Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΑΠΟΥΛΙΑ
  • [02] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ
  • [03] ΣΤΟΝ Α. ΑΛΑΒΑΝΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ ΙΕΚ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ EURLINGS ΓΙΑ
  • [06] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • [09] OIKΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
  • [10] XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
  • [11] ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΕΒΖ
  • [12] ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [13] ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
  • [14] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [15] ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΛΙ
  • [16] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ 51,23% Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: "ΣΠΑΕΙ" ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ PSD ΤΟ PUR
  • [18] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ
  • [19] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
  • [20] ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕΪ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ Η "ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ"
  • [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΛΦΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
  • [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ
  • [23] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [24] ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟΥΡΚΑ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ
  • [25] ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ Ο ΠΙΝΟΤΣΕΤ
  • [26] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ
  • [27] ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 11η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΘΝΑΡ
  • [28] ΕΚΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
  • [29] ΒΑΓΔΑΤΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (14:10 UTC+2)

    Στη 1 αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια τον οποίο πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας φτάνει σήμερα στην Αθήνα από τα Γιάννενα όπου βρισκόταν όταν ανακοίνωσε την πρόταση του ο κ. Καραμανλής.

    [02] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Aθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (15:26 UTC+2)

    «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και σύνθετη. Η κυβέρνησή μας συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού κειμένου. Η γενική πολιτική κατεύθυνση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει διατυπωθεί πολλές φορές απ΄ τον πρωθυπουργό και δεν αλλάζει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    [03] ΣΤΟΝ Α. ΑΛΑΒΑΝΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (12:57 UTC+2)

    Σε κλίμα συγκίνησης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος παρέδωσε σήμερα το μεσημέρι την ηγεσία του ΣΥΝ στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, από το 4ο συνέδριο του κόμματος με ποσοστό 58,5%, Αλέκο Αλαβάνο, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΝ.

    Ως απλός βουλευτής θα στηρίξει την προσπάθεια του ΣΥΝ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών, δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος αποτελεί σοφία, μεγάλη κληρονομιά, στήριγμα και μάχιμη παρουσία για τον ΣΥΝ.

    Παραδίδοντας την ηγεσία ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:"Είναι μια νέα περίοδος για τον ΣΥΝ που εύχομαι να πετύχει πολύ περισσότερα από όσα πετύχαμε προηγουμένως. Μια νέα περίοδος στην οποία εύχομαι να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, του πολίτες, τη χώρα, την Ευρώπη, την ανθρωπότητα. Από την πλευρά μου θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, ως απλός βουλευτής του ΣΥΝ, σε αυτή την προσπάθεια. Προσπάθεια συλλογική, συντροφική, με αισιοδοξία και με προοπτική".

    Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε:"Βγαίνουμε από ένα συνέδριο που έγινε με άψογο τρόπο, με πλήρη σεβασμό στις διάφορες απόψεις που ακούστηκαν, με σταθερές και σαφείς θέσεις για τον ρόλο του ΣΥΝ δίπλα σε όλες τις δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που χρειάζονται τη στήριξη της Αριστεράς, για την προσπάθεια μας να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για μας ο Ν. Κωνσταντόπουλος είναι μια σοφία, από τη μια μεριά, μια μεγάλη κληρονομιά, αλλά και μια μάχιμη παρουσία κι ένα από τα μεγάλα στηρίγματα στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας".

    [04] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ ΙΕΚ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη,, 13 Δεκεμβρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Για άλλη μία φορά «θερμοκέφαλοι» στη δημόσια δομή του Αλβανικού κράτους, εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια στο δημόσιο βίο της χώρας, προβαίνουν σε παραβιάσεις και υπερβολές σε υπέρβαση του Νόμου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινοτήτων. Αυτή τη φορά στόχος είναι το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) «Πνοή Αγάπης», που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και τρία χρόνια στη Δερβιτσάνη του Αργυροκάστρου υπό τη μέριμνα του φωτισμένου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου.

    Στις 13 Δεκεμβρίου, Επιθεωρητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αργυροκάστρου επισκέφθηκε, και παρέδωσε στα γραφεία του ΙΕΚ εντολή υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή Ζήση Ρολάντ για το κλείσιμο της σχολής έως τις 15 Δεκεμβρίου 2004, με το αιτιολογικό ότι «δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως». Η εντολή δόθηκε με έγγραφο της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεως του Υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης της Αλβανίας, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2004, την οποία φέρεται να υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μάξιμ Κονόμι.

    «Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης ζητά από την Διεύθυνση Παιδείας Περιφέρειας Αργυροκάστρου, σε εφαρμογή των νόμων, να ληφθούν τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα για το κλείσιμο του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος που ασκεί παράνομη δραστηριότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο στο οποίο σημειώνονται και τα ακόλουθα:

    «Τέτοιες δραστηριότητες δεν βλάπτουν μόνο την εικόνα των σχολείων, την προσωπικότητα των διδασκάλων και των διευθυντών των Ιδιωτικών Σχολείων, αλλά οι κυριότεροι ζημιωθέντες είναι οι νέοι και οι γονείς τους, διότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν έχουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και ως αποτέλεσμα τα πιστοποιητικά των σπουδών δεν θα αναγνωρίζονται».

