Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [02] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ
  • [03] 67ΧΡΟΝΗ ΡΟΥΜΑΝΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ
  • [04] 600 ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ
  • [05] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΕΡΙ ΚΑΚΟΠΙΣΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
  • [06] ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ "ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ "ΠΑΚΕΤΑ"
  • [08] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [09] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΩΝ
  • [10] ΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΑΝΘΙΣΗ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΑΝΑΣΑΝΕΙ» Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
  • [13] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ "ΕΛΚΥΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
  • [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΝΤΟΒΙΤΣ
  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΙ
  • [16] ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΛΕΕΙ Ο ΒΟΥΤΣΙΤΣ
  • [17] Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 88-75 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [18] ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [19] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ Ο ΠΑΟ
  • [20] ΒΟΛΕΪ: Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
  • [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [22] ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Η ΕΤΑ
  • [23] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΑΠ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ
  • [24] "ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ" ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ
  • [25] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 168.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [26] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
  • [27] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [28] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΔΟΝ
  • [29] «ΜΠΟΕΜ» ΤΟΥ ΠΟΥΤΣΙΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Λ.Σ.

  • [01] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Ένταση της κακοκαιρίας αναμένεται απόψε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ενώ οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι που πλήττουν από χθες το βράδυ κυρίως την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Χιόνια πέφτουν κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Λαμία προς το Δομοκό, την Άμφισσα και το Καρπενήσι.

    Χιόνι έπεσε και στην Τρίπολη, ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην ορεινή Κορινθία, την ορεινή Λακωνία, ολόκληρη την Αρκαδία και στα ορεινά των νομών Αργολίδας και Μεσσηνίας.

    Χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Αττικής, ενώ δεν αποκλείεται, κατά τη διάρκεια της νύχτας να χιονίσει και μέσα στην πόλη των Αθηνών.

    Εξάλλου, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στα πελάγη κρατούν δεμένα τα πλοία τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ κλειστά είναι και τα πορθμεία.

    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κακοκαιρία θα επικρατήσει και αύριο, κυρίως στα ανατολικά, με βροχές, χιονόνερο και χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως πολύ θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 5 έως 5 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μείον 3 έως 9 και στα νησιά του Αιγαίου από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο αναμένονται αύριο στην Αττική, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν έως πολύ θυελλώδεις, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει από 2 έως 8, με τη θερμοκρασία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια. Νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, έως πολύ θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασία από 1 έως 4 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

    Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από την Τρίτη

    [02] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (11:59 UTC+2)

    «Ποτέ η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση δεν είχε πει ότι θα παραβεί τον κοινοτικό κανονισμό δίνοντας εθνικές ενισχύσεις», αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» επισημαίνοντας ότι η υπέρβαση των συμφωνημένων θα σήμαινε συγχρόνως τη μείωση όλων των βαμβακοπαραγωγών.

    «Η κυβέρνηση εφαρμόζει αναγκαστικά, παρά τις ρητές αντιρρήσεις της, τους δυσμενέστατους κοινοτικούς κανονισμούς όπως για το βαμβάκι που ως γνωστόν αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ το 2001 και ο οποίος ισχύει μέχρι το 2006», αναφέρει ο υπουργός.

    Ερωτηθείς σχετικά με την πρόκληση του πρώην υφυπουργού Β. Αργύρη να συγκρίνει τι πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί το 2002 και τι σήμερα, όπου το ύψος της παραγωγής είναι το ίδιο με εκείνη τη χρονιά, ο κ. Μπασιάκος απάντησε:

    «Το 2002 που μας αναφέρει ο κ. Αργύρης έμειναν εκτός 146.000 τόνοι και οι ενισχύσεις έφτασαν τα 655 εκατ.ευρώ. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουν όλοι ότι φέτος παρά την υπερπαραγωγή βάμβακος, εξασφαλίζονται οι περισσότερες κοινοτικές ενισχύσεις (690 εκ.ευρώ) από κάθε άλλη φορά από την ισχύ του κανονισμού (δηλαδή το 2000 545 εκ ευρώ, 2001 571 εκ. ευρώ, το 2002 655 εκ. ευρώ και το 2003 620 εκ. ευρώ). Θα μας ήταν πολύ εύκολο να κάνουμε υπέρβαση των ποσοτήτων πέραν των όσων συμφωνήθηκαν αλλά έτσι θα μειωνόταν το εισόδημα όλων των βαμβακοπαραγωγών χάριν ελαχίστων».

    Αναφερόμενος επίσης στις δηλώσεις του ΓΓ κ. Μεϊμαράκη, είπε ότι ναι, μεν δημιούργησαν αντιδράσεις, μακροπρόθεσμα όμως, αποδείχτηκε ότι λειτούργησαν θετικά, με την έννοια ότι έκανε κάποιες επισημάνσεις ως προς τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν τα στελέχη του κόμματος, οι οποίες από ότι φαίνεται έγιναν αποδεκτές.

    [03] 67ΧΡΟΝΗ ΡΟΥΜΑΝΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

    Βουκουρέστι, 16 Ιανουαρίου 2005 (18:30 UTC+2)

    Μητέρα σε ηλικία 67 ετών έγινε σήμερα η Ρουμάνα Αντριάνα Ιλιέσκου, η γηραιότερη πλέον γυναίκα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί.

    Η 67χρονη Ρουμάνα κυοφορούσε δίδυμα, αλλά μόνο το ένα παιδί, ένα κοριτσάκι που ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό, γεννήθηκε ζωντανό.

