Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
  • [02] ΓΑΛΛΙΑ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΕ ΩΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [05] ΣΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 202 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ
  • [07] Π. ΤΡΙΓΑΖΗΣ: ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ
  • [08] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [10] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
  • [11] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [12] ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ AIDS ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ
  • [13] ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ
  • [14] ΣΤΗ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [15] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ Ο ΧΑΤΖΙ
  • [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΠΑ ΓΙΑ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 2-1 ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ
  • [18] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [19] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΘΝΙΚΗ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΤΟ "ΚΥΝΗΓΙ" ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
  • [21] Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ SPECIAL
  • [22] ΙΣΡΑΗΛ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 400 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [23] ΛΙΒΑΝΟΣ: Η ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ
  • [24] ΜΕΤΑ ΤΟ UEFA ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ
  • [25] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Ο ΑΛΟΝΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
  • [26] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [27] ΣΤΗ 2η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [28] ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (10:42 UTC+2)

    Στην ταχεία δρομολόγηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών προχωρεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας όχι μόνον την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά και τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος υπέρ αυτής. Η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στον ΟΤΕ αποτελεί, όπως σημειώνει σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», την αρχή μιας σειράς αλλαγών και τομών, που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο τρίμηνο, όπως η ρύθμιση του Aσφαλιστικού των τραπεζών, η αγορά εργασίας και η απελευθέρωση του ωραρίου, η πώληση της Ολυμπιακής και η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», η κυβέρνηση Καραμανλή βαδίζει προς οριστική ρήξη με το παρελθόν, καθώς στόχος της, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός σε συσκέψεις με τους συνεργάτες του, είναι το Σεπτέμβριο, το τοπίο της χώρας να είναι διαφορετικό. Να έχουν δρομολογηθεί σειρά μέτρων που θα δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους για την ανάπτυξη, να έχουν «τακτοποιηθεί» τα εργασιακά και να έχουν μπει σε πορεία υλοποίησης τα μέτρα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

    Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα συγκρουσθεί με το «βαθύ κράτος» επιβεβαιώνει την απόφασή του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, τα οποία άφησαν άλυτα οι κυβερνήσεις του ΠAΣOK. Καθοριστικός παράγοντας, επισημαίνει η «Καθημερινή», θα είναι η δύναμη και η αντοχή που θα επιδείξει η κυβέρνηση στις αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων και στην αγνόηση του πολιτικού κόστους, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι οι προωθούμενες ρήξεις δεν θα είναι αναίμακτες.

    Επιδίωξη του πρωθυπουργού, πάντως, είναι να μην εγκαταλείψει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής και να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αποφεύγοντας τις μετωπικές συγκρούσεις, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Εκτιμά, ωστόσο, ο κ. Kαραμανλής ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και θα έχει γενικότερα ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία και για την κοινωνία.

    [02] ΓΑΛΛΙΑ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Παρίσι, 29 Μαϊου 2005 (17:55 UTC+2)

    Μεγαλύτερη από τις προσδοκίες αποδεικνύεται η συμμετοχή των Γάλλων στο σημερινό δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, αφού σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, έως τις 12 το μεσημέρι, είχε προσέλθει για να ψηφίσει το 25,08% του εκλογικού σώματος. Το ποσοστό αυτό θεωρείται μεγάλο, δεδομένου ότι στο δημοψήφισμα του 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ίδια ώρα, η προσέλευση στις κάλπες ήταν στο 20,39%.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη κάλπη έδιναν σαφές προβάδισμα στο «όχι», με ποσοστό 56%, αλλά αυτό που αναμένεται να διαμορφώσει το τελικό τοπίο είναι η ψήφος των αναποφάσιστων.

    Στις κάλπες προσήλθε από νωρίς και ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπερναντέτ. Η σημερινή ψηφοφορία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και για τον ίδιο τον Σιράκ, αφού τυχόν επικράτηση του «όχι» θα τού κατάφερε σημαντικό πλήγμα, δυο χρόνια πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

    Ακόμη, όμως, κι αν οι ψηφοφόροι του «όχι» αποδειχθούν περισσότεροι από αυτούς του «ναι», ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει περίπου 42 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, με το ένα πέμπτο εξ' αυτών να δηλώνουν αναποφάσιστοι λίγο πριν την κάλπη.

    [03] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (12:56 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ιδρυτική δημοτική συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι. «Θα είμαστε σύντομα εξουσία, διότι τεράστια είναι τα λάθη της ΝΔ. Κάνει επίθεση απέναντι στα συμφέροντα του απλού πολίτη. Καταρρέει η οικονομία και βλέπουμε τη φαυλότητα στη διοίκηση. Όλα αυτά είναι σημάδια ενός γρήγορου τέλους της κυβέρνησης» επισήμανε.

