Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟ
  • [02] ΣΤΟ 4% ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ - ΣΤΟ 3,6% ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ
  • [03] ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΡΙ
  • [04] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [05] ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ρ. ΧΑΡΙΡΙ
  • [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
  • [07] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
  • [08] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [09] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [10] ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [11] Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
  • [13] Ε.Κ.: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
  • [14] AEGEAN: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [16] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
  • [17] ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ
  • [18] ΣΤΑ "ΧΕΡΙΑ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ
  • [19] ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [20] ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΜΑΛΕΖΑΝΙ Ο ΠΑΟ
  • [21] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΪΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΥΖΑΟΥΪ
  • [22] ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΗΡΑΚΛΗΔΕΙΣ
  • [23] ΚΥΠΕΛΛΟ: Ο ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [24] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [25] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [26] ΗΠΑ, ΕΕ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [27] ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΙΑΡΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ VOYAGER
  • [28] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ:11 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [29] ΕΚΑΤΟ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
  • [31] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΓΚΡΙΤΣΗ - ΜΙΛΛΙΕΞ
  • [32] "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΩΕ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [33] "FIVE OF US" ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [34] ΑΠΟ 21-26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECOFILMS ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Aθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο (18 και 19 Φεβρουαρίου) θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα παρουσιάσει εισήγηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην Εκκλησία της Ελλάδος. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    Παράλληλα όπως αναφέρει ανακοίνωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της συνόδου, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι έλαβε ήδη κατά τις συνεδριάσεις της από τις 3 έως τις 8 Φεβρουαρίου τα πρώτα μέτρα που αφορούν στους Μητροπολίτες Αττικής Παντελεήμονα, Θεσσαλιώτιδας Θεόκλητο, Τριφυλλίας Στέφανο, Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα καθώς και στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Εναντίον του Γιοσάκη διεξάγονται ήδη εκκλησιαστικές ανακρίσεις που διέταξε ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

    Εξάλλου, σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων τέθηκε σε εξάμηνη διαθεσιμότητα που μπορεί να μετατραπεί μετά την εκπνοή της σε οριστική απομάκρυνσή του από το θρόνο.

    Στο μεταξύ, σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διέταξε τον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα να απέχει όχι μόνο των διοικητικών καθηκόντων του λόγω της εξάμηνης διαθεσιμότητος αλλά και των λειτουργιών εντός της περιοχής της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και να μην διαμένει στον Μητροπολιτικό Οίκο.

    Επίσης σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέστειλε προς τον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα επιστολή έγγραφο με το οποίο του ζητά να της υποβάλλει τα υπερασπιστικά στοιχεία που διαθέτει για καταγγελίες εις βάρος του, ιδίως για τις καταθέσεις του και για την αυθαίρετη ανέγερση εξοχικής του κατοικίας στην Κερατέα Αττικής.

    Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διέταξε εκκλησιαστικές ανακρίσεις κατά του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεοκλήτου κατόπιν δικής του επιθυμίας, τις οποίες διεξάγει ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της συνόδου γνωστοποίησε ακόμη ότι σήμερα διαβάστηκαν οι εξηγήσεις που ζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας Στέφανο για επιλήψιμο δημοσίευμα σε βάρος του της εφημερίδας «Αυριανή». «Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας κ. Στέφανος συνυπέβαλε στη δήλωσή του ότι κατέθεσε μήνυση κατά της εφημερίδος για συκοφαντική δυσφήμισή του. Κατόπιν τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπόψη και την ηλικία του Μητροπολίτου 91 ετών απεφάσισε να αναμείνει την εξέλιξη της μηνύσεως στα ποινικά δικαστήρια πριν ενεργοποιήσει κάθε άλλη εκκλησιαστική διαδικασία» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου.

    Σχετικά με τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διέταξε κατόπιν σχετικού αιτήματός του τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου για τη διαχείριση υποθέσεων της μοναστηριακής περιουσίας στο νησί.

    Ακόμη η τριμελής επιτροπή αρχιερέων που ορίστηκε για να δέχεται γραπτές καταγγελίες κατά κληρικών απέστειλε προσωπικές επιστολές προς τους κ.κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, Σπύρο Καρατζαφέρη, Στέλιο Βορίνα και Γιώργο Κουρή καλώντας τους να της υποβάλλουν όποια στοιχεία έχουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κανένας από τους παραπάνω ή κάποιος άλλος δεν υπέβαλε στοιχεία.

    Επίσης η ίδια επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τους κατηγόρους του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρου για να προσκομίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν.

    «Η Διαρκής ιερά Σύνοδος επιθυμεί να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι τις εξελίξεις στο θέμα της αυτοκαθάρσεως και λαμβάνει τα ενδεδειγμένα νόμιμα μέτρα επί υπαρχουσών καταγγελιών προχωρώντας ανενδοίαστα και χωρίς συμβιβασμούς σε κυρώσεις κατά των αποδεδειγμένως ενόχων» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της συνόδου, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

    [02] ΣΤΟ 4% ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ - ΣΤΟ 3,6% ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (16:19 UTC+2)

    Στο 4% θα φθάσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις, με εξαίρεση τις στρατιωτικές, οι οποίες θα ενισχυθούν κατά 5,8% κατά μέσον όρο, ενώ για αυτές του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, καθορίζονται με την εισοδηματική πολιτική 2005 στο 6%, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι αυξημένος σε ποσοστό 3,6%.

    Όπως επισήμανε δε, οι αυξήσεις θα δοθούν τον Μάρτιο, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2005, ενώ σημειώνεται ότι η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού φέτος, για την υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής, θα ανέλθει στο ποσό των 720 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, καθόρισε ως εξής την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος 2005, με βάση τον πληθωρισμό, ο οποίος κινήθηκε στο 2,9% πέρυσι.

    -Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και των απασχολουμένων στους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυξάνεται κατά 3,6%.

    -Η οικογενειακή παροχή για το τρίτο παιδί αυξάνεται από τα 35 ευρώ στα 47 ευρώ (αύξηση 34%).

    -Χορηγείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετουν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η ανωτέρω προσωπική διαφορά.

    -Πέραν των ανωτέρω αυξήσεων, θα πρέπει να υπολογιστεί, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, και η ωρίμανση, όπως είναι η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου και οι μισθολογικές προαγωγές, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 1%.

    -Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 4%, οι στρατιωτικές συντάξεις κατά 5,8% κατά μέσο όρο εξαιτίας της χορήγησης και της τρίτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση.

    -Η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι διπλάσια του πληθωρισμού (6%) με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004.

    Στο μεταξύ, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν και έμμεση αύξηση στα εισοδήματά τους, τουλάχιστον κατά 1% από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως μέσω της διεύρυνσης του αφορολογήτου ορίου από τα 10.000 ευρώ, στα 11.000 ευρώ.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το 5,2%, στο 4,9% και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4%, στο 0,6%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε ότι με την εισοδηματική πολιτική εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προϋπολογισμού και της κατάστασης της οικονομίας, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολος ο δρόμος για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας από την κακή κατάσταση σε μια καλύτερη. Καταλήγοντας ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισήμανε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς.

    [03] ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΡΙ

    Παρίσι, 14 Φεβρουαρίου 2005 (16:33 UTC+2)

    Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Τζιχάντ και Νίκη στις χώρες του αλ Σαμ (Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Λίβανος) ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που προκάλεσε το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και οκτώ ακόμη ανθρώπων στην παραλία της Βηρυτού, μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην παραλιακή οδό της Βηρυτού τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του Χαρίρι, κοντά στο ξενοδοχείο Σεν Ζορζ. Άνοιξε ένα βαθύ κρατήρα στο δρόμο, κατέστρεψε προσόψεις πολυτελών κτιρίων και προκάλεσε πυρκαγιές σε έξι αυτοκίνητα.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βόμβα που έχει εκραγεί στην πόλη μετά τον τερματισμό του λιβανικού εμφυλίου πολέμου το 1990.

    Ο Χαρίρι, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, είχε προσυπογράψει εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

    [04] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (17:40 UTC+2)

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα στοιχεία που δήλωσαν για το 2002 οι βουλευτές στις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα «πόθεν έσχες» των σημερινών υπουργών.

    Στο μεταξύ μέχρι το Πάσχα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των δηλώσεων για τις χρήσεις από το 1990 έως και το 2001.

    Ακολουθούν αναλυτικά τα "πόθεν έσχες" των υπουργών:

    Προκόπης Παυλόπουλος Υπουργός Εσωτερικών.

