Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
  • [02] ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗ HITACHI ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ
  • [05] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ
  • [06] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.Π.ΚΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΑΓΩΤΩΝ
  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΗΣ
  • [08] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: "Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ
  • [09] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ "MEDITERRANEAN COSMOS"
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
  • [11] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [13] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΤΟΥ PARIS MoU Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [14] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΕΠΟ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [18] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΕ
  • [19] ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [20] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • [21] ΤΖ. ΜΠΟΥΣ: "Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ
  • [22] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [23] ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ DOW JONES-ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ NASDAQ

  • [01] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

    Βοστώνη, 21 Μαϊου 2005 (11:38 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή, επιφυλάχθηκε από την Ελληνική ομογένεια στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά την άφιξή του στη Βοστώνη, όπου την Κυριακή θα αναγορευθεί από το Πανεπιστήμιο Τάφτς, από το οποίο αποφοίτησε, σε επίτιμο διδάκτωρα. Η αναγόρευση, έρχεται μετά την φιλική και παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι επαναβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να προωθήσουν και να εμβαθύνουν την εταιρική σχέση και συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Μπους το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δέχθηκε τις προτάσεις Νίμιτς ως παράθυρο ευκαιρίας και βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε δε τη λύπη του γιατί η άλλη πλευρά, όπως είπε, δεν ανταποκρίθηκε θετικά.

    Για το Κυπριακό τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την ανανέωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Στη Βοστώνη

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του, με τον Αμερικανό πρόεδρο μετέβη στη Βοστώνη.

    Στο αεροδρόμιο, υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Νατάσσα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνει, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και δεκάδες έλληνες ομογενείς με τα παιδιά τους που κράταγαν ελληνικές σημαίες.

    Τρία κορίτσια με ελληνικές παραδοσιακές στολές πρόσφεραν στον κύριο και την κυρία Καραμανλή άνθη ενώ τιμητικά αγήματα από την πολιτειακή αστυνομία και τους παλαίμαχους στρατιώτες απέδωσαν «τιμές» υπό κολλεγιακή μπάντα.

    Ο κυβερνήτης Ρόμνει, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σαλτ Λέηκ Σίτυ υποδεχόμενος τον κ. Καραμανλή στην προσφώνηση του ήταν ιδιαίτερα θερμός και στάθηκε στην άψογη διοργάνωση των αγώνων του Αυγούστου του 2004 στην Αθήνα. «Ευχαριστούμε την Ελλάδα και τους Έλληνες για τους υπέροχους Ολυμπιακούς Αγώνες που μας χάρισαν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνήτης και εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού αλλά και της «πρώτης κυρίας», «μετά από τόσα χρόνια στη Βοστώνη».

    Ο κ Καραμανλής τόνισε ότι η Βοστώνη του «προκαλεί πάντα δυνατά συναισθήματα, καθώς διατηρεί υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή της φοίτησής του στο Fletcher School of Law and Diplomacy, στο Πανεπιστήμιο Tufts».

    Μεταξύ της Ελλάδας και της Πολιτείας της Μασαχουσέτης υφίστανται ισχυροί δεσμοί είπε ο κ. Καραμανλής, και ανέφερε ακόμη: «Αυτή η υπέροχη ελληνοαμερικανική κοινότητα, που είναι ισχυρή, γεμάτη αυτοπεποίθηση, επιτυχημένη και προικισμένη με τις υψηλές αξίες της συνεχούς προσπάθειας για διακρίσεις, της υπευθυνότητας ως πολιτών και της συμμετοχής στα κοινά, η κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά και η θέλησή μας να συνεργασθούμε για την προαγωγή των κοινών μας στόχων: στην εκπαίδευση, την επιστημονική πρόοδο και την τεχνολογική καινοτομία».

    Απευθυνόμενος στον κυβερνήτη Μιτ Ρόμνει είπε «εκπροσωπείτε μια ηρωική Πολιτεία, εκείνη που κήρυξε το μήνυμα της ελευθερίας της Αμερικανικής Επαναστάσεως και που, σήμερα, έχει γίνει φάρος γνώσεως και επιστημονικής προόδου, αντικείμενο θαυμασμού από όλον τον κόσμο».

    Το πρωί ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης τα εκθέματα στο τμήμα Κλασσικών αρχαιοτήτων, το απόγευμα θα παρακαθήσει σε δεξίωση στο κυβερνείο και αργά το βράδυ σε δείπνο της πρυτανείας.

    [02] ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Πάτρα, 21 Μαϊου 2005 (20:06 UTC+2)

    O Oλυμπιακός ανακηρύχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος για το 2005, κερδίζοντας στο Παμπελοποννησιακό γήπεδο της Πάτρας το βράδυ του Σαββάτου τον «λαβωμένο» Άρη Θεσσαλονίκης, με σκορ 3-0, χάρη σε δύο γκολ που πέτυχαν στο δεύτερο ημίχρονο ο Τζόρτζεβιτς με πέναλτι στο 57΄ λεπτό του αγώνα και ο Ριβάλντο στο 70΄ με δυνατό βολέ που αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα Πουρλιοτόπουλο και στο 90΄. «Άρη θυμήσου, μια ζωή μαζί σου», φώναζαν οι οπαδοί του Άρη που όχι μόνο χάνει το Κύπελλο αλλά και κατά πάσα πιθανότητα υποβιβάζεται στη Β΄Εθνική

    Επεισόδια

    Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, εντός και εκτός του γηπέδου.

    Τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν έξω από το «Παμπελοποννησιακό» στάδιο, όταν έφτασαν σχεδόν μαζί οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Άρη και άρχισαν τον πετροπόλεμο, και συνεχίστηκαν εντός του γηπέδου, όταν μισή ώρα πριν από την έναρξη, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί του Άρη, οι οποίοι στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας.

    Μικροεπεισόδια έλαβαν χώρα και πολλές ώρες νωρίτερα, στο Ρίο.

