Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] IΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΠΡΟΤΑΣΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [08] ΣΟΥ ΝΙΝΤΕΡΕΡ: "ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ κ. ΜΠΟΥΣ, ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
  • [09] Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ
  • [10] ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [12] ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ Ο ΧΡ.ΦΩΛΙΑΣ
  • [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ TEE ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
  • [14] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΑΝ ΣΤΗΝ 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ
  • [16] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [17] ΑΛΒΑΝΙΑ: 550 ΑΤΟΜΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΤΑΝΤΑΡΤ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΙ
  • [19] ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ
  • [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [21] ΠΑΟΚ: ΠΡΟΠΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΜΕΓΚΑΧΕΝΤ
  • [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2006
  • [23] ΜΠΑΡΜΠΟΥΔΗΣ: ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΣΜΟ
  • [24] ΜΟΣΧΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΝΕΑΡΟΥ ΑΝΔΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝ ΠΤΗΣΕΙ
  • [25] ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [26] "ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ" ΟΜΙΛΙΑ ΡΑΪΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [27] ΡΩΣΙΑ: ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ "ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ" ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΟΦ 24 ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ
  • [28] ΙΣΡΑΗΛ: ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΜΟΡΝΤΕΧΑΪ ΒΑΝΟΥΝΟΥ
  • [29] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [30] 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • [31] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
  • [32] ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

  • [01] IΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (15:09 UTC+2)

    Να ληφθούν ειδικά μέτρα για τη μείωση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη και να σταματήσει η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, ζήτησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΕΚΘ.

    Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είπαν "όχι" στη λιτότητα και στις περιοριστικές πολιτικές και απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, της ΕΔΟΘ Γιώργος Αναγνώστου, ο Παύλος Αρβανιτίδης ως εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και ο Νίκος Παυλίδης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ. Στις ομιλίες τους επισήμαναν ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες των εργαζομένων, ενώ τόνισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα προασπίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις κατασκευαστικές εταιρίες, στην κλωστοϋφαντουργία και σε επιχειρήσεις όπως η ΕΛΒΟ, η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ κ.α., ενώ κατήγγειλαν τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις ποπυ έχει προσλάβει η ακρίβεια.

    Οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ χαρακτήρισαν ικανοποιητική τη συμμετοχή στην απεργία ή τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Μετά τη συγκέντωση στο ΕΚΘ ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Bρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2005 (15:42 UTC+2)

    Το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η στρατηγική της Λισσαβόνας, τα θέματα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

    Σχετικά με το Δ΄ ΚΠΣ ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη στρατηγική της Λισσαβόνας είπε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθερότητας ενώ αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει ότι προτίθεται να προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Η Ελλάδα υποστηρίζει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΚΠΣ. Θεωρεί ότι είναι μια ισορροπημένη πρόταση., Η Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουν υποστήριξε το κόστος της διεύρυνσης, έφερε κάθε πολιτική υποστήριξη στην έννοια της διεύρυνσης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι το κόστος θα πρέπει να καταβληθεί με σωστό τρόπο έτσι ώστε να προαχθεί η οικονομική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον. Αυτό υποστηρίζει όλους τους κοινούς στόχους της ΕΕ και βεβαίως θεωρούμε ότι είναι επείγον να βρεθεί μια πλήρης συμφωνία. Διαβεβαίωσα τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειές του να κλείσει το θέμα πριν το τέλος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας» ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Για τα θέματα της στρατηγικής της Λισσαβόνας είπε: «Συμφωνήσαμε ότι ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα δεν είναι επαρκές, ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν περαιτέρω και θα επιτείνουν τις προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική σταθερότητα την υπόθεση της ανάπτυξης και τη βελτίωση των όρων της εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη χώρα μας. Συζητήσαμε για τα θέματα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ελλάδα καλωσορίζει την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί. Θέλουμε να διατηρηθεί το Σύμφωνο θεωρώντας ότι όντως κάποιες διατάξεις του συμφώνου είναι πολύ άκαμπτες και δεν επιτρέπουν τις σωστές προσαρμογές στα κράτη μέλη».

    Σχετικά με τα θέματα των σχέσεων Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και Τουρκίας ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «έχει έλθει η στιγμή πλέον για την Τουρκία να αποδείξει ότι προτίθεται να προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο». «Ευελπιστούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση τάχιστα θα λάβει όλες τις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και βάσει του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας που συνυπέγραψε» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του βασικού μετόχου πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για πρόβλημα στο άρθρο 14,9 του Συντάγματος. Μιλούν δε για ενδεχόμενο διαβουλεύσεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Πρωθυπουργό κ. Γιούνκερ για τη θερμή του φιλοξενία, καθώς και για αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία που είχαμε προκειμένου να συζητήσουμε μια σειρά από κρίσιμα και επίκαιρα θέματα.

    Γνωρίζετε όλοι τη σημασία της ατζέντας της τρέχουσας Προεδρίας. Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις θέσεις μας σε όλα αυτά τα ζητήματα. Επίσης τον συνεχάρην για την μέχρι τώρα εξαιρετική δουλειά της Προεδρίας και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία στους προσεχείς μήνες.

    Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας κάποια πράγματα για τις Οικονομικές Προοπτικές. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής. Θεωρούμε ότι είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη θέση. Η Ελλάδα υπήρξε θερμός υποστηρικτής της πρόσφατης διεύρυνσης. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι το κόστος της διεύρυνσης θα πρέπει να μοιραστεί κατά ένα δίκαιο και ισόρροπο τρόπο μεταξύ όλων των κρατών μελών.

    Η πρόταση της Επιτροπής εγγυάται την επιτυχία της διεύρυνσης, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη συνοχή καθώς επίσης και την ανταγωνιστικότητα εντός της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, διασφαλίζει την προώθηση των κοινών στόχων της Ένωσης. Πιστεύουμε ότι επείγει να έρθουμε σε συμφωνία και διαβεβαίωσα τον Πρωθυπουργό κ. Γιούνκερ ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή μας στην προσπάθειά του να συναφθεί αυτή ως το τέλος της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας.

    Είχαμε επίσης την ευκαιρία με τον Πρωθυπουργό κ. Γιούνκερ να συζητήσουμε την πρόοδο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Και οι δύο συμφωνούμε ότι όσα πετύχαμε μέχρι τώρα δεν είναι επαρκή και υπολείπονται πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Τον ενημέρωσα σχετικά με τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η προσοχή μας θα εστιαστεί στη δημοσιονομική σταθερότητα, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην ήπια προσαρμογή καθώς και στη βελτίωση της παιδείας και της εκπαίδευσης.

    Ένα ακόμα κύριο θέμα των συνομιλιών μας ήταν η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ελλάδα καλωσορίζει αυτήν την πρωτοβουλία. Βέβαια, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο σεβασμό του πλαισίου του Συμφώνου και των σχετικών αποφάσεων. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ορισμένοι κανονισμοί του Συμφώνου είναι ιδιαίτερα αυστηροί και δεν διευκολύνουν την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών - μελών.

    Επίσης αναφερθήκαμε στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω ότι τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα, ότι μπορεί και σκοπεύει πραγματικά να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Περιμένουμε από την Τουρκική Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις, όπως έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανάμεσα στα άλλα την έγκαιρη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από δύο μέρες βιώσαμε την εμπειρία συνεχών και έντονων παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο και μια πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Επειδή το θέμα μοιάζει, των παραβιάσεων με το θέμα της τρομοκρατίας, ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γνωρίζετε ότι έχουμε δεσμευθεί να εξομαλύνουμε πλήρως τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Προφανώς δεν είναι εύκολος ο δρόμος για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Υπάρχουν πολλά εμπόδια, το κλίμα είναι πολύ καλύτερο. Γνωρίζετε ότι υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Τουρκίας εδώ και καιρό, διότι περιμένουμε ότι μια εξευρωπαϊσμένη Τουρκία θα είναι ένας πολύ περισσότερο συμβατός γείτονας για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες.