    Οικία 121 τμ στο Νέο Ψυχικό που απέκτησε το 1981 μαζί με τη σύζυγο του.

    Οικία 200 τμ επί αγροτεμαχίου 4000 τμ στην Μύκονο που απέκτησε μαζί με τη σύζυγο του το 1994 έναντι 6 εκ δρχ.

    Αγροί συνολικής έκτασης 44,300 τμ στην Πελεκανάδα Μεσσηνίας που απέκτησε το 2002 από κληρονομιά.

    Διαμέρισμα εξ αδιαιρέτου 47,50 τμ στην Αθήνα από κληρονομιά.

    Δύο αυτοκίνητα 2000 κυβικών.

    Εισόδημα 132,940,75 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Καταθέσεις στην Εμπορική Τράπεζα ύψους 110.000 ευρώ.

    Εισόδημα 4307,76 ευρώ

    Γιώργος Αλογοσκούφης Υπουργός Οικονομίας.

    Διαμέρισμα 231 τμ από κληρονομιά το 2001 επί της Γ' Σεπτεμβρίου.

    Οικόπεδο 3472 τμ στην Εύβοια που αγόρασε το 2001 έναντι 121.790 Ευρώ από εισοδήματα και αποταμιεύσεις.

    Αμοιβαία κεφάλαια 6.800 ευρώ

    Καταθέσεις σε Εθνική Τράπεζα ύψους 9.500 ευρώ και καταθέσεις στην Abbey National Plc της Μεγάλης Βρετανίας ύψους 66.000 αγγλικές λίρες σε κοινό λογαριασμό με τη

    σύζυγο του.

    Εισοδήματα 87.315,79 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Μονοκατοικία στο Καστρί 266,83 τμ σε οικόπεδο 517,80 τμ από γονική παροχή.

    Κατοικία 294 τμ σε οικόπεδο 578 τμ από κληρονομιά και δωρεά.

    Επιχειρησιακές δραστηριότητες:

    Εταίρος - διαχειριστής σε εταιρία ΕΠΕ με κεφάλαιο συνεισφοράς 17.608 ευρώ.

    Καταθέσεις:

    5.500 ευρώ στην EFG EUROGANK ERGASIAS,

    35.400 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

    Μετοχές αξίας 11.232,84.

    Εισόδημα 125.150,94 ευρώ

    Πέτρος Μολυβιάτης Υπουργός Εξωτερικών.

    Διαμέρισμα 208 τμ στη Κηφισιά που απέκτησε με τη σύζυγο του το 1976 έναντι 3.654.350 δρχ με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

    Καταθέσεις από κοινού με τη σύζυγο του ύψους 75.000 ευρώ στην ΕΤΕ.

    Δύο αυτοκίνητα 1600 και 1800 κυβικών αντίστοιχα.

    Εισόδημα 117, 986, 1 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Γραφεία 218 τμ στο Μαρούσι που απέκτησε το 1977 έναντι 3.517.500 δρχ.

    Εισόδημα 23.646,34 ευρώ

    Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος Υπουργός Άμυνας.

    Διαμέρισμα 30 τμ στα Αραχωβίτικα Πατρών που απέκτησε το 1975 έναντι 280.000 δρχ με χρήματα από πώληση οικογενειακού ακινήτου.

    Δύο ι χ 1500 και 1242 κυβικών που απέκτησε το 1993 και το 2002 αντίστοιχα, μία μοτοσυκλέτα 1000 κυβικών που αγόρασε το 1998 μαζί με ένα ταχύπλοο σκάφος 10 κόρων

    που κόστισε 8,496,000 δρχ .

    Το 2001 εκποίησε ένα στρατιωτικό τζιπ έναντι 9.538,00 ευρώ.

    Εισόδημα 113,444,63 ευρώ

    Δημήτρης Σιούφας Υπουργός Ανάπτυξης.

    Διαμέρισμα εξ αδιαιρέτου μετά της συζύγου του 135 τμ στο Κολωνάκι που απέκτησαν το 1988 έναντι 15 εκ δρχ με δάνεια από τράπεζες.

    Διαμέρισμα 98 τμ που απέκτησε με δάνειο το 2001 έναντι 32 εκ δρχ.

    Οικία 120 τμ σε έκταση ενός στρέμματος καθώς και αγροτεμάχια 2000 τμ, 1500 τμ 4500

    τμ και 8000 τμ στην Καρδίτσα από κληρονομιά που απέκτησε το διάστημα από 1974 -1985. Δύο ι χ αυτοκίνητα.

    Συμμετέχει με κεφάλαιο συνεισφοράς 500.000 δρχ στη μη κερδοσκοπική εταιρία "Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Συνολικές καταθέσεις στις Τράπεζες Εμπορική και Πειραιώς μαζί με τη σύζυγο του και τα παιδιά του, συνολικού ύψους 76.000 ευρώ.

    Αυτοκίνητο 1400 κυβικών που αγόρασε το 1999.

    Εισόδημα 95.706,59 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Αυτοκίνητο 1400 κυβικών

    Μετοχές:

    Μία μετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας αξίας 220.000 δρχ.

    Εισόδημα 40,595,04

    Γιώργος Σουφλιάς Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Στη Λάρισα, διαμέρισμα 31 τμ που απέκτησε το 1971, υπόγειο 50 τμ (1972), το 84%

    καταστήματος, αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων (1972).

    Καταθέσεις:

    Σε ΕΤΕ, Πίστεως, Eurobank συνολικού ύψους 60000 ευρώ.

    Σε ότι αφορά τις μετοχές δηλώνει μαζί με τη σύζυγο του και τη κόρη του Όλγα ότι "ουδεμία μεταβολή υπάρχει από το 2002".

    Εισοδήματα: 19,198,28 ευρώ από τη σύνταξη, 13,949 ευρώ από μισθώματα, 1296 ευρώ από γεωργικές επιχειρήσεις, 7,878,74 ευρώ από μερίσματα και 2,632,88 από τη βουλευτική αποζημίωση.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Το 40% διαμερίσματος 173 τμ στην Αγία Παρασκευή ενώ στη Λάρισα είναι ιδιοκτήτρια διαμερίσματος δύο δωματίων 53 τμ, του 50% οικοπέδου δύο στρεμμάτων και το 16%

    καταστήματος.

    Καταθέσεις συνολικού ύψους 84.000 ευρώ σε τράπεζες.

    Ιδιοκτήτρια ενός ι χ.

    Εισοδήματα: 24,900 ευρώ.

    Τα παιδιά του Όλγα και Ιωάννα κατέχουν το 60% και το 40% κτισμάτων σε δύο αγροτεμάχια 705 τμ και 710 τμ αντίστοιχα, στην Παλαιά Φωκαία Αττικής.

    Μαρριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου Υπουργός Παιδείας

    Ακίνητη περιουσία:

    Μονοκατοικία στην Εκάλη, 496 τμ συν 100 τμ βοηθητικών χώρων που κατέχει μαζί με το σύζυγο της από το 1992 με αναλογία 20% και 80% αντίστοιχα.

    Στις Βρυξέλλες ιδιοκτήτρια μαζί με το σύζυγο της διαμερίσματος 100 τμ που αγόρασαν το 1987.

    Στην Αθήνα: Διαμερίσματα 82 τμ, 121 τμ, 52 τμ και 121 τμ καθώς και βοηθητικό χώρο 67 τμ και μία αποθήκη 24 τμ. Όλα αυτά τα απέκτησε το 1983.

    Στο Γεράκι Λακωνίας: Το 37,5% τριών οικιών, 70 τμ, 60 τμ, 70 τμ, και οικοπέδου 1500 τμ.

    Επίσης στην ίδια περιοχή αγροτεμάχια συνολικής εκτάσεως 33, 500 τμ.

    Καταθέσεις σε Εθνική και Αγροτική Τράπεζα συνολικού ύψους 106.000 ευρώ καθώς και 21.500 στη Τράπεζα KBC στις Βρυξέλλες.

    Εισοδήματα: 112,546,56 καθώς και 612 ευρώ από αγροτικές ενισχύσεις και 803 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα από αγροτεμάχιο.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Ακίνητα: Δύο Οικίες 178 τμ στη Μεσσηνία, 221 στην Αράχωβα , γραφείο 305 τμ στην Αθήνα.

    Ακόμα είναι ιδιοκτήτης αποθηκών στην Αθήνα καθώς και αγροτεμαχίων σε Ανθούσα, και Κυπαρισσία.

