Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [02] Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [03] Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β'
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
  • [07] 60.000 "ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ" ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [09] Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Φ. ΝΑΝΟ
  • [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [12] ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2-3
  • [13] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΤΑΟΥ-ΤΣΣΚΑ 85-78
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΛΣΤΕΡ Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΤΡΙΜΠΛ
  • [15] 17 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [16] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [17] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
  • [18] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • [19] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] "ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ"
  • [21] ΤΟ ΕΡΓΟ "ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ" ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ.

  • [01] ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2005 (12:04 UTC+2)

    Συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο και με ιεράρχες που έχουν ζητήσει την παραίτησή του ξεκινά σήμερα η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έφθασε νωρίς το πρωί στα Ιεροσόλυμα, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

    Η επιτροπή του Φαναρίου αποτελείται από τους μητροπολίτες Χανίων Ειρηναίο και Φιλαδέλφειας, Μελίτωνα, καθώς και τον ηγούμενο της Μόνης Ιβήρων Βασίλειο Γοντικάκη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, η κρίση στο Πατριαρχείο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς 13 από τους 18 συνοδικούς αρχιερείς υπέγραψαν το κείμενο αποκήρυξής του κ. Ειρηναίου. Παράλληλα, ορίστηκε τριμελής επιτροπή που ασκεί προσωρινά καθήκοντα στη διοίκηση του Πατριαρχείου.

    Η επιτροπή αποτελείται από τους μητροπολίτες Καισαρείας Βασίλειο, Πέτρας Κορνήλιο και Καπιτωλιάδος Ησύχιο. Οι τρεις απέστειλαν έγγραφο για τις εξελίξεις στις κυβερνήσεις της Ιορδανίας και του Ισραήλ, καθώς και στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ολοι όσοι έχουν υπογράψει την αποκήρυξη του Πατριάρχη υποστηρίζουν ότι η Σύνοδος δεν είχε και δεν έχει απαρτία και επομένως είναι ανύπαρκτη και παράνομη οποιαδήποτε απόφασή της. Σημειώνεται ότι το άρθρο 4 του νόμου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων γράφει πως ο Πατριάρχης έχει δικαιοδοσία εν Συνόδω να αντικαθιστά οποιοδήποτε μέλος της Ιεράς Συνόδου, "εάν καθορά ότι το τοιούτον είναι εν τω συμφέροντι του Πατριαρχείου".

    [02] Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 7 Μαϊου 2005 (20:36 UTC+2)

    Φόρο τιμής σ' όσους αγωνίστηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της ναζισμού και του φασισμού απέτισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο πρόσωπο παλαιμάχων ελληνικής καταγωγής που είχαν υπηρετήσει στον Κόκκινο Στρατό, προς τους οποίους επέδωσε τιμητικές διακρίσεις.

    Στην κατάμεστη από Έλληνες ομογενείς αίθουσα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα ο κ. Παπούλιας έχοντας ενώπιόν του τους παλαίμαχους του Κόκκινου Στρατού, σεβάσμιους γέροντες και γερόντισσες, τόνισε πως το μετάλλιο που τους δίδει το ελληνικό κράτος «είναι το λιγότερο που μπορεί να αντιγυρίσει για τη δική τους προσφορά ζωής και αγώνα».

    «Στέκομαι μπροστά σας με δέος, όχι μόνο γιατί η προσωπική ιστορία καθενός είναι γραμμένη με ηρωισμό και αυταπάρνηση, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα, ο κόσμος, σάς χρωστούν - σε όσους αγωνιστήκατε κατά του φασισμού και του ναζισμού - ένα κομμάτι της ελευθερίας τους, αλλά γιατί αντιπροσωπεύετε την πιο υψηλή έκφραση του Ελληνισμού», τόνισε απευθυνόμενος στους βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Και πρόσθεσε ότι αυτός ο Ελληνισμός άντεξε, διατηρώντας την υπόστασή του, ενώ σημείωσε πως «ίσως η απόσταση, σας φέρνει κοντά στα χαρακτηριστικά του Έλληνα και τα αναδεικνύει σε προτερήματα με πιο σημαντικό το να επιβιώνει στον τόπο που ζει, το να κάνει πατρίδα του την πατρίδα που τον δέχεται».