    Για την τήρηση της απόφασης ενημερώθηκαν τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας και της Εφορίας, ενώ υποκριτικά ζητείται η «κατανόηση» των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

    Σημειώνεται ότι η αίτηση για τη λειτουργία του ΙΕΚ της Αρχιεπισκοπής στη Δερβιτσάνη μαζί με το φάκελο των συνοδευτικών εγγράφων έχει κατατεθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες από τον Ιούλιο του 2002. Το υπουργείου δεν απάντησε αρνητικά και το εν λόγω Ίδρυμα ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά τον ίδιο τρόπο και υπό την άμεση επίβλεψη του ανάλογου ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» στα Τίρανα. Τον περασμένο Ιούλιο πήραν τα πτυχία τους οι πρώτοι απόφοιτοι, ελληνικής και μη καταγωγής.

    Οι Διευθυντικές Αρχές του Ιδρύματος δηλώνουν ότι παραμένουν στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης για τη συμπλήρωση οποιονδήποτε στοιχείων προς έκδοση της άδειας.

    Με επιστολή τη Δευτέρα προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ευάγγελο Ντούλε, η Ομάδα Ορθοδόξων Πιστών της Δερβιτσάνης ζητάει την άμεση και επείγουσα επέμβασή του, ώστε «αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον τομέα της σύγχρονης επαγγελματικής κατάρτισης της νέας γενιάς να μην σταματήσει λόγω της κρατικής αδιαφορίας και της αρνητικής στάσης της πολιτείας».

    Δ. Ριμπά

    [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ EURLINGS ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Σύμφωνος τόσο με το περιεχόμενο όσο και με το συμπέρασμα της έκθεσης Eurlings για την Τουρκία, δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την Εκθεση.

    Αφού επισήμανε ότι «η Εκθεση Eurlings είναι πολιτικά σημαντική, και απόλυτα ισοζυγισμένη μεταξύ εποικοδομητικής και κριτικής στάσης. Είναι μια έκθεση που περιγράφει κατά τρόπο ρεαλιστικό τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των Ευρωπαίων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις πολλαπλές συνέπειες της τουρκικής ένταξης», ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Τουρκία, όπως κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος, οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

    «Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν από την Τουρκία το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη σύγκλιση με το συνταγματικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κεκτημένο της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτάται πρώτα από όλα από την ίδια και από τη στάση της σε θέματα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων, μειονοτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων και η πλήρης υλοποίηση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε, επίσης, παράδοξη την τουρκική στάση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αντιλαμβάνομαι την παραδοξότητα της τουρκικής στάσεως που ζητά την ψήφο ενός Κράτους-Μέλους, το οποίον όμως δεν αναγνωρίζει».

    [06] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Να φέρει πιο κοντά τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θέτει ως πρωταρχικό της στόχο η Ελληνική Προεδρία του Οργανισμού για το τρέχον εξάμηνο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΟΣΕΠ, στην Αθήνα.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλείς όλων των εποπτευόμενων τμημάτων του Οργανισμού και συγκεκριμένα οι: Τ. Γιαπαρίτζε, ΓΓ του ΟΣΕΠ, Τ. Ολούτσεβιτς, αναπληρωτής Γραμματέας, Μ. Γκούρτιν, πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Θ. Κασίμης και Κ. Αγοραστός, οι Ελληνες επικεφαλείς, Α. Κουντριάφτφεβ, ΓΓ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΣΕΠ, Κ. Μασμανίδης, ΓΓ του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΟΣΕΠ, Γ. Παπανικολάου, Γενικός Διευθυντής ΔΙΚΕΜΕΠ και ο μελλοντικός αντικαταστάτης του Θ. Βερέμης. Συμμετείχαν, επίσης, τεχνοκράτες που πλαισιώνουν τη Γ.Γ. στην Κωνσταντινούπολη.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Τις προοπτικές εντατικοποίησης και βελτίωσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Πακιστάν συζήτησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο Πακιστανός υπουργός Εμπορίου, Χουμαγιάν Αχτάζ Τσαν.

    Οι κ.κ. Στυλιανίδης και Τσαν συμφώνησαν να συμβάλουν από κοινού στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των αγορών των δυο χωρών.

    [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Πρόγραμμα εκπαίδευσης διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση διοργανώνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Πρόγραμμα, διάρκειας εκατό ωρών, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τις 13 Ιανουαρίου του 2005 και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδας δημιούργησαν τηλετάξη στη Λάρισα, που θα λειτουργήσει σε ταυτόχρονη ζωντανή σύνδεση με την αίθουσα τηλεκπαίδευσης του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε αυτήν μπορούν να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι από τους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Κοζάνης που επιθυμούν να λάβουν την άδεια του ασφαλιστικού συμβούλου ή του ασφαλιστικού πράκτορα.

