Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
  • [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΑΠΑ
  • [04] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ.
  • [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [07] ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
  • [08] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [09] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ EGEE
  • [10] ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
  • [11] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [12] ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
  • [13] ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [14] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [15] ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ "ΦΛΕΡΤ" ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΝΙΖΕΙ
  • [19] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΜΑΡΙΟΝ ΤΖΟΟΥΝΣ
  • [20] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΣΙΚΑΜΠΑΛΑ
  • [21] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [23] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ULEB CUP
  • [24] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [25] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [26] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [27] ΙΡΑΝ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ "ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ" ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
  • [28] ΠΑΡΙΣΙ: ΕΝΑΣ ΓΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
  • [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ.ΜΙΝΤΣΗ
  • [31] Ο Β' ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ"
  • [32] 3η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [33] "ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ" ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΑΡΟΖΟ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (13:33 UTC+2)

    Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, για τα θαρραλέα οικονομικά μέτρα που έλαβε, έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν ώστε το 2006 να επιτευχθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ε.Ε.-Ελλάδας σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκθεση για την ελληνική έρευνα που επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Στις δηλώσεις, που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, χαιρέτισε την απόφαση της Ελλάδας να επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη (η ψηφοφορία θα γίνει αύριο στη Βουλή και υπέρ έχουν ταχθεί τα δύο μεγάλα κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και σημείωσε πως η στάση αυτή δείχνει τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είπε ότι γνωρίζει τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και τι έχει πάρει από αυτή με τη μορφή κονδυλίων.

    Σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013 εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν. Επισήμανε ότι ο συμβιβασμός μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. θα είναι δύσκολος και είπε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο.

    Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. να σεβαστεί πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο κι ένας από τους όρους είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Εξέφρασε τη χαρά του για τη στάση της Ελλάδας που στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση για το θέμα του "βασικού μετόχου" είπε ότι ελπίζει ότι τα προβλήματα θα λυθούν χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι θέμα νομικής αξιολόγησης, καθώς η ελληνική νομοθεσία στο ζήτημα δεν είναι απολύτως συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και δεν θέλει να κάνει πολιτικές δηλώσεις για ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν νομικές αντιρρήσεις.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε χρήσιμη και διεξοδική τη συζήτηση με τον κ. Μπαρόζο. Είπε ότι συζήτησαν για τα κονδύλια που θα διατεθούν στις χώρες της Ε.Ε. την περίοδο 2007-2013 και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν.

    Για τη στρατηγική της Λισαβόνας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της ενιαίας αγοράς, στην αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που τίθενται σε κάθε βήμα αυτής της πορείας και κάλεσε την Αγκυρα να δείξει έμπρακτα ότι σέβεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο.

    Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον εκπληρώνουν τα κριτήρια και δείχνουν ευρωπαϊκή συμπεριφορά προς τις γειτονικές χώρες με τις οποίες θέλουν να ανήκουν στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για την πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς σχετικά με το όνομα της FYROM.

    Σε ερώτηση για τον "βασικό μέτοχο" ο κ. Καραμανλής είπε ότι συνεχίζεται η συζήτηση με την Κομισιόν και αναζητείται κοινός τόπος ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο και να εξυπηρετείται η διαφάνεια.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (12:44 UTC+2)

    "Εχουμε διαλέξει το δύσκολο δρόμο. Εδώ δεν είναι μια μάχη, είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε". Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, όταν του ζήτησε δημοσιογράφος να σχολιάσει την τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε σε 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.

    [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΑΠΑ

    Ρώμη, 18 Απριλίου 2005 (11:30 UTC+2)

    Άρχισε σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στη βασιλική του Αγίου Πέτρου η διαδικασία για την εκλογή του νέου Πάπα.

    Το κονκλάβιο, που αποτελείται από 115 καρδινάλιους από 52 χώρες του κόσμου, είναι το όργανο που συνεδριάζει για να εκλέξει το 265ο Πάπα.

    Την εκλογή του νέου Πάπα θα σηματοδοτήσει ο λευκός καπνός των ψηφοδελτίων που θα καούν, όπως το επιβάλλει η παράδοση, ενώ στην περίπτωση που από την καπέλα Σιστίνα αναδυθεί μαύρος καπνός θα σημαίνει ότι δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία. Ο καπνός αλλάζει χρώμα με την προσθήκη ειδικών χημικών ουσιών.

    [04] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Θετικό αποτέλεσμα είχε η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΝΑΕ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη για το θέμα των πόρων που προέρχονται από τα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων.

    Ειδικότερα ο κ.Αλογοσκούφης έκανε γνωστό ότι επήλθε τελικά συμφωνία για τον πόρο από τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται στην Βουλή, θα επιλύσει πολλά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Συγκεκριμένα έγινε δεκτό το αίτημα της Ε.Ν.Α.Ε για κατάργηση της διάταξης του άρθρου 26 του Ν. 3296 του 2004, με την οποία αφαιρείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 48% των τελών ταξινόμησης οχημάτων και έτσι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας θα εισπράτουν το 100% των πόρων που προέρχονται από τα τέλη εκδόσεων αδειών και μεταβιβάσεως οχημάτων.

    Ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή εξέφρασεαν η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Α.Ε.

    Όπως συμφωνήθηκε θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση- τροπολογία αύριο το απόγευμα στο σ.ν « Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων» του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.

    Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι δεν θα ισχύσει η αναδρομικότητα στις παροχές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και οι σχετικοί πόροι θα διατεθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

    Ανακοίνωση της ΕΝΑΕ επισημαίνει ότι "με τον τρόπο αυτό διατηρείται μία σημαντική κατάκτηση και δεν πλήττεται ο κεντρικός πυρήνας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το δικαίωμα της να έχει δικούς της αποκλειστικά πόρους, τους οποίους διαχειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προς όφελος των πολιτών".

    Γίνεται τέλος γνωστό ότι μετά από αυτή την εξέλιξη αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις που είχε αποφασίσει για αύριο Τρίτη 19-4-2005 η Γενική Συνέλευση της ΕΝΑΕ.

    Εξάλλου η ΕΝΑΕ επισημαίνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, δεσμεύτηκε πως θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενεργοποιηθεί o N. 2946/2001 Άρθρο 16, που προβλέπει την είσπραξη από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του 50% από τα πρόστιμα που επιβάλουν.

    Η Ε.Ν.Α.Ε λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, δέχθηκε να καλυφθούν οι εισφορές προς τα ταμεία νομικών, αυτοκινητιστών και ελεύθερων επαγγελματιών με ισόποση μείωση του ποσοστού 15% που οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εισπράττουν από τα τέλη κυκλοφορίας.

    [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, πραγματοποίησαν μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η κατάργηση της μερικής απασχόλησης, η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, πλήρη και σταθερή δουλειά, 7ωρο, 35ωρο, πενθήμερο, ενιαίο και συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 18 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    "Οι συνολικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ από αναπτυσσόμενες χώρες ανήλθαν, το 2003, σε 37.013 εκατομ. ευρώ, ποσό ελάχιστα μόνο χαμηλότερο από το αθροιστικό ποσό των εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, όλων μαζί, το οποίο ανήλθε σε 37.681 εκατομ. ευρώ κατά το ίδιο έτος". Αυτό αναφέρεται σε απάντηση της αρμόδιας για τη Γεωργία Επιτρόπου σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαστάμκου.

    Ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι η ΕΕ είναι η μόνη σημαντική δύναμη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου η οποία έχει προβεί σε ουσιώδεις παραχωρήσεις έναντι των αναπτυσσομένων χωρών πρόσθεσε, ωστόσο ότι δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα υποβοήθησης των αναπτυσσομένων χωρών να ενταχθούν αρμονικά στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η ΕΕ από "Ευρώπη φρούριο" έχει μεταβληθεί εν τω μεταξύ, μέσω των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ, σε τόσο "ανοικτή Ευρώπη" ώστε να αγγίζει τα όρια της "ανοχύρωτης Ευρώπης".

    Ο κ. Παπαστάμκος έθεσε το καίριο θέμα των εξαγωγικών επιδοτήσεων τρίτων προηγμένων βιομηχανικά χωρών, ανταγωνιστικών έναντι της ΕΕ, στα αγροτικά τους προϊόντα. Η σταδιακή κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων πρέπει, συνεπώς, να εφαρμοσθεί παράλληλα από όλους τους δυναμικούς εμπορικούς εταίρους και όχι μόνο από την ΕΕ και να καλύπτει όλες τις μορφές εξαγωγικών επιδοτήσεων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι στον τρέχοντα Γύρο Διαπραγματεύσεων θα επιδιωχθεί η θέσπιση ρυθμίσεων που αποβλέπουν στην κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων μετά από μια "καταληκτική ημερομηνία" όσον αφορά και τα εξής:

    -Εξαγωγικές πιστώσεις χορηγούμενες από το Δημόσιο (κυριότερος χρήστης: ΗΠΑ).

    -Εξαγωγικές Κρατικές Εμπορικές Επιχειρήσεις (κυριότεροι χρήστες: Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία).

    -Συναλλαγές επισιτιστικής βοήθειας, οι οποίες βασίζονται σε διάθεση πλεονασμάτων και ισοδυναμούν με σχεδόν εμπορικές συναλλαγές (κυριότερος πάροχος επισιτιστικής βοήθειας βάσει της προσφοράς: ΗΠΑ).

    Ο κ. Παπαστάμκος είχε επιπλέον επισημάνει ότι κάποιες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, υπέρ των οποίων γίνονται παραχωρήσεις, ανήκουν στους μεγάλους επιθετικούς εξαγωγείς και ότι οι παραχωρήσεις της ΕΕ και το άνοιγμα της αγοράς της γίνεται προς όφελος μεγαλοεξαγωγέων των αναπτυσσομένων χωρών και εις βάρος των μικρομεσαίων ευρωπαίων αγροτών. Η Επιτροπή σημείωσε τον ανωτέρω προβληματισμό σχετικά με την ενδεχόμενη ανακατανομή του οφέλους από τις εξαγωγές για τις αναπτυσσόμενες χώρες, που συνεπάγεται η απελευθέρωση του εμπορίου.

    [07] ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «ΕΜΒΡΥΟΛΑΜΠ» εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    «Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το 15 με 20% των ζευγαριών αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

    Η αύξηση της υπογονιμότητας όμως, εκτός από ιατρικό πρόβλημα, είναι συνδεδεμένη και με τη δημογραφική κρίση και τη γήρανση του πληθυσμού. Γεγονός που στο μέλλον ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο για σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική, εθνική και οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Τόνισε, δε, ότι συνέπειες της υπογεννητικότητας είναι η γήρανση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, η αποδυνάμωση της παραγωγής και η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας.

