Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΥΜΑ ΠΛΕΚΤΑΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΛΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
  • [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [05] Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ
  • [06] ΑΡΧΙΣΕ Η 4η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΙΟΣΑΚΗ
  • [08] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ
  • [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "INTERREG
  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  • [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΟΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"
  • [12] ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ZOOTECHNIA
  • [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 4η ZOOTECHNIA
  • [14] ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΜΙΤΡΕΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [16] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [17] ΛΙΛΙΑΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ
  • [18] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ
  • [19] ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΗ ΒΑΡΕΖΕ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [20] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [21] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 1-0 ΣΕ ΦΙΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΝ ΓΚΑΛΑΤΙ
  • [22] ΦΙΛΙΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ (4-4) ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ
  • [23] ΤΖΟΥΝΤΟ: ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΗΛΙΑΣ
  • [24] ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΡΑΪΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [25] ΤΟΓΚΟ: ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΖΗΤΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [26] ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΚΟΣΤΑ "ΓΕΝΕΘΛΙΑ" ΤΟΥ ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΪ
  • [27] ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [30] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΘΥΜΑ ΠΛΕΚΤΑΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΛΙΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Θύμα πλεκτάνης και εμπάθειας υποστηρίζει πως είναι η ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, μετά την παραπομπή της στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της απόλυσης.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΝΕΤ, σε επιστολή της προς τα ΜΜΕ, η κ. Ηλία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η φερόμενη εμπλοκή της στην υπόθεση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ενέργειες, όπως λέει, του Αθανάσιου Τόσκα, ο οποίος έχει επανειλημμένα απασχολήσει τις Αρχές για αδικήματα, όπως σωματεμπορία και μαστροπεία.

    Σημειώνεται ότι στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τόσκας φέρεται ως διαμεσολαβητής για τα χρήματα.

    Όπως ισχυρίζεται η κ. Ηλία, το άτομο αυτό ήταν και εμφανιζόταν ως βοηθός και άμεσος συνεργάτης του δικηγόρου Γ. Λαμπίρη, υιού πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος είναι και ο δικηγόρος με τον οποίο η ίδια διατηρούσε προσωπική σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο οποίος, όπως λέει, έχει χειριστεί πληθώρα των υποθέσεων στο ανακριτικό της γραφείο, αποκλειστικά για ίδιον όφελος.

    Τα δυο αυτά άτομα, μαζί με το δημοσιογράφο Στέλιο Βορίνα, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, είναι πελάτης και προσωπικός φίλος των δύο, μεθόδευσαν την εμπλοκή της σε αυτή την ιστορία.

    Ισχυρίζεται δε ότι, μέχρι στιγμής δεν της έχουν πει πως υπάρχουν στοιχεία για χρηματισμό της, ενώ ό,τι αφορά στα δάνεια που έχει πάρει, επισημαίνει ότι τα πήρε καθώς υπήρχε μεγάλο πρόβλημα υγείας με συγγενικό της πρόσωπο.

    Προκειμένου να προφυλαχθεί, μάλιστα, όπως τονίζει, θα προβεί και στο μέλλον και σε άλλες αποκαλύψεις.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (13:26 UTC+2)

    Ξέσπασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του στη Μονή Πεντέλης, όπου έγινε παρουσία σύσσωμης της Ιεράς Συνόδου, λόγω της εορτής του Αγίου Φωτίου.

    Ο κ.Χριστόδουλος με αφορμή όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και τις αποκαλύψεις σε βάρος ιεραρχών μίλησε για βαρύ κλίμα στους κόλπους της εκκλησίας. «Θα είμαι ο σημαιοφόρος της κάθαρσης», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

    Όπως υποστήριξε ο κ.Χριστόδουλος γίνεται μία γενικευμένη και συστηματική επίθεση στην εκκλησία, με συκοφαντίες, κακότητες και εκβιασμούς. Ανέφερε μάλιστα πως οι πολίτες παρακολουθούν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες την ιδιωτική ζωή των ιεραρχών. «Εκεί φτάσαμε; Να προβάλουμε τα δεινά της εκκλησίας για να αποπροσανατολίσουμε το λαό από άλλα προβλήματα;», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Ο Μακαριώτατος υποστήριξε ακόμη πως ορισμένα από τα σκάνδαλα είναι αληθινά και άλλα όχι, τονίζοντας ότι η εκκλησία δεν έχει κάποια στοιχεία. «Ηγέτες της εκκλησίας δεν είμαστε εμείς, αλλά ο Ιησούς Χριστός. Δεν είμαστε ούτε αστυνομικοί, ούτε δικαστές. Είμαστε μόνο πατέρες της εκκλησίας που πρέπει να αγκαλιάσουμε όλους τους ανθρώπους και τους αμαρτωλούς», ανέφερε.

    Τέλος κάλεσε εκείνους που απειλούν και εκβιάζουν για το τι θα αποκαλύψουν να σταματήσουν. «Δεν πιστεύω αν δεν δω αποδείξεις».

    [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (11:01 UTC+2)

    Την Τρίτη, το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με μοναδικό υποψήφιο τον Κάρολο Παπούλια.

    Ο 76χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο έκτος αιρετός Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας και αναμένεται ρεκόρ ψήφων. Ο κ.Παπούλιας, ο οποίος θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις 12 Μαρτίου, οπότε λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, Κωστή Στεφανόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει 282 ψήφους, όσες δηλαδή το άθροισμα των βουλευτών που εξελέγησαν με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια, θα περιοριστούν στο «παρών», ενώ υποψήφιο δεν θα υποδείξει αυτή τη φορά και ο Συνασπισμός.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (10:47 UTC+2)

    Αρχίζει την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, στον Περισσό το 17ο συνέδριο του ΚΚΕ. Τις εργασίες του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 12 του μηνός, έχουν δηλώσει πως θα παρακολουθήσουν 80 αντιπροσωπείες κομμάτων από όλο τον κόσμο.

    Η διαδικασία θα κορυφωθεί με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η Αλέκα Παπαρήγα είναι η μόνη υποψήφια για μία ακόμη φορά- για τη θέση του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος.

    [05] Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ

    Στοκχόλμη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Επιτυχής χαρακτηρίζεται η προβολή και παρουσίαση του νομού Καβάλας στη πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γνωρίζοντας την Ελλάδα», που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και κοινοτήτων Σουηδίας σε συνεργασία με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλους φορείς.