    [09] OIKΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Οικονομική ενίσχυση σε δεκαπέντε πολύτεκνες οικογένειες δόθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Το οικονομικό βοήθημα είναι ύψους τριών χιλιάδων ευρώ.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί με συνέπεια τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών συμβάλλοντας έμπρακτα στην άμβλυνση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

    [10] XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ IDA

    Aθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Τις προυποθέσεις, για να είναι αποτελεσματική η βοήθεια που παρέχεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, περιέγραψε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης της Αθήνας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης (IDA).

    Ο Υπουργός τόνισε ότι η βοήθεια που χορηγείται, από τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης και άλλους φορείς, προς τις φτωχότερες χώρες είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της φτώχειας. Για να συμβεί αυτό, είπε, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προυποθέσεις: Πρώτον, η βοήθεια να κατευθύνεται πράγματι σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προτεραιότητας για την ανάπτυξη και να υπάρχει συντονισμός των διάφορων μορφών βοήθειας για να μεγιστοποιείται το τελικό αποτέλεσμα. Η αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεύτερον, η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος και η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Η αναπτυξιακή βοήθεια, είπε ο Υπουργός, είναι ένα ισχυρό μέσο για να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα οι φτωχότερες από αυτές. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επιτύχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, είπε ο υπουργός, αλλά προσέθεσε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, που οι κάτοικοί τους ζουν με ένα δολάριο την ημέρα. Η φτώχεια, συνέχισε, αποτελεί μία καθημερινή κατάσταση για τις χώρες αυτές, στις οποίες ζουν δυόμισυ δισεκατομμύρια άνθρωποι.

    Η Συνάντηση της Αθήνας οργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι η τέταρτη που γίνεται στο πλαίσιο της 14ης αναπλήρωσης των πόρων του IDA-αφορά την περίοδο από 1η Ιουλίου 2005 έως 30 Ιουνίου 2008- μετά από αντίστοιχες συναντήσεις στο Παρίσι, στο Ανόι και την Ουάσιγκτον. Στη Συνάντηση συμμετέχουν 140 εκπρόσωποι από δωρήτριες και λήπτριες αναπτυξιακής βοήθειας χώρες, αντιπρόεδροι και άλλα ανώτατα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και άλλων πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών. Εκτιμάται ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα διατεθεί το ποσό των 28,4 δισ. ευρώ από τον IDA στις φτωχότερες χώρες, από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από νέες συνεισφορές από 39 δωρήτριες χώρες.

    Σημειώνεται ότι αποστολή του IDA, που είναι θυγατρικός οργανισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας στις φτωχότερες χώρες, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων, με στόχο τη μείωση της φτώχειας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    [11] ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΕΒΖ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Άνοιγμα στο χώρο της παραγωγής βιονέργειας επιχειρεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει πειραματικές καλλιέργειες στη Λάρισα, την Κομοτηνή και την Ορεστιάδα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Χρήστος Κοσκινάς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό στη Θεσσαλονίκη.

    "Η ΕΒΖ κάνει ήδη έρευνες για την παραγωγή αιθανόλης από σόργο και έχει βάλει πειραματικούς αγωγούς για το θέμα αυτό, ώστε να αποτυπωθούν οι αποδόσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσκινάς.

    Στο μεταξύ, κ. Κοντός έκανε δεκτή την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΒΖ για σύσταση κοινής επιτροπής, από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπροσώπους του ΕΘΙΑΓΕ και από την επιστημονική ΟΚΕ, τεχνική ομάδα που ήδη λειτουργεί στη βιομηχανία ζάχαρης, με αντικείμενο τα ενεργειακά φυτά και κυρίως της αιθανόλης.

    Μάλιστα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι αυτή η επιτροπή, θα ξεκινήσει άμεσα το έργο της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξουν και τα πρώτα αποτελέσματα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοντός στο θέμα που αφορά τα ενεργειακά φυτά και επισήμανε ότι αυτά μπορούν να δώσουν υψηλότερο εισόδημα στον αγρότη, ενώ τόνισε ότι αποτελούν μια εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη πολλών περιοχών της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα.

    "Ξεκινούμε μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη της εναλλακτικής καλλιέργειας που αφορά στα ενεργειακά φυτά, έτσι ώστε να πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών και να ακολουθήσουμε νέους δρόμους, αφού με την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι βέβαιο ότι οι παραδοσιακές καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα", υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η ΕΒΖ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επεξεργασία ενεργειακών φυτών, τροποποιώντας τις εγκαταστάσεις που έχει, αλλά και προχωρώντας σε νέες επενδύσεις.

    "Ξεκίνησαν ήδη πειραματικές καλλιέργειες, μπορούμε να μιλήσουμε για υποκατάσταση δημητριακών, όπως είναι το καλαμπόκι και το στάρι, ο σόργος για παράδειγμα ξεκίνησε να καλλιεργείται πειραματικά και έχει πολύ καλές αποδόσεις και αποτελέσματα, άρα βασικές καλλιέργειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά ανταγωνιστικά προβλήματα, όπως τα δημητριακά, μπορούν κάλλιστα στο μέλλον να αντικατασταθούν από ενεργειακά φυτά", τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από το 2005 είναι υποχρεωμένη με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς ένα μέρος των ενεργειακών της αναγκών να το καλύψει με βιοενέργεια. Ειδικότερα, η ΕΕ ενθαρρύνει τη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θέτει ως στόχους το 2% και 5,785% καυσίμων κίνησης να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος του επόμενου χρόνου και του 2010 αντίστοιχα. Στόχος δε για το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειες είναι να φθάσει έως το 2010 στο 12%.

