Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [02] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [03] ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
  • [04] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΑΠ. ΒΑΒΥΛΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ
  • [06] Ο Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ
  • [09] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
  • [10] ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΛΠ
  • [11] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ
  • [12] ΣΤΑ 49,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ
  • [13] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [14] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 38.485 ΕΥΡΩ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [15] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [16] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΛΑΟ
  • [17] ΑΥΞΑΝΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
  • [18] ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ "CHEETOS PIZZA" ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ
  • [19] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ
  • [20] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ Ο ΜΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗΣ
  • [21] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [22] Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ 6 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
  • [23] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [24] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ
  • [25] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ
  • [26] Ο ΝΤΑΝ ΧΑΛΟΥΤΖ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [27] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΣΤΟ 31% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • [29] ΣΤΟΥΣ 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [30] "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.
  • [31] ΣΤΙΧΟΙ ΚΑΒΑΦΗ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
  • [32] ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [33] ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [34] ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ

  • [01] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (15:13 UTC+2)

    Στην πώληση ποσοστού 10% της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ), εντός των επόμενων έξι μηνών, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,24 δισ. ευρώ, αλλά και τη διάθεση 10% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ), στο μέλλον, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου για τις αποκρατικοποιήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέχει ποσοστό 84,5% στην ΑΤΕ, ενώ αναφορικά με τη διάθεση του 10% του ΟΤΕ στο μέλλον, τόνισε: "η κυβέρνηση, αν αποκτήσει επιπλέον 10% του ΟΤΕ από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, μελετά τη διάθεσή του εν ευθέτω χρόνο, στο μέλλον" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "δεν αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ. Δεν συζητείται παραχώρηση του μάνατζμεντ".

    Αναφερόμενος στη στρατηγική των αποκρατικοποιήσεων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισήμανε ότι αυτές εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή.

    Πρόσθεσε δε ότι αυτές συνδέονται με διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΤΕ, είπε ότι η λύση ήταν η καλύτερη δυνατή, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο οργανισμός είτε θα έπρεπε να προχωρήσει σε απολύσεις είτε θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πιστεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα μπορούσαν να γίνουν 6.000 απολύσεις στον ΟΤΕ επί συνόλου εργαζομένων 16.000, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση", ενώ τόνισε ότι δεν συζητείται η παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι "όταν το δημόσιο θέλει, μπορεί να βρεί το κατάλληλο μάνατζμεντ".

    Σχετικά με την επιβάρυνση του Δημοσίου από την εθελουσία έξοδο εργαζομένων από τον ΟΤΕ, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι το Δημόσιο θα δώσει 290 εκατ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι το κόστος της, μαζί με την αναδιοργάνωση του οργανισμού ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ συνολικά. Επανέλαβε δε ότι το μεγαλύτερο βάρος (80% των δαπανών) θα καλυφθεί απο τον ίδιο τον Οργανισμό και θα προέλθει απο τα οφέλη της μείωσης των δαπανών.

    Για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων από τώρα και στο εξής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι για τον ΟΠΑΠ διερευνάται η σταδιακή εισαγωγή των ελληνικών αγώνων στο "Πάμε Στοίχημα" και η ανάληψη του παιχνιδιού από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ και επισήμανε ότι αυτές οι δύο κινήσεις είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

    Σε ό,τι αφορά τον αερολιμένα Αθηνών, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις, ώστε μέσα στο 2006 να γίνει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τέλος, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η εισαγωγή στην κυρία χρηματιστηριακή αγορά και η διάθεση των μετοχών θα γίνει και σε θεσμικούς επενδυτές και στο ευρύ κοινό.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο θέμα της επίλυσης του ασφαλιστικού όλων των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα προτείνει "λύση αρχών" και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν και η Εμπορική και η Αγροτική Τράπεζα. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αυτήν.

    [02] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Άμστερνταμ, 1 Ιουνίου 2005 (05:51 UTC+2)

    Μετά το συντριπτικό γαλλικό "όχι", τα βλέμματα στρέφονται στην Ολλανδία, η οποία, με το πρώτο εθνικό δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στη νεότερη ιστορία της χώρας, παίρνει, σήμερα, τη σκυτάλη στην προσπάθεια επικύρωσης του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Παρά τις εκκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που κάνουν λόγο για καθαρή επικράτηση του "όχι", δεν αφήνουν στους υποστηρικτές του ελπίδες για έγκριση του Ευρωσυντάγματος το οποίο κινδυνεύει πλέον με ένα δεύτερο ισχυρό πλήγμα μετά την απόρριψή του από τους Γάλλους.

    Το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα στη σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Άνω και Κάτω Βουλή σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής είναι άνω του 30% και η διαφορά υπέρ του "όχι" μεγάλη.

    Συνολικά 11, 6 εκατ. πολίτες, άνω των 18 ετών, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 7.30 το πρωί τοπική ώρα (8.30 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit polls.

    [03] ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (12:31 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε την Τετάρτη ο εισαγγελέας εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, σε βάρος 15 ατόμων για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο προφυλακισμένος αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, είναι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η πρώην ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία.

