Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [02] "ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ
  • [03] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΩΝ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [06] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [08] Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΧΡΟ
  • [09] YΠΑΝ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ
  • [10] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 2700 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
  • [12] ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ
  • [13] ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΣΕΒΕ
  • [14] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ
  • [15] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
  • [17] Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [18] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ
  • [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] Ο ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΟ ΣΚΟΥΤΑΡΙ ΣΕΡΡΩΝ
  • [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ''ΓΕΡΜΑΝΟΣ'' ΚΑΙ Ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
  • [23] Ο Α. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΝΟΕ - ΚΑΓΙΑΚ
  • [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 2004
  • [27] Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ
  • [29] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ 10 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΜΣΤ
  • [30] ΤΟ "1619" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Μ.Β.Π.
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [33] "ΜΠΙΡΛΙΜΠΙΜ Ο ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο συναντάται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από αίτημα του τελευταίου. Αργότερα ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετείχε νωρίτερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση τέθηκε κυρίως το θέμα της διεύρυνσης που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Στόχος μας είναι να δοθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: ότι για να μπορέσει να γίνει μέλος της Ε.Ε. οφείλει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδικότερα ανέφερε πως εξετάστηκε το θέμα της ένταξης το 2007 της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Κροατία και την Τουρκία.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η συζήτηση αυτή αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας γιατί όλα αυτά τα κράτη βρίσκονται στην περιοχή μας. «Αφορά βεβαίως άμεσα και ολόκληρη την Ευρώπη γιατί συνδέεται με την ασφάλεια, με τη σταθερότητα όχι μόνο της περιοχής μας αλλά ολόκληρης της ηπείρου μας. Και εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας, τη γειτονιά μας από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης στο παρελθόν σε μια περιοχή σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά ασφάλειας και συνεργασίας», πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θεωρεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας ως μοχλό για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της συνεργασίας στις σχέσεις μας. Βεβαίως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα είναι μακρά και δύσκολη και η έκβαση του εγχειρήματος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ίδια την Τουρκία από την Άγκυρα, δηλαδή το κατά πόσο θα προσαρμοστεί πλήρως στο ευρωπαϊκό, στο κοινοτικό κεκτημένο στο διεθνές δίκαιο και βεβαίως εξαρτάται και από τη συνολική της συμπεριφορά. Στόχος μας είναι να δοθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: ότι για να μπορέσει να γίνει μέλος της Ε.Ε. οφείλει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί, θα ασκεί αυστηρό έλεγχο κατά τη διάρκεια όλης αυτής της πορείας. Εν πάση περιπτώσει εάν η Τουρκία τα καταφέρει να φτάσει στο τέλος τότε πρέπει να είμαστε δίκαιοι».

    [02] "ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΧΡΟ"

    Παρίσι, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη έδωσε μία μεγάλη, σκληρή και άνιση μάχη, με δυστυχώς δυσάρεστη έκβαση, καθώς, όπως αποδείχτηκε, κυριάρχησαν τα πολιτικά συμφέροντα, αν και η Θεσσαλονίκη, είχε την ομολογουμένως καλύτερη παρουσίαση.

    Στην πρώτη ψηφοφορία, η Σαραγόσα πήρε 47 ψήφους, η Τεργέστη 35 και η Θεσσαλονίκη 12, ενώ στη δεύτερη ψηφοφορία, την ανάληψη της ΕΧΡΟ κατέκτησε η Ισπανική πόλη με 57 ψήφους, έναντι 37 της ιταλικής.

    H Σαραγόσα, κέρδισε την πρωτιά, βασισμένη κυρίως στις ψήφους των ισπανόφωνων χωρών, αλλά και σε άλλα πολιτικά κριτήρια, που επικράτησαν, κυρίως εξαιτίας της υπεροχής που πάντα διαθέτουν οι μεγάλες χώρες.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία στιγμή, ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, απέστειλε επιστολή στις βασιλικές οικογένειες των χωρών που μετείχαν στην ψηφοφορία, καλώντας τες να υπερψηφίσουν τη Σαραγόσα.

    Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι η Ιταλική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε αποδυθεί σε μία πολυδάπανη εκστρατεία προσέλκυσης χωρών για την υπερψήφιση της Τεργέστης, κατόρθωσε να πάρει στον πρώτο γύρο μόλις 35 ψήφους. Αντίθετα η Ελλάδα, που πριν λίγους μήνες ξεκινούσε από σχεδόν μηδενικό σημείο εκκίνησης, έχοντας μόνο άλλες δύο, πλην της δικής μας, σίγουρες ψήφους, αυτές της Κίνας και της Κύπρου, κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά 12 ψήφους. Πάντως, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από 23 περίπου χώρες, πολλές από τις οποίες όμως στο τέλος δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και πήγαν με τους ισχυρούς.

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, υπογράμμισε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, έδωσε τη μάχη της ΕΧΡΟ με αξιοπρέπεια και συστηματικότητα.

    Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, με βάση την εμπειρία που αποκομίστηκε, η Θεσσαλονίκη θα επανέλθει για να διεκδικήσει εκ νέου την ανάληψη της ΕΧΡΟ του 2012, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, διαβεβαίωσαν πως οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την εκτέλεση των έργων που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσιαρτσιώνης, όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Έλληνες δικαιούνται να είναι υπερήφανοι, καθώς κέρδισαμν τις εντυπώσεις. Και παρά το αποτέλεσμα, προχωρούμε αταλάντευτα στο δρόμο ποπυ έχει χαραχτεί. «Όλες οι υποδομές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί ενώπιον των πολιτών της Θεσσαλονίκης, θα υλοποιηθούν στο ακέραιο», είπε ο κ. Τσιαρτσιώνης, σημειώνοντας: «Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι για τη νέα διακυβέρνηση, η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ από τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν αποσπασματική κίνηση. Ήταν, αντίθετα, δράση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής. Μιας πολιτικής που δίνει επιτέλους έμφαση στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στην ελληνική περιφέρεια. Μιας πολιτικής που εξασφαλίζει τους όρους σταθερά υψηλής ανάπτυξης με απτά αποτελέσματα για ολόκληρη τη χώρα και για όλους τους πολίτες».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, έκανε ότι περισσότερο μπορούσε, καλύπτοντας όλες τις πτυχές αυτού του αγώνα. «Θέλω να συγχαρώ αυτούς που κέρτδισαν. Εμάς μας δόθηκε η δυνατότητα, ταξιδεύοντας σε πάρα πολλά κράτη, να προβάλουμε τις υποδομές της Θεσσαλονίκης και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της, που είναι ελκυστικά στη διεθνή κοινότητα». Τέλος ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε «την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων υποδομής που αφορούν το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα. Αυτή η βούλήση δεν ακυρώνεται απο καμία ψηφοφορία. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί ώστε τα μεγάλα έργα να γίνουν πραγματικότητα».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισήμανε από την πλευρά του: «Η πτήση της Θεσσαλονίκης για το μέλλον, έχει ήδη δρομολογηθεί. Η πρωθυπουργική δέσμευση ότι «είτε με ΕΧΡΟ, είτε χωρίς ΕΧΡΟ, τα έργα θα γίνουν», μας καλύπτει απόλυτα, όπως βεβαίως και η αυτονόητη αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΧΡΟ των 600 εκατομμυρίων ευρώ και πάλι προς όφελος της Θεσσαλονίκης»

    Καταλήγοντας ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε ότι «παρά το δυσμενές αποτέλεσμα, κατακλτήσαμε την αναγκαία προϋπόθεση κάθε νέου, ελπιδοφόρου αγώνα, την ενότητα. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

    [03] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα άσκησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατά των δύο Αλβανών που κατέλαβαν χθες λεωφορείο του ΚΤΕΛ στη λεωφόρο Μαραθώνος.

    Οι δύο Αλβανοί κατηγορούνται για αρπαγή και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, απρόκλητη σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Οι δράστες ζήτησαν συγνώμη από τους ομήρους και ανέφεραν ότι ήθελαν τα χρήματα για να πάνε στην Αλβανία. Παραπέμφθηκαν εξάλλου να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα.