    Το τριήμερο των επαφών που είχε η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, αποτελούμενη από τον Νομάρχη κ. Θεόδωρο Καλλιοντζή και τον νομαρχιακό σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Χριστοδουλίδη, με τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία που διακινούν τους Σουηδούς προς την Ελλάδα, είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία φάνηκαν και στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη της Στοκχόλμης παρουσία πολυπληθέστατου κοινού, κυρίως Σουηδών.

    Στους χώρους της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης, παρά το αδιαχώρητο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κομνηνός Χαϊδευτός μετά το καλωσόρισμα, τόνισε: «Σήμερα αλλά και όλες αυτές τις μέρες στη Στοκχόλμη, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, η καρδιά του νομού Καβάλας -κοντά στη μικρή ελληνική παροικία με τη μεγάλη δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία - σε όλη την υφήλιο μέσω της απ' ευθείας μετάδοσης της εκδήλωσης από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

    Στη συνέχεια ο Νομάρχης κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής, αφού αναφέρθηκε στη συγκίνηση αλλά και την περηφάνεια που ένοιωθε επειδή βρισκόταν μεταξύ των συμπατριωτών του Ελλήνων, ανέφερε: «Για μας είναι μία ιδιαίτερη ευκαιρία να διαφημίσουμε και την πατρίδα στο σύνολό της αλλά και τη μικρή ξεχωριστή πατρίδα μας, την Καβάλα και τη Θάσο, σε αυτή τη μεγάλη και όμορφη χώρα, τη χώρα που κατοικείται από ανθρώπους που οι Ελληνες αγαπούν και συμπαθούν ιδιαίτερα.

    »Στην Καβάλα και τη Θάσο, οι Σουηδοί έρχονται πολύ λιγότερο από άλλες εθνικότητες, ίσως, γιατί δεν έτυχε να γνωριστούν με την περιοχή μας. Η σημερινή ημέρα είναι αφορμή να γνωριστείτε με την περιοχή μας η οποία προσφέρει ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, άψογη φιλοξενία, άριστες υποδομές στον υγειονομικό τομέα και στο οδικό δίκτυο».

    Η πλούσια ιστορική και κοινωνική πορεία του νομού, προβλήθηκε από τους Σουηδούς φίλους κ. Thomas Thomell και Bure Holmbδck και η πνευματική κίνηση παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο πολιτιστικών της Ομοσπονδίας κ. Ξενοφώντα Παγκαλιά.

    Στους παρευρισκόμενους διατέθηκε ενημερωτικό υλικό για το νομό.

    Μετά τις παρουσιάσεις προσφέρθηκε μπουφές με ελληνικά εδέσματα και φυσικά τοπικά κρασιά με τη συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής.

    Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων προβολής και παρουσίασης του νομού Καβάλας στη σουηδική πρωτεύουσα, ο Νομάρχης κ. Θ. Καλλιονζής, έκδηλα ικανοποιημένος από την επίσκεψη στη Σουηδία, με δηλώσεις στο ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    «Η σειρά των επαφών και όλων των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα της κεντρικής στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη μας γέμισε αισθήματα και βαθειάς ικανοποίησης για τους σκοπούς αυτής της παρουσίας μας. Η έλευση πολλών Σουηδών τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι δεν γνώριζαν την περιοχή μας και η θετικότατη εντύπωση που απεκόμισαν, αποτελεί σημαντικό στοιχεία για εμάς διότι τώρα πια διεκδικούμε πολυάριθμους Σουηδούς τουρίστες στην Καβάλα και τη Θάσο, ιδιάιτερα από την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Και αυτό χάρη στην άψογη προετοιμασία και διοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας και των άλλων ελληνικών φορέων που συνέβαλαν στην επιτυχή παρουσίαση του νομού μας, με υποχρεώνουν να τους ευχαριστήσω θερμότατα και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Κομνηνό Χαϊδευτό, ο οποίος κατάγεται από τη Θάσο και έκανε τα πάντα για την προβολή της περιοχής του.

    »Θέλω, επίσης, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την άριστη συνεργασία μας, ώστε να γίνει η Καβάλα και η Θάσος επίκεντρο ενδιαφέροντος στη σουηδική πρωτεύουσα».

    Τέλος, η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, συναντήθηκε με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, με τους οποίους συζήτησε τους προβληματισμούς των Ελλήνων της Σουηδίας.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ Η 4η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Την έναρξη των εργασιών της 4ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μεσόγειο (ΔΑΣΜ), η οποία γίνεται στο Ναύπλιο με τη συμμετοχή 25 χωρών-μελών της Ε.Ε.και της Μεσογείου, έκανε η πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής, αφού υπογράμμισε τη συμβολή της Μεσογείου στην παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό, αναφέρθηκε στην «προικοδότηση» της ΔΑΣΜ με μια Κοινοβουλευτική Συνέλευση και τους στόχους της. «Από τους στόχους αυτούς ξεχωρίζουμε αυτόν της ασφάλειας. Ο στρατηγικός ρόλος της μεσογειακής λεκάνης στη διεθνή κονίστρα, η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και η εκκρεμότητα του Κυπριακού προβλήματος ορίζουν μερικές από τις παραμέτρους της πτυχής αυτής» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μπενάκη.

    Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της τρομοκρατίας η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις στη Μεσόγειο λόγω της ρευστότητας του πολιτικού και κοινωνικοοικονομικού ιστού της. «Τα σήματα κινδύνου από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και της 11ης Μαρτίου του 2004 καθιστούν αναγκαίο το συντονισμό των ενεργειών μας για την πάταξη του εφιάλτη. Παράλληλα όμως μας επιβάλλει το χρέος να εγκύψουμε στις ρίζες του φαινομένου και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς να διακυβεύουμε τα επιτεύγματά μας στο τομέα των πολιτικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε.

    Έδωσε δε έμφαση έμφαση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εμείς, ως Κοινοβούλια», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής, «όχι μόνο μπορούμε, αλλά έχουμε και χρέος να συμβάλλουμε στην εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων. Ο νέος κοινοβουλευτικός θεσμός που προκύπτει από τη ΔΑΣΜ αποτελεί την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε περίτρανα αυτή την αποστολή μας».

