Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [02] ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ
  • [03] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [04] ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ ΣΤHN IEΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [05] ΑΡΘΡΟ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [06] ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [07] ΚΕ.Π.ΚΑ: ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ SMS
  • [08] ΜΗΝΥΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [09] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΑΙΣΘΗΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [11] ΕΠΑΦΕΣ Δ.ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [12] ΥΠ.ΑΝ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΕ.ΠΕ
  • [13] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ
  • [15] Ο ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [16] ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΑΧΜΕΤΙ
  • [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 10% ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [20] ΜΑΡΚΙ ΠΕΡΙ: ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΣ
  • [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΑΛΒΕΡΤΗΣ MVP ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [22] ΦΙΛΙΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ
  • [23] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΜΠΕΝΙΣΚΟΣ: ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [25] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
  • [26] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [27] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [28] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] Η "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
  • [31] ΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΠΑΡΑΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ" ΣΤΗ ΔΗΜ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • [32] ΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
  • [33] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ GOETHE

  • [01] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (13:01 UTC+2)

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα δύο εθνικά δίκτυα συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων, σύμφωνα με την Τροχαία.

    Εμφαση δίνεται στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται τα 4 τμήματα τροχαίας εθνικών οδών που λειτουργούν αυτή την στιγμή στο πέταλο του Μαλιακού, στα Τέμπη, στο Κιάτο Κορινθίας και στο Αίγιο.

    Τα μέτρα, που έχει προγραμματίσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα ισχύουν μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Θα υλοποιούνται με τη διάθεση σε καθημερινή βάση για όλο το εθνικό δίκτυο 2626 ατυνομικών, 904 περιπολικών, 81 συμβατικών αυτοκινήτων, 270 δικύκλων και 20 γερανοφόρων οχημάτων.

    Οπως ανακοινώθηκε, μόνο για τον οδικό άξονα Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων διατίθενται καθημερινά 290 αστυνομικοί, 96 περιπολικά, 18 συμβατικά αυτοκίνητα, 26 δίκυκλα και 2 γερανοφόρα.

    Εξάλλου, κατά τις ώρες αιχμής θα υπάρχουν σταθερά και εναλλασσόμενα συνεργεία της τροχαίας σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών, τα οποία θα ελέγχουν την κυκλοφορία και θα εντοπίζουν επικίνδυνες παραβάσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    [02] ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (10:45 UTC+2)

    Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα ενίσχυσε την ικανότητά της στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας περιλαμβάνεται στην Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

    Χαρακτηριστικά αναφέρει την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και την υιοθέτηση νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα συμβατής με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι κορυφαία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δηλώσει ότι οι έρευνες για την «17 Νοέμβρη» συνεχίζονται και ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει, και υπογραμμίζει το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση εφέσεων που έχουν καταθέσει καταδικασθέντες για τρομοκρατία.

    Αναφέρει την περίπτωση της δολοφονίας του ειδικού φρουρού έξω από την οικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, για την οποία σημειώνει πως αν και δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί, η ελληνική αστυνομία τη θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια.

    Ακολουθεί ολόκληρο το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα:

    «Η Ελλάδα συνέχισε να ενισχύει την ικανότητά της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς και Παρά-Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 χωρίς οιοδήποτε συμβάν. Τον Ιούνιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, συμβατή με τις αποφάσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Αυτός ο νόμος, για πρώτη φορά, κάνει σαφή αναφορά σε τρομοκρατικά εγκλήματα και τρομοκρατικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νόμου διευρύνουν το όριο παραγραφής τρομοκρατικών εγκλημάτων από 20 σε 30 έτη, υιοθετείται το πλαίσιο για την διεξαγωγή ερευνών και για την ταχεία έκδοση υπόπτων τρομοκρατών σε όλη την ΕΕ, και προβλέπει αυστηρότερη μεταχείριση στους ηγέτες-τρομοκράτες και σε όσους παρέχουν υλική ή χρηματική υποστήριξη σε τρομοκράτες.

    Τον Οκτώβριο, μετά από εννέα μήνες δίκης, ένα ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε 4 από τα 5 φερόμενα μέλη της εγχώριας τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ σε 25ετή φυλάκιση, την ανώτερη ποινή που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, για βομβιστικές ενέργειες και απόπειρες δολοφονίας, για κατοχή όπλων και εκρηκτικών και για την εμπλοκή τους στη δολοφονία αστυνομικού το 1994. Η υπεράσπισή τους άσκησε εφέσεις, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος εκδίκασής τους. Τον Ιούλιο, το Εφετείο Αθηνών απάγγειλε κατηγορίες στον εδώ και πολλά χρόνια φερόμενο ηγέτη του ΕΛΑ Γιάννη Σερίφη, για το ρόλο του στη δολοφονία (αστυνομικού) το 1994, και ορίσθηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο του 2005.

    Τον Οκτώβριο, εξάλλου, ελληνικό δικαστήριο όρισε για το Δεκέμβριο του 2005 να εξετασθούν οι εφέσεις των μελών της τρομοκρατικής ομάδας «17 Νοέμβρη», οι οποίοι καταδικάσθηκαν το Δεκέμβριο 2003 για εκατοντάδες εγκλήματα, επί σειρά ετών, μεταξύ των οποίων και για τις δολοφονίες πέντε υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης. Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δηλώσει ότι οι έρευνες για την «17 Νοέμβρη» συνεχίζονται και ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

    Αναρχικοί και εγχώριοι τρομοκράτες συνέχισαν να αναλίσκονται σε πληθώρα εμπρηστικών ενεργειών μικρής κλίμακας, με γκαζάκια ή άλλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εναντίον αποκαλούμενων στόχων του κατεστημένου και του ιμπεριαλισμού, όπως τράπεζες, αμερικανικά εστιατόρια ταχυφαγίας, δικαστήρια και οχήματα προσωπικού. Το Μάιο, 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ομάδα αποκαλούμενη «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εξερράγησαν κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, χωρίς όμως τραυματισμούς. Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σημείωσαν δραματική πτώση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παρά-Ολυμπιακών Αγώνων (Αύγουστος-Σεπτέμβριος), αλλά αυξήθηκαν αμέσως μετά.

    Τον Οκτώβριο, τις πρωινές ώρες αιχμής, σε αντιδιαστολή με τους απλούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά περιουσιακών στοιχείων που συνήθως λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της νύκτας, τηλεχειριζόμενος μηχανισμός εξερράγη πλησίον δύο λεωφορείων της αστυνομίας, που μετέφεραν αστυνομικούς στην φυλακή του Κορυδαλλού, όπου κρατούνται τα μέλη της 17Ν. Από την έκρηξη δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές. Καμία ομάδα δεν έχει έως τώρα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.

    Το Δεκέμβριο, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Έλληνα ειδικό φρουρό στο φυλάκιό του έξω από την οικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου. Αν και η υπόθεση δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί, η αστυνομία χειρίζεται την υπόθεση ως συμβάν εγχώριας τρομοκρατίας».

