Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [02] "ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ" ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
  • [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ 77.000
  • [05] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  • [06] ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [07] ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΟΑΣΘ
  • [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕΣΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [11] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ
  • [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
  • [13] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [14] ΣΤΙΣ 18/4 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [15] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
  • [17] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΩΝ 9 ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΓΚ.ΠΑΡΒΑΝΟΦ: "ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ"
  • [20] Η ΑΕΚ ΑΦΗΣΕ 2 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ
  • [21] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ''8''
  • [22] ΠΡΟΣΦΥΓΗ IAAF ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΩΩΣΗΣ
  • [23] ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
  • [24] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [25] Ο ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ
  • [26] ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [27] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ
  • [28] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [29] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [30] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
  • [31] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑ-Θ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 7ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  • [01] ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Ρώμη, 2 Απριλίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Πολύ σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του πάπα Ιωάννη του Β' σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Βατικανό.

    Σε γραπτή δήλωση το Βατικανό ανέφερε ότι ο 84χρονος ποντίφηκας παρουσιάζει υψηλό πυρετό, αλλά ανταποκρίνεται ακόμη όταν απευθύνονται σε αυτόν οι σύμβουλοί του.

    [02] "ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ" ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (11:53 UTC+2)

    «Γιατί να παραιτηθώ», αναρωτιέται ο Πατριάρχης Ειρηναίος και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο απομάκρυνσής του από το θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ κάνει λόγο για εχθρούς που θέλουν να διώξουν τους Έλληνες από τους ’γιους Τόπους και δηλώνει πως οι σχέσεις του με το Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο παραμένουν άριστες.

    Ο Πατριάρχης Ειρηναίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» απαντώντας στις κατηγορίες για πωλήσεις ακινήτων του Πατριαρχείου αναφέρει ότι αν έγιναν πωλήσεις είναι άκυρες, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν συμβόλαια με την υπογραφή του και αναφέρει ότι για να είναι έγκυρη οποιαδήποτε αγοραπωλησία απαιτείται έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Όπως ισχυρίζεται ότι όχι μόνο δεν έγιναν πωλήσεις, αλλά το Πατριαρχείο έκανε αγορές και αναφέρεται σε μια σειρά ακινήτων (ξενοδοχείο, καταστήματα και οικόπεδα) τα οποία όπως αναφέρει αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια.

    «Γιατί να παραιτηθώ; Εγώ δεν έχω κάνει κάποιο έγκλημα, κάποιο κακό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.. Ειρηναίος, ενώ υποστηρίζει ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα του εξέφρασε τη συμπαράστασή του και καταγγέλλει ότι από τους από τους 130 Αγιοταφίτες αρχιμανδρίτες και μοναχούς μόνο οι 19 ζητούν να παραιτηθεί.

    Σε ερώτηση αν πράγματι υποσχέθηκε ότι θα έδινε στον Βαβύλη 400.000 δολάρια αναφέρει ότι όλα αυτά είναι ψέματα. «Από πού να τα βρω εγώ; Δεν έκανα συμφωνία να του δώσω χρήματα γιατί δεν είχα», ισχυρίζεται και αναφέρει ότι κάποιοι τον περιέπλεξαν σκόπιμα μαζί του.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες ο Αρχιεπίσκοπος του ζήτησε να κάνει κουράγιο και τονίζει ότι οι σχέσεις τους παραμένουν άριστες.

    [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (11:53 UTC+2)

    Το 53,4% των πολιτών πιστεύει ότι τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και το 51,4% εκφράζει αρνητική γνώμη για την οικονομική πολιτική, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Ημερησία.

    Πιο συγκεκριμένα, το 73,3% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα και το 60,4% ότι η πορεία της χώρας, συνολικά, έχει λάθος κατεύθυνση. Μόνο ένα ποσοστό 18,5% πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι θετική.

    Συγκριτικά με την προηγούμενη κυβέρνηση, το 45,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Το 58,6% θεωρεί ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ μόλις το 12,2% απαντά ότι είναι καλύτερη από ότι πέρσι.

    Σε ότι αφορά την ικανοποίηση από την σημερινή διακυβέρνηση το ποσοστό έπεσε στο 27,2% από το 37,4% που βρισκόταν τον Ιανουάριο.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ 77.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (10:54 UTC+2)

    Με μικτό σύστημα, δηλαδή πλήρη ανάπτυξη θέματος και ερωτήματα πολλαπλών επιλογών, θα εξεταστούν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που αρχίζει σήμερα.

    Στο διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο, 77.000 εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουν 6.000 θέσεις. Το ΑΣΕΠ εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρχει αποχή της τάξης του 20 με 30%.