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάθεση του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Εξοπλιστικά.

    Κατά την εξέτασή του ο κ Παπαντωνίου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου καλώντας τον να του ζητήσει δημόσια συγνώμη για τον διασυρμό του και κατηγορώντας τον ότι απέκρυψε σκόπιμα, από τον εισαγγελέα που διερευνούσε τις υποθέσεις των εξοπλιστικών, σημαντικά έγγραφα τα οποία όπως είπε αν κατέθετε δεν θα υπήρχε καμία δική του εμπλοκή.

    "Στη συγκρότηση του φακέλου που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη απεκρύβησαν τέσσερα κρίσιμα στοιχεία τα οποία αν είχαν διαβιβαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα ετίθετο θέμα δικής μου εμπλοκής σε αυτές τις υποθέσεις και δεν θα ήμουν αντικείμενο διασυρμού και να αναγκάζομαι να απαντώ σε κακοήθειες" τόνισε στην κατάθεση του ο πρώην υπουργός Άμυνας.

    Σύμφωνα με τον κ Παπαντωνίου δεν εστάλησαν στον εισαγγελέα:

    Πρώτον, το έγγραφο του ΓΕΑ και τα συνοδευτικά έγγραφα που επέμεναν για την ανάγκη τρίτης τροποποίησης ακριβώς με τους όρους που τελικώς εγκρίθηκαν για αυτήν την τροποποίηση.

    Δεύτερον, η επιστολή του κ Σπηλιωτόπουλου προς τον υπουργό Άμυνας και η απάντηση του κ Ιβανόφ που επιβεβαιώνει την ισχύ της κρατικής εγγυήσεως και την πρακτική αυτών των κρατικών εγγυήσεων.

    Τρίτον, η υπογεγραμμένη συμφωνία για τα αντισταθμιστικά, όπως είχε επικυρωθεί και από τον κ Ζορμπά και από τον κ Σπηλιωτόπουλο με την υπογραφή της εγκριτικής αποφάσεως που παράγει νομικές συνέπειες ισοδύναμες με τη σύμβαση ενώ δεν έχει ανακληθεί αυτή η απόφαση.

    Τέταρτον, τα πρακτικά της συσκέψεως του Μαίου 2004 για τις δοκιμές του TPQ 37 επί κυβερνήσεως της ΝΔ που θα απεδείκνυαν ότι οι δοκιμές δεν έγιναν στη διάρκεια της δικής του υπουργικής θητείας.

    Τέλος ο κ Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι πρόβλημα δεν είχαν μόνο οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτές που υπεγράφησαν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας και Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασαν ερωτηματικά για την αντίδραση αυτή του κ Παπαντωνίου ενώ αξιολογώντας την κατάθεση του εκτίμησαν ότι μεταθέτει όλες τις ευθύνες στον προκάτοχο του κ Τσοχατζόπουλο.

    Οι βουλευτές της ΝΔ εστίασαν το ενδιαφέρον τους στα όσα ανέφερε ο κ Παπαντωνίου για το ρωσικό αντιεροπορικό σύστημα TOR M1 ότι η μόνη συμβολή του ήταν θετική και περιορίστηκε στην διευθέτηση σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν πράγματι από τη σύμβαση καθώς και στην δήλωση του ότι δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή, συμμετοχή ή σχέση στη σύμβαση για τα αμερικανικά ραντάρ TPQ 37 .

    Αύριο θα καταθέσει ο υπ Άμυνας Σ Σπηλιωτόπουλος και έτσι η Εξεταστική θα ολοκληρώσει την εξέταση των μαρτύρων ενώ στις 14 Ιανουαρίου θα εκδώσει το πόρισμα της.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2004 (21:05 UTC+2)

    Με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής ζήτησε να προχωρήσει η Τουρκία στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς δεν νοείται χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ να μην αναγνωρίζει χώρα που είναι ήδη μέλος. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει στην αναγνώριση.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την συνάντηση αναφορικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν, τόνισε: «Όλα θα συζητηθούν στη σύνοδο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

    [06] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Οι όροι γύρω από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των Τούρκων και Κούρδων εργαζομένων δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης της στην Τουρκία.

    «Οι πιέσεις χρειάζεται δηλαδή να ασκήσει η ΕΕ στην ηγεσία της Τουρκίας, τι όρους να βάλει για να θεωρηθεί ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Βεβαίως γίνονται και πιέσεις και κάποιοι όροι μένουν. Αυτοί οι όροι δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τη βελτίωση της ζωής των Τούρκων και Κούρδων εργαζομένων καμία σχέση με κοινωνικά λαϊκά δικαιώματα και με γνήσια πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα. Νομίζω ότι και ένας ουδέτερος παρατηρητής, που δεν έχει την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ μπορεί να δει ότι εκεί γίνεται μια κούρσα ανταγωνισμού ανάμεσα στην ΕΕ και ιδιαίτερα τις ηγετικές της δυνάμεις και τις ΗΠΑ για το ποια θέση θα έχει η Τουρκία στην ΕΕ», είπε η κ. Παπαρήγα.

    «Η ταξική πάλη είναι που θα κρίνει τα πράγματα στην Τουρκία και η ΕΕ δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε ελευθερίες, ούτε δημοκρατικά δικαιώματα στον τουρκικό λαό και δεν μπορεί να δώσει θα έλεγα ούτε και τυπική εγγύηση. Διότι ανοιγμένα κεφάλια έχουμε και στην ΕΕ, τρομονόμους έχουμε και στην ΕΕ. Επομένως θα έλεγε κανείς ότι δεν μπορεί και θέλει η ΕΕ να δώσει ουσία και βάθος και λαϊκό χαρακτήρα στην δημοκρατία στην Τουρκία», πρόσθεσε.

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην σιωπή που επικρατεί στην ΕΕ γύρω από το καθεστώς παρανομίας που διέπει το ΚΚ Τουρκίας, το οποίο ωστόσο, όπως είπε, έχει επιτύχει να λειτουργεί σε συνθήκες «ντε φάκτο» νομιμότητας.

    Τόνισε, δε, ότι τα συμφέροντα του κούρδικου λαού είναι ενιαία με αυτά του τουρκικού λαού και πρέπει οι Κούρδοι ενιαία να παλέψουν μέσα στα πλαίσια της Τουρκίας για τα κοινά δικαιώματά τους με αλληλεγγύη.

    Είπε, ακόμη, ότι αν παραχωρηθεί στους Κούρδους κράτος, αυτό θα είναι μέσα στα πλαίσια γενικότερης ανακατωσούρας και διαπάλης.

    [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται φαινόμενα, τα οποία, προφανώς και δεν ταιριάζουν με τον νέο ήθος, τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και την απεξάρτηση, όπως διακηρύξατε, από την διαπλοκή και την εξυπηρέτηση ημετέρων συμφερόντων», επισημαίνουν 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Μεταφορών και επικοινωνιών.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος εταιριών «Μαρφίν», βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Βενιάμης, που συμμετέχει και στο Δ.Σ. του ΟΤΕ απορρόφησε τη διαφημιστική εταιρία «Μass». Σύμφωνα πάντα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η εταιρία «Mass», με πρόσκληση και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό, συμμετέχει στον διαγωνισμό για την διαφημιστική προβολή της ΟΤΕΝΕΤ. Στον ίδιο διαγωνισμό, τονίζουν οι βουλευτές, συμμετέχει και η Civitas, που ανέλαβε την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι η Civitas δεν πληροί τις προϋποθέσεις, καθώς δεν είναι διαφημιστική, αλλά εταιρία δημοσίων σχέσεων.

    Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

    «Κύριε Υπουργέ,

    Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται φαινόμενα, τα οποία, προφανώς και δεν ταιριάζουν με τον νέο ήθος, τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και την απεξάρτηση, όπως διακηρύξατε, από την διαπλοκή και την εξυπηρέτηση ημετέρων συμφερόντων. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες:

    -Ο όμιλος εταιρειών ΜΑΡΦΙΝ, της οποίας ένας από τους βασικούς μετόχους είναι ο κ. Βενιάμης, απορρόφησε την διαφημιστική εταρεία MASS.

