Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Γ.ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [04] 800.000 ΠΑΚΕΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΜΠΟΡΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [06] ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ,
  • [07] ΜΕ 300.000 ΕΥΡΩ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [09] ΣΤΟ ''ΚΟΚΚΙΝΟ'' ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [10] 1 ΕΚΑΤ. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ 2004
  • [11] ΤΟ 11,6% ΤΗΣ HFD ΣΤΗΝ ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
  • [12] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ DF ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ
  • [13] ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [14] ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [15] ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ Ο ΙΝΟΝΟΥ
  • [16] ΕΞΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [17] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΑΦΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [18] 32ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟ... ΝΕΚΡΟ
  • [19] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ "16" ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ
  • [20] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΑΕΚ 1-4
  • [21] ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΦΗ
  • [22] Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΡΟΥΜΠΑΚΗ
  • [23] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΑΡΗΣ 0-5
  • [24] ΣΤΟΥΣ 298 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
  • [25] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ
  • [26] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΟΥΕΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [27] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
  • [28] ΤΟ 2004 ΦΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [29] ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
  • [30] ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΑΟΡΤΗΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
  • [31] "ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΕΣΑΝΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [32] ΟΙ ΦΩΤΑΡΟΙ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ "ΜΙΚΡΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ

  • [01] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:16 UTC+2)

    Συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τα θύματα της καταστροφής στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς μέχρι τις 5,30 το απόγευμα της Τετάρτης, οι χρηματικές προσφορές στον μαραθώνιο αγάπης και αλληλεγγύης, της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για τα θύματα της θεομηνίας, έχουν ξεπεράσει τα 15.157.340 ευρώ, ενώ φάρμακα και τρόφιμα συγκεντρώνονται σε πολλά σημεία της χώρας. Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης σε όλη την Ευρώπη, τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής για τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από τη μανία της φύσης.

    Με όση μανία χτύπησαν τα τσουνάμι τις παραλιακές περιοχές της ΝΑ Ασίας με την ίδια ένταση απαντά η ανθρωπότητα στο δράμα των πληγέντων και ανταποκρίνεται με μια μαζική κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο. Πρωτοφανής είναι η ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών, που προσφέρουν από το υστέρημά τους, στον μαραθώνιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Χρήματα, φάρμακα και τρόφιμα συγκεντρώνονται σε πολλά σημεία της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι με τσάντες στα χέρια και άλλοι καταθέτοντας από το υστέρημα τους στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν. Τα 15.000.000 ευρώ έχουν ξεπεράσει οι χρηματικές προσφορές στον μαραθώνιο ανθρωπιάς της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με την συμμετοχή και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που συνεχίζεται και την Πέμπτη.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, με καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω κινητού τηλεφώνου με SMS στο 4536 γράφοντας ASIA με χρέωση ένα ευρώ, να τηλεφωνούν στο 210-9556400, καθώς και να στέλνουν την προσφορά τους μέσω Ίντερνετ πληκτρολογώντας www.ert.gr.

    Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια, μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών του ΟΗΕ, θα δοθούν στις κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν από τα φονικά τσουνάμι.

    Μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανακοίνωσε ότι στο συνολικό κόστος της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα σε είδος, υπηρεσίες ή χρήματα προστίθενται ακόμα 1.000.0000 ευρώ.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προσφορά προσωπικών αντικειμένων επωνύμων που θα διατεθούν σε δημοπρασία από τη ΝΕΤ στις 10 μμ το βράδυ της Τετάρτης για το σκοπό αυτό. Στην κορυφή των αντικειμένων αγάπης η πένα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, με την οποία υπέγραψε πολλά Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης θα δημοπρατηθεί και η γλυπτή ελιά που βρέθηκε στο επίκεντρο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Στις 11 και 12 Ιανουαρίου, θα γίνει η συγκέντρωση χρημάτων στα σχολεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα κατατεθούν με ευθύνη των διευθυντών των σχολείων, σε τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας.

    Τριών λεπτών σιγή τήρησε στις 12 το μεσημέρι ολόκληρη η Ευρώπη, στη μνήμη των θυμάτων του φονικού τσουνάμι στην Ασία. Από άκρη σε άκρη στην ευρωπαϊκές πόλεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν οι συναλλαγές σταμάτησαν και τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα διεκόπησαν, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα κυβερνητικά κτήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Γ.ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (14:15 UTC+2)

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2005, το νομοσχέδιο του λεγόμενου «βασικού μετόχου» αλλά και τα μεγάλα θέματα του υπουργείου.

    Ο κ. Σουφλιάς εξερχόμενος από το Μαξίμου τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή παραμένουν άριστες: «Θα σας πω λοιπόν ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό ήταν πολύ εποικοδομητική, οι σχέσεις μας είναι άριστες. Κάναμε μια γενική συζήτηση, αλλά και συζήτηση για τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όλοι προσπαθούμε με κοινό στόχο το καλύτερο δυνατό κυβερνητικό έργο για το καλό του τόπου».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εάν τον υπονομεύουν κάποιοι από το Μέγαρο Μαξίμου είπε: «Δεν το πιστεύω. Γιατί να με υπονομεύουν, υπάρχει λόγος;».

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (13:17 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και θέματα της ομογένειας κυριάρχησαν στη διάρκεια της συνεργασίας που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη και των υφυπουργών Γιάννη Βαληνάκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Τάκη Σκανδαλάκη, καθορίστηκε επίσης ο τρόπος που θα γίνει η διαχείριση των χρημάτων που θα διατεθούν στους πληγέντες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, εξερχόμενος, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήρια του και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό για τη μεγάλη οικονομική προσφορά προς τους πληγέντες.