    Συγκεκριμένα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για 17 κατηγορίες, εκ των οποίων οι 4 σε βαθμό κακουργήματος. Οι διώξεις αφορούν τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη, απλή συνέργια σε απάτη, απόπειρα απάτης, κατάχρηση εξουσίας, συμμορία, δωροληψία και δωροδοκία δικαστή, άμεση συνέργια σε δωροδοκία δικαστή, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, ψευδής βεβαίωση, ηθική αυτουργία σε αυτουργία στη νόθευση δημόσιου εγγράφου, ηθική αυτουργία στη νόθευση, παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

    Εκτός από τους Ιάκωβο Γιοσάκη και Αντωνία Ηλία, κατηγορούμενοι είναι οχτώ δικαστές. Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα εφετών Νίκο Αθανασόπουλο, τους πρωτοδίκες Παναγιώτα Τσέβη, Νίκο Ποταμιάνο, Γεωργία Λαμπροπούλου, Ασπασία Μπαστά, Άννα Κοροβέση, Μαρουλιώ Δαββίου και τον εισαγγελέα εφετών Αντώνη Μύτη. Επίσης, οι δικογραφίες αφορούν τους δικηγόρους Σάκη Κεχαγιόγλου, Γιώργο Νικολακόπουλο και Νίκο Εμμανουηλίδη, τον γιατρό Μανώλη Νιώτη και τον δικαστικό υπάλληλο, Αναστάσιο Καρατζά.

    [04] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΑΠ. ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, βρίσκεται το πόρισμα της εισαγγελέως, Ελένης Σωτηροπούλου, για τη δράση του Απόστολου Βαβύλη.

    Στο πόρισμα η κ.Σωτηροπούλου διαπιστώνει την διάπραξη αξιόποινων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τη δράση του Απόστολου Βαβύλη σε Ελλάδα και Ιεροσόλυμα.

    Ο κ.Παπαγγελόπουλος αναμένεται να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Βαβύλη, ενώ η δίωξη εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοσή του

    στη χώρα μας από την Ιταλία όπου εκεί συνελήφθη.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Συνάντηση του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέκου Αλαβάνου, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου για τα Ορθόδοξα Παλαιστινιακά Ιδρύματα (αντιπροσωπεύει τους Άραβες χριστιανούς ορθοδόξους που ανήκουν στο ποίμνιο του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝ.

    Στην Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρουάν Τουμπάζι και οι κ. Ηλίας Ισίντ και Φουάντ Κόκκαλης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης η Αλίκη Παπαδομιχελάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη της αντιπροσωπείας αφού επεσήμαναν ότι οι χριστιανοί ορθόδοξοι έχουν μειωθεί στο 1% του Παλαιστινιακού πληθυσμού από 17% που ήταν παλαιότερα, τόνισαν «την ανάγκη αλλαγής θεσμών, νοοτροπίας αλλά και προσώπων στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για να μπορεί το Πατριαρχείο να λειτουργεί σαν πνευματικός θεσμός και όχι σαν real estate επιχείρηση όπως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την άποψη ότι η νέα ηγεσία του Πατριαρχείου χρειάζεται να αλλάξει σελίδα και να ακούσει τα αιτήματα των ορθοδόξων Παλαιστινίων και όλου του Παλαιστινιακού λαού. «Είναι ανάγκη», κατέληξε ο κ. Αλαβάνος, «το Πατριαρχείο να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους Παλαιστίνιους και όχι να αποτελεί παράγοντα τριβών και αντιθέσεων με τον Παλαιστινιακό λαό».

    [06] Ο Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την «χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ουσιαστική» συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (Ε.Σ.Ε.Π.), αλλά και για την συναίνεση που διαπιστώθηκε σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εξέφρασε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, και επισήμανε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Ε.Σ.Ε.Π. «επιβεβαίωσε την χρησιμότητα του θεσμού».

    Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Μολυβιάτη έχει ως εξής:

    «Αυτή ήταν η 3η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής επί ημερών της κυβερνήσεώς μας. Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Η δική μου διαπίστωση είναι, επιβεβαίωση θα έλεγα, ότι υπάρχει ευτυχώς μια ευρύτατη συναίνεση ως προς τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής.

    »Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις ή και κριτικές για επιμέρους τακτικούς χειρισμούς. Είναι όμως πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η δική μας, να υπάρχει επιτέλους μια συναίνεση όπως είπα σε θέματα στρατηγικών επιλογών.

    »Το συμπέρασμα το δικό μου είναι ότι αυτή η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, επιβεβαίωσε τη χρησιμότητα αυτού του θεσμού», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την συναίνεση του διαπιστώθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Στο Συμβούλιο, στο οποίο δεν συμμετείχε το ΚΚΕ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τα Βαλκάνια, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ελληνομερικανικές σχέσεις και οι εξελίξεις σχετικά με το Ευρωσύνταγμα.

    «Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Η δική μου διαπίστωση είναι, επιβεβαίωση θα έλεγα, ότι υπάρχει ευτυχώς μια ευρύτατη συναίνεση ως προς τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Μολυβιάτης.

    «Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις ή και κριτικές για επιμέρους τακτικούς χειρισμούς. Είναι όμως πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η δική μας, να υπάρχει επιτέλους μια συναίνεση όπως είπα σε θέματα στρατηγικών επιλογών», πρόσθεσε.

    Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, έκανε λόγο για «ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση» για όλα τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην συζήτηση για την «αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην σχέση της με τις ΗΠΑ», αλλά και για τις επιπτώσεις από την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος στην Γαλλία.

    «Εμείς εκφράσαμε τις απόψεις μας, ασκήσαμε την κριτική μας εκεί που έπρεπε. Εκφράσαμε τη θέση μας για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, για τη συνέχεια της πορείας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για την συνεχή βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δοθέντος ότι, αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος κρίσιμη, στην οποία οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην καλύτερη δυνατή συνεργασία για την ειρήνη, την ασφάλεια και την προοπτική ολόκληρης της περιοχής μας», τόνισε ο υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την Εξωτερική Πολιτική, Χρήστος Παπουτσής.

    Από την πλευρά του ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα και τις Διεθνείς Σχέσεις, δήλωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει με την αντίληψη ότι «η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης χρειάζεται επανεξέταση μετά το γαλλικό «όχι» στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα».