    [03] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗ HITACHI ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2005 (11:43 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, κατά την έναρξη των εργασιών του 8ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ που οργανώνει η Πολυεθνική εταιρεία HITACHI, με θέμα "η Τεχνολογία και οι επιπτώσεις της στο μέλλον της πόλης", απηύθυνε πρόσκληση προς τα διευθυντικά της στελέχη, να επενδύσουν στην ελληνική αγορά η οποία "έχει τις δυνατότητες για κερδοφόρες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ", όπως υπογράμμισε.

    Ο κ. Στυλιανίδης απαριθμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη βαλκανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η μόνη χώρα της ΕΕ που αποτελεί μέλος του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου). Η Ελλάδα έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην ευρωμεσογειακή συνεργασία. Διαθέτει σύγχρονες υποδομές στις μεταφορές τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.

    Αναφερόμενος στις νέες πολιτικές της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία, όπως είπε, ως το 2007 θα φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ, τα φορολογικά κίνητρα με στόχο την προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς και για το νέο νόμο για την προώθηση των επενδύσεων.

    Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι μια ασφαλής αγορά με θεσμική σταθερότητα και γειτνιάζει με αναβιώμενες αγορές όπως αυτές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα προσφέρει στους πολυεθνικούς επενδυτές σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό πρόσβαση σε αγορές εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γενναιόδωρα επενδυτικά κίνητρα σύγχρονες και αξιόπιστες υποδομές υποστήριξη στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης και ισχυρή επιχειρηματική διείσδυση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη".

    [04] ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

    Βοστώνη, 21 Μαϊου 2005 (20:14 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επισκέφτηκε σήμερα, το Τμήμα Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Μουσείου, Malcolm Rogers, και στην αντιφώνησή του ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τα εξής:

    «Με πολλή υπερηφάνεια η σύζυγός μου και εγώ επισκεφθήκαμε αυτήν την υπέροχη συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων σήμερα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Στο χώρο αυτό, η Βοστώνη αντιπροσωπεύει πράγματι την Αθήνα της Αμερικής.

    »Αυτή η συλλογή καταδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που έχει πάντα η τέχνη στην Ελλάδα, τόσο σαν κοινωνικό συστατικό, όσο και σαν καταλύτης για την ολοκλήρωση του ατόμου. Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και προσφέρει μια πολύ διαφωτιστική εικόνα της ελληνικής αρχαιότητας στους πολυάριθμους επισκέπτες σας. Επιπλέον, αυτή η εντυπωσιακή πτέρυγα τους δίνει την δυνατότητα -και ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά- να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους με την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.

    »Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσής σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και για τις πολλές άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ελληνική αρχαιότητα.

    »Κάνω ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειές σας να φιλοξενείτε επισκέψεις σχολείων και να προωθείτε την ελληνική μας κληρονομιά.

    »Είμαι βέβαιος ότι η Κοινοπολιτεία της Μασαχουσέτης εκτιμά τη σημασία των επιτευγμάτων σας και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα αναλάβουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Καλών Τεχνών και Ελληνικών μουσείων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [05] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2005 (19:00 UTC+2)

    Δραματική και επείγουσα έκκληση μέσω του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αλλά και των άλλων μέσων επικοινωνίας για τη σωτηρία του μικρού Δημήτρη Καρίτσα, που νοσηλεύεται στην εντατική του "Ωνάσειου", απευθύνουν με επιστολή τους η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών Αλληλεγγύης στον Δημήτρη Καρίτσα και οι γονείς του μικρού Δημήτρη.

    Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν τα παρακάτω:

    Προς όλη την κοινωνία

    Προς όλα τα Μ.Μ.Ε.

    Δύο μικρά παιδιά, ο 12χρονος Δημήτρης Καρίτσας και ο 14χρονος Νικόλας Καμενάκης, με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, δίνουν χρόνια αγώνα ζωής για να μείνουν κοντά μας!

    Από τις 24/4/05, ο ένας εκ των δύο παιδιών, ο Νικόλας Καμενάκης ξαναχαμογελά στην ζωή μετά από πολύωρη μεταμόσχευση καρδιάς στην καρδιοχειρουργική μονάδα του «Ωνασείου».

    Στην θέση της τεχνητής καρδιάς τώρα χτυπά μια αληθινή, από ένα άλλο παιδί που αν και δυστυχώς δεν βρίσκεται στην ζωή, βοήθησε με το πολύτιμο αυτό ΔΩΡΟ, ένα άλλο, να μην την στερηθεί!

    Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ τώρα χρειάζεται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ συμβατό μόσχευμα καρδιάς ώστε αυτός ο αγώνας που ξεκίνησε και για τα δύο παιδιά να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να δικαιωθεί!

    Και αυτός ο μαραθώνιος ζωής για τον Δημήτρη θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, μόνο να συνειδητοποιήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ πως στην θέση του μπορεί να βρεθεί κάποιος δικός μας άνθρωπος, εμείς οι ίδιοι!

    Θέλοντας λοιπόν να στηρίξουμε και να συμπαρασταθούμε στην αγωνιώδη προσπάθεια της οικογένειας του μικρού ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΙΤΣΑ, αλλά και για να ενισχύσουμε τον αγώνα που δίνουν για άμεση βοήθεια που θα λυτρώσει το παιδί τους, ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ /ΟΛΕΣ ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ, ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των συνανθρώπων μας για την σωτηρία του!

