Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [02] ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [03] ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2005
  • [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [05] ΣΤΙΣ 12/1 Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ν.Α.
  • [07] ΚΚΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [08] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [09] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
  • [10] ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΣΩΣΕ 35 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΟ ΠΝΙΓΜΟ ΣΤΗΝ ΤΑΫΛΑΝΔΗ
  • [11] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 4,2% ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ Α/Κ ΤΟ 2004
  • [13] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΑ
  • [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [15] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΜΕΧΑ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ
  • [17] Α. ΓΚΙΟΥΛ: "ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η
  • [18] Κ. ΚΛΗΡΙΔΗ: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ"
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-ΑΚΕΛ
  • [20] Ο Κ. ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ''ΑΝΟΙΓΜΑ'' ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [21] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [22] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΑΕΚ-ΠΑΟ
  • [23] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ"
  • [24] ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΟΥΡΣΚ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [25] ΑΜΠΑΣ: Ο ΚΟΡΕΪ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝ ΕΚΛΕΓΩ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [26] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΛ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [27] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
  • [28] ΣΥΝΕΧΙΖEΤΑΙ Ο "ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΜΙΧΑΗΛ"
  • [29] ΤΟ "ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ" ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • [01] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον 80 τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με άλλη εμπορική κοντά στη Μπολόνια, στην κεντρική Ιταλία σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ιταλικών αρχών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Βερόνα-Μπολόνια εκτροχιάστηκε και τα υπόλοιπα βαγόνια τινάχτηκαν στο αέρα. Και τα δύο τρένα βρίσκονταν σε τμήμα του δικτύου με μονή σιδηροτροχιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Και οι τέσσερις μηχανοδηγοί των συρμών είναι νεκροί, σύμφωνα με το ANSA. Η επιβατική αμαξοστοιχία είχε περίπου 100 επιβάτες.

    [02] ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Τζακάρτα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Δώδεκα μέρες μετά σεισμό έντασης 9 Ρίχτερ και τα φονικά παλιρροιακά κύματα που ακολούθησαν, οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν από τις τεράστιες καταστροφές. Στην Σρι Λάνκα ένας ιερέας, ο πάτερ Σάντερς περιέγραψε πως έσωσε τα 26 παιδάκια του ορφανοτροφείου του. Τριάντα δύο άνθρωποι εκ των οποίων τα 26 παιδιά μπήκαν σε μια βάρκα και διέσχισαν την μικρή λίμνη που υπάρχει πίσω από το ορφανοτροφείο. Στο Άτσεχ της Ινδονησίας ένας 6χρονος βρέθηκε στο νοσοκομείο μόνος με σπασμένο πόδι. Έχει μόνο τους γιατρούς να ενδιαφέρονται για αυτόν αφού οι δικοί του έχουν χαθεί.

    Στη νοτιοανατολική Ασία τουλάχιστον 440 Βρετανοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε από τις τοπικές αρχές να μην θάβουν τους ξένους υπηκόους σε ομαδικούς τάφους. Πάντως, ο αριθμός των νεκρών από τη θεομηνία έχει ξεπεράσει τους 165.000.

    Την ίδια ώρα στην Ινδία ένας 16χρονος κατέγραψε σε βίντεο τα κύματα μην έχοντας τι άλλο να κάνει αφού το πλοιάριο που επρόκειτο να τους πάρει από το μνημείο Βιβεκανάντα σε ένα μικρό νησάκι 500 μέτρα από τις νότιες ακτές είχε καθυστερήσει. Αυτό που δεν είχε προβλέψει ήταν οι επιπτώσεις αυτών των κυμάτων.

    Συγκλονιστική είναι η ιστορία και ενός ζευγαριού αμερικανών του Ρονγκ Σι και της Γιαν Σουν οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες έψαχναν την κόρη τους την 25χρονη Χάνα η οποία μόλις είχε τελειώσει το πανεπιστήμιο και είχε πάει διακοπές στην Ταϊλάνδη.

    Σοκαρισμένος από τις εικόνες καταστροφής που αντικρίζει στην Ινδονησία όπου βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναρωτήθηκε που έχουν πάει οι άνθρωποι.

    [03] ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (13:30 UTC+2)

    Κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία θα είναι το 2005, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση θα πρέπει να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, με βάση όχι μόνο τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά όλους τους εξωστρεφείς κλάδους, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης.

    Στο σκηνικό αυτό, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες φαίνεται ότι εστιάζεται σε κυρίως τρία πεδία: στην εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, όπως αυτός έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, στην περαιτέρω επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ και στην υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να δοθεί νέα πνοή στην περιφέρεια.

    Σε ό, τι αφορά το Γ' ΚΠΣ, η πρόοδος είναι ήδη εμφανής, αφού η απορρόφηση έφτασε στο 32% από 22% πριν από δέκα μήνες, όπως δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, παρουσία των υφυπουργών Πέτρου Δούκα, Αδάμ Ρεγκούζα και Χρήστου Φώλια.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε: "Είχαμε μια πολύ λεπτομερή και εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο. Κάναμε ανασκόπηση των πρωτοβουλιών που πήρε το υπουργείο τους τελευταίους δέκα μήνες και αναφέρομαι ειδικότερα στις πρωτοβουλίες με τον νέο αναπτυξιακό για την ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας και με τον νέο φορολογικό νόμο, που στόχος του είναι να τονώσει την ανάπτυξη και να απλοποιήσει τις διαδικασίες".

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι επί τάπητος τέθηκαν και τα θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ έμφαση δόθηκε και στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε ό, τι αφορά την πορεία υλοποίησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    "Επίσης, είχαμε λεπτομερή συζήτηση για τις πρωτοβουλίες του νέου χρόνου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο με βάση έναν τομέα, τον κατασκευαστικό, αλλά όλους τους εξωστρεφείς τομείς και να υλποιηθεί ο προϋπολογισμός όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή", πρόσθεσε ο υπουργός.

    'Οπως είπε, το 2005 θα είναι κρίσιμη χρονιά για την οικονομία, αφού -μεταξύ άλλων- θα αναληφθούν νέες σημαντικές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της οικονομίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες ("έχουμε λάβει απόφαση για γίνει πολύ πιο φιλική η σχέση του πολίτη με την εφορία. Θα υπάρξει απλοποίηση, χάρη και στις νέες τεχνολογίες", ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης).

