Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ- ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [02] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: ΜΟΝΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΑ
  • [03] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΙΣ
  • [04] ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ
  • [05] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟΝ ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ "ΔΕΙΧΝΟΥΝ" ΝΙΚΗΤΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ EXIT POLLS
  • [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΜΠΑΓΚΟΓΚ ΚΑΙ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟ
  • [08] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΣΧΟΣ
  • [09] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ 29ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  • [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [11] AIΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 2005
  • [12] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΙΛΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [14] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΑΛΑΤ
  • [15] ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΥΡΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ
  • [16] ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Ο ΜΠΑΪΚΑΛ
  • [17] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [18] ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΣΕΛΣΙ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΑΛ
  • [19] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΟΥ Π. ΑΤΜΑΤΣΙΔΗ
  • [20] ΑΣΟΥΝΣΑΟ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [21] ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
  • [22] Ο ΣΑΚΙΛ Ο'ΝΙΛ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΛΕΪΚΕΡΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ 42 ΠΟΝΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΙ
  • [23] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [24] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [25] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 8.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ

  • [01] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ- ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Τζακάρτα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Δραματική είναι η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία, που τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά από ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, επλήγη από γιγάντια παλιρροϊκά κύματα, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

    Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να λάβει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις, δεδομένου του γεγονότος ότι η κατάσταση στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές παραμένει συγκεχυμένη και χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

    Στην Ινδία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 3.000, στην Ινδονησία, από όπου θεωρητικά ξεκίνησε η καταστροφή λίγα λεπτά πριν τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε τη Σουμάτρα, οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 2.583.

    Τραγικός είναι ο απολογισμός και στη Σρι Λάνκα, όπου τα θύματα της τραγωδίας έχουν ανέλθει σε 3.538. Στη Μαλαισία, οι νεκροί είναι 28 και οι τραυματίες περίπου 100, στην Ταϊλάνδη, οι νεκροί είναι 279 και οι τραυματίες περίπου 5.000, ενώ στη Μυανμάρ, 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Ο σημερινός σεισμός είναι ο πέμπτος ισχυρότερος στην παγκόσμια ιστορία από το 1900 και ο μεγαλύτερος τα τελευταία 40 χρόνια.

    [02] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: ΜΟΝΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (15:51 UTC+2)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θα ανακοινώνει μόνο απόλυτα διασταυρωμένες και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τους Ελληνες που βρίσκονται στις πληγείσες από τον ισχυρό σεισμό περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι σε ετοιμότητα έχουν τεθεί, εκτός του ΥΠΕΞ, τα Υπουργεία Αμυνας, Τουρισμού και Μεταφορών.

    Σημείωσε ακόμη ότι αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο εάν χρειαστεί να μεταβεί στην πληγείσα περιοχή, ενώ αντίστοιχη είναι και η κινητοποίηση σε επίπεδο Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    [03] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Αμεση ήταν η αντίδραση και η κινητοποίηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην είδηση του καταστροφικού σεισμού στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας και των φονικών παλιρροϊκών κυμάτων- τσουνάμι- στη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες, τη Μυανμάρ και τη Μαλαισία.

    Το ΥΠΕΞ είχε αμέσως επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στις πληγείσες περιοχές, ενώ αμέσως συστήθηκε Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων για τον συντονισμό των ενεργειών, που αφορούν στο φονικό σεισμό, με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

    Με συντονισμένες προσπάθειες, το ΥΠΕΞ προσπαθεί, επίσης, να συγκεντρώσει πληροφορίες για την τύχη των Ελλήνων εκδρομέων στις πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, αφού πολλές από αυτές αποτελούν δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών, πολλοί είναι αυτοί που έχουν ταξιδέψει προς τα εκεί.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Γ. Κουμουτσάκος, τόνισε σε δήλωσή του, ότι μόνο απόλυτα διασταυρωμένες και έγκυρες πληροφορίες σε σχέση με τους Έλληνες, που βρίσκονται στις πληγείσες από το φονικό σεισμό περιοχής της νοτιανατολικής Ασίας, θα μεταδίδονται από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Επειδή είναι πολύ πιθανόν ότι, πέραν εκείνων των Ελλήνων πολιτών που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές, μέσω ελληνικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, έχουν ταξιδέψει και άλλοι Έλληνες πολίτες, είτε ατομικώς, είτε μέσω ξένων πρακτορείων, το υπουργείο Εξωτερικών θέτει στη διάθεση συγγενών ή άλλων προσώπων που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για αυτές τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών, τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές: 210 368 1212, 210 368 1730, 210 368 1350.

    Οπως, εξάλλου, δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός κ. Σκανδαλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κ.κ. Γιανουλίδη, Πασχαλίδη και Δημητρίου, Ελληνες που βρίσκονται στο Πουκέ, εκ των οποίων μόνο η σύζυγος του κ. Γιανουλίδη έχει έναν μικρό τραυματισμό. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές στην πληγείσα περιοχή, για να εντοπιστούν όλοι οι Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τους 1.000.

