Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [02] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 3,5 ΤΟΝΟΙ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΟΣΑ
  • [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
  • [06] ΤΗΝ 11η ΜΑΪΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [07] Η Μ. ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΑΜΠΑΖΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [09] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [10] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [11] ΑΤΕ:1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 68.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
  • [12] Ο.Α.: ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [13] ΕΣΕΕ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ
  • [16] Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΤΡΕΒΑ
  • [17] ΜΠΕΡΙΣΑ: Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ
  • [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ DPA ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [19] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ-ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ
  • [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΔΟΜΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Η ΖΩΓΡΑΦΙΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
  • [21] ΑΡΗΣ: ΕΝΟΧΟΣ Ο ΕΚΟΥΕΜΕ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [23] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΙΡΟΣ
  • [24] Η ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΤΟΥ 3ου ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ
  • [25] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΑΡΟΖΟ - ΠΟΥΤΙΝ
  • [26] ΝΕΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [27] ΒΙΕΤΝΑΜ: 32 ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [28] Ο ΠΑΠΑΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
  • [29] ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 1.886 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ ΤΟ 2004
  • [30] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ
  • [31] ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ CASA BIANCA
  • [33] ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χάσει ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που αναφέρονται στα μεγάλα έργα όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο μέλλον (εφαρμογή του νόμου 3310) αλλά και σε ό,τι αφορά διαδικασίες που είναι εν εξελίξει με την εφαρμογή του νόμου 3021 επανέλαβε και σήμερα Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις περί του βασικού μετόχου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η

    εξεύρεση ενός κοινού τόπου με την Κομισιόν τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινείται πάνω σε δύο δρόμους εθνικού συμφέροντος. «Ο μεν πρώτος δρόμος είναι να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας και ο δεύτερος δρόμος είναι να υπερασπιστούμε τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται από την Κοινότητα προς τη χώρα μας για μεγάλα κοινοτικά έργα. Το εθνικό αυτό συμφέρον βαδίζει σε δυο δρόμους, η προσπάθεια μας είναι αυτοί οι δυο δρόμοι να ταυτιστούν κάποια στιγμή».

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού

    Υγείας κ. Κακλαμάνη και του υφυπουργού κ. Φώλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή του απάντηση, δηλαδή η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της, δεν θα υπαναχωρήσει στον αγώνα υπέρ της διαφάνειας, δεν θα καταθέσει τα όπλα και δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες επ΄ αυτού.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διακομματικής συνεννόησης προκειμένου να κατατεθεί ένας νέος νόμος για τη διαπλοκή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ αν έχει συγκεκριμένες προτάσεις να τις καταθέσει. Οι προτάσεις του όμως σε ό,τι αφορά το βασικό μέτοχο ήταν γενικές και αόριστες. Αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόταση ας την καταθέσει και να δούμε όλοι αν όλα αυτά που λέει τα εννοεί και στην πράξη. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ είχαν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και πολλές απ΄ αυτές ελήφθησαν υπόψη.

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «δεν παραιτείται κανένας από έναν αγώνα για τη διαφάνεια. Και δεν πρέπει να παραιτείται γιατί αλίμονο το μήνυμα που θα έδινε τότε στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που έχουν πιστέψει στον αγώνα του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης της Ν.Δ θα ήταν αρνητικό. Ο αγώνας μας για τη διαφάνεια είναι διαρκής και δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για τη διαφάνεια. Αν, από κεί και πέρα, χρειαστούν μικρές αλλαγές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει κατά τρόπο ώστε να μην αποστεί κατά κεραία απ΄την καταπολέμηση της διαπλοκής. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να παραιτείται στην πρώτη δυσκολία». Σε συναφή ερώτηση, «αν ο αγώνας υπέρ της διαφάνειας συναρτάται με την παραμονή των κ.κ.Παυλόπουλου και Παπαληγούρα στην κυβέρνηση», ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «κανένα μέλος της κυβέρνησης, πλην του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να ταυτίζει τον εαυτό του με την κυβέρνηση».Σε παρατήρηση να προσδιορίσει «ποιος είναι ο κοινός τόπος» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εφόσον δεν υπάρχει η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή που έχει αποστείλει η κυβέρνηση θα ήταν πρόχειρο και αδόκιμο να πει οτιδήποτε τώρα ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα

    αναστολής του νόμου ούτε καταργείται, υπάρχει αναζήτηση ενός κοινού τόπου σε ένα μόνο σημείο το οποίο αναφέρεται στα δημόσια έργα.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν σήμερα επιχειρηματίες που παίρνουν δουλειά από το δημόσιο κάνοντας χρήση των Μέσων Ενημέρωσης που διαθέτουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ««η κυβέρνηση νομοθετεί επί τη βάσει πραγματικών γεγονότων που είδαν οι πολίτες να συμβαίνουν στο παρελθόν». Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα

    αποφασιστικής δράσης, ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαπλακεί με κανέναν και προσπαθεί να ορίσει κανόνες αντικειμενικής λειτουργίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι δεν προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά ότι απαξιώνει ή ότι δεν σέβεται ο ίδιος ή η κυβέρνηση το οποιοδήποτε Ανώτατο Δικαστήριο. Και πρόσθεσε «πως ο κ. Σουφλιάς έχει μια τεράστια εμπειρία, είναι ένας άνθρωπος πραγματιστής, ζει το σήμερα, γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα, και οι κάποιες παρατηρήσεις που γίνονται είναι για τη βελτίωση της δουλειάς.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 3,5 ΤΟΝΟΙ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

    Πειραιάς, 21 Απριλίου 2005 (12:19 UTC+2)

    Τρεισήμισι τόνους αλλοιωμένου κρέατος εντόπισε και κατέσχεσε το πρωί της Πέμπτης η νομαρχία Πειραιά έπειτα από έλεγχο που διενήργησε σε ψυγεία κρεοπωλείου στην περιοχή της Καλλίπολης. Ο υπεύθυνος του καταστήματος συνελήφθη, κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του Πειραιά και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Οι υπάλληλοι της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας του Πειραιά μετά από καταγγελίες των κατοίκων ερεύνησαν το κρεοπωλείο και κατέσχεσαν 3,5 τόνους χαλασμένου κρέατος. Το κρέας κατασχέθηκε και πιθανότατα αύριο, Παρασκευή, θα οδηγηθεί στη χωματερή των Άνω Λιοσίων.