    Τέλος, στο παράρτημα των 40 ορισθέντων από τις ΗΠΑ τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, περιλαμβάνονται οι γνωστές πληροφορίες για τους Επαναστατικούς Πυρήνες και τη «17 Νοέμβρη», ενώ σε δευτερεύοντα κατάλογο άλλων 40 επιλεγμένων τρομοκρατικών ομάδων περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, ως ριζοσπαστική αριστερή ομάδα εναντίον του ελληνικού κατεστημένου, ιδεολογικά προσκείμενη στη 17Ν, χωρίς προς το παρόν ξεκάθαρη αντι-αμερικανική στάση. Φέρεται ως η πιο επικίνδυνη εγχώρια τρομοκρατική ομάδα στην Ελλάδα επί του παρόντος, που αριθμεί ολιγότερα από 50 μέλη και είναι υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων το Σεπτέμβριο του 2003 και στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας το Μάιο 2004, με πρωτόγνωρη στην Ελλάδα τακτική που στοχεύει καθαρά να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

    [03] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 28 Απριλίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συνεχάρη τον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, του οποίου η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ευχόμενος "κάθε επιτυχία", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας αυτό της υψηλής ευθύνης, για να βελτιωθεί η ασφάλεια, για να οικοδομηθεί ένα σύστημα δημοκρατικής κυβέρνησης και να συνεχιστεί η ανοικοδόμηση του Ιράκ", αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Σρέντερ.

    [04] ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ ΣΤHN IEΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 28 Απριλίου 2005 (14:18 UTC+2)

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ναού της Αναστάσεως η τελετή του Νιπτήρος με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Ο Πατριάρχης έπλυνε τα πόδια των 12 αρχιμανδριτών.

    Στη συνέχεια μετέβη στην αίθουσα του Θρόνου όπου, με δηλώσεις του, απάντησε στην κριτική που δέχεται. «Είπαν ακόμη ότι δεν θα βγει και δεν θα πάρουμε το Άγιο Φως» είπε ο Πατριάρχης Ειρηναίος και πρόσθεσε: «Το φως θα βγει και θα το μοιράσουμε σε όλους».

    Ανέφερε ακόμη ότι τον Χριστό τον σταύρωσαν και το παράδειγμα είναι ο Γολγοθάς, σημείωσε ότι δεν νιώθει καμία ενοχή και πρόσθεσε ότι κοιτά την αποστολή του που είναι η διακονία και η διαφύλαξη των παναγίων προσκυνημάτων.

    Το βράδυ ο Πατριάρχης θα τελέσει την ακολουθία των Παθών στο ναό της Αναστάσεως.

    [05] ΑΡΘΡΟ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης σε άρθρο του που φιλοξενείται στο περιοδικό «The Economist» της «Καθημερινής».

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας και θα υποβάλλει σχετικές εκθέσεις για την ευρωπαϊκή προσαρμογή της» και προσθέτει ότι η παράγραφος 20 των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, έχει ευθεία αναφορά στις σχέσεις της με την Ελλάδα μια και καθορίζει ότι είναι απαραίτητη η σαφής δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας.

    «Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών μας », αναφέρει.

    Για τις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας ο κ. Μολυβιάτης υπογραμμίζει ότι δεν είναι ένας δρόμος χωρίς προβλήματα και εμπόδια και προσθέτει ότι τίποτε δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

    Για το casus beli, τονίζει ότι είναι μια πολιτική που έρχεται από το παρελθόν.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης σημειώνει ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί με διαπραγματεύσεις βάσει του σχεδίου Ανάν

    [06] ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Σε συμβολικό αποκλεισμό του Αγίου Όρους προχώρησαν για μια ώρα οι παράκτιοι αλιείς του νομού Χαλκιδικής. Οι αλιείς διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να προσεγγίσουν με τα σκάφη τους σε απόσταση 500μ. από τις ακτές του Αθω.

    Η Ιερά Επιστασία συγκάλεσε σύσκεψη για τις 5 Μαΐου, στις Καρυές, για την εξεύρεση λύσης.

    [07] ΚΕ.Π.ΚΑ: ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ SMS

    Aθήνα, 28 Απριλίου 2005 (19:22 UTC+2)

    Κάλεσμα στους καταναλωτές να μην στείλουν γραπτά μηνύματα (SMS) με ευχές για το Πάσχα, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ).

    «Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν, όλες μαζί, ότι αυξάνουν την τιμή των γραπτών μηνυμάτων κατά τα ίδια περίπου ποσοστά. Η υπηρεσία αυτή είναι μια από τις πιο κερδοφόρες για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Τις ημέρες των γιορτών είναι γνωστό ότι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ο όγκος των γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα», τονίζει το ΚΕ.Π.ΚΑ.

    Επιπλέον, εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Πολιτείας να παραπέμψει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Ε.Ε.Τ.Τ., καθώς, όπως αναφέρει, η εταιρίες εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές.

    [08] ΜΗΝΥΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Τις ευχές του ιδίου και του πρωθυπουργού για τη γιορτή του Πάσχα απευθύνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης σε μήνυμά του προς τον απόδημο ελληνισμό. Ο κ. Σκανδαλάκης επισημαίνει ότι η αξία του Αναστάσιμου μηνύματος είναι διαχρονική, έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις μέρες μας, όπου τα πάντα τίθενται εν αμφιβόλω, θεσμοί κλυδωνίζονται, αρχές και αξίες υποχωρούν και περιθωριοποιούνται.

    Καλεί δε τους απόδημους Έλληνες να μείνουν πιστοί στις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και να τις διαφυλάξουν ώστε να τις παραδώσουμε όλοι στις ερχόμενες ελληνικές γενιές.

    Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του κ. Σκανδαλάκη:

    «Ελληνίδες και Έλληνες όπου γης,

        Κατακλυζόμενος από έντονα αισθήματα συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης, αισθάνομαι την ψυχική ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να βρεθώ κοντά σας, έστω νοερώς, στα μακρινά μέρη που ζείτε, τις άγιες αυτές μέρες κορύφωσης του Θείου Δράματος.

        Το Άγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, κομίζει μηνύματα συμφιλίωσης, αγάπης και πάνω από όλα ελπίδας για ένα καινούριο και δημιουργικό ξεκίνημα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και της κοινωνίας συνολικά.

        Η αξία του Αναστάσιμου μηνύματος είναι διαχρονική, έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις μέρες μας, όπου τα πάντα τίθενται εν αμφιβόλω, θεσμοί κλυδωνίζονται, αρχές και αξίες υποχωρούν και περιθωριοποιούνται.

        Μένοντας πιστοί στις πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και διαφυλάσσοντάς τες ως κόρη οφθαλμού για να τις παραδώσουμε ιερή παρακαταθήκη στις ερχόμενες ελληνικές γενιές, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ταυτότητα και την εθνική μας συνείδηση, αλλά και να πορευθούμε ως Έθνος, μητρόπολις Ελλάδα και Ομογένεια ενωμένοι και αλληλέγγυοι, για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών μας.

        Με τις σκέψεις αυτές και εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή εύχομαι ολόψυχα όπως ο Πανάγαθος Αναστάς Κύριος χαρίζει σε όλους σας υγεία, χαρά και ευτυχία.

           Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση!

        Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

        Παναγιώτης Σκανδαλάκης

        Υφυπουργός Εξωτερικών».

