ελλάδα της προόδου.

    Σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια, σε αυτή τη νέα διαδρομή, βαδίζουμε όλοι μαζί. Με συλλογικότητα, αισιοδοξία και σιγουριά. Το μέλλον είναι μπροστά μας για να κερδηθεί. Και θα το κερδίσουμε. Για ολόκληρη τη Χώρα. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

    Σας ευχαριστώ».

    [02] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΦΙΣΕΡ

    Βερολίνο, 3 Δεκεμβρίου 2004 (23:25 UTC+2)

    Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη με τον Γερμανό ομόλογο του Γιόσκα Φίσερ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το πρόβλημα της Ουκρανίας για το οποίο ευχήθηκαν να βρεθεί ειρηνική λύση, ενώ ασχολήθηκαν και με το θέμα της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας «αλλά βεβαίως ο ρυθμός και η κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων που θ΄ αρχίσουν εξαρτάται από το αν η Τουρκία θα ανταποκριθεί στα κριτήρια, τις αρχές, τις αξίες και τις υποχρεώσεις, που η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει από κάθε υποψήφιο μέλος». « Εάν η Τουρκία εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει το δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε», ανέφερε.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Φίσερ υπογράμμισε πως «είναι αυτονόητο ότι οι διαπραγματεύσεις θέτουν ως σκοπό την πλήρη ένταξη της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να καταλήξουμε σ' ενα ακριβές κείμενο επί ολλανδικής προεδρίας». «Οφείλουμε να καταλήξουμε «Συζητήσαμε επίσης το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών καθώς και θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδος, Βαλκάνια και Ανατολή. ΄Οπως πάντα επιβεβαιώσαμε τους πολύ στενούς δεσμούς που αποτελούν το θεμέλιο της ελληνογερμανικής φιλίας και πολύ στενής συνεργασίας. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η βούληση και στις δύο πλευρές να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις ήδη τόσο στενές και φιλικές σχέσεις». τόνισε ο κ. Μολυβιάτης.

    [03] Α.ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: "ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ"

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

    Όπως είπε ο υπουργός οι σημερινοί ρυθμοί αγγίζουν συχνά τα όρια της αρνησιδικίας, και καθιδρύουν ένα ιδιότυπο καθεστώς οιωνεί ατιμωρησίας που όπως επισήμανε πλήττει, κατά κύριο λόγο, την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων και το κύρος των ίδιων των δικαστών. «Οφείλουμε, πράγματι, στους χιλιάδες καταταλαιπωρούμενους στα Δικαστήρια Έλληνες πολίτες, μια ταχύρυθμη - δηλαδή αποτελεσματική και σύγχρονη Δικαιοσύνη», τόνισε, ενώ έκανε γνωστό ότι σύντομα ολοκληρώνεται το έργο της επιτροπής για τη βελτίωση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι εκτός από τα συσσωρευμένα προβλήματα της Δικαιοσύνης (υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της, ανεπαρκής στελέχωση των Δικαστηρίων, και η επί χρόνια εγκατάλειψη των υποδομών ) η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα και νέες προκλήσεις όπως: την ανάγκη συνεχούς ενσωμάτωσης κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό Δίκαιο, την πορεία προς τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού δικαιϊκού χώρου, την ολοένα και στενότερη διεθνή δικαστική συνεργασία, που, όπως είπε, καταργεί σε μεγάλο βαθμό τα σύνορα, παγκοσμιοποιώντας, μεταξύ των άλλων, και την εγκληματικότητα και την ανάδειξη νέων μορφών εγκλήματος.

    Ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε εξάλλου, στις αλλαγές που έγιναν από την κυβέρνηση στη λειτουργία των ανωτάτων δικαστηρίων , στην επίλυση αιτημάτων των δικαστών, μεταξύ των οποίων η αύξηση του αριθμού των εισαγομένων στην Εθνική Σχολή Δικαστών και την κάλυψη κενών θέσεων στα ειρηνοδικεία.