    -Η εταιρεία MASS με πρόσκληση, χωρίς βέβαια ανοικτό διαγωνισμό, συμμετέχει στο διαγωνισμό της ΟΤΕΝΕΤ, με προϋπολογισμό 4 εκατ. περίπου για διαφημιστικό πρόγραμμα.

    -Ο κ. Βενιάμης, εκ των κυρίων μετόχων ουσιαστικά της MARFIN και κατ΄επέκταση της MASS, συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΤΕ.

    -Η εταιρεία CIVITAS, εταιρεία δημοσίων σχέσεων , που ανέλαβε την επικοινωνιακή πολιτική του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά τις αλλεπάλληλες επικοινωνιακές γκάφες του στα θέματα των εξοπλισμών, προσεκλήθη και αυτή να συμμετάσχει στη διεκδίκηση του πακέτου της ΟΤΕΝΕΤ.

    Μετά τα παραπάνω απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις:

    1. Πώς συμβιβάζεται να προσκαλείται η εταιρεία MASS, που απορροφήθηκε από την MARFIN, της οποίας ένας εκ των μετόχων, ο κ. Βενιάμης, μετέχει στο ΔΣ του ΟΤΕ; Αυτό εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε, ηθικά και πολιτικά;

    2. Η εταιρεία CIVITAS, που προσεκλήθη να συμμετάσχει στη διαφημιστική καμπάνια της ΟΤΕΝΕΤ, ενώ δεν έχει τις προϋποθέσεις, αφού είναι απλώς εταιρεία Δημοσίων σχέσεων και όχι διαφημιστική και έχει δηλώσει στην Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών , ότι δεν είναι διαφημιστική, αλλά εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, είναι σε επιβράβευση των υπηρεσιών που θα προσφέρει στο διαλυμένο πλέον ΥΕΘΑ από αδέξιους χειρισμούς του Υπουργού Εθνικής Άμυνας;

    3. Γιατί δεν προβήκατε σε ανοικτό διαγωνισμό, για την ανάθεση του διαφημιστικού πακέτου της ΟΤΕΝΕΤ, αλλά μετήλθατε την λογική των επιλεκτικών και αδιαφανών προσκλήσεων;»

    [08] Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Την ανάγκη να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν εξαγγελθεί για τη Θεσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι η πόλη δεν θα αναλάβει την EXPO 2008, επισήμανε με δήλωσή του από το Παρίσι, ο δήμαρχος Εχεδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης.

    «Όλοι συμφωνούσαμε ότι η Θεσσαλονίκη της EXPO του 2008 είχε απόλυτη ανάγκη από μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, θαλάσσια συγκοινωνία, ανάπλαση του Γαλλικού Ποταμού και Προαστιακό Σιδηρόδρομο στη ΒΙΠΕΘ και στα ΤΕΙ. Επομένως, νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί κυβερνητικό στέλεχος, που θα τολμήσει να υποστηρίξει δημόσια ότι η Θεσσαλονίκη του 2010, ακόμη και χωρίς την EXPO, έχει μικρότερες ανάγκες», τόνισε ο κ. Αρβανιτίδης.

    «Διεκδικούμε λοιπόν τις υποδομές της ΕΧΡΟ που χρειάζεται η πόλη και δεσμεύτηκε απ' αυτές η κυβέρνηση ανεξάρτητα από την ΕΧΡΟ. Να θωρακίσουμε την πόλη για το μέλλον, για τις επόμενες διεκδικήσεις στο διεθνή χώρο», υπογράμμισε

    Εκτίμησε ότι η Θεσσαλονίκη δεν βγήκε χαμένη από την υπόθεση της EXPO και στα θετικά του απολογισμού μπορεί να καταγραφεί η συσσωρευμένη διεθνής εμπειρία που αποκόμισαν οι συλλογικοί φορείς της πόλης. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε μια σημαντική διεθνή διοργάνωση και μάλιστα στηριγμένη στις δικές της κυρίως δυνάμεις. Κι αυτό είναι ένα κεκτημένο, το οποίο, αν είμαστε σε εγρήγορση, μπορεί σύντομα να μας φανεί πολύ χρήσιμο», σημείωσε.

    «Μέσα απ' την υπόθεση της EΧΡΟ έγινε σαφές ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ένα κομμάτι του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο έχει τα ίδια τουλάχιστον δικαιώματα με την υπόλοιπη πόλη, αλλά και ένα τμήμα με ιδιαίτερη, αν όχι μοναδική, αναπτυξιακή σημασία. Ο δρόμος για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι μονόδρομος και μάλιστα κατευθύνεται στα δυτικά», υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτίδης.

    [09] YΠΑΝ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Iδιαίτερη σημασία αποδίδει το υπουργείο Ανάπτυξης στην 3η Διυπουργική Διάσκεψη για τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 2004 και στην οποία συμμετείχαν 16 χώρες, από τις οποίες 5 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Σλοβενία) και 11 από την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή.

    Όπως σημείωνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, για πρώτη φορά εξετάσθηκε και προωθείται σχέδιο νομικά δεσμευτικής συνθήκης για την ανάπτυξη της Ενεργειακής Αγοράς Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, συμφωνήθηκε η χώρα μας να αναλάβει την έδρα του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της περιοχής. Η επιτυχία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Ρυθμιστικό Συμβούλιο θα διαμορφώνει τις μεθόδους τιμολόγησης, αλλά και όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε συνδυασμό με πρότυπα και κανόνες για τη διασφάλιση της λειτουργίας μιας ελεύθερης, διαφανούς και ανταγωνιστικής λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της περιοχής. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η Αθήνα να είναι η έδρα του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρικής Αγοράς στην περιοχή.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διυπουργικής Διάσκεψης, «με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, έγινε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής αγοράς ενέργειας, με αμοιβαία οφέλη για όλες τις χώρες τις περιοχής».

    Επίσης, ο κ. Σιούφας κατέθεσε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έγινε με ικανοποίηση δεκτή, για την πραγματοποίηση, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς των χωρών που συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας ευρείας Διάσκεψης, την άνοιξη του 2005, στην Αθήνα. Αντικείμενο της Διάσκεψης αυτής θα είναι η αξιολόγηση των θετικών επιδράσεων που θα έχει η λειτουργία της ενιαίας ενεργειακής αγοράς στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των χωρών της περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή περνά πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκινά σχέδιο πραγματοποίησής της.

    Επισυνάπτονται τα συμπεράσματα της 3ης Υπουργικής Διάσκεψης καθώς και τρία Παραρτήματα, που αφορούν την πρόταση της Επιτροπής για τη Στρατηγική για το Φυσικό αέριο, τη Χωροθέτηση Θεσμών και τις Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

    Συμπεράσματα της 3ης Υπουργικής Συνόδου που έγινε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου του 2004

    Οι Υπουργοί αποδέχθηκαν τη γενική συμφωνία του Σχεδίου της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα. Οι Υπουργοί επεσήμαναν την ύπαρξη μιας ευρείας συμφωνίας για την ουσία της Συνθήκης και έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές να ολοκληρώσουν τις εναπομείνασες λεπτομέρειες όσο το δυνατόν συντομότερα .

    Η Υπουργική Διάσκεψη ενέκρινε τα συμπεράσματα για το 2004 της Μόνιμης Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Εκπροσώπων (PHLG).

    Η Υπουργική Διάσκεψη υιοθέτησε το όνομα 'Ενεργειακή Κοινότητα' για αυτή τη διαδικασία.

    Η Υπουργική Διάσκεψη συμφώνησε καταρχάς για την ανάγκη ενός κέντρου πληροφόρησης σχετικά με την ενέργεια και ζήτησε από τη Μόνιμη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Εκπροσώπων(PHLG)να υιοθετήσει μια πρόταση η οποία θα βασίζεται σε λεπτομερή μελέτη.

