Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
  • [02] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
  • [03] ΣΤΙΣ 12/4 ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ -
  • [04] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ:ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ-ΝΟΘΕΙΑΣ-ΑΠΑΤΗΣ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΜΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ
  • [10] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
  • [11] ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [12] ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣ
  • [13] ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [15] ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΑΪΚΑΛ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ
  • [17] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΓΚΑΦΑ
  • [18] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΑ
  • [20] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΜΑΙ ΑΡΗΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ"
  • [21] Σ. ΚΩΦΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [22] ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΟΛΗ
  • [24] ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ - ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ, ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [25] Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [26] Π.Ο.Υ: 500.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
  • [27] ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ
  • [28] Ο ΤΖΑΑΦΑΡΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [29] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
  • [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
  • [31] ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΜΟ"
  • [32] ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, πρόκειται να έχει αύριο (Παρασκευή), 8 Απριλίου 2005, συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκκρεμότητας για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Συγκεκριμένα, στις 10:00 π.μ. θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη και στις 11:30 π.μ. με την Γ.Γ του Κ.Κ.Ε., Α. Παπαρήγα, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

    Στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Μολυβιάτης θα συναντήσει στις 12:45 μ.μ. αντιπροσωπεία του Συνασπισμού αποτελούμενη από τους Ν. Κωνσταντόπουλο και Π. Τριγάζη. Επίσης, στο υπουργείο Εξωτερικών θα δεχθεί στις 13:30 μ.μ. τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

    [02] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο «Υγεία», Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

    Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1922 και μπήκε στη δισκογραφία το 1949.

    Με το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του σφράγισε το λαϊκό τραγούδι, ενώ έχει συνθέσει πάνω από 80 τραγούδια.

    Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο γνωρίστηκε όταν ήταν εκτοπισμένοι στη Μακρόνησο. Ερμήνευσε ποίηση μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Αξιον Εστί»), ενώ συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Δήμο Μούτση. Εξάλλου, ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη,του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου.

    Τον Ιούνιο του 1997 οργανώθηκε μεγάλη λαϊκή συναυλία για να τιμηθούν τα 50 χρόνια προσφοράς του μεγάλου βάρδου στο λαϊκό τραγούδι, ενώ ανάλογη συναυλία διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 2002.

    Το 2003 τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

    Είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γρηγόρη, που είναι τραγουδιστής και την Αννα.

    [03] ΣΤΙΣ 12/4 ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη, 12 Απριλίου, υπογράφεται στη Σόφια από τις Κυβερνήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας το Μνημόνιο για την υλοποίηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, και οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας στην Ελλάδα Αντρέϊ Βντόβιν και Στέφαν Στογιάνοφ.

    «Πρόκειται για ιστορική στιγμή», είπε ο κ. Σιούφας, ο οποίος επισήμανε ότι με την υπογραφή του μνημονίου οι τρεις Κυβερνήσεις εκφράζουν την ισχυρή πολιτική βούληση, την πεποίθησή τους και τη στήριξή τους στην ανάγκη πραγματοποίησης του έργου.

    «Με την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού αντιμετωπίζεται μία εκκρεμότητα 13 ετών και τίθενται οι βάσεις για την υλοποίηση ενός έργου που θα συμβάλει στη γεωστρατηγική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής και της χώρας μας, η οποία καθίσταται και χώρα διέλευσης ενέργειας, και ιδιαίτερα της περιοχής της Θράκης. Έτσι γίνεται ακόμα πιο στενή η συνεργασία των λαών των τριών χωρών και των τριών κυβερνήσεων, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδος. Δεν σταματάμε εδώ. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη της κατασκευής του έργου», ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ. Σιούφας εξήρε την συμβολή του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, των υφυπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης κ. Ευρ. Στυλιανίδη και Γ. Σαλαγκούδη, καθώς και των ομολόγων του υπουργών της Ρωσίας Βίκτορ Χριστένκο και της Βουλγαρίας Βίκτορ Τσερόφσκι. Επεσήμανε ακόμη την συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι για την εξέλιξη ενημερώθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Στους ιστορικούς δεσμούς των τριών χωρών αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ρωσίας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα φάση υλοποίησης του έργου θα είναι εποικοδομητική, ενώ ο πρέσβης της Βουλγαρίας τόνισε ότι η κυβέρνησης της χώρας του υποστηρίζει το συγκεκριμένο έργο εδώ και χρόνια.

    Ο πετρελαϊκός αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα έχει μήκος 285 χλμ., αναμένεται να κοστίσει περί τα 750 εκατ. ευρώ. και θα αποτελέσει «συμπληρωματική πύλη» αλλά και εναλλακτική δίοδο για τους 100 εκατ. τόνους του ρωσικού πετρελαίου που «διασχίζουν» τον Βόσπορο κάθε χρόνο.

    Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΠ Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου), ωστόσο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιριών.

    [04] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ:ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ-ΝΟΘΕΙΑΣ-ΑΠΑΤΗΣ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (13:07 UTC+2)

    Σύντομα δίνεται στη δημοσιότητα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχέδιο που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπογραφούν οι κώδικες για τον ηλεκτρισμό, ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις ιδιωτών και σε αυτόν τον τομέα, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Παράλληλα, ο κ. Σιούφας, όπως δήλωσε ο ίδιος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την έναρξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, του σχεδίου για τη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητα, αλλά και για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

    Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για το τι έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα διατροφικά ζητήματα και τις ευθύνες που υπάρχουν και σημείωσε ότι δεν έθιξαν τη δημόσια υγεία, ενώ υπογράμμισε ότι με τη νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

    Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι στόχος είναι να διαχυθεί ανάπτυξη παντού και για όλους και κυρίως στην περιφέρεια, για την οποία, όπως υπογράμμισε, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ ότι θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές τα πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις πρακτικές εναρμόνισης, ο ΥΠ.ΑΝ ανέφερε ότι με τη χθεσινή του δήλωση τόνιζε ότι είχαν αποδοθεί κακώς οι τοποθετήσεις του συνδέσμου, κάτι που όπως διευκρίνισε επιβεβαιώθηκε από τη νεότερη ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ.

    Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΕΣΜΕ είναι ένας υπεύθυνος φορέας και πρόσθεσε ότι ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού με νέο νόμο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ως ανεξάρτητη αρχή.

    Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η προστασία του καταναλωτή είναι προτεραιότητα, όπως και η ομαλή λειτουργία της αγοράς και ο υγιής ανταγωνισμός και προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Σε φαινόμενα αρρυθμίας, υπογράμμισε ο ίδιος ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αμείλικτο. "Εχουμε αποδείξει, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αμείλικτο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, απάτης και νοθείας", τόνισε ο κ. Σιούφας, προσθέτοντας ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι κερδισμένος πολίτης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο συνήγορο του καταναλωτή, αλλά και στη γραμμή 1520 που λειτουργεί για να δέχεται καταγγελίες των καταναλωτών.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις τιμές των καυσίμων ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά από συνεννοήσεις του ΥΠ.ΑΝμε όλους τους φορείς.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Τις γραπτές εξηγήσεις των μητροπολιτών Περιστερίου Χρυσόστομου και Κορίνθου Παντελεήμων εξέτασε στην συνεδρίαση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει συμπληρωματικές εξηγήσεις από τον μητροπολίτη Περιστερίου.

    Σε ότι αφορά τον μητροπολίτη Κορίνθου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του μητροπολίτη και το επισφαλές της υγείας του αποφάσισε να αναμείνει την εξέλιξη της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου, πριν ενεργοποιήσει κάθε άλλη εκκλησιαστική διαδικασία.

    Αναφορικά με το θέμα της ιεράς μητρόπολης Κεφαλληνίας και τον οικονομικό έλεγχο που έχει διαταχθεί από την Ιερά Σύνοδο να πραγματοποιηθεί από την Οικονομική Γενική Επιθεώρηση της Εκκλησίας, αποφασίστηκε ο Εκκλησιαστικός Οικονομικός Ελεγχος να ανασταλεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ομόφωνα ενέκρινε την επιχορήγηση 701 πολύτεκνων οικογενειών της Θράκης για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου με το συνολικό ποσό των 164.034 ευρώ.

    [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΜΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Βρυξέλλες, 7 Απριλίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Δημόσια ακρόαση με θέμα: «Πλουραλισμός και όχι Συγκέντρωση: Μια Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα ΜΜΕ» οργάνωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Σοσιαλιστική Ομάδα.

    Με στόχο την ουσιαστική συμβολή της στην δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη της παράγοντες όπως η διαφύλαξη της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας των Ευρωπαϊκών λαών, η Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργάνωσε σήμερα την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων εν όψει της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σχετικής Οδηγίας τον προσεχή Οκτώβριο.

    Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από τους ομιλητές ότι «ο πλουραλισμός είναι δημόσιο αγαθό και πολύ σημαντικό μέρος της Δημοκρατίας μας και χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική για να τον διασφαλίσουμε».

    Στην ανοικτή ακρόαση συμμετείχαν ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άϊνταν Ουάϊτ, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Χάρλεμ Ντεζίρ, Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Μάρκο Τραβάγλιο, συγγραφέας και δημοσιογράφος (Ιταλία), Μπεάτε Κλίμκιεβίτς, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας και Κοινωνικής Επικοινωνίας (Πολωνία),Πιέρ Μπελλαντζέρ, Πρόεδρος του ράδιο Σκαϊροκ (Γαλλία), Φάμπιο Κολασάντι, Γενικός Διευθυντής, Κοινωνία Πληροφόρησης και ΜΜΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Στέβεν Μπάρνετ, καθηγητής επικοινωνίας, πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ, Βερένα Ουϊντεμαν, ARD, Μιροσλάβ Γκλογκόβσκι, σύμβουλος του Προέδρου της Πολωνίας, Μικέλε Σαντόρο, ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος.

    Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι: Τηλέμαχος Χυτήρης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης και Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι το θέμα της συγκέντρωσης στα Μέσα Ενημέρωσης δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα και σε κάθε περίπτωση δεν έχει ακραίες εκφράσεις όπως σε άλλες χώρες-μέλη.

    Ο αγώνας για την ελεύθερη έκφραση, την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, την ποιότητα της τηλεόρασης, την ισορροπία και την πολυφωνία, είναι ένας αγώνας συνεχής που απαιτεί από μάς η Δημοκρατία.

    Ακολούθως ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στο «Ιταλικό» φαινόμενο που ήταν και το επίκεντρο της συζήτησης. Ο κ. Χυτήρης ανέφερε ότι η σημερινή Ιταλία είναι στο θέμα της συγκέντρωσης των Media στα χέρια του πρωθυπουργού ένα παράδειγμα καταδικαστέο, παράδειγμα προς αποφυγή και δήλωσε τη συμπαράστασή του και του ΠΑΣΟΚ στον αγώνα των Ιταλών δημοσιογράφων και των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης απέναντι στην ολοκληρωτική νοοτροπία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Berlusconi.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Σηφουνάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η σημερινή ακρόαση αποτελεί μια σημαντικότατη πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του προβληματισμού που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα στη Σοσιαλιστική Ομάδα και στην Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και ΜΜΕ, σχετικά με τον πλουραλισμό, τη σωστή ενημέρωση και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και ΜΜΕ έχει προσκαλέσει στη συνεδρίασή της στις 20 Απριλίου την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για να εκθέσουν τις απόψεις τους πάνω σε αυτά τα θέματα.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία λόγω του ελέγχου τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας τηλεόρασης από το ίδιο πολιτικό πρόσωπο. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά την έλλειψη πλουραλισμού στην Ιταλία, τα αποτελέσματα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, δείχνουν ότι ο ιταλικός λαός δεν έχει απολέσει την πολιτική του κρίση.

    Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική στα ζητήματα των ΜΜΕ προτάσσοντας τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ από την πολιτική εξουσία. Όσον αφορά ειδικότερα την τηλεόραση, απαιτείται ο σεβασμός του τρίπτυχου: πλουραλιστική ενημέρωση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σωστή ψυχαγωγία. Ανέφερε, τέλος, ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το πρόβλημα που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου κυριαρχούν οι αμερικανικές παραγωγές τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο.

    Τέλος ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οργάνωση ημερίδας για τη μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή συγκέντρωση των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξε ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα στα κράτη-μέλη.

    »Η διαφάνεια και η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης αποτελούν δυναμικά στοιχεία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών. Και προς αυτή την κατεύθυνση απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της λειτουργίας ελεύθερων και πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ενισχύουν την αρχή της δημοκρατίας, πάνω στην οποία εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αγώνας για τον πολιτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό των Μέσων Ενημέρωσης είναι αγώνας για τη δημοκρατία, ενάντια στο επικίνδυνο φαινόμενο του 'Μπερλουσκονισμού'.

    »Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την υποβολή πρότασης οδηγίας για την προστασία της πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη, όπως ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως οφείλει επίσης να διασφαλίσει την πολυφωνία, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της στον τομέα του ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση να υπερασπισθεί το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, όταν τα κράτη-μέλη δεν έχουν την πολιτική βούληση να αναλάβουν τις μεγάλες δικές τους ευθύνες», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Για τις ΗΠΑ αναχωρεί την Παρασκευή , ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης θα παρακολουθήσει την παρέλαση της Ελληνικής Ομογένειας, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου (στις 12.00 το μεσημέρι, τοπική ώρα). Νωρίτερα, θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ναό της Νέας Υόρκης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

    Παράλληλα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης θα έχει συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, ενώ θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

    Στις 16 Απριλίου, ο κ. Τσιαρτσιώνης θα μεταβεί στο Ατλάντικ Σίτυ, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της 14ης Ελληνοαμερικανικής Έκθεσης «Hermes Expo International» η οποία διοργανώνεται στον επαγγελματικό εκθεσιακό χώρο του συγκροτήματος «Trump Marina».

    Ακολούθως, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής, στο συμπόσιο που θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Έκθεσης, με θέμα: «Προοπτικές Ανάπτυξης της Ελληνοαμερικανικής Διπλωματικής Οικονομίας στη Μεταολυμπιακή Εποχή».

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 12 και 13 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης μετά από πρόσκληση του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Μολυβιάτης θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιουλ θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα της ευρύτερης περιοχής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χαλκιδικής Βασίλης Πάππας, επισκέπτεται από αύριο μέχρι τις 17 Απριλίου τις ΗΠΑ, την Αμερική, τον Καναδά και τη Σουηδία.

    Ειδικότερα ο κ. Πάππας θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην παρέλαση της ομογένειας στην 5η λεωφόρο στο Μανχάταν στις 10 του μηνός, όπου και θα παραστεί κυβερνητικό κλιμάκιο και το προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Πάππας θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών στους ομογενείς μας, όπως και σε εκδηλώσεις που οργανώνουν οι εκεί Κομματικές Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, θα έχει επαφές με βουλευτές ελληνικής καταγωγής και φιλέλληνες που ασχολούνται με τα εθνικά μας θέματα και με τις εκεί εθνικοτοπικές μας Οργανώσεις.

    Στη συνέχεια ο κ. Πάππας θα μεταβεί στο Τορόντο του Καναδά, προσκεκλημένος των εκεί ομογενειακών μας οργανώσεων, αλλά και των Τοπικών Οργανώσεων της Ν.Δ. Καναδά, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών και επαφών με τους τοπικούς φορείς και πολιτειακούς άρχοντες.

    [10] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

    Λάρνακα, 7 Απριλίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να κάνουν πολλά για ανάπτυξη της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.), εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα, Πέμπτη, τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «με την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύξουμε» την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ελλάδα και Κύπρος έχουν «πολλά κοινά και κοινά οικονομικά συμφέροντα» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν «άψογη συνεργασία και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη γεωγραφική και εποχιακή κατανομή του τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της τουριστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, τόνισε ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 10ης διεθνούς έκθεσης Τουρισμού «Τουριστικό Πανόραμα», στο εκθεσιακό κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

    Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ, τόνισε ο κ.Λιάσκος, έχουν σχεδιάσει μια εκστρατεία διαφήμισης με τίτλο «Μένουμε Ελλάδα» που βοηθάει όχι μόνο στον οικονομικό προϋπολογισμό του Έλληνα τουρίστα , αλλά και στην καταπολέμηση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Επίσης, πρόσθεσε, το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ για το 2005 ύψους 6.000.000 ευρώ για πρώτη φορά φέτος έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα και απευθύνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, δίδοντας ευρύτατη δυνατότητα επιλογών διακοπών.

    Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τους ξενοδόχους μελετούνται προγράμματα που θα δίνουν την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες καθώς και τους υπηκόους χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν φθηνές διακοπές ανεξάρτητα από το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος τους, ενώ σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, ενισχύονται η διαφήμιση και προβολή ( με ενιαίο Brand name και σχεδιασμό ), σε προτάσεις τουριστικών προϊόντων , υπηρεσιών και προορισμών , δίνοντας έμφαση στην προώθηση νέων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στην μείωση της εποχικότητας.

    [12] ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (18:35 UTC+2)

    Τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς A.E. και της Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου Α.Ε. (ΕΛΕΧΑ), αποφάσισαν τη συγχώνευση των δύο Εταιριών με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Ημερομηνία των Ισολογισμών Μετασχηματισμού ορίστηκε η 10.4.2005.

    Τα Διοικητικά Συμβούλια προτίθενται να προτείνουν στις Γενικές Συνελεύσεις που θα κληθούν να εγκρίνουν τη συγχώνευση ως σχέση ανταλλαγής 1 μετοχή της απορροφώσας Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 4,82 μετοχές της απορροφώμενης ΕΛΕΧΑ, μετά από διατύπωση γνώμης, ως προς το δίκαιο και εύλογο της σχέσης ανταλλαγής, δύο ανεξάρτητων ελεγκτικών οίκων, σύμφωνα με το Νόμο.

    [13] ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (16:48 UTC+2)

    Σε θετικό πεδίο τερμάτισε σήμερα Τετάρτη ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις τράπεζες, αλλά και σε μετοχές κλάδων που απαρτίζουν τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Χ.Α., έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,07% και διαμορφώθηκε στις 2.992,00 μονάδες.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το γενικό δείκτη τιμών, ο οποίος και ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε οριακά πάνω από το επίπεδο των 3.000 μονάδων, στις 3.001,20 μονάδες, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στη ζώνη των 2.972,49 μονάδων, ο ισχνός όγκος συναλλαγών, αλλά και το ισορροπημένο ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός καταγράφηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, αφού ενώ έφθασε στο ποσό των 267,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα 97.060.918,88 ευρώ να αφορούν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο αυτό της COSMOTE, ύψους 78.266.706,00 ευρώ, στα 14 ευρώ.

    Ισορροπημένο καταγράφηκε το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τις 162 να τερματίζουν κινούμενες σε θετικό πεδίο, έναντι 115 πτωτικών και 103 αμετάβλητων. Στο στόχαστρο των αγοραστών βρέθηκαν κυρίως οι μετοχές των εταιριών ATTIKAT (+17,95%), Πειραιως REAL ESTATE (+11,76%), MICROLAND (+11,76%), ETMA (+11,48%) και των ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΚΑΙ sex form (+11,43% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις επικράτησαν στους τίτλους των ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (-19,74%), ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ (-19,72%), ALMA ΑΤΕΡΜΩΝ (-19,67%) και της ΓΕΝΕΡ (-16,13%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη των συναλλαγών οι δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με μπροστάρη τον Mid 40 της μέσης, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,23% και ακολούθησαν ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (+1,14%) και ο FTSE/ASE 140 (+1,12%). Κατά 0,78% ενισχύθηκε ο δείκτης Eurobank MID 50 και ακολούθησε ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,44%.

    Ενθαρρυντική πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να ενισχύεται σημαντικά σε ποσοστό 1,81% και το δε δεύτερο να σημειώνει ελαφρά της τάξης του 0,02%.

    Τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου είναι αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (+9,65%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (+5,72%), ASPIS (+4,35%), ΕΓΝΑΤΙΑ (+4,10%) και της EFG (+4,10%).

    Η μικρή άνοδος των τηλεπικοινωνιών οφείλεται στις τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των ΟΤΕ και FORTHNET που ενισχύθηκαν κατά 0,42% αντίστοιχα , ενώ τροχοπέδη αποτέλεσαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στους τίτλους των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (-1,92%) και της COSMOTE (-0,57%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν οι περισσότεροι από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση τους έξι από αυτούς που δέχθηκαν πιέσεις. Αναλυτικότερα, στο αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-0,97%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,89%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (-0,20%), της παράλληλης αγοράς (-0,08%) και του λιανικού εμπορίου (-0,05%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών (+2,88%), έχοντας μάλιστα απολέσει σημαντικό μέρος των κερδών που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών. Ώθηση στον κλάδο έδωσαν οι αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (+9,05%), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (+5,88%) και της; ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤROLIFE (+5,42%).

    Έντονο ενδιαφέρον καταγράφηκε και για μετοχές που απαρτίζουν τους κλάδους των διυλιστηρίων και των βιομηχανιών, οι οποίοι και ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,19% και 2,05% αντίστοιχα.

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+1,83%), της πληροφορικής (+1,67%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+1%).

    Κατά 0,91% ενισχύθηκε ο κλάδος των επενδύσεων και ακολούθησαν οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (+0,83%), των βασικών μετάλλων (+0,78%), των συμμετοχών (+0,74%), των τροφίμων και ποτών (+0,61%), των κατασκευαστικών (+0,33%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,18%).

    Ε.Α.

    [14] ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 7 Απριλίου 2005 (21:10 UTC+2)

    Με την υπογραφή μιας συμφωνίας, με την οποία παρατείνεται η θητεία των μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Σερβίας - Μαυροβουνίου δόθηκε τέλος στη συνταγματική κρίση που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό τις σχέσεις Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσας.

    Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη, στο Βελιγράδι από τον πρόεδρο της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Μπόρις Τάντιτς, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Μίλο Τζουκάνοβιτς αντίστοιχα, και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι.

    Βάσει της συμφωνίας, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου της Σερβίας - Μαυροβουνίου θα διεξαχθούν χωριστά στους δυο εταίρους της ένωσης, μαζί με τις εκλογές για την ανάδειξη των κοινοβουλίων των δυο δημοκρατιών.