    «Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήρια μου σε όλους εκείνους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την παροχή βοηθείας για τα θύματα των καταστροφών στη Ν.Α. Ασία αλλά πάνω από όλα τον θαυμασμό μου και την ευγνωμοσύνη μου για τον ελληνικό λαό που απέδειξε για μία ακόμη φορά την ανθρωπιά του και τα αισθήματα αλληλεγγύης που έχει προς όλους τους ταλαιπωρούμενους συνανθρώπους μας», είπε και πρόσθεσε: «Πέρα από αυτό συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας για το νέο έτος. Τα κυριότερα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν βεβαίως η ευρωπαϊκή διάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής, οι εξελίξεις στο κυπριακό, οι σχέσεις μας με την Τουρκία καθώς και η οικονομική διπλωματία την οποία συνεχίζουμε με εντονότατο ρυθμό στο νέο έτος καθώς και θέματα που αφορούν την ομογένεια. Τέλος εξετάσαμε τρόπους και παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό προγράμματα για τα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας, στο βαθμό που έχουν σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών τόσο στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα όσο και στις πρεσβευτικές και προξενικές μας αρχές στο εξωτερικό».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ματαιώνεται ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ενόψει της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς Αυλώνα ,ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Όχι βέβαια. Δεν κατασκευάζεται τίποτα. Ένα πρωτόκολλο υπεγράφη. Από το πρωτόκολλο μέχρι την εκτέλεση υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση».

    [04] 800.000 ΠΑΚΕΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 5 Ιανουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Δύο εμπορευματοκιβώτια (containers), που περιείχαν 800.000 πακέτα τσιγάρα με ελληνικές και αλλοδαπές φίρμες - απομιμήσεις γνωστών εμπορικών σημάτων, εντόπισαν και κατέσχεσαν οι τελωνειακές αρχές του Πειραιά μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών.

    Οι αρχές είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τα δύο εμπορευματοκιβώτια που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά στις 20/11/2004 και 9/12/2004, προερχόμενα από την Σαγκάη της Κίνας, με δηλωθέν περιεχόμενο «χριστουγεννιάτικα είδη» και «διακοσμητικά είδη» αντίστοιχα.

    Το Ε΄ τελωνείο Πειραιά, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, καθώς εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αλλά συνδέεται με παλαιότερες υποθέσεις.

    [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΜΠΟΡΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Πάτρα, 5 Ιανουαρίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Ποσότητες 992 γραμμαρίων ηρωίνης, 183 γραμμαρίων κοκαΐνης και 46 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης, κατάσχεσαν σήμερα αστυνομικοί της Ασφάλειας, μετά από έφοδο στο σπίτι 57χρονου στα Βραχνέϊκα Πατρών.

    Τα ναρκωτικά θα τα πωλούσε ο 57χρονος σε τοξικομανείς της Αχαΐας.

    Στο σπίτι του βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν 3.000 ευρώ.

    Ο συλληφθείς, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε από την αστυνομία, κρατείται στην Ασφάλεια της Πάτρας και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [06] ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:23 UTC+2)

    Τις αποθήκες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» στο Περιστέρι, όπου συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Ασίας επισκέφθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί στις πληγείσες περιοχές με πλοίο στις 17 Ιανουαρίου.

    «Η εκκλησία είναι αυτή που διδάσκει την αγάπη, την απεριόριστη αγάπη, προς όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, από τη γλώσσα, από το χρώμα της επιδερμίδας που ο καθένας έχει. Ολοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού και αισθανόμαστε πως έχουμε υποχρέωση και καθήκον να δείχνουμε την αγάπη μας και την αλληλεγγύη μας σε κάθε άνθρωπο ο οποίος υποφέρει στον πλανήτη», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πηγαίνουν τρόφιμα και φάρμακα από τις 9πμ έως τη 1μμ στα 50 καταστήματα και γραφεία που διαθέτει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας σε όλη την Ελλάδα.

    Ο κ. Στυλιανίδης, επισήμανε ότι έχουν συγκεντρωθεί από όλες τις προσπάθειες 20 εκατομμύρια ευρώ, και πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την έκταση της χώρας μας.

    [07] ΜΕ 300.000 ΕΥΡΩ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Με απόφαση που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Οικονομίας, Π. Δούκας, και Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, επιχορηγείται με το ποσό των 300.000 ευρώ ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες για τη συγκρότηση και την εύρυθμη λειτουργία του, γεγονός που θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των παραγωγών, των εμπόρων και των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης.

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, που ενέκρινε την άμεση στήριξη της λειτουργίας του Νέου Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι είναι στην προτεραιότητα του υπουργείου η στήριξη των αγορών και της Θεσσαλονίκης και ότι ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου και οι γενικοί γραμματείς, Δημήτρης Βρεττάκος και Θανάσης Σκορδάς, συνεργάζονται με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των και τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες-καταναλωτές.

    [08] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:36 UTC+2)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει στην περιοχή της Σρι Λάνκα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο θα μεταφέρει 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι και θα λειτουργήσει εκεί ως πλωτό νοσοκομείο στελεχωμένο από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό Ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το κρουαζιερόπλοιο προσφέρει η εταιρία Majestic International Cruises.

    Η μέχρι τώρα βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί σε χρήματα και σε είδος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια Ευρώ και θα περιλαμβάνει:

    -Την κρατική βοήθεια που θα υπερβαίνει τα 4 εκατ. Ευρώ.

    -Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τον τηλεραδιομαραθώνιο που διοργάνωσε η ΕΡΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία θα υπερβαίνουν τα 15 εκατομμύρια Ευρώ.

    -Τη βοήθεια σε είδος που συγκεντρώνεται από την ΜΚΟ "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος, άλλες ΜΚΟ, φορείς, δήμους, νομαρχίες και ιδιώτες με τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τους 800 τόνους και η αξία της τα 5,5 εκατομμύρια Ευρώ. Τα είδη που συμπεριλαμβάνονται στη βοήθεια είναι σκηνές, ρουχισμός, φάρμακα, τρόφιμα, κλπ.

    Το συνολικό χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί με 3 τρόπους, ως πολυμερής βοήθεια μέσω ΟΗΕ, ως πολυμερής βοήθεια που θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως διμερής βοήθεια προς τις χώρες που επλήγησαν.