    Τώρα, ως προς την ουσία του ερωτήματος που κάνατε, είναι αληθές ότι η Τουρκία έχοντας πάρει το πράσινο φως για την Ευρωπαϊκή της πορεία, πρέπει να αποδείξει βήμα προς βήμα ότι όντως προσαρμόζεται, αφομοιώνει και υιοθετεί τους Ευρωπαϊκούς όρους συμπεριφοράς, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό αφορά στα Ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων και, φυσικά, στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο Εξωτερικό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δεχθείτε τον Πρωθυπουργό, κύριο Ερντογάν, την Δευτέρα στις Βρυξέλες. Ο κύριος Ερντογάν μας είπε ότι αναμένει από τον κύριο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο της Κύπρου, τον φίλο του κύριο Καραμανλή, να διευκρινίσουν τις θέσεις τους. Ποια είναι η δική σας θέση; Μπορεί να επέλθει μια αποδεκτή λύση αν γίνουν κάποιες αλλαγές;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ξεκινήσω λέγοντάς σας δύο βασικές αρχές: Πρώτον, όλοι μας, και η Ελληνική Κυβέρνηση και η Κυπριακή Κυβέρνηση έχουμε δεσμευθεί για την επανενοποίηση της νήσου. Βεβαίως, είναι θέμα προτεραιοτήτων της Κυπριακής Κυβέρνησης να διευκρινίσει τα σημεία εκείνα του Σχεδίου Ανάν στα οποία θα επιθυμούσε να γίνουν τροποποιήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί και υπάρχει αναμφίβολα μια καλή προσωπική σχέση. Νομίζω ότι αυτό είναι υποβοηθητικό, αλλά δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πλήρως σε θέματα όπως αυτό που μνημονεύσατε. Από την άλλη πλευρά, αυτός δεν είναι λόγος για να μην συζητούμε με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μιας γειτονικής χώρας.

    [03] ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (08:30 UTC+2)

    H ευρωβουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκλέχθηκε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Η κα Ξενογιαννακοπούλου, συγκέντρωσε ποσοστό 81,4% των ψηφισάντων σημειώνοντας απώλειες μόλις 18,6% έναντι απωλειών που στις προηγούμενες εκλογές για ανάδειξη γραμματέα που κυμάνθηκαν από το 25-35%. Στην εκλογή για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ψηφίσαν 280 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έναντι 288 μελών που απαρτίζουν το όργανο. Σαρανταοκτώ ψηφοδέλτια ήταν λευκά και τέσσερα άκυρα.

    Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η κα Ξενογιαννακοπούλου εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1980. Από το 1986 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, ως επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και ως αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του τότε έλληνα επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή. Την περίοδο 2000-2001, διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και από το 2002 μέχρι το 2004, γενική γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Στις 13 Ιουνίου του 2004, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και μία ημέρα μετά, εξελέγη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου

    Εκπλήξεις έκρυβε το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς τρία από τα είκοσι στελέχη που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου και στη θέση τους εξελέγησαν τρία από τα στελέχη που αυτοπροτάθηκαν.

    Από την πρόταση του κ. Παπανδρέου δεν εξελέγησαν οι Σταύρος Λαμπρινίδης, Πωλίνα Λάμψα και Θάνος Μωραίτης, ο οποίος έχασε την εκλογή λόγω ποσόστωσης. Τη θέση του κατέλαβε η Μαρία Δαμανάκη που εξελέγη με την ποσόστωση. Με ποσόστωση , αλλά με περισσότερες ψήφους από την κ. Δαμανάκη εξελέγησαν και οι Άντζελα Γκερέκου, Νόρα Κατσέλη και Μαριλένα Κοπά. «Θύματα» της ποσόστωσης ήταν επίσης οι Αντώνης Κοτσακάς και Παντελής Οικονόμου.

    Από τα στελέχη που αυτοπροτάθηκαν εξελέγησαν οι Νόρα Κατσέλη, Πάρις Κουκουλόπουλος και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

    Πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη πείρα, είναι παράδοση στο Κίνημα να σπάει η επίσημη γραμμή όταν υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες και να εκλέγονται τρία ή τέσσερα στελέχη εκτός γραμμής.

    Στις πρώτες θέσεις εξελέγησαν (με σειρά εκλογής) οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Θόδωρος Πάγκαλος, Θανάσης Τσούρας, Νίκος Αθανασάκης, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (πρώτος εκτός γραμμής).

    Ακολούθησαν: Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Φασούλας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Μαριλένα Κοππά, Νόρα Κατσέλη, ΄Αντζελα Γκερέκου και Μαρία Δαμανάκη.

    [04] ΠΡΟΤΑΣΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαβίβασε πριν από ενάμιση μήνα περίπου στα Ηνωμένα Έθνη την ετοιμότητά της να εμπλακεί σε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι είτε αυτό ονομάζεται δήλωση ετοιμότητας είτε πρόταση, είναι το ίδιο πράγμα.

    Αναφερόμενος νωρίτερα στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εξήγησε πως ''είναι η πρόταση που κάναμε στο Γενικό Γραμματέα να αρχίσει νέα πρωτοβουλία, η οποία διαβιβάστηκε μέσω του Πρέσβη μας στα Ηνωμένα Έθνη''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [05] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Ομιλία με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο κ. Βουλγαράκης παρέστη στη συνάντηση ως κεντρικός ομιλητής, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Δεν νομίζω ότι τίθεται σε αμφιβολία η αναγκαιότητα της καταπολέμησης του φαινομένου της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αντίθετα, πολλά ερωτήματα εγείρει ο τρόπος καταπολέμησης των φαινομένων αυτών. Μάλιστα, τα ερωτήματα αυτά απασχολούν ιδιαίτερα τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, οι οποίες βρίσκονται απέναντι σε ένα τραγικό δίλημμα: Να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας, του σεβασμού δηλ. των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας (οπότε στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αναποτελεσματική) ή να προβούν σε μια δραστική πάταξή της, ενεργώντας όμως τότε αντιδημοκρατικά; Ο φόβος μας και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι το θύμα θα είναι τελικά η Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε:

    «Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για μια επιτυχή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε εθνικό επίπεδο, χρειάζεται μια δέσμη νομικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μέτρων, στη βάση των ακόλουθων παραμέτρων:

    καθορισμός ενός σαφούς εννοιολογικού πλαισίου της τρομοκρατίας και των βασικών της μορφών, αναγνώριση και οριοθέτηση της διασύνδεσης της τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα, προσαρμογή του εσωτερικού νομικού πλαισίου με βάση τόσο τις διεθνείς δεσμεύσεις, όσο και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων εθνικών αρχών και υπηρεσιών στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και υποδομών, ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών στους τομείς της επιβολής του νόμου, των δικαστικών αρχών και των αρχών οικονομικού εγκλήματος, ανάπτυξη εθνικών σχεδίων επικοινωνιακής διαχείρισης και χειρισμού Μ.Μ.Ε. σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, δημιουργία εθνικών μηχανισμών αλληλεγγύης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με δυνατότητα συνδρομής ξένων κρατών σε περιπτώσεις χειρισμού κρίσιμων περιστατικών.

    »Τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη πρέπει να στοχεύουν τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ειδικότερα, τα μέτρα πρέπει να αποβλέπουν κυρίως:

    στη δημιουργία και ενδυνάμωση των κατάλληλων θεσμών και διαδικασιών, στην αποκοπή των τρομοκρατικών ή εγκληματικών οργανώσεων από χρηματοδοτικές πηγές, στην προστασία των κρίσιμης σημασίας υποδομών, στην προστασία των μεταφορών, στην αύξηση της ετοιμότητας ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε τρομοκρατικά περιστατικά και στην αναζήτηση αμοιβαίας συνεργασίας και αμφίδρομης ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

    »Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, δικαστικών και οικονομικών αρχών, πολιτικής προστασίας και υγείας είναι καθοριστικής σημασίας.

    · Εξίσου σημαντική αποδεικνύεται σε περιπτώσεις τρομοκρατικών απειλών και η συνεργασία και η επικοινωνία των εθνικών αρχών με τους πολίτες. Η έλλειψη επικοινωνίας και αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών καταλήγει συνήθως σε πανικό ή μαζική υστερία. Αντίθετα, η έγκαιρη ενημέρωση περιορίζει τις συνέπειες και τις απώλειες μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Σωστή επικοινωνία σημαίνει άριστη συνεργασία των αρμοδίων αρχών με τα Μ.Μ.Ε.

    · Η Ελλάδα με αυξημένη ευθύνη απέναντι στους εταίρους της και σεβόμενη τις διεθνείς της υποχρεώσεις συνεισφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια των αρμοδίων φορέων σε διεθνές, περιφερειακό και διμερές επίπεδο.

    »Ήδη πριν την 11η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα τροποποίησε τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα και προβλέπει την πρόληψη και καταστολή, τόσο της τρομοκρατίας, όσο και του οργανωμένου εγκλήματος.

    »Επίσης, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, ενώ έχει υπογράψει και τις 12 συνολικά Διεθνείς Συνθήκες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    »Πέραν της στενής συνεργασίας και των διαφόρων πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντική είναι και η ένταση της συνεργασίας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Αδριατικής και Ιονίου, οργανώνοντας κανάλια επικοινωνίας για γρήγορη ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών παράνομων δραστηριοτήτων.

