Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [02] ECOFIN: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [03] ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2005
  • [04] ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ "ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΣΤΟ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΜΙΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Υ.ΕΘ.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [07] ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  • [08] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ
  • [09] ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΥΕΝ
  • [10] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ
  • [12] ΟΔ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ
  • [13] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ
  • [14] ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΠΟΥΜ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ 10 ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
  • [16] ΤΟ "ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΝΤΩΝ ΛΩΖΑΝΝΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
  • [17] "ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ" ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ
  • [18] ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [19] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Σ-Μ ΜΕ ΕΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΣΟΛΑΝΑ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ -
  • [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΡΠΟΖΗΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΑΚΗΣ
  • [22] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ου ΟΜΙΛΟΥ) Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [23] ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΥΓΡΟΥ
  • [24] ΚΥΠΕΛΛΟ: Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ
  • [25] ΡΑΙΣ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [26] Ο ΣΑΡΟΝ ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΑΜΠΑΣ
  • [27] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΕΞ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ
  • [28] ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΠΟΥΣ
  • [29] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [30] ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝ/ΦΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
  • [31] 4 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [32] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ Ο Θ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΜΕΑ
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΡΟ

  • [01] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, ψηφίστηκε επί της αρχής και την Πέμπτη ξεκινάει η συζήτηση επί των άρθρων του.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι "δεν περιμένουμε να μας χειροκροτήσει το ΠΑΣΟΚ αλλά η κοινωνία».

    Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης "άστοχες" και ορισμένες από αυτές "αντισυνταγματικές" και ζήτησε την παρουσία του στη Βουλή.

    Ο Δημήτρης Ρέππας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι "η Νέα Δημοκρατία επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών" μίλησε για προσχηματική επίκληση του Συντάγματος και είπε ότι "δεν μπορεί στο βωμό της εξασφάλισης της διαφάνειας να θυσιάζεται η οικονομική αυτοτέλεια των προσώπων". "Η ΝΔ μας γυρίζει στον μεσαίωνα" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι "είναι αδύνατο να εξαφανίσουμε τους επιχειρηματίες από τα ΜΜΕ αφού δε μπορεί όλα τα μέσα να τα έχει το κράτος". "Το νομοσχέδιο" είπε ο κ. Πάγκαλος "δεν εξυπηρετεί το πνεύμα του συντάγματος και ξυπνά μύθους του παρελθόντος".

    Πάντως, εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "βασικό μέτοχο".

    Το πρωί της Τετάρτης στο press room ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε το Έθνος περί "οικονομικής εξόντωσης της οικογένειας Μπόμπολα και χειραγώγησης του τύπου" τόνισε ότι "η κυβέρνηση νομοθετεί επί τη βάσει αρχών".

    [02] ECOFIN: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Βρυξέλλες, 18 Ιανουαρίου 2005 (22:37 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του όσον αφορά στη δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για δημοσιονομική σταθεροποίηση με στόχο την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα, εξέφρασε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ecofin, το οποίο στα συμπεράσματα της συνεδρίασής του εκτιμά ότι με δεδομένο το υψηλό έλλειμμα του 2004 η ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να συνεχισθεί και το 2005. Τονίζει δε ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ της είναι με σημαντικά αλλά όχι επαρκή.

    Ειδικότερα, στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο επανεξέτασε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα σε συνέχεια της σύστασης που της απευθύνθηκε στις 5 Ιουλίου 2004 στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και έλαβε γνώση ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μέτρα το 2004 με στόχο τη μείωση του αυξανόμενου ελλείμματος και ότι ο προϋπολογισμός του 2005 αποσκοπεί σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε σημαντική δημοσιονομική εξισορρόπηση.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, το Συμβούλιο με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 8 και σε συνέχεια της σύστασης που υιοθέτησε η Επιτροπή στις 22 Δεκεμβρίου 2004 αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την παράγραφο 7 του άρθρου 104 και τις συστάσεις που υιοθέτησε το Συμβούλιο στις 5 Ιουλίου 2004.

    Αυτό, επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, οφείλεται εν μέρει στην αναθεώρηση των στατιστικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Eurostat ώστε να εφαρμοστεί πιστά η λογιστική μέθοδος ESA 95 αλλά και σε υπερβάσεις σε δαπάνες που συνδέονται με τη διεξαγωγή ή των Ολυμπιακών Αγώνων όπως επίσης και σε υπερβάσεις σε κάποιες άλλες κατηγορίες δαπανών και σε μειωμένες δαπάνες που δεν είχαν εκτιμηθεί επακριβώς στον προϋπολογισμό του 2004. Ακόμη, το Συμβούλιο εκτίμησε ότι με δεδομένο το υψηλό έλλειμμα του 2004 και άλλες δημοσιονομικές αβεβαιότητες, η ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να συνεχισθεί και το 2005.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του «για τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τον προϋπολογισμό του 2005. Σημειώνει επίσης ότι τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνεχή βελτίωση στη εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης». Επισημαίνει τέλος με ικανοποίηση «τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθεροποίηση με στόχο την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα».

    Την ικανοποίηση για την αναγνώριση από το Ecofin των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος επανέλαβε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτευχθεί δια της ηπίας οδού, ενώ εκτίμησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της για την ελληνική οικονομία θα δώσει προθεσμία δύο ετών στη χώρα για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση.

    [03] ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2005

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (14:32 UTC+2)

    Η έγκριση των συντάξεων του ΙΚΑ το αργότερα μέσα σε ένα μήνα είναι ο στόχος της κυβέρνησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005. Στο ΙΚΑ θα προσληφθούν 500 γιατροί και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις υπηρεσίες του 184.

    Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

    Η Ελλάδα έχει θλιβερό πρωταθλητισμό στην ανεργία και ειδικότερα στην ανεργία των γυναικών και των νέων, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ ανεργία της τάξης του 11,3%. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε σχέση με τους Οργανισμούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Το 2004 στα προγράμματα του ΟΑΕΔ απασχολήθηκαν 35.000 άνεργοι και στα προγράμματα του 2005 αναμένεται να απασχοληθούν 65.000 άνεργοι. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας προγραμματίζει την κατασκευή 20.000 κατοικιών για χαμηλόμισθους.

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό ο υπουργός είπε θα παραμείνει άθικτο το γενικότερο πλαίσιο και η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει το διάλογο για επιμέρους αλλά σοβαρά θέματα τα οποία καθυστερούν και ειδικότερα για την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ.

    Για το θέμα της Εμπορικής Τράπεζας την Παρασκευή θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη, της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και εκπροσώπων της διοίκησης της Τράπεζας και των εργαζομένων σε αυτή.

    Για το ΕΚΑΣ θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός Κ¨ωστας Καραμανλής στο τέλος του Ιανουαρίου.

    Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Αγγελόπουλος.