    Από το ΥΠΕΞ έχει ήδη δοθεί εντολή να μετακινηθεί διπλωματικός υπάλληλος από την πρεσβεία μας στην Μπανγκόκ στο νησί Πουκέτ. Επίσης, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στον Αμισθο Πρόξενο της Ελλάδας στο Τσενάι (Μαντράς) στην νοτιοανατολική Ινδία. Τέλος, κατόπιν συνεννοήσεων με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της πολεμικής αεροπορίας για να μεταφέρει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, αλλά και για να μεταφέρει πίσω στην πατρίδα τους Έλληνες τουρίστες. Παράλληλα μετά από σχετική εντολή του υπουργού Μεταφορών είναι σε ετοιμότητα και δύο αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Εξάλλου, εκτός του ΥΠΕΞ, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα υπουργεία Μεταφορών, Αμυνας και Τουρισμού.

    [04] ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2004 (15:47 UTC+2)

    Δεν προκαλεί ανησυχία για τη χώρα μας ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σεισμολόγος, καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσάπανος, η απόσταση μεταξύ των δυο περιοχών είναι τεράστια και οι πιθανότητες επηρεασμού της χώρας μας ελάχιστες.

    Ο κ. Τσάπανος δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο της εμφάνισης του φαινομένου του «ντόμινο» στη γύρω από το επίκεντρο του σεισμού περιοχή, καθώς όπως είπε, η ενέργεια που έχει εκλυθεί είναι τεράστια και σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο- Κίνα, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Γουινέα- θα πρέπει να υπάρχει μια πιο στενή παρακολούθηση του φαινομένου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός σημειώθηκε στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου Σουμάτρα, ενώ έχουν καταγραφεί και πέντε προσεισμοί, λίγο πιο βόρεια, στο νησί Νικομπάρ, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για υποθαλάσσιο σεισμό, με βάθος 10 χιλιομέτρων, ο οποίος προκάλεσε και τη γένεση των παλιρροϊκών κυμάτων, το ύψος των οποίων ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τα 10 μέτρα, που "χτύπησαν" τις γύρω περιοχές αλλά μεταδόθηκαν και σε μακρύτερη απόσταση.

    [05] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟΝ ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ "ΔΕΙΧΝΟΥΝ" ΝΙΚΗΤΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ EXIT POLLS

    Κίεβο, 26 Δεκεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Τον Βίκτορ Γιουστσένκο «δείχνουν» ως νικητή του σημερινού, τρίτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, τα πρώτα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 8 το βράδυ.

    Ο Γιουστσένκο φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 56,5% έναντι 41,3% του αντιπάλου του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, τα οποία ωστόσο κατήγγειλε για νοθεία η αντιπολίτευση με πρωτοστάτη τον Γιουστσένκο, είχε αναδειχθεί νικητής.

    Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου και το Κέντρο Ραμούζκοφ, με καταμετρημένο το περίπου 80% του δείγματος των 30.000 ψηφοφόρων που πήραν μέρος στη διαδικασία του exit poll.

    [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΜΠΑΓΚΟΓΚ ΚΑΙ ΖΕΥΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρέσβη στη Μπαγκόγκ κ. Χισκάκη είχε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τους Θεσσαλονικείς εκδρομείς στην πληγείσα περιοχή.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας, ο κ. Χισκάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στον κ. Ψωμιάδη ότι πολλοί Ελληνες έχουν χάσει όλα τα ρούχα και τα χρήματά τους και καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης ήρθε, επίσης, σε επαφή με το ζεύγος Γιώργου Γαννουλίδη, από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο του περιέγραψε τις στιγμές αγωνίας που έζησε και έκανε έκκληση για βοήθεια.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Στη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα του υψηλού λειτουργήματος της ιεροσύνης αλλά και στις δυσκολίες που συναντά ο κληρικός στην εποχή μας αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος από τον Ι. Ναό Αγ. Ζώνης Κυψέλης με αφορμή τη χειροτονία του ιεροδιάκονου π. Βενεδίκτου Παπαδοπούλου σε πρεσβύτερο.

    Ο Μακαριότατος απευθυνόμενος στο νεοχειροτονηθέντα κληρικό υπογράμμισε:

    «Αν είναι σταυρική η ζωή του Ιησού, άλλο τόσο σταυρική είναι και η ζωή της Εκκλησίας, των κληρικών, αλλά και κάθε χριστιανού. Η ιεροσύνη, συνέχισε, δεν είναι μόνο εξωτερική λάμψη ή απόλαυση, είναι κάτι ουσιαστικότερο, κάτι βαθύτερο, κάτι που δεν είναι εύκολο να φανταστούν οι λαϊκοί αδελφοί μας. Η ιεροσύνη είναι μια μαρτυρία και ταυτόχρονα ένα μαρτύριο».

    Ο Μακαριότατος σημείωσε ότι «στις μέρες μας η πίστη, η θρησκεία, η Εκκλησία δέχονται επιθέσεις βάναυσες και δηλητηριώδεις. Επιθέσεις με την πένα με τα γραφόμενα, με τις αμφιβολίεςκαι τις αμφισβητήσεις της ιστορικότητας του Ιησού Χριστού».