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι η παρουσία των βετεράνων, Ελλήνων ομογενών, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία, «μας υπενθυμίζει να μην ξεχνάμε εσάς και τους νεκρούς σας. Ο δύσκολος δρόμος από τον οποίο φτάσατε εδώ είναι ο λόγος που σας χρωστάμε πολλά».

    «Τιμούμε αυτούς που χάθηκαν και είμαστε περήφανοι για τη δύναμή σας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην ειδική εκδήλωση στη ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, για να τιμηθούν οι βετεράνοι, Έλληνες ομογενείς του Μεγάλου Πολέμου, παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο πρέσβης της Κύπρου στη ρωσική πρωτεύουσα Λεωνίδας Παντελίδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Παρόντες ήταν επίσης, εκτός των ομογενών και οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του «Παναθηναϊκού» - που αύριο θα αγωνιστούν στο μικρό τελικό του final four - με τον προπονητή τους κ. Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Π. Γιαννακόπουλο. Ο κ. Παπούλιας που θα παρακολουθήσει τον αυριανό αγώνα, ευχήθηκε στους παίκτες καλή επιτυχία.

    [03] Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Χανιά, 7 Μαϊου 2005 (19:19 UTC+2)

    Από τις 14 έως τις 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την 64η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ αναμένονται στο νησί και δεκάδες βετεράνοι.

    Στα Χανιά αναμένονται 140 Βρετανοί βετεράνοι με τους συνοδούς τους, 15 Νεοζηλανδοί και 2 Αυστραλοί, ενώ οι χώρες τους θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο πρέσβεων.

    Κορυφαία ημέρα των εκδηλώσεων η Κυριακή 22 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να βρίσκεται στα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, ο κ. Παπούλιας θα παραστεί το πρωί στην επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων.

    Θα ακολουθήσει μετά και από επιθυμία του κ. Παπούλια επίσκεψη στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7 το απόγευμα στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε με κατάθεση στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση και αναπαράσταση της Μάχης.

    Η επίσημη έπαρση των σημαιών των συμμάχων χωρών θα γίνει την Παρασκευή 20 Μαΐου στο φρούριο Φιρκά.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2005 (18:31 UTC+2)

    Συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαΐου, το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    [05] ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2005 (18:12 UTC+2)

    «Η σημερινή επέτειος πρέπει να είναι για όλους ημέρα ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής και σεβασμού στα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων, στρατιωτών και αμάχων, που αγωνίστηκαν, υπερασπίστηκαν τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους ενάντια στις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού», τονίζει στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και προσθέτει:

    «Στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα βρέθηκε η Ελλάδα και ο λαός μας και οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους Έλληνες πατριώτες στον πόλεμο της Αλβανίας και στον απελευθερωτικό αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, που συνέβαλαν καθοριστικά στη συλλογική συμμαχική προσπάθεια και στην τελική νίκη.

    »Αυτή την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή και για τις νεώτερες γενιές, και να μην την αμβλύνει ο χρόνος και οι πολιτικές σκοπιμότητες.