    Οι υποψήφιοι προσέρχονται σε 70 εξεταστικά κέντρα που έχουν οργανωθεί σε όλη τη χώρα ένα εκ των οποίων είναι ειδικά διαμορφωμένο για ΑΜΕΑ, καθώς 57 υποψήφιοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

    Στο διαγωνισμό θα ισχύσει η αρνητική βαθμολόγηση, ενώ θα υπάρξει και βάση εισαγωγής. Η βαθμολόγηση των γραπτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 μήνες.

    [05] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, όπου οι κάτοικοι ζητούν καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής και ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος, με αφορμή το θάνατο νεαρού, πριν από λίγες ημέρες, από ναρκωτικά.

    Το βράδυ της Παρασκευής διερχόμενο άτομο, ανέφερε στον σκοπό του Αστυνομικού Τμήματος Δενδροποτάμου ότι, στην συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Κολοκοτρώνη ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί. Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν συγκεντρωμένοι 100 περίπου κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για διακίνηση ναρκωτικών στον Δενδροπόταμο. Από το Α. Τ. Δενδροποτάμου γίνεται προανάκριση. Τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί αποχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

    [06] ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 2 Απριλίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Την ελπίδα για σύντομη διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Φανάρι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ειδικότερα, τόσο η κα Μπακογιάννη όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν σύντομα στα πλαίσια των υποχρεώσεων που η τουρκική κυβέρνηση έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ.

    Η κα Μπακογιάννη μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την αγωνία με την οποία ο πολιτικός κόσμος στην Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της δημάρχου και της συνοδείας της.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τη δήμαρχο Αθηναίων τη φροντίδα του τάφου του πατριάρχου Κωνσταντίνου Στ' που βρίσκεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    [07] ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2005 (17:38 UTC+2)

    Δύο ειδικά διασκευασμένα οχήματα θέτει σε κυκλοφορία από την Πέμπτη, 7 Απριλίου, ο ΟΑΣΘ, για τη δωρεάν μετακίνηση ατόμων με αναπηρία (με αναπηρικά αμαξίδια) στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

    Τα δύο οχήματα του ΟΑΣΘ θα κινούνται και θα εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία όλες τις εργάσιμες μέρες και τα Σάββατα από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές (και αργίες) από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    Ο ΟΑΣΘ θα μετακινεί τους ενδιαφερόμενους από το σπίτι τους στην εργασία, το νοσοκομείο, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, για ψυχαγωγία και αντίστροφα, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

    Επίσης, μετά από προσυνεννόηση ΟΑΣΘ Συνδέσμου Παραπληγικών ή Συλλόγου Γονέων ατόμων με αναπηρία, θα οργανώνονται και θα εκτελούνται μετακινήσεις και για κοινωνικούς σκοπούς.

    Η επικοινωνία των ενδιαφερομένων με τον ΟΑΣΘ θα γίνεται με τα τηλέφωνα 2310 933.930 και 2310 952.638 και επικουρικά με το πληροφοριακό κέντρο 185 καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (17:36 UTC+2)

    Επίσημη εθιμοτυπική επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, 4 έως 7 Απριλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρουμανίας, αντιστράτηγος, Ioan Sorin, προσκεκλημένος του αρχηγού ΓΕΣ της Ελλάδας, αντιστράτηγου, Νικόλαου Ντούβα.

    Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στο ΓΕΣ στο στρατόπεδο Παπάγου, την Τρίτη 5 Απριλίου, στις 10 το πρωί. Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Ioan Sorin θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του ’γνωστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του ΓΕΣ για θέματα αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

    Την Τετάρτη, 6 του μηνός, ο Ρουμάνος αρχηγός θα επισκεφθεί τη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, όπου θα ενημερωθεί για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες της Σχολής. Επίσης, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να δει τα αξιοθέατα.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Βασικές δεξιότητες και κοινωνικές επιχειρήσεις» διοργανώνει την Πέμπτη, 7 Απριλίου, η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης (ΓΓΕΕ) Ενηλίκων του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διαμέσω του Ινστιτούτου της, του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ).

    Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΓΕΕ είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Σωκράτης - Grundtvig 2/Εκπαιδευτικές Συμπράξεις.

    Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, για τους υπάρχοντες μηχανισμούς υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕΣΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Τις καταδικαστικές αποφάσεις για το Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (παρακώλυση του ανταγωνισμού) και επτά αλυσίδες- μέλη του (εναρμονισμένη πρακτική) ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από πολύμηνη έρευνα που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα πέρυσι το καλοκαίρι.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ το πρόστιμο που θα επιβληθεί στις αλυσίδες και το Σύνδεσμό τους θα αποφασισθεί αργότερα, μετά από εισήγηση της Γραμματείας της Επιτροπής. H έρευνα της Eπιτροπής Ανταγωνισμού επικεντρώθηκε αφενός στη «λίστα» με τις εκπτώσεις που μεταφέρθηκαν στα τιμολόγια το φθινόπωρο του 2001 και αφετέρου στις συναντήσεις εκπροσώπων των επτά αλυσίδων και προμηθευτικών επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ.