    [09] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 28 Απριλίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συγκροτήθηκαν οι Τομείς του Κινήματος, στους οποίους συμμετέχουν θεσμικά οι Συντονιστές, οι Αναπληρωτές Συντονιστές, και οι εισηγητές των ΚΤΕ της Βουλής. Πολιτικά υπεύθυνοι είναι τα αντίστοιχα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ακολουθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων στους τομείς του Κινήματος:

    1. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Άννα Διαμαντοπούλου

    - Γραμματέας Τομέα : Γιάννης Μανιάτης

    - Συντονιστής Βουλής : Ροδούλα Ζήση

    - Αναπλ. Συντονιστής Βουλής : Χρήστος Πρωτόπαπας

    - Εισηγητές ΚΤΕ : Δημήτρης Πιπεργιάς, Γιάννης Διαμαντίδης, Παναγιώτης Σγουρίδης, Απόστολος Φωτιάδης, Κώστας Καϊσερλής

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Παραγωγή Εμπόριο ΜΜΕ, Νίκος Μπίστης

    β) Πολιτική Καταναλωτή, Άννα Ροκοφύλλου

    γ) Εμπορική Ναυτιλία - Τουρισμός, Τάκης Ρήγας

    δ) Ενέργεια, Μάρθα Σημαντώνη

    ε) Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Ανδρέας Ανδριανόπουλος

    στ)Νησιωτικές Πολιτικές, Κοσμάς Σφυρίου

    2. Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου :Ευάγγελος Βενιζέλος

    - Γραμματέας Τομέα : Μανώλης Σκουλάκης

    - Συντονιστής Βουλής : Εύη Χριστοφιλοπούλου

    - Αναπλ. Συντονιστής Βουλής : Τόνια Αντωνίου

    - Εισηγητές ΚΤΕ : (συμπλήρωση μετά την εκλογή των νέων εισηγητών)

    - Ευρωβουλευτές : Μαίρη Ματσούκα, Βαγγελιώ Τζαμπάζη

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Απασχόληση, Γιάννης Κουκιάδης

    β) Κοινωνική Ασφάλιση, Γιώργος Κουτρουμάνης

    γ) Υγεία, Τάσος Φιλαλήθης

    δ)Κοινωνική Αλληλεγγύη και Πρόνοια, Δημήτρης Λιντζέρης

    ε)Ναρκωτικά, Μένη Μαλιώρη

    στ) Μεταφορές, Νότης Παρασκευόπουλος

    ζ)Επικοινωνίες, Μανώλης Στρατάκης

    * Στο πλαίσιο του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων θα λειτουργήσει ειδική ομάδα ΑΜΕΑ λόγω της σημασίας του θέματος

    3. Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Θεόδωρος Πάγκαλος

    - Γραμματέας Τομέα : Μανώλης Όθωνας

    - Συντονιστής Βουλής : Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

    - Αναπλ. Συντονιστής Βουλής : Ντίνος Ρόβλιας

    - Εισηγητές ΚΤΕ: Νίκος Σαλαγιάννης, Κώστας Τσίμας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Τηλέμαχος Χυτήρης

    - Ευρωβουλευτής : Σταύρος Αρναουτάκης

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Αυτοδιοίκηση, Γιάννης Μίχας

    β) Δημόσια Διοίκηση, Βασίλης ΄Εξαρχος

    γ) Δικαιοσύνη, Μαρία Κυριακοπούλου

    δ) Δημόσια Τάξη, Δημήτρης Καρύδης

    ε) Διαβούλευση, Σταυρούλα Δήμου

    4. Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Χρήστος Παπουτσής

    - Γραμματέας Τομέα : Πάνος Μπεγλίτης

    - Συντονιστής Βουλής : Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    - Αναπλ. Συντονιστής Βουλής: Γιάννης Μαγκριώτης

    - Εισηγητές ΚΤΕ : Μιχάλης Καρχιμάκης (θα συμπληρωθεί μετά την εκλογή του εισηγητή ΚΤΕ Εξωτερικών)

    - Επικεφαλής Επιτροπών

    α) Εξωτερική Πολιτική, Γρηγόρης Νιώτης

    β) Ασφάλεια και Άμυνα, Ευτύχης Δαμιανάκης

    γ) Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιάννης Ρουμπάτης

    δ) Πολιτική Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης

    ε)Εξωτερικές Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις,

    Νίκος Χριστοδουλάκης

    στ) Παγκόσμια Προοδευτική Διακυβέρνηση και Διεθνής Αλληλεγγύη,

    Σωτήρης Μουσούρης

    * Στη γραμματεία θα συμμετέχει και ο Παρασκευάς Αυγερινός

    * Συμμετέχουν, επίσης, θεσμικά ο υπεύθυνος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    5. Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων (υπάγεται στον Πρόεδρο)

    Υπεύθυνη: Πωλίνα Λάμψα

    Γραμματεία: Ηλίας Αντωνίου, Σωτήρης Βαλντέν, Οδυσσέας Βουδούρης, Τάκης Ιωακειμίδης, Χριστίνα Μανωλοπούλου, Τάκης Μπατζελής, Πετρούλα Ντελεδήμου, Θόδωρος Τσίκας

    6. Οικονομίας

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Βάσω Παπανδρέου

    - Γραμματέας Τομέα: Ντίνα Λάζαρη

    - Συντονιστής Βουλής : Γιώργος Φλωρίδης

    - Αναπλ. Συντονιστής Βουλής : Κώστας Σπηλιόπουλος

    - Εισηγητής ΚΤΕ : Ανδρέας Μακρυπίδης

    - Επικεφαλής Επιτροπών

    α) Μακροοικονομική Πολιτική Διαρθρωτικές Αλλαγές, Βασίλης Ράπανος

    β)Δημοσιονομική Πολιτική και Πολιτικές Αναδιανομής, Χριστόφορος Σαρδελλής

    γ)Θεσμοί και λειτουργία Χρηματαγοράς και Δημόσιες Επιχειρήσεις, (θα συμπληρωθεί)

    δ)Περιφερειακή Ανάπτυξη Επενδύσεις Διαρθρωτικά Ταμεία, Θεόδ. Πελαγίδης

    ε) Ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, ξένες επενδύσεις, Γιάννης Στουρνάρας

    * Στη Γραμματεία του Τομέα συμμετέχει, επίσης, ο Μίμης Ανδρουλάκης

    7. Παιδείας, Πολιτισμού

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Μαρία Δαμανάκη

    - Γραμματέας Τομέα: Συλβάνα Ράπτη

    - Συντονιστής Βουλής : Ανδρέας Λοβέρδος

    - Αναπλ. Συντονιστής Βουλής: Ευαγγελία Σχοιναράκη

    - Εισηγητές ΚΤΕ: Γιώργος Λιάνης (θα συμπληρωθεί μετά την εκλογή του εισηγητή ΚΤΕ Παιδείας)

    - Ευρωβουλευτής : Νίκος Σηφουνάκης

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Παιδείας, Στέφανος Μανίκας

    β) Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος

    8. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ποιότητας Ζωής

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Πάρης Κουκουλόπουλος

    - Γραμματέας Τομέα : Νίκος Ζαρμπαλάς

    - Εισηγητής ΚΤΕ : Γιάννης Τσακλίδης

    - Ευρωβουλευτής : Βαγγελιώ Τζαμπάζη

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Περιβάλλον Ποιότητα Ζωής, Δημήτρης Λάλας

    β) Χωροταξία Πολεοδομία, Δημήτρης Οικονόμου

    γ) Δημόσια Έργα, Ντίνος Βρεττός

    9. Αγροτικής Ανάπτυξης

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Ροβέρτος Σπυρόπουλος

    - Γραμματέας Τομέα : Γιάννης Κουτσούκος

    - Εισηγητές ΚΤΕ : Βαγγέλης Αργύρης, Θανάσης Παπαγεωργίου

    - Ευρωβουλευτής : Κατερίνα Μπατζελή

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Φυτική παραγωγή, Γιάννης Δριβελέγκας

    β) Ζωική Παραγωγή, Φώτης Χατζημιχάλης

    γ) Αλιεία, (θα συμπληρωθεί)

    δ) Πολιτικές Αγοράς, Αγροτικό Εισόδημα, Τάσος Σιδηρόπουλος

    ε) Διαβούλευση, Λευτέρης Κατσικαρέλης

    στ)Περιφερειακή Αγροτική Ανάπτυξη Natura 2000, Γιάννης Μυλόπουλος

    10. Αθλητισμού

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Παναγιώτης Φασούλας

    - Εισηγητές ΚΤΕ : Γιώργος Λιάνης, Χρήστος Αηδόνης

    Γραμματεία: Σοφία Σακοράφα, Πέτρος Συναδινός, Ανδρέας Φούρας

    Συμμετέχουν θεσμικά οι οκτώ Πρόεδροι των τριτοβάθμιων αθλητικών

    Οργανώσεων Μέλη της ΕΟΕ

    11 . Τομέας για την Συμμετοχική Δημοκρατική Διακυβέρνηση

    και για την Κοινωνία της Πληροφορίας

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Κώστας Σκανδαλίδης

    - Ευρωβουλευτής : Νίκος Σηφουνάκης

    Γραμματεία: Λάζαρος Αγγέλου, Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Βαρουφάκης, Ρόζα Βρεττού, Αθηνά Δρέττα, Μαργαρίτα Ζάγκλη, Κώστας Ζώγας, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Ιωάννα Λυμπεροπούλου, Κώστας Μαμέλης, Γιάννης Παπανικολάου, Στέλιος Σαρζετάκης, Φωτεινή Σιάνου, Στέφανος Τζουμάκας.

