Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ
  • [02] AYΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ 10% ΦΕΤΟΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • [03] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ
  • [04] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤO ENA ΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ
  • [05] EΞΙ ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ
  • [06] AΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
  • [07] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
  • [08] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [09] ΑΠΟΕΛ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
  • [10] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ ΣΤΟ "ΗΡΩΔΕΙΟ"
  • [11] 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ
  • [12] ΒΟΥΔΕΣ ΜΕ ΛΕΪΖΕΡ

  • [01] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 (10:06 UTC+2)

    Με εντατικούς ρυθμούς, προχωρούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών των τεσσάρων μεγάλων έργων της Βόρειας Ελλάδας, με εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά προκειμένου να υπάρχουν οι ανάδοχοι μέχρι τη ΔΕΘ , ώστε να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του.

    Πρόκειται, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», για το μετρό της Θεσσαλονίκης, που υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης και το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί που έχουν ήδη προσωρινό ανάδοχο όπως και το αεροδρόμιο Μακεδονία.

    Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή των προσφορών των τεσσάρων κοινοπραξιών που απαρτίζονται από ελληνικές και ξένες τεχνικές εταιρίες και αναμένεται ότι στις 16 του μηνός θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που θα αναδείξουν τον προσωρινό ανάδοχο.

    Στη συνέχεια αν δεν υπάρξουν ενστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εμπλοκή της διαδικασίας του διαγωνισμού υπολογίζεται, με βάση το χρονοδιάγραμμα, ότι θα υπογραφεί η σύμβαση, ώστε τον Οκτώβριο να εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να αρχίσουν οι εργασίες που θα ολοκληρωθούν σε περίπου 6,5 χρόνια.

    Οι 4 κοινοπραξίες που έχουν λάβει μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του μετρό της Θεσσαλονίκης και αξιολογούνται οι προσφορές τους από την επιτροπή της «Αττικό Μετρό», είναι οι εξής:

    - Η κοινοπραξία «THESSMETRO», αποτελούμενη από τις εταιρίες J & P - ΑΒΑΞ, F.C.C. CONSTRUCCION, CONSTRUCCIONES Y AUXILIAR DE FERROCARRILES, DIMETRONIC, ELECNOR, INSTALACIONES INABENSA.

    - Η κοινοπραξία «ΑΕΓΕΚ - IMPREGILO - ANSALDO T.S.F. - SELI - ANSALDOBREDA».

    - Η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ - SIEMENS - VINCI - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ».

    - Η κοινοπραξία «BILFINGER BERGER - ΑΘΗΝΑ - ΑΤΤΙ-ΚΑΤ - ROTEM COMPANY - ALCATEL CANADA - TPF CHAPEAUX INTERNATIONAL».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, μήκους 9,6 χλμ. με 13 σύγχρονους Σταθμούς, αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς είναι το σημαντικότερο συγκοινωνιακό έργο που έχει ποτέ εκτελεστεί στην πόλη.

    Ηδη έχει μπει στην τελική ευθεία της κατασκευής του μετά τις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τη σωστή αντιμετώπιση όλων των πολύπλοκων ζητημάτων που έχουν προκύψει.

    Μαλιακός - Κλειδί

    Προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί σε ένα ακόμη από τα έργα που προωθούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ με συμβάσεις παραχώρησης το τμήμα του ΠΑΘΕ Μαλιακός - Κλειδί και είναι η κοινοπραξία AEGEAN MOTORWAY GROUP.

    Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά πρόκειται «για έργο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, αφού αφορά στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, τον ΠΑΘΕ, που ο κυκλοφοριακός του φόρτος είναι μεγαλύτερος από το φόρτο του υπόλοιπου οδικού δικτύου της χώρας».