    Σύμφωνα με την απόφαση, «από την κατάρτιση σε κεντρικό επίπεδο καταλόγου ποσοστών εκπτώσεων επί τιμολογίου και την προσπάθεια καθολικής και ενιαίας εφαρμογής του, προκύπτει η πρόθεση του ΣΕΣΜΕ να προσδιορίσει ένα ανώτατο όριο ποσοστoύ έκπτωσης επί τιμολογίου που θα μεταφερόταν από τις παροχές και λοιπές εκπτώσεις εκτός τιμολογίου. Το γεγονός αυτό έμμεσα έθετε ορισμένο αυθαίρετο επίπεδο ελάχιστης λιανικής τιμής (δάπεδο), το οποίο κατ΄ αποτέλεσμα δεν θα επέτρεπε (ως αποτέλεσμα ελευθέρων διαπραγματεύσεων μεταξύ προμηθευτών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ) τη μεταφορά μεγαλύτερου ποσοστού παροχών και λοιπών εκπτώσεων στο τιμολόγιο, από το ποσοστό που προσδιοριζόταν στον κατάλογο».

    Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει η Eπιτροπή, η κατάρτιση σε κεντρικό επίπεδο του εν λόγω καταλόγου παρακωλύει τον ανταγωνισμό, αφού περιορίζει την ελευθερία όσων σούπερ μάρκετ επιθυμούσαν να πωλούν προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή.

    Για τις συναντήσεις στο Σοφιτέλ καταδικάστηκαν επτά αλυσίδες (Aτλάντικ, Aφοί Bερόπουλοι, Διαμαντής Mασούτης, Mετρό, Σκλαβενίτης, Tροφίνο και AB Bασιλόπουλος).

    H Eπιτροπή έκρινε ότι από τις συναντήσεις στο ξενοδοχείο προκύπτει συντονισμός επιχειρηματικής δράσης μεταξύ των επτά επιχειρήσεων, ο οποίος αποβλέπει «σε δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά, που αποκλίνουν ουσιωδώς από τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού», δηλαδή εναρμονισμένη πρακτική.

    Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΣΜΕ

    Η απόφαση αλλά και ο τρόπος που ανακοινώθηκε προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΣΜΕ, ο οποίος σε σημερινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι «προφανώς η πλειάδα των στοιχείων που καταθέσαμε, οι μαρτυρίες μας και οι ένορκες καταθέσεις πάρα πολλών μαρτύρων δεν ελήφθησαν υπόψη»

    «Θεωρούμε ότι είναι πρωτοτυπία μια ανεξάρτητη αρχή να γνωστοποιεί αποφάσεις της με δελτίο Τύπου Παρασκευή βράδυ προς τα ΜΜΕ χωρίς προηγουμένως να έχουν τεθεί υπόψη των ενδιαφερομένων. Ελπίζουμε τη Δευτέρα να μας γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης από όπου θα προκύπτει τόσο η άποψη της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας, την οποία θα μελετήσουμε και εμείς και οι νομικοί μας και ασφαλώς θα επανέλθουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Κομοτηνή, 2 Απριλίου 2005 (18:48 UTC+2)

    ΄΄Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην περιφέρεια στην τόνωση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και στην βελτίωση των υποδομών γιατί εκεί θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της χώρας και εκεί επικεντρώνουμε την προσπάθεια μας''. Τα παραπάνω τόνισε σήμερα από την Κομοτηνή στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος υπογράμμισε ότι η μεγάλη πρόκληση για την περιφέρεια είναι η ολοκλήρωση των Κάθετων Οδικών Αξόνων και αυτή είναι η μεγαλύτερη μας προτεραιότητα ,αν θέλουμε πραγματικά να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή ,ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρωθούν οι Κάθετοι ’ξονες.

    ΄΄Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο αναπτυξιακό υπόδειγμα που υπήρχε μέχρι σήμερα.Είναι η ώρα της περιφέρειας,τα έργα πρέπει να έρθουν στην περιφέρεια''ειπε ο κ Αλογοσκούφης και πρόσθεσε΄΄Πρέπει να αφήσουμε χώρο στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί ώστε να αποκτήσει μια νέα ώθηση η οικονομία μας ,και οι πέντε νομοί της περιφέρειας εχουν δυνατότητες που μπορούν στα επόμενα χρόνια να τους μετατρέψουν σε κόμβο για την οικονομική ζωή των Ανατολικών Βαλκανίων .Διότι ειμαστε σε μια ιστορική στιγμή στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ,ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες,μπορεί να αποτελέσει την βάση για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας,της Βουλγαρίας ,της Τουρκίας και των αλλων χωρών .Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις(φορολογικός νόμος,υποδομές αναπτυξιακός).