    Επίσης, στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσεται, όπως προαναφέρθηκε, η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου. "Η ανάπτυξη της περιφέρειας είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και μέσα στους επόμενους μήνες όλοι μας θα ασχοληθούμε με την υλοποίηση του νέου νόμου, για την ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο Γ΄ ΚΠΣ και για να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός όπως έχει ψηφιστεί", κατέληξε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου._

    [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (13:01 UTC+2)

    Μέτρα για την πάταξη της γραφειοκρατίας, αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών, που είχε συσταθεί με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.3242/ 2004, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση της έκδοσης όλων των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής του ν.3242/2004, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, ως το τέλος Μαρτίου του 2005, σύμφωνα και με τη σχετική δέσμευση που είχε αναληφθεί στη Βουλή, κατά την ψήφιση του ως άνω νόμου.

    Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση κατάργηση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών που αφορούν: Την επικύρωση του γνησίου της υπογραφής και τη βεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Οι διαδικασίες αυτές θα αντικατασταθούν, κατά βάση, ιδίως με την απλή επίδειξη, από τον Πολίτη, του δελτίου ταυτότητας ή άλλου ισοδύναμου πιστοποιητικού ( π.χ. διαβατηρίου σε ισχύ).

    Εξάλλου, αποφασίστηκε η άμεση απλοποίηση της διαδικασίας επικύρωσης των φωτοτυπιών δημόσιων εγγράφων, τις οποίες προσκομίζουν οι Πολίτες σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η γενίκευση και επιτάχυνση των διαδικασιών της αυτεπάγγελτης αναζήτησης, από κάθε υπηρεσία, είτε των εγγράφων που κατέχουν άλλες υπηρεσίες είτε των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλει, οι Πολίτες, σε άλλη υπηρεσία.

    Τέλος, αποφασίστηκε η αξιοποίηση, για όλες τις πιο πάνω ενέργειες, των δυνατοτήτων τις οποίες θα παρέχουν πλέον τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), μετά τη σταδιακή μετατροπή τους σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

    [05] ΣΤΙΣ 12/1 Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    ΑΘήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (10:57 UTC+2)

    Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα γίνει η ιστορικής σημασίας ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Εκθεση σχετικά με τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα συντάχτηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τόσο οι ευρωβουλευτές όσο και οι εθνικοί βουλευτές. Στη συνέχεια το κείμενο που προτάθηκε από τη Συνέλευση αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας Διακυβερνητικής Διάσκεψης στην οποία συμμετείχε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κείμενο αυτό, που υπογράφτηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004, βρίσκεται τώρα σε φάση επικύρωσης από τα 25 κράτη μέλη.

    Η διαδικασία επικύρωσης

    Η επικύρωση του Συντάγματος θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις συνταγματικές ρυθμίσεις καθενός από τα είκοσι πέντε κράτη μέλη, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με το άρθρο IV- 447.2 του Συντάγματος, το τελευταίο θα τεθεί σε ισχύ "την 1 Νοεμβρίου 2006, εφόσον έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα επικύρωσης ή άλλως την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα που ακολουθεί την κατάθεση του εγγράφου επικύρωσης του υπογράφοντος κράτους που προέβη τελευταίο στην ενέργεια αυτή".

    Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την επικύρωση σε κάποιο από τα κράτη μέλη, όπως συνέβη στη Δανία και την Ιρλανδία στο παρελθόν; Το Σύνταγμα δεν περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη διάταξη για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου. Στις "Δηλώσεις σχετικά με τις Διατάξεις του Συντάγματος", ωστόσο, που αποτελούν τμήμα του τελευταίου, αναφέρεται ότι "εάν μετά από παρέλευση δύο ετών από την υπογραφή της Συνθήκης, τα τέσσερα πέμπτα των κρατών μελών έχουν επικυρώσει την εν λόγω Συνθήκη και ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν δυσχέρειες όσον αφορά την επικύρωση αυτή, το θέμα υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

    Δυο από τα κράτη μέλη που ήδη προχώρησαν στην επικύρωση δια της κοινοβουλευτικής οδού είναι η Λιθουανία και η Ουγγαρία. Στην πρώτη το Σύνταγμα υπερψηφίστηκε από το εθνικό Κοινοβούλιο στις 11 Νοεμβρίου 2004 με 84 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές. Στη δεύτερη οι Ούγγροι βουλευτές ενέκριναν το Σύνταγμα στις 20 Δεκεμβρίου 2004 με 322 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 8 αποχές.

    Σε δυο κράτη, τη Γερμανία και το Βέλγιο, τα εθνικά Συντάγματα δεν προβλέπουν δημοψήφισμα και επομένως θεωρείται απίθανο να ζητηθεί σε αυτό το στάδιο η λαϊκή ετυμηγορία. Στην Τσεχική Δημοκρατία η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι πιθανή, αλλά ούτε εκεί έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

    Δημοψηφίσματα

    Μέχρι στιγμής, η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος έχει αποφασιστεί σε εννέα χώρες. Από αυτές μόνο σε δύο έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία τους: στην Ισπανία (20 Φεβρουαρίου 2005) και στο Λουξεμβούργο (10 Ιουλίου 2005).

    Στη Γαλλία το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι του 2005 και στις Κάτω Χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2005.

    Στην Πορτογαλία ένα δημοψήφισμα είχε αρχικά προβλεφθεί για τις αρχές του έτους αλλά λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Φεβρουάριο, θεωρείται απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν τον Απρίλιο.

    Τα δημοψηφίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία αναμένονται στις αρχές του 2006.

    Στην Πολωνία και την Ιρλανδία δεν έχει ακόμη οριστεί κάποια ημερομηνία.

    Κοινοβουλευτική διαδικασία

    Τα έντεκα αλλά κράτη επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό για την επικύρωση του Συντάγματος. Τα κράτη αυτά είναι: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

    3. Σύνοψη του Σχεδίου ψηφίσματος που υποβάλλεται στην ολομέλεια

    Υιοθετώντας με 20 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 3 αποχές την έκθεση των κ.κ. Richard CORBETT (ΣΕΚ, UK) and Inigo M?NDEZ DE VIGO (ΕΛΚ/ΕΔ, ES) η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ενέκρινε τη Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος για την Ευρώπη και υποστήριξε ανεπιφύλακτα την επικύρωσή της.

    Η έκθεση αποτελείται από το ψήφισμα και την αιτιολογική έκθεση. Το πρώτο, που έχει συνταχθεί σε μια γλώσσα προσιτή στο ευρύ κοινό, έχει ως στόχο να εξηγήσει στους πολίτες ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Συντάγματος. Η δε αιτιολογική έκθεση είναι ένα μακροσκελέστερο έγγραφο το οποίο ανακεφαλαιώνει με περισσότερες λεπτομέρειες τις αλλαγές που θα επέλθουν με το Σύνταγμα. Να σημειωθεί ότι οι δυο εισηγητές κάνουν λόγο για "Σύνταγμα" και δεν χρησιμοποιούν τον όρο "συνταγματική συνθήκη".