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό είχε σήμερα (Τετάρτη), αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Ορθοδόξων Αραβικών Οργανώσεων στην Παλαιστίνη. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετείχαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Ορθοδόξων αποτελούσαν ο Πρόεδρός της Μαρουάν Τουμπάσι, ο Γενικός Γραμματέας της, Ηλία Ισήντ, και ο Φουάντ Κοκάλι, μέλος του Συμβουλίου.

    Κατά τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή καθώς και αναλυτική συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε τη γενικότερη παρέμβαση που κάνει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή, ιδιαίτερα ο αμερικανικός, που στηρίζει την επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και το δικό του κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μέρος αυτών των παρεμβάσεων είναι και η κατάσταση που έχει προκύψει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ιδιαίτερα η πώληση ή ενοικίαση παλαιστινιακών εδαφών από την πλευρά του, που για το ΚΚΕ αποτελούν απαράδεκτες ενέργειες. Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι να τηρηθεί πιστά ο νόμος του 1958 του Ιορδανικού κράτους που αφορά τη λειτουργία του Πατριαρχείου και η μη αλλαγή αυτού του καθεστώτος. Το θέμα είναι πολιτικό κι όχι θρησκευτικό. Αυτό έχει θέσει το ΚΚΕ στην ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης στο Πατριαρχείο.

    Η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σωστή και σταθερή του θέση σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τα παλαιστινιακά εδάφη που διαχειρίζεται το Πατριαρχείο και την πιστή τήρηση του Ιορδανικού νόμου του 1958.

    [09] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας

    Ειδικότερα, αυξάνονται οι ώρες του μαθήματος:

    α) κατά μια ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου και κατά δυο ώρες στην Α΄ τάξη του Λυκείου.

    β) Ενισχύεται κατά μία ώρα η διδασκαλίας της θεματογραφίας στη Β΄ τάξη Λυκείου της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

    γ) Εισάγεται η διδασκαλία του Επιταφίου του Θουκυδίδη ως μαθήματος της Γενικής Παιδείας στη Γ΄ τάξη Λυκείου ως προτύπου κειμένου του Αρχαίου Ελληνικού Λόγου για την προαγωγή του Δημοκρατικού Φρονήματος των μαθητών μας. Το μάθημα θα διδάσκεται μια ώρα την εβδομάδα σε όλη τη σχολική χρονιά.

    «Με την ενίσχυση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο θα επιδιωχθεί όχι επιφανειακή και φορμαλιστική διδασκαλία, αλλά μία ανανεωμένη μορφή γλωσσικής αγωγής που θα δίνει στο μαθητή τη δυνατότητα να διαλέγεται ουσιαστικά με το παρελθόν και να χτίζει το δικό του παρόν, έχοντας μέσα του τη συνείδηση της ενότητας και της συνέχειας της Ελληνικής Γλώσσας που απηχεί την πιο ζωντανή έκφραση του διαχρονικού Ελληνικού Πολιτισμού», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

    [10] ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΛΠ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα "Εξελίξεις στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα & στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης", διοργανώνει την Τρίτη 14 Ιουνίου 2005 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την αιγίδα των EFRAG, IASB, του ΧΑ και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητες συνεδρίες, ενώ απευθύνεται στην ανώτερη διοίκηση φορέων ή εταιριών, σε οικονομικούς διευθυντές και συνεταίρους ή διευθυντές ελεγκτικών εταιριών που χειρίζονται τα θέματα εφαρμογής των ΔΠΧΠ/ΔΛΠ.

    Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, ο Stig Enevoldsen, προέδρος EFRAG, Γιάγκος Χαραλάμπους, αντιπροέδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Προέδρος ΕΛΤΕ, Τάσος Πρωτοπαππάς, διευθυντής, ΥΠΟΙΟ, Ξενοφών Αυλωνίτης, διευθυντής, Ε.Κ., Ευθύμιος Κολλύρης, αντιπροέδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Σ.Ο.Ε.Λ, Μάριος Κυριάκου, Πρόεδρος της KPMG, Μάριος Ψάλτης, Συνέταιρος PWC, Παναγιώτης Βουστούρης, Συνέταιρος ΣΟΛ AE, Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος Grant Thornton, Δημήτρης Ντζανάτος, πρόεδρος Grant Thornton, Γιάννης Μυστακίδης, Συνέταιρος, Ernst & Young, Λουκάς Λουκά, Διευθυντής GlobaltrainingGlobal Training.

    [11] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:51 UTC+2)

        Για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα του Τουρισμού, ενημέρωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον οποίο συνάντησε σήμερα, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Αιγυπτίου ομολόγου του, Μοχάμεντ Αλ Μαγράμπι.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης οι εν λόγω πρωτοβουλίες επισφραγίστηκαν με την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, σημαντικό στοιχείο του οποίου αποτελεί η απόφαση για την επαναλειτουργία της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής Καίρου, καθώς και η δημιουργία πλαισίου προώθησης επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο Κάιρο ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Αχμέντ Ναζίφ αλλά και με κορυφαίους υπουργούς της Κυβέρνησης.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου της Αιγύπτου ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

    "Είχα την τιμή να γίνω δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας τον κ. Μουμπάρακ, με τον οποίο είχα μια πολύ εγκάρδια συνομιλία. Είχα την ευκαιρία, να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο, για τις πρωτοβουλίες, που έχουμε αναλάβει από κοινού με το συνάδελφό μου Υπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου, γύρω από τα θέματα που αφορούν στην τουριστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και να συζητήσουμε ευρύτερα για τις σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου.

