Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ
  • [03] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [04] ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ
  • [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΗΣΕΩΝ Ο.Α.
  • [06] ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΑ CD
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
  • [09] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΙΣΣΟ"
  • [10] ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ 6 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΙ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕ
  • [12] ΟΒΙ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ
  • [13] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 621 ΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ
  • [14] ΑΥΡΙΟ Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕ
  • [15] Η ΧΑΓΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΙΣ
  • [16] ΣΤΑΝΙΣΕΦ: ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [17] ΙΑΚΩΒΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ
  • [18] ΜΕ "ΛΑΔΩΜΑ" ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [19] ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [20] ΠΛΕΪ ΟΦ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 82-76
  • [21] ΜΕ ΒΑΡΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ
  • [22] Ο Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΕΚ
  • [23] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΩΝ, ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ,
  • [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΝΕΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ
  • [25] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΑΔΑ
  • [26] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [27] ΤΙΣ "ΒΑΛΙΤΣΕΣ" ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΑΡΖΑΪ
  • [28] ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ
  • [29] ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: ΓΙΑ 169 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [30] EKΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ ΤΟΥ ''ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ'' ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
  • [34] "ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

    Ιερουσαλήμ, 17 Μαϊου 2005 (19:39 UTC+2)

    Σε συμφωνία κατέληξε ο διοικητής της αστυνομίας της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ με τον Πατριάρχη Ειρηναίο και τους Αρχιερείς - μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι έχουν αποκηρύξει τον Πατριάρχη.

    Η συμφωνία προβλέπει την είσοδο του Πατριάρχη στην αίθουσα του θρόνου, κάτι για το οποίο ο ίδιος επιμένει, ασκώντας πιέσεις .

    Ο Πατριάρχης Ειρηναίος δεσμεύτηκε έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί την είσοδο του στον Πατριαρχικό Θρόνο για να προβεί σε αλλαγές στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, του γνωστοποιήθηκε ότι εφόσον πράξει κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα κηρύξει την πράξη άκυρη και θα απομακρύνει τους αστυνομικούς έξω από την κατοικία του.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αρνείται να δώσει γραπτή βεβαίωση προς την Ισραηλινή κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (11:34 UTC+2)

    Πρέπει να τρέξουμε με τους ρυθμούς που επιβάλλει η νέα εποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών.

    Συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες και σημείωσε:

    «Ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών μας επισημαίνει το μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας, για να καλύψουμε, όσο γίνεται ταχύτερα, την απόσταση που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.

    Η παρουσία μου εδώ υποδηλώνει την αποφασιστικότητά μας να τρέξουμε με τους ρυθμούς που επιβάλλει η νέα εποχή. Γιατί η επένδυση στις νέες τεχνολογίες είναι επένδυση που αφορά άμεσα το μέλλον του τόπου.

    Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε, σε κάθε νέα και νέο, την ισότιμη πρόσβαση στα σύγχρονα εργαλεία της γνώσης. Και πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι καθοριστικός, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος τόσο για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, όσο και για την αύξηση της απασχόλησης.

    Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά είμαι αισιόδοξος, γιατί πιστεύω βαθειά ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις αυτές».

    [03] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (09:36 UTC+2)

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για αύριο, Τετάρτη, η ΑΔΕΔΥ, και εξαιτίας της συγκεκριμένης κινητοποίησης αναμένεται να υπολειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες, δήμοι, νομαρχίες, εφορίες και σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

    Επίσης, θα δημιουργηθούν προβλήματα στα αεροδρόμια λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα δεν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις και οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.

    Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση πραγματοποιεί η ΕΔΟΘ στις 10 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου. Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Η αυριανή απεργία διοργανώνεται ενόψει της έναρξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο για την υπογραφή νέου μισθολογίου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί 1.200 ευρώ κατώτατο μισθό στο δημόσιο, νέο μισθολόγιο που θα αντικαταστήσει μετά το 2006 το υπάρχον ενιαίο μισθολόγιο, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    [04] ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Βρυξέλλες, 17 Μαϊου 2005 (17:12 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή κατεπειγουσών συνομιλιών με την Κίνα για δυο από τις εννέα υπό εξέταση κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων- τα μακό μπλουζάκια και τα νήματα από επεξεργασία λιναριού, πρότεινε σήμερα, Τρίτη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον.

    Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι η Κομισιόν κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Κίνα ώστε να περιορίσει τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

    Στη σχετική πρόταση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Λόγω της σοβαρής διατάραξης της αγοράς σε αυτές τις κατηγορίες, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα επίσημες διαβουλεύσεις. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν επίσημες συζητήσεις μεταξύ της Κίνας και της Ε.Ε. για το πώς μπορεί καλύτερα να περιοριστεί η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών σε αυτές τις κατηγορίες. Βάσει των κανονισμών του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), που εμπεριέχονται στο πρωτόκολλο ένταξης της Κίνας στον Οργανισμό, αναμένεται από την Κίνα να χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο των διαβουλεύσεων προκειμένου να προτείνει τρόπους χειρισμού της ξαφνικής ανόδου των εξαγωγών της (στους συγκεκριμένους τομείς. Μόνο εφόσον η Κίνα δεν αναλάβει αποτελεσματική δράση, η Επιτροπή θα προτείνει προσωρινούς περιορισμούς στην ανάπτυξη των κινεζικών εξαγωγών στις συγκεκριμένες κατηγορίες, το 2005».

    Σημειώνεται ότι στις 29 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνες για εννέα κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εξάγει η Κίνα σε κράτη- μέλη της Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν έως και δυο μήνες (60 ημέρες), η διαδικασία δίνει τη δυνατότητα κατεπειγουσών διαβουλεύσεων με την Κίνα στο πλαίσιο του ΠΟΕ, για κάθε προϊόν του οποίου η ξαφνική άνοδος στις εισαγωγές από χώρες της ευρωπαϊκής «οικογένειας» μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κοινοτική βιομηχανία.