    Οι Υπουργοί ενέκριναν τη Διακήρυξη των Τιράνων υποκείμενη στις κατάλληλες εσωτερικές κρατικές διαδικασίες που απαιτούνται πριν την ισχύ της. Τα μέρη απαιτείται να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρόνο ολοκλήρωσης των εσωτερικών διεργασιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει την ομάδα από τη στιγμή που θα έχουν συμφωνήσει πέντε μέρη.

    6. Η Υπουργική Διάσκεψη ζήτησε η Ομάδα Εργασίας CEER για τη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και το διάδοχο Ρυθμιστικό Συμβούλιο για τον Ηλεκτρισμό και το Φυσικό Αέριο για τη Ν.Α. Ευρώπη να προτείνει και να αναφέρει οδηγίες για την επιχειρησιακή αξιολόγηση προγραμμάτων υποδομών τα οποία έχουν διασυνοριακή διάσταση στο πλαίσιο του σκοπού της οδηγίας για τον Ηλεκτρισμό 2003/54 και της Οδηγίας για το Φ.Αέριο 2003/55. Η έκθεση και κάθε πρόταση πρέπει να γίνει προς τη Μόνιμη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου.

    7. Η Υπουργική Διάσκεψη αποφάσισε να γίνουν προκαταρτικές συζητήσεις σχετικά με το εάν είναι επιθυμητή και με ποιο στόχο η ανάπτυξη μιας Πετρελαϊκής Διάστασης της Ενεργειακής Κοινότητας.

    Εάν διαπιστωθεί σκοπιμότητα για την ανάπτυξη FORUM διαλόγου, η ομάδα PHLG οφείλει να αναλαμβάνει να τον διευκολύνει.

    8. Η Υπουργική Διάσκεψη δημιούργησε Ομάδα Εργασίας για το Φυσικό Αέριο αποτελούμενη από Κυβερνητικούς αντιπρόσωπους και διεθνή οικονομικά ιδρύματα που θα βασίζεται στην πρόταση της Επιτροπής προς το PHLG (Παράρτημα 1)

    9. Η Υπουργική Διάσκεψη καθόρισε τις έδρες όλων των θεσμικών οργάνων όπως αναγράφεται στο Παράρτημα 2.

    10. Η Υπουργική Διάσκεψη συμφώνησε ότι η συμβιβαστική θέση που προώθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το PHLG (συνημμένο Παράρτημα 3) για την ολοκλήρωση του κεφαλαίου του Σχεδίου Συνθήκης για το Περιβάλλον γίνεται καταρχάς αποδεκτή.

    Τέλος σαφής σύνδεση στο κείμενο της Συνθήκης μεταξύ πρόσβασης της αγοράς και επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων θα πρέπει να αποφεύγονται. Περαιτέρω συζήτηση για τη μεταβατική περίοδο θα πρέπει να επιτρέπεται για εκείνους που έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να επιτύχουν τους ειδικούς στόχους.

    Όλα όσα υπάρχουν στο κείμενο πρέπει να εξετασθούν από τη Διαπραγματευτική Διάσκεψη και να συμφωνηθούν περαιτέρω.

    11. Η Υπουργική Διάσκεψη αποφάσισε να μη γίνει αναφορά στο γλωσσικό καθεστώς του σχεδίου της Συνθήκης και να εξουσιοδοτήσει τη διαπραγματευτική Διάσκεψη να συμφωνήσει σε ένα κείμενο προς επικύρωση χωρίς μια περαιτέρω συζήτηση σε επίπεδο Υπουργικής Διάσκεψης.

    12. Η Υπουργική Διάσκεψη αναγνώρισε την ανάγκη για έναν αποδοτικό και επαρκή συντονισμό των δωρητών, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράρτημα 1

    Πρόταση της Επιτροπής για τη Στρατηγική για το Φυσικό Αέριο

    Η Επιτροπή προτείνει να καθιερωθεί μια άτυπη Ομάδα Εργασίας για ζητήματα Φυσικού Αερίου για την περιοχή στην οποία αναφέρεται το Μνημόνιο των Αθηνών 2003.

    Η εντολή αυτή έχει τριπλή διάσταση:

    Να ερευνήσει την εφαρμογή της Οδηγίας για το Φυσικό Αέριο καθώς και άλλη σχετική Κοινοτική νομοθεσία

    Να επιτύχει ομοφωνία για το σκοπό της αυξημένης χρήσης Φυσικού Αερίου στην περιοχή, και

    να κάνει συστάσεις σε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού.

    Η ομάδα εργασίας πρέπει να αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος στο Μνημόνιο της Αθήνας, καθώς και ένα μέλος από την Διεθνή Τράπεζα (World Bank), 1 από EBRD, 1 από ΕΙΒ.

    Στόχος είναι να εκπροσωπούνται οι κυβερνητικές και επενδυτικές προτεραιότητες.

    Η Επιτροπή θα προεδρεύει στη συνάντηση.

    Η Ομάδα Εργασίας θα συναντάται στο τέλος κάθε Forum Φυσικού Αερίου.

    Παράρτημα 2

    Χωροθέτηση Θεσμών

    Σταθερή Μεταβλητή

    Συνάντηση Ρυθμιστών (Αθήνα) Μόνιμη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου

    Συναντήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια ( Αθήνα) Υπουργική Διάσκεψη

    Συναντήσεις για το φυσικό αέριο (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) Άλλες πιθανές συναντήσεις

    Γραμματεία ( Βιέννη, Αυστρία)

    Συναντήσεις για το πετρέλαιο ( Τριέστη, Ιταλία))

    Τεχνικό Κέντρο και Κέντρο Πληροφοριών (Σόφια, Βουλγαρία) )

    Παράρτημα 3

    Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις: Πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα

    Μετά τις Διαπραγματεύσεις που έγιναν στις 16-17 Νοεμβρίου του 2004, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της, τις θέσεις των συμμετεχόντων, και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχει την ευχαρίστηση να υποβάλλει την ακόλουθη συμβιβαστική θέση στην Υπουργική Συνάντηση.

    Το Σχέδιο της Συνθήκης πρέπει να περιλαμβάνει επαληθεύσιμα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του ''Κοινοτικού κεκτημένου για το περιβάλλον''( όπως διευκρινίζεται στο Σχέδιο III Τελικό).Αυτά τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να καθορίζονται σε ένα παράρτημα. Τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να είναι δίκαια και για τα μη Ευρωπαϊκά Κράτη Μέλη και για τα πρόσφατα εντεταγμένα Ευρωπαϊκά Κράτη Μέλη. Εντούτοις ο οδηγός για τις δεσμεύσεις πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις που έχουν κάνει τα άλλα Κράτη Μέλη στην διαδικασία της ένταξης, με ευελιξία σχετικά με τα επίπεδα εισροών και επιπτώσεων στις ενεργειακές αγορές.

    Η ποινή για την παραβίαση αυτών των διατάξεων που προσδιορίζεται στο χρονοδιάγραμμα, πρέπει να είναι ο αποκλεισμός από τα οφέλη που πηγάζουν από τα άρθρα 39 και 40 στο Σχέδιο III Τελικό.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη να δεχθεί ένα 'best endeavours clause' όρο για την εφαρμογή δεσμεύσεων που πηγάζουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και για εκείνες που δεν έχουν επικυρωθεί στο Πρωτόκολλο ή στο Σχέδιο Συνθήκης, ένα 'best endeavours clause' που πρέπει να ισχύει.

    Η Επιτροπή μπορεί να δεχθεί ότι η Οδηγία για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της μόλυνσης του περιβάλλοντος (IPPC) πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναφορά στη σημασία της και την διαθεσιμότητα τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την εφαρμογή της. Δεν θα υπάρξει καμία υποχρέωση να υιοθετηθεί, αλλά ένα 'best endeavours clause' θα μπορούσε να ισχύει εάν οι αντιπροσωπείες το επιθυμούν.