    «Από τις αρχές του 2005 ισχύει ο Νόμος για την εξωσωματική γονιμοποίηση (Ν. 3305/2005), ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως ένας από τους πλέον προοδευτικούς Νόμους παγκοσμίως. Ο Νόμος αυτός για πρώτη φορά θέτει το πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων για την ασφάλεια των υπογόνιμων ζευγαριών», σημείωσε

    [08] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ

    Aθήνα, 18 Απριλίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Σεμινάρια για τον προληπτικό έλεγχο στη διαχείριση των οικονομικών των Δήμων ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα σεμινάρια έχουν στόχο την επιμόρφωση των στελεχών των ΟΤΑ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου, ο οποίος με νόμο έχει ανατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Την έναρξη του κύκλου των σεμιναρίων κήρυξε στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) Γεώργιος Βούτσινος.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνος Ρίζος.

    Τα σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ γίνονται σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ΚΕΔΚΕ και όπως επισήμανε ο κ. Βούτσινος «σηματοδοτούν την έναρξη της νέας αντίληψης για την επιμόρφωση και εισάγουν τη δια βίου μάθηση στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση μέσα από επιμορφωτικές δράσεις που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις πραγματικές ανάγκες των υπαλλήλων και θα καλύπτουν τα υπάρχοντα κενά στις επαγγελματικές τους γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές».

    Ο κ. Βούτσινος εξήγγειλε ακόμη τη δημιουργία νέου μητρώου εκπαιδευτικού προσωπικού στο ΕΚΔΔΑ απευθύνοντας πρόσκληση προς το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους ανώτατους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ekdd.gr. Στόχος, όπως είπε, είναι «να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα στις επιμορφωτικές δράσεις των μονάδων του ΕΚΔΔΑ με τη συμμετοχή διακεκριμένων ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος, ικανών να μεταδώσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης».

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης της επιμόρφωσης, ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα η λειτουργία του Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (Π.ΙΝ. ΕΠ.) Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Απριλίου ανοίγει και το Π.ΙΝ. ΕΠ. Πελοποννήσου στην Τρίπολη ενώ ως το καλοκαίρι θα λειτουργούν Ινστιτούτα Επιμόρφωσης στις Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων.

    Στο μεταξύ ξεκίνησε και το πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών των διευθύνσεων εκπαίδευσης υπουργείων και φορέων του δημοσίου οι οποίες ενεργοποιούνται και αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εντοπισμό και την ιεράρχηση των μαθησιακών αναγκών του προσωπικού αλλά και στην αξιολόγηση της επιμόρφωσης των υπαλλήλων.

    Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2005 θα υλοποιηθούν συνολικά τριάντα σεμινάρια διάρκειας πέντε ημερών το καθένα.

    Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν από τις 9 ως τις 13 Μαϊου για τους Δήμους των νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Δράμας, Έβρου και Ξάνθης, από τις 16 ως τις 20 Μαϊου τους Δήμους των νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κοζάνης. Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, από τις 23 ως τις 27 Μαϊου για τους Δήμους των νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Καβάλας και Ροδόπης, από τις 30 Μαϊου ως τις 3 Ιουνίου για τους Δήμους των νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ημαθίας και Πιερίας, από τις 6 ως τις 10 Ιουνίου για τους Δήμους των νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κιλκίς και Σερρών και από τις 13 ως τις 17 Ιουνίου για τους Δήμους των νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πέλλας και Χαλκιδικής.

    [09] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ EGEE

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική Κυβέρνηση για την προώθηση των υπολογιστικών συστημάτων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο παγκόσμιο Συνέδριο του Enabling Grids for eScience in Europe (EGEE), που φιλοξενείται στην Αθήνα από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

    Ο κ. Σιούφας απαρίθμησε τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της Κυβέρνησης στο χώρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως:

    -η ενεργός υποστήριξη της ΕΔΕΤ στη λειτουργία και την επέκταση του δικτύου κορμού, για την εξυπηρέτηση όλης της ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική Περιφέρεια.

    -η προώθηση των νέων υποδομών πλέγματος (grid), που αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλες οικονομίες κλίμακας, τόσο για τους ερευνητικούς φορείς όσο και για το δημόσιο τομέα.

    -η διάδοση των τεχνολογιών και των προτύπων πληροφορικής και επικοινωνιών, με έμφαση στον χώρο των επιχειρήσεων

    -η διάχυση της δικτυακής τεχνογνωσίας της ΕΔΕΤ σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

    -η διασύνδεση των ακαδημαϊκών δικτύων όλης της ΝΑ Ευρώπης με γραμμές υψηλών ταχυτήτων και χαμηλού κόστους λειτουργίας, με στόχο τον περιορισμό του ψηφιακού χάσματος στην περιοχή μας.

    [10] ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

    Βρυξέλλες, 18 Απριλίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Σχετικά σταθερές, παρουσιάζοντας πάντως σημάδια εξασθένησης ανά γεωγραφική περιοχή ή ανά τομέα προϊόντων, παρέμειναν οι εξαγωγικές επιδόσεις των χωρών- μελών της ζώνης του ευρώ την τελευταία δεκαετία, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα.

    Όπως αναφέρεται, οι εξαγωγές σημειώνουν καλύτερα επίπεδα σε ορισμένα Κράτη Μέλη σε σχέση με άλλα, πράγμα που οφείλεται στις διαφορετικές τιμές και στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα κόστους καθώς και στον διαφορετικό βαθμό εξάρτησης από συγκεκριμένες περιφέρειες και τομείς.

    Γενικότερα, προκύπτει ότι η οικονομία σημείωσε κάποια ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του 2005, δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση σημειώνει συνεχή βελτίωση στη ζώνη του ευρώ. Όμως, δεδομένων των ανάμικτων ενδείξεων των επιχειρηματικών επισκοπήσεων, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η σχετική δύναμη της οικονομίας.

