Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ
  • [03] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ 13 ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠ.ΒΑΒΥΛΗ
  • [04] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [06] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ
  • [07] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [08] Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
  • [09] Η Μ. ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
  • [10] ΝΕΟΣ "ΑΕΡΑΣ" ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ -
  • [11] ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Χ.ΦΩΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [13] ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΗΡΥΞΕ Η ΟΤΟΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [14] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ
  • [15] ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ
  • [16] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [17] ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ Η LUKOIL
  • [18] ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΣτΕ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ ΜΕ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [22] ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [24] ΒΟΛΕΪ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟ-ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ
  • [25] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο ΛΑΣΛΟ ΣΟΪΟΜ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [26] Η ΚΑΝΤΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΦΓΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΡΟ - ΣΑΛΟΜ
  • [28] Ο ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΙΣ
  • [29] ΙΣΡΑΗΛ:ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [30] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΙΕΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ
  • [33] ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
  • [34] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Με προβλήματα σήμερα και αύριο οι συναλλαγές στις Τράπεζες λόγω της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΤΟΕ η οποία αντιδρά στη ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλονίκη έφτασε το 70-80%. Στην Αθήνα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομίας. Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Αγροτικής στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΟΤΟΕ προσανατολίζεται στην κήρυξη και νέας απεργίας για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (15:05 UTC+2)

    «Ο κ. Ρεγκούζας αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό του 2004,

    στην πρόβλεψη που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι προβλέψεις αυτές, όπως αποτυπώσαμε στα πρώτα στοιχεία της απογραφής το περασμένο φθινόπωρο, ήταν προβλέψεις υπερβολικές. Η απογραφή ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2005. Η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο μείωσε τα πλασματικά έσοδα που είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά 700 εκ. ευρώ, το Μάρτιο δημοσίως αναγνωρίσαμε την υστέρηση και γι΄ αυτό προχωρήσαμε σε μια δυσάρεστη απόφαση, την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%. Η κυβέρνηση υπήρξε απολύτως ειλικρινής και τηρεί τα υπεσχημένα, σε καμία περίπτωση δε, δεν κάνει δημιουργική λογιστική».

    Την απάντηση αυτή έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων περί των δηλώσεων του υφυπουργού Οικονομικών κ. Ρεγκούζα για τη δυσκολία είσπραξης εσόδων 1,3 δισ. ευρώ.

    Στο ερώτημα αν οι δηλώσεις του κ. Ρεγκούζα δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό απάντησε ότι «το γεγονός πως ο προηγούμενος προϋπολογισμός είχε μεγάλη δόση πλαστότητας αποδείχθηκε περίτρανα απ΄ την απογραφή, αλλά είχε επίσης επισημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής». Σε παρεπόμενο ερώτημα αν είναι επιτυχημένος υφυπουργός ο κ. Ρεγκούζας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν δικαιούται να κάνει παρόμοια σχόλια και ότι «πρόκειται για θέμα του πρωθυπουργού».

    Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις επί του θέματος ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως ο ίδιος διάβασε την ανακοίνωση του κ. Ρεγκούζα «η οποία είναι σαφής», και δεν καταγράφεται το όνομα του κ. Δούκα, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα. Σε ερώτηση για το λόγο έκδοσης αυτής της ανακοίνωσης από τον κ. Ρεγκούζα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι προφανώς ο υφυπουργός Οικονομικών εξέδωσε την ανακοίνωση χθες το απόγευμα, αφού πληροφορήθηκε από τα ρεπορτάζ «πώς μετεδόθησαν ορισμένες δηλώσεις του. Αυτή την ανακοίνωση σχολιάζω». Σε ερώτηση αν είναι δυνατόν να είναι ειλικρινής ο προϋπολογισμός του 2005 όταν «έχει χτιστεί σε μια πλασματική βάση του 2004», ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «δεν έχει χτιστεί σε πλασματική βάση, δεδομένου ότι τα πλασματικά στοιχεία διορθώθηκαν», ενώ στο ερώτημα αν η υστέρηση που οδήγησε στην αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να οδηγήσει και στη λήψη νέων μέτρων απάντησε πως «σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε πως η χθεσινή συζήτηση του κ. Ρεγκούζα με τους δημοσιογράφους προκλήθηκε από το γεγονός ότι είχαμε ήδη μεγάλη αύξηση στα έσοδα τον περασμένο μήνα. «Η κυβέρνηση παρουσιάζοντας εξάλλου με ειλικρίνεια τα στοιχεία στην Επιτροπή, πήρε μία διετή προθεσμία για να διορθώσει τα προβλήματα του παρελθόντος. ΄Εχουμε μπροστά μας δύο χρόνια, λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθούμε με συνέπεια την πολιτική μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ 13 ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠ.ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (12:11 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων άσκησε σήμερα, Τρίτη, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε βάρος του Απόστολου Βαβύλη.

    Ο Βαβύλης κατηγορείται για 13 αδικήματα με κυρίαρχο αυτό της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη αφορά κυρίως την υπόθεση της συνεργασίας του με μυστικές ισραηλινές υπηρεσίες και τη δράση του δίπλα στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίο.

    Επίσης, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις εναντίον του Βαβύλη για τη δράση του στην Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα, για πλαστογραφία, κλοπή, υπόθαλψη εγκληματία, απάτη και υπεξαίρεση αντικειμένων μεγάλης αξίας.

    Δίωξη ασκήθηκε και κατά του απόστρατου αξιωματικού της ελληνικής αστυνομίας, Γιάννη Τριανταφυλλάκη, αλλά και μελών του σωματείου Μάγκνα Γκρέτσια.

    [04] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 7 Ιουνίου 2005 (09:17 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2005, με την παρούσα δύναμη να παραμένει ως έχει.

    Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, ο κ. Ανάν εκφράζει την εκτίμηση ότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος για να διορίσει άτομο με πλήρη απασχόληση στην αποστολή καλών υπηρεσιών του για την Κύπρο, ωστόσο προσθέτει πως προτίθεται να στείλει ένα ανώτερο αξιωματούχο της Γραμματείας στην περιοχή σε ad hoc βάση για να αξιολογήσει την κατάσταση.

    Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι η κατάσταση στο νησί παρέμεινε ''ήρεμη'', σημειώνει ωστόσο την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και την απουσία μιας βιώσιμης πολιτικής διαδικασίας.

    ''Συνεχίζω να πιστεύω ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί παραμένει αναγκαία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια συνολική λύση στο Κυπριακό'', αναφέρει στην έκθεσή του.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του Συνασπισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Ελλάδα θα χάσει 518 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ για έργα της περιόδου 2000-4, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα σε μια φάση υποχώρησης των αναπτυξιακών ρυθμών, ευρωπαϊκής δημοσιονομικής επιτήρησης και λιτότητας για τους εργαζόμενους.

    »Είναι γνωστές και βαρύτατες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα κατά την περίοδο 2000-4.

    »Θεωρούμε ωστόσο, ότι τις ευθύνες των κυβερνήσεων δε θα πρέπει να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός και η χώρα, που έχουν ανάγκη και από το τελευταίο ευρώ.

    »Η κυβέρνηση αντί να εκφράζει την ικανοποίησή της, παρά την απώλεια σημαντικών πόρων, και να μας καθησυχάζει για τη 'διαπραγματευτική της επιτυχία', οφείλει να μην αποδεχτεί ως μοιραία την απώλεια αλλά να επιμείνει έτσι ώστε τα 518 εκατ. ευρώ να μην επιστραφούν, αλλά τουλάχιστον να αξιοποιηθούν σε μελλοντικά έργα», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

    [06] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Στις 5:20 μ.μ. ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι 73χρονος αλλοδαπός ο οποίος βρισκόταν στην παραλία Νέων Μουδανιών Θερμαϊκού κόλπου, απομακρύνθηκε από την ακτή με φουσκωτή παιδική λέμβο (2,5 μ.) και αγνοείται.

    Άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι όμορες Λιμενικές Αρχές ενώ στην περιοχή έσπευσαν και διεξάγουν έρευνες από θάλασσα 2 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ομάδα διάσωσης εθελοντών με 2 σκάφη και παραπλέοντα σκάφη, από την ξηρά 2 περιπολικά οχήματα με προσωπικό του Λ.Σ., ενώ έχει απογειωθεί ελικόπτερο Super Puma, χωρίς ο παραπάνω να έχει εντοπισθεί ως τώρα.

    [07] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Από τον Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μια πρωτοφανή στα χρονικά της απόφαση, για άμεση περικοπή 518 εκ ευρώ από τους πόρους του Γ' ΚΠΣ της χώρας μας. Το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί από μελλοντικές εισροές σε 4 ετήσιες δόσεις. Η Ελλάδα θα πληρώνει πρόστιμα, και μάλιστα αυξανόμενου ύψους, μέχρι το 2008. Το ύψος αυτής της απώλειας, είναι πάνω από το μισό του ποσού που φιλοδοξεί να εισπράξει η κυβέρνηση μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

    »Η Ελλάδα δεσμεύεται, επίσης, να περικόψει οικειοθελώς κατά 10% όλες τις δαπάνες που θα δηλωθούν μετά τις 31.12.2004. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλα έργα εφόσον, όμως, υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος.

    »Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η Ελλάδα απέτυχε, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, να εφαρμόσει τα μέτρα βελτίωσης της διαχείρισης του ΚΠΣ που είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τη θεραπεία πραγματικών προβλημάτων.

    »Ειδικότερα: το α' εξάμηνο του 2003 η Ε.Ε. μετά από ελέγχους που διενήργησε, επισήμανε στις Ελληνικές αρχές ελλείψεις όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών πόρων. Η τότε κυβέρνηση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2003 διάλογο με την Ε.Ε. για την λήψη κοινά αποδεκτών μέτρων βελτίωσης. Η συμφωνία, που ονομάστηκε 'σχέδιο δράσης για την βελτίωση του συστήματος διαχείρισης του ΚΠΣ', επικυρώθηκε με την ανταλλαγή επιστολών στις αρχές του 2004, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το Σεπτέμβριο του 2004. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώθηκε από τη ΝΔ με μεταγενέστερη αλληλογραφία της με τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

    »Το σχέδιο δράσης δεν εφαρμόστηκε, με συνέπεια η Ε.Ε. να απευθύνει προειδοποιητικές επιστολές από το φθινόπωρο του 2004.

    »Στις 22.12.2004, η Ε.Ε., δια του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή, απείλησε για πρώτη φορά με αναστολή πληρωμών, θέτοντας προθεσμία στην Ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 28.02.05. Το 'πρόγραμμα δράσης' ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

    »Η άκαμπτη και ακραία στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερμηνεύεται αν κανείς την εξετάσει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων της χώρας μας με την Ε.Ε., μετά από τις καταστροφικές πρωτοβουλίες της 'απογραφής' και του 'βασικού μετόχου'.

    »Η Ελλάδα -μαύρο πρόβατο ξανά- προσφέρθηκε ως ιδανικό θύμα επίδειξης αυστηρότητας εκ μέρους της Ε.Ε. σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης των πόρων για το Δ' Κ.Π.Σ.

    »Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ είχαν, βεβαίως, συμβάλλει σημαντικά όταν κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο με πληθώρα ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μόνοι αυτοί απ' όλες τις χώρες) κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση για κακοδιαχείριση των πόρων του Γ' ΚΠΣ.

    »Η πολιτική της ΝΔ, η ανικανότητα διαπραγμάτευσης, η μη τήρηση των συμφωνηθέντων και η έλλειψη συνεργασίας με την Ε.Ε. οδήγησαν στη σημερινή απόφαση της Ε.Ε. που επιπλέον αδυνατίζει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για τα κονδύλια της περιόδου 2007-2013.

    »Μέρα με τη μέρα, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας καθίσταται πιο αβέβαιο με τη διακυβέρνηση της ΝΔ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    [08] Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:33 UTC+2)

    «Μετά το φιάσκο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές αβρότητες και να προχωρήσουν στην τελική φάση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή από τη ΝΔ, με τη συναίνεση και την ενεργό στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο κομβικά για το μέλλον της εκπαίδευσης νομοσχέδια, αυτά της δια βίου μάθησης και της αξιολόγησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σχετικά με την αξιολόγηση στα ΑΕΙ και τη Δια Βίου Μάθηση, η Νεολαία Συνασπισμού.

    «Τα δύο ν/σ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής επίθεσης που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση τους τελευταίους μήνες και η οποία ξεκίνησε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΟΑΤΑΠ (Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης). Το μεν πρώτο αποσκοπεί στη μετακύλιση του κόστους ειδίκευσης των εργαζομένων από την εργοδοσία και τις επιχειρήσεις στους φοιτητές, το δε δεύτερο θεσμοθετεί έναν μηχανισμό που θα ελέγχει και θα επιβάλει την ευθυγράμμιση των πανεπιστημίων με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Όλο το προηγούμενο διάστημα η Νεολαία Συνασπισμού εξέφρασε με όλους τους δυνατούς τρόπους την αντίθεσή της με την πολιτική τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, αντίθεση την οποία συμμερίζονται μεγάλα τμήματα του φοιτητικού κόσμου αλλά και η αγωνιστική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών δασκάλων.

    »Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι αγώνες ενάντια στις πολιτικές τους επιλογές και τα αποτελέσματά τους δε θα σταματήσουν. Τα νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά, αφού η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει την ψήφιση και την εφαρμογή τους. Θα υπερασπιζόμαστε το δωρεάν, δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενάντια στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της προς όφελος του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού.

    [09] Η Μ. ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών συμμετείχε στην επίσημη αποστολή της Επιτροπής του Ε.Κ. στη Βαλένθια της Ισπανίας μαζί με άλλους δύο ευρωβουλευτές, τον κ. Cashman, αντιπρόεδρο της ίδιας επιτροπής και την κ. Fourtou, εισηγήτρια της έκθεσης για τον νόμο περί γης στην κοινότητα της Βαλένθιας.

    Στόχος της επίσημης αποστολής της εξεταστικής επιτροπής Αναφορών του Ε.Κ. ήταν η προβληματική εφαρμογή του νόμου στην αυτόνομη κοινότητα της Βαλένθιας που ισχύει εδώ και μια δεκαετία και προβλέπει την αστικοποίηση αγροτικών περιοχών. Κατά την εφαρμογή του νόμου παρουσιάστηκε ελλιπής ενημέρωση των ιδιοκτητών γης και κατοικιών και αυθαίρετη εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων χωρίς προκήρυξη δημοπρασίας με συχνές παραβιάσεις κοινοτικών νόμων περί προστασίας του περιβάλλοντος και επιβολή δυσανάλογων φόρων υπεραξίας στους παλαιούς ιδιοκτήτες.

    Τα προβλήματα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κατατεθούν 15.000 αναφορές τόσο Ισπανών όσο και άλλων ευρωπαίων πολιτών προς την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ. Η ευαισθησία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής οδήγησε τα μέλη της σε επιτόπου εξέταση της κατάστασης, σε διενέργεια συχνών ακροάσεων και στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις κρατικές αρχές της Ισπανίας και τις τοπικές αρχές της Βαλένθιας.