    Εάν οι Υπουργοί δεχθούν αυτή τη θέση, τότε τα πρακτικά της Συνάντησης θα πρέπει να καταγράψουν ότι οι Υπουργοί δίνουν οδηγία στην Διαπραγματευτική Διάσκεψη να καταλήξουν σε ένα κείμενο εκφράζοντας αυτή τη θέση.

    [10] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 2700 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Έχοντας την «ψυχολογική» στήριξη των μεγάλων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη και κατάφερε να υπερβεί το επίπεδο των 2.700 μονάδων, με το οποίο «φλέρταρε» εδώ και αρκετές μέρες.

    Στην άνοδο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη της Σοφοκλέους συνέβαλαν τα μέγιστα, τόσο οι σημαντικές επενδυτικές τοποθετήσεις στους τίτλους των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, όσο και οι αγορές επιλεγμένων μετοχών από τη μέση και τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, ύστερα από μια συνεχή ανοδική πορεία, έκοψε τελικά το νήμα της συνεδρίασης με κέρδη 0,87% και διαμορφώθηκε στις 2.720,86 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.723,11 και των 2.694,25 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Στο ποσό των 169,6 εκατ. ευρώ αναρριχήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 28.017.317,52 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των ΟΠΑΠ, αξίας 7.141.000,00 ευρώ, στα 19,30 ευρώ και της Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 7.0870.000,00 ευρώ, στα 11,80 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 140 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 141 πτωτικών και 139 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΑΝΕΚ (+11,32%), ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (+9,54%) και της ΒΙΣ (+9,20%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΤΕΞΑΠΡΕΤ (-17,93%), VETERIN (-17,56%), ΑΛΤΕ (-14,29%), ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (-13,64%), CENTRIC (-11,84%) και ΒΙΟΣΩΛ (-10,53%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής, μάλιστα, να καλύπτει πλήρως τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και να τερματίζει σημειώνοντας άνοδο κατά 0,33%.

    Μπροστάρης της ανόδου αναδείχθηκε ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, κερδίζοντας σε ποσοστό 1,09%, έναντι ενίσχυσης 0,95% για τον FTSE/ASE 140, 0,97% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips και ανόδου 0,77% για τον καινούριο Eurobank MID 50.

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν και σήμερα οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με το μεν πρώτο να τραβάει και σήμερα όλα τα «φώτα» πάνω του, καθώς έτρεξε με ανοδικό ρυθμό 1,98% και το δε δεύτερο να ακολουθεί μια πιο ήπια πορεία, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,88%.

    Η εντυπωσιακή άνοδος των τηλεπικοινωνιακών τίτλων οφείλεται κυρίως στα μεγάλα κέρδη των ΟΤΕ (2,01%), COSMOTE (1,97%) και της FORTHNET (1,60%). Τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών είναι απόρροια των αυξημένων τοποθετήσεων στα χαρτιά των ΓΕΝΙΚΗ (+2,04%), ΕΓΝΑΤΙΑ (+1,45%), ΑΤΤΙΚΗΣ (+1,36%), EFG (+1,05%) και της ΕΤΕ (+1,02%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνιζαν με τη λήξη των συναλλαγών οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει, ωστόσο, προς την πλευρά των ανοδικών, καθώς σε πτωτική τροχιά τέθηκαν μόνον οι έξι από τους συνολικά 22.

    Βουτιά κατά 3,95% πραγματοποίησε και σήμερα ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, συνεπεία των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των ΤΕΞΑΠΡΕΤ (17,93%), ΦΙΕΡΑΤΕΞ (5,15%) και της ΜΟΥΖΑΚΗΣ (4,23%).

    Κατά 1,72% υποχώρησε ο κλάδος της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας και ακολούθησαν οι δείκτες των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,66%), των ασφαλειών (0,54%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,44%) και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,36%).

    Αντίθετα, επικεφαλής των ανοδικών τέθηκε ο κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος και πραγματοποίησε άλμα κατά 2,90% και με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών Q&R (+5,45%), INTRALOT (+4,79%) και της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (2,56%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (+1,69%), των διυλιστηρίων (+1,37%), των συμμετοχών (+1,31%) και των βασικών μετάλλων (1,13%). Κατά 0,92% ενισχύθηκε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου και ακολούθησαν οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου (0,50%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των βιομηχανιών (0,39% αμφότεροι) των τροφίμων και ποτών (0,23%), ενώ ανεπαίσθητη άνοδο σημείωσαν επενδύσεις και κατασκευές, κερδίζοντας αμφότερες 0,06%.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Με τα προεδρεία των εργαζομένων "ΚΟΡΤΑΓΚ", "ΗΛΤΕΞ" και "ΚΑΛΤΟΝ", του ομίλου ΗΛΙΑΔΗ συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γιακουμάτος συζήτησε διεξοδικά και συμπαραστάθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων του ομίλου, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

    Στη συζήτηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δημήτρης Κοντός, oι βουλευτές του νομού Πιερίας Πολύζος Ευάγγελος (Ν.Δ.), Καρπούζας Αντώνης (Ν.Δ), και Παπαγεωργίου Αθανάσιος (ΠΑΣΟΚ ), ο νομάρχης Πιερίας κ. Παπαστεργίου και εκπρόσωποι του υφυπουργού Υγείας , Γ. Κωνσταντόπουλου.

    [12] ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Τη θερμή του υποστήριξη στην ΓΣΕΕ για την επίλυση του ασφαλιστικού από τις ίδιες τις τράπεζες, λόγω της υψηλής τους κερδοφορίας, αλλά και επειδή "είναι αδιανόητο να μεταφερθούν τα ελλείμματα στο ΙΚΑ και εμμέσως στους φορολογούμενους, τους ασφαλιζόμενους και τις επιχειρήσεις", εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), Οδυσσέας Κυριακόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Χαρακτηριστικά μάλιστα, το προεδρείο του ΣΕΒ κατέστησε σαφές ότι από την πλευρά του, δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει μία τέτοια λύση που θα μετακυλύει το βάρος της επίλυσης στην αγορά και θα επιβαρύνει πολίτες- επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, ο ΣΕΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το θέμα της χαμηλής απορροφητικότητας των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, μία ημέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν, τελικά η Ελλάδα θα κληθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές να επιστρέψει μέρος των πόρων που δεν απορροφήθηκαν εγκαίρως, όπως προβλέπουν οι κοινοτικοί κανόνες.

    Για την κατάσταση αυτή, το προεδρείο του ΣΕΒ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, όσο και σε μερίδα των επιχειρήσεων για την καθυστέρηση υλοποίησης επενδύσεων. Μάλιστα ο κ. Κυριακόπουλος υποστήριξε ότι με δεδομένη την αδυναμία απορρόφησης που παρουσιάζει η χώρα, θα πρέπει να περιορίσει ανάλογα τα αιτήματά της για άντληση υψηλών πόρων εφεξής.

    Επί τάπητος τέθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου και το θέμα της ανταγωνιστικότητας και των νέων εργαλείων στήριξης -του νέου αναπτυξιακού νόμου και της φορολογικής μεταρρύθμισης. Όπως επισημάνθηκε από το προεδρείο του ΣΕΒ, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να λυθεί και μία σειρά επιπλέον θεμάτων, που ταλανίζουν τις επενδύσεις, όπως η γραφειοκρατία και το χωροταξικό.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών στην ελληνική αγορά, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε φυσιολογική την μετακύλιση στις τελικές τιμές καταναλωτή σε ορισμένα προϊόντα της αύξησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, από τη μεγάλη άνοδο των τιμών πετρελαίου.

    Σχολιάζοντας τις εξωτερικές-διπλωματικές εξελίξεις και ειδικότερα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι στην ελληνική θέση πρέπει να συνυπολογίζεται ότι η γείτονα χώρα αποτελεί πεδίο επενδυτικών ευκαιριών, η οποία ήδη αποτυπώνεται στην ώθηση το τελευταίο διάστημα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    Σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια, το προεδρείο του ΣΕΒ χαιρέτισε το κλίμα της πολιτικής συναίνεσης.