    12. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης, Πολιτικής

    Ασύλου και Μετανάστευσης

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Μαριλένα Κοππά

    - Ευρωβουλευτής: Σταύρος Λαμπρινίδης

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νίκος Αλιβιζάτος

    β) Κοινωνική ένταξη, Κώστας Μποτόπουλος

    γ) Πολιτική Άσυλου και Μετανάστευσης, Υβέτ Τσάρβις

    13. Πολιτικές Νεολαίας

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Φώφη Γεννηματά

    - Ευρωβουλευτής : Μαίρη Ματσούκα

    Συμμετέχει θεσμικά ο Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος

    Γραμματεία : Νάντια Γιαννακοπούλου, Άγγελος Γκορίτσας, Γιάννης Δημαράς, Νίνα

    Κασιμάτη, Αρης Μουσιώνης, Αίγλη Μπαλαμάτση, Έλλη Ντεντιδάκη, Βασίλης Τόγιας, Θεοδώρα Τσαγκρή,

    14. Γυναικών

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Νόρα Κατσέλη

    - Γραμματέας : Σούλα Ευθυμίου

    - Ευρωβουλευτής : Κατερίνα Μπατζελή

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Θεσμικό Πλαίσιο Ισότητας, ΄Εφη Μπέκου

    β) Δικτύωση Διαβούλευση - Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις και τα

    Κινήματα, Σωτηρία Δάλλα

    γ) Ευρωπαϊκές Πολιτικές- Διεθνής διάσταση, Μαρία Ζερβάκη

    15. Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Άντζελα Γκερέκου

    - Γραμματέας : Μάκης Ασημακόπουλος

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Αλληλεγγύης, Γιώργος Καστρινάκης

    β) Εθελοντισμού, Γιώργος Κουρμούζης

    16. Διαβούλευσης και Συνεργασίας με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους και με τα Μαζικά Κινήματα

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Βαγγέλης Παπαχρήστος

    - Επικεφαλής Επιτροπών :

    α) Συνδικαλιστικό (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος

    β) Συνδικαλιστικό Δημόσιου Τομέα (ΑΔΕΔΥ), Λιλίκα Βασιλάκου

    γ) ΕΒΕ, Πέτρος Λάμπρου

    δ) Επιστήμονες, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

    ε) Άλλες κατηγορίες, Κατερίνα Περλεπέ

    στ)Σύνδεση με τους άλλους Τομείς Συντονισμός Διαβούλευσης, Τάσος Χωρέμης

    17. Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Συντονισμού Δράσεων

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Θανάσης Τσούρας

    - Γραμματεία : Σπύρος Βούγιας, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Αποστόλης Κατσιφάρας, Χαρά Κεφαλίδου, Χρυσάνθη Κισκήρα, Γιώργος Κίρκος, Νίκος Μαδεμλής, Θάνος Μωραΐτης, Βασίλης Νούσιος, ΄Ασπα Παπαηλιού, ΄Ολγα Τσετινέ, Τάσος Χαλκιώτης, Γρηγόρης Φελώνης.

    - Συμμετέχουν θεσμικά ο Γεν. Δ/ντής του ΠΑΣΟΚ, ο Δ/ντής του Γραφείου του Προέδρου, ο Υπεύθυνος Νέων Τεχνολογιών Διαδικτύου, οι σύνδεσμοι με την Επιτροπή Πιστοποίησης, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, το Κάθε μέρα Πολίτης, και το ΙΣΤΑΜΕ.

    18. Επικοινωνίας

    - Υπεύθυνος Πολιτικού Συμβουλίου : Νίκος Αθανασάκης

    * Σε ορισμένους ΚΤΕ εκκρεμεί η εκλογή νέων εισηγητών. Θα υπάρξει συμπλήρωση

    των Τομέων μετά την εκλογή τους.

    *Οι αναπληρωτές εισηγητές των ΚΤΕ συμμετέχουν στις αντίστοιχες Επιτροπές των

    Τομέων.

    * Στους Τομείς συμμετέχουν επίσης σύνδεσμοι με το ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, το ΙΣΤΑΜΕ, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, και το ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ.

    [10] ΑΙΣΘΗΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Αισθητά αυξημένη, σε ποσοστό 1,26%, καταγράφηκε η μέση τιμή αμόλυβδης στις 27 Απριλίου 2005 και διαμορφώθηκε στα 0,884 ευρώ ανά λίτρο, από τα 0,873 ευρώ ανά λίτρο την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, όπως προκύπτει από τις πανελλαδικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2005, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 20,93%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent ενισχύθηκε σε ποσοστό 65,82%.

    Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, από τις πανελλαδικές μετρήσεις προέκυψε ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 27 Απριλίου 2005 στα 0,517 ευρώ ανά λίτρο παραμένοντας στα επίπεδα της 22/4, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,514 ευρώ ανά λίτρο

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 22,33% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    [11] ΕΠΑΦΕΣ Δ.ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (17:26 UTC+2)

    Συναντήσεις με προεδρεία εργαζομένων της χώρας πραγματοποίησε σήμερα Μ. Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΥΠ.ΑΝ.

    Αναλυτικότερα, ο ΥΠ.ΑΝ συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης και συζήτησε θέματα των εργαζομένων και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου.

    Παράλληλα, ο κ. Σιούφας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και συζήτησαν τα θέματα που σχετίζονται με τους Κώδικες Ηλεκτρισμού και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Επιπλέον ο υπουργός είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημικής Βιομηχανίας και συζήτησε θέματα του κλάδου και των εργαζομένων, καθώς και με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων (Π.Ο.Ε.Ε.Κ-Ι.) και κατά τη διάρκεια των επαφών τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας στη χώρα μας και τα προβλήματα των εργαζομένων.

    Τέλος, ο κ. Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠ.ΑΝ, Σπύρος Παπαδόπουλος, συναντήθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρόντος του βουλευτή Αττικής Θανάση Κατσιγιάννη με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιοτεχνών, Βιομηχάνων, Εμπόρων και Επαγγελματιών Αχαρνών για να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Από πλευράς ΣΒΒΕΕΑ ήταν παρόντες οι κ.κ. Κοσμάς Τζίκας πρόεδρος, Νίκος Μαρούλης αντιπρόεδρος, Μαρία Χατζηδάκη γενική γραμματέας, Νίκος Γαρυφαλλίδης ταμίας και Γιάννης Ρούπας μέλος διοικητικού συμβουλίου.

    Από την πλευρά τους τα μέλη του προεδρείου του ΣΒΒΕΕΑ έθεσαν στον υπουργό Ανάπτυξης μια σειρά από αιτήματα προκείμενου να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, κυρίως από τρίτες χώρες. Τα θέματα που ετέθησαν ήταν :

    -Η δημιουργία ΒΙΠΕ και Πάρκου Καινοτομίας στην πόλη των Αχαρνών.