    »Επίσης, η Ελλάδα έχει υπογράψει μέχρι σήμερα 21 διμερείς συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας με διάφορα κράτη.

    »Τέλος, το γεγονός ότι διοργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορούμε να αποτελέσουμε πυρήνα συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτών και κυρίως χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος των βασικών ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στο θέμα της παγκοσμιοποίησης τονίζοντας τα εξής:

    «Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι οπαδοί της Δημοκρατίας, των ελευθέρων συναλλαγών και της διεθνούς συνεργασίας θα είναι περισσότερο κερδισμένοι και ενισχυμένοι. Όσο όμως ισχυρότεροι γίνονται, τόσο σφοδρότερη θα είναι και η αντίδραση από όλους εκείνους που θα ζημιώνονται από την παγκοσμιοποίηση, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί, όπως η ίδια η λέξη σημαίνει, για όλο τον κόσμο. Αν αυτό δεν συμβεί, οι ισχυροί της γης θα ευθύνονται για την όποια 'δαιμονοποίηση' των λαών και των όποιων θρησκειών. Στην περίπτωση αυτή θα βιώσουμε πρωτόγνωρα προβλήματα ασφαλείας. Έτσι, άλυτα προβλήματα μακρινών περιοχών, θα αποτελέσουν σύντομα εσωτερικά προβλήματα των χωρών της. Γι΄ αυτό, προβλήματα μειονοτήτων, υπανάπτυξης, φτώχειας, υγείας, ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά. πρέπει να αντιμετωπισθούν με σύνεση, διορατικότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Η Ελλάδα πιστεύει εργάζεται για την πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό η στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι παραβάσεις και παραβιάσεις συνιστούν εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την παραπάνω δήλωσε κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ για κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η επίσκεψη θα γίνει τον Απρίλιο, ενώ θα υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών.

    Πιθανότατα η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 12 και 13 του μηνός. Στη συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιουλ θα συζητηθεί όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων.

    Εξάλλου, στις 21 Μαρτίου, ο κ. Μολυβιάτης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατόπιν στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αμέσως μετά από τις Βρυξέλλες θα αναχωρήσει για την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Χάντλεϊ.

    [08] ΣΟΥ ΝΙΝΤΕΡΕΡ: "ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ κ. ΜΠΟΥΣ, ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ"

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Η Σου Νίντερερ, μάνα Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο του Ιράκ, θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στο Πανελλαδικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο, 19 Μάρτη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα και οργανώνουν η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΤΕΔΚΝΑ, φοιτητές και μαθητές. Το μήνυμά της είναι συγκλονιστικό και απλό: «Σκοτώσατε το γιο μου κ. Μπους, ώρα να φύγετε επιτέλους από το Ιράκ». Οι διαδηλωτές απαιτούν να φύγουν τώρα όλα τα στρατεύματα κατοχής, καμιά ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Ιράκ, όχι νέους πολέμους σε Ιράν και Συρία.

    Καλλιτέχνες, όπως ο Χρήστος Θηβαίος, ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα κρουστών «ΗΧΟΔΡΑΣΗ», ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Τζώνυ Βαβούρας, οι BATUCA, θα πλαισιώσουν με την συναυλία στο Σύνταγμα τις αντιπολεμικές φωνές.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «διαδηλωτές με την υποστήριξη Εργατικών Κέντρων και τμημάτων της ΑΔΕΔΥ ναύλωσαν πούλμαν, τρένα και καράβια και έρχονται μαζικά στην Αθήνα από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Καλαμάτα και πολλές άλλες πόλεις».

    Μαθητές και μαθήτριες από εκατοντάδες σχολεία αναμένεται να πάρουν μέρος στην

    διαδήλωση. Ήδη, η ΟΛΜΕ απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων στο συλλαλητήριο.

    Φοιτητές από τη σχολή Καλών Τεχνών, ηθοποιοί δρόμου και ακτιβιστές ετοιμάζουν χάπενινγκ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και θα καταλήξει η πορεία των διαδηλωτών.

    «Την ίδια μέρα ολόκληρος ο Πλανήτης θα συγκλονίζεται από το μεγαλύτερο κύμα

    συντονισμένων αντιπολεμικών διαδηλώσεων μετά την κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ δύο χρόνια πριν. Σε πάνω από 70 χώρες αναμένεται να γίνουν διαδηλώσεις. Στις ΗΠΑ ετοιμάζεται ένα πρωτοφανές κύμα εκδηλώσεων σε 400 πόλεις με πολιορκίες

    στρατολογικών γραφείων και στρατιωτικών βάσεων αλλά και μαζικών διαδηλώσεων. Στο Λονδίνο αναμένεται μια τεράστια διαδήλωση. Το ίδιο και στη Ρώμη όπου ο Μπερλουσκόνι τα έχει χαμένα: την μία μέρα ανακοινώνει απόσυρση στρατευμάτων και την άλλη τον διορθώνει ο Μπους, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει.

    »Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, που στηρίχτηκε σε ψέματα για δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε το Ιράκ, η αντίθεση στον πόλεμο μεγαλώνει διαρκώς. Με αυτές τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις το αντιπολεμικό κίνημα κλιμακώνει την δράση του, συνεργάζεται με τις οικογένειες στρατιωτών ενάντια στον πόλεμο στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, απαιτεί να σταματήσει ΤΩΡΑ η κατοχή του Ιράκ χωρίς όρους», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Η Ελλάδα με αποφασιστικότητα και συνέπεια ακολουθεί μια εποικοδομητική πολιτική στο θέμα της ονομασία της πΓΔΜ, προκρίνοντας την ανάγκη ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου για τη διευθέτηση του προβλήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε, αυτό κατέστη σαφές και από τις επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη στις ΗΠΑ.

    «Είναι πεποίθησή μας ότι η άρση αυτής της εκκρεμότητας θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε περιφερειακό. Βέβαια, επίσης βοηθάει, αίρει εμπόδια, στην πορεία εξέλιξης της προοπτικής της γειτονικής χώρας προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Εμείς πιστεύουμε ότι αν η εκκρεμότης αυτή αρθεί, θα υπάρξουν πολλαπλά όπως σας είπα θετικά αποτελέσματα. Θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι θα είναι κερδισμένοι», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    «Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων παραμένει αγκυλωμένη και εγκλωβισμένη σε θέσεις και ρητορική αδιαλλαξίας, που όσο διατηρούνται, θα εμποδίζουν την μετάβαση σ' αυτό το θετικό περιβάλλον που μόλις σας περιέγραψα, στο διμερές, περιφερειακό αλλά και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας», σημείωσε.

    «Εμμένοντας σε αυτές τις θέσεις η κυβέρνηση των Σκοπίων φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που της περιέρχονται όλο τον τελευταίο καιρό από τις Βρυξέλλες, από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και από αλλού», κατέληξε.

    [10] ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 17 Μαρτίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Μικρές μεταβολές σημείωσαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις ηγέτιδες αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης. Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,31% και διαμορφώθηκε στις 4.922,10 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με κέρδη 0,16% ανήλθε στις 4.315,92 μονάδες, ενώ στις 4.032,07 μονάδες βρέθηκε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, ενισχυμένος κατά 0,32%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με οριακές απώλειες 0,01% έκλεισε στις 3.075,89 μονάδες, στο Μιλάνο ο Mibtel σημείωσε κέρδη 0,12% στις 24.140,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με απώλειες 0,26% διαμορφώθηκε στις 5.929,05 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,01 μονάδα, έκλεισε στις 368,36 μονάδες.

    Στη Wall Street, στις 19.46 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,10% και διαμορφωνόταν στις 10.644,17 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ανερχόταν στις 2.021,76 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,30% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,32%, στις 1.191,86 μονάδες.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Στην πρωτοβουλία που ανέλαβε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση χαρτονομισμάτων ενός και δύο ευρώ και τα οφέλη από την κυκλοφορία τους αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο αρμόδιος για θέματα καταναλωτή επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρκος Κυπριανού, καθώς και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Αθανάσιος Σκορδάς.

    Ο κ. Σιούφας ζήτησε από τον κ. Κυπριανού να στηρίξει την πρωτοβουλία για την έκδοση χαρτονομισμάτων ενός και δύο ευρώ, ώστε να πειστούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ECOFIN, τονίζοντας ότι «ο πολίτης διαφορετικά αντιλαμβάνεται την αξία του νομίσματος με το κέρμα και διαφορετικά καταλαβαίνει την αξία του χαρτονομίσματος».

