Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ
  • [02] ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [04] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [05] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΕ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [07] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"
  • [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 715 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
  • [10] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
  • [11] ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΕΝΝΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [12] ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
  • [13] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
  • [14] ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΡΑΚ, ΛΕΕΙ Ο
  • [15] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [16] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
  • [17] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ TURK TELECOM
  • [18] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [19] ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] ΠΡΕΜΙΕΡΑ Β΄ΓΥΡΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [21] "ΟΧΙ" ΛΕΠΕΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [22] ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ
  • [23] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΥΣ
  • [24] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΟΥΜΙΑ 3.500 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [25] Η ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ EUROVISION
  • [26] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
  • [27] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
  • [28] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

  • [01] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Λάρισα, 22 Ιανουαρίου 2005 (08:00 UTC+2)

    Να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα, με στόχο να συγκεντρωθούν 5.000 τρακτέρ στα σημεία των μπλόκων, αλλά να μην κλείσουν οι δρόμοι το ερχόμενο τριήμερο, αποφάσισαν την Παρασκευή οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά την πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στο χωριό Νίκη του Δήμου Αρμενίου.

    Χαρακτηριστική ήταν η φράση του προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας, Θανάση Κοκκινούλη: «Πριτς, δεν κλείνω» είπε, και με τη φράση του συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο κ. Κοκκινούλης δήλωσε ωστόσο ότι «την Τρίτη ξημερώνει μια άλλη μέρα» και διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην κλείσουν οι δρόμοι το ερχόμενο τριήμερο λήφθηκε «ακριβώς γιατί όλοι ανέμεναν ότι θα κλείσουν» μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Παρασκευής.

    Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε εξάλλου η αμετακίνητη στάση των αγροτών να συνεχίσουν να διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση. «Οι αγρότες προτίμησαν να επιλέξουν μια άλλη οδό, καθώς ο αγώνας συνεχίζεται, τα μπλόκα ενδυναμώνονται και αναμένεται η δικαίωση των αιτημάτων» σχολίασε επί τούτου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας.

    Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες από τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας, οι οποίοι από την αρχή δήλωσαν ότι θα συναινούσαν σε όποιες αποφάσεις ληφθούν. Σε εκκρεμότητα πάντως βρίσκεται η επίσημη γραπτή πρόταση που απηύθυναν την Πέμπτη στο γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συναντηθεί με τους αγρότες σε δύο προτεινόμενα σημεία είτε στο Κιλελέρ είτε σε περιοχή του Δήμου Πλατυκάμπου.

    Εν τω μεταξύ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λαρίσης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, συγκάλεσε νομαρχιακή σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών, δήμων και άλλων φορέων στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου στα Τέμπη, εν όψει της πανελλαδικής κινητοποίησης που προγραμματίζει η ΠΑΣΥ -που πρόσκειται στο ΚΚΕ- στις 31 Ιανουαρίου.

    «Στηρίζουμε τους αγρότες στους δίκαιους αγώνες τους. Πρέπει να απαντήσουμε στο χάος που έφερε η πολιτική της ΝΔ στην αγορά των αγροτικών προϊόντων» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, προσερχόμενος στη σύσκεψη του Τομέα Συνεταιριστικού και Αγροτικού Κινήματος του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή.

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ, αποκαλύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της, ευνόησε σημαντικά τους μεγαλέμπορους και τους μεγαλοεισαγωγείς, δίνοντας άδειες πρόωρων εισαγωγών. Την ίδια στιγμή, ευνόησε την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, αυξάνοντας το κόστος, με συνέπεια την άδικη κατανομή του εισοδήματος για τους αγρότες. Προϊόντα παραμένουν απούλητα, εισπράξεις δεν υπάρχουν και επιπλέον, με μια ρουσφετολογική διαχείριση του κανονισμού, η κυβέρνηση ευνόησε τους ημετέρους, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα» σχολίασε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Και προσέθεσε: «Για όλα αυτά υπάρχει σημαντική ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για το δίκαιο και τα συμφέροντα των αγροτών, αλλά ότι, ουσιαστικά, προωθεί με ένα δικό της τρόπο την οργάνωση των αγορών, ευνοώντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλεμπόρους και τους μεγαλοεισαγωγείς εις βάρος των αγροτών και με κόστος της σοδειάς, της παραγωγής και της εργασίας τους».

    [02] ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (08:46 UTC+2)

    O υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το Σάββατο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να λάβει σκληρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς έλαβε προθεσμία έναν επιπλέον χρόνο για την επίτευξη του στόχου.

    Ο υπουργός Οικονομίας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των κρίσιμων συσκέψεων του Ecofin και του Eurogroup, τις προηγούμενες ημέρες.

    Ο Γ.Αλογοσκούφης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών στις Βρυξέλλες, και δήλωσε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων, τα οποία δημιούργησε η προηγούμενη διαχείριση.

    Σημείωσε ότι τις προσπάθειες αυτές τις αναγνωρίζει και ο ελληνικός λαός, αφού η μείωση των ελλειμμάτων είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρατήρησε ότι το κλίμα για τη Ελλάδα δεν είναι κακό στην ΕΕ, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που γίνονται, ενώ έχει προκαλέσει θυμιδία -όπως είπε- η επιστολή των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική απογραφή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει ότι θα υπάρξει σύσταση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στον Φεβρουάριο, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν θα υποχρεωθεί να πάρει πιο σκληρά μέτρα για την οικονομία, καθώς η χώρα πήρε προθεσμία άλλον έναν χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων της.

    [03] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:15 UTC+2)

    Πρόσκληση για δημόσιο διάλογο στις 27 Ιανουαρίου, στο Ζάππειο, για τους κανόνες που πρέπει να ρυθμίζουν τις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων με τα γραφεία τύπου υπουργείων και Οργανισμών και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, απευθύνει ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μία ημέρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναφορές για «λίστες δημοσιογράφων». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ρουσόπουλος σε επιστολή του προς τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΠΟΕΣΥ και τους αρχηγούς των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων, «η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται για την οριστική εξάλειψη των όποιων σκιών υπάρχουν».

    Συμπληρωματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κατά παγία άποψη του πρωθυπουργού, «θέματα που αφορούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα πρέπει να αυτορρυθμίζονται». Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν πρέπει κατά κανένα τρόπο να εκληφθεί ως «παρέμβαση» στον τρόπο λειτουργίας των δημοσιογράφων, αλλά ως συνεισφορά στα θέματα που προκύπτουν για όσους δημοσιογράφους εργάζονται στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι το θέμα εναπόκειται καταρχάς στην ίδια την ΕΣΗΕΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη αναταραχή προκάλεσε στη Βουλή αναφορά του Θόδωρου Ρουσόπουλου για χρηματιζόμενους δημοσιογράφους. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού, που κατά σύστημα ακολουθεί η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της, έχει τα όριά της, ανέφερε ο Νίκος Αθανασάκης.

    Σε ό,τι αφορά στην παρατήρηση του κ. Πρωτόπαπα (πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» ) ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «δεν αντιλαμβάνεται ούτε ποιός είναι ο κρεμασμένος, ούτε για το σπίτι ποίου μιλά ο κ.Πρωτόπαπας».

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους

    Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για το βασικό μέτοχο, αλλά και τις αιχμές που διατυπώθηκαν για δημοσιογράφους που χρηματιζόταν επί ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον υπουργό Επικρατείας να δώσει στη δημοσιότητα λίστα, ενώ ο Θοδωρής Ρουσόπουλος με επιστολές του στους αρχηγούς των κομμάτων και τις δημοσιογραφικές ενώσεις τους καλεί σε δημόσια συζήτηση την προσεχή Πέμπτη για να εξετάσουν τις σχέσεις των δημοσιογράφων που απασχολούνται παράλληλα σε θέσεις του Δημοσίου.

    «Θα δοθεί ένα τέλος στις όποιες σκιές, περιστασιακές ή όχι, σπιλώνουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Όμως, πρώην υπουργοί Τύπου επί ΠΑΣΟΚ που μίλησαν στον ALPHA, προκάλεσαν ανοιχτά τον κ. Ρουσόπουλο να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο όσων δημοσιογράφων προσελήφθησαν στο δημόσιο επί ΝΔ. «Είναι η ώρα και ο ίδιος να δώσει τώρα όσους μετά τις εκλογές έχουν αναλάβει έμμισθη θέση στο δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Εγώ δεν γνωρίζω αν υπάρχουν λίστες με μαύρα χρήματα. Εγώ δεν παρέλαβα καμία τέτοια λίστα», απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, δήλωσε: «Τον παρακαλώ να εφαρμόσει τις διατάξεις για να προστατεύσει όλους από αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα απειλών και συκοφαντιών». Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα της διαφθοράς όπως προκύπτει από τις σχέσεις δημοσιογραφίας και εξουσίας δεν είναι απλώς υπαρκτό. Βουίζει ο τόπος. Θεσμοθετήθηκε από τη δικτατορία, αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς και διογκώθηκε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Ο πρώην υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, τόνισε ότι «είναι ευκαιρία τώρα, οι ενώσεις των δημοσιογράφων να απαιτήσουν να λυθεί δια παντός το πρόβλημα». «Να ελεγχθούν όλοι», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Τραγάκης, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη ζητά «να δοθούν οι λίστες και επί ΠΑΣΟΚ και τώρα». Ο νόμος για το βασικό μέτοχο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η τροπολογία που προστέθηκε την τελευταία στιγμή για επέκταση του ασυμβίβαστου ιδιοκτήτη Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και προμηθευτή του Δημοσίου και για τα Ιδρύματα Τύπου, αφορούσε το ενδεχόμενο μετατροπής της εταιρείας «ΠΗΓΑΣΟΣ» σε ανάλογο Ίδρυμα.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ρουσόπουλος, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στα Ιδρύματα, πρόκειται για ρύθμιση που αναφέρεται στα Ιδρύματα Τύπου, στα Ιδρύματα ΜΜΕ. Υφίστανται ήδη τέτοια Ιδρύματα και ο νομοθέτης ήθελε να αποκλείσει -όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα να γίνεται- τις όποιες διαδικασίες μπορεί να παραβιάζουν το νόμο για το βασικό μέτοχο». «Ο κ. Ρουσόπουλος λύνει από το βήμα της Βουλής προσωπικούς λογαριασμούς με συναδέλφους του», σχολίασε μέσω του ρ/σ Flash ο Θόδωρος Πάγκαλος.

    Το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο σχολίασε με νόημα ο Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας στον ALPHA 98,9. «Η παρούσα κυβέρνηση είχε στόχο να καθαρίσει κάποιους επιχειρηματίες. Αν ήθελε να καθαρίσει το τοπίο στους 3 με 6 μήνες θα το είχε κάνει. Εγώ φώναζα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Είπα -και μάλιστα μεταφέρθηκε ως χυδαιολογία στα ΜΜΕ- ότι επιτέλους ο πολιτικός κόσμος θα συνεχίσει να του πιάνουν τον πισινό; Αν η κυβέρνηση ήθελε να εκκαθαρίσει το τοπίο, να βάλει κανόνες, θα μπορούσε, αντί να αγνοήσει την αντιπολίτευση και το κοινοβούλιο. Πήγε στο Ζάππειο και μίλησε για πλαίσιο του νόμου, ούτε καν προσχέδιο δεν κατέθεσε και το έφερε όταν έκλεινε η Βουλή και το έφερε όταν άνοιξε η Βουλή, ώστε να περάσει έτσι το πιο σημαντικό θέμα. Αλλά δυστυχώς ο λόγος δεν ήταν να βάλει κανόνες, ήταν να εκδικηθεί κάποιους ήταν απέναντί της», δήλωσε.

    [04] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:10 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πλήρης ασφάλεια για τους ψηφοφόρους στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή, 30 Ιανουαρίου.

    Ο κ. Αλάουι είπε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για να αποτραπούν όλες οι επιθέσεις ανταρτών, αλλά ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας.

    Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη λέει πως επικρατεί ανησυχία γιατί οι αντάρτες προσπαθούν να διευρύνουν τη ρήξη ανάμεσα στη σουνιτική μειοψηφία του πληθυσμού και τη σιΐτικη πλειοψηφία.

    Για το θέμα αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης, Μάλεκ Ντοχάν Αλ Χασάν, δήλωσε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς τη συναίνεση των δύο αυτών κοινοτήτων.

