Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΕΓΙΝΕ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
  • [02] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ
  • [04] ΕΔΥΕΘ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [06] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ
  • [07] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ
  • [09] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [10] Η ΕΔΕΚ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ
  • [12] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [13] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΩΤΟΣ ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ!
  • [16] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-3
  • [17] ΜΕΝΤ-ΑΡΗΣ 65-82
  • [18] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Π. 87-70
  • [19] ΠΑΟΚ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ 84-66
  • [20] ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ Ο ΟΥΜΠΕΡΤΟ
  • [21] Η ΧΑΜΑΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [22] 4 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [23] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [24] ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [25] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΟΥΤΟΕΙΔΗ
  • [26] "ΑΡΩΜΑ" ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
  • [27] Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [28] ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΚΑΡΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

  • [01] ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΕΓΙΝΕ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2005 (13:22 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Με κάθε επισημότητα και παρουσία πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, και πολλών επίσημων προσκεκλημένων έγινε σήμερα στη Βουλή η ορκωμοσία του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ Παπούλιας ορκίστηκε έκτος πρόεδρος της μεταπολιτευτικής περιόδου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    Το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η πρόεδρος της Βουλής ννα Ψαρούδα Μπενάκη ενώ την ίδια ώρα στρατιωτικά αγήματα που ήταν παρατεταγμένα απέδιδαν τιμές.

    Τα κοινοβουλευτικά έδρανα ήταν από πολύ νωρίς κατάμεστα από πολλούς επίσημους προσκεκλημένους, ενώ τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί εντός και εκτός Κοινοβουλίου ήταν δρακόντεια.

    Η ειδική συνεδρίαση που έγινε με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλου, ξεκίνησε στις 11.30 ενώ στις 11.45 ακριβώς ο κ Παπούλιας έδωσε τον προβλεπόμενο όρκο ο οποίος διαβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που ανέφερε:

    "Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού.

    "Άξιος, άξιος ακούστηκε από τα κυβερνητικά έδρανα και από την πτέρυγα των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης" αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τον όρκο του ο κ Παπούλιας.

    Νωρίτερα οι έξι βουλευτές του ΣΥΝ είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα μόλις ο κ Χριστόδουλος άρχισε να διαβάζει τον όρκο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στην τελετή.

    Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο κ Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στον μνημείο του γνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Κωστής Στεφανόπουλος και έγινε η τελετή παράδοσης -παραλαβής.

    [02] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2005 (15:19 UTC+2)

    Μετά από δέκα χρόνια στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος παρέδωσε τη σκυτάλη και επισήμως στο νέο πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, το οποίο υποδέχτηκε στη μία μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Την ανάγκη ενίσχυσης των διαδικασιών ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων αλλά και επαίνων σε ορισμένες πλευρές της πολιτικής μας ζωής, καθώς είναι δυσάρεστα όσα ακούει τον τελευταίο καιρό η κοινή γνώμη, επεσήμανε ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος συνεχάρη το νέο Πρόεδρο, τον οποίο θεωρεί ως την καλύτερη δυνατή επιλογή. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομα του κ. Παπούλια για τη θέση του ανωτάτου άρχοντος, ο λαός τον περιέβαλε με συμπάθεια και εκτίμηση, τα οποία ήδη υπήρχαν προς το πρόσωπό του από το παρελθόν.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια υπήρξαν τα καλύτερα της πολιτικής μας ζωής» και κατά την προσφώνηση του νέου προέδρου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Παπούλιας θα πράξει το καλύτερο δυνατόν όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν από πολύ υψηλή θέση και υπηρέτησε επαξίως τα συμφέροντα της χώρας.

    Ο 76χρονος Κάρολος Παπούλιας εκφράζοντας τη συγκίνησή του, κατά την αντιφώνηση του μίλησε με θερμά λόγια για τον απερχόμενο πρόεδρο, τονίζοντάς του ότι «αφήνει βαριά κληρονομιά» και πρόσθεσε: "Πετύχατε να είστε η φωνή του πολιτεύματος αλλά και η φωνή του μέσου πολίτη που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, έναν πιο δίκαιο κόσμο".

    Είπε ακόμη στον κ. Στεφανόπουλο: "Δυσαρεστήσατε ισχυρούς φίλους μας και είπατε λόγια τραχιά και για την κοινωνική πλειοψηφία. Είπατε όμως, την αλήθεια, τη δική σας αλήθεια". Ο νέος Πρόεδρος δήλώσε ότι αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών όπου "πρέπει να εντείνουμε τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε το όνομα της χώρας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ώστε να μην πληγώνει η πατρίδα εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας συνόδευσε τον απερχόμενο Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

    [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2005 (12:02 UTC+2)

    Με καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα η έξοδος των κατοίκων αστικών κέντρων της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι αίθριος στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

    Συγκεκριμένα, ο καιρός θα αρχίσει από σήμερα να βελτιώνεται σταδιακά, με κύριο χαρακτηριστικό την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις περισσότερες περιοχές θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα, όπου θα επικρατεί συννεφιά κατά διαστήματα και από το απόγευμα ενδέχεται να βρέξει.

    Ωστόσο, η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, αφού αύριο ο καιρός θα είναι άστατος σε πολλές περιοχές της χώρας και σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ είναι πιθανόν να σημειωθούν βροχοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική, τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Πάντως, την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα βελτιωθεί και πάλι σημαντικά, ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας.