    Οι εξελίξεις του μεριδίου που καταλαμβάνει η ζώνη του ευρώ στις παγκόσμιες συναλλαγές, δεν αποκαλύπτουν κάποια συστηματικά χαμηλή επίδοση των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία. Η επίδοση αυτή, μετά από κάποια σημαντική επιδείνωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, παρέμεινε αρκετά σταθερή αν και η πρόοδος που παρατηρήθηκε την περίοδο 2000 2001 εν μέρει ανατράπηκε στη συνέχεια, λόγω του ισχυρού ευρώ, επισημαίνεται στην έκθεση.

    Τα τελευταία έτη, η ζώνη του ευρώ επωφελήθηκε από την σχετικά μεγάλη εξειδίκευση σε τομείς όπως ο φαρμακευτικός και η αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίοι σημείωσαν συγκριτικά καλές επιδόσεις στο διεθνές εμπόριο. Επίσης, επωφελήθηκε από τις σημαντικές εξαγωγές της προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, οι εξαγωγές προς τα νέα Κράτη Μέλη αυξήθηκαν κατά 140% κατ΄όγκον, μεταξύ του 1995 και 2003.

    Η έκθεση αναφέρει την ύπαρξη έντονων διαφορών μεταξύ των επιδόσεων των διαφόρων χωρών της ζώνης του ευρώ. Διαφορές που υπερβαίνουν το 40% εξηγούνται από τις εξελίξεις των τιμών και της ανταγωνιστικότητας κόστους. Όμως, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο ο προορισμός και η τομεακή εξειδίκευση των εξαγωγών μιας χώρας. Η εξαγωγική επίδοση της Ιρλανδίας επωφελήθηκε από την εξειδίκευση στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια περίοδο, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία υπέστησαν αρνητικές συνέπειες εξειδίκευσης. Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψην οι τομεακές συνέπειες, η εξαγωγική επίδοση της Ιρλανδίας είναι χαμηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

    Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις επεκτείνονται και πάλι, μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, όμως δεν παρατηρείται μέχρι τώρα η ανάκαμψη οποία αναμενόταν λόγω των πρόσφατων βελτιώσεων σε ότι αφορά στην αποδοτικότητα και στους ισολογισμούς των εταιριών. Αυτό είναι δυνατόν να οφείλεται στις βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες τις συνδεόμενες με την ασθενή καταναλωτική ζήτηση. Όμως, από την ανάλυση προκύπτει ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες, ιδίως η επιβράδυνση του ρυθμού της τεχνολογικής προόδου, μειώνουν επίσης την τάση των εταιριών για νέες επενδύσεις.

    Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη, η κατά 0,5% αύξηση της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, αποτελεί θετική ένδειξη, αν και οι επιχειρηματικές επισκοπήσεις για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες είναι λιγότερο θετικές για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2004 και αναμένεται ότι θα παραμείνει περίπου στο ίδιο επίπεδο για τις επόμενες περιόδους.

    Η τριμηνιαία έκθεση ακολουθεί δύο εβδομάδες μετά τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες προβλέπουν αύξηση στη ζώνη του ευρώ της τάξης του 1,6% το 2005 και 2,1% το 2006, δεδομένου ότι αυτή ενισχύεται κατά τη διάρκεια του έτους.

    [11] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Την ανάγκη να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική μέσω επενδύσεων στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την έκθεση καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών με τίτλο «Τεχνολογία στη στεριά και τη θάλασσα», η οποία διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, και ξεναγήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και το γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά.

    «Στo πλαίσιo της Στρατηγικής της Λισσαβόνας δίνουμε τώρα πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη διάσταση της γνώσης, στην έρευνα, την επιστήμη, την καινοτομία, στο τι μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη των οικονομιών μας. Με ευχαρίστηση διαπίστωσα πως η Ελλάδα βρήκε τον τρόπο -για την ακρίβεια εφαρμόζει ήδη- αυτή την πολύ σημαντική προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις ερευνητικές μεθόδους», δήλωσε ο κ.Μπαρόζο.

    Αυτά τα επιτεύγματα, πρόσθεσε, συγχρηματοδούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές Αρχές και είμαι βέβαιος ότι σωστά διατίθενται τα χρήματα των φορολογουμένων με αυτή την επένδυση στο μέλλον.

    Από την πλευρά του ο κ.Σιούφας ανέφερε ότι «παρουσιάσαμε στον κ.πρόεδρο τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους ή ανεξάρτητα και, βεβαίως, με ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη, τις επιδόσεις που έχουν και πόσα πράγματα μπορεί να κάνει σήμερα η έρευνα και η τεχνολογία, στην πατρίδα μας και πώς μπορούμε αυτές τις επιδόσεις, αυτές τις κατακτήσεις, αυτές τις ευρεσιτεχνίες να τις συνδέσουμε με την παραγωγή και για τη χώρα μας εδώ και για τον κόσμο».

    Η έκθεση διοργανώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ανταγωνιστικότητας 2005 και περιλαμβάνει εκθέματα τόσο των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Κέντρων τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚΕΤΑ, ΕΤΑΚΕΙ, ΙΕΛ, ΙΤΕ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΚΑΠΕ), καθώς και του ΕΘΙΑΓΕ (το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) όσο και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

    Στην είσοδο του Ζαππείου εκτίθενται το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ» (με το ρομπότ του), το πρώτο τηλεσκόπιο νετρίνο στον κόσμο και ο πλωτήρας του συστήματος «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

    Τα εκθέματα είναι αποτελέσματα ερευνητικών και τεχνολογικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ «Ανταγωνιστικότητα» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και συγχρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

    Στα περίπτερα βρίσκονται ανώτατα στελέχη των φορέων καθηγητές και ερευνητές που παρέχουν όλες τις επιπρόσθετες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των προϊόντων, ενώ παράλληλα γίνονται επιδείξεις και παρουσιάσεις.