    -Η ενίσχυση των παραγωγικών επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του ΕΟΜΜΕΧ.

    -Η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των εισαγόμενων προϊόντων και η συμμόρφωση τους με την εγχώρια νομοθεσία.

    Ο κ. Σιούφας, ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα συνδράμει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και αυτής της περιοχής με όλα τα μέσα που διαθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης.Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή, επίσκεψη από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, της ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα και του ΕΟΜΜΕΧ προκείμενου να εξετασθούν επιτόπου τα θέματα που ετέθησαν και να δοθούν λύσεις.

    [12] ΥΠ.ΑΝ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΕ.ΠΕ

    Aθήνα, 28 Απριλίου 2005 (17:24 UTC+2)

    Απόφαση με την οποία παρατείνεται  μέχρι τις 27 Μαϊου του 2005 η προθεσμία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας από ενδιαφερόμενους φορείς για τη Δράση 2.12.4 "Δημιουργία νέων Βιομηχανικών Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕ.ΠΕ.) Εθνικής Εμβέλειας", υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Τα έργα που θα υλοποιηθούν θα επιχορηγηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 15.000.000 ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη (κατά 75% μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και 25% από πόρους του Δημοσίου).

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιωτικοί ή μικτοί σχηματισμοί που θα ιδρύσουν ΑΕ προκειμένου να αποτελέσουν τους Φορείς που θα προωθήσουν τις διαδικασίες δημιουργίας και οργάνωσης νέων ΒΕ.ΠΕ. Εθνικής Εμβέλειας. Η δράση περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων που αφορούν κοινές υποδομές και υπηρεσίες των ΒΕ.ΠΕ. και συγκεκριμένα:

    Την απόκτηση γης (μέχρι 10% του συνολικού προϋπολογισμού του εγκεκριμένου Επενδυτικού Σχεδίου), έργα ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, έργα εξοπλισμού ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών καθώς και δαπάνες που αφορούν τις διευκολύνσεις στη χρησιμοποίηση νέων σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής.

    Δαπάνες για την εκπόνηση σχεδίων διαμόρφωσης του τοπίου και οικοδόμησης προς εξυπηρέτηση των περιοχών, για την κατασκευή κτιρίων εξυπηρέτησης των ΒΕ.ΠΕ., για έργα που αφορούν τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και την κατασκευή έργων εξυπηρέτησης των περιοχών, όπως κατασκευή, βελτίωση οδικών δικτύων, κατασκευή, βελτίωση, συμπλήρωση και επέκταση δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, δαπάνες για την κατασκευή άλλων εγκαταστάσεων γενικά (αγωγοί, δεξαμενές, γεωτρήσεις, κλπ) καθώς και δαπάνες για τη βελτίωση δικτύων ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών.Δαπάνες για την εκπόνηση μελετών και σχεδίων για τις κοινές υποδομές, όπως αναφέρονται παραπάνω.

    Οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να αφορούν τις περιοχές προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία νέων ΒΕ.ΠΕ. Εθνικής Εμβέλειας από τη Μελέτη Προσανατολισμού για την ανάπτυξη βιομηχανικών υποδομών σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες είναι:

    -στο Ν. Αττικής, η οριοθετημένη περιοχή με το Ν.4458/65 (ΦΕΚ 429Β/86) ως ΒΙΠΕ Φυλής έκτασης 565 στρεμμάτων, στην κτηματική περιφέρεια Μεγάρων η θεσμοθετημένη απ' το 1991 περιοχή ως ΒΙΟΠΑ (ΦΕΚ 409/Δ/91) έκτασης 1.880 στρεμμάτων, και στον Αυλώνα η θεσμοθετημένη από το 1988 περιοχή (ΦΕΚ 574/Δ/88) με χρήση ΒΙΠΑ έκτασης 2.755 στρεμμάτων, β) στο Ν. Θεσσαλονίκης εντός των ορίων των Δήμων Κουφαλίων, Αγ. Αθανασίου, Εχεδώρου, Ευόσμου, Ευκαρπίας, Πυλαίας και Θέρμης, γ) στο Ν. Βοιωτίας εντός των ορίων των δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας, Θηβαίων Βαγίων, Θεσπιέων και Θίσβης, δ) στο Ν. Αχαΐας εντός των ορίων των Δήμων Αιγίου, Συμπολιτείας, Ερινέου, Ρίου, Πατρέων, Μεσσάτιδας, Φαρρών, Ωλενίας και Μαζαρακίου, ε) στο Ν. Μαγνησίας εντός των ορίων των Δήμων Αισωνίας, Φερών, Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, στ) στο Ν. Κορινθίας στις περιοχές Ίσθμιων και Αγίων Θεοδώρων, ζ) στο Ν. Λάρισας εντός των ορίων των Δήμων Λάρισας, Γιάννουλης και Μακρυχωρίου, η) στο Ν. Ηρακλείου εντός των ορίων των Δήμων Νέας Αλικαρνασσού, Γουβών και Καστελλίου, θ) στο Ν. Ιωαννίνων εντός των ορίων του Δήμου Πασσαρώνος.

    Βασικοί στόχοι των έργων αυτών είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, τα οποία προκύπτουν από την εγκατάσταση και λειτουργία τους σε οργανωμένους και εξοπλισμένους χώρους σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Επίσης, επιτυγχάνεται η αύξηση της διαθεσιμότητας σε υποδομές υψηλών προδιαγραφών καθώς και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η ταχύτερη ανταπόκριση σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων, ενώ η δημιουργία ΒΕ.ΠΕ. Εθνικής Εμβέλειας συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

    Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται από τη Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας καθώς και μέσω διαδικτύου από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης www.ypan.gr και www.ggb.gr

    [13] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (16:32 UTC+2)

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν τελικά στη σημερινή συνεδρίαση τελευταία προ του Πάσχα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), με το γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση της τάξης του 0,01% και να διαμορφώνεται στις 2.868,45 μονάδες.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, εντάσσονται οι έντονες διακυμάνσεις και οι εναλλαγές πρόσημου για το γενικό δείκτη τιμών καθόλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά σκαρφάλωσε έως τις 2.873,80 μονάδες, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στις 2.852,76 μονάδες.

    Αναιμικός καταγράφηκε ο όγκος των συναλλαγών φθάνοντας μόλις στο ποσό των 105,2 εκατ. ευρώ, με τα 10.161.628,00 ευρώ να αφορούν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι αυτό της ΙΝΤΡΑΛΟΤ , ύψους 2.300.000,00 ευρώ, στα 23 ευρώ.

    Ισορροπημένο καταγράφηκε το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τις 149 να τίθενται σε ανοδική τροχιά, έναντι 90 που ακολούθησαν την κατιούσα και οι 146παρέμειναν σταθερές.

    Τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών LOGC DIS (+12,50%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (+9,63%) και της ΒΙΟΤΕΡ (+9,185), ενώ στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΚΟΡ ΦΙΛ (-11,54%) και της ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (-10,34%).

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των blue chips και τον FTSE/ASE 140 να υποχωρούν σε ποσοστό 0,18% και 0,08% αντίστοιχα. Αντιθέτως, κέρδη της τάξης του 0,47% κατέγραψε ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, έναντι ανόδου 0,33% για τον Eurobank MID 50 και 0,39% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Αντίθετη τροχιά διέγραψαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί σε ποσοστό 1,02% και το δε δεύτερο να ενισχύεται σημαντικά κατά 1,60%.