    «Εργαζόμαστε για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του πολίτη καταναλωτή, του ενεργού πολίτη καταναλωτή», επισήμανε ο κ. Σιούφας προσθέτοντας ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά αγρυπνούμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ότι θέλουμε τη συνεργασία όλων, ζητούμε τη συμβολή των επιχειρήσεων, των καταναλωτικών οργανώσεων, των φορέων και εκπροσώπων των παραγωγικών και κοινωνικών εταίρων, για την προστασία των εισοδημάτων των πολιτών, την ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης»

    Σχετικά με την τοποθέτηση χρονομετρητών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή αφορά την περίοδο 15 Ιουνίου - 30 Ιουλίου και σε μεγάλους βιομηχανικούς, εμπορικούς και αστικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. «Η εισαγωγή των χρονομετρητών δεν αφορά το ελληνικό νοικοκυριό», είπε, προσθέτοντας ότι η σπατάλη στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει κόστος και το κόστος αυτό θα το πληρώνουν εκείνοι που σπαταλούν και όχι όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στην περίπτωση που θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας θα υπάρξουν οφέλη για εκείνους που θα έχουν μειωμένη κατανάλωση.

    Ο καταναλωτής είναι ο αποδέκτης όλων των ενεργειών οποιασδήποτε κυβέρνησης και ο καταναλωτής στην παρούσα κυβέρνηση έχει προτεραιότητα εξαιρετικά υψηλή είτε αφορά θέματα προστασίας της υγείας είτε αφορά θέματα πολιτικής που έχει σχέση με τις τιμές είτε είναι θέμα προστασίας από επικίνδυνα προϊόντα, επισήμανε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

    Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Κυπριανού, Σιούφας, Παπαθανασίου και Σκορδάς για θέματα συνεργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τον επίτροπο για τον καταναλωτή.

    [12] ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ Ο ΧΡ.ΦΩΛΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Στις δυνατότητες που προσφέρει στις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Το νέο θεσμικό πλαίσιο Ενίσχυσης των Ιδιωτικών επενδύσεων- Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ)

    Με τις διατάξεις του νέου νόμου, τόνισε ο κ.Φώλιας, το κράτος αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία ως αρωγός και όχι ως χειραγωγός των επενδυτικών πρωτοβουλιών, διευκρινίζοντας ότι με το νέο νόμο το 70% των ενισχύσεων κατευθύνεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για πρώτη φορά εξαντλούνται τα ανώτατα όρια των ενισχύσεων, ενώ καταργείται η διάκριση ανάμεσα σε παλαιές και νέες επιχειρήσεις και καθορίζεται ως μέγιστο ύψος ενίσχυσης το 55% με δυνατότητα προσθετής ενίσχυσης για τις Μ.Μ.Ε.

    Επίσης, πρόσθεσε ο υφυπουργός, μειώνεται το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής από 40% στο 25% ενώ μειώνεται και το ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου στις 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    «Στο νέο νόμο διευρύνονται πλέον οι επιλέξιμες επενδυτικές δραστηριότητες, εντάσσονται σε αυτόν και εμπορικές δραστηριότητες, ενώ μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την έγκριση του προτεινομένου επενδυτικού σχεδίου, σε δυο μήνες από την ημερομηνία υποβολής του. Τέλος, επιταχύνεται η καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων, ενώ διευρύνεται και η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων», σημείωσε ο κ.Φώλιας.

    «Βασικό στοιχείο του νέου νόμου είναι η μέριμνα για την αντικειμενικοποίηση» κατέληξε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι «η διαφάνεια και η σημαντική συντόμευση των διαδικασιών σε όλα τα στάδια (αξιολόγηση, έγκριση, έλεγχο, υλοποίηση και καταβολή ενίσχυσης) όχι μόνο δημιουργούν νέες αντιλήψεις αλλά και βοηθούν καταλυτικά για να επιτευχθεί η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα».

    [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ TEE ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (18:19 UTC+2)

    Μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα συζητηθούν στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές- Νέα δεδομένα και προοπτικές» που διοργανώνει αύριο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ- Βίλα Καζούλη, Κηφισιά).

    Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, στις στρατηγικές αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε συγκεκριμένους ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το όζον και οι υδρογονάνθρακες, καθώς και στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

    Στη δεύτερη ενότητα θα εξετασθούν οι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα της ατμόσφαιρας με αναφορά στα τεχνικά και θεσμικά μέτρα στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας, της κεντρικής θέρμανσης και των παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, κυρίως στον τομέα του πρασίνου, ως παράγοντα απορρύπανσης και βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

    [14] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΑΝ ΣΤΗΝ 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Τα ποσοστά των υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης που συμμετείχαν στη σημερινή τετράωρη στάση εργασίας είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα εξής:

    -11,49% στην Κεντρική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (μόνιμοι 10,48% και αορίστου χρόνου 16,12%)

    -7% στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας

    -2% στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

    -Για τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή δεν υπάρχουν στοιχεία, διότι το κτίριο της Πλατείας Κάνιγγος τελούσε υπό κατάληψη.

    [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ

    Τίρανα, 17 Μαρτίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Εντατικές έρευνες στο Αργυρόκαστρο, την Αυλώνα και τα Τίρανα διεξάγουν οι Αλβανοί αστυνομικοί προκειμένου να «ξεσκεπάσουν» το κύκλωμα που κρύβεται πίσω από τον 40χρονο Εθέμ Ντανάι, ο οποίος προσπάθησε να περάσει παράνομα στην Ελλάδα 1.146 κιλά μαριχουάνα, αλλά έγινε αντιληπτός από τελωνειακούς της Κακαβιάς, οι οποίοι και κατέσχεσαν το παράνομο φορτίο.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργυροκάστρου, ο διοικητής Νούρι Λοτσάι, δήλωσε ότι μετά από έρευνες αστυνομικών της Αυλώνας στο σπίτι του Ντανάι βρέθηκαν ακόμη 14 κιλά μαριχουάνα, ενώ έρευνες για την αποκάλυψη του κυκλώματος διεξάγονται τόσο στο Αργυρόκαστρο και την Αυλώνα όσο και στα Τίρανα.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα μαριχουάνας που κατάσχεται στο τελωνείο της Κακαβιάς τα τελευταία χρόνια.

    [16] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Σκόπια, 17 Μαρτίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, με αφορμή την έκδοση του Γιόχαν Ταρτσούλοφσκι, πρώην σωματοφύλακα του εκλιπόντος πρόεδρου, Μπόρις Τράικοφσκι, στη Χάγη και τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Λιούμπε Μπόσκοφσκι.

    Ο Μπούτσκοφσκι ανήγγειλε ότι όλα τα έξοδα για τη νομική υπεράσπιση του Ταρτσούλοφσκι σε πρώτη φάση και του Μπόσκοφσκι αργότερα- όταν αυτός εκδοθεί στις αρχές της Χάγης- θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Το VMRO- Λαϊκό ζητεί, ωστόσο, από την κυβέρνηση όχι μόνο να καλύψει τα έξοδα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αλλά και να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις στη Χάγη προκειμένου αυτοί να αφεθούν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της υπόθεσης που εκκρεμεί εναντίον τους.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο Σλόμπονταν Τσάσουλε, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι στην προκειμένη περίπτωση κατηγορούνται οι υπερασπιστές της πατρίδας, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ εκείνοι που προκάλεσαν τις συγκρούσεις του 2001 αμνηστεύονται.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Πάβλε Τραϊάνοφ, εκ των κορυφαίων στελεχών του Τρίτου Δρόμου, ο οποίος δήλωσε ότι δικάζοντας τους Μπόσκοφσκι και Ταρτσούλοφσκι, δικάζεται το ίδιο το σκοπιανό κράτος. Ο Τραϊάνοφ κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας και να πάψει «να χύνει κροκοδείλια δάκρυα» και να λάβει σοβαρά μέτρα.

    [17] ΑΛΒΑΝΙΑ: 550 ΑΤΟΜΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2005

    Τίρανα, 17 Μαρτίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Σχεδόν 550 Αλβανοί υπήκοοι προσπάθησαν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα από την αρχή του τρέχοντος έτους έως σήμερα, αλλά συνελήφθησαν από άνδρες της αλβανικής συνοριακής αστυνομίας. Αυτό δήλωσε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ο επικεφαλής της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της αλβανικής αστυνομίας, Αμπεντίν Χίντε, με αφορμή τη σύλληψη 40 ατόμων, το βράδυ της Τετάρτης, στο Αργυρόκαστρο.

