Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΧΟΥΠΗ
  • [03] ΝΙΜΙΤΣ: ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΜΟΥΛΑΣ
  • [04] ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΩΣ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ Ε. ΤΖΑΜΠΑΖΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΠΙΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ
  • [08] Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.: "Ο Α. ΧΟΥΠΗΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ"
  • [09] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΙΜΩΝ - ΠΑΤΑΞΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
  • [11] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • [12] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ HELEXPO
  • [13] Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
  • [14] ΣΤΟ 3,3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ- ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [15] ΚΕΡΔΗ 38 ΕΚΑΤ. ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΛΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ 2004
  • [16] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ- ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΑΣΕ- ICTY ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
  • [19] ΤΑΝΤΙΤΣ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [20] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ''ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ 2005''
  • [21] ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [23] Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ
  • [24] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [25] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΜΕ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [26] ΙΣΡΑΗΛ: ΕΝΤΟΛΗ ΜΟΦΑΖ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑ
  • [27] ΣΕΦΕΡ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [28] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΟΥΜΑΤΡΑ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ - ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
  • [31] ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΤΟΥ Π.ΠΑΡΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"
  • [32] ΕΦΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
  • [33] ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (12:38 UTC+2)

    Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και διαβεβαίωσε πως αμετακίνητος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους, στο πλευρό κάθε πολίτη, την ώρα που το έχει ανάγκη.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη για το έργο που έχει συντελεστεί στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, καθώς και για τις προτεραιότητές του. Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συζητήσαμε την πορεία του κυβερνητικού έργου στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Έχουμε αναλάβει έναντι των πολιτών μια σαφή δέσμευση: Να εξασφαλίσουμε, σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

    Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα των πολιτών για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας. Με προσεκτικά, αλλά και αποφασιστικά βήματα, προχωρούμε στην υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Έχει γίνει σημαντικό έργο. Χωρίς αμφιβολία όμως μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Στους πρώτους 14 μήνες:

    - Ψηφίστηκαν οι νόμοι για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και τη δωρεάν τεχνητή γονιμοποίηση, ενώ είναι ήδη έτοιμα και προωθούνται, μέχρι τον Ιούλιο, στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη δημόσια υγεία, για την ποιότητα στο χώρο της Υγείας, για την αιμοδοσία και για την ιατρική δεοντολογία.

    - Μέσα στο 2005 θα έρθουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φάρμακο και την κατάργηση της λίστας και το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

    - Μέσα σε 14 μήνες, με συστηματική προσπάθεια, καταφέραμε να διπλασιάσουμε τους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ (από 12,5% σε, περίπου, 25%).

    - Προχωρούν με νέους ρυθμούς τα έργα κατασκευής νέων Νοσοκομείων στην Κέρκυρα, την Κατερίνη, το Αγρίνιο, τη Νάξο, τη Σύρο και την Καβάλα. Ήδη λειτουργούν οι μονάδες εμφραγμάτων, τεχνητού νεφρού και εγκαυμάτων στο Θριάσειο Νοσοκομείο.

    - Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Τον Ιούνιο εγκαινιάζουμε το πρώτο από αυτά τα κέντρα στο Βύρωνα. Τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Προχωρούν ολοταχώς τα Κέντρα Υγείας του Κερατσινίου, του Περιστερίου, του Ευόσμου και των Φραγγών στη Θεσσαλονίκη και της Μαυροθάλασσας Σερρών.

    - Στο τέλος Ιουνίου εγκαινιάζεται η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, το πρώτο μεγάλο μεταολυμπιακό έργο στο χώρο της Υγείας.

    - Μετά την επιτυχία του νέου συστήματος εφημεριών για τα νοσοκομεία της Αττικής, προχωρούμε στην εφαρμογή ανάλογου πιλοτικού προγράμματος για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων σύντομα θα είναι μια εικόνα του παρελθόντος, για ολόκληρη τη χώρα.

    Δίνουμε λύσεις σε πιεστικά καθημερινά προβλήματα, που, πολλές φορές, στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

    - Εξασφαλίσαμε, σε συμφωνία με ιδιωτικά μαιευτήρια, νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Φροντίδας Νεογνών, με κοστολόγιο δημοσίου.

    - Προτεραιότητά μας τώρα είναι να κατευθύνουμε τις νέες προσλήψεις, κατά τρόπο ώστε, το δυνατό συντομότερα, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν πλήρως οι ήδη έτοιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δυναμικότητας 120 κλινών.

    - Ταυτόχρονα, είναι ήδη στη διάθεση των πολιτών 30 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αθήνα, τις οποίες ενοικιάσαμε, πάντα σε κοστολόγιο δημοσίου, από το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ωνάσειο».

    - Στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είμαστε έτοιμοι για την έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας και του νέου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού, το οποίο, τον Οκτώβριο του 2005, θα αρχίσει να αποστέλλεται σε 2,5 εκατομμύρια οικογένειες.

    - Παράλληλα, αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια, προωθούμε τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Είναι δέσμευση που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ. Είναι, πριν απ' όλα, χρέος μας, απέναντι στους ψυχικά νοσούντες συνανθρώπους μας, να αλλάξουμε το γκρίζο τοπίο στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

    Θέλω ακόμα να επισημάνω ότι, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας να καλυφθούν κατά προτεραιότητα.

    Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης δοκιμάζεται και κρίνεται καθημερινά η ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα του κράτους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το έργο που έχουμε μπροστά μας, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των πολιτών, είναι μεγάλο.

    Αμετακίνητος όμως στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους, στο πλευρό κάθε πολίτη, την ώρα που το έχει ανάγκη. Ενός συστήματος Δημόσιας Υγείας, που, λειτουργώντας υπό συνθήκες αξιοκρατίας και πλήρους διαφάνειας, θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη».

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΧΟΥΠΗ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (15:11 UTC+2)

    «Ο υπουργός Εσωτερικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, διαψεύδοντας επίσης τις πληροφορίες ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υποβάλει την παραίτησή του.

    Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον στενό συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών, διευθυντή του Γραφείου Τύπου Θ. Χούπη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, όπως «λήξαν» χαρακτήρισε και το θέμα ενδεχόμενης ευθύνης του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Π. Τσουπίδη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «ότι το σημαντικό είναι πως η κυβέρνηση έχει δείξει πως όπου εντοπίζονται προβλήματα, τα λύνει και δεν τα κουκουλώνει» ενώ αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση Χούπη είπε πως πρόκειται για μια «ηθικά ανεπίτρεπτη ενέργεια για την οποία μόλις ενημερώθηκε ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε την παραίτηση του στενού του συνεργάτη». Σε ερώτηση «περί πολιτικής ευθύνης» ο κ. Ρουσόπουλος είπε:

    "πολιτική ευθύνη υπάρχει όταν ο πολιτικός προϊστάμενος τελεί εν γνώσει των γεγονότων. Όταν όμως ο πολιτικός προϊστάμενος δεν γνωρίζει, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η ευθύνη περιορίζεται μόνο στον υπάλληλο. Σημασία έχει εξάλλου η αντίδραση του πολιτικού προϊσταμένου μετά από την ενημέρωσή του, όταν αυτός αντιδρά και δεν αντιμετωπίζει ένα θέμα ηθικής τάξης με ανοχή, το πρόβλημα αφορά αυτόν που το προκάλεσε".

    Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση είπε «υπάρχει κάποιου είδους παρατυπία για την προκήρυξη του διαγωνισμού» ενώ σε ό,τι αφορά παλιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Θ. Νάκου για τις προσλήψεις στο δημόσιο, είπε « οι δηλώσεις του κ. Νάκου τροποποιήθηκαν κατά οικτρό τρόπο από ορισμένα ΜΜΕ. Η διαδικασία των προσλήψεων γίνεται μέσω του ΑΣΕΠ».

    Και διευκρίνισε πως με τον συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών δεν υπάρχει ζήτημα παράνομης ή παράτυπης διαδικασίας, υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης.