    Ο κτηνίατρος της υπηρεσίας Πειραιά, Χρήστος Τσιμενίδης, αναφερόμενος στο περιστατικό εξέφρασε φόβους ότι κάποιες από τις ποσότητες αλλοιωμένου κρέατος ενδεχομένως να γινόταν αλλαντικά: «Σε θαλάμους βρέθηκαν περίπου 3,5 τόνους κρεάτων, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα, που ήταν σε άθλια κατάσταση. Στην κατάσταση που βρισκόταν το κρέας δεν υπήρχε περίπτωση να αγοραστεί από τον καταναλωτή, διότι μύριζαν άσχημα. Όμως κανείς δεν μας λέει ότι δεν μπορούσαν να προωθηθούν σε αλλαντοποιία, όπου με καρυκεύματα θα έβγαιναν λουκάνικα και αλλαντικά».

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΟΣΑ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (12:48 UTC+2)

    Τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και του ελέγχου των δαπανών συζήτησαν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργος Αλογοσκούφης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί, με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Τζόνστον.

    Η συζήτηση, όπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης, ήταν πολύ αναλυτική προκειμένου να αξιοποιηθεί ο μεγάλος πλούτος πληροφοριών του ΟΟΣΑ.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες του οργανισμού, το δημογραφικό πρόβλημα είναι οξύ και σύμφωνα με μελέτες απαιτείται επιμήκυνση του χρόνου εργασίας.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι οργανισμός διαθέτει ένα τεράστιο πλούτο γνώσεων, καθώς έχει στοιχεία για 30 αναπτυγμένες χώρες που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, αλλά και για άλλα κράτη που δεν εντάσσονται στους κόλπους του.

    [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (11:02 UTC+2)

    Στη "μαύρη επέτειο" επιβολής της δικτατορίας αναφέρεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην Ημερήσια Διαταγή του προς τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τους οπλίτες-ναύτες και σμηνίτες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Συγκεκριμένα υπογραμμίζει:

    « Η επτάχρονη δικτατορία που ακολούθησε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο θλιβερές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το τίμημα για την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, ήταν πολύ βαρύ για τα εθνικά μας συμφέροντα και τον Ελληνισμό.

    Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ενωμένοι Λαός και Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και προκαταλήψεις και με υψηλό φρόνημα, εργάζονται για την προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Διαθέτουμε ένα πολιτικό σύστημα που έχει την ικανότητα να ενώνει και να συνθέτει τις όποιες διαφορές για εθνικό όφελος, εμβαθύνοντας στην προστασία των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

    Οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με πίστη και αφοσίωση στο δημοκρατικό πολίτευμα, έχοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του λαού, πειθαρχημένες και αφοσιωμένες στην υψηλή τους αποστολή, αποτελούν σήμερα εγγύηση για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, από κάθε εξωτερική απειλή, ενώ συμβάλλουν ενεργά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας. Τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας αποτελούν την ελπίδα της κοινωνίας μας και δημιουργούν αισθήματα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για το μέλλον, που κτίζεται σήμερα με ιδιαίτερη φροντίδα και πρόνοια, σε περιβάλλον ομοψυχίας και συνεννόησης.

    Άνδρες και Γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων

    Η πατρίδα σας εμπιστεύεται και σας καμαρώνει για το έργο που προσφέρετε. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος».

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Σε συνάντηση 10 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από διάφορες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Απόστολο Σταύρου, παρουσία και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας 2005-2006.

    Μετά τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες ότι θα εξετασθεί η δυνατότητα ικανοποίησης ορισμένων αιτημάτων βαμβακοπαραγωγών που προέκυψαν λόγω μεταγενέστερης υποβολής δικαιολογητικών κατά τον προσδιορισμό δικαιωμάτων καλλιέργειας 2005-2006, πάντοτε με κριτήριο να μην υπάρξει υπέρβαση εκτάσεων καλλιέργειας.

    Έτσι ώστε, η τελική παραγωγή να μην υπερβεί το περσινό επίπεδο για να εξασφαλισθούν οι μέγιστες δυνατές κοινοτικές επιδοτήσεις, λαμβανομένου υπόψη του καταστροφικού σχετικού κοινοτικού κανονισμού του 2001, που επιβάλλει τους γνωστούς περιορισμούς στις επιδοτήσεις.

    [06] ΤΗΝ 11η ΜΑΪΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολου Ανδρεουλάκου, η ημέρα του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τετάρτη 11 Μαΐου, καθώς φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα.

    Η απόφαση του κ. Ανδρεουλάκου (υπ' αριθμόν 7621/18-04-05) έχει ήδη σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, ενώ επισημαίνεται ότι η ημέρα αυτή του εορτασμού δεν είναι αργία.

    [07] Η Μ. ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 21 Απριλίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαίρη Ματσούκα, «συνεπής ως προς τις ήδη διατυπωμένες θέσεις της», καταψήφισε την έκθεση που αφορά στην οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο ζήτημα η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε τα εξής:

    «Για μια ακόμη φορά είναι σκόπιμο να επισημάνω ότι η πρόταση τροποποίησης της ισχύουσας οδηγίας στο σύνολό της εισάγει μια ριζική αποσύνδεση του συστήματος ρύθμισης του χρόνου εργασίας από τις έννοιες και τα κριτήρια που επικαλείται (π.χ. υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αρμονία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής) και αποτελεί 'φυσική' εξέλιξη της επέλασης των νεοφιλελεύθερων απόψεων και οικονομικών - κοινωνικών μεθοδεύσεων .

    »Εξάλλου, απέναντι σε έννοιες όπως ανταγωνιστικότητα και ευελιξία στην εργασία, οι εργαζόμενοι καθίστανται ανίσχυροι να υπερασπιστούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης.