    Κατά τις συναντήσεις με κρατικούς, τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες, η κ. Κασσιώτου ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να εξευρεθούν συμβιβαστικές λύσεις ή λύσεις κατά περίπτωση. Η ειρηνική διαβίωση στο κοινοτικό έδαφος μπορεί να επιτευχθεί κατά την κ. Κασσιώτου εάν γνώμονας των αποφάσεων της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών αρχών και των ατομικών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

    Η επίσημη αντιπροσωπεία μετά τις πενθήμερες εργασίες της στη Βαλένθια τις οποίες κάλυψε με θετικά σχόλια όλος ο ισπανικός τύπος επέστρεψε στις Βρυξέλλες ικανοποιημένη, γιατί η συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές αρχές της Ισπανίας ήταν καλή και γιατί δόθηκαν αρκετές εγγυήσεις ως προς την ταχύτερη διευθέτηση των υποθέσεων που ακόμη εκκρεμούν. Επιπλέον, η εφαρμογή ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, όπως η ψήφιση ενός νέου νόμου που θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, φάνηκε να ικανοποιεί τα μέλη της αποστολής, θεωρώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι η ψήφισή του θα βοηθήσει αποτελεσματικά να ληφθεί υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο σε παραβιάσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τέλος, το ταξίδι των ευρωβουλευτών στην Ισπανία έδειξε ακόμη μια φορά τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζει το Ε.Κ. στον τομέα της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης.

    [10] ΝΕΟΣ "ΑΕΡΑΣ" ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βελιγράδι, 7 Ιουνίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Στα θεμέλια της υψηλής τέταρτης θέσης (μετά την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία) που έχουν καταλάβει οι ελληνικές επενδύσεις για την περίοδο 2001-2004 στη Σερβία - Μαυροβούνιο θα οικοδομηθεί η νέα περίοδος συνεργασίας -σε πολλά επίπεδα- μεταξύ των δυο χωρών. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την επίσκεψή του το Μάιο στο Βελιγράδι και φαίνεται πως επικροτούν οι σερβικοί επιχειρηματικοί κύκλοι, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα του εβδομαδιαίου σερβικού περιοδικού "ΒΡΕΜΕ", που κάνει εκτενή αναφορά στους "καρπούς" της επίσκεψης του υφυπουργού.

    Αυτή τη στιγμή οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και οι μικτές σε 1,3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν 150 μικτές και 80 αμιγώς ελληνικές εταιρείες. Το δε ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών φθάνει τα 430 εκ ευρώ, δραματικά προς όφελος της Ελλάδας (περισσότερο από 90 %) κάτι που καθιστά την χώρα αυτή τον ένατο σε μέγεθος προμηθευτή της αγοράς της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Μετά, μάλιστα, τις σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, που αφορούν τον τομέα των τραπεζών, της διατροφής και των ξενοδοχείων, εκτιμάται ότι οι ελληνικές επενδύσεις θα καταφέρουν να φθάσουν στη δεύτερη θέση.

    Μέχρι το 2001, στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Σερβία- Μαυροβούνιο κυριαρχούσε το πετρέλαιο, όμως η συμμετοχή μειώθηκε από το 81 %, μόλις στο 3,5 % του συνόλου των εξαγωγών, στο οποίο τώρα μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν τα μέταλλα και τα προϊόντα μετάλλου με περίπου 26 % , οι βιομηχανικές και άλλες μηχανές με περίπου 9,5 %, τα φρούτα και λαχανικά με 7 %, τα χρώματα και προϊόντα χαρτιού με 4,7 %.

    Από την άλλη πλευρά η Σερβία εξάγει προς την Ελλάδα ζάχαρη (σε ποσοστό 43 % του συνόλου των εξαγωγών), η οποία όμως προέρχεται από τα δύο εργοστάσια ζάχαρης που απέκτησε η ΕΒΖ, πλαστικά σε ποσοστό 10 %, χαλκό σε ποσοστό 7 %, χαρτί σε ποσοστό περίπου 5 %, ξύλο και προϊόντα ξύλου, φρούτα και λαχανικά σε ποσοστά από 2,3 ως 2,5 % του συνόλου των σερβικών εξαγωγών προς την Ελλάδα.

    «Το πρώτο κύμα ελληνικών επενδύσεων στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται «Δυτικά Βαλκάνια» δημιούργησε ορισμένα θετικά αποτελέσματα, ταυτόχρονα όμως αντιμετώπισε και μια σειρά προβλημάτων, τα οποία είχαν σχέση όχι μόνο με την εσωτερική κατάσταση της αγοράς αλλά και με τις διεθνείς περιστάσεις» έχει δηλώσει ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι τώρα, ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος, οι Έλληνες επενδυτές «είναι πολύ πιο ώριμοι, πιο καλά προετοιμασμένοι και γνωρίζουν καλύτερα την αγορά της Σερβίας- Μαυροβουνίου», έχουν θετικές εμπειρίες τόσο σε σχέση με τους ανθρώπους, όσο και σε σχέση με τις εταιρείες και τις Κυβερνήσεις.

    Αυτό που φαίνεται πως χρειάζεται είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και τον τρόπο λειτουργία της όσον αφορά τους ξένους επενδυτές. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια των διαδικασιών οι οποίες είναι αντίθετες με τον υγιή ανταγωνισμό, η όχι πάντα εγγυημένη νομική προστασία, το περίπλοκο και ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων, ο μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών και αδειών που απαιτείται, η έλλειψη υποδομών η προστατευτική πολιτική και η καθυστέρηση στο σχηματισμό μιας κοινής περιφερειακής αγοράς.

    Το Μνημόνιο στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης προβλέπει ελαφρύνσεις για τις διαδικασίες εισαγωγών / εξαγωγών και τη μείωση ή κατάργηση των δασμών για μια αγορά που μέχρι το 2007 υπολογίζεται ότι θα διαθέτει 210 εκ καταναλωτές και θα περιλαμβάνει τη Σερβία - Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ τη Ρωσία, τη Μολδαβία, καθώς και τις Ρουμανία και Βουλγαρία, μέχρις ότου αυτές εισέλθουν στην ΕΕ. Εν τούτοις το Μνημόνιο αυτό δεν υλοποιείται διότι η κάθε χώρα προστατεύει τη δική της αγορά.

    Πάντως, όπως δήλωσε στο "ΒΡΕΜΕ" ο Σύμβουλος ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Κουτσοδήμος, η Αθήνα πιστεύει ότι το 2005 θα είναι έτος επενδύσεων. «Η Ελλάδα ήδη από τώρα έχει μια καλή παρουσία , ενώ η υιοθέτηση της θετικής μελέτης σκοπιμότητας σημειώνει την έναρξη ενός σοβαρού πολιτικού διαλόγου. Η Σερβία - Μαυροβούνιο δεν είναι πια αυτό που ήταν στο παρελθόν. Αποτελεί πλέον μια σταθερή και ήρεμη αγορά με μεγάλες προοπτικές, μια αγορά την οποία η Ελλάδα θεωρεί προτεραιότητα» σημείωσε ο κ. Κουτσοδήμος.

    ΤΟ "ΚΑΝΑΛΙ" ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ

    Στο δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού σημειώνεται ότι ένα από τα κανάλια για την πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων είναι το ΕΣΟΑΒ, που υιοθετήθηκε το 2002, και το οποίο η νέα Κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί να αναβιώσει. Το Σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις ύψους 550 εκ ευρώ για έξι χώρες της περιοχής : 265 για τη Σερβία- Μαυροβούνιο, από τα οποία 15 στο Κοσσυφοπέδιο, 75 για την ΠΓΔΜ, 71 για την Ρουμανία, 55 για τη Βουλγαρία, 50 για την Αλβανία και 19 για την Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Τα κεφάλαια του ΕΣΟΑΒ έχουν κατανεμηθεί σε τρεις κατηγορίες : για δημόσια έργα στις χώρες - αποδέκτες προβλέπεται το 79 % των κεφαλαίων , δηλαδή περίπου 435 εκ ευρώ, για ιδιωτικές επενδύσεις αμιγώς ελληνικών αλλά και μεικτών εταιρειών το 20 % (περίπου 110 εκ ευρώ, που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας) και το 1 % (5,5 εκ. ευρώ) για μικρά προγράμματα ύψους μέχρι 50.000, τα οποία διαχειρίζεται η ανά χώρα Ελληνική Πρεσβεία.

    Μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόλις 2,5 % (περίπου 14 εκ. ευρώ) από το Ταμείο δημοσίων έργων, περίπου 20% (4,4 εκ ευρώ) από το Ταμείο επενδύσεων και 1 % (55.000 ευρώ) από το Ταμείο μικρών προγραμμάτων.

    «Το σχέδιο ήταν πολύ φιλόδοξο στην έμπνευσή του είχε όμως αρκετά οικονομικά, τεχνικά και θεσμικά προβλήματα» έχει πει για το ΕΣΟΑΒ ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος προσπαθεί τώρα να εξηγήσει στις χώρες - αποδέκτες ότι τα χρήματα που θα δοθούν από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων, στο πλαίσιο του πρώτου μεγάλου προγράμματος στο οποίο η Ελλάδα θα έχει ρόλο χώρας - δωρητή, θα πρέπει να επενδυθούν προς συμφέρον και των δύο πλευρών. Είτε χάριν της βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας, είτε για να καλύψουν άμεσες ανάγκες της χώρας.

    «Αυτό είναι το κύριο πρότζεκτ, μεγάλης στρατηγικής σημασίας, στην επιτυχία του οποίου έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας και γιατί θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και τις δύο αγορές, συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι αλλά και γιατί μ΄ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ποιοτικό οδικό δίκτυο προς την Κεντρική Ευρώπη, πολύ σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και για την μετάβαση τουριστών στη χώρα μας» σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών.

    Το Ελληνικό Σχέδιο όμως βλέπει ακόμη πιο μακριά και συμπεριλαμβάνει τη σύνδεση των αγορών της Μαύρης Θάλασσας, της Βόρειας Αφρικής και τη Μέσης Ανατολής μέσω της σύνδεσης του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Ευρώπη και του ενεργειακού δικτύου μέσω του οποίου πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Κι όλα αυτά μέσω της Βορείου Ελλάδας.

    Η φθηνή ενέργεια είναι απαραίτητη για την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων και αν υπάρχει και οδική και σιδηροδρομική υποδομή, μαζί με πολιτική σταθερότητα , τότε η περιοχή είναι εντελώς έτοιμη για τις ξένες επενδύσεις.

    Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του περιοδικού "ΒΡΕΜΕ", σε συνομιλίες με Ιάπωνες, Αμερικανούς και Ευρωπαίους, η ελληνική Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει μόνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγοράς των 11 εκ κατοίκων, αλλά της βαλκανικής αγοράς στο σύνολο της, με 65 εκ. καταναλωτές.

    Σημειώνει δε πως "μετά τη διοργάνωση των ΟΑ από την Αθήνα , για τους οποίους δημιουργήθηκαν νέες υποδομές στους τομείς των επικοινωνιών, των μεταφορών και της ασφάλειας, η Ελλάδα διαθέτει την εμπειρία , τις υποδομές και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και είναι έτοιμη να πείσει μεγάλες ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τις έδρες τους στη χώρα", επισημαίνοντας πως καλό θα ήταν ορισμένα τμήματα παραγωγής αυτών των εταιρειών να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια , όπου οι τιμές του εργατικού δυναμικού και των πρώτων υλών είναι χαμηλότερες.

    "Το ξένο κεφάλαιο, λοιπόν, που θα ερχόταν στην περιοχή θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στο σύνολό της. Μια τέτοια κοινή αγορά είναι πιο ελκυστική για τους επενδυτές και ταυτόχρονα θα συνέβαλε στη σταθερότητα, τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ειρήνη, σε όλα αυτά δηλαδή που τα Βαλκάνια προσπαθούν να επιτύχουν τα τελευταία χρόνια" τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Όσον αφορά τον τρόπο για να επιτευχθούν όλα αυτά- συνεχίζει το σερβικό περιοδικό- η Ελλάδα προσφέρει διπλωματική και πολιτική υποστήριξη για την εξασφάλιση πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Η Ελληνική Κυβέρνηση εκτός των άλλων, «δίνει κίνητρα στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να εμφανιστεί με ελληνικές εταιρείες και ελληνικά κεφάλαια στις αγορές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου» όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Στυλιανίδης, μια άποψη αισιόδοξη που συμμερίζεται και ο διευθυντής της ΕΚΟ - YU Νάσος Κοντογιάννης , ο οποίος μιλά στο περιοδικό για τις καλές, σε ορισμένες περιπτώσεις και προσωπικές σχέσεις που διατηρεί με τους περίπου 200, αλλά μέχρι το καλοκαίρι περίπου 1000, εργαζόμενους στην εταιρεία.

    Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Αν στο τέλος μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από το επίσημο ελληνικό ενθουσιασμό αυτό είναι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την Σ - Μ . Τώρα που ξεκινάει την πορεία της προς την ΕΕ».

    Ακολουθεί πίνακας με τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία- Μαυροβούνιο:

    Όνομα Εταιρείας Ελληνική θυγατρική εταιρεία Αρχική επένδυση Πρόσθετες επενδύσεις

    TELEKOM SRBIJA OTE 330 εκ . ευρώ

    Jubanka Alpha Bank 152 εκ. ευρώ

    Jugopetrol kotor Ελληνικά Πετρέλαια 105 εκ. ευρώ

    EKO YU a.d. Ελληνικά Πετρέλαια 10 εκ. ευρώ 26, 5 εκ. ευρώ

    Farbika Cementa Kosjeriζ Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ 35,4 εκ $ 23,7 εκ $

    IBP Beograd a.d. Coca cola - 3e 41 εκ. ευρώ 58 εκ. ευρώ

    Vlasinka - Rosa Coca cola - 3e 21,5 εκ. ευρώ

    Seζerana CRVENKA EBZ 3,2 εκ. ευρώ 7,8 εκ. Ευρώ

    Seθerana ABALJ EBZ 1,1 εκ. ευρώ 7,9 εκ. ευρώ

    DELYUG a-d- Δέλτα α.ε. 32 εκ. ευρώ

    Super Vero doo Βερόπουλος 8 εκ. ευρώ 16,5 εκ. ευρώ

    Alpha Bank Alpha bank 5 εκ. $

    Nacional Bank of Greece Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας 6 εκ. ευρώ 16 εκ. ευρώ

    Yugolot doo Intralot 3,5 εκ. $

    Mamadas Bros Eurosoles 5 εκ. ευρώ

    ALUMIL - YU doo ALUMIL - Μυλωνάς 2 εκ. $

    Rokis Elements Ελληνοσερβική 1 εκ. ευρώ

    Post Banka EFG Eurobank 30 εκ. ευρώ

    Plexiglas Promet Plexiglas promet 1 εκ $

    Atlas Bank Τράπεζα Πειραιώς 21 εκ. ευρώ

    Σύνολο 766,8 εκ ευρώ 132,7 εκ. ευρώ

    + 46,9 εκ $ + 23,7 εκ. $

    [11] ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου κατά τη σημερινή δημοπρασία του, με τη μέση του απόδοση να έχει διολισθήσει στο 3,41%. Η απόδοση αυτή είναι ιστορικώς η χαμηλότερη που εμφανίζει το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς. Οι προσφορές των επενδυτών κάλυψαν κατά 3,41 φορές το δημοπρατούμενο ποσό (1,5 δισ. ευρώ).

    Η εξέλιξη αυτή ευνοεί τη χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος, καθώς περιορίζονται οι τόκοι που καταβάλλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτησή του, ενώ σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 8 με 9 δισ. ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρκής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία ανάπτυξης της ευρωζώνης.