    Η πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κοντός, έχει δύο στόχους που αφορούν στην καλύτερη διαχείριση των κανονισμών που ήδη υπάρχουν, αλλά και των προϊόντων που παράγονται και στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ώστε να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητά τους και να έχουν καλύτερη προοπτική στο μέλλον.

    Αναφορικά με τον αναβρασμό που υπάρχει από μερίδα αγροτών, οι οποίοι έχουν κατέβει και πάλι στους δρόμους, ο κ. Κοντός επισήμανε ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ τόνισε ότι επισπεύδεται η καταβολή των επιδοτήσεων και οι αποζημιώσεις καταβάλλονται σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή του προϊόντος.

    Γενικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Κοντός, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των κανονισμών που βρήκε η κυβέρνηση της ΝΔ και τους οποίους παρά το ότι δεν τους ψήφισε, ωστόσο αυτοί θα ισχύουν και για την επόμενη χρονιά.

    Ο κ. Κοντός φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της ΕΒΖ, η οποία και όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη των ελλήνων αγροτών και του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και στη διαχείριση του κοινωνικού ιστού στην περιφέρεια.

    Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι τελικά θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν και τα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας, Ζάχαρης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η φθίνουσα πορεία που είχαν πάρει κάποια από αυτά έχει ανατραπεί πλήρως και όλα βαίνουν ομαλά. Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σοβαρές σκέψεις για τη διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Ξάνθη, όπως αποκάλυψαν σήμερα οι δύο άντρες.

    Όπως τόνισε ο κ. Κοντός φέτος όλα δείχνουν ότι θα διπλασιαστεί η καλλιέργεια τεύτλων στην Ξάνθη και αποκάλυψε ότι σύντομα η ΕΒΖ από ίδια κεφάλαια θα δαπανήσει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του συγκεκριμένου εργοστασίου. "Τα οικονομικά αποτελέσματα της βιομηχανίας ενισχύονται και υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Η ΕΒΖ, κατά τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτός της μεγάλης της προσφοράς στη στήριξη του εισοδήματος, είναι και ο καλύτερος σύμβουλος της πολιτείας, ειδικότερα σε θέματα που αφορούν το προϊόν. "Θα ήμασταν ιδιαίτεροι ευτυχείς αν και στα υπόλοιπα προϊόντα είχαμε τέτοιους σύμβουλος", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός, αναφέροντας επίσης τη δυναμική και καθοριστική παρέμβαση του προέδρου της ΕΒΖ σε ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

    Σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλεται για τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Κοντός ανακοίνωσε ότι σε πρόσφατο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανταποκρίθηκαν και εισήχθησαν 2.800 νέοι βιοκαλλιεργητές. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση για ανάλογη συμμετοχή σε ένα άλλο πρόγραμμα που θα ''τρέξει'' στις 15 Ιανουαρίου του 2005, σχετικά με την βιολογική κτηνοτροφία, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί οργανισμός στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη στήριξη, αλλά και προώθηση των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

    ΚΑΠΝΑ -ΒΑΜΒΑΚΙ-ΡΥΖΙ

    Έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό στα καπνά, τόνισε ο κ. Κοντός και σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσε από τους 8-9 καπνέμπορους που υπάρχουν σήμερα, στο μέλλον θα μείνουν μόνο τρεις με τέσσερις, αφού όπως σημείωσε χαρακτηριστικά με τη Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχει αλλάξει πλήρως το τοπίο σε ό,τι αφορά το προϊόν. Χαρακτηριστικά για την "Μιχαηλίδης", ο κ. Κοντός σημείωσε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία του με τον πρόεδρο της εταιρίας, ενημερώθηκε ότι μεταφέρεται η δραστηριότητά της από την Ξάνθη στο Πολύκαστρο.

    Σχετικά με τη ΣΕΚΕ, σημείωσε ότι θα πρέπει να έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής, αλλιώς δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πολιτεία.

    Παράδοξο, παράλογο και κακό χαρακτήρισε ο κ. Κοντός τον κανονισμό που υπέγραψε ο κ. Ανωμερίτης το 2000, σημειώνοντας ότι "εάν η παραγωγή είναι 1.100.000 τόνους η εισροή από την ΕΕ φθάνει σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ εάν αυξηθεί η παραγωγή σε 1.200.000 τόνους μειώνεται η εισροή σε 500 εκατ. ευρώ".

    Φέτος, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου που ολοκληρώνεται η εκκοκκιστική περίοδος, η παραγωγή αναμένεται να φθάσει σε 1.100.000 τόνους, ενώ ο κ. Κοντός χαρακτήρισε καλή χρονιά το 2004.