    [04] ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ "ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (17:33 UTC+2)

    «Η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία, τα ελληνικά κόμματα δεν αναγνωρίζουν «γκρίζες ζώνες». Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και όπου αλλού υπάρχουν, δεν είναι αντικείμενο προς διαπραγμάτευση». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την προσπάθεια της Άγκυρας για ανάδειξη «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

    Απαντώντας δε σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ανταλλαγή απόψεων, από σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχουν οι δύο χώρες και από τη συνεργασία που υπάρχει σε πολλά επίπεδα - μεταξύ των οποίων και το διπλωματικό».

    Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «η Τουρκία κάνει περίπατο στο Αιγαίο», ο κ. Αντώναρος αντέδρασε λέγοντας ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και επισήμανε ότι όποτε η Άγκυρα προσπάθησε να θίξει ζώνες ή σφαίρες ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξαναγκάστηκε να απομακρυνθεί.

    «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η ελληνική Πολιτεία υπερασπίζονται στο ακέραιο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και καθιστούν σαφές, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά απολύτως μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος, ο οποίος δήλωσε άγνοια και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΜΙΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (21:10 UTC+2)

    Με τον δήμαρχο Κερατσινίου, Δημήτρη Σαράφογλου, συναντήθηκαν η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά και ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στις σχέσεις α' και β' βαθμού Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε δρόμους και βίους παράλληλους. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με τακτικότερες και συστηματικότερες συναντήσεις» και κάνοντας λόγο για τον πόρο από τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων που διεκδίκησαν και πέτυχαν τη δυνατότητα διαχείρισης του οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τόνισε ότι «αυτοί οι πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των δήμων, μετά από δική τους υπόδειξη».

    Από την πλευρά του ο κ. Μίχας, ευχαρίστησε την κ. Γεννημάτα, για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αποκτήσει έναν δικό της πόρο και τόνισε ότι ο δήμος Κερατσινίου θα λάβει σε πρώτη φάση 200.000 ευρώ για έργα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων.

    Ο κ. Μίχας αναφερόμενος στο έργο της νομαρχίας στην περιοχή τόνισε ότι «η λειτουργία του ΚΕΠ στο Κερατσίνι, αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς οι πολίτες μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται άμεσα στην περιοχή τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις» και αναφέρθηκε ακόμη στα έργα οδοποιίας που έχει υλοποιήσει η νομαρχία στο Κερατσίνι, αλλά και στα προγράμματα επιμόρφωσης που έγιναν στο δήμο από τη ΝΕΛΕ της νομαρχίας Πειραιά.

    Ο νομάρχης Πειραιά, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Κερατσινίου, όπως η λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, του εργοστασίου της ΔΕΗ, του νεκροταφείου, τόνισε ότι «νομαρχία και δήμος, σε συνεργασία μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα. Εμείς θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων».

    Τέλος ο κ. Μίχας πρότεινε να αναπλαστεί με ευθύνη της νομαρχίας, ένας χώρος που θα επιλεγεί από τον δήμο και ο οποίος θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων.

    Την Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μίχας, θα επισκεφτούν το δήμο Κορυδαλλού, όπου θα έχουν συνάντηση με το δήμαρχο, Στέφανου Χρήστου.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Υ.ΕΘ.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον νέο πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

    Κατά τη συνάντηση, που είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    [07] ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    Καρδίτσα, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Σε συμβολικό κλείσιμο της παλαιάς εθνικής οδού Καρδίτσας - Αθήνας, στη θέση Νέο Μοναστήρι, προχώρησαν για 10 λεπτά οι αγρότες της Καρδίτσας.

    Αύριο οι αγρότες της Λάρισας και του Βόλου θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε έξι σημεία της εθνικής οδού, χωρίς, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι τους, να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς.

    Στις 25 του μήνα οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας αναμένεται να βγάλουν τα τρακτέρ τους και στις πλατείες.

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

    [08] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Υ.ΕΘ.Α

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκε ότι σήμερα έλαβε χώρα στο υπουργείο, η πρώτη τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τους εκπροσώπους τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και των επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ.

    Τα θέματα που παρουσιάστηκαν έχουν ως εξής:

    Α. Εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιπλοίαρχος Στέφανος Γκίκας

    1. Αποστολή C-130 στην Ινδονησία

    Νέα αποστολή C-130 την ερχόμενη Δευτέρα με εξοπλισμό και ειδικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού στην περιοχή Άτσεχ της Ινδονησίας, η οποία σχεδόν κατεστράφη από το τσουνάμι.

    2. Διάθεση SCC στον ΟΗΕ

    Διάθεση του Κέντρου Συντονισμού Θαλασσίων Στρατηγικών Μεταφορών (SCC) των Αθηνών, μέσω της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για το συντονισμό των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    3.Υπογραφή υπομνήματος του ΥΠΕΘΑ με την Ιταλική εταιρεία Aermacchi

    Υπογραφή υπομνήματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Ιταλική εταιρεία Aermacchi για πιθανή συνεργασία στην συμπαραγωγή του αεροσκάφους προκεχωρημένης εκπαίδευσης Μ-346. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του υπογράφει MοU για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση τελικής συμφωνίας θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετέχει σε τόσο μεγάλο πρόγραμμα συμπαραγωγής.

    5. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα του ΥΦΕΘΑ, Ιωάννη Λαμπρόπουλου, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέκο Κοντό, με θέμα την απορρόφηση Ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το στράτευμα.

    6. Τελετή βράβευσης των διακριθέντων κατά το προηγούμενο έτος αθλητών-αθλητριών.

    7. Συνάντηση του ΥΕΘΑ, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, με την Γαλλίδα ομόλογό του

    Συνάντηση στην Αθήνα θα έχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με την Γαλλίδα ομόλογό του, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2005, με την οποία θα συζητήσει θέματα που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ των θεμάτων θα τεθεί και αυτό της συμμετοχής της χώρας μας στο δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS 2.

    8. Πραγματοποίηση ημερίδας στις 26 Ιανουαρίου 2005 με θέμα την Υγιεινή και Ασφάλεια στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    1. Άσκηση ΝΑΤΟ CMX 05

    Από 26 Ιανουαρίου μέχρι 1 Φεβρουαρίου 2005 θα διεξαχθεί η πολιτικοστρατιωτική άσκηση διαχείρισης κρίσεων του ΝΑΤΟ στρατηγικού επιπέδου CMX 05 (Crisis Management Exercise) στην οποία θα συμμετάσχουν:

    Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, από τις πρωτεύουσες, καθώς και οι Μόνιμες (ΜΑΒΑΣ) και Στρατιωτικές (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) αντιπροσωπείες αυτών από τις Βρυξέλλες.

    2. Επίσκεψη ΣΕΕΘΑ στην έδρα του ΝΑΤΟ και SHAPE

    Η Σχολή Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό ταξίδι στο Βέλγιο από 24-26 Ιανουαρίου 2005. Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού οι 76 σπουδαστές, από τους οποίους οι 6 αλλοδαποί, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν στις Βρυξέλλες στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτικοστρατιωτικά θέματα.