    Σημειώνεται ότι η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό την Τρίτη και την Τετάρτη 20 Απριλίου και τις ώρες 10:00-17:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [12] ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ 14.813 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Συνολικά 14.813 φορολογούμενους, οι οποίοι το 2003 απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ, σκάφη αναψυχής, πισίνες, κ.α) που δεν δικαιολογούνται από το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία για το 2004, εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο πραγματοποίησης διασταυρώσεων μεταξύ του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος φυσικών προσώπων και των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποίησαν για το οικονομικό έτος 2004.

    Συγκεκριμένα, έγινε σύγκριση του δηλωθέντος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος (από μισθούς, συντάξεις, εκμισθώσεις ακινήτων, ατομικό επάγγελμα, ατομική επιχείρηση κ.α), με τις ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες (αγορές για ακίνητα, επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα κ.α). Στα παραπάνω λήφθηκαν υπόψη τα πρόσθετα πληροφορικά στοιχεία που μειώνουν την ετήσια δαπάνη και τα οποία προστέθηκαν στο οικογενειακό εισόδημα (εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή κεφαλαίων αλλοδαπής, δάνεια, δωρεές καθώς και αναλωθέντα κεφάλαια προηγούμενων ετών που ήδη φορολογήθηκαν).

    Ειδικότερα εντοπίστηκαν:

    -2 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά τουλάχιστον 160.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -3 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 100.001 ευρώ ως 160.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -22 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 40.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -125 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 20.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -231 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 15.001 ευρώ ως 20.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -333 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 12.001 ευρώ ως 15.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -437 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 10.001 ευρώ ως 12.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -726 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 8.001 ευρώ ως 10.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -1.287 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 6.001 ευρώ ως 8.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -1.994 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 4.001 ευρώ ως 6.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -3.453 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο κατά 2.001 ευρώ ως 4.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    -6.200 φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ως 2.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες που πραγματοποίησαν.

    Οι καταστάσεις με τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για εξατομικευμένο έλεγχο των δηλωθέντων στοιχείων.

    [13] ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Μείωση της τάξης του 1,45% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 8 έως 15 Απριλίου 2005, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, υποχώρησε στα 0,886 ευρώ ανά λίτρο, από 0,899 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 21,2%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 59,26%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 15 Απριλίου 2005 στα 0,527 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 1,13%, από τα 0,533 ευρώ ανά λίτρο στις 8 Απριλίου 2005, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,521 ευρώ ανά λίτρο.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 20,09% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

       

    [14] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λάρνακα, 18 Απριλίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι είναι δύσκολο, στις συνθήκες που επικρατούν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο όποιος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να απαγκιστρωθεί πλήρως και απόλυτα από τις θέσεις και από την επιρροή της Άγκυρας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να πάρει το θετικό της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, δηλαδή ότι υπάρχει αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου στο μάξιμουμ του δυνατού, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, να λειτουργήσουμε από κοινού ως Κύπριοι για το συμφέρον των Κυπρίων», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ "ΦΛΕΡΤ" ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

    Σκόπια, 18 Απριλίου 2005 (20:14 UTC+2)

    «Λίφτινγκ» στην οικονομία των νότιων περιοχών της ΠΓΔΜ έκανε η λειτουργία των πέντε καζίνο στο Γεύγελη και στη Δοϊράνη, αλλά και η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών στις γειτονικές με την Ελλάδα πόλεις της σκοπιανής επικράτειας, με στόχο τις αγορές ειδών διατροφής, ακόμη καιτις επισκέψεις σε οδοντιάτρους, αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον συγκεκριμένο τομέα προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι στην Ελλάδα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ντνέβνικ», οι κάτοικοι του νότιου τμήματος της ΠΓΔΜ αποκαλούν την περιοχή τους «Λας Βέγκας των Βαλκανίων», λόγω των πολλών καζίνο, στα οποία οι πελάτες είναι σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα Έλληνες, κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα.

    Χαρακτηριστικό της οικονομικής «άνθισης» που γνωρίζει το νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ είναι το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στη συγκεκριμένη περιοχή περιορίζεται στο 6,7%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ξεπερνά το 35%.

    Ενδιαφέρον για την αγορά της ΠΓΔΜ δεν δείχνουν μόνο οι πολίτες, αλλά και οι Έλληνες επιχειρηματίες, αφού αρκετές είναι εκείνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν "μετακομίσει" στη γειτονική χώρα- κυρίως σε περιοχές, όπως το Γευγελή, η Στρώμνιτσα και η Μπίτολα (Μοναστήρι)- εξαιτίας του χαμηλότερου μεροκάματου.

    Πάντως, αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και από την πλευρά των Σκοπιανών για την ελληνική αγορά και κυρίως αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου η ποικιλία είναι μεγάλη και τα αγαθά σε αφθονία.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο θα επισκεφθεί τη Ρουμανία στις 21 Απριλίου.