    [09] ΣΤΟ ''ΚΟΚΚΙΝΟ'' ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 5 Ιανουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις ηγέτιδες αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης. Στην επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος οδήγησε η χθεσινή δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed στις 14 Δεκεμβρίου, από τα οποία προέκυψε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός που, όπως εκτιμά η αγορά, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,85% και διαμορφώθηκε στις 4.806,00 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,75% έκλεισε στις 4.258,24 μονάδες, ενώ στις 3.829,36 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,88%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,51% έκλεισε στις 2.971,79 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,30%, στις 23.629,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI μειωμένος κατά 0,87% συρρικνώθηκε στις 5.725,50 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με πτώση 0,71% υποχώρησε στις 350,16 μονάδες.

    Τεχνολογικές πιέσεις εκδηλώνονται στη Wall Street. Στις 20.35, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,23% και διαμορφωνόταν στις 10.655,54 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 2.101,09 μονάδες και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,12% στις 1.189,50 μονάδες.

    [10] 1 ΕΚΑΤ. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ 2004

    Νέα Υόρκη, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Στις 109.045 ανέρχεται ο αριθμός των απολύσεων που ανακοίνωσαν το Δεκέμβριο οι αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρίας κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Challenger, Gray & Christmas.

    Ειδικότερα, ο παραπάνω αριθμός είναι ο αμέσως υψηλότερος από τις 117.556 του περασμένου Ιανουαρίου. Το σύνολο των περικοπών θέσεων εργασίας για το 2004 ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά έτος που οι απολύσεις ξεπερνούν τα επίπεδα του ενός εκατομμυρίου.

    [11] ΤΟ 11,6% ΤΗΣ HFD ΣΤΗΝ ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:49 UTC+2)

    Στην αγορά 8.974.625 μετοχών της εταιρίας Hellas Flying Dolphins, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 11,6% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας, προέβη η διοίκηση τη Attica A.E. Συμμετοχών.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή της Attica Συμμετοχών προς το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τους μετόχους της, η εξαγορά πραγματοποιήθηκε έναντι συνολικού τιμήματος Ευρώ 13.461.937,50 το οποίον κατεβλήθη εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

    [12] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ DF ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Την ανάκληση της άδειας της DF Χρηματιστηριακή αποφάσισε το Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του. Αποφάσισε, επίσης, να θέσει την εταιρία σε εκκαθάριση και να ορίσει επόπτη εκκαθάρισης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας διότι έχει υποπέσει σε σοβαρές και επανειλημμένες παραβάσεις της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά που καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

    Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε για λογαριασμό της κεφάλαια πελατών, παρουσίαζε σειρά οργανωτικών και οικονομικών προβλημάτων και είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερο από τον επιβαλλόμενο από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.

    Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις οποίες είχε προβεί η εταιρεία πριν την αναστολή λειτουργίας της ολοκληρώθηκε ομαλά.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Κ. στην 1/528/28.12.2004 συνεδρίασή της είχε αποφασίσει την αναστολή των εργασιών της εταιρείας.

    [13] ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (16:59 UTC+2)

    Διεθνές Forum επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) από 3 μέχρι 5 Φεβρουαρίου 2005, στην Αθήνα (Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO). Το Forum πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο της HELECO 2005, της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης και συνεδρίου περιβαλλοντικών τεχνολογιών στην Ελλάδα, και εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΕΚΤ ως συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας.

    Η εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη να παρουσιάσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τους και να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες για εμπορικές συμφωνίες, ανάπτυξη προϊόντων, κοινή έρευνα, βιομηχανική παραγωγή, συμφωνίες εκχώρησης αδειών χρήσης, κ.λπ. Στο Forum θα συμμετάσχουν παραγωγικοί και ερευνητικοί φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τις χώρες: Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Δανία, Μ. Βρεττανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία και Τουρκία.

    Οι τομείς που θα καλύψει το Forum είναι οι εξής: ατμοσφαιρική και υδάτινη ρύπανση, θαλάσσιο περιβάλλον, στερεά απόβλητα, περιβαλλοντική διαχείριση στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αστικός σχεδιασμός και περιβάλλον, διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, τουρισμός και περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενέργεια και περιβάλλον.

    [14] ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Μόνικα Μακοβέι δήλωσε σήμερα αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά και να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

    Η κα Μακοβέι τόνισε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την ΕΕ για την πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς που μαστίζει τη Ρουμανία.

    Σημειώνεται ότι το Βουκουρέστι έχει δεχθεί πολλές φορές τις επικρίσεις της ΕΕ για τα μη αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου.

    Ιώαννα Ράντου

    [15] ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ Ο ΙΝΟΝΟΥ

    Αγκυρα, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούνταν επί 34 χρόνια η τελευταία, όπως λέγεται, επιθυμία του παλιού Τούρκου πολιτικού, Ισμέτ Ινονού.

    Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam, ο Τούρκος καθηγητής, Γιαλτσίν Κιουτσούκ, αποκάλυψε σε πρόγραμμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου "Flash TV" ότι ο Ινονού είχε πει, πριν πεθάνει, στον Μπουλέντ Ετζεβίτ, να πάρει τη Μοσούλη.

    Η Aksam ρώτησε για τον ισχυρισμό αυτό τον κ. Ετζεβίτ, ο οποίος και δήλωσε σχετικά: «Ναι. Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το έβγαλα από το νου μου ούτε μία μέρα, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν».

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε μάλιστα ότι τώρα οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να συμπεριλάβει η Τουρκία τη Μοσούλη στα εδάφη της και πρόσθεσε: «Τώρα, πέραν του ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, αυτό καθίσταται και επιβεβλημένο. Κατά τη συνάντηση που είχα την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο Σεζέρ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είπα πως ο Τουρκικός Στρατός θα μπει στο Ιράκ και ότι αν αυτό δεν το κάνουμε εμείς, τότε το Βόρειο Ιράκ θα μπει στην Τουρκία. Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι υπέρ της Τουρκίας. Επειδή δεν είμαι στην Κυβέρνηση, δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Η Μοσούλη ήταν το δίκιο της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είχε φέρει το θέμα αυτό μέχρι τώρα στην ημερήσια διάταξη. Όμως, τώρα, γίνονται ξεκάθαρα κινήσεις για τη σύσταση κουρδικού κράτους. Δόθηκε ακόμη και σχετικό αίτημα στα Ην. Έθνη. Στο κουρδικό κράτος που θα συσταθεί μετά από κάποιο διάστημα στο Βόρειο Ιράκ, θα θελήσουν να λάβουν μέρος αργότερα και τα στοιχεία [οι Κούρδοι] τα οποία έχουμε εμείς. Προς τα εκεί βαίνει η κατάσταση».