    Καλούμε όλους να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία που θα αλλάξει την «Μεγάλη Εβδομάδα» των παθών του μικρού Δημήτρη, σε εβδομάδα πραγματικής χαράς και ανάστασης! Παράλληλα, μέσα από αυτή την κινητοποίηση για το δικαίωμα στη ζωή που έχει ο Δημήτρης, θέλουμε να υποστηρίξουμε την ιδέα του εθελοντισμού όσο αφορά την δωρεά σώματος και αίματος για την επιβίωση εκατοντάδων ασθενών που χρόνια περιμένουν στις «λίστες αναμονής» με μοναδικό «όπλο» την ελπίδα! Το Κράτος πρέπει επιτέλους να πάρει την ευθύνη του όσο αφορά την ανθρώπινη ζωή και να ενημερώσει την κοινωνία σωστά για την χρησιμότητα της προσφοράς των ανθρωπίνων οργάνων από έναν άνθρωπο που εγκεφαλικά έχει πεθάνει σε έναν άνθρωπο που περιμένει ένα μόσχευμα για να ξεφύγει από ένα αργό αλλά σίγουρο τέλος! Από έναν άνθρωπο που «φεύγει», ας κρατήσουμε έναν άνθρωπο στην ζωή, ας μην αδιαφορήσουμε ώστε να χαθούν και άλλοι!

    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΙΤΣΑ «ΩΝΑΣΕΙΟ», ΑΠΡΙΛΗΣ - ΜΑΗΣ 2005

    - ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΜΕΝΑΚΗΣ, Εντατική, 6ος όροφος

    - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ, Εντατική, 6ος όροφος, δωμάτιο 607

    Για πιο άμεση επικοινωνία διατίθενται τα τηλέφωνα:

    Αλεξάνδρα Μπριασούλη και Άννα Καρίτσα 210/9493188.

    [06] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.Π.ΚΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΑΓΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2005 (18:49 UTC+2)

    Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση παγωτών δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.). Όπως επισημαίνει, τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα. Ενα παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες στον οργανισμό μας, τονίζει, ενώ τα παγωτά "light" που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% και 0% ζάχαρη δίνουν στον οργανισμό μας μέχρι και 200 θερμίδες γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες.

    Προσοχή, σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ., πρέπει να δίνεται στα έντονα χρώματα, "γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά". Για τα τυποποιημένα παγωτά το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά στους καταναλωτές να μην τα αγοράζει όταν αυτά δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα, όταν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του καταψύκτη, όταν το χαρτί συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας. Επίσης, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα παγωτά (που είναι συσκευασμένα σε κύπελλο) να μην παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι. Σε περίπτωση που τα παγωτά έχουν γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή ή η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη, το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά προσοχή στους καταναλωτές.

    Για το παγωτό χύμα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. τονίζει -μεταξύ άλλων - ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν αν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας τηρούνται αυστηρά και αν το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με το παγωτό είναι σχολαστικά καθαρά.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΟΥΣ"

    Κεφαλονιά, 21 Μαϊου 2005 (18:40 UTC+2)

    Το μήνυμα των «Ριζοσπαστών» της Κεφαλονιάς είναι ότι «η Ελλάδα και ο Έλληνας πρέπει να είναι κυρίαρχοι της τύχης τους», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την παρέλαση που έγινε στην Κεφαλονιά, όπου παρέστη, με την ευκαιρία της 141ης επετείου από την ΄Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι «σε μια παγκόσμια κοινωνία, η Ελλάδα θέλει να μπορεί να είναι Ελλάδα χωρίς προστάτες, χωρίς επιτηρήσεις, ελεύθερη, δημοκρατική, που σημαίνει όμως, στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία, επένδυση στον άνθρωπο».

    Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έχουν ως εξής:

    «Σήμερα τιμούμε τους αγώνες για λευτεριά και δημοκρατία. Οι αγώνες αυτοί κατέληξαν στην ένωση με τη μητέρα - πατρίδα, την Ελλάδα. Ιδιαίτερα οι Ριζοσπάστες της Κεφαλονιάς, μας εμπνέουν, μας εμπνέουν ώστε στις σκληρές μέρες να παλέψουμε για ένα Κίνημα δυναμικό, κοντά στο λαό, και με τις βασικές αρχές για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αλλά είναι και ένα μήνυμα που παραμένει μόνιμο από τον αγώνα και την προσπάθεια των Ριζοσπαστών.

    »Το μήνυμα ότι, η Ελλάδα και ο Έλληνας πρέπει να είναι κυρίαρχοι της τύχης τους, κυρίαρχοι της ζωής τους, να παλεύουν για το αγαθό που λέγεται ελευθερία και δημοκρατία, διότι όπως και τότε, έτσι και σήμερα, αυτό το αγαθό παραμένει πάντα στόχος.

    »Σε μια παγκόσμια κοινωνία, η Ελλάδα θέλει να μπορεί να είναι Ελλάδα χωρίς προστάτες, χωρίς επιτηρήσεις, ελεύθερη, δημοκρατική, που σημαίνει όμως, στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία, επένδυση στον άνθρωπο.

    »Η επένδυση στον άνθρωπο, η επένδυση στην παιδεία, η επένδυση στον πολιτισμό, είναι αυτό που θα μας διασφαλίσει την ελευθερία μας, τη συμμετοχή μας, τη δημοκρατία σε ένα παγκόσμιο χωριό.

    »Αυτός είναι ο βασικός στόχος και η προτεραιότητα και του δικού μας κόμματος, να επενδύσουμε στον πολίτη, να επενδύσουμε στη νέα γενιά.

    »Τυχαίνει σήμερα να είναι και η ημέρα έναρξης των γενικών εξετάσεων, και γι' αυτό θα ήθελα, σε όλους που διαγωνίζονται, να τους ευχηθώ καλή επιτυχία, να τους ευχηθώ να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους. Καλή τους επιτυχία».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όσον αφορά αυτό το ταξίδι, όταν επιστρέψει ο πρωθυπουργός θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα αυτά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αείμνηστος πατέρας σας, εδώ, εξήγγειλε το Ιόνιο πανεπιστήμιο, και είπε ότι θα ξεκινήσει ένα πανεπιστήμιο για όλα τα νησιά. Τώρα είναι μόνο στην Κέρκυρα. Θα κάνετε κάποιες προσπάθειες να κάνετε το όνειρο του πατέρα σας πραγματικότητα;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι, είναι στη δική μας φιλοσοφία, όπως διαμορφώνεται τώρα στο ΠΑΣΟΚ, να δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στην περιφέρεια.