    Τόσο το νεογέννητο όσο και η μητέρα είναι καλά στην υγεία τους, όπως δήλωσε ο Μπόγκντα Μαρινέσκου, διευθυντής του νοσοκομείου «Panait Sarbu» του Βουκουρεστίου, όπου γέννησε η 67χρονη γυναίκα.

    Η Αντριάνα Ιλιέσκου υποβλήθηκε σε 9ετή θεραπεία- λόγω εμμηνόπαυσης- και τεχνητή γονιμοποίηση, στο ίδιο νοσοκομείο προκειμένου να μπορέσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

    Σημειώνεται ότι περισσότερα από 100 παιδιά γεννήθηκαν μετά από θεραπεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της ρουμανικής πρωτεύουσας.

    Ιωάννα Ράντου

    [04] 600 ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Εξακόσιοι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί από προσφορές του ελληνικού λαού θα μεταφερθούν με το κρουαζιερόπλοιο «Ocean Monarch» στη Σρι Λάνκα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για κοινή προσπάθεια των υπουργείων Εξωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να βοηθηθούν οι πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος τέλεσε αγιασμό στο «Ocean Monarch», παρουσία των υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Βασίλη Μιχαλολιάκου αντίστοιχα, και πολλών άλλων επισήμων.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του μετά τον αγιασμό, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας πάντα έχει δύναμη και αποδεικνύεται πάντα επιτυχής.

    Ο κ. Χριστόδουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεισφορά του ευαίσθητου ελληνικού λαού στη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ευλόγησε όλους όσοι θα μετάσχουν στην αποστολή.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έστειλε συγκροτημένα, συντονισμένα και ενωτικά ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού, ευαισθησίας και αλληλεγγύης μέσω του οποίου κέρδισε φίλους στη διεθνή κοινότητα».

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε και τις ευχαριστίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, του προεδρεύοντος της Ε.Ε., του αρμόδιου Επιτρόπου της Ένωσης, αλλά και των υπουργών των πληγεισών χωρών προς τον ελληνικό λαό, την ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία για τη συνεισφορά τους.

    Ολοι όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή του αγιασμού ξεναγήθηκαν στους διαμορφωμένους χώρους του κρουαζιερόπλοιου, ώστε να ενημερωθούν για το ρόλο που θα διαδραματίσει για δύο ολόκληρους μήνες στις πληγείσες περιοχές.

    [05] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΕΡΙ ΚΑΚΟΠΙΣΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Στην κακόπιστη, όπως τόνισε, κριτική που ασκείται από πονηρούς και ζηλόφθονες ανθρώπους και η οποία πολύ συχνά στρέφεται κατά των κληρικών, αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του διακόνου του, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κριτική και στην πολεμική που δέχεται, όπως είπε, ο ίδιος και την οποία θα δέχεται πλέον και ο νέος του διάκονος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Όταν αυτή η κριτική είναι εποικοδομητική, συμβάλλει πράγματι στην διόρθωση μερικώς κακώς κειμένων. Όταν όμως η κριτική είναι κακόπιστη τότε γεμίζει τις καρδιές μας με θλίψη και απογοήτευση. Αυτή δεν αφορά στο έργο που επιτελούμε, αλλά στην κακότητα των ανθρώπων, που δεν έχει όρια και αναστολές και στοχεύει στην καθήλωση και αδρανοποίηση των δυνάμεων που εργάζονται με ένθεο ζήλο».

    Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε το νεοχειροτονηθέντα διάκονό του να στηριχθεί στο Χριστό και την πίστη, ώστε να μην γονατίσει, όπως είπε, μπροστά στις επιθέσεις που θα δεχθεί, στο πλάι του, και τον προέτρεψε να βιώσει, να σεβαστεί, να συντηρήσει, να διαδώσει και να διδάξει την ελληνορθόδοξη παράδοση.

    [06] ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ "ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2005 (17:11 UTC+2)

    Για ιδιωτικές κλινικές «γηροκομεία» κάνει λόγο σε σημερινό του δημοσίευμα η εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής, όπου γράφει ότι ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη θησαυρίζουν φιλοξενώντας ηλικιωμένους, οι συγγενείς των οποίων αντί να τους στείλουν σε οίκους ευγηρίας, τους παρουσιάζουν πλασματικά αρρώστους, σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία καλύπτουν τη δαπάνη.

    Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι συγγενείς ενός ηλικιωμένου που θέλουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο ξεκινούν συνήθως με ένα «δικό τους» γιατρό, από τον οποίο εξασφαλίζουν μερικές φορές με το αζημίωτο- μια γνωμάτευση που «βαφτίζει» τον ηλικιωμένο ως άτομο που πάσχει από ανίατη ασθένεια. Η διάγνωση αυτή είναι το «διαβατήριο» του για την εισαγωγή του ηλικιωμένου στην κλινική. Στη συνέχεια, οι συγγενείς προσκομίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία τη διάγνωση και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά. Για να εγκριθεί η δαπάνη αυτή, απαιτείται συνήθως, όπως γίνεται στο ΙΚΑ, η εξέταση του ασθενούς από ειδικούς του ταμείου. Εκεί, η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι ο ηλικιωμένος είναι κατάκοιτος, με αποτέλεσμα στην πράξη να μη γίνεται καμία επαλήθευση της κατάστασης και όλα παίρνουν το δρόμο τους».