    [16] ΕΞΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Βουκουρέστι, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Εξι Ρουμάνοι πολίτες αγνοούνται στις πληγείσες περιοχές της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε σήμερα το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για έναν ναύτη και πέντε άτομα που παραθέριζαν στην Ταϊλάνδη.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΑΦΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Οι εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος INFORCE, το οποίο έχει συνάψει συμφωνία με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους για διενέργεια εκταφών στις δύο πλευρές, αναφορικά με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοούμενους άρχισε σήμερα εργασίες στην περιοχή Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία για εντοπισμό τάφου, δήλωσε το μέλος της επιτροπής, Ρουστέμ Τατάρ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] 32ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟ... ΝΕΚΡΟ

    Βελιγράδι, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:19 UTC+2)

    Σε 18μηνη κάθειρξη καταδικάστηκε μια 32χρονη από το Γκάρας της Σερβίας, η οποία παντρεύτηκε έναν νεκρό 68χρονο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Blic» του Βελιγραδίου, η Βίνκα Μίγιοβιτς εξοργίστηκε όταν έμαθε ότι ο ιδιαίτερα ευκατάστατος και παρ' ολίγον σύζυγός της, Μίοντραγκ Τόμοβιτς, πέθανε, πριν προλάβει να ανταλλάξει μαζί της όρκους αιώνιας αγάπης.

    Ετσι, αποφάσισε να καταφύγει στη δωροδοκία προκειμένου να αποκτήσει ένα πλαστό πιστοποιητικό γάμου, τα οποίο θα της άνοιγε τον «δρόμο» προς την περιουσία του εκλιπόντος.

    Η 32χρονη κράτησε μυστικό τον θάνατο του 68χρονου για δυο εβδομάδες, οπότε και τον ανακοίνωσε, ζητώντας από το δικηγόρο του να της παραδώσει τα χρήματα που της αναλογούσαν ως (υποτιθέμενη) σύζυγος του εκλιπόντος.

    Το «κόλπο» της, ωστόσο, αποκαλύφθηκε μετά από παρέμβαση των συγγενών, που αναγνώρισαν την πλαστή υπογραφή στο πιστοποιητικό γάμου.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, η 32χρονη οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης και καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση.

    [19] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ "16" ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας εξασφάλισαν ο Ηλυσιακός και ο Εθνικός.

    Ο Ηλυσιακός κέρδισε τον Ηρόδοτο με 3-0, σκορ με το οποίο είχε επικρατήσει και στον πρώτο αγώνα.

    Ο Εθνικός ήρθε ισόπαλος με τον Αγροτικό Αστέρα χωρίς τέρματα, αλλά με την εκτός έδρας νίκη του στον πρώτο αγώνα πήρε την πρόκριση.

    [20] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΑΕΚ 1-4

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Το εισιτήριο για την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας πήρε η ΑΕΚ, που επικράτησε με 4-1 του Αγίου Δημητρίου, στο Μπραχάμι.

    Το σκορ άνοιξε ο Αγιος Δημήτριος στο 5', με χτύπημα πέναλτι του Ροζάλες. Η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 42' με σουτ του Σοάρες. Το προβάδισμα στην ΑΕΚ έδωσε Καμπάνταης στο 64', ενώ το 3-1 έκανε ο Μπούρμπου στο 78'. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Μόρα στο 85'.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κουκλάκης, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Μπούις και Κοντόπουλο.

    [21] ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΦΗ

    Ηράκλειο, 5 Ιανουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Με σκορ 5-1 νίκησε ο ΟΦΗ, την Θύελλα Πατρών, σε αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας. Η ομάδα της Κρήτης ανέτρεψε το εις βάρος της 2-1 του πρώτου αγώνα και εξασφάλισε την πρόκριση τους «16» της διοργάνωσης.

    Το 1-0 για την ομάδα της Κρήτης έκανε ο Μπελεβώνης στο 6ο λεπτό και τα τέρματα του ΟΦΗ διπλασίασε ο Νουαφόρ στο 40'. Ο ίδιος παίχτης πέτυχε και το τρίτο γκολ στο 60', ενώ το 4-0 διαμόρφωσε ο Ντεγιάνοφ στο 66'.

    Ο Ντεγιάνοφ στο 84' έκανε το 5-0, ενώ το μοναδικό γκολ για τους Πατρινούς πέτυχε ο Δασκαλόπουλος στο 90' με πέναλτι. Διαιτητής ήταν ο κ. Ζωγράφος.

    ΟΦΗ: Δασκαλάκης, Μπελεβώνης, Κουτσουρές, Τριανταφύλλου, Ντεγιάνωφ, Αρβανίτης (54' Κωνσταντάκης), Τζανής, Τόμας (77' Κουτσουπιάς), Πίτσος, Ντάβιντσον, Νουαφόρ (68' Βλαστός).

    ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ: Σπάθης, Ζέρης (68' Νικολόπουλος), Ανδρεόπουλος (70' Μουταφίδης), Μουστάκης, Ντιονισίεφ, Ξυπωλιάς (59' Φλίγκος), Μπακομήτρος, Λιόσης, Κωνσταντινίδης, Μάνγκαν, Αλεξανδρόπουλος.

    [22] Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΡΟΥΜΠΑΚΗ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Στη διάθεση του Ζντένεκ Σκάζνι τέθηκε και επίσημα ο Μανώλης Ρουμπάκης, καθώς η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε σήμερα την απόκτησή του.

    «Ήρθα στην ομάδα της καρδιάς μου, την ομάδα που αγαπούσα από μικρό παιδί. Μόνο στα όνειρά μου πίστευα ότι θα έρθει μια ημέρα που θα αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό. Ήταν όνειρο και τώρα έγινε πραγματικότητα. Ανυπομονώ να έρθει η ώρα να αγωνιστώ», δήλωσε ο 26χρονος πρώην, πλέον, παίκτης του ΟΦΗ.

