Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΣΤΗ
  • [02] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ
  • [03] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [04] ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ Η ΔΕΒΕΤΖΗ
  • [05] ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, Η ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΝΘΕΙ
  • [06] SANI FESTIVAL: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2005 (22:04 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν από τις καταιγίδες που πλήττουν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης βρέχει κατά διαστήματα από το πρωί. Στη Νέα Απολλωνία ένας βοσκός κινδύνευσε σοβαρά όταν υπερχείλισε χείμαρρος, δεν τη γλίτωσαν ωστόσο πολλά από τα κατσίκια του που παρασύρθηκαν και πνίγηκαν στα ορμητικά νερά

    Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 15 κλήσεις για άντληση υδάτων. Εντονη χαλαζόπτωση στο νομό Καβάλας προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες και αυτοκίνητα.

    Στο χωριό Κάλχας, βόρεια της Κομοτηνής υπερχείλισε χείμαρρος και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρασύρθηκαν γεωργικά μηχανήματα.

    [02] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Άγκυρα, 6 Αυγούστου 2005 (13:18 UTC+2)

    Ένας τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, υπεύθυνος για τον συντονισμό των προετοιμασιών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση,παραιτήθηκε από τα καθηκοντά του, δυσαρεστημένος, σύμφωνα με τον τύπο, από την καθυστέρηση των προετοιμασιών ενώ πλησιάζει η έναρξη των συνομιλιών αυτών που προβλέπεται για τις 3 Οκτωβρίου.

    Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μουράτ Σουνγκάρ, διπλωμάτης που ήταν επικεφαλής της γενικής γραμματείας για την Ευρωπαϊκή Ενωση,"είχε ζητήσει να πάρει την σύνταξή του από την δημόσια υπηρεσία", χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνηση.

    Η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Turkish Daily News" επικαλούμενη αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι ο κ. Σουνγκάρ αποχωρεί από τα καθηκοντά του "λόγω της αβεβαιότητας και της ασάφειας στις προετοιμασίες της Τουρκίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, στις 3 Οκτωβρίου με την ΕΕ".

    Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συχνά επικριθεί για τις καθυστερήσεις στις τεχνικές προετοιμασίες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ενώ μια αυξανόμενη αντίδραση για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ εκφράζεται σε διάφορες χώρες μέλη της Ένωσης.

    [03] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2005 (09:57 UTC+2)