    Στο ψήφισμα τονίζεται ότι "συνολικά εξεταζόμενο το Σύνταγμα αποτελεί εύλογο συμβιβασμό και τεράστια βελτίωση σε σχέση με τις ισχύουσες Συνθήκες, και ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοσθεί θα φέρει ορατά οφέλη για τους πολίτες (και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια, ως δημοκρατικών εκπροσώπων τους), τα κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών και των τοπικών αρχών τους), την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επομένως ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Οι βελτιώσεις αυτές συνιστούν τους τέσσερις πυλώνες της έκθεσης:

    Μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τη φύση και τους στόχους της Ένωσης: οι συνθήκες θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο και ευανάγνωστο έγγραφο, επικυρώνεται η διττή νομιμότητα της Ένωσης, με τη διευκρίνηση ότι αυτή αποτελεί Ένωση κρατών και πολιτών, ο κατάλογος των αξιών που είναι κοινές σε όλα τα κράτη μέλη καθίσταται σαφέστερος και επεκτείνεται, η σύγχυση των όρων "Ευρωπαϊκή Κοινότητα" και "Ευρωπαϊκή Ένωση" θα τερματιστεί, τα ευρωπαϊκά νομοθετικά κείμενα απλοποιούνται, τα σύμβολα της Ένωσης αναφέρονται στο Σύνταγμα, μια ρήτρα αλληλεγγύης περιλαμβάνεται ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή φυσικής καταστροφής.

    Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ενισχυμένος ρόλος στον κόσμο: επεκτείνεται η λήψη αποφάσεων βάσει της ειδικής πλειοψηφίας, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει διάρκεια δυόμισι χρόνων, ο αριθμός των μελών της Επιτροπής θα μειωθεί, θα αυξηθεί σημαντικά η προβολή της Ένωσης και ο ρόλος της ως παγκόσμιου παράγοντα λόγω της θέσπισης της θέσης ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών, της δημιουργίας μιας ενιαίας υπηρεσίας εξωτερικής δράσης και της απόδοσης στην Ένωση νομικής προσωπικότητας.

    Περισσότερη δημοκρατική ευθύνη: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίζει κατά κανόνα επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο για τη νομοθεσία της Ένωσης, το Συμβούλιο θα συνεδριάζει δημόσια όταν συζητεί και εγκρίνει νομοθεσία της Ένωσης, τα εθνικά κοινοβούλια θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εκφράζουν αντιρρήσεις σε σχέδια νόμων εάν νομίζουν ότι αυτά υπερβαίνουν το πεδίο αρμοδιοτήτων της Ένωσης, τα εθνικά κοινοβούλια θα παραλαμβάνουν έγκαιρα όλες τις νομοθετικές προτάσεις της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλες οι δαπάνες της Ένωσης θα εγκρίνονται τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο

    Περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες: ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για ορισμένα θέματα για τα οποία κρίνουν πως απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή του Συντάγματος, οι ιδιώτες θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου

    Η έκθεση απορρίπτει, τέλος, κάποιες αβάσιμες κριτικές. Συγκεκριμένα αναφέρεται το εξής: "Το Σύνταγμα έχει υποστεί κάποιες κριτικές σε δημόσιες συζητήσεις οι οποίες δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό περιεχόμενο και τις νομικές συνέπειες των διατάξεών του διότι το Σύνταγμα δεν θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κεντρικού υπερκράτους, θα ενισχύσει και δεν θα μειώσει την κοινωνική διάσταση της Ένωσης και δεν αγνοεί τις ιστορικές και πνευματικές ρίζες της Ευρώπης αφού αναφέρεται στην πολιτιστική, θρησκευτική και ανθρωπιστική κληρονομιά της".

    [06] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    «Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σίγουρος ότι η βοήθεια που προσέφερε θα πιάσει τόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε σήμερα στα γραφεία του κόμματος, με θέμα τη μεγάλη καταστροφή στη Ν.Α. Ασία και τη χορηγούμενη βοήθεια προς τις πληγείσες χώρες.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε την κινητοποίηση και την προσφορά των Ελλήνων που ξεπέρασε -όπως ανέφερε- κάθε προσδοκία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει συστηματικά και με διαφάνεια τη διανομή της, ώστε «η βοήθεια να δοθεί όπως πρέπει, εκεί που πρέπει» και «ο ελληνικός λαός να είναι σίγουρος ότι αυτά που προσέφερε θα πιάσουν τόπο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε, επίσης, την κινητοποίηση των πολιτών σε όλο τον πλανήτη, τονίζοντας ότι οι πολίτες ξεπέρασαν τις κυβερνήσεις, ο οποίες -όπως ανέφερε- πρέπει «να ανταποκριθούν στο μέτρο που ανταποκρίθηκαν οι πολίτες», ενώ τόνισε και την ανάγκη «να υπάρξει ένας διεθνής, αποτελεσματικός συντονισμός».

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι πολιτική πράξη για το ΠΑΣΟΚ. «Καλούμε τα μέλη και τους φίλους να συνεχίσουν μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό να συμβάλλουν στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των λαών που έχουν πληγεί», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [07] ΚΚΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    «Κανένα δικαίωμα δεν αναγνωρίζουμε στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και σε άλλους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού να συντάσσουν εκθέσεις για το τι γίνεται ή δεν γίνεται στην Ελλάδα, όπως η τελευταία για τον «αντισημιτισμό». Αυτές οι εκθέσεις αποτελούν πολιτική παρέμβαση και είναι εκ του πονηρού», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Εκείνο που ενοχλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός συντάσσεται με το δίκιο των Παλαιστινίων και όχι με τα εγκλήματα - πολιτική της κρατικής και κυβερνητικής εξουσίας του Ισραήλ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [08] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ουάσινγκτον, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Αναφορές στην Ελλάδα περιέχει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τον αντισημιτισμό, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2004.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο βανδαλισμός των εβραϊκών μνημείων στην Ελλάδα συνεχίστηκε κατά την παραπάνω περίοδο και γίνεται αναφορά σε περιστατικά βανδαλισμού σε εβραϊκά μνημεία στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση καταδίκασε τα περιστατικά.

    Επιπλέον, τονίζεται ότι η «Χρυσή Αυγή» έγραψε αντισημιτικά συνθήματα σε γέφυρες και άλλα σημεία.

    Σύμφωνα με την έκθεση, μερικά σχολικά βιβλία, εξακολουθούν να έχουν αρνητικές αναφορές για τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Εβραίους.