    [13] ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (16:15 UTC+2)

    Το πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης για στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων TRAM - TRADE MANAGEMENT, στο οποίο συμμετείχε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), βραβεύθηκε σε συνέδριο για τη δια βίου εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ.

    Στο συνέδριο μετείχαν υπουργών των χωρών της ΕΕ, κοινοτικοί εκπρόσωποι, αρμόδιοι για θέματα εκπαίδευσης και μέλη της επιτροπής του Προγράμματος LEONARDO DA VINCI. Από πλευράς του Συνδέσμου συμμετείχε ο γενικός διευθυντής, Μπάμπης Φιλαδαρλής.

    Στο εν λόγω συνέδριο βραβεύτηκαν συνολικά 32 προτάσεις προγραμμάτων κατάρτισης, από τις 4.000 προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην ΕΕ. Ο ΣΕΒΕ συμμετείχε στο πρόγραμμα αυτό, με στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και κατάλληλης μεθοδολογίας για την διοργάνωση, της ειδικής για τα στελέχη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, κατάρτισης. Συντονιστής είναι το Swedish Trade Council και εταίρος, εκτός του ΣΕΒΕ, το Hungarian Foundation for Enterprise Promotion

    Η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά ένα μέρος γίνεται με τη μορφή εισηγήσεων και κατά ένα μέρος από απόσταση. Προβλέπεται η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε περισσότερες από μία χώρες, παράλληλα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα στελέχη που θα συμμετάσχουν να 'δικτυωθούν' με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα από ειδικούς εισηγητές στο εξωτερικό. Η πρώτη τέτοια συνάντηση είχε γίνει στη Στοκχόλμη τον Νοέμβριο του 2003 με την συμμετοχή 8 στελεχών επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒΕ.

    Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα εκπαιδευτικές ενότητες, οι οποίες πραγματεύονται θέματα διεθνούς εμπορίου. Υπό την αιγίδα του ΣΕΒΕ δημιουργούνται οι ενότητες που αναφέρονται στη συστηματοποιημένη και οργανωμένη συμμετοχή εξαγωγικών επιχειρήσεων σε Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις και στη διενέργεια Έρευνας Αγοράς στο εξωτερικό. Οι ενότητες είναι οι εξής:

    -Διαμόρφωση της Εκπαιδευτικής Ιστοσελίδας (Σουηδία)

    -Εξαγωγικό Μάρκετινγκ (Δανία)

    -Πολιτισμικές Διαφορές που Επηρεάζουν το Επιχειρείν (Σουηδία)

    -Συμμετοχή σε Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις (Ελλάδα)

    -Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Ουγγαρία)

    -Εξειδικευμένη Στήριξη - Εκπαίδευση Επιχειρήσεων που Επιθυμούν να Εξάγουν (Σουηδία)

    -Πωλήσεις Εξωτερικού (Δανία)

    -Συνθήκες Διεθνούς Εμπορίου (Ουγγαρία)

    -Έρευνα Αγοράς (Ελλάδα).

    [14] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου γεννήθηκε το 1951. Ο Μπασέσκου πρώην καπετάνιος δραστηριοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια στην ρουμανική πολιτική σκηνή. Από το 1991 μέχρι το 1992 διετέλεσε υπουργός Μεταφορών στις κυβερνήσεις των Πέτρε Ρόμαν και Τεοντόρ Στολόγιαν. Από το 1992 μέχρι το 1996 ήταν βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις. Το 1996 παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα και έχασε την βουλευτική του ασυλία, ενώ διεξάγονταν έρευνες για ανάμειξη του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Από το 1996 μέχρι το 2000 ο Μπασέσκου διετέλεσε εκ νέου υπουργός Μεταφορών στις κυβερνήσεις των Βίκτορ Τσιορμπέα, Ράντου Βασίλε και Μούγκουρ Ισαρέσκου. Το 2000 εξελέγη δήμαρχος του Βουκουρεστίου και επανέλαβε την νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2004.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Βρυξελλών) θα γίνει ξεκάθαρο το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, όπως εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλλάχ Γκιούλ αντίστοιχα, ο κ. Ερντογάν αρκέστηκε να δηλώσει ότι κάθε τι που σχετίζεται με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκαθαριστεί στη μία αύριο το μεσημέρι.

    [16] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

    Τίρανα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Τη λύπη του για τη χθεσινή λεωφορειοπειρατεία στην περιοχή του Γέρακα, στην Αθήνα, από δυο Αλβανούς μετανάστες, εξέφρασε με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια, η οποία δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με το σύνολο των Αλβανών μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το χθεσινό περιστατικό δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει και να πλήξει το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας που υπάρχει στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που καταδίκασε τη λεωφορειοπειρατεία, χαρακτηρίζοντάς την ως εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια.

    Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπεσνίκ Μουσταφάι, αφού καταδίκασε την ενέργεια αυτή, τόνισε ότι πρόκειται για ευθύνη που βαραίνει μόνο αυτά τα δυο άτομα.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [17] Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    ''Η Αγκυρα δεν μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως την Κύπρο'', δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πρώτο εξάμηνο του 2005, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 16 Δεκεμβρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Τελεσίγραφο 24 ωρών να εγκαταλείψουν το χωριό έδωσαν Αλβανοί πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου στους ενόπλους του Κοντόβου, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινα, επικαλούμενη ανώνυμες αλλά έγκυρες πολιτικές πηγές του Κοσόβου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πολιτικοί αυτοί, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, διεμήνυσαν στους ενόπλους ότι, εάν μέσα σε διάστημα 24 ωρών, δηλαδή έως αύριο, δεν παραδώσουν τα όπλα και δεν εγκαταλείψουν το χωριό, τότε δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κρατικές αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, αλλά με τους ίδιους τους Αλβανούς, ακόμη και με τον νέο πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Χαραντινάι ξεκαθάρισε στους ενόπλους ότι θα πρέπει να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή.

    Τις αντιδράσεις αυτές προκάλεσαν οι φήμες ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Κοντόβου σχεδιάζουν να χτυπήσουν την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

    Στο μεταξύ, μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Κόντοβο για την επίλυση του προβλήματος, στις οποίες πήραν μέρος ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του DPA, Τζαφέρι και Τάτσι αντίστοιχα, αναμένονται και απόψε συνομιλίες, οι οποίες, εφόσον οδηγήσουν σε συμφωνία, οι πολιτικοί μεσολαβητές και οι κάτοικοι του Κοντόβου θα παρελάσουν αύριο στους δρόμους του χωριού.

    [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα: «Αθλητισμός και Παιδεία - Αναπτύσσοντας μια νέα στάση ζωής».

    Η εκδήλωση, που γίνεται στο πλαίσιο του «Money Show 2004», θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 11:30 π.μ. στο ξενοδοχείο Hyatt (αίθουσα Regency Ballroom). Ομιλητές, εκτός του κ. Ορφανού, θα είναι και οι: Γιώργος Καλός Υφυπουργός Παιδείας και Σαράντος Ι. Καργάκος Ιστορικός - Συγγραφέας.

    Επίσης το Σάββατο στις 2:00 μ.μ., ο κ. Ορφανός θα έχει φιλική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην αίθουσα Billiard του ξενοδοχείου Hyatt.

    [20] Ο ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Ο Αρης ανανέωσε σήμερα το συμβόλαιο του Σέρτζιο Μαρικά για έναν ακόμη χρόνο. Η καλή απόδοση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή ικανοποίησε τον προπονητή του Αρη, Γιώργο Χατζάρα που συνηγόρησε στην παραμονή του.

    Ο Σέρτζιο Μαρικά είναι 24 ετών, αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από την Αβάϊ (ομάδα Β΄ κατηγορίας της Βραζιλίας). «Είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση της διοίκησης του Αρη να παραμείνω στην ομάδα. Είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου και πιστεύω ότι θα προσφέρω ακόμη περισσότερα στην ομάδα, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που θα μου δοθούν, θα τις αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο».