    Επίσης, όπως έκανε γνωστό αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση απασχολούν και ορισμένα αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων: η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 25% και τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την υπηρεσιακή εξέλιξη, την αναγνώριση της δικηγορικής προϋπηρεσίας και την ψήφιση του ειδικού μισθολογίου, η εθελουσία έξοδος δικαστών, πασχόντων από ανίατες ή δυσίατες ασθένειες, κ.α.

    [04] ΣΤΙΣ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 4 Δεκεμβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (Σάββατο) ότι όρισε την 26η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής ενός νέου δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Το Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να επικυρώσει αυτή την ημερομηνία, κάτι που δεν αναμένεται να είναι παρά μια τυπική διαδικασία.

    [05] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίστηκαν σήμερα, για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του 6ου συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων βρέθηκε η εκλογή των νέων οργάνων και η μεταβατικότητα ή όχι του χαρακτήρα τους, καθώς επίσης η αυτονόμηση ή όχι της ΠΑΣΠ, δηλαδή της σπουδάζουσας νεολαίας του κόμματος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Καστανίδης, είχε διαρκείς διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο με τις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει μία συνθετική πρόταση, ώστε να αποφευχθεί ο διχασμός της νεολαίας κατά την διάρκεια των κρίσιμων ψηφοφοριών για καταστατικές αλλαγές.

    Οι εργασίες του συνεδρίου της νεολαίας ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθούν αύριο (Κυριακή) με την εκλογή των νέων οργάνων.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης, από την Αλεξανδρούπολη όπου παρέστη σήμερα, εγκαινιάζοντας το Αιολικό πάρκο Θράκης, σχολιάζοντας ερώτηση δημοσιογράφου αν πιστεύει ότι θα έχουμε εκλογές την ’νοιξη, απάντησε ως εξής:

    «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως και πρόσφατα το έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, είναι όπως το Σύνταγμα επιτάσσει να υπάρξει μια συναινετική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου και να μην πάμε σε εκλογές. Από εκεί και πέρα θα δούμε, είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα, κοντός ψαλμός αλληλούια».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αν πιστεύει ότι με την σύγκρουση απόψεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο κυρίαρχο ρεύμα, το οποίο δεν θα επιτρέψει το συναινετικό κλίμα, ο κ. Σαλαγκούδης είπε:

    «Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και επιπλέον δεν υπεισέρχομαι και δεν θέλω να υπεισέλθω, είναι δική τους δουλειά τα εσωτερικά των κομμάτων».

    Ο.Ο.

    [07] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ"

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2004 (18:21 UTC+2)

    «Η αξιοπιστία παραμένει άγνωστη έννοια για το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κ.Ε. της Ν.Δ., έκανε λόγο για «ψευδή απολογισμό μιας εικονικής πραγματικότητας».

    Η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου έχει ως εξής:

    «Χρειάζεται πράγματι απίστευτο θράσος για να μιλά το ΠΑΣΟΚ περί εικονικής πραγματικότητας, την ίδια ώρα που δίνει μάχη οπισθοφυλακής κατά της αλήθειας που ανέδειξε η απογραφή. Οι πάντες, πλέον, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, γνωρίζουν καλά ποιοι είναι αυτοί που επί χρόνια τους έλεγαν ψέματα, κρύβοντας τα προβλήματα.

    »Η αξιοπιστία παραμένει σίγουρα άγνωστη έννοια για το ΠΑΣΟΚ. Είναι, πάντως, σίγουρα μεγάλο ρίσκο για τον οποιονδήποτε να προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ

    Χανιά, 4 Δεκεμβρίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Τρία άτομα, υπήκοοι Βουλγαρίας, συνελήφθησαν στα Χανιά με την κατηγορία ότι είναι μέλη κυκλώματος εμπορίας βρεφών, ενώ αναζητείται και ένα ακόμα άτομο, επίσης υπήκοος Βουλγαρίας, που διέφυγε τη σύλληψη και είναι μέλος του συγκεκριμένου κυκλώματος.