    Ο κ. Μουμπάρακ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας ενεθάρρυνε, να συνεχίσουμε όλα αυτά τα προγράμματα, τα οποία έχουν απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου ζωτικού τουριστικού χώρου, μέσα από στον οποίο μπορούν να αναδειχθούν κοινές πολιτικές.

    Σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική διεθνή συγκυρία η Αίγυπτος και η Ελλάδα με κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο, με κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα μπροστά στον παγκόσμιο τουριστικό ανταγωνισμό, συνδυάζουν τις πολιτικές τους, διαμορφώνοντας στην περιοχή μια ευρύτερη ζώνη σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη φιλοξενία του, η οποία ήταν εξαιρετική, σύντομα δε τον περιμένουμε στην Ελλάδα, για να δώσουμε συνέχεια στα όσα εδώ αποφασίστηκαν, τα οποία είναι ουσιαστικά και θα είναι επ' ωφελεία της οικονομίας των δύο χωρών, της προόδου αλλά και τους κύρους τους σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο επισκέφθηκε επίσης τα Ελληνικά Σχολεία της Ηλιούπολης, όπου έγινε δεκτός από τα μέλη της Ελληνικής Ομογένειας, ενώ μετέβη και στην Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη, Μοχάμεντ Ελ Μαχγκούμπ, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', καθώς και τα εκεί μέλη της ελληνικής κοινότητας.

    [12] ΣΤΑ 49,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Συνολικό εισόδημα ύψους 49,1 εκατ. ευρώ, από την ενοικίαση ακινήτων, φαίνεται να απέκρυψαν 4.224 επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), όπως προέκυψε από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα οι ενοικιαστές δήλωσαν ότι κατέβαλαν συνολικά ενοίκια 77,4 εκατ. ευρώ και οι ιδιοκτήτες δήλωσαν εισόδημα από ενοίκια 28,3 εκατ. ευρώ.

    Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε σε άλλη μία ηλεκτρονική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε διασταύρωση μεταξύ των δαπανών που δήλωσαν οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για ενοίκια στα φορολογικά έντυπα Ε1 και Ε3, και των αντίστοιχων εσόδων που δήλωσαν οι επιχειρήσεις στις οποίες ανήκαν τα εκμισθούμενα ακίνητα.

    Όπως προέκυψε από τις διασταυρώσεις, 799 επιχειρήσεις φέρονται να απέκρυψαν εισόδημα από ενοίκια έως 500 ευρώ, 457 ιδιοκτήτες απέκρυψαν εισόδημα από ενοίκια 500 έως 1.000 ευρώ, 1.793 ιδιοκτήτες απέκρυψαν εισόδημα ύψους 1.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ 645 ιδιοκτήτες φέρονται να έχουν αποκρύψει εισόδημα από ενοίκια άνω των 10.000 ευρώ.

    [13] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Aθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας, Γιώργου Προβόπουλου, με τον σύλλογο των εργαζομένων για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κάλεσε το προεδρείο των εργαζομένων να επισκεφθούν από κοινού τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, προκειμένου να ενημερωθούν για τη ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με τη διευθέτηση του ζητήματος, ώστε και οι δύο πλευρές να καταθέσουν τις όποιες παρατηρήσεις τους πριν η ρύθμιση λάβει την τελική της μορφή.

    Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την πρόσκληση και ζήτησαν από τον κ. Προβόπουλο να τους μεταφέρει ενημερωτική επιστολή του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με τις προθέσεις του. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία στις τράπεζες για τις 7 και 8 Ιουνίου, με αφορμή το θέμα του ασφαλιστικού στις τράπεζες.

    [14] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 38.485 ΕΥΡΩ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 38.485 ευρώ καλούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καταβάλλουν στελέχη της Datamedia, για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης και η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των ΕΠΕΥ και της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε τα εξής:   

    -Την επιβολή προστίμων ύψους 7.290 ευρώ στον κ. Φίλιππο Λέμη και 17.195 ευρώ στον κ. Φαλαγγίτη Σπύρο, στελέχη της Datamedia, για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης κατά τη διενέργεια συναλλαγών σε μετοχές της εταιρίας. Οι ανωτέρω προέβησαν σε πωλήσεις μετοχών γνωρίζοντας τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρία και η οποία προκάλεσε την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου.

    Το ύψος των επιβληθέντων προστίμων είναι σε συνάρτηση με τα οφέλη που προέκυψαν από τις επίμαχες συναλλαγές. Για την ίδια υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά εμπλεκομένων προσώπων.

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 14.000 ευρώ στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των ΕΠΕΥ και της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    -Το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις εταιρίες Praxis International AXEΠΕΥ και Value Capital AXEΠΕΥ.

    [15] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Σκόπια, 1 Ιουνίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Το πολύ καλό επίπεδο στις σχέσεις της Κροατίας με την ΠΓΔΜ επιβεβαιώθηκε στις επαφές που είχε την Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, ο Σκοπιανός πρόεδρος, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με την κροατική ηγεσία.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του, Στίπε Μέσιτς, τον πρωθυπουργό Ίβο Σάναντερ και τον πρόεδρο του κροατικού κοινοβουλίου, Βλάντιμιρ Σεκς. Παράλληλα, υπέγραψε από κοινού με Κροάτες αξιωματούχους δυο συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και του Πολιτισμού.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων της Κροατίας και της ΠΓΔΜ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό ζήτημα στις σχέσεις των δυο χωρών, που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και βασίζονται στη φιλία και στην ειλικρινή συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον οικονομικό τομέα και κάλεσε τους Κροάτες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του. Πρότεινε δε την κοινή επενδυτική παρουσία Ζάγκρεμπ- Σκοπίων στις αγορές τρίτων χωρών.