    Η κάμψη των τραπεζών αντανακλάται στις απώλειες των μετοχών efg (-1,92%), ΕΓΝΑΤΙΑ (-1,74%), ΑΤΕ (-1,48%) και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (-1,14%).

    Ώθηση στις τηλεπικοινωνίες έδωσαν οι έντονες τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών COSMOTE (+2,37%), OTE (+1,12%) και της FORTHNET (+0,43%).

    Ενθαρρυντική πορεία ακολούθησαν οι περισσότεροι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, αφού σε πτωτική τροχιά τέθηκαν οι τρεις από αυτούς. Πρόκειται για τους δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (1%), των επενδύσεων (0,23%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,18%).

    Επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο κλάδος των συμμετοχών, κερδίζοντας σε ποσοστό 1,93% και με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ALBIO (+5%), ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (+4,41%) και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+4,29%).

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν και οι δείκτες των τροφίμων και ποτών και της πληροφορικής, τρέχοντας με ρυθμό της τάξης του 1,45% και 1,02% αντίστοιχα.

    Κατά 0,46% ενισχύθηκε ο δείκτης των ασφαλειών, κατά 0,59% των βασικών μετάλλων, κατά 0,71% των βιομηχανιών, κατά 0,83% των διυλιστηρίων, κατά 0,76% των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,79% της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,81% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,66% της παράλληλης αγοράς και κατά 0,50% του χονδρικού εμπορίου.

    Μικρή άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+0,03%), των κατασκευαστικών (+0,10%) και του λιανικού εμπορίου (+0,15%).

    Ε.Α.

    [14] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟ-ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2005 (16:28 UTC+2)

    Κανονικά συνεχίζεται η εφαρμογή της τελευταίας ρύθμισης για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αφού η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν την αφορά, όπως διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι: «Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορά τη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων το 1994, η οποία έγινε με Υπουργική Απόφαση και όχι με νόμο. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν αφορά την πρόσφατη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων του άρθρου 12 του νόμου 3259/2004, η οποία έγινε με διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τη ρύθμιση του 1994 και της οποίας το σύνολο των διατάξεων περιλαμβάνεται στο νόμο που ψήφισε η Βουλή. Η διαδικασία της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με βάση το νόμο 3259/2004 συνεχίζεται κανονικά»._

    [15] Ο ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 28 Απριλίου 2005 (18:13 UTC+2)

    Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων Νεμπόϊσα Πάβκοβιτς αρνήθηκε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία τις σε βάρος του κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Πάβκοβιτς αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και μία κατηγορία που αφορά την παραβίαση του δικαίου και των εθίμων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων απελάσεων, φόνων και μαζικών διώξεων χιλιάδων Αλβανών του Κοσόβου το 1999.

    [16] ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 28 Απριλίου 2005 (18:10 UTC+2)

    Οι ρουμανικές αρχές εκφράζουν την ελπίδα οι τρεις δημοσιογράφοι που απήχθησαν στο Ιράκ είναι ζωντανοί μετά τη λήξη του τελεσιγράφου των ανταρτών που απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν αν δεν αποσυρθούν τα ρουμανικά στρατεύματα από τη χώρα.

    Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης με επικεφαλής τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου θα συνεδριάσει το απόγευμα και αναμένει απάντηση από τους αντάρτες στο αίτημά της να απελευθερωθεί αρχικά η γυναίκα Μαρί Ζαν Ιον για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΑΧΜΕΤΙ

    Σκόπια, 28 Απριλίου 2005 (17:21 UTC+2)

    Αυστηρή κριτική φέρεται ότι άσκησε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, στον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενταξης (DUI), Αλί Αχμέτι, για τη συμπεριφορά οπαδών του κόμματός του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ.Τσερβένκοφσκι, καταλόγισε ευθύνες στο DUI για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών και για τις παραβιάσεις και παρατυπίες που σημειώθηκαν στους δήμους στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο. Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι ζήτησε από τον Αλί Αχμέτι να λάβει μέτρα και να τιμωρήσει τους οπαδούς του DUI, που αναμείχθηκαν στα επεισόδια.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο Στρασβούργο, ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Τζεβντέντ Νασούφι και μέλος της σκοπιανής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενημέρωσε την ομάδα των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, για παραβιάσεις και νοθείες κατά τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Ο Νασούφι δήλωσε ότι αναμένει πως οι καταγγελίες του DPA για τις εκλογές θα εξεταστούν επίσημα στην επόμενη Διακοινοβουλευτική Σύνοδο.

    [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 28 Απριλίου 2005 (17:15 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της πριν το Πάσχα η Κυπριακή αγορά, παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,76% και έκλεισε στις 1.210,68 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,54 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,3%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 78 χιλιάδες λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,78% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 406,42 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 10% ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Σόφια, 28 Απριλίου 2005 (13:40 UTC+2)

    Μειώθηκαν κατά 10% τα εργατικά ατυχήματα στη Βουλγαρία μετά το 2001. Πέρυσι η μείωση ήταν 9% συγκριτικά με το 2003.

    Από στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης στη Σόφια, προκύπτει πως το 2004 στη χώρα καταγράφηκαν συνολικά 4.305 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία τα 111 κατέληξαν σε θανάτους εργαζομένων.

    Κ.Κ.

    [20] ΜΑΡΚΙ ΠΕΡΙ: ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (18:26 UTC+2)

    Η ήττα από τον Άρη στο ΣΕΦ με 97-91 έφερε τους «ερυθρόλευκους» σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πλέον οπωσδήποτε τη νίκη στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον Απόλλωνα στην Πάτρα και παράλληλα πρέπει και ο Ηρακλής να μην κερδίσει τον Άρη στο «Αλεξάνδρειο».

    Στο παιχνίδι της Μ. Τετάρτης ο Μαρκί Πέρι ήταν από τους κορυφαίους του Ολυμπιακού. «Σε κάθε φάση γίνονταν τρία φάουλ, μέχρι να σφυρίξουν οι διαιτητές. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για την ήττα, αλλά ήταν η πραγματικότητα», τόνισε ο Μαρκί Πέρι και πρόσθεσε: «Εμείς χάσαμε το παιχνίδι, με την κακή άμυνα που παίξαμε για ακόμα μια φορά. Απλά στην Ελλάδα υπάρχει μια γενικότερη περίεργη φιλοσοφία στον τρόπο που σφυρίζονται τα φάουλ», τόνισε ο Αμερικανός παίκτης και συνέχισε: «Παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν εξαρτάται από τα δικά μας χέρια. Τώρα θα πρέπει να ηρεμήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι. Θα πάμε στην Πάτρα για να κερδίσουμε και την ίδια στιγμή το μυαλό μας θα είναι και στο παιχνίδι του Άρη με τον Ηρακλή. Ελπίζω εμείς να χαμογελάσουμε στο τέλος».

    Οι «ερυθρόλευκοι» θα επιστρέψουν σε αγωνιστική δράση το απόγευμα της Δευτέρας, αφού έχουν τετραήμερο ρεπό για να περάσουν αυτές τις μέρες με τις οικογένειές τους. Οι Πέρι, Μέισον και Γκόρενς αναχώρησαν το πρωί της Πέμπτης (28/4) για τις ΗΠΑ, ενώ αναμένονται στην Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας (2/5).

    Ο Ίβιτσα Γιούρκοβιτς με τη σειρά του, ταξίδεψε στη Λιουμπλιάνα, αλλά τη Δευτέρα θα είναι κανονικά στη διάθεση του Γιόνας Καζλάουσκας. 