    [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Χ.ΦΩΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση των σκληρών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, προσθέτοντας μάλιστα, «η ΕΕ αναγνωρίζει ρητώς ότι οι πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών αρχών θέτουν τη βάση για μία σχέση εμπιστοσύνης στο εξής και για την υγιή ολοκλήρωση του Γ' ΚΠΣ».

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάσισε την απόσυρση της απειλής αναστολής πληρωμών προς την Ελλάδα, η οποία οφειλόταν στους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της, τα έτη 2000 έως 2003. Συγχρόνως, επέβαλε δημοσιονομική διόρθωση ύψους 518 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποδοθεί σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.

    Η διόρθωση, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του ο κ. Φώλιας, είναι αποτέλεσμα παρατυπιών στις συμβάσεις δημόσιων έργων ετών 2000-2003, των οποίων οι διαδικασίες μελέτης - δημοπράτησης - ανάθεσης - εκτέλεσης παρέβησαν την κοινοτική νομοθεσία.

    [13] ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΗΡΥΞΕ Η ΟΤΟΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Aθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία από την Πέμπτη 9 Ιουνίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης.

    Μάλιστα, η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ, αποφάσισε την Πέμπτη να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στη 1.30 το μεσημέρι, προκειμένου να παραθέσει στοιχεία σχετικά με το ύψος των μισθών και των συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων, ώστε να σταματήσει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η μαύρη προπαγάνδα περί "ρετιρέ" και "προνομιούχων". Στη συνέντευξη Τύπου η ΟΤΟΕ θα ανακοινώσει και βασικά στοιχεία της γνωμάτευσης καθηγητών Εργατικού και Συνταγματικού Δίκαιου για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, τα ποσοστά της σημερινής απεργίας κυμάνθηκαν από 70% έως 95%, με μεγάλη συμμετοχή και των ιδιωτικών τραπεζών. Στις 11 το πρωί σήμερα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην οδό Πανεπιστημίου, και μίλησαν στους συγκεντρωμένους ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέσω της οδού Σταδίου στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Χρήστο Φώλια (λόγω απουσίας του κ. Αλογοσκούφη στο εξωτερικό), στον οποίο διατυπώθηκε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση οποιασδήποτε μορφής, ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων θα κλιμακωθεί.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, από τον κ. Φώλια "ζητήθηκε να σταματήσει κάθε σκέψη κατάθεσης νόμου εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, προκειμένου να γίνει ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών για την εξεύρεση λύσης του Ασφαλιστικού των Τραπεζών για όλους τους εργαζόμενους με τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων".

    [14] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο τής σε ισχύ Ναυτιλιακής Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου υπεγράφη σήμερα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών, Μανόλη Κεφαλογιάννη και Μιχάλη Λιάπη, με τον υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου, Essam A. Sharaf,

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ανάπτυξη επενδύσεων και τη ναυτική εκπαίδευση.

    Το μνημόνιο αφορά:

    * Τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου με επιβατικό οχηματαγωγό. Θα διευκολυνθεί η θαλάσσια δρομολογιακή σύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δυο κρατών.

    * Την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων θαλάσσιων μεταφορών σε συνδυασμό με το πανευρωπαϊκό δίκτυο και τα υπάρχοντα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα των δύο χωρών.

    * Τη διευκόλυνση μεταφοράς προσώπων και αγαθών από και προς τους λιμένες των δύο χωρών με ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    * Την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.

    * Την ευρωμεσογειακή συνεργασία σε θέματα λιμένων. Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδος με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διμερών συμφωνιών στον τομέα των λιμένων αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την αναπτυξιακή πορεία των μεγάλων λιμένων της χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η προοπτική συνεργασίας Αιγυπτιακών λιμένων με τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου καθώς και η πιθανή κατασκευή λιμενικού τερματικού σταθμού στη Νότια Κρήτη εξαιτίας της εγγύτητας με τους Αιγυπτιακούς λιμένες.

    * Την κρουαζιέρα. Τα υπό ελληνική, όσο και τα υπό αιγυπτιακή ή τρίτης χώρας σημαία κρουαζιερόπλοια, μπορούν να συμπεριλάβουν στα δρομολόγιά τους λιμένες των δύο χωρών, ως ενδιάμεσους λιμένες προσέγγισης.

    [15] ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ - ΤΑΡΤΣΟΥΛΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Τις εγγυήσεις του σκοπιανού κράτους για την προσωρινή αποφυλάκιση των Βλάντο Μπόσκοφσκι και Γιόχαν Ταρτσούλοφσκι, έως την εκδίκαση των υποθέσεών τους, θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Μέρι Μλαντένοφσκα - Γκεοργκίεφσκα.

    Στην επιστολή που θα επιδώσει η υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ στη Χάγη τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αναλαμβάνει τη φύλαξη των δύο, με την εγγύηση ότι αυτοί θα είναι στη διάθεση του Δικαστηρίου, όποια στιγμή κι αν τους ζητηθεί.

    Ο Λιούμπε Μπόσκοφσκι κατηγορείται για τρεις περιπτώσεις παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου- δολοφονίες, αναίτιες καταστροφές χωριών και πόλεων και βάρβαρη συμπεριφορά. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο Γιόχαν Ταρτσούλοφσκι, ο οποίος κατηγορείται, επίσης, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε σχέση με την υπόθεση Λιούμποτεν. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά τη δολοφονία επτά Αλβανών από τις σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας, στο χωριό Λιούμποτεν της ΠΓΔΜ, τον Αύγουστο του 2001.

    Ο Μπόσκοφσκι γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1960, στο Τέτοβο. Από το Μάιο του 2001 έως και το Νοέμβριο του 2002 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και παράλληλα υπήρξε ένα από τα εξέχοντα στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος, του VMRO-DPMNE.Ο Tαρτσούλοφσκι γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1974, στα Σκόπια. Το 2001 ήταν μέλος της προσωπικής φρουράς του τότε προέδρου, Μπόρις Τράικοφσκι, ενώ παράλληλα είχε αναπτύξει πολιτική δράση στο VMRO-DPMNE.

    Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Μπόσκοφσκι, με την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, «είχε τη de jure και τη de facto διοίκηση και τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων, που συμμετείχαν στα εγκλήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο».

    Ο Λιούμπε Μπόσκοφσκι ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών την περίοδο στην οποία αναφέρεται το κατηγορητήριο και επομένως «είχε την απόλυτη εξουσία και ευθύνη για τη λειτουργία των αστυνομικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ».

    [16] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία ξεκινά αύριο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, μετά από πρόσκληση του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπούτσκοφσκι- Σρέντερ θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ- Γερμανίας, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών, η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στη σκοπιανή αγορά, καθώς και η ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Εμπορικής Τράπεζας της χώρας.

    Στις 9 Ιουνίου, στο Μόναχο, ο κ. Μπούτσκοφσκι, η αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, Ραντμίλα Σεκερίνσκα και οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Φατμίρ Μπεσίμι και Ζόραν Σάπουριτς, θα συναντηθούν με τον Βαυαρό πρωθυπουργό, Έντμουντ Στόιμπερ.

    Η επίσκεψη Μπούτσκοφσκι στη Γερμανία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της σκοπιανής κυβέρνησης και του γερμανικού "κολοσσού" της Siemens.

    [17] ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ Η LUKOIL

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Την απόφαση της "Lukoil" να επενδύσει στη σκοπιανή αγορά ανακοίνωσε την Τρίτη στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο πρόεδρος της θυγατρικής της ρωσικής εταιρείας στα Σκόπια, Αντρέι Μιχαήλοβιτς.