    Αναφορικά με το γαλλικό "όχι" στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, οι δυο πρόεδροι εκτίμησαν ότι δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία των χωρών τους. "¨Στρατηγικός στόχος και των δυο χωρών είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας, όπως στην ανταλλαγή εμπειριών και στην κοινή δράση υπουργείων και άλλων θεσμών. Το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος δεν θα πρέπει να εμποδίσει τις δυο χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσουν τα ενταξιακά κριτήρια" είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρόεδρος.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της διπλωματίας.

    Ο κ. Σάναντερ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ και δήλωσε βέβαιος ότι η αναμενόμενη Έκθεση Σκοπιμότητας της Κομισιόν για τα Σκόπια θα είναι θετική.

    Οι δυο αξιωματούχοι εξέφρασαν, επίσης, την ικανοποίησή τους για την καλή συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών, ενώ είχαν και κατ' ιδίαν συζητήσεις, για το περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε καμιά επίσημη ανακοίνωση.

    [16] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΛΑΟ

    Σκόπια, 1 Ιουνίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Διάγγελμα προς το σκοπιανό λαό, με αφορμή την κρίση στις σχέσεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, απηύθυνε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος, ηγέτης της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων.

    Στο διάγγελμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει Εκκλησία για τους ορθόδοξους λαούς που έχουν τη δική τους επικράτεια και ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, που να μην έχει οργανωθεί σε εθνική βάση».

    Σημείωσε δε ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες φέρουν το όνομα της χώρας και του λαού τους και κάλεσε τους σκοπιανούς πολίτες να αντέξουν και σε αυτή τη δοκιμασία, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [17] ΑΥΞΑΝΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

    Σόφια, 1 Ιουνίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις στο δανεισμό των βουλγαρικών νοικοκυριών καταγράφουν στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, βάσει των οποίων το συνολικό χρέος των Βούλγαρων προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 5,1 δισ. λέβα (περίπου 2,5 δισ. ευρώ).

    Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 4,3 δισ. λέβα, γεγονός που σημαίνει αύξηση της τάξης άνω του 80% στο δανεισμό των βουλγαρικών νοικοκυριών.

    Την ίδια στιγμή, το βουλγαρικό ΑΕΠ παρουσιάζει άνοδο σε ποσοστό 5,6% το 2004.

    [18] ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ "CHEETOS PIZZA" ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 1 Ιουνίου 2005 (19:04 UTC+2)

    Την προσωρινή απόσυρση των προϊόντων "Cheetos Pizza" (σνακ) της "Tasty Fooda" από τα ράφια όλων των καταστημάτων, προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι στο συγκεκριμένο προϊόν, αποφάσισε την Τετάρτη η Επιθεώρηση Τροφίμων της Αλβανίας.

    Όπως δήλωσαν ειδικοί του αλβανικού υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει συστατικά βλαπτικά για την υγεία, αποφασίστηκε η διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου, σε εργαστήρια της Ιταλίας.

    Eλέγχους στο συγκεκριμένο σνακ πραγματοποίησε και η αντίστοιχη επιθεώρηση τροφίμων της ΠΓΔΜ, από τους οποίους προέκυψε ότι δεν περιέχονται ουσίες επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών στα σνακ που πωλούνται στη σκοπιανή αγορά.

    Σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων της Ελλάδας, ζήτησε προληπτικά από την «Tasty Foods» να αποσύρει άγνωστη ποσότητα του συγκεκριμένου σνακ επειδή περιέχει χρωστική απαγορευμένη, από ευρωπαϊκή οδηγία, ουσία. Η εταιρία προμηθεύτηκε τα σνακ αυτά από την Ολλανδία, και ένα μέρος της ποσότητας διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά και στις αγορές ορισμένων βαλκανικών χωρών.

    [19] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

    Άγκυρα, 1 Ιουνίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν.

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των Τούρκων πολιτικών συντακτών, ο κ. Ταν διαβεβαίωσε πως «έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για την προετοιμασία του πλαισίου της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    Σημείωσε δε πως η Ε.Ε. έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα αρκετές δυσκολίες, χωρίς όμως καμιά από αυτές να συνδέονται με την Τουρκία και επισήμανε πως πριν από δυο ημέρες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, τηλεφώνησε στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, και τον διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή στις 3 Οκτωβρίου.

    Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο επέκτασης της Συμφωνίας της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αφού επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ότι το πρωτόκολλο θα υπογραφεί «όταν και η Ε.Ε. υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις».

    «Περιμένουμε ακόμη από την Ε.Ε. να τηρήσει την υπόσχεσή της σχετικά με την άρση του εμπάργκο (ενν. στα κατεχόμενα της Κύπρου)» κατέληξε ο κ. Ταν.

    [20] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ Ο ΜΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Παρελθόν για το Λεβαδειακό αποτελεί ο Μάκης Κατσαβάκης. Ο Ελληνας προπονητής είχε το πρωί της Τετάρτης συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Κομπότη, όπου διαφάνηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία τους. Ετσι έκριναν πως το καλύτερο ήταν να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

    Σημειώνεται ότι ο Μάκης Κατσαβάκης ανέλαβε τον Λεβαδειακό στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου και κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην Α' εθνική. Αμέσως μετά την λήξη της συνεργασίας η διοίκηση της ομάδας άρχισε να ψάχνει για τον αντικαταστάτη του.