    Οι μέχρι τώρα έρευνες της Κομισιόν έχουν δείξει ότι οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 187% στα μακό μπλουζάκια και κατά 56% στα νήματα από επεξεργασία λιναριού, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Παράλληλα, οι έρευνες έδειξαν σοβαρή επιδείνωση στην παραγωγή, το κέρδος και τις θέσεις εργασίας στην κοινοτική βιομηχανία που ασχολείται με τους συγκεκριμένους τομείς. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στη Σλοβενία, η παραγωγή σε μακό μπλουζάκια παρουσίασε πτώση 12%, 30%-50% και 8% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά δε τα νήματα από επεξεργασία λιναριού, η παραγωγή σε όλη την Ευρώπη παρουσίασε σημαντική πτώση της τάξης του 25%. Πτώση παρουσίασαν στο συγκεκριμένο τομέα και τα κέρδη- κατά 25%- ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Αυτή η ξαφνική άνοδος των κινεζικών εξαγωγών προς τα κράτη- μέλη της Ένωσης στους συγκεκριμένους τομείς απειλεί, επίσης, και την αντίστοιχη βιομηχανία σε μια σειρά από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

    [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΗΣΕΩΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (21:01 UTC+2)

    Τροποποίηση του προγράμματος πτήσεων, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (12.00-16.00) που εξήγγειλαν για αύριο Τετάρτη η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας και η Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, ανακοίνωσαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    Συγκεκριμένα, αλλάζουν ο προγραμματισμένες ώρες αναχώρησης σε 26 δρομολόγια και ματαιώνονται συνολικά 15 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την ώρα της στάσης εργασίας.

    Ειδικότερα, ματαιώνονται οι πτήσεις από Αθήνα μετ' επιστροφή για Ηράκλειο-506, Θεσσαλονίκη-906, Χίο-764, Σάμο-754, Ρόδο-706, Κύθηρα-054, Πάρο-062, Χανιά-534, Τίρανα-117, Νάξο-002, Μύκονο-654, καθώς και οι πτήσεις Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος -Κάρπαθος - Ρόδος, Θεσσαλονίκη - Xανιά - Θεσσαλονίκη, Ρόδος - Μυτιλήνη - Λήμνος -Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη - Σκύρος - Θεσσαλονίκη.

    [06] ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ

    Ξάνθη, 17 Μαϊου 2005 (20:47 UTC+2)

    Νεκρό δελφίνι, «ρινοδέλφινο», μήκους 2,40 μ., εντοπίστηκε στην παραλία Μυρωδάτου Νομού Ξάνθης

    Ο δήμος Αβδήρων Ξάνθης θα φροντίσει για την υγειονομική ταφή του δελφινιού.

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΑ CD

    Χαλκίδα, 17 Μαϊου 2005 (20:40 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι, εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, ένας 34χρονος αλλοδαπός, γιατί βρέθηκαν στην κατοχή του 155 πλαστοί οπτικοί μαγνητικοί δίσκοι (CD) και 7 (DVD) με σκοπό την εμπορία τους, οι οποίοι και κατασχέθηκαν.

    Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή και ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (20:37 UTC+2)

    Ο υπεύθυνος του τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην όλη δημόσια συζήτηση για τα όσα ειπώθηκαν χθες στο εθνικό συμβούλιο ανταγωνιστικότητας και τα όσα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του ΚΕΠΕ ως προς τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και όλα τα συναφή θέματα, δήλωσε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση, αφού οδήγησε τον εαυτό της και τη χώρα σε οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, βιώνει τώρα την βαθιά εσωτερική, ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση της μεταξύ μιας 'στενής' δεξιάς που βασίζεται στη θεωρία των γαλάζιων παιδιών και του κομματικού ελέγχου του κράτους, αλλά και σε ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις και μιας 'πολυσυλλεκτικής' δεξιάς που εμφανίστηκε προεκλογικά με εξωραϊσμένο πρόσωπο και δήθεν αγαθές προθέσεις μιλώντας στο όνομα της εντιμότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

    »Επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την εσωτερική της σύγκρουση την μετατρέπει σε συγκεχυμένο δημόσιο λόγο γεμάτο αντιφάσεις και υπαινιγμούς, ένα λόγο που ανοίγει συνεχώς 'τυφλά' μέτωπα και προκαλεί ένα διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, στους εργαζόμένους και ιδίως στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, στους άνεργους και σε όσους έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από την λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Εάν δεν μπορεί να κάνει τίποτα και δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί κανένα θέμα και αν δεν έχει στρατηγική για τίποτα, η κυβέρνηση καλύτερα να σιωπά.

    »Αν από την άλλη πλευρά θέλει να πει κάτι και φοβάται να το πει, τότε ας αποφασίσει ή να το πει και να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών της, ή να αρχίσει να σκέπτεται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

    »Εάν πιστεύει ο κ. Καραμανλής ότι το μέλλον της χώρας και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα βρεθεί στην επιδείνωση των όρων εργασίας, στη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη μείωση των συντάξεων και την ανατροπή των βάσεων του ασφαλιστικού συστήματος, τότε είναι απολύτως γελασμένος», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    [09] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΙΣΣΟ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (20:35 UTC+2)

    Συζητούνται μεθαύριο (Πέμπτη) 19 Μαΐου, στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης τρεις αιτήσεις της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, ακύρωσης των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί στην περιοχή του Χορτιάτη, που -σύμφωνα με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης- «οικοπεδοποιεί» η εταιρεία «Κισσός».

    Σε σχετική ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης επισημαίνονται τα εξής:

    «Οι άδειες αυτές εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, με βάση την αντισυνταγματική διάταξη του άρθρου 28 του νόμου 2742/99, η οποία αποτελεί φωτογραφική διάταξη, που στοχεύει να άρει το δεδικασμένο της υπ' αριθ. 3651/99 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την απόφαση αυτή, που είχαν πετύχει οι Οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, υποχρεώνεται το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει τα προεδρικά διατάγματα καθορισμού της περιοχής Ισενλή στο Χορτιάτη ως 'Ζ.Ε.Π.', κάτι που σκανδαλωδώς δεν έπραξε.

    »Η εισήγηση του εισηγητή δικαστή προς το Διοικητικό Εφετείο είναι θετική για τις θέσεις των Οικολόγων, καθ' όσον θεωρεί ότι η περιοχή έχει οριστικά χαρακτηριστεί δασική, η δε διάταξη του άρθρου 28 του νόμου 2742/99, επί του οποίου στηρίχθηκε η πολεοδομία για την έκδοση των αδειών στην περιοχή Ισενλή (Ζ.Ε.Π. Κισσός ) αντίκειται στο Σύνταγμα.

    »Υπενθυμίζουμε ότι το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης διέταξε την αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί στην περιοχή, που είναι οι πρώτες μετά την ακύρωση των πρώτων οικοδομικών αδειών από το ΣτΕ το 1995-1996.

    »Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι η μία άδεια εκδόθηκε πέρυσι, μετά την απόπειρα να αρχίσουν αυθαίρετα την ανοικοδόμηση στην περιοχή. Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Πανοράματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 ατόμων και την παραπομπή τους στο αυτόφωρο. Την επόμενη μέρα όμως, νωρίς το πρωί, η εταιρεία 'Κισσός' παρουσίασε στο αστυνομικό τμήμα οικοδομική άδεια με ημερομηνία της ίδιας μέρας!