    Τα μέλη του κυκλώματος, όπως ανέφερε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Αντώνης Μπαγιαρτάκης, εμπορευόταν βρέφη έναντι του ποσού των 10.000 12.000 ευρώ.

    Ο τρόπος δράσης ήταν συγκεκριμένος.

    Οι Βούλγαροι έφερναν έγκυες γυναίκες από τη χώρα τους, οι οποίες γεννούσαν σε νοσοκομεία της Κρήτης.

    Στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος προσπαθούσαν να πουλήσουν τα παιδιά σε άτεκνες οικογένειες.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

    [10] ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε σήμερα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 10,8 MW που βρίσκεται στη θέση "Μοναστήρι ΙΙ", κοινότητας Κέχρου του νομού Ροδόπης, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σαλαγκούδη, παρουσία εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

    "Τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούν να γίνουν στην περιφέρεια και να της δώσουν ζωντάνια μαζί με τις άλλες αναπτυξιακές προσπάθειες που μπορούν να γίνουν για να εκμεταλλευτούμε τον υπόγειο πλούτο, τον επίγειο που είναι η γεωργία μας και τον εναέριο όπως είναι η αιολική ενέργεια και η ηλιακή ενέργεια", είπε ο υφυπουργός.

    Επίσης, επισήμανε: "Νομίζω ότι η επιθετική πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" που αποφάσισε η κυβέρνηση εξελίσσεται με πολύ καλό τρόπο και πιστεύω ότι σε λίγο θα έχουμε εκμεταλλευτεί ένα πολύ σημαντικό αιολικό δυναμικό".

    Το αιολικό πάρκο Θράκης αποτελεί προέκταση ήδη λειτουργούντος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενοποιημένο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα με ισχύ 62,5 MW. Ανήκει στις εταιρίες Damco Eneegy και Διεθνής Κατασκευαστική ΑΤΤΝΕ των ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά. Αποτελείται από 71 ανεμογεννήτριες οι οποίες εκτείνονται σε κορυφογραμμή μήκους περίπου 30 χλμ. Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 70 εκατ. ευρώ με μερική χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κοπελούζος τόνισε: "Το αιολικό πάρκο που κατασκεύασαν οι εταιρίες μας θα προσφέρει καθαρή «πράσινη» όπως συνηθίζεται να λέγεται ενέργεια που είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό μιας πόλης 60 χιλιάδων οικογενειών. Η ετήσια παραγωγή του, που ανέρχεται σε 170 KW μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 150.000 τόνους το χρόνο".

    Ο κ. Κοπελούζος τόνισε ότι "η συνεισφορά των έργων είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών των νομών Ροδόπης και Εβρου όπου αναπτύχθηκαν αποδίδοντας το 2% των ακαθάριστων εσόδων από την λειτουργία των αιολικών πάρκων στους όμορους δήμους και κοινότητες που υπολογίζονται σε 240.000 ευρώ ετησίως".

    Αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης όπου ο όμιλος συμμετέχει από ελληνικής πλευράς σε όλο το σχέδιο σημείωσε: "Σε λίγες μέρες θα επικυρωθεί πανηγυρικά στη Σόφια από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας το μνημόνιο για το μεγάλο αυτό έργο. Είναι το πρώτο επίσημο κείμενο που υπογράφεται μετά από 10 χρόνια συζητήσεων και εδώ θα πρέπει να αναφερθώ στη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και του κ. Μολυβιάτη προσωπικά, όπως και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικά του κ. Σιούφα και του κ. Σαλαγκούδη".

    Εκτός από τη Θράκη οι δύο όμιλοι διαθέτουν αιολικά πάρκα στην Εύβοια και μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό στο δήμο Σπερχειάδας του νομού Φθιώτιδας, ενώ για το 2005 έχει προγραμματιστεί η έναρξη εργασιών για τα αιολικά πάρκα στους νομούς Κορινθίας και Αχαϊας ισχύος 40 MW.