    [21] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Μπορεί ο Αρης να υποβιβάστηκε στη Β' εθνική, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα πολύ σύντομα θα βρει το δρόμο του. Το μεσημέρι της Τετάρτης έδειξαν ενδιαφέρον να αναλάβουν τις τύχες του Αρη τρεις επιχειρηματίες. Πρόκειται για τους Θανάση Τζεβελέκη, Γιάννη Παπαηλιόπουλο και Γιώργο Παπαπέτρου.

    [22] Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ 6 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων η Χαλκηδόνα άρχισε το ξεκαθάρισμα, ώστε να είναι όλα έτοιμα τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση με τον Ατρόμητο Αθηνών. Η διοίκηση της ομάδας την Τετάρτη ανανέωσε τα συμβόλαια έξι ποδοσφαιριστών και ταυτόχρονα ανακοίνωσε την αποχώρηση πέντε άλλων ποδοσφαιριστών της.

    Μετά από εισήγηση του προπονητή Γιώργου Παράσχου, ανανεώθηκαν τα συμβόλαια του Χρήστου Μικέ για 1 χρόνο, του Γιώργου Ζαχαρόπουλου για 1+1 χρόνια, του Βαγγέλη Ντάγκα για 1+1 χρόνια, του Μάρκου Δήμου για 1 χρόνο, του Γιάννη Κατεμή για 2 χρόνια και του Δημήτρη Γελαδάρη για 2 χρόνια.

    Δε θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους οι Αποστόλης Κουτσοκώστας, Χάλεντ Αλ Τζάχερ, Γιώργος Σίμος, Θανάσης Κόης και Μασάδο Ντος Σάντος.

    [23] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Με αποφάσεις που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, δίνονται τα παρακάτω ποσά:

    7.561.405,65 ευρώ από τα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Δήμους Κοινότητες κλπ για συνεχιζόμενα έργα, χλοοτάπητες γηπέδων και μικροκατασκευές.

    798.000,00 ευρώ για τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου- Μαίου- Δώρο Πάσχα 2005 των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, που εργάζονται στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αφορούν τον Πανεπιστημιακό και Εργασιακό Αθλητισμό.

    250.000,00 ευρώ για τη μισθοδοσία έτους 2005 των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, για την εργασία τους στο πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων, σε όλες τις Νομαρχίες.

    70.000,00 ευρώ, ως οικονομική συμβολή της Γ.Γ.Α. για τη διοργάνωση Βενιζέλεια 2005.

    86.049,00 ευρώ για την εξόφληση των προγραμμάτων Μαζικής Άθλησης 2003-2004, τα οποία διοργανώνει η Γ.Γ.Α. με τη συνεργασία των Δήμων ή Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων.

    [24] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Ακόμη δεν έχει πάρει όπως δείχνουν τα πράγματα- τις οριστικές αποφάσεις για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς ο Σωκράτης Κόκκαλης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δίνει παράταση στην αγωνία των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της ΠΑΕ δεν έγινε καμία αναφορά στον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός συνεδρίασε σήμερα 1.6.2005 και ασχολήθηκε με τα παρακάτω:

    1. Αναλύθηκαν θέματα της φετινής επιτυχημένης αγωνιστικής πορείας του Ολυμπιακού.

    2. Συζητήθηκαν τα θέματα των επεισοδίων στα γήπεδα και των γεγονότων που προκάλεσαν σοβαρές οικονομικές ζημιές στην ΠΑΕ.

    3. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οργάνωση του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας την επόμενη περίοδο.

    4. Επισημάνθηκε ότι ένας από τους βασικούς λόγους των επιτυχιών του Ολυμπιακού είναι η σύμπνοια και η άψογη συνεργασία με την διοίκηση του Ερασιτέχνη, που είχε ως αποτέλεσμα και την υλοποίηση σημαντικών έργων (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκη-Προπονητήριο)».

    [25] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ

    Ρώμη, 1 Ιουνίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Το κακουργιοδικείο της Μπολώνια καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης πέντε μέλη των νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν το Μάρτιο του 2002 τη δολοφονία του καθηγητή Μάρκο Μπιάτζι, ενός σύμβουλου της κυβέρνησης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο κατήγορος ζήτησε κατά την αγόρευση του ισόβια κατά της Νάντια Ντεσντεμόνα Λιότσε, του Ρομπέρτο Μοράντι, του Μάρκο Μετζασάλμα, και της Ντιάνα Μπιεφάρι Μελάτζι, και κάθειρξης 24 ετών κατά της Σιμόνε Μποκατσίνι.

    [26] Ο ΝΤΑΝ ΧΑΛΟΥΤΖ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβιβ, 1 Ιουνίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Ο Νταν Χαλούτζ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι ο νέος αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με την ταυτόχρονη προαγωγή του σε αντιπτέραρχο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Χαλούτζ, ο πρώτος ιπτάμενος που αναλαμβάνει την ηγεσία του στρατεύματος, επικεφαλής του οποίου είναι κατά κανόνα στρατηγοί, θα αντιμετωπίσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία το καλοκαίρι όταν ο ισραηλινός στρατός θα κληθεί να εφαρμόσει το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση από την Γάζα.

    Ο ηλικίας 57 Χαλούτζ, που είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικίας ανώτατος αξιωματικός που αναλαμβάνει τη θέση αρχηγού ενόπλων δυνάμεων (IDF), αντικαθιστά τον αντιστράτηγο Μοσέ Γιααλόν, που αποστρατεύθηκε μετά από παραμονή τριών ετών στη θέση αυτή.

    [27] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 1 Ιουνίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Πάνω από 80 χώρες και διεθνείς Οργανισμοί έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη για το Ιράκ, η οποία θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η συνδιάσκεψη, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ, θα επιτρέψει στην ιρακινή κυβέρνηση να παρουσιάσει «τις προτεραιότητές της, το όραμά της και την στρατηγική της για τη μεταβατική περίοδο προς τις επόμενες εκλογές περί τα τέλη του χρόνου», τονίζει στο ανακοινωθέν της η Κομισιόν.