    Από την πλευρά της, η συμπρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μεσόγειο, βουλευτής της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου αφού καλωσόρισε τους Συνέδρους της Διάσκεψης τόνισε: «Προσθέτουμε σήμερα με συγκίνηση και υπερηφάνεια στην ιστορία του Βουλευτικού στο Ναύπλιο την από εδώ μέσα δημοσιοποίηση της γέννησης της Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που κυοφορήθηκε για δεκαπέντε χρόνια στην φιλόξενη και υπεύθυνη μήτρα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, έζησε κάποιες στιγμές και έντονους πόνους γέννας, αλλά υιοθετήθηκε για να μεγαλώσει και να πορευθεί από και με όλους εμάς που θέλουμε τη Μεσόγειό μας θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, που τη θέλουμε χώρο επανανακάλυψης και ενδυνάμωσης των πολλών στοιχείων που μας συνδέουν και καταπολέμησης όλων των εστιών καχυποψίας, ανασφάλειας και σύγκρουσης».

    Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Μαγγίνας, έδωσε έμφαση στη σημασία των ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Μεσογείου. «Εμείς οι Έλληνες, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής μας, αφού και η Κυπριακή Δημοκρατία και η γειτονική μας Τουρκία αλλά και η Μέση Ανατολή εντάσσονται σ΄ αυτή. Και στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την πεποίθηση ότι οι μεταξύ μας σχέσεις διαρκώς θα βελτιώνονται, με την άρση των εκκρεμοτήτων που μας απασχολούν». «Στο ίδιο πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Μαγγίνας «προσβλέπουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν με αμοιβαία αποδεκτές βελτιώσεις και ρυθμίσεις, αλλά και σεβασμό στα ευρωπαϊκά δεδομένα». Στο ίδιο πλαίσιο μπορούμε να ελπίζουμε και σε μια αίσια έκβαση του Παλαιστινιακού προβλήματος, κατέληξε ο κ. Μαγγίνας.

    [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΙΟΣΑΚΗ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, μετά την απόφαση των συνηγόρων υπεράσπισής του, Ιωάννη Καλογριδάκη και Ειρήνης Μαρούπα, να παραιτηθούν, επικαλούμενοι λόγους υγείας του συνεργάτη τους, Βασίλη Ταουξή.

    Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για το εάν πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα.

    [08] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος, κατά πάσα πιθανότητα μηνιγγίτιδας, που παρουσιάστηκε σε μαθήτρια της 3ης τάξης του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στο Νομό Λέσβου.

    Τη μαθήτρια, η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον "Ευαγγελισμό", επισκέφθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ο οποίος επικοινώνησε με τον υφυπουργό Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλο, από τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας του Νομού Λέσβου, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες προς τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου.

    [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "INTERREG IIB-CADSES"

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Πρόταση συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG IIIB CADSES με τον τίτλο «Δρόμοι Πολιτισμού και Τουρισμού», υπέβαλε στις 15 Ιανουαρίου το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

    Στόχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι:

    Ψ Η προστασία της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς

    Ψ Η ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού περιβάλλοντος των χωρών που συμμετέχουν

    Ψ Η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βασικού συστατικού στοιχείου της εθνικής και περιφερειακής ταυτότητας των λαών και των τοπικών κοινωνιών της Ε.Ε.

    Η πρόταση αναμένεται να εξετασθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. στους επόμενους μήνες.

    Στις δράσεις της ελληνικής πρότασης «ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» περιλαμβάνονται :

    Ψ Ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στις πολιτιστικές υποδομές της Μακεδονίας και Θράκης

    Ψ Συλλογή πληροφοριών και θετικών πρακτικών στον τομέα του πολιτισμού

    Ψ Δημιουργία βάσης δεδομένων ως βασικό εργαλείο αναφοράς και συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς και τοπικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας

    Τα πιλοτικά έργα και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν, σε κάθε περιοχή του εταιρικού σχήματος, στο πλαίσιο του INTERREG IIIB CADSES, αφορούν τα εξής :

    Ψ Αναστηλώσεις, ανακαινίσεις, διαμορφώσεις, αναμορφώσεις και μελέτες

    Ψ Διερεύνηση διαφορετικής χρήσης κτιριακών υποδομών σημαντικής πολιτιστικής αξίας

    Ψ Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων

    Ψ Χαρτογράφηση

    Ψ Δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή των εμπλεκόμενων φορέων

    Ψ Δημιουργία ενός CD-ROM ως οδηγού προβολής των αποτελεσμάτων του έργου

    Ψ Συναντήσεις και επισκέψεις μελέτης

    Ψ Διεθνή συνέδρια

    Επικεφαλής εταίρος είναι η περιφέρεια Abruzzo της Ιταλίας και συμμετέχουν: το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με πιλοτικές δράσεις, ο Δήμος Αρναίας της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Πατρών της Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Πατρών, η Επαρχία Teramo της Ιταλίας, το Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Pisa Ιταλίας και η Αυτόνομη Περιοχή της Vojvodina της Σερβίας.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 3.000.000 , με χρηματοδότηση 75% κοινοτική και 25% εθνική. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 36 μήνες (1/5/2005- 1/4/2008).

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (16:33 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου μαζί με τους αγρότες, τους γεωτεχνικούς και τις οργανώσεις τους, έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του υφυπουργού και του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, με θέμα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του νομού.

    Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πρόεδροι οργανισμών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, εξετάστηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας του Νομού.

    «Είμαστεαποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη για την στήριξη της Ελληνικής υπαίθρου μαζί με τους αγρότες, τους γεωτεχνικούς και τις οργανώσεις τους. Όλες οι μέχρι σήμερα αποφάσεις πάρθηκαν με την σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων αγροτών» τόνισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

    »Καλούμαστε να διερευνήσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Νομού Θεσσαλονίκης, να δώσουμε λύσεις, να βάλουμε τις βάσεις και να εφαρμόσουμε μία στρατηγική ώστε ν' ακολουθήσει ο Νομός Θεσσαλονίκης μια τροχιά ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα.

    »Καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έρχονται από το 2006 και μετά με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    »Πρέπει να παράγουμε προϊόντα τα οποία να μπορούν να διατεθούν στην Ελληνική και Διεθνή αγορά με αξιώσεις και ο Ν. Θεσσαλονίκης έχει άριστες προϋποθέσεις και προοπτικές για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων στον φυτικό και στον ζωικό τομέα».

    Εξάλλου, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αφορμή και αιτία για αυτή την πρωτοβουλία της Νομαρχίας «αποτέλεσε η βαθιά ανησυχία μας για τον κόσμο της Περιφέρειας , ο οποίος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλα προβλήματα, βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, με το εισόδημά του καθημερινά να μειώνεται».