    Το Κέντρο Βίσενθαλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία τον Νοέμβριο του 2003 προειδοποιώντας τους Εβραίους επισκέπτες για «την αποτυχία της Ελλάδας να κάμψει τον αυξανόμενο αντισημιτισμό», ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ηγέτες της τοπικής εβραϊκής κοινότητας δεν υποστηρίζουν την οδηγία.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΤ, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του στο πασχαλινό έθιμο του καψίματος ομοιώματος του Ιούδα.

    Περαιτέρω, αναφέρει ότι συνεχίζει να υπάρχει αντισημιτισμός, τόσο σε εξτρεμιστικά έντυπα, όσο και στον υπόλοιπο Τύπο. Σύμφωνα με την έκθεση, η γραμμή ανάμεσα στην αντίθεση στις πολιτικές του Ισραήλ σε ότι αφορά το Παλαιστινιακό και στην στάση απέναντι στους Εβραίους είναι συχνά θολή και αυξάνει τα αντισημιτικά συναισθήματα στα ΜΜΕ και στο κοινό.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αποκάλεσε τους Εβραίους «ρίζα του κακού», ενώ υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, που εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, υποστηρίζει τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

    Από την άλλη μεριά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η κυβέρνηση καταδίκασε όλες τις πράξεις βανδαλισμού και παρέχει 24ωρη αστυνομική προστασία στα γραφεία της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Επίσης, σημειώνει ότι οι Εβραίοι ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, καθώς και ότι η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε, μετά από ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή, Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

    [09] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:13 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη ενώπιον του ελληνικού λαού για την ταχεία, αποτελεσματική και πλήρη διάθεση της υλικής, καθώς βέβαια, και της οικονομικής βοήθειας που ο ελληνικός λαός με διάθεση αλληλεγγύης προσέφερε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, με αφορμή σχόλια για την αποτελεσματική διάθεση της βοήθειας προς τους πληγέντες της Ν.Α. Ασίας.

    «Σημειώνουμε ότι αντίστοιχες επιχειρήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, με ευθύνη των κυβερνήσεων, είχαν αποτύχει και λόγω των ρυθμών που διοχετεύτηκε η βοήθεια και λόγω των φορέων που είχαν επιλεγεί για την διεκπεραίωσή τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Χωρίς ίχνος στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης, και ακριβώς για να μην δημιουργηθούν εμπλοκές ή και δυσμενείς εντυπώσεις, επισημαίνουμε εγκαίρως τα παραπάνω -που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται στο συναίσθημα του ελληνικού λαού- προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    [10] ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΣΩΣΕ 35 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΟ ΠΝΙΓΜΟ ΣΤΗΝ ΤΑΫΛΑΝΔΗ

    Χάγη, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια περιγράφουν τα ολλανδικά ΜΜΕ τις πράξεις του Έλληνα εκπαιδευτή καταδύσεων Νίκου Ιωαννίδη (γιου του διευθυντή του γραφείου του ΕΟΤ Ολλανδίας, Στ. Ιωαννίδη) στην Ταϊλάνδη, όπου έσωσε, όπως διαβεβαιώνουν Ολλανδοί τουρίστες, 35 άτομα από βέβαιο πνιγμό.

    Η αυτοθυσία του νεαρού Έλληνα έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στα ολλανδικά ΜΜΕ, τα οποία φιλοξενούν δηλώσεις Ολλανδών άρτι αφιχθέντων από την Ταϊλάνδη που εκφράζουν το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους για τον Ιωαννίδη, προτρέποντας τις ολλανδικές αρχές να του απονείμουν τιμητική διάκριση.

    Ενδεικτική του κλίματος είναι και η εκτενής συνέντευξη που παραχώρησε ο νεαρός Έλληνας στην έγκυρη εφημερίδα NCR Handelsblad.

    Ο Νίκος Ιωαννίδης αφηγείται τις δραματικές εμπειρίες που βίωσε τόσο κατά τη διάρκεια του καταστροφικού τσουνάμι, όσο και στη συνέχεια, προσφέροντας εθελοντικά βοήθεια επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες, στα θύματα της φοβερής καταστροφής στο τουριστικό θέρετρο Koh Phi Phi, 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πουκέτ, όπου διατηρούσε σχολή καταδύσεων. Πάντως, αποφεύγει να αναφερθεί στις "ηρωικές" πράξεις που του αποδίδονται, δηλώνοντας με σεμνότητα ότι και άλλοι, εκτός από εκείνον, συνέβαλαν αποφασιστικά στις προσπάθειες διάσωσης.

    [11] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Αντίθετος με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι ο Συνασπισμός, ο οποίος «καταδικάζει τη σχεδιαζόμενη αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων» και εκτιμά ότι «πρόκειται για καθαρό βήμα εξόντωσης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας των απασχολούμενων στο εμπόριο».

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΝ έχει ως εξής:   

    «Ο ΣΥΝ καταδικάζει τη σχεδιαζόμενη αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Πρόκειται για καθαρό βήμα εξόντωσης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας των απασχολούμενων στο εμπόριο.

    »Η απελευθέρωση του ωραρίου θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς των πολυκαταστημάτων και των Σούπερ Μάρκετ και τις ολιγοπωλιακές δομές σε βάρος των καταναλωτών.

    »Οι άνεργοι που θα προκύψουν από το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι πολλαπλάσιοι από τους προσλαμβανόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

    »Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις πάγιες προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για λειτουργικό ωράριο 50-52 ωρών, με κλείσιμο το Σάββατο στις 4:00 μ.μ. και διασφάλιση της αργίας της Κυριακής», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, 10/1/05, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στις 10:30 π.μ. θα έχει συνάντηση σχετικά με το ωράριο με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ , ενώ στις 3:30 μ.μ. θα έχει συνάντηση για το ίδιο θέμα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπάλλήλων Ελλάδας.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 4,2% ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ Α/Κ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 4,2% εμφάνισε το 2004 το ενεργητικό της αγοράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων, το οποίο διαμορφώθηκε στα 31,6 δισ. ευρώ, από 30,4 δισ. ευρώ το 2003, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

    Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2004 το συνολικό ενεργητικό των Α/Κ αυξήθηκε κατά 324 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε στα 31,65 δισ. ευρώ, από 31,32 δισ. ευρώ του τέλους Νοεμβρίου.

    Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές στον τομέα των ενεργητικών παρατηρήθηκαν στα Μετοχικά Εσωτερικού (+3,4%), στα Μικτά Διεθνή (+11,5%) και στα Ομολογιακά Εξωτερικού και Διεθνή (+3,1% και 3,5% αντίστοιχα).