    Αυτό σημαίνει ότι και τα Ιόνια νησιά θα έχουν σημαντικές, δικές τους αρμοδιότητες, και δικές τους εξουσίες. Το θέμα της παιδείας θα πρέπει να μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό σε αποφάσεις της περιφέρειας.

    Άρα, θα μπορεί να έχει την ευχέρεια μια περιφέρεια, να οργανώσει τις μονάδες παιδείας που θεωρεί σημαντικές. Και μακάρι να αναβιώσει στα Ιόνια νησιά μια παράδοση πολιτιστική πολύ μεγάλη, η οποία θα προσφέρει όχι μόνο στα Ιόνια νησιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

    [08] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: "Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ"

    Βάρνα, 21 Μαϊου 2005 (17:46 UTC+2)

    Η Διαβαλκανική συνάντηση «Πολιτιστικοί Διάδρομοι», που διοργάνωσε η Βουλγαρική Προεδρία -στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης- ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Πρόεδροι των Βαλκανικών χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τόνισε τα εξής:

    «Θέλω και εγώ να προσθέσω τις ευχαριστίες μου για την άριστη διοργάνωση, για τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας. Πράγματι, οι εργασίες του Forum απέδειξαν ότι ο πολιτισμός είναι ο συνεκτικότερος κρίκος των λαών της Ν.Α. Ευρώπης.

    »Χαίρομαι, επίσης ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι θα φιλοξενήσουμε κι εμείς το Forum. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω την πολύ καλή πρόταση του ΥΠ.ΠΟ. της Ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στους πολιτιστικούς διαδρόμους και οι υδάτινοι διάδρομοι, όπως είναι οι θάλασσές μας και ιδιαίτερα τα ποτάμια μας, ποτάμια πολυτραγουδισμένα από τους λαούς μας.

    »Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO και θέλω επίσης να συγχαρώ το Συμβούλιο της Ευρώπης, που στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, που φέρνουν κοντά τους λαούς μας, πρωτοβουλίες που ξεπερνούν, μέσα από τον πολιτισμό μας, κρίσεις που μάτωσαν τις χώρες μας, και η Βάρνα ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, χαράς και αγάπης για τους λαούς μας», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    [09] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ "MEDITERRANEAN COSMOS"

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2005 (11:37 UTC+2)

    Στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένεται να φθάνει ο τζίρος του πρώτου και μεγαλύτερου Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Κέντρου στο είδος του στη Βόρια Ελλάδα, "Μediterranean Cosmos", το 75% των χώρων του οποίου έχει ήδη ενοικιαστεί πέντε μήνες πριν από την έναρξη της λειτουργίας του, στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

    Η ανάπτυξη του Mediterranean Cosmos, το οποίο και βρίσκεται στο 11ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Μουδανιών, είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης των εταιριών Lamda Development (60,1%) και της Sierra Charagionis (39,9%) και για την κατασκευή του δαπανήθηκε το ποσό των 110 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της πρώτης εταιρίας, Απόστολος Ταμβακάκης, στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του κέντρου. Επισημαίνεται ότι η «γη» στην οποία και αναπτύχθηκε το κέντρο, ανήκει στο Πατριαρχείο και η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή του 30ετή σύμβαση, ενώ στο business plan προβλέπεται και η διάθεση ποσού ύψους 1 εκατ. ευρώ ετησίως για προωθητικές δράσεις του κέντρου.

    Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, στεγάζοντας 220 καταστήματα το Mediterranean Cosmos, το οποίο και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την αγορά της Θεσσαλονίκης, θα αυξήσει και τις ευκαιρίες εργασίας, δημιουργώντας τουλάχιστον 2.5000 νέες θέσεις.

    Οι ενοικιαστές-έμποροι, που έχουν ήδη κλείσει τις συμφωνίες για την λειτουργία των επιχειρήσεών τους στις εγκαταστάσεις του κέντρου, προετοιμάζουν πυρετωδώς τα νέα τους καταστήματα, προκειμένου να υποδεχτούν τους 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες της ζώνης επιρροής του Mediterranean Cosmos.

    Μεταξύ των βασικών ενοικιαστών του κέντρου, η αρχιτεκτονική του οποίου στηρίχθηκε σε έξι στοιχεία που είναι γη, αέρας, νερό, μύθος, τέχνη και πολιτισμός, είναι οι Village Road show Cinemas (11οθόνες και 2.811 θέσεις), Village Bowling (16 διάδρομοι), Όμιλος Inditex, Grand Μασούτης και Multirama, ενώ όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Acropole Gharagionis, Θεόδωρος Χαραγκιώνης, είναι οριστική και η λειτουργία των Footlocker (αμερικάνικη εταιρία, αθλητικών ειδών) και Douglas (γερμανική, με είδη καλλυντικά).

    Υπενθυμίζεται ότι το Mediterranean Cosmos αναπτύσσεται σε έκταση 250.000 τ.μ και σε ό,τι αφορά τα 110 στρέμματα που δεν οικοδομήσιμα, ο κ. Χαραγκιώνης επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να εναρμονίζεται πλήρως με την αισθητική κατασκευής του κέντρου. Επισημαίνεται ότι το κέντρο είναι εγκατεστημένο σε στρατηγική τοποθεσία, με εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τις γύρω περιοχές, το διεθνείς αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", απευθείας σύνδεση με την Ν.Α Ευρώπη μέσω της Εγνατία Οδού, η οποία και μετά την ολοκλήρωσή της θα συνδέει την Τουρκία και την Βόρεια Ελλάδα με την Αδριατική θάλασσα και την Ιταλία-μέσω ferry boat-.