    Ο κ. Ψωμιάδης συνεχάρη τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού Θεσσαλονίκης για την κατανόηση που έδειξαν και το αίσθημα ευθύνης σε σχέση με τις κινητοποιήσεις τους και ευχαρίστησε τον υφυπουργό για το ενδιαφέρον για τα προβλήματα του νομού, όπως και για την παραχώρηση του καπνεργοστασίου στην περιοχή της Σταυρούπολης εκτάσεως 14.000 τ.μ. , αλλά και για τα 52 στρέμματα της περιοχής της Νέας Ραιδεστού, για τη δημιουργία μονάδων ΚΤΕΟ της δεύτερης Διεύθυνσης Συγκοινωνιών και Μεταφορών.

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΣ.

    Πριν από την ημερίδα , με πρωτοβουλία του κ. Κοντού και του Αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Μπίκου, συναντήθηκαν οι αντινομάρχες αγροτικής ανάπτυξης των νομών της χώρας που παράγουν ρύζι, με θέμα την οργάνωση και τον προγραμματισμό της καλλιέργειας για το έτος 2005.

    Οι αντινομάρχες από τους νομούς Καβάλας, Σερρών, Φθιώτιδας , Ημαθίας, Πιερίας και Αιτωλοακαρνανίας συμφώνησαν τόσο στον αριθμό των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν, ως προς το σύνολο , αλλά και στις επιμέρους παραγωγές που αντιστοιχούν σε κάθε νομό.

    Επίσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου υπό τον κ. Κοντό και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Θωμά Αληφακιώτη, με τους εκπροσώπους των παράκτιων αλιέων του Θερμαϊκού, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα του κλάδου.

    [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΟΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (15:33 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Ζωική Παραγωγή στην Ελλάδα της διευρυνόμενης Ευρώπης» διοργάνωσε, σήμερα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 4ης ZOOTECHNIA, η HELEXPO, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ.

    Στον χαιρετισμό του, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, Θέμης Καρτσιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η HELEXPO συμμετέχει και στηρίζει ενεργά την ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς. Καθιέρωσε βραβεία για τη γενετική βελτίωση και την ποιότητα της ζωικής παραγωγής, συμμετέχει στη διοργάνωση ημερίδων και κάνει τις εκθέσεις της fora παρουσιάσης καινοτόμων ιδεών, προτάσεων, προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στην έρευνα αλλά και στην πρακτική εφαρμογή και κυρίως στην ανταπόκριση της αγοράς, με άλλα λόγια στην αποτελεσματικότητα. Και μάλιστα σε μια πραγματικότητα που απαιτεί όχι την προσαρμογή αλλά την πρωτοπορία σε ιδέες και τεχνικές, ώστε να απαντήσουμε με επιτυχία στην πρόκληση του ανταγωνισμού και να επιβεβαιώσουμε τις δυνατότητές μας σαν πρόσωπα αλλά και σαν λαός, γιατί, χωρίς αμφιβολία, μπορούμε καλύτερα».

    Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η ημερίδα ου Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων ΟΠΕΓΕΠ - ΑGROSERT, με θέμα «Κτηνοτροφικά προϊόντα ποιότητας: το μέλλον μας, η επιλογή μας».

    [12] ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ZOOTECHNIA

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (15:16 UTC+2)

    Τα βραβεία και τους επαίνους στις διακριθείσες συμμετοχές της 4ης ZOOTECHNIA απένειμε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, Θέμης Καρτσιώτης.

    Τα βραβεία Καλύτερης Δημιουργίας, απονεμήθηκαν στους: DSM NUTRITIONAL PRODUCTS HELLAS, AΓΡΟΜΕΝΤ Α.Ε. και ΜΑΚΕ Α.Ε.

    Οι έπαινοι απονεμήθηκαν στους: ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ Β. Α.Ε., ΠΡΟΒΙΜΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ και WESTFALIA SA.

    Τα Ειδικά Βραβεία Διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: ΣΥΛΑΙΟΣ ΚΩΝ. SYLCO HELLAS A.E., PFIZER ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και DELAVAL S.E.E. GmbH.

    Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Γιάννης Παπακωνσταντίνου, γενικός διευθυντής της HELEXPO, Κωνσταντίνος Οικονόμου, εκπρόσωπος της Πολυτεχνικής Σχολής, Χριστίνα Ζουμπουλίδου και Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε., Θεοδώρα Κανακίδου και Βλάσης Τσώνος, στελέχη της HELEXPO. Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετηρίου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Επίσης, στο πλαίσιο της 4ης ZOOTECHNIA, η εταιρία ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, θυγατρική της ΔΕΛΤΑ, τιμήθηκε από τη HELEXPO A.E. με βραβείο Ολικής Ποιότητας, για την προσπάθειά της να μεταφέρει την ποιότητα της διατροφής των ζώων στο τελικό προϊόν που είναι το γάλα.

    [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 4η ZOOTECHNIA

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (15:13 UTC+2)

    Μεγαλύτερη από 100% αύξηση επισκεπτών, καταγράφηκε χθες και προχθές, στην 4η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία ZOOTECHNIA, παρά τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο.

    Παράλληλα, εντυπωσιακά αυξημένος, αγγίζοντας το 700%, είναι ο αριθμός των ξένων εμπορικών επισκεπτών, οι οποίοι έφθασαν, στο διήμερο τους 559 έναντι 72, τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης διοργάνωσης.

    Οι Έλληνες εμπορικοί επισκέπτες, προέρχονται από όλη την επικράτεια ενώ οι ξένοι από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σερβία Μαυροβούνιο, τη FYROM, τη Συρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Αλβανία.

    [14] ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

    Άγκυρα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Για μια νέα, λαμπρή, σελίδα στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον, μετά την επίσκεψη της νέας επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, στην Τουρκία, κάνουν λόγο τουρκικές διπλωματικές αρχές, που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τους «καρπούς» των επαφών της τουρκικής ηγεσίας με την κ. Ράις.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ίδιες πηγές εκφράζουν ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θεματολογία της συνάντησης που είχε η κ. Ράις με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, δεν περιορίστηκε σε ένα ή δυο θέματα, αλλά ήταν πολύ ευρύτερη. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν, συμφωνήθηκε ότι οι όποιες κατά καιρούς διαφορές μεταξύ των δυο χωρών δεν πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στις μεταξύ τους σχέσεις.

    Οι Τούρκοι διπλωμάτες φέρονται, μάλιστα, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανίδα υπουργός προσέγγισε το θέμα της Κύπρου.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Γκιούλ επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, προτείνοντας μάλιστα την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για ζητήματα που άπτονται της Κύπρου.

    Από την πλευρά της, η Κοντολίζα Ράις υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν θέλει να δει την τουρκοκυπριακή πλευρά να υποφέρει παρά το γεγονός ότι ψήφισε "ναι" στο Σχέδιο Ανάν».