    Σε επίπεδο έτους ενισχύθηκε το ενεργητικό σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών, με σημαντικότερες τις μεταβολές στα Μετοχικά Εξωτερικού (+29,1%), στα Ομολογιακά Εξωτερικού και Διεθνή (+41,5% και +76,6% αντίστοιχα), στα Διεθνή Διαχείρισης Διαθεσίμων (+87,4%) και στις κατηγορίες Μικτών εξωτερικού και Διεθνών.

    Στον τομέα των εισροών/εκροών κεφαλαίων, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου σημειώθηκαν σημαντικές εισροές στα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού (100,6 εκατ. ευρώ), Ομολογιακά Εξωτερικού και Διεθνή (25,6 και 36,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), και στα Μικτά Εσωτερικού και Διεθνή (35,3 και 36 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ εκροές σημειώθηκαν στα Διεθνή Διαχείρισης Διαθεσίμων (79,1 εκατ. ευρώ) και στα Μετοχικά Εσωτερικού (15,2 εκατ. ευρώ).

    Σε επίπεδο έτους, οι σημαντικότερες εισροές κεφαλαίων σημειώθηκαν στα Ομολογιακά Εξωτερικού και Διεθνή (272,1 και 495,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), στα Μετοχικά Εξωτερικού (174,2 εκατ. ευρώ), στα Μικτά Διεθνή (298,5 εκατ. ευρώ), και στα Διεθνή Διαχείρισης Διαθεσίμων (150,6 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, σημαντικές εκροές κεφαλαίων σημειώθηκαν στα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού (737,6 εκατ. ευρώ), στα Μετοχικά Εσωτερικού (416,1 εκατ. ευρώ) και στα Μικτά Εσωτερικού (346,8 εκατ.).

    Τα Ομολογιακά Α/Κ και τα Μικτά Α/Κ αύξησαν το μερίδιο αγοράς του από 21,52% σε 24,08% και από 10,59% σε 10,83% αντίστοιχα. Αύξηση του μεριδίου αγοράς από 15,96% σε 16,33% σημειώθηκε στα Μετοχικά Α/Κ, ενώ το μερίδιο αγοράς των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων μειώθηκε σε 48,76% από 51,93%.

    Εξάλλου, ο συνολικός αριθμός των ΑΕΔΑΚ μειώθηκε στις 31/12/2004 σε 26 έναντι 29 της 31/12/2003, λόγω της ανάληψης διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Intertrust ΑΕΔΑΚ από την EFG ΑΕΔΑΚ (Α/Κ Interamerican) και την Π&Κ ΑΕΔΑΚ (A/K NovaBank), της ανάληψης διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ από την ING Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και της απορρόφησης της ABN Amro ΑΕΔΑΚ από την Aspis International ΑΕΔΑΚ.

    [13] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΪΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για το ενιαίο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα θα αποτελέσει προϊόν διαλόγου με τους φορείς, ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στόχος είναι να μην έχουν δικαίωμα οι νομάρχες να περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας, αλλά μόνο να το επιμηκύνουν.

    Το ζητούμενο, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

    Η νέα νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ενιαίο ωράριο στην αγορά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ θα διασφαλίζεται η αργία της Κυριακής.

    [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:16 UTC+2)

    Χαμηλότερη από την προσδοκώμενη ήταν η αύξηση που ανακοινώθηκε για τις νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδεύτηκε ωστόσο από μία αναπάντεχη προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων για τους προηγούμενους μήνες.

    Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 157.000 νέες θέσεις, έναντι 175.000 που είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Επίσης, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Νοέμβριο η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 137.000 νέες θέσεις εργασίας και τον Οκτώβριο 312.000, από 112.000 και 303.000 αντίσχοιχα που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

    Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,4%, όπως είχαν προβλέψει και οι οικονομολόγοι.

    Με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου συμπεριλαμβανομένων, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι για το σύνολο του 2004 η αγορά εργασίας είχε την καλύτερη επίδοση από το 1999, οπότε είχαν δημιουργηθεί 3,2 εκατ. θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του έτους 2,2 εκατομμύρια νέες προσλήψεις προστέθηκαν στα μισθολόγια, κι ενώ το 2003 είχε κλείσει με απώλειες 61.000 θέσεων εργασίας.

    [15] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΜΕΧΑ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (17:40 UTC+2)

    Αυστηρά μέτρα όσον αφορά το θέμα των παρατηρήσεων των ορκωτών λογιστών ζητεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) ο Σύνδεσμος των Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε σχετική επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Ε.Κ. Αλέξη Πιλάβιο.

    Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η ποιότητα της πληροφόρησης που παρέχουν οι ορκωτοί λογιστές είναι απαραίτητο να είναι υψηλότατου επιπέδου, καθώς με βάση αυτή λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, οι αναλυτές στις Χρηματιστηριακές εταιρίες, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι ειδικοί διαπραγματευτές, οι ανάδοχοι, οι σύμβουλοι έκδοσης και οι υπεύθυνοι των δανείων στις τράπεζες.

    «Είναι ενδιαφέρον ότι παρά τα κρούσματα που είχαμε μέχρι τώρα, ουδείς εστράφη κατά της εσφαλμένης αυτής πρωτογενούς πληροφόρησης, ενώ άλλοι παράγοντες της χρηματιστηριακής κοινότητας (μέλη, θεσμικοί κλπ) είτε τιμωρήθηκαν, είτε υπέστησαν άλλου είδους συνέπειες. Το τελευταίο κρούσμα εισηγμένης εταιρίας, η οποία λογιστικοποιούσε τα έσοδα τριών προσεχών ετών ως έσοδα χρήσης που γινόταν η είσπραξη είναι ένα ακόμη παράδειγμα, δεν πρέπει να σας αφήνει ασυγκίνητους και πρέπει να λάβετε σκληρά μέτρα κατά αυτού του φαινομένου, που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ

    Άγκυρα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σύντομα πρόκειται να μεταβεί στη Νότια Ασία για να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις χώρες που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και ο αριθμός νεκρών ξεπέρασε τις 150.000.

    Το πρόγραμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού θα διασαφηνισθεί αμέσως μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει, την προσεχή εβδομάδα, στη Μόσχα.

    Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι την περιοδεία του στην περιοχή την εκλαμβάνει ως καθήκον και ότι αυτήν θα την πραγματοποιήσει στα τέλη του τρέχοντος μηνός ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ξεκίνησε επίσης και εκστρατεία βοήθειας εκ μέρους της Τουρκίας για τις πληγείσες χώρες. Τόνισε πως υπάρχουν για καταθέσεις βοήθειας για την περιοχή οι λογαριασμοί που έχει ανοίξει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ότι συνεχίζεται και η εκστρατεία της Ερυθράς Ημισελήνου. Ακόμη, κάλεσε και τους Τούρκους επιχειρηματίες να συμβάλλουν στην εκστρατεία για να παρασχεθεί βοήθεια στην περιοχή.