    Το σύνολο του έργου, με τη μελέτη και κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου στα τμήματα του Πέταλου Μαλιακού, των Τεμπών και του Πλαταμώνα μέχρι τη Σκοτίνα και τις ουσιαστικές βελτιώσεις στα υπάρχοντα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους 229,5 χιλιομέτρων, προκηρύχθηκε με το σύστημα της σύμβασης παραχώρησης αρχικά τον Ιανουάριο του 2001 όμως το Μάρτιο του 2004 διαπιστώθηκαν ελλείψεις που καλύφθηκαν για να προχωρήσει ο διαγωνισμός στον οποίον υπέβαλαν τελικές προσφορές οι δυο από τους τέσσερις ομίλους που συμμετείχαν αρχικά και επελέγη ο ένας εξ αυτών τον περασμένο μήνα.

    Σημειώνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 30 χρόνια, ενώ ο χρόνος κατασκευής ορίζεται στα 4,5 χρόνια, με ενδιάμεσες αποκλειστικές προθεσμίες για την υφιστάμενη Εθνική Οδό.

    Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει:

    α) Την κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου Τέμπη - Σκοτίνα, συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα περιλαμβάνει τρεις σήραγγες 2 κλάδων μήκους 11,5 χιλιομέτρων ανά κλάδο και 23 συνολικά, οι οποίες θα κατασκευαστούν στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα. Θα περιλαμβάνει επίσης τρεις μεγάλες γέφυρες (μήκους 700, 200 και 500 μέτρων) και πέντε ανισόπεδους κόμβους (στη Ραψάνη, τον Πλαταμώνα και τρεις στο τμήμα Κατερίνη - Κλειδί).

    β) Συμπληρωματικές εργασίες σε υφιστάμενα τμήματα, μήκους 203,5 χιλιομέτρων, από τις Ράχες στο Μαλιακό μέχρι το Κλειδί, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να προσφέρει στους οδηγούς εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου.

    γ) Ανάπτυξη Κέντρων Λειτουργίας και Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων και υποχρέωση της παραχωρησιούχου να διαθέσει κτήρια στέγασης της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας και το σχετικό εξοπλισμό.

    Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης

    To πρώτο από τα έργα που προωθούνται με σύμβαση παραχώρησης είναι αυτό της υποθαλάσσιας Αρτηρίας θεσσαλονίκης στο οποίο προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί η Κοινοπραξία «ΘΕΡΜΑΪΚΗ ΟΔΟΣ», που απαρτίζεται από 3 ελληνικές και δυο ξένες τεχνικές εταιρείες.

    Με βάση την προσφορά της κοινοπραξίας τα διόδια για τη σήραγγα θα διαμορφωθούν στα 0,93 ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 350 - 400 εκατ. ευρώ.

    Η υποθαλάσσια αρτηρία είναι ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση που θα συνδέει το δυτικό τμήμα με το ανατολικό τμήμα της πόλης με τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρακάμπτοντας το κέντρο και αντιμετωπίζοντας τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το συνολικό μήκος του έργου είναι 6,5 χλμ εκ των οποίων τα 2,5 χλμ είναι σήραγγες.

    Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 30 χρόνια, αλλά προβλέπεται όμως η επιστροφή του έργου στο Δημόσιο και νωρίτερα, μόλις επιτευχθεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του κατασκευαστή-παραχωρησιούχου που ο ίδιος προτείνει στην προσφορά του και που αξιολογείται.

    Aεροδρόμιο Μακεδονία

    Αναδείχθηκε στις 28 Ιουλίου προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου Μακεδονία η εταιρεία «ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ».

    Ετσι δόθηκε ένα τέλος στην περιπέτεια του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε το 2001 με την πρώτη προκήρυξη την οποία ακολούθησαν προσφυγές που είχαν σαν αποτέλεσμα εμπλοκή επί 3 χρόνια σε ατέλειωτες δικαστικές διαμάχες.

    Ο διαγωνισμός για το κρίσιμο αυτό συγκοινωνιακό έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεως του αεροδρομίου Μακεδονία επαναλήφθηκε με εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με νέους όρους απόλυτης διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων και κατέληξε με επιτυχία.