    Επεξηγώντας τις σκέψεις του αυτές επεσήμανε:

    «Μέχρι και χθες ακόμη εορτή των Χριστουγέννων που θα περίμενε κανείς όλες οι ελληνικές εφημερίδες να γράψουν για το θεολογικό περιεχόμενο της Γεννήσεως, υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις που βρήκαν την ημέρα να μας πουν αν ο Χριστός είναι ιστορικό πρόσωπο, αν γεννήθηκε πραγματικά ή δεν γεννήθηκε. Αυτά είναι βέλη στις ψυχές και στις καρδιές των ζηλωτών και ιεραποστόλων κληρικών, οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχουν μέσα στο ποίμνιο και οι ασθενείς επί την πίστην».

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο μακαριότατος είπε συμβουλεύοντας το νεοχειροτονηθέντα:

    «Αν θέλεις πραγματικά να τιμήσεις τους όρκους σου πρέπει να αγωνίζεσαι. Αν δεν είσαι διατεθειμένος αυτόν το σταυρό και το μαρτύριο να αναλάβεις, δεν είσαι ευάρεστος ενώπιον Κυρίου. Θα φέρεις το σύμβολο αλλά κατ' ουσία θα είσαι ξένος. Σου εύχομαι να ανταποκριθείς στη μεγάλη σου κλήση και να γίνεις σταυροφόρος του μαρτυρίου του Κυρίου μας».

    [08] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΣΧΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    «Εφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Χρήστος Μόσχος (Καπετάν Πέτρος).

    Ο Χρήστος Μόσχος γεννήθηκε στην Καλάνδρα της Χαλκιδικής, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ένοπλων ομάδων στα Κερδύλλια του Κιλκίς, έδωσε την πρώτη μάχη κατά των Γερμανών το Σεπτέμβρη του 1941 και υπήρξε Καπετάνιος της Εκτης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Για τη δράση του, μετά τη Βάρκιζα, φυλακίσθηκε επί 28 χρόνια.

    Η Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, έφυγε "με ανεκπλήρωτο τον πόθο για το όραμα μιας μεγάλης Αριστερής Παράταξης".

    Στην κηδεία του, που θα γίνει αύριο, στις 3 το μεσημέρι, στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

    [09] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ 29ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Δίωξη για απόπειρα εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος και για τέσσερα πλημμελήματα ασκήθηκε στον 29χρονο που συνελήφθη την Παρασκευή, μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.

    Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Τετάρτη.

    [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τον σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα περιοχές της ΝΑ Ασίας πρόκειται να στείλει τις αμέσως επόμενες ώρες η χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος διευκρίνισε ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικαστικές - σε σχέση με τις πτήσεις των αεροσκαφών - ενέργειες.

    Αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με γιατρούς, φαρμακευτικό υλικό, κλινοσκεπάσματα και σκηνές, αναμένεται να αναχωρήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από εκεί για αεροδρόμιο της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος, οι ελληνικές πρεσβείες στη Τζακάρτα, την Μπανγκόκ και το Νέο Δελχί θα βρίσκονται σε λειτουργία επί 24ωρης βάσης.

    [11] AIΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (12:23 UTC+2)

    Αισιοδοξία, για μία ακόμη καλύτερη πορεία της Σοφοκλέους και από τον καινούριο χρόνο, ενώ η τελευταία πριν τα Xριστούγεννα συνεδρίαση, αυτή της Παρασκευής, έκλεισε σε εορταστικό κλίμα, με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 2736,51 μονάδες, δηλαδή σε νέο υψηλό δείκτη τριετίας και με κέρδη για 192 τίτλους, έναντι 72 πτωτικών. Σε νέα υψηλά επίπεδα και οι ... συνήθεις ύποπτοι των τελευταίων συνεδριάσεων, δηλαδή οι Eurobank (στα 24,54), Πειραιώς (στα 12,50) και ΟΠΑΠ (στα 19,98) και κέρδη για το σύνολο σχεδόν των δεικτοβαρών

    τίτλων.

    Στα χαρακτηριστικά, οι πιέσεις στην ΕΥΔΑΠ, τα νέα χαμηλά για 14 τίτλους,

    μεταξύ των οποίων οι μετοχές του ομίλου Αλλαμανή, καθώς και η υστέρηση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην άνοδο, αφού ο οικείος δείκτης κέρδισε 0,24% έναντι ανόδου μιας μονάδας για 20άρη και Small Cap 80. Λίγο πάνω από τα 65 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με σχεδόν τα 10 εκατ. εξ αυτών σε πακέτα.

    Στο μεταξύ, τις 2925 μονάδες βγάζει για το 2005 ως δίκαιη τιμή για το γενικό δείκτη το μοντέλο της Π&K, όπως επισημαίνεται στην ετήσια 58σέλιδη έκθεση του τμήματος ανάλυσης για τη νέα χρονιά. Ανάλογα, η τιμή για τον 20άρη προσαρμόζεται στις 1664 μονάδες, ενώ στη λίστα με τις overweight επιλογές η χρηματιστηριακή περιλαμβάνει τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Cosmote, OTE, Μαϊλλη, S&B, Ιντραλότ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, J&P Αβαξ, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Ιντρακόμ, Μότορ Οϊλ, Τιτάνα, Γερμανού, Jumbo,

    Folli Follie, Autohellas καθώς και των Μινωικών Γραμμών. Συνολικά, η Π&K αναμένει για φέτος αύξηση 16,1% στα κέρδη ανά μετοχή για τις εισηγμένες που παρακολουθεί.