    Ολγα Ορφανίδου

    [11] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ"

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    «Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί υποχρέωση της ’γκυρας», επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «προσπαθούμε να πείσουμε την ΕΕ ότι η αναγνώριση και των δέκα νέων κρατών-μελών είναι όρος που απαιτείται από το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος του Παγκυπρίου Συνεδρίου της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στην Τουρκία θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία στο Κυπριακό μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε προβλέψεις και επανέλαβε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια νέα πρωτοβουλία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [12] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2004 (10:23 UTC+2)

    Οι δηλώσεις στην Τουρκία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, η στάση της Τουρκίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και η χθεσινή σύσκεψη στην Τουρκία για το Κυπριακό, η απόφαση της ΟΗΟ - ΣΕΚ για κάθοδο σε επ' αόριστον απεργία λόγω της αποτυχίας των διαβουλεύσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στους ημικρατικούς οργανισμούς και η διαμάχη μεταξύ υπεραγορών και καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επ' αόριστον απεργία στους ημικρατικούς'' γράφει ότι σε ένα περίπου μήνα η οικονομία της Κύπρου θα παραλύσει για απροσδιόριστο χρόνο και αναφέρεται στην απόφαση της ΟΗΟ - ΣΕΚ για επ' αόριστον απεργία στους ημικρατικούς από τις 10 Ιανουαρίου, λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στους οκτώ όρους που θέτει η Αγκυρα στην ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, στους οποίους περιλαμβάνεται και η απόρριψη της προϋπόθεσης για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Σιγή ιχθύος για τη σύσκεψη στην Αγκυρα'' και αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Αγκυρα σε σχέση με το Κυπριακό και στις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο ''υπουργός εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς. Κανένας τους δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη. Αλλού γράφει ότι μήνυμα προς το κράτος και τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες όπως επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση και συναντίληψη για επίτευξη του στόχου της εισόδου της Κύπρου στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και στη ζώνη του ευρώ, έστειλε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Γκιουλ: Είμαστε ανοιχτοί σε όλα'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''ανοιχτοί για όλα'' δηλώνουν οι Τούρκοι δια στόματος του Υπουργού τους των Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να μην είναι το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράλογη.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σουπερμάχες'' γράφει ότι ανελέητος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπεραγορών και των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης και προσθέτει πως ''οι δύο αυτοί σημαντικές παίκτες του λιανικού εμπορίου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα επικράτησης''. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ δήλωσε χθες από την Αγκυρα όπου βρίσκεται ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πληρωμένοι δολοφόνοι'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Αστυνομία υποστηρίζει ότι κατάφερε χθες να αποτρέψει στο παρά πέντε εγκληματική ενέργεια σε βάρος Λευκωσιάτη που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Αγιο Δομέτιο. Σημειώνει ότι το ''συμβόλαιο θανάτου'' υπεγράφη με δύο αλλοδαπούς οι οποίοι ήλθαν από την Ελλάδα και άρχισαν να οργανώνουν τα παράνομα σχέδιά τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει συγκαλέσει την Τετάρτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αλλότρια κίνητρα'' αναφέρεται σε ''μυστική συμφωνία μεταξύ των δύο Μητροπολιτών Πάφου και Λεμεσού'', σημειώνοντας πως αυτή ''άρχισε ήδη να τίθεται σε εφαρμογή, με το επιτελείο του Λεμεσού Αθανάσιου να πλησιάζει πιστούς και να τους προτείνει να είναι εκλέκτορες για λογαριασμού του Πάφου Χρυσόστομου''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες, μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ότι το παράθυρο ευκαιρίας του Κυπριακού δεν έκλεισε ούτε με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και ούτε θα κλείσει στις 17 Δεκεμβρίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Θα μένουμε ανοικτοί για όσο θέλουμε'' γράφει ότι πενήντα υπεραγορές ρισκάρουν να τους επιβληθούν υψηλά πρόστιμα αυτό το Σαββατοκύριακο, εάν προχωρήσουν και παραβιάσουν τα ωράρια λειτουργίας τους. Το μέτρο αυτό θα ακολουθήσει την απόφαση των ιδιοκτητών υπεραγορών να μετατρέψουν τις υπεραγορές τους σε περίπτερα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση για επέκταση της προθεσμίας της φορολογικής αμνηστίας για μυστικούς λογαριασμούς, ώστε η κυβέρνηση να έχει περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χάσαμε τη συμπάθεια στην Ευρώπη'' προβάλλει συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά θα έπρεπε να επιδιώξει το συντομότερο ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής διαβεβαίωσε ότι οι Αμμοχωστιανοί είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη για να ξανακάνουν την Αμμόχωστο το διαμάντι της Μεσογείου, όπως ήταν παλαιότερα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [13] ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 93-89 ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Λίγο έλειψε να τιναχθεί το παιχνίδι του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ στον αέρα, όταν ο πλέι μέϊκερ του Δικεφάλου Γιάννης Γκαγκαλούδης διαπληκτίστηκε με οπαδούς της αθηναϊκής ομάδας την ώρα που κατευθυνόταν στην φυσούνα. Αποτέλεσμα;. Οι οπαδοί του Πανιωνίου να πετάξουν στον αγωνιστικό χώρο ότι έβρισκαν μπροστά τους. Όμως επενέβη έγκαιρα η αστυνομία και αποκαταστάθηκε η τάξη. Λίγο νωρίτερα όμως η ομάδα του Πανιωνίου είχε κέρδισε με 93-89 στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών.