    Και πρόσθεσε ότι οι πλειοψηφούντες Σιΐτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου πλειοψηφούν οι Άραβες Σουνίτες.

    Επιφυλακή ενόψει εκλογικής βίας

    Τα ιρακινά νοσοκομεία προβλέπουν έξαρση της βίας στο αμέσως προσεχές διάστημα και γι' αυτό το λόγο οργάνωσαν έκτακτες εφημερίες και προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού.

    Στο μεταξύ η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε γαμήλια εορτή Σιϊτών, σε πόλη νότια της Βαγδάτης είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα γιατροί του τοπικού νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην επίθεση τραυματίσθηκαν επίσης πάνω από 30 άνθρωποι.

    Γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων μάλλον θα αυξηθεί λόγω της σοβαρότητας των τραυματισμών.

    [05] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΕ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:49 UTC+2)

    Σκληρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας νωρίτερα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΝ

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το ιδεολόγημα της ήπιας προσαρμογής και στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων, έχει εγκαινιάσει μια νέα περίοδο εξουθενωτικής λιτότητας, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα πολύ σκληρό τοπίο για τις λαϊκές τάξεις.

    Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι δεν έχει να αντιτάξει πολιτική εναλλακτικών προτάσεων καθώς είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων και Ατλαντικών δογμάτων.

    Το χειρότερο - είπε ο κ. Αλαβάνος - είναι ότι στο νόμο για τον βασικό μέτοχο το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του υπερακόντισε και τους πιο ακραιφνείς και ακραίους εκπροσώπους της νεοφιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα μας.

    [06] ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Δύο χρόνια μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που βύθισε στο πένθος 21 οικογένειες και ξεκλήρισε τη νεολαία δύο χωριών στην Ημαθία, έξι άτομα θα καθήσουν στο σκαμνί του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Βόλου στις 21 Μαρτίου.

    Κατηγορούμενοι (κατά περίπτωση) για ανθρωποκτονίες κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο είναι: ο Δημήτριος Ντόλας, οδηγός της μοιραίας νταλίκας και οι Φ. Καβελίδης, Αν. Καμέας, Δ. Χαμπούρης, Π. Δαρδαμπούνης και Μ. Αλεξάκης.

    [07] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:53 UTC+2)

    Η κυβέρνηση Καραμανλή, ενισχύει το νομοθετικό μέτωπο κατά της διαπλοκής. Και όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο η σημερινή όσο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να παταχθεί η διαπλοκή, η οποία, θα ψάχνει τρόπους να παραβιάσει τους ισχύοντες νόμους.

    Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τα κόμματα της Αριστεράς για τις παρεμβάσεις τους και τόνισε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση, τόσο δυσκολότερα μπορεί κάποιος ν' αλλάξει το νόμο στο μέλλον. Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο νόμος έχει ως στόχο την οικογένεια Μπόμπολα, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

    [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:46 UTC+2)

    Επεισόδια προκάλεσε ομάδα αναρχικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν επιτέθηκε στα γραφεία της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

    Ομάδα περίπου 100 ατόμων έσπασε την πόρτα των γραφείων της «Χρυσής Αυγής», που βρίσκονται στην οδό Συγγρού, μπήκαν στο εσωτερικό και προκάλεσαν ζημιές.

    Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που απώθησαν την ομάδα των νεαρών.

    [09] ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 715 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Μετά από περίπου 10 χρόνια καθυστερήσεων και αναβολών, όλα δείχνουν ότι ίσως ήλθε πλέον η ώρα να ξεκινήσει η υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 500 εκατ. στερλινών (715 εκατ. ευρώ), στη Σητεία της Κρήτης.

    Η επένδυση, 'όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία», αφορά την ανάπτυξη τεσσάρων τουριστικών οικισμών 7.000 κλινών. Περιλαμβάνει επίσης γήπεδα γκολφ, ελικοδρόμιο και άλλες διευκολύνσεις σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων επί συνόλου 26.000 που ανήκει στο Ιδρυμα της Μονής Τοπλού από τη βρετανική εταιρεία Loyal Ward. Η τελευταία φέρεται να είναι εισηγμένη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Στο πλαίσιο της ίδιας επένδυσης, η ελληνική θυγατρική της βρετανικής εταιρείας έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει κέντρο απόρριψης απορριμμάτων για την ευρύτερη περιοχή.

    Δέκα χρόνια πριν

    Η ιστορία της επένδυσης πάει κάπου 10 χρόνια πίσω, στο 1995, όταν η βρετανική εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με το Ιδρυμα της Μονής για την εκμίσθωση της παραπάνω έκτασης για 40 χρόνια. Ομως η επένδυση μπλοκαρίσθηκε, για διάφορους λόγους, πολλά χρόνια.

    Ο πιο σημαντικός λόγος ήταν η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ιδρύματος και των τοπικών αρχών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης που όμως δεν υφίσταται πλέον, καθώς τα αρμόδια δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ του Ιδρύματος.

    «Ουσιαστικά, η επένδυση έχει απεμπλοκαρισθεί από πέρυσι, που ενεκρίθη ο φάκελος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι οι Αγγλοι δείχνουν μεν ενδιαφέρον, αλλά φαίνεται σαν να μην πολυπιστεύουν ότι απεμπλοκαρίσθηκε η επένδυση μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων. «Πιθανόν να αναρωτιούνται τι άλλα εμπόδια θα βρουν μπροστά τους όταν ξεκινήσει η υλοποίηση και θέλουν να λάβουν τα μέτρα τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός πρέσβης στη χώρα μας έθετε πάντα το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης στις συζητήσεις για οικονομικά ζητήματα, που είχε με πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος διαβεβαιώνει πάντως ότι ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης είναι πλέον ανοικτός και εναπόκειται στη βρετανική πλευρά, που το ζητούσε τόσο καιρό, να αναλάβει την πρωτοβουλία της υλοποίησης.

    Κατασκευή αεροδρομίου

    Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, η συγκεκριμένη επένδυση θα ήταν ακόμη πιο ελκυστική αν προωθείτο η κατασκευή αεροδρομίου στη Σητεία, όπως επιδιώκουν άλλοι ιδιώτες, καθώς θα διευκόλυνε την πρόσβαση στους οικισμούς. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας Δάκης Ιωάννου της J&P Avax είναι ιδιοκτήτης έκτασης 4.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται κάπως νοτιότερα στην περιοχή.

    Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης ξένης επένδυσης εκτιμάται ότι θα στείλει θετικό μήνυμα στην αγορά, σε μια εποχή που η μείωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και το «κάθισμα» των ιδιωτικών πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο και υπονομεύει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

    [10] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:06 UTC+2)

    Tην τελευταία διετία παρατηρείται μια θεαματική (για την ελληνική πραγματικότητα) αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για εγχώριες τραπεζικές μετοχές, η οποία αντικατοπτρίζεται στη θεαματική άνοδο των τραπεζικών μετοχών στη Σοφοκλέους κατά την τελευταία διετία. Tόσο στο ξεκίνημα του 2005 όσο και το 2004 σημειώνεται ένας καταιγισμός εκθέσεων από ξένουν διεθνείς επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι εκθειάζουν τα πλεονεκτήματα των ελληνικών τραπεζών.

    Δυο είναι τα βασικά σημεία που ενθουσιάζουν τους ξένους και τα οποία δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν στις εκθέσεις τους. Tο ένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα 'ΚΑαθημερινή', είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική τραπεζική αγορά εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς όλοι σχετικοί δείκτες δανεισμού ως προς το AEΠ βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των ευρωπαϊκών. Eίναι χαρακτηριστικό ότι συνολικές χορηγήσεις των εγχωρίων τραπεζών ως ποσοστό του AEΠ διαμορφώνονται περίπου στο 66,3% έναντι 116% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Aντίστοιχα τα δάνεια προς επιχειρήσεις ως ποσοστό του AEΠ ήταν στο 40% έναντι 67,6% για την Eυρώπη, τα δάνεια προς καταναλωτές στο 26,3% έναντι 48,4% στην E.E., ενώ στη στεγαστική πίστη στο 17,4% για τη χώρα μας έναντι 32,4% στην Eυρώπη.

    Oι τραπεζίτες προβλέπουν σύγκλιση προς τον μέσο όρο της E.E. κάτι που μεταφράζεται σε τραπεζικές εργασίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία.

    Tο θετικό κλίμα που επικρατεί στην Eυρώπη για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται στους τίτλους των εκθέσεων των ξένων οίκων που κάνουν λόγω για «Παράδεισο Περιθωρίων» ή την «Eλληνική Eπέλαση στα Bαλκάνια». Oι μεγάλες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι εγχώριες τράπεζες στις χώρες της Nοτιοανατλικής Eυρώπης αποτελούν το δεύτερο σημείο που κάνει τη διαφορά για τις ελληνικές τράπεζες.

    Σήμερα και οι πέντε μεγάλες τράπεζες (Eθνική, Alpha Bank, EFG Eurobank - Ergasias, Emporiki Bank και Πειραιώς) έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή τόσο μέσω αυτόνομης ανάπτυξης του δικτύου όσο και μέσω εξαγορών τοπικών τραπεζών, ενώ στρατηγική επιλογή τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους αναγνωρίζοντας τα Bαλκάνια ως το ζωτικό χώρο για την ανάπτυξή τους.

    H Eθνική Tράπεζα έχει επενδύσει στις γειτονικές χώρες κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου, ενώ η νέα διοίκηση έχει ξεκαθαρίσει ότι κύρια στρατηγική της επιλογή είναι η γρήγορη ενίσχυση της παρουσίας της στα Bαλκάνια, φιλοδοξόντας να γίνει η τράπεζα - σημείο αναφοράς των 60 εκατομμυρίων κατοίκων της Bαλκανικής.

    Alpha Bank και Eurobank επίσης έχουν θέση μεταξύ των πρώτων προταιρεοτήτων τους την απόκτηση ισχυρής παρουσίας στα Bαλκάνια με τη δεύτερη να εμφανίζεται περισσότερο δραστήρια στην κατεύθυνση αυτή. Kαι η Eμπορική αναπροσαρμόζει τη διεθνή της παρουσία, αποχωρώντας από ατυχείς επενδύσεις σε απομακρυσμένες χώρες και εστιάζει στη Bαλκανική ενισχύοντας συστηματικά τη θέση της.

    Σημαντική παρουσία διαθέτει και η Tράπεζα Πειραιώς, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της βουλγαρικής τράπεζας Evrobank, η οποία διαθέτει στη γειτονική χώρα 40 καταστήματα, ενώ το μερίδιο αγοράς της διαμορφώνεται στο 3%.

    Aπό τις μεσαίου μεγέθους εγχώριες τράπεζες, η Eγνατία έχει παρουσία στην Pουμανία, ενώ ιδιαίτερα φιλόδοξο θεωρείται το εγχείρημα της Novabank η οποία έχει επεκταθεί στην Tουρκία. H Tουρκία μέχρι σήμερα θεωρούνταν περίπου «απαγορευμένη» για ελληνικές επενδύσεις εξαιτίας των σημαντικών πολιτικών προβλημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες.

    [11] ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΕΝΝΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:05 UTC+2)

    H επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Bαλκάνια «γεννά», πολλές προσδοκίες. Tα τραπεζικά ιδρύματα βάζουν... πόδι σε μια αναπτυσσόμενη αγορά 60 εκατ. κατοίκων, με τραπεζικό σύστημα σε νηπιακό στάδιο

    H Bουλγαρία και η Pουμανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Καθημερινή", έχουν πραγματοποιήσει τα σημαντικότερα βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας των κατάλληλων θεσμών και του αναγκαίου οργανωτικού πλαισίου για τη λειτουργία των οικονομιών τους σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς.

    Aντίθετα, όπως επισημαίνεται στο Oικονομικό Δελτίου της Alpha Bank, στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής η ανάπτυξη είναι μάλλον εύθραυστη και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σημαντικών αβεβαιοτήτων.

    Kαι στις δύο χώρες οι εγχώριες τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και η ευρύτερη περιοχή της Nοτιανατολικής Eυρώπης αποτελεί το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για τις τράπεζες αλλά και άλλες επιχειρήσεις και κατ' επέκτασιν και για την ελληνική οικονομία.