    Στην έκθεση προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, ως λόγοι για να επενδύσει κανείς στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που εξελίσσσονται σε επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η Εθνική και η Ιντρακόμ, η εφαρμογή μειωμένων φορολογικών συντελεστών, η υψηλή μερισματική απόδοση (προβλέπεται στο 3,6%, πάνω από το μέσο ευρωπαίκό όρο), η επέκταση της καταναλωτικής πίστης, το στρατηγικό σημείο της χώρας για την επέκταση

    επιχειρήσεων στο εξωτερικό, η υπεραξία των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και η προστασία του μονοπωλίου σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.

    Στον αντίποδα, ως ρίσκα λογίζονται οι πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή των ΔΛΠ, οι οποίες δεν αγγίζουν εισηγμένες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Ιντραλότ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Chipita, η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά στην Εμπορική, το ρίσκο της καταναλωτικής πίστης για τις τράπεζες, η ανάμειξη του κράτους σε επιχειρήσεις κλειδιά, ο οικογενειακός χαρακτήρας του μάνατζμεντ σε αρκετές εισηγμένες καθώς και η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

    [12] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (11:34 UTC+2)

    Στροφή σε αποκρατικοποιήσεις με κριτήρια αγοράς, που δεν θα επηρεάζονται από τις ανάγκες του εκάστοτε προϋπολογισμού, επιχειρεί η κυβέρνηση, έχοντας ως δεύτερη σκέψη να καταφέρει να κινητοποιήσει και διεθνή κεφάλαια, προκειμένου να προσδώσει νέα ώθηση στην οικονομία.

    Τα έσοδα από την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κέρδος», θα ανέλθουν στο 1% του ΑΕΠ (1,6 δισ. ευρώ) το 2005, ποσό που θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Ειδικότερα, κάθε προσπάθεια αποκρατικοποίησης θα στηρίζεται στο εξής στη

    μεγιστοποίηση της αξίας των εταιρειών του Δημοσίου, με στόχο το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα. Λόγω μάλιστα της ρευστότητας των αγορών, αλλά και των ειδικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας θα αξιοποιούνται κατά περίπτωση όλες οι μέθοδοι αποκρατικοποιήσεων (στρατηγικές συμμαχίες, πλήρεις αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, PPP - Public Private Partnership, PFI - Public

    Financing Initiatives κ.λπ).

    Ολες οι προσπάθειες, προσθέτει η εφημερίδα, θα έχουν ως «μπούσουλα» την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, διατηρώντας την ίδια μυστικότητα, και αξιοποιώντας τις όποιες ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου, η διερεύνηση της προσφορότερης μεθόδου αξιοποίησης συμμετοχών του Δημοσίου σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις και η ίδρυση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

    [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΙΛΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Σε τέσσερα θέματα θα πρέπει να επικεντρωθεί η Τουρκία, χωρίς μάλιστα να χάνει χρόνο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Τουρκίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Τα τέσσερα αυτά θέματα, σύμφωνα με τον κ. Φιλορί είναι: η σύνταξη οδηγιών για τον τρόπο διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η λήψη απόφασης όσον αφορά τη διαδικασία screening, η σύνταξη μιας νέας Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και η χάραξη ενός ευρέως διαλόγου με τα NGO's.

    Απαντώντας δε στην ερώτηση, «ο Πρωθυπουργός της προεδρεύουσας της Ε.Ε. Ολλανδίας, Μπαλκενέντε, τόνισε ότι η μονογράφηση της παραγράφου του Κειμένου Συμπερασμάτων, η οποία αφορά στο Κυπριακό, δεν σημαίνει επίσημη αναγνώριση, αλλά αποτελεί μόνο ένα βήμα. Δηλαδή πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης, οπότε τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έτσι θα υποβαθμισθούν με τη χορήγηση σ' αυτούς καθεστώτος μειονότητας;», σημείωσε: «Η Τουρκία δεν πρέπει να λησμονεί ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία Ένωση αποτελούμενη από 25 μέλη, τα οποία θα παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είτε της αρέσει είτε όχι, το ένα απ' αυτά θα είναι η Κύπρος, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει επ' ουδενί.

    »Το αντίθετο, θα δημιουργούσε σ' αυτήν πολλά μα πάρα πολλά προβλήματα και δεν θα ήταν προς όφελός της να βρεθεί σε αντιπαράθεση με ένα από τα μέλη της ΕΕ, τη στιγμή κατά την οποία διανύει το δρόμο προς την ένταξη».