    Στο αγωνιστικό μέρος το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Όμως ο Πανιώνιος πήρε τη νίκη χάρις την επίτευξη δύο διαδοχικών δίποντων από τον Ρασάντ Ράιτ, που χειροκροτήθηκε έντονα από τους οπαδούς στο τέλος. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ είχε σε πολύ καλή ημέρα τους Μουλαομέροβιτς και Βασιλειάδη που προσπάθησαν, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφεραν. Από τους νικητές πρώτος σκόρερ ήταν ο Οικονόμου που πέτυχε 26 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 23-25, 53-40, 71-63, 93-89

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μέμος Ιωάννου): Πετρόπουλος, Σιγάλας 2, Περπέρογλου, Ράιτ 21 (1), Αγγελόπουλος 2, Διαμαντόπουλος 21 (2), Οικονόμου 26 (4), Κυριακόπουλος, Ουάτσον 21.

    ΠΑΟΚ (Μπάνε Πρέλεβιτς): Μουλαομέροβιτς 22 (5), Βασιλειάδης 18 (3), Μάγλος, Βασιλόπουλος 9, Γκαγκαλούδης 7 (1), Ταμίρ, Μέι 6, Νίλσεν 15 (1), Μπασμίνοφ 12.

    [14] Η ΜΕΝΤ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    ’λλη μια νίκη, την τρίτη στο φετινό πρωτάθλημα πέτυχε η ΜΕΝΤ, η οποία επικράτησε με 70-69 του Απόλλωνα Πατρών, χάρη σε δύο εύστοχες βολές του νεαρού Σάββα Καμπερίδη.

    Κορυφαίος των νικητών ο Ντίλαν Πέιτζ με 27 πόντους, ενώ για 23 λεπτά αγωνίστηκε στο ντεμπούτο του ο Έρικ Χόλκομπ (6 πόντους). Από τον Απόλλωνα καλύτερος παίκτης ήταν ο Λιαδέλλης ο οποίος σημείωσε 22 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 15-17, 30-39, 55-51, 70-69.

    ΜΕΝΤ (Παρασκευάς Μουρατίδης): Μπεχλιβάνης 2, Καμπερίδης 15 (1), Κέκελης 6 (2), Χρήστου 4 (1), Σπανός 3 (1), Πέιτζ 27 (4), Μπίγκους 5, Φιλιούσης 2, Συμεωνίδης 6 (1).

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Ντάρκο Ρούσο): Μπάρλος, Αργυρόπουλος 5 (1), Γεωργαλής 2, Λιαδέλλης 22 (1), Τσάκιτς 9 Ντέιβις, Χαρίσης 17 (3), Χόλμποκ 6.