    Στο μεταξύ, δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες του Παναθηναϊκού έχει από σήμερα ο Κώστας Χαραλαμπίδης, καθώς η «πράσινη» ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι έφτασε από την Κύπρο η «μπλε κάρτα» του 23χρονου μέσου.

    [23] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΑΡΗΣ 0-5

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Μεγάλο βήμα για την πρόκρισή του στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας έκανε ο Αρης, που νίκησε με 5-0 στο Περιστέρι τον Ατρόμητο. Ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί στις 12 Ιανουαρίου.

    Το 1-0 έκανε ο Μαρκομιχάλης στο 38', ενώ τρία γκολ για την ομάδα του πέτυχε ο Νεμπεγλέρας, στο 48', στο 56' με πέναλτι και στο 81'. Το 5-0 διαμόρφωσε ο Παπαδόπουλος στο 86'.

    Ο Ατρόμητος έμεινε με 10 παίχτες από το 47', μετά την αποβολή του τερματοφύλακα Αρβανιτάκη, ο οποίος ανέτρεψε παίκτη του Άρη λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή στην προσπάθειά του να αποσοβήσει βέβαιο τέρμα. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσαχειλίδης.

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Αρβανιτάκης, Ιτούα, Λινάρδος (61' Μισούρας), Καραμπλάκας, Κουμπής, Ρόκκας (47' Γαλάνης), Κολτσίδας, Γιαννόπουλος (56' Επίσκοπος), Δεληγιάννης, Μισαηλίδης, Σκλήνος.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Μουράφσκι (51' Θεοδωρίδης), Παπαδόπουλος, Κολτσίδας, Χρυσάφης (28' Μπόλος), Αμπελάς, Μαρικά (50' Γεωργιάδης), Βανγκέλι, Νεμπεγλέρας, Παντελίδης, Μαρκομιχάλης.

    [24] ΣΤΟΥΣ 298 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

    Μογκαντίσου, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:16 UTC+2)

    Τους 298 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Σομαλία, στην ανατολική Αφρική, από τα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. "Νεκροί είναι 298 άνθρωποι. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο αριθμός αυτών που δεν έχουν βρεθεί" δήλωσε ο Μοχάμεντ Άμπντι Γκάγκαμπ, αντιπρόεδρος της Πούντλαντ, της περιοχής στη βορειοανατολική Σομαλία που επλήγη περισσότερο από τα τσουνάμι, μετέδωσε το ΒΒC. Περίπου 17.000 οικογένειες εκτοπίστηκαν από τη φυσική καταστροφή.

    [25] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

    Παρίσι, 5 Ιανουαρίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση (ΟΜΜ) και η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της Unesco επεξεργάζονται προτάσεις για τη βελτίωση της πρόληψης των τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, όπου δεν υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της OMM Μισέλ Ζαρό.

    Σημείωσε δε ότι ορισμένες προτάσεις θα έχουν οριστικοποιηθεί έως την παγκόσμια διάσκεψη για τις φυσικές καταστροφές που θα πραγματοποιηθεί στο Κόμπε της Ιαπωνίας, από τις 18 ως τις 22 Ιανουαρίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [26] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΟΥΕΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Ουάσινγκτον, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μετά την επίσκεψή του στην επαρχία της Ινδονησίας, Άτσε, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές.

    Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι δεν έχει ξαναδεί ούτε αντιμετωπίσει ξανά στη ζωή του κάτι τέτοιο.

    Μετά την περιπολία του με ελικόπτερο πάνω από την κατεστραμμένη περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό που συνέβη μετά το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία ξεπερνά κάθε πόλεμο ή άλλη φυσική καταστροφή.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα διπλασιάσουν τον αριθμό των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βοήθειας προς τους πληγέντες.

    Παράλληλα, αναμένεται να σταλεί στην περιοχή ένα πλωτό νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Πενταγώνου.

    Αμερικανικές δυνάμεις

    Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται ήδη 45 αμερικανικά ελικόπτερα και περίπου 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ έχουν σταλεί και 29 αεροσκάφη για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι αυτή είναι μία ευκαιρία για την αμερικανική κυβέρνηση να δείξει ότι είναι μία γενναιόδωρη υπερδύναμη.

    Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα τριπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που θα διαθέσει, το οποίο έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Σήμερα, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκαν να τηρήσουν τριών λεπτών σιγή, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα.

    Εκκλήσεις της Γιούνισεφ

    Το ένα τρίτο των θυμάτων της βιβλικής καταστροφής ήταν παιδιά, αναφέρει η Γιούνισεφ, η οποία απευθύνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να φροντίσει για τα εκατοντάδες χιλιάδες ορφανά της θεομηνίας.

    Η επικεφαλής της Γιούνισεφ, Κάρολ Μπέλαμι, προέβη στις εν λόγω εκκλήσεις εν όψει της παγκόσμιας διάσκεψης για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα πραγματοποιηθεί στη Τζακάρτα της Ινδονησίας την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 50.000 παιδιά σκοτώθηκαν από το τσουνάμι, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τις οικογένειές τους.

    Η Γιούνισεφ προειδοποιεί ότι τα ορφανά μπορεί να γίνουν τώρα στόχος αδίστακτων συμμοριών διακίνησης παιδιών.

    Η «γενιά του τσουνάμι»

    Σύμφωνα με τη Γιούνισεφ, η Δύση οφείλει να χαράξει, κατά τη διάσκεψη στη Τζακάρτα, τέσσερις προτεραιότητες για τη «γενιά του τσουνάμι».

    Οι προτεραιότητες αυτές είναι να προσφερθούν στα παιδιά πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις που προάγουν την υγιεινή και να γίνουν προσπάθειες επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους.

    Επίσης, η Γιούνισεφ ζητά να υπάρξει μέριμνα για να μη γίνουν τα ορφανά αντικείμενα εκμετάλλευσης και να δοθούν εγγυήσεις ότι η «γενιά του τσουνάμι» θα μπορέσει να επιστρέψει στα σχολεία.

    Ήδη υπάρχουν καταγγελίες πάντως ότι ορισμένα παιδιά που βρίσκονταν σε καταυλισμούς απήχθησαν από αγνώστους.