    Εξέφρασε δε την ευχή ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    [14] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΑΛΑΤ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Πρόσκληση διαλόγου στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, φαίνεται να απευθύνει ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    «Μετά τη 17η Δεκεμβρίου οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και κατέστη πασιφανής, για μία φορά ακόμη, η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Θεωρώ χρήσιμη την έναρξη μιας διαδικασίας επαφών, η οποία θα έχει ως τελική κατάληξη μια περιεκτική λύση, αρχίζοντας από την καθημερινή ζωή» φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ταλάτ, ο οποίος κληθείς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με το «καθημερινή ζωή», λέει τα εξής: «Θα μπορούσε πρώτα απ' όλα να διεξαχθεί συζήτηση επί των περιορισμών όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες και των δύο πλευρών. Δηλαδή, θα πρέπει να τερματισθεί η κατάσχεση ακόμη και του πιο ασήμαντου εμπορεύματος το οποίο έχει αγορασθεί στο Βορρά.

    »Θα μπορούσε να γίνει σκέψη για την επιβολή όπως το πράττουμε κι εμείς τελωνειακού δασμού για αγορές πάνω από κάποιο όριο. Ομως, ανεξάρτητα της απόφασης η οποία θα ληφθεί, αυτή θα πρέπει να καθορισθεί σαφώς και να δημοσιοποιηθεί. Από τη στιγμή της εξασφάλισης εμπορικής συνεργασίας, είμαι έτοιμος να ανοίξω την συνοριακή δίοδο Lokmaci, η λειτουργία της οποίας σημαίνει επανένωση της Λευκωσίας».

    Απαντώντας δε στην ερώτηση: "Ακόμη ο μισός περίπου ελληνοκυπριακός πληθυσμός δεν έχει επισκεφθεί το Βορρά. Θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα παρότρυνσης επί του προκειμένου;", σημείωσε: «Επιβάλλεται όπως παροτρύνουμε τις εμπορικές συναλλαγές. Πιστεύω ότι εάν απευθύνουμε από κοινού την πρόσκληση αυτή, οι λαοί μας θα επισκέπτονται την άλλη πλευρά πολύ πιο άνετα και χωρίς να διακατέχονται από οποιαδήποτε ανησυχία. Άλλο ένα θέμα το οποίο θα ήθελα να συζητηθεί είναι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης των εργατών μας οι οποίοι απασχολούνται στο Νότο».

    Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση: "Οι διαπραγματεύσεις το 2005 θα ξεκινήσουν με βάση το Σχέδιο Ανάν;", τόνισε: «Βεβαίως και οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στα πλαίσια των Ην. Εθνών και βάση τους θα αποτελέσει η τελευταία μορφή του Σχεδίου Annan. Δεν μπορεί να γίνει σκέψη για ένα σχέδιο το οποίο θα είναι απομακρυσμένο από το σχέδιο το οποίο ενέκρινε ο τουρκοκυπριακός λαός με ποσοστό 65%. Για να καταστεί δε δυνατή η έναρξη της διαδικασίας συνομιλιών και να ληφθεί υπ' όψιν και η έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών, επιβάλλεται στην πλευρά η οποία απέρριψε το σχέδιό του να αποσαφηνίσει αυτό το οποίο επιδιώκει. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται στον κ. Παπαδόπουλο να αποσαφηνίσει τις επιδιώξεις του και να τις γνωστοποιήσει ξεκάθαρα, τόσο στα Ην. Έθνη όσο και στην πλευρά η οποία έχει αποδεχθεί το Σχέδιο».

    [15] ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΥΡΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΓΩΓΕΑ ΤΟΥ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Βιντεοκασέτα, όπου εμφανίζεται ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Καχραμάν Σαντίκογλου, ο οποίος έχει πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ, να συνομιλεί με έναν εκ των απαγωγέων του, εστάλη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA και μεταδόθηκε από τα χθεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων στη γείτονα.

    Ο διάλογος μεταξύ του απαγωγέα και του κ. Σαντίκογλου, έχει εν περιλήψει ως εξής:

    Ερ.: Τι δουλειά έχετε εσείς εδώ;

    Σαντίκογλου: Από το 2001 καταβάλλω προσπάθειες για βοήθεια στο Ιράκ. Από τον Ιούνιο του 2003 καθαρίσαμε τον λιμένα από τα βυθισθέντα πλοία. Κατ' αυτό τον τρόπο τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα θα μπορέσουν να ελλιμενιστούν. Σώσαμε πολύ κόσμο από την πείνα. Εάν αυτό είναι αδίκημα, να υποστούμε την τιμωρία.

    Ερ.: Έχετε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς;

    Σαντίκογλου: Όχι. Το συμβόλαιό μας είναι με την ιρακινή Κυβέρνηση. Τα δε χρήματά μας τα καταβάλλουν τα Ην. Έθνη.

    Ερ.: Σε ποιους θα στείλετε μήνυμα;

    Σαντίκογλου: Στην οικογένειά μου και στους συγγενείς μου.

    [16] ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Ο ΜΠΑΪΚΑΛ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Με τον τουρκικό Τύπο ή τουλάχιστον με το μεγαλύτερο μέρος αυτούτα 'βαλε ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Όπως γράφουν οι περισσότερες σημερινές εφημερίδες της γείτονος, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έδωσε στη δημοσιότητα γραπτή δήλωση, με την οποία εκφράζει την αγανάκτησή του για την μονόπλευρη, όπως τονίζει, παρουσίαση από τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου των ειδήσεων που αφορούν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Στη δήλωση τονίζεται ότι συγκεκριμένες εφημερίδες βρίθουν μεν από κολακείες προς την Κυβέρνηση, η οποία επαίρεται ότι εξασφάλισε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι η ημερομηνία της 3ης Οκτωβρίου 2005 εξασφαλίσθηκε έναντι ανάληψης υποχρέωσης απ' αυτήν της αναγνώρισης της Κύπρου μέχρις αυτήν την ημερομηνία.