    3. Λοιπές δραστηριότητες ΓΕΕΘΑ

    Ο Α/ΓΕΕΘΑ ενόψει της παράδοσης των καθηκόντων του την 16/2/2005 θα πραγματοποιήσει κύκλο επισκέψεων στις Διοικήσεις που υπάγονται επιχειρησιακά στο ΓΕΕΘΑ, όπως το Β΄ Σ.Σ. το Δ΄ Σ.Σ, το Αρχηγείο Στόλου και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

    Γ. Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ, αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Λάζος

    1. Ενημερωτικές επισκέψεις εκπροσώπων της ΓΕΣ/ΔΣΛ σε Λύκεια

    Ξεκινούν ενημερωτικές επισκέψεις εκπροσώπων της ΓΕΣ/ΔΣΛ σε Λύκεια των Αθηνών για παροχή οδηγιών προς τους νέους που πρόκειται να στρατευθούν και παράλληλη ενημέρωση για την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, τις Στρατιωτικές Σχολές, το θεσμό των ΕΠΟΠ και ΟΒΑ στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

    2. Απονομή ηθικών αμοιβών

    Απονομή ηθικών αμοιβών θα λάβει χώρα στις 26/1/2005, στη Γαλλική Πρεσβεία παρουσία του ΥΕΘΑ σε προσωπικό που υπηρέτησε στο ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ υπό Γαλλική Διοίκηση.

    3. Συμβολική προσφορά τζιπ για τους πληγέντες στη Ν.Α. Ασία

    Συμβολική προσφορά ενός οχήματος τζιπ Μ-151 του 1960 από το Στρατό Ξηράς πλήρως ανακατασκευασμένου, υπέρ της φιλανθρωπικής προσπάθειας (γκαλά) που διοργανώνει η ΝΕΤ επ' ωφελεία των πληθυσμών της Ν.Α Ασίας που επλήγησαν πρόσφατα.

    [09] ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΥΕΝ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη πραγματοποιήθηκε μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του ΥΕΝ, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΝ, ο μητροπολίτης Πειραιά, ο δήμαρχος Πειραιά, βουλευτές, εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων και ναυτεργατικών σωματείων κ.ά.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη ναυτιλία που είναι ο βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας και βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, κάτι που διαπίστωσε και κατά τις επαφές του στο πρόσφατο ταξίδι του στη Ν. Κορέα.

    Επίσης, συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα το οποίο, με το αξιόλογο, ποιοτικά αναβαθμισμένο ανθρώπινο δυναμικό του και το σύγχρονο εξοπλισμό, συνέβαλε ουσιαστικά στην ασφαλή διεξαγωγή των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τέλος, ευχήθηκε ο νέος χρόνος να είναι ακόμα πιο επιτυχημένος και να φέρει σε όλους υγεία, χαρά και κάθε ατομική και οικογενειακή ευτυχία.

    [10] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Σε ισχύ παραμένουν οι αιτήσεις 36 εταιριών για εισαγωγή των μετοχών τους στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς προσκόμισαν όπως είχε ζητηθεί από το Χ.Α. τα φύλλα φορολογικού ελέγχου για τη χρήση που έληξε 31.12.2003.

    Επιπρόσθετα, τέσσερις ακόμη αιτήσεις εταιρειών για την Παράλληλη Αγορά των οποίων η χρήση λήγει στις 30/6, έχουν προσκομίσει φύλλα φορολογικού ελέγχου για τη διαχειριστική περίοδο 1/7/2002- 30/6/2003. Για τις υπόλοιπες 19 εταιρείες που είχαν αιτηθεί την εισαγωγή τους στην Παράλληλη Αγορά και δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα φύλλα φορολογικού ελέγχου για την εν λόγω διαχειριστική περίοδο, το ΧΑ διευκρινίζει ότι διαγράφονται από τη λίστα των "υπό εισαγωγή" εταιρειών και θα πρέπει εφόσον επιθυμούν, να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση εισαγωγής.

    Περαιτέρω το Χ.Α. υπενθυμίζει ότι:

    -Παραμένουν σε ισχύ οι αιτήσεις 7 εταιριών που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους στην Κύρια Αγορά

    -Για τις 10 εταιρίες που έχουν υποβάλλει αίτηση εισαγωγής στη ΝΕΧΑ, δεν προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο χρονικός περιορισμός για την προσκόμιση φύλλων ελέγχου της τελευταίας δημοσιευμένης χρήσης.

    -Το σύνολο των εταιριών που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους σε μία από τις τρεις αγορές του ΧΑ και παραμένουν σε ισχύ, ανέρχονται σε 57 (40 αιτήσεις της Παράλληλης Αγοράς, 7 της Κύριας και 10 της ΝΕΧΑ). Από το σύνολο των 57 εταιριών των οποίων οι αιτήσεις παραμένουν σε ισχύ, 3 εγκρίθηκαν ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΧΑ (μία στην Κύρια Αγορά και δύο στην Παράλληλη). Από τις υπόλοιπες 54 αιτήσεις, μόνο 9 (1 της Κύριας, 6 της Παράλληλης και 2 της ΝΕΧΑ)έχουν αποστείλει στο ΧΑ τα απαραίτητα με βάση τον νέο Κανονισμό λειτουργίας στοιχεία, οπότε και έχει προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης της αίτησης από το αρμόδιο τμήμα του ΧΑ.

    Η εξέταση κάθε μίας εκ των υπολοίπων αιτήσεων των υπό εισαγωγή εταιριών, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την αποστολή στο ΧΑ από τον ανάδοχο της κάθε αιτούσας εταιρίας, των σχετικών στοιχείων που προβλέπονται από τον Κανονισμό του ΧΑ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (18:08 UTC+2)

    Το θέμα των προμηθειών αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιεί ο ελληνικός στρατός καθώς και οι δυνατότητες υποκατάστασης προμηθειών εισαγομένων προϊόντων, με ελληνικά υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ του Υφυπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού.

    Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για συνεργασία των δύο υπουργείων, έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν καθοριστική θέση στις προμήθειες τροφίμων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με κοινό στόχο την αύξηση του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη καθώς επίσης και την ασφαλή σίτιση των στρατιωτών με ελληνικά αγροτικά προϊόντα αρίστης ποιότητος.

    Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι ποιοτικές προδιαγραφές των αγροτικών προϊόντων που προμηθεύεται ο ελληνικός στρατός και αποφασίσθηκε να καταβληθεί προσπάθεια προτίμησης των ελληνικών προϊόντων καθώς επίσης να οργανωθούν από κοινού έλεγχοι στην παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για τον ελληνικό στρατό.

    [12] ΟΔ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο δεν θα έχει το αποτέλεσμα που αναμένεται διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σημειώνοντας ότι «θα προσθέσει πολύ μεγάλο κόστος σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα ΜΜΕ, αλλά συναλλάσσονται με κάποιον εύλογο τρόπο με το Δημόσιο, με όλους τους φορείς του Δημοσίου, γιατί είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βεβαίως, δεν είναι μόνο η κεντρική Κυβέρνηση».