    "Ο κατήφορος είναι σίγουρος για τη ΝΔ. Πρέπει να εμποδίσουμε να μην παρασύρει την Ελλάδα. Δεν θα αφήσουμε να μπει η Ελλάδα σε ένα κατήφορο...Φτωχαίνει και μικραίνει η Ελλάδα με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Ο Ελληνας αισθάνεται ανασφάλεια για αυτό κοιτά προς το ΠΑΣΟΚ".

    "...Το πρόβλημα για μένα δεν είναι να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, να γίνω σαν τον Καραμανλή. Δεν θα γίνω εγώ σαν τον κ. Καραμανλή", σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αναξιοπιστία, αναξιοκρατία και αναποτελεσματικότητα είναι τα "χαρακτηριστικά" της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε, δεν είναι μια αξιόπιστη λύση για τη χώρα μας, είναι η παράταξη της μεγάλης απογοήτευσης.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να πάρουν μέρος μαζικά στις διαδικασίες εκλογής των νέων οργάνων του Κινήματος στις 5 Ιουνίου και όπως σημείωσε έχουμε μπροστά μας μεγάλους και σημαντικούς αγώνες, με αφετηρία τις μόνιμες αξίες του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου μπορεί να εγγυηθεί τη συναίνεση, τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

    "Πάρτε την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, σπάστε κατεστημένες νοοτροπίες ακόμα και στο κίνημά μας. Μην ακούτε τις 'Σειρήνες' που μας φοβούνται και προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα. Σφυρηλατούμε μια ισχυρή ενότητα" ανέφερε σε σημεία της ομιλίας του.

    Για τα «γαλάζια παιδιά» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "...όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού είναι δικά μας παιδιά».

    Για τη συμφωνία στον ΟΤΕ επισήμανε: "Αν θέλει πράγματι η κυβέρνηση να θέσει το θέμα της μονιμότητας ας το θέσει ευθέως. Να το συζητήσουμε με τη ΓΣΕΕ, με την ΑΔΕΔΥ, τον ελληνικό λαό και πράγματι να δούμε αν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά εμείς αυτο το οποίο δεν θα δεχθούμε είναι να θιγούν σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων μέσα από μια λαίλαπα νεοφιλελευθερισμού που θα χτυπήσει άγρια τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον νέο που θέλει δουλειά, τον νέο που θέλει απασχόληση. Θέλουμε πράγματι να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν ενάντια στον ελληνικό λαό. Μπορούν να γίνουν μόνο μαζί με τον ελληνικό λαό. Εμείς θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις αλλά προστατεύουμε τον ελληνικό λαό μέσα από τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Η ΝΔ, η Δεξιά, ο κ. Καραμανλής, εάν κάνει, γιατί αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση όπως σας είπα, εάν προχωρήσει σε αλλαγές θα είναι αλλαγές ενάντια στον ελληνικό λαό, με περιθωριοποίηση, με ανεργία, με έλλειψη ανάπτυξης και απασχόλησης".

    [04] ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΕ ΩΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (16:36 UTC+2)

    Τόσο στο συλλείτουργο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με δυο αρχιερείς από τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Σερβίας όσο και στις λειτουργίες σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, δεν μνημονεύθηκε την Κυριακή ο Ειρηναίος ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων, μετά την αποκήρυξη του και την διαγραφή του από τα δίπτυχα της Εκκλησίας, από την Πανορθόδοξη Σύνοδο, που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Φανάρι.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος συλλειτούργησε με δυο αρχιερείς από τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Σερβίας, τα οποία και απείχαν από την ψηφοφορία της Πανορθόδοξης Συνόδου, μνημόνευσε τον Αλέξιο Μόσχας, μετά τον Ιγνάτιο Αντιοχείας, παραλείποντας τον Ειρηναίο.

    Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται η κρίσιμη εκλογή τοποτηρητή στα Ιεροσόλυμα, αμέσως μετά την οποία, θα γίνει η κοινοποίηση του ονόματος στις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και μετά την συγκατάθεσή τους, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    [05] ΣΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (20:13 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι θα επικρατήσει το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που διεξήχθη την Κυριακή στη Γαλλία, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    «Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων. Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των Αριστερών, των κομουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού «ΟΧΙ» και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, εκφράζοντας την ελπίδα πως σε λίγες ώρες θα « καλωσορίσουμε και μια νίκη του «ΟΧΙ»

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 202 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΓΚΙ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (19:07 UTC+2)

    Τις εκδηλώσεις για τη μεγάλη επέτειο των διακοσίων δυο χρόνων από το Σουλιώτικο Ολοκαύτωμα του Καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι , τίμησε την Κυριακή με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά και στις θυσίες τους να μείνουν ελεύθεροι.

    «Ο Καλόγερος Σαμουήλ, με λίγους πολεμιστές, αρνήθηκε να το (ενν. Σούλι) στους Τούρκους και τινάχθηκε στον αέρα μαζί με τους εχθρούς του. Ήταν μια πράξη ηρωική και γι' αυτό ποιητική. Ήταν μια πράξη που ξεπερνούσε τα ανθρώπινα μέτρα και γι' αυτό αξεπέραστη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως αυτή η λεβεντιά, όπως χαρακτηριστικά είπε δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά «έρχεται από το μέλλον και μας δίνει τη δύναμη να αισιοδοξούμε για το μέλλον αυτού του τόπου».

    Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους του Σουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς επαίνεσε για την απόφασή τους να συνεχίσουν να ζουν στην εγκαταλελειμμένη τα τελευταία χρόνια περιοχή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «σε πείσμα των καιρών, όλοι εσείς, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και καταστάσεις και παρά την ελλειμματική μέριμνα της Πολιτείας για την ελληνική περιφέρεια, κρατάτε αυτόν τον όμορφο τόπο ζωντανό».

    [07] Π. ΤΡΙΓΑΖΗΣ: ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (18:04 UTC+2)

    Για ναυάγιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη μη διασπορά των πυρηνικών, με ευθύνη των ΗΠΑ, κάνει λόγο ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική από την Π.Γ. του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη θέση που αυτή υποστήριξε.

    Σχετικά με τη διάσκεψη για την ανανέωση της Συμφωνίας μη διασποράς των πυρηνικών όπλων, που είχε αρχίσει τις εργασίες της στις 2 Μαΐου και ολοκληρώθηκε προχθές, ο κ. Τριγάζης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αδυναμία λήψης αποφάσεων οφείλεται σε εμπόδια που προβλήθηκαν από διάφορες πλευρές και κυρίως, όπως επισημαίνει, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    «Το ναυάγιο της διάσκεψης δημιουργεί νέες ανησυχίες σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι κίνδυνοι διασποράς και προωθούνται σχέδια για νέα γενιά πυρηνικών όπλων και η εγκατάστασή τους ακόμα και στο διάστημα» σημειώνει ο κ. Τριγάζης, ο οποίος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητική την «πρόσθεση στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ των λεγόμενων «μίνι πυρηνικών» που προορίζονται για άμεση χρήση σε τοπικούς πολέμους».

    Απέναντι στις νέες απειλές απαιτείται ενίσχυση της διεθνούς αντιπυρηνικής κινητοποίησης στην πιο πλατιά βάση, καταλήγει ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική στην Π.Γ. του ΣΥΝ.

    [08] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (17:39 UTC+2)

    Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) θα επισκεφθεί στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου.

    Εξάλλου, στις 19:30, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΝ, στο Μαρούσι (Δημαρχείο Αμαρουσίου).

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (17:00 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αποτύπωση της πραγματικότητας, σε ότι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., δεν αποτελεί ύβρη, όταν μάλιστα αυτή η πραγματικότητα, γίνεται κάθε μέρα και πιο ορατή από κάθε έλληνα πολίτη».

    [10] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (17:21 UTC+2)

    Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, οδηγούνται τρεις γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης διαπιστώθηκε ότι τα σούπερ μάρκετ Καρφούρ, Carrefour Μαρινόπουλος, ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε.Ε. και ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ έκαναν αγορανομικές παραβάσεις.

    Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες καταναλωτών και τους σχετικούς ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι εισαγόμενα προϊόντα πωλούνταν ως ελληνικά στα παραπάνω σούπερ μάρκετ, η τιμή στην πινακίδα πώλησης ήταν διαφορετική από αυτήν, όταν ο καταναλωτής έφτανε στο ταμείο, ενώ και η αναγραφή της πινακίδας σε προϊόντα κρέατος και πουλερικών ήταν ενίοτε λαθεμένη.

    [11] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2005 (22:39 UTC+2)

    Κρίσιμη συνάντηση για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μεταξύ της διοίκησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ.

    Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στοχεύει σε μία συμφωνία για ενιαία λύση του ασφαλιστικού, ώστε να αποφευχθεί η μονομερής νομοθετική παρέμβαση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

    Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν εν μέσω προειδοποιήσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, και ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση και τη νομιμότητά της.

    [12] ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ AIDS ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Σόφια, 29 Μαϊου 2005 (18:35 UTC+2)

    Παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS, στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, την Κυριακή, λίγες μόλις ημέρες προτού την ετυμηγορία του εφετείου της Λιβύης για τους πέντε Βούλγαρους νοσοκόμους, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε θάνατο, με την κατηγορία της εσκεμμένης μόλυνσης 500 παιδιών στην αραβική αυτή χώρα, με τον ιό HIV.

    Μετά το πέρας των συναντήσεών του με τον πρόεδρο της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Βούλγαρος πρόεδρος ταξίδεψε στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας προκειμένου να συναντήσει παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις των αρχών.

    Ο κ. Παρβάνοφ διαβεβαίωσε τα παιδιά και τους γονείς τους ότι η Βουλγαρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την πληγή.