    [17] Α. ΓΚΙΟΥΛ: "ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ"

    Άγκυρα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:39 UTC+2)

    O τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, απαντώντας σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα να αναλάβει η Τουρκία κάποια πρωτοβουλία, ζητώντας στο Νταβός να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είπε πως δεν τίθεται θέμα αποκλειστικά για το Νταβός και ότι η Τουρκία ήδη διατύπωσε τη βούλησή της για την επίλυση του Κυπριακού και για την έναρξη των εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στο ερώτημα εάν πρόκειται η Τουρκία να προβεί σε κάποια έκκληση για το θέμα αυτό, ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ήδη έχει αναφέρει στον Γενικό Γραμματέα των Ην. Εθνών, Annan, τη βούληση της Τουρκίας για την έναρξη και πάλι ενεργειών από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, στα πλαίσια των Ην. Εθνών, για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων.

    Σε ερώτηση εάν η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να επιτευχθεί στα πλαίσια της Ε.Ε. ή των Ην. Εθνών, ο κ.Γκιουλ είπε ότι η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια για την επίλυση του Κυπριακού. Και ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. «ήδη έχει κάνει λάθος αποδεχόμενη ως πλήρες μέλος την Ε/Κ πλευρά και κατ' αυτό τον τρόπο η λύση έχει καταστεί δυσκολότερη».

    Ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια των Ην. Εθνών και θα πρέπει βέβαια να συζητηθεί στα Ην. Έθνη η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών, την οποία είχε υποβάλλει μετά το δημοψήφισμα που έγινε στις δύο πλευρές. Όμως, τόνισε ότι για να μπορέσει το Κυπριακό να συζητηθεί στα πλαίσια των Ην. Εθνών, θα πρέπει κατ' αρχήν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και να προκύψει μία κοινή άποψη.

    Στην υπενθύμιση ότι θα διεξαχθούν ''εκλογές'' στην ''ΤΔΒΚ'' την άνοιξη και ότι αναμένοντας και τις εκλογές στη Βρετανία θα έχει μειωθεί ο χρόνος για τις 3 Οκτωβρίου που έχει καθορισθεί η ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας - Ε.Ε. και στην προκειμένη περίπτωση πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα εάν δεν έχει επιλυθεί μέχρι τότε το Κυπριακό, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Επίσης, ανέφερε πως δεν αποτελεί όρο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η επίλυση του Κυπριακού και ότι μπορεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα να γίνονται εργασίες για την επίλυση του προβλήματος.

    [18] Κ. ΚΛΗΡΙΔΗ: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ"

    Άγκυρα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Η Κατερίνα Κληρίδη, αντιπρόεδρος και βουλευτής του κόμματος του «Δημοκρατικού Συναγερμού» (ΔΗΣΥ), που είχε ιδρύσει ο πατέρας της, Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα Aksam, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Σε ερώτηση της συνεργάτιδας της εφημερίας, Σενάϋ Γιλντίζ, ποια κατά τη γνώμη της, είναι η έννοια της επίλυσης του Κυπριακού, η κυρία Κληρίδη απάντησε:

    «Μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Για το θέμα αυτό η Ε/Κ πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει, το ταχύτερο δυνατό, τις προετοιμασίες της και να ξεκινήσει το ίδιο γρήγορα το διάλογο. Δυστυχώς όμως, στη δική μας πλευρά δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα που συνάδει με το επείγον της κατάστασης».

    Σε ερώτηση που το αποδίδει αυτό, η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε: «Νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα επιμένει στο να υπογράψει η Τουρκία το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας κατά τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και στο θέμα της αναγνώρισης.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν κατά την άποψή της, η υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου, θα έχει την έννοια της αναγνώρισης, η κα Κ. Κληρίδη είπε:

    «Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα είναι ένα είδος De Facto αναγνώρισης και όχι De Jure».

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-ΑΚΕΛ

    Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Τις προοπτικές επίτευξης λύσης στο Κυπριακό μέσα στο 2005 εξέτασαν σήμερα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το ΑΚΕΛ.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων συναντήθηκαν στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη συνάντηση εκ μέρους του τ/κ κόμματος παρέστησαν ο ΓΓ του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο Ασίμ Ακάνσοϊ, ο Κουτλάι Ερκ και ο Χουσεΐν Ινάν, ενώ το ΑΚΕΛ εκπροσώπησαν ο Εκπρόσωπος Τύπου Αντρος Κυπριανού, η Ελένη Μαύρου, ο Γιαννάκης Κολοκασίδης και ο Τουμάζος Τσελεπής.

    Σε δηλώσεις τόσο ο κ. Σογιέρ όσο και ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισαν τη συνάντηση χρήσιμη.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Ο Κ. ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ''ΑΝΟΙΓΜΑ'' ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:05 UTC+2)

    Σε λόγους δημιουργίας εντυπώσεων διεθνώς αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του ψευδοκράτους για άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών για εξαγωγές από Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες προς την Τουρκία και εκτιμά ότι η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου δεν έχει καμία πολιτική, νομική ή οικονομική σημασία.

    ''Το μόνο όργανο που μπορεί να καθορίσει ποια είναι τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια, τα νόμιμα σημεία εισόδου και εξόδου από την Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων ή εμπορευμάτων, είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [21] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Για τρίτη στη συνέχεια χρονιά, ο Κύρος Βασσάρας θα διαιτητεύσει αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ-Παναθηναϊκού. Στον άλλο αξιολογημένο αγώνα της 14ης αγωνιστικής, αυτόν μεταξύ του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη, θα διαιτητεύσει ο Ηρακλής Τσίκινης (Μεσσηνίας).