    [04] ΕΔΥΕΘ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (18:10 UTC+2)

    Συλλαλητήριο διοργανώνει την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου), η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επίθεση και κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

    Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ αναφέρει τα εξής:

    «Συμπληρώνονται φέτος δύο χρονιά από την εγκληματική επίθεση και την κατοχή, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ΝΑΤΟ, στο Ιράκ και έξι χρόνια από τον βάρβαρο Αμερικανονατοϊκό πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και την κατοχή του Κόσοβου. Δύο χρόνια κατοχής και σκληρής καταπίεσης του Ιρακινού λαού, καταλήστευσης του πλούτου και του μόχθου του. Καταπίεση που γεννάει καθημερινά και μεγαλύτερη αντίσταση, προκαλώντας συνεχώς αυξανόμενες απώλειες στους ιμπεριαλιστές εισβολείς.

    »Στις πρόσφατες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τις ΗΠΑ, οι μάσκες της υποκρισίας, αρκετών δήθεν φιλειρηνικών Ευρωπαίων ηγετών, έπεσαν και αποκάλυψαν γι' ακόμη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο. Βορειο-αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές παραμέρισαν τις διαφορές τους, μπροστά στο πλιάτσικο στο Ιράκ, με τις αποφάσεις τους νομιμοποίησαν την επέμβαση των

    Αμερικανοβρετανών και το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Προετοιμάζουν την κοινή τους εγκληματική δράση ενάντια στην Κούβα, την Συρία, το Ιράν, την Λ.Δ. Κορέας, ενάντια σε κάθε κίνημα, λαό και χώρα, που αντιστέκονται στην Νέα Τάξη Πραγμάτων.

    »Στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Γιουγκοσλαβία συμμετείχε και η χώρα μας. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) εφαρμόζουν πειθήνια τις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενισχύουν την παρουσία Ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων, ενώ τώρα ετοιμάζονται να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς δοσίλογους (Κουίσλινγκ) για να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον αγωνιζόμενο Ιρακινό λαό, οι ευθύνες τους απέναντι στον Ελληνικό λαό, στα παιδιά και την νεολαία μας είναι τεράστιες.

    »Η διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών γεννά καθημερινά μεγαλύτερη αντίδραση από χώρες, λαούς και κινήματα. Νέες εστίες αντίστασης δημιουργούνται. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ενός μαζικού και μαχόμενου, αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος, δραστηριοποιούνται και εργάζονται καθημερινά για την δημιουργία του. Για να το αντιμετωπίσουν, οι ιμπεριαλιστές εντείνουν τον αυταρχισμό, δυναμώνουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, χτίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης.

    »Η ΕΔΥΕΘ καλεί τον λαό και την νεολαία της πόλης μας, τον κάθε ευαισθητοποιημένο και συνειδητοποιημένο άνθρωπο σε συστράτευση και κοινό αγώνα. Να αντιταχθούμε με όλους τους τρόπους στη ιμπεριαλιστική τρομοκρατία, να βάλουμε φραγμό στην επιθετικότητα και την βαρβαρότητά του. Καμιά ανοχή, καμιά συναίνεση στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους 'προστάτες'.

    »Όλοι στο συλλαλητήριο, την Παρασκευή, 18 Μάρτη, 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

    Μαζί να απαιτήσουμε:

    ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.

    ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΙΣΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ..

    ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

    [05] ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 12 Μαρτίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ παρακολούθησε μαζί με τους απόδημους Έλληνες της Αφρικής, την τηλεοπτική μετάδοση της τελετής ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, στην περιοχή Τσέρμιστον, παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ, του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής, Μανόλη Ροδοκανάκη, και εκπροσώπων των ελληνικών συλλόγων, ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος κ. Θεόδωρος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το νέο Έλληνα πρόεδρο για τον οποίο ευχήθηκε να έχει στην πενταετή θητεία του «κάθε καλό με ευλογία Θεού».

    Ο κ. Θεόδωρος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ για ποιμαντική περιοδεία με σκοπό να ενημερωθεί για τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού και του ιεραποστολικού έργου που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε αυτήν την περιοχή της Αφρικής.

    [06] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2005 (16:27 UTC+2)

    Συμβουλές σε όσους πετάξουν χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα δίνει η ΔΕΗ, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου τηρείται το έθιμο, ενώ πολλά άτομα κινδυνεύουν και από ηλεκτροπληξία.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ κάνει γνωστό σε όσους πετάξουν χαρταετό να μην πλησιάζουν εναέρια ηλεκτρικά σύρματα, γιατί σε περίπτωση που ακουμπήσει πάνω τους ή μπλέξει σ' αυτά, ο χαρταετός ή το σχοινί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής ρεύματος για την περιοχή.

    «Αν, ωστόσο, ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για την ασφάλειά σας, μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή στύλους της ΔΕΗ, ούτε σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

    Παρόλα αυτά όσοι χρειαστούν βοήθεια, μπορούν να ειδοποιούν την υπηρεσία βλαβών της ΔΕΗ (στον αριθμό τηλεφώνου βλαβών ΔΕΗ της περιοχής, που αναγράφεται στο λογαριασμό ρεύματος) ή το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

    [07] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (15:35 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και των ημερών της ΣAΡΑΚΟΣΤΗΣ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια και κατανάλωση των κυριοτέρων τροφίμων που καταναλώνονται αυτές τις ημέρες όπως είναι τα οστρακοειδή, μαλάκια και μαλακόστρακα.