    »Και βέβαια, η εταιρία 'Κισσός Α.Ε.' και οι δύο αποκλειστικοί εταίροι του, ο Δήμος Χορτιάτη και ο Συνεταιρισμός Μηχανικών, δεν περίμεναν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και έσπευσαν να καταδιώξουν τους Οικολόγους, με αγωγή που ζητούν την πληρωμή αποζημίωσης για περιουσιακή και ηθική βλάβη 13,5 εκατ. ευρώ περίπου από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και τα στελέχη της Μιχάλη Τρεμόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Αλέξανδρο Γεωργόπουλο.

    »Το έγκλημά τους είναι ότι παραμένουν σταθεροί στις αρχές της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος και του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, πιστεύοντας δυστυχώς ότι η προστασία των δασών επαφίεται στον 'πατριωτισμό' των πολιτών.

    »Καλούμε τους Θεσσαλονικείς και κάθε ευαίσθητο πολίτη να μας συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

    [10] ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ 6 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (20:30 UTC+2)

    Με πρόστιμο απειλούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έξι οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας για εναρμονισμένη πρακτική, διότι προτείνουν στα μέλη τους ενιαίους τιμοκαταλόγους με κατώτερες τιμές χρέωσης για οδοντιατρικές υπηρεσίες.

    Πρόκειται για τους Οδοντιατρικούς συλλόγους Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ηρακλείου, Mαγνησίας και Θεσσαλονίκης. Η εισήγηση της Γραμματείας της Επιτροπής προς την ολομέλεια ζητά να κληθούν οι σύλλογοι να ανακαλέσουν τους τιμοκαταλόγους, διαφορετικά θα τιμωρηθούν με πρόστιμο.

    Oι Σύλλογοι επικαλούνται τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (20:21 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Τάκης Αράπογλου έκανε λόγο για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με πέρυσι, ενώ τόνισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ενδελεχής έλεγχος αναφορικά με τις δυνατότητες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

    [12] ΟΒΙ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (19:58 UTC+2)

    Την μείωση των τελών που ζητά αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του γγ Έρευνας και Τεχνολογίας Γιάννη Τσουκαλά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI).

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του οργανισμού Αθανάσιος Καΐσης και ο γενικός διευθυντής Σεραφείμ Στασινός ενημέρωσαν τον κ.Σιούφα για την απόφαση μείωσης και μηδενισμού των τελών κατάθεσης, μετάφρασης και αξιώσεων ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τελών ανανέωσής τους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΟΒΙ στο Έτος Ανταγωνιστικότητας που έχει κηρυχθεί το 2005, που έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση της καινοτομίας και των ευρεσιτεχνιών.

    Ειδικότερα αποφασίστηκε:

    -Μείωση 33% του τέλους κατάθεσης μετάφρασης Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας από τα 299.00 ευρώ που ήταν από το 1997, στα 200.00 ευρώ σήμερα.

    -Μείωση 57% του τέλους κατάθεσης αξιώσεων Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας από τα 231.00 ευρώ που ήταν από το 1997, στα 100.00 ευρώ σήμερα.

    -Μηδενισμός των τελών ανανέωσης για το 3ο έτος από τα 36.00 ευρώ που ήταν ως σήμερα.

    -Μηδενισμός των τελών ανανέωσης για το 4ο έτος από 46.00 ευρώ που ήταν ως σήμερα.

    Στις σχετικές δηλώσεις του ο κ. Σιούφας επεσήμανε το ρόλο και τις υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα στη στήριξη της ανάπτυξης, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας του κάθε πολίτη. «Θέλω να αποσαφηνίσω ότι ο δημόσιος τομέας, το κράτος, έχει ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις του, και εκείνη της στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας, του κάθε πολίτη. Αντιλαμβανόμαστε ως Κυβέρνηση και ως υπουργείο, τον ΟΒΙ, κυβέρνηση και διοίκηση, όχι ως ένα σταθμό διοδίων, όταν έναντι κάποιου τέλους, εξασφαλίζεται η νομική προστασία της εφεύρεσης. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο ΟΒΙ έχει ως αποστολή τη στήριξη της ανάπτυξης, την ενθάρρυνση της προστασίας της καινοτομίας αλλά και της εφευρετικότητας», είπε.

    Όσον αφορά στις αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ του ΟΒΙ, ο υπουργός τόνισε ότι οι μειώσεις είναι αληθινές διότι κανένα τέλος δεν αυξάνεται σε αντικατάσταση των μειώσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είχε ως τώρα τα ακριβότερα τέλη κατάθεσης μετάφρασης στην Ευρώπη, πολλαπλάσια μάλιστα χωρών με μεγαλύτερο μέγεθος οικονομίας, π.χ. τα 299.00 ευρώ της Ελλάδος συγκρίνονταν με τα 35.00 ευρώ της Γαλλίας, τα 10.00 ευρώ της Ιταλίας, τα 25.00 ευρώ της Ολλανδίας, τα 91.00 ευρώ της Πορτογαλίας και τα μηδενικά του Βελγίου, της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τώρα γίνονται μικρότερα από τα 241.00 ευρώ της Αυστρίας, τα 245.00 ευρώ της Ισπανίας και τα 205.00 ευρώ της Τουρκίας.

    [13] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 621 ΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (19:51 UTC+2)

    Την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνολικά 621 θέσεις ιατρών και οδοντιάτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα για την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού του ΙΚΑ ανακοίνωσαν ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος και η διοίκηση του Ιδρύματος.

    Η προκήρυξη αυτή γίνεται σε εφαρμογή του Νόμου 3302/2004 και στοχεύει αφενός στην ενίσχυση με γιατρούς της Ελληνικής περιφέρειας και στην κάλυψη των πολλών κενών που υπάρχουν, αφετέρου στη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής μέσω τηλεφωνικών ραντεβού (184), στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με κάλυψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων που έλειπαν μέχρι σήμερα

    Οι 621 θέσεις ιατρών και οδοντιάτρων κατανέμονται ως εξής: Αττική 257, Θεσσαλονίκη 64,Υπόλοιπη Ελλάδα 300. Οι αιτήσεις δηλώσεις ενδιαφέροντος θα αποστέλλονται μόνο ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, προς τη Διοίκηση του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. και στη διεύθυνση: Ι.Κ.Α. Τ.Θ. 3030, T.K. 10210 ΑΘΗΝΑ, εντός προθεσμίας που αρχίζει από τις 19/5/2005 και τελειώνει στις 31/5/2005.