    Σύμφωνα με δηλώσεις του αντινομάρχη Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής , όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπηρεσίες της νομαρχίας διενεργούν ετήσιους ελέγχους και έχουν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και είναι έτοιμες να επαληθεύσουν μια καταγγελία αν υπάρξει.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ "ΠΑΚΕΤΑ"

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (16:59 UTC+2)

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατανομή των πόρων στα κράτη μέλη και στις επιμέρους πολιτικές για την περίοδο 2007 -2013 θα είναι το αντικείμενο της αυριανής συνάντησης εργασίας 17 Υπουργών / Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην Αθήνα.

    Η συνάντηση συγκαλείται έπειτα από πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων συναντήσεων όπου μια σειρά από κράτη μέλη της Ε.Ε. ανταλλάσσουν απόψεις και συνεργάζονται για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων σε σχέση με το ύψος των πόρων και τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. την εξαετία 2007 - 2013.

    Η συνάντηση Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ανώτατων εκπρόσωπων από τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Φινλανδία θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 18:00-20:00, στο ξενοδοχείο King George. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

    Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Τσέχο ομόλογό του Β. Μύλερ, στις 11 το πρωί, ενώ στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ρ. Αντονιένε.

       

    [08] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του EUROGROUP.

    Την επομένη, ο κ.Αλογοσκούφης θα μετάσχει στην κρίσιμη συνεδρίαση του ECOFIN, όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ληφθούν περαιτέρω μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%.

    [09] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Στα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο οι βιομηχανίες της Λαμίας, ενώ σε ό,τι αφορά την αστική χρήση, έχει εγκριθεί η υλοποίηση των έργων για τη δημιουργία βασικής υποδομής στις πόλεις της Λαμίας, της Θήβας και της Λαμίας. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ και η Επιτροπή Λαμίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας, με θέμα «Προτεραιότητες της Νέας Οικονομικής Πολιτικής.

    Όπως επισήμανε ο κ. Σαλαγκούδης, έχει συνταχθεί για το σύνολο των έργων λεπτομερές χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών μελετών, την έναρξη της κατασκευής των έργων μέσα στο 2005 και την ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2007.

    «Τα παραπάνω δίκτυα διανομής μαζί με αυτά που σήμερα ήδη κατασκευάζονται στην Λαμία για τη βιομηχανία αποτελούν μια σημαντική υποδομή για την λειτουργία της νέας ΕΠΑ Ανατολικής Στερεάς-Ευβοίας, ο διαγωνισμός για την ίδρυση της οποίας θα προκηρυχθεί στο επόμενο διάστημα» σημείωσε ο κ. Σαλαγκούδης.

    Σχετικά με τα επόμενα βήματα για την προώθηση του φυσικού αερίου ο υφυπουργός ανέφερε ότι ετοιμάζεται υπουργική απόφαση για την συγκρότηση επιτροπής εξετάσεων για τον κλάδο των εγκαταστατών καυστήρων και των υδραυλικών ενώ προωθείται και η επανακατάρτιση των εν λόγω επαγγελματιών, μέσω ειδικών σεμιναρίων.

    Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ανέφερε τη διάταξη που επανήλθε με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία το 20% της δαπάνης για συσκευές φυσικού αερίου εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, καθώς και την πρόσφατη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που αφορούσε την απαγόρευση εγκατάστασης συστημάτων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στον αστικό ιστό. Με τη νέα Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι μονάδες συμπαραγωγής μέχρι 700 KW ηλεκτρικά μπορούν να χαρακτηρίζονται χαμηλής όχλησης και να εγκαθίστανται σε ξενοδοχεία και σε εμπορικά κτίρια.

    Ο κ. Σαλαγκούδης αναφέρθηκε, επίσης, στο μοντέλο περιφερειακής Ανάπτυξης που προτείνει και το οποίο στηρίζεται στην ανάπτυξη υποδομών για την προσέλκυση στην ελληνική περιφέρεια ανθρώπινου δυναμικού υψηλής τεχνογνωσίας το οποίο και θα στηρίξει περιφερειακές επενδύσεις Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προηγηθούν βασικές περιφερειακές επενδύσεις οι οποίες λόγω των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας- δεν μπορεί παρά να βασισθούν στην εκμετάλλευση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου είναι οι φυσικές ομορφιές του και οι φυσικοί του πόροι, υπόγειοι, επιφανειακοί και υπέργειοι. Η αξιοποίηση των φυσικών αυτών πόρων με τη στήριξη της πολιτείας, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της υπαίθρου».

    [10] ΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (09:35 UTC+2)

    Η διαδικασία κατοχύρωσης υψηλότατων υπεραξιών σε ελάχιστες συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με την προσφορά που εκδηλώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, καθιστά τους αναλυτές επιφυλακτικούς για την ερχόμενη εβδομάδα. Τουλάχιστον για τις πρώτες μία-δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας οι αναλυτές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μικρής υποχώρησης προς την επόμενη «στήριξη» των 2.850 μονάδων. Ομως οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως η μεσοπρόθεσμη τάση στη Σοφοκλέους είναι θετική, καθώς οι ειδήσεις έπονται. Για τον γενικό δείκτη, μετά την καταγραφή υψηλής τιμής σαράντα και πλέον μηνών στο επίπεδο των 2.904,5 μονάδων, διαπιστώθηκαν ενδείξεις «κόπωσης», με την τάση να εμφανίζεται περισσότερο αδύναμη για τον FTSE/20.