    Όπως προέκυψε από την ανάκριση, οι 40 συλληφθέντες, που ήθελαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, είχαν πληρώσει το ποσό των 600 ευρώ έκαστος σε τρεις οδηγούς φορτηγών, που τους υποσχέθηκαν ασφαλή μεταφορά επί ελληνικού εδάφους.

    [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΤΑΝΤΑΡΤ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σκόπια, 17 Μαρτίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών διεξήχθη σε γενικές γραμμές βάσει των διεθνών στάνταρτ, χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπονται οι περιπτώσεις παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, εξέφρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο γύρο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί καμιά περίπτωση νοθείας και διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

    «Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές για την ευρωενταξιακή πορεία της χώρας» τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες κατά 19 ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παραβίασης της εκλογικής διαδικασίας.

    Προειδοποίησε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφεθεί να γίνει όμηρος ατόμων ή ομάδων, που κατά παράδοση δημιουργούν προβλήματα και σημείωσε πως η χώρα θα μπει στην Ευρώπη με τον Ρίστο Πένοφ ή με τον Τρίφουν Κόστοφσκι (υποψήφιοι για το δήμο Σκοπίων), με το Χάμπζι Λίκα ή τον Βέμπι Μπετζέτι (υποψήφιοι για το δήμο Τετόβου), αρκεί όποιος αναδειχθεί νικητής να εκλεγεί με δημοκρατικό και δίκαιο τρόπο.

    [19] ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Το Γάλλο Πρεσβευτή Μπρούνο Ντελέ δέχθηκε την Πέμπτη στο γραφείο του ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προώθηση των αθλητικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και των αθλητικών ανταλλαγών.

    Το θερμό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση και κυρίως οι θερμές ευχαριστίες του Γάλλου Πρεσβευτή προς τον κ. Ορφανό, γιατί τον δέχθηκε άμεσα, αποδεικνύουν το πόσο έχει ανέβει η εκτίμηση για την Ελλάδα, χωρών με μεγάλη αθλητική ιστορία, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων και την κατάκτηση του EURO 2004.

    "Συναντήθηκα με το Γάλλο Πρέσβη. Αντικείμενο της συζήτησης μας ήταν η περαιτέρω διεύρυνση των αθλητικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

    Μέσα στο πνεύμα της Γαλλοφωνίας, στο οποίο η Ελλάδα από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς είναι μέλος, αποφασίστηκε να διεκδικήσουμε ένα σύνολο ανταλλαγών νέων ανθρώπων, που βρίσκονται κοντά στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, από τη Γαλλία προς την Ελλάδα και το αντίθετο", τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: "Αυτό θα γίνει μέσα σ΄ ένα σύστημα, το οποίο θα ετοιμαστεί από μια επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γαλλικής Πρεσβείας και του Υπουργείου Αθλητισμού, οι οποίοι θα φροντίσουν για τις λεπτομέρειες.

    Το πρώτο κομμάτι αφορά δραστηριότητες του 2005, και ήδη συμφωνήσαμε ανταλλαγή 20 νέων, ηλικίας 14-17 χρονών, οι οποίοι θα μεταβούν στη Γαλλία, σε πνεύμα ισότιμης ανταλλαγής.

    Βασικός μας στόχος είναι η σύσφιξη των σχέσεων σε αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο".

    Από την άλλη ο Μπρούνο Ντέλε τόνισε: "Μιλήσαμε με τον κ. Ορφανό και συμφωνήσαμε 20 νέοι Έλληνες να σταλούν φέτος τον Ιούλιο στη Γαλλία για εκπαιδευτική περίοδο δύο εβδομάδων, που θα αφορά Αθλητισμό και Πολιτισμό.

    Επίσης συζητήσαμε:

    Τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γαλλόφωνων χωρών, που θα αφορά στον Αθλητισμό και στη Νεότητα.

    Η Διάσκεψη θα γίνει στο Παρίσι από 4-6 Απριλίου και θα συμμετέχει ο κ. Ορφανός ή εκπρόσωπός του.

    Τη συμμετοχή της Ελλάδας, με τη μορφή παρατηρητού στους αγώνες των Γαλλόφωνων χωρών, που θα γίνουν στη Νιαμέι της Νιγηρίας, από 11 έως 18 Δεκεμβρίου του 2005.

    Επίσης θα γίνει σύσκεψη εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γαλλικής Πρεσβείας και του Οργανισμού ΙΣΕΠΕΑ, ο οποίος ασχολείται με ανταλλαγές νέων στον Αθλητισμό.

    Τέλος ο Γάλλος Πρεσβευτής ανέφερε ότι, επιθυμία του είναι να πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, Μασσαλίας και Πειραιά, δηλαδή της Ολιμπίκ και του Ολυμπιακού και ζήτησε από τον κ. Ορφανό να κάνει τη σχετική πρόταση στην Ελληνική Ομάδα".

    Τον Υφυπουργό Αθλητισμού, επισκέφθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου κ. Τζιβελέκας και του έδωσε μία πέτρα από την υψηλότερη κορυφή των Άνδεων (7.000 μέτρα).

    Ο κ. Τζιβελέκας ήταν αρχηγός πενταμελούς αποστολής, που την αποτελούσαν τρεις Έλληνες και δύο Κύπριοι (ανάμεσά τους ο Κυριάκος Νισυφόρου, παλιά δόξα του στίβου), η οποία ήταν 100% επιτυχημένη, αφού και τα πέντε μέλη της πέτυχαν να φτάσουν στην κορυφή.

    [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Η ανάδειξη και ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιου Λιάσκου και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι τουριστικής εκμετάλλευσης, διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται στη χώρα μας (Ράλι Ακρόπολις, Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες, κ.α.), καθώς και η προσέλκυση και διοργάνωση στην Ελλάδα αθλητικών εκδηλώσεων, από Διεθνείς Οργανισμούς και Αθλητικές Ομοσπονδίες, που δε θα περιορίζονται μόνο στο επίπεδο των αγώνων, αλλά και της προετοιμασίας ομάδων, σε προπονητικά κέντρα και Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Παράλληλα συμφωνήθηκε η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή παραγόντων από τους χώρους του Τουρισμού και του Αθλητισμού, με σκοπό το «πάντρεμα» των δύο ενοτήτων, την προβολή και την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    Στο πλαίσιο της μετολυμπιακής στρατηγικής και της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αποφασίστηκε να συσταθεί, με κοινή Υπουργική απόφαση των δύο Υπουργείων, μια επιτροπή, που θα ασχοληθεί με το συντονισμό των πολιτικών και των ενεργειών για τη διαμόρφωση του αθλητικού τουριστικού προϊόντος, η σπουδαιότητα του οποίου είναι ήδη ευρέως αναγνωρισμένη και αποτελεί μια από τις νέες αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού, σε όλο τον κόσμο.

    Για την καλύτερη δυνατή προώθηση του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα, συμφωνήθηκε η ίδρυση ενός επαγγελματικού φορέα, με την ονομασία «Ελληνικό Αθλητικό Τουριστικό Συμβούλιο», στο οποίο θα μετέχουν φορείς του Αθλητισμού και του Τουρισμού. Σκοπός του Συμβουλίου θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών και δράσεων σε τομείς, που αφορούν το marketing, την προβολή και την προώθηση του νέου «προϊόντος».

    [21] ΠΑΟΚ: ΠΡΟΠΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΜΕΓΚΑΧΕΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Κανονικά πήρε μέρος στην προπόνηση των παικτών του ΠΑΟΚ, ο Αζμί Μεγκαχέντ, ο οποίος έδειξε ότι ξεπέρασε το πρόβλημα από το διάστρεμμα που υπέστη την Τετάρτη. Αντίθετα ο Χρήστος Μαλαδένης δεν κατάφερε να προπονηθεί, αφού πονούσε στη μέση και αποχώρησε. Ο γιατρός του ΠΑΟΚ κ. Οικονομίδης θα εξετάσει την Παρασκευή τον παίκτη για να αποφανθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί την Κυριακή. Την Πέμπτη επίσης δεν προπονήθηκε ο Πάρις Ανδράλας, ενοχλημένος κι αυτός από ενόχληση στο ισχιακό νεύρο.

    Οι δυο τελευταίες προπονήσεις του ΠΑΟΚ θα γίνουν στο γήπεδο Τούμπας την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ στη συνέχεια θα επιλεγούν οι 18 που θα είναι στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας του Νίκου Καραγεωργίου.

    [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2006

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (18:10 UTC+2)

    Με αφορμή την υπογραφή του προϋπολογισμού για το παγκόσμιο κύπελλο στίβου του 2006, που διεκδικεί η χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γεώργιος Ορφανός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα ήθελα να πληροφορήσω τους κακεντρεχείς σχολιαστές ότι έχω υπογράψει την υποψηφιότητα της χώρας μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου του 2006 από τις 02-02-2005, όπως εμφανίζεται στα επίσημα έντυπα της υποψηφιότητας.

    Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο έλεγχος και η έγκρισή του έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη δέουσα προσοχή που απαιτείται όταν διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα».

    [23] ΜΠΑΡΜΠΟΥΔΗΣ: ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (17:38 UTC+2)

    Ο 26χρονος ακραίος του Ηρακλή, Κώστας Μπαρμπούδης μόνο λίγες ημέρες πριν την μεγάλη πρόκληση της ομάδας του εν όψει του φάιναλ φορ μίλησε για το μεγάλο του όνειρο, που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Στόχος στον οποίο πιστεύει πολύ, ενώ ανυπομονεί να εμφανιστεί μαζί με τους συμπαίκτες του στο PAOK SPORTS ARENA, μπροστά σε 8.000 φιλάθλους της ομάδας, τους οποίους θεωρεί μεγάλο «όπλο» στην προσπάθεια τους.

    «Δεν φοβάμαι με τέτοιο κόσμο, που θα γεμίσει το γήπεδο και θα μας υποστηρίζει σε όλη την διάρκεια των αγώνων και ανεξάρτητα με την εξέλιξή τους. Όποιο και να ναι το σκορ, εμείς θα παλεύουμε μέχρι τέλους για αυτούς τους φιλάθλους που θα δίνουν την δική τους μάχη. Μπροστά σε ένα τέτοιο κοινό η ψυχολογία σου ανεβαίνει κατακόρυφα και το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι πρέπει να τα δώσεις όλα για να το δικαιώσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να εξαντληθούν τα εισιτήρια τόσο γρήγορα, κάτι που δείχνει την «δίψα» του κόσμου για επιτυχίες και τρόπαια, που ελπίζω να τους χαρίσουμε», τόνισε ο 26χρονος ακραίος και συνέχισε: «Ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προετοιμασίας, που μας βοηθά αρκετά, ώστε να εμφανιστούμε πανέτοιμοι στους αγώνες. Επίσης τα φιλικά που θα δώσουμε θα μας βοηθήσουν σημαντικά στην προετοιμασία μας. Νιώθουμε έτοιμοι και ανυπομονούμε μέρα με τη μέρα την στιγμή που θα αντιμετωπίσουμε τον πρώτο μας αντίπαλο. Είναι ένα όνειρο για μας ο ευρωπαϊκός τίτλος και τον θέλουμε πολύ».

    Ο ακραίος του Γηραιού θυμάται το φετινό παιχνίδι στη φάση των ομίλων κόντρα στη Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, όπου στο κλειστό γήπεδο του Ευόσμου πέτυχε καθοριστικούς πόντους για την νίκη, ενώ παράλληλα δηλώνει έτοιμος να επαναλάβει, αν χρειαστεί, κάτι τέτοιο, αυτή τη φορά στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ: «Από την αρχή της χρονιάς έχουμε αυτή την ομάδα στο μυαλό μας. Έχουμε μια προϊστορία με τους Ρώσους, που αποτελούν ένα πολύ ισχυρό σύνολο. Τους έχουμε κερδίσει και μπορούμε να το ξανακάνουμε. Τους περιμένουμε με ανυπομονησία. Νομίζω πως αυτό το παιχνίδι είναι ο τελικός, δεν σημαίνει όμως ότι εφόσον περάσουμε όλα θα είναι εύκολα. Υπάρχει και ο πραγματικός τελικός».

    [24] ΜΟΣΧΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΝΕΑΡΟΥ ΑΝΔΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝ ΠΤΗΣΕΙ

    Μόσχα, 17 Μαρτίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Επιβάτης αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Τόκιο - Μόσχα συνελήφθη και κρατείται από τη ρωσική αστυνομία καθώς κατά τη διάρκεια της πτήσης, κι ενώ ο πιλότος ετοιμαζόταν για την προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας, προσπάθησε να εισβάλει στο πιλοτήριο, απειλώντας να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που, όπως υποστήριζε, είχε πάνω του.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-Tass, αποδείχθηκε τελικά πως ο νεαρός άνδρας δεν είχε μαζί του εκρηκτικά και κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

    [25] ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Κάιρο, 17 Μαρτίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Σε μια κίνηση καλής θέλησης, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν την Πέμπτη στο Κάιρο να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση Σαρόν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και θα αποσύρει πλήρως τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Δυτική Όχθη.

    Το Τελ Αβίβ υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη συμφωνία του Καΐρου. Ο Αριέλ Σαρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επισήμανε πως πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα από την πλευρά των παλαιστινιακών οργανώσεων, που δεσμεύτηκαν για «πάγωμα» κάθε ένοπλης επίθεσης κατά ισραηλινών στόχων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να προσθέσει πως δεν πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται ένοπλες οργανώσεις στους κόλπους των Παλαιστινίων.

    Εκπρόσωποι δεκατριών παλαιστινιακών οργανώσεων συναντήθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους απέναντι στο Ισραήλ στο πλαίσιο του αγώνα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Εκπρόσωπος της Χαμάς, μιας εκ των πλέον ισχυρών ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, προειδοποίησε μετά το τέλος της συνάντησης ότι η εκεχειρία θα γίνει σεβαστή εφόσον το Ισραήλ ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις απέναντι στους Παλαιστίνιους έως τα τέλη του 2005.

    Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια μάλλον εύθραυστη εκεχειρία, αφού το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Σαρόν και των παλαιστινιακών οργανώσεων είναι τεράστιο. Αναφέρουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την ορολογία «τρομοκρατικές ομάδες» που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά του προς τον Χόσνι Μουμπάρακ, με αφορμή τη συνάντηση του Καΐρου. «Εάν επιθυμούμε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία, θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα των τρομοκρατικών ομάδων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σαρόν στο μήνυμά του προς τον Μουμπάρακ. Άλλωστε και εκπρόσωποι της Χαμάς έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική και ουσιαστική εκεχειρία χρειάζονται ανάλογες κινήσεις καλής θέλησης από τους Ισραηλινούς, όπως ο άμεσος τερματισμός των εργασιών στο "τείχος ασφαλείας" της Δυτικής Όχθης.

    Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ αμπου Ρουντέινα, κάλεσε το Ισραήλ να αρπάξει, όπως είπε, την ιστορική αυτή ευκαιρία για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ανταποκρινόμενο στις υποχρεώσεις του. Η συμφωνία αυτή, τόνισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, αφαιρεί κάθε πρόσχημα από την ισραηλινή πλευρά για συνέχιση της στρατιωτικής της δράσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Κάλεσε δε την Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ «να ακολουθήσει το μονοπάτι της ειρήνης για να διασωθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε».

    Σημειώνεται ότι το ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Αριέλ Σαρόν είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ, σε εκεχειρία, η οποία, ωστόσο, απαιτούσε και τη συμφωνία και συμβολή των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία.

    [26] "ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ" ΟΜΙΛΙΑ ΡΑΪΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 17 Μαρτίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαιρέτισε την πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει το Πακιστάν στην υλοποίηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να οδηγήσουν στην ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2007 αλλά και στο πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύουν οι πακιστανικές αρχές στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

    «Αυτό δεν είναι το Πακιστάν της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ούτε καν το Πακιστάν του 2002» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ.

    Η Κοντολίζα Ράις απέφυγε να αναφερθεί στον στρατηγό Μουσάραφ, ο οποίος ανήλθε πραξικοπηματικά στην εξουσία, το 1999, και προτίμησε να εστιάσει την ομιλία της στην πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

    «Συζητήσαμε για τη διεθνή εξέλιξη του Πακιστάν και την ανάγκη να βαδίσει σε ένα δημοκρατικό μονοπάτιπρος τις εκλογές του 2007» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Από την πλευρά του, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Κουρσίντ Κασούρι, υπεραμύνθηκε της δημοκρατικής, όπως είπε, δομής της χώρας του, υποστηρίζοντας πως τα ΜΜΕ στο Πακιστάν λειτουργούν υπό τις ευρύτερες συνθήκες ελευθερίας σε ολόκληρη την Ασία, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών συμμετέχει στην κυβέρνηση και λαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    «Θεωρώ ότι έχουμε μια δημοκρατία που λειτουργεί εύρυθμα. Ποτέ δεν μπορεί να είναι τέλεια» σημείωσε.