    Υπογραμμίζεται ότι αυτοί που θα επιλεγούν θα εργαστούν με συμβάσεις μισθώσεως έργου, όπως ακριβώς ορίζει ο σχετικός Νόμος, οι οποίες θα συναφθούν για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Τα έντυπα των αιτήσεων δηλώσεων ενδιαφέροντος μπορούν να τα παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι από τις κατά τόπους Μονάδες Υγείας & τα Υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

    Παλαιότερες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προ της παρούσας πρόσκλησης δεν θα λαμβάνονται υπόψη, καθώς και οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την εκπνοή της προθεσμίας. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

    [14] ΑΥΡΙΟ Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (19:47 UTC+2)

    Την έναρξη της 30ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ) θα χαιρετίσει ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Ομιλητής στη γενική συνέλευση θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της ελληνικής Οικονομικής Διπλωματίας.

    [15] Η ΧΑΓΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΣΝΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Χάγη, 17 Μαϊου 2005 (20:26 UTC+2)

    Την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τον Ράντοβαν Στάνκοβιτς από το αρμόδιο για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου δικαστήριο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποφάσισε σήμερα, Τρίτη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς, γεννημένος τον Μάρτιο του 1969 σε χωριό της επαρχίας Φότσα της νοτιοανατολικής Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κατηγορείται για τέσσερις περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και άλλες τέσσερις περιπτώσεις παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου, για τη δράση του στον πόλεμο της Βοσνίας.

    [16] ΣΤΑΝΙΣΕΦ: ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 17 Μαϊου 2005 (19:41 UTC+2)

    Την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της βουλγαρικής πολιτικής επισήμανε ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, στη Σόφια, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας, ο Στανίσεφ είπε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει ο πρωταρχικός εθνικός στόχος, αλλά σημείωσε ότι το κόμμα του σκοπεύει να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική και υπεύθυνη γραμμή απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα από ό,τι οι σημερινοί κυβερνώντες.

    Υπογράμμισε δε ότι το επίκεντρο της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διευθέτηση των εσωτερικών υποθέσεων της χώρας.

    [17] ΙΑΚΩΒΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2005 (19:04 UTC+2)

    Τις αυξημένες δυνατότητες που έχει η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμβάλει στην προώθηση λύσης του Μεσανατολικού, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, στις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Ραμάλα με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέτ Κορέι και το προεδρείο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

    Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι στις συναντήσεις του, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους στη διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής σε διάφορους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων και η συνεργασία στον τομέα της υγείας και ειδικότερα η δημιουργία κέντρων υγείας στα παλαιστινιακά εδάφη, όταν υλοποιηθεί το σχέδιο αποδέσμευσης των Ισραηλινών από τη Γάζα, πιθανότατα το φθινόπωρο.

    Ο κ. Ιακώβου τους ενημέρωσε επίσης για την παρούσα φάση του Κυπριακού και μεταξύ άλλων τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε σχέση με τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην Ισλαμική Διάσκεψη, τόνισε η ίδια πηγή.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΜΕ "ΛΑΔΩΜΑ" ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Βελιγράδι, 17 Μαϊου 2005 (19:03 UTC+2)

    Έτοιμο να «λαδώσει» για να περάσει τις εξετάσεις σε κάποιο μάθημα δηλώνει το ένα τρίτο των Σέρβων φοιτητών, όπως δείχνει έρευνα που είδε σήμερα, Τρίτη, το φως της δημοσιότητας.

    Ο συντονιστής του συμβουλίου καταπολέμησης της διαφθοράς της Φοιτητικής Ένωσης Σερβίας, Ντράγκαν Μιχαήλοβιτς, δήλωσε ότι το 31% των φοιτητών- σε δείγμα 1.300 ατόμων από διάφορα πανεπιστήμια της Σερβίας- δήλωσε ότι το «λάδωμα» είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουν τα μαθήματα.

    Βάσει της ίδιας έρευνας, το 69% των φοιτητών θα «έκλεβε» στις εξετάσεις, εφόσον ήταν βέβαιο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αντιληπτό, ενώ το 53% εξ' αυτών δεν θα ένιωθε καν άσχημα ακόμη και αν γινόταν κάτι τέτοιο.

    Σύμφωνα με τον Ντράγκαν Μιχαήλοβιτς, όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και το διδακτικό προσωπικό εμπλέκεται στα κυκλώματα της διαφθοράς στα πανεπιστήμια της χώρας. Γι' αυτό και θα πρέπει, όπως είπε, να συμμετάσχουν και οι δυο πλευρές στις προσπάθειες που καταβάλλονται για καταπολέμηση του φαινομένου.

    [19] ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Βουκουρέστι, 17 Μαϊου 2005 (18:02 UTC+2)

    Ομόφωνα το ρουμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα, Τρίτη, τη Συνθήκη Ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), αποδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την πλήρη ένταξη της χώρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας» την 1η Ιανουαρίου του 2007. Σημειώνεται ότι το σχετικό έγγραφο που αφορά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. επικυρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στην ομιλία του λίγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στην Ε.Ε. σε μια χώρα, όπου υπάρχει σαφής στήριξη της πλειοψηφίας στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία της χώρας.

    Σημείωσε δε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό τομέα και η καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα.

    «Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι το πιο δύσκολο έργο. Εάν δεν τη νικήσουμε τώρα (τη διαφθορά), δεν έχουμε καμιά ελπίδα να κερδίσουμε τον πόλεμο για την ελευθερία και για την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

    Σημειώνεται ότι ο κεντρώος συνασπισμός που επικράτησε στις εκλογές του περασμένου έτους στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και σε συνθήματα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΠΛΕΪ ΟΦ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 82-76

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (20:49 UTC+2)

    Μετά από ένα παιχνίδι που κρίθηκε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης το Μαρούσι κατάφερε να κερδίσει με 82-76 στο πλαίσιο του δεύτερου αγώνα τον Μακεδονικό. Ετσι οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους και πάλι στο κλειστό του Αγίου Θωμά με το Μαρούσι να έχει πλεονέκτημα έδρας για την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να αναδειχθεί η ομάδα που θα προκριθεί στην επόμενη φάση.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα, 19-27, 41-44, 64-65, 82-76.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 12 (2), Στιούαρτ 22, Μπουντούρης, Σμίλιανιτς 4, Σέκουλιτς 8, Τζόουνς 7, Σπανούλης 18 (1), Κολώκας 3 (1), Πόποβιτς 8 (2).

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: (Αργύρης Πεδουλάκης): Παπαμακάριος 15 (3), Χαραλαμπίδης, Λουκόφσκι 8, Χάτσον 18, Ρίματς, Μάικλ 17, Τσάνακ 14 (3), Δάλιαρης 2, Πέτρουλας 2.