    1. ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ (μύδια, στρείδια, κυδώνια, χτένια, χάβαρα, σωλήνες) όταν καταναλώνονται με το κέλυφος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ζωντανά. Τα χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν την ζωντάνια τους είναι :

    α)Κέλυφος κλειστό. Όταν έχει μικρό άνοιγμα και το πιέσουμε ελαφρά κλείνει ερμητικά.

    β)Περιεχόμενο υγρό, καθαρό με ευχάριστη οσμή θάλασσας.

    γ)Η σάρκα να είναι προσκολλημένη γερά στο κέλυφος, υγρή.

    Στα αποφλοιωμένα μύδια η σάρκα να είναι γυαλιστερή συνεκτική με ευχάριστη μυρωδιά θάλασσας. Η διάθεσή της πρέπει να γίνεται μέσα σε διάφανη συσκευασία στην οποία πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του εργαστηρίου αποφλοίωσης (ημερομηνία αποφλοίωσης, κωδικός αριθμός ΕΕ) και να συντηρούνται με πάγο.

    2. ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ (ΜΑΛΑΚΙΑ) (Σουπιές - χταπόδια - μοσχιοί - καλαμάρια - θράψαλα) μπορούν να πωλούνται νωπά ή κατεψυγμένα.

    Τα νωπά ελέγχονται καθημερινά στην Ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας από Κτηνιάτρους επιθεωρητές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσ/νίκης.

    Πρέπει η σάρκα να είναι συμπαγής και ελαστική και τα πλοκάμια- βεντούζες να είναι ανθεκτικές στο τράβηγμα και να συντηρούνται σε πάγο.

    Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται σε ψυγείο- καταψύκτη με θερμοκρασία - 18ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

    3. ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια) μπορούν να πωλούνται νωπά ή κατεψυγμένα.

    Τα νωπά, εφόσον είναι ακόμη ζωντανά, αντιδρούν στα ερεθίσματα και κινούν μάτια, κεραίες και τα πόδια. Η οσμή είναι ευχάριστη (θάλασσα), ο κεφαλοθώρακας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμος χωρίς μαύρες κηλίδες, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη διαφανής και ανθεκτική.

    Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και οι φρέσκιες γαρίδες όταν τις πιάνουμε στο χέρι πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα από αυτό.

    Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα μαλάκια.

    4. ΤΑΡΑΜΟΠΟΛΤΟΣ πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τις πληροφορίες που υπάρχουν στις ενδείξεις των τυποποιημένων τροφίμων και την αλλαγή από κάθε συνηθισμένο χαρακτηριστικό των τροφίμων (οσμή - χρώμα - σύσταση κλπ).

    5. ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές, ειδικά για το τριήμερο 12-14/03/2005, θα διενεργεί συνεχείς ελέγχους στους χώρους διάθεσης των τροφίμων ζωικής προέλευσης αλλά και σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (15:23 UTC+2)

    Παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, θα πραγματοποιηθούν δυο εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Τούμπας και της Άνω Πόλης.

    Συγκεκριμένα :

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος στις 11:00 θα παραβρεθεί στο γλέντι του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος που θα πραγματοποιηθεί στο άλσος Κρυονερίου (δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου). Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης με την συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και μαζορέτες που θα χορέψουν Αποκριάτικους και latin χορούς.

    Στις 12:00 ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

    [09] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 11 Μαρτίου 2005 (22:19 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα και ύστερα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών οι βασικοί δείκτες τιμών στις κυριότερες χρηματαγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλε η θετική ανακοίνωση της Intel για τα κέρδη τρέχοντος τριμήνου, είδηση που συμπαρέσυρε στην άνοδο τις μετοχές και άλλων εταιριών του τεχνολογικού κλάδου.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,40% και διαμορφώθηκε στις 4.982,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 0,27%, αναρριχήθηκε στις 4.049,18 μονάδες. Στις 4.360,49 μονάδες «σκαρφάλωσε» ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,53%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με οριακά κέρδη 0,02% βρέθηκε στις 3.098,99 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε οριακή πτώση 0,01%, στις 24.197,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 0,44% έκλεισε στις 5.971,92 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με απώλειες 0,12% υποχώρησε στις 372,15 μονάδες.

    Στη Wall Street, στις 21.33 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,45% και διαμορφωνόταν στις 10.802,15 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 2.044,54 μονάδες, μειωμένος κατά 0,74% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,56%, στις 1.202,45 μονάδες.

    [10] Η ΕΔΕΚ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2005 (17:03 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε επικίνδυνη και αδιέξοδη για την ελληνική κυπριακή πλευρά τη θέση του ΔΗΣΥ, ότι πρέπει να δοθούν γραπτώς οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν είναι αυτοσκοπός και πρέπει να δημιουργούν ισχυρή πιθανότητα ότι θα οδηγήσουν σε λύση, «διαφορετικά το αδιέξοδο θα γίνει ακόμη πιο βαθύ».

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν είναι αρκετό να δοθούν μονομερώς απόψεις στο Γενικό Γραμματέα. Εάν συμβεί αυτό, είπε, «θα σημαίνει ότι εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε στο Γενικό Γραμματέα επιδιαιτητικό ρόλο και ότι θα μπορούσε να αποφασίσει ότι οι προτάσεις μας είναι υπερβολικές και άρα ότι δεν μπορεί να συγκαλέσει συνομιλίες και να επιρρίψει, έτσι, την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, με στόχο να διαμορφώσει δύο προκαταρκτικές συμφωνίες. Η μία, είπε, θα αφορά τη διαδικασία και η άλλη την ουσία του προβλήματος.