    »Το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η αντιφασιστική νίκη οδήγησαν τους λαούς να διαμορφώσουν ένα νέο διεθνές σύστημα για την υπεράσπιση της ειρήνης, με τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την Ευρώπη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    »Η σύμπτωση, ουσιαστικά, της επετείου της νίκης κατά του ναζισμού με την Ημέρα της Ευρώπης αναδεικνύει ένα δυναμικό συμβολισμό. Ο αγώνας κατά των δυνάμεων του ολοκληρωτισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, είναι ένας αγώνας διαρκής για όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, για την Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την Ευρώπη της ανάπτυξης και των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2005 (17:30 UTC+2)

    «Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα τιμής και μνήμης. Τιμής για τους λαούς που τόλμησαν και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού. Μνήμης για τα εκατομμύρια των ανδρών και γυναικών που θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μήνυμά του για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και προσθέτει:

    «Πριν από 60 χρόνια η ανθρωπότητα έβγαινε βαθιά τραυματισμένη από τη μεγάλη περιπέτεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ευρώπη, το κυριότερο πεδίο των πολεμικών αντιπαραθέσεων, βρέθηκε κατεστραμμένη και διχασμένη.

    »Σήμερα, το σύνθημα όχι πια πόλεμος που το Μάιο του 1945 ακουγόταν από τα χείλη των λαών όλου του κόσμου αποδεικνύεται στην πράξη εφικτό. Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης, της ηπείρου από όπου ξεκίνησε η φρίκη, αποδεικνύουμε ότι η συνεργασία είναι αποτελεσματικότερη της αντιπαράθεσης, ο αλληλοσεβασμός ωφελιμότερος της μισαλλοδοξίας, οι δεσμοί φιλίας και αμοιβαιότητας ανάμεσα σε έθνη και ανθρώπους ισχυρότεροι των όποιων διαφορών.

    »60 χρόνια μετά την κατάπαυση του πυρός, η πρόκληση της δικής μας γενιάς είναι το παράδειγμα της Ενωμένης Ευρώπης, παράδειγμα ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    »Στην κατεύθυνση αυτή, το πολύτιμο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, του οργανισμού που συστάθηκε στο πνεύμα της μεταπολεμικής αισιοδοξίας για ένα καλύτερο, κοινό μέλλον των λαών του πλανήτη, ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί.

    »Αυτούς τους στόχους προωθούμε με αποφασιστικότητα ως χώρα και ως λαός, τόσο με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την ιδιότητα της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια. Και αυτή η δέσμευση, συνιστά αυτονόητη υποχρέωση για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία πρωτοστάτησε στη συμμαχική προσπάθεια για τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού πληρώνοντας δυσανάλογα βαρύ φόρο αίματος», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    [07] 60.000 "ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ" ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2005 (12:03 UTC+2)

    Τους εξήντα χιλιάδες αναμένεται να φτάσει ο συνολικός αριθμός των μετακλητών οικονομικών μεταναστών που θα έρθουν για εποχική εργασία σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το προσεχές διάστημα.

    Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και των συνεταιριστικών οργανώσεων, από αυτούς οι περίπου 50.000 θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και οι υπόλοιποι 10.000 στους παραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" προσθέτοντας ότι οι βασικοί τόποι προέλευσης εργατών για τους αγροτικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας είναι η Αλβανία και η Βουλγαρία. Ωστόσο για μικρό χρονικό διάστημα έρχονται στη χώραμας και εργάτες από την Πολωνία, τη Σερβία, τη Ρουμανία κ.α., καθώς και οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο, που απασχολούνται ως αλιεργάτες στη Χαλκιδική και την Καβάλα. Φέτος,πάντως παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργατών που προέρχονται από τη Βουλγαρία.

    Το "κύμα" των οικονομικών μεταναστών δεν "αναχαιτίζεται" από τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής στην Ελλάδα, καθώς για την έγκριση των αδειών απαιτείται μια σειρά γραφειοκρατικών ενεργειών που διαρκούν μέχρι και δύο μήνες.

    Οπως γράφει ο "Αγγελιοφόρος" το μεροκάματο που δίνουν οι αγρότες στους αλλοδαπούς εργάτες κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε περιοχές της Μακεδονίας, όπως η Ημαθία και η Δράμα, που παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες ανεργίας, η πλειοψηφία των ανέργων Ελλήνων κατοίκων και κυρίως των νέων δεν επιθυμεί να απασχολήσει σε γεωργικές εργασίες.