    Σε ερώτηση περί της τήρησης των προϋποθέσεων που θέτει το Π.Δ 60/97 και για το αν είχε δηλωθεί η συνεργασία του κ. Χούπη με τα ΕΛΤΑ στα στοιχεία που δόθηκαν στην ΕΣΗΕΑ ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η διαδικασία αυτή αφορούσε την απασχόληση δημοσιογράφων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται εκτός αυτού του πλαισίου. Το θέμα όμως θα διερευνηθεί εξαρχής για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες ή τυχόν δηλώσεις που υπήρξαν ανακριβείς. Τα έγγραφα που έχουν παραδοθεί, τελούν υπό την ευθύνη των προϊσταμένων των υπηρεσιών που εκδίδουν τις καταστάσεις.

    Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απόσπαση του κ. Χούπη από την ΕΡΤ-3 στο γραφείο του υπουργού υπήρξε νόμιμη ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΝΙΜΙΤΣ: ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΜΟΥΛΑΣ

    Σκόπια, 19 Μαϊου 2005 (16:59 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επισημοποίησε την Πέμπτη τη θέση της για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος του ονόματος, καταθέτοντας στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της για λύση του ζητήματος στη βάση της διπλής φόρμουλας.

    «Έλαβα μια πρόταση που σημαίνει την επισημοποίηση της θέσης της κυβέρνησης (της ΠΓΔΜ) για τη χρήση της διπλής φόρμουλας (στο ζήτημα του ονόματος), που ήταν και η πάγια θέση της κυβέρνησης (των Σκοπίων)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι και την υπουργό Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα.

    «Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μου προσέγγιση είναι η κατάθεση διαφόρων προτάσεων. Η πρόταση Republika Makedonija- Skopje ήρθε στη δημοσιότητα, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση (της ΠΓΔΜ) δεν την αποδέχτηκε και εμμένει στη θέση της διπλής φόρμουλας» πρόσθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ.

    Ο κ. Νίμιτς διευκρίνισε ότι οι χωριστές συναντήσεις που έχει τόσο με τη σκοπιανή όσο και με την ελληνική πλευρά εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια απλή και εποικοδομητική λύση, που θα γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την επίλυση του ζητήματος, απάντησε χαρακτηριστικά ότι αυτή η πρακτική δεν είναι χρήσιμη στη ζωή πόσο μάλλον στη διπλωματία.

    «Έχουμε εδώ ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς, διευκρινίζοντας ότι κατανοεί τις ανησυχίες του σκοπιανού λαού. «Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ο καλύτερος τρόπος για την εξεύρεση λύσης είναι να μην θέτουμε τεχνητές διορίες» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν θα τεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο υπάρχουν ορισμένες ιδέες που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιτυχή επίλυση του ζητήματος.

    Στόχος είναι, επανέλαβε, το ζήτημα να λυθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό και για τις δυο πλευρές, ο οποίος θα δημιουργήσει ενθουσιασμό και θετικό κλίμα στην περιοχή.

    [04] ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (16:04 UTC+2)

    Την ανάκληση της απόφασης για το επίδομα των τέως βουλευτών εισηγήθηκε στην Διάσκεψη

    των προέδρων της Βουλής η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Άννα Μπενάκη ενώ ανέφερε στους

    εκπροσώπους των κομμάτων ότι όλα τα θέματα που αφορούν το ασυμβίβαστο των βουλευτών με όλες τις παραμέτρους της σχετικής συνταγματικής διάταξης θα πρέπει να εξεταστούν εξ' αρχής.

    Η πρόταση αυτή της κυρίας Μπενάκη βρήκε σύμφωνα όλα τα κόμματα ενώ ο γενικός

    γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου μετέφερε την αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού ότι το θέμα του επιδόματος των τέως βουλευτών έχει κλείσει οριστικά.

    Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές, τονίζουν την ορθότητα μεν της κατάργησης της απόφασης για το επίδομα, ζητούν ωστόσο να ανοίξει διάλογος για τις επιπτώσεις της συνταγματικής διάταξης που αφορά το ασυμβίβαστο των βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ανοιχτές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκ των βασικών εισηγητών των διατάξεων του συντάγματος επέμεινε στην άποψή του ότι ο βουλευτής εκλέγεται από τον λαό για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνει δημόσια συζήτηση για να δούμε -όπως είπε- πώς θα υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης επανόδου των βουλευτών που δεν εκλέγονται, στο επάγγελμά τους. Άποψη που βρίσκει σύμφωνους όλους του βουλευτές.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΟΜΙΛΙΑ Ε. ΤΖΑΜΠΑΖΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (21:04 UTC+2)

    Σε ημερίδα που οργάνωσε στην Αθήνα, το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου για τα ναρκωτικά και την κατάσταση στη Ευρώπη, συμμετείχε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Τζαμπάζη.

    Στην ομιλία της η κ. Τζαμπάζη, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, σημείωσε:

    «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάς προσφέρει μια νέα ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας σε ό,τι έχει επιτευχθεί και να συνεργαστούμε πιο στενά για την ανάπτυξη μέτρων με καλύτερο συντονισμό.

    »Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δεσμευτεί να συμβάλλουν από την πλευρά τους σε αυτή την προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τα κράτη μέλη για τη συγκέντρωση ποιοτικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη στήριξη ενός εποικοδομητικού και αποτελεσματικού διαλόγου.

    »Πίσω από τα ποσοστά και τους αριθμούς ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως νέοι, γι' αυτό και κάθε προσπάθεια μείωσης της χρήσης, αλλά η αποτροπή της έναρξής της, πρέπει να ιδωθεί και με μια άλλη οπτική.

    »Αν θεωρήσουμε λοιπόν, πως η αύξηση της χρήσης ουσιών έχει τις ρίζες της σε μια βαθύτερη ανάγκη ικανοποίησης συναισθηματικών, ψυχολογικών και διανοητικών 'κενών', πρέπει νομίζω να θωρακίσουμε τις νέες γενιές με πληροφόρηση, γνώση και ιδανικά.

    »Η κοινή διαπίστωση, πως 'κατάρρευση, του κόσμου, όπως τον γνωρίζαμε, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την αύξηση της χρήσης ουσιών και την ευρύτερη διάχυση της σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, πρέπει να μας κινητοποιήσει.

    Η αστυνομική και ιατρική προσέγγιση, έρχονται να λειτουργήσουν περισσότερο θεραπευτικά, παρά προληπτικά.

    »Δεν έχουμε το δικαίωμα, ούτε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τα γεγονότα που σχετίζονται με την χρήση ουσιών.

    »Αν η δική μας γενιά αγνόησε τα ναρκωτικά, γιατί είχε στόχο να διεκδικήσει τη δημοκρατία, οι γονείς μας την ελευθερία και οι παππούδες μας την ανεξαρτησία, η νέα γενιά έχει να διεκδικήσει εξ ίσου σημαντικά δικαιώματα. Πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμα ζωής σε ένα καθαρό, ασφαλές και υγιές περιβάλλον, πρέπει να διεκδικήσει την ισότητα στη ζωή και στις ευκαιρίες για μάθηση, εργασία και αυτοβελτίωση, πρέπει να διεκδικήσει την συμμετοχή της στην διαμόρφωση του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

    »Κι αν το έως σήμερα αξιακό μας σύστημα δεν είναι ικανό, να παρέχει κατευθύνσεις ουσίας, πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο. Ένα σύστημα αξιών που όλους να μας αφορά και όλους να μας περιλαμβάνει. Ας ενημερώσουμε, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, για τις ουσιαστικές διαφορές των εθιστικών ουσιών. Όταν η χρήση των μαλακών όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε ναρκωτικών, έχει τέτοιο βαθμό διάδοσης, ανάμεσα σε ανήλικους χρήστες, θεωρώ πως πρέπει να τους πείσουμε, πως αν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να δοκιμάσουν κάποιο ναρκωτικό, είτε για να γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί στην μικροκοινωνία τους, είτε για να γνωρίσουν την εμπειρία, ας επιλέξουν το λιγότερο επικίνδυνο, το λιγότερο εθιστικό.