    [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΑΛΒΕΡΤΗΣ MVP ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (18:14 UTC+2)

    Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Ο φόργουορντ του ΠΑΟ συγκέντρωσε 29 βαθμούς στη σχετική ψηφοφορία του ΕΣΑΚΕ, καθώς οδήγησε τους πρωταθλητές Ελλάδας στη νίκη επί της ΑΕΚ με 73-72. Πέτυχε συνολικά 20 πόντους (6/8 βολές, 1/3 δίποντα, 4/8 τρίποντα), έξι ριμπάουντ, τέσσερα κερδισμένα φάουλ και δύο λάθη σε 24 λεπτά συμμετοχής.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι:

    1. Φραγκίσκος Αλβέρτης (Παναθηναϊκός) 29

    2. Αρθουρ Τζόνσον (Αρης) 25

    3. Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (ΠΑΟΚ) 14

    4. Γιώργος Διαμαντόπουλος (Πανιώνιος) 12

    5. Φράνκο Νάκιτς (Ολύμπια Λάρισας) 11

    6. Ντούσαν Τζόρτζεβιτς (Ηρακλής) 6

    7. Ντόρεμους Μπένερμαν (Ολύμπια Λάρισας) 5

    8. Τέρενς Μόρις (Απόλλων Πατρών) 4

    9. Χρήστος Πετρόπουλος (Πανιώνιος) 3

    10. Γιάννης Λάππας (Ολύμπια Λάρισας) 3.

    [22] ΦΙΛΙΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Ισόπαλο 2-2 έληξε το φιλικό παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αγροτικού Αστέρα. που έγινε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης στην Τούμπα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 250 θεατές. Θετικά στοιχεία έδειξαν οι νέοι παίκτες, Χριστοδουλόπουλος, Μογιάνο, Καραδήμος και Σκαρμούτσος.

    Ο Αγροτικός Αστέρας προηγήθηκε δυο φορές με τον Μπεκιάρη με πέναλτι στο 9΄ και με βολέ στο 70΄. Τα γκολ του ΠΑΟΚ σημείωσαν οι Χριστοδουλόπουλος στο 65΄ και Μογιάνο στο 72΄.

    ΠΑΟΚ: Φερναντέζ (72΄ Ψωμιάδης), Ανδράλας (46΄ Ζαβαντίας), Καρυπίδης, Κουτσόπουλος (46΄ Καραδήμος), Μεγκαχέντ, Ζησόπουλος, Θεοδωρίδης (46΄ Μογιάνο), Μαλαδένης (46΄ Κανακούδης), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (60΄ Θεοδωρίδης), Μίετσελ (46΄ Σκαρμούτσος).

    ΑΓΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ: Ρίζος (46΄ Φιρινίδης), Λάλος, Σερέτης, Μπάρμπας, Καστανιώτης (72΄ Σαμολαδάς), Λαδάκης, Μακρής (72΄ Χουνουζίδης), Νίκιτς, Γεροθανάσης (62΄ Κοντόπουλος), Καρατζιώτης (62΄ Μπουλούμπασης), Μπεκιάρης.

    [23] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (17:55 UTC+2)

    Την Τετάρτη του Πάσχα 4 Μαΐου στις 6μμ θα γίνει στο «Σπίτι του βόλεϊ» της Παιανίας η πρώτη προπόνηση της εθνικής ανδρών με τον νέο ομοσπονδιακό προπονητή, Κώστα Χαριτωνίδη. Το παρών θα δώσουν οι 10 από τους 18 αθλητές που έχει καλέσει ο Έλληνας τεχνικός για το World League.

    Πρόκειται για τους: Κυριαζή, Ρουμελιώτη (ΕΑ Πατρών), Τσέργα (Πανελλήνιο), Στεφάνου, Ντονά, Σμαραγδή, Πανταλέων, Ανδρεάδη, Λάππα (Παναθηναϊκός) και Προύσαλη (ΠΑΟΚ). Αντίθετα, θα απουσιάσουν οι διεθνείς παίκτες του Ηρακλή και του Ολυμπιακού που συμμετέχουν στους τελικούς της Α1 Ανδρών, διεκδικώντας το πρωτάθλημα. Αυτοί είναι οι Χριστοφιδέλης, Χατζηαντωνίου, Δημητρακόπουλος, Τσακιρόπουλος, Κουρνέτας (Ολυμπιακός) και Γκιούρδας, Μπάεφ, Κράβαρικ (Ηρακλής). Οι οκτώ διεθνείς θα ενσωματωθούν στην προετοιμασία της εθνικής μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

    [24] ΜΠΕΝΙΣΚΟΣ: ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (17:14 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής του Άρη και «χρυσός» σκόρερ του χθεσινού ημιτελικού, Μίμης Μπενίσκος μίλησε για την πρόκριση των Θεσσαλονικέων στον τελικό του κυπέλλου, τα γκολ που πέτυχε, τους στόχους της ομάδας του και τον ίδιο.

    "Για εμένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο το να πας με σκορ εις βάρος σου σε εκτός έδρας παιχνίδι. Πήγαμε και παλέψαμε για να πάρουμε την πρόκριση μέσα στην Ξάνθη.

    Πεποίθηση υπήρχε. Μπήκαμε μέσα χωρίς άγχος να παλέψουμε το παιχνίδι μέχρι το τελευταίο λεπτό, όπως μας είπε ο προπονητής μας. Αυτό μας βγήκε με το πρώτο γκολ, αγχώσαμε την Ξάνθη και στη συνέχεια ήταν πιο εύκολο για εμάς να πάρουμε την πρόκριση", τόνισε ο Μίμης Μπενίσκος και συνέχισε: "Νιώθω πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Σίγουρα έχω πάρα πολλά ακόμη να δώσω και πιστεύω στη συνέχεια να σκοράρω το ίδιο συχνά".

    Για τους στόχους του Αρη ο παίκτης επισήμανε: "Στόχος της ομάδας είναι η σωτηρία. Ο τελικός είναι ένα παιχνίδι και θα παλέψουμε με όλη μας την ψυχή να το πάρουμε. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολα απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά θα παλέψουμε για να το πάρουμε. Πιστεύω ότι θα έχω πάλι την εύνοια να σκοράρω στον τελικό. Θέλω να υποσχεθώ αυτό το γκολ στον τελικό και στον εαυτό μου και στους φιλάθλους. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο στο πρωτάθλημα το ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις. Σίγουρα θα παλέψουμε μέχρι το τέλος για να πετύχουμε την παραμονή. Για το κύπελλο ήταν και οι συγκυρίες για να προκριθούμε στον τελικό. Ενόψει της συνέχειας η ψυχολογία μας έχει ανεβεί πάρα πολύ, για να πάμε στη Νέα Σμύρνη και να χτυπήσουμε το παιχνίδι και να φύγουμε από τις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος.

    Στα παιχνίδια του κυπέλλου δεν έχουμε τόσο πολύ άγχος όσο έχουμε σε αυτά του πρωταθλήματος. Απλά στο πρωτάθλημα πρέπει να παίρνουμε βαθμούς που τους χρειαζόμαστε τόσο πολύ γι΄ αυτό υπάρχει άγχος. Σίγουρα είναι ένα μειονέκτημα στα παιχνίδια του πρωταθλήματος αυτό, αλλά ελπίζω στη συνέχεια να πάμε καλύτερα".

    [25] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Τελ Αβιβ, 28 Απριλίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, μεταδόθηκε από το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

    Ο Πούτιν περιηγήθηκε και στις πτέρυγες του Μουσείου που η λειτουργία τους ξεκίνησε πρόσφατα, διευκρινίστηκε από το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ. Συνοδευόταν από τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Κατσάβ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

    [26] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε θετικός για μία σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο Σολάνα υπενθύμισε ότι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό προβλέπεται και από τον ειρηνευτικό "οδικό χάρτη" που έχουν εκπονήσει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ κι η Ρωσία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Πούτιν επισκεπτόμενος τη Τετάρτη το Κάιρο πρότεινε διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό το φθινόπωρο στη Μόσχα.