    Στο μεταξύ, μόνο το θετικό αποτέλεσμα σκέφτεται ο Γιώργος Χατζάρας στο παιχνίδι του Σαββάτου με την Κέρκυρα. «Γνωρίζουμε την ομάδα. Εχουμε δύσκολη αποστολή. Ελπίζω να έχουμε την καλή αγωνιστική συμπεριφορά που παρουσιάζουμε στα τελευταία παιχνίδια και αισιοδοξώ ότι θα πάρουμε αυτό που θέλουμε», τονίζει ο προπονητής του Αρη.

    Οσο για την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας; «Τον πρώτο στόχο που είχαμε θέσει για την ενίσχυση της ομάδας η διοίκηση θα τον εκπληρώσει. Αυτό δείχνει τη βούληση για να παρουσιάσει ο Αρης ένα νέο πρόσωπο, πιο δυνατό, από τον Ιανουάριο και μετά», συμπλήρωσε ο τεχνικός του Αρη.

    [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΟ ΣΚΟΥΤΑΡΙ ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για την αθλούμενη νεολαία στο Δήμο Σκουτάρεως είναι το κλειστό γυμναστήριο που αποπερατώθηκε και θα λειτουργήσει με την ανατολή του 2005. Η ολοκλήρωσή του από τον δήμαρχο Γιάννη Τσολακούδη εκφράζει, πολύ απλά, την υλοποίηση ενός ονείρου που ξεκίνησε πριν κάμποσα χρόνια από τον ίδιο, με την πεποίθηση ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στη δυναμικότερη αθλητική έκφραση του τόπου και θα λύσει πολλά προβλήματα. Εύλογα, μάλιστα, ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος στη παλαιστική οικογένεια, όχι μόνο επειδή ο τοπικός σύλλογος αντιπροσωπεύει το πιο δυναμικό αθλητικό κύτταρο της κωμόπολης, αλλά και γιατί το γυμναστήριο προορίζεται να λειτουργήσει ως Κέντρο επίλεκτων αθλητών της ευρύτερης περιφέρειας, καθώς και των εθνικών ομάδων. Τα εγκαίνια του γυμναστηρίου ορίστηκε να γίνουν, με κάθε επισημότητα στις 8 Ιανουαρίου.

    [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ''ΓΕΡΜΑΝΟΣ'' ΚΑΙ Ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Πριν από λίγες ώρες οριστικοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της Μπουντεσλίγκα. Πρόκειται για την μεταγραφή από 1/7/2005 στην Γερμανική ομάδα Βέτσλαρ στην οποία ήδη αγωνίζεται ο Αλέξης Αλβανός ενός από τους κορυφαίους Έλληνες χαντμπολίστες, του Σάββα Καρυπίδη που αγωνίζεται φέτος στο Φίλιππο Βέροιας. Τον Καρυπίδη διεκδικούσαν εκτός από την Βέτσλαρ, 4 ομάδες από την Γερμανία και 2 Ισπανικές. Ο πρόεδρος της Βετσλαρ Ράινερ Ντοτσάουερ, έδωσε εντολή ν' αποκτηθεί πάση θυσία ο Καρυπίδης και έτσι κλείστηκε η συμφωνία για τρία χρόνια (1+1+1) με δικαίωμα του παίκτη να διακόψει στο τέλος κάθε έτους και μονομερώς την συνεργασία του.

     

    [23] Ο Α. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΝΟΕ - ΚΑΓΙΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Οι περιπέτειες για την Ομοσπονδία του Κανόε Καγιάκ τελείωσαν. Η νέα διοίκηση που συγκροτήθηκε χθες σε σώμα, ξεκινάει την προσπάθειά της για αναγέννηση και αναβάθμιση του αθλήματος.

    Η πλήρης σύνθεση του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

    Πρόεδρος : Αντώνης Νικολόπουλος

    Αντιπρόεδρος : Παναγιώτης Συκιώτης

    Γενικός Γραμματέας: Ιωάννης Σκούρτης

    Ταμίας: Ιωάννης Σεϊταρίδης

    Έφορος Εθνικών Ομάδων: Αντώνης Βουλγαράκης

    Έφορος Σλάλομ: Κωνσταντίνος Γκούντας

    Έφορος Υλικού και Εγκαταστάσεων: Χρήστος Καλτσής

    Έφορος Σπριντ: Αλέξανδρος Σειρινάκης

    Δημόσιες Σχέσεις: Ευλάμπιος Καφεντζάκης

    Έφοροι Ανάπτυξης: Νικόλαος Ζαγουράκης, Ευάγγελος Γαρουφαλιάς.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Νικολόπουλος πιστεύει ότι το θεαματικό άθλημα του κάνοε- καγιάκ θα πορευθεί πλέον κάτω από διαφορετικά δεδομένα: «Έφθασε η ώρα να αλλάξει σελίδα το κάνοε - καγιάκ στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρηθήκαμε το τελευταίο διάστημα από κάποιες δικαστικές εκκρεμότητες, τώρα όμως είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το συμφέρον του αθλήματος. Εμείς, ως νέα διοίκηση, από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος, αποφεύγοντας τα μεγάλα λόγια, αλλά μιλώντας μόνο με έργα» επισήμανε ο «ισχυρός» άνδρας του κάνοε- καγιάκ.

    Στις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του εκπροσώπου του αθλήματος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 16 Δεκεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ όσον αφορά τη διοργάνωση των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Ο ΟΗΕ κάνει σίγουρα καλή δουλειά στηρίζοντας τους Ιρακινούς" στην προετοιμασία των εκλογών, δήλωσε ο Πάουελ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναν στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες του ΟΗΕ πάνω σε αυτό το θέμα "βρίσκονται στο σωστό δρόμο".

    Ο Κ. Αναν διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ "έχει δεσμευτεί στην τεχνική προετοιμασία", των εκλογών. "Κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε", είπε.

    Όσον αφορά μια ενδεχόμενη αύξηση του προσωπικού του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε: "Έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να φέρουν σε πέρας την εργασία αυτή και αν υπάρξει ανάγκη θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις που χρειάζονται για να γίνει η εργασία".

    [25] ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 16 Δεκεμβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Η Ολλανδία θα αποστείλει 70 παρατηρητές στην Ουκρανία για να επιβλέψουν το νέο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 26 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο ανακοίνωση του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ. Οι ολλανδοί παρατηρητές θα μετέχουν σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το ΒΒC.

    [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 2004

    Μόσχα, 16 Δεκεμβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως περισσότεροι από εκατό άνθρωποι που είχαν απαχθεί στη Τσετσενία αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα στο 2004, ενώ 200 ακόμη "κρατούνται όμηροι".

    "Αυτή τη χρονιά πάνω από εκατό άνθρωποι που είχαν απαχθεί στην Τσετσενία και κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν", τόνισε ο Γιούρι Ντέμιντοφ, αντιπρόεδρος της υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Περισσότεροι από 200 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι", πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι πολίτες και πόσοι στρατιωτικοί ή φιλορώσοι τσετσένοι αστυνομικοί.

    [27] Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Κίεβο, 16 Δεκεμβρίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιούσενκο κατηγόρησε σήμερα τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου, πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ότι επιδιώκει να διαταράξει την ψηφοφορία, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Δεν έχουμε την εγγύηση εκατό τοις εκατό ότι δεν θα διαταραχθούν οι εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου", υπογράμμισε ο Γιούσενκο σε συνέντευξη Τύπου και έκανε λόγο για προκλήσεις κατά την προετοιμασία των εκλογών σε ορισμένες περιοχές.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

    Βαγδάτη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Την πρώτη του συνάντηση με την ομάδα δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του είχε σήμερα ο Σαντάμ Χουσεΐν. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι σε καλή κατάσταση, αρκετά καλύτερη από την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο πριν από μερικούς μήνες» αναφέρεται σε ανακοίνωση των αρχών, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Σαντάμ συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 13 Δεκεμβρίου του 2003 και την 1η Ιουλίου του 2004 προσήχθη ενώπιον ιρακινού δικαστηρίου. Οι δικαστές απήγγειλαν εις βάρος του επτά κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    [29] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ 10 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΜΣΤ "COSMOPOLIS 1"

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Εκθεση με τίτλο "Cosmopolis 1" διοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσειο Σύγχρονης Τέχνης και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, από την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στους χώρους της Μονής Λαζαριστών και στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι, καθώς και στους χώρους του ΜΜΣΤ στη ΔΕΘ.