    Ο κ. Μιχαήλοβιτς επέδωσε στο Σκοπιανό πρόεδρο επιστολή του προέδρου του ΔΣ της "Lukoil", Βαγκίτ Αλεκπέροβ, με την οποία η ρωσική εταιρεία ενημερώνει την κυβέρνηση των Σκοπίων για τα σχέδιά της.

    «Σας ενημερώνω ότι η "Lukoil" αποφάσισε την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος (στην ΠΓΔΜ), που προβλέπει την αγορά και ανάπτυξη ενός δικτύου δεξαμενών πετρελαϊκών προϊόντων και πρατηρίων διάθεσης καυσίμων. Ελπίζω ότι θα λάβετε υπόψη σας τα σχέδιά μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την προοπτική δημιουργίας 40 νέων, σύγχρονων πρατηρίων» τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του προέδρου της Lukoil.

    Αποδεχόμενος την επιστολή, ο κ. Μπούτσκοφσκι χαιρέτισε την απόφαση της ρωσικής εταιρείας να επενδύσει στη σκοπιανή αγορά, λέγοντας πως αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στην ΠΓΔΜ.

    Ο Σκοπιανός πρόεδρος και ο συνομιλητής του συμφώνησαν στην ανάγκη υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας, το οποίο θα ορίζει το πλαίσιο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της "Lukoil" στην ΠΓΔΜ.

    [18] ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΣτΕ

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Αποφασισμένο να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα εμφανίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου, σε συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στη Λισσαβόνα, παρουσίασε σχέδιο απόφασης για τη υποστήριξη της ΠΓΔΜ, στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το Συμβούλιο θα βοηθήσει τα Σκόπια να ξεπεράσουν τη σημερινή κατάσταση.

    Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εμφανίζεται έτοιμο να βοηθήσει τα Σκόπια στην ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών και του πλουραλισμού στη χώρα, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων, την ένταξη στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας», την οριοθέτηση των συνόρων με τη Σερβία- Μαυροβούνιο, στο ύψος του Κοσόβου, αλλά και στην επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ονόματος.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ ΜΕ ΚΟΣΟΒΟ

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Συνομιλίες μεταξύ Σκοπιανών εμπειρογνωμόνων και ειδικών της UNMIK, με αντικείμενο την οριοθέτηση των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Σερβία- Μαυροβούνιο, στο ύψος του Κοσσυφοπεδίου, θα διεξαχθούν την Πέμπτη, στην Πρίστινα.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων θα τεθούν ζητήματα που άπτονται του τεχνικού μέρους της οριοθέτησης των συνόρων.

    Σημειώνεται ότι η σκοπιανή κυβέρνηση ζητεί να «κλείσει» το θέμα των συνόρων προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

    [20] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ, ενόψει του αγώνα με την Ουκρανία στο γήπεδο Καραϊσκάκη, δήλωσε σήμερα ότι αν η εθνική θέλει να καταλάβει την πρώτη θέση του ομίλου θα πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει. Επίσης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός ζήτησε τη στήριξη του κόσμου και μίλησε κολακευτικά για δύο παίκτες των αντιπάλων.

    «Το παιχνίδι με την Ουκρανία είναι μεγάλης σημασίας, αλλά από τότε που είμαι εδώ όλα τα παιχνίδια είχαν μεγάλη σημασία. Ομως, κύλησαν όλα τους ομαλά. Αν θέλουμε την πρώτη θέση πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουμε. Χρειάζεται στον αγωνιστικό τομέα καλύτερη απόδοση απ΄ αυτή που είχαμε εναντίον της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Η Ουκρανία δεν είναι τυχαία στην πρώτη θέση του ομίλου κι έχει δύο επιθετικούς παγκόσμιας φήμης, τον Σεφτσένκο και τον Βορονίν. Συνεχίζουμε να έχουμε την απώλεια του Δέλλα, την οποία καλύψαμε καλά στον αγώνα με την Τουρκία. Θα λείψει ο Κατσουράνης λόγω δεύτερης κίτρινης, αλλά επιστρέφει ο Ζαγοράκης. Ελπίζω να έχουμε την απόδοση που περιμένω και τη στήριξη των φιλάθλων για να νικήσουμε».

    Θα κάνετε αλλαγές στην ενδεκάδα;

    «Ποτέ δεν μιλάω γι΄ αυτό το θέμα. Πάντα θα υπάρχουν απώλειες, αλλ΄ αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Οποιος είναι διαθέσιμος πρέπει να είναι έτοιμος για ν΄ αποδώσει τα μέγιστα».

    Υπάρχει κούραση στην ομάδα;

    «Δεν πρέπει να το λέμε αυτό. Πρέπει να βγει απ΄ το μυαλό μας! Τα παιδιά είναι νέα, 20 με 30 ετών, και πρέπει ν΄ αντεπεξέλθουν σε δύο παιχνίδια μέσα σε τέσσερις ημέρες».

    Με νίκη επί της Ουκρανίας, η Ελλάδα σιγουρεύει τη δεύτερη θέση;

    «Πρώτον πρέπει ν΄ αποδώσουμε τα μέγιστα στην στρατηγική και στην τακτική μας. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να νικήσουμε. Εγώ σκέπτομαι μόνο το παιχνίδι και πώς πρέπει να παίξουμε».

    Θα κάνετε υπομονή για το γκολ ή θέλετε να σκοράρει η ομάδα σας γρήγορα;

    «Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο. Βέβαια, ένα γρήγορο γκολ θα ήταν το ιδανικό».

    Γιατί είναι κλειστές οι προπονήσεις;

    «Γιατί τα παιδιά χρειάζονται ηρεμία και ησυχία και να συγκεντρωθούν».

    Η Ελλάδα είναι φαβορί για τη νίκη;

    «Οι ομάδες είναι ισάξιες κι αυτό αποδεικνύεται από τ΄ αποτελέσματα των αγώνων που έχουν δώσει στο παρελθόν μεταξύ τους. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε, πάντως, τα πλεονεκτήματα της έδρας μας».

    Υπάρχει πίεση για το συγκεκριμένο παιχνίδι;

    «Δεν είναι ξεχωριστό αυτό το παιχνίδι. Ολοι οι αγώνες μας είναι σαν τελικοί. Οι παίκτες μου έχουν πάντα διάθεση και πάθος».

    [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Δεν κατάφεραν τελικά να φύγουν το πρωί της Τρίτης από τη Θεσσαλονίκη οι τρεις Αφρικανοί ποδοσφαιριστές του Αρη, Φομούμποντ, Ινόγκι και Κουεμάχα. Οι τρεις ξένοι ποδοσφαιριστές δεν είχαν ταξιδιωτική βίζα σε ισχύ με αποτέλεσμα όταν αποπειράθηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα διαπιστώθηκε πως παρέτειναν παράνομα την παραμονή τους στην χώρα μας. Αμέσως οι τρεις παίκτες του Αρη οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του αερολιμένος «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο αργότερα μετέβη εκεί άνθρωπος της ΠΑΕ Αρης που τους βοήθησε να φύγουν με την πρώτη πτήση προς την Βουδαπέστη. Σημειώνεται ότι οι τρεις Καμερουνέζοι είχαν έρθει τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη και είχαν συμβόλαιο ως το καλοκαίρι.

    [22] ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Σε απροχώρητο σημείο έχει φθάσει η διοικητική κατάσταση στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ μετά την αποχώρηση του Τάκη Πανελούδη. Και αυτό καταδεικνύει η δήλωση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βασίλη Οικονομίδη, στη γενική συνέλευση του ΑΣ ΠΑΟΚ, ότι «η λύση έπρεπε να δοθεί από χθες».