    [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΜΙΤΡΕΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 6 Φεβρουαρίου 2005 (19:21 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εξέφρασε η επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας, Ιλίνκα Μίτρεβα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Euro-focus» του σταθμού «Channel 77».

    «Περιμένω ακόμη και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι αυτό το μεγάλο στοίχημα αποτελεί πρόκληση για όλους μας. Πιστεύω, επίσης, ότι το (να δοθεί) καθεστώς υποψήφιας προς ένταξης χώρας (στην ΠΓΔΜ) αποτελεί απάντηση στις προσδοκίες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μίτρεβα και πρόσθεσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προσφέρει στη χώρα της πρόσβαση σε πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάσει του οικονομικού προγράμματος της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013.

    [16] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 6 Φεβρουαρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Προειδοποίηση προς όλους τους κρατικούς θεσμούς και τις δομές καταπολέμησης της διαφθοράς ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους κόλπους τους εάν στο επόμενο εξάμηνο δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, μιλώντας σήμερα σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού PRO TV.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μπασέσκου έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και πολλοί θεωρούν ότι οι δεσμεύσεις του αυτές τον οδήγησαν στη νίκη επί του Άντριαν Ναστάσε, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πολλές φορές για εμπλοκή σε δίκτυα διαφθοράς.

    «Ορισμένοι νομίζουν ότι καλύπτονται από το νόμο και μπορούν να μείνουν στη θέση (αξίωμα) τους για έξι ή 15 χρόνια. Λοιπόν, τους προειδοποιώ ότι τα πράγματα θα αλλάξουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασέσκου, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

    Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών, ενώ σε ό,τι αφορά στις μυστικές υπηρεσίες είπε ότι το έργο τους θα κριθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    Σύμφωνα με το Ρουμάνο πρόεδρο, οι ξένοι επενδυτές είναι αυτοί που θα κατανοήσουν πρώτοι τα οφέλη των μέτρων κατά της διαφθοράς που ετοιμάζεται να λάβει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα χρειάζονται τότε να "λαδώνουν" κάποιον υπουργό ή υφυπουργό».

    Επισήμανε, μάλιστα, ότι η διαφθορά στους κόλπους των πρεσβειών της Ρουμανίας ανά τον κόσμο είναι ένα στοιχείο για το οποίο υπάρχουν συχνά παράπονα από τους ξένους επενδυτές. Πολλοί, μάλιστα, διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι το γεγονός αυτό επηρεάζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΛΙΛΙΑΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΝΤΟΒΑΝ

    Ποντγκόριτσα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (17:42 UTC+2)

    Η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία δήλωσε στην εφημερίδα Dan της Ποντγκόριτσα ότι ούτε η ίδια αλλά ούτε και τα παιδιά της έχουν επαφή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς κι έτσι δεν μπορούν να του διαβιβάσουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, την πρόταση των αρχών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για οικειοθελή παράδοση στη Χάγη.

    Η Λιλιάνα Κάρατζιτς επιβεβαίωσε ότι η σερβοβοσνιακή αστυνομία έχει επαφή με την οικογένειά της από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει από κανένα μέλος της οικογένειας επικοινωνία με τον σύζυγό της.

    Σημειώνεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταζητεί τον Κάρατζιτς εδώ και δέκα χρόνια και το γεγονός ότι παραμένει ασύλληπτος αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας τόσο με το Διεθνές Δικαστήριο όσο και με τη διεθνή κοινότητα γενικότερα.

    [18] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Βελιγράδι, 6 Φεβρουαρίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Περίπου 20 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου επιτέθηκαν το μεσημέρι εναντίον λεωφορείου που μετέφερε οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας «Red Start» από το Βελιγράδι στα χωριά Μπάνιε και Σούβο Γκρλο προκειμένου να μοιράσουν στα παιδιά των δυο αυτών περιοχών μπλουζάκια και μπάλες με τις υπογραφές των παικτών της ομάδας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, το λεωφορείο δέχθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 20 ατόμων, παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν από δυνάμεις της KFOR και της διεθνούς αστυνομικής δύναμης, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της οποίας δεν υπήρξαν περαιτέρω επεισόδια.

    [19] ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΗ ΒΑΡΕΖΕ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα σε βάρος του Ιωνικού για το θεσμό του πρωταθλήματος, οι παίκτες του Μακεδονικού έχουν στρέψει την προσοχή τους στην "μάχη" της Τρίτης για το θεσμό του ULEB Cup κόντρα στη Βαρέζε.

    Σε αυτή την αναμέτρηση οι Κοζανίτες θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τη νίκη που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της ιταλικής ομάδας (65-77). Το ευχάριστο για τον προπονητή, Αργύρη Πεδουλάκη είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του τον Ντράγκαν Λουκόφσκι, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του (υπέστη πριν λίγες ημέρες ελαφρύ διάστρεμμα).

    [20] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Η Ισπανία ήταν η μεγάλη νικήτρια του τελικού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ που ολοκληρώθηκε στην Τυνησία. Επικράτησε με 40-34 (ημ. 21-13) της Κροατίας και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, επαληθεύοντας τα προγνωστικά που την είχαν ως το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Δύο περίπου ώρες νωρίτερα η Γαλλία είχε κερδίσει 26-25 την Τυνησία και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ η εθνική Ελλάδας στην συγκεκριμένη διοργάνωση κατέκτησε την 6η θέση.

    Η τελική κατάταξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι:

    1. Ισπανία

    2. Κροατία

    3. Γαλλία

    4. Τυνησία

    5. Σερβία/Μαυροβούνιο

    6. Ελλάδα

    7. Νορβηγία

    8. Ρωσία

    9. Γερμανία

    10. Τσεχία

    11. Σουηδία

    12. Σλοβενία.

    [21] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 1-0 ΣΕ ΦΙΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΝ ΓΚΑΛΑΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Σε φιλικό παιχνίδι που έδωσε σήμερα στις γηπεδικές εγκαταστάσεις του Ρυσίου ο Αρης κέρδισε με 1-0 την ρουμάνικη Γκαλάτι. Ο Γιώργος Χατζάρας είχε την ευκαιρία να δει την αγωνιστική κατάσταση των παικτών του, αλλά και του Νιγηριανού Εκουέμε που έδειξε καλά στοιχεία. Το μοναδικό γκολ στην σημερινή φιλική αναμέτρηση πέτυχε ο Πέτρος Πασσαλής στο 88' με πέναλτι. Επίσης πέναλτι κέρδισε και η Γκαλάτι στο 10' όταν ο Τσαγκαράκης ανέτρεψε τον Καραμιάν, αλλά ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος νίκησε τον Ζέτσιου.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος (46' Πέτκαρης), Τσαγκαράκης, Γισγάκης, Κολτσίδας, Μπόλος, Κάππος (65' Τελειώνης), Εκουέμε, Φομούμποντ, Ινόγκι, (70' Γεωργιάδης), Μαρκομιχάλης (46' Πασσαλής), Κουεμάχα (70' Μωυσιάδης).

