Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
  • [02] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΕΣΙΤΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS
  • [03] ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΣΙΓΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [04] ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [06] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
  • [07] ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [08] ΘΑΝΑΤΟΣ 23ΧΡΟΝΟΥ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [09] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [10] ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
  • [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 325 ΕΚΑΤ, ΕΥΡΩ ΕΙΣΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [12] ΕΞΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [13] EYKAΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
  • [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ 2005
  • [15] ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
  • [17] VATAN: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΖΗΣΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗ ΤΟ 2004
  • [18] ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ "ΒΛΕΜΜΑ" ΤΟ 2005 Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Ο ΓΚΑΣΚΟΪΝ
  • [20] ΣΟΥΜΑΧΕΡ: Η ΗΛΙΚΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • [21] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΜΠΑΣ
  • [22] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΪΤ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [23] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
  • [24] ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [25] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ
  • [26] «ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [27] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

    Τζακάρτα, 2 Ιανουαρίου 2005 (09:43 UTC+2)

    Μια τεράστια επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές των ακτών του ινδικού Ωκεανού, βρίσκεται σε εξέλιξη, κι ενώ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μολυσματικές ασθένειες στους πρόχειρους καταυλισμούς των πλημμυροπαθών, οι οποίοι δοκιμάζονται τις τελευταίες δύο ημέρες και από τις καταρρακτώδεις βροχές ου πέφτουν στην περιοχή.

    Ήδη, τέσσερις περιπτώσεις χολέρας διαγνώστηκαν σε καταυλισμό υποδοχής

    σεισμοπαθών στην πόλη Γκάλ της Σρί Λάνκα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής World Vision, Σένκε Βάις. Υπάρχουν περίπου 1500 άνθρωποι στο στρατόπεδο όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα της χολέρας, ανάμεσα τους 300 έως 500 ορφανά παιδιά.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, θα μεταβεί την Πέμπτη στην Ινδονησία για το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους πληγέντες από τα τσουνάμι στην Ασία, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC.

    Στο μεταξύ, με μεγαλύτερη οργάνωση γίνεται πλέον η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές. Στην επαρχία Ατσέ της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, όπου το συντονισμό των υπηρεσιών αρωγής ανέλαβε υπουργός της κυβέρνησης της χώρας, καταφθάνουν συνεχώς προμήθειες.Πολλά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και γεννήτριες προσγειώθηκαν στο μικρό αεροδρόμιο της επαρχιακής πρωτεύουσας Μπάντα Ατσέ.

    Τροχοπέδη ση διανομή βοήθειας

    Οι κατεστραμμένες, πάντως, υποδομές και η έλλειψη έμψυχου δυναμικού αποτελούν ακόμα τροχοπέδη στη διανομή της βοήθειας. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και 12 αμερικανικά ελικόπτερα που έχουν ως βάση το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, που έχει καταπλεύσει ανοιχτά της Σουμάτρα. Τις υπηρεσίες τους προσφέρουν επίσης ομάδες αρωγής από την Αυστραλία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εκτιμά ότι οι νεκροί στη χώρα μπορεί να ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν δύναμη 1500 πεζοναυτών στη Σρι Λάνκα, καθώς και 20 ελικόπτερα, για να προσεγγίσουν τις αποκομμένες περιοχές της νησιωτικής χώρας.

    Δυσχεραίνεται η προσπάθεια αρωγής

    Το έργο των οργανώσεων αρωγής δυσχεραίνει η δυνατή βροχόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί.Πάντως, στα βόρεια οι κυβερνητικές υπηρεσίες συνεργάζονται με τους αντάρτες των Τίγρεων Ταμίλ για τη διανομή βοήθειας.

    Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνοεπιδημιών στους κοσμοβριθείς προσφυγικούς καταυλισμούς. Στην Ταϊλάνδη, εκφράζονται φόβοι ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των τεσσερισήμισι χιλιάδων θυμάτων θα διπλασιαστεί. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 4.000, με τους μισούς εξ αυτών να είναι τουρίστες χωρών της Δύσης. Εξάλλου, σε μήνυμά του για το νέο έτος, ο βασιλιάς Μπουμιντόλ Αντουλγιαντέζ, υποσχέθηκε σκληρή δουλειά για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν και την εγκατάσταση αποτελεσματικού συστήματος προειδοποίησης για τα τσουνάμι.

    Η Ινδία θρηνεί το θάνατο τουλάχιστον 12 χιλιάδων ανθρώπων, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η πόλη Ναγκαπατίναμ, στο νότιο κρατίδιο ΤαμίλΝάντου, όπου περισσότεροι από 5.500 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους.

    Ισχυρός μετασεισμός

    Ανησυχία προκάλεσε το πρωί ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της

    κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανοιχτά των βορείων ακτών της Σουμάτρα, τριακόσια χιλιόμετρα από την επαρχία Άτσε. Όπως διευκρινίστηκε, πάντως, η δόνηση δε θα έχει συνέπειες για την περιοχή.

    «Μάχη με το χρόνο»

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων προσεγγίζει τις 150 χιλιάδες, ωστόσο ο συντονιστής των υπηρεσιών αρωγής του Οργανισμού, Γιαν Έγκελαντ, σημείωσε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ίσως να μη γίνει ποτέ γνωστός.

    Ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν είπε ότι δίνεται μια μάχη με το χρόνο, ώστε

    να καταφθάσει εγκαίρως η ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Ανάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών και των διεθνών οργανώσεων αρωγής.

    Αυξάνονται οι δωρεές

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι δεκαπλασιάζει την οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα προσφέρουν τελικά 350 εκατομμύρια δολάρια.

    Εξάλλου, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια.

    Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς δωρεές ανέρχονται σε περισσότερο από ενάμιση

    δισεκατομμύριο δολάρια.

    Λιτές εκδηλώσεις για το νέο έτος

    Η σημερινή έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη

    Νορβηγία, οι οποίες μετρούν συνολικά πάνω από 5μιση χιλιάδες πολίτες μεταξύ των νεκρών και των αγνοουμένων.

    Σε όλο τον κόσμο, λιτές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο έτος, σε

    ένδειξη πένθους για τα θύματα του τσουνάμι, ενώ στις πληγείσες χώρες οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν. Στο Λονδίνο τηρήθηκαν δύο λεπτά σιγής, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, όπως και στη Νέα Υόρκη. Στο Βερολίνο, το προγραμματισμένο μεγαλύτερο στον κόσμο πάρτι της Πρωτοχρονιάς μετατράπηκε σε έρανο.

    Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θρηνούν θύματα οι σημαίες κυματίζουν

    μεσίστιες, ενώ στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι τα στολίδια ντύθηκαν με μαύρο ύφασμα.

    [02] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΕΣΙΤΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS

    Ζάγκρεμπ, 2 Ιανουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Προβάδισμα Μέσιτς στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν, σήμερα, στην Κροατία δείχνουν τα exit polls, που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν ο Στίπε Μέσιτς θα μπορέσει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ή αν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου της βαλκανικής αυτής χώρας.

    Μια από τις δημοσκοπήσεις εξόδου δίνει προβάδισμα στον Μέσιτς με 52%, ποσοστό που του εξασφαλίζει δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο. Ωστόσο, άλλη τού δίνει προβάδισμα 48,7%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου.

    Η πρωτιά Μέσιτς δεν προκαλεί εκπλήξεις, καθώς θεωρούνταν αναμενόμενη. Όχι όμως και η δεύτερη θέση του ανεξάρτητου υποψηφίου, Μπόρις Μίκσιτς, επιχειρηματία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό γύρω στο 20%. Στην τρίτη θέση, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, έρχεται η Γιαντράνκα Κόσορ, με ποσοστό 17%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις που κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας πριν από τη σημερινή εκλογική διαδικασία, ήθελαν την Κόσορ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και να διεκδικεί την προεδρία σε δεύτερο γύρο, με αντίπαλο τον Στίπε Μέσιτς.

    Δικαίωμα ψήφου είχαν 4 εκατομμύρια πολίτες, που εκλήθησαν να επιλέξουν μεταξύ 13 συνολικά υποψηφίων, για πρώτη φορά χωρίς διεθνείς παρατηρητές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1992.

    Ο επόμενος πρόεδρος της Κροατίας θα ηγηθεί των προσπαθειών της βαλκανικής χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009.

    [03] ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΣΙΓΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (12:17 UTC+2)

    Τρία λεπτά σιγής, θα τηρηθούν το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι σημαίες σε δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας, αλλά και αλληλεγγύης στις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου 2004.

    Η απόφαση για τήρηση τρίλεπτης σιγής λήφθηκε στις 31 Δεκεμβρίου σε κοινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο των πρωθυπουργών της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος ασκούσε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου την προεδρία της ΕΕ, και του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η χώρα ανέλαβε από την Πρωτοχρονιά την προεδρία της ΕΕ.

    Η Κύπρος, όπως και τα άλλα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τηρήσει τα τρία λεπτά σιγής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφέροντας ότι ''η Κύπρος συμμετέχει στη διεθνή θλίψη και το πένθος για το χαμό τόσων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία λόγω του μεγάλου σεισμού''.

    ''Ετσι όπως και άλλες φορές'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''η συμμετοχή της

    Κύπρου και αλληλεγγύη προς τους λαούς που υποφέρουν είναι δεδομένη γι'

    αυτό θα τηρηθεί και η τρίλεπτη σιγή που ζήτησε η Προεδρία της ΕΕ''.

    [04] ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Μαδρίτη, 26 Απριλίου 1999 (19:41 UTC+2)

    "Τρίβουν τα χέρια" στην Ισπανία οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, καθώς περιμένουν ότι θα υπάρξουν θετικές για τον ισπανικό τουρισμό συνέπειες της νατοϊκής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Εκτίμηση που ενισχύουν με το επιχείρημα ότι "ιδιώτες και τουριστικοί πράκτορες έχουν ήδη ακυρώσει κρατήσεις, όχι μόνο σε όμορες χώρες, όπως η Κροατία και η Ουγγαρία, αλλά και στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία στην ιταλική αδριατική, ακόμη και σε απόμακρες χώρες όπως η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία ανήγγειλε ότι η ξενοδοχειακή πληρότητα μειώθηκε κατά 20%".

    Για το λόγο αυτό προσθέτουν, "οι τουριστικοί πράκτορες διεύρυναν τις προσφορές τους προς τη δυτική Μεσόγειο- Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία".

    Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Βαλεντίν Ουγάλδε, παρότι θεωρεί ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων διότι "η αύξηση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου", αναγνωρίζει ότι "η κρίση μπορεί να δώσει μια τουριστική ώθηση ευνοϊκή για εμάς".

    [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (19:13 UTC+2)

    Αυξημένη, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι από το μεσημέρι η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς, καθώς επιστρέφουν στα μεγάλα αστικά κέντρα οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς.

    Από το πρωί αυξημένη ήταν η κίνηση και προς τις εξόδους της Αθήνας.

    Η Τροχαία βρίσκεται από το απόγευμα σε επιφυλακή για να επέμβει όπου κριθεί αναγκαίο, αλλά και να διασφαλίσει την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων.

    [06] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Αλλάζει από αύριο το σκηνικό του καιρού. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων, που τοπικά τη νύχτα θα γίνουν πολύ ισχυροί και πτώση της θερμοκρασίας, η οποία στα βόρεια θα κυμανθεί από μείον 5 έως 8 βαθμούς, στα Δυτικά από μείον 2 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μηδέν έως 13 βαθμούς και στα νησιά του Αγαίου από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά αργότερα θα συννεφιάσει και το βράδυ θα βρέξει ενώ αργά τη νύχτα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς αλλά το βράδυ θα γίνουν βόρειοι μέτριοι και τη νύχτα ισχυροί. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη το βράδυ θα χιονίσει στο Χορτιάτη, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά από τη νύχτα θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

    [07] ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι έξω απο την Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Καβάλα που δεν εξερράγη.

    Ο μηχανισμός αποτελείτο απο πλαστικό δοχείο με εύφλεκτο υλικό, άγνωστης σύστασης , τρία "γκαζάκια" και ένα αναμμένο κερί .

    Τον μηχανισμό παρέλαβε η Ασφάλεια Καβάλας που διενεργεί και την σχετική προανάκριση.

    Τους τελευταίους μήνες άγνωστοι δράστες έχουν τοποθετήσει γκαζάκια , έξω απο εκκλησίες , σε δυο αυτοκίνητα δημάρχων και σε δημόσια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας.