    [27] ΡΩΣΙΑ: ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ "ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ" ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΟΦ 24 ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ

    Μόσχα, 17 Μαρτίου 2005 (17:39 UTC+2)

    Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Ιγκόρ Λεβιτίν, δήλωσε την Πέμπτη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ότι, οι αρχές έχουν στα χέρια τους τα δυο «μαύρα κουτιά» και άλλα τεχνικά εξαρτήματα, που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους τύπου An-24 (Αντόνοφ 24), που παρέσυρε στο θάνατο 28 άτομα.

    Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε ως επί το πλείστον εργαζόμενους της πετρελαϊκής εταιρείας LUKoil συνετρίβη ενώ επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση στην αυτόνομη περιοχή Νένετς της Αρκτικής, όπου η εταιρεία πραγματοποιεί γεωτρήσεις.

    Εικόσι τέσσερις επιβαίνοντες διασώθηκαν, αλλά όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών στο πρακτορείο ειδήσεων RIA- Novosti, δέκα από τους 24 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [28] ΙΣΡΑΗΛ: ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΜΟΡΝΤΕΧΑΪ ΒΑΝΟΥΝΟΥ

    Τελ Αβίβ, 17 Μαρτίου 2005 (17:33 UTC+2)

    Δίωξη κατά του πυρηνικού επιστήμονα, Μόρντεχαϊ Βανούνου, άσκησαν εκ νέου την Πέμπτη οι αρμόδιες αρχές του Ισραήλ, κατηγορώντας τον για παραβίαση των περιορισμών που του είχαν επιβληθεί, όταν αφέθηκε ελεύθερος, μετά από την απελευθέρωσή του.

    Σημειώνεται ότι ο Βανούνου έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης 18 ετών στις ισραηλινές φυλακές επειδή αποκάλυψε στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ στους Κυριακάτικους Times του Λονδίνου.

    Βάσει των όρων αποφυλάκισής του, ο Βανούνου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις 21 Απριλίου του 2004, απαγορεύεται να εγκαταλείψει τη χώρα ή να έρθει σε επαφή με ξένους για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την αποφυλάκισή του. Υπήρχαν, μάλιστα, σκέψεις για την επέκταση του χρονικού ορίου των περιορισμών, τους οποίους φέρεται να παραβίασε σε περισσότερες από μια περιπτώσεις.

    Ο Βανούνου έχει δώσει συνεντεύξεις σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων προσπάθησε να περάσει στη Δυτική Όχθη, προκειμένου να παρακολουθήσει τη λειτουργία στη Βηθλεέμ, αλλά τον σταμάτησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Σημειώνεται ότι ο Βανούνου, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τον Ιουδαϊσμό και προσχώρησε στο Χριστιανισμό, μένει από την αποφυλάκισή του έως σήμερα στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    [29] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Μια ιδιαίτερη βραδιά, μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία, θα χαρίσει η Δέσποινα Βανδή στο κοινό της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στο Παλαί Ντε Σπορ με τη στήριξη της TIM.

    Η Δέσποινα Βανδή θα τραγουδήσει για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που ζουν σε ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος και μαζί με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης θα τους χαρίσουν ένα χαμόγελο ελπίδας, ένα χαμόγελο που το έχουν τόσο ανάγκη αλλά και που το αξίζουν πραγματικά.

    Η Δέσποινα Βανδή μίλησε επίσης για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, τονίζοντας: «Από την πρώτη στιγμή δέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά την πρόταση να τραγουδήσω για τα παιδιά. Θέλω, θέλουμε όλοι, όσοι συμμετέχουμε αφιλοκερδώς σ' αυτή τη συναυλία να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτά τα ξεχωριστά σε αξία παιδιά που έχουν την ανάγκη μας και χρειάζονται την ηθική και την υλική μας συμπαράσταση».

    Μαζί με τη Δέσποινα Βανδή θα εμφανιστούν αφιλοκερδώς η Καλομοίρα και ο Γιώργος Χρήστου. Όλοι οι συνεργάτες της μουσικοί, χορευτές, ηχολήπτες, φωτιστές θα είναι εκεί την Τετάρτη το βράδυ για μια υπέροχη συναυλία.

    Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο ΚΕΠΕΠ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», στο «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», στο «ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» και στο ΕΛΕΠΑΠ.

    [30] 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (12:16 UTC+2)

    Το 1ο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί από τις 18 20 Μαρτίου στην Αποθήκη Δ' στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Η Περιγεννητική Ιατρική είναι η υποειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία κυήσεων υψηλού κινδύνου, καθώς και κυήσεων με γνωστή παθολογία είτε της μητέρας είτε του εμβρύου.

    Τα τελευταία χρόνια επειδή οι εξελίξεις στους παραπάνω τομείς είναι ραγδαίες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο και Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (EBCOG) καθιέρωσε τη δημιουργία υποειδικότητας με συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, μετά την ειδικότητα στη Μαιευτική-Γυναικολογία. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Περιγεννητικής Ιατρικής, οι κυριότερες των οποίων αναφέρονται περιληπτικά παρακάτω:

    1. Οι λοιμώξεις στην έγκυο γυναίκα, που χαρακτηριστικά περιγράφονται με τη συντομογραφία TORCH (από τα αγγλικά αρχικά T: Τοξοπλάσμωση, O (Others): άλλες λοιμώξεις από ιούς, βακτηρίδια, πρωτόζωα, μύκητες, σύφιλη, R (Rubella): ερυθρά, C (CMV): μεγαλοκυτταρικός ιός, H (Herpes): απλός έρπης). Το ερώτημα της αναγκαιότητας του ελέγχου όλων των εγκύων γυναικών τίθεται, επειδή η γνώση της ύπαρξης ενεργού λοίμωξης της μητέρας δεν προσφέρει πάντοτε, διότι συχνά δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα θεραπείας, ούτε δικαιολογείται πάντοτε η διακοπή της εγκυμοσύνης. Έτσι πολλές φορές γίνεται η διάγνωση μόνο για ακαδημαϊκούς λόγους, ενώ το κόστος για έλεγχο όλων των γυναικών είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο η πληροφορία είναι σημαντική για την έγκυο προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την κύηση ή όχι.

    2. Περιγεννητική θνησιμότητα είναι ο αριθμός των εμβρυϊκών θανάτων σε έμβρυα από την 28η εβδομάδα της κύησης έως και νεογνά ηλικίας 6 ημερών ανά 1.000 τοκετούς ζωντανών και νεκρών εμβρύων. Η περιγεννητική θνησιμότητα στις ΗΠΑ το 1997 ήταν 7,3 ανά 1000 (13,2/1000 για μαύρους και 6,3/1000 για λευκούς), ενώ τα ποσοστά στην Ε.Ε για το έτος 1994 κυμαίνονταν από 5,1-13,7/1000. Η περιγεννητική θνησιμότητα εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η κοινωνική διάρθρωση μιας χώρας, η ποιότητα της παρακολούθησης της εγκύου (στην οποία περιλαμβάνεται και η ενημέρωση της εγκύου), η ύπαρξη κατάλληλων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων (στα κατάλληλα κέντρα). Η περιγεννητική θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι 6 ανά 1.000.

    3. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης σε πάσχοντα έμβρυα, όσο αυτά βρίσκονται ακόμη μέσα στη μήτρα. Με ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές, αντιμετωπίζονται παθήσεις όπως η ύπαρξη βαλβίδων στην ουρήθρα, η εμβρυο-εμβρυϊκή μετάγγιση σε δίδυμα, ο εμβρυϊκός υδροθώρακας, η εμβρυϊκή αναιμία ή οι αρρυθμίες του εμβρύου. Εγχειρήσεις στα έμβρυα μπορούν να γίνουν σε εξειδικευμένα κέντρα για παθήσεις όπως η ύπαρξη μηνιγγομυελοκήλης και η συγγενής διαφραγματοκήλη, ενώ το θέμα του πόνου στο έμβρυο αναμένεται να συζητηθεί στο Συνέδριο με μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων ανοίγεται η μήτρα, αδειάζει το αμνιακό υγρό και υπάρχει άμεση επαφή με το έμβρυο. Στη συνέχεια αντικαθίσταται το αμνιακό υγρό με διάφορους διαλύτες μέχρι να αναπαραχθεί.

    4. Η ανάπτυξη της τετραδιάστατης (4D) υπερηχογραφίας, δηλαδή η τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή σε συνάρτηση της κίνησης μέσα στο χρόνο, προσφέρει νέες δυνατότητες στην ανακάλυψη και μελέτη διαφόρων παθήσεων του εμβρύου.