    Η αλλαγή της πορείας ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων που είχαν προορισμό λιμάνι της Τουρκίας αλλά αγκυροβόλησαν τελικά χθες στην Κύπρο, λόγω πληροφοριών για τρομοκρατικές απειλές, οι πληροφορίες για νέα απευθείας πτήση αμερικανικών συμφερόντων προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, το θέμα της παύσης του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσέλεπου, το ύψος των απολαβών των βουλευτών, και οι χθεσινές συναντήσεις ΔΗΣΥ - τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος και ΕΔΗ - ΡΤΚ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκατομμύρια τα συμφέροντα από την παύση Τσέλεπου'', αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι "πολλά εκατομμύρια όφελος σημαίνει για διάφορους οργανισμούς και μερικούς ιδιώτες η παύση του Χριστόδουλου Τσέλεπου, αφού χάνονται πολλές υποθέσεις που ήταν έτοιμες για διεκπεραίωση". Αλλού γράφει πως ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν είπε ότι έγινε σκέψη για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μια συνάντηση πρέπει να είναι επί της ουσίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Καταγγέλλουν προσπάθεια εξαπάτησής τους'' και γράφει ότι σχέδιο εξαπάτησής τους από το Υπουργείο Εσωτερικών καταγγέλλουν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι του Κορμακίτη. Υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να τους επιβληθεί ο διορισθείς από τον Υπουργό Εσωτερικών κοινοτάρχης του Κορμακίτη Ιωάννης Τσουτσούκης. Αλλού γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε χθες πως αποκλείεται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με τη μορφή που έχει τώρα, αλλά θα αναγνωρίσει το νέο κράτος σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Βουλευτής και ...εκατομμύριο'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι συνολικές απολαβές και οι συντάξεις των βουλευτών της παρούσας περιόδου ξεπερνούν τις 750.000 λίρες, ενώ για τα μέλη της επόμενης Βουλής, με βάση τις τελευταίες αυξήσεις που έχουν εγκριθεί, οι απολαβές θα πλησιάσουν το εκατομμύριο. Αλλού γράφει ότι το οδόφραγμα της Ζώδιας - Αστρομερίτη θα ανοίξει δοκιμαστικά με στόχο τη διευκόλυνση της διέλευσης των Τ/Κ προς τα Κόκκινα ενόψει των εορτασμών που θα γίνουν στις 8 Αυγούστου και για να διευκολύνει τη μετάβαση Ε/Κ μέσω της Ζώδιας στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος της κατεχόμενης Μόρφου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Νέα πρόκληση made in USA'' και γράφει ότι οι Αμερικανοί προχωρούν με κάθε μυστικότητα σε νέα απευθείας πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, θέτοντας σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις με τη Λευκωσία. Σημειώνει ότι η πτήση αυτή θα μεταφέρει στην κατεχόμενη Κύπρο πολυάριθμη ομάδα επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου αλλά και αριθμό Γερουσιαστών και βουλευτών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζον Ρέιτ πραγματοποίησε χθες αστραπιαία επίσκεψη στη Βάση Ακρωτηρίου και είχε συναντήσεις με αξιωματικούς και άντρες των μονάδων που με βάση τους την Κύπρο συμμετέχουν στα μέτωπα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τρόμος από Ισραήλ αγκυροβολεί στην Κύπρο'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι τέσσερα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια τα οποία ταξίδευαν για την Τουρκία πήραν οδηγίες να καταπλεύσουν στην Κύπρο, όπου έφτασαν χτες. Τα πλοία, τα οποία μετέφεραν 3.500 επιβάτες από τη Χάιφα με προορισμό την Τουρκία, αντιμετώπιζαν τρομοκρατικό κίνδυνο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Αλλού αναφέρεται στη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κατοχικών αρχών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αποναρκοθέτηση της περιοχής από τη Μια Μηλιά μέχρι το Γερόλακκο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τρομοφόβος άλλαξε τη ρότα τους'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι χιλιάδες Ισραηλινοί επιβάτες βρέθηκαν χθες αντί στην Αλάνια της Τουρκίας στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, αφού η Μοσάντ μετά από πληροφορίες για τρομοκρατικό κτύπημα, ανάγκασε τα τρία κρουαζιερόπλοια που πήγαιναν προς την Αλάνια, να αλλάξουν ρότα και να προσεγγίσουν τα κυπριακά λιμάνια, τα οποία λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ειδικά σε περιπτώσεις άφιξης ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων. Αλλού γράφει ότι ΡΤΚ και ΕΔΗ, αντιπροσωπείες των οποίων συναντήθηκαν χθες, κάλεσαν το ΓΓ του ΟΗΕ να ανανεώσει τις προσπάθειές του για επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του σχεδίου του.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απειλή για την ασφάλεια άλλαξε την πορεία ισραηλινών πλοίων που κατευθύνθηκαν προς το νησί'', αναφέρεται στην αλλαγή πορείας τριών ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων, που κατευθύνοντο στην Αλάνια της Τουρκίας, προς την Κύπρο, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους. Μετά τη μετάδοση από το ισραηλινό ραδιόφωνο για "τρομοκρατικό συναγερμό" ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μέιρ Σιτρίτ διέταξε τα πλοία να μην προσεγγίσουν το τουρκικό λιμάνι. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν χθες ως χρήσιμη και εποικοδομητική παρά τις διαφωνίες τους.

    ΚΥΠΕ- ΜΠΕ

    [04] ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ Η ΔΕΒΕΤΖΗ

    Ελσίνκι, 6 Αυγούστου 2005 (13:26 UTC+2)

    Την πρώτη πρόκριση σε τελικό πρόσφερε στη χώρα μας η Χρυσοπηγή Δεβετζή στην πρεμιέρα του 10ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών / γυναικών που άρχισε το πρωί στο Ελσίνκι. Η ελληνίδα αθλήτρια που μετείχε στο Β΄ γκρουπ, πήρε την πρόκριση με άλμα στα 14.72μ στην τρίτη προσπάθειά της, που ήταν και η καλύτερη επίδοση και των δύο προκριματικών γκρουπ και βέβαια η καλύτερη φετινή της, αφού τον Ιούνιο στη Φλωρεντία (ευρωπαϊκό κύπελλο) είχε κάνει 14.62μ. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης ξεκίνησε με 14.10μ στην πρώτη προσπάθειά της, ενώ ήταν άκυρη στην δεύτερη κι έδειξε ότι είναι αθλήτρια των μεγάλων αγώνων, θέτοντας υποψηφιότητα για μία ακόμη σπουδαία διάκριση.

    Αντίθετα εκτός τελικού έμεινε η Αθανασία Πέρρα, η οποία είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στο Α΄ γκρουπ. Στα προκριματικά είχαμε αρκετές εκπλήξεις, αφού εκτός τελικού έμειναν αρκετές γνωστές αθλήτριες, όπως η Ιταλίδα Σιμόνα Λα Μάντια 6η στο Β΄ γκρουπ με 14.00μ αλλά και η έμπειρη Τσέχα Σάρκα Κασπάρκοβα που κατετάγη 11η στο Β΄ γκρουπ με 13.69μ. Η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με μία και μοναδική προσπάθεια που έκανε στα 14.15μ πήρε ως επιλαχούσα την πρόκριση, αφού κατετάγη 4η στο Α΄ γκρουπ, με το όριο να είναι στα 14.35μ.