    [28] ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΣΤΟ 31% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    Χάγη, 1 Ιουνίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα στην Ολλανδία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα έφθανε στο 31% στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αντιπροσωπευτική καταμέτρηση που ανακοινώθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Interview/NSS.

    Tα κυριότερα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν δηλώσει ότι αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 30% θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αποτέλεσμα αυτό.

    [29] ΣΤΟΥΣ 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 1 Ιουνίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Τους 19 έφτασαν οι νεκροί και τους 52 οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε το πρωί σε τέμενος της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Aφγανός υπουργός Εσωτερικών Άλι Άχμεντ Τζαλάλι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 32 από τους τραυματίες φέρουν αρκετά σοβαρά τραύματα και παρέμειναν στο νοσοκομείο και σημείωσε ότι βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή του "ο δράστης της επίθεσης ήταν ξένος". Ο δράστης "ήταν ένας ξένος, Άραβας, μέλος της Αλ Κάιντα", δήλωσε και ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κανταχάρ Γκιούλ Αγάχ Σιρζάι.

    H προεδρία της ΕΕ την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο το Λουξεμβούργο καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στην Κανταχάρ.

    [30] "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Την Τετάρτη 8 Ιουνίου ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Νύχτα Μουσείων», με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη.

    Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία του ΥΠ.ΠΟ. αποτελεί ενέργεια που στοχεύει στην προσέλκυση κοινού, ειδικά νεώτερων ηλικιών, στα μουσεία της χώρας, όπως συνέβη και στις ανάλογες περιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε το αντίστοιχο πρόγραμμα (Γαλλία, Γερμανία). Το πρόγραμμα «Νύχτα Μουσείων» ορίζει τη λειτουργία ενός κεντρικού και δύο περιφερειακών μουσείων της χώρας πέραν του σταθερού ωραρίου λειτουργίας, με ελεύθερη είσοδο, μία φορά το μήνα. Κατά τη «Νύχτα Μουσείων», στα επιλεγόμενα μουσεία, θα λαμβάνει χώρα ένα πολιτιστικό γεγονός (συναυλία).

    Για την έναρξη του προγράμματος στις 8 Ιουνίου θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

    - Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, ώρα 21.00: Συναυλία της Ορχήστρας Moscow Virtuosi, υπό τη διεύθυνση του διαπρεπούς μαέστρου Θεόδωρου Κουρεντζή.

    - Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, Γεωργαντά 30 και Κασσαβέτη, ώρα 21.00:

    Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι με τους μουσικούς Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (τραγούδι)

    - Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, ώρα 21.00: Συναυλία του Μουσικού Συνόλου Trio Unisono, με έργα των Marcel Chyrzynski, Peter Schickele, Max Bruch, J. Gade.

    Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

    [31] ΣΤΙΧΟΙ ΚΑΒΑΦΗ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

    Σόφια, 1 Ιουνίου 2005 (19:30 UTC+2)

    «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως τη θέλεις,

    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

    όσο μπορείς : μην την εξευτελίζεις

    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες».

    Οι στίχοι αυτοί του μεγάλου Αλεξανδρινού μας ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, που μπορεί να έχουν γραφτεί στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά μεταφέρουν μηνύματα και αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, κοσμούν από την Τετάρτη τους τοίχους βουλγαρικού σχολείου, στη Σόφια.

    Οι στίχοι αυτοί από το ποίημα «Όσο μπορείς», στίχοι που στήνουν τις δικές τους γέφυρες συνεννόησης και προσέγγισης μεταξύ λαών και πολιτισμών, θα αποτελούν πηγή έμπνευσης από εδώ και στο εξής και για τους μαθητές κεντρικού σχολείου στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βουλγαρία, που έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" και υλοποιείται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείο αναφοράς του οποίου είναι η πρόσφατη υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης στην Ε.Ε. από τη Βουλγαρία.

    Στο πλαίσιο αυτού, εκτός της Ελλάδας και το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Βρετανία άφησαν το δικό τους ποιητικό "αποτύπωμα" σε κάποιο από τα δημόσια κτίρια της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

    [32] ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Τις εκθέσεις «Διεθνής Νέα Αρχιτεκτονική (1927 2002)», «Τέτα Μακρή» και «Βλέπω» θα φιλοξενεί από σήμερα μέχρι και τις 15 Ιουλίου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Η έκθεση με θέμα «Διεθνής Νέα Αρχιτεκτονική (1927-2002)» πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Στουτγάρδης και του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση διεθνούς νέας αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη το 1927 με την επιμέλεια του διάσημου αρχιτέκτονα Ludwig Hilberselmer. Η έκθεση αυτή, η πρώτη που είχε σαν στόχο την προβολή του μοντέρνου κινήματος, περιλάμβανε σχεδιαστικές προτάσεις των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της εποχής, των οποίων οι προσεγγίσεις εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικές στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.

    Η έκθεση περιλαμβάνει σε φωτογραφικούς πίνακες και μακέτες, περίπου 110 σχέδια, σχεδόν 50 αρχιτεκτόνων, ενώ στη Θεσσαλονίκη εμπλουτίζεται με ένα τμήμα του ελληνικού μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του 1930. Πρωτότυπα σχέδια, φωτογραφίες και προπλάσματα εννέα πολύ γνωστών έργων αρχιτεκτόνων. Το εκθεσιακό υλικό του ελληνικού τμήματος προέρχεται από το Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

    Στην έκθεση της Τέτας Μακρή παρουσιάζονται δώδεκα ζωγραφικά έργα, ένος video και μίας προβολής από την τελευταία πενταετία. Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια επιλογή έργων της εικοσαετίας που προηγήθηκε δίνοντας το στίγμα της καλλιτεχνικής πορείας της καλλιτέχνιδας μέχρι σήμερα.