    Αναφερόμενος στο ΔΠΘ και στο πρόβλημα χρηματοδότησης που υπάρχει ο κ Αλογοσκούφης δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την πορεία του και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει ως υπουργείο ώστε να υπάρξει ανετη χρηματοδότηση του ΔΠΘ.΄΄Με τον νέο προϋπολογισμό θα εξασφαλίσουμε μονιμότερη χρηματοδότηση.Θεωρούμε ότι είναι μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία και για την χώρα και για την περιοχή ένα ισχυρό Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο .Δεν είναι μόνο πηγή απασχόλησης είναι πηγή πλούτου.Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.''τόνισε ο κ Αλογοσκούφης.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο για την αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο ΦΠΑ και τις στρογγυλοποιήσεις που γίνονται προς τα πάνω ο κ Αλογοσκούφης ειπε΄΄Δεν δικαιολογείται καμιά στρογγυλοποίηση προς τα πάνω και δεν δικαιολογείται να επιρρίπτεται το σύνολο της αυξησης του ΦΠΑ στις τιμές και πιστευούμε ότι δεν θα γίνει αυτό.Οι υπηρεσίες και του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών είναι σε εγρήγορση.Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά και ολοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα συμβάλλουν.Ωστόσο εχει πολύ μεγάλη σημασία να συμβάλλουμε και ολοι μας ως καταναλωτές μέσα από την συμπεριφορά μας το να αποτρέψουμε αυτές τις προσπάθειες,οπου υπάρχουν .Πιστεύω ότι είναι μεμονωμένες δεν είναι γενικευμένες και δεν δικαιολογείται να υπάρξει αυξηση στις τιμές.''

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρξει και δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων ο κ Αλογοσκούφης ειπε΄΄ Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη σε μια πολιτική ήπιας προσαρμογής αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλέίμματα.Όπως ξέρετε κληρονομήσαμε τεράστια ελλείμματα,διπλάσια από ότι μας επέβαλαν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.Πρέπει να πετύχουμε τη μείωση μέχρι το 2006.Εχουμε τη διετία για να προχωρήσουμε στην ηπιότερη δυνατή δημοσιονομική προσαρμογή.Στόχος μας είναι η εμφαση στις δαπάνες,καταπολέμηση της σπατάλης του κράτους.Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή κυρίως στο ΦΠΑ.Οποιος κλέβει ΦΠΑ δεν τον κλέβει από το κράτος τον κλέβει από τους υπόλοιπους.Πρέπει λοιπόν ολοι να ειμαστε σε εγρήγορση και να ζητάμε αποδέιξεις.Εχει πολύ μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε αυτήν την μάστιγα της φοροδιαφυγής ,όπως και το λαθρεμπόριο στα κάυσιμα Υπαρχει εκτεταμένο λαθρεμπόριο στα κάυσιμα και η κυβέρνηση εξετάζει ολους τους πρόσφορους τρόπους για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές.''

    Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ Μιχ Αγγελόπουλο ,τους βουλευτές τους νομάρχες και τους φορείς της περιοχής οπου και συζήτησαν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

    Τον υπουργό συνοδεύουν ο γεν γρ του υπουργείου Γιώργος Μέργος,ο γεν γρ Επενδύσεων και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Θεόδωρος Κασσίμης.

    Η επίσκεψη του κ Αλογοσκούφη στην Κομοτηνή ολοκληρώνεται αυριο με ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί και εχει ως θέμα ΄΄Η ωρα της Περιφέρειας,Κοινοτικό Πλάισιο Στήριξης και Επενδυτικά κίνητρα''.

    Όλγα Ορφανίδου

    [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΠ.ΝΙΟΥΜΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον παγκοσμίου φήμης Αμερικανό καθηγητή μάρκετινγκ, δρα Μπρους Νιούμαν, διοργανώνει στις 5 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, το μη κερδοσκοπικό σωματείο "Εταιρία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος". Στην εκδήλωση, με θέμα "Ο στρατηγικός κρίκος μεταξύ μάρκετινγκ και lobbying", έχουν κληθεί επίσης να συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

    Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα της 5ης Απριλίου, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Καψής", απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό επιχειρηματιών και διοικητικών στελεχών (μέχρι 25 άτομα), ώστε να δοθεί η δυνατότητα εποικοδομητικής συζήτησης, με τη συμμετοχή όλων.

    Σημειώνεται ότι ο κ.Νιούμαν είναι καθηγητής μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο DePaul και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Πολιτικού Μάρκετινγκ. Η Εταιρία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, με μέλη στελέχη επιχειρήσεων, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς.

    [13] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2005 (17:44 UTC+2)

    Επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη προγραμματίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), για το διάστημα που μεσολαβεί από τις 14 έως τις 16 Απριλίου.

    Η αποστολή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με την Τουρκία, η οποία σημειωτέον αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.