    »Η παρουσίαση των επιλογών στη λογική του 'εκ των δύο κακών το μη χείρον βέλτιστο» ακούγεται, ως ακραία και ίσως παρακινδυνευμένη.

    »Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, τουλάχιστον σε ένα πρώτο βαθμό, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ένα γονέα, ή δάσκαλο με τον έφηβο, μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο που περιγράφει την πραγματικότητα των ναρκωτικών με σαφήνεια και νηφαλιότητα και όχι με αφορισμούς και απόσταση από την πραγματικότητα που τα παιδιά βιώνουν -θέλουμε δεν θέλουμε- καθημερινά», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

    «Ας διδάξουμε χωρίς ενοχές και προκαταλήψεις, τους δυνητικούς χρήστες ουσιών, πως ο οργανισμός μας, ο εγκέφαλος μας παράγει αυτές τις ευφορικές ουσίες, τις μαγικές ενδορφίνες, κάθε φορά που είμαστε ερωτευμένοι, κάθε φορά που αντικρίζουμε πρόσωπα και μέρη αγαπημένα -που δεν χρειάζεται να είναι ούτε πανέμορφα, ούτε εξωτικά, χωρίς λούστρα και επιφάσεις- κάθε φορά που κάνουμε κάτι που δεν είναι ανάγκη να είναι σημαντικό ή σπουδαίο, αρκεί όμως να μας αφορά ατομικά και συλλογικά, πραγματικά και ουσιαστικά», κατέληξε η κ. Τζαμπάζη.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΠΙΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (20:44 UTC+2)

    Ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Πιπεργιάς, μετά τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης για την ηλεκτρική ενέργεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος ενός ενδεχόμενου BLACK OUT, που είναι δυνατόν να επισυμβεί, στις αιχμές λειτουργίας του συστήματος κατά τους θερινούς μήνες, ανακοίνωσε μια σειρά πυροσβεστικών και αποσπασματικών μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται, προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές, ακόμη και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

    »Αντί, μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής, που θα αντιμετώπιζε μεσομακροπρόθεσμα τα προβλήματα του ηλεκτρενεργειακού συστήματος, και θα κατοχύρωνε την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση, λόγω της αδράνειας που επέδειξε όλο το κρίσιμο προηγούμενο διάστημα, και για να καλύψει τα νότα της από ενδεχόμενες αστοχίες της διοίκησης, που την 12/7/2004 αποδείχθηκε ανεπαρκής στην ασφαλή διαχείριση του συστήματος, αναγκάζεται να προχωρήσει στη λήψη αποσπασματικών μέτρων, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και συνιστούν ομολογία αποτυχίας κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

    »Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η απουσία ενός σοβαρού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, η μόλις προ λίγων ημερών ολοκλήρωση των κωδίκων ηλεκτρικής ενέργειας με σοβαρότατες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις από όλους τους ενδιαφερομένους (τους ιδιώτες, επενδυτές και ΔΕΗ) που καλούνται να καλύψουν μελλοντικές ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, προδιαγράφουν τη μετατόπιση, διαιώνιση και τη διόγκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ηλεκτρενεργειακό σύστημα της χώρας.

    »Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση -και σε αυτό τον ζωτικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας- αρκείται σε μια βραχυχρόνια διαχείριση, στερούμενη πολιτικής, που να αντιμετωπίζει στο σύνολό τους τα προβλήματα, γι' αυτό και οι ευθύνες της είναι τεράστιες», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πιπεργιάς.

    [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (20:41 UTC+2)

    Υπάρχει μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης για την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, αλλά και για τον υπουργό Εσωτερικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την παραίτηση του πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάση Χούπη.

    « Η ευθιξία και οι παραιτήσεις, δεν μπορεί να περιορίζονται για την κυβέρνηση αυτή στο επίπεδο κάποιου συμβούλου ή στο επίπεδο των συμβούλων, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά.», υπογράμμισε.

    «Σας θυμίζω ότι, είχαμε την περίπτωση του κ. Κεραμιδά στο Υπουργείο Τουρισμού, είχαμε την περίπτωση του κ. Γκουργιώτη στο Υπουργείο Άμυνας, είχαμε την περίπτωση του κ. Γούλα για το ΛΑΦΚΑ στο Υπουργείο Οικονομίας, έχουμε τώρα την περίπτωση του κ. Χούπη, για να μην αναφερθώ στην σειρά -γιατί δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες- των κρατικών και κυβερνητικών στελεχών, από το επίπεδο του Γενικού Γραμματέα ή των Διοικητών, που έχουν μέσα στο 2004 αναγκαστεί να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Είναι καμιά 15αριά νομίζω», πρόσθεσε.

    «Η κυβέρνηση που ήρθε με σημαία τη σεμνότητα, την ταπεινότητα, τη διαφάνεια, την εντιμότητα, αναδεικνύει σήμερα ως σημαία της την υποκρισία. Η ασυλία της ηθικολογίας δεν καλύπτει κανέναν. Ο κ. Παυλόπουλος έχει την πλήρη ευθύνη για όλο το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκαθίδρυση του κομματισμού και την άλωση της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους. Είναι υπεύθυνος για την αποδυνάμωση του ΑΣΕΠ, και το πλήθος των προσλήψεων με ουσιαστικά αδιαφανείς διαδικασίες. Σας θυμίζω την εφεύρεση της συνέντευξης, με την οποία ξεπερνιούνται ακόμα και τα τυπικά προσόντα», σημείωσε.

    «Όταν ανατρέπεις τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, καταλήγεις σε φαινόμενα όπως αυτά που αποκαλύπτονται, και όταν μόνο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση «των δικών μας παιδιών» και «των δικών μας συμβούλων», τότε η ευθύνη είναι δική σου, και οφείλεις να την αναλάβεις», υπογράμμισε.

    «Ο υπουργός Εσωτερικών έπρεπε να έχει υποβάλει ήδη την παραίτησή του, και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έπρεπε να την έχει κάνει αποδεκτή. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, προφανώς, μεταφέρει το όλο θέμα προσωπικά στον κ. Καραμανλή», υπογράμμισε.

    «Είδα ότι ο κ. Ρουσόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έσπευσε να εκδώσει ένα πόρισμα με τη δήλωσή του, ότι δεν υπάρχει θέμα παράνομων ή παράτυπων διαδικασιών. Εγώ δεν πρόκειται να εκδώσω αντίστοιχο πόρισμα. Θα πω όμως ότι, προφανώς, και τα θέματα νομιμότητας για όλους τους εμπλεκόμενους πρέπει να διερευνηθούν πλήρως», κατέληξε.

    [08] Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.: "Ο Α. ΧΟΥΠΗΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (20:40 UTC+2)

    Με αφορμή τα όσα μεταδόθηκαν από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τον πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιο Χούπη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης ανακοινώνει ότι ο συγκεκριμένος ουδέποτε υπήρξε μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

    [09] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (20:39 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πετκάνοφ, συναντήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ειδικότερα, η διεθνής τρομοκρατία, η διακίνηση ναρκωτικών, η παράνομη μετανάστευση, η παραχάραξη χαρτονομισμάτων, η εμπορία ανθρώπων και γενικότερα η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον κ. Πετκάνοφ, για την ειλικρινή και πολύ καλή συνεργασία, που υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που βοήθησε εξαιρετικά την Ελλάδα στη διεξαγωγή τους.

    «Παράλληλα, η σημερινή μου παρουσία εδώ σηματοδοτεί ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αντίθετα, συνεχίζεται παραγωγικά για τις δύο μας χώρες. Η προβλεπόμενη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. το 2007, δημιουργεί νέα θετικά δεδομένα για την Αθήνα και τη Σόφια, αφού τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης προς Βορρά μετατοπίζονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Η προσχώρηση της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και η ένταξη στην Ε.Ε., με ουσιαστική ελληνική υποστήριξη, αλλά και η πολύ καλή συνεργασία καθιστούν τις σχέσεις των δύο χωρών πρότυπο σταθερότητας για τα Βαλκάνια. Δημιουργούμε έτσι, και σήμερα το επιβεβαιώσαμε με τον κ. Υπουργό, ένα άξονα ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και δημοκρατίας», υπογράμμισε.