    Την κρίση στις σχέσεις του Βελιγραδίου με την Ποντγκόριτσα είχε προκαλέσει η αδυναμία των δυο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, η θητεία των οποίων είχε λήξει.

    [15] ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΑΪΚΑΛ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε την Πέμπτη με τον ηγέτη του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, ότι αποκόμισε την εντύπωση πως το CHP θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με σθένος τους Τουρκοκύπριους στην υπόθεση του Κυπριακού.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην κατεχόμενη Λευκωσία οι Μπαϊκάλ και Ντενκτάς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε άριστο γνώστη του Κυπριακού τον ηγέτη του CHP, ο οποίος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ντενκτάς για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει έως σήμερα για την προάσπιση των τουρκοκυπριακών συμφερόντων.

    «Θεωρούμε εθνικό ζήτημα το Κυπριακό και προσπαθούμε να συμβάλουμε στην επίλυσή του» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊκάλ.

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

    Σόφια, 7 Απριλίου 2005 (20:35 UTC+2)

    «Πράσινο φως» για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, στο Μπέλενε, έδωσε η κυβέρνηση Σαξκομπουργκότσκι, με σημερινή απόφασή της.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, οι μονάδες του νέου σταθμού θα είναι συνολικής ισχύος έως 2.000 Μεγαβάτ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Μιροσλάβ Σεβλίεφσκι, ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Μπέλενε θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2011.

    Κ.Κ.

    [17] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΓΚΑΦΑ

    Άγκυρα, 7 Απριλίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Δημόσια συγγνώμη για τα όσα δήλωσε για τους Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία ζήτησε την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Αττίλα Κοτς.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Κοτς υποστήριξε πως οι δηλώσεις του ότι οι Ρώσοι τουρίστες, που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Τουρκία για να περάσουν τις διακοπές τους, είναι νεόπλουτοι και αδαείς, ήταν απλά χαριτολογίες.

    Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, έστειλε και σχετική επιστολή στον Πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος του τουρκικού Ναμίκ Ταν, χαρακτηρίζοντας έξοχες τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών επισημαίνοντας πως η έλευση Ρώσων τουριστών στην Τουρκία δεν συμβάλει απλά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, αλλά και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο λαών.

    [18] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Τίρανα, 7 Απριλίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Με ψήφους 60 υπέρ, επτά κατά και επτά αποχές, η αλβανική Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των πολιτικών.

    Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

    Στόχος του νομοσχεδίου είναι, όπως υποστηρίζουν οι εισηγητές του, η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες γνωρίζει ο ελληνικός σχολικός αθλητισμός. Τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του παγκόσμιου σχολικού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Πολωνία καθώς επικράτησε με 87-42 της Λετονίας και περιμένει να μάθει τον αντίπαλο της στην τελευταία δοκιμασία της στη διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο (17:30). Τα δεκάλεπτα: 24-12, 40-26, 66-29, 87-42.

    Στην ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν:Δημητριάδης, Γρίλης 10, Ιωακειμίδης 5 (1), Ματαλόν 9 (1), Γαλαζούλας 4, Κελεσίδης 14 (2), Γιαννακίδης 13 (2), Αντωνιάδης 13 (1), Δαμαλής 3, Χασατουρόφ 7 (1), Πλιούκας 4, Τραυλός 5.

    [20] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΜΑΙ ΑΡΗΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν απάντησε μέσω του site του Αρη ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Η συνομιλία που είχε ο παίκτης του Αρη με τους φιλάθλους της ομάδας κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

    «Είμαι Άρης. Από μικρό παιδί ήμουν φίλαθλος της ομάδας. Η πιο ευτυχισμένη στιγμή ήταν όταν υπέγραψα στον Άρη. Έπαιξα πρώτη φορά στο Διγενή Λακκώματος και στα 17 μου χρόνια δοκιμάστηκα στον Άρη. Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν τη σειρά τους. . .Περιμένω να ζήσω πολλές ευτυχισμένες στιγμές στο μέλλον. Θα ήθελα βέβαια να μείνω για πάντα στον Άρη», τόνισε αρχικά ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και συνέχισε αναφερόμενος στην πορεία του Αρη στο φετινό πρωτάθλημα. «Η βαθμολογική θέση της ομάδας είναι πλασματική και θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετούς βαθμούς ακόμη. Νομίζω ότι με όλες τις ομάδες παίζουμε το ίδιο. Θυμηθείτε πως χάσαμε βαθμούς με Ιωνικό, Καλλιθέα, και ΟΦΗ. Όλοι πιστεύαμε ότι η ομάδα θα πάει καλύτερα. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο, σε πολλά όμως παιχνίδια ήμασταν πολύ άτυχοι. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να κρίνω τις μεταγραφές. Πάντως κατά τη γνώμη μου αποκτήθηκαν καλοί ποδοσφαιριστές Όσο για το ελληνικό πρωτάθλημα, τα τελευταία χρόνια είναι πολύ υποβαθμισμένο».

    Ωστόσο πήρε θέση και για την τεχνική ηγεσία, τον Γιώργο Χατζάρα. «Υπάρχει πολύ καλή σχέση ανάμεσα στον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές. Ο προπονητής μας είναι πολύ καλός. Η διοίκηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί για την ομάδα, έτσι ώστε να δυναμώσει τη νέα χρονιά».