    Οι πρωτοποριακές υπηρεσίες και υποδομές του κέντρου, περιλαμβάνουν περίπου 3.000 δωρεάν θέσεις στάθμευσης (125 αναπηρικές θέσεις στάθμευσης), παιδικό σταθμό, χώρο βρεφικής φροντίδας και υγιεινής, γραφείο πληροφοριών, τράπεζες, φαρμακείο, καθαριστήριο, κομμωτήριο, φωτογραφείο, καθώς και πλήρη πρόσβαση στο Mediterranean Cosmos από άτομα με ειδικές ανάγκες-. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του κέντρου, είναι το παραδοσιακό «ελληνικό χωριό», το οποίο και αποτελείται από Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αμφιθέατρο 400 θέσεων για ποικίλες εκδηλώσεις, ελληνικές παραδοσιακές ταβέρνες και κιόσκια με υπαίθριους καθιστικούς χώρους.

    ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΕΝΤΡΟ

    ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ

    ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Στο μεταξύ, όπως τόνισε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Ταμβακάκης, τον Νοέμβριο θα ανοίξει τις πύλες του και το αντίστοιχο κέντρο που κατασκευάζεται στο Μαρούσι στην Αθήνα, για το οποίο και δαπανήθηκαν περίπου 450 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, προκειμένου να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις σε χώρες των Βαλκανίων. Μάλιστα, ο κ. Ταμβακάκης επισήμανε ότι στο στόχαστρο βρίσκονται αρχικά οι χώρες της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένα σχέδια.

    Επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση έγιναν παρουσιάσεις και απο τους διεθυθύνων σύμβουλο της Sinae Sierra, Αλβάρο Πορτέλα, της γενικής διευθύντριας της Lamda Property Management, Άννας Αποστολίδου και της Centre Manager, Mediterranean Cosmos Property Management, Βάντα Κορντέϊρο.

    Ε.Α

    [10] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2005 (23:59 UTC+2)

    Ο εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Για άλλη μια φορά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, προσπαθεί κατά την πάγια τακτική του να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να ξεφύγει από την ανυπαρξία έργου που διακρίνει τον τελευταίο χρόνο το Υ.Ε.Ν.

    »Παράλληλα, για άλλη μια φορά ψεύδεται αφήνοντας να διαφανεί ότι οι αυξήσεις των ναύλων στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας θα αυξηθούν σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 7,5%, όταν ο ίδιος μιλούσε για μηδενικές αυξήσεις ή αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν τον πληθωρισμό.

    »Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ο κ. Υ.Ε.Ν. δεν γνωρίζει τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας για πληθωρισμό της τάξης του 2,4% ή ότι έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

    »Πάντως, ό,τι και να συμβαίνει, αποδεικνύει ότι η όλη πολιτική του στην ηγεσία του Υ.Ε.Ν. είναι επιβλαβής και επικίνδυνη για τον τόπο».

    [11] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2005 (22:55 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ανάπτυξης Εξαγωγών, το οποίο θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) και έχει τίτλο «Ανάπτυξη Εξαγωγών: Η μόνη διέξοδος - Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και κοινή δράση Επιχειρήσεων και Πολιτείας».

    Τα υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχουν ήδη ''αγκαλιάσει'' την πρωτοβουλία αυτή, θέτοντας το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών υπό την αιγίδα τους. Το Συνέδριο τελεί επίσης, υπό την αιγίδα και του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    «Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών θα διεξαχθεί σε ένα πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ώριμο και συνειδητοποιημένο για την εκρηκτική αναγκαιότητα αναβάθμισης της οικονομικής μας εξωστρέφειας. Όλοι έχουν κατανοήσει ότι οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, δημιουργούν πραγματικά νέο πλούτο, διασφαλίζουν την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας, δημιουργούν νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα, νέες πηγές κρατικών εσόδων και πραγματική δυνατότητα βελτίωσης μισθών και επιπέδου ζωής των Ελλήνων», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Σ.Ε.Β.Ε.

    Το συνέδριο απευθύνεται στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, σε νέους επιχειρηματίες, σε όλες τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν διεθνώς, στο δίκτυο υποστήριξης της εξαγωγικής προσπάθειας, στην πολιτεία, σε όλους τους εμπλεκόμενους με τις εξαγωγές φορείς και οργανισμούς, στα κλαδικά, τοπικά και περιφερειακά επιχειρηματικά συλλογικά όργανα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους φοιτητές οικονομικών σχολών και στα οικονομικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2005 (10:50 UTC+2)

    Ψυχραιμία στο θέμα των προσφυγών, συνέστησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εκατέρωθεν προσφυγές θα δυσκολέψουν την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και θα δώσουν ερείσματα στο κατοχικό καθεστώς.

    Σχολιάζοντας το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα των προσφυγών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το θέμα των περιουσιών είναι από τις πιο σοβαρές πτυχές του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι δυστυχώς ''δημιουργούνται και νέα τετελεσμένα που θα κάμουν και την διαπραγμάτευση ακόμα πιο δύσκολη''.

    ''Η δική μας πλευρά'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''κατά την διαπραγμάτευση εφόσον αρχίσει θα θέσει με πολύ σοβαρότητα και επιτακτικά αυτό το θέμα και της δημιουργίας των τετελεσμένων και του σφετερισμού και την πώληση ξένους των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων''.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατόν και θα συνεχίσει να καταγγέλλει όπου δει τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών και την πώλησή τους σε ξένους.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από τους ιδιοκτήτες τους «είναι το ευρύτερο πρόβλημα, όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο».

    Δεν πρόκειται «να αποδώσω επίθετα και να καλέσω τους πρόσφυγες να είναι πιο

    πατριώτες», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης γιατί, όπως εξήγησε, «εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό κανενός».