    Ο κ.Κυριακόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητές της το θέμα της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαπλοκής, επισήμανε ωστόσο ότι η λύση που επελέγη είναι λάθος σημειώνοντας ότι «επειδή μας ενοχλούν πέντε άτομα, φτιάχνουμε ένα κατασκεύασμα που φακελώνει και παρακολουθεί χιλιάδες άτομα». Προσέθεσε δε ότι ανάλογα προβλήματα δημιουργούσε και ο προηγούμενος νόμος για το βασικό μέτοχο, όμως τώρα η κατάσταση χειροτερεύει.

    Σχετικά με τις αποφάσεις του ECOFIN ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ΣΕΒ, είπε, ολοκληρώνει έναν κύκλο επαφών με την Κυβέρνηση, όπου γίνονται ανταλλαγές απόψεων για να σκεφθούμε με ποια μέτρα θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ακριβώς αυτούς τους κοινούς στόχους.

    «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας. Αίσθηση δική μας είναι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ πιο πειθαρχημένοι και αυστηροί στο θέμα και του ελλείμματος και του Προϋπολογισμού. Από κει και πέρα, με χαρά βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση παίρνει μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία πιστεύουμε ότι είναι υποστηρικτικά των κοινών αυτών στόχων», τόνισε.

    Τέλος, όσον αφορά στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της «Πήγασος» από τον κ.Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία ο ίδιος για το θέμα.

    [13] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (16:53 UTC+2)

    Οι προκλήσεις, οι προοπτικές και νέα χρηματοδοτικά μέσα για επενδύσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες αναπτυξιακής συνεργασίας στη Λεκάνη της Μεσογείου, είναι το θέμα Διυπουργικής Αναπτυξιακής και Επιχειρηματικής Συνδιάσκεψης που διοργανώνει στην Αθήνα, από 3-5 Φεβρουαρίου 2005 (ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι η διεύρυνση των συνεργασιών με τις χώρες-μέλη της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας και η ενθάρρυνση νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Η εκδήλωση θα προσφέρει ευρύτερη ενημέρωση στην ελληνική και ξένη επιχειρηματική κοινότητα για νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και εργαλεία που προσφέρονται στην περιοχή μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών.

    Στη Συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν Υφυπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης των Νοτίων Μεσογειακών χωρών, αξιωματούχοι Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών (World Bank, European Investment Bank, African Development Bank), Ελληνικών Τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τις Νότιες Μεσογειακές χώρες.

    Επίσης, ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Ph. de Fontaine Vive θα κάνει την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου «FEMIP TRUST FUND» (Facility for the Mediterranean Investment & Partnership), που δημιουργείται για όλες τις χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. Ακόμη θα οργανωθούν απευθείας διμερείς συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από την Ελλάδα και τις Νότιες Μεσογειακές χώρες για τη διερεύνηση ή επέκταση συνεργασιών.

    Σημειώνεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα είναι ο ομιλητής στο επίσημο δείπνο που θα κλείσει τη Συνδιάσκεψη.

    [14] ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΠΟΥΜ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2005 (16:49 UTC+2)

    Υπερθεματίζοντας τη σεμνή ανοδική πορεία που ακολουθούσαν οι μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη. Η άνοδος του δείκτη στηρίχτηκε, κυρίως, στην εκρηκτική άνοδο των τραπεζικών blue chips, αλλά και στα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης..

    Πάντως, τόσο οι μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, όσο και εκείνες της μικρής κεφαλαιοποίησης δεν κατάφεραν σήμερα να συμβάλλουν στην ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη, καταγράφοντας από οριακή έως και μικρή ποσοστιαία υποχώρηση, αμαυρώνοντας έτσι τη γενικότερη εικόνα της συνεδρίασης.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, ύστερα από μια συνεχή ανοδική πορεία, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης με κέρδη 1,64% και διαμορφώθηκε στις 2.879,18 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης, που δεν υποχώρησε στιγμή κάτω από τις 2.840 μονάδες, κινήθηκε μεταξύ των 2.840,48 και των 2.882,58 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Ο όγκος των συναλλαγών περιορίστηκε σήμερα, στο ποσό των 173,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8.929.955,80 ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις, δηλαδή σε μεγάλα πακέτα μετοχών. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισε εκείνο του ΟΠΑΠ, ύψους 2.720.000,00 ευρώ, στα 20 ευρώ.

    Χαρακτηριστικό της εικόνας των σημερινών συναλλαγών, εξάλλου, είναι και το γεγονός ότι υπήρξε σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο ανοδικών-καθοδικών τίτλων. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 156 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 127 πτωτικών και 138 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (+19,44%), ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ (+16,22%) και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ (+11,39%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (-19,79%) και της INFORMATICS (-14%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, ενώ και ο Eurobank Mid 50 έκλεισε με άνοδο 0,99%. Μικρή υποχώρηση (-0,22%) κατέγραψε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής, ενώ ο Mid 40 της μέσης σημείωσε σημαντική άνοδο 1,16%. Σε ό,τι αφορά στον FTSE/ASE 140 και στον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips, κατέγραψαν αντίστοιχα κέρδη της τάξης του 1,86% και του 2,10%.

    Αντίθετη, πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να ενισχύεται σημαντικότατα και σε ποσοστό 3,06% και το δε δεύτερο να διαγράφει οριακή πτωτική τροχιά κατά 0,06%, έχοντας καταγράψει, ενδοσυνεδριακά, ακόμη και μικρά κέρδη.

    Η άνοδος στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (+6,50%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+4,92%), ΑΤΕ (+4,33%), ΓΕΝΙΚΗΣ (+3,67%), ΕΤΕ (+3,57%), ΕΓΝΑΤΙΑΣ (+3,12%), ALPHA BANK (+2,84%) και της EFG (+2,21%).

    Αντίθετα, η πτωτική πορεία των τηλεπικοινωνιών οφείλεται στις απώλειες των τίτλων της COSMOTE και της ΛΑΝ ΝΕΤ, οι οποίοι και σημείωσαν αμφότεροι ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 0,96%, ενώ εκείνος του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,58%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Εξάλλου, και το ισοζύγιο των ανοδικών-πτωτικών κλαδικών και επιμέρους δεικτών εμφάνισε σήμερα αισθητή κλίση προς το μέρος των πρώτων. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 22, οι 15 έφεραν θετικό πρόσημο με τη λήξη των συναλλαγών, ενώ οι 7 αρνητικό (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών).

    Αναλυτικότερα, τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, ο οποίος και σημείωσε άνοδο 3,36%, εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (+19,44%), ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ (+11,39%), ELEPHANT (+7,41%), ΚΑΕ (+5,48%) και της VIVERE (+3,70%).

    Επίσης, κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+1,92%), των διυλιστηρίων (+1,77%), των συμμετοχών (+1,21%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (+1,09%) και των επενδύσεων (+1,05%).