    Αναλυτικά οι διαιτητές που θα διαιτητεύσουν είναι:

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ-SKODA ΞΑΝΘΗ (8/1/05)

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας)

    ΒΟΗΘΟΙ: Σηπάκης (Πέλλας), Ίτσκος (Σερρών)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Tεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Mποροβήλος (Αρκαδίας)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Κόρτσαρης (Θεσσαλονίκης)

    ΟΦΗ-ΙΩΝΙΚΟΣ

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σκουφίτσας (Αθηνών)

    ΒΟΗΘΟΙ: Παντώστης (Αθηνών), Γρυλλάκη (Χανίων)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουκλάκης (Χανίων)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Γιανναδάκης (Λασιθίου)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Λεφάκης (Χανίων)

    ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΡΗΣ

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

    ΒΟΗΘΟΙ: Καρανέστωρ (Θεσσαλονίκης), Νικολακόπουλος (Αθηνών)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Αμπελάκιας (Θεσσαλίας)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Βουρνέλης (Θεσσαλονίκης)

    ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βασάρας (Θεσσαλονίκης)

    ΒΟΗΘΟΙ: Δάλλας (Ηπείρου), Γενναίος (Αθηνών)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σωμαρακάκης (Αθηνών)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Νικάκης (Αιτωλοακαρνανίας)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Αδαμόπουλος (Αθηνών)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τσίκινης (Μεσσηνίας)

    ΒΟΗΘΟΙ: Μποζατζίδης (Θεσσαλονίκης), Τσορτανίδης (Αχαΐας)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Καρατζάς (Εύβοιας)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ζαχαριάδης (Θεσσαλονίκης)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Ματσούκας (Εύβοιας)

    ΠΑΟΚ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τσαχειλίδης (Πειραιά)

    ΒΟΗΘΟΙ: Ρόντσης (Καστοριάς), Ελευθεριάδης (Θεσσαλονίκης)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάκος (Κέρκυρας)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Βέλλιος (Ξάνθης)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Αρνάκης (Θεσσαλονίκης)

    ΚΕΡΚΥΡΑ-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ζωγράφος (Αθηνών)

    ΒΟΗΘΟΙ: Πασχαλίδης (Θεσσαλονίκης), Κωνσταντάρας (Καβάλας)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαζαράκος (Αρτας)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Χαρλαβάνης (Εύβοιας)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Νταούλας (Αιτωλοακαρνανίας)

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ-ΑΙΓΑΛΕΩ (8/1/05)

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταμπώσης (Πιερίας)

    ΒΟΗΘΟΙ: Σουλιμάς (Μεσσηνίας), Κυριακίδης (Σερρών)

    4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ναούμ (Θεσσαλονίκης)

    ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ.: Καλαθενός (Δωδεκανήσου)

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ: Τάπρατζης Γ. (Αιτ/νίας), Τσολακίδης Σ. (Αθηνών), Μαυρόπουλος Π. (Θεσσαλονίκης), Γαλανός Κ. (Ηρακλείου)

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κασναφέρης Γ. (Αργολίδας), Φινοκαλιώτης Κ. (Αθηνών), Καλόπουλος Δ. (Θεσσαλονίκης), Τακίδης Δ. (Κιλκίς)

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ: Τάπρατζης Γ. (Αιτ/νίας), Τσολακίδης Σ. (Αθηνών), Μαυρόπουλος Π. (Θεσσαλονίκης), Κορμόπουλος Κ. (Καβάλας), Μητροφάνης Γ. (Αθηνών), Σαββόγλου Δ. (Ξάνθης)

    [22] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΑΕΚ-ΠΑΟ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Αυτόφωρο θα περνάει όποιος ταραξίας συλληφθεί στο ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και επί πλέον θα του καταλογίζονται ποινικές και αστικές ευθύνες! Αυτήν την απόφαση πήρε την Παρασκευή ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τη διαβίβασε στους προέδρους των δύο ΠΑΕ.

    Ακόμη, η αστυνομία θα παρακολουθεί τους οργανωμένους οπαδούς από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα φιλοξενηθούν στις θύρες 14 και 16 στις οποίες η ΠΑΕ ΑΕΚ σκέφτεται να τοποθετήσει προστατευτικά καλύμματα από πλέξιγκλας για να μην είναι δυνατή η... ανταλλαγή αντικειμένων με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Ο Ντέμης Νικολαϊδης και ο Αργύρης Μήτσου θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι από τις επίσημες θέσεις και θα αναλάβουν τα έξοδα σε πιθανές ζημιές που θα υποστεί το στάδιο.

    Μάλιστα, ο Νικολαΐδης υποσχέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών ότι θα στερήσει την είσοδο για έξι μήνες στο γήπεδο σε όσους προκαλέσουν επεισόδια. Από την πλευρά του ο Αργύρης Μήτσου διαβεβαίωσε πως η ΠΑΕ ΠΑΟ έχει εντοπίσει τους ταραξίες κι έχει μοιράσει προσεκτικά τα 2.500 εισιτήρια που δικαιούται.

    [23] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2005 (13:55 UTC+2)

    Ολα είναι έτοιμα για την βράβευση των καλύτερων αθλητών του 2004 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε μία λαμπρή τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στις 19.30, στο Βελλίδειο, παρουσία των αρχών της πόλης, εκπροσώπων της εκκλησιαστικής, πολιτειακής, εκπαιδευτικής και διπλωματικής ηγεσίας και σύσσωμου του αθλητικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος «ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απονείμει στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τα βραβεία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που συνοδεύονται και από τα χρηματικά έπαθλα που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία, ως επιβράβευση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλουν, αλλά και ως την ελάχιστη δυνατή ενίσχυση για τις αγωνιστικές τους προσπάθειες στο μέλλον».

    Η επίσημη τελετή στο Βελλίδειο, θα πλαισιωθεί και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα εμφανιστεί η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, υπό την διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου και η Εθνική ομάδα ακροβατικής γυμναστικής με προπονητές τη Γιάννου Μιχαέλα και την Γιάννου Βασιλική.

    Θα βραβευθούν :

    1. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ για το 2004, ο Αριστείδης Γρηγοριάδης του Άρη Θεσσαλονίκης, ένας ελπιδοφόρος δεκαεννιάχρονος αθλητής της κολύμβησης, για τις πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στα 50 μ. ελεύθερο, στα 100 μ. ύπτιο και στα 100 μ. ελεύθερο και για την τέταρτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στα 50 μ. ύπτιο.

    Συνολικά το 2004 κατέρριψε 28 Πανελλήνια ρεκόρ ανδρών και εφήβων και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. (17η θέση στα 100 μ. ύπτιο και 14η στα 4Χ100 μ. ελεύθερο).

    2. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ για το 2004, η Ευαγγελία Ψάρρα του Σκοπευτικού Ομίλου Αποφοίτων του Α.Π.Θ., για την έβδομη θέση στο ατομικό και την πέμπτη θέση στο ομαδικό στην Τοξοβολία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Το 2004 κατέκτησε επίσης και την τέταρτη θέση στο ομαδικό στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.

    3. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ για το 2004, ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ στην Πάλη, ο οποίος για 5η συνεχή χρονιά κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ ελευθέρας ερασιτεχνικής πάλης και μάλιστα με 38 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.

    Τρεις δε από τους αθλητές του αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ελλάδος. Ο Μπετινίδης Εμζάριος στα 74 κιλά, ο Λοϊζίδης Λάζαρος στα 84 κιλά ο οποίος αναδείχθηκε και 6ος Ολυμπιονίκης στην Αθήνα και ο Ξανθόπουλος Αφταντίλ στα 96 κιλά.