    [27] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Ιερουσαλήμ, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία μπήκε ο προεκλογικός αγώνας των Παλαιστινίων ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 9 Ιανουαρίου. Ο επικρατέστερος διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ, αρχηγός της PLO, Μαχμούτ Αμπάς, ανέβασε τους τόνους κατά του Ισραήλ. Χθες χαρακτήρισε τη χώρα ως 'σιωνιστικό εχθρό' μετά την τελευταία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα από την οποία σκοτώθηκαν οχτώ παλαιστίνιοι.

    Πριν από μία εβδομάδα, στον καταυλισμό της Τζενίν ριζοσπαστικές ομάδες πανηγύρισαν την επίσκεψη Αμπάς, τον οποίο κουβαλούσε στους ώμους του ο tοπικός αρχηγός της οργάνωσης 'Ταξιαρχίες του αλ Ακσά' ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος. Αλλά και, η προεκλογική του εμφάνιση στον καταυλισμό Κάν Γιούνις στη λωρίδα της Γάζας, ο Αμπάς υποσχέθηκε στήριξη των ριζοσπαστικών οργανώσεων. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όμως, οι 'Ταξιαρχίες του αλ Ακσά' σε προκήρυξή τους κατηγόρησαν τον Αμπάς ότι υποσκάπτει τη δράση της οργάνωσης. Αφορμή για τη μεταστροφή αυτή έδωσε η προεκλογική δέσμευση του Αμπάς στη Ραμάλα: 'Σε καμμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση όπλων από τους Παλαιστίνιους', υπογράμμισε ο Αμπάς.

    Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Αμπάς είναι οι επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον εβραϊκών οικισμών. Ο ίδιος απορρίπτει την ένοπλη βία κατά του Ισραήλ και τάσσεται υπέρ της παθητικής αντίστασης. Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις δεν εντάσσονται λοιπόν στο σχεδιασμό του Αμπάς, και αντιστρατεύονται τους πολιτικούς του στόχους, καθώς συνεχίζουν τη δράση τους. Παρά την έντονη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, δεν έλειψαν οι επιθέσεις με ρουκέτες 'Κασάμ' και όλμους εναντίον εβραϊκών οικισμών. Αυτό ακριβώς που δεν θέλει ο Αμπάς. 'Οι επιθέσεις με ρουκέτες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Και δεν σκοπεύω να ζητήσω συγνώμη για την άποψή μου αυτή. Αυτές οι ρουκέτες δεν βοηθούν κανέναν. Στρέφονται κατά του ίδιου του λαού μας και προκαλούν αντιδράσεις της άλλης πλευράς. Αυτή την εκτίμηση δεν πρόκειται να την αναθεωρήσω', υπογράμμισε ο Αμπάς'.

    Για τον επικρατέστερο υποψήφιο των προεδρικών εκλογών, είναι μιά δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Ο ίδιος θεωρεί τη βία ως το 'λάθος μέσο' στον αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να ενσωματώσει, έστω και στο περιθώριο της ΦΑΤΑΧ, εξτρεμιστικές οργανώσεις για να περιορίσει την αντίστασή τους.

    Επιπρόσθετα, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αποχωρών αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'ανησυχεί' βλέποντας το Μαχμούτ Αμπάς να προσεγγίζει τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    [28] ΤΟ 2004 ΦΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Παρίσι, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Το έτος 2004 ήταν το πιο φονικό για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης από το 1995, ανακοίνωσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, τουλάχιστον 53 επαγγελματίες της ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους, αναφέρει η RSF, στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο. Επιπλέον 15 πρόσωπα που βοηθούσαν δημοσιογράφους ως οδηγοί ή διερμηνείς σκοτώθηκαν πέρυσι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Για δεύτερη διαδοχική χρονιά το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου ήταν το Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν 19 δημοσιογράφοι και 12 πρόσωπα που βοηθούσαν δημοσιογράφους.

    [29] ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Επιτυχής ήταν η εγχείριση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στην οποία υποβλήθηκε σε θεραπευτήριο της Αθήνας ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

    Ο δημοφιλής τραγουδιστής νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ το επόμενο 48ωρο θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της υγείας του.

    Στο πλευρό του δημοφιλούς τραγουδιστή βρίσκονται τα παιδιά του Γρηγόρης και Αννα, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μετεγχειρητική του κατάσταση.

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης εισήχθη εκτάκτως στο θεραπευτήριο πριν από δύο ημέρες.

    [30] ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΑΟΡΤΗΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Σε εγχείριση για την αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής υποβάλλεται από τις τρεις το μεσημέρι σε θεραπευτήριο της Αθήνας, ο δημοφιλής τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

    Οι θεράποντες γιατροί κρίνουν την κατάσταση της υγείας του ως εξαιρετικά κρίσιμη. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης εισήχθη στο θεραπευτήριο «Υγεία» πριν από δύο ημέρες.

    [31] "ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΕΣΑΝΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2005 (14:24 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Τα λόγια που χωρέσανε» παρουσιάζει στις 13 Ιανουαρίου (8 μμ), στον Ιανό ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης . Το βιβλίο περιλαμβάνει στιχάκια, σκίτσα, χειρόγραφα, χύμα σημειώσεις, φωτογραφίες από το 1978 ως το 2004.

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε μουσική με την κυρία Κλέλια Τερζάκη και Πολιτικές Eπιστήμες στο Πάντειο.Με τη Λίνα Νικολακοπούλου, την οποία γνώρισε στο Πάντειο και με την οποία είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού του έργου, συνεργάζονται από το 1980, με κορυφαία στιγμή το 1985 τον δίσκο Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ.

    Το 1986 μαζί με τον Ανδρέα Βουτσινά πρότειναν μιαν άλλη μορφή διασκέδασης, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου. Έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές και με σημαντικούς ερμηνευτές του θεάτρου και έχει αναδείξει εξαιρετικούς νέους ερμηνευτές.