    »Η καταψήφιση της οδηγίας αποτελεί σαφή και ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει στην κοινωνική Ευρώπη της απασχόλησης έναντι της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που απειλεί τον Ευρωπαίο εργαζόμενο και τα δικαιώματα του», κατέληξε η κ. Ματσούκα.

    [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΑΜΠΑΖΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Βρυξέλλες, 21 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Θερμή, συγχαρητήρια επιστολή, απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Τζαμπάζη, για την διάκρισή του από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το ειδικό βραβείο «Πρωτοπόροι της Γης 2005».

    Στην επιστολή της η κ. Τζαμπάζη αναφέρει τα εξής:

    «Παναγιότατε, με χαρά και συγκίνηση πληροφορήθηκα την διάκρισή σας, από τον ΟΗΕ, με το ειδικό βραβείο «Πρωτοπόροι της Γης 2005» για το εξαιρετικό έργο που έχετε προσφέρει, στην ανάδειξη της οικουμενικής αντίληψης, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την αρμονική συνύπαρξη μας σε αυτό, ως όντα «κτιστά» και συνυπεύθυνα, για το παρόν και το μέλλον του.

    »Ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μας για τη συμβολή σας στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης και υπεύθυνης άποψης για το περιβάλλον.

    »Μια άποψη, κατά την οποία, όπως συνοψίσατε στην ομιλία σας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Όσλο, το καλοκαίρι του 2002: 'Εκείνο, επί του οποίου θέλομεν να επιμείνωμεν είναι ότι έχομε την ευθύνη, κατά την εντολή του Θεού και την φωνήν της συνειδήσεώς μας, να αντιμετωπίσωμεν το περιβαλλοντικό θέμα μετ΄ επιστήμης, γνώσεως, αγάπης και θυσίας, διότι όσον ο χρόνος παρέρχεται, τόσον ωρισμέναι φθοραί καθίστανται μη ανατάξιμοι ή δυσχερέστερον επανορθώσιμοι'.

    »Με την πεποίθηση πως η ευαισθησία, το κύρος και η αγάπη σας για τον άνθρωπο και τη φύση, σας καθιστά έναν από τους πλέον σημαντικούς αρωγούς και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, σας ευχαριστώ για τον κοπιώδη αγώνα και σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Ευαγγελία Τζαμπάζη».

    [09] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας για τη σύνδεση μεταξύ αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπογράφηκε μεταξύ των υπουργών Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

    Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στη συνολικότερη στρατηγική για τη δια βίου μάθηση στη χώρα μας εν' όψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας

    Σε δηλώσεις της η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι τα ζητήματα της δια βίου μάθησης και δια βίου Εκπαίδευσης, αποτελούν πλέον θέματα στενής συνεργασίας των δύο υπουργείων, τα οποία, θα πραγματοποιήσουν από κοινού μια σειρά δράσεις οι οποίες θα συνδέσουν την εκπαίδευση με την απασχόληση και την αγορά εργασίας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο πεδίο σύνδεσης εκπαίδευσης, απασχόλησης, και αγοράς εργασίας και υπογράμμισε ότι με σκληρή δουλειά σύντομα θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος και ο χαμένος χρόνος.

    [10] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΤΡΑΣ

    Πάτρα, 21 Απριλίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την ορθολογική ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή Πατρών με στόχο την εξασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας και της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα προεδρεύοντος του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Καββαδάς, ο Νομάρχης και ο Αντινομάρχης Αχαΐας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ Ι. Θεοδωρακόπουλος, ο Γεν. Διευθυντής Μεταφοράς της ΔΕΗ Κ. Βασιλειάδης, οι Δήμαρχοι Πατρέων, Ρίου, Μεσσάτιδος, Αιγίου, Αιρινέου, Ακράτας, και Φαρρών, Συντονιστικές Επιτροπές πολιτών.

    Ο κ.Σαλαγκούδης πρότεινε λύσεις οι οποίες ικανοποιούν μέρος των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μόνο ένα μέρος του υπερβάλλοντος κόστους των εναλλακτικών αυτών λύσεων θα καλυφθεί από την ΔΕΗ (δηλαδή από τον Λογαριασμό Ανάπτυξης του Συστήματος) και το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί από πόρους που θα εξασφαλίσει η Αυτοδιοίκηση.(α'-β' βαθμού-Περιφέρεια)

    Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν να καταγραφούν αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις (της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών), μαζί με το κόστος της καθεμίας και να εισαχθούν προς ψήφιση στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο κ. Σαλαγκούδης πρότεινε την υπογραφή από όλους τους συμμετέχοντες δεσμευτικού Πρωτοκόλλου στο οποίο θα περιλαμβάνεται η λύση που τελικά θα επιλεγεί.

    Ταυτόχρονα και με δεδομένο ότι όποια λύση και αν προκριθεί ο χρόνος υλοποίησής της θα είναι το έτος 2008, προτάθηκε η ολοκλήρωση της κατασκευής της γραμμής μεταφοράς 150 KV Πύργος-Πάτρα ΙΙ, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Με την ολοκλήρωση (το έτος 2008) της λύσης που θα προκρίνει η τοπική κοινωνία, η γραμμή Πύργος -Πάτρα ΙΙ θα αποξηλωθεί.

    [11] ΑΤΕ:1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 68.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ χαρίζεται σε 68.000 δανειολήπτες της Αγροτικής Τράπεζας, σε εφαρμογή του Νόμου για τα Πανωτόκια που ψήφισε η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος.

    «Ορισμένοι έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις εις βάρος της ΑΤΕ κάνοντας λόγο για ποσοστά διαγραφής που έφταναν το 10%. Η αλήθεια όμως τους διαψεύδει. Το 70% των δανειοληπτών ωφελήθηκαν από τη ρύθμιση για τα πανωτόκια», είπε ο κ.Μηλιάκος διευκρινίζοντας ότι από τους 68.000 συνολικά δανειολήπτες της τράπεζας που ωφελήθηκαν, οι 58.000 είναι αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις και τους χαρίζονται 1,35 δισ. ευρώ.