    [21] ΜΕ ΒΑΡΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (20:45 UTC+2)

    Με βαρύ κατηγορητήριο θα απολογηθεί την προσεχή Πέμπτη ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΑΕ η ΠΑΕ Αρης, για όλα όσα διαδραματίστηκαν στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον Ηρακλή στο Κλεάνθης Βικελίδης.

    Συγκεκριμένα ο αθλητικός δικαστής κάλεσε σε απολογία τους «κιτρινόμαυρους» με το εξής κατηγορητήριο:

    «Πριν την έναρξη του αγώνα ΠΑΕ Αρης - Ηρακλής, και περί ώρα 16:50, με την άφιξη στο γήπεδο της ομάδας του Ηρακλή, οκτακόσιοι (800) περίπου φίλαθλοι της ομάδας του Αρη, που βρίσκονταν επί της οδού Αλ. Παπαναστασίου, έξω από τη θύρα 2, επιτέθηκαν σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που είχαν πραγματοποιήσει φράγμα, στη διασταύρωση των οδών Γ. Σεφέρη και Αλ. Παπαναστασίου και πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα.

    Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκε ο αστυφύλακας Παδιώτης Δημ. και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ένα λεωφορείο της αστυνομίας. Επίσης έσπασαν τρεις ατομικές ασπίδες και ένα υπηρεσιακό κράνος. Κατά την αποκατάσταση της τάξης και την απομάκρυνση των φιλάθλων αυτοί έβαλαν φωτιά σε δυο κάδους σκουπιδιών.

    Στη συνέχεια επιτέθηκαν στον αστυφύλακα Καραγιαννίδη Π. που φωτογράφιζε τις σκηνές των γεγονότων και αφού τον προπηλάκισαν και τον εξύβρισαν του απέσπασαν το φωτογραφικό φιλμ της υπηρεσιακής του μηχανής. Περί ώρα 17.15 με την είσοδο της ομάδας του Ηρακλή στα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο του Αρη, φίλαθλοι της τελευταίας έριξαν δέκα (10) περίπου καπνογόνα, τούβλα, πέτρες, κεραμίδια και νερά, εκτός των αποδυτηρίων, επί της οδού Παπαναστασίου μπροστά από την μπουτίκ του Αρη και κάτω από την κερκίδα 2, με αποτέλεσμα οι καπνοί από τα καπνογόνα να εισχωρήσουν στον χώρο

    των αποδυτηρίων, που βρίσκονταν κάτω από την κερκίδα 2, και να προκαλέσουν δυσκολίες αναπνοής στα άτομα που υπήρχαν στο χώρο.

    Κατά την είσοδο των παικτών του Ηρακλή, περί ώρα 18.25, φίλαθλοι του Αρη έριξαν επτά - οκτώ (7-8) κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο και πέντε (5) καπνογόνα μπροστά στη φυσούνα. Την ίδια χρονική στιγμή, φίλαθλοι του Αρη εισήλθαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να παρεμποδίσουν το ζέσταμα των παικτών. Επίσης έριξαν στο έδαφος τον πάγκο των φιλοξενουμένων και επιτέθηκαν φραστικά στους τερματοφύλακες και στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή. Εξ αιτίας των παραπάνω καθυστέρησε η έναρξη του αγώνα για 5'.

    Στο 8΄του αγώνα φίλαθλοι της ομάδας του Αρη έριξαν δυο (2) πλαστικά μπουκάλια κατά του ποδοσφαιριστή της ομάδας του Ηρακλή, Λαγού, ο οποίος προσπαθούσε να εκτελέσει γωνιακό λάκτισμα. Στο 20' του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του β΄ βοηθού διαιτητή χωρίς να καταφέρουν να τους εμποδίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο διαιτητής να διακόψει προσωρινά τον αγώνα και να ζητήσει να γίνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα του

    γηπέδου, όπως και έγινε.

    Στο 32' του αγώνα, κατά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος της ομάδας του Ηρακλή, περίπου 250 φίλαθλοι της εγκαλούμενης εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και έριξαν τον πλαστικό πάγκο της ομάδας του Ηρακλή, πλαστικά μπουκάλια και μικροαντικείμενα. Εξαιτίας αυτού διεκόπη ο αγώνας για 15' περίπου και οι διαιτητές με τους παίκτες των ομάδων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου, ώσπου οι αστυνομικές δυνάμεις να επαναφέρουν την τάξη. Ο αγώνας συνεχίστηκε αφού οι φίλαθλοι που είχαν εισέλθει, επανήλθαν στις κερκίδες και οι διαιτητές είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από τους επικεφαλείς της τάξης ότι θα

    ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Περί ώρα 19.35 φίλαθλοι της εγκαλούμενης που βρίσκονταν στην κερκίδα των επισήμων, έσπασαν είκοσι (20) περίπου πλαστικά καθίσματα και τα έριξαν προς τον πάγκο της ομάδας του Ηρακλή.

    Στις 19.45 (41΄λεπτό του αγώνα) με την επίτευξη του τέρματος της ομάδας του Αρη φίλαθλοι της τελευταίας, από τις κερκίδες 1, 3 και των επισήμων, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο από τις γραμμές του τέρματος, χωρίς οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε θέση να τους συγκρατήσουν και ορισμένοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά κατά των παικτών του Ηρακλή, τους προπηλάκισαν και συγχρόνως κτύπησαν τους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, Αν. Κατσαμπή και Γ. Αμπάρη (δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο) με σκοπό να επηρεάσουν την απόδοση τους και να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα του αγώνα κατά τα συμφέροντα τους. Και οι δυο άνω ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου

    διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος εξ αυτών έφερε κτύπημα στον αυχένα, στη ρινική χώρα και ήπια εγκεφαλική διάσειση και ο δεύτερος ήπια εγκεφαλική διάσειση με επιδεινούμενη κεφαλαλγία.

    Μετά από αυτά ο διαιτητής διέκοψε εκ νέου τον αγώνα και με τους βοηθούς του πήγαν στα αποδυτήρια αφού οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να επιβάλλουν την τάξη και να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, όσο και την σωματική ακεραιότητα των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών, διαιτητών και λοιπών παραγόντων. Στις 19.50 ο διαιτητής του αγώνα ζήτησε από τον επικεφαλής των μέτρων τάξης, όπως εγγυηθεί την ασφαλή συνέχεια του αγώνα και την σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των ποδοσφαιριστών και όταν αυτό δεν έγινε στις 21.00 διέκοψε οριστικά τον αγώνα και ενώ το αποτέλεσμα ήταν 1-2 υπέρ της ομάδας του Ηρακλή».