    [17] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αγκυρα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Στο μικροσκόπιο της Γραμματείας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας μπήκε και το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), της 17ης Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Hurriyet, στο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στα μέλη του ΣΕΑ, εκτιμάται ότι η Σύνοδος ανοίγει τον δρόμο προς την ΕΕ στην Τουρκία, αλλά εφιστά την προσοχή στο ζήτημα της Κύπρου και στο θέμα των μειονοτήτων.

    Στο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στα 13 μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, πριν από την τελευταία Σύνοδο του ΣΕΑ για το τρέχον έτος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, εξετάζεται λεπτομερώς το τελικό ανακοινωθέν της Ε.Ε., της 17ης Δεκεμβρίου.

    Τον βασικό άξονα του ενημερωτικού σημειώματος της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ αποτελούν τα εξής σημεία:

    · Το ανακοινωθέν που προέκυψε, ανοίγει το δρόμο της Τουρκίας. Ξεπεράσθηκε μία σημαντική φάση όσον αφορά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    · Την προσεχή περίοδο θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα θέματα των μειονοτήτων και στο Κυπριακό.

    · Η Τουρκία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Έχει τη δύναμη να επιδείξει και στο εξής την επιτυχία που σημείωσε μέχρι σήμερα.

    · Είναι ατυχές το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στο θέμα των βασανιστηρίων και αυτό δεν συμβιβάζεται με τους κανόνες της αβροφροσύνης. Το ότι συμπεριλήφθηκε μία τέτοια διατύπωση, αν και σε προφορικές δηλώσεις τονίσθηκε επανειλημμένα ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει συστηματική άσκηση βασανιστηρίων, δείχνει πως δεν εκτιμούνται πλήρως τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την Τουρκία.

    [18] ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΣΕΛΣΙ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΑΛ

    Λονδίνο, 26 Δεκεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Νικηφόρα τελείωσε η χριστουγεννιάτικη πρέμιερ λιγκ στην Αγγλία για Τσέλσι και Aρσεναλ. Οι πρωτοπόροι του Ζοζέ Μουρίνιο επικράτησαν σχετικά δύσκολα της Aστον Βίλα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με 1-0 χάρη σε ένα τέρμα του Ντέμιεν Νταφ το οποίο προήλθε από συνεργασία με τον Αριέν Ρόμπεν. Οι «κανονιέρηδες», κατέβαλαν την αντίσταση της Φούλαμ στο σημερινό ντέρμπι της πρωτεύουσας, με 2-0 στο «Χάιμπουρι». Το σκορ άνοιξε ο Τιερί Ανρί στο 12΄ ενώ στο 71΄ ο Ρομπέρ Πιρές σημείωσε το δεύτερο τέρμα των γηπεδούχων σιγουρεύοντας τη νίκη. Στα υπόλοιπα ματς, ισόπαλες χωρίς τέρματα αναδείχθηκαν Σαουθάμπτον και Τσάρλτον στο «Σεντ Μέρις», ενώ η Πόρτσμουθ πέτυχε σπουδαία νίκη μέσα στο «Σέλχαρστ Παρκ» επί της Κρύσταλ Πάλας με 1-0 χάρη σε γκολ του Λίνβοϊ Πράιμους.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 19ης ημέρας του αγγλικού πρωταθλήματος:

    Σαουθάμπτον-Τσάρλτον 0-0

    Αρσεναλ-Φούλαμ 2-0

    (12΄ Ανρί, 71΄ Πιρές)

    Τσέλσι-Αστον Βίλα 1-0

    (30΄ Νταφ)

    Μπλάκμπερν-Νιούκαστλ 2-2

    (26' Ντίκοφ, 54' Τοντ- 6' Ντάιερ, 34' Ρομπέρ)

    Κρύσταλ Πάλας-Πόρτσμουθ 0-1

    (69΄ Πράιμους)

    Εβερτον-Μάντσεστερ Σίτι 2-1

    (22΄ Καχίλ, 63΄ Μπεντ - 42΄ Φάουλερ)

    Μάντσεστερ Γ.-Μπόλτον 2-0

    (10΄ Γκιγκς, 89΄ Σκόουλς)

    Νόριτς-Τότεναμ 0-2

    (73΄ Κιν, 77΄ Μπράουν)

    Μπέρμιγχαμ-Μίντλεσμπρο 2-0

    (10' Μόρισον, 45' Χέσκι)

    Η βαθμολογία

    Τσέλσι 46

    Αρσεναλ 41

    Εβερτον 40

    Μάντσεστερ Γ. 37

    Μίντλεσμπρο 32

    Λίβερπουλ 28 (18 αγώνες)

    Τότεναμ 28

    Τσάρλτον 28

    Πόρτσμουθ 26

    Αστον Βίλα 25

    [19] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΟΥ Π. ΑΤΜΑΤΣΙΔΗ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Ενας από τους νέους ταλαντούχους αθλητές θρηνεί από τα ξημερώματα της Κυριακής η οικογένεια του στίβου. Ο Παύλος Ατματσίδης, σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής κι ενώ κατευθυνόταν με αυτοκίνητο, στο οποίο ο ίδιος ήταν συνοδηγός, από την Αλεξάνδρεια στη Βέροια.