    Επίσης, μετά την θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η γειτονική χώρα παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση, όπως τονίζεται σε ενημερωτική ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

    Για τις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΘ που θα συμμετάσχουν, θα καταρτισθεί σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Τουρκία και τον αρμόδιο τουρκικό φορέα DEIK- εξειδικευμένο πρόγραμμα συναντήσεων με ενδιαφερόμενες για συνεργασία τούρκικες επιχειρήσεις.

    Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 800 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΠΕ, καθώς αύριο, Παρασκευή 1 Απριλίου, λήγει η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής.

    [14] ΣΤΙΣ 18/4 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (17:41 UTC+2)

    Στην Αθήνα θα συναντηθούν στις 18 Απριλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, καθώς επίσης και κορυφαίοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο του 9ου συνεδρίου του Economist.

    Παράλληλα, μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο περιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και Εθνικής Αμυνας.

    Ο προεδρεύων του συνεδρίου, δρ Ντάνιελ Φράνκλιν, διευθυντής σύνταξης του Economist Intelligence Unit, θα φροντίσει να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος σε θέματα επικαιρότητας και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ", είναι οι συμμετέχοντες να οραματιστούν μια ισχυρότερη Ευρώπη, στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού.

    [15] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 2 Απριλίου 2005 (14:12 UTC+2)

    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής του κειμένου προσαρμογής που έχει γίνει ήδη αποδεκτό από την Τουρκία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κύπρος έχει αποστείλει γραπτώς τις θέσεις της στην ΕΕ όσον αφορά το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης που θα υπογράψει η Τουρκία με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τιμήθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οικογένειες των 108 ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''είναι γεγονός ότι απεστάλη μια επιστολή προς τον Επίτροπο για την Διεύρυνση Ολι Ρεν που έκανε και την διαπραγμάτευση με την Τουρκία".

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε από την πλευρά του ότι το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ «είναι ξεκάθαρο, και ως τέτοιο η Τουρκία έχει υποχρέωση, με βάση τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το υπογράψει και να το εφαρμόσει».

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 2 Απριλίου 2005 (14:11 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, την οικονομική επιχορήγηση της τρομοκρατίας και συναφή εγκλήματα.

    Το μνημόνιο υπέγραψαν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Μονάδα Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος (ΜΟΚΑΣ) και από πλευράς ΗΠΑ το Τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών για Οικονομικά Εγκλήματα (FinCEN).

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 2 Απριλίου 2005 (14:11 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μελλοντικής απόσυρσης των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, ο κ. Μπάουτσερ υπενθύμισε ότι «το σχέδιο Ανάν προέβλεπε την άμεση μείωση των τουρκικών δυνάμεων, την μείωσή τους σε 6 χιλιάδες έως το 2011, και την περαιτέρω μείωσή τους σε 3 χιλιάδες έως τον Ιανουάριο του 2018 ή όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, όποιο έρθει νωρίτερα''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΩΝ 9 ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 2 Απριλίου 2005 (12:04 UTC+2)

    Σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν τις σορούς των εννέα επιβαινόντων από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τύπου Σι-130, του αμερικανικού στρατού, που συνετρίβη την Πέμπτη σε ορεινή περιοχή της νότιας Αλβανίας.

    Οι αρχές της Αλβανίας είπαν ότι οι σοροί των 9 αμερικανών στρατιωτών εντοπίστηκαν την Παρασκευή. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ αμερικανικών και αλβανικών δυνάμεων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

    [19] ΓΚ.ΠΑΡΒΑΝΟΦ: "ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ"

    Σόφια, 2 Απριλίου 2005 (12:00 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, απέρριψε κατηγορηματικά τις προσπάθειες να ανανεωθούν οι παλιές κατηγορίες κατά της Βουλγαρίας σε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στις 13 Μαΐου 1981.

    Ο Βούλγαρος ηγέτης υπενθύμισε τα λόγια του ίδιου του πάπα στη διάρκεια της συνομιλίας τους κατά την επίσκεψη στη Βουλγαρία τον Μάιο του 2002: «Το λεγόμενο "βουλγαρικό ίχνος" στην επίθεση κατά της προσωπικότητάς μου ήταν απλώς μια συκοφαντία. Ήταν και μια αδικία επίσης», προσθέτοντας ότι ποτέ δεν πίστευε στη συμμετοχή της Βουλγαρίας, επειδή πάντα έτρεφε θερμά συναισθήματα και σεβασμό προς τον βουλγαρικό λαό.

    Λίγο νωρίτερα η Βουλγάρα υφυπουργός Εξωτερικών Γκεργκάνα Γκραντσάροβα, είχε δηλώσει ότι «η Βουλγαρία θεωρεί ότι η υπόθεση με το λεγόμενο «βουλγαρικό ίχνος» στην απόπειρα δολοφονίας κατά τού Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β` το 1981 έχει ολοκληρωθεί οριστικά».