    Σημειώνεται ότι επίσης την Πέμπτη η ΠΑΕ Αρης θα υποστηρίξει την ένστασή της για αντικανονική διακοπή εκ μέρους του διαιτητή Θανάση Μπριάκου.

    [22] Ο Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (20:08 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να στηρίξει την προσπάθεια του Ντέμη Νικολαϊδη καθώς και την επιθυμία του να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της ερασιτεχνικής ΑΕΚ εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια διχασμού. «Μόνο αυτοί που δεν θέλουν ενωμένη την ΑΕΚ παπαγαλίζουν σενάρια διχασμού. Εγώ στήριζα και στηρίζω αυτήν την προσπάθεια και είμαι ευχαριστημένος από την φετινή πορεία της ομάδας μου», ανέφερε ο κ. Μελισσανίδης, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΑΕΚ είναι η ανέγερση γηπέδου και η απογείωση των ερασιτεχνικών τμημάτων.

    Σημειώνεται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα κοστίσει περίπου 75.000.000 ευρώ.

    [23] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΩΝ, ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ, ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (19:09 UTC+2)

    Το «αύριο» της ελληνικής τοξοβολίας άφησε πολλές υποσχέσεις στο νέο δημοτικό στάδιο της Ελευσίνας, που πραγματοποιήθηκε ο αγώνας παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων. Ο αγώνας ήταν ατομικός Ολυμπιακού και σύνθετου τόξου 2Χ30μ. χωρίς όρια στην κατηγορία παίδων- κορασίδων, ενώ στην κατηγορία εφήβων- νεανίδων ήταν ατομικός Ολυμπιακού και σύνθετου τόξου 2Χ70μ. χωρίς όρια.

    Στον αγώνα έλαβαν μέρος περίπου 90 αθλητές και οι τρεις πρώτοι ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

    Ολυμπιακό τόξο- Έφηβοι: 1. Αναστάσιος Δρόσος (Φιλοκτήτης) 591/720, 2. Φωκίων Μπούρτζης (Πάνδαρος) 538/720, 3. Φώτης Ψαρράς (Α.Σ.Τ.Α.) 533/720. Παίδες: 1. Αναστάσιος Κυριαζής (Α.Σ.Σ.Α.) 647/720, 2. Μελέτιος Παπαμήτρου (Κορίννα) 642/720, 3.Λεωνίδας Τριάντος (Π.Α.Ο.) 630/720. Κορασίδες: 1. Αριάδνη Κίρκη (Φιλοκτήτης) 610/720, 2. Έλλη Χρυσαδάκου (Φιλόξενοι) 601/720, 3. Άννα Αναγνωστοπούλου (Πάνδαρος) 585/720

    Σύνθετο τόξο- Έφηβοι: 1. Δημήτριος Πέππας (Σ.Ο.ΕΛ) 533/720, 2. Χρήστος Κορύλλος (Αχαιοί) 520/720, 3. Ιωάννης Νικολάου (Σ.Ο.ΕΛ.) 461/720. Νεανίδες: 1. Ελένη Ιωάννου (Σ.Ο.ΕΛ.) 647/720, 2. Μαρίνα Μπάρκα (Σ.Ο.ΕΛ.) 409/720, 3. Χριστίνα Τιφλίδου (Γλαύκος) 390/720. Κορασίδες: 1. Αμαλία Μαρκουΐζου (Α.Σ.Σ.Α.) 559/720.

    [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΝΕΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (19:07 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα στο Πουσάν (πόλη 4.000.000 ανθρώπων, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορέας, μετά την πρωτεύουσα Σεούλ), για τη διεξαγωγή του 31ου παγκοσμίου πρωταθλήματος άρσης βαρών νέων-νεανίδων. Οι συγκεκριμένοι αγώνες ουσιαστικά θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου όπου πολλοί από αυτούς τους αθλητές θα πάρουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση.

    Μετέχουν 368 αθλητές και αθλήτριες από 63 χώρες, ενώ από την Ελλάδα παίρνουν μέρος 15 αθλητές που αισιοδοξούν να βαδίσουν στους δρόμους που χάραξαν ο Πύρρος, ο Κάχι και ο Βαλέριος. «Η φιλοδοξία είναι να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα ακόμα» τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Βαλέριος Λεωνίδης και συνέχισε: «Δεν θέλω να μιλήσω για αριθμό μεταλλίων, όμως πιστεύω ότι οι τέσσερις πρωταθλητές μας, οι Κουρτίδης, Παπαγερίδης, Κυριλλίδης και Χατζίδης μπορούν να φτάσουν στην επιτυχία και η Πιπιλιαρίδου να πάρει μία καλή θέση. Προετοιμαστήκαμε για περίπου τρεις μήνες από την αρχή του χρόνου -όχι μεγάλο διάστημα- στις εγκαταστάσεις του Αγιου Κοσμά και κυρίαρχος στόχος είναι οι Μεσογειακοί, που θα γίνουν στην Αλμέιρα της Ισπανίας από 25-30 Ιουνίου.

    Στο Πουσάν θέλουμε να δούμε πώς θ΄ αγωνίζονται τα νέα παιδιά. Θέλουμε ν΄ αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα σαν τους δικούς τους αγώνες. Ν΄ αντλήσουν εμπειρίες, αλλά και να βαδίσουν ολοταχώς στην κατηγορία των ανδρών. Να σκέφτονται πλέον σαν άνδρες. Το Παγκόσμιο Νέων-Νεανίδων δεν είναι ο τελικός προορισμός. Είναι ενδιάμεσος στόχος, αφού θ΄ ακολουθήσει το Νοέμβριο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Κατάρ».

    Αύριο το πρωί στις 8:00 θα αγωνιστεί ο Χάρης Χατζίδης στην κατηγορία των 56 κιλών και η Μαρία Πιπιλιαρίδου στα 48 κιλά (11:00).

    [25] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΑΔΑ ΚΑΡΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Αβάνα, 17 Μαϊου 2005 (20:23 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φιντέλ Κάστρο και συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αβάνας σε μια «διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας», με αίτημα τη σύλληψη και έκδοση από τις αμερικανικές αρχές του Ποσάδα Καρίλες, που θεωρείται υπεύθυνος για την αιματηρή βομβιστική επίθεση σε κουβανικό αεροσκάφος το 1976, που στοίχισε τη ζωή σε 73 άτομα.

    «Κάτω η τρομοκρατία. Κάτω τα ναζιστικά δόγματα και οι ναζιστικές μέθοδοι. Κάτω το ψέμα», φώναξε ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, απευθυνόμενος προς το συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε συνεχώς.