    Ολες αυτές οι περιπτώσεις ανησυχησαν - όπως ήταν φυσικό - τις αστυνομικές υπηρεσίες της Καβάλας κι έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [08] ΘΑΝΑΤΟΣ 23ΧΡΟΝΟΥ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε στις 5:25 τα ξημερώματα της Κυριακής, ένας 23χρονος άνδρας, όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε εκτράπηκε της πορείας της και προσέκρουσε σε δέντρο και σταθμευμένο όχημα, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, στη Θεσσαλονίκη.

    Ελαφρά τραυματίστηκε η συνεπιβάτιδα της μοτοσικλέτας.

    Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

    [09] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Ο Γιάννης Αβραμίδης εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου, με αντικείμενο την εκλογή του νέου προέδρου του Συμβουλίου και των νέων μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής.

    Ο κ. Αβραμίδης εξελέγη με 17 ψήφους. Υποψηφιότητα για την προεδρία είχαν θέσει, επίσης, οι Δημήτρης Σταμάτης, που έλαβε 8 ψήφους, και Δαμιανός Παπαδόπουλος, που πήρε τρεις ψήφους.

    Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Πάγκαλος και Γραμματέας η Αγγελική Τσαπακίδου.

    Τη νέα Δημαρχιακή Επιτροπή αποτελούν ως τακτικά μέλη οι: Ευθύμης Αντύπας, Σταύρος Ζαμπέτογλου και Αλέξανδρος Κατικαρίδης και ως αναπληρωματικά οι: Γιάννης Μακαντάσης, Γιώργος Αμπατζίδη και Μισέλ Πίτσος.

    Πριν από τη διαδικασία της εκλογής και μετά τις καθιερωμένες ευχές, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, ανακοίνωσε την απόφαση του Δήμου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες στη Ν. Α Ασία.

    [10] ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Κλειστά θα είναι αύριο τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ γιατί παρέμειναν ανοιχτά, ως είθισται την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

    Το 2004, όμως, επειδή η τελευταία Κυριακή ήταν την άλλη μέρα από τα Χριστούγεννα, που είναι επίσημη αργία, τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

    [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 325 ΕΚΑΤ, ΕΥΡΩ ΕΙΣΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (12:26 UTC+2)

    Από τα μέσα Ιανουαρίου ξεκινούν οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κι αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική γεωργία περίπου 325 εκατ. ευρώ (σχεδόν 111 δισ. δρχ.), ενώ θα κινητοποιηθούν εξίσου σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια.

    Οι προκηρύξεις αρχίζουν σε δυο εβδομάδες περίπου με την ενεργοποίηση του Μέτρου 2.1 που αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προïόντων. Ακολουθούν οι προκηρύξεις των Ο.Π.Α.Α.Χ. και των Νέων Αγροτών, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει επίσης πρόσκληση για το μέτρο 4.3 που αφορά στις προωθητικές ενέργειες και την προβολή των αγροτικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν τον προσεχή Μάιο. Σημειώνεται ότι το ποσό της προκήρυξης για το μέτρο 2.1 ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ, για τα ΟΠΑΑΧ (όλα τα Mέτρα και σε όλους τους Δήμους) στα 70 εκατ. ευρώ και για τους νέους αγρότες στα 50 εκατ. ευρώ περίπου. Άλλα 15,5 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν από το πρόγραμμα απόκτησης ηλεκτρονικών υπολογιστών από 11.000 αγρότες.

    Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πολιτική ηγεσία και υψηλόβαθμα στελέχη, μετά την κάλυψη του κανόνα του ν+2 για το 2004 και στα τέσσερα προγράμματα ευθύνης του υπουργείου, επιθυμούν την επίσπευση των διαδικασιών ενεργοποίησης των δημοφιλέστερων προγραμμάτων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

    Στόχος είναι η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η αύξηση των ρυθμών απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων και για το λόγο αυτό το βάρος θα δοθεί σε δράσεις και μέτρα που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και τα οποία αναμένονταν εδώ και καιρό από τις παραγωγικές τάξεις της χώρας.

    Οι νέες προκηρύξεις θα περιλαμβάνουν και τις απλοποιήσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και αφορούν στον περιορισμό των δικαιολογητικών στα απολύτως απαραίτητα και την κατάρτιση ενιαίου πλαισίου για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

    Επιπλέον, εξαλείφεται από 1-1-2005 η υποχρέωση της υποβολής πιστοποιητικών βαρών ως προαπαιτούμενο πιστοποιητικό Φακέλου Υποψηφιότητας, πιστοποιητικών μη πτώχευσης, χαρτών προσανατολισμού, φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

    [12] ΕΞΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (11:49 UTC+2)

    Καθώς πλησιάζει το ραντεβού με την εφορία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, το υπουργείο Oικονομικών παρέχει έξι εναλλακτικούς τρόπους για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο πλαίσιο της επίσπευσης των διαδικασιών υποβολής και εκκαθάρισης.

    Tις επόμενες μέρες θα ταχυδρομηθούν περίπου 5.500.000 φορολoγικές δηλώσεις καθώς και το έντυπο E9, το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Tο 2005 οι φορολογούμενοι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο αποστολής της δήλωσής τους ανάλογα με το αν έχουν επιστροφή φόρου και χρειάζονται άμεσα τα χρήματα, αν θα κληθούν να καταβάλουν φόρους, αν υπάρχει εφορία στον τόπο που διαμένουν, στο γκισέ της εφορίας εφόσον επιθυμούν τις ουρές...

    Eνθαρρυντικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί τις ημέρες της υποβολής των δηλώσεων είναι η δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος όπου οι φορολογούμενοι μέσω του διαδικτύου μπορούν εντός 15 λεπτών να έχουν «καθαρίσει» με την επίπονη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης.

    Ίσως τα επόμενα χρόνια το υπουργείο Oικονομικών να έχει εκσυγχρονίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα και παράλληλα να έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους φορολογούμενους και η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης να αποτελεί μακρινό παρελθόν. Ίσως τότε με ένα τηλεφώνημα οι υπηρεσίες του υπουργείου μπορούν να λαμβάνουν τα στοιχεία που χρειάζονται για τη φορολόγηση των υπόχρεων. Mέχρι να φθάσει εκείνη η ημέρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαλέξουν έναν από τους έξι παρακάτω τρόπους για την υποβολή της δήλωσής τους.