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανησυχεί γιατί, όπως εξήγησε, εάν υπάρξει μια μαζική ανάλογη ενέργεια λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στο Κυπριακό, θα επιβαρυνθεί η προσπάθεια για επανένωση με προοπτική ξαναριζώματος του ελληνισμού στις περιοχές που θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [13] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΤΟΥ PARIS MoU Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2005 (10:44 UTC+2)

    Η Κυπριακή Ναυτιλία σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη ''μαύρη λίστα'' του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MoU), στην οποία η χώρα συγκαταλεγόταν από εικοσαετίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή, που είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς ναυτιλίας στην κυπριακή σημαία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου, το οποίο επίσημα πλέον αναδεικνύεται ως διεθνές ποιοτικό νηολόγιο.

    Ως μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία χαρακτήρισε ο

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη ''μαύρη λίστα'' του PARIS MoU. Αυτό αποτελεί, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή ναυτιλία και την ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον έλεγχο των πλοίων υπό κυπριακή σημαία εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [14] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2005 (10:37 UTC+2)

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, έρχεται στην Κύπρο την 30ή Μαΐου 2005, προκειμένου να συνεχίσει τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη με στόχο να διερευνηθεί η ύπαρξη των αναγκαίων συνθηκών, για να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εάν θα αρχίσει ή όχι νέα πρωτοβουλία προς επίλυση του Κυπριακού.

    Όταν του ζητήθηκε, μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού μέρους της 44ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στη Λευκωσία, να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για την έλευση του κ. Πρέντεργκαστ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας ''θα μείνει δυο ημέρες και θα έχει συναντήσεις στην Κύπρο''.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''θα συνεχίσει τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και που αποβλέπουν να διερευνηθεί η ύπαρξη των αναγκαίων συνθηκών, για να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας εάν θα αρχίσει νέα πρωτοβουλία ή όχι''.

    Κατά τις συναντήσεις της ΝΥ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυπριακή κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις της ''με κάθε λεπτομέρεια'', έτσι ώστε ''να τελειώσει, επιτέλους, αυτός ο μύθος ότι τάχατες δεν γνωρίζουν τι θέλουμε''.

    ''Όπως είπα'', συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''θα φανεί στην εξέλιξη εάν υπάρχει κατάλληλο κλίμα και κοινό έδαφος, ώστε ο Γενικός Γραμματέας να αποφασίσει εάν θα αρχίσουμε νέα πρωτοβουλία''.

    ''Βασική προϋπόθεση, που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας επανειλημμένα σε εμένα και όταν άρχισε αυτή η νέα προσπάθεια πριν δύο μήνες, είναι να τηρηθεί πλήρης εχεμύθεια και αυτό εγώ θα τηρήσω, όπως είχα υποσχεθεί'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρνούμενος να δώσει στους δημοσιογράφους οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

    [15] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2005 (10:32 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,31%, κλείνοντας στις 1.210,04 μονάδες.

    Αντίθετα, μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,21% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 356.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 32,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,32% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 406,4 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2005 (09:50 UTC+2)

    Η ολοκλήρωση του κύκλου διαβουλεύσεων του προεδρικού απεσταλμένου στην έδρα του ΟΗΕ Τάσου Τζιωνή για επανέναρξη συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, η επίσημη ανακοίνωση της έλευσης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ σε Λευκωσία Αθήνα - Αγκυρα, οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και η συνάντηση Καραμανλή - Μπους στο Λευκό Οίκο, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται ακόμη στις ελλείψεις φαρμάκων, το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον και τη μείωση της τιμής των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Χάος στην υγεία'', ότι

    εκτεθειμένος μένει ο Υπουργός Υγείας και το Υπουργείο του στο θέμα των φαρμάκων, αφού η έρευνα του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναδεικνύει το τεράστιο πλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις ελλείψεις φαρμάκων. Σε άλλο θέμα γράφει πως πραγματοποιείται απόψε στο Κίεβο της Ουκρανίας η τελική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον και ότι οι εκπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και Ελενα Παπαρίζου που σήμερα έχουν και τις ονομαστικές τους εορτές, ελπίζουν να εορτάσουν επίσης μια πολύ καλή θέση στην τελική κατάταξη

    μετά την ψηφοφορία.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αίσχος - Ντροπή'', γράφει στο κύριο θέμα της πως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Το κυπριακό Ποντίκι'', η UNOPS και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Επιτροπής Κινηματογράφου που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, χρηματοδότησαν την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο ''Ακάμας'', η οποία ''στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κανένας δεν τόλμησε να διαψεύσει χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας για παραστρατιωτικό επιτελείο που δρα πίσω από

    την πλάτη του Υπουργού Αμυνας και το οποίο φέρεται να έχει αναστείλει τις μεταθέσεις δύο Διοικητών με πλήρη άγνοια του Υπουργού.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Θα γεμίσουμε... πράκτορες '', γράφει πως ''περίεργη, ρατσιστική και τελικά γελοία'' ήταν η θέση που διατυπώθηκε χθες από εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική Υποεπιτροπή Παιδείας για πρόνοια του νομοσχεδίου περί ιδρύσεως ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, η οποία θα αποτελεί περίπου την προστατευτική ασπίδα έναντι της εισαγωγής μυστικών πρακτόρων στο νησί. Αλλη είδηση είναι η μεθόδευση του ψευδοκράτους στο θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με την οποία επιδιώκει την αναδιοργάνωση της ''επιτροπής αποζημιώσεων'' και τη συμπερίληψη σε αυτή ξένων νομικών, προκειμένου να ικανοποιήσει κριτήρια που θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Μεγέθη κολοσσών εισβάλλουν στις υπεραγορές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι εταιρείες - μεγαθήρια, όπως η ''Καρεφούρ - Μαρινόπουλος'' και η ''Λιντλ'', άρχισαν τις διαδικασίες για την κάθοδό τους στην Κύπρο, εισβάλλοντας κυριολεκτικά στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται σταθερά και προσεκτικά για λύση του Κυπριακού και επανένωση του