    Καταθέσεις: Σε EUROBANK 1068,57 ευρώ και 507,61 ευρώ στην Marfin και Πίστεως 109,34 ευρώ.

    Συμμετέχει στις επιχειρήσεις: ERGO AEBE, ERGO MEDICAL, ERGO HOSPITAL AE, International Technology systems, Naytilus service LTD, Επενδυτική Τράπεζα ΑΕ, NEW

    HEDMILLENN AEΠΕΝ.

    Σκάφος 20 μέτρων.

    Εισοδήμα: 452,383,68 ευρώ.

    Η κόρης τους Ηλέκτρα έχει στο όνομα της:

    Ένα διαμέρισμα 55,75 τμ στην Αθήνα καθώς και καταθέσεις ύψους 107,942,32 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

    Πάνος Παναγιωτόπουλος Υπουργός Εργασίας

    Ακίνητη περιουσία:

    Οικία 307 τμ στην Εκάλη που αγόρασε το 2002 έναντι 830,520,91 ευρώ.

    Δύο διαμερίσματα, το πρώτο στην οδό Σόλωνος 113 τμ που απέκτησε το 2000 έναντι 29, 589, 368 δρχ και το άλλο στο κέντρο της Αθήνας 176 τμ που στοίχισε το 2003 367.455

    ευρώ.

    Οικόπεδο 3.000 τμ με αναλογία 50% στην Ευρυτανία.

    Συμμετοχή σε επιχειρήσεις:

    Μέλος ΕΠΕ από το 1999 με κεφάλαιο συνεισφοράς 9.500.000 δρχ.

    Καταθέσεις:

    145,300,58 ευρώ από μερίδια της Α.Κ "Βράχος" στην EUROBANK, 86,994,55 στην Τράπεζα

    Πίστεως και 8,564,55 στην Εθνική.

    Κατέχει 1800 μετοχές "Ευκλείδης". Εισέπραξε από πωλήσεις μετοχών το ποσό των 1582,87 ευρώ ενώ η ζημιά που προκλήθηκε από συναλλαγές ήταν 26,726,43 ευρώ.

    Δύο αυτοκίνητα 14 και 28 ίππων.

    Εισοδήματα: Από ατόμικο εισόδημα 32,799,57 Ευρώ. Βουλευτική αποζημίωση 82.135,29 ευρώ.Έσοδα από υπεραξίες και αμοιβαία 56,140,53 ευρώ. Σύνολο 171,075,39 ευρώ.

    Νικήτας Κακλαμάνης Υπουργός Υγείας.

    Ακίνητα: Μία οικία στην Αθήνα 100 τμ που απέκτησε το 1993 έναντι 52,863,43 ευρώ και δύο διαμερίσματα στην Γαλλία 105 τμ που αγόρασε το 1994-5 έναντι 140,865 ευρώ, και 164 τμ που στοίχισε 57,000 ευρώ περίπου.

    Συμμετέχει με ποσοστό 12,5% στην ΕΠΕ "Αν. Καμμάς και Σία" από το 2001 με κεφάλαιο 18.600 ευρώ.

    Καταθέσεις: Περίπου 40.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 9000 ευρώ στην Άλφα Πίστεως.

    Εισόδημα: 90069,70 Ευρώ.

    Έχει ένα αυτοκίνητο 2000 κυβικών.

    Ευάγγελος Μπασιάκος Υπουργός Γεωργίας:

    Ακίνητα: Μία οικία στην Αθήνα 125 τμ, τρεις οικίες στην Θήβα 120τμ, 200 τμ και 246 τμ. Είναι ιδιοκτήτης αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 205 στρεμμάτων στην περιοχή Αγίων

    Θεοδώρων Θηβών.

    Ακόμα έχει στη Θήβα τρία γήπεδα 10000 τμ , 12.379 τμ και 630 τμ. Τα δύο πρώτα είναι δεσμευμένα για κοινωφελείς σκοπούς.

    Καταθέσεις ύψους 1190 ευρώ στην ΕΤΕ, 130.000 ευρώ στην Πειραιώς, 14000 ευρώ στην ΑΤΕ και 24,25 ευρώ στην Eurobank.

    Είναι ιδιοκτήτης ενός ι χ 2000 κυβικών.

    Εισέπραξε από πωλήσεις ακινήτων περίπου 115.000 ευρώ.

    Εισόδημα: 124,070,78 ευρώ

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Οικία στο Ψυχικό 316 τμ που κληρονόμησε και δύο αγροτεμάχια στην Ημαθία.

    Έχει αμοιβαία κεφάλαια της "ALPHA" ύψους 26,270,66 ευρώ.

    Ιδιοκτήτρια ι χ 1600 τμ.

    Εισόδημα: 16051,50

    Αναστάσιος Παπαληγούρας Υπουργός Δικαιοσύνης

    Μονοκατοικία στο Ψυχικό 254 τμ σε έκταση 882 τμ που απέκτησε το 1983 έναντι 8 εκ δρχ.

    Καταθέσεις σε Τράπεζες με συνδικαιούχο και τη σύζυγο του συνολικού ύψους 56.000

    περίπου ευρώ και 839 δολαρίων.

    Επίσης έχει μαζί με τη κόρη του αμοιβαία κεφάλαια ύψους 134.996.00 ευρώ.

    Αυτοκίνητο 14 ίππων και φουσκωτό σκάφος 4,4 μέτρα που αγόρασε το 1998 έναντι

    3.600.000 δρχ.

    Εισόδημα 113.247,69 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Κατοικία 200 τμ σε συνολική έκταση 4,5 στρεμμάτων στην Αχαία που αγόρασε το 1980

    έναντι 1.480.000 δρχ.

    Διαμέρισμα στο Κολωνάκι 182 τμ που απέκτησε με γονική παροχή το 2003 έναντι

    295,494,63 ευρώ.

    Έχει καταθέσεις 1.384,26 ευρώ καθώς και χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους

    180.030,84 ευρώ. Επίσης 15 μετοχές "Eurobank", δέκα "Καθημερινή", εννέα Alpha Bank

    και 250 "Panafon".

    Ιδιοκτήτρια ενός αυτοκινήτου 1360 κυβικών.

    Εισόδημα 10.845,68 ευρώ.

    Το 2003 ο κ Παπαληγούρας και η σύζυγος του ρευστοποίησαν ρέπος συνολικής αξίας

    34,468,81 ευρώ καθώς και 250 μετοχές της ΔΕΗ αξίας 2,680,00 ευρώ.

    Φάνη Πάλλη - Πετραλιά Υφυπουργός Πολιτισμού.

    Ακίνητη περιουσία:

    Βραχονησίδα στη Σκύρο Ευβοίας εκτάσεως 550.000 τμ με ναό από κληρονομιά.

    Μονοκατοικία 490 τμ στη Γλυφάδα σε έκταση 793 τμ που κτίστηκε το 1977.

    Παραδοσιακή μονοκατοικία στη Σκόπελο.

    Γραφείο στην Ακαδημίας 88 τμ,

    Διαμέρισμα 50 τμ στην Κηφησιά από κληρονομιά.

    Ακόμα κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια σε, Ηλεία, Εύβοια και Μαγνησία.

    Εισόδημα: 87.687,09 ευρώ.

    Μιχάλης Λιάπης Υπουργός Μεταφορών

    Ακίνητη Περιουσία: Διαμερίσματα στο Χαλάνδρι 98 τμ, 80 τμ , 83 τμ που απέκτησε το

    2000 καθώς και αποθήκες και χώρους στάθμευσης.

    Εξ αδιαιρέτου μία οικία 237 τμ σε σύνολο 542 τμ , οικόπεδα και αγροτεμάχια στην

    Ευρυτανία.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Διαμέρισμα 83 τμ στο Κολωνάκι που αγόρασε το 1995 έναντι 23.407.00 ευρώ.

    Οικία με πισίνα 223 τμ σε έκταση 5201 τμ στη Μύκονο η οποία κατασκευάστηκε το 1999

    και στοίχισε 149.938,32 ευρώ.

    Έχει καταθέσεις σε Εθνική και ALPHA BANK ύψους 117.000 ευρώ.

    Εισόδημα: 117.336 ευρώ

    Διαθέτει αυτοκίνητο 2000 κυβικών, δίκυκλο και φουσκωτή βάρκα 12 ατόμων που αγόρασαν

    το 2001.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Οικία στη Κηφησιά 451 τμ σε συνολική έκταση 891 τμ που στοίχισε 115.746.970 ευρώ.