    Την προηγουμένη, ο Βούλγαρος πρόεδρος συναντήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης με τους νοσοκόμους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, οι οποίοι και του μετέφεραν την αγωνία και την ψυχολογική πίεση που αισθάνονται καθώς κυλά αντίστροφα ο χρόνος για την τελεσίδικη ετυμηγορία των δικαστικών αρχών της Λιβύης.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τρίπολη για τη Σόφια, ο κ. Παρβάνοφ συναντήθηκε με Βούλγαρους που ζουν κι εργάζονται στη Λιβύη.

    [13] ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ

    Βουκουρέστι, 29 Μαϊου 2005 (17:29 UTC+2)

    Η εκκλησία είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται περισσότερο οι Ρουμάνοι πολίτες, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου INSOMAR, που είδαν την Κυριακή το φως της δημοσιότητας.

    Βάσει των αποτελεσμάτων, οι Ρουμάνοι εμπιστεύονται την εκκλησία σε ποσοστό 87% και ακολουθούν ο στρατός με 72%, τα ΜΜΕ με 59% και η Προεδρία με 48%. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μόλις του 31% των πολιτών.

    Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη δικαιοσύνη και τα εργατικά συνδικάτα, αφού σε ποσοστό 67% και 63% αντίστοιχα, οι Ρουμάνοι πολίτες δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τους δυο αυτούς θεσμούς.

    Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 18-23 Μαΐου, με δείγμα 1.689 ατόμων από 50 αστικές και 55 αγροτικές περιοχές 40 επαρχιών της ρουμανικής επικράτειας και του Βουκουρεστίου.

    [14] ΣΤΗ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 29 Μαϊου 2005 (16:20 UTC+2)

    Η Φενερμπαχτσέ κατέκτησε το φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Τουρκίας, κόβοντας πρώτη το «νήμα» με 53 βαθμούς, έναντι 44 της Τραμπζονσπόρ, 39 της Γαλατασαράι και 31 της Μπεσίκτας.

    Πρώτος σκόρερ του τουρκικού πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Φατίχ Τεκέ της Τραμπζονσπόρ, με 31 γκολ.

    [15] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ Ο ΧΑΤΖΙ

    Κωνσταντινούπολη, 29 Μαϊου 2005 (16:15 UTC+2)

    Παρελθόν για τη Γαλατασαράι αποτελεί από το Σάββατο ο Ρουμάνος τεχνικός, Γκεόργκε Χάτζι.

    Ο Χάτζι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πάγκο της τουρκικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος του αγώνα με την Ντενιζλίσπορ για το τουρκικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

    «Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνω ότι παραιτήθηκα από προπονητής της Γαλατασαράι. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσα να πω, αλλά απλά λέω πως λυπάμαι. Το κάνω αυτό για τη Γαλατασαράι» είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος προπονητής.

    Αναφερόμενος στην πορεία του στον πάγκο της Γαλατασαράι, ο Χάτζι παραδέχθηκε ότι έκανε και αυτός λάθη, αλλά επισήμανε ότι η ομάδα πέτυχε αρκετούς από τους στόχους της.

    [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΠΑ ΓΙΑ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Βουκουρέστι, 29 Μαϊου 2005 (16:00 UTC+2)

    Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας απομάκρυνε τον στρατηγό Βαλέριου Νιτσούτ από τα καθήκοντά του, μετά τις δηλώσεις του περί εγκατάστασης δυο αμερικανικών βάσεων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες διαψεύδονται επίσημα από το Βουκουρέστι.

    Ο στρατηγός Νιτσούτ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού του ρουμανικού Γενικού Επιτελείου, δήλωσε την Τετάρτη, μετά το πέρας διεθνούς στρατιωτικού συνεδρίου για ζητήματα ασφαλείας ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να εγκαταστήσουν δυο στρατιωτικές βάσεις στη Ρουμανία μέσα σε διάστημα ενός έτους.

    Σε ανακοίνωση που έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο στρατηγός Νιτσούτ δεν είναι πλέον επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού. Η θέση του βρίσκεται υπό εξέταση και θα τού ανατεθούν άλλα καθήκοντα στο στρατόΚατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, ο στρατηγός Νίτσουτ δεν είχε καμιά διαταγή να μιλήσει στον Τύπο για το θέμα των βάσεων. Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με το αμερικανικό κράτος στο συγκεκριμένο θέμα».

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 2-1 ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (21:00 UTC+2)

    Το 2-1 στην ημιτελική σειρά των πλέι οφ της Α1 κατηγορίας μπάσκετ έκανε την Κυριακή ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας με σκορ 92-69 του Πανιωνίου. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θέλει ακόμη μια νίκη, την προσεχή Τετάρτη, στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να είναι αυτή που θα σφραγίσει το «εισιτήριο» για τον τελικό.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-23, 40-36, 61-51, 92-69.