    Από το 1990 συγκεντρώνει ελληνικά έργα που επιδέχονται μουσική ανάπτυξη και τα επεξεργάζεται Το 1997 δέχεται να αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

    Μέσα από σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού που οργάνωσε στο Χοροθέατρο Ροές σχηματίζεται από τους μαθητές του η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου Σπείρα- Σπείρα. Με την ομάδα αυτή σκηνοθέτησε την πρώτη του μουσική παράσταση με τίτλο Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο και συνεχίζουν να παρουσιάζουν παραστάσεις μέχρι σήμερα (7 παραγωγές και Παιδική Σκηνή), στη μόνιμη καλλιτεχνική του στέγη στον Πολυχώρο Αθηναΐς.

    Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας Αυτή η νύχτα μένει του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με το Βραβείο Τηλεοπτικής Mουσικής 2000 για τη μουσική στην τηλεοπτική σειρά Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες και με το Βραβείο Αρίων 2002 για το soundtrack της ταινίας του Nίκου Παναγιωτόπουλου Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου.

    Τον περασμένο Μάιο συνέθεσε και δίδαξε χορικά του Οιδίποδα στους τελειόφοιτους της RADA (Royal Academy of Dramatic Arts) στο Λονδίνο, για την παράσταση INSTALLATION 496.Έχει ηχογραφήσει 40 δίσκους και έχει συνθέσει μουσική σε πάνω από 50 έργα για το θέατρο.

    [32] ΟΙ ΦΩΤΑΡΟΙ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Πολύγυρος, 5 Ιανουαρίου 2005 (13:40 UTC+2)

    Το έθιμο - δρώμενο «Οι Φωταροί», αναβιώνει αύριο στις 2.00 μμ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοκάστρου, στο προαύλιο των γραφείων του Πολιτιστικού Συλλόγου (πρώην Δημοτικό Σχολείο). Παραμονή αλλά και ανήμερα των Θεοφανείων, πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια, στο Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής οι «Φωταροί» ,ένα έθιμο με μορφή δρώμενου, που ίσως είναι και μοναδικό, σε ότι αφορά το εθιμοτυπικό του, στον ελληνικό χώρο. Την ονομασία του την οφείλει στο ότι πραγματοποιείται την ημέρα των Φώτων. Το λαϊκό δρώμενο είναι το σα μια μορφή λαϊκού θεάτρου, με την συλλογική συμμετοχή μιας ομάδας ατόμων από την ίδια κοινότητα. Αυτή η λαϊκή ομάδα συντηρεί, διατηρεί και αναβιώνει αυτή την πρωτότυπη και αυθεντική παράδοση του τόπου.

    Προάγγελος της τέλεσης του δρώμενου είναι το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας στην εκκλησία του χωριού μας, το απόγευμα της παραμονής των Θεοφανείων. Την παραμονή λοιπόν και κατά το σούρουπο μαζεύονται οι Φωταροί στην εκκλησία του χωριού, στον Αϊ-Θανάση. Αφού χτυπήσουν την καμπάνα, ορκίζεται ο «Βασιλιάς». Η «ορκωμοσία» είναι απλή και συμβολική. Μπροστά στην εικόνα του Αγίου κάνει τρεις μετάνοιες για να πάρει την ευλογία του. Είναι αυτός που θα φορέσει την παραδοσιακή κάπα των βοσκών και τα κουδούνια και θα σύρει το χορό την άλλη μέρα.

    Στη συνέχεια όλοι οι Φωταροί γυρίζουν τα σπίτια του χωριού προσφέροντας απλόχερα την ευθυμία και τη χαρά σε όλους τους συγχωριανούς και λέγοντας τα κάλαντα των Φώτων. Αυτά έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, αφού υπάρχει τραγούδι για κάθε μέλος της οικογένειας. Υπάρχει τραγούδι, α) για τον «Άρχοντα και την Αρχόντισσα» δηλαδή τον νοικοκύρη του σπιτιού και τη σύζυγό του, β) για το «Λεβέντη» δηλαδή για το ελεύθερο αγόρι του σπιτιού, γ) για την «Κόρη» την ελεύθερη κοπέλα, δ) το «Αστρούδι» δηλαδή το μικρό παιδί της οικογένειας, ε) για την «Πόζα» δηλαδή τη χήρα γυναίκα και στ) τέλος όλα τα κάλαντα τελειώνουν με τα «Σπίτια» το τραγούδι του σπιτιού. Βέβαια όπως είναι φυσικό, ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας λέγονται και οι ανάλογες στροφές του τραγουδιού.

    Σε κάθε σπίτι η νοικοκυρά έχει ετοιμάσει τα απαραίτητα κεράσματα για τους Φωταρούς. Υπάρχει παντού ένα ποτήρι τσίπουρο καθώς και μεζέδες, αλλού νηστίσιμους μιας και είναι μέρα νηστείας και αλλού λουκάνικο και χοιρινό από το γουρούνι που σφάχτηκε τα Χριστούγεννα. Το τσίπουρο είναι απαραίτητο για να ζεστάνει τους Φωταρούς σε μια τόσο κρύα νύχτα, αλλά και να τους ευθυμήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους από σπίτι σε σπίτι.

    Ανήμερα των Θεοφανείων αφού οι Φωταροί έχουν γυρίσει όλα τα σπίτια του χωριού το βράδυ της παραμονής, τελευταίο σπίτι αφήνουν, για τη μέρα των Φώτων, το σπίτι του παπά. Όταν σχολάσει η εκκλησία και έχει γίνει ο Αγιασμός των νερών, πηγαίνουν και στον παπά του χωριού, για τον οποίο υπάρχει ιδιαίτερο τραγούδι.

    Το μεσημέρι, ο κόσμος έχει ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία ή στον προαύλιο χώρου του συλλόγου, (πρώην Δημοτικό σχολείο), και περιμένει να δει το πατροπαράδοτο έθιμο. Σε λίγο ακούγεται ο ήχος των μεγάλων κουδουνιών και οι Φωταροί κάνουν την εντυπωσιακή εμφάνισή τους. Πρώτος, με την περίεργή του περιβολή, εμφανίζεται ο «Βασιλιάς». Ακολουθούν οι Φωταροί και τελευταίος βγαίνει ο μάγειρας, κρατώντας δεμένο σε ένα μικρό κοντάρι το λουκάνικο. Όλοι που είναι στο χορό, κρατούν στα χέρια τους από ένα ξύλινο σπαθί, για να ξυλοφορτώσουν αυτούς που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο.