    Ο διοικητής της Τράπεζας υπενθύμισε ότι επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι 5%, αντί του 8%, που μαζί με τους τόκους υπερημερίας θα έφτανε το 10,5%. Άρα, το επιτόκιο ρύθμισης μειώνεται κατά το ήμισυ. Το 1% πληρώνεται από το Δημόσιο. Επίσης υπάρχει δεκαετής περίοδος αποπληρωμής του δανείου, με διετή περίοδο χάριτος.

    [12] Ο.Α.: ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Μεγαλύτερα αεροσκάφη σε συγκεκριμένους προορισμούς ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση δρομολογούν για αύριο Παρασκευή οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επιβατικό τους κοινό, που λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας της ΟΣΥΠΑ δεν κατέστη δυνατόν να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό του.

    Πιο συγκεκριμένα διπλασίασε τη χωρητικότητα των αεροσκαφών που δρομολογούνται στις πτήσεις:

    -ΟΑ 550/551 Αθήνα - Σαντορίνη Αθήνα

    -ΟΑ630/31 Αθήνα Κεφαλονιά Αθήνα

    -ΟΑ570/571 Αθήνα Μυτιλήνη Αθήνα

    -ΟΑ578 /579 Αθήνα - Μυτιλήνη Αθήνα

    -ΟΑ802/803 Αθήνα - Ιωάννινα - Αθήνα

    -ΟΑ806/807 Αθήνα Ιωάννινα Αθήνα

    -ΟΑ054/055 Αθήνα Κύθηρα Αθήνα

    -ΟΑ832/831 Αθήνα Κοζάνη Καστοριά Κοζάνη Αθήνα

    -ΟΑ018/019 Αθήνα Αστυπάλαια Αθήνα

    -ΟΑ758/759 Αθήνα Σάμος - Αθήνα

    Οι επιβάτες των Ολυμπιακών Αερογραμμών μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας 210-9666666 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.olympicairlines.com και στα κατά τόπους αεροδρόμια . Η διοίκηση των Ο.Α., σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού για την οποία, όπως επισημαίνει, δεν ευθύνεται η εταιρεία .

    [13] ΕΣΕΕ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του εμπορικού κόσμου σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο υπό την αιγίδα και καθοδήγησή της αποφάσισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία αντιδρά στις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ δεν κατανοεί την εμμονή του Υπουργείου σε μια πρόταση, η οποία βρίσκει την αντίθεση σύσσωμου του εμπορικού κόσμου και των άλλων παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν την Ευρωπαϊκή και διεθνή τάση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

    Η Συνομοσπονδία επισημαίνει «τους κινδύνους που εγκυμονεί η προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία θα ευνοήσει την περαιτέρω συγκέντρωση του ελληνικού εμπορίου, σε λίγες αλυσίδες. Πέραν της βίαιης εξόδου από την αγορά των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, θα παρασύρει στην συρρίκνωση και την πλήρη κατάρρευση σημαντικότατου τμήματος της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, με ότι αυτό σημαίνει για την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας».

    Οι τρόποι και οι μέθοδοι των αντιδράσεων θα εξαρτηθούν από την διάθεση του Υπουργείου να συνεχισθεί ο διάλογος και να βρεθεί η λύση του προβλήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Σε συμβιβαστική συμφωνία για τη φορολόγηση των βαρέων οχημάτων για τη χρήση του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου (ευρωβινιέτα), κατέληξε έπειτα από δύο χρόνια διαφωνιών το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Η εν λόγω οδηγία καθιερώνει έναν αντικειμενικό και διαφανή τρόπο καθορισμού του ύψους των διοδίων. Παράλληλα διευκολύνει τις «συμβάσεις παραχώρησης» (σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα), που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Τέλος προβλέπει εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες του οδικού δικτύου.

    Στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, υποστήριξε την ανάγκη συγκράτησης του κόστους μεταφοράς των αγαθών σε λογικά επίπεδα, ώστε οι μεταφορείς των περιφερειακών κρατών να συμμετέχουν με ίσους όρους στην ευρωπαϊκή αγορά μεταφορών. Επισήμανε επίσης την ανάγκη παροχής μεγαλύτερου ποσοστού εκπτώσεως στους συχνούς χρήστες του οδικού δικτύου.

    Στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, συζητήθηκε το θέμα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των επιβατών διεθνών σιδηροδρομικών γραμμών, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ελκυστικότητας αυτού του τρόπου μεταφοράς. Ο κ.Λιάπης τάχθηκε, μεταξύ άλλων, υπέρ της θέσπισης ενός διεθνούς και ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης και κράτησης των εισιτηρίων, καθώς επίσης και υπέρ της λήψης μέριμνας για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

    Τέλος, στις αεροπορικές μεταφορές, ο έλληνας υπουργός ζήτησε τη θέσπιση μέτρων διαφάνειας ώστε οι επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών να γνωρίζουν «το ποιόν» των αεροπορικών εταιρειών με τις οποίες μετακινούνται και να αποφεύγουν εκείνες στις οποίες έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις για λόγους ασφάλειας πτήσεων.

    [15] ΠΓΔΜ: ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Σκόπια, 21 Απριλίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, ο κύκλος επαφών της σκοπιανής κυβέρνησης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

    Αντιπροσωπεία της Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Νίκολα Γκιουρτσίεφ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO- Λαϊκό, με επικεφαλής τη Βέσνα Γιάνεφσκα, η οποία μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι το κόμμα της συμφώνησε ότι είναι ανάγκη να γίνουν ορισμένες συνταγματικές αλλαγές που αφορούν τον κλάδο της δικαιοσύνης και πρότεινε να σχηματιστεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που θα αποφασίσει για τις αλλαγές αυτές.