    Σύμφωνα με την κ. Γκραντσάροβα, από νομική άποψη το ζήτημα βρήκε τη λύση του ακόμη με την αθωωτική δικαστική απόφαση του Βούλγαρου Σεργκέι Αντώνοφ το 1986.

    Κατά την κα Γκραντσάροβα η Βουλγαρία απέδειξε σ` όλον τον κόσμο ότι όλες οι κατηγορίες ήταν απολύτως αβάσιμες. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, είπε, «η χώρα μας είναι πρόθυμη να παραχωρήσει κάθε είδους πληροφορίες εάν αυτές ζητηθούν σύμφωνα με τους κανόνες».

    [20] Η ΑΕΚ ΑΦΗΣΕ 2 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (21:42 UTC+2)

    Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Χαλκηδόνας στην Νεάπολη και περιορίστηκε στον ένα βαθμό της ισοπαλίας, χάνοντας την ευκαιρία να περάσει έστω και προσωρινά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Ηλιόπουλος (15'), αλλά ο Κατσουράνης κατάφερε και ισοφάρισε το παιχνίδι στο (67').

    Στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε σήμερα για την 24η αγωνιστική της Α` εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ με γκολ του Φουτσίνι στο 62, επικράτησε της Σκόντα Ξάνθης με 1-0 και αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα προσπερνώντας την αντίπαλο του. Ο Σαλπιγγίδης στη φάση του γκολ, έφυγε από καθαρή θέση οφσάιντ και για το λόγο αυτό οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο διαιτητή στο τέλος του αγώνα.

    Αύριο διεξάγονται οι αναμετρήσεις Κέρκυρα-Πανιώνιος, Αιγάλεω-Ηρακλής , Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα, Εργοτέλης-ΟΦΗ, Παναθηναϊκός-Αρης, Ολυμπιακός-Ιωνικός.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 49

    2. ΑΕΚ 49-24αγ

    3. Ολυμπιακός 47

    4. ΠΑΟΚ 41-24αγ

    5. Ξάνθη 40-24αγ

    6. Χαλκηδόνα 32-24αγ

    7. Αιγάλεω 30

    8. Ηρακλής 29

    9. Πανιώνιος 27

    10. ΟΦΗ 25

    11. Καλλιθέα 24

    . Ιωνικός 24

    13. Απ.Καλαμαριάς 23

    14. ’ρης 22

    15. Εργοτέλης 19

    16. Κέρκυρα 16

    [21] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ''8''

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2005 (21:30 UTC+2)

    Σημαντική νίκη με 71-66 που τον διατηρεί ζωντανό στο παιχνίδι της διεκδίκησης μίας θέσης που οδηγεί στα πλέι οφ, πέτυχε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι του Σαββάτου με την ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ. Ο Απόλλων Πατρών γνώρισε την ήττα από τον Πανελλήνιο με 76-75, ενώ ο Ιωνικός Αμαλιάδας που ηττήθηκε εντός έδρας από τον ’ρη με 84-68. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε άνετα με 92-75 του Μακεδονικού, ο Ηρακλής κέρδισε την ΜΕΝΤ με 90-83 και ο Πανιώνιος νίκησε την Ολύμπια Λάρισας με 83-70. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με το Μαρούσι.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 42

    Μαρούσι 39 -22αγ

    Πανιώνιος 37

    ’ρης 37

    ΑΕΚ 36

    ΠΑΟΚ 35 -22αγ

    Μακεδονικός 35

    Ολυμπιακός 34

    Απόλλων Πατρών 33

    Ηρακλής 33

    ΜΕΝΤ 30

    Πανελλήνιος 30

    Ολύμπια Λάριας 30

    Ιωνικός ΝΦ Αμαλ. 29

    [22] ΠΡΟΣΦΥΓΗ IAAF ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΩΩΣΗΣ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Στο διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό δικαστήριο της Λοζάννης προσφεύγει κατά της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ με την οποία απαλλάχθηκαν των κατηγοριών οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού (IAAF).

    Η IAAF έκρινε λανθασμένη την αθώωση, λόγω αμφιβολιών, των δύο Ελλήνων Ολυμπιονικών από τον ΣΕΓΑΣ. Αλλά και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ δήλωσε πως οι "αθάνατοι" θα επανεξετάσουν την υπόθεση των Κεντέρη και Θάνου, σε περίπτωση που οι δύο αθλητές θελήσουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    [23] ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (12:58 UTC+2)

    Επιτροπή Τεχνικών, η οποία θα μελετήσει και θα υποβάλλει πόρισμα για τις δυνατότητες και τους τρόπους επαύξησης της χωρητικότητας των μεγάλων υφισταμένων σταδίων και γηπέδων της χώρας, ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις της UEFA για τη διοργάνωση του EURO 2012, συστάθηκε, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού. Η Επιτροπή πρέπει να έχει υποβάλλει το πόρισμά πριν τη λήξη του τρέχοντα μήνα.