    Στη μέση του χορού μπήγεται το μικρό κοντάρι, που πάνω του είναι δεμένο το λουκάνικο και γύρω από αυτό αρχίζουν τον χορό οι Φωταροί. Σκοπός του εθίμου είναι όποιος θέλει, από τον κόσμο που παρακολουθεί, να προσπαθήσει να πάρει το λουκάνικο. Από την άλλη μεριά οι Φωταροί είναι αυτοί που φυλάνε με τις μαχαίρες το λουκάνικο και δεν επιτρέπουν σε κανένα να το πάρει. Κεντρικό «πρόσωπο» του εθίμου είναι το λουκάνικο! Αυτός που θα καταφέρει τελικά να το πάρει, θα είναι ο καλότυχος της χρονιάς.

    Ο χορός αρχίζει. Ο «βασιλιάς» που χορεύει πρώτος με τη μαχαίρα του κάνει διάφορες κινήσεις-κόλπα, που και οι υπόλοιποι Φωταροί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Βασιλιάς έχει το δικαίωμα σ΄ αυτόν που δεν υπακούσει να τον τιμωρήσει χτυπώντας τον με τη μαχαίρα. Όσοι βρίσκονται έξω από το χορό προσπαθούν να πάρουν το λουκάνικο. Οι πιο τολμηροί που θα δοκιμάσουν, θα δεχτούν χτυπήματα από όλους τους Φωταρούς. Ο χορός θα τελειώσει όταν θα έρθει κάποιος απ΄ έξω από το χορό και θα καταφέρει να πάρει το λουκάνικο. Οι μαχαίρες πετιούνται στη μέση του χορού και ο χώρος είναι έτοιμος για να δεχθεί όλους τους καλεσμένους, που όλη αυτή την ώρα, παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τα δρώμενα. Σε λίγο στήνεται μεγάλος χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου και κρατάει μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος. Σε όλη τη διάρκεια του γλεντιού μοιράζεται στους καλεσμένους άφθονο κρασί και νόστιμα λουκάνικα.

    ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

    Όπως συμβαίνει με πολλές εθιμικές εκδηλώσεις, έτσι και οι Παλαιοκαστρινοί ερμηνεύουν το δρώμενό τους σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όπως σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, έτσι και στο χωριό μας, έρχονταν οι Τούρκοι και μάζευαν το φόρο της δεκάτης. Μέσα στο χειμώνα είχε τελειώσει πια και η συγκομιδή των καρπών της γης με αποτέλεσμα τα κελάρια των χωριανών να είναι γεμάτα. Έρχονταν λοιπόν οι Τούρκοι στο χωριό για να εισπράξουν τον παραπάνω φόρο, άλλοτε σε είδος και άλλοτε σε χρήμα. Οι Έλληνες για να τους ξεγελάσουν και να γλιτώσουν τους φόρους, οργάνωναν τραπέζια όπου μεθούσαν τους Τούρκους αξιωματούχους και τους έβαζαν να υπογράψουν χαρτιά, στα οποία φαίνονταν ότι δεν τους χρωστούσαν τίποτα. Έτσι γλίτωναν από αυτόν τον αβάσταχτο φόρο.

    Σύμφωνα με μελέτες και καταγραφές διαφόρων Ερευνητικών Κέντρων Λαογραφίας στην Ελλάδα τέτοιου είδους έθιμα-δρώμενα έχουν τις ρίζες τους στις διονυσιακές τελετές της αρχαίας Ελλάδας.Οι Φωταροί του Παλαιοκάστρου με το γενικότερο τελετουργικό πλαισίωμα, είναι μια τοπική παραλλαγή του εθίμου των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου, με άμεση αναγωγή σε στοιχεία του Διονυσιακού λατρευτικού κύκλου.Ότι δηλαδή ο Βασιλιάς φοράει ταλαγάνι, οι κουδούνες και το μαξιλάρι-καμπούρα, ο μάγειρας ντυμένος τσολιάς, οι μιμητικές κινήσεις των Φωταρών, το κέντρο του ενδιαφέροντος ένα λουκάνικο, τα κεράσματα (κρασί φαγητό), ο χορός, οι ευχές και τέλος η ενεργή συμμετοχή του κόσμου, είναι πυρήνας πολλών αγροτικών τελετουργιών που έχουν ως κύριο σκοπό την καλοχρονιά και συμβολίζουν την αναγέννηση της γης ενόψει της άνοιξης που έρχεται. Απόηχος μακρινός από τις τελετουργίες σηματοδοτεί την καταγωγή νεοελληνικών δρώμενων όπως οι Φωταροί του Παλαιοκάστρου.

    [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ "ΜΙΚΡΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ

    Ξάνθη, 5 Ιανουαρίου 2005 (11:14 UTC+2)

    Ομιλία του φιλολόγου και τραγουδοποιού και Γιώργου Φραντζολά, με θέμα «Μικρή πράσινη θάλασσα Οδυσσέα Ελύτη ή πως γεννιέται ένα ποίημα» διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στις 10 Ιανουαρίου στην Ξάνθη (Αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη). Η παρουσίαση θα γίνει με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών και το ποίημα θα αναδύεται μέσα από πίνακες Ελλήνων και Ευρωπαίων Ζωγράφων καθώς και από εικαστικά έργα του ίδιου του ποιητή.

    Το ποίημα «Μικρή Πράσινη Θάλασσα» όπως αναφέρει ο Γιώργος Φρατζολάς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη καθώς αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το ίδιο το ποίημα. Επομένως η ομιλία θα είναι και ένα μάθημα στην ποιητική του Ελύτη, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο ο ποιητής έχτιζε τα ποιήματα του.

    Ο Γιώργος Φρατζολάς είναι φιλόλογος στο 3ο λύκειο Ξάνθης. Έχει δημοσιεύσει γραπτά λογοτεχνικά κείμενα και δοκίμια που αφορούν στην λογοτεχνία και στη σχέση του λόγου με τον ρυθμό και την μουσική .Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σύνθεση και την στιχουργία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 January 2005 - 19:14:02 UTC