    [02] AYΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ 10% ΦΕΤΟΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 (11:42 UTC+2)

    Το 10% θα ξεπεράσει φέτος η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών και ανεξάρτητων φορέων, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    "Πάμε καλά", σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει λόγω της ολοκληρωμένης στρατηγικής και του σχεδιασμού που υπήρξε. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά. Υπογράμμισε, όμως, ότι χρειάζονται βαθιές τομές και μεγάλες αλλαγές που να στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    "Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και μοιραζόμαστε τα αισιόδοξα μηνύματα",τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, ενώ αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για αύξηση του τουρισμού κατά 10% εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης προετοιμασίας και της στοχευμένης διαφημιστικής εκστρατείας που υπήρξε.

    Το Υπουργείο και φέτος θα ξεκινήσει νωρίς τη διαφημιστική καμπάνια με στόχο να συνεχιστεί η αυξημένη ροή τουριστών στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά. Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, το οποίο θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλή το Σεπτέμβριο.-

    [03] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 (13:04 UTC+2)

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στην εθνική οδό θα ισχύσει κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

    1. Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 στο ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα από 15.00 έως 21.00 :

    - Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου- Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τον κόμβο του Ρίου.

    - Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 371+400) μέχρι τη κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

    - Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χιλιομ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα.

    - Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιομ.

    - Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    - Στην Επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ρεντίνας από το χωριό Νυμφόπετρα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    2. Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από 15.00 έως 23.00 :

    - Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας.

    - Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 371+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι).

    - Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμώνα μέχρι το 11ο χιλιομ.

    - Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιομ. μέχρι την αερογέφυρα Ρυσίου.

    - Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    - Στην Επαρχιακή οδό Ρεντίνας - Λαγκαδά από τη διασταύρωση Ρεντίνας μέχρι το χωριό Νυμφόπετρα.

    [04] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤO ENA ΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Έδεσσα, 11 Αυγούστου 2005 (18:43 UTC+2)

    Συμφώνησαν τελικά οι βιομηχανίες να αγοράζουν από τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας τα ροδάκινα στην τιμή των 0,20 ευρώ το κιλό.

    Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούσαν αρχικά την τιμή των 0,23 ευρώ το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο, έναντι των 0,19 ευρώ που προσέφεραν οι ιδιωτικές βιομηχανίες.

    «Μετά την τιμή των 0,20 ευρώ που προσφέρουν οι ιδιωτικές βιομηχανίες και τη δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι θα ανέβει η τιμή κατά ένα ακόμη λεπτό στα 0,21 ευρώ, περιμένουμε τώρα τη συνάντησή μας με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό, την ερχόμενη Τετάρτη ώστε να εξασφαλιστεί ακόμη ένα λεπτό και να φτάσει η τιμή στα 0,22 ευρώ το κιλό» είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σκύδρας - Εδεσσας, Σάββας Μωυσιάδης.

    [05] EΞΙ ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ "1520"

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 (13:15 UTC+2)

    Έξι στους δέκα καταναλωτές δικαιώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 μέσω του τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου του υπουργείου Ανάπτυξης "1520", όσον αφορά τις καταγγελίες που πραγματοποίησαν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Το σύνολο των καταγγελιών και των ερωτημάτων που κατατέθηκαν έφτασε σε 11.396.

    Από τον συνολικό αυτό αριθμό, οι καταγγελίες ήταν 7.788 (από αυτές εγγράφως οι 2.621 και οι 5.167 στο 1520 τηλεφωνικά), ενώ τα ερωτήματα και οι απορίες 3.608, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Αθανάσιος Σκορδάς

    Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι:

    -Ποσοστό 57,3% διευθετήθηκε από τη ΓΓΚ κατά τρόπο ικανοποιητικό για τους καταναλωτές.

    -Ποσοστό 5,2% των καταγγελιών βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διερεύνηση.

    -Ποσοστό 28,1% παραπέμφθηκε για επίλυση στις αρμόδιες υπηρεσίες ή υπουργεία.

    -Ποσοστό 9,3% των καταγγελιών ήταν αβάσιμες ή ατεκμηρίωτες και τέθηκαν στο αρχείο.