    Τα δυο τους παιδιά έχουν την υψηλή κυριότητα από γονική παροχή δύο διαμερισμάτων στο

    Χαλάνδρι 80 τμ και 84 τμ.

    Γιώργος Βουλγαράκης Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Μονοκατοικία 299 τμ στην Αθήνα. Το οικόπεδο 141 τμ αγοράστηκε το 1990 έναντι

    4.300.000 δρχ ενώ το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1993 και στοίχισε 35 εκ δρχ.

    Οικία 100 τμ στο Ηράκλειο Κρήτης από κληρονομιά.

    Οικία 90 τμ στο Σούνιο που κτίστηκε το 1995 και κόστισε 20 εκ δρχ.

    Επίσης έχει μαζί με την σύζυγο του την κυριότητα οικοπέδου, στη θέση Δόκανου

    Παρνασσού που αγόρασαν το 2002 έναντι 20 εκ δρχ.

    Ακόμα έχει ποσοστά κυριότητας σε πολλά ακίνητα, καταστήματα και σε αγροτεμάχια στις

    περιοχές Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης.

    Συμμετοχή σε επιχειρήσεις:

    Κατά 25% στην "Βουλγαράκης ΕΕ Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και στην "Α&Κ Βουλγαράκης

    ΕΕ Εκμετάλλευση Ακινήτων". Κατά 6,25% στην "ΝΟΜΑΧ ΑΕ Εμπορίου και Βιομηχανίας".

    Καταθέσεις: Σε κοινό λογαριασμό διαθέτουν 612.000 ευρώ στη Τράπεζα Πειραιώς, 28.500

    στην Εθνική ενώ έχουν σε ρέπος 136.543 ευρώ.

    Επίσης κατέχουν 2500 εταιρικά μερίδια της "Αστικής Επέκτασης ΕΠΕ" και 5000 της

    "MEDIFIN".

    Οικογενειακό εισόδημα 342.242 ευρώ ενώ από αυτό το ποσό τα 238.868 ευρώ ήταν της

    συζύγου του.

    Διαθέτουν τρία αυτοκίνητα και ένα φουσκωτό σκάφος 8,5 μέτρων.

    Μανώλης Κεφαλογιάννης Υπουργός Ναυτιλίας

    Ακίνητη περιουσία:

    Ιδιοκτήτες από κοινού με τη σύζυγο του, οικίας στο Ψυχικό 321 τμ που κτίστηκε το

    2000 και κόστισε 324.952,97 ευρώ.

    Διαμέρισμα 116 τμ στο Ηράκλειο

    Ιδιοκτήτης, με ποσοστό 1/ 4, οικοπέδων 400.000 τμ 25.000 τμ στη περιοχή Γάζι

    Ηρακλείου και 71.410 τμ στη Βελώνη Ηρακλείου.

    Συμμετοχή σε επιχειρήσεις:

    "Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ, Ξενοδοχείο Απολλώνια" με κεφάλαιο

    συνεισφοράς 5.024.000 ευρώ.

    Έχει μετοχές διαφόρων εταιριών εισηγμένων στο ΧΑΑ συνολικής αξίας 43.000 ευρώ.

    Εισοδήματα: 90.958,78 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, 3.365,76 ευρώ από μέρισμα της

    "Etzek AE" και 2.004,40 ευρώ από πωλήσεις της συγκεκριμένης μετοχής.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Διαμέρισμα 150 τμ στο Ψυχικό που αγόρασε το 2000 και στοίχισε 167.966,91 ευρώ.

    Έχουν τρία αυτοκίνητα, 8 14 και 20 ίππων.

    Νικόλαος Τσιαρτσιώνης Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

    Ακίνητη περιουσία:

    Στην Αθήνα διαμέρισμα 85 τμ.

    Στη Κοζάνη, διώροφη οικία 366 τμ σε έκταση 1536 τμ, την οποία απέκτησε το 1993

    έναντι 59.075,57 ευρώ, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες καθώς και

    αγροτεμάχια.

    Συμμετοχή σε επιχειρήσεις:

    Μέλος σε οικοδομική επιχείρηση με κεφάλαιο 7. 043,29 ευρώ.

    Εισόδημα 99.980,62 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Στη Κοζάνη, διώροφο κατάστημα 108 τμ που αγόρασε το 1994 έναντι 16.006,69 ευρώ,

    διαμερίσματα και οικόπεδα.

    Συμμετοχή σε επιχειρήσεις: Μέλος εταιρίας Εμπορίας Επίπλων.

    Εισόδημα: 51.019,12 ευρώ

    Αυτοκίνητο 2000 ίππων

    Αριστοτέλης Παυλίδης Υπουργός Αιγαίου

    Ακίνητη περιουσία: Διαμερίσματα από 67 τμ έως 80 τμ σε Ρόδο και Κω καθώς και

    αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων.

    Δύο ι χ 11 και 14 ίππων.

    Εισόδημα: 92.508 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία συζύγου:

    Σε Αθήνα, διαμέρισμα 182τμ, έξι καταστήματα 270 τμ και αποθήκη και στην Αρκαδία 17

    αγροτεμάχια 80.000 τμ όλα από κληρονομιά

    Εισόδημα: 18.924 ευρώ.

    Ν. Θωμά

    [05] ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ρ. ΧΑΡΙΡΙ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Tην αποδοκιμασία του για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    «Αποδοκιμάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι από έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βηρυτού, που στοίχισε τη ζωή σε 9 ακόμη πολίτες και προκάλεσε πολλούς τραυματίες. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    «Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους αποτρόπαιες ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

    [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Για ανατροπή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου προς όφελος των εφοπλιστικών εταιριών, διπλή γλώσσα και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κατηγόρησε την κυβέρνηση ο συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    Σε συνέντευξη Τύπου για την ακτοπλοϊκή πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι έχει ήδη υποβαθμιστεί η ποιότητα και η αναπτυξιακή προοπτική των κατοίκων των νησιών.

    Οι εταιρίες έχουν σχηματίσει καρτέλ για να δρομολογούν τα πλοία όποτε θέλουν, όπου θέλουν και με τις τιμές που θέλουν και η κυβέρνηση τους «κλείνει το μάτι», σημείωσε ο κ. Παπουτσής, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με σχέδιο τιμωρεί τους κατοίκους των νησιών που υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ.

    Επιπλέον εκτίμησε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί «έκριναν ότι ήταν προτιμότερο να επιδοτούν τις γραμμές διαπραγματευόμενοι προσωπικά, στο προσωπικό αλισβέρισι με τους πλοιοκτήτες, όπως τον παλιό καλό καιρό».

    Τα νησιά πέρασαν δραματικό χειμώνα, σημείωσε ο πρώην υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης. Τόνισε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να φτάσει το θέμα μέχρι τη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία προχωρήσει στις μακροχρόνιες συμβάσεις που δεν θα υλοποιούν την μελέτη για την οποία το ελληνικό δημόσιο έδωσε χρήματα η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει το θέμα μέχρι τη Δικαιοσύνη.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει, όπως υποστήριξαν τα συμφέροντα των κατοίκων και την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

    [07] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την εισοδηματική πολιτική εγκαινιάζει, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μια νέα πολιτική μακρόχρονης και εξουθενωτικής μονομερούς λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, διατύπωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    «Οι αυξήσεις αυτές συνολικά και ειδικότερα στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ σε μια περίοδο καλπάζουσας ακρίβειας, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία δεν αποτυπώνεται στον επίπλαστο επίσημο τιμάριθμο, θα οδηγήσουν σε νέα σημαντική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

    «Η κυβέρνηση την ώρα που θυμάται τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να επιβάλλει σκληρή μονομερή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, τα ξεχνάει όταν θεσπίζει μέτρα δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα πρωτοφανή κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στα δημόσια έσοδα», σημειώνει.

    Ο Συνασπισμός επαναφέρει την πρότασή του για την αύξηση σε δύο χρόνια του κατώτατου μισθού στα 1.100 ευρώ, την αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.

    [08] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Ταξική, αντιλαϊκή και «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου» χαρακτηρίζει την εισοδηματική πολιτική το ΚΚΕ.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η εισοδηματική πολιτική υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στρατηγική της Λισσαβόνας.

    «Η αντοχή της οικονομίας, που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, είναι επιχείρημα κάλπικο. Η οικονομία αντέχει όταν πρόκειται για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, όχι όμως και όταν πρόκειται για τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξανεμίζονται ήδη από την ακρίβεια», τονίζει το ΚΚΕ, ενώ προσθέτει ότι «η εισοδηματική πολιτική αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί στην παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων, στην επέκταση της φτώχειας».