    Ο κ. Ομήρου υποστήριξε ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσει ένα περίγραμμα των θέσεών της επί της ουσίας, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν αλλά και ανεξάρτητα από αυτό.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2005 (15:39 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επίσης επιστολή προς τον αποχωρούντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [12] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 12 Μαρτίου 2005 (15:35 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Μπιγκόλ στην ανατολική Τουρκία, το πρωί, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στην πόλη Καρλιοβά.

    Το χτύπημα του Εγκέλαδου αναστάτωσε τους κατοίκους, η μνήμη των οποίων επανέφερε στο προσκήνιο εικόνες από τον τραγικό σεισμό που έγινε στην επαρχία Μπιγκόλ το Μάιο του 2003, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 176 άτομα.

    [13] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΩΤΟΣ ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2005 (11:57 UTC+2)

    Η ανάγκη για επείγουσα λύση του Κυπριακού δεν είναι ανώτερη και υπέρτερη της αναγκαιότητας για ορθή λύση και δεν μπορεί στο βωμό του επείγοντος να σπεύσουμε να αποδεχθούμε μια στρεβλή διευθέτηση του Κυπριακού, με την ψευδαίσθηση ότι θα αποφύγουμε το χειρότερο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης πως ένα ''κάποιοι αρέσκονται ή βολεύονται να ισχυρίζονται ότι δεν θέλουμε λύση, εμείς δεν θα κουραστούμε να δηλώνουμε έτοιμοι για μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση, μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων'' και επανέλαβε το στόχο για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και θα κατοχυρώνει αποτελεσματικά την ασφάλεια, τα δικαιώματα και το καλύτερο μέλλον όλων ανεξαίρετα των πολιτών της.

    Αναφερόμενος στον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έφυγε πικραμένος και αδικαίωτος γιατί τα όνειρά του για μια Κύπρο ελεύθερη και ευτυχισμένη έμειναν ανεκπλήρωτα.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2005 (09:38 UTC+2)

    Η χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και οι δηλώσεις του τελευταίου για το Κυπριακό, η αύξηση στις τιμές των αγαθών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες ενόψει των εορτών, η έκκληση του Υπουργού Παιδείας να μην επιλέγουν οι μαθητές το διδασκαλικό κλάδο λόγω μεγάλου καταλόγου αδιόριστων, ο πρόσθετος φόρος στην τηλεφωνία που προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν τα οικονομικά του κράτους, καθώς και η βομβιστική επίθεση κατά του αυτοκινήτου του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κυριάκου Καλλή, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Χαστούκι από τον Γ. Εισαγγελέα'' γράφει ότι έξω φρενών είναι ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρατείνει για ακόμη ένα χρόνο την υπηρεσία του εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του ιδίου ως προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας. Αλλού γράφει ότι λεφτά, τα οποία δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, φαίνεται να υποσχέθηκε το Υπουργείο Γεωργίας στους σιτοπαραγωγούς, σύμφωνα με χθεσινή γραπτή δήλωση του Υπουργού Τίμη Ευθυμίου, στην οποία αναφέρεται ότι θα διερευνηθεί το αίτημα για απάλειψη μέρους των προστίμων που θα επιβληθούν από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Υπογραφή χωρίς αναγνώριση ζητά η Τουρκία'' γράφει ότι η αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό συνεχίζεται και προβάλλει τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση δεν θα σημαίνει αναγνώριση ''της ε/κ πλευράς'', ενώ παράλληλα μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά να κάνουν το πρώτο βήμα, καθώς όπως είπε, η Τουρκία έχει κάνει ό,τι της αναλογούσε. Αλλού γράφει ότι σε τουριστική ανάπτυξη της χερσονήσου της Καρπασίας προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, ενώ στο Ριζοκάρπασο μεγάλος αριθμός σπιτιών έχει κατεδαφιστεί.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Βασιλική τον έρωτα'' πολύ βαρύ τον πήρες... και για μισό αιώνα έζησες σαν Τ/Κ αναφέρεται στην περίπτωση μιας Ε/Κ, η οποία όταν το 1953 ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε έναν Τ/Κ, τον ακολούθησε και άλλαξε όνομα και θρησκεία. Προσθέτει ότι μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων αποκάλυψε το επτασφράγιστο μυστικό της και μαζί με τον 45χρονο γιο της Ντογάν Μουσταφά αναζητούν τους Ε/Κ συγγενείς της, απευθύνοντας έκκληση μέσω της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της Βουλής για σύσταση μόνιμης αντιπροσωπείας στην Ευρωβουλή, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν εγκρίνει το κονδύλι.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Καπέλο σαρακοστιανό'' γράφει ότι οι τιμές των σαρακοστιανών ειδών έχουν φθάσει στα ύψη το τελευταίο δεκαήμερο και αναμένεται νέα αύξηση εντός του Σαββατοκύριακου. Προσθέτει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών μιλά για εκμετάλλευση και καλεί το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να κάνει συγκρίσεις σε κάθε αγορά. Σημειώνει ότι τα είδη που καταναλώνονται κυρίως τη Δευτέρα της Καθαράς παρουσιάζουν αύξηση από 30 μέχρι και 100%. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση στους φετινούς υποψηφίους στα πανεπιστήμια να μην επιλέγουν πλέον το διδασκαλικό κλάδο, καθώς σε τέσσερα χρόνια οι αδιόριστοι στον κατάλογο θα φθάσουν τους 1.000.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Κρίση στο ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ'' γράφει ότι σε επίμονες προσπάθειες για ανάκτηση τραπεζικών μετοχών, αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών που ανήκουν στο Ταμείο Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και παραδόθηκαν για διαχείριση στην εταιρεία Supfire Group, επιδίδεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι παραδόθηκαν χθες σε ειδική τελετή στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνα Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας τα λείψανα τριών Ελλαδιτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αλλα λόγια ..... ο Ερντογάν'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός προώθησε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ το στόχο της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ζητώντας για άλλη μια φορά την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Προέδρου του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών Κυριάκου Καλλή. Σημειώνει ότι οι έρευνες της αστυνομίας για εντοπισμό του δράστη ή των δραστών στρέφονται προς υποθέσεις που δεν σχετίζονται με θέματα των δικαστηρίων.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Φόρος στη συνομιλία;'' γράφει ότι η κυβέρνηση παραδέχθηκε χθες ότι ετοίμασε προσχέδιο νόμου για επιβολή 10% επιπλέον επιβάρυνσης στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς, αλλά επέμεινε ότι το μέτρο αυτό θα υιοθετείτο μόνο εφόσον τα οικονομικά του κράτους δεν βελτιωθούν. Αλλού γράφει ότι επτά είναι οι ''υποψήφιοι'' στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα που θα διεξαχθούν τον Απρίλη και θα σηματοδοτήσουν το τέλος της εποχής του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος. Προσθέτει ότι ο επικρατέστερος για τη θέση είναι ο σημερινός λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [15] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ!