    Είπε ακόμη ότι το κόμμα της προτίθεται να θέσει προς εξέταση το θέμα της δίκης των τεσσάρων κατηγορουμένων- υπερασπιστών του κράτους, όπως είπε- για τη δολοφονία των επτά Πακιστανών μεταναστών, καθώς και αυτό της δίκης του πρώην υπουργού Εσωτερικών Βλάντο Μπόσκοφσκι, και του Γιόχαν Ταρτσούλοφσκι, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [16] Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΤΡΕΒΑ

    Σκόπια, 21 Απριλίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Με 63 ψήφους κατά, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ απέρριψε σήμερα, Πέμπτη, την πρόταση μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE και LP) κατά της υπουργού Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ούτε το αλβανικό κόμμα DPA, που έχει αποχωρήσει από χθες, ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η πρόταση μομφής κατατέθηκε με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον παρ' ολίγον διορισμό του Τσεβάντ Αντέμι, στελέχους του DUI, ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της ΠΓΔΜ στη Σόφια. Σημειώνεται ότι ο Αντέμι προτάθηκε για πρέσβης στη Σόφια, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το όνομά του συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και στο παρελθόν είχε, μάλιστα, φυλακιστεί. Ο Αντέμι δεν πήγε τελικά στη βουλγαρική πρωτεύουσα, αλλά το γεγονός ότι προτάθηκε το όνομά του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ των Σκοπίων και των Τιράνων για συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    [17] ΜΠΕΡΙΣΑ: Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τίρανα, 21 Απριλίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους έχει ως επίκεντρο της πολιτικής του το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι για όλους τους ζωτικούς τομείς της χώρας, το κόμμα του έχει πρόγραμμα, το οποίο έχει συντάξει ομάδα των καλύτερων, όπως είπε, ειδικών κι εμπειρογνωμόνων της χώρας.

    «Η εδραίωση του κοινωνικού κράτους είναι ο μεγάλος στόχος του σχεδίου μας για την αναμόρφωση της Αλβανίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα και πρόσθεσε πως η διπλωματική πλατφόρμα που σκοπεύει να ακολουθήσει το κόμμα του, όταν ανέλθει στην εξουσία, θα οδηγήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

    [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ DPA ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Σκόπια, 21 Απριλίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Η αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) από το κοινοβούλιο δεν ευνοεί την ανάπτυξη της δημοκρατίας στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, σχολιάζοντας τη χθεσινή αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από το κοινοβούλιο.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάλεσε το DPA να επιστρέψει στη βουλή, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καλή για τη δημοκρατία στη χώρα. Όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτσκοφσκι.

    Με αφορμή δε τη 14η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος του οποίου ηγείται, του SDSM, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα του έχει κάνει πολλά για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ και θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας.

    [19] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ-ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ

    Βουκουρέστι, 21 Απριλίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου και της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο αποφάσισαν την Πέμπτη σε συνάντησή τους στο Βουκουρέστι να αφήσουν πίσω τις συνοριακές διαφορές των χωρών τους και να προχωρήσουν στη βελτίωση των σχέσεών τους.

    Οι Μπασέσκου και Γιούσενκο δήλωσαν ότι θα συσταθεί κοινή επιτροπή για την επίλυση των διαφορών όσον αφορά στον Δνείστερο, το καθεστώς της νήσου Σερπεντ και την κατασκευή του καναλιού Μπίστροε.

    Σε ομιλία του στη ρουμανική Βουλή ο Γιούσενκο τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και χαιρέτισε την προσπάθεια της Ρουμανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Κατέληξε λέγοντας ότι η πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η χώρα έκλεισε με το παρελθόν και προχωράει προς τη δημοκρατία και την ελευθερία.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΔΟΜΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Η ΖΩΓΡΑΦΙΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Την 7η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας και στην κατηγορία των 69 κιλών κατέκτησε η Ζωγραφίνα Αργυρού. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σήκωσε στο σύνολο 190 κιλά, ενώ έχασε για 2.5 κιλά την ευκαιρία να πάρει την 6η θέση από την Τουρκάλα Μπαϊντάρ.

    Η Ελληνίδα αρσιβαρίστρια σήκωσε στο αρασέ 87.5κ., χάνοντας για λίγο τα 90κ., ενώ στο ζετέ ξεκίνησε άσχημα αφού είχε δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 102.5κ., σηκώνοντας τελικά τα κιλά με την τρίτη προσπάθεια. Συγκεκριμένα η Ζωγραφιά Αργυρού ήταν τελικά 7η στο αρασέ και 8η στο ζετέ.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της κατηγορίας των 69 κιλών των γυναικών:

    ΑΡΑΣΕ

    1. Ζαρέμα Κασάεβα (Ρωσία) 120 κιλά

    2. Ολγα Κισέλεβα (Ρωσία) 110

    3. Ναταλία Νταβίντοβα (Ουκρανία) 110

    4. Τατιάνα Φερνάντεζ (Ισπανία) 102.5

    5. Μάγκντα Χόρνα (Σλοβακία) 92.5

    6. Τοντόρκα Ιβάνοβα (Βουλγαρία) 92.5

    7. Ζωγραφιά Αργυρού (Ελλάδα) 87.5

    8. Γκούλσα Μπαϊντάρ (Τουρκία) 87.5

    ΖΕΤΕ

    1. Ζαρέμα Κασάεβα (Ρωσία) 145 κιλά

    2. Ολγα Κισέλεβα (Ρωσία) 142.5

    3. Ναταλία Νταβίντοβα (Ουκρανία) 132.5

    4. Τοντόρκα Ιβάνοβα (Βουλγαρία) 120

    5.Τατιάνα Φερνάντεζ (Ισπανία) 115

    6. Γκούλσα Μπαϊντάρ (Τουρκία) 105

    7. Αννα Νούρκιεβιτς (Πολωνία) 102.5

    8. Ζωγραφιά Αργυρού (Ελλάδα) 102.5

    ΣΥΝΟΛΟ

    1. Ζαρέμα Κασάεβα (Ρωσία) 265 κιλά

    2. Ολγα Κισέλεβα (Ρωσία) 252.5

    3. Ναταλία Νταβίντοβα (Ουκρανία) 242.5

    4. Τατιάνα Φερνάντεζ (Ισπανία) 217.5

    5. Τοντόρκα Ιβάνοβα (Βουλγαρία) 212.5

    6. Γκούλσα Μπαϊντάρ (Τουρκία) 192.5

    7. Ζωγραφιά Αργυρού (Ελλάδα) 190

    8. Μάγκντα Χόρνα (Σλοβακία) 190.