    «Η καθήλωση των μισθών και των συντάξεων συμβαδίζει με την ακρίβεια, τις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας, την επίθεση στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα», αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί την εργατική τάξη να καταδικάσει μαζικά την κυβερνητική πολιτική.

    Το ΚΚΕ ζητάει κατώτερο μισθό 1200 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ και 400 ευρώ για τους αγρότες και τις αγρότισσες, ουσιαστικές αυξήσεις στο σύνολο των μισθών και των συντάξεων και αφορολόγητο όριο τα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.

    [09] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Oι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική, «είναι ένα ακόμη δείγμα της αναξιοπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον κ. Καραμανλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι δέσμια της περίφημης απογραφής της, είναι δέσμια της τραγικής δημοσιονομικής της διαχείρισης το 2004, είναι δέσμια της συνολικής οικονομικής της πολιτικής, εξαιτίας της οποίας η χώρα βρίσκεται σήμερα υπό επιτήρηση. Τώρα καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν το λογαριασμό», σημείωσε.

    «Η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, και ανακοινώνει ουσιαστική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των μισθωτών, ενώ εγκαταλείπει στην τύχη τους τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για τις συντάξεις του ΟΓΑ και για το ΕΚΑΣ, αυτά που η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε δήθεν σαν ψίχουλα, σήμερα δεν τα πλησιάζει ούτε κατά διάνοια, επιβεβαιώνοντας την προεκλογική εξαπάτηση και των αγροτών, και των χαμηλοσυνταξιούχων», τόνισε.

    «Για τη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν αρκετά τα 30 ευρώ, «τα ψίχουλα», όπως έλεγε, τα οποία έδινε το ΠΑΣΟΚ, και σήμερα δίνει 8 ευρώ. Έλεγαν, ότι η σύνταξη του ΟΓΑ από 200 ευρώ θα πήγαινε στα 330. Έλεγαν ότι το ΕΚΑΣ από 140 ευρώ θα πήγαινε στα 230. Στο δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής τους που ξεκινάει τώρα, δίνουν 8 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα θυμηθούν προφανώς στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει φροντίσει τους προηγούμενους μήνες να χαρίσει δισεκατομμύρια φορολογικών εσόδων στα μεγάλα εισοδήματα», επισήμανε ο κ. Αθανασάκης

    Τέλος, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι «σήμερα, εγκαταλείπεται η θεωρία της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, έστω σε βάθος χρόνου, έστω στο τέλος της τετραετίας, αφού αυτές συνδέονται τώρα επισήμως από τον υπουργό Οικονομίας με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών».

    [10] ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Στα 0,805 ευρώ ανά λίτρο διαμορφώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπου 2.300 πρατήρια, παρέμεινε δηλαδή στα επίπεδα της 4ης Φεβρουαρίου 2005.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 10,12%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 42,90%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2005 στα 0,434 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 1,14%, από τα 0,439 ευρώ ανά λίτρο στις 4 Φεβρουαρίου 2005, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,427 ευρώ ανά λίτρο.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,33% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [11] Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Πολύ κάτω από τις προσδοκίες των εργαζόμενων αλλά και τις απαιτήσεις των καιρών για μια αξιοπρεπή διαβίωση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Χρήστος Πολυζωγόπουλος την εισοδηματική πολιτική που παρουσίασε σήμερα η Κυβέρνηση.

    Η εισοδηματική πολιτική που εξήγγειλε σήμερα με πρωτόγνωρη καθυστέρηση η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν καλύπτει τις απώλειες των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, απεναντίας, διευρύνει ακόμα περισσότερο τη φτώχεια και την ανέχεια στην ελληνική κοινωνία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    «Από την ήπια προσαρμογή μετακυλίεται η πολιτική της Κυβέρνησης στην λιτότητα, τώρα και στην πιο σκληρή λιτότητα μετά και την κυβερνητική πρόταση για την αναπροσαρμογή του προγράμματος σταθερότητας», τόνισε προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα και με τραγικό τρόπο διαψεύδονται η μια μετά την άλλη οι προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για πραγματικές αυξήσεις, για το ΕΚΑΣ, για τη σύγκλιση με τους μισθούς της Ε.Ένωσης, για την αξιοπρεπή διαβίωση των ελλήνων πολιτών».

    Η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι, επισήμανε ο κ.Πολυζωγόπουλος, καταγγέλλουν αυτή την πολιτική και είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τις κυβερνητικές πολιτικές που παράγουν την ακρίβεια, την ανεργία και τη λιτότητα και να διαφυλάξουν τις κατακτήσεις τους και τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (19:15 UTC+2)

    Αυξήσεις στο οικογενειακό επίδομα των ναυτικών για το έτος 2004 από 4 έως 7 % ενέκρινε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, έπειτα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων.

    Ειδικότερα, οι συντελεστές του οικογενειακού επιδόματος των ναυτικών για το 2004, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τις ημέρες ασφάλισης, αυξάνονται ως ακολούθως:

    -Με ένα παιδί 4%

    -Με δύο παιδιά 4,5%

    -Με τρία παιδιά 5%

    -Με τέσσερα παιδιά 5,5%

    -Με πέντε παιδιά 6%

    -Με έξι παιδιά 6,5%

    -Με επτά και άνω παιδιά 7%

    [13] Ε.Κ.: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (18:34 UTC+2)

    Τρία μέτρα που αφορούν στον τρόπο πληρωμής των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές εταιρίες και έχουν στόχο τη θωράκιση και τη διαφάνεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

    -Οι καταβολές χρημάτων από τις χρηματιστηριακές εταιρίες προς πελάτες θα γίνονται σε μετρητά μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ.

    -Για ποσά μεγαλύτερα, οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με δύο τρόπους, είτε με τη μεταφορά χρημάτων απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη είτε με την έκδοση δίγραμμης επιταγής στο όνομα του πελάτη.

    -Οποιαδήποτε εντολή για την κίνηση ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είναι κατατεθειμένα τα πιστωτικά υπόλοιπα πελατών, πρέπει να υπογράφεται από δύο εξουσιοδοτημένα στελέχη της εταιρίας που ενεργούν από κοινού.

    [14] AEGEAN: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (18:22 UTC+2)

    Την κατάθεση ενδεικτικής μη δεσμευτικής προσφοράς για το πτητικό έργο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ανακοίνωσε επίσημα η Aegean Airlines.

    Η εταιρία τονίζει ότι συμμετέχει στην διαδικασία με στόχο να συμβάλει στην εξυγίανση των Ελληνικών Αερομεταφορών. Την μη δεσμευτική προσφορά και συμμετοχή σ' αυτή τη φάση της διαδικασίας έχουν εγκρίνει και υποστηρίζουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι της Aegean που είναι οι: Όμιλος Θ.Βασιλάκη, Όμιλος Λασκαρίδη, Γ.Δαυίδ, Δ.Ιωάννου, Β.Κωνσταντακόπουλος, Όμιλος Τραπέζης Πειραιώς.

    Η συμμετοχή ή μη της Aegean στην φάση των τελικών προσφορών θα εξαρτηθεί, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, από την ανάλυση των στοιχείων του Data Room των Ολυμπιακών Αερογραμμών καθώς και από την πορεία των διαπραγματεύσεων εφόσον φυσικά είναι στην λίστα αυτών που θα επιλεγούν.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Βουκουρέστι, 14 Φεβρουαρίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου συναντήθηκε στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τόνισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να βασιστούν στον πολιτικό διάλογο και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

    Οι κ.κ. Μπασέσκου και Πούτιν συζήτησαν κυρίως την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ρουμανίας - Ρωσίας και επισήμαναν ότι στο μέλλον οι δύο χώρες θα αναπτύξουν ισχυρότερους δεσμούς φιλίας.

    Αύριο ο κ. Μπασέσκου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Μπόρις Γκρίζλοφ και με ομάδα Ρώσων επιχειρηματιών.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

    Χάγη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να απευθύνει πιο συγκεκριμένα ερωτήματα στους μάρτυρες που καταθέτουν προς υπεράσπισή του κάλεσαν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η δίκη του οποίου συνεχίστηκε σήμερα με την κατάθεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Βλάντισλαβ Ιβάνοβιτς.