    1. Yποβολή της δήλωσης στην εφορία

    H δήλωση πρέπει να υποβληθεί στον προϊστάμενο της ΔOY της περιφέρειας που

    βρίσκεται η κατοικία του φορολογούμενου, Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ασκεί, ατομικά, εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα η δήλωση θα υποβληθεί στη ΔOY της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της κύριας επιχείρησης ή του κύριου επαγγέλματός του κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

    Όσοι βέβαια αποφασίσουν να υποβάλλουν τη δήλωση στην εφορία θα αντιμετωπίσουν τις συνηθισμένες ουρές αλλά θα είναι σίγουροι ότι δεν έχουν λάθη αφού οι εφοριακοί υπάλληλοι θα διενεργήσουν τον πρώτο έλεγχο κατά την παραλαβή.

    2. Hλεκτρονική υποβολή από το σπίτι

    Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι να έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Oικονομικών. Η αίτηση εγγραφής και η υποβολή της δήλωσης γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.taxisnet.gr

    Tο υπουργείο Oικονομικών αναμένει περισσότερες από 500.000 φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν μέσω του διαδικτύου, γεγονός που σημαίνει τη γρήγορη εκκαθάριση και αποστολή των σημειωμάτων στους φορολογούμενους. Oι φορολογούμενοι που θα αποφασίσουν το 2005 να υποβάλλουν τις δηλώσεις μέσω του διαδικτύου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής που θα βρουν στη διεύθυνση www. taxisnet. gr. Σε πέντε μέρες (από την ημέρα συμπλήρωσης της αίτησης) θα έχουν πιστοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

    Όσοι φορολογούμενοι αποστείλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέσω του διαδικτύου θα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά για ορισμένους η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λόγω της γρήγορης εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Συγκεκριμένα η δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά εκκαθαρίζεται εντός 15 ημερών. Όσοι εκ των φορολογουμένων έχουν επιστροφή φόρου θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα χρήματά τους ενώ όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία θα έχουν έκπτωση η οποία ανέρχεται στο 4% του φόρου που τους αναλογεί στην περίπτωση που καταβληθεί ο φόρος εφάπαξ.

    Bέβαια, λόγω της γρήγορης εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης όσοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ίσως είναι προτιμότερο να υποβάλλουν τη δήλωση ταχυδρομικά ή με άλλον τρόπο δεδομένου ότι η εκκαθάριση θα καθυστερήσει και ο φόρος θα καταβληθεί αργότερα από ό,τι με την υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά.

    3. Yποβολή της δήλωσης μέσω των KEΠ

    Oι φορολογούμενοι μπορούν (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Oικονομικών) να επιλέξουν τα 500 περίπου Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (KEΠ) για την υποβολή της δήλωσης.Mε τον τρόπο αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί το σύνολο των πολιτών της χώρας και κυρίως οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, όπου δεν υπάρχουν εφορίες.Έμφαση δίδεται στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν εφορίες και αναγκάζονται οι φορολογούμενοι να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.

    Συγκεκριμένα, τα KEΠ θα έχουν τη δυνατότητα παραλαβής δηλώσεων, οι οποίες θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο taxisnet. Oυσιαστικά πρόκειται για δημιουργία μικρών εφοριών οι οποίες θα λειτουργούν καθ' αυτόν τον τρόπο μόνο στις περιόδους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. O στόχος που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών είναι η αποφυγή των ουρών στις εφορίες κατά τη διάρκεια υποβολής των δηλώσεων.

    4. Hλεκτρονική υποβολή από τα λογιστικά γραφεία

    Oι φορολογούμενοι μπορούν να αποστείλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά από τα λογιστικά γραφεία έναντι του σχετικού αντιτίμου. H υπηρεσία αυτή προσφέρεται από το 2001 οπότε και ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις.

    5. Παραλαβή δηλώσεων από τους λογιστές

    Tη δυνατότητα να παραλαμβάνουν και τις χειρόγραφες δηλώσεις θα έχουν το 2005 τα λογιστικά γραφεία. Eναντι σχετικού αντιτίμου τα φοροτεχνικά γραφεία εκτός από τη συμπλήρωση, μπορούν βάσει της νομοθεσίας να παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, τις οποίες θα καταχωρούν σε σχετικές συγκεντρωτικές καταστάσεις, και θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

    6. Σταθερή αξία η ταχυδρομική υποβολή

    H πιο δημοφιλής διαδικασία αποστολής της φορολογικής δήλωσης τα τελευταία χρόνια είναι μέσω του ταχυδρομείου. Oι φορολογούμενοι που θα χρησιμοποιήσουν τα ταχυδρομεία για την υποβολή της δήλωσης θα προμηθευτούν τον «ειδικό» φάκελο κατάθεσης της δήλωσης με προπληρωμένο τέλος.

    [13] EYKAΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (11:40 UTC+2)

    Τράπεζες έσυραν τον χορό το 2004, τράπεζες θα καθορίσουν την τάση και το 2005. Από την άλλη, βέβαια, η σε πολλές αμαρτίες περιπεσούσα περιφέρεια θα προσφέρει πάντα ευκαιρίες για κέρδη, υψηλότατου όμως ρίσκου. Οι προτάσεις των αναλυτών, πάντως, επικεντρώνονται στα βαριά χαρτιά και αναζητούν τις ευκαιρίες σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που προσπαθούν να μεγαλώσουν τις δουλειές τους εντός και εκτός Ελλάδας και να περικόψουν περιττές δαπάνες.

    Στο κυνήγι των βραχυπρόθεσμων αλλά άκρως επικίνδυνων αποδόσεων θα παραμείνουν, παρά το ξεκαθάρισμα της αγοράς, όσοι προσβλέπουν σε τεχνική αντίδραση μετοχών και ανοδικές εκλάμψεις περιφερειακών τίτλων. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι αναλυτές συνιστούν... γερό στομάχι και συστηματική παρακολούθηση της ειδησεογραφίας.

    Στα βαριά χαρτιά η Alpha Finance προτείνει τη μετοχή της Εθνικής (με τιμή-στόχο 26 ευρώ) στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ (16 ευρώ) και Cosmote (17,7 ευρώ) αλλά και τη ΔΕΗ (23,7 ευρώ).