    Ο Γιούσενκο θα εκφωνήσει ομιλία στο ρουμανικό κοινοβούλιο και θα έχει συνομιλίες με τον Ρουμάνο πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου, στο προεδρικό μέγαρο Κοτροτσένι.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ

    Άγκυρα, 18 Απριλίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Νομοσχέδιο που θα κωδικοποιεί τη νομοθεσία για τα ευαγή ιδρύματα (Βακούφια) ενέκρινε, σήμερα, Δευτέρα, το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να περάσει σύντομα και από τη Βουλή.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ, η νομοθεσία περί Βακουφίων στην Τουρκία είναι «διάσπαρτη», καθώς υπάρχουν δέκα ξεχωριστοί νόμοι, περισσότεροι από έξι κανονισμοί, καθώς επίσης και διατάξεις σχετικά με τα Βακούφια σε περισσότερους από 100 άλλους κανονισμούς και εγκυκλίους.

    Με τις εργασίες που έχουν γίνει, ωστόσο, η νομοθεσία για τα Βακούφια, με τις εργασίες που έγιναν, συγκεντρώνεται πλέον σε ένα Σχέδιο Νόμου, 85 άρθρων, με το οποίο θα επιστραφούν τα ακίνητα των Βακουφίων που ιδρύθηκαν από τις μειονότητες, τα οποία είχαν περάσει στο Δημόσιο.

    «Πιστεύουμε πως αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των Βακουφίων των μειονοτήτων σε σχέση με την Ε.Ε.» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Άγκυρα, 18 Απριλίου 2005 (19:34 UTC+2)

    «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας. Θα μπορούσαμε από κοινού να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και αντί να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον με έχθρα, με προκατάληψη ή με καχυποψία, θα πρέπει να κατορθώσουμε να συμβιώσουμε ως ευτυχισμένοι γείτονες, διότι μπροστά μας δεν ανοίγεται άλλη οδός παρά η οδός της ειρήνης». Αυτό δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.

    Σημειώνει δε ότι «προς το σκοπό αυτό επιβάλλεται να εξουδετερώσουμε τα εξτρεμιστικά στοιχεία και στις δύο χώρες και θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το Πατριαρχείο θα συμβάλλει σε αυτό το κλίμα ειρήνης.

    Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου αναφέρεται, επίσης, στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στο πλαίσιο των αρχών που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία συνείδησης.

    [19] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΜΑΡΙΟΝ ΤΖΟΟΥΝΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Απογοητευτική ήταν η πρώτη φετινή εμφάνιση στους στίβους της Μάριον Τζόουνς. Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια μετείχε σε αγώνες στο Ουόλνατ της Καλιφόρνια, όπου μεταξύ έξι αθλητριών τερμάτισε τελευταία και με χρόνο 55.03. Το ίδιο άσχημη εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Τιμ Μοντγκόμερι που συμμετείχε στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ. Η ομάδα του τερμάτισε στην τρίτη θέση.

    [20] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΣΙΚΑΜΠΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Ενας από τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ στο κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΟΦΗ ήταν και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο τελευταίος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από το τελικό 4-1.

    «Το καλύτερο για όλους τους παίκτες είναι ότι παίξαμε καλό ποδόσφαιρο. Έχουμε παίξει κι άλλα καλά ματς, απλά χθες ήμασταν και παραγωγικοί. Θεωρώ ότι ικανοποιήσαμε τον κόσμο μας», επισήμανε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

    Εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση της νέας του ομάδας έμεινε ο Σικαμπάλα, ο οποίος έδειξε ότι το βράδυ της Κυριακής απόλαυσε τα τέσσερα γκολ που πέτυχε η ομάδα του. «Η νέα μου ομάδα έπαιξε πολύ καλά. Επίσης ο κόσμος ήταν εκπληκτικός και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Είχα ακούσει για αυτόν, αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν τον ζεις», ανέφερε ο 19χρονος Αιγύπτιος άσος. Το πρωί ο παίκτης αναχώρησε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να ενσωματωθεί με την εθνική ομάδα νέων της Αιγύπτου.

    [21] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την κατάκτηση χάλκινων μεταλλίων από τη Φανή Ψαθά, τον Λάζαρο Λοϊζίδη και τον Στάθη Τοπαλίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ελευθέρας και ελληνορωμαϊκής πάλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι επιτυχίες των αθλητών μας απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η Πάλη στην Ελλάδα έχει και ιστορία και γερές βάσεις για το μέλλον. Οι διακρίσεις των αθλητών μας είναι το καλύτερο επιστέγασμα των προσπαθειών και των κόπων τους. Στους αθλητές μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

    [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Με την προπόνηση που θα γίνει την Τρίτη (18:00) στις εγκαταστάσεις του Ρέντη θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού εν όψει του αγώνα της Τετάρτης (20/4, 19:00) με την ΑΕΚ για το κύπελλο. Σε αυτόν τον πρώτο ημιτελικό οι "ερυθρόλευκοι" έχουν σαν στόχο να θέσουν τις βάσεις για την πρόκριση στον τελικό και στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν στο πλευρό τους και περίπου 2.500 φιλάθλους. Στην αποστολή που ανακοινώθηκε μετά την προπόνηση της Δευτέρας συμπεριελήφθησαν 19 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι: Καστίγιο, Ντακόλ, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Μάριτς, Σούρερ, Ζιοβάνι, Ανατολάκης, Βάλλας, Γεωργάτος, Γιάννου, Κωστούλας, Μαυρογενίδης, Νικοπολίδης, Οκκάς, Πάντος, Στολτίδης, Ταραλίδης και Φιλιππάκος.

    [23] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ULEB CUP

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Ένα 24ωρο έμεινε για τον τελικό του ULEB Cup. Ο Μακεδονικός είναι πανέτοιμος να τεθεί αντιμέτωπος κόντρα στην Λιέτουβος Ρίτας το βράδυ της Τρίτης στο κλειστό «Spiroudome» του Σαρλερουά.

