Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  • [03] ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΑΠΡΟΣΕΞΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [09] ΣΕ ΕΒΡΟ KAI ΡΟΔΟΠΗ ΑΥΡΙΟ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠOΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [10] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "STAGE"
  • [11] ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ DETROP
  • [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΙΣ
  • [14] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [15] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΖΕΥΓΟΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [17] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ Λ. 91-89
  • [18] ΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 93-80
  • [19] ΑΠΟΛΛΩΝ - ΜΑΡΟΥΣΙ 72-83
  • [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΑΝΘΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [21] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
  • [22] "ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ" ΔΗΛΩΣΕ Η ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΣΚΡΕΝΑ
  • [23] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΣΓΚΡΕΝΑ-ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
  • [24] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ 28ΜΕΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΠΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΤΑΝΚΕΡ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ
  • [25] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [27] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [28] ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟ "ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ"
  • [29] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΟΜΗΡΟΣ"
  • [30] ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 5 Μαρτίου 2005 (11:56 UTC+2)

    Υποχωρούν σταδιακά τα νερά από τα Λάβαρα όπου τις τελευταίες ημέρες δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από τις πλημμύρες.Ανησυχία όμως προκαλεί το τελευταίο τηλεγράφημα που έστειλαν οι βουλγαρικές αρχές,σύμφωνα με το οποίο ,λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στην γειτονική χώρα αναμένεται απότομη τήξη των μεγάλων όγκων χιονιού που υπάρχουν κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και κατ επέκταση διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων νερού το Σαββατοκύριακο.

    Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τις Νομαρχίας Έβρου εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.Σήμερα στις 11πμ η στάθμη των νερών στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου ηταν 5,20μ με όριο συναγερμού 5,70μ,στον Αρδα 4,30μ με όριο συναγερμού 5,20μ στους Κήπους 4μ με όριο συναγερμού 4μ και στο Πέταλο 6,05μ με όριο συναγερμού 6μ.

    Στον Εβρο θα βρίσκεται αυριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και ο αρμόδιο υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός,προκειμένου να ενημερωθούν για τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

    Ο.Ο

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η Πολιτική Διακήρυξη, οι Πολιτικές Θέσεις, το Καταστατικό του Κινήματος και η Έκθεση για τον Οικονομικό Απολογισμό του κόμματος για τα έτη 2001-2005.

    Ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Κώστας Λαλιώτης, αναφερόμενος στις διαδικασίες

    σημείωσε ότι υπήρξε εντυπωσιακή ομοφωνία και επισήμανε πως το Συνέδριο ήταν ένα ιστορικό Συνέδριο, αφού σηματοδοτεί την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης στον 21ο αιώνα. Ήταν ένα Συνέδριο ελπίδας, νίκης και προοπτικής για το ΠΑΣΟΚ, την δημοκρατική παράταξη, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.  «Αγωνιζόμαστε για να μπει τέλος στην συντηρητική παρένθεση της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και αυτό θα γίνει σε ένα, δύο, τρία χρόνια το πολύ, καθώς αυτή η παρένθεση θυμίζει την αντίστοιχη του '90-'93», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης.

    [03] ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (11:53 UTC+2)

    Καταιγιστικές, θα είναι οι μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών την επόμενη εβδομάδα, καθώς στο πλαίσιο της πάταξης των παραδικαστικών κυκλωμάτων ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα εισηγηθεί τη μετάθεση 50 δικαστικών τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Αλλη μια δικαστική λειτουργός πιθανότατα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, καθώς ελέγχεται για μεροληπτική απόφαση υπέρ του διαβόητου αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη. Συγκεκριμένα, ερευνάται ο ρόλος της συγκεκριμένης πρωτοδίκη, η οποία δήλωνε κώλυμα για οικογενειακούς λόγους να συμμετάσχει σε μια δίκη στην Καλλιθέα, ενώ την ίδια μέρα πήρε μέρος σε άλλο δικαστήριο σε υπόθεση που αφορούσε τον Ι. Γιοσάκη, αφού προηγούμενα έγιναν διπλές αλλαγές με συνάδελφό της, που εγκαλείται για την ίδια υπόθεση.

    Στο μεταξύ, διάφορες υποθέσεις που είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τα δικαστήρια ξαναέρχονται τώρα στην επικαιρότητα, με αφορμή τα παραδικαστικά κυκλώματα.

    Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά κατέθεσε χτες ο Β. Μπένος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά για δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν ακόμη στα δικαστήρια και φέρεται να έχει ζημιωθεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν αγωγές, ασφαλιστικές υποθέσεις κλπ. καθηγητών του Πανεπιστημίου κατά συναδέλφων τους. Σ' αυτές τις υποθέσεις εμπλέκονται δικαστές του Πειραιά που απασχόλησαν ή απασχολούν ακόμη τη Δικαιοσύνη με τα παραδικαστικά κυκλώματα.

    Τέλος, στον Γ. Σανιδά κατέθεσε χτες και βαρυποινίτης, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια για εμπορία 900 γραμμαρίων ηρωίνης. Ο εν λόγω κρατούμενος των φυλακών είχε απολογηθεί στην Αντ. Ηλία, η οποία παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Την προσεχή Τρίτη δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων και, όπως ανέφερε, εκεί θα πει όλη την αλήθεια.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (20:31 UTC+2)

    «Θέλω να ευχηθώ αυτό το Συνέδριο να βάλει οριστικά ένα τέλος στην εσωστρέφεια, ένα τέλος στις προσωπικές αναζητήσεις ρόλων και να αποτελέσει την αφετηρία όχι μόνο για την μεγάλη αντεπίθεση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική αυτής της κυβέρνησης αλλά και το ξεκίνημα της προσπάθειας και τον μεγάλο στόχο που έχουμε μπροστά μας και είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006», τόνισε -μεταξύ άλλων- η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην ενότητα με θέμα: Διακήρυξη - Πολιτικές Θέσεις, έχει ως εξής:

    «Συντρόφισσες και σύντροφοι, συμπληρώσαμε μόλις 11 ώρες διαδικασία. Σε αυτές τις 11 ώρες πήραν το λόγο 110 ομιλητές. Νομίζω ότι ήταν μια καλή προσπάθεια. Από τους 110, επειδή ακούστηκαν και παράπονα, μόνοι οι 26 ήταν βουλευτές και κατατέθηκαν και παραδόθηκαν ήδη στους αρμόδιους εισηγητές 25 προτάσεις.