    «Συζητήσαμε για τις σύγχρονες απειλές στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, το Trafficking (παράνομη διακίνηση), τα ναρκωτικά, την παραχάραξη, τη λαθρομετανάστευση και γενικά το οργανωμένο έγκλημα. Είναι κοινή η πεποίθηση ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, με διεθνή αλλά και διμερή συνεργασία. Κατά τη συνάντησή μας, επιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και αποφασίσαμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας σε πάρα πολλούς τομείς. Με χαρά δέχτηκα την πρόταση του κ. Υπουργού για μία διμερή Διάσκεψη στην Αθήνα, με θέμα το Trafficking (παράνομη διακίνηση) των ανθρώπων και των ναρκωτικών. Επίσης με πολύ μεγάλη χαρά, θα βοηθήσουμε σε όσους τομείς θεωρηθεί ότι μπορούμε να συμβάλουμε, λόγω της εμπειρίας που έχουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», υπογράμμισε.

    «Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Υπουργό για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να συσταθεί Διαβαλκανικό Κέντρο Ασφάλειας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στο οποίο προβλέπουμε τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας. Θα ήθελα, επίσης, να σάς διαβεβαιώσω ότι συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά και με συνέπεια, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.», κατέληξε.

    [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΙΜΩΝ - ΠΑΤΑΞΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (20:50 UTC+2)

    Μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών και την πάταξη φαινομένων νοθείας στα γαλακτοκομικά προϊόντα συζητήθηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού και φορέων του κλάδου.

    Όπως έκανε γνωστό κ. Παπαθανασίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλάβει και πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση του κλάδου των γαλακτοκομικών και στο βαθμό που εντοπίσει φαινόμενα νόθευσης του ανταγωνισμού θα παρέμβει και θα επιβάλει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο νόμο περί ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε όσους κλάδους διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, με δυσμενή αποτελέσματα όπως π.χ. ύπαρξη αδικαιολόγητα υψηλών τιμών, μπορεί να παρεμβαίνει και να επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοντός, ανέφερε ότι γίνονται συστηματικοί και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τόνισαν ότι το νωπό παστεριωμένο γάλα παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα αλλά στα υπόλοιπα προϊόντα γίνονται εισαγωγές 150 χιλιάδων τόνων γάλακτος σε συμπυκνωμένη μορφή, το οποίο χρησιμοποιείται σε τυριά, γιαούρτια και άλλα προϊόντα του κλάδου, εκ των οποίων ορισμένα πωλούνται ως ελληνικά. Σε ό,τι αφορά το φρέσκο γάλα, τονίστηκε ότι η εγχώρια παραγωγή φτάνει τους 700.000 τόνους, εκ των οποίων οι 600.000 διατίθενται προς πόση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπεται να αναγράφεται στο παστεριωμένο μικρής διάρκειας γάλα η ένδειξη φρέσκο. Οι εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας υποστήριξαν, ότι υπάρχουν και άλλες δέκα τουλάχιστον χώρες της Ε.Ε. που χρησιμοποιούν την ένδειξη φρέσκο και ότι δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Παρ' όλα αυτά ζητήθηκε από τον ΕΦΕΤ να συγκροτήσει ειδική επιτροπή, να εξετάσει το θέμα και να εισηγηθεί αν θα πρέπει στο θέμα αυτό να αλλάξει κάτι.

    Όσον αφορά το θέμα της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου μικρής διάρκειας γάλακτος, η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει διάρκεια ζωής πέντε μέρες, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη για το αντίστοιχο γάλα η διάρκεια ζωής του προσδιορίζεται από τον παρασκευαστή με ευθύνη του και συνήθως κυμαίνεται από 8-10 μέρες. Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι «με βάση τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και προκειμένου να προστατέψουμε την εγχώρια παραγωγή, αλλά και τον καταναλωτή και με δεδομένο ότι το ΥΠΑΝ ζητάει να επιμηκυνθεί ο χρόνος διάρκειας του προϊόντος, αποφασίστηκε να μελετηθεί το θέμα αυτό από Επιτροπή εκπροσώπων των δύο Υπουργείων, των γαλακτοπαραγωγών και της βιομηχανίας, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην πλέον συμφέρουσα για όλους λύση».

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της ημερομηνίας λήξης της κατανάλωσης του προϊόντος- η επιμήκυνση αφορά δύο ημέρες ακόμα παραμονής του προϊόντος στο ράφι, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των τιμών είπε ότι αν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των τιμών, αυτή προέρχεται μόνο από τον ανταγωνισμό.

    Να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας, να προστατευτούν παραγωγοί και καταναλωτές και να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, που σήμερα διαμορφώνονται σε 110 - 130 δραχμές το λίτρο (η τιμή παραγωγού), ενώ η τιμή καταναλωτή είναι 392 - 477 δραχμές το λίτρο ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γονιωτάκης.

    [11] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (20:35 UTC+2)

    Εντατικούς ελέγχους για το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου ζητεί με εγκύκλιό του από τις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

    Οι εφορίες θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως ελέγχους των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου που πρόκειται να παραγραφούν άμεσα λόγω παρέλευσης δεκαετίας. Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες υποθέσεις.

    Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι στόχος είναι η έγκαιρη περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων των Δ.Ο.Υ., ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση αυτών στα έτη παραγραφής. Για αυτό ζητείται από τις εφορίες μέχρι την 1η Ιουλίου να έχουν εκδώσει τις εντολές ελέγχου για τις υποθέσεις αυτές.

    [12] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (20:32 UTC+2)

    Μια επετειακή έκδοση- αφιέρωμα που θα περιέχει τις μεγάλες στιγμές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και θα επικεντρώνεται στο μέλλον και κυρίως στο στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Διεθνές Περιφερειακό Εκθεσιακό Κέντρο θα εκδώσει η Helexpo με αφορμή την 70η ΔΕΘ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Στην έκδοση, όπου θα παρουσιάζεται η νέα ταυτότητα της Helexpo, μαζί με το νέο μοντέλο και το ρόλο της στο άμεσο οικονομικό περιβάλλον που αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, θα γίνεται ειδική αναφορά στις Ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

    [13] Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (19:57 UTC+2)

    Η αίτηση εταιρείας για την έκδοση άδειας ηλεκτροπαραγωγής στη Μεσσηνία, με πρώτη ύλη το λιγνίτη, υποβλήθηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι υπηρεσίες της οποίας εξετάζουν την αίτηση όπως κάνουν και σε κάθε άλλη περίπτωση, διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π.Κατσιλιέρη, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου αναφερόμενα στην αίτηση ιδιωτικής εταιρίας για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του δήμου Κορώνης.

    Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η αξιολόγηση της αίτησης, είπε ο κ.Σαλαγκούδης, προσθέτοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των στοιχείων που θα συνοδεύουν την αίτηση θα κληθεί η Ολομέλεια της ΡΑΕ να σχηματίσει την τελική θέση της Ανεξάρτητης Αρχής και να γνωμοδοτήσει σχετικά στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.

    «Αυτή είναι η προβλεπόμενη, από τη νομοθεσία, διαδικασία και αυτή θα τηρηθεί κατά γράμμα και στην περίπτωση της αίτησης αυτής. Το υπουργείο Ανάπτυξης, σεβόμενο τις νόμιμες διαδικασίες και την ανεξαρτησία της ΡΑΕ δεν πρόκειται να λάβει αυτή τη στιγμή θέση στην υπόθεση αυτή. Η θέση μας θα διατυπωθεί με σαφή και υπεύθυνο τρόπο απέναντι στην τοπική κοινωνία και τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, αμέσως μετά την γνωμοδότηση της ΡΑΕ», ανέφερε ο υφυπουργός.