    Εξάλλου, κατά. 0,74% ενισχύθηκε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,65% της πληροφορικής, κατά 0,62% των βιομηχανιών, κατά 0,50% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,41% της παράλληλης αγοράς και κατά 0,26% των ασφαλειών.

    Αντίθετα, επικεφαλής των πτωτικών τέθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος και σημείωσε σημαντική ποσοστιαία υποχώρηση κατά 4,0%, που ήταν αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων, οι οποίες εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (-19,79%), ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ (-5,45%) και ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (-3,43%).

    Επίσης, κατά 0,38% υποχώρησε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,31% της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, κατά 0,22% των βασικών μετάλλων, κατά 0,14% των κατασκευών και κατά 0,05% των ειδών-λύσεων πληροφορικής.

    [15] ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ 10 ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Άγκυρα, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Από την ιταλική εταιρία Alenia θα αγοράσει τελικά η Τουρκία τα δέκα νέα αεροσκάφη για τις Ναυτικές της δυνάμεις, όπως αποφασίστηκε σε σημερινή σύνοδο υπό τον πρωθυπουργό της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με τη συμμετοχή του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Οζκιόκ, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βετζντί Γκιονούλ.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο κ. Γκιονούλ σε δήλωσή του, μετά τη σύνοδο, ανακοίνωσε ότι τα 10 νέα αεροσκάφη παρακολούθησης-περιπολίας για το Ναυτικό θα αγορασθούν από την ιταλική εταιρία Alenia, η οποία εξασφάλισε στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας καθαρό μερίδιο εργολαβίας, ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σχετικά με το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση μείωσης του εξοπλισμού με την Ελλάδα, ο κ. Γκιονούλ είπε: «Στο ποσοστό που θα μειώσει η Ελλάδα, θα μειώσουμε κι εμείς».

    Κατά τη σημερινή σύνοδο, η οποία κράτησε περίπου 5 ώρες, αξιολογήθηκε και το σχέδιο επιθετικών ελικοπτέρων και αποφασίστηκε να αρχίσει ο νέος διαγωνισμός στα τέλη Φεβρουαρίου.

    [16] ΤΟ "ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΝΤΩΝ ΛΩΖΑΝΝΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

    Άγκυρα, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Μετά το τουρκικό ΥΠΕΞ και το «Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης» αντέδρασε στην απόφαση του ελληνικού Αρείου Πάγου να απαγορεύσει τη λειτουργία της «Ένωσης Τούρκων Δυτικής Θράκης».

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του Ιδρύματος σημειώνεται ότι αποφασίσθηκε η απαγόρευση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1927, επειδή στην ονομασία της υπάρχει η λέξη «Τούρκων», μετά από μία δικαστική διαδικασία που κράτησε 22 χρόνια.

    «Στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα ζουν Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια και δεν μπορούν να θεωρηθούν ανύπαρκτοι με μία δικαστική απόφαση» υποστηρίζει το συγκεκριμένο Ίδρυμα, σύμφωνα με το οποίο «αυτού του είδους αποφάσεις εξυπηρετούν μόνο εκείνους οι οποίοι προβαίνουν σε επιχειρήσεις σκάνδαλο [εννοεί το MHP του Μπαχτσελί] στις τελετές κατάδυσης του Σταυρού από τους Ορθοδόξους στην Κωνσταντινούπολη».

    Εκτιμάται δε πως «μια τέτοιου είδους απόφαση θα προκαλέσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες τον τελευταίο καιρό παρουσιάσθηκε προσέγγιση και θα οδηγήσει σε κλίμα σύγκρουσης».

    [17] "ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ" ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:04 UTC+2)

    «Τυχάρπαστο» που χρησιμοποίησε τον πόλεμο προκειμένου να θησαυρίσει χαρακτηρίζει τον άλλοτε στενό συνεργάτη της και νυν καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράντοβαν Κάρατζιτς, η Μπίλιανα Πλάβσιτς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, η άλλοτε «σιδηρά κυρία» της Βοσνίας, που έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δράση της στην εμπόλεμη Βοσνία, παρουσίασε χθες το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Καταθέτω», που προς απογοήτευση πολλών δεν φωτίζει ιδιαίτερα όλες τις πτυχές του πολέμου που έβαψε στο αίμα τα Βαλκάνια και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 150.000 άτομα, την περίοδο 1992-'95.

    Περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα τη φιγούρα του πρώην συνεργάτη της, η Πλάβσιτς, που καταδικάστηκε σε 11ετή κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κρατείται σε φυλακές της Σουηδίας, τονίζει: «Ο Κάρατζιτς θαύμαζε τους συμμορίτες του πολέμου που έκαναν περιουσίες μέσα σε μια νύχτα καταληστεύοντας όπλα και την ανθρωπιστική βοήθεια Μια φορά, τον ρώτησα ανοιχτά εάν υπάρχουν μαυραγορίτες στην ηγεσία και μου απάντησε πως "κάπως πρέπει ο καθένας να τα βγάλει πέρα"».

    Ο Κάρατζιτς έγινε πλούσιος κατά τη διάρκεια του πολέμου και απολάμβανε την πολυτέλεια φανταχτερών διαμερισμάτων, αυτοκινήτων κι ενός ελικοπτέρου, ισχυρίζεται η Πλάβσιτς, σύμφωνα με την οποία πάντα υπήρχαν χρήματα για την «τσέπη» του Κάρατζιτς.

    Η Πλάβσιτς, η οποία παραδόθηκε οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία το 2001 και δήλωσε ένοχη, κίνηση που ορισμένοι απέδωσαν στην προσπάθειά της να της επιβληθεί μειωμένη ποινή, θα εκδώσει ακόμη δυο τόμους για τα όσα βίωσε στη διάρκεια του πολέμου.

    Ο πρώτος αυτός τόμος του έργου της αφορά κυρίως τα «πολιτικά παιχνίδια», όπως η ίδια υποστηρίζει, της βοσνιακής ηγεσίας, την περίοδο 1990-'91.

    [18] ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 19 Ιανουαρίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Να δοθεί στην αλβανική κοινότητα του Μαυροβουνίου ένα «καθεστώς αυτονομίας», δηλαδή, στην πράξη, εδαφική αυτονομία, ζήτησαν οι Φερχάτ Ντίνος, πρόεδρος της «Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών» και Μαχμούτ Μπαρντχί, μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι και τον πρόεδρο της βουλής Νετζάτ Ντάτσι.

    Οι Ντίνος και Μπαρντχί είναι βουλευτές στη Βουλή του Μαυρβουνίου και τα κόμματα από τα οποία προέρχονται στηρίζουν την κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο Μπαρντχί δήλωσε, μάλιστα, ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να βοηθήσει στην βελτίωση του πολιτικού στάτους των Αλβανών στο Μαυροβούνιο.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Νόβοστι», ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι Αλβανοί είναι ένας αυτόχθονας λαός και γι αυτό θα πρέπει να έχουν εδαφική αυτονομία».