    [21] ΑΡΗΣ: ΕΝΟΧΟΣ Ο ΕΚΟΥΕΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Ενοχος κρίθηκε ο Εμμάουελ Εκουέμε για υπογραφή συμβολαίου με δύο ομάδες (συμβόλαιο με τον Αρη και συμφωνητικό με την Λεχ Πόζναν) και τιμωρήθηκε με τετράμηνο αποκλεισμό από τη παγκόσμια ομοσπονδία. Ετσι ο παίκτης των κιτρίνων θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια πρωταθλήματος (ένας μήνας και οι τρεις του καλοκαιριού), αλλά και από τον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου. Το άσχημο ωστόσο είναι ότι ο παίκτης θα λείψει από τα πλέον κρίσιμα παιχνίδια της ομάδας, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Χατζάρας να ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις στο πρόβλημα που συναντά μπροστά του, αφού η συμβολή του θα ήταν καθοριστική. Μέσα στα αγωνιστικά προβλήματα του Αρη θα πρέπει να προστεθεί και ο τραυματισμός του Αμπελά.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Ασχημα τα νέα για την ΑΕΚ στο μπασκετικό τμήμα, αφού το πρωί της Πέμπτης οι παίκτες έστειλαν το μήνυμα προς τη διοίκηση για την άμεση καταβολή των οφειλομένων τους. Δεν προπονήθηκαν και το ίδιο θα πράξουν και το βράδυ. Ωστόσο την Παρασκευή οι παίκτες θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, αλλά οι ξένοι απειλούν να εγκαταλείψουν και αυτοί την ομάδα πριν αρχίσουν τα πλέι οφ, εάν δεν λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Σημειώνεται ότι η δεύτερη προειδοποίηση προγραμματίζεται από τους παίκτες για τις 15 Μαϊου.

    Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Φιλίππου δήλωσε ότι δεν πρέπει να φέρονται έτσι οι παίκτες την στιγμή που έχουν να πληρωθούν μόνο 3,5 μήνες, και πάντα με το δεδομένο ότι άλλες ομάδες βρίσκονται στην ίδια, αλλά και χειρότερη οικονομική κατάσταση.

    [23] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΙΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Κέρκυρας, μετά από επιθυμία του ιδίου, αποτελεί ο Γιώργος Φοιρός. Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός που λίγους μήνες πριν ανέλαβε τα ηνία της Κέρκυρας δεν κατάφερε να γλυτώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό. Υπό τις οδηγίες του οι «νεωφώτιστοι» είχαν 3 ισοπαλίες και 6 ήττες μην μπορώντας να πετύχουν νίκη.

    Ετσι ο Ελληνας προπονητής δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που ανδρώθηκε και καταξιώθηκε, τον Αρη που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα την ερχόμενη αγωνιστική.

    [24] Η ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΤΟΥ 3ου ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (18:34 UTC+2)

    Η διαγώνιος του ΠΑΟ, Ρούξι Ντουμιτρέσκου αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια του τρίτου τελικού της Α1 γυναικών, και τη νίκη της ομάδας της με 3-1 σετ επί του Φιλαθλητικού. Η διεθνής αθλήτρια, ανήμερα των γενεθλίων της, κέρδισε 18 πόντους, με 1 άσο, 15/31 επιθέσεις (48%) και 2 μπλοκ, ενώ είχε επίσης 4 άμυνες και 50% στην υποδοχή. MVP του πρώτου τελικού ήταν η συμπαίκτριά της, Νίκη Γκαραγκούνη και του δεύτερου η Σόνια Μποροβίντσεκ του Φιλαθλητικού.

    [25] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΑΡΟΖΟ - ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 21 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσαν πρόοδο σε συνομιλίες στη Μόσχα ώστε να φθάσουν κοντά σε ένα πλαίσιο αμοιβαίων σχέσεων κατά τη σύνοδο κορυφής των δύο πλευρών που θα γίνει την 10η Μαΐου, σύμφωνα με πηγή στο Κρεμλίνο. Την προηγουμένη ημέρα θα εορταστούν στη Μόσχα με μεγάλη λαμπρότητα τα 60 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκόσμιου πολέμου παρουσία ξένων ηγετών περιλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

    "Υπάρχουν καλές πιθανότητες αρκετά θέματα να έχουν επιλυθεί μέχρι την 10η Μαΐου", δήλωσε ο Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, στενός συνεργάτης του Πούτιν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΝΕΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Παρίσι, 21 Απριλίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Το "όχι" στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα είναι ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος της 29ης Μαΐου στη Γαλλία με 58% των ψήφων, έναντι 42% που λαμβάνει το "ναι", σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο BVA για το περιοδικό L' Express.

    Η δημοσκόπηση αυτή έγινε στις 18 και 19 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 982 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

    Προηγούμενη σφυγμομέτρηση του BVA-L'Express που έγινε στις 8 και 9 Απριλίου έδειχνε το "όχι" να προηγείται με 53% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 47% του "ναι". Το "όχι" αυξήθηκε κατά 5 μονάδες στην πρόσφατη δημοσκόπηση, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [27] ΒΙΕΤΝΑΜ: 32 ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Χο Τσι Μινχ, 21 Απριλίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Ενα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε βετεράνους του Πολέμου του Βιετνάμ που πήγαιναν με τις συζύγους τους στην πόλη Χο Τσι Μινχ για να γιορτάσουν την επέτειο του τέλους του πολέμου, ανατράπηκε σε ορεινή περιοχή, στην επαρχία Κοντούμ και έπεσε σε χαράδρα βάθους 70 μέτρων με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 32 από τους 33 επιβαίνοντες, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, ο μοναδικός επιζήσας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας στην επαρχία Κοντούμ.

    [28] Ο ΠΑΠΑΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

    Βατικανό, 21 Απριλίου 2005 (18:30 UTC+2)

    Ο νεοεκλεγείς Πάπας Βενέδικτος XVI διόρισε στις ίδιες θέσεις τους ανώτατους αξιωματούχους ολόκληρης της κεντρικής κυβέρνησης του Βατικανού για την τρέχουσα πενταετή περίοδο, αναφέρει το Βατικανό σε ανακοίνωσή του.