    νησιού, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Βήμα προς βήμα διαδικασία Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν υιοθετεί διαδικασία βήμα προς βήμα, επιχειρώντας τη διασφάλιση καλύτερης προετοιμασίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο κύκλος των επαφών του προεδρικού απεσταλμένου στη Νέα Υόρκη Τάσου Τζιωνή έχει ολοκληρωθεί και η συνέχεια θα δοθεί με την κάθοδο του κ. Πρέντεργκαστ στην Κύπρο, στην Αθήνα και στην Αγκυρα, όπως γράφει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται από τη Γενική Εισαγγελία οι έρευνες σχετικά με καταγγελίες για χειραγώγηση τιμών στο Χρηματιστήριο και για απόκρυψη στοιχείων από συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ η Αστυνομία διερευνά άλλες τρεις σοβαρές υποθέσεις που αφορούν την επενδυτική και χρηματιστηριακή εταιρεία ''Λευκόνοικο''.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Φθηνότερα τα καύσιμα'', ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο προχωρούν σε μείωση των τιμών καυσίμων μετά την κατρακύλα των διεθνών τιμών πετρελαίου και ότι το συγκρότημα εταιρειών Λευκαρίτη προέβη χθες σε μειώσεις μέχρι και 0,8 σεντ ανά λίτρο σε όλα τα είδη καυσίμων που διαθέτουν τα πρατήριά του. Άλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση χθες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου , όπου δήλωσε πως η κυβέρνηση δίδει προτεραιότητα στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ο κ. Πρέντεργκαστ έρχεται στη Λευκωσία στις 30 Μαϊου για να διερευνήσει την ύπαρξη των αναγκαίων συνθηκών ώστε να αποφασίσει ο κ. Ανάν εάν θα αρχίσει η νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Τα ψυχολογικά εμπόδια πρέπει να αρθούν'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο επικεφαλής του τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σαλίχ Τουνάρ παραδέχθηκε χθες ότι η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στην 30ή Διεθνή Εκθεση Κύπρου δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση, όπως θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τα όσα είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ο εκπρόσωπος των κυβερνητικών ιατρών Σταύρος Σταύρου, οι καρδιολογικές χειρουργικές μονάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού κινδυνεύουν με κλείσιμο, εξαιτίας ελλείψεων σε κλίνες της Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΠΕ)

    [17] ΕΠΟ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2005 (19:39 UTC+2)

    Το νέο τρόπο διεξαγωγής του κυπέλλου Ελλάδος, όπως θα ισχύσει, ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, στις δύο προσεχείς αγωνιστικές περιόδους (2005-2006, 2006-2007), παρουσίασε στην αίθουσα Τύπου του «Παμπελοποννησιακού» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης. Επίσης ανακοινώθηκαν και τα στάδια που θα διεξαχθούν οι τελικοί των επόμενων τεσσάρων ετών. Ο επόμενος τελικός θα διεξαχθεί στο «Παγκρήτιο» και έπειτα κατά σειρά στο Βόλο, στο «Καυταντζόγλειο» και τέλος στην Αθήνα.

    Στον πρώτο γύρο θα συμμετέχουν οι 32 ομάδες Γ΄ Εθνικής και θα διεξάγονται 16 απλοί αγώνες στην έδρα του γηπεδούχου, που καθορίζεται ύστερα από δημόσια κλήρωση. Στον δεύτερο γύρο θα συμμετέχουν οι 16 ομάδες Β΄ Εθνικής εναντίον των 16 νικητών του πρώτου γύρου. Διεξάγονται 16 απλοί αγώνες στην έδρα της ομάδας που προέρχεται από τον πρώτο γύρο.

    Στον τρίτο γύρο θα συμμετέχουν οι 16 ομάδες Α' Εθνικής εναντίον των 16 νικητών του δεύτερου γύρου. Διεξάγονται 16 απλοί αγώνες στην έδρα της ομάδας που προέρχεται από το δεύτερο γύρο. Στον τέταρτο γύρο θα συμμετέχουν οι 16 νικήτριες ομάδες του τρίτου γύρου. Διεξάγονται 8 απλοί αγώνες στην έδρα του γηπεδούχου, που καθορίζεται ύστερα από δημόσια κλήρωση. Σε περίπτωση ισοπαλίας διεξάγεται αγώνας-ρεβάνς στην έδρα του φιλοξενούμενου. Σε περίπτωση ισοπαλίας και στη ρεβάνς, διεξάγεται παράταση και πέναλτι (δεν υπολογίζεται σαν «διπλό» το εκτός έδρας γκολ). Στον προημιτελικό γύρο θα συμμετέχουν οι 8 νικήτριες ομάδες του τέταρτου γύρου.

    Διεξάγονται διπλοί αγώνες στην έδρα κάθε ομάδας, ενώ στον ημιτελικό θα συμμετέχουν οι 4 νικήτριες ομάδες του πέμπτου γύρου και θα διεξάγονται διπλοί αγώνες στην έδρα κάθε ομάδας, απ` όπου θα βγαίνει το ζευγάρι του τελικού.

    [18] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2005 (17:13 UTC+2)

    Μεγάλη απήχηση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Αθλητισμού, σήμερα (Σάββατο) 21 Μαΐου. Δεκάδες παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, ζωγράφισαν για το ποδόσφαιρο κι έστειλαν με την παρουσία τους ένα μήνυμα ενάντια στη βία των γηπέδων. Κοντά τους βρέθηκαν κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της Θεσσαλονίκης, όπως ο Φάνης Κατεργιαννάκης, ο Joel Epalle, ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο Παρασκευάς Ανδράλας, ο Amir Megahed, ο Cleyton Sylva, ο Δημήτρης Πετκάκης και ο Μιχάλης Νικολόπουλος.