    [14] ΣΤΟ 3,3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ- ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ''25''

    Βρυξέλλες, 19 Μαϊου 2005 (19:55 UTC+2)

    Στο 3,3% τον Απρίλιο από 2,9% τον Μάρτιο αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

    Στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,1%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2%. Αμετάβλητος στο 2,1% παρέμεινε και στην ΕΕ «25», ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2%.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού τον Απρίλιο σημειώθηκαν στη Σουηδία (0,4%), τη Φινλανδία (1,1%), την Ολλανδία (1,3%), την Τσεχία και τη Γερμανία (από 1,4%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (7,1%), την Εσθονία (4,7%), την Ουγγαρία (3,8%) και το Λουξεμβούργο (3,7%).

    Σε σχέση με το Μάρτιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε δώδεκα κράτη μέλη, μειώθηκε σε δώδεκα και παρέμεινε αμετάβλητος στη Μεγάλη Βρετανία.

    [15] ΚΕΡΔΗ 38 ΕΚΑΤ. ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΛΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ 2004

    Λευκωσία, 19 Μαϊου 2005 (20:38 UTC+2)

    Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε το 2004 κέρδη της τάξης των 38 εκατομμυρίων λιρών, μετά τη φορολογία, έναντι 29 εκατομμυρίων το 2003 ενώ τα οργανικά κέρδη, πριν τις προβλέψεις και πριν τη φορολογία, ανήλθαν σε 140 εκατομμύρια σε σχέση με τα 101 εκατομμύρια του 2003.

    Ο απελθών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Σόλων Τριανταφυλλίδης σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσε ότι ''τα κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε 16 εκατομμύρια λίρες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 49% έναντι των 11 εκατομμυρίων για το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

    Τα καθαρά έσοδο από τους τόκους αυξήθηκαν από 199 εκατομμύρια λίρες που ήταν το 2003 σε 246 εκατομμύρια λίρες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 19 Μαϊου 2005 (20:02 UTC+2)

    Το υπουργικό συμβούλιο της Σερβίας - Μαυροβουνίου απέσυρε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο την πρόταση νόμου για το «πάγωμα» των καταζητούμενων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με την αιτιολογία του πολύ μεγάλου αριθμού των προτεινόμενων τροποποιήσεων.

    Όπως δήλωσε η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων αναπληρωτής υπουργός της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Γέλενα Μάρκοβιτς, στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για τεχνικές βελτιώσεις, μετά από πρόταση του Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων.

    «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό νόμο, αποφασίσαμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στους ειδικούς να μελετήσουν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις» εξήγησε η κ. Μάρκοβιτς.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ- ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 19 Μαϊου 2005 (19:50 UTC+2)

    Συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής υπέγραψαν την Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Ιβάν Σούκερ, και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Στόχος της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή της συμφωνίας, εκτίμησε ότι αυτό το βήμα στη συνεργασία μεταξύ της Κροατίας και της Ισπανίας θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

    Η κ. Κιτάροβιτς χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις Μαδρίτης- Ζάγκρεμπ, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την επίσκεψη κροατικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ισπανία το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας διευκρίνισε ότι ο όγκος των ισπανικών εξαγωγών προς την Κροατία ανέρχεται σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι κροατικές εξαγωγές προς την Ισπανία περίπου σε 42 εκατ. δολάρια.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών αποφασίστηκε, επίσης, η μετάβαση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κροατίας με την Ε.Ε., Βλάντιμιρ Ντρόμπνιακ, στην Ισπανία.

    Σε ό,τι αφορά δε την ευρωπαϊκή προοπτική του Ζάγκρεμπ, ο Ισπανός υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Κροατίας.

    Η Ισπανία χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κροατία για ένταξη στην Ε.Ε. και θεωρεί ότι η ένταξη του Ζάγκρεμπ στην ευρωπαϊκή "οικογένεια" θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

    [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΑΣΕ- ICTY ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Χάγη, 19 Μαϊου 2005 (19:48 UTC+2)

    Στην ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας συμφώνησαν την Πέμπτη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να επιφορτίσουν τις αποστολές του ΟΑΣΕ στην Κροατία, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στη Σερβία- Μαυροβούνιο με το έργο της παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης των υποθέσεων που αφορούν εγκλήματα πολέμου και οι οποίες ενδέχεται να εξεταστούν από τις δικαστικές αρχές των παραπάνω χωρών.

    Σημειώνεται ότι το ICTY, λόγω του φόρτου εργασίας και της δέσμευσης για ολοκλήρωση του έργου του έως το 2010 αποφάσισε να αναθέσει την εκδίκαση ορισμένων υποθέσεων στα αρμόδια δικαστήρια των χωρών, στις οποίες αναφέρονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

    Πριν από δυο ημέρες, η Χάγη αποφάσισε να παραπέμψει την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τον Ράντοβαν Στάνκοβιτς από το αρμόδιο για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου δικαστήριο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς, γεννημένος τον Μάρτιο του 1969 σε χωριό της επαρχίας Φότσα της νοτιοανατολικής Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κατηγορείται για τέσσερις περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και άλλες τέσσερις περιπτώσεις παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου, για τη δράση του στον πόλεμο της Βοσνίας.

    [19] ΤΑΝΤΙΤΣ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 19 Μαϊου 2005 (19:25 UTC+2)

    Η Σερβία θα πρέπει να αντιταχθεί σε κάθε προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, επανέλαβε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    «Θα πρέπει να αντιταχθούμε στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το μέλλον του οποίου δεν θα το αποφασίσουν ούτε οι Σέρβοι ούτε οι Αλβανοί αλλά οι θεσμοί της διεθνούς κοινότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάντιτς.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων των σερβικών και των μαυροβουνιακών αρχών επί της πρότασης της Ποντγκόριτσα για μια ένωση ανεξαρτήτων κρατών μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, ο Σέρβος πρόεδρος ότι κατ' αρχήν ο ίδιος αποδέχεται κάθε πρωτοβουλία διαλόγου.

    «Άποψή μου είναι ότι η καλύτερη λύση είναι μια ενιαία κρατική οντότητα Σερβίας και Μαυροβουνίου και εναπόκειται στους πολίτες του Μαυροβουνίου να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ένα ανεξάρτητο κράτος ή μια ένωση με τη Σερβία» κατέληξε ο κ. Τάντιτς.

    [20] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ''ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ 2005''

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (20:26 UTC+2)

    Αποφασισμένοι να διοργανώσουν τους καλύτερους αγώνες των τελευταίων χρόνων είναι οι διοργανωτές του διεθνούς μίτινγκ «Παπαφλέσσεια 2005» (EAA PERMIT) το οποίο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 30 Μαϊου στην Καλαμάτα.

    Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν να κλείνουν συμφωνίες με αξιόλογους αθλητές και αθλήτριες και σήμερα έδωσαν στη δημοσιότητα νέα ονόματα που θα συμμετάσχουν στο μίτινγκ, ενώ ανακοίνωσαν και το πρόγραμμα των αγώνων, ελαφρά τροποποιημένο σε σχέση με το αρχικό, αφού συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή που έγινε του μήκους με τα 800μ γυναικών.

    Μεταξύ των αθλητών που ανακοίνωσαν συμπεριλαμβάνονται οι Ντέζι Αλίου (Νιγηρία, 100μ), Πιέρ Μπράουν (Καναδάς, 100μ), Ελ Χαουζί Αμπντεραχίμ, 400μ, Ρισάρ Μουνιέ (Γαλλία, 400μ), Αρθουρ Χατουνγκιμάνα (Μπορούντι, 800μ), Αλφρεντ Κιρούα (Κένυα, 800μ), Τζόναθαν Κόμεν (Κένυα, 800μ), Νάσαμ Ρούτο (Κένυα, 800μ), Μπογκντάν Τάρους (Ρουμανία, μήκος) στους άνδρες και στις γυναίκες οι Φαμπιέν Φεραέζ (Μπένιν, 100μ ), Τζάνετ Γεπκόσεν (Κένυα, 800μ), Νάνσι Λάγκατ (Κένυα, 800μ), Φέιθ Ματσαρία (Κένυα, 800μ), Τζουλιάνα ντος Σάντος (Βραζιλία, 1.500μ), Ολέσια Σίρεβα (Ρωσία, 1.500μ), Τζακουμπάιτε (Λιθουανία, ακοντισμός), Μπασά Μπάνι (Ιταλία, ακοντισμός), Αντζελα Μπαλαχόνοβα (Ουκρανία, επί κοντώ).