    Δεδομένου ότι από την αρχή της χρονιάς ο FTSE/20 εμφανίζει άνοδο 4,5% (έναντι απωλειών των άλλων χρηματιστηρίων), που κατά κύριο λόγο στηρίχτηκε σε φήμες, προσδοκίες και σημαντικές βραχυπρόθεσμες κινήσεις, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο ήπιας διόρθωσης ορισμένων μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Η λήξη την ερχόμενη Παρασκευή της πρώτης σειράς παράγωγων συμβολαίων μηνός Ιανουαρίου είναι ακόμη μία παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση, που χωρίς ειδήσεις πλέον δύσκολα μπορεί να οδηγηθεί άμεσα σε έναν δεύτερο ανοδικό κύκλο.

    Ενα επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε να βαρύνει την αγορά στην αρχή της εβδομάδας είναι οι «ανοιχτές αγορές» (κοινώς αέρας) που πραγματοποιήθηκαν στις τελευταίες δύο συνεδράσεις.

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι τοποθετήσεις αυτές κυμάνθηκαν στο 25%-30% του τζίρου που έφτασε συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να καλυφθεί το αργότερο μέχρι τη συνεδρίαση και της Τετάρτης.

    [11] ΑΝΘΙΣΗ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (09:33 UTC+2)

    Το 2005 μπορεί να είναι έτος «σταθμός» για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρά τους ενδοιασμούς για την «οικονομική συνεισφορά» τους σε μια Ενωμένη Ευρώπη, που εξακολουθεί να παρουσιάζει αναιμική ανάπτυξη, η χρηματιστηριακή «κούρσα» των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης προσέφερε σημαντικά κέρδη.

    Οι τιμές των μετοχών στην Τσεχία ανέβηκαν σχεδόν 60%, όσο και στην Πολωνία, ενώ στην Ουγγαρία κέρδισαν 85%.

    Ανάλυση της HSBC αναφέρει πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα συγκεντρωθεί σε μετοχές εταιρειών που είτε ιδιωτικοποιήθηκαν, είτε βρίσκονται σε συνεχή διαδικασία πώλησης μετοχών σε ιδιώτες, ξένους, στρατηγικούς επενδυτές.

    Αναλυτές της Capital Invest στη Βιέννη υπογραμμίζουν πως «όσοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν, μπορούν να πετύχουν σημαντικές αποδόσεις κυρίως από τους κλάδους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, όπως η ΟΤΡ Bank, η Cesky Telecom, η Bank Pekao και η TPSA».

    *Η Πολωνία, σύμφωνα με την HSBC, φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Φέτος τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έφτασαν τα 10,25 δισ. ζλότι (3,42 δισ. δολ.), ξεπερνώντας το στόχο του προϋπολογισμού για 8,8 δισ. ζλότι.

    Το πολωνικό ινστιτούτο ερευνών για τις εισροές ξένων κεφαλαίων (PAliLz)εκτιμά πως φέτος θα αγγίξουν το ποσό ρεκόρ των 6,4 δισ. δολ. που είχε επιτευχθεί το 2003. Πέρσι η κυβέρνηση περιέκοψε το φόρο των επιχειρήσεων στο 19% από 27%, όσο είναι και στη Σλοβακία.

    Με μια κεφαλαιοποίηση 70 δισ. ευρώ και 230 εισηγμένες εταιρείες, το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των νέων χωρών-μελών της Ε.Ε. και οι επικεφαλής του σκέφτονται να το ιδιωτικοποιήσουν.

    Ενδιαφέρον υπάρχει από την Euronext, το νορβηγικό χρηματιστήριο ΟΜΧ, καθώς κι από το χρηματιστήριο της Βιέννης, που εξαγόρασε πρόσφατα μερίδιο του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης.

    Το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας θεωρείται ότι προσφέρει τις χαμηλότερες αποτιμήσεις. Το μέσο p/e (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) που προκύπτει με βάση τα αναμενόμενα κέρδη για το 2005 είναι 10,5. Στην Πράγα το μέσο p/e υπολογίζεται σε 16, ενώ στη Βαρσοβία φτάνει το 12, όταν ο μέσος όρος σε Αμερική και Ευρώπη υπολογίζεται στο 17.

    [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΑΝΑΣΑΝΕΙ» Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (09:31 UTC+2)

    Υπό το βάρος συνολικών υποχρεώσεων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 2,1 δισ. αφορούν τις βραχυπρόθεσμες, «στενάζει» ο κατασκευαστικός κλάδος στην αρχή μιας δύσκολης περιόδου.

    Όμως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση της οικογενείας Μπόμπολα, εκ των μετόχων της Ακτωρ από το χώρο των μέσων ενημέρωσης, οι αναλυτές εκτιμούν πως δρομολογούνται εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Αποκτά χρήμα

    Η Ακτωρ εκτιμούν οι ίδιες πηγές θα μπει ξανά στο «παιχνίδι» των έργων οδηγώντας ενδεχομένως σε αναδιάταξη δυνάμεων στο χώρο των μικρότερων εταιρειών.

    Με αυξημένη ρευστότητα η οικογένεια Μπόμπολα θα μπορούσε σημειώνουν στελέχη του κλάδου, να αποτελέσει τον... λευκό ιππότη για την ΑΕΓΕΚ, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση αλλά παραμένει υπολογίσιμο μέγεθος στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό πως η αρχική αντίδραση των αναλυτών το απόγευμα της Παρασκευής ήταν θετική, καθώς εκτιμούν πως θα παραμείνουν 3-4 ισχυροί όμιλοι, που θα αναλάβουν την «πίτα» των έργων.