    Μεταξύ αυτών που επικύρωσε τις θέσεις τους είναι ο Γραμματέας Επικρατείας του Βατικανού και δεύτερος στην ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μετά τον Πάπα, καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο, και ο υπουργός Εξωτερικών καρδινάλιος Τζοβάνι Λαζόλο.

    Η απόφαση του Γιόζεφ Ράτζινγκερ αναμενόταν βάσει της παράδοσης, η οποία θέλει το νέο Ποντίφικα να επικυρώνει το παπικό διοικητικό όργανο του προκατόχου του, ώστε να έχει χρόνο για να επιλέξει στη συνέχεια ο ίδιος την ομάδα του.

    [29] ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 1.886 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ ΤΟ 2004

    Χάγη, 21 Απριλίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Οι επιτροπές που είναι επιφορτισμένες με την εξακρίβωση της νομιμότητας των περιπτώσεων ευθανασίας που εφαρμόζονται στην Ολλανδία κατέγραψαν, το 2004, 1.886 περιπτώσεις, έναντι 1.815 το 2003, αναφέρει η ετήσια έκθεση των επιτροπών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς που ζήτησαν να τερματίσουν τη ζωή τους έπασχαν από καρκίνο.

    Η Ολλανδία υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, τον Απρίλιο του 2002, θεσπίζοντας εξαιρετικά λεπτομερή κριτήρια για την εφαρμογή της.

    [30] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, απέστειλε σήμερα επιστολή στο Δήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, η οποία έχει ως εξής:

    «Αγαπητέ Δήμαρχε,

    »Χαίρομαι ιδιαίτερα που το θέμα της ωρίμανσης του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου προχωρά και πλησιάζει η ώρα της δημοπράτησης. Το Υπουργείο Πολιτισμού τηρεί τις δεσμεύσεις του για τα 17 εκ. που έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πολιτισμός του Γ' ΚΠΣ, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου. Λυπούμαι για την ατυχή απάντηση προς τον κ. Μ. Στρατάκη, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στην κοινωνία του Ηρακλείου. Η διατύπωση της ερώτησης ήταν τέτοια, που δημιούργησε παρανόηση στις υπηρεσίες, ότι επρόκειτο περί νέου αιτήματος σχετικού με γεγονότα και δραστηριότητες, και όχι περί της επιβεβαίωσης για την χρηματοδότηση του συνεδριακού κέντρου, η οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα τέθηκε εν αμφιβόλω.

    »Από την άλλη πλευρά, ήρθε η ώρα να τηρήσει και ο Δήμος τις δικές του δεσμεύσεις. Θα ήθελα να σου θυμίσω ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2003, όταν εντάχθηκε το έργο στο Γ΄ ΚΠΣ, ήταν γνωστό ότι το έργο θα κοστίσει περισσότερο (τότε ο προϋπολογισμός ήταν 30 εκ. ). Τότε, ο Δήμος είχε δηλώσει στο Τεχνικό Δελτίο του έργου ότι θα καλύψει τη διαφορά με δικούς του πόρους.

    »Η βούληση αυτή της δημοτικής αρχής να ενισχύσει την κατασκευή του έργου επαναλήφθηκε, και μάλιστα με μεγαλύτερη έμφαση και ανάλυση το Νοέμβριο του 2004, με το αρ. 31449/1.11.2004 έγγραφο του Δήμου προς τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Πολιτισμός. Επιπλέον, διαχωρίστηκε στο τροποποιητικό τεχνικό δελτίο το φυσικό αντικείμενο που θα χρηματοδοτείτο από το Γ' ΚΠΣ από αυτό που θα χρηματοδοτείτο από ίδιους πόρους του Δήμου.

    »Αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανόν ο Δήμος να έχει δυσκολίες για την εξεύρεση των χρημάτων, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει τη δυνατότητα υπό τις παρούσες συνθήκες να καλύψει το επιπλέον ποσόν. Αν οι συνθήκες βελτιωθούν στο μέλλον, θα επανέλθουμε. Εν τω μεταξύ, όμως, ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου, διότι ήδη βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος και το έργο παρουσιάζει μηδενική απορρόφηση. Οι παράγοντες αυτοί θέτουν το έργο σε κατάσταση επικινδυνότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει το Υπουργείο να λάβει μέτρα για την αύξηση της απορροφητικότητας των έργων του σύγχρονου πολιτισμού και το συγκεκριμένο έργο εμφανίζεται σε αδυναμία, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είχε επίσης ενταχθεί στο Β' ΚΠΣ και δεν κατέστη δυνατή η υλοποίησή του.

    »Σε περίπτωση που ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης του υπολοίπου του προϋπολογισμού, θα μπορούσε να κατασκευάσει το έργο σε φάσεις, με πρώτη και άμεση φάση το τμήμα του έργου που χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι και αυτοτελώς λειτουργικό. Με τις παρούσες συγκυρίες, ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η δημοπράτηση και εκτέλεση του τμήματος του έργου, το οποίο έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», καταλήγει η επιστολή του κ. Τατούλη.

    [31] ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (14:07 UTC+2)

    Για έκτη συνεχή χρονιά φέτος, οι ομάδες της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη θα πωλούν πασχαλιάτικες λαμπάδες στη συμβολή των οδών Ικτίνου και Τσιμισκή, τις μέρες: Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου και Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου, κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς.

    Τα έσοδα από την πώληση των πασχαλινών λαμπάδων θα διατεθούν για τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (14:01 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα με τίτλο "Αμέλια 2004" θα φιλοξενηθεί από τις 4 έως τις 22 Μαϊου στην Casa Bianca.

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, με κεντρικό θέμα τους την εγγονή του καλλιτέχνη, Αμέλια. Έχουν φιλοτεχνηθεί το καλοκαίρι του 2004 στη Σίβηρη της Χαλκιδικής και παριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή του παιδιού, πλαισιωμένου, σε πολλά από αυτά, από την οικογένεια και τους παιδικούς του φίλους.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 20:30, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, τις ώρες Τρίτη Παρασκευή 09:00 13:00 και 17:00 21:00, το Σάββατο 17:00 21:00 και την Κυριακή 09:00 13:00.