    «Και μόνο η συμμετοχή μας στον τελικό είναι μια μεγάλη επιτυχία», αναφέρει ο προπονητής του Μακεδονικού, Αργύρης Πεδουλάκης και συνεχίζει: «Η παρουσία του Μακεδονικού στον τελικό του ULEB Cup μπορεί ν' αποτελεί έκπληξη για κάποιους όμως παράλληλα δείχνει τη φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Ήρθαμε για τον τίτλο και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Ούτε τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Ολοι οι παίκτες μου βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και αυτό κάνει την αποστολή μας ευκολότερη».

    Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αναφέρθηκε και ο Μανόλης Παπαμακάριος. «Κανείς στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας δεν μας υπολόγιζε. Όμως μετά από πολύ προσπάθεια φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Στόχος μας είναι το κύπελλο και το σίγουρο είναι ότι θα παλέψουμε για να το κατακτήσουμε. Ολοι οι παίκτες έχουμε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και θεωρώ ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

    [24] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 18 Απριλίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Η υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και τις αποφάσεις του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (22-23 Μαρτίου 2005) για την ενδιάμεση αναθεώρησή της, καθώς και η βελτίωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσω της απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την εσωτερική αγορά, τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δεν παρέστη λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στην παρέμβασή του ο κ.Φώλιας τόνισε ότι «ενώ η ανταγωνιστικότητα για όλες τις ανταγωνίστριες της Ε.Ε. χώρες είναι ατομικό παιχνίδι, αντιθέτως για την Ε.Ε είναι ομαδικό, στο οποίο πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις χώρες μέλη, όχι μόνο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καθεμιάς ξεχωριστά, αλλά της Ε.Ε συνολικά». Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει απλούστευση και βελτίωση της νομοθεσίας, αξιολόγηση επιπτώσεων και διάχυση προς όλες τις χώρες μέλη, των βέλτιστων πρακτικών τους.

    Επίσης, απαραίτητη κρίνεται κατά τον υφυπουργό «η δημιουργία εύκρατου επιχειρηματικού κλίματος στην Ε.Ε, όχι μόνο για την βελτίωση των επιδόσεων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση νέων ευρωπαίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα».

    Εξάλλου, ο κ.Φώλιας χαιρέτισε την ανακοίνωση της Επιτροπής «Βασικές κατευθύνσεις για την αειφορία του ευρωπαϊκού τουρισμού», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της προσχώρησής της στην τότε ΕΟΚ, είχε ταχθεί υπέρ μιας κοινοτικής πολιτικής για τον τουρισμό και ότι πρωτοστάτησε στη συμπερίληψη του τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, επισημαίνοντας τη σπουδαιότατη οικονομική σημασία και τον κοινωνικό ρόλο του τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

    Περαιτέρω, το Συμβούλιο εξέτασε θέματα του τομέα της Έρευνας, από τα οποία, το πλέον σημαντικό είναι η επίσημη παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου (εβδόμου) Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Βασικός στόχος του νέου προγράμματος πλαίσιο είναι η δημιουργία μίας Ευρώπης ισχυρής στην γνώση και ελκυστικής για επενδύσεις και έρευνα. Μεγαλύτερη έμφαση, σε σχέση με το υφιστάμενο (έκτο) και τα προηγούμενα, αποδίδεται στην έρευνα που είναι σχετική με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προκειμένου να την ενισχύσει στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού.

    [25] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 18 Απριλίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Οι 115 καρδινάλιοι εκλογείς εισήλθαν τη Δευτέρα το απόγευμα στην Καπέλα Σιξτίνα όπου θα ορκιστούν να τηρήσουν άκρα μυστικότητα, πριν αρχίσουν τις διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών για την εκλογή του νέου Πάπα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η λιτανεία τους, ξεκίνησε από την αίθουσα της Ευλογίας που βρίσκεται στον ανώτερο όροφο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Αμέσως μετά θα πάρουν θέσεις (αριθμημένες και καθορισμένες για τον καθένα) στο τραπέζι που στήθηκε ειδικά εντός της Καπέλα Σιξτίνα.

    [26] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βρυξέλλες, 18 Απριλίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα, προασπίστηκε την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ η οποία, όπως υποστήριξε, θα καταστεί δυνατή μέσω του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    "Η ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητάς μας είναι αναγκαία", δήλωσε ο Σολάνα μιλώντας στους φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Παράλληλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι από το 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει 20.000 άνδρες και γυναίκες, σε δεκατρείς ομάδες αποστολών, σε περίπτωση οξείας κρίσης.

    [27] ΙΡΑΝ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ "ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ" ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 18 Απριλίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Η ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε να "κλείσει προσωρινά" τα γραφεία του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου "Αλ Τζαζίρα" στην Τεχεράνη, το οποίο κατηγορεί για "ανατρεπτική δράση", μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Διατάξαμε το προσωρινό κλείσιμο των γραφείων του Αλ Τζαζίρα", τόνισε ο Μοχάμαντ Χοσείν Χοσβάγκτ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, υπεύθυνος για τον έλεγχο του ξένου Τύπου στο ιρανικό έδαφος.

    Η απόφαση ελήφθη μετά τα επεισόδια της Παρασκευής μεταξύ του αραβικού πληθυσμού της πόλης Αχβάζ και της αστυνομίας που προκάλεσαν το θάνατο τριών πολιτών ενώ υπήρξαν και πολλοί τραυματίες.