    ΓΚΑΛΑΤΙ: Μπάρντου, Ροχάτ, Μολντεάνου, Ντράγκομιρ, Νάνου, Ζέτσιου, Μαργκινεάρ, Τάναγε, Οπρέα, Ιακόμπ, Καραμιάν. Επαιξαν επίσης και οι: Κράτσιουν, Νεματάνου, Τοποράν, Μοζάτσου, Μπαντέσκου, Μακάρε.

    [22] ΦΙΛΙΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ (4-4) ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Φιλικό παιχνίδι με την Λέφσκι Σόφιας έδωσε το απόγευμα η Καλαμαριά στο πλαίσιο της προετοιμασίας της και εκμεταλλευόμενη τη μίνι διακοπή του πρωταθλήματος. Ο αγώνας που φιλοξενήθηκε στην Λεπτοκαρυά Πιερίας έληξε ισόπαλος 4-4, ικανοποιώντας τον προπονητή των Ποντίων κ. Κοκότοβιτς. Τα γκολ για την Καλαμαριά σημείωσαν οι Μουζαουί (2), Ηλιάδης και Μπρίτο.

    [23] ΤΖΟΥΝΤΟ: ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο τουρνουά τζούντο του Παρισιού κατέκτησε στην κατηγορία των 90 κιλών ο Ηλίας Ηλιάδης. Πέτυχε πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, τέσσερις εκ των οποίων με Ippon και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου πετυχαίνοντας μια ακόμη μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό τζούντο.

    Ο αθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου, στα προκριματικά επικράτησε κατά σειρά των Πέτερ Κάσινς (Μεγάλη Βρετανία), Ρομπέρτο Μελόνι (Ιταλία) και Νταβίντ Μποζουκλιάν (Γαλλία), στα ημιτελικά νίκησε με Ippon τον Γάλλο Κριστόφ Ουμπέρ και στον τελικό κέρδισε τον Γάλλο Φρεντερίκ Στιέγκελμαν.

    [24] ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΡΑΪΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Τελ Αβίβ, 6 Φεβρουαρίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Να λάβει τις δύσκολες, όπως είπε, αποφάσεις που απαιτούνται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή κάλεσε το Ισραήλ η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, εγκαινιάζοντας έτσι από την Ιερουσαλήμ μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για την επίλυση της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων.

    Αυτή είναι μια ευκαιρία που όλοι πρέπει να αδράξουμε, τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγο πριν τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και τον ομόλογό της, Σιλβάν Σαλόμ.

    «Θα ζητήσουμε από τους εταίρους και φίλους μας στο Ισραήλ να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σκληρές αποφάσεις που πρέπει προκειμένου να προωθήσουν την ειρήνη και τη δημιουργία ενός δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ράις, η οποία θα έχει αύριο συνομιλίες με τον νέο ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    [25] ΤΟΓΚΟ: ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΖΗΤΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Λόμε, 6 Φεβρουαρίου 2005 (17:09 UTC+2)

    Να σεβαστούν το Σύνταγμα της χώρας κάλεσε τους στρατιωτικούς του Τόγκο η διεθνής κοινότητα δια στόματος του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας, Γκανσινγκμπέ Εγιαντέμα, του μακροβιότερου ηγέτη της Αφρικής, ο στρατός αποφάσισε να "διορίσει" πρόεδρο της χώρας έναν από τους γιους του εκλιπόντος πρόεδρου, τον Φορέ, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα του Τόγκο προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι αυτός που θα πρέπει να οριστεί προσωρινός πρόεδρος, έως τη διεξαγωγή εκλογών, σε διάστημα 60 ημερών.

    Σήμερα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Τόγκο θα διασφαλίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, στη βάση του συνταγματικού πλαισίου της χώρας, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς τους στρατιωτικούς.

    Από την πλευρά της, η Γαλλία, που διατηρεί μόνιμη στρατιωτική βάση στο Τόγκο χαρακτήρισε εκ των ουκ άνευ την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος στη μεταβατική, όπως τόνισε, αυτή περίοδο.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για σεβασμό του Συντάγματος.

    [26] ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΚΟΣΤΑ "ΓΕΝΕΘΛΙΑ" ΤΟΥ ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΪ

    Αντίς Αμπέμπα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (15:41 UTC+2)

    Χιλιάδες Ρασταφάρι από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, για να γιορτάσουν την εξηκοστή επέτειο της γέννησης του θρύλου της μουσικής ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που τα γενέθλια του Μάρλεϊ, ο οποίος πέθανε το 1981 από καρκίνο, γιορτάζονται εκτός της γενέτειράς του, Τζαμάικα.

    Οι Ρασταφάρι θεωρούν τον τελευταίο αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Χάιλε Σελασιέ, ως τον πνευματικό τους ηγέτη. Για το λόγο αυτό η Αντίς Αμπέμπα επελέγη για μία μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων Αφρικανών καλλιτεχνών, όπως ο Γιούσου Ν' Ντουρ και ο Μπάαμπα Μάαλ αλλά και μέλη της οικογένειας του Μπομπ Μάρλεϊ.

    Μεταξύ αυτών και η χήρα του, Ρίτα Μάρλεϊ, η οποία επανέλαβε την επιθυμία της να γίνει εκταφή του συζύγου της, ώστε να μεταφερθούν τα οστά του στο αιθιοπικό χωριό Σασαμένε.

    [27] ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Ρώμη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (14:35 UTC+2)

    Με ένα αδύναμο νεύμα, από το παράθυρο του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', ευχαρίστησε όλους όσοι του συμπαραστέκονται σε αυτές τις δύσκολες για την υγεία του ώρες και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί την Εκκλησία και την ανθρωπότητα ακόμη και από το κρεβάτι του πόνου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο 84χρονος Ποντίφικας έκανε, σήμερα, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την περασμένη Τρίτη, όταν εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Ο Πάπας εμφανίστηκε στο παράθυρο του δωματίου του και απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το νοσοκομείο, προκειμένου να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, σιγοψιθύρισε την Κυριακάτικη προσευχή και έκανε με το χέρι του το σήμα του σταυρού.