    »Εγώ κλείνοντας θέλω μόνο να ευχηθώ αυτό το Συνέδριο να βάλει οριστικά ένα τέλος στην εσωστρέφεια, ένα τέλος στις προσωπικές αναζητήσεις ρόλων και να αποτελέσει την αφετηρία όχι μόνο για την μεγάλη αντεπίθεση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική αυτής της κυβέρνησης αλλά και το ξεκίνημα της προσπάθειας και τον μεγάλο στόχο που έχουμε μπροστά μας και είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006.

    »Είναι μια μεγάλη δοκιμασία, γιατί εκεί θα κριθούν οι προτάσεις μας, θα κριθούν οι επιλογές μας και στα πρόσωπα. Θα πρέπει να γεφυρώσουμε τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες εκλογές και κυρίως έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη πρόκληση, για να ανοίξει ξανά η συνεργασία, να ενώσουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ με τον υπόλοιπο κόσμο της Αριστεράς.

    »Θεωρώ ότι οι εκλογές αυτές, οι δημοτικές εκλογές, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να προωθήσουμε αυτό το στόχο της μεγάλης παράταξης, που δεν ξεχνά τις ρίζες της και μάχεται κυρίως και πριν απ' όλα για τη σύγχρονη αριστερά που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Για τη σύγχρονη αριστερή πρόταση, που δεν αφορά εμάς, αφορά κυρίως τον καθένα πολίτη που περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις και απαντήσεις στα προβλήματά του.

    »Πρέπει να περάσουμε αμέσως στη διπλανή αίθουσα, γιατί ακολουθεί η διαδικασία της βράβευσης των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σας ευχαριστούμε όλους που μείνατε μέχρι αυτή την ώρα», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (20:08 UTC+2)

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι εύκολος αντίπαλος, παρά την κακή διακυβέρνηση, τις συνεχείς γκάφες ή τα φαινόμενα τα απαράδεκτα που συνιστούν μια καταπάτηση κάθε ηθικής και δεοντολογίας στην πολιτική, λειτουργεί με τις δημοσκοπήσεις, δίνει απαντήσεις σε ζητήματα της επικαιρότητας και κρατάει ακόμα και τώρα την σημαία αξιών που είχε σηκώσει προεκλογικά», επισήμανε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Αναφερόμενος στον έναν χρόνο που ασκεί αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, είπε:

    «Έχουμε απαλλαγεί από τον κυβερνητισμό, και τώρα είμαστε παρόντες στα προβλήματα, και το καλό είναι ότι δεν το αισθανόμαστε μόνο εμείς αλλά το αντιλαμβάνεται και ο κόσμος. Αυτό είναι ένα βήμα, αλλά χρειάζεται να ξεκινήσουμε και το δεύτερο, μια ειλικρινή και τολμηρή σχέση με τους πολίτες». Πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποδείξει και πάλι ότι γίνεται μια μεταρρυθμιστική δύναμη, μια δύναμη χωρίς συμβιβασμούς. Θα πρέπει οι καρποί που θα παράγουμε από εδώ και πέρα και κυρίως μετά το συνέδριό μας, να είναι αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός, ώστε να είναι όχι απλά εύγευστο αλλά και χρήσιμο και θρεπτικό για την πορεία αυτής της χώρας και αυτής της κοινωνίας. «Έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο ανηφορικό, αλλά και συνάμα γοητευτικό. Το δρόμο που έχουμε μπροστά μας, το δρόμο της πολιτικής, το δρόμο του νέου ΠΑΣΟΚ, αλλά και το δρόμο των επί αγγελία συγκεκριμένων αλλαγών για την κοινωνία και τη χώρα, μπορούμε να τον πορευτούμε όλοι μαζί», κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η ανάδειξη των 430 υποψηφίων για το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Οι 305 υποψήφιοι (70,93%) είναι άνδρες και οι 125 (29,06%) γυναίκες.

    Εκτός από τον Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος είχε ανακοινώσει από το βήμα του Συνεδρίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το Εθνικό Συμβούλιο, υποψηφιότητα δεν υπέβαλαν, επίσης, οι Αντώνης Λιβάνης, Κώστας Λαλιώτης, Θόδωρος Τσουκάτος, Τάσος Μαντέλης, Γιώργος Δασκαλάκης, Μανόλης Δασκαλάκης, Γιώργος Θωμάς και Σταύρος Σουμάκης.

    Επιπλέον, πλην της περιπτώσεως της Ελένης Κουτσιμπού, ουδείς συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου έχει θέσει υποψηφιότητα για το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους είχε διευκρινίσει ότι δεν μπορούσαν να είναι ταυτόχρονα συνεργάτες του και μέλη του Συμβουλίου.

    Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, θα διεξαχθεί αύριο (Κυριακή), 6 Μαρτίου, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (19:06 UTC+2)

    «Μ' αυτό το Συνέδριο τολμάμε το καινούργιο, ανατρέπουμε τα δεδομένα, εγκαταλείπουμε τις δογματικές αντιλήψεις του παρελθόντος, εγκαταλείπουμε τις λογικές του κυβερνητισμού, των μηχανισμών της εξουσίας και των συσχετισμών μέσα στο Κίνημα και προχωράμε μπροστά ανοίγοντας το δρόμο στις νεότερες γενιές», τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής κατά την ομιλία του στο Συνέδριο επί του Καταστατικού.

    «Η προσπάθεια αυτή όμως απαιτεί την στράτευση όλων των στελεχών της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, όλων εκείνων που προέρχονται από τους διάφορους χώρους της αριστεράς, του κέντρου, όλων εκείνων που συμφωνούν μαζί μας, ότι η Ελλάδα του μέλλοντος, η αυριανή ελληνική κοινωνία χρειάζεται τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών της, χρειάζεται καθαρούς προσανατολισμούς, χρειάζεται ανανέωση στην κυρίαρχη ιδεολογία, κρατώντας πάντα σταθερές τις αξίες μας», πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπουτσής τάχθηκε υπέρ της αποκέντρωσης, ολοένα και περισσότερο, των εξουσιών και να πηγαίνουν πιο κοντά στον πολίτη, σημειώνοντας πως η νέα εποχή, είναι η εποχή των ενεργών πολιτών, είναι η εποχή των θεσμών συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου, είναι η εποχή της συναπόφασης και της συνευθύνης, είναι η εποχή μιας νέας συλλογικότητας.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Παπουτσής διαφώνησε με την προσπάθεια μείωσης του ρόλου των Νομαρχιακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, μέσω των προτεινόμενων νέων διατάξεων του Καταστατικού, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την πλήρη διάσπαση της συνοχής της βάσης και των επιπέδων οργάνωσης και τη μείωση της αποτελεσματικής παρέμβασης στην κοινωνία». Γι' αυτό τάχθηκε υπέρ της εκλογής με μυστική ψηφοφορία, τριών έως πέντε μελών στις Νομαρχιακές επιτροπές, με δύο από τα μέλη, τουλάχιστον, διαφορετικού φύλου και εξ αυτών να εκλέγεται ο γραμματέας.

    [08] ΑΠΡΟΣΕΞΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (12:16 UTC+2)

    Λίστα με τους κωδικούς του φορολογικού εντύπου Ε1, στους οποίους, τα προηγούμενα χρόνια, εντοπίστηκαν τα περισσότερα λάθη ή παραλείψεις κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομικών στις Εφορίες. Στα σημεία αυτά οι εφοριακοί θα εστιάσουν την προσοχή τους κατά την παραλαβή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Τα επίμαχα σημεία είναι τα παρακάτω:

    · Η σχέση μεταξύ του φόρου που αναλογεί και του φόρου που παρακρατήθηκε (πίνακας 8 στους κωδικούς 313-314 για μισθούς και 315-316 για συντάξεις). Για να είναι σωστή η σχέση αυτή θα πρέπει το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε να είναι κατά 2,5% χαμηλότερο από το φόρο που αναλογεί. Να σημειωθεί πως η αυξημένη παρακράτηση (1,5% χαμηλότερα από το φόρο που αναλογεί) αφορά στα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2006.

    · Στεγαστικά δάνεια: Τα ποσά τόκων που πληρώθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας αναγράφονται στον πίνακα 7, προκειμένου να μειώσουν το ποσό του φόρου και επίσης στον πίνακα 5 (κωδικοί 727-728) για τον προσδιορισμό της ετήσιας «τεκμαρτής δαπάνης». Για συμβάσεις δανείων που συνάφθηκαν μετά την 1/1/2003 είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν οι κωδικοί 055-056 (πίνακας 7) καθώς και ο αμέσως επόμενος (069-070).

    · Στον πίνακα 2 (κωδικοί 003-004) συμπληρώνεται ο αριθμός των παιδιών που βαρύνουν τον υπόχρεο και τη σύζυγό του. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται και από τους φορολογούμενους που δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα και ενοίκια φοιτητών στον πίνακα 7.

    · Προσοχή χρειάζεται η συμπλήρωση του ΑΦΜ. Τα προηγούμενα χρόνια εντοπίστηκαν αρκετές δηλώσεις, στις οποίες ο ΑΦΜ του υπόχρεου ήταν ίδιος με αυτόν της συζύγου.

    Για τους μισθωτούς - συνταξιούχους οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αρχίζουν να εκπνέουν από τις 4 Μάη 2005 και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ λήγουν στις 1 Ιούνη. Τα φυσικά πρόσωπα που δε θα είχαν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, αλλά υποχρεώνονται εξαιτίας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), μπορούν να υποβάλλουν μέχρι τις 15 Ιούλη 2005.

    Στα φετινά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων Ε1 δεν υπάρχουν αλλαγές. Επίσης τα κλιμάκια εισοδήματος, οι φορολογικοί συντελεστές, οι εκπιπτόμενες δαπάνες κλπ. παραμένουν ίδια με τα αντίστοιχα των περσινών δηλώσεων. Να σημειωθεί πως οι «αλλαγές» που προβλέπονται στον ισχύοντα φορολογικό νόμο της ΝΔ αφορούν στα φετινά (2005) εισοδήματα των μισθωτών -συνταξιούχων που θα δηλωθούν στην Εφορία τον επόμενο χρόνο (2006). Αυτό που αλλάζει φέτος είναι η υποχρέωση υποβολής και του εντύπου Ε9 που αφορά όσους έχουν «δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα την 1η Γενάρη του 2005, άσχετα αν αυτά μεταβιβαστούν ή όχι μέχρι την υποβολή της δήλωσης». Για παράδειγμα κάποιος που είχε στην κατοχή του ακίνητη ιδιοκτησία, αλλά τη μεταβίβασε πριν από την 1η Γενάρη δεν έχει υποχρέωση υποβολής του Ε9. Αντίθετα εφόσον τη μεταβίβασε μετά την 1η Γενάρη υποχρεώνεται να υποβάλει και το συγκεκριμένο έντυπο.

    [09] ΣΕ ΕΒΡΟ KAI ΡΟΔΟΠΗ ΑΥΡΙΟ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠOΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (11:21 UTC+2)

    Στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης θα βρίσκονται αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος και ο αρμόδιος υφυπουργός, Αλέξανδρος Κοντός, προκειμένου να ενημερωθούν για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, ενώ θα συζητήσουν και θέματα αρμοδιότητάς τους.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους συγκεκριμένους Νομούς, οι δύο άντρες αναμένεται να ανακοινώσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και να αναφερθούν στις προοπτικές που διανοίγονται, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    [10] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "STAGE"

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (10:54 UTC+2)

    Ξεκινά τη Δευτέρα η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για την υλοποίηση των τεσσάρων νέων προγραμμάτων (STAGE) απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, 7.252 θέσεων συνολικά, με διάρκεια από 9 έως 18 μήνες και ημερήσια αμοιβή από 21 έως 30 ευρώ ημερησίως.

    Αναλυτικότερα, οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι που επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα θα πρέπει να υποβάλλουν, στο διάστημα από τη Δευτέρα έως και τις 18 Μαρτίου, μόνο μέσω ταχυδρομείου «Αίτηση Εκδήλώσης Ενδιαφέροντος - Υπεύθυνη Δήλωση», την οποία θα παραλαμβάνουν από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (Κ.Π.Α., Τ.Υ.) ή και από την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr ). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση και για ένα μόνο Νομό, την οποία θα αποστείλει στην «Τοπική Υπηρεσία Προγραμμάτων STAGE», Ταχυδρομική Δ/νση : Τατοΐου 125 & Γ. Λύρα 140 , Ν. Κηφισιά , Τ.Κ. 14564.

    Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - Υπεύθυνη Δήλωση υποχρεωτικά θα συνοδεύεται από αντίγραφο ή επικυρωμένη φωτοτυπία αποδεικτικού στοιχείου στο οποίο θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ενδιαφερόμενου (για παράδειγμα, αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος από Δ.Ο.Υ., φορολογική ενημερότητα, επικυρωμένη φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης κ.λ.π.).

    Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης των νέων ενεργητικών πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας, με κεντρικό στόχο την ουσιαστική ενίσχυση τόσο των όρων εισόδου, όσο και επανένταξης των αναζητούντων εργασία στην απασχόληση και πραγματοποιούνται ύστερα από απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου και σε στενή συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, Γεράσιμο Γιακουμάτο και τον διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., Γιώργο Βερναδάκη.

    Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά αφορούν τους τομείς Υγείας και Πρόνοιας, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Stage υπουργείου Ανάπτυξης), τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ καθώς και φορείς εποπτευόμενους από ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Stage Φυσικού Περιβάλλοντος).

    Με βάση σχετική σημερινή ανακοίνωση, στα προγράμματα αυτά μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής άνεργοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ., απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α' και Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    Αναλυτικότερα, επωφελούμενοι των προγραμμάτων είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., μέσα από τις διαδικασίες της εξατομικευμένης προσέγγισης, ανά πρόγραμμα ως εξής:

    -1.000 άνεργοι σε φορείς του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, οι οποίοι ανά εκπαιδευτική κατηγορία θα είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων τίτλων σπουδών, ηλικίας μέχρι 35 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1970) και διπλωματούχοι ΙΕΚ, απόφοιτοι ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ, Α' κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β' κύκλου ή ισότιμων σπουδών, ηλικίας μέχρι 30 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1975).

    -165 άνεργοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Stage υπουργείου Ανάπτυξης), οι οποίοι ανά εκπαιδευτική κατηγορία θα είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., ηλικίας μέχρι 35 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1970).

    -2.867 άνεργοι στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ (σε διοικητικές υπηρεσίες και σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης), οι οποίοι ανά εκπαιδευτική κατηγορία θα είναι: Α' κατηγορία: 1.313 πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι., ηλικίας μέχρι 40 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1965 ) και Β' κατηγορία: 1.554 διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ., απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας από 22 μέχρι 40 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1965 και πριν την 1η Ιανουαρίου 1983).

    -3.220 άνεργοι σε φορείς εποπτευόμενους από ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Stage Φυσικού Περιβάλλοντος), οι οποίοι ανά εκπαιδευτική κατηγορία θα είναι: Α' κατηγορία: 1.400 πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας μέχρι 40 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1965). Β' κατηγορία: 1.820 διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ. (μετά το Λύκειο), απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας μέχρι 40 ετών.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

    -Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

    -Να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Έλληνες ομογενείς που απασχολούνται νόμιμα στην Ελλάδα.

    -Οι πτυχιούχοι Σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών, αναγνωρισμένων από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή άλλου αρμόδιου φορέα.

    -Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.

    Η διάρκεια των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων σε φορείς του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στο Stage του υπουργείο Ανάπτυξης και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι 18 μήνες και αφορά: 1 μήνα θεωρητική και πρακτική ενημέρωση καθώς και εξοικείωση των ασκουμένων με το εργασιακό περιβάλλον και 17 μήνες τοποθέτηση σε θέσεις του τομέα ειδίκευσής τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

    Στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος η διάρκεια των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων είναι 9 μήνες και αφορά 1 μήνα θεωρητική και πρακτική εξοικείωση των ασκουμένων με το εργασιακό περιβάλλον και 8 μήνες τοποθέτηση σε θέσεις του τομέα ειδίκευσής τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

    Η ημερήσια αποζημίωση υπολογίζεται ως εξής:

    -Στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε φορείς του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, στο Stage του υπουργείο Ανάπτυξης και του φυσικού περιβάλλοντος: 25 ευρώ ανά ημέρα μικτά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και 21 ευρώ ανά ημέρα μικτά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    -Στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης τον Ο.Α.Ε.Δ. είναι 30 ευρώ ανά ημέρα μικτά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και 25 ευρώ ανά ημέρα μικτά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τους αναλυτικούς ανά πρόγραμμα πίνακες με την κατανομή των θέσεων (οι πίνακες βρίσκονται αναρτημένοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού), όπου αναφέρεται συγκεκριμένη ειδικότητα απαιτείται οι υποψήφιοι να είναι κάτοχοι ανάλογου τίτλου σπουδών καθώς και της προβλεπόμενης από το Νόμο άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπου χρειάζεται).

    Οι επιτυχόντες των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ασκούμενοι, κατά το έτος 2005, σε προγράμματα διοικητικής υποστήριξης δεν δύνανται να ενταχθούν στα ανωτέρω προγράμματα

    [11] ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ DETROP

    Θεσσαλλονίκη, 5 Μαρτίου 2005 (10:14 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα τον σχεδιασμό προϊόντων και το μάρκετινγκ εξαγωγών, συνδιοργανώνουν αύριο, στο πλαίσιο της 18ης DETROP, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η HELEXPO ΑΕ και το εμπορικό τμήμα της Βρετανικής Πρεσβείας.

    Η εκδήλωση, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου "Ν. Γερμανός" της HELEXPO AE, θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

    Ομιλητές θα είναι επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων, από τη Μεγάλη Βρετανία, ειδικοί στο σχεδιασμό προϊόντων. Από πλευράς του ΣΕΒΕ, εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο γενικός διευθυντής, Μπάμπης Φιλαδαρλής

    [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2005 (10:06 UTC+2)

    Σεμινάριο με θέμα τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο, με χρήση του Διαδικτύου, έχει προγραμματίσει για τις 23 Μαρτίου το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αμερικανών Εισαγωγέων.

    Mέσω του σεμιναρίου, το ΕΒΕΘ βρίσκεται για ακόμη μια φορά κοντά στα μέλη του, που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα, με στόχο να υποβοηθήσει τις προσπάθειες των εξαγωγέων που στοχεύουν σε "άνοιγμα" στην αμερικανική αγορά.

    Το σεμινάριο, διάρκειας τεσσάρων ωρών, θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΕΒΕΘ, στις 23 Μαρτίου 2005, στις 5 το απόγευμα. Εισηγητής θα είναι ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Αμερικανών Εισαγωγέων, Phillip W. Byrd. Πέντε θα είναι οι βασικές θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν:

    -Απευθείας Marketing Αποστολή επιχειρηματικής αλληλογραφίας και ενημερωτικών εντύπων με το ταχυδρομείο.