    Το πρόγραμμα (Δευτέρα, 30 Μαϊου)

    17.00 Επί κοντώ γυναικών

    17.30 Άφιξη Παπαφλεσσείου Δρόμου

    17.45 Τελετή Έναρξης

    17.45 Τριπλούν ανδρών

    18.00 Ύψος ανδρών

    18.05 100μ εμπόδια γυναικών

    18.20 100μ γυναικών (τελικές σειρές)

    18.40 100μ ανδρών (τελικές σειρές)

    18.45 Ακοντισμός γυναικών

    19.00 400μ ανδρών (τελικές σειρές)

    19.00 Μήκος ανδρών

    19.15 1.500μ γυναικών

    19.30 800μ γυναικών

    19.40 800μ ανδρών

    19.50 200μ ανδρών (τελικές σειρές)

    20.00 200μ γυναικών (τελικές σειρές).

    [21] ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (20:06 UTC+2)

    Βαρύς ήταν ο πέλεκυς του αθλητικού δικαστηρίου της ΕΠΑΕ για την ομάδα του Αρη, η οποία απολογήθηκε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα ποδοσφαίρου με τον Ηρακλή.

    Ειδικότερα, το αθλητικό δικαστήριο αφαίρεσε τρεις βαθμούς από την ομάδα του Αρη, την οποία χαρακτηρίζει ως υπαίτια για την διακοπή του αγώνα. Το ματς κατακυρώνεται με 2-0 υπέρ του Ηρακλή.

    Το αθλητικό δικαστήριο επέβαλε στον Αρη την πειθαρχική ποινή της στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα της με την παρουσία θεατών (κεκλεισμένων των θυρών) για πέντε (5) αγωνιστικές ημέρες, Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, την οποία επαυξάνει κατά μια (1) αγωνιστική λόγω υποτροπής, ήτοι συνολικά έξι (6) αγωνιστικές ημέρες και χρηματικό πρόστιμο εκατό χιλιάδων 100.000 ευρώ για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της.

    Στην Π.Α.Ε. Ηρακλής επιβλήθηκε την πρόστιμου των έξι χιλιάδων ευρώ για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της.

    Tην Παρασκευή η ομάδα του Αρη αναμένεται να υποβάλλει έφεση.

    [22] ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (19:53 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η απολογία της ΠΑΕ Αρης ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΑΕ αναφορικά με την διακοπή του αγώνα πρωταθλήματος με τον Ηρακλή. Με βάση το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί απειλείται με μηδενισμό στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, αφαίρεση τριών βαθμών, τιμωρία της έδρας και χρηματικό πρόστιμο. Το σίγουρο είναι ότι στην απόφαση του αθλητικού δικαστή η ΠΑΕ Αρης θα ασκήσει έφεση. Στην ακροαματική διαδικασία πήρε μέρος και η ΠΑΕ Απόλλωνας Καλαμαριάς, ως έχουσα έννομο συμφέρον.

    Παρών στην απολογία ήταν και ο Τάσος Κατσαμπής, που εμφανίστηκε φορώντας κολάρο. «Τη στιγμή που δέχθηκα το χτύπημα σκοτείνιασαν όλα. Φοβήθηκα ότι θα σταματήσω την καριέρα μου. Είμαι στα γήπεδα τόσα χρόνια, αλλά ποτέ δεν έχω δεχθεί τέτοιο χτύπημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο παίκτης του Ηρακλή.

    Στη γραμμή υπεράσπισης του Αρη, οι νομικοί εκπρόσωποι της κίτρινης ομάδας επικαλέστηκαν την διακοπή της αναμέτρησης ΑΕΚ-Ολυμπιακός στη Νέα Σμύρνη, πριν από δύο χρόνια.

    [23] Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (18:32 UTC+2)

    Αλλαγή σελίδας στην διοίκηση της ομοσπονδίας τάεκβοντο, καθώς τα ηνία της ΕΛ.Ο.Τ. ανέλαβε ο Χρήστος Μανώλης, ύστερα από την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών, που διεξήχθησαν την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας.

    Ο νέος «ισχυρός» άνδρας του αθλήματος έλαβε 118 ψήφους έναντι 41 του Θανάση Πραγαλού, πετυχαίνοντας μια καθαρή νίκη, η οποία σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το ελληνικό τάεκβοντο.

    Συνολικά στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 160 σωματεία, από τα 190 που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αναλυτικά οι ψήφοι που έλαβαν τα 17 μέλη του Δ.Σ. έχουν ως εξής: Μιχάλης Φυσεντζίδης 154, Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος 153, Φραγκίσκος Μορφονιός 149, Γεράσιμος Καρανταγλής 149, Νικόλαος Θωμαΐδης 147, Ιωάννης Χανιαδάκης 145, Θεόδωρος Μήτρακας 144, Αντώνης Παππάς 144, Ευγενία Παναγιωτοπούλου 142, Χρήστος Μανώλης 118, Γεώργιος Γραμματόπουλος 116, Ειρηναίος Νούλης 114, Χρήστος Παραλής 113, Ιωάννης Βατμανίδης 112, Ηλίας Μυστακίδης 112, Ευάγγελος Κουρεντζής 110, Αθανάσιος Μπαραχάνος 110.

    Μετά το τέλος της ψηφοφορίας το εκλεγμένο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα.είναι:

    Πρόεδρος : Χρήστος Μανώλης

    Α' Αντιπρόεδρος : Αντώνης Παππάς

    Β' Αντιπρόεδρος: Χρήστος Παραλής

    Γ' Αντιπρόεδρος: Θεόδωρος Μήτρακας

    Δ' Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος

    Γενικός Γραμματέας: Μιχάλης Φυσεντζίδης

    Αν. Γενικός Γραμματέας: Φραγκίσκος Μορφονιός

    Ταμίας: Νικόλαος Θωμαΐδης

    Αν. Ταμίας: Ευγενία Παναγιωτοπούλου

    Έφορος Υλικού: Ιωάννης Χανιαδάκης

    Έφορος Δ.Σ. και Τύπου: Ηλίας Μυστακίδης

    Μέλος : Ιωάννης Βατμανίδης

    Μέλος : Γεώργιος Γραμματόπουλος

    Μέλος : Γεράσιμος Καρανταγλής

    Μέλος : Ευάγγελος Κουρεντζής

    Μέλος : Αθανάσιος Μπαραχάνος

    Μέλος : Ειρηναίος Νούλης

    Ο νέος πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Τ. Χρήστος Μανώλης μετά το τέλος των αρχαιρεσιών τόνισε: «Το άθλημα αλλάζει σελίδα, καθώς στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ουσιαστικές συνθήκες ανάπτυξης του αθλήματος. Θέλω να ευχαριστήσω τα σωματεία για την εμπιστοσύνη, που έδειξαν στο πρόσωπο μου, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Είμαι σίγουρος ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός στην πραγμάτωση των στόχων, που έχουμε θέσει ως διοίκηση» κατέληξε ο Χρήστος Μανώλης.

    Από την μεριά του ο γενικός γραμματέας της ΕΛ.Ο.Τ. Μιχάλης Φυσεντζίδης επισήμανε: «Σε αυτό το Δ.Σ. μπήκαν πολλά νέα παιδιά με όρεξη για δουλειά. Διάθεση υπάρχει από όλους για να προσφέρουμε στο άθλημα. Πλέον θα δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης του αθλήματος, ενώ από την άλλη μεριά θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών ενόψει Πεκίνου το 2008».