    Για τους φιλάθλους της ομάδας και την συμπαράσταση τους καθ' όλη την διάρκεια της φετινής περιόδου, τόνισε: «Η παρουσία των φιλάθλων στην προπόνηση μου δίνει δύναμη και θάρρος. Αυτά που θέλω να κρατήσω από την φετινή χρονιά είναι σίγουρα ο κόσμος σίγουρα και ελπίζω και το κύπελλο. Υπάρχει πολύ καλή σχέση με τους φιλάθλους και το αποδεικνύει περίτρανα η φετινή τους παρουσία σε κάθε παιχνίδι εντός κι εκτός έδρας. Η σχέση που έχουμε με τον SUPER 3 είναι αυτή που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής με ένα σύνδεσμο φιλάθλων της ομάδας».

    [21] Σ. ΚΩΦΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Στο καθοριστικό παιχνίδι με την Κέρκυρα αναφέρθηκε την Πέμπτη ο προπονητής του Ηρακλή, Σάββας Κωφίδης. «Προερχόμαστε από δύο άσχημα αποτελέσματα σε δύο αγώνες όπου προσπαθήσαμε να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο και να πάρουμε βαθμούς αλλά δεν τα καταφέραμε», τόνισε ο Ελληνας τεχνικός και συνέχισε: «Η ψυχολογία έπειτα από δύο ήττες σίγουρα δεν είναι η καλύτερη, όμως προετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο αγώνας με την Κέρκυρα είναι ένας ακόμα δύσκολος αγώνας όπου πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα προκειμένου να κατακτήσουμε τους 3 βαθμούς της νίκης.

    Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την Κέρκυρα λόγω της βαθμολογικής της θέσης καθώς είναι μια καλή ομάδα με ποιοτικούς παίκτες που έχουν τη δυνατότητα, παίζοντας χωρίς άγχος να κάνουν τη ζημιά».

    Οσο για την προετοιμασία της ομάδας τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κωφίδης επισήμανε: «Δουλέψαμε πολύ κι αυτή την εβδομάδα και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτόν τον αγώνα ενώ δεν έλειψαν και τα προβλήματα, με αποκορύφωμα το νέο τραυματισμό του Μπακιρτσίογλου, τα οποία μας ταλαιπωρούν εδώ και καιρό. Οι ποδοσφαιριστές πάντως που έχω στη διάθεση μου είναι έτοιμοι και ικανοί να καλύψουν οποιοδήποτε κενό και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του αγώνα.

    Εμείς θέλουμε τη νίκη για να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις επικίνδυνες θέσεις της βαθμολογίες και να συνεχίσουμε στο πρωτάθλημα με λιγότερο άγχος».

    [22] ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (18:30 UTC+2)

    Σύμφωνα με αποφάσεις που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, δίδονται τα παρακάτω ποσά: 196.953 ευρώ για την εξόφληση των προγραμμάτων Μαζικής Άθλησης, περιόδου 2003-2004, τα οποία συνδιοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με Δήμους.

    Τα χρήματα αυτά θα δοθούν, σε όσους εκ των Δήμων, υπέβαλαν τις τελικές εκκαθαριστικές καταστάσεις της περιόδου αυτής, 121.855 ευρώ σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που μετείχαν σε οικεία πρωταθλήματα ευρωπαϊκών διοργανώσεων (ανάμεσα σε αυτά είναι τα σωματεία: Όμιλος Πετοσφαίρισης Ρεθύμνου, Σπόρτινγκ, Ναυτικός Όμιλος Πατρών, Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας, Φιλαθλητικός Όμιλος Γυναικών, Γ.Α.Σ. Αναγέννηση Προμηθέα Άρτας, Α.Σ Αναπήρων Θεσσαλονίκης), 25.000 ευρώ στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο Μεταμοσχευμένων «ΔΡΟΜΕΑΣ» για τη διοργάνωση του οικείου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, έτους 2005.

    [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΒΑΔΗΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (18:26 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε την Πέμπτη ο ΣΕΓΑΣ με την ευκαιρία της υπογραφής των πρωτοκόλλων συνεργασίας με την Πρέβεζα και την Τρίπολη για την ανάληψη των Βαλκανικών Αγώνων βάδην ανδρών- γυναικών, εφήβων- νεανίδων (23/4) και την Βαλκανική συνάντηση παίδων- κορασίδων (30/7) αντίστοιχα.

    Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, τόνισε: «Οι δύο διοργανώσεις και οι συνεργασίες που επισφραγίστηκαν σήμερα έχουν βάση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι δύο πόλεις με πλούσια αθλητική παράδοση, που πρόσφατα απέκτησαν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ενδιαφέρον και ευαισθησία για την νεολαία και τον αθλητισμό και είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες.

    Ευχαριστώ τον δήμαρχο της Τρίπολης, Δημοσθένη Σωτηρόπουλο, τον αντινομάρχη Πρέβεζας Παναγιώτη Τσούτση, τον αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και γ.γ. της ABAF Θανάση Βογιατζή και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Μάκη Δήμιζα».

    Ο αντινομάρχης Πρέβεζας, Παναγιώτης Τσούτσης από την πλευρά του δήλωσε: «Ευχαριστώ και εκ μέρους του νομάρχη και του δημάρχου μας τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, αλλά και τους Βαλκάνιους, που τίμησαν την Πρέβεζα και γενέτειρα της Αθανασίας Τσουμελέκα και της Αθηνάς Παπαγιάννη. Η καρδιά της Ηπείρου θα χτυπά στην Πρέβεζα εκείνο το τριήμερο. Για εμάς είναι σαν να πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία και θα συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις μας για ένα πολύ ζωντανό πρωτάθλημα».

    Ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημοσθένης Σωτηρόπουλος τόνισε: «Έχουμε πλέον την υποδομή για να αναλάβουμε μεγάλους αγώνες στην Τρίπολη. Για αυτό διεκδικούμε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων και θέλουμε να βοηθήσετε όλοι για την αναλάβουμε. Αιτούμε, παρακαλούμε, εκλιπαρούμε, θέλουμε μία επίσημη διοργάνωση, αφού έχουμε την κάψα να διοργανώσουμε μεγάλες αθλητικές συναντήσεις».