    -Το σύνολο των κλήσεων στο 1520, για ερωτήσεις και τηλεφωνικές καταγγελίες, ήταν αυξημένο το πρώτο εξάμηνο του 2005 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2004 (3.325 σε αριθμό) κατά 264%. Η αύξηση αυτή στα τηλεφωνήματα που αφορούσαν υπηρεσίες ήταν 284% και στα τηλεφωνήματα που αφορούσαν αγαθά 252%.

    -Όπως και πέρυσι, τόσο στο πρώτο εξάμηνο όσο και για το σύνολο του 2004, μεγάλος αριθμός τηλεφωνημάτων (αθροιστικά το 43% του συνόλου των κλήσεων) αφορούσε τα ηλεκτρικά είδη και τα τρόφιμα από τα αγαθά και τα ινστιτούτα αδυνατίσματος, θέματα μισθώσεων κατοικιών και θέματα επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών σε ότι αφορά τις υπηρεσίες.

    [06] AΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 (13:15 UTC+2)

    Ακριβότερα γίνονται τα εισιτήρια για πτήσεις διηπειρωτικού δικτύου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς το ράλι τιμών στα αεροπορικά καύσιμα ανάγκασε την εταιρία να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του επίναυλου καυσίμου. Επίσης, από τις 22 Αυγούστου, η εταιρία υποχρεώνεται να εφαρμόσει για πρώτη φορά επίναυλο καυσίμου στις διαδρομές του βασικού κορμού εσωτερικού δικτύου της, πλην των άγονων γραμμών. Επίσης, με το συγκεκριμένο επίναυλο δεν θα επιβαρύνονται τα εισιτήρια νηπίων έως δύο ετών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η προσαύξηση στα εισιτήρια εξωτερικού περιορίζεται στους διηπειρωτικούς προορισμούς Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Τορόντο, Γιογάνεσμπουγκ και ορίζεται σε οκτώ ευρώ ανά σκέλος ταξιδιού.

    Μετά την αύξηση, το συνολικό κόστος του τέλους καυσίμου ανά σκέλος προορισμού ανέρχεται στο διηπειρωτικό δίκτυο σε 32 ευρώ. Παραμένει ως έχει ο επίναυλος καυσίμου που εφαρμόζεται στα υπόλοιπα εισιτήρια εξωτερικού, δηλαδή σε 11 ευρώ ανά πτήση. Ο επίναυλος καυσίμου στα εισιτήρια εσωτερικού ορίζεται σε έξι ευρώ ανά σκέλος ταξιδιού και εφαρμόζεται στις παρακάτω γραμμές:

    1.Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα

    2.Αθήνα - Καβάλα - Αθήνα

    3.Αθήνα - Αλεξανδρούπολη - Αθήνα

    4.Αθήνα - Λήμνος - Αθήνα

    5.Αθήνα - Μυτιλήνη - Αθήνα

    6.Αθήνα - Χίος - Αθήνα

    7.Αθήνα - Σάμος - Αθήνα

    8.Αθήνα - Κως - Αθήνα

    9.Αθήνα - Ρόδος - Αθήνα

    10.Αθήνα - Σύρος - Αθήνα

    11.Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα

    12.Αθήνα - Σαντορίνη - Αθήνα

    13.Αθήνα - Ηράκλειο - Αθήνα

    14.Αθήνα - Χανιά - Αθήνα

    15.Αθήνα - Ζάκυνθος - Αθήνα

    16.Αθήνα - Κεφαλονιά - Αθήνα

    17.Αθήνα - Πρέβεζα - Αθήνα

    18.Αθήνα - Κέρκυρα - Αθήνα

    19.Αθήνα - Ιωάννινα - Αθήνα

    20.Αθήνα - Κοζάνη - Αθήνα

    21.Αθήνα - Καστοριά - Αθήνα

    22.Θεσσαλονίκη - Μύκονος - Θεσσαλονίκη

    23.Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο - Θεσσαλονίκη

    24.Θεσσαλονίκη - Χανιά - Θεσσαλονίκη

    25.Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη

    26.Ρόδος - Ηράκλειο - Ρόδος._

    [07] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2005 (13:14 UTC+2)