    «Κάνετε συνεχώς κύκλους και καταναλώνετε πολύ χρόνο. Έχετε συγκεκριμένο αριθμό ημερών προκειμένου να παρουσιάσετε την υπεράσπισή σας και θα πρέπει να κάνετε πιο σωστή χρήση του χρόνου σας» είπε ο δικαστής Πάτρικ Ρόμπινσον απευθυνόμενος προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Επισήμανε δε ότι έως τις 24 Ιανουαρίου, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έκανε χρήση μόλις των 28 από τις συνολικά 150 συνεδριάσεις που του έχει παραχωρήσει το Διεθνές Δικαστήριο για την υπεράσπισή του, την οποία και του ζήτησε να ολοκληρώσει έως τον προσεχή Οκτώβριο.

    Σημειώνεται ότι η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου του 2002, αλλά πολλές συνεδριάσεις αναβλήθηκαν λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

    [17] ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Οι παραβιάσεις των αποφάσεων του ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια της περιόδου των δημοψηφισμάτων, από στελέχη του κόμματος, προκάλεσαν σύγχυση στον κόσμο και έβλαψαν το ΑΚΕΛ και την προσπάθειά του να ενεργήσει κατά τον πιο ορθό τρόπο σε μια δύσκολη φάση του Κυπριακού.

    Αυτή ήταν η γενική εκτίμηση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνήλθε σήμερα και συζήτησε το θέμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ επέβαλε την ποινή της παρατήρησης με προειδοποίηση στους Ανδρέα Χρίστου, Κίκη Καζαμία, Δώρο Χριστοδουλίδη, Τάκη Χ΄΄Γεωργίου και Ελένη Μαύρου, ενώ την ποινή της παρατήρησης επέβαλε στους Σταύρο Ευαγόρου, Γιάννο Λαμάρη, Ανδρέα Λέφα, Βάσο Γεωργίου και Ανδρέα Κουκουμά.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη ομόφωνα και στη συνεδρία τονίστηκε η σημασία της τήρησης του καταστατικού και των αρχών λειτουργίας του κόμματος από όλα τα μέλη του ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα από τα στελέχη που ανήκουν σε καθοδηγητικά όργανα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΑ "ΧΕΡΙΑ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Σκόπια, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, επέδωσε, σήμερα, σε ειδική τελετή, στις Βρυξέλλες, τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να αποτελέσουν το «κλειδί» που θα ανοίξει την «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τα Σκόπια.

    Παρουσιάζοντας τον φάκελο με τις απαντήσεις στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο κ. Μπούτσκοφσκι τόνισε ότι στις απαντήσεις αντικατοπτρίζεται η πραγματική εικόνα της ΠΓΔΜ και τα σχέδιά της για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.

    «Οι απαντήσεις (στο ερωτηματολόγιο) περιλαμβάνουν μηνύματα και δείχνουν ότι έχουμε πλήρη γνώση των υποχρεώσεων και της μελλοντικής μας ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε την ευρωπαϊκή «οικογένεια» ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    Πρόσθεσε δε ότι η χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΠΓΔΜ και η μετέπειτα πλήρης ένταξή της στους κόλπους της Ένωσης θα στείλει ένα πολύ θετικό μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και εκτίμησε ότι τα Σκόπια αποτελούν παράδειγμα για το πώς μικρά κράτη μπορούν να κάνουν άλματα προς τη μεγάλη ευρωπαϊκή «οικογένεια», έχοντας θέληση και καλή διάθεση και ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες.

    Η ΠΓΔΜ μπορεί και θα είναι η χώρα, μέσω της οποίας οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα δουν να ανοίγει η «πόρτα» της Ε.Ε., υπογράμμισε ο κ. Μπούτσκοφσκι, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα αποδείξει ότι μπορεί να κάνει σταθερά βήματα προόδου.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι ο αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου η χώρα του να λάβει το καθεστώς του υποψήφιου μέλους και να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του 2006 προκειμένου να μπορέσει να γίνει ισότιμο μέλος της Ένωσης το 2010.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν προβεί μέχρι σήμερα τα Σκόπια για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ είχε δηλώσει ότι είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είχε παροτρύνει δε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να εντατικοποιήσουν τις μεταξύ τους επαφές για την επίλυση του εκκρεμούντος διμερούς ζητήματος, αυτό του ονόματος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση διότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και οι αποφάσεις για την ένταξη μιας χώρας λαμβάνονται από όλα τα μέλη της Ένωσης.

    [19] ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Βουκουρέστι, 14 Φεβρουαρίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Ρουμανία έχουν επιδοθεί σε έναν λεκτικό αγώνα κατηγορώντας η μία την άλλη για «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Εμιλ Μποκ ζήτησε από τη κυβέρνηση να διατάξει έρευνες κατά πρώην υπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι προκάλεσε τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Οι «τρύπες» είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν από την παρούσα κυβέρνηση και πρέπει να δικαστούν πρώην υπουργοί αν κριθεί απαραίτητο είπε ο Μποκ, και πρόσθεσε ότι λείπουν 17 δισ. λει από τον προϋπολογισμό.

    Σε απάντηση στον κ. Μποκ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μιχάι Τανασέσκου τον κατηγόρησε για κακή οικονομική πολιτική. Ο κ. Τανασέσκου δήλωσε ότι οι κατηγορίες του κ. Μποκ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Ταριτσεάνου δεν είναι ικανή να κυβερνήσει.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΜΑΛΕΖΑΝΙ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Ο 51χρονος Ιταλός Αλμπέρτο Μαλεζάνι θα αναλάβει, μάλλον, την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Ο Ιταλός προπονητής έχει ήδη συμφωνήσει με την διοίκηση του ΠΑΟ και όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει συμβόλαιο. Αν και η προφορική συμφωνία δεν επιβεβαιώθηκε από τους ανθρώπους του συλλόγου, εντούτοις για το θέμα έχει εκτενές ρεπορτάζ η αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport».

    Στον αγωνιστικό τομέα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρώτο αγώνα με τη Σεβίλη για τους 32 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι Ισπανοί έφτασαν ήδη στην Αθήνα και βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Για το ματς της Τετάρτης (20.00-ΝΕΤ) εκτός αποστολής θα μείνει ο Κώστας Χαραλαμπίδης ο οποίος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, αφού είχε αγωνιστεί με τον ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη.

    [21] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΪΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΥΖΑΟΥΪ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Η πολύ καλή εμφάνιση του Σίλβα Κλέιτον, παρά την ήττα από τον ΠΑΟ άφησε κάποια κρυφή αισιοδοξία στον προπονητή των Ποντίων ότι ο Βραζιλιάνος άρχισε να βρίσκει τον καλό του εαυτό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η απόδοση του παίκτη θα αρχίσει να ανεβαίνει κατακόρυφα. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα δώσει ανάσα στον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας.

    Επίσης αισιόδοξα μηνύματα άφησε και η εμφάνιση του Καρίμ Μουζαουί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός έπιασε καλή απόδοση και έδειξε τις δυνατότητές του. Οσο για το παιχνίδι; «Πιάσαμε πολύ μέτρια απόδοση. Αυτό δεν επιτρέπεται. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της ήττας μας. Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη από τους φιλάθλους μας που για μια ακόμη φορά απογοητεύτηκαν», αναφέρει ο Στέλιος Ηλιάδης.

    [22] ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΗΡΑΚΛΗΔΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Η επόμενη μέρα στον Ηρακλή είναι πολύ διαφορετική. Η νίκη επί του ΠΑΟΚ έκανε ορισμένους να μιλούν για νέα αρχή, αφού η εμφάνιση του Γηραιού στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης άφησε πολλά αισιόδοξα μηνύματα, ειδικά ενόψει της αναμέτρησης με την ΑΕΚ.

    «Η εμφάνισή μας στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλή. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνουμε στην αναμέτρηση αυτή, αφού μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο και καθοριστικό παιχνίδι με την ΑΕΚ που πρέπει να κερδίσουμε», αναφέρει ο προπονητής του Ηρακλή, Σάββας Κωφίδης ο οποίος άρχισε ήδη να καταστρώνει τα αγωνιστικά του πλάνα ενόψει του παιχνιδιού με την Ενωση.

    [23] ΚΥΠΕΛΛΟ: Ο ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (17:56 UTC+2)

    Ο κ. Τσακιρίδης του συνδέσμου Σερρών θα διευθύνει τον επαναληπτικό αγώνα για τους «16» του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ της Πτολεμαϊδας και της Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο. Σημειώνεται ότι στον πρώτο αγώνα η Καστοριά είχε επικράτησε με 2-0, ενώ η ομάδα που θα προκριθεί από αυτό το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό.