    Η έκθεση «ΒΛΕΠΩ, Μισός Αιώνας Έλληνες Γραφίστες» αποτελεί έκθεση πρωτότυπων αφισών που φιλοτεχνούν 50 σημαντικοί Ελληνες γραφίστες. Εχει ως στόχο να καταδείξει τη συνέχεια της ελληνικής γραφιστικής, να συνδέσει τις διάφορες γενιές δημιουργών μέσα από το έργο τους και να αναδείξει τον επικοινωνιακό και πολιτιστικό ρόλο του κλάδου. Με τις δημιουργικές τους διαδρομές οι 50 γραφίστες καλύπτουν χρονολογικά το διάστημα από το 1950 έως το 2000.

    Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 20:00.

    [33] ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (16:58 UTC+2)

    Ανοιχτές για το κοινό θα είναι οι διπλωματικές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. οι οποίες θα διεξαχθούν ως εξής:

    - Πέμπτη 2 Ιουνίου 2005, ώρα 19.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στην υποκριτική

    Διδάσκων: Σωτήρης Χατζάκης

    Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

    - Κυριακή 12 Ιουνίου 2005, ώρα 19.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στις Ασκήσεις Αυτοσχεδιασμού

    Διδάσκων: Κώστας Χαλκιάς

    Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

    - Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005, ώρα 20.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στο χορό

    Διδάσκουσα: Αναστασία Θεοφανίδου

    Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

    - Κυριακή 19 Ιουνίου 2005, ώρα 19.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στην Ορθοφωνία

    Διδάσκων: Δημήτρης Βάγιας

    Σκηνή Σωκράτης Καραντινός - Μονή Λαζαριστών

    - Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005, ώρα 19.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στο Θεατρικό Τραγούδι-Φωνητική

    Διδάσκουσα: Αίγλη Χαβά-Βάγια

    Σκηνή Σωκράτης Καραντινός - Μονή Λαζαριστών

    - Κυριακή 26 Ιουνίου 2005, ώρα 19.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στην υποκριτική

    Διδάσκουσα: Έφη Θεοδώρου

    Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

    - Πέμπτη 30 Ιουνίου, ώρα 19.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στην κίνηση

    Διδάσκων: Κώστας Γεράρδος

    Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

    - Κυριακή 3 Ιουλίου 2005, 19.00

    Διπλωματικές εξετάσεις Γ' έτους στην υποκριτική

    Διδάσκων: Ανδρέας Βουτσινάς

    Σκηνή Σωκράτης Καραντινός - Μονή Λαζαριστών

    [34] ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2005 (16:57 UTC+2)

    Μια σειρά από εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες, πρόκειται να φιλοξενηθούν φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, στο Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου) και στο Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας).

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τους δυο αυτούς μήνες, έχει ως εξής:

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    ΙΟΥΝΙΟΣ

    Σάββατο 4 Ιουνίου

    Συναυλία

    VAYA CON DIOS

    Πέμπτη 23 Ιουνίου

    Συναυλία

    ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    Τρίτη 28 έως και Πέμπτη 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του δήμου Αγίου Παύλου.

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    Δευτέρα 11, Τρίτη 12, Τετάρτη 13

    Θεατρική παράσταση από το Σύγχρονο θέατρο Αθήνας: Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος».

    Μετάφραση: Κ.Χ.Μύρης, σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης, σκηνικά: Pawel Dobrzycki, μουσική: Goran Bregovic, φωτισμοί: Jean Kalman, επιμέλεια κίνησης: Βίκυ Παναγιωτάκη, μακιγιάζ: Άγγελος Μέντης.

    Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Νόνικα Γαληνέα, Γιώργος Νταλάρας, Τάσος Χαλκιάς, Αρτώ Απαρτιάν, Χρήστος Ευθυμίου κ.ά

    Δευτέρα 18, Τρίτη 19, Τετάρτη 20 Ιουλίου

    Θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου - Εταιρεία Θεάτρου «ΕΥΜΟΛΠΙΣ»: «Ο Βιολιστής στη Στέγη» των Joseph Stein-Jerry Bock.

    Μετάφραση: Σταμάτης Φασουλής, σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος, χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου, στίχοι ελληνικών τραγουδιών: Αφροδίτη Μάνου, μουσική ενορχήστρωση: Γιούρι Στούπελ.

    Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουϊζίδου, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Τάσος Κωστής κ.ά

    Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουλίου

    Θεατρική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες»

    Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης, σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος, σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας, χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου

    Παίζουν: Ελένη Ράντου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Λεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θόδωρος Γράμψας κ.ά

    ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    ΙΟΥΝΙΟΣ

    Δευτέρα 13 Ιουνίου

    Συναυλία

    Γιώργος Νταλάρας και ορχήστρα Σταύρου Κουγιουμτζή: Συναυλία για τον Σταύρο Κουγιουμτζή

    Πέμπτη 30 Ιουνίου

    Συναυλία

    DREAM THEATER

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    Δευτέρα 4 Ιουλίου

    Συναυλία

    TANGO POR DOS

    Τρίτη 12 Ιουλίου

    Συναυλία

    WHITE STRIPE

    Παρασκευή 15 Ιουλίου

    Συναυλία

    DEEP PURPLE

    Τρίτη 19 Ιουλίου

    Συναυλία

    GILBERTO GIL


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 June 2005 - 18:14:29 UTC