    Πλέον οι εγχώριες τράπεζες έχουν αποκτήσει σημαντική παρουσία στις γειτονικές χώρες, η οποία διαρκώς ενισχύεται καθώς οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της περιοχής της βαλκανικής για τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

    Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα Bαλκάνια αποτελούν τον ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων με τις τράπεζες να πρωτοστατούν στην προσπάθεια αυτή. H επέκταση στα Bαλκάνια «γεννά» πολλές προσδοκίες. Kατ' αρχήν οι τράπεζες βάζουν πόδι σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ξεπερνά τους 60 εκατ. κατοίκους, και που σήμερα το τραπεζικό τους σύστημα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο σε σχέση με την Eυρώπη.

    Στις χώρες της περιοχής αναμένεται κοσμογονία τα επόμενα χρόνια και εύλογες είναι οι προσδοκίες ότι τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις στα Bαλκάνια θα αποτελέσουν μια βασική πηγή εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες. H πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μόλις έχει ξεκινήσει.

    Aν και ο αριθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα το 2003 διαμορφώθηκε στο 60% για τη Bουλγαρία και στο 74% για τη Pουμανία επισημαίνεται ότι η εντυπωσιακή αυτή αύξηση σε μεγάλο βαθμό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής βάσης εκκίνησης. Tο ύψος των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα ως ποσοστό του AEΠ (τέλος 2003) διαμορφώνεται στο 111,6% για την E.E. των 15, αισθητά χαμηλότερα, στο 67,4%, για τη χώρα μας και μόλις στο 25,2% για τη Bουλγαρία και στο 14,3% για τη Pουμανία, οι οποίες υπογραμμίζεται ότι είναι και οι πλέον αναπτυγμένες οικονομίες μεταξύ των χωρών της περιοχής.

    Eπιπρόσθετα η βαλκανική προοπτική μπορεί να προσδώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έναντι των ευρωπαϊκών, το οποίο αν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

    Σημειώνεται ότι η βαλκανική επέκταση, πρακτικά, αποτελεί και τη μοναδική δυνατότητα των εγχώριων τραπεζών να αποκτήσουν κάποια αξιοσημείωτη διεθνή παρουσία.

    [12] ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:04 UTC+2)

    Σύμφωνα με έρευνα της Yπηρεσίας Eιδικών Eλέγχων, το 54% των ελεγχθέντων έχουν παραβάσεις. Oι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε η Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του ΣΔOE.

    Στην περιοχή της Aττικής, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας 'Καθημερινή', διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγουν. Eιδικότερα, από τις 516 επιχειρήσεις που έλεγξαν διαπιστώθηκε ότι οι 282 φοροδιαφεύγουν (ποσοστό 54%) ενώ σε κάθε μία από τις ανωτέρω επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν εννέα παραβάσεις του Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων. Kαι στην Kεντρική Mακεδονία τα ποσοστά παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα (47%), ενώ συνολικά την περίοδο του Δεκεμβρίου το ΣΔOE διενήργησε περί τους 2.768 ελέγχους και κατέγραψε 4.251 παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν 755 επιχειρήσεις.

    Παράλληλα, στη νέα υπηρεσία δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Eιδικών υποθέσεων που θα έχει ως αντικείμενο το ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, οι τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και οι κοινοτικές επιδοτήσεις. H νέα Διεύθυνση θα στελεχωθεί από προσωπικό που γνωρίζει τα των χρηματιστηριακών και τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και τη νέα τεχνολογία.

    Θα συσταθούν δύο υποδιευθύνσεις σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες άμεσα θα παραλάβουν φακέλους με υποθέσεις οι οποίες είχαν παραπεμφθεί στο αρχείο λόγω της αδυναμίας των ελεγκτών να τις ολοκληρώσουν.

    [13] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

    Βρυξέλλες, 22 Ιανουαρίου 2005 (15:58 UTC+2)

    O αντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Φρανκφούρτη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προβλέπει επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και επιβράδυνση του πληθωρισμού για το 2005.

    O κ. Παπαδήμος τονίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού, απηχώντας τη μηνιαία έκθεση της EKT στην οποία η τράπεζα προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα γύρω από τον στόχο του 2%.

    Kι ενώ η κατά 6% αύξηση της προσφοράς χρήματος που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου εγκυμονούν τον κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού, η τράπεζα αισιοδοξεί ότι ο αντίκτυπος των δύο αυτών παραγόντων θα είναι περιορισμένος εάν και εφόσον διατηρηθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις των μισθών. Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Παπαδήμος παραδέχεται ότι ορισμένα στοιχεία είναι ανάμεικτα, αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι μάλλον θα επαληθευθεί η πρόβλεψη για συνεχή ανάπτυξη. H πρόβλεψη της EKT αφορά επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,9% από το 1,8% του 2004.

    [14] ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΡΑΚ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΡΒΑΝΟΦ, ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ

    Σόφια, 22 Ιανουαρίου 2005 (17:05 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, απηύθυνε διάγγελμα προς τους βουλευτές και το βουλγαρικό λαό, με την ευκαιρία τριών χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Στην ομιλία του ο κρατικός ηγέτης της Βουλγαρίας, έθιξε σειρά θεμάτων. Ως κατάλληλη ημερομηνία για τη διενέργεια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος Παρβάνοφ προσδιόρισε την 25η Ιουνίου, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ενώ το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι το φθινόπωρο του 2005 ή την άνοιξη του 2006.

    Με δεδομένη την υφιστάμενη στο πλαίσιο της βουλγαρικής κοινωνίας πολεμική για το ρόλο της Βουλγαρίας στο Ιράκ, ο κ. Παρβάνοφ επιβεβαίωσε τη θέση του για γρήγορη, αλλά όχι πρόωρη αναχώρηση του βουλγαρικού τάγματος από την επικράτεια του Ιράκ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Βούλγαροι στρατιώτες δεν πρέπει να μείνουν στη χώρα χωρίς να εξακριβωθεί το χρονοδιάγραμμα της αποστολής τους.

    Ο πρόεδρος Παρβάνοφ τάχθηκε ανοιχτά και υπέρ της συζήτησης για το στρατηγικό ρόλο του βουλγαρικού τάγματος και για τα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβει, ισχυριζόμενος ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να διεξαχθεί όσο στους κόλπους της Συμμαχίας, τόσο και στο πλαίσιο της βουλγαρικής κοινωνίας.