    Προς το παρόν, πάντως, περίοδο η κερδοφορία μειώνεται αισθητά, το

    περιθώριο λειτουργικού κέρδους υποχωρεί στο 6,2%, οι δημοπρατήσεις έργων προκηρύσσονται με το... σταγονόμετρο, οι οφειλές αποπληρώνονται ύστερα από τουλάχιστον οκτώ μήνες, οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης ή εξυπηρέτησης εταιρικών και προσωπικών δανείων.

    Οπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, το πρόβλημα αυτή την περίοδο συνίσταται κυρίως σε τρεις παραμέτρους:

    *Τον βραδύτατο και ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό δημοπράτησης νέων κατασκευών.

    *Την καθυστέρηση αποπληρωμής έργων, τα οποία έχουν παραδοθεί εδώ και πέντε

    - έξι μήνες.

    *Την πολιτική των τραπεζών να κηρύξουν στο «κόκκινο» συνολικότερα τον

    κλάδο, δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση ακόμη και ισχυρών ομίλων με

    ικανοποιητικό δείκτη φερεγγυότητας. Η τρίτη παράμετρος αποτελεί σε αυτή τη

    φάση την πλέον καθοριστική για την επιβίωση του κλάδου, καθώς οι όροι

    χρηματοδότησης που θέτουν πλέον οι τράπεζες δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας

    στην αγορά.

    Αναφέρεται ενδεικτικά πως σε μία περίοδο που οι εισπράξεις κυμαίνονται σε μηδενικό επίπεδο οι τράπεζες προχωρούν σε αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης ακόμη και υγιών ομίλων.

    Το παράδοξο είναι πως τους τελευταίους έξι μήνες, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, τα ενταγμένα έργα ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα (οδικοί άξονες, λιμένες και αστική ανάπτυξη) παρέμεναν στάσιμα σε προϋπολογισμό 5,8 δισ. ευρώ. Η υστέρηση που παρατηρείται στην προκήρυξη έργων σε συνδυασμό με τον υψηλότατο βαθμό εξάρτησης του κλάδου από τις δημόσιες κατασκευές αποτυπώνεται εν μέρει στην κατακόρυφη μείωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου.

    Ανεκτέλεστο

    Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου, φαίνεται πως το συνολικό ανεκτέλεστο για τις εισηγμένες από χρήση σε χρήση έχει μειωθεί κατά 20%, στα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο, οπότε και μηδενίστηκαν οι δημοπρατήσεις. Το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο αποτυπώνεται εύγλωττα και στη χρηματιστηριακή πορεία του κλαδικού δείκτη και όλων ανεξαιρέτως των μετοχών. Το ανησυχητικό είναι πως για μία στις δύο εισηγμένες τα ίδια κεφάλαια δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, ειδικότερα των βραχυπρόθεσμων, ενώ για τις μισές ο κύκλος εργασιών εμφανίζει μείωση μέχρι και 23%.

    Η επεξεργασία στοιχείων εννεαμήνου διαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για τον κλάδο, ενώ όπως σημείωναν στελέχη του ΣΤΕΗΤ, στην υποθετική περίπτωση που το υπουργείο επαναξιολογούσε τα πτυχία των εταιρειών ανώτατης τάξης, για δύο στις τρεις εισηγμένες θα ετίθετο άμεσα θέμα υποβάθμισής τους στην κατώτερη τάξη.

    [13] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ "ΕΛΚΥΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Σόφια, 16 Ιανουαρίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας, Πλάμεν Στουντένκοφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει γίνει και πιο «ελκυστική» για τους τρομοκράτες και τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης, μετά την εγκατάσταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων SRNA, αξιωματούχοι της υπηρεσίας της οποίας ηγείται, έχουν βρεθεί πολλές φορές «βρεθεί τυχαία» με μέλη της «αλ Κάιντα» στη Βουλγαρία, ενώ στη διάθεση της υπηρεσίας υπάρχουν πληροφορίες για αυξανόμενη δραστηριότητα των εξτρεμιστών ισλαμιστών στα Δυτικά Βαλκάνια.

    [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΝΤΟΒΙΤΣ

    Σεράγεβο, 16 Ιανουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη χαιρέτισε σήμερα την έκδοση του Σάβο Τόντοβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση Σερβοβόσνιου καταζητούμενου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    «Η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι μια εξέλιξη- κλειδί για μια δημοκρατική Βοσνία- Ερζεγοβίνη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας συμφιλίωσης στη χώρα» τονίζει στη σχετική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής αποστολής.

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΙ

    Βελιγράδι, 16 Ιανουαρίου 2005 (17:40 UTC+2)

    Υπέρ της διατήρησης της ομοσπονδίας Σερβίας- Μαυροβουνίου τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών και στις δυο κρατικές οντότητες.

    Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τη μελέτη της πολιτικολογίας και της κοινής γνώμης και του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Βελιγραδίου, το 50% των Σέρβων και το 49% των Μαυροβούνιων τάσσονται υπέρ της διατήρησης της ομοσπονδίας.

    Στον αντίποδα, το 29% των Σέρβων και το 30% των Μαυροβούνιων τάσσονται κατά της ομοσπονδίας, ενώ οι υπόλοιποι αρνούνται να τοποθετηθούν επί του θέματος.