    [15] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 82-79 ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Ελάχιστοι σήμερα πίστευαν ότι η Ολύμπια Λάρισας μπορούσε να κερδίσει τον ΠΑΟ. Τελικά δικαιώθηκαν, αφού είδαν την ομάδα της Θεσσαλίας να φεύγει από το γήπεδο με το ροζ φύλλο αγώνα, αφού νωρίτερα κέρδισε με 82-79. Ετσι η Ολύμπια Λάρισας στο κλειστό της Νεάπολης έδειξε τις προθέσεις της για τη συνέχεια του πρωταθλήματος

    Οι γηπεδούχοι έπαιξαν πολύ καλή άμυνα και εξουδετέρωσαν όλα τα ατού του ΠΑΟ. Ειδικά στο τέλος, όπου ο ΠΑΟ θέλησε να κάνει την αλλαγή για να πάρει τη νίκη. Η κατακόρυφη άνοδος των παικτών της Ολύμπιας στα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν στοιχείο που οδήγησε την ομάδα της Θεσσαλίας στη νίκη. Πρώτος σκόρερ από την Ολύμπια ήταν ο Νάκιτς που πέτυχε 27 πόντους, ενώ από τον ΠΑΟ διακρίθηκαν οι Λάκοβιτς και Φέμερλινγκ που πέτυχαν από 13 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 15-23, 29-48, 55-65, 82-79.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Παπαβασιλείου 3 (1), Μπάρκλεϊ 5 (1), Λάππας 9 (2), Γκραντ 11 (1), Κακλαμάνος 2, Μπένερμαν 11 (2), Νάκιτς 27 (4), Χαρισμίδης 3, Παπακώστας 4, Γιόνζεν 7 (1).

    ΠΑΟ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μάρεϊ 8 (2), Καλαϊτζής, Λάκοβιτς 13 (3), Μπατίστ 6, Φέμερλινγκ 13, Χατζηβρέττας 4, Μίντλετον 12, Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 8, Σκεπάνοβιτς 10 (2).

    [16] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 88-77 ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Νίκη που ίσως να είναι καθοριστική για την παραμονή του στην Α1 πέτυχε ο Ιωνικός Αμαλιάδας. Κέρδισε με 88-77 στην Κυψέλη τον Πανελλήνιο στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών και βελτίωσε ακόμη περισσότερο την θέση του στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ο Ιωνικός μπήκε αποφασισμένος για τη νίκη. Όμως ήταν αρκετά άστοχος με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στο σκορ. Στη συνέχεια βρήκε τον καλό του εαυτό, πήρε ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο κράτησε μέχρι και το τέλος. Πρώτος σκόρερ από τον Πανελλήνιο ήταν ο Κράσιτς με 23 πόντους, ενώ από τον Ιωνικό τους περισσότερους πόντους πέτυχε ο Νικολαϊδης (15π).

    Τα δεκάλεπτα: 23-20, 46-47, 62-67, 77-88

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Μάνος Μανουσέλης): Δρελιώζης 10, Ρόμπερτσον 4, Κράσιτς 23 (2), Σακελλαρίου 7 (1), Μποζίκας 3 (1), Γιανγκ 7, Τσόπης 8, Γκαρσία 6, Λίγγος, Ναχάρ 2, Τσαμάτος 7.

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Γιώργος Ζευγώλης): Μπράντλεϊ 2, Κούρτοβιτς 14 (1), Ουάσιγκτον 10, Γιαννουζάκος 9 (1), Νικολαϊδης 15 (2), Μοσχοβίτης 3, Δορκοφίκης 6, Κουτρούλιας 11 (2), Χάφναρ 3 (1), Πασχάλης 9, Νίκιλα 6.