    Οι ποδοσφαιριστές όχι μόνο μίλησαν με τα παιδιά, αλλά για λίγο έγιναν παιδιά και οι ίδιοι παίρνοντας τους μαρκαδόρους και ζωγραφίζοντας. Οι περισσότεροι, ζωγράφισαν τις φανέλες τους, ενώ ο πλέον ευρηματικός Ηλίας Πουρσανίδης, ζωγράφισε τον Φάνη Κατεργιαννάκη να δέχεται γκολ.

    «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης ανταποκρίνεται στις δράσεις του Μουσείου Αθλητισμού», σημείωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Αθλητισμού, Στέλιος Αγγελούδης, προσθέτοντας: «Οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν στην προσπάθειά μας να φέρουμε σε επαφή, την κοινωνία με τον υγιή αθλητισμό. Σε μια εποχή δύσκολη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα της προηγούμενης Κυριακής, τα παιδιά έστειλαν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με τις ζωγραφιές τους».

    Ο Φάνης Κατεργιαννάκης τόνισε: «Σήμερα τα παιδιά έδωσαν ένα μάθημα σε όλους εμάς τους μεγάλους. Μας έμαθαν τι είναι το ποδόσφαιρο. Δηλαδή μια γιορτή, κάτι που αγγίζει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας». Ο Joel Epale υπογράμμισε: «Όποτε μπορώ έρχομαι κοντά στα παιδιά, δεν είμαι τόσο καλός ζωγράφος για να τους δώσω συμβουλές, όμως μπορώ να τους λέω πόσο όμορφο είναι το ποδόσφαιρο». Ο Παρασκευάς Ανδράλας δήλωσε: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν όμορφες και άσχημες στιγμές, τελευταία είδαμε τις άσχημες, αλλά η σημερινή εκδήλωση ήταν κάτι πάρα πολύ όμορφο και συγχαρητήρια σ' αυτούς που την εμπνεύστηκαν». Ο Cleyton Sylva εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή πολλών κοριτσιών, που με τις ζωγραφιές τους έδειξαν πως αγαπούν πάρα πολύ το ποδόσφαιρο, τόνισε: «Δεν περίμενα να δω τόσα πολλά κορίτσια, μακάρι να μπορούσα να ζωγραφίσω κάτι που να το έδινα σ' όλα τα παιδιά, αλλά είναι πολλά και δεν προλαβαίνω». Ο Μιχάλης Νικολόπουλος συμπλήρωσε λέγοντας: «Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν καλούς φιλάθλους».

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Τα έργα των μικρών ζωγράφων θα εκτεθούν στο Μουσείο Αθλητισμού καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    [19] ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΑΡΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2005 (00:05 UTC+2)

    Eφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης του αθλητικού δικαστή, που σημαίνει τον υποβιβασμό του στη Β' εθνική, κατέθεσε ο Αρης.

    Η υπόθεση θα συζητηθεί στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

    [20] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ

    Λονδίνο, 21 Μαϊου 2005 (20:56 UTC+2)

    Η Άρσεναλ στέφθηκε νικήτρια στον 124ο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, καθώς νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-4 στα πέναλτι και κατέκτησε για 10η φορά το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Τόσο η διάρκεια του κανονικού αγώνα όσο και η παράταση έληξαν χωρίς τέρματα.

    Ο Σκόουλς εκτέλεσε το «μοιραίο» πέναλτι, που μπλόκαρε ο Λέμαν και έδωσε στους «κανονιέρηδες» τον μοναδικό εφετινό τίτλο τους.

    Οι Λονδρέζοι αγωνίστηκαν χωρίς τον Τιερί Ανρί, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

    [21] ΤΖ. ΜΠΟΥΣ: "Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ"

    Ουάσινγκτον, 21 Μαϊου 2005 (20:37 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαιρέτισε την «αναγέννηση της ελευθερίας» στο Αφγανιστάν, τονίζοντας τη σημασία της αμερικανικής βοήθειας και τις στενές σχέσεις της Ουάσινγκτον με την αφγανική κυβέρνηση παρά τις αιματηρές αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας που στοίχισαν τη ζωή σε 16 άτομα.

    «Βοηθάμε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Αφγανιστάν να εδραιώσει τα κέρδη της δημοκρατίας και να φέρει πραγματική αλλαγή στη χώρα», τόνισε ο κ. Μπους στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του. «Ένα έθνος που μέχρι τώρα γνώριζε μόνο τον τρόμο των Ταλιμπάν τώρα βλέπει την αναγέννηση της ελευθερίας και θα τους βοηθήσουμε να επιτύχουν», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    «Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας προχωράει, αλλά δεν έχει ακόμα τελειώσει. Η στρατηγική μας είναι σαφής: πολεμάμε τους τρομοκράτες στο εξωτερικό για να μην χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους στο μήνυμά του.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχτεί τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο για να καταστήσει σαφή την αμερικανική υποστήριξη στην κυβέρνησή του μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που πυροδότησε δημοσίευμα του περιοδικού «Νιούσγουικ» για βεβήλωση του κορανίου στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

    [22] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 21 Μαϊου 2005 (11:14 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη βόρεια Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θύματα ή ζημιές δεν υπάρχουν, ενώ δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:01 τοπική ώρα [01:01, ώρα Ελλάδας] στην περιοχή της επαρχίας Μιγιάγκι, περίπου 350 χλμ. βορείως του Τόκιο, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Το επίκεντρο της σεισμικής αυτής δόνησης εντοπίσθηκε 20 χλμ. υποθαλασσίως.

    [23] ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ DOW JONES-ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ NASDAQ

    Νέα Υόρκη, 21 Μαϊου 2005 (00:06 UTC+2)

    Μικτή εικόνα εμφάνισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.471,91 μονάδες, με πτώση 21,28 μονάδων (0,20%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.046,42 μονάδες, με κέρδη 3,84 μονάδων (0,19%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.189,28 μονάδες, μειωμένος κατά 1,80 μονάδες (0,15%).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 May 2005 - 18:13:39 UTC