    Εκ μέρους των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες βάδην στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε η Αθηνά Παπαγιάννη, που επεσήμανε: «Θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της πόλης μου για την ανάληψη αυτής της μεγάλης διοργάνωσης. Πιστεύω ότι συμβάλλαμε και η Αθανασία Τσουμελέκα με το χρυσό μετάλλιο και εγώ με τη δέκατη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για αυτό. Πιστεύω ότι όλα τα μέλη της εθνικής ομάδας θα βάλουν τα δυνατά τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως και οι διοργανωτές για να γίνουν οι καλύτεροι αγώνες. Ευχαριστώ την ομοσπονδία που ανέθεσε στην Πρέβεζα αυτή τη διοργάνωση».

    Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Μάκης Δήμιζας, δήλωσε από την πλευρά του: «Έχουμε ένα στάδιο με την υποδομή για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις πανελληνίου, βαλκανικού και ευρωπαϊκού επιπέδου», ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και γ.γ. της ΑΒΑF, Θανάσης Βογιατζής τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρωτοπορεί στα Βαλκάνια. Έχουμε μεγάλο κύρος και αυτό εκφράζεται με ότι διοργάνωση ζητήσουμε μας έχουν την εμπιστοσύνη και την δίνουν».

    Την αντιπροσωπεία της Τρίπολης, εκτός από τον δήμαρχο Δημοσθένη Σωτηρόπουλο, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τασιγιαννάκης, ο αντιπρόεδρος του αθλητικού οργανισμού του δήμου, Περικλής Κατσαούλης, ο αντιπρόεδρος του αθλητικού κέντρου Τρίπολης Μιχάλης Σμυρνιώτης και ο γραμματέας της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΓΣ Αρκαδίας Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

    Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου δόθηκαν και πληροφορίες για το αθλητικό κέντρο της Τρίπολης το οποίο ολοκληρώνεται. Πρόκειται για ένα κεντρικό στάδιο στίβου με οχτώ διαδρομές που είναι έτοιμο. Σε εξέλιξη βρίσκεται το βοηθητικό προπονητήριο ρίψεων, ενώ έχει γίνει η πρόβλεψη και υπάρχουν οι δεσμεύσεις από την Πολιτεία για την κατασκευή κλειστού σταδίου με περίμετρο 200μ. και 3.500 θέσεων, με προϋπολογισμό έξι εκατομμύρια ευρώ.

    [24] ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ - ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ, ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Κάιρο, 7 Απριλίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Μία γαλλίδα τουρίστρια σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση στο κέντρο του "παλιού" Καΐρου. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τη βόμβα έριξε στο πλήθος πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο αλ-Αζάρ άνδρας που επέβαινε σε μοτοσικλέτα με την οποία και διέφυγε.

    Από την ίδια επίθεση, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν σύμφωνα με πηγές των συνεργείων διάσωσης. Η επίθεση έγινε στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

    [25] Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 7 Απριλίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Σκεφτόταν σοβαρά να παραιτηθεί από τον παπικό θρόνο το 2000 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ σύμφωνα με το κείμενο της διαθήκης του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του Βατικανού, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στην διαθήκη του που καταλαμβάνει 15 σελίδες, η πρώτη καταχώρηση ήταν το 1981, όταν ο Πάπας ευχαριστεί το Θεό για την διάσωσή του από την δολοφονική απόπειρα που επιχειρήθηκε εναντίον του.

    Στη διαθήκη-μαρτυρία ο Ποντίφικας εκφράζει τις ευχαριστίες του σε προσωπικότητες του επιστημονικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού χώρου για την υποστήριξη που του παρείχαν.

    Στην διαθήκη αναφέρεται ότι ο Ποντίφικας δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο και ζητά να καούν όλες οι σημειώσεις του.

    Ρώμη «οχυρωμένη» πόλη

    Πρωτοφανής επιχείρηση ασφαλείας βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη, εν όψει της κηδείας του Πάπα, την Παρασκευή.

    Με συστοιχίες πυραύλων, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες και σειρά απαγορευτικών μέτρων, οι αρχές της Ρώμης, πιστεύουν ότι η επιμνημόσυνη τελετή θα πραγματοποιηθεί δίχως δυσάρεστα απρόοπτα.

    Περισσότεροι από 1 εκ. πιστοί περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του κηδεύεται την Παρασκευή το πρωί από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

    Ωστόσο, η επιθυμία τους ενδέχεται να μη πραγματοποιηθεί λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ρώμης, εν όψει της αφίξεως 200 ηγετών από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την νεκρώσιμη ακολουθία.

    Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους αλλά και ο προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον που βρίσκονται ήδη στην ιταλική πρωτεύουσα και απέτισαν φόρο τιμής στη σορό του Πάπα.

    Προειδοποίηση

    Πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες βρίσκονται στην «Αιώνια Πόλη» με την ελπίδα να προσκυνήσουν την σορό του Ποντίφικα.

    «Είναι πρωτοφανής ο αριθμός των προσκυνητών και ως εκ τούτου δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας» δηλώνει ο Ακίλε Σέρα, αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης της Ρώμης.

    Μόνο από την Πολωνία αναμένεται να συρρεύσουν 2 εκατ. πιστοί.

    Η ουρά των πιστών που περιμένουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πνευματικό τους ηγέτη, ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα.

    Κάθε είδους καταλύματα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τη Ρώμη είναι γεμάτα, ενώ οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν γυμναστήρια, σχολικές αίθουσες και κάμπινγκ σε κοιτώνες για τις μυριάδες των προσκυνητών.