    [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 6 Φεβρουαρίου 2005 (14:10 UTC+2)

    Θύματα απαγωγής έπεσαν, σήμερα, τέσσερις Αιγύπτιοι, εργαζόμενοι σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας στο Ιράκ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ιρακινού Υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι τέσσερις Αιγύπτιοι, οι οποίοι ανήκουν στο εργασιακό προσωπικό της εταιρίας Iraqna, θυγατρικής της αιγυπτιακής Orascom, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Βαγδάτη και στις κεντρικές περιοχές του Ιράκ, απήχθησαν στη συνοικία Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης.

    Σημειώνεται ότι έξι ακόμη εργαζόμενοι της ίδιας εταιρίας είχαν πέσει θύματα απαγωγής από αγνώστους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν άμεσα ελεύθεροι, ενώ οι άλλοι δύο, τον επόμενο μήνα.

    Στο μεταξύ, οι ισλαμιστές απαγωγείς που κρατούν από την περασμένη Παρασκευή την 56χρονη Ιταλίδα δημοσιογράφο της εφημερίδας «Il Manifesto», Τζουλιάνα Σρένια, απειλούν να την σκοτώσουν εάν έως αύριο η Ιταλία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

    [29] ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (12:26 UTC+2)

    O ένας στους δύο Eλληνες έχει κακή σχέση με το βιβλίο και δεν διαβάζει ποτέ. Δεν διαβάζει επίσης εφημερίδες. Oύτε περιοδικά. Oύτε καν κόμικς. Aντιθέτως, βλέπει τηλεόραση και μάλιστα πολύ και συχνά (κατά μέσον όρο πάνω από 200 λεπτά ημερησίως). Tα στοιχεία προκύπτουν από τη δεύτερη πανελλαδική «Eρευνα Aναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών» που διεξήχθη από τη VPRC για λογαριασμό του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου και καταδεικνύουν την πραγματικότητα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Mιας κοινωνίας που φαίνεται να έχει παραδοθεί στην παθητική κατανάλωση πληροφοριών, που αδυνατεί να διαβάσει και, είτε δικαιολογείται λέγοντας «δεν έχω χρόνο» είτε παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αλλά και με τον κυνισμό της εποχής, ότι «βαριέται».

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», το 43,8% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν διαβάζει καθόλου, με το ποσοστό να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με την κοινωνική θέση, το μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία, το φύλο, τη διαμονή σε αστικές ή αγροτικές περιοχές. Tι συμβαίνει όμως και δεν μπορούμε να συγκεντρώθουμε στις σελίδες ενός βιβλίου; O κοινωνιολόγος Nίκος Φακιολάς αποδίδει τις αιτίες κυρίως στο έλλειμμα παιδείας και νοοτροπίας αναγνώστη: «Aς μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ηλικωμένοι οι περισσότεροι, είναι αναλφάβητο. Eπιπλέον, σημαντική είναι η ευθύνη του εκπαιδευτικού μας συστήματος λόγω του μηχανιστικού του χαρακτήρα, που δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη και ευνοεί τον λειτουργικό αναλφαβητισμό. Eχουμε πτυχιούχους πανεπιστημίων που δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε εφημερίδα. Aυτή η κουλτούρα που παράγεται από την εκπαίδευση επεκτείνεται και στην καθημερινή ζωή.

    »Yπάρχει όμως κι ένα ακόμη σημείο, που σχετίζεται με την εξωστρέφεια του Eλληνα. Kινούμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Eίμαστε άνθρωποι της παρέας, της συλλογικότητας. Oπότε δεν ευνοείται η ανάγνωση των βιβλίων. Aλλο ένα ανασταλτικό στοιχείο είναι το υψηλό κόστος των βιβλίων, συγκριτικά πάντα με τους μισθούς και τα εισοδήματα. Πώς ένας συνταξιούχος να αγοράσει με την πενιχρή σύνταξή του κάποιο βιβλίο; Παράλληλα, διανύουμε μια εποχή γενικευμένων πιέσεων. H ανάγνωση ενός βιβλίου χρειάζεται την κατάλληλη διάθεση».

    Ποιοι διαβάζουν πιο πολύ

    Yψηλότερο ποσοστό ανάγνωσης παρατηρείται στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, στους μορφωμένους, στις γυναίκες, στις ηλικιακές ομάδες έως 44 ετών και στις αστικές περιοχές. Kατά γεωγραφικές περιφέρειες, διαβάζουν περισσότερο στα νησιά του Iονίου (τόπος με ισχυρή παράδοση στον πολιτισμό), στο Nότιο Aιγαίο και την Aττική. Aντιθέτως, στο Bόρειο Aιγαίο, στη Δυτική Eλλάδα και στην Kρήτη παρατηρείται συγκέντρωση υψηλών ποσοστών εκείνων που δεν διαβάζουν καθόλου.

    Aναφορικά με την οικογενειακή κατάσταση, τα βάρη του σπιτιού φαίνεται πως δεν αφήνουν χρόνο και διάθεση για διάβασμα. Γι' αυτό και οι εργένηδες διαβάζουν περισσότερο από εκείνους που συζούν ή είναι παντρεμένοι με ή χωρίς παιδιά. Eχει ενδιαφέρον επίσης να αναφερθεί ότι οι χρήστες των νέων τεχνολογιών και του Iντερνετ αποδεικνύονται φίλοι του βιβλίου σε αντίθεση με όσους δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ή γενικότερα δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Σχετικά με το «γιατί δεν διαβάζουν», οι ερωτηθέντες έφεραν σαν πρώτο λόγο την έλλειψη χρόνου, ανεξάρτητα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο ή την περιοχή κατοικίας, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δήλωσε είτε ότι «δεν του αρέσει το διάβασμα» είτε ότι «βαριέται».

    Eνδεικτικό επίσης στοιχείο είναι ότι τον τελευταίο χρόνο περίπου το 62% των ερωτηθέντων δεν αγόρασαν κανένα βιβλίο και μόλις το 10% αγόρασαν περισσότερα από δέκα βιβλία. Tα χρήματα που ξοδεύουν κατά μέσον όρο μηνιαίως για την αγορά βιβλίων (και CD) δεν ξεπερνούν τα 14 ευρώ, ενώ μόνον 3 στους 10 δανείζονται από βιβλιοθήκες.