    [18] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (20:13 UTC+2)

    Το «εισιτήριο» της ανόδου στη Β' εθνική σφράγισαν την Κυριακή Θρασύβουλος, Χαϊδάρι και Βέροια, μια αγωνιστική πριν την «αυλαία» του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Στον αντίποδα, ο ΠΑΣ Γιάννινα, έμεινε στο 1-1 κόντρα στην ΠΑΕ Θράκης, και χάνει οριστικά την άνοδο.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα και η βαθμολογία στη Γ' εθνική έχουν ως εξής:

    Νότιος Όμιλος

    Εθνικός-Αθηναϊδα 2-0

    Μαρκό-Ατσαλένιος 0-1

    Χαϊδάρι-ΠΑΝΟ Μαλλίων 3-0

    Πάμισος Μεσ.-Αχαϊκή 3-2

    Θύελλα Πατρών-Θρασύβουλος 1-2

    Βύζας Μεγάρων-Ρόδος 1-0

    Ηρόδοτος-Αγιος Δημήτριος 3-0

    Κερατσίνι-Λήλας Βασιλικού 2-1

    ΡΕΠΟ: Αχαρναϊκός

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Θρασύβουλος 31 68

    2. Χαϊδάρι 31 67

    3. Εθνικός 32 62

    4. Αχαρναϊκός 31 60

    5. Ρόδος 31 48

    6. Αχαϊκή 31 40

    7. Αγιος Δημήτριος 31 39

    8. Ατσαλένιος 31 39

    9. Λήλας Βασιλικού 31 38

    10.Κερατσίνι 31 38

    11. Θύελλα Πατρών 31 36

    12. Βύζας Μεγάρων 31 36

    13. Πάμισος Μεσσήνης 31 36

    14. ΠΑΝΟ Μαλλίων 31 35

    15. Ηρόδοτος 31 29

    16. Αθηναϊδα 31 24

    17. Μαρκό 31 24

    * Το Κερατσίνι έχει -1 βαθμό.

    Βόρειος Όμιλος

    ΠΑΕ Θράκη-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Αγροτικός Αστέρας 2-0

    Πανδραμαϊκός-Θερμαϊκός 0-4

    Παναιτωλικός-Πτολεμαϊδα 1-0

    Κοζάνη-Καβάλα 2-0

    Βέροια-Δόξα Δράμας 5-1

    Λύκοι-Λαμία 1-2

    Αναγέννηση Αρτας-Παύλος Μελάς 4-1

    ΡΕΠΟ: Απόλλων Λάρισας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Βέροια 31 68

    2. ΠΑΣ Γιάννινα 31 62

    3. Καβάλα 31 55

    4. Αναγέννηση Αρτας 31 51

    5. Λαμία 31 50

    6. Κοζάνη 31 49

    7. ΠΑΕ Θράκη 32 49

    8. Δόξα Δράμας 31 48

    9. Αγροτικός Αστέρας 31 45

    10. Αναγ. Καρδίτσας 31 43

    11. Θερμαϊκός 31 43

    12. Παναιτωλικός 31 42

    13. Πτολεμαϊδα 31 38

    14. Παύλος Μελάς 31 33

    15. Πανδραμαϊκός 31 28

    16. Απόλλων Λάρισας 31 20

    17. Λύκοι 31 19

    [19] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (20:05 UTC+2)

    Με στόχο την κατάκτηση τεσσάρων βαθμών, οι οποίοι θα δώσουν στην εθνική μας το δικαίωμα να ελπίζει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου της για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας, ρίχνονται στη «μάχη» με την Τουρκία (4 Ιουνίου, Κωνσταντινούπολη) και με την Ουκρανία (8 Ιουνίου, Καραϊσκάκη) οι διεθνείς μας.

    Την Κυριακή συγκεντρώθηκαν οι διεθνείς στο ξενοδοχείο που καταλύουν πριν τους αγώνες, με απόντες τους Φύσσα, ο οποίος αγωνίζεται με την Μπενφίκα στον τελικό του κυπέλλου Πορτογαλίας, Ζαγοράκη, Καραγκούνη, Ταυλαρίδη και Βρύζα.

    Από τον αγώνα με την Τουρκία θα λείψουν οι Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος υποβλήθηκε πρόσφατα σε εγχείριση στη μέση, και Θοδωρής Ζαγοράκης, λόγω καρτών.

    Οι διεθνείς μας δηλώνουν, ωστόσο, αισιόδοξοι για τα δυο κρίσιμα παιχνίδια και χαρακτηρίζουν θετικό αποτέλεσμα την ισοπαλία στο παιχνίδι με την Τουρκία.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΤΟ "ΚΥΝΗΓΙ" ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (18:55 UTC+2)

    Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση της πρόκρισης στον τελικό του πρωταθλήματος της Α1 του μπάσκετ, μεταξύ του Αμαρουσίου και της ΑΕΚ, αφού το πρώτο κατάφερε να πάρει τη νίκη στον μεταξύ τους αγώνα, την Κυριακή, με σκορ 76-62.