    Τέλος δεν κατέβηκε να αγωνιστεί η Καμερουνέζα Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την δεύτερη καλύτερη επιδοση των προκριματικών έκανε η Τζαμαϊκανή Τρέσια Σμιθ στο ίδιο γκρουπ της Δεβετζή με 14.69μ.

    Οι δώδεκα που πήραν την πρόκριση για τον αυριανό τελικό που θα ξεκινήσει στις 19.40: Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ), Τρέσια Σμιθ (Τζαμάικα), Κιουιγιάν Χουάνγκ (Κίνα), Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία), Κενέ Ντογιέ (Σενεγάλη), Γιαργκελίς Σαβίνε (Κούβα), Μαγντελίν Μαρτίνες (Ισπανία), Αννα Πιάτιχ (Ρωσία), Βικτώρια Γκούροβα (Ρωσία), Γιαμίλε Αλντάμα (Σουδάν), Μπάγια Ραχούλι (Αλγερία), Ναταλία Σαφρόνοβα (Λευκορωσία).

    [05] ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, Η ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΝΘΕΙ

    Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 2005 (12:49 UTC+2)

    Στις 08:15' τοπική ώρα, η ζωή σταμάτησε για ένα λεπτό στην πρώην μαρτυρική πόλη της Χιροσίμας, παγκόσμια πρωτεύουσα του φιλειρηνισμού, κατά τη σιγή που τηρήθηκε στη μνήμη των 140.000 νεκρών της 6ης Αυγούστου του 1945, από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    Ήδη από τα ξημερώματα, οι κάτοικοι της Χιροσίμας έσπευδαν στον τόπο της καταστροφής κατά δεκάδες, να προσευχηθούν για τα θύματα, να ανάψουν λιβάνι, να αφήσουν λουλούδια. Παρούσες όλες οι γενιές, οικογένειες, ηλικιωμένοι πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, εργάτες που προσέρχονταν μέσα στη σιγή και την περισυλλογή. Ντυμένοι στα μαύρα επιζήσαντες και οικείοι των θυμάτων, σκυμμένοι και με κλειστά τα μάτια προσευχήθηκαν για όλους αυτούς που χάθηκαν, χωρίς να διαταραχθούν από τις φωνές ειρηνιστών διαδηλωτών που ακούγονταν από μακριά. "Φτάνουν οι υποκριτικές επετειακές τελετές, αφού η Ιαπωνία συμμαχεί με τους Αμερικανούς για πόλεμο!" φώναζαν οι διαδηλωτές καταγγέλλοντας τη Συνθήκη για την ασφάλεια μετά Ιαπωνίας και ΗΠΑ και την ανάπτυξη ιαπωνικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Από το βήμα, ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι δεσμεύτηκε η Ιαπωνία να παραμείνει χώρα ειρηνική και μη πυρηνική, ενώπιον 55.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Πάρκο της Ειρήνης.

    Εξήντα χρόνια αφότου οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για να τερματιστεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν την απόφαση για τη χρήση των βομβών αυτών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

    "Ο Τρούμαν ήταν υπεύθυνος για τη σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων ζωών ή ακόμη εκατομμυρίων Ιαπώνων και Αμερικανών", δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκλέιμπερ, οδοντίατρος στη Φλόριντα, συλλέκτης αναμνηστικών αντικειμένων του βομβαρδιστικού Β-29 Enola Gay Γκέι και λάτρης της ιστορίας. Ο Γκρεγκ Κάλπεπερ, 55 ετών, βετεράνος της αμερικανικής αεροπορίας είπε ότι δεν έχει αμφιβολία πως ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έπραξε το σωστό πριν από 60 χρόνια.

    Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία σφυγμομετρήσεων Gallup, αυτή την εβδομάδα, σε δείγμα 1.010 ερωτηθέντων που επιλέχθηκαν τυχαία μεταξύ των επισκεπτών του Μουσείου Αεροδιαστημικής Σμιθσόνιαν στη Βιρτζίνια, όπου εκτίθεται το λεγόμενο αμερικανικό "υπερφρούριο" που έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

    [06] SANI FESTIVAL: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2005 (22:16 UTC+2)

    Αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναμενόμενων καταιγίδων η performance του Μάριου Ελευθεριάδη, με τίτλο «Connecting Flights» που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, στις 8.30μμ στο Cine Orfeas, στο Sani Resort, στο πλαίσιο του Sani Festival.

    Η παράσταση αναβλήθηκε για την Κυριακή, 7 Αυγούστου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 6 August 2005 - 18:13:26 UTC