    Στην έκθεση, που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης που διοργάνωσε με επιτυχία το ΚΜΣΤ την άνοιξη του 2002 με τίτλο "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Η Τέχνη των Βαλκανίων", συμμετέχουν δέκα χώρες της Ν.Α. Ευρώπης (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία - Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Τουρκία). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι: Κώστας Βαρώτσος Γιώργος Λαζόγκας, Ευανθία Τσαντίλα, Ελένη Θεοφυλάκτου, Δημήτρης Ξόνογλου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Richard Whitlock, Κωστής Γεωργίου, Ελλη Χρυσίδου, Χρήστος Μπουρονίκος, Γιώργος Τσακίρης, Θεόδουλος, ενώ φιλοξενούμενος καλλιτέχνης είναι ο Κώστας Τσόκλης.

    Κάθε χώρα εκπροσωπείται από καλλιτέχνες και ομάδες που παρουσιάζουν περισσότερα από 150 έργα, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας, όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video - art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.α.

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο INALCO στο Παρίσι και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AICA, Magda Carneci, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο διευθυντής του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδης Παπανικολάου και η πρόεδρος του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Χόιπελ.

    Οι επιμελητές των δέκα χωρών της Ν.Α. Ευρώπης επιχειρούν να διερευνήσουν μέσα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία τις σχέσεις κέντρου - περιφέρειας, τοπικισμού - κοσμοπολιτισμού, αστικού - αγροτικού χώρου, στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας.

    Στόχος της οργανωτικής επιτροπής είναι η θεσμοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης σε διετή βάση, με μόνιμη έδρα τη Θεσσαλονίκη, στον τύπο των διεθνών εικαστικών διοργανώσεων (Μπιενάλε) και η εξέλιξή της σε ευρωπαϊκό θεσμό, υπερβαίνοντας τα όρια της Ελλάδας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 19.00, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 - 18.00.

    [30] ΤΟ "1619" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «1619», αριθμός που αναφέρεται στους αγνοούμενους-αιχμαλώτους μετά την εισβολή στην Κύπρο, παρουσιάζει αύριο Παρασκευή στο Πολεμικό Μουσείο ο Τάσος Κοκόγιας.

    Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, και αναφέρεται στην τραγική πορεία μιας ομάδας αιχμαλώτων μετά την εισβολή στη Μεγαλόνησο το 1974. Για το συγγραφέα, το βιβλίο αυτό αποτελεί «μια προσπάθεια να αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής σε εκείνους που για να υπερασπιστούν τα εθνικά δίκαια οδηγήθηκαν ανυπεράσπιστα θύματα στις βάρβαρες διαθέσεις του εισβολέα». Είναι επίσης μια αναφορά στον «παραλογισμό και την ωμότητα του πολέμου που καταλύει κάθε απόπειρα λογικής θεώρησής του και καταρρακώνει ανθρώπινες και πολιτισμικές αξίες».

    Στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στις 20.30, θα μιλήσουν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντζίδου και ο αρχιτέκτονας και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Καραβασίλης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης και ο Γενικός Πρόξενος, Κύπρου Αντώνιος Θεοχάρους.

    Ο Τάσος Κοκόγιας γεννήθηκε το 1962 στο Δαφνερό Κοζάνης. Είναι απόφοιτος Σ.Σ.Α.Σ. και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Μ.Β.Π.

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (12:35 UTC+2)

    Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό 10 χρόνων λειτουργίας διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.

    Η διευθύντρια του μουσείου Α. Τούρτα πρόκειται να κάνει έναν απολογισμό της δεκαετούς λειτουργίας του μουσείου, ενώ η επίτιμη διευθύντρια Ε. Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου θα παρουσιάσει το σκεπτικό της μόνιμης έκθεσης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου των Φίλων του μουσείου Ν. Νικονάνος θα αναφερθεί στο ρόλο του σωματείου. Θα ακολουθήσει συναυλία μουσικής τζαζ, με τον Σάκη Παπαδημητρίου στο πιάνο και ερμηνεύτρια τη Γεωργία Συλλαίου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή και την πρόσφατη απονομή του Βραβείου 'Μουσείο 2005' από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο, στο διάστημα της λειτουργίας του, έχει ολοκληρώσει τη μόνιμη έκθεσή του και έχει οργανώσει πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Παράλληλα, το δραστήριο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, η άρτια οργάνωση των εργαστηρίων συντήρησης και των αρχαιολογικών αποθηκών, η παροχή τεχνογνωσίας στις βαλκανικές χώρες, η διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων και το εκδοτικό του έργο το καθιστούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο έρευνας και προβολής του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Εκθεση χειροποίητων ελληνικών χαλιών διοργανώνει από τις 19 έως τις 31 Δεκεμβρίου ο ΕΟΜΜΕΧ, σε συνεργασία με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, στον χώρο της ΔΕΘ (περίπτερο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 19.00.

    Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, αλλά και να αποκτήσουν χαλιά παραγωγής του ΕΟΜΜΕΧ, σε ποικιλία σχεδίων και μεγεθών. Θα εκτεθούν ποιότητες χαλιών που ξεκινούν από τις 56.000 και φτάνουν έως τις 160.000 κόμπους το τετραγωνικό μέτρο, με σχέδια παρμένα από την Ανατολή, τη Μικρά Ασία, αλλά και από την ελληνική παράδοση.

    Η ταπητουργική κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, αφού όπως φαίνεται από κείμενα του Ομήρου, του Αισχύλου κ.α. οι τάπητες θεωρούνταν πολύτιμα αντικείμενα, προορισμένα να τιμούν ήρωες και θεούς. Παράλληλα, οι αρχαίοι με τάπητες κοσμούσαν ιερά ναών και σημαντικούς επιλεγμένους δημόσιους χώρους.

    Στους νεώτερους χρόνους, η μικρασιατική περιπέτεια σηματοδοτεί την αναβίωση της ταπητουργικής τέχνης. Είναι οι έμπειροι τεχνίτες της προσφυγιάς που στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας θα συνεχίσουν την τελετουργία της κομπόδεσης, δημιουργώντας τάπητες που με την πάροδο του χρόνου έχουν περάσει στην κατηγορία των κλασικών συλλεκτικών έργων τέχνης.

    Ο ΕΟΜΜΕΧ συντηρεί σε ορεινές και ακριτικές περιοχές 22 εργαστήρια, όπου περίπου 300 υφάντρες διατηρούν ζωντανή την πανάρχαια τέχνη.

    [33] "ΜΠΙΡΛΙΜΠΙΜ Ο ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Το νέο της παιδικό βιβλίο "Μπιρλιμπίμ ο καλικάντζαρος" από τις εκδόσεις Μίλητος, θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ, η λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τασούλα Τσιλιμένη.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν παιδιά από τη θεατρική ομάδα των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, η εμψυχώτρια Λία Ναστά, αλλά και ο ίδιος ο καλλικάντζαρος, που θα περιμένει τα παιδιά για παιχνίδι, κατασκευές και ζαβολιές.

    Η Τασούλα Τσιλιμένη διδάσκει την τέχνη της αφήγησης και της μυθοπλασίας. Από το 1979 ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία. Το 1983 τιμήθηκε με το Α' βραβείο από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Καρδίτσας για το έργο της "Ιστορίες για μικρά παιδιά". Το 1989 τιμήθηκε από τον ίδιο φορέα για το έργο "Η παιδική λογοτεχνία στο νηπιαγωγείο". Επίσης έχει γράψει το μυθιστόρημα "Τη νύχτα που ζήλεψε το φεγγάρι", ενώ είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 16 December 2004 - 19:14:16 UTC