    Για το ρύζι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι φέτος εφαρμόζεται πρώτη φορά ο νέος κανονισμός για το προϊόν, ο οποίος όπως σημείωσε αφενός αφορά σε αύξηση της επιδότησης, αφετέρου δε σε μείωση της τιμής παρέμβασης. Υπάρχει μεγάλη τάση συμπίεσης της εμπορικής τιμής για το ρύζι, είπε, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε και εξαγωγικές επιδοτήσεις στο προϊόν. "Γενικά οι τιμές στα προϊόντα αυτά αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα", τόνισε ο κ. Κοντός.

    ΡΟΔΟΠΗ-ΔΩΔΩΝΗ

    Για την ''Δωδώνη'' ο κ. Κοντός σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με το ήδη υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ αναφερόμενος στη ''Ροδόπη'' επισήμανε καταρτίζεται νέο Business plan, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί.

    Πάντως, ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι θα έβλεπε πολύ θετικά τη σύμπραξη, συγχώνευση της ΡΟΔΟΠΗΣ-ΔΩΔΩΝΗΣ και ΝΕΟΓΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, επισήμανε ότι έχει υπογραφεί απόφαση για συγχωνεύσεις Συνεταιριστικών Οργανώσεων, τονίζοντας ότι στον προϋπολογισμό του 2005 υπάρχουν σημαντικές πιστώσεις που ενισχύουν τέτοιες προσπάθειες.

    Ε.Α.

    [12] ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (16:55 UTC+2)

    Σε θετική τροχιά κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Ακολουθώντας τους ανοδικούς ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών και εν μέσω έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα αποκαλούμενα «βαριά χαρτιά», η Σοφοκλέους κατέγραψε αισθητή άνοδο, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα της εβδομάδας των συναλλαγών.

    Μάλιστα, προς το τέλος των συναλλαγών ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης επιτάχυνε σημαντικά το βηματισμό του, καθώς κατάφερε να απορροφήσει σημαντικό μέρος των πιέσεων που δέχονταν οι τίτλοι των κλάδων, οι οποίοι απαρτίζουν την περιφέρεια και έτσι έφθασε μια ανάσα από το επίπεδο των 2.700 μονάδων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός δείκτης τιμών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έκοψε το νήμα των συναλλαγών με κέρδη της τάξης του 0,63% και τερμάτισε στις 2.699,46 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.701,68 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στην περιοχή των 2.681,33 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στο ποσό των 152,1 εκατ. ευρώ αναρριχήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 51.487.770,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ, ύψους 7.140.000,00 ευρώ, στα 21 ευρώ και του ΟΠΑΠ, αξίας 7.133.600,00 ευρώ, στα 19,28 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 150 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 128 πτωτικών και 142 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΒΙΟΤΕΡ (15,97%), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (13,79%), ΕΚΤΕΡ (12,31%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (11,34%) και ΞΙΦΙΑΣ (10,29%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των VETERIN (17,65%) και της ΕΤΜΑ (11,27%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Σε θετική τροχιά κινήθηκαν σήμερα και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, καθώς και ο Eurobank MID 50, με μπροστάρη τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,73%, ως αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων σε τράπεζες (+1%), αλλά και στις τηλεπικοινωνίες (+0,47%).

    Η άνοδος των τραπεζών είναι αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των ΕΜΠΟΡΙΚΗ (1,45%), EFG (1,33%), ETE (0,95%) και ΑΤΤΙΚΗΣ (0,90%). Τα κέρδη των τηλεπικοινωνιών αντανακλώνται στις αυξημένες τοποθετήσεις σε μετοχές των εταιριών ΟΤΕ (0,64%) και COSMOTE (0,28%), που αντιστάθμισαν τις πιέσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ (-1,82%) και της FORTHNET (-0,39%).

    Κατά 0,66% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης -, έναντι κερδών 0,51% για τον Mid 40 της μέσης, 0,27% για τον Eurobank MID 50 και 0,04% για τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση πέντε από αυτούς, οι οποίοι και τέθηκαν σε αρνητική τροχιά, με πρωταγωνιστή εκείνον των εκδόσεων-εκτυπώσεων.

    Αναλυτικότερα, ο κλάδος των εκδόσεων και των εκτυπώσεων υποχώρησε κατά 0,99%, με αιχμή του δόρατος τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών

    Χ. Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (2,72%) και της ΛΙΒΑΝΗΣ (2,31%). Πτωτικά κινήθηκαν και οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-0,66%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,57%), του λιανικού εμπορίου (-0,51%), των τροφίμων και ποτών (-0,26%) και των κατασκευαστικών (-0,07%).

    Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, κερδίζοντας ποσοστό της τάξης του 1,09%, ως αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των εταιριών ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (11,34%) και της ALFA ALFA ENERGY (4,35%).

    Αισθητή άνοδο κατά 0,87% σημείωσε ο κλάδος των βασικών μετάλλων και ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,82%), των επενδύσεων (0,78%), των διυλιστηρίων (0,76%),των ασφαλειών και των βιομηχανιών (0,46% αμφότεροι), της παράλληλης αγοράς (0,44%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,39%) και των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,26%). Ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,03% σημείωσε ο κλάδος των συμμετοχών.