    Οι υποδομές

    Η ίδια εταιρεία προβλέπει θετική χρονιά για την Τιτάν (24,2 ευρώ) και η Ελληνική Τεχνοδομική (4,23 ευρώ) στο χώρο των υποδομών. Αναλυτές υποστηρίζουν πως ο όμιλος Eurobank θα αυξήσει τα κέρδη του και το 2005, πρόβλεψη που διατυπώνεται και για την Alpha Bank. Σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των αποτελεσμάτων του 2004 εκτιμάται για την Πειραιώς, αν και το μεγάλο στοίχημα του κλάδου τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι η Εμπορική.

    Μια άλλη κατηγορία μετοχών που προτείνεται είναι αυτή των εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση. Σύμφωνα με την Eurobank Secu-rities, σε αυτή ανήκουν οι Motor Oil (6,0%), Ηρακλής (4,9%), Ελληνική Τεχνοδομική (5,30%), J&P Αβαξ (7,4%), Τέρνα (3,7 %), Νίκας (5,1%), Intralot (5,7%), Hyatt (5,4%) και ΚΑΕ (4,6%).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τους αναλυτές μετοχές εταιρειών με εξαγωγικό

    προσανατολισμό, παρουσία σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα όσες επιχειρούν να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως για τον Γερμανό η τιμή-στόχος των αναλυτών περιορίζεται στα τρέχοντα επίπεδα των 21,5-21,7 ευρώ. Περιθώριο ανόδου 24% από την τρέχουσα τιμή των 17,5 ευρώ «βλέπουν» οι αναλυτές για τη μετοχή της Coca Cola / 3 Ε μετά τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου αγορών και προϊόντων του ομίλου, ενώ εστιάζονται στη δημιουργία νέων καινοτόμων ειδών και την επέκταση του δικτύου μέσω εξαγορών. Για την Hyatt το στοίχημα «παίζεται» στο κατά πόσο θα βελτιωθεί η λειτουργική αποδοτικότητα του καζίνου της Πάρνηθας, καθώς δραστηριοποιείται με χαμηλότερο περιθώριο λειτουργικού κέρδους έναντι της μονάδας της Θεσσαλονίκης.

    Στην ίδια κατηγορία μετοχών οι αναλυτές εντάσσουν τις Autohellas, Μαΐλλη,

    Σαράντη, Attica Group, ΕΧΑΕ, Folli-Follie, Κυριακίδη, Μινωικές, Μυτιληναίο ΜΕΤΚΑ, μεταλλουργικές εταιρείες αλλά και σταθερές αξίες όπως οι Jumbo, Πλαίσιο, Φουρλής.

    Για τις μετοχές που απαρτίζουν τον Small Cap -80 οι αναλυτές θεωρούν πιθανή ενδεχόμενη υπεραντίδραση κατά 12%. Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση οι αναλυτές διακρίνουν διαφορετικής επικινδυνότητας επιλογές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και την τεχνική συμπεριφορά των μετοχών.

    Η διαμόρφωση ακραίων διακυμάνσεων για μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ, Αλλαμανή, κλωστοϋφαντουργικών και μικρών τεχνικών εταιρειών συνεχίζει, παρά την υποχώρηση του ενδιαφέροντος, να συγκινεί πάντα ορισμένους «παίκτες» της Σοφοκλέους λόγω των ακραίων διακυμάνσεων.

    [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (11:34 UTC+2)

    Κέρδη, αλλά με μέτρο, είναι η πρόβλεψη των αναλυτών για το Χρηματιστήριο το 2005. Ο λόγος είναι ότι οι αποδόσεις που έδωσαν οι τράπεζες το 2004 και λίγες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εξέπληξαν ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους. Το στοιχείο που κάνει τις ελληνικές μετοχές να ξεχωρίζουν είναι η μεγαλύτερη προβλεπόμενη ανάπτυξη των εταιρικών κερδών έναντι των ευρωπαϊκών.

    Αντίθετα, κίνδυνοι πηγάζουν από α) την εφαρμογή των ΔΛΠ, β) το άλυτο μέχρι σήμερα ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών και γ) τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

    Άνοδος στο 8%

    Έτσι, για το 2005, οι αναλυτές οριοθετούν στο 8% τα περιθώρια ανόδου για

    τον γενικό δείκτη, στις 2.920-2950 μονάδες, και στις 1.666 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μεγαλύτερα περιθώρια 11,9% προβλέπουν για τον δείκτη FTSE-140, που απαρτίζεται από το σύνολο των επί μέρους κατηγοριών.

    Η περασμένη χρονιά έκλεισε με απόδοση 22% για τον γενικό δείκτη και 32% για τον FTSE-20.

    Η Alpha Finance, όμως, σε ειδική αναφορά για τις προοπτικές του 2005, δεν κρύβει την αισιοδοξία της για το Χ.Α.

    Αν και οι τιμές των ελληνικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης θεωρούνται

    σήμερα ακριβότερες έναντι των ευρωπαϊκών, (αποτιμώνται κατά 10% υψηλότερα με βάση τα μελλοντικά τους κέρδη), η ελληνική αγορά υπερέχει σε ρυθμό ανάπτυξης των εταιρικών κερδών. Η Alpha Finance μιλά για αύξηση 17% στα κέρδη ανά μετοχή το 2005 έναντι 11% για την Ευρώπη. Ανάλογους ρυθμούς 18,6% για τις μετοχές του γενικού δείκτη και 19,2% για την υψηλή κεφαλαιοποίηση (FTSE-20) προβλέπει και η Εγνατία Χρηματιστηριακή.

    Καθαρά κέρδη

    Η ενίσχυση των καθαρών κερδών θα προκύψει από την μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από 35% σε 32%) και την μείωση του κόστους.

    Στο κομμάτι των εσόδων, η ανάπτυξη των πωλήσεων περιορίζεται σε χαμηλό

    διψήφιο ποσοστό και συγκλίνει στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εκτιμά πως τα λειτουργικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) θα αυξηθούν κατά 3,6% για τις τράπεζες και 6,7% για τις υπόλοιπες εταιρείες, ποσοστά που είναι σημαντικά μειωμένα έναντι μέσης αύξησης κατά 16% και 11%, αντίστοιχα, την τελευταία πενταετία.