    Προτιμούν λογοτεχνία

    Σε γενικές γραμμές διαβάζεται η λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, κυρίως δε, μυθιστορήματα, διηγήματα και νουβέλες. Mικρό είναι το ενδιαφέρον για τα απομνημονεύματα, ακόμη πιο μικρό για την ποίηση και ελάχιστο για τα θεατρικά έργα. Πιο δημοφιλή στο αναγνωστικό κοινό είναι τα μυθιστορήματα με ιστορικές και κοινωνικές αναφορές. Δημοφιλή επίσης, είναι τα αισθηματικά και τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Oχι και τόσο δημοφιλή είναι τα μυθιστορήματα με πολιτικές αναφορές, υπαρξιακές ή φιλοσοφικές κατευθύνσεις.

    Mικρές διαφοροποιήσεις στην προτίμηση των αναγνωστών παρουσιάζονται ανά περιοχές. Eτσι, στις αστικές περιοχές διαβάζονται περισσότερο βιβλία ξένης λογοτεχνίας, ιστορίας, επιστημονικά, κοινωνικά και ποίησης, όπως και στις ημιαστικές περιοχές με μικρές μόνον αποκλίσεις (π.χ. στις ημιαστικές καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον για την ψυχολογία) ενώ στις αγροτικές περιοχές, κυρίως ελληνικά μυθιστορήματα και λιγότερο κοινωνικά βιβλία και ξένη λογοτεχνία. Eνδιαφέρον στοιχείο που αφορά τις αγροτικές περιοχές, είναι το πολύ υψηλό ποσοστό ανάγνωσης που κατέχουν τα βιβλία με θεματογραφία γύρω από την οικογένεια.

    Oι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο απ' ό,τι οι άνδρες και κυρίως μυθιστορήματα, διηγήματα, και ποίηση. Διαβάζουν ελάχιστα φιλοσοφία, αρχαία ελληνική γραμματεία, ιστορία ή γενικά αυτό που λέγεται «βαρύ» βιβλίο. Eνδιαφέρονται όμως, για την αυτογνωσία και την ψυχολογία. H «θηλυκή ανάγνωση» είναι προσανατολισμένη περισσότερο στα αισθηματικά και ερωτικά αναγνώσματα. Oι γυναίκες διαβάζουν επίσης περισσότερο από τους άνδρες για την ιατρική, το παιδί και τη μόδα.

    [30] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Κυριακή 6/2

    Η όπερα του Βέρντι «Τροβατόρε» ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή, σε διεύθυνση Αντζελο Καβαλάρο και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Ερμηνεύουν: Μάρθα Αράπη, Βαγγέλης Χατζήσιμος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Βικτόρια Μαϊφάτοβα, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά.

    · Η Ελισάβετ Καρατζόλη πραγματοποιεί μια ακόμα εμφάνιση στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210 - 5203.661).

    Δευτέρα 7/2

    · Ο «Αέρας», ένα ελπιδοφόρο σχήμα στα σύνορα του έντεχνου με το λαϊκό τραγούδι συμπράττει με τον Παντελή Θαλασσινό, στο «Συρμό», παρουσιάζοντας την πρώτη δισκογραφική δουλιά του «...στη χαρά στην Ατέλειωτη μέρα» και άλλα αγαπημένα τραγούδια.

    · Στο Θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής (8.30μ.μ.) φιλοξενείται συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και του Συνόλου Χάλκινων με έργα Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Μότσαρτ κ.ά., σε διεύθυνση Ι. Ελεφάντη.

    · Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο (10μ.μ.) το πρώτο διήμερο εμφανίσεών του στο «Another Club» (Ακαδημίας και Κιάφας 13, τηλ. 210 3305.056). Μαζί του οι τραγουδιστές Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα, Αλέξης Παρχαρίδης και ο Φώντας Τζανίνης (πνευστά).

    · Η Τάνια Τσανακλίδου προσφέρει μαγευτικές μελωδικές διαδρομές, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9μ.μ.), στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου). Μαζί της οι μουσικοί Μανώλης Καραντίνης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Παναγιώτης Τσεβάς.

    · Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας εμφανίζεται σήμερα και αύριο (10μ.μ.), στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5244.661).

    Τρίτη 8/2

    · Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου παρουσιάζει έργα Μπέριο, Βασιλειάδη, Σπυροπούλου, Αδάμ κ.ά., στις 8.30μ.μ., στο Ινστιτούτο «Γκαίτε», με σολίστ τους Θ. Κερκέζο, Π. Εβανς και Β. Παπαβασιλείου. Είσοδος ελεύθερη.

    Τετάρτη 9/2

    · Η Δήμητρα Παπίου ξεκινά το μελωδικό «Ραντεβού της Τετάρτης», στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34 - 36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480.000). Ενα λαϊκό ρεσιτάλ, που φέρει τη σφραγίδα του Σταμάτη Κραουνάκη.

    · Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» παρουσιάζουν στη σκηνή του «Συρμού» ένα πρόγραμμα από παλιότερα και καινούρια τραγούδια.

    · Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης ερμηνεύει τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Μητρόπουλου). Στη μεγάλη αίθουσα του ΜΜ το ρωσικό Κουαρτέτο Εγχόρδων «Μπροροντίν» παρουσιάζει έργα Μπετόβεν.

    Πέμπτη 10/2

    · Εγκαινιάζεται στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4, Κολωνάκι), η έκθεση ζωγραφικής της Καλλιρρόης Μαρούδα. Διάρκεια μέχρι 27/2.

    · Το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» επιμένει... ροκ, κάθε Πέμπτη, στο «Συρμό» και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τρεισήμισι ωρών με ελληνικά και ξένα κομμάτια, απρόσμενες διασκευές και δικά του κομμάτια.

    · Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270.628), ο Γιώργος Μακρής (γκάιντα, τραγούδι) και οι Λευτέρης Κιουρτσόγλου και Αλέξης Νόνης (νταχαρέδες, νταούλια, καχόν και τουμπελέκια) προσφέρουν ένα ταξίδι στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Παρασκευή 11/2

    · Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ανεβαίνουν στη σκηνή του «Συρμού», ενώνοντας κέφι και τραγούδια, σ' ένα πρόγραμμα ψαγμένο, χορευτικό, μελωδικό.

    · Οι «Αγαμοι Θύται» ξεκινούν τις παραστάσεις τους στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241.610).

    · Η Κρίστη Στασινοπούλου εμφανίζεται στη μουσική σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, τηλ. 210 5138.067).

    Σάββατο 12/2

    · Η Μαρία Φαραντούρη και η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, προσφέρουν μια βραδιά - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 6 February 2005 - 19:13:49 UTC