    [13] ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (16:10 UTC+2)

    Δυο νέες παρτίδες εκκαθαριστικών, που αριθμούν συνολικά 41.874 σημειώματα, ταχυδρόμησε σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Αναλυτικότερα, η πρώτη παρτίδα περιλαμβάνει 9.573 εκκαθαριστικά, εκ των οποίων τα 2.987 είναι χρεωστικά, τα 3.005 πιστωτικά και τα υπόλοιπα 3.581 μηδενικά.

    Η δεύτερη παρτίδα αριθμεί 32.301 σημειώματα, εκ των οποίων πάνω από τα μισά -17.201- είναι μηδενικά. Πρόσθετο φόρο θα κληθούν να καταβάλλουν 7.992 φορολογούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 7.108 θα λάβουν επιστροφή.

    Μέχρι σήμερα, έχουν αποσταλεί συνολικά 5.185.515 εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους. Από αυτά, τα 1.313.266 είναι χρεωστικά, τα 1.621.692 πιστωτικά και τα υπόλοιπα 2.250.557 μηδενικά.

    [14] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι μεταξύ των τραπεζιτών υπάρχει πλέον μεγάλος βαθμός σύγκλισης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, διατύπωσε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Παράλληλα, ο κ.Γκαργκάνας χαρακτήρισε ως κρίσιμη την αυριανή συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των τραπεζιτών και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

    Στο μεταξύ, ερωτηθείς για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ.Γκαργκάνας σημείωσε ότι η επιλογή του Κάρολου Παπούλια ήταν άριστη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές.

    [15] ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΛΙ

    Τίρανα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Σε κατ΄οίκον περιορισμό, στα Τίρανα, έθεσαν οι αλβανικές αρχές τον αρχηγό του εκτός νόμου Αλβανικού Εθνικού Στρατού (AKSh) Γκαφούρ Αντίλι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

    Ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στη «μαύρη λίστα»

    του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι ο Αντίλι κάλεσε τους άνδρες του την περασμένη εβδομάδα, να προετοιμασθούν για μια νέα πιθανή σύγκρουση στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας αποδείχθηκε ανίκανη να επιλύσει την τελευταία κρίση στα περίχωρα των Σκοπίων.

    [16] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ 51,23% Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Βουκουρέστι, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Με ποσοστό 51,23% ο Τράιαν Μπασέσκου είναι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

    Ο αντίπαλος του Μπασέσκου και απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Αντριαν Ναστάσε, έλαβε το 48,77% στην πιο δύσκολη ίσως προεδρική αναμέτρηση στην ιστορία της Ρουμανίας.

    Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, μετά την ανακοίνωση της νίκης του, ο Μπασέσκου προανήγγειλε πόλεμο κατά της «διαφθοράς», δεσμεύτηκε για τη διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου, την εξάλειψη της φτώχειας, ένα θέμα που αγγίζει σχεδόν το 25% του πληθυσμού της Ρουμανίας, αλλά και για την ένταξη της χώρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

    Από την άλλη πλευρά, ο Ναστάσε, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές, ήθελαν σίγουρο νικητή, αποδέχθηκε την ήττα του και έκανε πρόταση στον Μπασέσκου για «συγκατοίκηση» στην εξουσία, την οποία απέρριψε, ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: "ΣΠΑΕΙ" ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ PSD ΤΟ PUR

    Βουκουρέστι, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Να «σπάσει» τη συνεργασία του με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), με το οποίο έδωσε κοινό αγώνα στις εκλογές, αποφάσισε το κόμμα PUR, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η επικράτηση του Τράιαν Μπασέσκου στις προεδρικές εκλογές έναντι του Αντριαν Ναστάσε, ο οποίος είχε τη στήριξη της συμμαχίας PSD-PUR.

    Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το PUR αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αποφάσισε να δράσει ανεξάρτητο στον πολιτικό στίβο.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του PUR δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη, καθώς ο Τράιαν Μπασέσκου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της μοναδικής προεκλογικής του τηλεμαχίας με τον Αντριαν Ναστάσε, είχε δηλώσει ότι αναμένει πως τόσο το PUR όσο και η Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων (UDMR) θα συνεργαστούν με τη συμμαχία PNL-PD για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου τόσο η ένωση PSD-PUR όσο και η ένωση PNL-PD δεν κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή απόφαση του PUR θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς το συγκεκριμένο κόμμα καταλαμβάνει 26 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι οι ψήφοι του ενδέχεται να αποδειχθούν σημαντικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ

    Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, ενόψει της απόφασης από τους ηγέτες των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, στο τέλος της εβδομάδας, σχετικά με το εάν θα υπάρξει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    ''Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλα τα κράτη-μέλη λένε ότι πως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου πρέπει να αλλάξουν στο μέλλον'', υπογράμμισε ο κ. Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Ανακοίνωση - καταπέλτη κατά της Κροατίας έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγορεί τις αρχές της βαλκανικής αυτής χώρας ότι δεν τιμώρησε αυτούς που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου την περίοδο 1991-'95, όπως θα έπρεπε.