    [24] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κλήρωση για τη φάση των «16» της Ευρωλίγκα στην οποία μετέχουν ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ. Η ομάδα του τριφυλλιού μετέχει στον ΣΤ΄ όμιλο παίρνοντας μέρος μαζί με τις Κλιμάμιο Μπολόνια, Ζαλγκίρις Κάουνας και Ταουγκρές, ενώ η ΑΕΚ μετέχει στον Ζ΄ όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσει τις Εφές Πίλσεν, Μπενετόν Τρεβίζο και Πρόκομ Τρεφλ.

    Σημειώνεται ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν το διάστημα 23 Φεβρουαρίου-31 Μαρτίου. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στην επόμενη φάση της διοργάνωσης με τις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου να αντιμετωπίζουν αυτές που τερμάτισε δεύτερες.

    Η κλήρωση της φάσης των «16» της Ευρωλίγκα έχει ως εξής:

    Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

    Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Τσιμπόνα (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Ούλκερ (Τουρκία)

    Σιένα (Ιταλία)

    Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Σκαβολίνι Πέζαρο (Ιταλία)

    ΣΤ΄ ΟΜΙΛΟΣ

    Κλιμάμιο Μπολόνια (Ιταλία)

    ΠΑΟ (Ελλάδα)

    Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

    Ταουγκρές (Ισπανία)

    Ζ΄ ΟΜΙΛΟΣ

    Εφές Πίλσεν (Τουρκία)

    Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία)

    ΑΕΚ (Ελλάδα)

    Πρόκομ Τρεφλ (Πολωνία).

    [25] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Παρίσι, 14 Φεβρουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι τονίζοντας ότι "η ειρήνη και η σταθερότητα" του Λιβάνου απετέλεσαν τους στόχους της ίδιας επίθεσης. Η προεδρική δήλωση έγινε στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Ασφάλειας του Λιβάνου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Η δειλή επίθεση που διέπραξαν χέρια εγκληματιών απέδειξε τη μνησικακία που συντηρείται για τη χώρα μας, στόχο έχουν να πληγεί καίρια η δημόσια ειρήνη και η σταθερότητα που απολαμβάνει ο λαός του Λιβάνου", τονίζεται στη δήλωση. Οι δράστες θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν", υπογράμμισε ο Λαχούντ.

    [26] ΗΠΑ, ΕΕ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Παρίσι, 14 Φεβρουαρίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία καταδίκασαν την επίθεση που σημειώθηκε στη Βηρυτό και στοίχισε τη ζωή στον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και σε εννέα ακόμη ανθρώπους, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τη δολοφονική αυτή επίθεση. Ο φόνος αυτός φέρνει στο νου ότι ο λαός του Λιβάνου πρέπει να επιδιώξει να ορίζει ο ίδιος το πολιτικό του μέλλον χωρίς βία και εκφοβισμούς και ελεύθερος από τη συριακή κατοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "καταδικάζει την αποτρόπαιη και βάρβαρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

    "Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά το έγκλημα αυτό", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και "ζητεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας και να τιμωρηθούν οι ένοχοι".

    [27] ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΙΑΡΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ VOYAGER

    Παρίσι, 14 Φεβρουαρίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Το υπερωκεάνιο "Grand Voyager", που έχει 790 επιβαίνοντες, πλέει με τους δύο από τους τέσσερις κινητήρες του, που τέθηκαν και πάλι σε λειτουργία μετά από ενέργειες του πληρώματος του μηχανοστασίου του και κατευθύνεται στο ιταλικό λιμάνι του Κάλιαρι στο νησί της Σαρδηνίας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Όταν εκδηλώθηκε η βλάβη στο μηχανοστάσιο το πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μαόν στις ισπανικές Βαλεαρίδες. Τώρα, αναμένεται να καταπλεύσει στο Κάλιαρι τα ξημερώματα αύριο.

    Στην ευρύτερη περιοχή της Σαρδηνίας, οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα οκτώ Μποφόρ.

    [28] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ:11 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Μανίλα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 53 τραυματίστηκαν στις Φιλιππίνες από τρεις βομβιστικές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η μουσουλμανική εξτρεμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Δώρο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου" στην πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο ήταν οι τρεις βομβιστικές επιθέσεις, στην πρωτεύουσα Μανίλα και στις πόλεις Νταβάο και Τζένεραλ Σάντος, στις νότιες Φιλιππίνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Αμπού Σολαϊμάν, στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.

    [29] ΕΚΑΤΟ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Παρίσι, 14 Φεβρουαρίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Σε εκατό ανέρχονται οι τραυματίες από την επίθεση με εκρηκτικά που έγινε στη Βηρυτό, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και εννέα ακόμη άνθρωποι, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι αρχές διέψευσαν την είδηση που ανέφερε ότι οι δύο πρώην υπουργοί, οι Σαμίρ αλ-Τζισρ και Μπάσελ Φλεϊχάν είναι νεκροί. Η σύζυγος του Φλεϊχάν δήλωσε ότι πήρε μήνυμα από το σύζυγό της στο κινητό της, με το οποίο την ενημέρωνε ότι έχει τραυματιστεί. Ο αλ-Τζισρ γνωστοποίησε στα ΜΜΕ του Λιβάνου ότι είναι σώος.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Σημαντικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του έτους για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και συγκεκριμένα:

    · Αζερμπαϊτζάν. Χάρη στο Μορφωτικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μπακού στις 20 Απριλίου 2005.

    · Αυστρία. Δύο νέες εκδηλώσεις της Εταιρείας: 30 Μαϊου 2005 στο Λιντς, με θέμα τον Τελευταίο Πειρασμό και τον Ιούνιο στο Πρεγκάρτεν, με θέμα τον Αλέξη Ζορμπά. Συγχαρητήρια στον Λάμπρο Μουστακάκη..

    · Βέλγιο. Το Βελγικό Τμήμαα ετοιμάζει εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με θέμα Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής.

    · Γαλλία. Στη Μπάστια, στις 25 Ιανουαρίου 2005, πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, η Ιταλία και ο Άγιος Φραγκίσκος (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Franciscorsa). Juan-les Pins, Αντίμπ, 27 Ιανουαρίου 2005, προβολή βίντεο και διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, το έργο του, οι σχέσεις του με τη Γαλλία και η σκέψη του (με τον Δήμο της Αντίμπ). Παρίσι, 29 Ιανουαρίου 2005, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής, με την Anne-Lise Fritsch, ηθοποιό, τον Κώστα Αχλίοπα, μουσικό και τον Γεώργιο Στασινάκη (με Crete: Terre de rencontres).

    · Γερμανία. Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής. Είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς. Διοργανώνεται από την Εταιρεία, το Γενικό Προξενείο και το Γραφείο Τύπου της Ελλάδας, καθώς και το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

    · Γεωργία. Όπως κάθε χρόνο, στις 18 Φεβρουαρίου, επέτειο της γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη, το Τμήμα θα τον τιμήσει.

    · Εσθονία. Η τοπική ομάδα της Εταιρείας εργάζεται πολύπλευρα για να κάνει γνωστό το έργο του Καζαντζάκη σε αυτή τη χώρα: μελέτη των βιβλίων του, μεταφράσεις, άρθρα, δημιουργία βίντεο, κλπ.

    · Ιταλία. Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις τον Μάιο 2005.

    · Καναδάς. 170 ακροατές παρευρέθηκαν στη λογοτεχνική βραδιά για τη Ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που διοργανώθηκε από τους Νίκο Μεταλλινό, Πρόεδρο του Τμήματος του Μοντρεάλ της Εταιρείας, Αθανάσιο Κατσάρκα και Αντώνη Ροδολάκη. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών του Μοντρεάλ. Εξάλλου, ο Νίκος Μεταλλινός έδωσε διάλεξη στις 13 Φεβρουαρίου 2005 με θέμα Η ποίηση του Καζαντζάκη. Θερμά συγχαρητήρια.

    · Κονγκό. Ο Olivier Sangi, ποιητής και Πρόεδρος του Τμήματος, έδωσε στις 30 Οκτωβρίου στο Mbanaza-Gungi διάλεξη με θέμα Η αφρικανική ψυχή του Έλληνα στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη. Στις 15 και 18 Δεκεμβρίου 2004, μίλησε σε δύο σχολεία της Κινσάσα με θέμα Η ποίηση της ελευθερίας στον Καζαντζάκη. Όσο για το Τμήμα του Λουμπούμπασι, τα μέλη του μελετούν το έργο του μεγάλου Κρητικού και εμπνέονται από αυτό για να δημιουργήσουν πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά. Τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους Κονγκολέζους φίλους μας.