    Η κηδεία του αθλητή του Ομίλου Πρωταθλητών Θεσσαλονίκης θα γίνει αύριο στο Καμποχώρη Ημαθίας.

    [20] ΑΣΟΥΝΣΑΟ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Την επιθυμία του να παραμείνει στην ΑΕΚ και τη χώρα μας, έχοντας ως προπονητή του τον Φερνάντο Σάντος και μετά το καλοκαίρι, εξέφρασε ο Πάουλο Ασουνσάο, σε συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα"Goal News".

    «Εχω συμβόλαιο με την Πόρτο, αλλά η αλήθεια είναι ότι εδώ μου φέρονται πολύ καλά, νιώθω πολύ αγαπητός από όλους. Σίγουρα θα μου άρεσε να παραμείνω στην ΑΕΚ, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τις δυο ομάδες και όχι από εμένα» τόνισε ο 23χρονος μέσος, στη συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα.

    «Η ΑΕΚ δεν είναι φαβορί για το πρωτάθλημα. Αυτό που την απασχολεί κυρίως είναι να δημιουργήσει ανταγωνιστική ομάδα, μια ομάδα που κοιτάει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και κυρίως χτίζεται για το μέλλον. Κανείς δεν σκέφτεται το πρωτάθλημα, αλλά το πώς θα παίζουμε καλύτερα σε κάθε ματς για να βγαίνουμε από το γήπεδο με ψηλά το κεφάλι. Ο τίτλος είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Αν αυτή η δουλειά αξίζει για τίτλο, τότε αυτός μπορεί να έρθει. Σε αντίθετη περίπτωση η χρονιά δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη.

    »Ο Φερνάντο Σάντος με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά όχι μόνο αυτός. Ο Μπρούνο Άλβες, ο Σοάρες πάρα πολύ, αλλά και όλα τα παιδιά με έχουν βοηθήσει πολύ.

    Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό και γι' αυτό δεν μπορώ να χρίσω κάποια ομάδα φαβορί για τον τίτλο. Έχω προσαρμοστεί καλά. Η οικογένεια μου έχει συνηθίσει πλέον στην Ελλάδα και σ' αυτό βοηθάει το γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν πολύ με αυτούς της Βραζιλίας και της Νοτίου Αμερικής. Είναι πολύ ζεστοί, πολύ ανοιχτοί. Eχω συμβόλαιο με την Πόρτο, αλλά η αλήθεια είναι ότι εδώ μου φέρονται πολύ καλά, νιώθω πολύ αγαπητός απ' όλους. Σίγουρα θα μου άρεσε να παραμείνω στην ΑΕΚ, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τις ομάδες και όχι από εμένα. Αν η ΑΕΚ με την Πόρτο τα βρουν εγώ δεν θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα να μείνω στην ΑΕΚ. Κανένα πρόβλημα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος με την αντιμετώπιση του κόσμου. Οι φίλαθλοι είναι καταπληκτικοί και όταν παίζεις τους νιώθεις σαν να είναι ακριβώς δίπλα σου. Λες και είναι από άλλον κόσμο. Ειδικά με τον Ολυμπιακό, ο κόσμος ήταν φανταστικός». Αυτά είπε ο Πάουλο Ασουνσάο στη συνέντευξή του στο «Goal News».

    [21] ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

    Ντόχα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Το Κατάρ κατέκτησε το ποδοσφαρικό Κύπελλο του Περσικού Κόλπου, το οποίο διεξήχθη στην Ντόχα, νικώντας στον τελικό της διοργάνωσης το Ομάν που ήταν οι οικοδεσπότες με 5-4 στα πέναλτι. Ο αγώνας μετά την κανονική του διάρκεια και την ημίωρη παράταση έληξε με 1-1. Το Κατάρ "άνοιξε" το σκορ μόλις στο 4΄ με τον Ουισάμ Ριζκ, ενώ το Ομάν ισοφάρισε στο 26΄ με τον Ιμάντ Αλ Χοσανί.

    [22] Ο ΣΑΚΙΛ Ο'ΝΙΛ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΛΕΪΚΕΡΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ 42 ΠΟΝΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΙ

    Λος Αντζελες, 26 Δεκεμβρίου 2004 (16:11 UTC+2)

    Παρά τους 42 πόντους που πέτυχε ο Κόμπι Μπράιαντ, οι Λέικερς, γνώρισαν την ήττα με 104-102 στην παράταση στο «σπίτι τους» στο Λος Αντζελες από τους Μαϊάμι Χιτ του Σακίλ Ο'Νιλ. Ο «Σακ-Ατάκ» που γύρισε «στην πόλη των αγγέλων» ως αντίπαλος, σκόραρε 24 πόντους κατέβασε 11 ριμπάουντ και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση μιας σημαντικής νίκης και την παραμονή της, στην κορυφή της βαθμολογίας στη Νοτιοανατολική περιφέρεια.