    Με αυτή τη νίκη, το Μαρούσι μείωσε τη σειρά σε 2-1 και έδωσε νέο «ραντεβού» με την ΑΕΚ την 1η Ιουνίου, με την υπόθεση της πρόκρισης να κρίνεται στις τρεις νίκες.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 23-16, 35-38, 57-49, 76-62

    [21] Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2005 (17:34 UTC+2)

    Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, συνοδευόμενη από το Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης, Σπύρο Κλαδά, πραγματοποίησε περιοδεία στο νομό Ιωαννίνων, όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των Special Olympics.

    Κηρύσσοντας το Σάββατο την έναρξη της εκδήλωσης των Special Olympics «Η μεγάλη γιορτή της χαράς και της ελπίδας», η κ. Πετραλιά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η γιορτή της Χαράς και της Ελπίδας διαμηνύει σε όλο τον κόσμο ότι η ελληνική κοινωνία είναι πλατιά, έχει μεγάλη αγκαλιά και ότι στη χώρα μας κανείς δεν περισσεύει, καθώς όλοι συμμετέχουμε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής».

    Βραβεύοντας τους αθλητές των Spesial Olympics που διακρίθηκαν στο bowling, η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δημιουργία αθλητικών υποδομών για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τους Αγώνες των Special Olympics».

    Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο Νομό, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την Κυριακή τη Μονή Ντουραχάνη και το νέο Γηροκομείο των Ιωαννίνων, ιδρύματα στα οποία έχει διανεμηθεί ξενοδοχειακός εξοπλισμός, μέρος της κινητής περιουσίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σε δηλώσεις της, η κ. Πετραλιά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το 90% του ολυμπιακού εξοπλισμού έχει ήδη διανεμηθεί σε Φορείς και Ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα» υπογραμμίζοντας ότι «η κινητή περιουσία βρήκε τον προορισμό της» και πρόσθεσε ότι « σε λίγες ημέρες θα σταλεί στο Γηροκομείο και ένα αυτοκίνητο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

    «Ο κόπος των Ελλήνων πιάνει τόπο και τα χρήματα που έδωσαν για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τους επιστρέφονται», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πετραλιά, η οποία επισκέφθηκε, επίσης, το Δημαρχείο και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Νίκο Γκόντα, τον οποίο συνεχάρη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων των Special Olympics και του εξέφρασε την στήριξη της, στην διεκδίκηση του EURO 2012, από την πόλη των Ιωαννίνων.

    Οι εκδηλώσεις των Special Olympics κορυφώθηκαν στο Νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων, με τις βραβεύσεις των αθλητών που διακρίθηκαν στους Αγώνες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    [22] ΙΣΡΑΗΛ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 400 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Τελ Αβίβ, 29 Μαϊου 2005 (19:36 UTC+2)

    Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Κυριακή την απελευθέρωση 400 Παλαιστίνιων κρατούμενων, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Σαρμ ελ Σέιχ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    Αμέσως μετά τη σύναξη της συμφωνίας, το Ισραήλ είχε προχωρήσει στην αποφυλάκιση 500 Παλαιστινίων, αλλά στη συνέχεια δεν προέβη σε ανάλογες κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιες παλαιστινιακές αρχές δεν καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια για τον αφοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων.

    Σημειώνεται ότι στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι.

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση για νέες απελευθερώσεις κρατουμένων, ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η πλέον μετριοπαθής φιγούρα στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, δηλαδή ο πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς, ενόψει των παλαιστινιακών εκλογών του Ιουλίου, αλλά και της σχεδιαζόμενης ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα.

    [23] ΛΙΒΑΝΟΣ: Η ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

    Βηρυτός, 29 Μαϊου 2005 (19:18 UTC+2)

    Η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης φάσης των βουλευτικών εκλογών στον Λίβανο, των πρώτων μετά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα, μετά από 29ετή παρουσία.

    Η ψηφοφορία ξεκίνησε σήμερα, Κυριακή, από την πρωτεύουσα Βηρυτό και θα συνεχιστεί τις επόμενες τρεις Κυριακές στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ώστε να εκλεγούν τα 128 μέλη της νέας Βουλής.

    Λίγες ώρες όμως πριν το κλείσιμο της κάλπης, το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις στο 27%, με τις περιοχές, όπου κυριαρχεί το χριστιανικό στοιχείο να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αποχή.

    Παρ' όλα αυτά, το προβάδισμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου φαίνεται να έχει ο Σάαντ αλ Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ αλ Χαρίρι.

    [24] ΜΕΤΑ ΤΟ UEFA ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ

    Μόσχα, 29 Μαϊου 2005 (18:49 UTC+2)

    Ακόμη έναν τίτλο, αυτόν του Κυπελλούχου Ρωσίας, κατέκτησε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας την Κυριακή, περίπου δυο εβδομάδες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στον τελικό για το ρωσικό κύπελλο ποδοσφαίρου, η ΤΣΣΚΑ επικράτησε με σκορ 1-0 της Χίμκι, με γκολ του Γιούρι Ζιρκόφ, στο 68' της αναμέτρησης.