    · Λιβύη. Μία πρώτη εκδήλωση της Εταιρείας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Σχολείο (καθηγητές και γονείς) θα διοργανωθεί στην Τρίπολη τους προσεχείς μήνες.

    · Ουγγαρία. Με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας, θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη, στις 16 Απριλίου 2005, εκδήλωση με θέμα ο Καζαντζάκης και η ποίηση.

    · ΠΓΔΜ. Χάρη στο Γραφείο Συνδέσμου και στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου, τους οποίους ευχαριστούμε, η πρώτη εκδήλωση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Έλαβαν μέρος πολλοί διπλωμάτες και διανοούμενοι. Πρόκειται να ιδρυθεί Τμήμα.

    · Πολωνία. Στις 20 Νοεμβρίου 2004, η Margarita Borowska έδωσε στη Βαρσοβία μία επιτυχημένη διάλεξη με θέμα Ο Διόνυσος στις τραγωδίες του Ευριπίδη και του Καζαντζάκη.

    · Ρουμανία. Η Irina Gorgos, Πρόεδρος του Ρουμανικού Τμήματος της Εταιρείας, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσε διάλεξη στο Ιάσιο, στις 24 Οκτωβρίου 2004, με θέμα Το έργο του Καζαντζάκη.

    · Σουδάν. Στις 22 Οκτωβρίου 2004, η Ελληνική Κοινότητα του Χαρτούμ και η Εταιρεία διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα Η σχέση του Καζαντζάκη με την Τέχνη. Κατά την εκδήλωση έγινε προβολή βίντεο και πινάκων το Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Γκόγια και του Ελ Γκρέκο, καθώς και ανάγνωση του ποιήματος Leonardo του Νίκου Καζαντζάκη που περιλαμβάνεται στις Τερτσίνες. Συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο Τσάκο, αντιπρόσωπο της Εταιρείας, καθώς και στις μαθήτριες Κατερίνα Χατζησάββα, Γεωργία Κικέζου και Windy Ramadan για την εξαιρετική και πρωτότυπη εργασία τους.

    · Σουηδία. Στις 28 Νοεμβρίου 2004, ο Jan-Henrik Swahn, Πρόεδρος του Τμήματος, παρουσίασε βίντεο με συνέντευξη που πήρε από τον Gottfried Gunewald, μεταφραστή της Οδύσσειας στα σουηδικά. Συγχαρητήρια!

    · Τουρκμενιστάν. Η Svetlana Saidova, Πρόεδρος του Τμήματος, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, στις 27 Ιανουαρίου 2005.

    · Φινλανδία. Το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο, η Ελληνική Πρεσβεία και το Γραφείο Τύπου της Ελλάδας διοργάνωσαν στο Ελσίνκι, στις 5 Νοεμβρίου 2004, επιτυχημένη βραδιά που ήταν αφιερωμένη στο έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.

    · Χιλή. Η Ελληνική Πρεσβεία και το Κέντρο Αρχαιοελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, διοργάνωσαν, στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2004, ένα σεμινάριο με θέμα Η θρησκευτικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Έλαβαν μέρος επιφανείς ειδικοί για την Αργεντινή και τη Χιλή. Παρά το γεγονός ότι το θέμα ήταν τόσο ειδικό, σχεδόν 200 ακροατές παρακολούθησαν το σεμινάριο αυτό. Νωρίτερα προβλήθηκαν στο Σαντιάγκο οι κινηματογραφικές ταινίες Εκείνος που πρέπει να πεθάνει (Celui qui doit mourir) και Ζορμπάς ο Έλληνας. Τέλος, οι μαθητές του Λυκείου Froilan του Σαντιάγκο παρουσίασαν μία θεατρική διασκευή του βιβλίου Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

    [31] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΓΚΡΙΤΣΗ - ΜΙΛΛΙΕΞ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής για τον θάνατο της πεζογράφου Τατιάνας Γκρίτση Μιλλιέξ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ υπηρέτησε την τέχνη της με συνέπεια για δεκαετίες. Ο μεστός, φιλοσοφημένος και βαθιά δημοκρατικός λόγος καθώς και η πλούσια κοινωνική της δράση αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους και μελλοντικούς ομοτέχνους της. Στους οικείους της εκφράζω τα συλλυπητήριά μου».

    [32] "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΩΕ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (13:43 UTC+2)

    Το έργο «Οικογένεια Νώε» των Ξ. Καλογεροπούλου Θ. Μοσχόπουλου, θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στις 19:00, σε σκηνοθεσία του Πάνου Παπαϊωάννου.

    Το έργο είναι βασισμένο στο κεφάλαιο της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρεται στον κατακλυσμό του Νώε και θίγει θέματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικολογία και την προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση.

    Στο μεγάλο ταξίδι της οικογένειας του Νώε, μέσα στην κιβωτό, το οποίο διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο, τα μέλη της συμβιώνουν με πλήθος ζώων. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, οι ήρωες του έργου ανακαλύπτουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, αλλά και τις αδυναμίες τους. Στο τέλος του ταξιδιού, συνειδητοποιούν πως όλα όσα έζησαν κατά τη διάρκειά του, τα καλά και τα άσχημα, ήταν εξίσου πολύτιμα και μοναδικά.

    Η προστασία της φύσης, οι νόμοι και τα μυστήριά της, η αρχή και το τέλος της ζωής, οι σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά τους, είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τους ήρωες κατά το ταξίδι τους.

    Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης δημιούργησε ο Αντώνης Στεφανόπουλος, τους φωτισμούς ο Γιώργος Βέγκος, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του Κώστα Πατρίκα.

    Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ηλίας Χριστόπουλος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Καρατζιώτης, Βιβή Νικοπούλου, Μαργαρίτα Παπαδημητρίου, Ποθητή Σταυρινούδη, Γιάννης Μοσχίδης, Βάσια Δεδούση.

    Εισιτήρια της παράστασης προπωλούνται στο χώρο Τεχνών της Βέροιας, από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 11:00 14:00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (Μαθητικό φοιτητικό: 5 ευρώ).

    [33] "FIVE OF US" ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (12:28 UTC+2)

    Το έργο "Five of us" του συγγραφέα Len Jenkin, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο Μικρό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, έως τις 24 Απριλίου, σε σκηνοθεσία Έβης Δημητροπούλου.

    Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία που περιγράφει τις ζωές πέντε ανθρώπων μέσα από μία αστυνομική υπόθεση, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν κάποιο κοινό σημείο επικοινωνίας. Κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ένα κλεμμένο πακέτο, γύρω από το οποίο γίνεται εμφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πέντε ήρωες, μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές, μέσα από κωμικές καταστάσεις και ακραίες ανθρώπινες συμπεριφορές.

    Πέντε άνθρωποι που αποκαλύπτουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους για τη ζωή, διαπιστώνουν τη σημασία του τυχαίου στην έκβαση των γεγονότων και παρασύρονται σε μία σειρά γεγονότων που δεν επέλεξαν, αλλά ούτε και υπολόγιζαν.

    Η μετάφραση του έργου είναι της Αθηνάς Παραπονιάρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και της Ράνιας Υφαντίδου και η μουσική επιμέλεια του Τηλέμαχου Μούσα. Παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Τσιλινίκος, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Μιχάλης Καϊμάκης, Αθηνά Αλεξοπούλου και Χάρης Δεληνικόπουλος.

    Παραστάσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00, έως τις 24 Απριλίου.

    [34] ΑΠΟ 21-26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECOFILMS ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Από τις 21 έως τις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Ρόδο το Φεστιβάλ Ecofilms, με ταινίες και ντοκιμαντέρ οικολογικού περιεχομένου.

    Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις αίθουσες του δημοτικού Θεάτρου της πόλης της Ρόδου, του Εθνικού Θεάτρου και του θερινού κινηματογράφου «Ρόδον», ενώ οι ενδιαφερόμενοι σκηνοθέτες που θέλουν να προβάλλουν τη δουλειά τους θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την 1η Μαρτίου.

    Οι κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ θα απονείμουν το πρώτο και δεύτερο βραβείο για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους με τα ποσά των 7.000 και 5.000 ευρώ και 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ θα δοθεί υποτροφία σε νέους σπουδαστές οπτικοακουστικών παραγωγών με αντικείμενο το περιβάλλον.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 February 2005 - 19:14:48 UTC