    4. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ (έως 20 ετών) για το 2004, ο μόλις δεκατεσσάρων ετών Φρέντυ Γεωργούδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στο τένις, για τις πρώτες θέσεις στους Πανελλήνιους και τους Βαλκανικούς αγώνες κάτω των 14 ετών.

    [24] ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΟΥΡΣΚ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Παρίσι, 7 Ιανουαρίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ, που μεταδόθηκε από το κρατικό γαλλικό κανάλι "France 2", το ναυάγιο του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ, στις 12 Αυγούστου του 2000 στη θάλασσα του Μπάρεντς, μπορεί να προκλήθηκε από σύγκρουση με ένα αμερικανικό υποβρύχιο και στη συνέχεια από μια τορπίλη που ρίχτηκε από ένα άλλο αμερικανικό υποβρύχιο.

    Το ντοκιμαντέρ αυτό με τίτλο "Κούρσκ, ένα υποβρύχιο σε ταραγμένα νερά" έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση ότι σημειώθηκε από ατύχημα μια έκρηξη στο Κούρσκ από μια παλιά τορπίλη, που στοίχισε τη ζωή σε 118 μέλη του πληρώματός του.

    Τα δύο αμερικανικά υποβρύχια βρίσκονταν εκεί με αποστολή κατασκοπείας την ώρα που γίνονταν ρωσικά ναυτικά γυμνάσια στη θάλασσα του Μπάρεντς. Το αμερικανικό υποβρύχιο Τολέντο διεμβόλισε από λάθος το Κούρσκ και αμέσως μετά το άλλο αμερικανικό υποβρύχιο Μέμφις, έριξε εναντίον του μια τορπίλη για να μπορέσει να ξεφύγει το Τολέντο.

    [25] ΑΜΠΑΣ: Ο ΚΟΡΕΪ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝ ΕΚΛΕΓΩ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Τελ Αβιβ, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον ασκούντα χρέη πρωθυπουργού, Αχμεντ Κορέι, να είναι επικεφαλής της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης εάν κερδίσει τις προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές που θα διενεργηθούν στις 9 Ιανουαρίου.

    "Θα ζητήσω από τον Αμπού Αλάα (Αχμεντ Κορέι), να σχηματίσει τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Αμπάς μιλώντας στον Τύπο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [26] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΛ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Κολόμπο, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ να εργασθούν από κοινού για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

    Ο κ. Πάουελ προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της χώρας, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα.

    Ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των Τίγρεων Ταμίλ, Σ.Π. Θαμιλσελβάν, δήλωσε στο BBC πως η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιώτες στους προσφυγικούς καταυλισμούς θα έχει τραγικές συνέπειες.

    Υπάρχουν επίσης διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για το αν η διανομή της βοήθειας γίνεται με δίκαιο τρόπο.

    Ινδονησία

    Στη Σρι Λάνκα βρίσκεται, όμως, και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί νωρίτερα την επαρχία Άτσε της Ινδονησίας, όπου συγκρούονταν από παλιά οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους αυτονομιστές αντάρτες.

    Ο ινδονησιακός στρατός δηλώνει ότι οι συγκρούσεις με τους αυτονομιστές εμποδίζουν το έργο της αρωγής στην επαρχία Άτσε.

    Οι αντάρτες, από τη δική τους πλευρά, κατηγορούν το στρατό ότι χρησιμοποιεί την καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι ως πρόσχημα για να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον τους.

    Ο απεσταλμένος του BBC στη Μπάντα Άτσε μεταδίδει ότι και οι δύο πλευρές βρίσκουν την ευκαιρία για να κατηγορήσει η μία την άλλη και πως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μιλούν για συγκρούσεις.

    Στελέχη των οργανώσεων αρωγής είπαν στον απεσταλμένο του BBC ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν επηρεάζει το δικό τους έργο.

    Όμιλος των 7

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ομόλογοί του των χωρών του ομίλου των 7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών της Γης συμφώνησαν να υποστηρίξουν την αναστολή της αποπληρωμής των χρεών των κρατών που επλήγησαν από το τσουνάμι στην Ασία.

    [27] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι γιατροί για την πορεία της υγείας του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος υποβλήθηκε την Τετάρτη σε εγχείριση για την αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και νοσηλεύται στην μονάδα εντατικής θεραπείας θεραπευτηρίου της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του Γρηγόρη Μπιθικώτση είναι σταθερή.

    Ο κίνδυνος που υπήρχε από το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής έχει αντιμετωπιστεί, ενώ αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά η λοίμωξη που έχει εμφανιστεί στο σημείο.

    Πριν από την εγχείριση ο δημοφιλής τραγουδιστής εμφάνισε χημική πνευμονία, που οφείλεται στην εισροή οξέων του στομάχου στον πνεύμονα.

    [28] ΣΥΝΕΧΙΖEΤΑΙ Ο "ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΜΙΧΑΗΛ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2005 (14:52 UTC+2)

    Για λίγες ακόμα παραστάσεις θα παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο ο «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη.

    Η μεγάλη θεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών της την Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Το έργο «Αυτοκράτωρ περιγράφει την ατμόσφαιρα της αυτοκρατορικής αυλής και του στρατού στην εποχή του Βυζαντίου.

    Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά του Άγγελου Αγγελή και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική του Πέτρου Ταμπούρη.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Νόνικα Γαληνέα, Μάνος Ζαχαράκος, Βασίλης Σεϊμένης, Βαγγέλης Ψωμάς, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Φώτης Ζήκος, Θανάσης Κεραμίδας, Παναγιώτης Δορλής κ.α.

    [29] ΤΟ "ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ" ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2005 (10:58 UTC+2)

    Την παράσταση «Απάνω στην τριανταφυλλιά» θα παρουσιάσει στους έλληνες ομογενείς στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, το «Θέατρο του παπουτσιού», στις 30 και στις 31 Ιανουαρίου.

      Πρόκειται για ένα παραμύθι βασισμένο στο λαϊκό μύθο «Το φίδι», διανθισμένο με κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους Μπαμπούγερους από την Καλή Βρύση Δράμας, μορφές μεταμφιεσμένων που τελούν εθιμικές πράξεις κατά το δωδεκαήμερο.

       Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στα πλαίσια των περσινών εορτών «Χριστούγεννα στην Αθήνα», που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίνα Αδαμοπούλου, Κορίνα Αποστολοπούλου, Κυριάκος Μερτζάνης, Αλεξία Φωτιάδου, Γιώργος Χαρωνίτης.

     

     


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 January 2005 - 19:13:49 UTC