    [08] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 6 Μαϊου 2005 (22:31 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις ηγέτιδες αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,34% και διαμορφώθηκε στις 4.918,90 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 0,35%, αναρριχήθηκε στις 4.033,46 μονάδες. Στις 4.311,06 μονάδες βρέθηκε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,27%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,21% ανήλθε στις 3.098,33 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε οριακές απώλειες 0,01%, στις 23.975,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 0,42% «σκαρφάλωσε» στις 6.027,11 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχυμένος κατά 0,53% έκλεισε στις 356,65 μονάδες.

    [09] Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Φ. ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 7 Μαϊου 2005 (10:51 UTC+2)

    Πυρά κατά του Αλβανού πρωθυπουργού και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Ιλίρ Μέτα με αφορμή την πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Νάνο στον κ. Μέτα για συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

    Ο κ. Μέτα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των αλβανικών εφημερίδων, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τον Αλβανό πρωθυπουργό τονίζοντας ότι απορρίπτει την πρόσκληση του κ. Νάνο για συνεργασία, "όχι μόνο γιατί η πρόσκληση αυτή δεν είναι ειλικρινής", αλλά και γιατί "είναι ανόητο να συνεργαστείς με τον αρχηγό του Σ.Κ. Νάνο, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος της κρίσης που επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο Σ.Κ".

    Σύμφωνα με τον κ. Μέτα, η πρόσκληση αυτή έρχεται σε μία στιγμή πολύ δύσκολη για το Σ.Κ. και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νάνο, ο οποίος στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου του 2005 βλέπει το πολιτικό του τέλος.

    Ο κ. Μέτα δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης θα κατέβει αυτόνομα με 100 υποψηφιους σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές αυτές. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης θα συνεργαστεί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 7 Μαϊου 2005 (10:30 UTC+2)

    Η αρνητική απάντηση του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, για συνεργασία των δύο κομμάτων, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα της αλβανικής ειδησεογραφίας.

    Τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    "Σέκουλι": «Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης απορρίπτει την πρόσκληση του Νάνο για συνεργασία».

    «Αλμπάνια»: «Ιλίρ Μέτα: «Το συνέδριο του Σ.Κ. ήταν το συνέδριο της κρίσης του κυβερνώντος κόμματος».

    «Κορριερι»: «Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης αντιδρά αρνητικά στην πρόσκληση του Νάνο για συνεργασία».

    «Τέμα»: «Οι δημοσκοπήσεις on-line: Κερδίζει η αντιπολίτευση».

    «Ρεπουμπλικα»: «Ανησυχίες για ενδεχόμενες νοθείες στις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού».

    «Μετροπόλ»: «Ο Ιλίρ Μέτα απορρίπτει την πρόσκληση του Νάνο για συνεργασία».

    «Κοχα Γιον»: «Όλοι κατά του «συνεδρίου Νάνο».

    [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2005 (10:05 UTC+2)

    Το Κυπριακό, το ζήτημα παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και το ενδεχόμενο διερευνητικών διαβουλεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης με τον ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών, ο παράνομος κατάπλους ελληνικού πλοίου στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και το ζήτημα των ισχυρισμών κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για παρεμβάσεις του στις Κεντρικές Φυλακές υπέρ συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το διορισμό του μέχρι χθες Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, για τις

    προσπάθειες δημιουργίας νέου και διευρυμένου πολιτικού σχήματος στο χώρο του Κέντρου

    και για την επανεκλογή του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σε σύγχυση οι

    κυβερνώντες'', ότι καταρρίπτονται τα όσα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριζε για

    καταπολέμηση της αναξιοκρατίας και ότι επικρατεί πλήρης σύγχυση στο στρατόπεδο της

    συγκυβέρνησης, ''αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το ρουσφέτι που αξίωνε ο Υπουργός

    Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος,

    προτού ακόμα σταλεί στο Προεδρικό Μέγαρο η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου

    Αναστασιάδη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητήσει το θέμα των

    περιουσιών, διαμήνυε μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι δεν

    τίθεται θέμα σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Υπονομεύουν τον αγώνα μας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι

    ελληνικό πλοίο ύψωσε τουρκοκυπριακή σημαία στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου για

    να ελλιμενισθεί σε αυτό, την ίδια ώρα κατά την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά παλεύει

    για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλη είδηση είναι ο διορισμός χθες από τον

    Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο του μέχρι χθες Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

    Πέτρου Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και προϊσταμένου της Νομικής

    Υπηρεσίας του κράτους, μετά την παραίτηση του μέχρι τώρα Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα

    Νικήτα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Με δίδυμο στον Ανάν'', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μελετά ''σοβαρότατα'' την πρόταση των Αμερικανών να αναπτύξει στα Ηνωμένα Εθνη τις θέσεις του για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και ότι

    είναι έτοιμος να αποστείλει σύντομα για διερευνητικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη το

    Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή και το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της

    Κύπρου στον ΟΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αλλού γράφει ότι η Αγιοταφική Αδελφότητα

    κατέλαβε χθες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και εξεδίωξε τον Πατριάρχη Ειρηναίο, ο

    οποίος -μετά την αποκήρυξή του από 12 Συνοδικούς- κηρύσσεται αυτομάτως έκπτωτος με

    βάση το Καταστατικό του Πατριαρχείου, υπό την αίρεση ή επικύρωση της απόφασης αυτής

    από την κυβέρνηση της Ιορδανίας.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Καρφώνει ο ένας - Ξανακαρφώνει ο άλλος'', γράφει στο

    κύριο θέμα ότι συνεχίσθηκε και χθες με νέα αλληλο-καρφώματα η διαμάχη για τα

    ραβασάκια στις Φυλακές, με τον κ. Θεοδώρου να χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες τις

    καταγγελίες εις βάρος του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος

    Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται έντονες διαβουλεύσεις για δημιουργία

    νέου πολιτικού σχηματισμού στο χώρο του Κέντρου, ενώ και ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος

    Κουτσού εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει οριστική κατάληξη των προσπαθειών

    αυτών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ευρωπαϊκά εντάλματα'', γράφει στο κύριο

    θέμα πως η Αστυνομία Κύπρου και η Νομική Υπηρεσία εργάζονται πυρετωδώς για να

    προχωρήσουν στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης αλλοδαπών οι οποίοι

    καταπατούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και ότι η πρώτη ''μάχη'' για το

    θέμα αυτό θα δοθεί επί βρετανικού εδάφους για συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση. Στα

    κατεχόμενα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αλλοδαποί ''ιδιοκτήτες'' ελληνοκυπριακών

    περιουσιών έχουν συλλέξει ένα περίπου εκατομμύριο λίρες Αγγλίας, για να

    αντιμετωπίσουν με νομικά μέσα τις εις βάρος τους καταγγελίες. Αλλού γράφει ότι σε

    χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων μέτρων

    αποτροπής βίας στα γήπεδα, η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς θεατές.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εκτέθηκαν ΔΗΣΥ - Π.