    [28] ΠΑΡΙΣΙ: ΕΝΑΣ ΓΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Παρίσι, 18 Απριλίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Το θάνατο ενός γάλλου υπηκόου στο Ιράκ, επιβεβαίωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Γάλλος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το Σάββατο 16 Απριλίου, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    Νωρίτερα η ισλαμιστική οργάνωση, Ανσαρ Αλ Σούνα, έδωσε στη δημοσιότητα βιντεο με την εκτέλεση τριών Ιρακινών οι οποίοι εργάζονταν σε αμερικανική βάση στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Ο Έλληνας σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο θα διεξαχθεί την περίοδο 6-19 Μαΐου, στο Βουκουρέστι.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Mediafax η εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι, Ιούλια Ντόιτς, ο Αγγελόπουλος θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο Φεστιβάλ και θα παρουσιάσει την τριλογία του «Το λιβάδι που δακρύζει».

    Προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη θα πραγματοποιηθεί επίσης εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη βράβευση, στο Φεστιβάλ των Κανών, του έργου του «Το βλέμμα Οδυσσέα», στο οποίο συμμετέχει και η Ρουμάνα ηθοποιός Μάια Μόργκενστερν.

    [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ.ΜΙΝΤΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (13:26 UTC+2)

    Το νέο βιβλίο του δικαστή, Γιώργου Μίντση, με τίτλο "Σύγχρονος πόλεμος και ελληνική στρατηγική" από τις εκδόσεις "Ερωδιός" θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 20.00, στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου (Τσιμισκή 103).

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Θεοχάρους και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Γαρούφας. Ο συγγραφέας θα αναπτύξει το θέμα "Το φαινόμενο του τρομοκρατικού πολέμου", ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

    Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μελέτη θεωρίας του πολέμου και των διεθνών σχέσεων, η οποία ολοκληρώθηκε με επιστημονικά κριτήρια και τεκμηριωμένες απόψεις, με επιχειρήματα και παραπομπές στη βιβλιογραφία (ελληνική και ξενόγλωσση) περίπου 350 καταξιωμένων ερευνητών.

    Στο βιβλίο υπάρχουν αναλύσεις που αφορούν στη διεθνή τάξη πραγμάτων, στην περιβαλλοντική απειλή, στην ουτοπία της "Διαρκούς Ειρήνης", στη στρατηγική της Ελλάδας, στο κυπριακό πρόβλημα, στα προβλήματα στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα, στην ελληνική στρατηγική στη μεταπολεμική περίοδο κ.α.

    [31] Ο Β' ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Ο Β' κύκλος του αφιερώματος "Κινηματογραφικές Νυχτερίδες" που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, ξεκινά σήμερα και θα συνεχιστεί τις επόμενες Δευτέρες, μέχρι τις 30 Μαϊου.

    Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

    - Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 20.00: "Η κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας" του Λουίς Μπονιουέλ, 1972

    - Δευτέρα 9 Μαϊου, στις 20.00: "Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της" του Πίτερ Γκρίναγουεη, 1972

    - Δευτέρα 23 Μαϊου, στις 20.00: "Σοκολάτα σε καυτό νερό" του Αλφόνσο Αράν, 1993

    - Δευτέρα 30 Μαϊου, στις 20.00: "Πολίτικη Κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη, 2003

    [32] 3η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (12:50 UTC+2)

    Σημείο συνάντησης των κορυφαίων χορωδιακών σχημάτων από την Θεσσαλονίκη αλλά και όλη τη χώρα, θα αποτελέσει ο δήμος Ευόσμου όπου θα πραγματοποιηθεί η 3η Χορωδιακή συνάντηση, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο την Κυριακή 24 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Στο χορωδιακό Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν φημισμένα χορωδιακά σύνολα της Ελλάδας, που με το έργο και το πλούσιο ρεπερτόριο τους έχουν καταξιωθεί σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

    Συγκεκριμένα στην 3η Χορωδιακή συνάντηση συμμετέχουν: η γυναικεία χορωδία του Δήμου Ευόσμου, η χορωδία του Δήμου Έδεσσας, η χορωδία Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Κιλκίς και η χορωδία ενηλίκων του Δήμου Πολίχνης.

    Τα χορωδιακά σύνολα θα παρουσιάσουν ελληνικά και ξένα τραγούδια, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικές εκτελέσεις και ερμηνείες από τις σημαντικότερες χορωδίες της χώρας μας.

    [33] "ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ" ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2005 (12:41 UTC+2)

    Την Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαϊου, θα γίνει στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης, η πρεμιέρα της παράστασης "Σεσουάρ για δολοφόνους" των Bruce Jordan και Marilyn Abrams, η οποία παρουσιάζεται με επιτυχία για 6η χρονιά στην Αθήνα.

    Το έργο ανεβαίνει σε νέα απόδοση και διασκευή από τον Θοδωρή Πετρόπουλο, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τόνι Αντονι, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Καπουτζίδης, Ζέτα Μακρυπούλια, Θωμάς Παλιούρας, Μάνος Πίντζης.

    Πρόκειται για μία διαδραστική παράσταση που βάζει το κοινό στη διαδικασία να ανακαλύψει ποιος είναι ο δολοφόνος της Αμαλίας Τσαλίκογλου, και να δώσει την ετυμηγορία του. Ο ιδιόρρυθμος κομμωτής, η βοηθός του και η παράξενη πελατεία του κομψού studio - κομμωτηρίου έχουν όλα τα στοιχεία για να θεωρούνται ύποπτοι.

    Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Νένε, η μελέτη φωτισμών του Ανδρέα Μπέλλη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ντικράν Οβακιμιάν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 April 2005 - 18:13:57 UTC