    «Περίπου δέκα χρόνια μετά τις συγκρούσεις στην Κροατία, δεν έχουν ακόμη το πρόβλημα του νομοθετικού πλαισίου για τα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν έχουν επίσης ακόμη συλλάβει τους υπεύθυνους γι' αυτά τα εγκλήματα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Προστίθεται δε ότι «η ανικανότητα της κροατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το βάρος των φτωχών αποτελεσμάτων στο πεδίο (της προστασίας) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μεταπολεμική περίοδο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη νομιμότητα τα χώρας και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη μεταπολεμική συμφιλίωση».

    [20] ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕΪ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ Η "ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ"

    Παρίσι, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Ο Αντρέι Σεβτσένκο κατέκτησε φέτος τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη, στον διαγωνισμό για τη «Χρυσή Μπάλα» που διοργανώνει το γαλλικό περιοδικό «France Football», ενώ ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης κατέλαβε την τιμητική πέμπτη θέση.

    Ο Σεβτσένκο, ο οποίος κατέκτησε με τη Μίλαν τον τίτλο του πρωταθλητή στο καμπιονάτο, αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη για το 2004 με 175 ψήφους, έναντι 139 του Ντέκο, 133 του Ροναλντίνιο, 80 του Τιερί Ανρί και 44 του Ζαγοράκη.

    [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΛΦΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, υπέγραψε τις αποφάσεις, οι οποίες ήδη εστάλησαν στο διαχειριστικό όργανο και κοινοποιήθηκαν στα δικαιούχα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, για την εξόφληση των επιχορηγήσεων:

    α) Των ποδοσφαιρικών σωματείων Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας, περιόδου 2003-04, συνολικού ύψους 1.113.000 Ευρώ.

    β) Για τα σωματεία αθλημάτων: Καλαθοσφαίρισης, Άρσης βαρών, Ιππασίας, Καράτε και ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ (ΕΛΟΤ), για το έτος 2004, συνολικού ύψους 2.469.350 Ευρώ.

    Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα ολοκληρωθεί σταδιακά η διαδικασία αποστολής των αποφάσεων επιχορήγησης, για το 2004, στα δικαιούχα σωματεία, των υπολοίπων αθλημάτων.

    Τα σωματεία προκειμένου να κάνουν ανάληψη των χρημάτων που δικαιούνται, θα πρέπει να προσκομίσουν στο διαχειριστικό όργανο τα δικαιολογητικά, που προβλέπονται.

    [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο πέρασε πια στο περιθώριο και οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή σκέφτονται το ματς του Κυπέλλου Ελλάδας που ακολουθεί με αντίπαλο τη Νίκη Βόλου και θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου.

    Στην αποστολή του Γηραιού για τον πρώτο εκτός έδρας αγώνα Κυπέλλου που είναι στη φάση των «32»- συμμετέχουν οι παρακάτω παίκτες: Πουρσανίδης, Νέκος, Διαμαντίδης, Γκαρσία, Μπαντής, Μπακιρτσίογλου, Λαγός, Κέιτα, Παπαζούδης, Αμπάρης, Κατσαμπής, Σνάουτσερ, Διλμπέρης, Παπαποστόλου, Σουλίδης, Καπετάνος Κωνσταντίνος, Δρούγας, Παπαζαχαρίας και Ιωάννου.

    Πάντως στο στρατόπεδο του Ηρακλή υπάρχει θέμα Μαρκαριάν μετά το άτυχο αποτέλεσμα κόντρα στον Πανιώνιο. Ο Ουρουγουανός τεχνικός δήλωσε χθες το πρωί παραίτηση, που όμως δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση.

    [23] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (14:22 UTC+2)

    Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του κ.Ταπατζά στο Σαββατιάτικο αγώνα πρωταθλήματος στο Καυταντζόγλειο στάδιο κόντρα στον Ηρακλή, εξέδωσε σήμερα η διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος. Οι κυανέρυθροι αφήνουν αιχμές κατά του ρέφερι και ζητούν την απομάκρυνση του από τους αγωνιστικούς χώρους.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανιώνιος αναφέρει: «Στις έντεκα πρώτες αγωνιστικές ο Πανιώνιος έχει αδικηθεί από διαιτητικά λάθη ουκ ολίγες φορές. Ωστόσο, ποτέ δεν βγήκαμε να διαμαρτυρηθούμε, στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε την ελληνική διαιτησία να ορθοποδήσει, επειδή πιστεύουμε ότι και οι διαιτητές έχουν δικαίωμα στο ανθρώπινο λάθος, όχι όμως στη σκοπιμότητα την οποία και ο Πανιώνιος πολεμά.

    Ο κ.Ταπαντζάς στον αγώνα του Καυταντζογλείου απέδειξε ότι δεν έχει τις δυνατότητες να διευθύνει έναν αγώνα μεταξύ δύο ομάδων με υψηλούς στόχους. Πως αλλιώς να εξηγηθούν τα συνεχή λάθη του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα εις βάρος του Πανιωνίου, με αποκορύφωμα τη φάση του 35' λεπτού, όταν απέβαλε αναίτια τον Ντομορό, αφήνοντας την ομάδα μας με δέκα παίκτες, καθώς και τη μη αποβολή του Κεϊτά για αντιαθλητική συμπεριφορά εις βάρος του Ντρόμπνι.