    «Εδώ δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Το μόνο που μένει είναι να καθίσουμε μαζί με τις Αρχές της Ποντγκόριτσα και να συμφωνήσουμε για τον βαθμό αυτονομίας.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αποφασίστηκε στις περιοχές που οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία να καθιερωθεί η χρήση και των δύο γλωσσών, κάτι όμως που δεν ισχύει στην Ποντγκόριτσα. Θα τα ξεκαθαρίσουμε όλα, όταν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρντχί.

    Την άποψη αυτή δεν φαίνεται, ωστόσο, να συμμερίζονται οι Αλβανοί βουλευτές του DPS (του Τζουκάνοβιτς). Ένας από αυτούς, ο Λιούμπο Σκρέλια, είπε χαρακτηριστικά: «Οι απόψεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για κανένα είδος ειδικού στάτους ή αυτονομία. Οι Αλβανοί έχουν ενσωματωθεί στην πολιτική ζωή του Μαυροβουνίου κι εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία και να επιτύχουμε την πλήρη και αναλογική συμμετοχή στα κρατικά όργανα»

    [19] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Σ-Μ ΜΕ ΕΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΣΟΛΑΝΑ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 19 Ιανουαρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Θέματα που άπτονται της συνεργασίας της Σερβίας - Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δηλαδή θέματα σχετικά με τη σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας, τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει μεθαύριο, Παρασκευή, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, στο Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα.

    Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, η εκπρόσωπος του κ. Σολάνα, Χριστίνα Γκαλιάκ, δήλωσε ότι ο κ. Σολάνα θα επισκεφθεί την Παρασκευή τη Σερβία και το Μαυροβούνιο όχι για να επιλύσει το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο εκλογής της νέας Βουλής της συγκεκριμένης κρατικής οντότητας, αλλά για να εξετάσει με τους συνομιλητές του όλα τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Σ Μ με την ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    "Κάθε άλλη πληροφορία, εδικά αυτές οι οποίες κάνουν λόγο για πρόσθεση του κ. Σολάνα να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των εκλογών στη Σ- Μ αποτελούν «ξεκάθαρη προσπάθεια αποπροσανατολισμού", τόνισε η κ. Γκαλιάκ.

    «Για μας το πιο σημαντικό είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία προσέγγισης της Σ Μ στην ΕΕ. Οι εκλογές για τη Βουλή της κρατικής αυτής οντότητας ασφαλώς αποτελούν ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο όμως αφορά τις διμερείς σχέσεις της Σερβίας με το Μαυροβούνιο και γι' αυτό το λόγο η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση προκύψει από μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσα» κατέληξε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής ΚΕΠΠΑ.

    [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Σημαντικό βήμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας έκανε η Καλαμαριά η οποία αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να πάρει πολύτιμη ισοπαλία από τον ΟΦΗ στην Κρήτη.

    Ετσι η ρεβάνς αποκτάει άλλο ενδιαφέρον και όλα θα κριθούν στη Θεσσαλονίκη. Οι Κρητικοί προηγήθηκαν στο 20΄ με τον Νουαφόρ, αλλά ο Ορφανός στο 88΄ ισοφάρισε για τους φιλοξενούμενους.

    Σημειώνεται ότι το σημερινό παιχνίδι διεξήχθη μπροστά σε σχεδόν άδειες εξέδρες, αλλά και με τον κ. Κοκότοβιτς να παρακολουθεί το παιχνίδι από τις κερκίδες, αφού επίσημα καθήκοντα αναλαμβάνει αύριο. Στην επανάληψη η Καλαμαριά ήταν καλύτερη και βρέθηκε κοντά στο γκολ στο 57΄, όταν ο Δασκαλάκης δεν συγκράτησε τη μπάλα σε φάουλ του Παπαδόπουλου, αλλά ο Παρμαξίδης από πολύ κοντά έστειλε την μπάλα πάνω στον τερματοφύλακα.

    Όποια από τις δύο ομάδες προκριθεί, θα αντιμετωπίσει στους «8» τον Αρη ή τον Εθνικό.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Φινοκαλιώτης (Αθήνας). Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Γενιτσαρίδη, Ν.Α. Παπαδόπουλο, Σταυρακάκη και Κουτσουρέ.

    ΟΦΗ: Δασκαλάκης, Σταυρακάκης, Αδάμος, Πίτσος (59' Ντάβιντσον), Κουνενάκης, Μπελεβώνης, Τομάς, Κουτσουρές, Ντεγιάνοφ (86' Αναστασιάδης), Νουαφόρ, Μαχλάς (78' Τριανταφύλλου).

    ΑΠ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.: Ζαφειρόπουλος, Νικολόπουλος, Παππάς (59' Σπυρόπουλος), Γκονσάλβες (69' Κλέιτον), Γενιτσαρίδης, Παρμαξίδης, Πετκάκης, Χατζί (90'+ Ν.Χ. Παπαδόπουλος), Ορφανός, Βέλα Τζούνιορ, Ν.Α. Παπαδόπουλος.

    [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΡΠΟΖΗΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (18:53 UTC+2)

    Παρελθόν για τον ΠΑΟΚ αποτελούν από το απόγευμα οι Αλέξανδρος Γαρπόζης και Μιχάλης Γιαννιτσανάκης. Οι δύο παίκτες έλυσαν κοινή συναινέσει το συμβόλαιό τους, διακανονίζοντας παράλληλα και το ποσό που έχουν να πάρουν για να ξοφληθούν.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι έλυσε συναινετικά το συμβόλαιό της με τους ποδοσφαιριστές Αλέξανδρο Γαρπόζη και Μιχάλη Γιαννιτσανάκη. Τους ευχαριστεί δε για την προσφορά τους στην ομάδα και τους εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας τους».

    Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπει στο κανονικό ρυθμό των προπονήσεων ο Μάρτσιν Μίετσελ, ο οποίος ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας.

    [22] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ου ΟΜΙΛΟΥ) Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (18:49 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη στην Πτολεμαϊδα σε βάρος της ομώνυμης ομάδας σημείωσε το απόγευμα ο ΠΑΣ Γιάννινα. Κέρδισε στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής του 2ου ομίλου με 1-0 και παρέμεινε για άλλη μια αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας. Επίσης τους βαθμούς της νίκης πήρε και η Αναγέννηση Αρτας η οποία κέρδισε με 1-0 τον Παναιτωλικό, ενώ η Κοζάνη κέρδισε στην Σταυρούπολη τον Παύλο Μελά με 1-0.

    Συνολικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Αγροτικός Αστέρας-Ενωση Θράκης 3-0

    Θερμαϊκός-Απόλλων Λάρισας 1-0

    Πτολεμαϊδα-ΠΑΣ Γιάννινα 0-1

    Δόξα Δράμας-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-1

    Λαμία-Πανδραμαϊκός 1-0

    Αναγέννηση Αρτας-Παναιτωλικός 1-0

    Παύλος Μελάς-Κοζάνη 0-1

    Βέροια-Λύκοι 2-1

    Ρεπό: Καβάλα

    Η βαθμολογία:

    ΠΑΣ Γιάννινα 28

    Καβάλα 26

    Αναγέννηση Αρτας 25

    Ενωση Θράκης 24

    Δόξα Δράμας 22

    Βέροια 22

    Αναγέννηση Καρδίτσας 21

    Λαμία 20

    Αγροτικός Αστέρας 19

    Κοζάνη 17

    Λύκοι 16

    Πτολεμαϊδα 15

    Θερμαϊκός 14

    Παύλος Μελάς 12

    Παναιτωλικός 11

    Απόλλων Λάρισας 10

    Πανδραμαϊκός 9.

    [23] ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (18:28 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, έδωσε τη συγκατάθεσή της Πολιτείας, στην Ομοσπονδία Κολύμβησης (ΚΟΕ) να διεκδικήσει η χώρα μας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2009. Και αυτό μετά την αδυναμία του Μόντρεαλ να αναλάβει την κορυφαία διοργάνωση για τον υγρό στίβο.

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή στις 11.30 ο κ. Ορφανός θα δεχτεί, στο γραφείο του, τον Πρεσβευτή του Ισραήλ, Ραμ Αβιραμ ο οποίος έχει ζητήσει να τον δει, για να συζητήσουν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του Αθλητισμού.

    [24] ΚΥΠΕΛΛΟ: Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Το προβάδισμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας πήρε ο Πανιώνιος που κέρδισε με 1-0 το γήπεδο του Ζωγράφου τον Ηλυσιακό.

    Ο προπονητής του Πανιωνίου, Γιώργος Βαζάκας παρέταξε τους «κυανέρυθρους» με αρκετούς βασικούς, ενώ θέση στην ενδεκάδα πήρε και ο νεοαποκτηθείς, Γιασίντ Καϊσί.

    Στο 31' ο Μαρκορά αστόχησε από πολύ κοντά να στείλει την μπάλα στα δίκτυα, ενώ στο 33' σημειώθηκε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, όταν ο Μέσαρος δεν δυσκολεύτηκε από κοντά να στείλει την μπάλα στα δίκτυα. Στην επανάληψη οι παίκτες του Ηλυσιακού ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους και βρέθηκαν κοντά στο γκολ με τον Ολιβέιρα στο 85' και Κάμπα στο 87'.

    Σημειώνεται ότι στην επόμενη φάση, η ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Ηλυσιακός-Πανιώνιος, θα αντιμετωπίσει τον νικητή των αναμετρήσεων ΑΕΚ-ΠΑΟ.

    [25] ΡΑΙΣ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσινγκτον, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το διορισμό της Κοντολίζα Ράις στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι μοναδικοί αρνητικοί ψήφοι που έλαβε η κ. Ράις ήταν από δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές, τον Τζον Κέρι αντίπαλο του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές, και την Μπάρμπαρα Μπόξερ γερουσιαστή της Καλιφόρνιας, η οποία άσκησε δριμύτατη κριτική στην κ. Ράις.

    Κατά την κατάθεσή της ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η κ. Ράις παραδέχθηκε ότι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ελήφθησαν «λανθασμένες αποφάσεις» και ότι ο αμερικανικός στρατός πήγε στο Ιράκ χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας μετά το τέλος του πολέμου, όπως μετέδωσε το CNN.

    Η δημιουργία ενός γραφείου για την ανασυγκρότηση και τη σταθερότητα είναι ένα μόνο από τα μαθήματα που πήραμε από το Ιράκ, πρόσθεσε η κ. Ράις.

    Σημειώνεται ότι τέτοιο γραφείο συστάθηκε πέρυσι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για να διαχειρίζεται τα γεγονότα μετά τον πόλεμο.

    [26] Ο ΣΑΡΟΝ ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΑΜΠΑΣ

    Τελ Αβίβ, 19 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ήρε σήμερα την απαγόρευση αναφορικά με τις επαφές με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, την οποία υιοθέτησε τη Δευτέρα όταν έξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κοντά σε φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης ελήφθη στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ένοπλων δυνάμεων.

    Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να κάνει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τμήματα ισραηλινού στρατού θα πάρουν θέσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και θα παραμένουν εφόσον δεν σταματούν οι παλαιστινιακές επιθέσεις.

    [27] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΕΞ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ

    Ρώμη, 19 Ιανουαρίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι, ξεκινά περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία σε χώρες που επλήγησαν από τα τσουνάμι, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες Ιταλοί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

    Η περιοδεία του κ. Φίνι ξεκινά αύριο από τη Σρι Λάνκα, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο, Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα, και στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθεί η οργάνωση της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας.

    Την Παρασκευή και το Σάββατο ο κ. Φίνι θα βρεθεί στην Ταϊλάνδη και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.

    Σημειώνεται ότι είκοσι Ιταλοί σκοτώθηκαν και άλλοι 190 αγνοούνται σε Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη.

    [28] ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 19 Ιανουαρίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Λιγότερο ασφαλής αισθάνεται ο κόσμος μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στο προεδρικό αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθη για λογαριασμό του BBC σε 21 χώρες.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν στη δημοσιότητα μια μέρα πριν από τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ξεκινάει και επίσημα τη δεύτερη θητεία του.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Globespan το 58% των ερωτηθέντων είχε αρνητική στάση ως προς τη δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους ενώ μόνο το 26% εξέφρασε θετική γνώμη.

    Μόνο σε δυο χώρες - Ινδία και Φιλιππίνες - η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής του.

    Όπως ήταν αναμενόμενο η πιο αρνητική στάση καταγράφεται στις μουσουλμανικές χώρες.

    Επιπλέον, ιδιαίτερα αντιδημοτικός είναι ο Μπους στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

    Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που με ποσοστό 44% εγκρίνει τη δεύτερη θητεία Μπους είναι η Πολωνία.

    Στην Τουρκία τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες εξέφρασαν αρνητική άποψη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Μια σημαντική μειοψηφία των συνολικά 22.000 ερωτηθέντων στις 21 χώρες είπαν ότι αισθάνονται πιο αρνητικά έναντι του αμερικανικού λαού για την επιλογή του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    «Πρόκειται για μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ», σχολίασε ο Στίβεν Καλ, διευθυντής του Προγράμματος Διεθνών Πολιτικών Τάσεων, ο οποίος συνεργάστηκε με την Globespan.

    Ο πρόεδρος της Globespan, Νταγκ Μίλερ δήλωσε ότι η δημοσκόπηση «στηρίζει την άποψη ορισμένων Αμερικανών ότι εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την εξωτερική της πολιτική το καλό όνομα της Αμερικής θα αμαυρώνεται συνεχώς και ως εκ τούτου η ικανότητα να επηρεάζει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες εξελίξεις».