    Nα "κερδίσουν" πελάτες στην καναδική αγορά επιχειρούν οι Ελληνες οινοποιοί, με πιο πρόσφατη επιτυχία αυτή της έγκρισης καταχώρησης 13 κρασιών, δύο μπράντι, ενός ούζου και ενός τσίπουρου στο ειδικό πρόγραμμα Vintages του Κρατικού Μονοπωλίου Οινοπνευματωδών Ποτών της Επαρχίας Οντάριο του Καναδά (LCBO). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αριθμό καταχώρηση ποιοτικών ελληνικών κρασιών στο πρόγραμμα.

    Tο πρόγραμμα Vintages, μέσω του οποίου τα ελληνικά ποιοτικά κρασιά θα διοχετεύονται αρχικά σε ορισμένα μόνον καταστήματα λιανικής, ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και για τη μόνιμη εγγραφή τους στους καταλόγους των Καναδών προμηθευτών. Συγκεκριμένα, ανάλογα με την ταχύτητα διάθεσης των κρασιών στα αρχικά σημεία πώλησης της τοπικής αγοράς, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν θετικές προϋποθέσεις για τη "μεταπήδησή" τους στην επιθυμητή κατηγορία του "general listing" (μόνιμης εγγραφής).

    Αναλυτικότερα, τα κρασιά που θα επιχειρήσουν να "ξεκλειδώσουν" την αγορά του Οντάριο είναι 12 επιτραπέζια και ένα επιδόρπιο. Η συνολική ποσότητα προς πώληση ξεπερνάει τα 2.500 χαρτοκιβώτια και οι τοπικοί αντιπρόσωποι δεσμεύονται να τα διαθέσουν στη συμφωνηθείσα τιμή εντός τριμήνου (σε περίπτωση αποτυχίας αποδέχονται το σύστημα των ειδικών εκπτώσεων που ανέρχονται στο 25% ).

    Σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο, η επιτυχία αυτή ήταν αποτέλεσμα επιθετικών και συντονισμένων προσπαθειών από πλευράς τοπικών αντιπροσώπων. Τα επιλεγέντα είδη και η λιανική τιμή διάθεσής τους στον τελικό καταναλωτή είναι, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, τα εξής:

    1.ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ

    -NOTIOS (2004) White GAIA ESTATE (14.95 $)

    -DERESKOS (2004) White DERESKOS ESTATE (13.95 $)

    -STROFILIA (2004) White KATOGI AVEROF (15.95 $)

    -SAMAROPETRA (2003) White KIR GIANNIS (15.95 $)

    -GENTILINI (2002) White COSMETATOS (19.95 $)

    -SANTO (2004) White SANTO (14.95 $)

    -CHATZIPAVLOU (2001) Red CHATZIPAVLOU (14.95 $)

    -CAHATEAU CARRAS (2000) Red MELITON (24.95 $)

    -GIANAKOCHORI (2001) Red KIR GIANNIS (23.95 $)

    -MONEMVASIA Red KASTROPOLITA (12.95 $)

    -EPILEGMENOS (1999)Red TSANTALIS (12.95 $)

    -ORGANIC WINE Rose SPYROPOULOS (12.95 $)

    2. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

    ANTHEMIS (375ml) Dessert Wine SAMOS Cooperative (11.95 $)

    3.ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

    -Tσίπουρο (2004) Tsililis (27.95 $)

    -Oύζο Πλωμάρι

    -Metaxa Grand Fine (89.95 $)

    -Metaxa Private Reserve (124.95 $)._

    ΑΛ.Γ

    [08] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Λονδίνο, 11 Αυγούστου 2005 (09:19 UTC+2)

    Οι ποδοσφαιρικές αρχές στην Αγγλία προειδοποίησαν τους φιλάθλους ότι θα αντιμετωπίσουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα όταν ξεκινήσει η νέα ποδοσφαιρική σεζόν το ερχόμενο Σάββατο.

    Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο οι είκοσι ομάδες που απαρτίζουν την πρέμιερσιπ συμβουλεύουν τους φιλάθλους ότι θα πιθανώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την προσέλευση στα γήπεδα.