    [16] ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΛΕΕΙ Ο ΒΟΥΤΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 16 Ιανουαρίου 2005 (17:17 UTC+2)

    Να μην παραδοθούν κάλεσε τους καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Γραμματέας του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπενθυμίζοντάς τους τι συνέβη στην περίπτωση του ηγέτη του κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βούτσιτς, το Δικαστήριο δεν θα επιτρέψει ποτέ στον Σέσελι να ζήσει ελεύθερος έως τη διεξαγωγή της δίκης.

    Σημειώνεται ότι ο Σέσελι, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στις αρχές της Χάγης, είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος έως ότου οριστεί η δίκη, αίτημα το οποίο απέρριψε, ωστόσο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    «Δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να τον αφήσουν (ελεύθερο) και γι' αυτό τού επέρριψαν τόσο ανούσιες κατηγορίες, μόνο για να τον κρατήσουν πίσω από τα κάγκελα» υποστήριξε ο Βούτσιτς.

    [17] Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 88-75 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής πήρε ο Απόλλων Πατρών ο οποίος νίκησε στο κλειστό «Δ. Τόφαλος» με 88-75 τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας Αμαλιάδας.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν ένα μικρό προβάδισμα στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Όχι όμως για πολύ, γιατί πλήρωσαν ακριβά την υπεροψία τους, με αποτέλεσμα από το δεύτερο δεκάλεπτο ο Ιωνικός να πάρει πάνω του το παιχνίδι. Προηγήθηκε ακόμη και με 7 πόντους, πηγαίνοντας -έτσι- στα αποδυτήρια με το σκορ υπέρ του (47-38). Στην επανάληψη η ομάδα της Πάτρας ανέβασε την απόδοσή της, κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, παίρνοντας ένα προβάδισμα το οποίο αυτή την φορά κράτησε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.

    Τα δεκάλεπτα: 21-22, 38-47, 61-60, 88-75.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 15 (1), Αργυρόπουλος 9 (1), Γεωργαλής 6, Τσουκ 1, Λιαδέλης 25 (1), Τσάκιτς 12, Ντέιβις 10, Χαρίσης 10 (2), Μόρις.

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Γκίλμπερτ 14 (2), Γιαννουζάκος 12 (2), Νικολαϊδης 7 (1), Ζιφά 3, Μοσχοβίτης 12 (2), Χάφναρ 12, Πασχάλης 13, Νίκιλα 2.

    [18] ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Δε δυσκολεύτηκε ο Πανιώνιος να κερδίσει με 3-0 στο Παγκρήτιο Στάδιο τον τοπικό Εργοτέλη. Η ομάδα της Ν. Σμύρνης μετά και από αυτή τη νίκη κατάφερε να ξεφύγει από τον πάτο του βαθμολογικού πίνακα, στην οποία βρέθηκε μετά την τιμωρία της από τον αθλητικό δικαστή για τα όσα έγιναν στο ματς με τον Ολυμπιακό.

    Τα τέρματα για την ομάδα της Ν. Σμύρνης πέτυχαν οι Μπρέσκα στο 41' και 55' και Ναλιτζής στο 43`. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Θεσσαλονικιός Καλόπουλος, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Εξουζίδη, Βλτσεκ και Ναλιτζή.

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Μακριδάκης, Χαραλαμπάκης, Αργυράκης, Δημήτρης, Λαμπράκης (66` Κοιλιαράς), Σουτζής, Σπυριδάκης, Βοσκαρίδης (55΄ Αντο), Ελευθεριάδης, Ογκουνσότο, Πίρβου (83` Γκίρτσα).

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Εξουζίδης, Τζιόλης, Γουνδουλάκης, Μάκος (87` Πατσιαβούρας), Ντομορό, Τσιώλης, Μάντζιος (64` Μέσαρος), Μπρέσκα, Ναλιτζής (86` Ζίμονιτς).

    [19] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2005 (19:15 UTC+2)

    Πρωταθλητής χειμώνα (αναμένεται η απόφαση της έφεσης του Ολυμπιακού) αναδείχθηκε σήμερα ο ΠΑΟ μετά την σπουδαία νίκη που πέτυχε σε βάρος του ΟΦΗ. Επιβλήθηκε της κρητικής ομάδας με 5-1 και έτσι έμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά την ολοκλήρωση και της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Ο χορός των τερμάτων για τους γηπεδούχους ξεκίνησε στο 31' όταν ο Κυργιάκος με κοντινό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα, ενώ ο ίδιος παίκτης έξι λεπτά αργότερα ανέβασε ακόμη ψηλότερα το δείκτη του σκορ (2-0). Το τρίτο τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Μάριτς στο 62', ενώ ο Κωνσταντίνου στο 70' έκανε το 4-0. Το τελευταίο γκολ του ΠΑΟ πέτυχε ο Μπικόφσκι στο 87', ενώ ο ΟΦΗ πέτυχε το γκολ της τιμής με τον Καζάντζη στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τακίδης που έδειξε κίτρινη κάρτα μόνο στον Αντριτς.

    ΠΑΟ: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Κυργιάκος, Βύντρα, Μινχ, Αντριτς, Χαραλαμπίδης, Μάριτς, Παπαδόπουλος (67` Κωνσταντινίδης), Κωνσταντίνου (76` Ρουμπάκης), Βούτερ (73` Μπικόφσκι).

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Κουνενάκης, Τομάς, Πίτσος, Ντάβιντσον (58` Κουτσουρές), Μπελεβώνης, Σταυρακάκης, Αρβανίτης, Μαχλάς, Τριανταφύλλου (72` Ντεγιάνοφ), Νουαφόρ (81` Καζαντζής).