    Η εκλογή

    Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου ποντίφικα θα συγκληθεί στις 18 Απριλίου.

    Η διαδικασία εκλογής διεξάγεται κατά παράδοση στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, και αυτή τη φορά 117 καρδινάλιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

    [26] Π.Ο.Υ: 500.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

    Ουάσινγκτον, 7 Απριλίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Αφιερωμένη στην υγεία των μητέρων και των παιδιών είναι η Πέμπτη. Σε έκθεση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλει ότι κάθε χρόνο σ' ολόκληρο τον κόσμο περισσότερα από τρία εκατομμύρια νεογέννητα δε ζουν ούτε ένα μήνα και μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

    «Σύμφωνα με εκτιμήσεις 11 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο και μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.», δηλώνει στo BBC, η η υπεύθυνη του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ. Αλμπέρτα Μπάτσι.

    Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα υπάρχουν ακόμα γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

    Ως εκ τούτου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση να επενδυθούν έως και εννέα δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία στις χώρες με την μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι στόχοι της χιλιετίας που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για την παιδική θνησιμότητα.

    [27] ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ

    Τιφλίδα, 7 Απριλίου 2005 (19:10 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρ Σεβαρντνάτζε, ισχυρίζεται ότι δεν λαμβάνει τη σύνταξή του και ότι τώρα χρωστάει περίπου τέσσερις χιλιάδες δολάρια σε απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Σεβαρντνάτζε έπεσε από το αξίωμά του με τη λεγόμενη «επανάσταση των ρόδων» το 2003.

    Η νέα κυβέρνηση του υποσχέθηκε πολιτική ασυλία και πολυτελή κατοικία.

    Όμως, όπως κάθε άλλος συνταξιούχος της Γεωργίας, ο 77χρονος λέει ότι το κράτος δεν του δίνει αρκετά χρήματα για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες.

    Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ενός συνταξιούχου στη Γεωργία είναι 14 δολάρια διπλάσιο μεν από την εποχή του Σεβαρντνάτζε αλλά και πάλι ανεπαρκές για ικανοποιητική διαβίωση.

    Φυσικά απέχει πολύ από το λογαριασμό των 3.800 δολαρίων που ο Σεβαρντνάτζε λέει ότι οφείλει για το ηλεκτρικό του.

    Όροι και υποσχέσεις

    Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Σεβαρντνάτζε αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία το 2003.

    Μετά την παραίτησή του, η νέα κυβέρνηση του προσέφερε πολιτική ασυλία και συμφώνησε να πληρώνει για τους σωματοφύλακές του.

    Επίσης του επετράπη να κατοικεί δωρεάν σε μία πολυτελή βίλα σε προάστιο της Τιφλίδας.

    Όμως τώρα ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί και μεγαλύτερη σύνταξη, την οποία δεν έλαβε ποτέ.

    [28] Ο ΤΖΑΑΦΑΡΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 7 Απριλίου 2005 (18:34 UTC+2)

    Ο σιίτης ηγέτης του Ιράκ Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι ανακοίνωσε ότι διορίστηκε επισήμως πρωθυπουργός του Ιράκ από τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση εντός μιάς ή δύο εβδομάδων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πρόεδρος Ταλαμπανί δήλωσε απευθυνόμενος στον Τζααφάρι σε συνέντευξη Τύπου ότι "το προεδρικό συμβούλιο αποφάσισε την Πέμπτη να γίνετε πρωθυπουργός και οφείλετε να αρχίσετε να επιλέγετε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βάσει του νόμου".

    [29] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση, επισημαίνει τα ακόλουθα:

    «Αποχαιρετούμε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Αποχαιρετούμε τον μεγάλο Έλληνα λαϊκό συνθέτη και τραγουδιστή. Αποχαιρετούμε αυτόν που τραγούδησε τους αγώνες μας, τους έρωτές μας, τις χαρές και τους καημούς μας. Αποχαιρετούμε τον Γρηγόρη που ήταν τα πάντα. Και Μακρονησιώτης και μάγκας και σερ».

    [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ο «σερ» του ελληνικού τραγουδιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης νοσηλευόταν για περίπου 4 μήνες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας, με ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, ενώ είχε υποβληθεί σε αρκετές επεμβάσεις.

    [31] ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΜΟ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Μουσικοχορευτική παράσταση διοργανώνει το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Θεσσαλονίκης, για πέμπτη συνεχή χρονιά.

    Η παράσταση αυτή, με θέμα «Αφιέρωμα στον Παραδοσιακό Γάμο», θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό θέατρο την προσεχή Δευτέρα, 11 Απριλίου, στις 8.15 μ.μ.

    Στο αφιέρωμα, συμμετέχουν πάνω από 90 χορευτές και 13 παραδοσιακοί μουσικοί (οργανοπαίχτες και τραγουδιστές).

    Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

    [32] ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2005 (14:26 UTC+2)

    Διακοινοβουλευτικό Συνέδριο με θέμα «Ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στη Νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 8 Απριλίου, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων με την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου Σπουδών Ευξείνου Πόντου, επ' ευκαιρία της Ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου κατά το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2004 έως τις 30 Απριλίου 2005.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου, που αρχίζουν αύριο στις 9 το πρωί, θα χαιρετίσουν η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Τα θέματα του Συνεδρίου αναφέρονται στο ρόλο των κοινοβουλίων στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής δυναμικής, στις δυνατότητες συνεργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον προγραμματισμό συντονισμένων δράσεων για βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στη σημασία των δικτύων μεταφορών και ενέργειας στη διασύνδεση της Ευρώπης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 7 April 2005 - 18:13:57 UTC