    Ο βούλγαρος ηγέτης τόνισε ότι η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει έκρυθμη και εξέφρασε την βεβαιότητά του για το ότι το βουλγαρικό τάγμα θα συνεχίσει να εκπληρώνει άριστα τα καθήκοντα του στη ζώνη ευθύνης του.

    [15] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Σόφια, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:58 UTC+2)

    Την ετοιμότητά τους να παράσχουν κάθε βοήθεια στη Βουλγαρία στην εφαρμογή συστήματος ελέγχου της παραγωγής τροφίμων εξέφρασαν Γερμανοί ειδικοί.

    Η διαβεβαίωση αυτή, δόθηκε στον Βούλγαρο υφυπουργό Γεωργίας και Δασών, Νιχάτ Καμπίλ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο προκειμένου να αντιπροσωπεύσει τη Βουλγαρία στη Διεθνή Έκθεση «Πράσινη Εβδομάδα».

    [16] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2005 (08:53 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, συνήλθε το απόγευμα της Παρασκευής υπό την προεδρία του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, για ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Η χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Παπαδόπουλου στις 25 και 26 του Γενάρη στην Αθήνα, με πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, για καθορισμό των επόμενων κινήσεων στο Κυπριακό.

    Λίγο πριν από τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι το κόμμα έχει ετοιμάσει έγγραφο για το Κυπριακό, το οποίο ενδεχομένως να κατέθετε στη συνεδρίαση.

    Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το έγγραφο θα κατατεθεί σε περίπτωση που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αν η συζήτηση θα συνεχιστεί, το έγγραφο θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία. Είπε επίσης ότι στο έγγραφο γίνεται αποτίμηση των όσων έγιναν και υποβάλλονται εισηγήσεις για την περαιτέρω πορεία.

    Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η στρατηγική και οι προτεραιότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία θα πρέπει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια, να είναι έτοιμη να προβάλει τις θέσεις της.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιζόταν η συζήτηση με τις θέσεις των κομμάτων για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της μέσα από ανάλυση των γεγονότων και των καταστάσεων και σε συνεννόηση με την Αθήνα. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στο έγγραφο το οποίο προτίθεται να καταθέσει ο ΔΗΣΥ, ο Α. Κυπριανού είπε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ήδη καταθέσει ένα έγγραφο και διερωτήθηκε σε τι θα διαφέρει το καινούριο. Εύχομαι και ελπίζω, είπε ο Α. Κυπριανού, να μην πρόκειται για ενέργεια εντυπωσιασμού αλλά για ενέργεια ουσίας.

    Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ταλάτ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό, είπε ότι δε γνωρίζει εάν υπάρχει αλλαγή θέσης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χαιρέτιζε μια σαφή αλλαγή στάσης στο Κυπριακό από την Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς. Η δική μας πλευρά, είπε, επέδειξε ήδη καλή θέληση με το να μην ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 17 του Δεκέμβρη.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε προχτές ότι αναμένει τις εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του «σχεδίου Ανάν», προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

    Από την άλλη, υπερβολικές και εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, τις εκτιμήσεις του «πρωθυπουργού» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του «σχεδίου Ανάν».

    Παραιτήσεις από το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών

    Ομαδικές παραιτήσεις από το κόμμα Ενωμένων Δημοκρατών πυροδότησε η εισήγηση του γενικού γραμματέα του κόμματος, Κώστα Θεμιστοκλέους, για εγκατάλειψη του όρου «ψευδοκράτος» για το χαρακτηρισμό του κατοχικού καθεστώτος.

    Πέντε στελέχη των Ενωμένων Δημοκρατών στην επαρχία Λεμεσού ανακοίνωσαν χτες την παραίτησή τους από το κόμμα. Πρόκειται για τον πρώην Α΄ αντιπρόεδρο Γιώργο Χριστοφίδη, τον πρώην πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, Πετράκη Αθηνοδώρου, τον γραμματέα Γιάγκο Δημητρίου και τον αναπληρωτή οργανωτικό γραμματέα της Επιτροπής Μιχαήλ Διαμαντίδη καθώς και την Χριστιάνα Χριστοφίδη, αντιπρόεδρο της Γυναικείας Οργάνωσης ΕΔΗ.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Χριστοφίδης μίλησε για κατάντημα του κόμματος, στο οποίο οδηγήθηκε με την ανοχή του προέδρου του, Γιώργου Βασιλείου. Επίσης, κάλεσε τον Κώστα Θεμιστοκλέους να παραιτηθεί και να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για τις χτεσινές του δηλώσεις αναφορικά με τον όρο «ψευδοκράτος». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Κ. Θεμιστοκλέους αντάλλαξε απόψεις με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, που συμφωνούν μαζί του, κατονομάζοντας τον αναπληρωτή πρόεδρο Μιχάλη Παπαπέτρου.

    Σε ερώτηση εάν προτίθεται να δημιουργήσει νέο κίνημα, ο Γ. Χριστοφίδης, μιλώντας εκ μέρους και των άλλων παραιτηθέντων στελεχών, είπε πως δεν ήρθαν στην πολιτική για να φύγουν με αυτό τον άδοξο τρόπο. Πρόσθεσε ότι πρόθεσή τους είναι να μπουν σε διάλογο με κάθε υγιή πολιτική δύναμη και ασφαλώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [17] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ TURK TELECOM

    Αγκυρα, 22 Ιανουαρίου 2005 (08:43 UTC+2)

    Δεκατρείς επιχειρήσεις κατέθεσαν ενδεικτικές προσφορές για την αγορά του 55% της Turk Telecom και θα τους επιτραπεί να διεξάγουν προγραμματισμένο έλεγχο, σύμφωνα με το συμβούλιο ιδιωτικοποιήσεων της Τουρκίας. Μεταξύ των πλειοδοτών είναι η Telecom Italia International, και οι Telefonica και Belgacom της Ισπανίας.