    [20] ΒΟΛΕΪ: Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Εύκολη νίκη με 3-0 σετ πέτυχε ο Πανελλήνιος στο κλειστό της Κυψέλης. Επιβλήθηκε σε αγώνα της 11ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Α1 βόλεϊ ανδρών της Νίκαιας με αποτέλεσμα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στο βαθμολογικό πίνακα. Αύριο η αγωνιστική ολοκληρώνεται με την αναμέτρηση Ολυμπιακός-Ε.Α. Πατρών.

    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι:

    Παναθηναϊκός-Ρέθυμνο 3-0 (25-18, 25-14, 25-22)

    ΠΑΟΚ-Εθνικός Αλεξ/πολης 3-0 (25-14, 25-21, 25-17)

    Μίλωνας-Παγκράτι 3-2 (25-17, 25-19, 14-25, 23-25, 16-14)

    Ορεστιάδα-Ηρακλής 0-3 (20-25, 20-25, 11-25)

    Πανελλήνιος-Α.Ε. Νίκαιας 3-0 (25-23, 25-20, 25-19)

    Αύριο

    Ολυμπιακός- Ε.Α. Πατρών

    Η βαθμολογία:

    Ηρακλής 31

    Ολυμπιακός 27

    Παναθηναϊκός 21

    Πανελλήνιος 20

    ΠΑΟΚ 19

    Ε.Α. Πατρών 18

    Α.Ε. Νίκαια 14

    Παγκράτι 13

    Ορεστιάδα 10

    Ρέθυμνο 9

    Εθνικός Αλεξ/πολης 7

    Μίλωνας 6.

    Ολυμπιακός και Ε.Α. Πατρών έχουν από έναν αγώνα λιγότερο.

    [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2005 (18:13 UTC+2)

    Τελικά αναβλήθηκε ο αγώνας ανάμεσα στη Ξάνθη και τον Ιωνικό για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Σημειώνεται ότι ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 16:45 στην ακριτική πόλη, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνει κάτι τέτοιο. Η αναμέτρηση βάση του ΚΑΠ θα γίνει αύριο την ίδια ώρα.

    [22] ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Η ΕΤΑ

    Μαδρίτη, 16 Ιανουαρίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί με την ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα πριν την έναρξη των συνομιλιών, κάτι που έχουν θέσει ως όρο οι ισπανικές αρχές προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βασκική οργάνωση.

    Η ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση που διατύπωσε τον περασμένο Νοέμβριο το κόμμα Μπατασούνα για τη διεξαγωγή αποκλειστικά πολιτικών και δημοκρατικών συνομιλιών ώστε να σταματήσει η σύγκρουση στους δρόμους.

    [23] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΑΠ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ

    Ραμάλλα, 16 Ιανουαρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Να σταματήσουν «κάθε στρατιωτική δράση που ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα και δίνει δικαιολογίες στο Ισραήλ, που επιθυμεί να εμποδίσει την παλαιστινιακή σταθερότητα» κάλεσε όλες τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ ή PLO)

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η ΟΑΠ απέφυγε, ωστόσο, να ανακοινώσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σε περίπτωση που κάποιοι από τους ένοπλους Παλαιστίνιους μαχητές δεν υπακούσουν σε αυτή την έκκληση- εντολή.

    Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έκοψε κάθε επαφή με την παλαιστινιακή ηγεσία μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε έξι Ισραηλινούς.

    [24] "ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ" ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβίβ, 16 Ιανουαρίου 2005 (15:34 UTC+2)

    «Λευκή επιταγή» στον ισραηλινό στρατό για την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων μαχητών που δρουν στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, έδωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αριέλ Σαρόν απείλησε σήμερα να αναλάβει πιο σκληρή στρατιωτική δράση εναντίον των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων, κατηγορώντας τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε, μάλιστα, τα στρατεύματα να δρουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς και με όλα τα μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Αριέλ Σαρόν έστρεψε τα πυρά του και κατά της νέας παλαιστινιακής ηγεσίας, την οποία και κατηγόρησε ότι δεν αναλαμβάνει επαρκή δράση εναντίον των ενόπλων. «Παρά την αλλαγή στην παλαιστινιακή ηγεσία, δεν έχουμε δει (τη νέα ηγεσία) να αναλαμβάνει δράση κατά της τρομοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    [25] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 168.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Τζακάρτα, 16 Ιανουαρίου 2005 (12:32 UTC+2)

    Ξεπέρασαν τους 168.000 οι νεκροί στις 12 χώρες που επλήγησαν από τρη βιβλική καταστροφή της 26ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κι ενώ εντός της εβδομάδος αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως ο τελικός αριθμός των θυμάτων.

    Μόνο στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονήσιας, τα θύματα έφτασαν τις 115.000.

    Το Σάββατο, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν περίπου 5.000 νεκρούς από τα ερείπια της μικρής πόλης Κάλανγκ, στις βορειοδυτικές ακτές της Σουμάτρας.

    [26] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

    Ιερουσαλήμ, 16 Ιανουαρίου 2005 (11:05 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αναλαμβάνει την πρώτη πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ. Μια μέρα μετά την ορκωμοσία του ο κ. Αμπάς μεταβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια να πείσει τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

    Βαρύ το κλίμα

    Στην τελετή ορκομωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα το Σάββατο, ο κ. Αμπάς άδραξε την ευκαιρία και πρότεινε στο Ισραήλ κοινή εκεχειρία και τον τερματισμό της ατέρμονης βίας και αιματοχυσίας. Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με απολογισμό τεσσερις νεκρούς Παλαιστίνους στην πολη της Γάζας και δύο στη Ράφα.