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Μόλις δύο ημέρες μετά την συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, ο Ολυμπιακός κατέκτησε την πρώτη του φετινή κούπα σε όλα τα αθλήματα.

    «Δράστης» το τμήμα βόλεϊ, το οποίο κατέκτησε το Top Teams Cup, επικρατώντας με 3-0 σετ (25-23, 25-18, 25-23) της ολλανδικής Ορτεκ Νεσελάντε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο του 1996 και πάλι στο Σ.Ε.Φ.

    Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ντούγκλα Λίμπερετς, η οποία επικράτησε με 3-2 σετ της Αλμέρε.

    [16] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-3

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Αν και ο Πανιώνιος προηγήθηκε 3-0 στο ημίχρονο μέσα στην Καλαμαριά, ωστόσο ο Απόλλωνας κατάφερε να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή, καθώς με τρία γκολ σ' ένα δεκάλεπτο ισοφάρισε σε 3-3, που ήταν και το τελικό σκορ. Για τους φιλοξενούμενους, δύο γκολ πέτυχε ο Ναλιτζής, στο 41΄ και στο 45΄ με πέναλτι και ένα ο Μέσαρος στο 14΄, ενώ για τους γηπεδούχους σκόρερ ήταν οι Σπυρόπουλος στο 76΄, Χατζί στο 79΄ και Παρμαξίδης στο 86΄.

    ΑΠΟΛΛΩΝ: Καρατζιοβαλής, Φυτανίδης, Νικολόπουλος, Ορφανός (46' Μουζαουί), Παπαδόπουλος Ν.Χ., Ουέλιγκτον (74' Σπυρόπουλος), Παππάς, Ηλιάδης, Χατζί, Παρμαξίδης, Παπαδόπουλος Ν.Α.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Εξουζίδης, Κιάσσος (82' Ντομορό), Μάκος (62' Σμίλιανιτς), Μπρέσκα (58' Μανιάτης), Μέσαρος, Γαλανόπουλος, Τσιώλης, Τζιόλης, Γουνδουλάκης, Ναλιτζής.

    [17] ΜΕΝΤ-ΑΡΗΣ 65-82

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Ο Άρης δεν συνάντησε αντίσταση από την ΜΕΝΤ στο «Ιβανώφειο», την οποία νίκησε εύκολα με 82-65, συνεχίζοντας το νικηφόρο σερί. Το παιχνίδι όμως «χάλασε» από την αποβολή των Σχορτσανίτη και Ντίξον, οι οποίοι εκνευρίστηκαν και παραλίγο να... πιαστούν στα χέρια.

    Με διάθεση να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στον Άρη, μπήκαν στο παρκέ οι παίκτες του Παρασκευά Μουρατίδη. Με εύστοχα σουτ τριών πόντων απέτρεψαν τον Άρη από το να επιβάλλει τον ρυθμό του και στη λήξη της περιόδου ακολουθούσαν από απόσταση τεσσάρων πόντων (14-18). Η δεύτερη περίοδος, όμως, ανήκε εξ ολοκλήρου στους φιλοξενούμενους. Ο Αρθουρ Τζόνσον έκανε... πάρτι στη ρακέτα των νεοφώτιστων, ενώ ο Πάντιους έβρισκε διαδρόμους να διεισδύει και ν΄ αυξάνει τους προσωπικούς του πόντους με λέι απ. Καμπερίδης, Τσέλιος και Πέιτζ ήταν οι κορυφαίοι των γηπεδούχων, αλλά η ευστοχία του Κόλινς σε σουτ από μεσαία απόσταση και οι πέντε πόντοι του νεαρού Καραποστόλου (πέτυχε το μοναδικό τρίποντο του Άρη στο α΄ μέρος) εκτόξευσαν τη διαφορά, 40-24, υπέρ του Άρη στο ημίχρονο.