    -Οργάνωση αποτελεσματικής εκστρατείας marketing μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

    - Ιστοσελίδα της επιχείρησης προσέλκυση αγοραστών

    -Εντοπισμός αγοραστών μέσω κομβικών ιστοσελίδων (Portal Web Sites) και ιστοσελίδων Business to Business (B2B)

    - Έρευνα για τη διαπίστωση της αξιοπιστίας του εισαγωγέα που ευρέθη μέσω του Internet

    Σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί CD ROM του Συνδέσμου Αμερικανών Εισαγωγέων, το οποίο θα περιέχει βάση δεδομένων με 19.000 Αμερικανούς εισαγωγείς. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και τη Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΙΣ

    Ουάσιγκτον, 5 Μαρτίου 2005 (11:34 UTC+2)

    Συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κι άλλους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να έχει στην Ουάσιγκτον. στις 17 Μαρτίου αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το Κυπριακό, αλλά και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως κι άλλα εθνικά θέματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2005 (10:06 UTC+2)

    Από αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών και Επικοινωνιών της φινλανδικής Βουλής, προκειμένου να έχει επαφές με τη Βουλή και άλλους φορείς. Η πολυμελής αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην Κύπρο έως τις 9 Μαρτίου.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκη Κωνσταντινίδη, τον Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιο Σεργίου, τον πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, καθώς και τον πρόεδρο και μέλη της κοινής ομάδας φιλίας Κύπρου-Φινλανδίας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2005 (09:57 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην

    Κύπρο, η εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα περάσει σε αντίποινα, το ζήτημα που προέκυψε με τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο θάνατος των δύο Βρετανών στα κατεχόμενα, η κλιμάκωση των μέτρων των σιτοπαραγωγών και η αύξηση των παράνομων αλλοδαπών στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αντίποινα εναντίων των Αμερικάνων'',

    γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση παίζει παιχνίδια με τη φωτιά, αντί να ακολουθεί την

    προληπτική διπλωματία, οδηγώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά σε όλο και περισσότερο επικίνδυνες ατραπούς, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι κλιμακώνουν τα μέτρα οι σιτοπαραγωγοί, αφού η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και να τους δώσει 3,5 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αντιστοιχεί με την απώλεια των εισοδημάτων τους.

    ''Η Μάχη'', στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Της μόδας οι γάμοι με αλλοδαπούς'', γράφει ότι ''ατζέντης'' από το Μπαγκλαντές, ο οποίος διέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κύπρο ''ως πολιτικός πρόσφυγας'', κατάφερε να φέρει πέραν των 2.500 παράνομων αλλοδαπών από τα κατεχόμενα, τους οποίους δασκάλευε με ποιο τρόπο έπρεπε να αιτηθούν για πολιτικό άσυλο για να επιτύχουν μόνιμη διαμονή στο νησί. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι αριθμός Πακιστανών που ήρθαν στην Κύπρο με τις ευλογίες των ειρηνευτικών δυνάμεων σήμερα διαμένουν στη Λεμεσό, αφού έχουν ήδη αποταθεί στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας για πολιτικό άσυλο.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Δεκατρείς Σωματοφύλακες κατά Ναρκωτικών'', γράφει ότι οι δεκατρείς δικαστές της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσαν στις διωκτικές αρχές και στην ΥΚΑΝ ισχυρότατο όπλο, αφού αποφάνθηκαν ότι δεν αποτελεί παγίδευση ή υποκίνηση για τη διάπραξη εγκλήματος όταν υπό κάλυψη αστυνομικός παριστάνει τον χρήστη και συλλαμβάνει τον έμπορο, με τον οποίο είχε κλείσει προηγουμένως συμφωνία αγοράς ναρκωτικών ουσιών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ο οποίος είπε ότι οι αμερικανικές κινήσεις αποσκοπούν σε ένα σκαλί πριν από τη διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    "Η Σημερινή'', στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Υπόκοσμος εν βρασμώ'', γράφει ότι η

    Αστυνομία περιμένει από στιγμή σε στιγμή ''άγριο αιματοκύλισμα'' μεταξύ των διαδόχων

    του δολοφονηθέντος Ντίνου Σεργίδη, άλλως Γενά. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι φόβοι

    της Αστυνομίας έγκεινται στο γεγονός ότι τρεις θανάσιμα εχθρευόμενες φατρίες

    υποκόσμου έχουν μπει δυναμικά στον ιππόδρομο, επιδιώκοντας πάση θυσία να βάλουν χέρι στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το παράνομο στοίχημα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος ''καρφώνει τους Ε/Κ'' σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και ισχυρίζεται ότι μέχρι στιγμής δικαιώνεται ο Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Κάνουν πλάτες στην Τουρκία'', γράφει στο κύριο

    του θέμα ότι προσπάθειες για να διευκολυνθεί η Αγκυρα στο θέμα της υπογραφής των

    πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη το

    Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών. Προσθέτει ότι η Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, δεν του απέκρυψαν ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον Πρόεδρο του ΔΣ των ΚΑ Κωνσταντίνο Λοϊζίδη.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οπλο η διεθνής αλληλεγγύη'' ότι

    το ΑΚΕΛ τίμησε χθες δύο ξεχωριστές προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια και φίλους της Κύπρου, Ρέμες Σιάντρα και Ευγενία Κιράνοβα. Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συμβολή της διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα του κυπριακού λαού για ανατροπή των δεδομένων του 1974. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ενέκρινε χθες ομόφωνα τους χειρισμούς του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για το Κυπριακό. Στη σύνοδο της ΚΕ εξετάστηκε και το θέμα του βουλευτή του κόμματος Δώρου Χριστοδουλίδη.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ζευγάρι Βρετανών βρέθηκε

    δολοφονημένο στο σπίτι τους'', αναφέρεται στη δολοφονία ζεύγους Βρετανών στο σπίτι

    τους στην κατεχόμενη Λάπηθο και προσθέτει ότι για διαλεύκανση της υπόθεσης η

    ψευδοαστυνομία έχει συλλάβει ένα 18χρονο. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις σε Τούρκουςδημοσιογράφους ενόψει της επίσκεψής του στην Αγκυρα, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν είπε ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι διαφαινόμενες ελλείψεις του θα πρέπει να εξεταστούν ώστε να υπάρξει μια τροποποιημένη πρόταση στο τραπέζι.|

    [16] ΖΕΥΓΟΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 4 Μαρτίου 2005 (22:45 UTC+2)

    Ζεύγος Βρετανών που κατοικούσε στην κατεχόμενη Λάπηθο βρέθηκε νεκρό σήμερα το πρωί.

    Εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για τους Ρις Λιν και Αν Μαχόνι, 71 και 63 χρόνων αντίστοιχα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ Λ. 91-89

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός νίκησε με 91-89 την Ολύμπια Λάρισας στην 19η αγωνιστική της Α1 ανδρών στο μπάσκετ.

    Οι γηπεδούχοι, ενώ ξεκίνησαν δυνατά, χαλάρωσαν στη συνέχεια και λίγο έλειψε η θεσσαλική ομάδα να τους κλέψει την νίκη και να βυθίσει σε μεγαλύτερα προβλήματα την ομάδα του Ολυμπιακού.

    Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός γλίτωσε την ήττα, το χρωστάει σε μεγάλο βαθμό στον Ρότζερ Μέισον, που με 30 πόντους, οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.

    Από την πλευρά της Ολύμπια, την καλύτερη απόδοση είχε ο Ταϊρόν Γκραντ με 24 πόντους, ενώ πολύ καλή αγωνιστική παρουσία είχε και ο Φράνκο Νάκιτς με 21 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 27-14, 48-34, 63-62, 91-89

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέρι 13, Μέισον 30, Γκόρενς 6, Ζορόφσκι 2, Κορωνιός 5, Μισιάκος 2, Σκλάβος 4, Γιούρκοβιτς 10, Αγαδάκος 6, Γκιούλιας 13.

    ΟΛΥΜΠΙΑ Λ.: Πεϊτσίνοβιτς 4, Λάππας 14, Γκραντ 24, Κακλαμάνος 7, Μπένερμαν 12, Νάκιτς 21, Γιόνζεν 7.

    [18] ΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 93-80

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Νίκη ιδιαίτερης βαθμολογικής σημασίας για τον Άρη, ο οποίος επικράτησε του Μακεδονικού με 93-80 στο Αλεξάνδρειο και επέστρεψε στις νίκες.

    Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή και δεν κινδύνευσαν ιδιαίτερα από τους παίκτες του Μακεδονικού, οι οποίοι βεβαίως σε κάποιες χρονικές στιγμές του αγώνα έφθασαν πολύ κοντά στο σκορ.

    Ο Άρης απέδωσε καλό μπάσκετ, έχοντας για κορυφαίο τον Νικολάι Πάντιους, με 21 πόντους. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Αρθουρ Τζόνσον με 19 πόντους, ενώ καλός ήταν και ο Σωτήρης Καραποστόλου, με 18 πόντους. Από την πλευρά των Κοζανιτών, που πάλεψαν όσο μπορούσαν το παιχνίδι, την καλύτερη απόδοση είχε ο Πιτ Μάικλ με 17 πόντους, ενώ από 13 πόντους πέτυχαν οι Αντρέ Χάτσον και Νέναντ Τσάνακ.

    Τα δεκάλεπτα: 23-19, 43-35, 64-61, 93-80.

    ΑΡΗΣ: Κόλινς 17, Καστλ 4, Τζόνσον 19, Ασημακόπουλος 3, Μεσεριάκου 7, Πάντιους 21, Καραποστόλου 18, Στακ 4.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καφκής 4, Παπαμακάριος 6, Λουκόφσκι 9, Χάτσον 13, Ρίματς 8, Σπανούλης 4, Κίζνιακ 2, Μάικλ 17, Τσάνακ 13, Πέτρουλας 4.

    [19] ΑΠΟΛΛΩΝ - ΜΑΡΟΥΣΙ 72-83

    Πάτρα, 5 Μαρτίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Σημαντική νίκη πέτυχε μέσα στην Πάτρα το Μαρούσι επί του Απόλλωνα με σκορ 72-83, στο πλαίσιο της 19ης ημέρας του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας ανδρών.

    Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ανέβηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με τον Παναθηναϊκό να έχει ένα ματς λιγότερο. Μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών, αλλά και του αγώνα συνολικότερα, ήταν ο Λάρι Στιούαρτ.

    Ο Αμερικανός άσος της ομάδας των φιλοξενούμενων ήταν σε μεγάλη ημέρα και με 27 πόντους, οδήγησε τους συμπαίκτες του στην επιτυχία. Η ομάδα της Πάτρας δοκίμασε διάφορα σχήματα για να περιορίσει τη δράση του, αλλά δεν τα κατάφερε. Πολύ καλός από τους νικητές ήταν και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος τελείωσε το ματς με 17 πόντους. Από τους γηπεδούχους την καλύτερη απόδοση είχε ο Τζάστιν Ντέιβις με 19 πόντους και τον ακολούθησε ο Χρήστος Χαρίσης με 15 πόντους.

    Οι περίοδοι: 17-18, 36-36, 54-50, 72-83.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ: Μπάρλος 12, Γεωργαλής 11, Λιαδέλης 9, Τσάκιτς 2, Ντέιβις 19, Χαρίσης 15, Μόρις 4.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 10, Στιούαρτ 27, Μπουντούρης 3, Σμίλιανιτς 7, Σέκουλιτς 8, Σπανούλης 17, Πόποβιτς 6, Καράγκουτης 5.

    [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΑΝΘΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ

    Ξάνθη, 5 Μαρτίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή της Ξάνθης, δεν διεξήχθη ο αγώνας ανάμεσα στην τοπική ομάδα και στο Αιγάλεω. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, κ. Κουκουλάκης, βγήκε στον αγωνιστικό χώρο και κάνοντας τον απαραίτητο έλεγχο, αποφάσισε την αναβολή του παιχνιδιού για την Κυριακή, κρίνοντας πως σε τέτοιο αγωνιστικό χώρο, δεν μπορούσε να διεξαχθεί αγώνας.

    Ο Κρητικός διαιτητής είδε πως η μπάλα δεν έκανε γκελ σε κανένα σημείο του γηπέδου, ενώ όταν την κλωτσούσε κολλούσε στα νερά. Ο κ. Κουκουλάκης δήλωσε "κάναμε τον απαραίτητο έλεγχο και είδαμε ότι αγωνιστικός χώρος, θα ήταν επικίνδυνος για τους ποδοσφαιριστές".