    Η τελετή έγινε σε κλίμα φόρτισης εξ αιτίας της έντασης που προκάλεσε η επίθεση ενόπλων πλαιστινίων εναντίον φυλακίου του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξη ισραηλινοί στρατιώτες. Μετά απ΄αυτό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν διέκοψε κάθε επαφή με την παλαιστινιακή πλευρά.

    Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους για να γίνει αξόπιστος συνομιλητής ο Αμπου Απάς θά πρέπει αμέσως να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εξάρθρωση των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Πρωτοβουλίες ζητά ο Σαρόν

    «Το Ισραήλ ενημέρωσε τους ηγέτες της Δύσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση με τον Αμπάς πριν αυτός κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για την πάταξη της τρομοκρατίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν Από παλαιστινιακής πλευράς ο Σαέμπ Ερεκάτ, υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε την νέα ένταση στις σχέσεις με το Ισραήλ. «Καλούμε τους Ισραηλινούς να ξεκινήσουν και πάλι τον ειρηνευτικό διάλογο που αποτελεί μονόδρομο εξόδου από την κρίση» είπε ο κ. Ερεκάτ. Ας σημειωθεί, ότι αμέσως μετά την εκλογή του την περασμένη Κυριακή, ο κ.Αμπάς είχε δεχθεί συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Αριελ Σαρόν που εξέφραζε την επιθυμία μιας συνάντησης όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    [27] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (11:11 UTC+2)

    Ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80στά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη οργανώνει στις 6 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, μεγάλη συναυλία με τη συνοδεία λαïκής ορχήστρας, που περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα του. Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια - μεγάλες επιτυχίες που όλοι τραγουδήσαμε, από γνωστούς κύκλους τραγουδιών. Η διασκευή, χορωδιακή εναρμόνιση και ενορχήστρωση είναι του διευθυντή της χορωδίας Δημήτρη Καρβούνη, ο οποίος θα διευθύνει και τη συναυλία. Παράλληλα στην οθόνη θα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τις μεγάλες στιγμές του συνθέτη. Για τη ζωή και το έργο του Μ. Θεοδωράκη θα μιλήσει ο γνωστός Λαρισαίος δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής.

    [28] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ»

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2005 (11:03 UTC+2)

    Με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων , απο την πρώτη έκδοση του αριστουργήματος "Δον Κιχώτης" του Θερβάντες, προγραμματίζεται Συμπόσιο από το Εργαστήρι Συγκριτικής Γραμματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Τμήμα ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ και την Εταιρεία Ελλήνων Ισπανιστών.

    Θέμα του συμποσίου: "Η απήχηση του Δον Κιχώτη στα γράμματα και τις τέχνες" και άξονές του: α) Ο Δον Κιχώτης και η θέση του στο έργο του Θερβάντες β) η πρόσληψη του Δον Κιχώτη στο σύγχρονο μυθιστόρημα γ) μεταφράσεις, αποδόσεις και προσαρμογές του έργου δ) η θέση του Δον Κιχώτη στα σχολικά εγχειρίδια, η παρουσία του στην τέχνη (πλαστική, μουσική όπερα, κινηματογράφος και κινούμενο σχέδιο), αλλά και η επίδρασή του στο σύνολο της ευρωπαϊκής γραμματείας.

    Το συμπόσιο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου 2005, όσοι όμως θέλουν να πάρουν μέρος πρέπει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου να καταθέσουν το θέμα τους στο Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του ΑΠΘ. Γλώσσες του συνεδρίου η ελληνική, η ισπανική και η γαλλική.

    [29] «ΜΠΟΕΜ» ΤΟΥ ΠΟΥΤΣΙΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Λ.Σ.

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2005 (11:01 UTC+2)

    Στη σκηνή του "Ολύμπια", επαναλαμβάνεται η παράσταση "Μποέμ" του Πουτσίνι στην περίφημη σκηνοθεσία της Λίνα Βερντμίλερ, η οποία εξακολουθεί να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και να δημιουργεί ουρές στα ταμεία της ΕΛΣ, όποτε παρουσιάζεται.

    Ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή του "Ολύμπια", για να ταξιδέψει το κοινό στη μποέμικη ζωή μιας παρέας νέων καλλιτεχνών στη Μονμάρτη, όπου η Μιμή ερωτεύεται τον ποιητή της παρέας, τον Ροδόλφο, αλλά ο έρωτάς τους είναι καταδικασμένος, αφού η ηρωίδα πεθαίνει από φυματίωση.

    Με τη σκηνοθεσία της Βερτμίλερ και τα σκηνικά και τα κοστούμια του Ενρίκο Γιομπ, η παράσταση παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη. Το ρόλο της Μιμής ερμηνεύουν διαδοχικά οι Κατερίνα Κοστέα και Αντωνία Καλογήρου, του Ροδόλφου οι Βιτσέντε Ομπουένα και Σεζάρ Γκουτιέρες, του Μαρτσέλο οι Κύρος Πατσαλίδης και Δημήτρης Πλατανιάς, της Μουζέτα οι Μαρία Κόκκα και Βιβιάνα Γιαννάκη-Δελένδρα κ.ά. Συμμετέχει η παιδική χορωδία "Μανώλης Καλομοίρης".

    Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται σήμερα Κυριακή και στις 18, 19 και 21 Ιανουαρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 January 2005 - 19:13:54 UTC