    Οι ποδοσφαιρικές αρχές της Αγγλίας είχαν διαρκή επαφή με τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στα αγγλικά γήπεδα.

    Αποφασίσθηκε ότι θα γίνονται πιο εξονυχιστικές έρευνες στα προσωπικά αντικείμενα των φιλάθλων οι οποίοι καλούνται να μην έχουν μαζί τους μεγάλες τσάντες.

    Οι έλεγχοι αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν ουρές στις εισόδους των γηπέδων και για αυτό οι αρχές συνιστούν στους φιλάθλους να πηγαίνουν νωρίς.

    Μερικά σωματεία λένε ότι θα ελέγχουν τη κάθε τσάντα που κουβαλάνε οι φίλαθλοι ενώ άλλα σωματεία λένε ότι θα αυξήσουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

    Παράλληλα θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των συστημάτων παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος.

    Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θεωρούνται πιθανοί στόχοι για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας καθώς τα γήπεδα γεμίζουν με χιλιάδες φίλαθλους.

    Όμως ακριβώς επειδή οι ποδοσφαιρικές αρχές, τα σωματεία και η αστυνομία είχαν τα τελευταία χρόνια υιοθετήσει μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχοποιών στα γήπεδα, ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας ισχύουν ήδη.

    [09] ΑΠΟΕΛ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2005 (08:14 UTC+2)

    ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια ρίχνονται απόψε στη μάχη της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 20:45 στο ΓΣΠ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ η Ομόνοια αντιμετωπίζει στις 21:45 στο Στέφαν Σελ Μάρε τη Δυναμό Βουκουρεστίου.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 25 Αυγούστου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ ΣΤΟ "ΗΡΩΔΕΙΟ"

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 (10:25 UTC+2)

    Το έργο του Χρήστου Λεοντή από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έως σήμερα, παρουσιάζεται απόψε στις 9 το βράδυ στο Ηρώδειο.

    Για τη μουσική παράσταση, έχουν επιστρατευτεί επί σκηνής οι Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Ιωάννα Φόρτη, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους και Πέτρος Δαμουλής.

    Το πρώτο μέρος του προγράμματος, «Χελιδών ηδομένη», περιλαμβάνει τη μουσική επένδυση που έκανε ο Χρήστος Λεοντής σε αριστοφανικές παραστάσεις, κυρίως του Κάρολου Κουν.

    Στο δεύτερο μέρος, τα «τραγούδια ευφρόσυνα», περιλαμβάνουν μελοποιημένο Λόρκα, Ρίτσο, Ελευθερίου, Παπαδόπουλο, Βίρβο και Λέντζο.

    Στη σκηνή δώδεκα χορευτές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα συνδέσουν τη μουσική με την κίνηση.

    [11] 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 10 Αυγούστου 2005 (22:24 UTC+2)

    Τα αυγουστιάτικα βράδια στο Τυχερό Έβρου, αποκτούν λάμψη και ρυθμό! Ηip hop, pop, rock και νεανική μουσική, θα πλημμυρίσουν το Δήμο Τυχερού, την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Αυγούστου, στο 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Τυχερού, που διεξάγεται στο κατάφυτο Οικοτουριστικό Κέντρο δίπλα στη λίμνη.

    Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8:30 κάθε βράδυ και όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, φιλοδοξούν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα με κέφι, χορό, νεανικούς ρυθμούς και απολαυστική μουσική, από τους πιο πετυχημένους Έλληνες καλλιτέχνες.

    Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Ημισκούμπρια

    Ενδελέχεια

    Fractals

    Shadows

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 12/8/05

    Διαδρομή ENDURO (με τη συνεργασία της ΛΕ.ΜΟ. Τυχερού)

    Τουρνουά 5Χ5

    LAKE LAND Δραστηριότητες

    (βαρκάδα-κανό στη λίμνη-τοξοβολία-flying fox-Ποδηλατάδες)

    ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Domenica

    Δημήτρης Κοργιαλάς & Ευρυδίκη

    Οιωνός

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 13/8/05

    Τουρνουά Παίδων (πρωί) -Τουρνουά 5Χ5 συνέχεια

    Επίδειξη Ιππικής Δεξιοτεχνίας

    LAKE LAND Δραστηριότητες

    ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Μιχάλης Χατζηγιάννης

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 14/8/05

    Φιλικός Αγώνας MOTO CROSS

    (με τη συνεργασία της ΛΕ.ΜΟ. Τυχερού)

    Τουρνουά 5Χ5 λήξη

    LAKE LAND δραστηριότητεςκαι μπάνιο στην πισίνα Τυχερού, βόλτες με τα άλογα του Ιππικού Ομίλου, περίπατοι σε κοντινές διαδρομές γύρω από τη λίμνη, πάρτι μετά το τέλος των συναυλιών

    Το Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Τυχερού, διοργανώνουν η Πολιτιστική Επιχείρηση «Πολύκεντρο» Δήμου Τυχερού και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

    [12] ΒΟΥΔΕΣ ΜΕ ΛΕΪΖΕΡ

    Λονδίνο, 10 Αυγούστου 2005 (21:47 UTC+2)

    Οι διάσημοι Βούδες της Μπαμιάν από το Αφγανιστάν πρόκειται να αναπαραχθούν από πολύχρωμες εικόνες λέιζερ πάνω στους βράχους που στέκονταν κάποτε.

    Τα αγάλματα, ηλικίας 1.600 ετών, βρίσκονταν κοντά στον αρχαίο «Δρόμο του Μεταξιού» στην κοιλάδα Μπαμιάν και καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν το 2001.

    Ο καλλιτέχνης Χίρο Γιαμαγκάτα θα χρησιμοποιήσει ηλιακή και αιολική ενέργεια για να προβάλει μια σειρά από εικόνες πάνω σε βουνοπλαγιά έκτασης περίπου 6,4 χλμ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στελέχη της αφγανικής κυβέρνησης που προσέγγισαν τον Ιάπωνα καλλιτέχνη το 2003 περιμένουν την έγκριση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Δεκατέσσερα συστήματα λέιζερ θα προβάλλουν 140 απρόσωπες εικόνες ύψους 52,5 μέτρων πάνω στην πρόσοψη του βράχου για τέσσερις ώρες κάθε Κυριακή βράδυ.

    Η ΟΥΝΕΣΚΟ πρέπει να εκτιμήσει εάν οι ακτίνες λέιζερ θα καταστρέψουν τα βράχια.

    «Υπάρχει τρόπος να το κάνεις και να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον, θα το υποστηρίζαμε καθώς θα ενίσχυε τον τουρισμό», είπε ο Χαμπίμπα Σαρόμπι κυβερνήτης της επαρχίας Μπαμιάν.

    «Οι εικόνες θα μας θύμιζαν πως ήταν κάποτε οι Βούδες».

    Ο Γιαμαγκάτα εκτίμησε ότι η μελέτη αυτή θα κοστίσει εννέα εκατομμύρια δολάρια (περίπου 7,4 εκατ. ευρώ) και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2007.

    Ο καλλιτέχνης που μένει στην Καλιφόρνια και επισκέφτηκε τη Μπαμιάν το 2003, ευελπιστεί ότι η δουλειά του θα προσέφερε κάτι στην πληγείσα από τον πόλεμο περιοχή χρησιμοποιώντας ενέργεια για τα γύρω χωριά.

    Επίσης, σχεδίασε να προσλάβει ντόπιους εργάτες και να βάλει τα θεμέλια για τους ανεμόμυλους..

    «Πολλοί άνθρωποι λένε, 'η τέχνη μου θα θεραπεύσει ανθρώπους'. Φυσικά βοηθώ τους ανθρώπους αλλά είναι πιο σημαντικό να μην τους βλάπτεις», λέει ο Γιαμαγκάτα και συμπληρώνει:

    «Κάνω ένα έργο τέχνης. Αυτός είναι ο σκοπός μου -δεν το κάνω για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 August 2005 - 18:13:49 UTC