    [21] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Κατερίνη, 5 Μαρτίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 116 πυγμάχων από 40 συλλόγους, ξεκίνησε σήμερα στην Κατερίνη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων και κορασίδων. Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας, ήταν τα εξής (πρώτος αναφέρεται ο νικητής):

    66 κιλά

    Σπύρος Τρικαλιώτης (ΕΓΣ)-Γιώργος Αγγελής (Τάλως) 26-16

    Γιάννης Κιμιτσίδης (ΠΑΟΚ)-Χάρης Τσεπίδης (Ελιμειώτης) μεγάλη διαφορά στον α` γύρο

    Σταύρος Θεοδωρίδης (Μαχητές Καβάλας)-Γρηγόρης Τζαμαρέλος (ΠΓΕ) 16-6

    Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (ΠΑΟ Πατρών)-Αντώνης Βογιατζής (Ροδιακός) μεγάλη διαφορά στον α` γύρο

    Αλέξανδρος Σύρος (ΗΡΑ)-Ηλίας Γεωργίου (ΗΡΑ) εγκατάλειψη στον α` γύρο

    Νεκτάριος Στρέκλας (Τόφαλος)-Γιώργος Βέρρας (Τόφαλος) μεγάλη διαφορά στον α` γύρο

    Βασίλης Καραγιαννίδης (Μαχητές Καβάλας)-Γιώργος Αγκοφανίδης (Άρης Θεσσαλονίκης) 34-22

    Χαράλαμπος Μουστάκας (Μαλεβίκ)-Φίλιππος Ντούγκος (Κρότων) διακοπή διαιτητή α` γύρος

    70 κιλά

    Τάσος Πόλους (Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης)-Άγγελος Παπαγρηγορίου (Διαγόρας Νίκαιας) εγκατάλειψη στον α` γύρο

    Νίκος Φαργκάκης (Απόλλων Καλαμαριάς)-Μιχαήλ Γρηγοράκος (Λεωνίδας Πειραιά) 25-10

    Κώστας Αγραφιώτης (Κοζάνη)-Αριστοτέλης Χριστόπουλος (Άτλας Αιγίου) διακοπή διαιτητή α` γύρος

    Λεωνίδας Μπρέστας (Τόφαλος)-Θανάσης Σκουλίδης (Αίολος) 26-7

    Γιώργος Σιλίδης (ΗΡΑ)-Γιώργος Μπουκάκης (Μαχητές Καβάλας) διακοπή διαιτητή β` γύρος.

    [22] "ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ" ΔΗΛΩΣΕ Η ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΣΚΡΕΝΑ

    Ρώμη, 5 Μαρτίου 2005 (14:25 UTC+2)

    Στη δήλωση ότι οι απαγωγείς της δεν την κακομεταχειρίστηκαν κατά την ομηρία της που διήρκεσε ένα μήνα στο Ιράκ, προέβη η ιταλίδα δημοσιογράφος, Τζουλιάνα Σκρένα, κατά την άφιξη της σήμερα στη Ρώμη.

    "Ποτέ δεν με κακομεταχειρίστηκαν", δήλωσε στους συναδέλφους της εφημερίδας "Manifesto" που ανέβηκαν στο αεροπλάνο που την μετέφερε στην Ιταλία, κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο, όπως μεταδίδει με τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων..

    Η ιταλίδα δημοσιογράφος, εξέφρασε και τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκολα Καλιπάρι υπεύθυνου των ιταλικών ειδικών υπηρεσιών, ο οποίος και σκοτώθηκε στη προσπάθεια να την προστατέψει με το σώμα του, όταν αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, χθες Παρασκευή το βράδυ, κατά του αυτοκινήτου που μετέφερε την δημοσιογράφο και τους συνοδούς της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Ο διευθυντής της "Manifesto" Γκαμπριέλε Πόλο δήλωσε ότι η Σκρένα θα πρέπει να νοσηλευτεί και πάλι διότι έχει ένα κάταγμα στο οστό της κλείδας. "Χθες το βράδυ υποβλήθηκε σε μια πρώτη εγχείρηση για να της αφαιρεθεί η σφαίρα. Είναι η ίδια σφαίρα από την οποία σκοτώθηκε ο Νίκολα Καλιπάρι", πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [23] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΣΓΚΡΕΝΑ-ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ ΤΗΣ

    Ρώμη, 5 Μαρτίου 2005 (12:34 UTC+2)

    Στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης, προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε την ιταλίδα δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία και κρατήθηκε για ένα μήνα όμηρος στο Ιράκ. Η χαρά για την απελευθέρωση της ιταλίδας δημοσιογράφου, επισκιάστηκε από τον θάνατο του ιταλού πράκτορα και απελευθερωτή της Νικόλα Καπιλάρι, που χαρακτηρίζεται "ήρωας" από τον ιταλικό τύπο.

    "Ελεύθερη και έπειτα η τραγωδία", είναι ο τίτλος της La Repubblica, "Ο άνδρας που θυσιάστηκε για να τη σώσει" (Il Giornale), "Ο θάνατος και η ζωή" ( Il Manifesto), "Ηρωας για να σώσει τη Τζουλιάνα" ( Il Messaggero).

    Στην Ιταλία επικρατεί οργή, ενώ από την πλευρά τους οι εφημερίδες της χώρας τιμούν τον πράκτορα των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών που έβαλε το σώμα του ασπίδα, προκειμένου να σώσει την ιταλίδα δημοσιογράφο, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης δέχθηκε τα πυρά αμερικανικών στρατιωτών σε σημείο ελέγχου του αμερικανικού στρατού.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, η οικογένεια της Τζουλιάνα Σγκρένα εξέφρασε την οδύνη της για τον θάνατο του Νικόλα Καπιλάρι, πατέρα δύο παιδιών."Χάρη στην ηρωική του ενέργεια η Τζουλιάνα είναι ζωντανή. Ο θάνατός του μας βυθίζει στην απελπισία", δήλωσε ο Φράνκο Σγκρένα, πατέρας της δημοσιογράφου. "Η τραγωδία αυτή σκιάζει τη χαρά μου", δήλωσε ο Πιερ Σκολάρι, ο σύντροφος της δημοσιογράφου, πριν πάρει το αεροπλάνο για τη Βαγδάτη.