    Σε επίπεδο επί μέρους κλάδων, προτιμά τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τις εταιρείες κυκλικών αγαθών και τις υπηρεσίες. Επίσης, θεωρεί υποτιμημένες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς εκτιμά πως η αγορά έχει υπεραντιδράσει και οδηγήσει τις τιμές τους σε επίπεδα που προεξοφλούν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε έτη. Μετοχές από τους παραπάνω κλάδους εκτιμά πως θα έχουν καλύτερη απόδοση από την αγορά.

    [15] ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Παρατηρείται κάποιος περιορισμός στη διαδικασία «διαρροής εγκεφάλων», τη φυγή δηλαδή Βουλγάρων επιστημόνων στο εξωτερικό, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ, ο ακαδημαϊκός Ιβάν Γιούχνοφσκι, πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.

    Όπως ανέφερε, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εξεταστεί ξεχωριστά από τη διαδικασία φυγής της πλέον ζωτικής δύναμης από τη χώρα, που είναι η νεολαία. Η διαρροή επιστημόνων είναι παράλληλη διαδικασία με τη διαρροή νέων, δραστήριων ανθρώπων από τη Βουλγαρία, θεωρεί ο ακαδημαϊκός Γιούχνοφσκι.

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας, θεωρεί το 2004 ως πολύ επιτυχημένο για τη δραστηριότητα της ακαδημίας έτος, γιατί σημειώθηκε άνοδος σ' όλες τις επιστημονικές κατευθύνσεις. Ενώ επισήμανε, ότι οι επιστήμονες της Ακαδημίας Επιστημών Βουλγαρίας, οι οποίοι αποτελούν το 15% του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, προσφέρουν το 60% της επιστημονικής παραγωγής στη Βουλγαρία.

    [16] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

    Σόφια, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:40 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σολομών Πασί φθάνει τη Δευτέρα για επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Χιλής. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

    Στο Σαντιάγο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ερνάν Λαράιν, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο Πάμπλο Λορενσίνι παρουσία της προέδρου της Ομάδας φιλίας με τη Βουλγαρία στο χιλιανό Κοινοβούλιο Χιμένα Βιντάλ.

    Ο Βούλγαρος υπουργός, θα συνομιλήσει με το Χιλιανό ομόλογό του Ιγκνάσιο Ουώκερ.

    Οι δύο υπουργοί, θα υπογράψουν Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ του Διπλωματικού Ιδρύματος, υπαγόμενο στον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, και της Διπλωματικής Ακαδημίας της Χιλής, συμφωνία ανταρκτικής συνεργασίας, καθώς και Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του βουλγαρικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού και του Εθνικού Ιδρύματος Νεολαίας της Χιλής.

    [17] VATAN: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΖΗΣΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗ ΤΟ 2004

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:30 UTC+2)

    Τη χρυσή εποχή της στον τομέα του αθλητισμού έζησε η Ελλάδα το 2004, γράφει η τουρκική εφημερίδα Vatan, που αφιερώνει μια από τις αθλητικές σελίδες της στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς στον τομέα του αθλητισμού με τον ολοσέλιδο τίτλο «Το έτος της Ελλάδας».

    Από τη μια πλευρά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004 και από την άλλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα έζησε τη χρυσή της εποχή, γράφει η Vatan.

    «Η Ελλάδα, ήταν το μεγαλύτερο αστέρι του αθλητισμού κατά το 2004. Ενώ αναμένονταν να επικρατήσει κάποιο μεγάλο φιάσκο οργάνωσης κατά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 2004, έγινε ακριβώς το αντίθετο και σημειώθηκε μεγάλη επιτυχία. Η Αθήνα κατόρθωσε να επισκιάσει ακόμη και τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, οι οποίοι μέχρι τώρα θεωρούνταν οι πιο πετυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Vatan.

    [18] ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ "ΒΛΕΜΜΑ" ΤΟ 2005 Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα στρέψει το «βλέμμα» της η Τουρκία το 2005, παράλληλα βέβαια με την προετοιμασία των χρονοδιαγραμμάτων για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Yeni Safak, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πέρασε την Πρωτοχρονιά στη Σαφράνμπολου, απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής επεσήμανε πως έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την ΕΕ αλλά το 2005 θα είναι το έτος της Αφρικής. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν βήματα που θα πρέπει να κάνει η Τουρκία και σε εκείνη την περιοχή του πλανήτη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως σύντομα θα προσδιοριστούν τα πρόσωπα τα οποία θα λάβουν μέρος στις επιτροπές που θα συσταθούν για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συμβολή της Τουρκίας στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα.

    Ερωτηθείς για την προοπτική ανασχηματισμού στην κυβέρνηση, ο κ. Ερντογάν είπε ότι κι αυτός θα γίνει όταν φθάσει ο κατάλληλος χρόνος κι αν απαιτηθεί.

    [19] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Ο ΓΚΑΣΚΟΪΝ

    Λονδίνο, 2 Ιανουαρίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Σε νοσοκομείο της Αγγλίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Πρωτοχρονιά ο Πολ Γκασγκόιν, όπου νοσηλεύεται με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας.

    Ο Γκασγκόιν τον Οκτώβριο είχε παραιτηθεί από το πόστο του παίκτη προπονητή της Μπόστον  Γιουνάντεντ  ομάδας τρίτης κατηγορίας της Αγγλίας μετά από δυο μήνες παρουσίας στον πάγκο της.

    Παλαιότερα είχε αγωνιστεί με τα χρώματα της Νιούκαστλ, της Τότεναμ, της Λάτσιο, της Γκλάσκοου Ρέιντζερς, της Μίντλεσμπρό, της Έβερτον και της κινεζικής Γκανσού Τιάνμα.

    Ο Γκασκόιν, εκτός από το μεγάλο ποδοσφαιρικό του ταλέντο, απασχόλησε πολύ τον Τύπο και για τα προβλήματα αλκοολισμού και την περίεργη μερικές φορές συμπεριφορά του στα γήπεδα.

    [20] ΣΟΥΜΑΧΕΡ: Η ΗΛΙΚΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    Λονδίνο, 2 Ιανουαρίου 2005 (17:08 UTC+2)

    «Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία» τονίζει ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος ετοιμάζεται για μια ακόμη επιτυχημένο σεζόν στη Φόρμουλα 1, αυτή τη φορά ως ογηραιότερος οδηγός των αγώνων.

    Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 γιορτάζει αύριο τα 36α γενέθλιά του και δηλώνει ότι μπορεί να νικήσει τον χρόνο που περνά από πάνω του, όπως ακριβώς και τους αντιπάλους του.