    Κυριάκου'', ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επέκρινε χθες τα

    κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΔΗ επειδή υιοθέτησαν τις καταγγελίες του πρώην Διευθυντή των

    Κεντρικών Φυλακών Πανίκου Κυριάκου εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας

    Τάξης Δώρου Θεοδώρου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, νέες αποκαλύψεις και

    καταγγελίες προέκυψαν εις βάρος του κ. Κυριάκου. Αλλη είδηση είναι η ομιλία του

    Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βουδαπέστη και η πρότασή του για

    διακοινοβουλευτική συνεργασία στην αντιμετώπιση μεσογειακών προβλημάτων και για

    οικοδόμηση της ειρήνης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Τόνι Μπλερ σφραγίζει

    ιστορικό χατ-τρικ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο κ. Μπλερ, ο οποίος εόρτασε χθες

    τα 52α γενέθλιά του, επέτυχε την τρίτη του νίκη σε γενικές εκλογές στη Βρετανία ως

    επικεφαλής των Εργατικών, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος των Συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ

    ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι

    έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Πάφου έδειξε σημαντική άνοδο της

    εγκληματικότητας στην περιοχή από το 2000 μέχρι σήμερα, εκφράζοντας φόβους ότι αυτή

    η κατάσταση θα έχει επιπτώσεις στις αφίξεις περιηγητών.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2-3

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2005 (19:48 UTC+2)

    Σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 28ης ημέρας στην Β' εθνική, ο Πανηλειακός επικράτησε εκτός έδρας της Προοδευτικής με 3-2. Ο αγώνας δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον και οι δύο ομάδες έπαιξαν για το γόητρο, προσφέροντας πλούσιο θέαμα στους φιλάθλους. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 26' με τον Χανιώτη και ο Πανηλειακός ισοφάρισε στο 48' με τον Μανίκα. Η Προοδευτική προηγήθηκε εκ νέου με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λεοντίου στο 57', όμως οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον ίδιο τρόπο και εκτελεστή τον Καράμπελα στο 64ο λεπτό, ενώ πήραν την νίκη με γκολ του Μανίκα στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο (Κυριακή) με τις εξής αναμετρήσεις:

    17:00 (Αλκαζάρ) Λάρισα - Παναχαϊκή

    17:00 (Σέρρες) Πανσερραϊκός - Απόλλων Αθηνών

    17:00 (Άνω Λιόσια) Ακράτητος - Καστοριά

    17:00 (Βόλος) Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου - Ηλυσιακός

    17:00 (Καλαμάτα) Καλαμάτα - Λεβαδειακός

    17:00 (Νέα Ιωνία) Νίκη Βόλου - Ατρόμητος Αθηνών

    *Δεν θα γίνει το παιχνίδι Εθνικός Αστέρας - Ποσειδών Νέων Πόρων.

    [13] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΤΑΟΥ-ΤΣΣΚΑ 85-78

    Μόσχα, 6 Μαϊου 2005 (23:40 UTC+2)

    Στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα προκρίθηκε η Ταού, η οποία νίκησε την ΤΣΣΚΑ με 85-78.

    Η Ταού θα διεκδικήσει το τρόπαιο στον τελικό της Κυριακής, με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ η Ταού θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στον μικρό τελικό.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 17-25, 40-47, 59-60, 78-85

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΛΣΤΕΡ Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΤΡΙΜΠΛ

    Μπέλφαστ, 7 Μαϊου 2005 (18:55 UTC+2)

    Ο προτεστάντης Ντέιβιντ Τριμπλ αρχηγός του κόμματος των Ενωτικών του Ολστερ ανακοίνωσε επισήμως πως αποσύρεται από την πολιτική σκηνή της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά τη συντριπτική ήττα του στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, όπου το κόμμα του κέρδισε μόνο μια έδρα.

    «Σε συνάντηση με τους επικεφαλής του κόμματος σήμερα το πρωί, τους ανακοίνωσα πως δεν επιθυμώ να συνεχίσω ως ηγέτης του», τόνισε ο Τριμπλ, ο οποίος έχασε την έδρα του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    «Είμαι ικανοποιημένος που είχα το προνόμιο να ηγηθώ, τον καλύτερο και πλέον δημοκρατικό, όπως πιστεύω, πολιτικό σχηματισμό του Ολστερ», επισήμανε ο Τριμπλ που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1998.