    Η Corriere della Sera, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο θάνατος του Καπιλάρι θα αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά στην Ιταλία για την ιταλική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

    [24] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ 28ΜΕΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΠΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΤΑΝΚΕΡ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

    Oσλο, 5 Μαρτίου 2005 (12:09 UTC+2)

    Απομακρύνθηκε σήμερα με ελικόπτερα, το 28μελές πλήρωμα από φλεγόμενο νορβηγικό τάνκερ νότια της Νορβηγίας, ενώ συνεργεία της ακτοφυλακής προσπαθούν να προλάβουν τη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα και τη ρύπανση της περιοχής, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ροϊτερ.

    Το Fjord Champion, είναι μήκους 170 μέτρων, έχει στις δεξαμενές του 800 τόνους πετρελαίου, ενώ οι κύριες δεξαμενές του είναι άδειες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποιούνται στο τηλεγράφημα.

    Το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τις νότιες ακτές της Νορβηγίας και έχει ακινητοποιηθεί, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν είναι αγκυροβολημένο ή έχει προσαράξει.

    [25] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Τεχεράνη, 5 Μαρτίου 2005 (11:18 UTC+2)

    Την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των τριών ευρωπαϊκών χωρών, εξέφρασε ο Ιρανός αξιωματούχος Χασάν Ροχανί, ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τους κινδύνους που θα προκύψουν για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή το ενδεχόμενο παρεμπόδισης της συμφωνίας.

    Όπως είπε ο κ. Ροχανί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτύχουν την αποστολή του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τότε το Ιράν θα υπαναχωρήσει ως προς όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

    Να σημειωθεί, ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία διαπραγματεύονται από τον Δεκέμβριο με το Ιράν με στόχο να πείσουν την Τεχεράνη να δώσει "αντικειμενικές εγγυήσεις" για τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος, με αντάλλαγμα συνεργασία στον πυρηνικό, τεχνολογικό και εμπορικό τομέα, και την έναρξη πολιτικού διαλόγου.

    [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 5 Μαρτίου 2005 (09:57 UTC+2)

    Επίθεση με όλμους εναντίον στρατοπέδου στην περιοχή Ντουλουίγια, 70 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης σημειώθηκε σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε

    Ιρακινοί στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

    Ειδικότερα, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο λοχαγός Άσαντ Σαντάντ, σημείωσε ότι εναντίον του στρατοπέδου εκτοξεύθηκαν τέσσερις οβίδες όλμων.

    Στο μεταξύ, με νέο ανακοινωθέν του, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίσθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην πόλη Τικρίτ, 180 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

    Με τα νέα επίσημα στοιχεία, συνολικά, από τον Μάρτιο του 2003 οπότε και οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί συνολικά 1.507 αμερικανικοί στρατιώτες.

    [27] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2005 (15:49 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2005, το συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση αγιογραφίας του Κωνσταντίνου Τσιούρη.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου , στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24).

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου και θα λειτουργεί από 10:00 13:30 και από 18:00 - 20:30 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

    [28] ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟ "ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2005 (15:37 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, στις 19:00, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου (4ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρα της Γυναίκας».

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η τελετή βράβευσης με το «Αριστείο Γυναικών» στην δωρήτρια και ιδρύτρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος Α.Π.Θ., Αλίκης Τέλλογλου.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Ξένη Μηλιαρά Βλαχάκη.

    Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσει η Νόρα Πυλόρωφ Προκοπίου για τη γυναίκα στα καλλιτεχνικά κινήματα art nouveau και art deco. Στο δεύτερο μέρος θα μιλήσει η καθηγήτρια Αικατερίνη Δούκα Καμπίτογλου, αντιπρύτανις του Α.Π.Θ. με θέμα: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων: Αλίκη Τέλλογλου και Τελλόγλειο».

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [29] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΟΜΗΡΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2005 (23:22 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα έγινε η προβολή της ταινίας του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Ομηρος» στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στη Θεσσαλονίκη.

    Η «αβάν πρεμιέρ» της ταινίας είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα.

    Θέμα της ταινίας είναι η λεωφορειοπειρατία στην οποία έχασε τη ζωή του ο Αλβανός δράστης και ο Γιώργος Κουλούρης.

    Ο πατέρας του Γιώργου Κουλούρη (όπως και την Τετάρτη) πήγε στον κινηματογράφο για να εκφράσει την αντίθεση του στην ταινία, ωστόσο δεν υπήρξαν προβλήματα.

    Σημαντική ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας, ενώ αστυνομικοί βρίσκονταν και στην είσοδο του κινηματογράφου.

    [30] ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2005 (23:14 UTC+2)

    Σε τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα, της Ξηροκρήνης, της Άνω Πόλης, της Τούμπας και της Χαριλάου ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις με παρελάσεις, χαρταετούς, σαρακοστιανά κεράσματα και παραδοσιακή μουσική.

    Συγκεκριμένα :

    Στο Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα γίνει αποκριάτικη παρέλαση με θέμα «Καρναβάλι στις γειτονιές» μεθαύριο (Κυριακή) 6 Μαρτίου.

    Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 από την πλατεία Γαλοπούλου και θα περάσει από τις οδούς την Γρ. Κολωνιάρη, Δραγουμάνου, Αγ. Δημητρίου, Αρκαδιουπόλεως, Παν. Φανερωμένης, Δεμερτζή, Λαγκαδά, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου, Αναγεννήσεως και Γιαννιτσών. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης οι 30 καρναβαλιστές του Συλλόγου Λεχριτών Θεσσαλονίκης «Ο Διόνυσος» (παλαιοί κανταδόροι) θα σταματήσουν σε τέσσερις πλατείες, χώρους παραστάσεων, στις οδούς Γαλοπούλου, Π. Φανερωμένης, στη διασταύρωση Δ. Παπαθανασίου- Αγ. Πάντων και Αναγεννήσεως-Γιαννιτσών, όπου θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα με σκετς, χορούς τραγούδια και πειράγματα.

    Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στις 10.00, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

    Το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στις 10:30 π.μ., στο άλσος Κρυονερίου (δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου). Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης με την συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και μαζορέτες που α χορέψουν Αποκριάτικους και latin χορούς.

    Το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, διοργανώνει αποκριάτικη εκδήλωση μεθαύριο (Κυριακή) 6 Μαρτίου, στις 11:00, στο άλσος Ν. Ελβετίας. Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί ο Νίκος Αβαγιανός με την ορχήστρας του και το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα μοιραστούν κεράσματα και αποκριάτικα δώρα σε μικρούς και μεγάλους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 March 2005 - 19:13:50 UTC