    [29] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 19 Ιανουαρίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά αφού πρώτα επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε ένα σημείο διέλευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές. Τα πτώματα των δύο Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα της πόλης της Γάζας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [30] ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝ/ΦΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

    Ραμπάτ, 19 Ιανουαρίου 2005 (14:24 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο στον κόσμο βρίσκεται πλέον στο νότιο Μαρόκο, στην περιοχή Καρζαζάτε. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρία οπτικοακουστικών παραγωγών Cinecitta, η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Ντίνο ντε Λαουρέντις, σε συνεργασία με επιχειρηματίες του Μαρόκο.

    Στη Cinecitta ανήκει και το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στη Ρώμη και έχει φιλοξενήσει κινηματογραφικές παραγωγές όπως το 'Όνομα του Ρόδου' (1986) και η πιο πρόσφατη 'Συμμορίες της Νέας Υόρκης' (2002) του Μάρτιν Σκορτσέζε.

    Το νέο στούντιο της Cinecitta είναι μεγαλύτερο ακόμη και από αυτά του Χόλυγουντ και καταλαμβάνει έκταση 150 εκτάρια, ενώ κόστισε συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

    Φιλοξενεί εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα γυρίσματα 2 υπερπαραγωγών ταυτόχρονα ή 5 ταινιών μικρότερου προϋπολογισμού. Λόγω του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που προσφέρεται για φυσικές λήψεις, αλλά και των χαμηλότερων ημερομισθίων που ισχύουν στο Μαρόκο, το νέο στούντιο πετυχαίνει να μειώσει το κόστος παραγωγής ταινιών έως και 30% σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στις φυσικές τοποθεσίες του Μαρόκο έχουν γυριστεί κατά το παρελθόν διάσημες ταινίες όπως ο 'Λόρενς της Αραβίας', η 'Κλεοπάτρα', ο 'Ιντιάνα Τζόουνς' αλλά και ο 'Αλέξανδρος'.

    [31] 4 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποία η πόλις;» μεταξύ γνωστών συγγραφέων και κοινού διοργανώνει η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ημαθίας σε συνεργασία με το δήμο Βέροιας, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης της Βέροιας.

    Στην εκδήλωση αυτή οι συγγραφείς Δημήτρης Νόλλας, Γιάννης Ξανθούλης,

    Σάκης Σερέφας και Ευγενία Φακίνου θα συζητήσουν με το κοινό της Βέροιας για την «πόλη» γενικότερα, με αφορμή κάποιο βιβλίο τους, το οποίο άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με το θέμα της εκδήλωσης.

    Παράλληλα με την εκδήλωση, οι τέσσερις συγγραφείς θα επισκεφτούν, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές, να τους παρουσιάσουν το θέμα της εκδήλωσης και να συζητήσουν μαζί τους για την τέχνη της συγγραφής.

    Ο καθένας από τους παραπάνω συγγραφείς θα συνθέσει ένα κείμενο που θα αποτυπώνει τις εντυπώσεις του από την παραμονή του στη Βέροια. Τα κείμενα στο σύνολό τους θα εκδοθούν από το δήμο της Βέροιας στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

    [32] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ Ο Θ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (12:34 UTC+2)

    Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, θα αναγορευτεί ο συνθέτης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και καθηγητής του πανεπιστημίου της Βοστόνης Θεόδωρος Αντωνίου.

    Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 19:00. Μετά την τελετή θα ακολουθήσει συναυλία του μουσικού συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με έργα του Θεόδωρου Αντωνίου.

    Ο Θόδωρος Αντωνίου, είναι ένας από τους πιο διαπρεπείς σύγχρονους καλλιτέχνες, που διάγει λαμπρή καριέρα ως συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής πανεπιστημίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

    Έχει σπουδάσει βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, και έκανε περαιτέρω σπουδές στη διεύθυνση και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ.

    Ως καθηγητής έχει διδάξει σε πολυάριθμα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ από το 1978 κατέχει τη θέση του καθηγητή σύνθεσης στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Έχει διευθύνει πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως και ως θερμός υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής, έχει ιδρύσει διάφορα σύνολα σύγχρονης μουσικής ανά τον κόσμο.

    Έχει συνθέσει περισσότερα από 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων συνθέσεων για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει λάβει πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (11:40 UTC+2)

    Mία διαφορετική έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, με τίτλο «Μοναδικοίόπως όλοι», διοργανώνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η έκθεση θα περιοδεύσει σε 8 μεγάλες πόλεις της χώρας - Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Γιάννενα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο -, ενώ θα πλαισιώνεται από ποικίλες άλλες δράσεις, όπως βιωματικά παιχνίδια.

    Πρόκειται για έκθεση περίπου 50 προσωπογραφιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες τα οποία έχουν διαπρέψει στο χώρο τους. Στόχος της έκθεσης είναι η καταπολέμηση της άγνοιας, η ανατροπή των εικόνων και η αποτίναξη των φόβων και των μύθων που συνδέουν την αναπηρία με την ανικανότητα. Με μια ειλικρινή, αισιόδοξη και ρεαλιστική ματιά, η έκθεση παρουσιάζει άτομα με αναπηρία, από όλο τον κόσμο, που όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν με την αναπηρίας τους, αλλά αναδείχτηκαν σε εξέχοντα μέλη της κοινωνίας και εμπλούτισαν με την προσφορά και το έργο τους την παγκόσμια ανθρώπινη κληρονομιά.

    Η έκθεση ξεκινάει το ταξίδι της από το Ηράκλειο της Κρήτης και το χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Τα εγκαίνια, που θα γίνουν σήμερα στις 18:00, θα τελέσει ο Κρητικός Παραολυμπιονίκης των αγώνων της Αθήνας στο αγώνισμα της κολύμβησης Γεώργιος Καπελάκης. Η έκθεση θα παραμείνει στο Ηράκλειο έως τις 26 Ιανουαρίου, ενώ οι ημερομηνίες παρουσίασής της στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας έχουν ως εξής:

    Ρέθυμνο: 02/02 - 09/02

    Ιωάννινα: 05/03 - 11/03

    Πάτρα: 19/03 - 25/03

    Βόλος: 06/04 - 13/04

    Ξάνθη: 22/04 - 28/04

    Θεσσαλονίκη: 06/05 - 12/05

    Αθήνα: 20/05 - 29/05

    Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον εικαστικό καλλιτέχνη Νίκο Μπένος-Πάλμερ.

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2005 (11:11 UTC+2)

    Ρωσική βραδιά με το διάσημο κονσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ και την γνωστότερη συμφωνία του Ρώσου συνθέτη της "ομάδας των πέντε", με τη σύμπραξη του καταξιωμένου σολίστ Δημήτρη Σγούρου, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Emil Tabakov και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το έργο του Ραχμάνινοφ: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο 2, έργο 18, σε Ντο ελάσσονα, ενώ στο δεύτερο μέρος το έργο του A. Borodin: Συμφωνία Νο 2, σε Σι ελάσσονα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 January 2005 - 19:16:03 UTC