    Ο Σουμάχερ, εκτός από τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τη νέα σεζόν θα φέρει και τον τίτλο του μεγαλύτερου σε ηλικία οδηγού στη Φόρμουλα 1, μετά και την απόφαση του Γάλλου Ολιβιέ Πανίς να αποσυρθεί από τις πίστες.

    Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Σουμάχερ τονίζει ότι αισθάνεται σε καλή φόρμα και πολλές φορές, πολύ νεώτερος από τα 36 του χρόνια.

    «Παίζω ποδόσφαιρο με συναδέλφους μου αρκετά συχνά, με ανθρώπους όπως ο Φερνάντο Αλόνσο (της Ρενό), ο οποίος είναι δέκα και πλέον χρόνια μικρότερός του και δεν βλέπω καμιά μεγάλη διαφορά» λέει χαρακτηριστικά ο Σουμάχερ.

    [21] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΜΠΑΣ

    Ραμάλλα, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Την πλειοψηφία των προτιμήσεων μεταξύ των Παλαιστινίων φαίνεται πως συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Μαχμούντ Αμπάς ή άλλως Αμπού Μάζεν για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα θέλει τον Αμπάς να εξασφαλίζει το 65% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

    Δεύτερος στις προτιμήσεις για τον διάδοχο του Αραφάτ στην παλαιστινιακή ηγεσία έρχεται Μούσταφα Μπαργούτι, με ποσοστό 22%.

    Στη σφυγμομέτρηση που έγινε από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και τις Έρευνες Κοινής Γνώμης αναφέρεται ότι το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό ο Αμπάς να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία, όμως μόνο ένα 49% δηλώνει ότι υποστηρίζει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα.

    [22] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΪΤ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Παρίσι, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Οικονομική βοήθεια ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ για τον εφοδιασμό των περιοχών της Ν.Α. Ασίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και τα φονικά τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου με πόσιμο νερό θα παράσχει η Γαλλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει ήδη προσφέρει βοήθεια ύψους 41,3 εκατ. ευρώ στις πληγείσες περιοχές.

    Παράλληλα με τη Γαλλία και το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη βοήθεια προς τους πληγέντες από δύο σε δέκα εκατ. δολάρια.

    [23] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

    Μπαγκόνγκ, 2 Ιανουαρίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Οι αρχές της Ταϊλάνδης δημιούργησαν τρία ειδικά κέντρα στο Πουκέτ και ένα στο Κράμπι για να διευκολυνθεί η συλλογή δειγμάτων DNA από τους συγγενείς των αγνοουμένων και των νεκρών, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναγνώρισης των θυμάτων που προκάλεσαν τα φονικά παλιρροϊκά κύματα.

    Και ενώ συνεχίζεται στις περισσότερες περιοχές η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Πουκέτ άρχισαν ήδη οι προσπάθειες επιστροφής στην τουριστική καθημερινότητα. Σε κάποια ξενοδοχεία έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές και οι επιχειρηματίες κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να κρατήσουν τουρίστες στην περιοχή. Την ίδια ώρα στην παραλία Πατόνγκ οι μπουλντόζες έχουν πιάσει δουλειά απομακρύνοντας ερείπια και κατεστραμμένα σκάφη.

    Η παραλία παρουσιάζει ακόμη την εικόνα της φρίκης και της καταστροφής. Πολλοί ωστόσο τουρίστες δεν έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και ούτε σκέπτονται να το κάνουν, αγνοώντας τις οδηγίες των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών τους. Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πουκέτ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις προειδοποιήσεις του γερμανικού υπουργείου για τον κίνδυνο ασθενειών. Ένας από αυτούς, ο Χόλγκερ Σβαμπ, είπε στη Ντόιτσε Βέλε:

    "Σχεδόν σε όλες τις χώρες οι σχέσεις με το υπουργείο είναι προβληματικές. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κηρύσσει ολόκληρες περιοχές επικίνδυνες και σε τελική ανάλυση προκαλεί ανασφάλεια στον κόσμο. Αυτή στάση δεν βοηθάει κανέναν, ούτε τους γερμανούς τουρίστες ούτε και τους ανθρώπους, που ζουν στις τουριστικές περιοχές και οι οποίοι χρειάζονται την υποστήριξη των τουριστών".

    Η κατάσταση στην Πατόνγκ είναι πάντως πολύ καλύτερη από ότι στα βόρεια του νησιού Πουκέτ. Κυρίως στην περιοχή που είναι η γέφυρα, η οποία ενώνει το νησί με την ηπειρωτική Ταϊλάνδη, η κατάσταση είναι απελπιστική. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ένθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών φθάνει τις 10 χιλιάδες. Πολλοί από αυτούς, ίσως οι περισσότεροι, είναι ξένοι τουρίστες.

    Ο Γκέοργκ από τη σχολή καταδύσεων του Κάο Λακ, μας είπε ότι αγνοείται η τύχη πέντε πελατών του. "Πιστεύω", λέει, "ότι εάν κάποια άτομα δεν βρίσκονται σήμερα σε κάποιο νοσοκομείο, ή σε κάποια από τις λίστες των νεκρών και των επιζώντων, δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες οι αγνοούμενοι αυτοί να είναι ζωντανοί".

    Την ίδια ώρα οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανακάλυψη ανθρώπων μέσα στα ερείπια, ενώ έχουν σπεύσει στην περιοχή από το εξωτερικό ειδικοί στην αναγνώριση πτωμάτων. Το "ιπτάμενο νοσοκομείο" του γερμανικού στρατού έφθασε σήμερα το πρωί στην Κολωνία μεταφέροντας 50 ευρωπαίους που είναι βαριά τραυματισμένοι. Οι περισσότεροι έκαναν διακοπές στην παραλία του Κάο Λακ, ενώ σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πολλοί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Ταϊλάνδης.

    [24] ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 2 Ιανουαρίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης κι ένας Αφγανός πολίτης βρήκαν τον θάνατο σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο δυτικό Αφγανιστάν, κοντά στην πόλη Χεράτ στην επαρχία Σιντάντ.

    Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό εάν επρόκειτο για ενέδρα των Ταλιμπάν, ή εάν ήταν ένα επεισόδιο ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες στην περιοχή, στην οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιπάλους, τοπικούς πολεμάρχους.