    5. Μεγάλο πρόβλημα σε μια κύηση αποτελεί η πληροφορία πως το έμβρυο δεν αναπτύσσεται σωστά, με αποτέλεσμα οι μετρήσεις (του σώματος, του βάρους) να υπολείπονται σε σχέση με την πλειοψηφία των εμβρύων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης. Η υπερηχογραφική παρακολούθηση του εμβρύου, ο χρόνος και ο τρόπος τοκετού, καθώς και η αντιμετώπισή του σε οργανωμένο νεογνολογικό κέντρο είναι πολύ σημαντικές παράμετροι που συμβάλλουν στην επιβίωσή του αρχικά και στην ομαλή εξέλιξή του στη συνέχεια.

    6. Η διενέργεια δεύτερης καισαρικής τομής σε γυναίκα που γέννησε στο παρελθόν με καισαρική τομή αποτελεί αντικείμενο έντονων διαφωνιών. Η άποψη «μια φορά καισαρική πάντα καισαρική», στηρίζεται σε κάποιους κινδύνους, αλλά η διεκπεραίωση φυσιολογικού κολπικού τοκετού μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή αποδείχθηκε σε σοβαρές μελέτες πως είναι ασφαλής στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρακτική που ακολουθείται στα περισσότερα κέντρα των Η.Π.Α. και της Δυτικής Ευρώπης.

    7. Οι πολύδυμες κυήσεις, ιδιαίτερα με την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, οι δίδυμες κυήσεις αποτελούν το 2% του συνόλου των κυήσεων (παλαιότερα το 1,25%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των τριδύμων κυήσεων αυξήθηκαν κατά 400% και των τετραδύμων κυήσεων κατά 1.100%. Η παρακολούθηση μιας τέτοιας κύησης, η αντιμετώπιση των επιπλοκών που πολύ συχνά παρουσιάζονται, ο χρόνος και ο τρόπος τοκετού, και η νεογνολογική παρακολούθηση των νεογνών, αποτελούν σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο.

    8. Σε ποσοστό 5-15% ο τοκετός σε μια εγκυμοσύνη θα είναι πρόωρος. Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί σημαντικό θέμα γιατί συνδυάζεται με σοβαρές επιπλοκές για το νεογνό και αυξάνει την νεογνική θνησιμότητα. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που οδηγούν σε αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού και το ενδιαφέρον για τις δυνατότητες πρόληψης ή αναστολής του είναι πολύ μεγάλο.

    9. Τέλος, δυο πολύ ενδιαφέρουσες συνεδρίες θα ασχοληθούν με το θέμα της του σακχαρώδη διαβήτη κατά την κύηση, της υπέρτασης της μητέρας, καθώς και με τις δυνατότητες της προγεννητικής διάγνωσης για συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου. Το ποσοστό της υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη αγγίζει το 10-15% των κυήσεων, ενώ το ποσοστό των κυήσεων που επιπλέκεται από σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται σε 2-3%, παγκοσμίως, και συνεπώς αφορά μεγάλο αριθμό εγκύων.

    [31] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΖΗΤΑ Η ΠΕΑ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2005 (12:04 UTC+2)

    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Καραμανλή, σχετικά με την μη εκτέλεση της απαλλοτρίωσης της περιοχής γύρω από τη θέση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, απέστειλε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ Πανελληνία Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΠΕΑ), εκφράζοντας την ανησυχία ότι από την εκ νέου αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διαφαίνεται προσπάθεια απεμπλοκής του χώρου από την απαλλοτρίωση με στόχο την οικοδόμησή του.

    Η ΠΕΑ ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να υλοποιηθούν οι επί σαράντα έτη σταθερές αποφάσεις για την απαλλοτρίωση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού χώρου της πόλης των Αθηνών. Όπως αναφέρει, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα και την αποκατάσταση του φυσικού αναγλύφου της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, καθώς και την ουσιαστική συμπλήρωση της ενοποίησης του χώρου μεταξύ του Ολυμπίου και του Παναθηναϊκού Σταδίου.

    «Η υπόθεση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος χρονολογείται ήδη από το έτος 1964, όταν το Κ.Α.Σ. γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος του ναού. Έκτοτε, το θέμα επανέρχεται και πάλι το 1972, το 1973, το 1993, το 1995, το 2002 και το 2003, όπου με νέες γνωμοδοτήσεις το Κ.Α.Σ. αποφαίνεται υπέρ της απαλλοτρίωσης ολόκληρου του περί την θέση του ναού οικοδομικού τετραγώνου, για λόγους διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Η μη εκτέλεση της απαλλοτρίωσης, με την αδυναμία του Τ.Α.Π.Α. να καλύψει το ποσόν, οδηγεί το 1999 και το 2003 την όλη υπόθεση σε εκκρεμότητα» αναφέρεται στην επιστολή.

    Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων «η πρόσφατη, εκ νέου, αναπομπή και μάλιστα με θέμα την 'Έγκριση ή μη οικοδόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού Κούτουλα Θωμοπούλου Κεφάλου', προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς διαφαίνεται μία σαφής προσπάθεια απεμπλοκής από την σταθερή θέση περί της απαλλοτρίωσης του χώρου, με ορατό το ενδεχόμενο της υπό προϋποθέσεις οικοδόμησής του».

    Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος κτίστηκε το 448 π.Χ., πιθανότατα από τον Καλλικράτη, αρχιτέκτονα του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη, με τον οποίο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες. Αναφορές στο μνημείο κάνουν ο Πλάτων και ο Παυσανίας, ενώ κατά τον Πλούταρχο στην περιοχή αυτή τελούνταν τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. Ο ναός συνδέθηκε άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνα και την άνθιση της πόλης των Αθηνών. Κατεδαφίστηκε το 1778 και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών γύρω από την Ακρόπολη.

    Η σπουδαιότητα του ναού και η μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική του άξια για την πόλη των Αθηνών και τους μελετητές, επισημαίνεται από επιφανείς έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα με τεκμηριωμένα άρθρα, σχέδια και ανασκαφές. Οι αρχιτέκτονες-περιηγητές J.Stewart και N.Revett, κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα το 1751-1753, αποτύπωσαν τον ναό, ο οποίος σωζόταν ακόμα σχεδόν ακέραιος, ενσωματωμένος με την εκκλησία γνωστή ως «η Παναγιά στην Πέτρα». Οι ίδιοι περιηγητές, αποτύπωσαν επίσης λεπτομέρειες αρχιτεκτονικών μελών, όπως κιονόκρανα και τμήμα της μαρμάρινης ζωφόρου, που βρίσκεται σήμερα στα μουσεία του Βερολίνου και της Βενετίας.

    [32] ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (11:50 UTC+2)

    Παγοδρόμιο στο χώρο της «Βαβυλωνίας» του Μύλου θα λειτουργεί από το Σάββατο 19 Μαρτίου και για 25 μόνο μέρες, καθημερινά από τις 11.00 το πρωί έως αργά το βράδυ.

    Στο παγοδρόμιο θα υπάρχουν παγοπέδιλα, ενώ τρεις επαγγελματίες η Άντζελα Λιγκούν (παγκόσμια πρωταθλήτρια και μέλος των θρυλικών Russian All Stars), ο Αλεξάντερ Πένκιν (των φημισμένων Disney on Ice) και η Άννα Πολογιάκτοβα (των Ice Show Zaska) θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να κάνουν τα πρώτα τους «βήματα» στον πάγο.

    Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310 551836, 551838, 516945, 525968, 555627, Δευτέρα Παρασκευή, ώρες 10.00 01.00 και Σάββατο Κυριακή, ώρες 12.00 01.00. Εισιτήριο ενοικίασης: 8 και 5 ευρώ (παιδικό, μαθητικό και φοιτητικό).

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2005 (10:32 UTC+2)

    Εκθεση έργων τέχνης σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών των αρχών του προηγούμενου αιώνα αλλά και νεώτερων αξιόλογων δημιουργών διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

    Ορισμένα από τα έργα της Συλλογής της Πινακοθήκης που περιλαμβάνει η έκθεση είναι των Γ.Γουναρόπουλου, Γιαννούλη Χαλεπά, Πολύκλειτου Ρέγκου, χαρακτικά των Γ.Σικελιώτη και Τάσσου, αλλά και πίνακες των Τ.Ελευθεριάδη, Ο.Γεωργιάδη, Γ. Ξένου, Παν. Τέτση, Στ. Μαυρομάτη, Κ.Λούστα, Β.Δημητρέα, Λίας Ελευθεριάδου, Π. Βασιλειάδη, Κατ. Μάρκου, Κ.Ανδρέου, γλυπτά των Καμπαδάκη και Καλαμάρα.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του ΕΛΚΕΠΑ, δίπλα από την Ιερά Μητρόπολη Κοζάνης, θα γίνουν αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 21.00 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 March 2005 - 19:14:29 UTC