    Τυπικής διαδικασίας ήταν ολόκληρο το δεύτερο μέρος. Αν και οι παίκτες του Τσαρλς Μπάρτον δεν απέδωσαν μπάσκετ αξιώσεων, εκμεταλλεύθηκαν τα πολλά λάθη της αντιπάλου τους, που απλώς ήταν λίγο περισσότερα απ' τα δικά τους. Τον αγώνα αμαύρωσε το επεισόδιο ανάμεσα στον Ντίξον της ΜΕΝΤ και τον Σχορτσιανίτη του Άρη όταν, 7.30΄΄ πριν τη λήξη, πιάστηκαν στα χέρια μετά από μονομαχία στη ρακέτα. Οι διαιτητές τους απέβαλαν άμεσα, αλλά το θέμα δεν θα φτάσει στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ, καθώς ευτυχώς γι΄ αυτούς δεν κρατήθηκαν τα δελτία τους.

    Τα δεκάλεπτα: 14-18, 24-40, 46-59, 65-82.

    ΜΕΝΤ (Παρασκευάς Μουρατίδης): Καμπερίδης 16 (2), Κέκελης 6 (1), Τσέλιος 12, Πέιτζ 16 (3), Μπίγκους 6, Ντίξον, Μπογκόγιεβιτς, Γκόλιοβιτς 9 (1).

    ΑΡΗΣ (Τσαρλς Μπάρτον): Κόλινς 18 (1), Καστλ 1, Ραϊτσεβιτς 4, Κυρίτσης 5, Τζόνσον 10, Χαριτόπουλος, Ασημακόπουλος 4, Μεσεριάκου 10 (1), Πάντιους 13, Καραποστόλου 8 (2), Στακ 9 (1), Σχορτσιανίτης.

    [18] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Π. 87-70

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη για την επίτευξη του στόχου τής οκτάδας πέτυχε ο Μακεδονικός επί του Απόλλωνα Πατρών με 87-70 στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της 20ης ημέρας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών. Εν τη απουσία του τραυματία Ντράγκαν Λουκόφσκι, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη συνέτριψαν τους Πατρινούς με πολυφωνία στην επίθεση και πάθος στην άμυνα.

    Λιαδέλης, Αργυρόπουλος και Ντέιβις ήταν οι μόνοι διασωθέντες των φιλοξενούμενων, που είδαν τον Χρήστο Χαρίση να μένει στο απόλυτο μηδέν.

    Τα δεκάλεπτα: 29-15, 54-33, 76-55, 87-70.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Καφκής 4, Παπαμακάριος 14 (4), Χαραλαμπίδης 1, Γκιζογιάννης, Χάτσον 9, Ρίματς 6 (2), Σπανούλης 16 (4), Χίζνιακ 2, Μάικλ 22, Τσάνακ 13 (2), Πέτρουλας.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Ντάρκο Ρούσο): Μπάρλος 4, Αργυρόπουλος 13 (3), Κουμπούρας 2, Γεωργαλής 4, Τσουκ 4, Πέττας 2, Λιαδέλης 16, Τσάκιτς, Ντέιβις 14, Χαρίσης, Μόρις 11.

    [19] ΠΑΟΚ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ 84-66

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Επιστροφή στις νίκες για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος επικράτησε με 84-66 του Ιωνικού ΝΦ Αμαλιάδα στο «Παλατάκι». Αν και αρχικά δυσκολεύτηκε ελαφρώς ο Δικέφαλος, τελικά με καλή άμυνα υπέταξε τη σθεναρή αντίσταση των αντιπάλων.

    Τα δεκάλεπτα: 22-15, 38-32, 60-50, 84-66.

    ΠΑΟΚ: Μπαλογιάννης 4, Κορωνίδης 7 (1), Βασιλειάδης 24 (4), Βασιλόπουλος 4, Γκαγκαλούδης 20 (2), Μαυροκεφαλίδης, Ταμίρ 7 (2), Μέι 6 (2), Νίλσεν 11 (1), Γκργκατ 8.

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ: Μπουτζινάουσκας 4, Κούρτοβιτς 7 (1), Γιαννουζάκος 12 (3), Νικολαϊδης, Μπράουν 20 (1), Μοσχοβίτης 2, Κουτρούλιας 9, Χάφναρ 10, Πασχάλης.

    [20] ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ Ο ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΣΙ

    Ρώμη, 12 Μαρτίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντελα Σέρα» πως σκοπεύει να κρατήσει την ηγεσία του κόμματος μέσα στην οικογένειά του, διορίζοντας το γιο του Ρέντσο ως διάδοχό του.

    Στη συνέντευξή του, την πρώτη εδώ και ένα χρόνο όταν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Μπόσι επισήμανε πως η πρόσφατη ομιλία του σε συγκέντρωση των οπαδών του έχοντας στο πλευρό του το γιο του ήταν «ένα σαφές μήνυμα για το ποιος θα τον διαδεχθεί».

    «Όταν θα παραδώσω την ηγεσία, φυσικά όχι τώρα, θα μείνει κάτι από μένα. Η οικογένειά μου θα παραμείνει στην υπηρεσία της Λέγκας και εγώ θα βρίσκομαι στο πλευρό της οικογένειάς μου με τις συμβουλές μου», είπε χαρακτηριστικά ο 63χρονος Ουμπέρτο Μπόσι.

    [21] Η ΧΑΜΑΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ιερουσαλήμ, 12 Μαρτίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Οι αρχηγοί της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης, Ναμπλούς, ότι αποφάσισαν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα παλαιστινιακά εδάφη στις 17 Ιουλίου.

    Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να μποϊκοτάρει τις εκλογές, όπως έκανε το 1996 στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, αλλά και φέτος, όπου επίσης αρνήθηκε να συμμετάσχει προτείνοντας υποψηφίους για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ.