    Η ΤΣΣΚΑ έχει αναδειχθεί επτά φορές κυπελλούχος Ρωσίας, όσες και άλλες δυο ομάδες της Μόσχας, η Ντιναμό και η Τορπίντο. Τα πρωτεία κατέχει, ωστόσο, μια άλλη ομάδα της ρωσικής πρωτεύουσας, η Σπάρτακ Μόσχας, με 13 κύπελλα στη συλλογή της, από το 1936 (επί Σοβιετικής Ένωσης) έως σήμερα.

    [25] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Ο ΑΛΟΝΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ

    Νίρμπουργκρινγκ, 29 Μαϊου 2005 (17:13 UTC+2)

    Ο οδηγός της Renault, Φερνάντο Αλόνσο, είναι ο μεγάλος νικητής του ευρωπαϊκού γκραν πρι στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ της Γερμανίας.

    Ο Ισπανός πιλότος της Φόρμουλα 1 τερμάτισε μπροστά από τον Γερμανό οδηγό της Williams, Νικ Χάιντφελντ, που πήρε τη δεύτερη θέση, υπό τις επευφημίες των συμπατριωτών του, αλλά και από τον Βραζιλιάνο οδηγό της Ferrari, Ρούμπενς Μπαρικέλο, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο πόντιουμ των νικητών τη φετινή σεζόν, τερματίζοντας τρίτος.

    Ο Αλόνσο πήρε την πρωτοπορία, όταν ο Φιλανδός Κίμι Ράικονεν, ο οποίος ήταν στην κεφαλή της κούρσας έως τον τελευταίο γύρο, είδε τα λάστιχά του να μην αντέχουν την πίεση και να σκάνε.

    [26] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2005 (15:52 UTC+2)

    Πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη με τίτλο "Εθνικές πολιτικές για την ενδυνάμωση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας του βιβλίου στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση" διοργανώνει στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, αύριο και μεθαύριο (30-31 Μαϊου), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και ευρωπαϊκοί φορείς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Η πανευρωπαϊκή συνδιάσκεωη αποτελεί την πρώτη δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος "Πολυετής συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του βιβλίου και της ανάγνωσης" που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Οι συνδιοργανωτές του προγράμματος είναι το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, η Ιταλική Ενωση Εκδοτών, η Ενωση Εκδοτών Ρουμανίας, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συγγραφέων.

    Στόχος της είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ των φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του βιβλίου, με επίκεντρο την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενδυνάμωση της πολιτιστική και δημιουργικής βιομηχανίας του βιβλίου.

    Η συνδιάσκεψη περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:

    - Επιτυχημένες και αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης

    - Πολιτικές για την ανταλλαγή δεδομένων στην αγορά βιβλίου: είναι εφικτή η βελτίωση των πολιτικών ανταλλαγής δεδομένων και των συστημάτων διανομής;

    - Επιτυχημένα παραδείγματα προγραμμάτων κατάρτισης για τους επαγγελματίες του βιβλίου

    Στη συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ευρωπαϊκές ομοσπονδίες εκδοτών, βιβλιοπωλών, συγγραφέων και βιβλιοθηκονόμων. Στο διήμερο θα γίνουν σεμινάρια με θέμα την επικαιρότητα του ελληνικού βιβλίου.

    [27] ΣΤΗ 2η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2005 (15:37 UTC+2)

    Τη 2η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους της και επισκέφτηκε περίπτερα των εκδοτικών οίκων.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί πολιτισμικό καθήκον η υποστήριξη της ελληνικής δημιουργίας και του πνευματικού πλούτου, μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

    «Σήμερα που εμπορευματοποιείται - είμαστε άλλωστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης - η παραγωγή πνευματικής δημιουργίας, είναι πολιτισμική προτεραιότητα για τους Έλληνες να στηρίξουμε τέτοιες Διεθνείς Εκθέσεις, που δίνουν τη δυνατότητα να υποστηριχθεί η πλατιά διάδοση και η ζήτηση για το βιβλίο. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης εμπορευματοποίησης του βιβλίου πληθαίνει και στην Ελλάδα η παρουσία πολυεθνικών επιχειρήσεων και είναι πολιτισμικό καθήκον όλων να στηρίξουμε και την παραγωγή της ελληνικής δημιουργίας, αλλά και να ενισχύσουμε και τις ελληνικές επιχειρήσεις, που εγγυώνται σε όλη την περιφέρεια τη διάδοση του πνευματικού πλούτου. Είναι πολιτική προτεραιότητα η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου να μείνει στη Θεσσαλονίκη. Η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί στην πολιτιστική αυτή ανάγκη» είπε.