    [15] 17 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 7 Μαϊου 2005 (13:12 UTC+2)

    Δέκα επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και 4 αλλοδαποί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Βαγδάτης και 33 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, "τα πτώματα τεσσάρων αλλοδαπών βρέθηκαν στα τζιπ που αποτέλεσαν τον στόχο της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε στις 11.00 τοπική ώρα στην Πλατεία Ταχρίρ, στην είσοδο ενός τούνελ που οδηγεί στον εμπορικό δρόμο Σααντούν στο κέντρο της Βαγδάτης". Προς το παρόν δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο για την εθνικότητα των 4 αλλοδαπών.

    Οπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία η επίθεση έγινε εναντίον φάλαγγας τζιπ που χρησιμοποιούνται από εταιρίες υπηρεσιών ασφαλείας για τη μετακίνηση ξένων στο Ιράκ.

    [16] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 7 Μαϊου 2005 (00:08 UTC+2)

    Μικτή εικόνα επικράτησε στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.345,40 μονάδες, με άνοδο 5,02 μονάδων (0,05%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.967,35 μονάδες, με κέρδη 5,55 μονάδων (0,28%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.171,35 μονάδες, μειωμένος κατά 1,28 μονάδες (0,11%).

    [17] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

    Βηρυτός, 7 Μαϊου 2005 (00:08 UTC+2)

    Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη στην χριστιανική πόλη Τζουνιέχ του Λιβάνου, μετέδωσε το Associated Press.

    H έκρηξη σημειώθηκε σε αγορά κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ νεκρός είναι εργάτης από τη Σρι Λάνκα.

    Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά σε καταστήματα.

    [18] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 7 Μαϊου 2005 (00:07 UTC+2)

    Την σύνθεση της νέας του κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονι Μπλερ.

    Ο Τζεφ Χουν τοποθετήθηκε στη θέση του πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο Τζον Ριντ ορίστηκε υπουργός Αμυνας, ενώ η Πατρίτσια Χιούιτ μετακινήθηκε από το υπουργείο Εμπορίου στο υπουργείο Υγείας.

    Ο Γκόρντον Μπράουν και ο Τζακ Στρόου παραμένουν στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών αντίστοιχα.

    Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ επέστρεψε στην κυβέρνηση και ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Συντάξεων.

    Ενόψει του αναμενόμενου δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα δημιουργήθηκε υπουργός Ευρώπης, θέση στην οποία τοποθετήθηκε ο Ντάγκλας Αλεξάντερ.

    [19] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2005 (16:15 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2005, διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Πρότυπου Βρεφονηπιακού Σταθμού «ΜΗΤΕΡΑ».

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 20:00, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24).

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαΐου 2005.

    Ώρες και μέρες λειτουργίας της έκθεσης:

    Δευτέρα Παρασκευή 10:00 13:30, 18:00 20:30

    Σάββατο - Κυριακή κλειστά.

    [20] "ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2005 (16:01 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαΐου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με τίτλο «Φτιάχνω ένα παιδικό περιοδικό».

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται για παιδιά Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού σε συνεργασία με το περιοδικό «ΜΑΘΗΤΗΣ».

    Συντελεστές του προγράμματος είναι η επιμελήτρια εκδόσεων και διευθύντρια του περιοδικού «ΜΑΘΗΤΗΣ», Μαρία Κυριαφίνη, η γραφίστρια Παυλίνα Αθανασιάδου και ο ζωγράφος Γιάννης Γροϊδης.

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [21] ΤΟ ΕΡΓΟ "ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ" ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2005 (00:06 UTC+2)

    To έργο του Αλμπερτ Ράμσντελ Γκέρνυ «Η Τραπεζαρία» θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα «Ερμα Λωτου» του Τομέα Πολιτισμού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), στο πλαίσιο του 10ημερου εκδηλώσεων για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και του Μάη του '36.

    Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 8 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Θ., «Αβραάμ Μπεναρόγια» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 May 2005 - 18:13:37 UTC