    [17] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ (1-2) ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Πιάνοντας πολύ καλή απόδοση, ο Ηρακλής κέρδισε στην Κέρκυρα την ομώνυμη ομάδα με 2-1 και βελτίωσε ακόμη περισσότερο τη θέση του στο βαθμολογικό πίνακα. Τα γκολ για την ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν πέτυχαν ο Κώστας Καπετάνος στο 41΄ και ο Σεγκιρί στο 51΄, ενώ το γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Γεωργίου.

    Οι παίκτες της Κέρκυρας προσπάθησαν από την αρχή να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Όμως δεν τα κατάφεραν, αφού οι επιθετικές πρωτοβουλίες των ποδοσφαιριστών του κ. Μαρκαριάν δεν επέτρεψαν να γίνει κάτι τέτοιο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γηραιός έδειξε ακόμη καλύτερο πρόσωπο, αφού δεν είχε άγχος και δημιουργούσε αρκετές κλασικές ευκαιρίες, όπως αυτή στο 50' με τον Μπακιρτζίογλου όπου απέκρουσε σωτήρια την τελευταία στιγμή ο Βυζερίδης.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Σκουφίτσας (Αθηνών). Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Αμανατίδης, Κεϊτά, Σύρος, Χολφάιν και Λαγός

    KΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Σύρος (61΄ Μπασαλά), Αμανατίδης, Σφακιανάκης (43΄ Ναλιτζής), Γεωργίου, Κόλτζος, Ζιάκας (77΄ Γκίμπρο), Γκαρόζης, Αντωνίου, Νινιάδης, Ηλ.Ιωάννου

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Χολφάιν (74΄ Λαγός), Στεφανής, Σεγκιρί, Κατσιαμπής, Σνάουτσνερ, Μπακιρτζίογλου, Δ.Ιωάννου, Πουρσανίδης, Κεϊτά (90΄+ Διαμαντίδης), Μίετσελ (29΄ Κ.Καπετάνος).

    [18] ΕΠΤΑ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Καμικάζι ανατίναξε σήμερα το όχημά του δίπλα σε λεωφορείο που μετέφερε Κούρδους μαχητές στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον επτά από αυτών, ανακοίνωσε η αστυνομία και Κούρδοι αξιωματούχοι.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι Κούρδοι που επέβαιναν στο λεωφορείο ήταν πεσμεργκά, οι οποίοι συνδέονται με την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, ένα από τα κύρια κουρδικά κόμματα στο βόρειο Ιράκ.

    Να σημειωθεί ότι η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν είχε υποστηρίξει τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και μετέχει στην προσωρινή κυβέρνηση της χώρας.

    Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη αυτοσχέδιων βομβών στη Βαγδάτη και Μπακούμπα, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

    Στην έκρηξη που έγινε στη Βαγδάτη τραυματίστηκαν 5 ακόμη στρατιώτες.

    [19] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

    Γουατεμάλα, 4 Δεκεμβρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γουατεμάλα, όταν λεωφορείο που μετέφερε χριστιανούς ευαγγελικούς σε μια θρησκευτική συνάντηση στη Γουατεμάλα συγκρούστηκε με ένα άλλο και έπεσε σε χαράδρα.

    Το λεωφορείο κατέβαινε έναν απότομο, όλο στροφές δρόμο περίπου 175 χλμ από την Πόλη της Γουατεμάλας, όταν συγκρούστηκε με ένα άλλο λεωφορείο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

    Το πρώτο λεωφορείο έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε βάθος 50 μέτρων μέσα σε χαράδρα, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Χοσέ Οτονιέλ Ριβέρα.

    Δέκα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία και τουλάχιστον τρεις άλλοι υπέκυψαν στο νοσοκομείο.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερα παιδιά και ο οδηγός του λεωφορείου. Από το δεύτερο λεωφορείο δεν σκοτώθηκε κανείς.

    [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (00:29 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.592,21 μονάδες, με κέρδη 7,09 μονάδων (0,07%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.147,96 μονάδες, με άνοδο 4,39 μονάδων (0,20%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.191,17 μονάδες, αυξημένος κατά 0,84 μονάδες (0,07%).