    Γεννημένος στην Κούβα αλλά με εθνικότητα Βενεζουέλας ο Ποσάδα Καρίλες συνεργαζόταν με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA για μια περίοδο τουλάχιστον 10 χρόνων. Πρόσφατα, ο Καρίλες ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ουάσιγκτον.

    [26] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Βαρσοβία, 17 Μαϊου 2005 (19:55 UTC+2)

    Με την υιοθέτηση κοινής Διακήρυξης και Σχεδίου Δράσης έπεσε σήμερα, Τρίτη, στη Βαρσοβία η αυλαία της 3ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξένησε το τελευταίο διήμερο η πολωνική πρωτεύουσα.

    Με τη Διακήρυξη, οι ηγέτες των 46 χωρών μελών εκφράζουν μεταξύ άλλων την ανησυχία τους για συγκρούσεις και άλυτα ακόμη προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν διάφορες περιοχές του πλανήτη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι 60 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 30 χρόνια μετά το Ελσίνκι και 15 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θα πρέπει να τιμούμε αυτούς που συνέβαλαν στο να ξεπερασθούν οι διαφορές και στο να διευρυνθεί το πεδίο της δημοκρατικής μας ασφάλειας.

    Κοινή είναι η διαπίστωση στο κείμενο της Διακήρυξης ότι η συνάντηση της Βαρσοβίας όχι μόνο συνέλαβε στην επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων των χωρών- μελών στις κοινές αξίες και αρχές, αλλά και στην ενδυνάμωση του πολιτικού ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στη Διακήρυξη επισημαίνεται ότι βασική αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης παραμένει η προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

    Οι χώρες μέλη δεσμεύονται για την ανάπτυξη και προώθηση των αξιών με στόχο την ουσιαστική τους εφαρμογή στα κράτη μέλη και τη λειτουργία του Συμβουλίου ως ουσιαστικού μηχανισμού πανευρωπαϊκής συνεργασίας.

    Παράλληλα, αναγνωρίζεται ο βασικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και στο πλαίσιο αυτό ορίζεται μια «Ομάδα Σοφών» για τη μελέτη μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει την αποτελεσματική και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.

    Επαναβεβαιώνεται, επίσης, η δέσμευση των χωρών μελών στην προάσπιση των δημοκρατικών αρχών που εκφράζεται μέσω της απόφασης για τη δημιουργία ενός «Φόρουμ για το Μέλλον της Δημοκρατίας» εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Τα κράτη μέλη δεσμεύονται να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ενός δικαστικού συστήματος ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μέσα στις χώρες μέλη και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου.

    Υποστηρίζουν, παράλληλα, μία ευρωπαϊκή ταυτότητα και ενότητα, η οποία βασίζεται όχι μόνο στις κοινές αξίες, αλλά και στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τη διαφορετικότητα.

    Αναγνωρίζουν δε την Κοινωνική Ευρωπαϊκή Χάρτα και δεσμεύονται για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Στη Διακήρυξη επισημαίνεται, επίσης, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεχίσει τη δράση του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου καταδικάζουν τη μη ανοχή και κάθε είδους διάκριση σε σχέση με το φύλο, τη θρησκεία, τη φυλή, συμπεριλαμβανομένων του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας και υποστηρίζουν το συμπληρωματικό χαρακτήρα του ΣτΕ και των άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Οι 46 ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο αποφάσισαν, επίσης, να αναθέσουν στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να συντάξει μία (προσωπική) έκθεση, για τις σχέσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ε.Ε.

    [27] ΤΙΣ "ΒΑΛΙΤΣΕΣ" ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΑΡΖΑΪ

    Καμπούλ, 17 Μαϊου 2005 (19:45 UTC+2)

    Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

    Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκινά την προσεχή Κυριακή, ο Αφγανός πρόεδρος θα συναντηθεί, επίσης, με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Θα μιλήσει, επίσης, σε εκδηλώσεις διαφόρων αμερικανικών πανεπιστημίων.

    Ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι σκοπεύει να προωθήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του την προοπτική μιας στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον θα παράσχει μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα, με αφορμή δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek στο οποίο γινόταν λόγος για βεβήλωση του Κορανίου από τον αμερικανικό στρατό στις φυλακές του Γκουαντάναμο, ξέσπασαν μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν.

    [28] ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ

    Παρίσι, 17 Μαϊου 2005 (19:41 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας Νορβηγός αλεξιπτωτιστής, ο οποίος στην προσπάθειά του να πηδήξει από τον Πύργο του Άιφελ σκοτώθηκε, όταν το αλεξίπτωτό του μπλέχτηκε σε μια μεταλλική κατασκευή.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας, ο θάνατος του 31 ετών Νορβηγού αλεξιπτωτιστή ήταν ακαριαίος. Το εγχείρημά του δεν ήταν γνωστό στις αστυνομικές αρχές, αφού δεν επιτρέπονται οι πτώσεις με αλεξίπτωτο ή με άλλο μέσο από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού διενεργούνται έρευνες από την αστυνομία.

    [29] ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: ΓΙΑ 169 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Αντιτζάν, 17 Μαϊου 2005 (19:40 UTC+2)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ουζμπεκιστάν δήλωσε ότι οι νεκροί από τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στο Αντιτζάν ανέρχονται σε 169. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές παραδοχές, αλλά απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις τόσο της αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς όσο και από τις δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων.

    Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, Ρασίντ Καντίροφ, μεταξύ των νεκρών είναι και 32 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν, που άνοιξαν πυρ κατά εκατοντάδων διαδηλωτών. Για τα υπόλοιπα θύματα, ο κ. Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για τρομοκράτες, όπως χαρακτηριστικά είπε, τους οποίους και εξολόθρευσαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων που επικαλείται τόσο η αντιπολίτευση όσο και πολλοί πολίτες και ξένα ΜΜΕ, ο κ. Καντίροφ έκανε λόγο για «εσκεμμένη παραπληροφόρηση, την οποία προωθεί η διεθνής κοινότητα».

    [30] EKΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (17:50 UTC+2)

    Έκθεση για τη Μαρία Κάλλας θα φιλοξενηθεί από αύριο έως τις 15 Ιουλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη. Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα έδωσε την Τρίτη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτισμού Χ. Αηδονόπουλου και της προέδρου της Εταιρίας για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής & Ακαδημίας «Μαρία Κάλλας», Βάσως Παπαντωνίου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος «ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επιδείξει σημαντικές δραστηριότητες σε θέματα πολιτισμού και σ' αυτές εντάσσεται και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που διοργανώνεται από την 18η Μαΐου έως και την 15η Ιουλίου, στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στην μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνη Μαρία Κάλλας».