    Ωστόσο στη γενική συνέλευση δεν υπήρξε λύση, παρά την ελπίδα που υπήρχε ότι θα ερχόταν μέσα από τη συνέλευση, μέσα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Απόστολο Αλεξόπουλο. Όμως ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να διοικήσει την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. «Να συμπράξω με άλλους για βοήθεια ναι. Δεν θέλω, όμως, ν' αναλάβω την ΚΑΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξόπουλος.

    [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (18:11 UTC+2)

    Ο ΣΕΓΑΣ στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνει στην περιφέρεια τέσσερα ακόμη πανελλήνια πρωταθλήματα.

    Πρόκειται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων που θα διεξαχθεί 18-19 Ιουνίου στη Λάρισα, το Πανελλήνιο εφήβων- νεανίδων στις 9-10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, το παίδων - κορασίδων που θα γίνει στο Άργος 25-26 Ιουνίου και το παμπαίδων- παγκορασίδων Α' στα Ιωάννινα 23-24 Ιουλίου.

    Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε τέσσερα πλήρως ανακαινισμένα στάδια της χώρας μας, όπως είναι το Καυτανζόγλειο, το Πανηπειρωτικό, το Εθνικό Στάδιο Λάρισας και το Δημοτικό Στάδιο Άργους.

    Το τελευταίο στάδιο διαθέτει ελαστικό στάδιο με ψηφίδα, χλοοτάπητα, 8 περιμετρικές διαδρομές και 9 για τα 100-200μ., ηλεκτροφωτισμό, λειτουργικούς χώρους, τέσσερα σκάμματα και χωρητικότητα 5.000 θεατών. Το ίδιο λειτουργικά και με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές είναι και τα υπόλοιπα στάδια.

    [24] ΒΟΛΕΪ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟ-ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Την Τετάρτη θα δοθεί στα γραφεία της ΕΟΠΕ η συνέντευξη Τύπου του ομοσπονδιακού προπονητή Δημήτρη Ανδρεόπουλου, της αρχηγού Χαράς Σάκκουλα και της Ιωάννας Βλάχου με θέμα τη συμμετοχή της εθνικής γυναικών στον προ-προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ της Ιαπωνίας.

    Οι δυο πρώτοι του ομίλου μας θα συνεχίσουν τη διαδικασία πρόκρισης, η πρώτη θα παίξει στον Η όμιλο μαζί με Ολλανδία, Τουρκία και Ρουμανία, ή Αζερμπαιτζάν και η δεύτερη στον Ι όμιλο με Πολωνία, Γερμανία και Κροατία, ή Τσεχία. Προκρίνονται στα τελικά της Ιαπωνίας οι δυο πρώτοι και ο καλύτερος τρίτος των τριών τελικών ομίλων.

    Το πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    10 Ιουνίου 2005

    6μ.μ: Ουκρανία Γαλλία: Γκρονβέγκερ (Ολλανδία)-Ιορδανίδης

    9μ.μ: Ελλάδα Λευκορωσία: Τρoς (Γαλλία)-Φέλντσχεν (Ουκρανία)

    11 Ιουνίου 2005

    6μ.μ: Γαλλία Λευκορωσία: Ιορδανίδης- Γκρονβέγκερ

    9μ.μ: Ουκρανία Ελλάδα: Μπακούνοβιτς-Τρoς

    12 Ιουνίου 2005

    6μ.μ: Λευκορωσία Ουκρανία: Γκρονβέγκερ-Ιορδανίδης

    9μ.μ: Ελλάδα Γαλλία: Φέλντσχεν-Μπακούνοβιτς.

    [25] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο ΛΑΣΛΟ ΣΟΪΟΜ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Βουδαπέστη, 7 Ιουνίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Ο ηλικίας 63 ετών Λάσλο Σόιομ, πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξελέγη πρόεδρος της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λάσλο Μάντουρ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, όπου χρειαζόταν απλή πλειοψηφία, υπερίσχυσε της κυβερνητικής υποψήφιας Κάταλιν Σίλι, 49 ετών, προέδρου του Κοινοβουλίου, με 185 έναντι 182 ψήφους. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 368 βουλευτές σε σύνολο 386. Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί τον συντηρητικό Φέρεντς Μαντλ, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει στις 3 Αυγούστου.

    [26] Η ΚΑΝΤΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΦΓΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

    Καμπούλ, 7 Ιουνίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Η Ιταλίδα Κλεμεντίνα Καντόνι που απήχθη στις 16 Μαΐου στην Καμπούλ, είναι καλά στην υγεία της, διαβεβαίωσε ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ από τη Χάγη στο περιθώριο διάσκεψης για την ειρήνη τη δικαιοσύνη και την συμφιλίωση.

    "Σε αυτό το στάδιο είμαστε βέβαιοι ότι είναι καλά στην υγεία της", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο ίδιος. "Η διαδικασία συνεχίζεται, ελπίζω στην απελευθέρωση της", σημείωσε ο υπουργός.

    Η Καντόνι, που εργαζόταν για μια ανθρωπιστική οργάνωση στο Αφγανιστάν από τον Σεπτέμβριο του 2003, απήχθη στις 16 Μαΐου.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΡΟ - ΣΑΛΟΜ

    Τελ Αβίβ, 7 Ιουνίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ στο Τελ Αβίβ και φάνηκε ότι παίρνει αποστάσεις από τη Χαμάς την οποία η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν "τρομοκρατική οργάνωση".

    Πριν την άφιξη του Στρο στο Ισραήλ, ο γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχτηκε από το Λονδίνο ότι βρετανοί διπλωμάτες είχαν συναντηθεί σε δύο περιπτώσεις με εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους μέλη της Χαμάς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Σε δύο περιπτώσεις, και μόνο σε δύο, έγιναν συναντήσεις. Αλλά δεν διαβουλευόμαστε με την ηγεσία της Χαμάς γιατί δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για καταστροφή του Ισραήλ και δεν παραιτούνται από τη βία", διευκρίνισε ο Στρο.

    Ο Στρο θα συναντηθεί τη Τετάρτη στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι και τον υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Αλ-Κίντουα. Κατόπιν θα επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

    [28] Ο ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΙΣ

    Βιέννη, 7 Ιουνίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, πριν από την σύνοδο της ΙΑΕΑ την προσεχή εβδομάδα, δήλωσαν στη Βιέννη διπλωμάτες, εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποδεχτεί την επανεκλογή του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι χώρες της ΙΑΕΑ υποστηρίζουν τον Ελ Μπαραντέι αλλά οι Αμερικανοί αντιτίθενται στην επανεκλογή του, λόγω της θέσης του για το Ιράκ και την νωθρή του στάση σε ότι αφορά τον ιρανικό φάκελο.

    [29] ΙΣΡΑΗΛ:ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Τελ Αβιβ, 7 Ιουνίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Από βλήματα όλμων παλαιστίνιων μαχητών εναντίον του ισραηλινού οικισμού Γκανέϊ Ταλ στην Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν δύο εργάτες-ένας Παλαιστίνιος και ένας Κινέζος- και πέντε τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

    Η Ισραμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε τέσσερα βλήματα εναντίον του Γκανέϊ Ταλ και του παρακείμενου οικισμού Νέτζερ Χαζάνι.

    Εξάλλου, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών την νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές ασφαλείας.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα έχουν σκοτωθεί 3.703 Παλαιστίνιοι και 988 Ισραηλινοί, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [30] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (16:53 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα "Αποτίμηση του έργου και των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών" διοργανώνει από τις 13 - 15 Ιουνίου η βιβλιοθήκη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης "Ενίσχυση και Εμπλουτισμός Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε συνεργασία με την Association Research Libraries των ΗΠΑ.

    Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης και θα κλείσει (14-15/6) στο χώρο του ΑΤΕΙΘ, στο νέο αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Οι ομιλητές είναι διακεκριμένοι βιβλιοθηκονόμοι και καθηγητές πανεπιστημίου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Κεντρικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η εξέταση των αναγκών για αποτίμηση του έργου και των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών και η παρουσίαση και συζήτηση των διεθνών εξελίξεων που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα και κυρίως αυτών που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της αγγλο-αμερικανικής βιβλιοθηκονομικής παράδοσης.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΙΕΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (16:50 UTC+2)

    Η έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Αλιέα με τίτλο «Η σφοδρή αθανασία της ζωγραφικής στον 21ο», που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 20:30, στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Ο Αλέξανδρος Αλιέας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1954. Σπούδασε κινηματογράφο και γραφικές τέχνες (1974-1977). Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Παράλληλα ασχολείται με την ποίηση. Το 2004 εκδόθηκε συλλογή ποιητικών κειμένων του με τίτλο «Η Ζωγραφική είναι ένας τίγρης που Κοιτάζει μια Γυμνή Γυναίκα».

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιουλίου και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή.

    [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (16:07 UTC+2)

    Το πρώτο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με τη συμμετοχή 28 Λυκείων Ελληνίδων και επιλεγμένων χορευτικών συγκροτημάτων από τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα, ξεκινά σήμερα στον αίθριο χώρο του συνεδριακού κέντρου «Ι.Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    Το φεστιβάλ διοργανώνει η μη κερδοσκοπική αστική εταιρία «Μακεδονικός Πολιτισμός», με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

    Οι χορευτικές του εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα, Τρίτη 7 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ. με το Λύκειο Ελληνίδων Αλεξάνδρειας, και θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ την ίδια ώρα, έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

    [33] ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (14:43 UTC+2)

    Την έναρξη διανομής κυπριακών βιβλίων στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Εκδοτών Κυπριακού Βιβλίου και οι κυπριακές εκδόσεις Γερμανός, μέσω των οποίων θα υλοποιείται η διακίνηση και διάθεση των βιβλίων στο βορειοελλαδικό χώρο, με αφορμή τη συμμετοχή της Κύπρου, ως τιμώμενης χώρας, στη φετινή διοργάνωση της Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Ανεπίσημα, τα τελευταία περίπου 4 χρόνια οι εκδόσεις Γερμανός, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο του Κώστα Επιφανίου, ξεκίνησαν την προσπάθεια προώθησης του κυπριακού βιβλίου στη βόρεια Ελλάδα, συμμετέχοντας στην Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, ενώ η τελευταία συνεργασία τους με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου - ο οποίος δημιουργήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο - συμβάλει επίσημα πλέον στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο ακριτικών περιοχών του ελληνισμού, της Κύπρου και της Μακεδονίας.

    "Στην Κϋπρο υπάρχει ένας σημαντικός πνευματικός πλούτος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτό τον πλούτο στη Θεσσαλονίκης και όλοι να έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στην κυπριακή βιβλιογραφία τόσο για μελέτη όσο και για έρευνα" δήλωσε ο Ανδρέας Γερμανός, και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές ώστε να συμπεριληφθεί το κυπριακό βιβλίο σε σχολικές, δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, στα βιβλιοπωλεία, αλλά και στα ενδιαφέροντα του κοινού.

    Ο Κώστας Επιφανίου, ο εκδοτικός οίκος του οποίου δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1974, αναφέρθηκε στις εκδοτικές δυσκολίες στη Μεγαλόνησο, λόγω του μικρού αναγνωστικού κοινού, αλλά και της προτίμησης στα ελληνικά βιβλία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα νέων ευκαιριών στην κυπριακή αγορά βιβλίου στο εξωτερικό με την ένταξη του νησιού στην ΕΕ. "Στην Ελλάδα, τα κέντρα διανομής βιβλίου, οι εκδότες, οι βιβλιοθήκες και άλλοι φορείς δεν στήριξαν ποτέ το κυπριακό βιβλίο, παρ' όλο που εμείς κάθε χρόνο διοργανώνουμε δύο εκθέσεις στη Λευκωσία και τη Λεμεσό για το ελληνικό βιβλίο" είπε.

    Το 90% των πωλήσεων στην Κύπρο αφορά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και μόλις το 10% σε Κυπρίων, ενώ κατά την τελευταία έκθεση βιβλίου σε Λευκωσία και Λεμεσό οι πωλήσεις έφτασαν τα 180.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 15.000 αφορούσαν κυπριακές εκδόσεις.

    Σύμφωνα με την γραμματέα του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου, Βούλα Κοκκίνου, η στα σκαριά βρίσκεται η επίσημη πολιτική του υπουργείου Παιδείας της Μεγαλονήσου σχετικά με το βιβλίο, ενώ πρόσφατη είναι η συμφωνία του Συνδέσμου με το υπουργείο για χρηματοδότηση των εκδοτικών οίκων. Υπό διαμόρφωση βρίσκεται και το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου για την πολιτική που θα ακολουθήσει στην προώθηση του κυπριακού βιβλίου, μέσα από ενημερωτικά προγράμματα, μεταφράσεις και εξαγωγή στο εξωτερικό και στην Ελλάδα κ.α. "Προβλήματα εισαγωγής κυπριακών βιβλίων δεν θα υπάρχουν πια, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ στόχος είναι να γίνονται και δίγλωσσες εκδόσεις σε ελληνικά και αγγλικά" ανέφερε.

    Η κ.Κοκκίνου δήλωσε ότι στην Κύπρο σήμερα δραστηριοποιούνται 15 εκδοτικοί οίκοι, εκ των οποίων οι 7 είναι οργανωμένοι στον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, ενώ εκδίδονται ετησίως 70 - 80 βιβλία, όλων των κατηγοριών. Σε ότι αφορά τις μεταφράσεις κυπριακών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, ανέφερε ότι βρίσκονται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο. "Υπάρχει συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον ξένων εκδοτικών οίκων δεν είναι μεγάλο, αλλά και οι εκδοτικοί οίκοι στην Κύπρο είναι διστακτικοί. Χρειάζεται ενημέρωση και προβολή για το κάθε βιβλίο, και εμείς ως νεοσύστατος σύνδεσμος δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια" είπε.

    Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Αντώνης Θεοχάρους, εξέφρασε την υποστήριξη της κυπριακής πολιτείας στην πρωτοβουλία προώθησης του κυπριακού βιβλίου και ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη συμμετοχή της Κύπρου και στην έκθεση βιβλίου της Αλεξανδρούπολης, από το επόμενο έτος.

    [34] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2005 (11:27 UTC+2)

    Ομιλία της χειρούργου οδοντιάτρου, ειδικής βελονισμού, Θάλειας Κριτίδου με θέμα «Οι θεραπευτικές δυνατότητες του Βελονισμού στη σύγχρονη Ιατρική» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 8μ.μ. στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

    Την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 21.00 θα δοθούν παραστάσεις από τη θεατρική ομάδα μεταναστών «Οδυσσέας» με το έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη».

    Στα πλαίσια της λειτουργίας του «Οδυσσέα» ιδρύθηκε το 1999 η θεατρική Ομάδα Μεταναστών που έχει ήδη παρουσιάσει τρία θεατρικά έργα.

    Το Σάββατο 11 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ., το Εργαστήρι Τέχνης και Δημιουργίας «Ανεμόσκαλα» θα παρουσιάσει στο Βαφοπούλειο μουσικοκινητικά - θεατρικά εικαστικά δρώμενα, βασισμένα σε θέματα της παιδικής λογοτεχνίας, της μυθολογίας καθώς και της ιστορίας της τέχνης. Υπεύθυνη: Γεωργία Γκανά, Παναγιώτα Χατζηκαμάρη και Ηρακλής Κάλτσος.

    Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων των Τμημάτων αγιογραφίας, εικαστικών, ζωγραφικής, σκιτσογραφίας, ταπισερί του Βαφοπούλειου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 7 June 2005 - 18:14:14 UTC