    [21] Ο ΑΝΤΟΝΥ ΜΠΙΒΟΡ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (12:16 UTC+2)

    Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2004, στις 7 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7), ο συγγραφέας ’ντονυ Μπίβορ παρουσιάζει το πολυβραβευμένο του βιβλίο «Στάλινγκραντ», εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ. Θα μιλήσει ο Γεώργιος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ.

    Ο αντικειμενικός σκοπός της συγγραφής αυτού του βιβλίου, είναι να φανούν, μέσα στο πλαίσιο της συμβατικής ιστορικής διήγησης, οι εμπειρίες των στρατευμάτων και των δυο πλευρών με τη βοήθεια ενός μεγάλου εύρους νέων πληροφοριών προερχόμενων ειδικά από τα ρωσικά αρχεία.

    Ο ’ντονυ Μπίβορ ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας αξιωματικός της θρυλικής 11ης Ίλης Ουσάρων. Έχει γράψει πολλά βιβλία, ανάμεσά τους Βερολίνο-Η πτώση 1945 και Κρήτη-Η μάχη και η αντίσταση. Το Στάλινγκραντ τιμήθηκε με τo πρώτο βραβείο «Samuel Johnson», το «Wolfson History» και το βραβείο Λογοτεχνίας «Hawthornden Prize for Literature». Το Στάλινγκραντ έχει ήδη μεταφραστεί σε 19 γλώσσες ανά τον κόσμο.

    Ο Αντονυ Μπίβορ είναι Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνών και Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Γαλλία.

    [22] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕ ΤΟΥ Ψ.Ν.Θ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2004 (09:21 UTC+2)

    Με έκθεση ζωγραφικής μελών της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας συμμετέχει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο 2ο Συνέδριο Πανελλήνιας Ιστορίας της Ιατρικής, στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα την Ιστορία της Ψυχιατρικής και της Νευρολογίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Η τέχνη που παρουσιάζεται στην έκθεση προσπαθεί να δείξει μια άγνωστη και

    αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ψυχής. Θέλει να εικονογραφήσει με έναν άμεσο και

    ειλικρινή τρόπο τον κόσμο, μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη οπτική. Ο καλλιτέχνης

    που βίωσε την απώλεια της πραγματικότητας πετυχαίνει μέσα από την Τέχνη να την

    επαναφέρει και να τη δομήσει ξανά.

    Η διαδικασία αυτή αποτελεί παράλληλα και μια προσπάθεια επαναδόμησης όχι μόνο της εξωτερικής, αλλά και της εσωτερικής πραγματικότητας, μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του Εγώ. Τα αποτέλεσμα συνιστά αυτή την ιδιαίτερη εικαστική προσέγγιση και αποτελεί ένα καινούριο στοιχείο που προστίθεται στο χώρο της τέχνης. Η τέχνη αυτή περνάει μέσα από την οπτική αυτών των καλλιτεχνών που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους μας τις ευαισθησίες της ψυχής.

    Η Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας (ΜΠΕ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου

    Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις δραστηριότητές της πριν από 9 χρόνια. Το βασικό σκεπτικό της είναι να ενεργοποιήσει το καλλιτεχνικό ταλέντο που φαίνεται να υπάρχει σε ορισμένους ασθενείς, να το ενισχύσει και να το προωθήσει . Η προσπάθεια της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας απευθύνεται στα άτομα αυτά που έχουν ή είχαν την ικανότητα και το προτέρημα να μπορούν να εκφράζονται μέσα από κάποιο είδος τέχνης. Κατά τα 9 χρόνια λειτουργίας της ΜΠΕ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 40 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η πλειονότητα από αυτές στην κοινότητα. Η επόμενη εκδήλωση είναι ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ζάχου, μέλους της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας στον εκθεσιακό χώρο του Cedefop το Δεκέμβριο.

    H έκθεση εγκαινιάστηκε χθες κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου στο Κέντρο Ιστορίας (Πλατεία Ιπποδρομίου - Μέγαρο Μπίλλη) και θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου 2004.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 4 December 2004 - 19:13:37 UTC