    [27] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Τελ Αβιβ, 28 Απριλίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ, αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα συνεργασίας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, μετέδωσε ο ισραηλινός κρατικός ραδιοσταθμός.

    Το σύστημα προβλέπει τον καταμερισμό πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα στις δυο χώρες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές, ανέφερε ο ραδιοσταθμός χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις,σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο Πούτιν είχε συνομιλία με τον Ισραηλινό πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ και προσπάθησε να καθησυχάσει τους ισραηλινούς ηγέτες για την πώληση από την Μόσχα πυραύλων στην Συρία και για την πυρηνική συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία και το Ιράν.

    [28] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Απριλίου 2005 (18:07 UTC+2)

    Το ιρακινό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο σιίτης εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων.

    Από τους 185 παρόντες βουλευτές, όλοι πλην πέντε υπερψήφισαν το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας πραγματικότητα την πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αρκετές υπουργικές θέσεις κλειδιά, μεταξύ των οποίων αυτές των υπουργών Άμυνας και Πετρελαίου, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από ποιους θα στελεχωθούν, αλλά ο κ. Τζααφάρι δεσμεύθηκε ότι τα κενά θα πληρωθούν πολύ σύντομα.

    Ο σιίτης πολιτικός, Αχμάντ Τσαλάμπι, που παλαιότερα τύγχανε της εύνοιας της Ουάσινγκτον, θα καταλάβει μία εκ των τεσσάρων θέσεων αναπληρωτών πρωθυπουργών.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι τα κενά στο υπουργικό σχήμα αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες στις οποίες οφείλεται και η καθυστέρηση σχηματισμού του.

    Κυριότερη από αυτές τις δυσκολίες, η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικών από την κοινότητα των σουνιτών.

    [29] Η "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (14:03 UTC+2)

    Την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι, σε μία υπερπαραγωγή με περίπου σαράντα ηθοποιούς επί σκηνής, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 15 Ιουλίου και θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 22 και 23 Ιουλίου ενώ θα πραγματοποιήσει και μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

    Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για δέκατο χρόνο, ο αγρότης Τρυγαίος αποφασίζει να πετάξει στον Όλυμπο και να πείσει το Δία να σταματήσει τον πόλεμο και να επαναφέρει την Ειρήνη στον κόσμο. Καβάλα σ' ένα τεράστιο σκαθάρι φτάνει στην κορυφή, όπου πληροφορείται ότι ο Πόλεμος έχει καταλάβει τον Όλυμπο και έχει φυλακίσει την Ειρήνη σε μια βαθιά σπηλιά. Η εξυπνάδα και η επινοητικότητα του Τρυγαίου θα φέρουν την Ειρήνη πίσω στη γη. Ένας πανηγυρικός γάμος θα επισφραγίσει την έλευσή της και θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...

    ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, κοστούμια του Κέννυ Μακ Λέλλαν, μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χάρης Γεωργιάδης.

    Στο ρόλο του Τρυγαίου ο Θύμιος Καρακατσάνης και πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί: Τάκης Παπαματθαίου, Κώστας Χαλκιάς, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Καμπερίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κώστας Σαντάς κ.ά., ενώ ο χορός της παράστασης απαρτίζεται από είκοσι και πλέον ηθοποιούς.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (13:01 UTC+2)

    Σε μία εντελώς πρωτότυπη και καινούρια για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προσφέρει μία συναυλία απαρτιζόμενη κατά ένα μέρος από δικούς της μουσικούς και κατά άλλο μέρος από μικρούς νέους μουσικούς ορχήστρας.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου και ώρα 21.00 στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., με την σύμπραξη των σολίστ βιολιστών Δανάης Παπαματθαίου Μάτσκε και Αλέξανδρου Πέτριν. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα των A. Μπαλτά: Μουσική για νέους, W.A.Mozart: Συμφωνία Νο. 25, σε Σολ ελάσσονα, Κ. 183, I. Stravinsky: Σουίτα Νο. 2 και F. Mendelssohn-Bartholdy: Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 64.

    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Εισιτήρια διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10:00 13:00. Την ημέρα της εκάστοτε συναυλίας στο Μ.Μ.Θ./ Α.Π.Θ./ Ράδιο Σίτυ/ Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο από 19:00 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 20 - 12 - 9 & μειωμένο ομαδικό 9 - 6. Οικογενειακό 18 - 24 - 40.

    [31] ΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΠΑΡΑΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ" ΣΤΗ ΔΗΜ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (11:59 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα "Ορια λογοτεχνίας και παραλογοτεχνίας" διοργανώνει η αντιδημαρχία πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Παρασκευή 13 Μαϊου, στις 9.00 π.μ.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι: το μυθιστόρημα από τη σκοπιά της λογοτεχνίας, οι παραλλαγές της αυτοαναφορικότητας, ο Ιούλιος Βέρν και η λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, τα αισθητικά κριτήρια της (παρα)λογοτεχνικότητας, από τον Βασιλιά Ληρ στον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών, το σατιρικό μυθιστόρημα, όρια ερωτισμού και πορνογραφίας στη λογοτεχνία.

    Επίσης το απόγευμα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή των συγγραφέων: Στέλλας Βογιατζόγλου, Αλεξάνδρας Δεληγιώργη, Δημήτρη Μίγγα και Τόλη Νικηφόρου, την οποία θα συντονίσει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μουλλάς.

    [32] ΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (11:25 UTC+2)

    Το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών διοργανώνει ο Δήμος Πολίχνης στις 7 και 8 Μαΐου, στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης εκδήλωσης με τίτλο «Θεολόγια».

    Το διήμερο των εκδηλώσεων, που θα φιλοξενηθούν στο ανοιχτό αμφιθέατρο του πάρκου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα Μετέωρα, αποτελεί αφιέρωμα στη λαϊκή παράδοση και περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

    Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν με τα αντίστοιχα τμήματά τους ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μετεώρων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λευκοπηγής Κοζάνης, Γουμένισσας και Ν. Βρασνών, το Πνευματικό Κέντρο Μενεμένης Πυλαίας και τα χορευτικά του ΔΑΚ Πολίχνης και Π.Ο. Μετεώρων (Σάββατο 7 Μαΐου), καθώς επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυλαίας και τα τμήματα του Π.Ο. Μετεώρων (Κυριακή 8 Μαΐου).

    [33] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (11:19 UTC+2)

    Μέχρι τις 17 Ιουνίου θα φιλοξενείται στην γκαλερί του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης η εικαστική ομαδική έκθεση «space mark» με έργα των Ράνια Μπέλλου, Χάρη Πάλλα, Γιώργου Τσαλαμάνη.

    Οι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν μεταμορφωτικά σε έναν συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό χώρο μέσα από συγκλίνουσες εγκαταστάσεις (βίντεο, ζωγραφική, κινούμενη εικόνα), όπου συνυπάρχουν ατομικά και διαδραστικά, εικόνες από το αφηρημένο ή γνώριμο φυσικό περιβάλλον. Το έργο τους επικεντρώνεται στην εξάσκηση του βλέμματος, στην εντόπιση συγκεκριμένων τρισδιάστατων ή δισδιάστατων χώρων.

    Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Χρήστου Σαββίδη, τα κείμενα της Μαρίας Κενανίδου. Η έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 10.00 14.00 και 17.00 έως 21.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 28 April 2005 - 18:13:58 UTC