    [24] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (18:13 UTC+2)

    Μετά τους μικρούς ήρθε η ώρα και των μεγάλων να... δοκιμάσουν την τύχη τους στο νέο δημοτικό στάδιο της Ελευσίνας. Αυτό το Σαββατοκύριακο (21 και 22 Μαΐου) θα διεξαχθεί στην Ελευσίνα το κύπελλο Ελλάδος (τοξοβολίας) FITA ανοιχτού χώρου ανδρών και γυναικών με όρια.

    Ο αγώνας είναι ατομικός και ομαδικός ανδρών (στις αποστάσεις 90-70-50-30μ.) και γυναικών (στις αποστάσεις 70-60-50-30μ.) και θα διεξαχθεί στις κατηγορίες του Ολυμπιακού και σύνθετου τόξου.

    Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή στους φετινούς αγώνες, καθώς υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος περίπου 168 αθλητές από 30 σωματεία. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει έντονος συναγωνισμός, που θα βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων από την πλευρά των αθλητών.

    [25] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΜΕ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Βαγδάτη, 19 Μαϊου 2005 (17:06 UTC+2)

    Νέο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας.

    «Ο Θεός μας έχει δώσει εντολή να εξαπολύουμε επιθέσεις κατά των απίστων με όλα τα μέσαακόμη κι αν μαζί με τους άπιστους σκοτώνονται και αθώα θύματα- γυναίκες και παιδιάΠροτεραιότητά μας είναι το τζιχάντ, γι' αυτό και κάθε τι που επιβραδύνει το τζιχάντ θα πρέπει να ξεπεραστεί» ακούγεται να λέει η φωνή ενός άνδρα που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τον Ζαρκάουι.

    To μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου θεωρείται πως είναι το πρώτο του Ζαρκάουι από τότε που η νέα κυβέρνηση του Ιράκ ανέλαβε καθήκοντα.

    Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτός, μάλιστα, λέγεται ότι ήταν ο λόγος της αιφνιδιαστικής επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στο Ιράκ, το Σαββατοκύριακο.

    [26] ΙΣΡΑΗΛ: ΕΝΤΟΛΗ ΜΟΦΑΖ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ

    Τελ Αβίβ, 19 Μαϊου 2005 (17:06 UTC+2)

    Εντολή στον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέσα» προκειμένου να χτυπήσουν τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας που εξαπολύουν επιθέσεις κατά εβραϊκών οικισμών και άλλων στόχων, έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ.

    Παρά τη σκληρότητα της εντολής, πηγές του ισραηλινού τομέα ασφαλείας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι οι επιθέσεις κατά των Παλαιστίνιων μαχητών θα γίνονται με μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας, εξέλιξη που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υλοποίηση των σχεδίων του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η Τετάρτη ήταν η πλέον αιματηρή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Επίθεση Ισραηλινών με ρουκέτα κατά Παλαιστίνιων μαχητών που, όπως υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός επρόκειτο να χτυπήσουν εβραϊκό οικισμό στη Γάζα, είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός μέλους της Χαμάς. Ακόμη ένα μέλος της ίδιας οργάνωσης έχασε τη ζωή του, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    [27] ΣΕΦΕΡ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Ζυρίχη, 19 Μαϊου 2005 (17:01 UTC+2)

    Τη βαθιά ανησυχία του για το αιματοκύλισμα της περασμένης εβδομάδας στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν εξέφρασε το ΝΑΤΟ δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    Ο κ. Σέφερ ζήτησε ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να ερευνηθούν τα τελευταία ανησυχητικά γεγονότα στην περιοχή. «Το ΝΑΤΟ είναι ενοχλημένοκαι πολύ ανήσυχο για την κατάσταση (στο Ουζμπεκιστάν)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφερ, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει τα ακριβή σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι 169 άτομα, τα περισσότερα «συμμορίτες» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων στην Αντιτζάν. Ωστόσο, η αντιπολίτευση, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες κάνει λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς πολίτες.

    [28] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 19 Μαϊου 2005 (13:08 UTC+2)

    Ο αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου Αλί Χαμίντ δολοφονήθηκε στο Ιράκ, έξω από το σπίτι του την ώρα που έφευγε για το γραφείο του.

    Οι επιθέσεις, κυρίως από σουνίτες αντάρτες, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από Σιϊτες. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 400 άτομα.

    Βόρεια της Βαγδάτης, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην πόλη Μπακούμπα, από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε δρόμο.

    [29] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΟΥΜΑΤΡΑ

    Σουμάτρα, 19 Μαϊου 2005 (10:36 UTC+2)

    Δεν υπάρχουν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα το πρωί τη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική υπηρεσία στην επαρχία Ατσεχ.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ - ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ"

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2005 (16:56 UTC+2)

    Εκδηλώσεις με τον τίτλο "Μαγνήτες Αιγυπτιώτες - Από τη χώρα των Αργοναυτών στη χώρα του Νείλου" διοργανώνουν από τις 27 Μαϊου έως τις 5 Ιουνίου, στην αίθουσα "Παρνασσός" στην Αθήνα (πλατεία Καρύτση) η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ελλήνων Καϊρου.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες στις 1 και 3 Ιουνίου, ενώ στις 27 Μαϊου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής από την ιστορικό - κοινωνιολόγο τέχνης και υπεύθυνη εικαστικών του δήμου Βόλου, Χρύσα Δραντάκη με έργα των: Αριστομένη Αγγελόπουλου, Ισμήνης Βογιατζόγλου, Γιάννη Δούκα, Απόστολου Κυρίτση, Ελένης Παύλου - Γκρόσμαν. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν εκθέματα του ιστορικού αρχείου του δήμου Πορταριάς, από την Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο. Στις ημερίδες θα πάρουν μέρος ιστορικοί, καθηγητές, λαογράφοι και ερευνητές.

    [31] ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΤΟΥ Π.ΠΑΡΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (13:19 UTC+2)

    Ρεσιτάλ κιθάρας με τον μουσικοσυνθέτη Πάρι Παρασχόπουλο παρουσιάζει το θέατρο τέχνης "Ακτίς Αελίου" στις 23 και 24 Μαϊου στο χώρο του θεάτρου, με τη συμμετοχή της ηθοποιού Ιωάννας Κατσαρού.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερες διασκευές και μεταγραφές κλασικών και σύγχρονων έργων καθώς και συνθέσεις του ίδιου, χρησιμοποιώντας έντονα το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

    Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει Summer time του Gersuin, Adagio από το concerto de Aranjuez του J.Rodrigo, Romance (Ανώνυμου), 5ος ισπανικός χορός του Granados, 1ος ελληνικός χορός του Π.Παρασχόπουλου, 6ος ελληνικός χορός - Ταξίμι του Π.Παρασχόπουλου, Adagio του Albinoni, τρία τραγούδια από την παράσταση "Ολες τις Κυριακές με βροχή" και από την "Καταγωγή της Νύχτας" σε ποίηση Χρήστου Μπράβου. (Κρατήσεις θέσεων: 2310-229249).

    [32] ΕΦΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (12:51 UTC+2)

    Εφτά παραστάσεις αρχαίου δράματος και Αττικής κωμωδίας, προετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι το 48ο Φεστιβάλ Φιλίππων, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα σχήματα του ελληνικού θεάτρου.

    Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου με την μουσικοθεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το «Ουζερί Τσιτσάνης Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, μία παράσταση πλημμυρισμένη από τις μελωδίες του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη. Θα ακολουθήσουν τρεις παραστάσεις του Αριστοφάνη, δύο του Ευριπίδη, μία του Σοφοκλή και μία του Αισχύλου, από τα θέατρα: «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο Γ. Κιμούλης», Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Εθνικό Θέατρο με 2 παραγωγές, Θεατρική Διαδρομή, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο).

    Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 27 και 28 Αυγούστου, με την παιδική παράσταση «Πινόκιο» του θεάτρου Κάρμεν Ρουγγέρη.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    1. Σάββατο 2 Ιουλίου 2005

    Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

    Γιώργου Σκαμπαρδώνη

    «ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Παύλου Μελά 22»

    Σκηνοθεσία : Σωτήρης Χατζάκης

    Σκηνικά Κοστούμια : Έρση Δρίνη

    Μουσική : Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Χορογραφία :Έλενα Τοπαλίδου

    Ζωντανή ορχήστρα και 30μελής θίασος

    Πρωταγωνιστούν :

    Αντώνης Φραγκάκης, Αλέξανδρος Μούκανος, Ελένη Ουζουνίδου κ.α.

    2. Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου 2005

    Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας Γιώργος Κιμούλης

    Σοφοκλή

    «Οιδίπους Τύραννος»

    Μετάφραση : Κ. Χ. Μύρης

    Σκηνοθεσία : Γιώργος Κιμούλης

    Σκηνικά : Pawel Dobrzycki

    Μουσική : Goran Bregovic

    Ένας θίασος 55 ατόμων, μεταξύ αυτών 8 μουσικοί. Συμμετέχουν οι Fons Musicalis.

    Πρωταγωνιστούν :

    Γιώργος Κιμούλης, Νόνικα Γαληνέα, Γιώργος Νταλάρας, Τάσος Χαλκιάς, Άρτω Απαρτιάν, Χρήστος Ευθυμίου κ.α.

    3. Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005

    Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

    Αριστοφάνη

    «Ειρήνη»

    Μετάφραση : Κ. Χ. Μύρης

    Σκηνοθεσία Δραματουργική Επεξεργασία : Γιάννης Ιορδανίδης

    Σκηνικά : Γιώργος Σουγλίδης

    Κοστούμια : Κένι Μακ Λέλαν

    Μουσική : Γιώργος Χριστιανάκης

    Χορογραφίες : Ισίδωρος Σιδέρης

    Πρωταγωνιστούν :

    Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Γαλίτης, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Καμπερίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.α.

    4. Κυριακή 24 Ιουλίου 2005

    Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

    Αριστοφάνη

    «Εκκλησιάζουσες»

    Μετάφραση : Γιάννης Βαρβέρης

    Σκηνοθεσία : Διαγόρας Χρονόπουλος

    Σκηνικά Κοστούμια : Γιώργος Ζιάκας

    Χορογραφία : Σοφία Σπυράτου

    Πρωταγωνιστούν :

    Ελένη Ράντου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Δεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θόδωρος Γράμψας κ.α.

    5. Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005

    Εθνικό Θέατρο

    Αριστοφάνη

    «Αχαρνείς»

    Μετάφραση : Παντελής Μπουκάλας

    Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

    Μουσική : Θάνος Μικρούτσικος

    Σκηνικά : Αντώνης Δαγκλίδης

    Κοστούμια : Άγγελος Μέντης

    Χορογραφία : Αγγελική Στελλάτου

    Πρωταγωνιστούν :

    Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Σωτήρης Τζεβελέκος, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γαλανάκης κ.α.

    Ο Χορός αποτελείται από 18 άτομα.

    6. Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005

    Θεατρική Διαδρομή

    Ευριπίδη

    «Ορέστης»

    Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς

    Σκηνοθεσία : Σταμάτης Φασουλής

    Σκηνικά : Γιώργος Γαβαλάς

    Κοστούμια : Κατερίνα Παπανικολάου

    Μουσική : Βασίλης Δημητρίου

    Χορογραφία : Φώτης Νικολάου Βάλια Παπαχρήστου

    Πρωταγωνιστούν :

    Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάϊνας, Αργύρης Ξάφης, Μάντυ Λάμπου, Δάφνη Καμένου, Χρήστος Πλαΐνης, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Θωμάς, Θοδωρής Κατσαφάδος κ.α.

    Ο χορός αποτελείται από 15 άτομα.

    7. Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005

    ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο)

    Αισχύλου

    «Προμηθέας Δεσμώτης»

    Μετάφραση : Οδυσσέας Νικάκης

    Σκηνοθεσία : Κώστας Καζάκος

    Β' Σκηνοθέτης : Σοφοκλής Πέππας

    Σκηνικά : Φαίδων Πατρικαλάκις

    Χορογραφία : Αγγελική Στελλάτου

    Β' Χορογράφος : Ρούλα Κουτρούμπελη

    Μουσική : Γιούρι Στούπελ

    Πρωταγωνιστούν :

    Κώστας Καζάκος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Βασίλης Κολοβός, Χρήστος Κάλοου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Δημήτρης Ναζίρης, Κατερίνα Φωτιάδη κ.α.

    Ο Χορός αποτελείται από 16 άτομα.

    8. Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005

    Εθνικό Θέατρο

    Ευριπίδη

    «Βάκχες»

    Μετάφραση : Κ. Χ. Μύρης

    Σκηνοθεσία : Σωτήρης Χατζάκης

    Σκηνικά : Γιώργος Πάτσας

    Κοστούμια : Έρση Δρίνη

    Μουσική : Σαββίνα Γιαννάτου

    Χορογραφία : Ομάδα χορού Sinequanon

    Πρωταγωνιστούν :

    Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης κ.α.

    Κορυφαία : Σαββίνα Γιαννάτου

    Ο Χορός αποτελείται από 16 άτομα.

    9. Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Αυγούστου 2005

    Κάρμεν Ρουγγέρη

    «Πινόκιο»

    Κείμενο Σκηνοθεσία : Κάρμεν Ρουγγέρη

    Σκηνικά Κοστούμια : Χριστίνα Κουλουμπή

    Χορογραφία : Πέτρος Γάλλιας

    Μουσική : Γιάννης Μακρίδης

    Στίχοι τραγουδιών : Ανδρέας Κουλουμπής

    Ένας νεανικός θίασος 13 ατόμων, που θα ενθουσιάσει σε ένα μεγάλο κείμενο που θα αγγίξει όχι μόνο τα παιδιά.

    [33] ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (11:39 UTC+2)

    Εκδήλωση στην οποία παιδιά ηλικίας 4-12 ετών καλούνται να ζωγραφίσουν με θέμα το ποδόσφαιρο, διοργανώνει το Σάββατο 21 Μαϊου, από τις 10.00 έως τις 14.00, το Μουσείο Αθλητισμού.

    Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα ξεναγηθούν στην Εκθεση Ποδοσφαίρου που φιλοξενεί το Μουσείο από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον διεθνή τερματοφύλακα, Φάνη Κατεργιαννάκη.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Ανάπτυξης και εκτός από ποδοσφαιριστές, κοντά στα παιδιά θα βρίσκονται και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που θα παρέχουν συμβουλές.

    Τα καλύτερα έργα θα βραβευτούν με ποδοσφαιρικά δώρα, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι ζωγραφιές θα εκτεθούν για μια εβδομάδα στο Μουσείο αποτελώντας ακόμη ένα πολύτιμο έκθεμα.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005 (11:27 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής αγιογραφίας των εργαστηρίων του τμήματος των περιφερειακών βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εικόνες στο Πάρκο». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, στις 19:00, στον υπαίθριο χώρο του πάρκου της ΧΑΝΘ.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2005 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 23:00.

    Η ετήσια έκθεση των Εργαστηρίων στο χώρο του πάρκου της ΧΑΝΘ πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την επιμέλεια της ζωγράφου και υπεύθυνης των Εργαστηρίων, Ταρσής Τζενανίδου.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικές δημιουργίες ενήλικων μαθητών του εργαστηρίου, τμήματα του οποίου λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες. Πρόκειται για έργα τέχνης, των οποίων η τεχνική αρτιότητα και αισθητική πληρότητα, αποσπούν ευνοϊκές κριτικές από ειδικούς, ενώ προκαλούν θαυμασμό στο κοινό, που επισκέπτεται κάθε χρόνο τις εκθέσεις των εργαστηρίων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 19 May 2005 - 18:13:55 UTC