    [25] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ

    Βαγδάτη, 2 Ιανουαρίου 2005 (15:31 UTC+2)

    Δέκα οχτώ μέλη της Ιρακινής Εθνοφρουράς και μια γυναίκα βρήκαν τραγικό θάνατο στο Ιράκ από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από αμερικανική στρατιωτική βάση, στο Μπαλάντ, 70 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

    Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, η επίθεση σημειώθηκε στις 8 το πρωί ενώ άλλοι έξι εθνοφρουροί τραυματίσθηκαν. Τα θύματα επέβαιναν σε λεωφορείο πάνω στο οποίο προσέκρουσε το όχημα του καμικάζι.

    Ανταποκριτής του BBC από την περιοχή μεταδίδει ότι πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση των τελευταίων ημερών, που στοχεύει άμεσα σε όσους θεωρούνται συνεργάτες των στρατευμάτων κατοχής αλλά και εμμέσως στη διατάραξη των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της εθνοφρουράς και της αστυνομίας έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης στα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    [26] «ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2005 (12:50 UTC+2)

    Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ξεκινάει για το 2005 ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων κάτω από το γενικό τίτλο «Επαναδιατυπώσεις». Παλιές εργασίες που έκαναν τον κύκλο τους αφήνοντας τα ίχνη τους στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, ξαναπαρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο του ΦΚΘ, Μητσαίων 7, Αρχαία Αγορά με την παρουσία των δημιουργών, οι οποίοι συνδιαλέγονται με το κοινό, εξηγούν, φανερώνουν μυστικά αλλά και μαθαίνουν από τις παρεμβάσεις των θεατών.

    Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του προγράμματος Β.Καρκατσέλης οι «Επαναδιατυπώσεις» είναι «μια προσπάθεια να επαναδιαπραγματευτούμε σήμερα, με όρους σύγχρονους, εργασίες του παρελθόντος που προκάλεσαν αίσθηση όταν πρωτοπορουσιάστηκαν, εργασίες που συζητήθηκαν για το αισθητικό, πειραματικό ή εννοιολογικό τους περιεχόμενο, αλλά κινδυνεύουν να ξεχαστούν στη βροχή των γεγονότων». Όπως τονίζει ο ίδιος τέτοιου είδους εργασίες, δεν είναι λίγες οι φορές, που ακόμη και αν δεν απορρίφτηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης παρουσίασής τους, δεν προλαβαίνουν να ζυμωθούν με το κοινό τους (ακόμη και με το ειδικό) και αφομοιωμένες πλέον να συμβάλουν με ότι τους αναλογεί στην εκπαίδευση και την περαιτέρω πορεία της Σύγχρονης Ελληνικής Φωτογραφίας.

    Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ με την έκθεση-παρουσίαση των Φώτη Παλαιολόγου και Αργύρη Λιαπόπουλου με τίτλο Ο ΠΡΩΤΕΑΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΒΟΥΒΗ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου.

    [27] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2005 (11:54 UTC+2)

    Στην Eθνική Πινακοθήκη (Bασ. Kωνσταντίνου 50, 210-72.35.937) συνεχίζεται μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου η αναδρομική έκθεση του Aλέκου Φασιανού με 300 έργα του, από την εφηβική του ηλικία μέχρι σήμερα.

    Στο Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης (Nεοφύτου Δούκα 4, 210-7228321) συνεχίζεται έως την 1η Σεπτεμβρίου η αρχαιολογική έκθεση «Eλεύθερνα: Πόλη - Aκρόπολη- Nεκρόπολη» με 500 εκθέματα που αποτυπώνουν τη μακρόχρονη ανθρώπινη παρουσία στην Eλεύθερνα του Pεθύμνου από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.X μέχρι και τον 12ο μ.X αιώνα.

    Eργα Pέμπραντ

    Mέχρι τις 9 Iανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση στο Mουσείο Mπενάκη (Kουμπάρη 1, Kολωνάκι, 210 - 3671000) με χαρακτικά του Pέμπραντ, αντιπροσωπευτικά της μεγάλης ποικιλίας εικονογραφικών θεμάτων που πραγματεύτηκε ο σπουδαίος Ολλανδός καλλιτέχνης: αυτοπροσωπογραφίες και πορτρέτα, επεισόδια από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, αλληγορικές παραστάσεις και ηθογραφικές σκηνές, εικονογραφήσεις βιβλίων, γυμνά και τοπία.

    Στο παράρτημα του Mουσείου (Πειραιώς 138, 210 3453111) συνεχίζεται μέχρι και τις 30 Iανουαρίου η έκθεση φόρος τιμής στον ιδρυτή του, Aντώνη Mπενάκη με καταξιωμένους Eλληνες εικαστικούς να κάνουν το πορτρέτο του ευπατρίδη Παρατείνεται έως το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 η έκθεση Monument to Now στους δύο εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στη Νέα Ιωνία (E. Παππά & Φιλελλήνων 210 - 6729460) και το Νέο Ψυχικό (Oμήρου 8). Τα έργα της έκθεσης, που παρουσιάζει τις παγκόσμιες τάσεις στη διεθνή σύγχρονη τέχνη, ανήκουν στο σύνολό τους στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου.

    Mια μικρή βόλτα στο Θησείο θα σας αποδείξει ότι εκτός από τις γεμάτες καφετέριες υπάρχουν τρία εξαιρετικά μικρά μουσεία που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε. Tο Mουσείο της Aλεξ Mυλωνά (Πλατεία Aσωμάτων 5, τηλ. 210 - 3215717). σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό είναι μια κομψή στέγη με τις δημιουργίες της των τελευταίων 50 ετών. Στην οδό Aσωμάτων και Διπύλου (τηλ. 210 3251311) βρίσκεται το Mουσείο Iσλαμικών Tεχνών με τη θαυμάσια συλλογή αντικειμένων του Aντώνη Mπενάκη που έχει εξαίρετα δείγματα υαλουργίας, κεραμικής, μεταλλοτεχνίας κ.ά.

    Tέλος, στην οδό Hρακλειδών 16 «τον δρόμο με τα μπαρ» θα συναντήσετε το Mουσείο Herakleidon, Experience iVisual Arts, (τηλ. 210 - 3461981) με θαυμάσια σχέδια του Oλλανδού καλλιτέχνη M.C. Escher.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 January 2005 - 19:13:53 UTC