    [18] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Σόφια, 22 Ιανουαρίου 2005 (08:40 UTC+2)

    Η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς οι οποίοι διέπουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Όπως και τα προηγούμενα μέτρα, θα αποσκοπούν στον περιορισμό των υπερβολικών δανεισμών, όπως έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

    [19] ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (09:02 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςTo ντέρμπι της Πυλαίας, όπου ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί αύριο την ΑΕΚ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της 13ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1, που όμως δε στερείται ενδιαφέροντος από πλευράς αμφίρροπων παιχνιδιών. Ο ΠΑΟΚ, που τελευταία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, θέλει να συνεχίσει τις επιτυχίες. Από την άλλη η ΑΕΚ, μετά το θρίαμβο στη Γαλλία, δε θα έλεγε «όχι» σε μια ανάλογη συνέχεια και στο πρωτάθλημα. Κατά τα άλλα στο κυρίως πιάτο της αγωνιστικής, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, ο Πανιώνιος θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες απέναντι στη ΜΕΝΤ που θα παρουσιαστεί ενισχυμένη με τον θηριώδη Νάιτζελ Ντίξον. Για τους Νεοσμυρνιώτες ο Νίκος Οικονόμου ξεπέρασε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και τέθηκε στη διάθεση του Μέμου Ιωάννου. Βήμα για την παραμονή στην κατηγορία θα επιδιώξει η Ολύμπια Λάρισας, που ψάχνει τη νίκη με αντίπαλο το Μακεδονικό. Συνεχόμενες αποτυχίες μετρά ο Ιωνικός ΝΦ, που θέλει μέσα στην έδρα του να επανέλθει στις καλές εμφανίσεις. Ο Ηρακλής των χιλίων προβλημάτων κοντράρεται στο «Ιβανώφειο» με τον Αρη, που θα έχει στη σύνθεσή του και το νέο του μεταγραφικό απόκτημα, τον Αρθουρ Τζόνσον. Καινούριο πρόσωπο θα έχει και ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι του απέναντι στον Πανελλήνιο, καθώς θα παραταχθεί ενισχυμένος με τον Λόνι Μπάξτερ. Από την άλλη η ομάδα της Κυψέλης θα έχει στον πάγκο της τον Κώστα Πετρόπουλο. Ο Ολυμπιακός μετά την οριστική του αποτυχία στην Ευρώπη, ρίχνει το βάρος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Πάτρας και θέλει τους δύο βαθμούς για να πάρει μια ακόμα βαθμολογική ανάσα. Αναλυτικά το πρόγραμμα:(Ν. ΣΜΥΡΝΗ 17:00) ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - MENT, (ΝΕΑΠΟΛΗ 17:00) ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, (ΑΜΑΛΙΑΔΑ 18:00) ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ - ΜΑΡΟΥΣΙ, (ΙΒΑΝΩΦΕΙΟ 18:30, ΕΤ-1) ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΡΗΣ, (ΟΑΚΑ 19:00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ. ΚΥΡΙΑΚΗ: (ΣΕΦ 17:00, ΕΤ-1) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ, (ΠΑΟΚ 19:00, ΕΤ-1) ΠΑΟΚ - AEK.

    [20] ΠΡΕΜΙΕΡΑ Β΄ΓΥΡΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2005 (09:01 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΟ Β' γύρος της Α' Εθνικής κάνει πρεμιέρα σήμερα με δύο συναντήσεις. Στη Νέα Σμύρνη (17.45 Alpha), ο Πανιώνιος υποδέχεται τη Χαλκηδόνα σε μια συνάντηση που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ο Αρης φιλοξενεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (19.00 Supersport) τη Σκόντα Ξάνθη

    [21] "ΟΧΙ" ΛΕΠΕΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Παρίσι, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:21 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤην αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε ο ακροδεξιός ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Ζαν Μαρί Λεπέν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο στην Αθήνα. Όπως είπε, τα εγκλήματα που έχουν γίνει από την Τουρκική πλευρά κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την Μικρασιατική καταστροφή, θα πρέπει να δίνουν ένα στίγμα για τις μελλοντικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι όταν ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας κινδυνεύει, οι υπόλοιποι δεν έχουν παρά να πέσουν στην μάχη για να το σώσουν.

    [22] ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΕ

    Τόκιο, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:12 UTC+2)

    Η διεθνής διάσκεψη που συνεκλήθη στο Κόμπε της Ιαπωνίας, τέσσερις εβδομάδες μετά το καταστροφικό μετασεισμικό κύμα που έπληξε τα παράλια του Ινδικού Ωκεανού, κατέληξε σε ένα γενικό σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με σκοπό τον περιορισμό των ανθρώπινων θυμάτων και υλικών ζημιών.

    Επίσης συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαία η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

    Αλλά οι αντιπρόσωποι από 150 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη δεν πέτυχαν να ορίσουν επιμέρους στόχους και συγκεκριμένες προθεσμίες για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού.

    Ένας από τους διοργανωτές της διάσκεψης, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Σαλβάνο Μπρισένο, απέδωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ύπαρξη πολλών διαφορετικών απόψεων και στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων χωρών.

    Παραδείγματος χάριν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν η ανησυχία ορισμένων κρατών για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» (την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων).

    [23] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιανουαρίου 2005 (09:08 UTC+2)

    Η αμερικανική γερουσία έδωσε χθες την έγκρισή της για την ανάληψη των καθηκόντων δύο υπουργών της νέας κυβέρνησης υπό τον Τζώρτζ Μπους. Πρόκειται όμως για τους επικεφαλής σε δύο υποδεέστερα χαρτοφυλάκια στους τομείς της γεωργίας και της παιδείας.

    Αντίθετα, στην περίπτωση της νέας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις η ορκωμοσία ενώπιον του προέδρου της γερουσίας αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα μετά την πληθώρα των γερουσιαστών που ζήτησαν να τοποθετηθούν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και του πολέμου στο Ιράκ. Για τον Τζώρτζ Μπους, πάντως οι εκλογές της 2ας Νοεμβρίου ήταν και η επιβεβαίωση της πολιτικής του στην προηγούμενη τετραετία, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου στο Ιράκ. "Ειναι αυτή η αίσθηση ότι ο κόσμος μίλησε και συμμερίζεται την άποψή μου", σημείωσε ο Τζώρτζ Μπους.

    Σε ότι αφορά την πολιτική της νέας κυβέρνησης, η σύνθεσή της δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης. Εννέα από τους δεκαπέντε υπουργούς αντικαθίστανται, οι έξι παραμένουν στις θέσεις τους, μεταξύ αυτών και ο υπουργός οικονομικών Τζών Σνόου, που ευθύνεται για το τεράστιο έλλειμμα ρεκόρ στον κρατικό προυπολογισμό.