    Ξεχώρισε επίσης από τους νικητές ο Ντουέιν Γουάντε που σημείωσε 29 πόντους, ενώ από τους γηπεδούχους πολύ καλός ήταν ο Οντομ (με 24 πόντους).

    Στο άλλο μεγάλο παιχνίδι της ημέρας, που διεξήχθη στην Ινδιανάπολη, οι Ντιτρόιτ Πίστονς νίκησαν τους Πέισερς με 98-93. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον με 25 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν οι Μπίλαπς, και Πρινς με 20 και 18 πόντους, αντίστοιχα.

    Από τους γηπεδούχους, ξεχώρισαν οι Μίλερ (24 π.) και Ο' Νιλ (21 π.).

    Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες:

    Ιντιάνα-Ντιτρόιτ 93-98

    ΛΑ Λέικερς-Μαϊάμι 102-104 (παράταση)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Νέα Υόρκη 13-13

    Βοστώνη 12-13

    Φιλαδέλφεια 11-14

    Νιού Τζέρσεϊ 9-16

    Τορόντο 10-18

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Κλίβελαντ 15-11

    Ιντιάνα 13-12

    Ντιτρόιτ 12-13

    Σικάγο 9-15

    Μιλγουόκι 6-16

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Μαϊάμι 22-7

    Ορλάντο 15-10

    Ουάσινγκτον 14-10

    Σάρλοτ 7-15

    Ατλάντα 5-20

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Σαν Αντόνιο 21-6

    Ντάλας 17-10

    Χιούστον 12-14

    Μέμφις 12-17

    Νέα Ορλεάνη 2-23

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Σιάτλ 19-5

    Μινεσότα 15-10

    Πόρτλαντ 13-12

    Ντένβερ 13-13

    Γιούτα 11-16

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 23-3

    Σακραμέντο 17-8

    Λ.Α. Λέικερς 14-12

    Λ.Α. Κλίπερς 12-12

    Γκόλντεν Στέιτ 8-18

    [23] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Βρυξέλλες, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ σε επείγουσα βοήθεια προς τις πληγείσες από το σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα χώρες της ΝΑ Ασίας απελευθέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το αρχικό αυτό ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ προορίζεται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των χιλιάδων κατοίκων που επλήγησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό δεν είναι η μόνη βοήθεια που θα χορηγηθεί στις περιοχές αυτές, καθώς η καταστροφή διαφαίνεται πολλή μεγάλη.

    «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις αποστολές μας στο Νέο Δελχί και την Μπανγκόκ. Η έκταση της καταστροφής δείχνει ότι θα χρειασθεί πολύ μεγάλη βοήθεια» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια Λουΐ Μισέλ.

    [24] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Βαγδάτη, 26 Δεκεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Βιντεοταινία με το χρονικό της πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Μοσούλης δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή μέσω ισλαμικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.

    Στο βίντεο εμφανίζεται ο καμικάζι Αμπού Ομάρ αλ Μουσέλι, ο οποίος και προκάλεσε το μακελειό, να προετοιμάζει την επίθεση μελετώντας ένα χάρτη της βάσης, ενώ παράλληλα καρέ καρέ καταγράφεται και η τραγική έκρηξη στην τραπεζαρία της βάσης, που οδήγησε στο θάνατο 22 άτομα.

    [25] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 8.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ

    Τζακάρτα, 26 Δεκεμβρίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία που έπληξε τα ξημερώματα πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, αφού σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ξεπερνούν τις 8.000 οι νεκροί από τη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη νήσο Σουμάτρα, και προκάλεσε γιγάντια παλιρροϊκά κύματα- τσουνάμι- που με τη σειρά τους «χτύπησαν» τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες, τη Μυανμάρ και τη Μαλαισία.

    Στη Σρι Λάνκα, περίπου 3.000 είναι οι νεκροί, ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, αφού τα παλιρροϊκά κύματα ισοπέδωσαν κυριολεκτικά ολόκληρα παραλιακά χωριά.

    Στην Ινδία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περίπου 1.900 άτομα έχασαν τη ζωή τους, πολλές περιοχές πλημμύρισαν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων.

    Στην Ινδονησία, οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένοι θάνατοι έχουν ανέλθει στους 1.902, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, αφού πολλές περιοχές έχουν πλημμυρίσει και η κατάσταση σε αυτές είναι εξαιρετικά ασαφής.

    Στην Ταϊλάνδη, οι νεκροί ανέρχονται σε 289, οι τραυματίες σε 3.675, ενώ χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

    Στη Μαλαισία, τουλάχιστον 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι τουρίστες, ενώ στο Μπαγκλαντές, το οποίο μετά τον ισχυρό σεισμό στη νήσο Σουμάτρα επλήγη και αυτό από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την παραθαλάσσια πόλη Τσιταγκόνγκ, τα παλλιροϊκά κύματα παρέσυραν και σκότωσαν δυο μικρά παιδιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 December 2004 - 19:14:28 UTC