    [33] ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 21 Απριλίου 2005 (11:06 UTC+2)

    Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την μελέτη της Θεωρίας και Ιστορίας των κόμικς με τίτλο «Αποχρώσεις δύο Κόσμων: Κόμικς και [Επιστημονική] Φαντασία» διοργανώνει από τις 20 έως τις 22 Μαϊου στο χώρο της Ενατης Τέχνης, στη Μυτιλήνη, το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου και η ομάδα Iconotopia.

    Θέμα του Συνεδρίου είναι το σύνολο των εκφράσεων του φανταστικού (fantasy, science fiction, horror, κλπ), με στόχο να διεισδύσουν οι παρευρισκόμενοι σε ένα άλλο εναλλακτικό, φαντασμαγορικό, και διασκεδαστικό σύμπαν: στην ένατη διάσταση των κόμικς. Στα πλαίσια του συνεδρίου, το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει μια πλειάδα εκδηλώσεων:

    - Εικόνες και Πλάσματα από Άλλους Κόσμους! Σε μια μοναδική έκθεση πρωτοτύπων έργων και ιστοριών, σχεδιαστές κόμικς συντονίζονται σε συχνότητες διαγαλαξιακές και εξωκοσμικές για να μας φέρουν μπροστά μας, ολοζώντανες, μορφές από ξεχασμένους πλανήτες και ιστορίες από μακρινές διαστάσεις. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς και τα αποκυήματα της φαντασίας τριών από τους σημαντικότερους δημιουργούς της Ένατης Τέχνης: του σπουδαίου μαιτρ του αλλόκοτου Brian Bolland (Judge Dredd, Camelot 3000, Batman: The Killing Joke), του ραψωδού της επικής φαντασίας Brian Talbot (Luther Arkwright, Sandman, The Tale of One Bad Rat), και του ευαίσθητου δημιουργού παραμυθένιων κόσμων Jeff Smith (Bone).

    - Απίθανες Συζητήσεις, Ομιλίες, Απόψεις. Το συνέδριο στρέφεται γύρω από έναν συνεχιζόμενο διάλογο για τα κόμικς, με δημιουργούς, μελετητές, και αναγνώστες από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι καλούνται να συζητήσουν πάνω σε σαφείς θεματικές: Κοσμογονίες (Η διαδικασία της δημιουργίας φανταστικών κόσμων), Ραψωδίες για μυημένους και αμύητους (Η υποδοχή και η αποδοχή των κόμικς του φανταστικού από το ευρύ κοινό, τους «φαν» και τις πολιτισμικές βιομηχανίες), Ερμηνεύοντας τους γρίφους (Θεωρητικές προσεγγίσεις και ανάλυση του έργου των δημιουργών), και Παράλληλοι κόσμοι (Οι σχέσεις των κόμικς με τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας, μεταφορές κόμικς στον κινηματογράφο, κόμικς και νέες τεχνολογίες). Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και στους χώρους του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

    - Προβολές από τη Ζώνη των Φαντασμάτων. Το συνέδριο θα πλαισιώνεται από προβολές ταινιών που εμπνέονται ή σχετίζονται με κόμικς.

    - Party at the centre of the Ultraworld. Συναυλίες heavy metal, στο ατμοσφαιρικότατο σκηνικό του μεσαιωνικού κάστρου της Μυτιλήνης, αλλά και comics party (με πολλή και καλή μουσική, στην προκυμαία της πόλης).

    Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Σαπφούς 5, 81 100 Μυτιλήνη, Λέσβος (Tηλ.: 2251036618).

    [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Οδησσός, 21 Απριλίου 2005 (10:46 UTC+2)

    Στο Φεστιβάλ πρωτοποριακής μουσικής νέων συνθετών "Δύο μέρες και δύο νύχτες νέας μουσικής" που θα πραγματοποιηθεί στο Ουκρανικό Κέντρο Πολιτισμού της Οδησσού, στις 22-24 Απριλίου, θα συμμετάσχει ο καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής Κώστας Μόσχος, με την υποστήριξη του Ε.Ι.Π. στην Οδησσό.

    Σήμερα θα δώσει διάλεξη στη Μουσική Ακαδημία Οδησσού με θέμα "Ο ελληνικός μουσικός πολιτισμός: ιστορία και σύγχρονη πραγματικότητα σε έναν τόπο σταυροδρόμι των πολιτισμών", ενώ στις 26 Απριλίου μία μικρή συναυλία με έργα του στους χώρους του Παραρτήματος του ΕΙΠ. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο οργανώνεται παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής με προβολές βιντεοσκοπημένων έργων διαφόρων συνθετών από τον κύκλο "Φόρουμ συνθετών" του αρχείου του ΙΕΜΑ.

    Ο Κώστας Μόσχος είναι συνιδρυτής του ΙΕΜΑ, μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος μουσικής στο πρόγραμμα Μελίνα "Εκπαίδευση και Πολιτισμός", μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Μουσικής της Επικράτειας Πολιτισμού, μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και του Συλλόγου Συνθετών Ηλεκτρονικής Μουσικής. Ως συνθέτης έχει γράψει 48 έργα για θέατρο, παιδικό θέατρο, χορό, ενώ ως ερευνητής συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της Αλγοριθμικής Μουσικής. Από το 1978 ξεκίνησε μουσική με υπολογιστές, ως αυτοδίδακτος, αναπτύσσοντας αλγόριθμους αρμονικής προσομοίωσης. Η ερευνητική του δραστηριότητα επεκτείνεται και στον τομέα της μουσικολογίας. Υπήρξε μέλος της ομάδας ανακατασκευής της αρχαίας υδραύλεως, έχει κάνει ερευνητικές εργασίες για την αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και έχει ειδικευτεί στην οργάνωση, ψηφιοποίηση και αυτοματοποιημένη διαχείριση μουσικών πληροφοριών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 April 2005 - 18:13:59 UTC