    Αμετακίνητος στη θέση του παραμένει και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, το "γεράκι" του πενταγώνου, που εξαιτίας της σκληρής γραμμής του στο Ιράκ δέχεται κριτική ακόμη και από ρεπουμπλικανούς. Ο πρόεδρος Μπούς όμως είναι απολύτως πεπεισμένος για την επιλογή του. "Για να πάρει κανείς σωστές αποφάσεις χρειάζεται καλούς ανθρώπους, που αντέχουν στις φουρτούνες", εξηγεί ο πρόεδρος, δίνοντας το μήνυμα ότι στην πολιτική για το Ιράκ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Κυρίως τώρα που λείπει και το αντίπαλος δέος του Ράμσφελντ στο υπουργικό συμβούλιο, ο μέχρι τώρα υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Η διάδοχός του, Κοντολίζα Ράις πρώην σύμβουλος ασφαλείας στο Λευκό Οίκο ανήκει στους στενούς συνεργάτες με άμεση πρόσβαση στον πρόεδρο:

    "Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αμερικανική διπλωματία για να διαμορφώσουμε μία παγκόσμια ισορροπία, που θα προωθεί την ειρήνη. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, υπογράμμισε η Κοντολίζα Ράις κατά την ακρόασή της στη Γερουσία. Αυτό τροφοδοτεί και στους συμμάχους την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να αποκαταστήσει μέχρις ενός σημείου τουλάχιστον τη ζημιά στις ατλαντικές σχέσεις.

    Επικριτές του προέδρου ωστόσο φοβούνται ότι ο Τζώρτζ Μπους περιβάλλεται στη νέα κυβέρνηση από υπουργούς που δεν προβάλουν αντίσταση και αποδέχονται άκριτα τις αποφάσεις του.

    Η Γερουσία πρέπει να επικυρώσει τις επιλογές του Μπους για τη κάλυψη όλων των υπουργικών θέσεων. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι θα το πράξει. Τη συγκατάθεσή τους θα δώσουν και οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, όχι ίσως από πεποίθηση, αλλά η αντίσταση θα ήταν άσκοπη με δεδομένη την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσσο.

    [24] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΟΥΜΙΑ 3.500 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάϊρο, 22 Ιανουαρίου 2005 (09:05 UTC+2)

    Μία τέλεια διατηρημένη μούμια, ηλικίας άνω των 3.500 ετών, σε έναν ασύλητο τάφο στον αρχαιολογικό χώρο του Βόρειου Νταχασούρ, ανακάλυψε στην Αίγυπτο ομάδα Ιαπώνων αρχαιολόγων, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ομάδας.

    [25] Η ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ EUROVISION

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:44 UTC+2)

    Η ΕΡΤ, επέλεξε την Έλενα Παπαρίζου, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, στο Κίεβο της Ουκρανίας.

    Την Έλενα Παπαρίζου επέλεξε η ΕΡΤ ΑΕ, η οποία, ωστόσο, δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες, τόσο για την επιλογή του τραγουδιού, όσο και για τις παραμέτρους που αφορούν την όλη διοργάνωση, πράγμα όμως, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, επιφυλάσσεται να κάνει τις επόμενες ημέρες.

    [26] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (16:18 UTC+2)

    Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή επισκέφθηκε το Σάββατο ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος περιηγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, αλλά και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης «ΓΑΙΑ».

    Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το έργο που επιτελείται, τονίζοντας την εκπαιδευτική διάσταση του Μουσείου, καθώς -όπως είπε- «περνά σε χιλιάδες παιδιά και νέους ανθρώπους τα επίκαιρα μηνύματα του σεβασμού και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της επιστημονικής έρευνας».

    [27] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2005 (08:58 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΠροκηρύχτηκαν οι διαγωνισμοί του Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Εργου για το 2005. Για το βραβείο μπορεί να υποβάλει θεατρικό έργο οιοσδήποτε.

    Στο διαγωνισμό για νέους θεατρικούς συγγραφείς, συμμετέχουν όσοι δεν έχουν στο παρελθόν παρουσιάσει έργο τους από επαγγελματικό θίασο ή στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και δεν έχει βραβευτεί από επιτροπή του ΥΠΠΟ ή άλλου δημόσιου φορέα. Η Γ` περίπτωση αφορά στη συγγραφή παιδικού θεατρικού έργου.

    Τα προς βράβευση έργα μπορούν να ανήκουν σ' όλα τα δραματουργικά είδη. Πρέπει να μην έχουν εκδοθεί ή ανεβαστεί στο θέατρο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο. Μπορούν να είναι και μονόπρακτα. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με υποβολή ενός μόνον έργου, σε μία μόνον από τις παραπάνω κατηγορίες. Υποβάλλονται με αίτηση με ψευδώνυμο, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα στη Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού, Τμήμα Θεάτρου (Μπουμπουλίνας 20 - 106 82 Αθήνα). Σε περίπτωση που έργο βραβευμένο σε έναν από τους τρεις διαγωνισμούς παρουσιαστεί από σκηνής από επιχορηγούμενο θίασο, είναι δυνατή η ειδική επιχορήγηση του θιάσου αυτού από το ΥΠΠΟ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε έναν από τους παραπάνω διαγωνισμούς εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσης.(Πληροφορίες - διευκρινίσεις στα τηλ.: 210-8201736 και 210-8201737).

    [28] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

    Πρέβεζα, 21 Ιανουαρίου 2005 (22:45 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, μετέβη σήμερα στην Πρέβεζα, όπου επισκέφθηκε την Αρχαία Νικόπολη, ενώ συναντήθηκε και με τοπικούς φορείς.

    Όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, «η αρχαιολογική σκαπάνη θα συνεχίσει να εργάζεται στην Αρχαία Νικόπολη, για την ανάδειξή της και η χρηματοδότηση θα γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλονται προσπάθειες να ανακηρυχθεί ως μνημείο προστατευόμενο από την Unesco».

    Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται και το πρόβλημα ολοκλήρωσης του Μουσείου.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στα κτίρια του παλιού τελωνείου, ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόλις δοθεί η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 January 2005 - 19:14:23 UTC