    Ωστόσο, συμμετείχε στις τοπικές, δημοτικές εκλογές στη Γάζα που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο, τις οποίες κέρδισε, αφήνοντας πίσω το κίνημα της Φατάχ.

    [22] 4 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Βαγδάτη, 12 Μαρτίου 2005 (10:54 UTC+2)

    Τέσσερις ιρακινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν σήμερα συνολικά σε δύο διαφορετικά επεισόδια, το πρώτο νότια του Μπαλάντ και το δεύτερο κοντά στο Μπαίζι.

    Στην περιοχή του Νιμπάι, τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυρών και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίθεσης από θραύσματα όλμου ενώ το όχημά του καταστράφηκε.

    [23] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 11 Μαρτίου 2005 (23:58 UTC+2)

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.774,36 μονάδες, με πτώση 77,15 μονάδων (0,71%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.041,60 μονάδες, με απώλειες 18,12 μονάδων (0,88%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.200,08 μονάδες, μειωμένος κατά 9,17 μονάδες (0,76%).

    [24] ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 11 Μαρτίου 2005 (22:23 UTC+2)

    Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε απόψε το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της Βρετανικής κυβέρνησης, θέτοντας έτσι τέρμα στην σύγκρουσή της με την κυβέρνηση, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, δήλωσε ότι το κόμμα του δέχθηκε την κυβερνητική πρόταση συμβιβασμού στο θέμα.

    Χρειάστηκε βέβαια πρώτα η παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, που υποσχέθηκε ότι τα δρακόντεια μέτρα περιστολής των ατομικών ελευθεριών που εισηγείται θα επανεξετασθούν μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Νωρίτερα τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας είχαν εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα που διήρκεσε 30 ώρες:

    - με την πλειοψηφία των Εργατικών στη Βουλή των Κοινοτήτων να υπερψηφίζει τις προτάσεις,

    - το νομοσχέδιο να παραπέμπεται για επικύρωση στο Βουλή των Λόρδων,

    - και η πλειοψηφία της Αν ω Βουλής στη συνέχεια να απορρίπτει τη νομοθεσία παραπέμποντάς την πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Οι Λόρδοι επιθυμούσαν να τροποποιηθεί η νομοθεσία ιδίως όσον αφορά το βάρος αποδείξεως που απαιτείται για να επιβληθούν περιορισμοί στις ελευθερίες των υπόπτων και ζητώντας το χρονικό περιορισμό του νομοσχεδίου σε ένα χρόνο.

    Η ισχύς της παρούσας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας εκπνέει την Κυριακή, αφού προηγουμένως είχε κριθεί παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Στο μεταξύ οι δικαστικές αρχές διέταξαν την υπό όρους απελευθέρωση άλλων δύο ξένων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, μετά την αποφυλάκιση άλλων έξι ατόμων νωρίτερα.

    Το πρωί της Παρασκευής διατάχθηκε η αποφυλάκιση του Παλαιστίνιου Αμπού Κατάντα που φέρεται να είναι αντιπρόσωπος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη.

    Επίσης αποφυλακίστηκαν άλλοι πέντε άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους κρατούνταν επί τρία και πλέον χρόνια χωρίς δίκη στις βρετανικές φυλακές.

    Σε όλους τους αποφυλακισθέντες επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Οι ύποπτοι υποχρεώνονται να φορούν επ' αόριστον ένα ειδικό ηλεκτρονικό «βραχιόλι» που επιτρέπει τον εντοπισμό τους και να κατοικούν σε γνωστή διεύθυνση, ενώ απαγορεύεται να έχουν κινητό τηλέφωνο και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

    [25] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΟΥΤΟΕΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2005 (17:40 UTC+2)

    Στις 8, 9 και 10 Απριλίου 2005 ο Πολιτιστικός Οργανισμός «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ» πραγματοποιεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) μια Διεθνή Συνάντηση για τα λαουτοειδή μουσικά όργανα στην Μεσόγειο.

    Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια από τις δράσεις του έργου MediMuses, το οποίο έχει ως στόχο του την έρευνα και την ανασύσταση της κοινής μεσογειακής κληρονομιάς και είναι ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τον ευρύτερο τίτλο Euromed Heritage II.

    Κατά τη διάρκειά της 16 διακεκριμένοι δεξιοτέχνες της οικογένειας των λαουτοειδών καλούνται να παρουσιάσουν δείγματα της υψηλής τέχνης και τεχνικής τους, παραδίδοντας master classes σε σπουδαστές και εκτελεστές του οργάνου και συμμετέχοντας σε βραδινά ρεσιτάλ για το ευρύ κοινό.

    Στη Διεθνή Συνάντηση συμμετάσχουν οι:

    Ahmed El Kalai - Τυνησία -Ούτι

    Mehmet Bitmez - Τουρκία - Ούτι

    Massimo Lonardi - Ιταλία - Μεσαιωνικό Λαούτο

    Bill Badley - Ηνωμένο Βασίλειο - Αναγεννησιακό Λαούτο

    Paco Serrano - Ισπανία - Κιθάρα Φλαμένκο

    Driss El Maloumi - Μαρόκο - Ούτι

    Charbel Rouhana - Λίβανος - Ούτι

    Haig Yazdjian - Συρία - Ούτι

    Βασίλης Βέτσος - Άταστη κιθάρα

    Σωκράτης Σινόπουλος - Πολίτικο Λαούτο

    Περικλής Παπαπετρόπουλος - Πολίτικο Λαούτο

    Χρήστος Τσιαμούλης - Ούτι

    Γιώργης Ξυλούρης - Λαούτο

    Δημήτρης Μυστακίδης - Λαούτο

    Βασίλης Τζωρτζίνης - Ούτι

    Κυριάκος Καλαϊτζίδης - Ούτι

    Το πρόγραμμα των Διεθνών Συναντήσεων πλαισιώνεται από διαλέξεις για την ιστορική και καλλιτεχνική εξέλιξη του οργάνου από μουσικολόγους, ερευνητές και κατασκευαστές οργάνων (Δρ. Θωμάς Αποστολόπουλος -Τα λαουτοειδή στην ελληνική μουσική παράδοση, Kamel Ferjani - Φλαμένκο επιρροές στο ούτι του Αραβικού κόσμου, Dr. Walter Feldman - Αλλαγές στην οικογένεια των λαουτοειδών στην Οθωμανική μουσική (1400-1920), Dr. Saifallah Ben Abderazak - Τα λαουτοειδή στον Αραβικό κόσμο και οι τοπικές ιδιαιτερότητες, Stephen Gottlieb - Μια σύντομη ιστορία των λαουτοειδών στην Ευρώπη, από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα.).

    Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για το Χρήστο Ζώτο, και τον μεγάλο Τυνήσιο ουτίστα Ahmed El Kalai.

    Πληροφορίες για το master class και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν από το «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ» (Παύλου Μελά 21, Θεσσαλονίκη 54622, τηλ. 2310 253285/6).

    [26] "ΑΡΩΜΑ" ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2005 (23:46 UTC+2)

    Ένα σόου που γίνεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό Καρναβάλι ετοίμασαν οι διοργανωτές του 17ου Καρναβαλιού Κρύας Βρύσης. Οκτώ ανατολίτισσες χορεύτριες με ανατολίτες χορευτές και δερβίση από τους -2 βαθμούς κελσίου εκτόξευσαν την θερμοκρασία στο κόκκινο.

    Οι πάνω από 600 θεατές απόλαυσαν ένα καταπληκτικό θέαμα από την Ανατολή που σε συνδυασμό με τα δεκάδες πυροτεχνήματα δημιούργησαν ένα διαφορετικό σκηνικό από τα άλλα καρναβάλι.

    Οι διοργανωτές δηλώνουν πανέτοιμοι για την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων που θα γίνει την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 2:00 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης με πάνω από 35 άρματα και 1500 καρναβαλιστές.

    [27] Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2005 (23:24 UTC+2)

    Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2005, στις 8 το βράδυ, στη Βέροια (cafι bar ΑΥΛΗ Κάμελοτ), ο Νίκος Πορτοκάλογλου παρουσιάζει το βιβλίο του «Εδώ είναι το ταξίδι», εκδόσεις «Ιανός».

    Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Βεροιώτης μουσικός Κώστας Γεωργίου. Θα πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση ο Κώστας Μπραβάκης με την παρέα του.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

    Όλοι οι στίχοι του τραγουδοποιού, που έχουν γραφτεί από το 1976 μέχρι σήμερα, αλλά και κείμενα, συνεντεύξεις και φωτογραφίες που μάς θυμίζουν όλο αυτό το «ταξίδι» του.

    Ο Νίκος Πορτοκάλογλου σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου: «Ελπίζω διαβάζοντας αυτούς τους στίχους να μη σας λείψει η μουσική -ν΄ αντέξουν δηλαδή τη μοναξιά τους- μα αν σας λείψει σιγομουρμουρίστε την. Αν πάλι δεν τη θυμάστε, βάλτε μια καινούρια, δική σας. Καλή ανάγνωση».

    Το βιβλίο «Εδώ είναι το ταξίδι» κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, μια απλή και μια συλλεκτική (σε 1.000 αντίτυπα αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη).

    Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Ιανός ο Μελωδός».

    Ο Νίκος Πορτοκάλογλου γεννήθηκε στο Βόλο το 1957 και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Έκανε έξι δίσκους με τους «Φατμέ» και οκτώ δίσκους μόνος του. Έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς και έχει κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

    [28] ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΚΑΡΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

    Πειραιάς, 11 Μαρτίου 2005 (23:11 UTC+2)

    «Η Ανταρσία της Λήθης», η έκθεση με τις τελευταίες εικαστικές δημιουργίες της Σοφίας Αγγέλη και της Νάσιας Παπανικολάου, οι οποίες εμπνεύστηκαν από εικόνες της θάλασσας και το ταξίδι τους στο χρόνο και τη μνήμη, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα τέχνης «Φλωράκη», παρευρέθησαν προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάμεσά τους, ο ιστορικός Τέχνης, Λεόντιος Πετμεζάς, ο οποίος παρουσίασε μια θεωρητική προσέγγιση στο έργο των δύο δημιουργών, ο αντινομάρχης Πειραιά κ. Αλεξανδρίδης και ο Δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκος.

    Στις δύο καλλιτέχνιδες απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι από τον Πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, Ιωάννη Μαρωνίτη, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Τα έργα των δύο ζωγράφων καταφέρνουν να συνδυάσουν την αέναη υπόσταση της θάλασσας με το εφήμερο της θνητής μας φύσης και των έργων της, αιχμαλωτίζοντας εικόνες, με τρόπο που μετατρέπει τη φθορά της λήθης σε καλλιτεχνική δημιουργία - ύμνο στην ανθρώπινη μνήμη».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 March 2005 - 19:13:47 UTC