    [24] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2005 (11:54 UTC+2)

    Το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ συνεχίζεται και λίγες... στροφές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου το τοπίο αρχίζει να ξεδιαλύνει. Στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός φιλοξενεί το Μακεδονικό στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Κόντρα για πολύ γερά νεύρα και στην Πυλαία, όπου ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Κυριακή το Μαρούσι. Σκληρή «μονομαχία» με διαφορετικές προοπτικές αλλά κοινό στόχο και στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας». Εκεί, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την ΑΕΚ θέλοντας οπωσδήποτε το θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να μείνει εντός οχτάδας. Αλώβητος από την Αμαλιάδα θέλει να περάσει ο Αρης, όπου θα προσπαθήσει να μη χάσει έδαφος απέναντι στον τοπικό Ιωνικό ώστε να μείνει εντός τετράδας. Εύκολο έργο αναμένεται να έχει και ο Πανιώνιος που φιλοξενεί στη Νέα Σμύρνη την Ολύμπια Λάρισας. Ανοδικούς στόχους έχουν τόσο ο Ηρακλής όσο και η ΜΕΝΤ στο μεταξύ τους αγώνα. Τέλος, με τη σκέψη στην οχτάδα ο Απόλλων Πατρών φιλοξενεί τον Πανελλήνιο.

    [25] Ο ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ

    Λονδίνο, 2 Απριλίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε καταλαμβάνει πλειοψηφία δύο τρίτων στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 95% των εκλογικών τμημάτων.

    Όπως μεταδίδει το BBC, αξιωματούχοι της εφορευτικής επιτροπής δήλωσαν πως το κόμμα Ζάνου Πι Εφ, που κυβερνά τη χώρα επί δεκαετίες, εξασφάλισε ήδη 71 από τις 120 αιρετές έδρες στη Βουλή, ενώ το αντιπολιτευόμενο «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή» 39 έδρες και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Τζόναθαν Μόγιο, πρώην επικεφαλής προπαγάνδας του Μουγκάμπε, μία έδρα.

    Τα κόμματα διεκδικούν συνολικά 120 έδρες στις εκλογές ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας ο πρόεδρος Μουγκάμπε θα διορίσει 30 βουλευτές.

    Έτσι, έχοντας τουλάχιστον 101 έδρες από τις 150 συνολικά θα μπορέσει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εξουσίας του.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης και εκτεταμένη εκλογική νοθεία, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της Ζιμπάμπουε.

    Δυτικές χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τις εκλογές ως φιάσκο.

    [26] ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 2 Απριλίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Εννέα αυστραλοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ελικοπτέρου, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και αρωγής στο νησί Νίας της Ινδονησίας, που επλήγη από το σεισμό των 8,7 Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τον πλοίαρχο του ελικοπτεροφόρου Kanimbla Τζορτζ Μαγκουάιρ, εννέα από τους ένδεκα επιβαίνοντες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν όταν το ελικόπτερο συνετρίβη καθώς πλησίαζε στην δυτική πλευρά του νησιού Νίας.

    [27] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Δαμασκός, 2 Απριλίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Η Συρία θα ανακοινώσει αύριο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση και των τελευταίων στρατιωτικών της δυνάμεων από τον Λίβανο σύμφωνα με επίσημη συριακή πηγή, μεταδίδει το Ρόιτερς.

    «Η ημερομηνία και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθούν αύριο, αφού δοθούν στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Τέργε Ρεντ Λάρσεν», δήλωσε η συριακή πηγή προσθέτοντας ότι μεικτή συρο-λιβανική στρατιωτική επιτροπή επεξεργάσθηκε τις τελευταίες ημέρες τη Βηρυτό και τη Δαμασκό το σχέδιο ολοκλήρωσης της συριακής αποχώρησης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σάρα και ο Τέργε Ρεντ Λάρσεν θα δώσουν αύριο κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

    [28] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 2 Απριλίου 2005 (15:25 UTC+2)

    Αμετάβλητη και πολύ σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Βατικανού, Γιοακίν Ναβάρο Βαλς, σήμερα το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Ποντίφικας δεν έχει τις αισθήσεις του σε όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ νωρίτερα ειπώθηκε ότι πως ο Πάπας «γνωρίζει ότι πεθαίνει».

    [29] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Καρδίτσα, 2 Απριλίου 2005 (11:50 UTC+2)

    ’ρχισαν το πρωί του Σαββάτου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου «Η πολιτιστική κληρονομιά στη Θεσσαλία (τραγούδι - χορός - ενδυμασία)».