    Ο δήμαρχος επισήμανε ότι στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται - μέσα από μία ιδιαίτερα προσεγμένη μουσειολογικά εργασία - προσωπικά αντικείμενα, κοστούμια παραστάσεων, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο της κορυφαίας σοπράνο και καταδεικνύουν το μέγεθος της προσωπικότητάς της, τη μοναδικότητα της γνώσης και το εύρος της ακτινοβολίας της, στοιχεία που δικαιολογούν τον τίτλο της έκθεσης «Στον Αστερισμό της Μαρία Κάλλας - η καταγωγή ενός μύθου».

    Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χ. Αηδονόπουλος ανέφερε ότι η έκθεση από την μια καταδεικνύει το μέγεθος της μουσικού και ανθρώπου Μαρίας Κάλλας και από την άλλη, υποστηρίζει το όραμα - αίτημα της «Εταιρίας για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου Ελληνικής Λυρικής Σκηνής και Ακαδημίας Μαρία Κάλλας».

    Σημειώνεται ότι η Εταιρία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής & Ακαδημίας «Μαρία Κάλλας» δραστηριοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια με στόχο την ανέγερση κτιρίου για τη Λυρική Σκηνή και την ίδρυση Μουσικής Ακαδημίας που θα φέρει το όνομα «Μαρία Κάλλας».

    [31] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2005 (16:47 UTC+2)

    Την ανάγκη εφαρμογής μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα μουσεία και την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την ανάδειξή τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, επισημαίνει η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρίας Δαμανάκη, σε μήνυμά της για την αυριανή Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου).

    Η κ.Δαμανάκη αναφέρει ότι η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας παρουσιάζει καθυστέρηση, ενώ τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί σε σύγκριση με πέρσι και πολλά μουσεία παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα.

    Το μήνυμα έχει ως εξής:

    «Η 18η Μαΐου 2005 έχει ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα των Μουσείων. Ο ρόλος των μουσείων στο μορφωτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι είναι ευρύτατα γνωστός και δεδομένος. Στις αρμοδιότητες της Πολιτείας ανήκει η υποχρέωση και η ευθύνη για μία ολοκληρωμένη πολιτική για τα μουσεία που θα εξασφαλίζει την καλή λειτουργία τους, το άνοιγμά τους στην κοινωνία ώστε να είναι ελκυστικά και προσβάσιμα, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους. Μία τέτοια πολιτική οφείλει να περιλαμβάνει συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο σχεδιασμό και να εξασφαλίζει την επαρκή χρηματοδότησή των μουσείων καθώς και την ανάδειξη και προβολή τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Η γιορτή των μουσείων στη χώρα μας πρέπει να μας προβληματίσει. Η Ελλάδα, δυστυχώς, αν και έχει εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά παρουσιάζει σοβαρή καθυστέρηση. Μάλιστα, στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των μουσείων εμφανίζουν μείωση σε σχέση με πέρυσι, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, σήμερα πολλά μουσεία της χώρας αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα λόγω της ασυνέπειας του ΥΠΠΟ στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντί τους. Πρωτοφανές είναι το γεγονός της παράτασης εφέτος του περιορισμένου χειμερινού ωραρίου των μουσείων και τη θερινή περίοδο, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, εξ΄ αιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό φύλαξης, που η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών.

    Στη σημερινή Ελλάδα η στήριξη των μουσείων δεν μπορεί να εξαντλείται σε διακηρύξεις προθέσεων. Οι πολιτικοί κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες που είναι δικαίως απαιτητικοί».

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (16:22 UTC+2)

    Μία βραδιά στους δρόμους της παράδοσης για την ειρήνη διοργανώνει την Παρασκευή 20 Μαϊου, στις 8.30 μ.μ. στο νέο πάρκο Δενδροποτάμου, ο δήμος Σταυρούπολης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί με τα χορευτικά συγκροτήματα των εργαζομένων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, SIEMENS και τη συμμετοχή του τμήματος γυναικών της Δημοτικής, Κοινωνικής και Πολιτιστικής Επιχείρησης Σταυρούπολης «ΙΡΙΣ», χορεύοντας τραγούδια δημοτικά από τη Θράκη τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τα χορευτικά θα συνοδεύει το συγκρότημα «Μουσικοί ορειβάτες». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Ε.Ρ.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ ΤΟΥ ''ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ'' ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

    Έδεσσα, 17 Μαϊου 2005 (15:50 UTC+2)

    Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών συνεχίζεται, στην αίθουσα «Μ. Αλέξανδρος» της Έδεσσας, η λειτουργία της έκθεσης αντιτύπων του έργου του Θερβάντες «Δον Κιχώτης», σε διάφορες γλώσσες του κόσμου.

    Το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Federico Garcia Lorca σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στη Ρώμη και στην Αθήνα, τη Δημοτική Επιχείρηση «Καταρράκτες Έδεσσας» και τον Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» οργανώνουν την Έκθεση αυτή που λειτουργεί καθημερινά από 17.00 έως 21.00 έως και την Κυριακή 22 Μαϊου 2005, με είσοδο ελεύθερη.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο «Δον Κιχώτης» στην Ελληνική και στην Ισπανική γλώσσα.

    Στην έκθεση παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Πέλλας, Πάκης Σιβένας, ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΕ Χρήστος Πέγιος, ο πρόεδρος του ''Μεγάλου Αλεξάνδρου'' Βασίλης Παπάς, η Πρόεδρος του Ελληνοϊσπανικού Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Φ. Γκ. Λόρκα κα Μαρούχα Ναζίρη και πλήθος κόσμου.

    Το έτος 2005 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας ως έτος ''Δον Κιχώτη'', καθόσον συμπληρώνονται 400 χρόνια από την πρώτη έκδοση του διάσημου και εμβληματικού αυτού έργου του Μιγκέλ δε Θερβάντες.

    Σημειωτέον, ότι ανάμεσα στα βιβλία της έκθεσης περιλαμβάνεται και η σπάνια έκδοση στην μέθοδο BRAILLE για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

    [34] "ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2005 (13:13 UTC+2)

    Θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 18 Μαϊου, στις 10.00 π.μ. στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με τίτλο «Φτιάχνω ένα παιδικό περιοδικό».

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται για παιδιά Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού σε συνεργασία με το περιοδικό «ΜΑΘΗΤΗΣ».

    Συντελεστές του προγράμματος είναι η επιμελήτρια εκδόσεων και διευθύντρια του περιοδικού «ΜΑΘΗΤΗΣ» Μαρία Κυριαφίνη, η γραφίστρια Παυλίνα Αθανασιάδου και ο ζωγράφος Γιάννης Γροϊδης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 May 2005 - 18:14:00 UTC