    [28] ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2005 (15:37 UTC+2)

    Το "ίδιον και το άλλο", η πολιτισμική ταυτότητα και η ομογενοποίηση, η διατήρηση της διαφορετικότητας και η αναζήτηση των κοινών στοιχείων στις σχέσεις των λαών αλλά και ο ρόλος των συγγραφέων, απασχόλησαν τους ομιλητές της στρογγυλής τράπεζας με τίτλο "Αγαπάμε το διαφορετικό" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Την άποψη ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για υπέρβαση των διαφορών εξέφρασε ο Τούρκος συγγραφέας Nedim Gursel, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο "φόβο" της Ευρώπης απέναντι στον "άλλο", όπως είπε, Τούρκο. "Αποφεύγουμε να μιλήσουμε για τις διαφορές μας και προτιμούμε τις ομοιότητες. Η διαφορετικότητα μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα, αλλά αν υπάρχουν ανταλλαγές η διαφορά μπορεί να παίξει θετικό ρόλο. Αν έχουμε την περιέργεια να ανακαλύψουμε τον άλλο, το διαφορετικό, αυτό είναι καλό, αλλά αν νιώσουμε απειλή από αυτό, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει ένα φάσμα που τρομάζει την Ευρώπη, αυτό του μεγάλου Τούρκου ή του 'άλλου'. Είναι η συλλογική μνήμη μιας χώρας που χάνει τον εαυτό της και ανακαλύπτει ξαφνικά τον 'άλλο Τούρκο'" είπε χαρακτηριστικά.

    Στον 20ο αιώνα που μόλις τελείωσε και κατά τον οποίο οι διαφορές προκάλεσαν προβλήματα στην Ευρώπη με διωγμούς και αποκλεισμούς, δεν μπορούμε παρά να αγαπάμε τις διαφορές μας, υποστήριξε από την πλευρά του ο συγγραφέας, Τάκης Θεοδωρόπουλος. "Αν πρέπει να κάνουμε και άλλον παγκόσμιο πόλεμο για να λύσουμε τις διαφορές μας, είναι καλύτερα να μάθουμε να ζούμε με αυτές" δήλωσε και πρόσθεσε: "Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπάθησε να σβήσει όλες τις διαφορές ακόμη και αυτές των δύο φύλων. Το πρόβλημα του 21ου αιώνα στον δυτικό κόσμο είναι το σβήσιμο των διαφορών. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου όλοι θα μιλάμε την ίδια γλώσσα, θα τρώμε και θα ντυνόμαστε με τον ίδιο τρόπο, ο εφιάλτης είναι έντονος και απέναντι σε κάτι τέτοιο θέλουμε να αγαπάμε το διαφορετικό".

    Φρικτή χαρακτήρισε την προοπτική της απόλυτης πολιτισμικής ενοποίησης η συγγραφέας και μεταφράστρια Αθηνά Κακούρη. "Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι θα βρουν άλλους τρόπους για να αλληλομισούνται και να σκοτώνονται. Η λογοτεχνία πρέπει να είναι το εργαλείο που θα αναγκάσει τους ανθρώπους να σκεφτούν τι είναι το διαφορετικό, αν είναι κάτι που τους αρέσει, αν είναι απειλή και γιατί. Πολλά ζητήματα αποτελούν προπαγάνδα και για αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και να αναρωτιώμαστε" είπε.

    Η κ. Κακούρη ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που οι διαφορές με τον "άλλο" εξαφανίστηκαν, χρειάστηκε οι λαοί να στραφούν εναντίον του ίδιου τους του εαυτού (εμφύλιοι). Χαρακτηριστικά ο κ. Gursel αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης. "Η Κωνσταντινούπολη ήταν κοσμοπολίτικη και σε αυτήν συνυπήρχαν αρμονικά Ελληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι. Σήμερα έχουν μείνει μικρές μόνο κοινότητες και η Πόλη δεν έχει κρατήσει πια εκείνον τον χαρακτήρα. Τώρα τσακωνόμαστε μεταξύ μας, με τους Κούρδους, μια και δεν υπάρχει άλλη κοινότητα".

    Κάνοντας μία ιστορική αναφορά, ο κ.Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ηρόδοτου, ως του πρώτου που κοίταξε πέρα από τα σύνορα, παρατηρώντας τις διαφορές ξένων λαών. "Η πρώτη φορά που κατορθώνει κανείς να δει πραγματικά τον άλλο, συμβαίνει όταν καταφέρει να δει τον τον ιστορικό χρόνο. Είναι μία χρονικότητα που υπερβαίνει τη διάρκεια μίας ζωής, είναι η διαχρονικότητα, ο χρόνος της ανθρωπότητας" είπε.

    Σε ότι αφορά τη διαφορετικότητα στη λογοτεχνία, ο κ.Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι η αγάπη για το διαφορετικό διαφαίνεται μέσα από την περιέργεια για τις άλλες γλώσσες και για την λογοτεχνία, κάτι που στην Ελλάδα υπάρχει. "Αν σταματήσουμε να μεταφράζουμε, πέφτουμε στην παγίδα της ομογενοποίησης" είπε και ανέφερε ότι στον Αγγλοσαξωνικό κόσμο το ποσοστό των μεταφράσεων αντιστοιχεί μόλις στο 3-5%.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 May 2005 - 18:13:47 UTC