    Την Παρασκευή, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, αναβίωσαν «Μέρες Παράδοσης», αφιέρωμα στις «ρίζες» της Θεσσαλίας, με δρώμενα, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από τη χορωδία και τα χορευτικά τμήματα του Κέντρου Ιστορικής - Λαογραφικής Ερευνας «Απόλλων». Συμμετείχαν: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Παλαμά, Μορφωτικός Σύλλογος Ξυνονερίου, Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, Πολιτιστικός -Λαογραφικός Σύλλογος «Θεριστάδες» Τρικάλων.

    Ταυτόχρονα, ο «Απόλλων» τίμησε και τη μεγάλη προσφορά στη λαογραφία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μερακλή.

    [30] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2005 (10:02 UTC+2)

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το χειμερινό ωράριο λειτουργίας (1 Νοεμβρίου 2004 - 31 Μαρτίου 2005) των Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων του κράτους παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2005.

    Υπενθυμίζεται, ότι τα ωράρια λειτουργίας είναι αναρτημένα στις ηλεκτρονικές σελίδες του υπουργείου Πολιτισμού.

    [31] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑ-Θ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 7ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2005 (22:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή έναρξης του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα».

    Στο χαιρετισμό του ο ΥΜΑ-Θ τόνισε τα εξής:

    «Αγαπητέ θεατή,

    »Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 'Εικόνες του 21ου αιώνα', που φέτος θα διοργανωθεί από τη 1 Απριλίου 2005 μέχρι τις 10 Απριλίου 2005, είναι ένας θεσμός που αγαπήθηκε από το κοινό, από κινηματογραφόφιλους κάθε ηλικίας.

    »Είναι μια διοργάνωση που δεν «θυσίασε» ποτέ ως τώρα τους αρχικούς της στόχους και τα ιδανικά της στο όνομα της εμπορικότητας και του βιομηχανοποιημένου κινηματογράφου.

    »Αντιθέτως, το Φεστιβάλ αυτό κατάφερε να προτείνει στους πολίτες εναλλακτικούς δρόμους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Kατάφερε να κατοχυρώσει το δικαίωμα επιλογής του θεατή.

    »Το ντοκιμαντέρ είναι ίσως το δυσκολότερο από τα είδη του κινηματογράφου, αφού δεν είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό έργο, αλλά ουσιαστικά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Είναι μ' άλλα λόγια η αποτύπωση της αλήθειας, ένα ιστορικό ντοκουμέντο.

    »Ας υποδεχτούμε την άνοιξη με την άνοιξη του κινηματογράφου, με το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα».

    »Είμαστε όλοι έτοιμοι να απολαύσουμε τις παραγωγές που ετοιμάστηκαν. Είμαστε έτοιμοι να γνωρίσουμε καινούργιες εμπειρίες, που βασίζονται όχι σε κάποιο μύθο, αλλά σε γεγονότα και έρευνα. Είμαστε έτοιμοι να «ταξιδέψουμε» -για έβδομη φορά φέτος- με τη βοήθεια του κινηματογραφικού φακού.

    »Λέγεται πως το επτά είναι τυχερός αριθμός. Εύχομαι να αποδειχτεί ακόμη μια φορά και το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να σημειώσει τέτοια επιτυχία, που να ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις σας. Πράγμα εύκολο, καθώς, πρόκειται για διοργάνωση, το μέλλον της οποίας διαφαίνεται ιδιαίτερα λαμπρό.

    »Ο ελληνικός πολιτισμός προσέφερε στην ανθρωπότητα μοναδικά επιτεύγματα, αφομοίωσε με τρόπο δημιουργικό άλλα πολιτισμικά στοιχεία και αποτελεί βάση του δυτικού πολιτισμού.

    »Στην κατεύθυνση αυτή, από εδώ, από τη Μακεδονία, οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι, ότι υπάρχουν εξαίρετες παραγωγές, που μπορεί να μην «υπακούουν» τα χολιγουντιανά πρότυπα, αλλά αξίζουν πολλά Όσκαρ! »Η πολιτική μας στόχο έχει τη δημιουργία εθνικού κινηματογράφου, που να διακρίνεται διεθνώς, την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους, νέους και μεγαλύτερους.

    »Η Πολιτεία και το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την Παιδεία και τον Πολιτισμό. ’λλωστε, αυτές είναι δύο από τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

    »Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον εμπνευστή του Φεστιβάλ κ. Δημήτρη Εϊπίδη, που κατάφερε μέσα από τις επιλογές του όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσει αυτόνομη και ανεξάρτητη την πορεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    »Συγχαρητήρια και στους νέους κινηματογραφιστές που επέλεξαν αυτό το είδος για να εκφραστούν και καλή διασκέδαση στο κοινό που, για έβδομη χρονιά, παρακολουθεί πιστά το θεσμό», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ν. Τσιαρτσιώνης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 April 2005 - 19:13:54 UTC