    Ευτυχώς για τον Πανιώνιο, οι παίκτες του κατάφεραν να νικήσουν ακόμα και το διαιτητή και να φτάσουν σε μία σπουδαία νίκη. Ευχή όλου του φίλαθλου κόσμου -και όχι μόνο των φίλων του Πανιωνίου- είναι στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη από διαιτητές τύπου Ταπαντζά, οι οποίοι μόνο κακό κάνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ελληνική διαιτησία και το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει ανάγκη από διαιτητές όπως ο κ.Ταπαντζάς, γι΄ αυτό καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να τον απομακρύνουν από τους αγωνιστικούς χώρους, πριν ο ίδιος με τα σφυρίγματά του απομακρύνει τους αγνούς φιλάθλους από τα γήπεδα».

    [24] ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟΥΡΚΑ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004 (13:36 UTC+2)

    Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης πρόσθεσε άλλη μια σημαντική επιτυχία στην καριέρα του, καθώς χθες βράδυ έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

    Η ομάδα του Πόρτο νίκησε στα πέναλτι 8-7 την Ονσε Κάλδας από την Κολομβία (0-0 ο κανονικός αγώνας και η παράταση), κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο (η πρώτη το 1987).

    Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης αγωνίστηκε σε ολόκληρη τη διάρκεια του παιχνιδιού και είχε πολύ καλή απόδοση, ενώ MVP αναδείχθηκε ο Μανίς.

    [25] ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ Ο ΠΙΝΟΤΣΕΤ

    Σαντιάγο, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο οποίος κατηγορείται για την εξαφάνιση εννέα αντιφρονούντων και τη δολοφονία ενός ακόμη κατά τη διάρκεια της 17ετούς παραμονής του στην εξουσία.

    Τη διαταγή για τον κατ' οίκον περιορισμό του Πινοτσέτ έδωσε ο Χιλιανός δικαστής, Χουάν Γκουσμάν, ο οποίος ερευνά τις περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από τον Πινοτσέτ την περίοδο από το 1973 έως και το 1990.

    Ο δικαστής κρίνει ότι ο Πινοτσέτ έχει την απαραίτητη πνευματική διαύγεια προκειμένου να περάσει από δίκη για τα αδικήματα που τον βαρύνουν.

    [26] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

    Δαμασκός, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ατόμου, σημειώθηκε σήμερα στη Δαμασκό, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστη συνοικία της πρωτεύουσας της Συρίας, αλλά ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα παρά μόνο τον ελαφρύ τραυματισμό ενός περαστικού.

    Οι αστυνομικές αρχές της Δαμασκού ερευνούν το περιστατικό.

    [27] ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 11η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΘΝΑΡ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΘΑΠΑΤΕΡΟ

    Μαδρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Για εξαπάτηση των πολιτών αναφορικά με τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης της 11ης Μαρτίου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ ο νυν πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Θαπατέρο, η προηγούμενη κυβέρνηση έσβησε από τα ηλεκτρονικά αρχεία σημαντικά στοιχεία για την περίοδο-κλειδί από την επίθεση έως και τις εκλογές που διεξήχθησαν τότε.

    Καταθέτοντας ενώπιον επιτροπής του ισπανικού κοινοβουλίου που ερευνά τα γεγονότα της 11ης Μαρτίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ ότι απέκρυψε από τους πολίτες τα στοιχεία της έρευνας που αποδείκνυαν ότι πίσω από την αιματηρή επίθεση ήταν ένοπλοι Ισλαμιστές και όχι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει η κυβέρνηση Αθνάρ.

    «Ηταν όλα μια απάτη. Μια μεγάλη απάτη» είπε χαρακτηριστικά ο Θαπατέρο, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε αντικειμενικό λόγο να κατηγορεί την ΕΤΑ για την αιματηρή επίθεση από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αλλά συνέχιζε να το κάνει έως και τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου, λίγες δηλαδή ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

    [28] ΕΚΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τελ Αβίβ, 13 Δεκεμβρίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλες τις πόλεις στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών, στις 9 Ιανουαρίου, σχεδιάζει το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για την πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της δέσμευσής του πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

    Σύμφωνα με τον κ. Μοφάζ, τα ισραηλινά στρατεύματα θα μείνουν εκτός των παλαιστινιακών εδαφών για 72 ώρες.

    [29] ΒΑΓΔΑΤΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ

    Βαγδάτη, 13 Δεκεμβρίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Οργάνωση που πρόσκειται στον Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ατόμων.

    Με ανακοίνωσή της σε ισλαμική σελίδα στο διαδίκτυο, η οργάνωση «Ιερός Πόλεμος στο Ιράκ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, από την οποία τραυματίστηκαν, επίσης, 17 άτομα.

    «Αυτή την ευλογημένη ημέρα, ένα λιοντάρι από το τάγμα των μαρτύρων χτύπησε μια ομάδα αποστατών και Αμερικανών στην Πράσινη Ζώνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα της οργάνωσης.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών δεν συγκαταλέγεται κανείς Αμερικανός στρατιώτης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 13 December 2004 - 19:14:08 UTC